Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Δημόσια συζήτηση για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος Λίμνης

Στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.ioannina.gr) αναρτήθηκε από σήμερα το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδας. Παράλληλα έχει αναρτηθεί ειδική φόρμα για την υποβολή σχολίων και προτάσεων από πολίτες και φορείς. Η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνεται καθώς ο Δήμος εκτιμά ότι το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αποτελεί μείζον θέμα για το λεκανοπέδιο. Εξάλλου οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα αφορούν και στο μέλλον. Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις που θα κατατεθούν θα εξεταστούν από αρμόδια επιτροπή του Δήμου προκειμένου να διαμορφωθούν οι τελικές απόψεις επί του Σχεδίου. Η Δημοτική Αρχή πριν φέρει το θέμα του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συγκαλέσει την Επιτροπή Διαβούλευσης ώστε εκεί να δοθεί το περιθώριο έκφρασης απόψεων σε όλους τους φορείς της περιοχής.

Ενημερωτική συνάντηση στα Γιάννενα για το πρόγραμμα JESSICA

Ενημερωτική συνάντηση εργασίας για την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) στην Ήπειρο πραγματοποιείται την Πέμπτη 5 Απριλίου και ώρα 10:00. Το πρόγραμμα JESSICA αναπτύχθηκε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης με στόχο την υλοποίηση ανταποδοτικών έργων αστικής ανάπτυξης με την αξιοποίηση ανακυκλούμενων κεφαλαίων. Η ενημερωτική συνάντηση περιλαμβάνει τις ενότητες : 1. Παρουσίαση του έργου «Εμπειρογνωμοσύνη για τη διερεύνηση εφαρμογής δράσεων μέσω του JESSICA στην Περιφέρεια Ηπείρου», που εκπονήθηκε από την Ε.Δ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013» 2. Παρουσίαση του ρόλου και του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης Ηπείρου, το οποίο συστήθηκε από την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος Η ενημερωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφέρειας Ηπείρου (πρώην ΕΛΚΕΠΑ, Ν. Ζέρβα 28-30, Στοά Σάρκα, 2ος όροφος).

Παρουσίαση μελέτης για Β.Ε.ΠΕ.

Την «Μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας και χωροθέτησης νέων χώρων οργανωμένης υποδοχής βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Β.Ε.ΠΕ.) στους νομούς της Ηπείρου» παρουσιάζει η Περιφέρεια Ηπείρου την Τρίτη 3 Απριλίου και ώρα 11:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφέρειας Ηπείρου (πρώην ΕΛΚΕΠΑ, Ν. Ζέρβα 28-30, Στοά Σάρκα, 2ος όροφος). Η μελέτη εκπονείται από την Ε.Δ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013».

Ανοιχτά και το απόγευμα τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας

Ανοιχτά θα παραμείνουν από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις εννέα το βράδυ τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας, προκειμένου να χορηγούν βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας σε όσους ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Τα γραφεία βρίσκονται στην Αβέρωφ 6 (1ος όροφος). Εάν παραστεί ανάγκη και προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι το ίδιο θα ισχύσει κι αύριο Πέμπτη.

"Τελεσίγραφο" της Περιφέρειας προς τους Δήμους για τα Κέντρα Κράτησης Παράνομων Μεταναστών

Έκτακτη σύσκεψη την Παρασκευή το μεσημέρι 
Ασφυκτικό περιθώριο δύο ημερών δίνει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στους Δήμους της Ηπείρου και την ΠΕΔ προκειμένου να του υποδείξουν μέχρι την Παρασκευή τις 12 το μεσημέρι τις προτάσεις τους για την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στην Ηπειρο. Όπως τονίζει στο επείγον έγγραφό του ο κ.Καχριμάνης η Περιφέρεια δεν θέλει ούτε και πρόκειται να υποκαταστήσει την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση ή τις τοπικές κοινωνίες υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοίδης έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 30η Μαρτίου την υπόδειξη από πλευράς των περιφερειών χώρων μη χρησιμοποιούμενων στρατοπέδων, ορφανοτροφείων, κατασκηνώσεων, ανάλογων εγκαταστάσεων καθώς και οικοπεδικών εκτάσεων στις οποίες μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές για την δημιουργία του συγκεκριμένου σκοπού. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου τονίζει επίσης την θέση του υπουργού για έκδοση απευθείας απόφασης σε περίπτωση που δεν υποδειχθούν χώροι από την Αυτοδιοίκηση επαναλαμβάνοντας ότι η δική του θέση που αναφέρει ότι «κάθε περιοχή πρέπει να λύσει η ίδια το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τους παράνομους μετανάστες και δεν είναι επιτρεπτό η λύση του να επιδιωχθεί σε βάρος άλλων ,που όπως η Ηπειρος, αντιμετωπίζουν σχετικά μικρότερα προβλήματα» παραμένει στο ακέραιο. Μπροστά στην εξέλιξη αυτή η ΠΕΔ Ηπείρου προσκαλεί τα μέλη του Διοικητικού (Δημάρχους Ιωαννίνων κ. Φίλιππα Φίλιο,Πρέβεζας κΜπαίλη, Ζαγορίου κ.Παπαναστασίου, Γ.Καραισκάκη κ.Γαλλίκα, Ν.Σκουφά Ευστάθιο Γιαννούλη , Κεντρικών Τζουμέρκων κ.Χασιάκο και Φιλιατών κ.Παππά) σε έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαρτίου και ώρα 1 το μεσημέρι. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δήμαρχος Αρτας Ιωάννης Παπαλέξης ο οποίος υπογράφει την πρόσκληση αναφέρει ότι μοναδικό θέμα της έκτακτης αυτής συνεδρίασης θα είναι τα Κέντρα Φιλοξενίας κράτησης παράνομων μεταναστών . Οι περισσότεροι Δήμαρχοι δηλώνουν ανέτοιμοι –ή και απρόθυμοι- να αντιμετωπίσουν και μάλιστα σε τόσο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο το πρόβλημα και είναι βέβαιο ότι θα ανακύψουν πολλά ζητήματα και εντάσεις που δεν θα είναι εύκολο να «κατευνάσει» η κεντρική πολιτεία..

Γραφεία στην οδό Παρασκευοπούλου νοίκιασαν στα Γιάννενα οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες"

Σε οργανωτικό οργασμό βρίσκονται στα Γιάννενα τα στελέχη και οι φίλοι του νεοσύστατου κόμματος "Ανεξάρτητοι Έλληνες" του Πάνου Καμμένου. Το επιτελείο τους βρίσκεται στην οδό Παρασκευοπούλου (κάθετος Αβέρωφ-ΕΗΜ), όπου στα νέα τους Γραφεία, μέρα-νύχτα οργανώνουν τις κινήσεις τους όχι μόνο στην πόλη αλλά και σε όλο το νομό. Όπως μας έλεγε κορυφαίο τοπικό κομματικό στέλεχος, οι υποψηφιότητες των Κώστα Ευθυμίου (πρώην πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων), Αντώνη Παπαθανασίου (διεθνολόγου) είναι ήδη κλειδωμένες, ενώ πέρα από την πιθανολογούμενη υποψηφιότητα του Φάνη Μπαλωμένου (Οικονομολόγου), η λίστα των υποψηφίων βουλευτών στο νομό, περιλαμβάνει ονόματα έκπληξη από τον κεντροδεξιό χώρο, που όταν δημοσιοποιηθούν θα προκαλέσουν αίσθηση. Γνωρίζουμε το παρασκήνιο της ονοματολογίας αλλά για ευνόητους λόγους επιτρέψτε μας να μην τα δημοσιοποιούμε σήμερα.

Υποψήφια της Ν.Δ. πριν ακόμα πάρει επίσημα το χρίσμα νοίκιασε πολιτικό Γραφείο!!!


Είναι πραγματικά να απορεί κανείς με το τσίρκο που επικρατεί στο κόμμα της Ν.Δ. στα Γιάννενα, όπου ο (η) οποιοσ(α)δήποτε, που δηλώνει εν δυνάμει υποψήφιος (α), θεωρεί ότι ήδη έχει εξασφαλίσει με παρασκηνιακό τρόπο στο τσεπάκι του (ης) το πολυπόθητο χρίσμα. Έτσι λοιπόν μετά τον πρώην βουλευτή Κ. Χαραλαμπόπουλο, που ευθαρσώς και με πολιτική τόλμη βγαίνει δημόσια και το ανακοινώνει, έχουμε και την περίπτωση μιας υποψήφιας, η οποία βιάστηκε να νοικιάσει πολιτικό Γραφείο για τις ανάγκες του προεκλογικού της αγώνα. Δεν σκοπεύουμε από εδώ να της κάνουμε διαφήμιση γι' αυτό και δε λέμε ονόματα. Απλά την ενημερώνουμε ότι έχουμε εξασφαλίσει την πηγή στο στενό περιβάλλον της και ανά πάσα στιγμή γνωρίζουμε τις κινήσεις της. Και θα έχουμε όλο το χρόνο να τα λέμε μέχρι τις εκλογές. Για την ώρα, απλά θα πούμε ότι το Γραφείο βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, σε όροφο, επάνω από γνωστότατο νεολαιίστικο στέκι, το όνομα του οποίου παραπέμπει στην... αρχαία Ρώμη!!! Λέτε τώρα που την... τσιμπήσαμε, να το ξενοικιάσει και να πάει να νοικιάσει αλλού; Πλάκα θά 'χει...

Θα καταποντίσει εκλογικά τη Ν.Δ. στο νομό

Εάν τελικά -όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος- έχει πάρει το χρίσμα από τον Α. Σαμαρά!!!
Απόλυτο μπάχαλο θυμίζει η Ν.Δ. στο νομό, αφού υπάρχουν υποψήφιοι βουλευτές, που βγαίνουν και δηλώνουν απροκάλυπτα στην τηλεόραση, ότι έχουν ήδη πάρει με παρασκηνιακό τρόπο το χρίσμα από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά! Αυτό έκανε χθες για ακόμη μία φορά, ο υποψήφιος της Ν.Δ. Κώστας Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος καταστρατηγώντας κάθε κομματική νομιμότητα, βγήκε στο δελτίο του ITV να μας πει για το νέο του ραντεβού με τον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος -όπως ανέφερε- του έχει ήδη δώσει το χρίσμα!!! Με τέτοιες σκουριασμένες και παλαιοκομματικές νοοτροπίες από στελέχη... περασμένων δεκαετιών, η Ν.Δ. κινδυνεύει όχι μόνο να κατέβει στις εκλογές με το χειρότερο ψηφοδέλτιο της 20ετίας αλλά και να καταποντιστεί εκλογικά στο νομό. Υπομονή και θα το διαπιστώσετε σε λίγες εβδομάδες...

Μαυρογιαλούροι ξανά...

Γράφει ο Αντώνης Δελατόλας

Σαν να μην έχει συμβεί τίποτα! Σαν να μην έχουν πάρει χαμπάρι ότι συγκεκριμένες πολιτικές συμπεριφορές και πρακτικές έχουν φέρει την κοινωνία σε απόγνωση και σε αδιέξοδο. Σαν να μην έχουν καταλάβει ότι η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος έχει φτάσει στα Τάρταρα. Σαν να μην έχουν αντιληφθεί πως η περίοδος που οι πολιτικοί έλεγαν ό,τι μπούρδα τους κατέβαινε στο κεφάλι, ό,τι υπόσχεση μπορούσε να τους δώσει ψήφους και να τους διατηρήσει στην καρέκλα, έχει τελειώσει. Το έργο έχει παιχτεί πολλές φορές και είχε και κακό τέλος. Σαν να μην έχουν αφουγκραστεί – ή στοιχειωδώς αντιληφθεί – ότι η κοινωνία δεν γουστάρει άλλο Μαυρογιαλούρους που τάζουν πράγματα που δεν θα γίνουν, στήνουν σικέ προεκλογικούς καυγάδες για να τσιμπήσουν (πάλι) την ψήφο και μετά… μην τον είδατε τον Παναή. Κι όμως, όσα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή αυτές τις μέρες μάς δείχνουν ότι επαναλαμβάνεται η ίδια κακόγουστη πλέον κατάσταση με όσα παραπάνω διαπιστώσαμε. Πονηριές για προεκλογικές προσλήψεις. Νομοσχέδια που κρύβουν εξυπηρετήσεις των διαπλεκομένων. Αλαλούμ, ασυνεννοησία και αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα ταξί. Υποσχέσεις ότι θα καταργήσουν τα χαράτσια (προεκλογικά, βεβαίως βεβαίως). Εξαγγελίες για το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών, χωρίς σχέδιο και για προεκλογικούς λόγους. Διαβεβαιώσεις ότι θα επαναδιαπραγματευτούν το μνημόνιο (μετεκλογικά, βεβαίως βεβαίως). Και όλα αυτά για να αρπάξουν την ψήφο και μετά βλέπουμε. Φυσικά, σε αυτές τις πρακτικές δεν προχωρούν όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως τα δύο, τα λεγόμενα μεγάλα. Τα άλλα διαμαρτύρονται – και σωστά – για όλα όσα αναφέρω, και εισπράττουν τη στήριξη – τουλάχιστον αυτό διαπιστώνει κανείς όταν έρχεται σε επαφή με τον κόσμο –, ενώ θα περιμένουμε να δούμε πριν από τις εκλογές τις συγκεκριμένες προτάσεις τους, για το πώς θα ξεπεραστεί η κρίση. Όσον αφορά στους άλλους, που εξακολουθούν να θέλουν ανερυθρίαστα να κοροϊδεύουν τον κόσμο, τους ταιριάζει αυτό που λένε: Μασάει η κατσίκα ταραμά; Δεν μασάει. Και μακάρι να το... αποδείξει στις κάλπες.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

ΑΡΤΑ:Σύλληψη 45χρονου για οπλοκατοχή

Συνελήφθη χθες το απόγευμα, στην Άρτα, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας 45χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για οπλοκατοχή. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων, εντόπισαν τον 45χρονο να κατέχει ένα μαχαίρι μήκους 33 εκατοστών και τον συνέλαβαν. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ το μαχαίρι κατασχέθηκε.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Όλοι θυμόμαστε τον σκοπό ίδρυσης του Οργανισμού των μεγάλων Λιμανιών της Χώρας, που χαρακτηρίστηκαν και ως Εθνικού μεγέθους και ενδιαφέροντος. Σκοπός που ήδη αυτές τις μέρες δρομολογείται η υλοποίησή του: Να παραχωρηθεί η χρήση τους στην ιδιωτική πρωτοβουλία (δηλαδή να πουληθούν σε ιδιώτες), με το αζημίωτο. Το εγχείρημα αυτό, αν και Σοσιαλιστικής Έμπνευσης και υλοποίησης, δεν συνάντησε πολλές αντιδράσεις γιατί τότε που αποφασίστηκε, τα λιμάνια αυτά δεν είχαν κατασκευαστεί ολοκληρωμένα και με τις προϋποθέσεις των μεγάλων Πανευρωπαϊκών ή και παγκοσμίων διαστάσεων και προδιαγραφών. Έτσι οι εμπνευστές του ισχυρίστηκαν πως το έργο της κατασκευής θα το αναλάμβαναν οι ιδιώτες, αφού το Ελληνικό Κράτος δεν ήταν σε θέση να αναλάβει τη δαπάνη του. Ασφαλώς και αποδείχθηκε ότι πρόκειται για εμπαιγμό αισχήστου είδους, αφού τα λιμάνια αυτά κατασκευάζονται με δαπάνες Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Αυτά για την ιστορία. Εκείνο που, οι Τοπικές Κοινωνίες και ιδιαίτερα οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, στα διοικητικά όρια των οποίων είναι αυτά τα λιμάνια, έχουν χρέος, είναι να προστατέψουν τον τόπο τους, από την επέκταση των ορίων των λιμανιών που θα πουληθούν, ώστε να δοθούν σαν προίκα οι χώροι που συμπεριλαμβάνουν οι Χερσαίες Ζώνες. Για παράδειγμα, στο λιμάνι μας: Το σύνθημα «το λιμάνι στα κάγκελα» θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα, και ανυποχώρητη απαίτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και του συνόλου της Κοινωνίας. Η πώληση, με αιτιολογία την προσδιορισμένη Χερσαία Ζώνη, όλων των ακτών της Θεσπρωτίας, είναι ένα Εθνικό και τοπικό έγκλημα, τεραστίων διαστάσεων, αφού στην ουσία πρόκειται για … εκχώρηση εδαφικών μας κυριαρχικών εκτάσεων. Ας σπεύσουν, λοιπόν, η Δημοτική μας Αρχή μαζί με τους τοπικούς φορείς, να ξεχωρίσουν την ήρα από το σιτάρι, που λέει ο λαός. Την πώληση του λιμανιού, το κράτος την χαρακτηρίζει με τον ευγενικό όρο «παραχώρηση – ενοικίαση χώρου για το λειτουργικό επιβατικό μέρος του λιμανιού». Που στην ουσία σημαίνει «το λιμάνι στα κάγκελα» αφού αποκλειστικά εκεί εκτελούνται όλες οι επιβατικές λειτουργίες. Να απαιτήσουν και να επιβάλουν τον χωροταξικό περιορισμό της δικαιοδοσίας του ΟΛΗΓ, ώστε τα υπόλοιπα μικρά λιμάνια του τόπου μαζί με όλες τις ακτές να επιστρέψουν στην Κοινωνία. Για τη διαχείριση των οποίων να επανασυσταθεί το παλαιού τύπου Λιμενικό Ταμείο, όπως ισχύει σε όλα τα λιμάνια της Χώρας, πλην των 10 Εθνικών , με την προσθήκη του όρου «Δημοτικό». Λεπτομέρειες δεν θα υποδείξω. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Αυτό είναι έργο των Τοπικών Αρχών. Που ελπίζω να μην αγνοηθεί.

ΤΟΛΜΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Λιτός, περιεκτικός και ουσιαστικός ο Β. Τσιαλιαμάνης

Για ακόμη μία φορά ο Γιαννιώτης έμπορος Βασίλης Τσιαιαμάνης, δεν επιδόθηκε σε ατέρμονες υποσχεσιολογίες και άγονες μικροπολιτικές καταγγελίες αλλά με λιτό, περιεκτικό και ουσιαστικό τρόπο, χθες βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του TV1, μας ανέλυσε τις συγκεκριμένες προτάσεις του για την τόνωση της τοπικής αγοράς και οικονομίας. Δικαιωματικά του αξίζει να είναι και θα είναι στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο στο νομό, αφού είναι ο μόνος που εκπροσωπεί τον κόσμο της αγοράς και της επιχειρηματικότητας και μάλιστα με σύγχρονους και εποικοδομητικούς όρους.

Έβαλε για ακόμη μια φορά τα τοπικά πολιτικά πράγματα στη θέση τους

Όποιος άκουσε χθες βράδυ στο TV1 τον Γιώργο Γιαννάκη να αναλύει την τοπική πολιτική επικαιρότητα, είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει μέσα του πολλά πράγματα για τις αξίες και τους... μαϊντανούς του τοπικού πολιτικού χρηματιστηρίου. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, οι αναλύσεις του θα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αξία, αφού μας προφυλάσσουν από τις πολιτικές μετριότητες που τείνουν να κυριαρχήσουν στην πολιτική ζωή του τόπου μας.

ΑΡΤΑ: Προγραμματική συμφωνία για τη δημιουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης

Στη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και την ΕΕΤΑΑ θα προχωρήσει ο Δήμος Αρταίων με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, για την υποβολή της πρότασης στην Πρόσκληση 09/ΕΥΕ.ΓΓΙΦ για την «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο». Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. τη Δευτέρα 26 Μαρτίου και εισηγήτρια ήταν η Αντιδήμαρχος Αρταίων κυρία Βίκυ Βασιλάκη-Μητρογεώργου
.

Επιβεβαίωσε την αίτηση υποψηφιότητας του Σάκη Τζαλαλή στη ΔΗΜ.ΑΡ.,o Τάσος Βασιλείου!

Δεν μάσησε τα λόγια του χθες βράδυ στο δελτίο του ITV ο Γραμματέας της Ν.Ε. Ιωαννίνων της Δημοκρατικής Αριστεράς, Τάσος Βασιλείου, ο οποίος επιβεβαίωσε την είδηση που πρώτο δημοσιοποίησε το EpirusGate, σύμφωνα με την οποία ο Γιαννιώτης πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας Σάκης Τζαλαλής, κατέθεσε αίτηση υποψηφιότητας στη ΔΗΜΑΡ για να συμπεριληφθεί στο τοπικό κομματικό ψηφοδέλτιο. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, η αίτησή του απορρίφθηκε γιατί κατατέθηκε στα κεντρικά και όχι στα τοπικά κομματικά όργανα. Το όλο θέμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σήμερα ο Σ. Τζαλαλής είναι Ειδικός Σύμβουλος του υπουργού υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος δεν ξέρουμε αν θα στήριζε στα Γιάννενα τον... Σύμβουλό του ή το κόμμα του το... ΠΑΣΟΚ!!!

Απίστευτο πρωϊνό ραδιοφωνικό σπεκουλάρισμα στον Στ. Καλογιάννη!

Και σκόπιμα οι ερωτήσεις περιστρέφονταν συνεχώς γύρω από θέματα του δήμου Ιωαννιτών!!!
 Απίστευτο πρωινό ραδιοφωνικό σπεκουλάρισμα στον βουλευτή της Ν.Δ στο νομό Σταύρο Καλογιάννη, ακούσαμε πρωί-πρωί σε ραδιόφωνο της πόλης, όπου οι αβανταδόρικες "ερωτήσεις" διαδεχόταν η μία την άλλη. Φυσικά όλες είχαν έναν κοινό παρονομαστή που δεν είναι άλλος από το λεκανοπέδιο και το δήμο Ιωαννιτών. Μέχρι και κριτική έκανε στους Φ. Φίλιο και Ν. Γκόντα που προς τιμήν τους, ομόφωνα πέταξαν στα σκουπίδια τον επιχειρούμενο ακρωτηριασμό του λεκανοπεδίου για λογαριασμό της λανθασμένης χάραξης τμήματος της Ιονίας Οδού. Ούτε μια ερώτηση για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα του πρώην υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ στο νομό. Τι να πρωτοθυμηθούμε επί υφυπουργίας του. Το γεγονός ότι δεν πήρε ποτέ καμία θέση για το ζήτημα της κατασκευής του ΧΥΤΑ; Την περιβαλλοντοκτόνο χάραξη του τμήματος της Ιονίας Γιάννενα-Κακαβιά μέσα από τον ιστό της πόλης; Ότι ο ίδιος είχε εγκρίνει την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άγιο Νικόλαο; Ότι δεν προχώρησε το ρυθμιστικό του λεκανοπεδίου και το προεδρικό διάταγμα για την Παμβώτιδα; Ότι διέλυσε τους φορείς διαχείρισης στο νομό; Και τόσα άλλα... Μιλάμε για τον πλέον αποτυχημένο υφυπουργό της κυβένρησης Καραμανλή. Δεν τα ξεχνάμε και θα είμαστε εδώ για να τα λέμε κ. Καλογιάννη. Πάντως η εμμονή του με θέματα του λεκανοπεδίου μας βάζει σε πολλές σκέψεις. Λέτε ο Σταύρος να επιβεβαιώσει τα σενάρια που τον θέλουν να έχει βάλει ως στόχο τις δημοτικές εκλογές του 2014; Διόλου απίθανο. Το αντίθετο θα λέγαμε. Άλλωστε η οικογένεια Καλογιάννη (plus Ιωάννου) έχει μακρά παράδοση στην οικογενειοκρατία και στο να καταλαμβάνει έγκαιρα αποφάσεις για καίρια πολιτικά αξιώματα που θα καταλάβουν τα μέλη της. Μήτσος Ιωάννου, Λευτέρης Καλογιάννης, Χρήστος Ιωάννου, Σταύρος Καλογιάννης, Τατιάνα Καλογιάννη και η... δυναστεία συνεχίζεται. Αλίμονο στους δύσμοιρους ψηφοφόρους που συνεχίζουν να τους ψηφίζουν.

Κλειστό το ΤΕΙ Ηπείρου, την Πέμπτη και την Παρασκευή

Κλειστό θα παραμείνει το ΤΕΙ Ηπείρου, την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μετατροπή των αποθεματικών των ΑΕΙ από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ομόλογα, χωρίς τη σύμφωνη, όπως λένε, γνώμη τους, η οποία έχει οδηγήσει στην απώλεια σχεδόν 250 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα η Σύνοδος των Πρυτάνεων συνήλθε εκτάκτως χθες στην Αθήνα και συζήτησε τα οικονομικά προβλήματα των Πανεπιστημίων όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την απομείωση των λογαριασμών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η Σύνοδος εκφράζει την αγωνία της για τη δυνατότητα συνέχισης της καθημερινής λειτουργίας των Ιδρυμάτων.

Στις καλένδες το «κίνημα του οβελία»

Οριστικά έλαβε τέλος η προσπάθεια κτηνοτρόφων του νομού Ιωαννίνων να προμηθεύσουν απευθείας τους καταναλωτές με αμνοερίφια ενόψει Πάσχα

Για τις... καλένδες πηγαίνει ολοταχώς το «κίνημα του οβελία», καθώς τεχνητοί λόγοι αλλά και η αδιαφορία της πολιτείας δε φαίνεται να επιτρέπουν την προμήθεια αμνοεριφίων από τους καταναλωτές σε χαμηλές τιμές, όπως συνέβη με άλλα προϊόντα. Το εγχείρημα αυτό συνάντησε πολλά εμπόδια σε τοπικό επίπεδο, καθώς παρά την προσπάθεια των κτηνοτρόφων του νομού Ιωαννίνων να φτάσουν τα αμνοερίφια στους καταναλωτές σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αυτό δεν επετεύχθη για αρκετούς λόγους. Ο κυριότερος από αυτούς έχει να κάνει με τον ευπαθή χαρακτήρα των σφάγιων και την διάθεσή τους στους δρόμους και τις πλατείες, καθώς πρόκειται για ένα εγχείρημα που έχει αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης και υγιεινής. Με λίγα λόγια οι κτηνοτρόφοι του νομού Ιωαννίνων δεν κατάφεραν να βρουν τα απαραίτητα ψυγεία για τη μεταφορά και την προμήθεια των αμνοεριφίων, απευθείας στους καταναλωτές για την περίοδο του Πάσχα, αν και κυριολεκτικά χτύπησαν πολλές πόρτες. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων Μιχάλης Τζίμας δεν στάθηκε δυνατός ο δανεισμός ειδικών ψυγείων για να μπορέσει να πάρει «σάρκα και οστά» το «κίνημα του οβελία». Ταυτόχρονα οι κτηνοτρόφοι στο νομό εξέφρασαν και πολλά παράπονα και για τη στάση του υπουργείου που ενώ γνώριζε την προσπάθεια των κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα για την απευθείας διάθεση αμνοεριφίων στους καταναλωτές, δεν στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια αυτή με αποτέλεσμα να μην ευοδωθεί. Από την άλλη, κτηνοτρόφοι δηλώνουν πως επειδή τα... κατσικάκια δεν είναι πατάτες, ο κόσμος δεν πρέπει πλέον να περιμένει την πώληση αμνοεριφίων στις πλατείες των μεγάλων πόλεων. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι, ενώ είχαν ενημερώσει εγκαίρως όλους τους αρμόδιους φορείς δεν βρήκαν τη βοήθεια που θα περίμεναν, καθώς σε αρκετούς δήμους της χώρας, αλλά και στην Ήπειρο, οι δήμαρχοι αδράνησαν περιμένοντας όλες τις ενέργειες να γίνουν από τους κτηνοτρόφους. Την ίδια στιγμή σε πανελλαδικό επίπεδο, υπήρξαν ελάχιστες συμφωνίες μεταξύ παραγωγών και δημάρχων για τη διάθεση αμνοεριφίων χωρίς μεσάζοντες, ωστόσο την εικόνα αυτή δεν πρόκειται να τη συναντήσουμε στα Γιάννινα. Αγώνας για καλές τιμές Και ενώ όλα αυτά εξελίσσονται για την απευθείας πώληση αμνοεριφίων στους καταναλωτές οι κτηνοτρόφοι καταβάλουν τη δική τους προσπάθεια για φθηνή πώληση του οβελία από τα κρεοπωλεία. Εξαιτίας της ήδη χαμηλής ζήτησης που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς πλέον οι καταναλωτές δεν μπορούν να διαθέσουν μεγάλα ποσά για το πασχαλινό τραπέζι, εξαιτίας της κρίσης, οι κτηνοτρόφοι θα επιδιώξουν να φτάσουν τα αμνοερίφια στο τραπέζι κάθε οικογένειας σε τιμή πιθανώς και κάτω των 10 ευρώ το κιλό. Οι κτηνοτρόφοι δεν θέλουν να πουλήσουν κάτω των 6 ευρώ, αλλά παράλληλα στόχος είναι να μην ξεφύγει και η τιμή που θα αγοράσει ο καταναλωτής με προτεραιότητα στο να αγοράσει φθηνότερα από ότι πέρυσι. Ήδη, δειλά-δειλά σε κάποιες περιοχές της χώρας, όχι μέχρι στιγμής στα Γιάννινα, ενώσεις κτηνοτρόφων τονίζουν πως αν διαπιστώσουν πως η τιμή των αμνοεριφίων ξεφεύγει, τότε θα μετατρέψουν τις μονάδες τους σε σφαγεία και τις πλατείες σε κρεοπωλεία για να πουλήσουνΕικόνα φτηνά αμνοερίφια. Επίσης, καταγγέλλουν τα συναρμόδια υπουργεία για δημιουργία κλίματος εκφοβισμού, καθώς παίρνουν το μέρος των μεσαζόντων. Τέλος, και στο νομό Ιωαννίνων, όπως ανέφερε ο κ. Τζίμας, υπάρχει ζήτηση για πώληση αμνοεριφίων, κυρίως προς την Ιταλία, κάτι που αναμένεται να γίνει από μεγαλοεμπόρους και όχι από κτηνοτρόφους. Άλλωστε, η χαμηλή ζήτηση του οβελία στο νομό αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά και την πώληση σε άλλες χώρες.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ήπειρο

Τη διαδρομή της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012», ανακοίνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η Τελετή Αφής της Φλόγας θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία στις 10 Μαΐου, παρουσία του Προέδρου της ΔΟΕ Δρ. Ζακ Ρογκ και η Ιερή Φλόγα θα παραδοθεί στην βρετανική αντιπροσωπεία, στις 17 Μαΐου, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Στις 12 Μαΐου, την 3η μέρα της διαδρομής της επί ελληνικού εδάφους, θα φτάσει και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου η Ολυμπιακή Φλόγα, θα διανυκτερεύσει στα Ιωάννινα και το πρωί της επομένης θα αναχωρήσει για τις πόλεις της Μακεδονίας. Η Φλόγα θα διανύσει περίπου 3.000 χιλιόμετρα επί ελληνικού εδάφους, περνώντας από 43 πόλεις, στα χέρια περίπου 500 Λαμπαδηδρόμων.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:«Αθλητικά Βραβεία 2011»

Τη Δευτέρα, 26 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας » η βράβευση των Γιαννιωτών αθλητών και προπονητών που διακρίθηκαν την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Σε μία κατάμεστη αίθουσα, ένα ενθουσιώδες και νεανικό κυρίως κοινό χάρισε ένα ζεστό χειροκρότημα στους Γιαννιώτες αθλητές που το 2011 ξεπέρασαν τις όποιες αντιξοότητες, αγωνίστηκαν με ζήλο, έφεραν πρωτιές και μαζί χαμόγελα και αισιοδοξία για το μέλλον . Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κος Φίλιππος Φίλιος, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών, κος Μωυσής Ελισάφ, ο Αντιδήμαρχος, κος Θωμάς Μπέγκας, ο Υπεύθυνος Αθλητισμού του Δήμου, κος Δημήτρης Παπαδόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιπεριφερειάρχης, κος Γιάννης Καραμπίνας, ο Δοικητής της 8ης Μεραρχίας, κος Σπύρος Γκίζας, ο Αντιπρύτανης, κος Γεώργιος Καψάλης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου, κα Φιλιώ Νόκα- Ζαράχη, οι Ολυμπιονίκες, κύριοι Γιώργος Μαρκούλας και Παναγιώτης Μηλιώτης, καθώς και πλήθος ανθρώπων του αθλητισμού. Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν 287 συνολικά αθλητές και προπονητές από 20 διαφορετικά αθλήματα.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Εκδήλωση για τα Δημόσια Αγαθά και την Ανάπτυξη

Η Δημοτική παράταξη της Πρέβεζας «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα - Λούρος – Ζάλογγο» και η Περιφερειακή παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» συνδιοργανώνουν εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Οικονομική κρίση & Αυτοδιοίκηση, Πόλη - Περιφέρεια. Η άποψή μας για το Δημόσιο Χώρο, τα Δημόσια Αγαθά, την ανάπτυξη». Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα της Δημοτικής Αγοράς Πρέβεζας. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γιάννης Ρέντζος, Δημοτικός Σύμβουλος Πρέβεζας, ο Γιάννης Παπαδημητρίου, Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου και η Ελένη Πορτάλιου, Δημοτική Σύμβουλος Αθήνας.

Βραδυά αστρονομικής παρατήρησης στα Λιθαρίτσια

Η Ομάδα Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων διοργανώνουν Βραδιά Αστρονομικής Παρατήρησης με τηλεσκόπια σήμερα Τετάρτη 28 Μαρτίου και ώρα 20:00 στο πάρκο Λιθαρίτσια στα Ιωάννινα. Αντικείμενα παρατήρησης είναι: η Σελήνη, ο Δίας, η Αφροδίτη (Αποσπερίτης), ο Άρης, ο Κρόνος, οι Πλειάδες (Πούλια), το νεφέλωμα Ωρίωνα και άλλα ουράνια σώματα. Η βραδιά είναι δωρεάν και ανοικτή στο κοινό.

Ο Φορέας Διαχείρισης Ποδηλατεί στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού συνεχίζει δυναμικά την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού. Ομάδες περιηγητών και μαθητών προσέρχονται συχνά για να ενημερωθούν και να κερδίσουν λίγο χρόνο αναψυχής στις ομορφιές του υδάτινου στοιχείου. Οι περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων βρίσκουν κατάλληλη την εποχή για να περιηγηθούν στο φυσικό περιβάλλον, ώστε στις 25 Μαρτίου περίπου 25 μαθητές βρέθηκαν στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού -αντί παρέλασης- και κατέληξαν για κολατσιό στις παραλίες με τα αμέτρητα κοχύλια. Επιπλέον, 15 μαθητές ποδηλάτησαν τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στη λουρονησίδα Σαλαώρα-Κορωνησία και ευχαριστήθηκαν την ελευθερία που μας προσφέρει η Φύση. Στο κομμάτι αυτό του Εθνικού Πάρκου έχουν περιηγηθεί συχνά και άλλες ομάδες, ώστε να αναδεικνύεται η περιοχή και να προσελκύει εναλλακτικό τουρισμό. Το πρόγραμμα της περιήγησης συμπεριλάμβανε μία σύντομη περιπλάνηση στη μακέτα του Εθνικού Πάρκου, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η έκτασή του και να προσανατολιστούν οι ομάδες στο χώρο, μία ολιγόλεπτη παρουσίαση για τις αξίες των Υγροτόπων με φωτογραφικό υλικό, τη βραβευμένη από την ΕΡΤ ταινία μικρού μήκους του Λουκά Λελόβα «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη Φθορά», μία ξενάγηση στο ιβάρι και στις λιμνοθάλασσες για τη λειτουργία τους ως εκτατικά ιχθυοτροφεία και παρατήρηση της ορνιθοπανίδας. Ακόμα, υπάρχει η δυνατότητα περιπάτου ή ξεκούρασης στην περιοχή ανάλογα με τις απαιτήσεις και το χρόνο που διαθέτουν οι εκδρομείς. Στην προσπάθεια αυτή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Αρταίων για τον καθαρισμό της παραλίας της Κορωνησίας ώστε να είναι ευπρεπής για τους επισκέπτες μας, τους ψαράδες που ενημέρωσαν τους μαθητές για τη λειτουργία των ιβαριών, την Τροχαία και το ΕΚΑΒ που ανέλαβαν την ασφάλεια των παιδιών, καθώς και τους περαστικούς που με σεβασμό και χαμηλές ταχύτητες πλησίασαν στις ομάδες περιήγησης.

Παρουσίαση της μελέτης για "Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Αγροτικής Αναγέννησης"

Παρουσιάστηκαν χθες οι προτάσεις-έργα των Δήμων της Περιφέρειας Ηπείρου που προκρίθηκαν στη μελέτη "Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Αγροτικής Αναγέννησης", του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013». Την μελέτη εκπόνησε η Ε.Δ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. και τη συμμετοχή των Δήμων της Περιφέρειας. Στόχος της δράσης είναι η οικονομική αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών και η συγκράτηση του πληθυσμού τους. O τελικός αριθμός των προτάσεων-έργων που προκρίθηκαν και βαθμολογήθηκαν από τους 18 Δήμους των τεσσάρων επιλεγμένων περιοχών ανέρχεται σε 110 με συνολικό προϋπολογισμό 55.787.817,82 ευρώ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, οι προτάσεις-έργα που τελικά προκρίθηκαν αφορούν, κατά κύριο λόγο, έργα βελτίωσης και ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων, έργα εσωτερικής οδοποιίας, αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και έργα προώθησης της επισκεψιμότητας σε επισημασμένες περιοχές. Μάλιστα, δεν έλειψε ο προβληματισμός για την κατάθεση μικρού αριθμού προτάσεων για έργα ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και για δράσεις προώθησης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης, για τα επιλέξιμα έργα που έχουν περιληφθεί στα Ολοκληρωμένα Σχέδια αναμένεται η διαδικασία υποβολής προτάσεων από τους Δήμους, που θα ξεκινήσει στις 23 Απριλίου 2012. Οι επιλέξιμες περιοχές της Περιφέρειας Ηπείρου για Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Αγροτικής Αναγέννησης είναι:
1.Πεδινή περιοχή Άρτας – Πρέβεζας
2.Ορεινές περιοχές Άρτας – Ιωαννίνων
3.Πεδινές – Ημιορεινές περιοχές Πρέβεζας – Θεσπρωτίας
4.Ευρύτερη περιοχή Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων
Την ενημέρωση για την πορεία της μελέτης πραγματοποίησαν εκ μέρους της Ε.Δ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου ο κ. Μ. Ματσάγκας και εκ μέρους της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. η κ. Μ. Στεργίου και ο κ. Ηλ. Μώκος. Την ενημερωτική συνάντηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι Κόνιτσας Π. Γαργάλας, Μετσόβου Ν. Τσομπίκος, Πωγωνίου Κ. Καψάλης, Β. Τζουμέρκων Ι. Σεντελές, Κ. Τζουμέρκων Χρ. Χασιάκος, Φιλιππιάδας Δ. Γιολδάσης, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ηπείρου του ΓΕΩΤΕΕ Σπ. Μπαλαμπέκος, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων, στελέχη δήμων και υπηρεσιακοί παράγοντες.