Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

ΑΛΜΠΑΝΗΣ:Χωρίς χρήματα έμειναν τα Πανεπιστήμια μετά το PSI‎

Σε κίνδυνο βρίσκεται η λειτουργία των πανεπιστημίων, μετά το «κούρεμα» στις αρχές Μαρτίου των αποθεματικών τους. Σήμερα, στην έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πανεπιστήμια τα οποία σε λίγο δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν καν, αφού οι λογαριασμοί τους πλησιάζουν στο μηδέν. Ο προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, αναφέρθηκε στα προβλήματα των πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι μετά τη μετατροπή των αποθεματικών τους από την Τράπεζα της Ελλάδας σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τη διαδικασία του PSI, εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν. Ο πρύτανης τόνισε ότι από τα 120 εκατομμύρια ευρώ που είχαν σε καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος για τις λειτουργικές τους ανάγκες 17 πανεπιστήμια της χώρας, έχουν μείνει σήμερα 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έξι ιδρύματα έχουν μηδενικούς λογαριασμούς. Μάλιστα, αποφασίστηκε να συσταθεί νομική επιτροπή για να διεκδικήσει τα χρήματα που χάθηκαν, αλλά, όπως είπε ο κ. Αλμπάνης, σ' αυτήν τη φάση διεκδικεί τη αποσύνδεση των οικονομικών των πανεπιστημίων από την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, που επιτάσσει ο νέος νόμος- πλαίσιο και την έγκριση των προϋπολογισμών τους για το 2012. Σε ερώτηση αν θα αναστείλουν τη λειτουργία τους τα πανεπιστήμια σε ένδειξη διαμαρτυρίας κι αν θα παραιτηθούν οι πρυτάνεις, δεδομένου ότι ανάλογες ενέργειες αποφάσισαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, ο Τρ. Αλμπάνης απάντησε ότι «η Σύνοδος εκτιμά ότι τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να κλείσουν, αλλά πρέπει να κρατηθούν όρθια. Βέβαια με την πολιτική αυτή οδηγούμαστε εκ των πραγμάτων σε κλείσιμο. Εάν, όμως, φτάσουμε, τελικά, στο όριο της λειτουργίας μας, δεν θα έχει κανένα νόημα να παραμένουμε στις θέσεις μας».

Ανακοίνωση της Ένωσης Υπαλλήλων Φυλακής Ιωαννίνων

Με λύπη ενημερωθήκαμε από τον τοπικό τύπο και το Διαδίκτυο ότι στις 24-3-2012 η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων εξέδωσε δελτίο τύπου εις βάρος της Διεύθυνσης του καταστήματός μας την οποία καταγγέλλει ότι δεν παραλαμβάνει κρατουμένους. Σας ενημερώνουμε ότι η ανωτέρω καταγγελία είναι ψευδής ,διότι με έγγραφό μας είχαμε ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι η Ένωση Υπαλλήλων Φυλακής Ιωαννίνων κατέρχεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων μας που αφορούν τόσο την ασφάλεια μας ως εργαζόμενους , την οικονομική μας εξαθλίωση και την μη καταβολή δεδουλευμένων προηγούμενων ετών, όσο και για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων μας. Επίσης με το αριθμ. Πρωτ.78 έγγραφο μας τη Παρασκευή 23-3-2012 ενημερώσαμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αναστολή των απεργιακών μας κινητοποιήσεων από την Δευτέρα 26-3-2012. Είναι γνωστό σε όλους μας και περισσότερο στους κρατουμένους μας ο μεγάλος αγώνας που κάνουμε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους. Σκοπός μας με τις απεργιακές κινητοποιήσεις δεν ήταν η τιμωρία των κρατουμένων ούτε των Αστυνομικών οργάνων. Πιστεύουμε ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων θα έπρεπε να είναι στο πλευρό μας όπως στο πλευρό κάθε εργαζόμενου και όχι να μας πιέζουν οι Αστυνομικοί υπάλληλοι να σπάσουμε την απεργία.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:"Γαλάζια" λάσπη ζυμώνεται στο γνωστό στέκι

Κι αφού ο Αντώνης Σαμαράς, δεν φαίνεται να συγκινείται από την απαίτηση του Θεσπρωτικού λαού και ιδιαίτερα των φιλελεύθερων (δεξιών για εμένα) πολιτών, να προστατέψει το ψηφοδέλτιο, ας τον πληροφορήσουμε και τα εξής: Τα τελευταία χρόνια από … γαλάζιους «παράγοντες» θεσπίστηκαν νέα ήθη και συμπεριφορές στον χώρο της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Που στηρίχτηκαν αποκλειστικά στη λάσπη που χρησιμοποιήθηκε κυρίως εναντίον επίσης γαλάζιων στελεχών, που όμως θεωρήθηκαν από τους πρώτους, ως «εσωκομματικοί εχθροί». Αυτή τη χρήση λάσπης ο Θεσπρωτικός λαός όχι μόνο δεν την ενέκρινε, δεν ανέχθηκε και καταδίκασε, αλλά, τουναντίον, τιμώρησε με παραδειγματική αυστηρότητα. Ο Θεσπρωτικός λαός έτρεφε την ελπίδα πως η νέα υπό του Αντώνη Σαμαρά ηγεσία της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, αυτήν του την απόφαση, θα την εκλάμβανε σαν μήνυμα. Φαίνεται, αν αληθεύουν οι διαρροές των τελευταίων σεναρίων, πως το μήνυμα αυτό ο Αντώνης Σαμαράς ή οι αυλικοί του, το γράφουν εκεί που όλοι υποψιάζονται και γι’ αυτό και είναι θυμωμένοι και εξοργισμένοι. Σενάρια που θέλουν τον Αρχηγό και Πρόεδρο του Κόμματος, να έχει εκχωρήσει την αποκλειστική του θεσμοθετημένη αρμοδιότητα να καταρτίζει τα ψηφοδέλτια των εκλογικών Περιφερειών, σε κάποιους εφοπλιστές και Μεγαλοεργολάβους, με οικονομικά ανταλλάγματα. Επιμένουμε να κάνουμε χρήση αυτών των σεναρίων, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμιά διάψευση. Έτσι όμως η ηγεσία της Φιλελεύθερης Παράταξης αποθρασύνει εκείνους που απαξιώσε ο θεσπρωτικός λαός εξ αιτίας των συμπεριφορών τους με τις οποίες και τους συμπολίτες πρόσβαλαν και το κόμμα πλήγωσαν. Σε σημείο που σήμερα με προκλητικά φανερές κινήσεις να επιδεικνύουν τα λασπομαγειρία τους, με το περιεχόμενο των οποίων θα … «στολίσουν» τους υποτιθέμενους συναδέλφους του ψηφοδελτίου με απώτερο σκοπό να κερδίσουν την πρωτιά σ’ αυτό, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την βουλευτοποίησή τους. Αν, λοιπόν, ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει να σιωπά και να μην αντιδρά σ’ όλα αυτά τα ξένα για την ιδεολογία και την ιστορία της Φιλελεύθερης Παράταξης, που τελευταία εφαρμόζουν οι γνωστοί – άγνωστοι, κακό του κεφαλιού του. Γιατί ο Θεσπρωτικός λαός, απλά θα επαναλάβει την απόφασή του, να μην επιτρέψει σε κανέναν από αυτούς που τον πρόσβαλαν να καταλάβει «εξουσίες» που θα τις πληρώσει ο ίδιος ακριβά.

 Υ.Γ. Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της λάσπης, θα δοθούν στον Πρόεδρο του Κόμματος, αν και όταν το ζητήσει.

ΤΟΛΜΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν για τα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών

Στη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδη με τους Περιφερειάρχες και τους Προέδρους των Π.Ε.Δ. , για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών, αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Δεν μπορεί να στρουθοκαμηλίζουμε, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες. Ή είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε ή θα συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι, όπως ανέφερε και στη διάρκεια της συνάντησης, πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και κάθε περιοχή να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τους λαθρομετανάστες. «Αν θέλουμε να πετύχουμε, πρέπει να υπάρξει συνεργασία Α΄ και Β΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης με την Κεντρική Διοίκηση. Θεωρώ ότι το Κράτος πρέπει να προχωρήσει οργανωμένα και οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν αν έχουν κέρδη από τη λειτουργία των Κέντρων σε θέσεις εργασίας κ.α.», συμπλήρωσε. Ο Περιφερειάρχης, είπε ακόμη ότι δεν έχει τεθεί από το Υπουργείο προθεσμία στις Περιφέρειες και τους Δήμους για να προτείνουν χώρους, ωστόσο ενημερώθηκαν για τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν αυτοί, οι οποίοι πρέπει να είναι μακριά από κόμβους και παραμεθόριες περιοχές. Σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός, τα Κέντρα θα είναι κλειστοί χώροι, με δυνατότητα φιλοξενίας 1.000 ατόμων, με χώρους για διαμονή, σίτιση, αθλοπαιδιές, ψυχαγωγία και θρησκευτικής λατρείας, ενώ θα έχουν τριπλή περίφραξη.

Εξιχνιάστηκαν κλοπές και ληστεία στη Πάργα

Εξιχνιάστηκε μία ληστεία και δύο κλοπές σε οικίες, στην Πάργα Πρέβεζας, που είχε διαπράξει εγκληματική ομάδα, η οποία δραστηριοποιούταν στην περιοχή. Για την συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξε συνεργασία αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας και του Αστυνομικού Τμήματος Πάργας. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 27χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αλβανίας και τριών (3) ακόμη ατόμων που αναζητούνται, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ληστείες και κλοπές και δραστηριοποιείται τουλάχιστον από τα τέλη του Ιανουαρίου 2012. Στο πλαίσιο μεθοδικής αστυνομικής έρευνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, προέκυψε ότι ο 27χρονος υπήκοος Αλβανίας, μαζί με άλλους τρεις συνεργούς του, είχαν διαπράξει τις παρακάτω περιπτώσεις ληστειών - κλοπών:
- Την 27/28.01.2012 στην Πάργα, αφού μπήκαν σε οικία παραβιάζοντας την πόρτα της εισόδου, αφαίρεσαν ηλεκτρονικές συσκευές, ένα ρολόι και χρηματικό ποσό.
- Την 31.01-01.02.2012, αφού παραβίασαν δύο οχήματα στην Πάργα, αφαίρεσαν από το εσωτερικό τους δύο κυνηγετικά όπλα, φυσίγγια και άλλα αντικείμενα.
- Την 08.02.2012 τα ξημερώματα στην Πάργα, φορώντας κουκούλες, παραβίασαν την είσοδο οικίας ζεύγους ημεδαπών και με την απειλή των παραπάνω κυνηγετικών όπλων και μαχαιριού, ακινητοποίησαν το ηλικιωμένο ζευγάρι και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα, ενώ κατά τη διαφυγή τους αφαίρεσαν και το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο των παθόντων. Σημειώνεται ότι το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με το οποίο διέφυγαν τότε οι δράστες, βρέθηκε εγκαταλελειμμένο την 09-02-2012 σε σημείο της Ιονίας Οδού στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του, ενώ τα κλαπέντα κυνηγετικά όπλα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πάργας, την 19-02-2012 κοντά στην Επαρχιακή Οδό Πάργας – Πρέβεζας. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε καλύβα, που εντοπίστηκε από αστυνομικούς σε ερημική τοποθεσία στην ευρύτερη περιοχή της Πάργας, βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλο μέρος των κλοπιμαίων, το οποίο αποδόθηκε στους παθόντες. Επίσης, από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι σε βάρος του 27χρονου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πρέβεζας για ληστεία και διακεκριμένες κλοπές. Τις αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο, διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας, για την εξακρίβωση της ταυτότητας των συνεργών του, ενώ ερευνάται και η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες παράνομες πράξεις.

Ανακοίνωση της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών» του Χρυσόστομου Βούζα για τα επεισόδια στον Άγιο Ιωάννη

Τη νοημοσύνη των δημοτών και των δημοτικών συμβούλων συνεχίζει να προκαλεί με τις αποφάσεις της η Δημοτική Αρχή Ζίτσας. Μετά τις άστοχες ενέργειές της για την παραχώρηση και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Παιδόπολης άλλη μία απόφασή της που ελήφθη ερήμην του δημοτικού συμβουλίου και εν μία νυκτί από τον αντιδήμαρχο Φώτη Ράρρα προκαλεί αναστάτωση στους κατοίκους της τοπικής κοινότητας του Αγίου Ιωάννη (Μπισδουνάκι) και αφήνει έκθετη τη Δημοτική Αρχή για τον τρόπο που διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία. Συγκεκριμένα, με απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής Χρήσης και λειτουργίας Δημοτικών και Κοινοτικών Χώρων Άθλησης-Γυμναστηρίων πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Ράρρας και συνεδρίασε στις 22/3/2012 παραχωρείται στο Αθλητικό Σωματείο «ΠΑΣ ΜΠΙΣΔΟΥΝΑΚΙ» η χρήση του ποδοσφαιρικού γηπέδου 5Χ5. Αφήνοντας έτσι, τα παιδιά της περιοχής εκτός γηπέδου γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των γονέων τους καθώς μέχρι σήμερα το χρησιμοποιούσαν για να αθλούνται και να περνούν τις ελεύθερες ώρες τους. Ουσιαστικά όμως η παραχώρηση του γηπέδου είχε ξεκινήσει πολύ καιρό πριν, γεγονός που καταγγέλθηκε στον επικεφαλής της παράταξης Χρυσόστομο Βούζα ο οποίος έθεσε το θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 21/3/2012. Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής τόσο ο δήμαρχος Δημήτρης Ρογκότης όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φώτης Ράρρας δήλωσαν άγνοια και ζήτησαν πίστωση χρόνου προκειμένου να ενημερωθούν. Μάλιστα ο κ. Ράρρας έδειξε τέτοια σπουδή… για το θέμα που ως πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής έσπευσε την επομένη 22/3/2012 να καλέσει έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα «περί παραχώρησης ποδοσφαιρικού γηπέδου 5Χ5 στην Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη Δήμου Ζίτσας» και να νομιμοποιήσει έτσι μια ενέργεια που είχε ξεκινήσει μήνες πριν στο συγκεκριμένο χώρο. Άραγε πόσο νόμιμο και ηθικό είναι να παραχωρείται ένα γήπεδο σε έναν ιδιώτη που τυγχάνει να είναι πρόεδρος ενός αθλητικού σωματείου που υφίσταται μόνο στα χαρτιά; Με αυτό τον τρόπο θεωρεί η Δημοτική Αρχή πως αξιοποιεί τους δημόσιους χώρους προς όφελος των δημοτών και του κοινωνικού συνόλου, όταν αποκλείει τη νεολαία από τους χώρους άθλησης; Γιατί άραγε για ένα τέτοιο θέμα αγνοήθηκε η άποψη του δημοτικού συμβουλίου και όταν τέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης η δημοτική αρχή δήλωσε άγνοια, αδιαφορώντας πλήρως για την τοπική κοινωνία του Αγίου Ιωάννη που εδώ και πολύ καιρό είναι ανάστατη και απαιτεί την απόδοση του χώρου στους κατοίκους; Απαιτούμε στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί, το συγκεκριμένο θέμα να μην είναι ενημερωτικού χαρακτήρα αλλά θέμα ημερήσιας διάταξης.

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ:Με τη στήριξη των Νοσοκομείων η λειτουργία των δημοτικών ιατρείων

Η λειτουργία των δημοτικών κοινωνικών ιατρείων θα γίνει με τη συνεργασία των δύο νοσοκομείων της περιοχής. Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης μετά τη συνεργασία που είχε με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βασίλη Δημόπουλο και τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Φώτη Βάββα. Τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής θα στηρίξουν τη λειτουργία των ιατρείων παρέχοντας δωρεάν εξετάσεις σε περιπτώσεις ασθενών που θα τις έχουν ανάγκη και θα παραπέμπονται από τους γιατρούς του Δημοτικών Ιατρείων. Συγχρόνως ο ΟΚΠΑΠΑ εγκαινιάζει τη συνεργασία με την Μαιευτική- Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με στόχο τον προληπτικό έλεγχο των γυναικών της περιοχής. Ύστερα από τη συνεργασία του κ. Τσουμάνη με τον Καθηγητή και Διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής Θεόδωρο Στέφο και την καθηγήτρια παθολογικής ανατομίας Βασιλική Μαλάμου- Μήτση, ξεκινά άμεσα και στο Δήμο Ιωαννιτών ο προληπτικός έλεγχος. Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, όπου η μονάδα θα βρίσκεται στον Κατσικά. Εκεί μπορούν να προσέλθουν γυναίκες από την Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και τη διενέργεια τεστ Παπανικολάου. Το αμέσως επόμενο διάστημα και σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν εγκαίρως η Κινητή Μονάδα θα επισκεφθεί όλες τις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων. Ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης ευχαρίστησε τους διοικητές των δύο νοσοκομείων για τη συνεργασία αυτή σημειώνοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο. «Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι τόσο οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων όσο και το επιστημονικό προσωπικό στηρίζουν ενεργά τις πρωτοβουλίες του Δήμου στον τομέα της υγείας. Θεωρούμε ότι η συνεργασία αυτή είναι πολύτιμη για την παροχή υπηρεσιών σε συμπολίτες μας που έχουν τις έχουν απόλυτη ανάγκη. Άλλωστε με την συνεργασία όλων μπορούμε πραγματικά να ανακουφίσουμε όλους πλήττονται από την οικονομική κρίση», υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης.

Συνάντηση Περιφερειάρχη με tour operator από Ισραήλ

Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, επισκέφτηκε σήμερα η κ. Sofi Gabsu, tour operator από το Ισραήλ, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο των Τουριστικών Γραφείων Ηπείρου κ. Στ. Μανώλη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων κ. Κ. Βλάχο. Σκοπός της επίσκεψης – που ήταν απόρροια της συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στη διεθνή τουριστική έκθεση του Τελ Αβίβ - ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η συζήτηση διάφορων ζητημάτων που σχετίζονται με την προώθηση τουριστών από το Ισραήλ στην Ήπειρο. Η κ. Sofi Gabsu – που είναι ελληνικής καταγωγής- μετέβη ήδη σε Πάργα, Μπουραζάνι, Ιωάννινα και το πρόγραμμά της θα συνεχιστεί με επισκέψεις σε άλλες περιοχές, προκειμένου όπως είπε η ίδια να γνωρίσει από κοντά τα αξιοθέατα της Ηπείρου. Οι πρώτες εκτιμήσεις της είναι ιδιαίτερα θετικές για τη ζήτηση που θα υπάρξει από Ισραηλινούς για την Ήπειρο, ωστόσο το βασικό πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η λειτουργικότητα του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, θέμα για το οποίο ζήτησαν την παρέμβαση του Περιφερειάρχη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, εξέφρασε τη χαρά και την εκτίμησή του για την κ. Sofi Gabsu, η οποία έχει φέρει ήδη σημαντικό αριθμό τουριστών από το Ισραήλ προς διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εκφράζοντας την πίστη του ότι αυτό θα συμβεί και με την Ήπειρο. Ο κ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι θα ζητηθεί από τους αρμόδιους φορείς απάντηση για το κατά πόσο είναι εφικτή η πραγματοποίηση πτήσεων από το Ισραήλ, ώστε να προχωρήσουν οι επόμενες διαδικασίες. Από την πλευρά της η κ. Sofi Gabsu είπε ότι πρώτη φορά επισκέπτεται την Ήπειρο, έχει μείνει εντυπωσιασμένη από τη φυσική της ομορφιά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα για το ενδιαφέρον που θα υπάρξει από Ισραηλινούς να την επισκεφτούν. Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του Αεροδρομίου καθώς όπως είπε είναι κουραστικό και χρονοβόρο να έλθουν τουρίστες μέσω των αεροδρομίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, για να προσθέσει ότι στόχος της είναι να λειτουργήσει αερογέφυρα Ιωάννινα – Τελ Αβίβ, με συνεχόμενες πτήσεις Πέμπτη – Κυριακή – Πέμπτη.

Στην κορυφή για μια ακόμη χρονιά ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Ιωαννίνων!

Για μια ακόμη χρονιά η άρση βαρών του  ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ Ιωαννίνων,κατάφερε να διατηρηθεί στην κορυφή του αθλήματος. ΄Όπως αποδεικνύεται από την βαθμολογία των συλλόγων που ακολουθεί, είναι για το 2011 στη δεύτερη θέση με 1 βαθμό διαφορά από τον ΑΤΛΑ Καλλιθέας, βαθμολογία όμως πλασματική γιατί για διάφορους λόγους δεν υπολογίστηκε στο σύνολο η βαθμολογία των αθλητών και αθλητριών του συλλόγου που σε διάφορα περιφερειακά πρωταθλήματα αγωνίστηκαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Οι δέκα πρώτοι σύλλογοι στη βαθμολογία είναι: 1. ΑΤΛΑΣ Καλλιθέας 2922, Α.Ο. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Ιωαννίνων 2921, Αρκάδι Ρεθύμνου 2463, ΠΑΟΚ 2014, ΣΠΟΡΤΙΓΚ Πυλαίας 1998, ΒΥΒΩΝ Ασπροπύργου 1795, ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμαριάς 1979, Υπερίων Τούμπας 1561, Αριστοτέλης Τριανδρίας 1514, Φ.Ο. Αριδαίας 1405 κ.λ.π. Οι επόμενοι αγώνες είναι το περιφερειακό πρωτάθλημα όλων των κατηγοριών στα Ιωάννινα στις 21.04.2012 ΠΑΛΗ Εντατικά προετοιμάζονται οι αθλήτριες του συλλόγου για το πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης νεανίδων, το οποίο θα διεξαχθεί στις Σέρρες στις 07.04.2012, από τον προπονητή του συλλόγου κ. Μανώλη Λυκούδη. Στους αγώνες αυτούς ο σύλλογος θα λάβει μέρος με έντεκα (11) αθλήτριες και φυσικά ο στόχος θα είναι η κατάληψη της α΄ θέσης στη γενική βαθμολογία και η κατάκτηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων μεταλλίων.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Συνεργασία με τους πολίτες για καθαρή πόλη

Εντατική είναι η προσπάθεια του τομέα καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών για να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τις υπηρεσίες που προσφέρει στους συμπολίτες. Ωστόσο η μείωση του μόνιμου προσωπικού και η αδυναμία πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, δημιουργούν αναπόφευκτα, προβλήματα. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να μειώνονται οι βάρδιες της Κυριακής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλη την έκταση της πόλης. Έτσι θα λειτουργεί μία βάρδια η οποία θα εξυπηρετεί κυρίως τα πολυσύχναστα και τουριστικά σημεία. Από τον τομέα καθαριότητας του Δήμου γίνεται έκκληση προς τους συμπολίτες να αποφεύγουν τις Κυριακές την εναπόθεση σκουπιδιών ώστε να μην δημιουργούνται σωροί απορριμμάτων πέριξ των κάδων. «Ζητούμε τη συνεργασία των συμπολιτών μας ώστε να διατηρήσουμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο καθαριότητας στην πόλη. Θέλουμε επίσης την συνεργασία των επιχειρηματιών οι οποίοι πολύ συχνά ζητούν την επιείκεια του Δήμου όμως οι ίδιοι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες του τομέα καθαριότητας. Έτσι συνεχίζουν να βγάζουν μεγάλες σακούλες απορριμμάτων, δεν τις δένουν και συχνά τις σέρνουν από το κατάστημα μέχρι τον κάδο με αποτέλεσμα να τρυπούν και να δημιουργείται εστία μόλυνσης και στα πεζοδρόμια. Απευθύνουμε έκκληση λοιπόν να πράξουν το αυτονόητο και να βοηθήσουν την προσπάθεια όσων εργάζονται πολύ σκληρά για την καθαριότητα της πόλης», σημειώνει σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Ανακοινώθηκε η επιτροπή αξιολόγησης υποψηφιοτήτων στο ΠΑΣΟΚ

Συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της βουλής Βαγγέλης Αργύρης
Σε εκλογική ετοιμότητα εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ, το Πολιτικό Συμβούλιο του οποίου συνεδριάζει, από το πρωί, υπό την προεδρία του προέδρου του Κινήματος, Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος προχώρησε στην συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης υποψηφιοτήτων. Ο πρόεδρος του κινήματος, Βαγγέλης Βενιζέλος ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης υποψηφιοτήτων, στην οποία συμμετέχει ο   Βαγγέλης Αργύρης-όπως σας είχαμε ενημερώσει εδώ και μέρες-καθώς επίσης και οι Β. Έξαρχος,  Β. Γερανίδης, Κ. Ασκούνης, Γ. Σγουρός Γ. Γαζή και Μ. Αναγνωστοπούλου. Σημειώνεται ότι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει λόγο για ανανέωση των ψηφοδελτίων του κινήματος κατά 60%. Ο κ. Βενιζέλος, επιπλέον, ανακοίνωσε τη συγκρότηση Επιτροπής Προγράμματος και περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής. Την Παρασκευή 6 Απριλίου, προγραμματίζεται σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ πιθανότατα θα υπάρξει και νέα σύγκλησή του εντός της Μεγάλης Εβδομάδος, προκειμένου να επικυρωθούν τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Μήπως οι ΧΥΤΑ αποτελούν τοξικά σουρωτήρια; Που πάνε τα διασταλάγματα;


Επιβεβαιώνονται οι διατυπωμένες θέσεις μας για τις παρενέργειες των ΧΥΤΑ, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που έρχονται να προστεθούν από τις διαμαρτυρίες της Επιτροπής Αγώνα του ΧΥΤΑ Γραμματικού, όπου είχαμε τη δικαίωσή τους και μετά τη διαταγή προσωρινής διακοπής λειτουργίας του ΧΥΤΑ έως τις 21 Μαίου 2012. Οι τριτοκοσμικές συνθήκες λειτουργίας των ΧΥΤΑ μετατρέπουν πιθανά τα κύτταρά τους σε τοξικά σουρωτήρια: προβληματική χωροθέτηση, πολυάριθμες ελλείψεις κατά την κατασκευή και λειτουργία, ζημιές στην μεμβράνη, οδηγούν σε πλείστες περιπτώσεις τα στραγγίσματα να διοχετεύονται στα παρακείμενα ποτάμια ή τη θάλασσα. Μετά από καταγγελίες τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν ήδη να συσταθεί ανακριτική επιτροπή με αρμοδιότητες επιτόπιας πραγματογνωμοσύνης. Στον κατάλογο: Καρβουνάρι, Λευκίμη, Γραμματικό, Μεγαλόπολη, Ερμιόνη και Αχαΐα, όλες για παραβίαση των σχετικών κανόνων και οδηγιών της Ε.Ε., φαίνεται εδώ ότι έπεται και το Ελληνικό…! Τεράστια η συμβολή του Ηπειρώτη Γιάννη Παπαδόπουλου στην ανάδειξη της Περιβαλλοντικής κοροϊδίας της «Υγειονομικής Ταφής» απορριμμάτων, καθόσον με υποδειγματικό τρόπο εκπροσώπησε τα δίκαια κάποιων των προαναφερόμενων περιοχών έναντι της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής και Αναφορών της Ε.Ε. Ανέδειξε τα επίμαχα ζητήματα, καταγγέλοντας με αδιάσειστα στοιχεία την προχειρότητα των αρμόδιων Ελληνικών αρχών. Το όλο θέμα προσπάθησε να υποβαθμίσει ο σημερινός Υπουργός ΠΕΚΑ κος Παπακωνσταντίνου τον Δεκέμβρη του 2011, ζητώντας από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην Επιτροπή Αναφορών να κλείσουν όλες τις υποθέσεις, καθώς η ανάληψη της Προεδρίας είχε δοθεί στην Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κα Χρυσούλα Παλιαδέλη μετά το «υπηρεσιακό κώλυμα»… της Ιταλίδας Matzoni και απροσχημάτιστα υπήρξε προσπάθεια μεθόδευσης της απόφασης, Greek statistics και αλχημείες δεν χωράνε στο περιβάλλον… Έτσι και στα πόδια μας για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού, ζητάμε υπεύθυνες απαντήσεις από τον Τοπικό ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια Ηπείρου, σαν τους κύριους υπεύθυνους για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, να μας αποδείξουν ότι δεν διαπιστώθηκαν διαφορές μεταξύ της μελέτης εφαρμογής και της κατασκευής του έργου και ότι τα άκρως τοξικά διασταλάγματα δεν αφήνονται στην τύχη τους. Διασφαλίζονται ο περιβαλλοντικοί όροι προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής; Η δημοσιοποίηση των ποιοτικών αναλύσεων των παρακείμενων πηγών της έρευνας που διενεργείται είναι το πρώτο βήμα. Αντί της ορθολογικής διαχείρισης με σύγχρονα εργαλεία και τεχνικές, όπως επιτάσσει η Οδηγία 2008/98 ΕΕ δηλαδή της πρόληψης, διαλογής και επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, οι Ελληνικές Διαχειριστικές Αρχές έχουν προκρίνει στον εθνικό σχεδιασμό, για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων μεθόδους που παραβιάζουν και αυτή την αρχή της προφύλαξης, προωθώντας αντιλήψεις μεγάλης κλίμακας, copy paste μελέτες και φαραωνικά αδιέξοδα έργα, που εν τέλει θα οδηγήσουν σε πολιτικές καύσεις απορριμμάτων, για ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων που ενοχοποιούνται σε βιομηχανικές χώρες για το 40-50% των συνολικών εκλύσεων διοξινών… 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ:Επεισόδια και το 100 χθες στον Αγ. Ιωάννη για το 5Χ5!!!

sΔιαμάχη ξέσπασε χθες το απόγευμα στον Άγιο Ιωάννη μεταξύ κατοίκων του χωριού με αφορμή το γήπεδο 5Χ5. Το συγκεκριμένο γήπεδο είναι δημοτικό και παραχωρήθηκε αρμοδίως στην τοπική ομάδα συγκεκριμένες ώρες εβδομαδιαίως για την ακαδημία ποδοσφαίρου της, τον ΠΑΣ Μπισντουνάκι. Τα επεισόδια πήραν έκταση και κλήθηκε η άμεσος δράση προκειμένου να αποτραπεί η επέκτασή τους. Αναφέρθηκαν έντονες συμπλοκές μεταξύ συγχωριανών. Συγκεκριμένα το γεγονός ότι η ομάδα ΠΑΣ Μπισντουνάκι είναι ουραγός στην Γ΄ ερασιτεχνική, με απειροελάχιστη συγκομιδή βαθμών (μόλις 4 βαθμοί σε 22 αγωνιστικές) σε συνδυασμό με την καταβολή μηνιαίας εισφοράς… από τους γονείς των παιδιών της ακαδημίας προς την ομάδα ήταν η αφορμή των επεισοδίων. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ζίτσας παραχώρησε στην ομάδα το 5Χ5, τρείς μέρες εβδομαδιαίως από 2 συγκεκριμένες ώρες, προκειμένου να προπονούνται οι ακαδημίες. Η ακαδημία για κάθε γραμμένο στην ομάδα παιδί έχει καθορίσει μηνιαία συνδρομή πιθανώς για να καλύψει τα έξοδα προπονητή κλπ. Όμως άλλα παιδιά (όχι μόνο του χωριού) διεκδίκησαν την είσοδο και άθλησή τους στο 5Χ5 τις ίδιες ώρες που αυτό παραχωρήθηκε στην ομάδα, χωρίς καταβολή συνδρομής, θεωρώντας ότι αφού είναι δημοτικό πρέπει να είναι ελεύθερο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα προπονείται Δευτέρα και Τετάρτη 18:00 – 20:00 και Σάββατο 11:00 – 13:00. Ασφαλώς όλοι έχουν δικαίωμα άθλησης στο δημοτικό 5Χ5 και η δημοτική αρχή οφείλει να θέσει τους κανόνες. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι κατά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας που τέθηκε το θέμα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Φ. Ράρρας είπε ότι γνωρίζει το θέμα, ενώ ο έτερος αντιδήμαρχος κ. Σπ. Μάντζιος είπε ότι είναι κομπίνα (!!!). Πρόκειται για θέμα που αφορά παιδιά, μία ομάδα και μία τοπική κοινωνία και η δημοτική αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος κ. Ρογκότης έχει υποχρέωση να δώσει την σωστή λύση. Και σε κάθε περίπτωση πρέπει να μαζέψει τους αντιδημάρχους του από τέτοιες εσωτερικές διαμάχες, φροντίζοντας να μην εξωτερικεύουν κατά τέτοιο τρόπο τις πικρίες τους. Και βέβαια ο αντιδήμαρχος κ. Σπ. Μάντζιος οφείλει δημόσια να αποσαφηνίσει σε τι συνίσταται η κομπίνα που συγκαλύπτει ο συνάδελφός του κ. Φ. Ράρρας.

zitsagate

Σύλληψη δύο Αφγανών για παράνομη οπλοκατοχή στους Κωστακιούς Άρτας

Συνελήφθησαν, σήμερα  τα ξημερώματα, στους Κωστακιούς Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.), ένας 21χρονος υπήκοος Ιράκ και ένας 26χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, κατηγορούμενοι για τα κατά περίσταση αδικήματα, της παράνομης οπλοκατοχής και παράνομης εισόδου στη χώρα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- δύο (2) πιστόλια αερίου – κρότου λάμψης.
- δύο (2) γεμιστήρες.
- ένα (1) φυσίγγιο κρότου λάμψης των 9mm.
- ένα (1) ζευγάρι γαντιών.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, σε βάρος του 21χρονου αλλοδαπού εκκρεμούν και δύο καταδικαστικές αποφάσεις, συνολικής ποινής φυλάκισης δύο μηνών για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

ΑΡΤΑ:Εγκρίθηκαν ομόφωνα στο Δ.Σ.οι πρώτες δράσεις του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών

Εγκρίθηκαν ομόφωνα χθες βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας οι πρώτες δράσεις του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, οι οποίες αφορούν στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά μεταναστών αλλά και στους ίδιους τους (ενήλικες) μετανάστες που επιθυμούν να βελτιώσουν την προφορική και γραπτή γλώσσα που χρησιμοποιούν καθημερινά στις συναλλαγές τους, καθώς και εκμάθηση της μητρικής γλώσσας των παιδιών των Αλβανών μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Εισηγήτρια του θέματος ήταν η Κατερίνα Μάγγου, δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Συμβουλίου η οποία ζήτησε την έγκριση των δράσεων λέγοντας: «Σύμφωνα με το Άρθρο 78 του Νόμου 3852/2010 συγκροτήθηκε και λειτουργεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, συμβούλιο ένταξης μεταναστών ως συμβουλευτικό όργανο του δήμου για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Εν προκειμένω το ΣΕΜ προτείνει για το 2012: 1. Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας σε παιδιά μεταναστών αλλά και στους ίδιους τους μετανάστες που επιθυμούν να βελτιώσουν την προφορική και γραπτή γλώσσα που χρησιμοποιούν καθημερινά στις συναλλαγές τους, με εθελοντική προσφορά των δασκάλων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η διδασκαλία πραγματοποιείται σε αίθουσα που μας παραχωρήθηκε στο 1ο δημοτικό σχολείο Άρτας, κάθε Δευτέρα 6-8 μ.μ. 2. Εκμάθηση της μητρικής γλώσσας των παιδιών των Αλβανών μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Έτσι με πρωτοβουλία του ΣΕΜ, ζητήσαμε και παραχωρήθηκε αίθουσα στο Πρώτο Δημοτικό Σχολείο Άρτας για να διδάσκεται η στοιχειώδης Αλβανική Γλώσσα με εγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό, το Αλφαβητάρι και το Συντακτικό. Εθελοντικά και δίχως να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου, ο κύριος Θωμάς Κυριάκης, απόφοιτος της Ακαδημίας Αργυροκάστρου, πολιτογραφημένος Έλληνας πια πολίτης εκδήλωσε ενδιαφέρον για να προσφέρει δωρεάν μαθήματα από τις 4 μ.μ. εως 7 μ.μ , κάθε Σάββατο».

Τρία κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών στην Περιφέρεια

Τη σύσταση 30 κλειστών κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στις 10 περιφέρειες της χώρας (εκτός από τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης), τρία δηλαδή σε κάθε Περιφέρεια, χωρητικότητας 1000 μεταναστών το καθένα, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ο υπουργός έχει δώσει προθεσμία 15 ημερών στους περιφερειάρχες προκειμένου να προτείνουν τους χώρους εγκατάστασης των κέντρων, ενώ σημείωσε πως θα φέρει πράξη νομοθετικού περιεχομένου στο υπουργικό συμβούλιο για να καθορίζει το που θα γίνουν τα κέντρα κράτησης. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη πήρε μέρος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξ. Καχριμάνης ο οποίος ανέφερε τα γνωστά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στην ευρύτερη περιοχή με τους πρόχειρους καταυλισμούς των μεταναστών, αλλά και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Παπαλέξης Ιωάννης.

Λόγο και ποσοστό στην Περιφέρεια για τους υδρογονάνθρακες

Την ανάγκη να υπάρξει εκτενής διαβούλευση στα θεσμικά όργανα της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης της χώρας, προκειμένου να διαμορφωθούν οι τελικές εισηγήσεις που θα τεθούν υπόψη της Κυβέρνησης στην έκδοση των απαιτούμενων κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για την αξιοποίηση των αποθεμάτων Υδρογονανθράκων στη χώρα, επισημαίνει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης με επιστολή που απέστειλε προς τους Προέδρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ένωσης Περιφερειών (ΕΝ.ΠΕ). Ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι, υπάρχει πρόβλεψη για παρακράτηση ποσοστού 20% από τα έσοδα του Δημοσίου προκειμένου να διατεθούν στο Πράσινο Ταμείο για δράσεις προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος των περιοχών στις οποίες εντοπίζονται κοιτάσματα Υδρογονανθράκων, ενώ ταυτόχρονα θα αποδίδεται το 5% των εσόδων του Δημοσίου στη Περιφέρεια, ως ανταποδοτικό τέλος. Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ καλεί τους κ.κ Ασκούνη και Σγουρό, να προωθήσουν όλες τις διαδικασίες - σε πρώτη φάση με τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου όπου έχουν ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμοί - ώστε να καταθέσουν το συντομότερο την τελική τους εισήγηση προς το ΥΠΕΚΑ.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Διαδοχικές συσκέψεις για τη «Γωνιά»

Συνάντηση για το ζήτημα της «Γωνιάς», στο πλαίσιο της βελτίωσης της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, (τμήμα Ηγουμενίτσα-Πλαταριά) είχαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσούρας και ο Αντιπεριφερειάρχης του Νομού, Θωμάς Πιτούλης. Αντικείμενο της συνάντησης υπήρξε ο συντονισμός των ενεργειών με σκοπό την άσκηση πίεσης προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Δικτύων και την επιβλέπουσα αρχή του έργου, ώστε να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ηγουμενίτσας, που λέει όχι στη δημιουργία τρανσέρας στο σημείο. Εξ’ άλλου σύσκεψη με την επιβλέπουσα αρχή, τον ανάδοχο του έργου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και άλλους φορείς με αντικείμενο τα έργα στη νέα φάση του λιμένα και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλεί στην περιοχή της Γωνιάς θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη.

«Λουκέτο» Πέμπτη και Παρασκευή στο ΤΕΙ Ηπείρου

Κλειστό θα παραμείνει το ΤΕΙ Ηπείρου,όπως και όλα τα ΤΕΙ της χώρας την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ οι εκπρόσωποί τους απειλούν με ομαδικές παραιτήσεις λόγω οικονομικής δυσπραγίας και σε ανάλογη τροχιά βρίσκονται και τα πανεπιστήμια.Η απόφαση αυτή πάρθηκε χθες από τις διοικήσεις των ΤΕΙ, διότι, όπως λένε, η μετατροπή των αποθεματικών των ΑΕΙ από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ομόλογα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους, έχει οδηγήσει στην απώλεια σχεδόν 250 εκατομμυρίων ευρώ.

ΑΡΤΑ:Κινητοποιήσεις εργαζομένων στο χώρο της υγείας

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ για την Πέμπτη 29/3/12, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Άρτας συμμετέχουν στη 5ωρη στάση εργασίας 10πμ έως 3μμ, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στις 10π.μ. της Πέμπτης, στην είσοδο του νοσοκομείου. Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Άρτας, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Λεωνίδα Γεωργούση και τον Γραμματέα Δημήτρη Χρηστάκη αναφέρονται τα εξής: "Δε θα επιτρέψουμε την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και την απαξίωση του δημόσιου-δωρεάν χαρακτήρα της υγείας τη στιγμή μάλιστα που οι μισοί Έλληνες ζουν στη φτώχεια , στην ανεργία και στο κοινωνικό αποκλεισμό. Η κυβέρνηση της Τρόικας μείωσε κατά 40% το κονδύλι για τη πληρωμή νυχτερινών-αργιών και εφημεριών του προσωπικού του νοσοκομείου. Δεν πληρώνει τα δεδουλευμένα. Στενάζει το νοσοκομείο από την έλλειψη υλικών πρώτης ανάγκης, τη στιγμή μάλιστα που οι επισκέψεις ασθενών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα με τη δημιουργία του εκτρώματος που λέγεται ΕΟΠΥΥ. Παρόλα αυτά γίνεται προσπάθεια να μειωθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ανά βάρδια για να μειωθεί το κόστος ,τη στιγμή μάλιστα που ήδη λειτουργούμε με το λιγότερο δυνατό προσωπικό. Αυτό έχει σαν αντίκτυπο τη μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας θέτει όμως και σε κίνδυνο τον ασθενή και το προσωπικό".

ΠΡΕΒΕΖΑ: Έγκριση δημοπράτησης της υποθαλάσσιας ζεύξης Λευκάδας

Την απόφαση έγκρισης δημοπράτησης του έργου της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Λευκάδας - Ν. Αιτωλοακαρνανίας υπέγραψε ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης. Το έργο της Ζεύξης της Λευκάδας θα περιλαμβάνει: (α) Την κατασκευή οδικού τμήματος συνολικού μήκους 3 χλμ. περίπου (περιλαμβανομένης και της υποθαλάσσιας σήραγγας). (β) Τη διαπλάτυνση του διαύλου Λευκάδας, από το τεχνικό έργο της υποθαλάσσιας σήραγγας μέχρι το κάστρο Αγ. Μαύρας, (γ) Τη δημιουργία μαρίνας μεγάλων τουριστικών σκαφών, στην περιοχή του διαύλου βορειοανατολικά της υπάρχουσας μαρίνας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Είχε ναρκωτικά μέσα στο αυτοκίνητό του

Συνελήφθη, σήμερα τα ξημερώματα, στον λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του... Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής, 30χρονος οδηγός Φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο, διότι σε γενόμενο έλεγχο βρέθηκε εντός της καμπίνας του οχήματος ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης βάρους 7,50 γραμμαρίων καθώς και 1 γραμμάριο ναρκωτικής ουσίας πιθανόν κοκαΐνης. Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το όχημα και οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν.

Τάξη από τον Δήμο στα... τραπεζάκια

Αυτοψία σε καταστήματα που έχουν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα και όχι μόνο έχει ξεκινήσει η Δημοτική Αρχή η οποία έχει θέσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της ως στόχο να βάλει μια τάξη στην λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.Έτσι και ενόψει του καλοκαιριού κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας συνοδευόμενο από τους αντιδημάρχους Δημήτρη Νάστο και Δημήτρη Θεμελή πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους σε όλα τα καταστήματα της πόλης με τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων μάλιστα να δείχνουν ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν συμμορφωθεί με την κανονιστική απόφαση του Δήμου που ψηφίστηκε πέρσι και η οποία όριζε τους κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή του πεζόδρομου στην Καλάρη και σήμερα η Δημοτική Αστυνομία οι δύο αντιδήμαρχοι αλλά και ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, επισκέφτηκαν την Γαριβάλδη και την πλατεία Πάργης, ενώ θα ακολουθήσουν οι Αμπελόκηποι, τα Σεισμόπληκτα και το νησί. Οι έλεγχοι που πραγματοποιεί ο Δήμος γίνονται επ' αφορμής των αιτήσεων για χορήγηση αδειών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων οι οποίες έχουν κατατεθεί αυτό το διάστημα που ο καιρός έχει καλυτερέψει και φυσικά ενόψει του καλοκαιριού. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα όσα προβλέπονται από τις άδειες που χορηγήθηκαν και αν τα τραπεζοκαθίσματα έχουν αναπτυχθεί στους χώρους που προβλέπεται καθώς κι αν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δημήτρη Θεμελή, από τους ελέγχους που έγιναν μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί αρκετές παραβάσεις κυρίως για τραπεζοκαθίσματα και αυθαίρετες κατασκευές για τις οποίες επιβλήθηκαν φυσικά και τα ανάλογα πρόστιμα. «Μερικοί δεν λένε να καταλάβουν ότι υπάρχουν νόμοι. Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να τους εφαρμόσουμε», είπε ο κ. Θεμελής. Ταυτόχρονα εξήγησε πως η θέση της Δημοτικής Αρχής σε ότι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους είναι γνωστή και παραμένει η ίδια, επισημαίνοντας πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε ιδιοκτήτες καταστημάτων που έχουν καταλάβει πεζοδρόμια από τα οποία δεν μπορούν να περάσουν οι πεζοί. «Πολλοί συμπολίτες διαμαρτύρονται καθημερινά για την κατάσταση που επικρατεί με την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων. Πολλοί κάθονται σε αυτούς χωρίς να τους ενδιαφέρει αν μπορεί να περάσει κάποιος ή όχι», τόνισε. Η αλήθεια είναι πως από πέρσι είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια καταπολέμησης αυτού του φαινομένου το οποίο είχε πάρει διαστάσεις ειδικά στην περιοχή της Γαριβάλδη, με τα αποτελέσματα ωστόσο να μην είναι αυτά που προσδοκά η Δημοτική Αρχή, κυρίως λόγω στην επιμονή ορισμένων να αγνοούν τους νόμους και να επιμένουν να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα ακόμα και μέσα σε πλατείες. «Έχει γίνει κάποια πρόοδος αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές παραβάσεις», υπογράμμισε ο κ. Θεμελής ο οποίος πρόσθεσε ότι πέραν των παραβάσεων για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων έχουν καταγραφεί κι άλλες που αφορούν απουσία άδειας λειτουργίας ή μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου. «Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα αυθαιρεσιών. Η νέα μόδα είναι να είμαστε κάθε εβδομάδα στον ανακριτή μετά από παραγγελίες του Εισαγγελέα, διότι μερικοί δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν νόμοι», είπε ο κ. Θεμελής. Θυμίζουμε ότι ο Εισαγγελέας έχει ήδη διατάξει πολλές παραγγελίες μετά από καταγγελίες, κυρίως για τον αντικαπνιστικό νόμο, για την πορεία των ελέγχων ζητά καθημερινά στοιχεία από τον Δήμο. Έτσι οι έλεγχοι έχουν ενταθεί και οι παραβάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, εκτός βεβαία από τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται. «Ψηφίσαμε μια κανονιστική απόφαση μετά και από συζήτηση με τους καταστηματάρχες. Όσοι δεν την εφαρμόζουν θα βρεθούν κατηγορούμενοι. Εγώ για παράβαση καθήκοντος, αν δεν κάνω αυτά που πρέπει και οι ιδιοκτήτες για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, έλλειψη αδειών ή ότι άλλο. Αν αυτό θέλουν καλώς», σημείωσε ο αντιδήμαρχος. Κλείνοντας απηύθυνε έκκληση σε όλους τους καταστηματάρχες να εφαρμόσουν τους νόμους για να μην υπάρξουν κυρώσεις αλλά κυρίως να αποδοθούν οι κοινόχρηστοι χώροι σε όλους τους πολίτες.


Η τάξη περνάει και από το.. ταμείο
Η τάξη που επιχειρεί να βάλει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων και στην χρήση κοινοχρήστων χώρων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος περνά και από το... ταμείο του δήμου, για όσους οφείλουν χρήματα από τα περσινά τέλη ή και προηγουμένων ετών. Όσοι δεν πληρώσουν ή δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους δεν θα λάβουν άδεια χρήσης χώρου για τραπεζοκαθίσματα. Η δημοτική αρχή, όπως δήλωσε ο αρμόδιος, επί των οικονομικών, αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης έχει λάβει πρόσφατα απόφαση για τον διακανονισμό, ωστόσο περιμένει και την νέα ρύθμιση που θα ψηφιστεί από τη βουλή και ενδεχομένως θα αφορά περισσότερες δόσεις και για οφειλές προς το δήμο, δηλαδή να φτάσουν τις 60. Με εφάπαξ καταβολή απαλλάσσεται η οφειλή από προσαυξήσεις. Αν τελικά ισχύσει η νέα ρύθμιση, θα μπορέσουν και οι οφειλέτες να ανταποκριθούν και ο δήμος να εισπράξει τα χρήματα που έχει προϋπολογίσει και είναι αναγκαία σε μια περίοδο που περικόπτονται δραματικά οι κρατικές επιχορηγήσεις. Όπως σημειώνει ο κ. Μάντης, η δημοτική αρχή γνωρίζει τα προβλήματα στις επιχειρήσεις, αλλά με πολλές δόσεις μπορούν να ανταποκριθούν. Επιπλέον, θα αμβλυνθεί το πρόβλημα με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υπάρχει, αφού άλλοι πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κι άλλοι όχι. Πέρυσι είχαν προϋπολογιστεί έσοδα της τάξης των 800.000 ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 230.000 ευρώ, γεγονός που δείχνει και το πρόβλημα ανταπόκρισης των επιχειρήσεων αυτών, υπάρχουν και παλιές οφειλές. Μάλιστα η μεγαλύτερη αφορά επιχείρηση που έκλεισε προ πολλού και άφησε χρέος 230.000 ευρώ.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ