Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

Τελική ευθεία για το έργο αποκατάστασης της «Όασης»

Σύντομα η μελέτη στο ΚΣΝΜ, ακολουθεί ένταξη στο ΕΣΠΑ
Στην τελική ευθεία βρίσκεται αυτές τις μέρες η διαδικασία για να εισαχθεί η μελέτη αποκατάστασης της «Όασης» στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και να ανοίξει ο δρόμος για την δημοπράτηση του έργου. Πλην της έγκρισης της μελέτης από το ΚΣΝΜ που αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχεια, το επόμενο βήμα πρέπει να είναι, άμεσα, η οριστική ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Ηπείρου) στο οποίο είναι ήδη προενταγμένο. Η σημερινή εικόνα στο κέντρο της πόλης, σαφώς και δεν τιμά κανέναν και φυσικά, δεν μπορεί να διατηρείται για πολύ ακόμη. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, για να αναβιώσει ως παραδοσιακό καφενείο και εστιατόριο η «Όαση», όπως είναι η επιλογή της δημοτικής αρχής.

Πλήρης η μελέτη του έργου
Η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων Ιωαννίνων (ΔΗΑΝΕΤΑΙ) και ο δήμος έχουν ανταποκριθεί πλήρως σε όσα πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις ζητήθηκαν για τη μελέτη αποκατάστασης και αυτό το διάστημα ολοκληρώνονται οι εισηγήσεις για τις επιμέρους μελέτες, ώστε να εισαχθεί στο ΚΣΝΜ το θέμα, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της Επιχείρησης και δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Παπαδιώτης. Είναι δηλαδή θέμα λίγου χρόνου να αποφανθεί το Συμβούλιο επί της μελέτης.


Προενταγμένο στο ΕΣΠΑ
 Το επόμενο βήμα είναι να αιτηθεί η ΔΗΑΝΕΤΑΙ με το δήμο (έχει υπογραφεί ανάμεσα τους προγραμματική σύμβαση, επειδή διαχειριστική επάρκεια για το ΕΣΠΑ διαθέτει ο δήμος), την οριστική ένταξη στο ΠΕΠ Ηπείρου και ειδικότερα στο πρόγραμμα των ολοκληρωμένων αστικών αναπλάσεων, όπου έχουν ενταχθεί και οι πεζοδρομήσεις, μεταξύ των άλλων. Το έργο είναι επιλέξιμο, αφού εκδόθηκε σχετική οδηγία από την Ε.Ε. μετά από έγκριση ανάλογου έργου στην Ισπανία, κρίθηκαν δηλαδή επιλέξιμα για το ΕΣΠΑ, ως δημόσια έργα, και οι αποκαταστάσεις διατηρητέων κτιρίων, όπως είναι και η «Όαση». Επομένως, δεν τίθεται θέμα επιλεξιμότητας, απλά χρειάζεται η σχετική απόφαση, όταν έρθει η ώρα από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και φυσικά την υπογραφή του Περιφερειάρχη.

Αποκατάσταση με προϋπολογισμό
 1,6 εκ. ευρώ, χωρίς τον εξοπλισμό
 Η «Όαση» θα αποκατασταθεί ως κτίριο όπως και ο περιβάλλων χώρος και θα λειτουργήσει όπως παλιά, ως καφενείο και εστιατόριο. Αυτή ήταν και στο παρελθόν και σήμερα η θέση της δημοτικής αρχής. Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε αποπειραθεί να αλλάξει τη χρήση και το καφενείο να είναι συνοδευτική δραστηριότητα, ενώ ο κύριος σκοπός θα ήταν η φιλοξενία εκθετηρίου της Δημοτικής πινακοθήκης. Τελικά η μελέτη που είχε κατατεθεί, απορρίφθηκε από το ΚΣΝΜ, χάθηκε όμως πολύς χρόνος με αυτή την επιλογή και η νέα δημοτική αρχή αποφάσισε να αναβιώσει η «Όαση» που γνώριζαν οι Γιαννιώτες, πριν επέμβουν οι μισθωτές και τις αλλάξουν τη φυσιογνωμία, με ευθύνη του δήμου που ανέχτηκε όσα έγιναν. Η ανάθεση της λειτουργίας ως καφενείο και εστιατόριο θα κινηθεί παράλληλα με τη διαδικασία ένταξης και δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης Οι όροι της διακήρυξης για το διαγωνισμό μίσθωσης ή της λειτουργίας θα εγκριθούν από το δημοτικό συμβούλιο, ώστε πριν ολοκληρωθεί το έργο να υπάρχει αυτός που θα το λειτουργήσει, όπως εξηγεί ο κ. Παπαδιώτης. Με βάση τη συνταχθείσα μελέτη ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 1,6 εκ. ευρώ περίπου, καθαρά για την αποκατάσταση του κτιρίου στην πρότερη μορφή και χρήση, αλλά και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Δεν αφορά την προμήθεια του εξοπλισμού για τις δυο χρήσεις. χωρίς ως καφενείο και εστιατόριο.

Πάνελς με στοιχεία της μελέτης και του Άρη Κωνσταντινίδη
Στο μεταξύ η ΔΗΑΝΕΤΑΙ προχώρησε προ ημερών στην τοποθέτηση πάνελς στην άλλοτε περίφραξη της «Όασης». Μια μικρή έκθεση με αναφορές στο ιστορικό του κτιρίου, μακέτες και στοιχεία της μελέτης αποκατάστασης, αλλά και παρουσίαση του έργου του αείμνηστου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.Κι αυτό για να γνωρίσουν οι νεώτεροι το έργο και γιατί είναι διατηρητέο μνημείο της νεώτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τι σχεδιάζει ο δήμος, αλλά και να θυμηθούν οι παλιότεροι. Μάλιστα έχουν αναρτηθεί σε μεγέθυνση και παλιές φωτογραφίες, πριν η «Όαση» ...κρυφτεί πίσω από πατάρια και... εκσυγχρονιστεί, κυρίως από τον τελευταίο μισθωτή ο οποίος αποχώρησε ξηλώνοντας και τα κουφώματα και άφησε και ...φέσι 200.000 ευρώ.Ήδη την Κυριακή πολλοί πολίτες μετά την παρέλαση ενδιαφέρθηκαν να δουν από κοντά αυτή την παρουσίαση και όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΑΝΕΤΑΙ, η πρωτοβουλία φαίνεται ότι πετυχαίνει το στόχο της.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΡΤΑ:Θερινό ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα

Ξεκίνησε να εφαρμόζεται από σήμερα το ωράριο θερινής περιόδου (εκτός καλοκαιρινού πενθημέρου) για τα εμπορικά καταστήματα της Άρτας. Το θερινό ωράριο θα διαρκέσει μέχρι τις 28/10/2012 και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας διαμορφώνεται ως εξής: Δευτέρα και Τετάρτη 8:00π.μ. – 2:30 μ.μ. Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 8:00π.μ. – 2:00 μ.μ. και 6μ.μ. – 9μ.μ. Σάββατο 08:00π.μ. – 2:30μ.μ. "Το ωράριο έχει αποφασιστεί απο το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου και πιστεύοντας ότι είναι ένα ανθρώπινο και λειτουργικό ωράριο πρέπει να τηρείται από όλους τους συναδέφλους εμπόρους" επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Νεκρός νεαρός μετανάστης στα Γιάννενα

Το πτώμα ενός νεαρού μετανάστη-πιθανότατα ασιατικής καταγωγής-εντόπισαν πριν από λίγη ώρα,στην περιοχή του Μάτσικα οι αστυνομικοί της ασφάλειας Ιωαννίνων,μετά από τηλεφώνημα που έγινε στην Αστυνομία.Ο θάνατός του, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ιατροδικαστή επήλθε πριν από δέκα ώρες περίπου.Το έγκλημα έγινε στον ίδιο χώρο καθώς αποκλείστηκε κάθε πιθανότητα μεταφοράς του από άλλο σημείο.

ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Πηγή ζωής για το ακριτικό Κεφαλόβρυσο

Ξεπερνούν τους 750 τόνους σε κέρματα οι παραγγελίες για το 2012 – Αυξάνονται όμως και τα προβλήματα των εργαζομένων
Πηγή ζωής για τους κατοίκους του ακριτικού Κεφαλόβρυσου αποτελεί σήμερα, εν μέσω κρίσης, η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου όπου κόβονται τα ελληνικά και κυπριακά ευρώ, και κατά καιρούς νομίσματα άλλων χωρών. Όπως είναι γνωστό η υπό δημόσιο έλεγχο Μεταλλουργική Βιομηχανία είναι θυγατρική της εταιρείας αμυντικού υλικού Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και κόβει δισκία κερμάτων ευρώ για την Τράπεζα της Ελλάδος και την κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, καθώς και κυάθια καλύκων. Η μοναδική αυτή βιομηχανία στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια φαίνεται πως αντιστέκεται στην κρίση και το 2012, όπου οι παραγγελίες των βασικών πελατών της ανέρχονται σε συμβόλαια για 756 τόνους ευρώ εκ των οποίων οι 20 για ξένα νομίσματα. Η Μεταλλουργική λειτουργεί στα Ελληνοαλβανικά σύνορα από το 1983 και σήμερα απασχολεί 67 εργαζόμενους αρκετοί από τους οποίους μένουν στο Κεφαλόβρυσο, ενώ άλλοι πηγαινοέρχονται καθημερινά από τα Γιάννινα, διανύοντας μια μεγάλη απόσταση. Οι παλιοί εργαζόμενοι στη Βιομηχανία, όπως για παράδειγμα ο κ. Κωνσταντίνος Τσίνος, έχουν δει να περνούν από μπροστά τους πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ σε κέρµατα: µονόευρα, δίευρα αλλά και σέντς, όπως και πολύ περισσότερα εκατομμύρια δραχμές στο παρελθόν. Γνωρίζουν όμως, όπως εξήγησε ο κ. Τσίνος, πως με το χέρι τους δεν πρέπει να αγγίξουν ούτε ένα γιατί αν τα δάχτυλα ακουμπήσουν ένα από τα φρεσκοκομμένα κέρματα αυτό καταστρέφεται. Τα χιλιάδες ή και εκατομμύρια κέρματα όταν φεύγουν από τη Μεταλλουργική Βιομηχανία, πηγαίνουν στην εκτυπωτική μηχανή του Νομισματοκοπείου Αθηνών όπου τυπώνονται στη συνέχεια οι γνωστές σε όλους ανάγλυφες παραστάσεις του ευρώ. Το κόστος κατασκευής ενός κέρµατος πάντως, όπως μας εξήγησε ο κ. Τσίνος, δεν είναι μικρό καθώς το δίευρο – που είναι πιο δύσκολο στην κατασκευή γιατί έχει «δακτυλίδι» και πυρήνα – κοστίζει 0,25 λεπτά. Ουσιαστικά η εταιρεία άρχισε τη λειτουργία της το 1979 ως ιδιωτική για να φτιάχνει προϊόντα χύτευσης και επεξεργασίας χαλκού αλλά δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Το 1983 οι μετοχές της αγοράσθηκαν από την ΕΒΟ και πήρε μπροστά κατασκευάζοντας έκτοτε κυάθια καλύκων και βολίδων πυροµαχικών και αλλά συναφή είδη και κόβοντας από δραχμές και τάλιρα μέχρι πορτογαλικά εσκούδος. Μέχρι το 2011 ένας επίσης καλός πελάτης της Μεταλλουργικής ήταν και η Τράπεζα της Πολωνίας, η οποία είχε ζητήσει δεκάδες τόνους πολωνικών κερμάτων.


Τα προβλήματα των εργαζομένων
Από την άλλη σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της Μεταλλουργικής, Δημήτρη Ντότη, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα. Ήδη υπάρχουν περικοπές στους μισθούς τους, ενώ, όπως μας ανέφερε ο κ. Ντότης, αν και οι παραγγελίες καλά κρατούν, το προσωπικό πολλές φορές δεν επαρκεί για να καλυφθούν και οι τρεις βάρδιες που πρέπει να δουλέψει η βιομηχανία. Ο κ. Ντότης παράλληλα τόνισε πως ήδη αρκετοί εργαζόμενοι είναι μεγάλοι σε ηλικία και σύντομα θα βγουν στη σύνταξη χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για αντικατάστασή τους, ενώ όπως ανέφερε η Βιομηχανία μένει «ζωντανή» χάρη στο φιλότιμό τους, καθώς δεν είναι υψηλόμισθοι, αλλά εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες για μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 1000 ευρώ.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Διαγραφή χρεών από το Δήμο Ιωαννιτών

 Στη διαγραφή χρεώσεων Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, συνολικού ποσού 80.880 ευρώ προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών. Πρόκειται για μία ενέργεια της Δημοτικής Αρχής που έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων με στόχο να αποκαταστήσει την σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες διορθώνοντας λάθη παρελθόντων ετών. Μετά από έλεγχο στοιχείων των ακινήτων που αφορούν στην καταβολή του ΤΑΠ βεβαιωτικών καταλόγων μέχρι και το 1994 διαπιστώθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν διαγραφές χρεώσεων του προαναφερόμενου ποσού. Οι διαγραφές γίνονται λόγω διπλοεγγραφών, πώλησης ακινήτων, μεταβίβασης, ηλεκτροδότησης, συνένωσης οικοπέδων και λαθών ή ακινήτων που δηλώθηκαν αλλά ρυμοτομήθηκαν εξ ολοκλήρου, όπως αποδεικνύεται και από τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Τα λάθη αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι από το 2003 μέχρι το 2009 δεν είχαν εκδοθεί χρηματικοί κατάλογοι για Τέλος Ακίνητης Περιουσίας με αποτέλεσμα να μην ενημερώνονται σε ετήσια βάση για τις οφειλές τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων και να προβαίνουν εγκαίρως σε διορθώσεις. Επίσης το πρόγραμμα μηχανογράφησης άλλαξε το 2009 και κατά τη μεταφορά στο νέο υπήρξαν χρεώσεις ήδη πληρωμένων ποσών ΤΑΠ.

Δυναμική είσοδος για το ΖΑΓΟΡΙ στην κυπριακή αγορά

Στρατηγική Συνεργασία της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ με την A&P
Στη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας προχώρησαν οι εταιρείες ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ και η A&P (Andreou and Paraskevaides) ENTERPRISES PUBLIC COMPANY LTD. Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ με ηγετική θέση στη χώρα μας και παρουσία σε άλλες 12 χώρες παγκοσμίως, θα διανέμεται πλέον στην αγορά της Κύπρου, αποκλειστικά από την εταιρεία A&P (Andreou and Paraskevaides) ENTERPRISES PUBLIC COMPANY LTD. Το ΖΑΓΟΡΙ έχοντας κερδίσει επάξια την καθολική εμπιστοσύνη και προτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών, φιλοδοξεί με την αξεπέραστη ποιότητά του και την τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιείται στη διαδικασία εμφιάλωσής του, να κερδίσει τώρα τη θέση που του αξίζει και στην κυπριακή αγορά. Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ θα διατίθεται στην Κύπρο με την πλήρη σειρά συσκευασιών του: φιάλη pet του 1,5 λίτρου, φιάλη pet του 0,5 λίτρου, φιάλη pet του 0,5λ. με sport cup, φιάλη pet του 1 λίτρου, γυάλινη φιάλη του 1 λίτρου, φιάλη pet των 5 λίτρων και γυάλινες φιάλες ανθρακούχου των 0,25 και 0,75 λίτρου, με την πρόθεση να καλύψει κάθε ανάγκη των Κύπριων καταναλωτών. Η εταιρεία A&P (Αndreou and Paraskevaides) ENTERPRISES PUBLIC COMPANY LTD διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα δίκτυα διανομής και πωλήσεων τροφίμων στο σύνολο της κυπριακής αγοράς. Μέσω της στρατηγικής αυτής συνεργασίας με την ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ένα ακόμη ηγετικό προϊόν, με στόχο να πρωταγωνιστήσει και στο χώρο του εμφιαλωμένου νερού. Ο κ. Νίκος Χήτος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, δήλωσε σχετικά: «Με τη στρατηγική αυτή συνεργασία, στρεφόμαστε σε μία δυναμική και ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, όπως αυτή της Κύπρου. Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, η εξωστρέφια των ελληνικών επιχειρήσεων, με ποιοτικά και αξιόπιστα προϊόντα γίνεται ακόμη πιο επιτακτική. Με σύμμαχο μία από τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις του κλάδου της στην κυπριακή αγορά, το νερό ΖΑΓΟΡΙ μεταφέρει και στους Κύπριους καταναλωτές τις αξίες του, καλύπτωντας καθημερινά κάθε τους ανάγκη».

«Κούρεψαν» 1,1 εκ. ευρώ από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!

«Δεν έχουμε ούτε για πετρέλαιο», λέει ο Τρ. Αλμπάνης
Σα να μην έφταναν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ήρθε και το PSI να δώσει την… χαριστική βολή στο Ίδρυμα, θέτοντας εν αμφιβόλω ακόμα και την ίδια τη λειτουργία του! Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς να ενημερώσει τις Πρυτανικές Αρχές τόσο του δικού μας Πανεπιστημίου όσο και όλων σχεδόν των υπολοίπων ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας, επένδυσε τις καταθέσεις τους, οι οποίες προέρχονται από επιχορηγήσεις για τη λειτουργία τους αλλά και τις προσόδους από τη διαχείριση αυτών σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία φυσικά «κουρεύτηκαν» στα πλαίσια του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους! Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το ποσό που αφαιρέθηκε απ’ το λογαριασμό του ανέρχεται σε 1,1 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονταν για κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών του Ιδρύματος. Έτσι, σήμερα το Πανεπιστήμιο αδυνατεί πλέον, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ακόμα και να αγοράσει το πετρέλαιο που απαιτείται για τη θέρμανση τουλάχιστον των Φοιτητικών Εστιών ή να εξοφλήσει τους λογαριασμούς ρεύματος!

 Συνάντηση στην Αθήνα
Το ζήτημα του «κουρέματος» από την ΤτΕ μεγάλων ποσών που υπήρχαν στους λογαριασμούς των Πανεπιστημίων αναμένεται να θέσουν οι Πρυτάνεις στις ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Οικονομίας με τις οποίες θα συναντηθούν αύριο, Τρίτη στην Αθήνα. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Τράπεζας Ελλάδος αυθαίρετες και ζητά άμεσα την επιστροφή των χρημάτων που αφαιρέθηκαν από τους λογαριασμούς των Πανεπιστημίων. Ο κ. Αλμπάνης τόνισε μάλιστα ότι τα Ιδρύματα θα διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους μέσω της πολιτικής αλλά, αν χρειαστεί, ακόμα και της νομικής οδού! Συνολικά η Τράπεζα της Ελλάδος «κούρεψε» ομόλογα των Πανεπιστημίων που αγγίζουν τα 150 εκατ. Ευρώ. Έκανε δηλαδή και με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε κάνει κια με τα αποθεματικά των Επιμελητηρίων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ψηφοδέλτιο της πλάκας για τη Ν.Δ. στα Γιάννενα

Μετριότατες οι υποψηφιότητες-Τρώνε αλλεπάλληλες πόρτες από γυναίκες!
Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ηπείρου (π.χ. Άρτα και Θεσπρωτία) όπου στην κυριολεξία πέφτουν κορμιά για το ποιος θα μπει στο ψηφοδέλτιο, στα Γιάννενα ανακυκλώνουν τα ίδια και τα ίδια, με αποτέλεσμα αργά και σταθερά να βαδίζουν προς το σημείο μηδέν! Το ψηφοδέλτιο δεν βλέπεται, ενώ εδώ και τρεις μήνες δεν μπορούν να "γκαβώσουν" μια σοβαρή γυναικεία υποψηφιότητα, ώστε να συμμετάσχει στις προσεχείς εκλογές. Πέρα από τις δύο βουλευτικές υποψηφιότητες και δύο ακόμη περιπτώσεις που προσμετρώνται ως σοβαρές και αξιόλογες, οι υπόλοιπες υποψηφιότητες είναι πραγματικά για τα... πανηγύρια! Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε. Από τις αμφιβόλου ποιότητας σπουδές σε no-name ιδιωτικά κολλέγια τα οποία στα βιογραφικά αναγράφονται ως πανεπιστήμια; Από τα... μυστήρια εισοδήματα ανεπάγγελτων στελεχών, που αμείβονται παχυλά χωρίς να εργάζονται! Από το ύφος χιλίων... καρδιναλίων, που παραπέμπει σε βασιλικά ανάκτορα του... Μπάκινχαμ!!! Μιλάμε για υποψηφιότητες που όταν οι πολίτες θα πληροφορηθούν το ύφος και το ήθος τους θα καθηλώσουν τη Ν.Δ. στο νομό, σε ποσοστά κάτω του 25%. Το EpirusGate έχει στη διάθεσή του πολλά στοιχεία που... καίνε. Θα τα δημοσιοποιήσουμε όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Και τότε θα γελάσει και το... παρδαλό κατσίκι!

Κοντά στους Βορειοηπειρώτες ο Νίκος Γερασιμίδης

Από το πλακόστρωτο της Νομαρχίας και όχι από την εξέδρα των επισήμων,ποαρακολούθησε την παρέλαση στα Γιάννενα ο Νίκος Γερασιμίδης,ο οποίος αμέσως μετά,αναχώρσησε για το Αργυρόκαστρο,προκειμένου να βρεθέι κοντά στον φίλο του,αντιπρόεδρο της Αλβανικής Βουλής Βαγγέλης Τάβο,που χθες γιόρταζε.Το βράδυ,ο κ. Γερασιμίδης,ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Γενικού Προξένου Νίκου Κοτροκόη,συμμετείχε στην εκδήλωση που οργάνωσε για την 25η Μαρτίου το  Προξενείο της Ελλάδας,στην οποία μάλιστα παραβρέθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομογένειας.

Μόλις χθες ανακάλυψε ο Λεύκοβιτς ότι είναι... Γιαννιώτης!!!

Άλλαξε εσπευσμένα στον "τοίχο" του στο facebook την Αθήνα ως τόπο καταγωγής και έβαλε τα Γιάννενα
Ο εξ' Αθηνών ορμώμενος και εν δυνάμει υποψήφιος της Ν.Δ. στις προσεχείς εκλογές Στέλλιος Λεύκοβιτς, μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε άλλαξε στο facebook τον τόπο καταγωγής του και πλέον ο "τοίχος" του στο γνωστότατο social media αντί για Αθήνα, γράφει Ιωάννινα. Αυτό μπορείτε εύκολα να το διαπιστώσετε στη φωτό που σας παρουσιάζουμε, όπου θα διαπιστώσετε, ότι πρόσφατα άλλαξε τον τόπο καταγωγής του!!! Πάλι καλά που έστω και τώρα ανακάλυψε την πόλη μας και θυμήθηκε ότι είναι Γιαννιώτης. Το ερώτημα είναι γιατί μέχρι να μας κουβαληθεί ως υποψήφιος, ντρεπόταν να το πει και εμφανιζόταν ως Αθηναίος. Μια απάντηση θα ήταν άκρως διαφωτιστική και θα μας έλυνε πολλές απορίες...

Ο βουλευτής Θανάσης Οικονόμου ομολογεί δημόσια ότι το re-start αποτελεί πλέον παρελθόν!!!

Σε μήνυμα που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook
Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα απ' όταν το EpirusGate δημοσίευσε ότι η πρωτοβουλία "re-start" για την πολιτική επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί πλέον παρελθόν και ο βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου σε ανάρτησή , που ανέβασε ο ίδιος λίγο αργότερα στον τοίχο του προσωπικού λογαριασμού που διατηρεί στο facebook, επιβεβαίωσε την είδηση μας. Αυτό έπραξε, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων τη φράση: "Θεωρώ τιμή μου τις προτάσεις που περιλάμβανε το re-start". Η λέξη "περιλάμβανε" χρησιμοποιούμενη από τον βουλευτή σε παρελθοντικό (αόριστο) χρόνο, ουσιαστικά αποδεικνύει ότι πλέον δεν περιλαμβάνει, γιατί κατά τα λεγόμενα του Θανάση Οικονόμου, σαφώς και δεν υφίσταται! Και πως άλλωστε να συνεχίσει να υπάρχει, τη στιγμή που ο ένας βουλευτής (Οδυσσέας Βουδούρης) από τους τρεις συνιδρυτές (Θαν. Οικονόμου και Φραγκίσκος Παρασύρης οι άλλοι δύο), σήμερα δεν ανήκει καν στο ΠΑΣΟΚ, αφού την... έκανε με ελαφριά πηδηματάκια για τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Για' αυτό και η τελευταία διαδικτυακή ανάρτηση τους έχει γίνει στις 13 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από 2,5 σχεδόν μήνες! Τώρα σχετικά με τις εμμονές που αναφέρει παρακάτω ο βουλευτής Θανάσης Οικονόμου και για τις οποίες μας κατηγορεί, θα πρέπει ο ίδιος να κοιταχτεί στον καθρέφτη και κάνοντας την αυτοκριτική του να θυμηθεί το τι ακριβώς έγραψε για να καταλάβει σε τι σύγχυση βρίσκεται, με αποτέλεσμα να δαιμονοποιεί ότι δεν του αρέσει. Για τη λάσπη που αναφέρει θα του υπενθυμίσουμε, ότι σε εμάς δεν... κολλάει με τίποτα και γι΄αυτό πάντα θα του την επιστρέφουμε. Γιατί σε αυτόν πραγματικά πιάνει τόπο!!!

Στις εκδηλώσεις της Κορυτσάς για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης

Στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν στην Κορυτσά για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, παραβρέθηκε το Σάββατο 24 Μαρτίου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ύστερα από πρόσκληση του Έλληνα Γενικού Προξένου κ. Ι. Πεδιώτη. Στις εκδηλώσεις είχαν προσκληθεί επίσης οι Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες εκπροσωπήθηκαν από αντιπεριφερειάρχες και άλλα στελέχη τους. Παραβρέθηκε επίσης ο Περιφερειάρχης Κορυτσάς κ. Αντρέας Μάνος, ο Πρόεδρος του Γ. Σ. της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» κ. Β. Μπολάνος, ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης, οι τοπικές Δημοτικές, Δικαστικές και εκπαιδευτικές αρχές, οι διοικήσεις του Ελληνικού Σχολείου Κορυτσάς «ΟΜΗΡΟΣ» και του Ελληνικού Φροντιστηρίου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ». Η Δοξολογία τελέστηκε στο παρεκλήσσι του παλαιού Μητροπολιτικού Ναού Κορυτσάς, που σήμερα λειτουργεί ως Θρησκευτικό Μουσείο και ακολούθησε δεξίωση στο Grand Hotel, όπου τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Πρόξενος κ. Ι. Πεδιώτης. Στη συνέχεια παρουσίασε Ελληνικούς χορούς το Χορευτικό τμήμα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μετσόβου. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κορυτσά, είχε σύντομες συζητήσεις με τον Περιφερειάρχη Κορυτσάς κ. Αντρέα Μάνο, σχετικά με τα διασυνοριακά προγράμματα, με τον Πρόεδρο της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» κ. Β. Μπολάνο για ζητήματα που αφορούν τους ομογενείς μας και με άλλους τοπικούς παράγοντες. Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης ξενάγησε τα μέλη του Χορευτικού Τμήματος Μετσόβου στη Μοσχόπολη, στα οποία μίλησε για την ιστορία της, τους ιδιαίτερους δεσμούς που είχε με τις περιοχές Ζαγορίου – Μετσόβου και την Ήπειρο γενικότερα.

Ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Ηπείρου για το φυσικό αέριο

Ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για το έργο του Φυσικού Αερίου πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Μαρτίου. Η ενημέρωση έγινε από στελέχη της ΔΕΠΑ τα οποία ανέλυσαν τα οφέλη που θα έχει η ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου για την τοπική κοινωνία. Το Δ.Σ. της ΠΕΔ ομόφωνα συμφώνησε στην αναγκαιότητα έλευσης του φυσικού αερίου στην Ήπειρο για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, με τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα μεγαλύτερα δυνατά αντισταθμιστικά οφέλη στις περιοχές απ’ όπου διέρχεται ο αγωγός. Στα οικονομικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα του έργου, από το οποίο αναμένεται και η δημιουργία θέσεων εργασίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Γιάννης Παπαλέξης. «Δεν έχουν καμφθεί απόλυτα οι αντιδράσεις του κόσμου, θεωρώ όμως ότι είμαστε σε μια φάση που ο κόσμος έχει αρχίσει και καταλαβαίνει τι ακριβώς πρέπει να γίνει και εφόσον γίνουν σύμφωνα με όλες τις τεχνικές (δυνατότητες) και τις τεχνολογίες που υπάρχουν νομίζω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα» είπε ο κ. Παπαλέξης. σε δηλώσεις του για το θέμα. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το φυσικό αέριο είναι πηγή πλούτου, πηγή ανάπτυξης. Όπου έχει περάσει έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει στην ανάπτυξη. Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πολύ προσωπικό και που είναι ενεργοβόρες αναπτύσσονται κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου. Σας παραπέμπω στον άξονα Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αττική κλπ. Κατά μήκος λοιπόν αυτής της περιοχής που περνάει ο αγωγός έχουν αναπτυχθεί όλες οι επιχειρήσεις. Εδώ υπάρχει μια δυνατότητα και για την Ήπειρο, ο αγωγός αυτός, ο ITGI να περάσει μέσω Ελλάδος και να καταλήξει στην Ιταλία. Βέβαια υπάρχει περίπτωση, αφού δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, η διέλευση να γίνει μέσω Αλβανίας. Η εξέλιξη αυτή όμως θα είναι η πλέον αρνητική για τη χώρα μας. Ο αγώνας που γίνεται λοιπόν είναι να περάσει το κομμάτι αυτό του αγωγού μέσα από την Ήπειρο. Και βέβαια ο αγωγός αυτός να μην είναι αγωγός μεταφοράς, δηλαδή να μην είναι transit, να μην είναι αγωγός ο οποίος θα παίρνει το φυσικό αέριο από την Κασπία, από την Ασία και το πάει κατευθείαν στην Ιταλία. Θέλουμε πέρα από μεταφοράς να είναι και αγωγός διανομής. Αυτό λοιπόν έχει κλείσει σε ένα βαθμό. Έχει αποφασιστεί απ’ την κυβέρνηση. Από κει και πέρα εναπόκειται σε μας, στις τοπικές κοινωνίες να καταλάβουμε τα πλεονεκτήματα που έχει αυτό το πέρασμα, αυτός ο αγωγός για την περιοχή μας, κάτι το οποίο σε ένα μεγάλο βαθμό επετεύχθη. Ο κόσμος ενημερώνεται και εμείς προχθές είχαμε τους εκπροσώπους της εταιρίας και το συζητήσαμε και πήραμε μια απόφαση σαν ΠΕΔ Ηπείρου, η οποία απόφαση με δυο λόγια λέει ότι βέβαια το ζητάμε, είναι απαίτηση της ηπειρωτικής κοινωνίας η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου και αν θέλετε και το δίκτυο διανομής σε όλες τουλάχιστον τις μεγάλες πόλεις, τουλάχιστον στις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών. Από κει και πέρα όμως θέλουμε και απαιτούμε μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δηλαδή εκεί που περνάει (ο αγωγός) να ελαχιστοποιηθούν ό,τι επιπτώσεις υπάρχουν στο περιβάλλον γιατί εμείς έχουμε μια πολύ όμορφη περιοχή και ειδικά οι παράλιες περιοχές του Ιονίου δεν πρέπει να πειραχτούν. Βέβαια υπάρχει η τεχνολογία, υπάρχει τεχνογνωσία, δεν υπάρχει περιβαλλοντική ρύπανση από αυτού του είδους τα έργα διότι δεν είναι παρά ένας αγωγός ο οποίος περνάει 3-4 μέτρα βάθος στη γη. Δεν αφήνει κάτι εκτός από ένα μικρό εργοστάσιο συμπίεσης σε ένα σημείο που θα επιλέξουμε πού θα γίνει έτσι ώστε να μην δημιουργεί προβλήματα περιβαλλοντικά – που δεν δημιουργεί ούτως ή άλλως – και κυρίως να προσπαθήσουμε να πάρουμε ό,τι αντισταθμιστικά οφέλη μπορούμε να πάρουμε από την εταιρία. Και αυτό θα μπορούσε να είναι, ή να έχουμε μικρότερη τιμή στο φυσικό αέριο, να προσπαθήσουμε να πάρουμε τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται και δημιουργούνται αρκετές θέσεις εργασίας, ακούστηκε ένα νούμερο περίπου στις 30, κάτι το οποίο είναι ένα σεβαστό νούμερο για περιοχές σαν τις δικές μας επειδή είναι θέσεις full-time αυτές, δεν είναι για οχτάμηνα ή για τετράωρη εργασία. Είναι θέσεις εξειδικευμένες, θέσεις που απαιτούν πάρα πολλή εργασία και όλο το χρόνο. Γι’ αυτό λοιπόν μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αύξηση των αντισταθμιστικών οφελών. Εκεί λοιπόν είναι που ποντάραμε εμείς και πάνω σ’ αυτή τη λογική, πάνω σ’ αυτή την πρόταση θα περπατήσει η ΠΕΔ και θα στηρίξει το έργο έτσι ώστε να δούμε την όποια ανάπτυξη που μπορούμε να δούμε μέσα από αυτή τη διαδικασία».

Έκτακτη Εκτελεστική Επιτροπή του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων,για το θέμα του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων

Ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ιωαννίνων, συνήλθε  εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή με μοναδικό θέμα της συνεδρίασης αποτέλεσαν οι καταγγελίες πολιτών για φαινόμενα δυσοσμίας που εντοπίστηκαν σε πηγές κατάντη του ΧΥΤΑ Ελληνικού, προς την πλευρά της λεκάνης απορροής της Παμβώτιδας. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θωμάς Μπέγκας ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής για τις ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η αιτία του προβλήματος. Ο κ. Μπέγκας έκανε γνωστό ότι την προηγούμενη Δευτέρα, μόλις ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη για να δει από κοντά την κατάσταση. Στη συνέχεια είχε συνεργασία με τον κ. Γιάννη Σεντελέ ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη. Την Τετάρτη ακολούθησε σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου με την συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογιάννη, του Προέδρου του Συνδέσμου Θωμά Μπέγκα, του Διευθυντή του Γενικού Χημείου του Κράτους Τάσου Τσόγκα, της επιβλέπουσας του έργου Βάσως Κωστούλα και της χημικού μηχανικού του Δήμου Ιωαννιτών Γιούλης Βαρτζώκα. Από τον Διευθυντή του Γενικού Χημείου Τάσο Τσόγκα υποδείχθηκε ο τρόπος και η συχνότητα της δειγματοληψίας ώστε να προκύψουν ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα, ενώ δεν αποκλείστηκε η δημιουργία επιστημονικής ομάδας διαφόρων ειδικοτήτων που θα ελέγξει διεξοδικά τα αίτια του φαινομένου. Οι δειγματοληψίες θα γίνουν από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου και οι αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Η Εκτελεστική Επιτροπή του Αναγκαστικού Συνδέσμου διευκρινίζει ότι το έργο του ΧΥΤΑ δεν έχει παραληφθεί ακόμη. Την ευθύνη τόσο για την κατασκευή του έργου όσο και για την δοκιμαστική λειτουργία την έχει η Περιφέρεια Ηπείρου η οποία είναι και η επιβλέπουσα αρχή. Η παραλαβή του έργου από τον Φορέα θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου λειτουργίας και την βεβαίωση της επιβλέπουσας υπηρεσίας για την καλή του λειτουργία. Η Διοίκηση του Συνδέσμου θα συνεχίσει να παρακολουθεί από πολύ κοντά την κατάσταση και θα αναμείνει την συνολική επιστημονική απάντηση για τα αίτια του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει συγκεκριμένο πόρισμα με όλα τα επιστημονικά στοιχεία, για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνει πως η κινδυνολογία που αναπτύσσεται δεν αποτελεί καλό σύμβουλο και δεσμεύεται πως στόχος της είναι η λειτουργία του ΧΥΤΑ με τον πλέον ενδεδειγμένο και άρτια επιστημονικά τρόπο ώστε να μην δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα στο περιβάλλον.

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Η κατάρτιση των Περιφερειακών Προγραμμάτων έτους 2012 της Περιφέρειας Ηπείρου θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 28 Μαρτίου και ώρα 15:00. Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και η έγκριση παραχώρησης της χρήσης των κτιριακών εγκαταστάσεων της πρώην Παιδόπολης Ζηρού, στο Δήμο Ζηρού.

Χωρίς απρόοπτα οι Παρελάσεις στην Ήπειρο

Χωρίς απρόοπτα τιμήθηκε χθες η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου σε ολόκληρη την Ήπειρο. Στις τέσσερις πρωτεύουσες των Νομών οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τις παρελάσεις της μαθητιώσας νεολαίας και τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων χωρίς να υπάρξει ένταση ή επεισόδια. Μικροσυμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν μόνο στην Πρέβεζα, λίγο πριν την λήξη της παρέλασης. Οι διαδηλωτές αποκλείστηκαν κι έκαναν πορεία μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης.

Σε Μέτσοβο-Ανήλιο-Βοτονόσι ο Μιχάλης Παντούλας

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ιωαννίνων κ. Μιχ. Χρ. Παντούλας την Κυριακή 25 Μαρτίου, όπως κάθε χρόνο, παρακολούθησε τη δοξολογία και την παρέλαση των μαθητών στο Μέτσοβο και στη συνέχεια επισκέφτηκε το Ανήλιο και το Βοτονόσι. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο κ. Παντούλας μετέβη στο Αργυρόκαστρο, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Γενικού Προξένου κ. Νικ. Κοτροκόη, και συμμετείχε στην εκδήλωση που οργάνωσε για την 25η Μαρτίου το εκεί Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Πικρός καφές για τους τρεις γαλάζιους "παράγοντες" στη Γρηγ. Σακκά

Έπεσε πολύ νεοδημοκρατικό "θάψιμο" από την παρέα το πρωί του Σαββάτου
Ένα πολύ γνώριμο νεοδημοκρατικό τρίο συναντήσαμε το πρωί του Σαββάτου σε γνωστό καφέ της Γρηγορίου Σακκά να πίνει με τις ώρες το καφεδάκι του και μάλιστα πρώτο τραπέζι... πεζοδρόμιο! Θα μπορούσαμε κάλλιστα να τους αποκαλέσουμε κατά σειρά, ώς τον... καλό, τον... κακό και τον... άσχημο της τοπικής Ν.Δ. αλλά -για την ώρα- ας το αποφύγουμε! Ονόματα (για ευνόητους λόγους) δεν θα σας αποκαλύψουμε αλλά εύκολα θα καταλάβετε σε ποιους αναφερόμαστε. Την παρέα αποτελούσε ένα μεγαλοστέλεχος της τοπικής ΝΟΔΕ και δύο από τους πολλούς που φιλοδοξούν αυτή την περίοδο να είναι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. στο νομό. Μάλιστα ο ένας είχε μαζί του και τον... Μαρμαριώτη παρατρεχάμενό του, τον οποίο (αν και δεν κουβαλά ούτε την ψήφο του) δεν αποχωρίζεται ούτε στιγμή! Συνεργάτιδά μας που καθόταν με φλιλη της δίπλα, παρατήρησε, άκουσε και κατέγραψε τα πάντα. Έχει ιδιαίτερη σημασία να σημειωθεί ότι οι δύο υποψήφιοι ήταν "πακέτο" ενώ το μεγαλοστέλεχος της ΝΟΔΕ κατέφθασε αργότερα αφού πρώτα οι δύο, τον ειδοποίησαν σχετικά. Το μεγαλοστέλεχος της ΝΟΔΕ είχε το χάλι του με την ανοργανωσιά στην τοπική ΝΟΔΕ, τα κλιμάκια που δεν βγαίνουν στο νομό και τις πρόσφατες δημόσιες καταγγελίες του Μιχάλη Μπίγγου. Προσπαθώντας να κρατήσει ισορροπίες στην κουβέντα έλεγε "ναι" σε όλα και είχε μια καλή κουβέντα για όλους και όλα, αν και όταν έπεφτε από τους άλλους δύο "θάψιμο" έκανε τουμπεκί ψιλοκομμένο και δεν έβγαζε άχνα! Τον πρώτο λόγο στην παρέα είχε ο ένας από τους δύο υποψήφιους βουλευτές της Ν.Δ. ο οποίος τους εξηγούσε λεπτομέρειες από τις συχνότατες επισκέψεις και τις επαφές που έχει στα κεντρικά του κόμματος. Μάλιστα όπως τους εκμυστηρεύτηκε, μέχρι τώρα έχει κατέβει τέσσερις φορές στη Συγγρού και χρειάστηκε να βάλει το χέρι... πολύ βαθειά στην τσέπη για να πάρει το χρίσμα, το οποίο όπως υποστήριξε δεν το... χάνει με τίποτα!!! , Ο τρίτος της παρέας και έτερος υποψήφιος, τους άκουγε αποσβολωμένος και κόντευε να πάθει... "σοκ", αφού έδειχνε να ακούει πράγματα για πρώτη φορά. Τι να πει άλλωστε στην παρέα; Για συνταγές ή για τα στυλιστικά της κολλητής του της Καρολίνας!!! Όλοι γνωρίζουμε ότι η... "Apres Midi" υποψηφιότητά του είναι εκτός θέματος για τη Ν.Δ. Πέρα από τους δύο βουλευτές το... "μενού" έσταζε φαρμάκι και για τις νέες γαλάζιες υποψηφιότητες στο νομό αλλά και... ολίγη από ΔΗ.ΣΥ. και Νίκο Γερασιμίδη!!! Δεν ξέρουμε εάν πραγματικά ευσταθούν τα όσα έλεγαν, πάντως χωρίς να πούμε λεπτομέρειες (για ευνόητους λόγους) για συγκεκριμένα πρόσωπα, καλό θα είναι στην περίπτωση που τα εννοούν να... χαλαρώσουν γιατί -μάλλον- μεσοβδόμαδα θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο, οπότε ο καφές του επόμενου Σαββάτου θα είναι και για τους τρεις όχι μόνο πικρός αλλά στην κυριολεξία... φαρμάκι! Και φυσικά τα... νέα στη μικρή-μεγάλη πόλη μας ταξιδεύουν γρήγορα και έχουν ήδη φτάσει παντού. Ακόμη και στο... 340 της Λεωφόρο Συγγρού!!!

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:«Λείπουν» 150 δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων!!!

Περίπου 150 άτομα, δηλαδή το 15% των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων του Νομού Θεσπρωτίας, δεν εμφανίστηκε στα ΚΕΠ του Νομού για να απογραφεί κατά την πρόσφατη διαδικασία. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δίνει ο Δήμος Ηγουμενίτσας, αφού από τους 1000 περίπου δικαιούχους απογράφηκαν 866, ενώ υπόλοιποι μέχρι στιγμής λόγους δεν έχουν απογραφεί.

Αναγνώστης για τις ΕΑΣ

Αγαπητό epirusgate, έχουμε με την οικογένειά μου μια επιχείρηση στα γιάννενα εδώ και 25 χρόνια, τροφοδοτούμε με προιόντα όλη την περιφέρεια και μέχρι στιγμής δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με την εξόφληση των υπολοίπων. Από αυτή τη στιγμή όμως είμαστε σε θέση να σας πληροφορήσουμε ότι τα πρώτα κακά μαντάτα ήρθαν από τις ενώσεις αγροτικών συναιτερισμών Πρεβέζης(παλιό μαντάτο) και Θεσπρωτίας(ετοιμάζεται να σκάσει κανόνι). Καθόμαστε και σκεφτόμαστε τώρα πως είναι δυνατόν να μας πληροφορούν ότι ιδίως για την ΕΑΣ Θεσπρωτίας ότι μέχρι στιγμής καλύπτει τις επιταγές των άλλων αλλά κόβει από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις του τόπου οι οποίες τον έχουν στηρίξει και θα συνεχίσουν να τον στηρίζουν πάρα πολύ. Ντροπή και αίσχος στους διαχειριστές των ΕΑΣ που αντί να είναι υγιείς είναι......

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΑΡΤΑ:Ραντεβού στο Κάστρο την Κυριακή 1 Απριλίου

Ένα όμορφο Κυριακάτικο πρωινό στο Κάστρο είναι μια εξαίσια και ανεπανάληπτη εμπειρία. Πολύ περισσότερο αν πρόκειται για ένα ακόμη ραντεβού όλων εκείνων που έδωσαν τη μάχη τους για να ανοίξει, να καθαριστεί, να ευπρεπιστεί και να περιέλθει πλέον στο φυσικό του ιδιοκτήτη: την τοπική κοινωνία. Ήδη έχει ψηφιστεί ο νόμος που παραχωρεί το Ξενία στο δήμο Άρτας και ολοκληρώνεται η τυπική διαδικασία της μεταγραφής του, ώστε να είναι σε θέση ο δήμος να προχωρήσει στη δημοπράτησή του. Την Κυριακή, λοιπόν, 1 Απριλίου η συνάντηση στο Κάστρο θα είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Πέραν των καφέδων, των αναψυκτικών και των γλυκών που θα προσφερθούν, θα ξεκινήσει και μια κουβέντα μεταξύ των Αρτινών για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει το Ξενία. Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο των Παρέμβασης των Πολιτών κατέθεσε την πρότασή του στη δημοτική αρχή και ζήτησε να λειτουργήσει ως μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα με τις σύγχρονες προδιαγραφές και ως ένα καφέ – εστιατόριο που θα αποτελεί μια ευκαιρία απόδρασης από το θόρυβο του κέντρου της πόλης. Την ίδια μέρα το Συμβούλιο θα κόψει και την πίτα για το έτος 2012. Η συνάντηση αυτή της Κυριακής 1 Απριλίου θα έχει και την ιστορική της σημασία: θα είναι το πρώτο ραντεβού που θα γίνει υπό το νέο πλέον καθεστώς του Ξενία. Για πρώτη φορά ο δήμος Άρτας γίνεται ο ιδιοκτήτης του Ξενία, δηλαδή είναι αυτός που θα καθορίσει την εξέλιξή του και τη λειτουργία του. Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τα μέλη του, τους φίλους του και τους Αρτινούς όλους να δηλώσουν παρόντες στην όμορφη αυτή συνάντηση. Θα αποζημιωθούν. Και θ’ ανοίξουν το δρόμο για να αρχίσουν ξανά οι Αρτινοί να νιώθουν πως το Κάστρο και το Ξενία είναι ο δικός τους χώρος.

Ανάπτυξη – τι είδους ανάπτυξη;

Του Νίκου Κοτζιά

Εξαρχής είχα υπογραμμίσει ότι το μοντέλο που εισαγόταν στην χώρα από τις δυνάμεις του Μνημονίου κινούνταν ενάντια σε κάθε σχέδιο ανάπτυξης. Αντίθετα, οδηγούσε απευθείας στην κόλαση της ύφεσης. Ένα θεμελιακό κριτήριο της κριτικής που διατύπωσα έναντι του μνημονίου, ήταν ότι αποτελούσε δείγμα κακής λογιστικής και είχε «αυτονομήσει» τα λογιστικά των δημοσιονομικών από οποιαδήποτε αναπτυξιακή πολιτική. Σήμερα, που η χώρα πληρώνει τα σπασμένα των λογιστών και υπηρετών της τρόικας, που παριστάνουν τους υπουργούς, όλο και περισσότεροι επαναφέρουν το θέμα της ανάπτυξης. Το κάνουν ακόμα και εκείνοι οι οποίοι ευθύνονται για την ύφεση σήμερα, δηλαδή, όλο το Κόμμα του Μνημονίου.Ενόψει των εκλογών, αλλά και μετά από αυτές, μαζί με το ερώτημα για το ποιος έχει τις ευθύνες για την διάλυση και καταστροφή της χώρας, καθώς και το αν ήταν μονόδρομος ή όχι η παράδοση της χώρας στην τοκογλυφία και την τρόικα, θα τίθεται όλο και περισσότερο στην ημερήσια διάταξη το ερώτημα: ανάπτυξη για ποιόν, από ποιόν, με ποιο τρόπο και τι στόχους;

Τα μέτωπα γύρο από την ανάπτυξη
Οι δυνάμεις που έκαναν κριτική στις μνημονιακές επιλογές, οφείλουν άμεσα να προβάλλουν τις προτάσεις ανάπτυξης της χώρας που έχουν ήδη διατυπώσει, να τις εμπλουτίσουν, αλλά και να τις εξηγήσουν. Να αποδείξουν γιατί αυτές είναι ορθότερες και αποτελεσματικότερες. Πριν από όλα να διαμορφώσουν και αναδείξουν τα κριτήρια με τα οποία θα σχεδιαστεί, προωθηθεί και υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο. Πιο συγκεκριμένα:

Α. Τι είδους ειδίκευση ανάπτυξης θα έχει η Ελλάδα;
Η σημερινή κυρίαρχη πολιτική δείχνει να επιλέγει ως πρώτο κριτήριο «ανάπτυξης», εκείνο της χαμηλής ειδίκευσης. Η πολιτική υποτίμησης μισθών και συντάξεων εμπεριέχει και ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης. Είναι ένα από τα 10 μοντέλα ανάπτυξης του σύγχρονου καπιταλισμού όπως τα αναλύω στο βιβλίο μου «Πολιτική Σωτηρίας» (Λιβάνης). Είναι εκείνη η επιλογή που στηρίζεται στη χαμηλή ειδίκευση, τους χαμηλούς –κατά προέκταση-μισθούς. Ουσιαστικά πρόκειται για μια στρατηγική που οδηγεί ευθέως σε μια παρατεταμένη υποβάθμιση της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Σύστημα καταμερισμού εργασίας. Μια ανάπτυξη που στηρίζεται σε χαμηλά μεγέθη δεν προσβλέπει σε μεγάλες τεχνολογικές ανανεώσεις. Επί παραδείγματι η επιβολή χαμηλών μισθών δυσκολεύει την εισαγωγή στην παραγωγή και τις υπηρεσίες ακριβής υψηλής τεχνολογίας. Δυσκολεύει, επίσης, την αύξηση της παραγωγικότητας μέσω νέας οργάνωσης, τεχνολογικής ανανέωσης και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, επίσης, η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της οργανωμένης ειδίκευσης υποκαθίσταται από τις μειώσεις κοινωνικού κράτους και μισθών.  Αυτή η διαπίστωση ισχύει πολλαπλά όταν μια τέτοια επιλογή εφαρμόζεται στα πλαίσια πολιτικής ύφεσης.
              Η δική μου πρόταση που πολλαπλώς έχω διατυπώσει, κινείται σε εντελώς αντίθεση κατεύθυνση. Πρόκειται γιαμια επιλογή στήριξης πολιτικών μεγάλης ειδίκευσης μέσω υψηλής τεχνολογίας, υψηλών μισθών και παραγωγικότητας της εργασίας και κατά προέκταση υψηλών δαπανών στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στο κοινωνικό κράτος. Αυτό τομοντέλο ανάπτυξης δεν στηρίζεται στους χαμηλούς μισθούς και στην επεκτατική εργασία, αλλά στην εντατική ενίσχυση της παραγωγικότητας μέσω καλύτερης οργάνωσης και μόρφωσης των εργαζομένων και της στήριξης της επιχειρηματικής δημιουργικότητας.
              Στο πρώτο μοντέλο, η τιμή της εργασίας συνεχώς μειώνεται, ενώ γίνεται μια διαρκή ανακατανομή εισοδήματος και πλούτου σε βάρος της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων, των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών. Στο δεύτερο μοντέλο, εκείνο που προτείνω, η χώρα αποκτά ισχυρή ειδίκευση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αυξάνει εισοδήματα και πλούτο για εκείνους που εξάλλου τον δημιουργούν.

Β. Με ποια μέσα θα γίνει αυτή η ανάπτυξη;
Το μοντέλο της φτηνής εργασίας και του συνεχούς μειούμενου κοινωνικού κράτους, στηρίζεται σε μια λογική τυφλής κυριαρχίας της αγοράς. Τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και υπερεθνικά. Ανάμεσα στους οπαδούς της αγοράς, υπάρχουν οι ακραίοι (σημερινή ηγεσία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμμαχία) καθώς και οι πιο μετριοπαθείς. Σύμφωνα με τους πρώτους οι αγορές τα λύνουν όλα από μόνες τους και δεν χρειάζεται παρά να διασφαλιστεί ότι το κράτος δεν ανακατεύεται καθόλου στα της οικονομίας, ή πιο ορθά οι παρεμβάσεις του πρέπει να έχουν έναν και μοναδικό σκοπό, να εμποδίζουν τρίτους να παρενοχλούν τις δυνάμεις της αγοράς, κοινώς τραπεζίτες και διαπλοκή να κάνουν μόνες τους όλο το παιχνίδι. Σε αυτή την περίπτωση, η πολιτική έχει έναν μονοσήμαντο ρόλο, να διασφαλίζει την ηγεμονία των αγορών και των κυρίαρχων σε αυτές μερίδων του κεφαλαίου.
              Οι πιο μετριοπαθείς της αγοράς, αποδίδουν δύο ρόλους στο κράτος υποστηρικτικούς προς τις αγορές. Σύμφωνα και με τη δική τους γνώμη, οι αγορές διασφαλίζουν την ανάπτυξη. Εκείνο που προσθέτουν είναι «η ανάγκη» να διευκολύνει το κράτος τους όρους με τους οποίους προτρέπονται οι ιδιώτες να κάνουν επενδύσεις. Να φροντίζει, επίσης, το κράτος ναλαμβάνονται, έστω και περιορισμένα, ορισμένα κοινωνικά μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η καλή και συνεκτική λειτουργία των αγορών. Να είναι δυνατό να διορθώνονται τυχόν «λάθη και κενά» που προκαλούνται από τις αγορές.
              Και οι δύο κατευθύνσεις που περιέγραψα έχουν ως κοινό στοιχείο τους ότι επιδιώκουν μέσω της πολιτικής να κινητοποιήσουν τα «νομισματικά μεγέθη» προκειμένου να υποστηριχτεί η ανάπτυξη. Την ανάπτυξη δεν την αντιλαμβάνονται, δηλαδή, ως μια συνειδητή πολιτική με την οποία μια ολόκληρη κοινωνία θέτει στόχο για το ποιο είναι το καλύτερο αύριο για την ίδια και με ποιο τρόπο θα το πετύχει. Αντίθετα, κατά τη γνώμη μου, μια κοινωνία πουεπιθυμεί την πολύπλευρη ανάπτυξη, οφείλει να παράγει εναλλακτικές λύσεις. Να τις συζητά δημοκρατικά και να επιλέγει την πιο ορθολογική και αποτελεσματική εναλλακτική. Να διασφαλίζει αυτή, την καλύτερη δυνατή θέση για την Ελλάδαστον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.
              Η πρότασή μου, σε αντίθετα με αυτές που ακούγονται, δεν θέτει ως πρώτιστο στόχο την κινητοποίηση εργαλείων νομισματικής πολιτικής ή προσέλκυσης πάση θυσία ιδιωτών επενδυτών. Δεν αρνούμαι τη λελογισμένη χρήση του πρώτου εξ αυτών των εργαλείων και την προώθηση του δεύτερου. Και οι δύο πολιτικές είναι απαραίτητες. Αλλά προηγείται η αποκατάσταση της κύριας παραγωγικής μηχανής, της ψυχικής και σωματικής δύναμης των ίδιων των εργαζομένων. Την επανάκτηση της ψυχικής και συναισθηματικής νοημοσύνης τους, μακριά από εκφοβισμούς και εκβιασμούς. Χωρίς τον παράγοντα άνθρωπο δεν υπάρχει ανάπτυξη. Με τσακισμένα τα φτερά και την ψυχή του έλληνα και της ελληνίδας καμία παραγωγική μηχανή δεν μπορεί να τεθεί σε κίνηση. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως, χρειάζεται μια διαφορετική Πολιτική απέναντι στον άνθρωπο. Απαιτούνται πολιτικές δυνάμεις που να μπορούν να διασφαλίσουν ουσιαστικές, σταθερές και μακρόχρονες σχέσεις εμπιστοσύνης.

Γ. Που θα στηριχτεί αυτή η ανάπτυξη;
Οι μνημονιακοί βλέπουν να στηρίζεται η όποια ανάπτυξη στις παρεμβάσεις της τρόικας, ιδιαίτερα των Γερμανών.Ουσιαστικά, όμως, οι γερμανοί, αν δεν τους ελέγξει κανείς και δεν διαμορφώσει συνθήκες ισότιμης συνεργασίας (οι γνώσεις και η πείρα τους ασφαλώς μας είναι χρήσιμες) θα τείνουν όλο και περισσότερο να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως συμπληρωματική οικονομία. Δηλαδή, να επιδιώκουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα εκείνων των κλάδων που χρειάζονται ως συμπλήρωμα στη δική τους οικονομική μηχανή (όπως ορισμένα επεξεργασία από ορισμένα ορυκτά και αγροτικά προϊόντα, καθώς και ενέργεια) Η ανάπτυξη αυτών των κλάδων από μόνη τους κάθε άλλο παρά είναι αρνητική. Το πρόβλημα προκύπτειαπό το γεγονός ότι κάθε μονόπλευρη ανάπτυξη είναι περιοριστική. Αναπτύσσει λίγους κλάδους μόνο και στο βαθμό που αυτοί ανταποκρίνονται στις ανάγκες τρίτης οικονομίας και μέχρι αυτού του σημείου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια νεοαποικιοκρατικού τύπου ανάπτυξη.
              Μια ανάπτυξη υποταγμένη στις ανάγκες της γεωοικονομίας τρίτων, δεν είναι μόνο στρεβλή, ούσα συμπληρωματική, αλλά δεν αναπτύσσει όλο το εύρος της κοινωνίας. Κατά συνέπεια, πλην των περιοχών/θεματικών ανάπτυξης, αφήνει όλες τις άλλες περιοχές και κλάδους της οικονομίας υποανάπτυκτους. Αναπαράγει δε σε αυτές την φτώχια και την ανεργία. Δημιουργεί ανισότητες και καταστρέφει ουσιαστικά το κοινωνικό κεφάλαιο. Δεν συμβάλλει στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας.
              Η Ελλάδα έχει ανάγκη μιας ανάπτυξης «ολικής» με την έννοια μιας ανάπτυξης που να μην έχει ως αναφορά την συμπληρωματικότητα προς μια τρίτη χώρα, αλλά την μέγιστη αξιοποίηση των δικών της δυνατοτήτων. Επιπλέον στόχος, να καταλάβει την καλύτερη δυνατή θέση στο παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Μέσω δε, της γεωοικονομικής αναβάθμισης να διασφαλίζει και την γεωπολιτική της ενίσχυση. Μια ανάπτυξη που θα την ειδικεύει σε υψηλής τεχνολογίας και εισοδήματος περιοχές και θα στηρίζεται στην διασύνδεση έρευνας, εκπαίδευσης, δημιουργικότητας και ταλέντου. Που θα χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης και θα αναπτύσσει κάθε περιοχή της χώρας ειδικευμένα.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Υποβολή αιτήσεων για την κοινωφελή εργασία

Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε (ΙΝ.Ε /Γ.Σ.Ε.Ε ) ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τετρακοσίων πενήντα επτά (457) ατόμων, για την υλοποίηση προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) στο Νομό Πρέβεζας, σε διάφορους φορείς.

ΕΚΤΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ (;) ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΛΠΑΚΙ - ΚΑΚΑΒΙΑ - «Κούρεμα» και στην Ιόνια


Την προκήρυξη της μελέτης με τίτλο «Ολοκλήρωση Ιόνιας Οδού από τέλος παραχώρησης έως Κακαβιά», προϋπολογισμού 3, 77 εκ. ευρώ ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υποδομών. Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. ενώ στο συνοδευτικό δελτίο τύπου τονίζεται πως το τμήμα αυτό έχει αφετηρία τη συμβολή της Ιόνιας με την Εγνατία Οδό και κατάληξη στο μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, συμπληρώνοντας τους κατασκευαζόμενους οδικούς άξονες στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος. Σε γραπτή του δήλωση ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης τονίζει: «Η ολοκλήρωση του έργου θα ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση μετακινήσεων από και προς την Αλβανία, ενώ σε συνδυασμό με τα άλλα μεγάλα έργα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας (Ρίο – Αντίρριο, Ιόνια Οδός, Εγνατία Οδός, λιμάνι Ηγουμενίτσας κλπ.), θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της μεταφορικής υποδομής. Εκτός των παραπάνω, η κατασκευή του υπό μελέτη οδικού τμήματος Ιωάννινα – Κακαβιά, επιλύει βασικά προβλήματα κυκλοφορίας σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο και απαλλάσσει την ευρύτερη περιοχή από τις φορτίσεις και οχλήσεις των υπερτοπικών κινήσεων». Ωστόσο, η ανακοίνωση του υπουργείου δε βρήκε την απόλυτα θετική ανταπόκριση από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς ο Αλ. Καχριμάνης κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη, κράτησε αποστάσεις με βάση προηγούμενες συζητήσεις με τον Γ. Μαγκριώτη και στελέχη του υπουργείου που θεωρούν ως ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού το Καλπάκι. Αυτό βέβαια δεν αποτυπώνεται στη χθεσινή ανακοίνωση όπου γίνεται ξεκάθαρα λόγος για τον μεθοριακό σταθμό, όμως ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως το τμήμα από το Καλπάκι μέχρι τη γέφυρα Αγίων μπορεί να μελετηθεί, μέσω μελέτης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Από την άλλη, αποστάσεις κράτησε ο κ. Καχριμάνης και από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων να κάνει ομόφωνα αποδεκτή την πρόταση της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων για την αλλαγή χάραξης της Ιόνιας στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών. «Είναι εύκολη η ομόφωνη αποδοχή ενός αιτήματος, όμως είναι πολύ πιο δύσκολη η κατασκευή ενός τέτοιου έργου», σημείωσε.

  Εγκρίθηκε η δημοπράτηση 
 για τη 13η Επαρχιακή Οδό
Μετά από πολύχρονες προσπάθειες οδεύει προς υλοποίηση ένα σημαντικό οδικό έργο στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Πρόκειται για την 13η επαρχιακή οδό, που συνδέει την Βιομηχανική Περιοχή με την Εγνατία Οδό, η οποία παράλληλα αναμένεται να βγάλει από την απομόνωση και την εγκατάλειψη την περιοχή των Γραμμενοχωρίων. Στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου που έχει τίτλο: «Βελτίωση – τροποποίηση 13ης επαρχιακής οδού Ν. Ιωαννίνων (Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας – Ζωοδόχος – Γραμμένο – Βαγενίτι – Πολύλοφος – Λύγγος» της Π.Ε. Ιωαννίνων με προϋπολογισμό 14.900.000 ευρώ. Στο μεταξύ, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ανέδειξε χθες τον ανάδοχο έργου που αφορά την ασφάλεια στο Εθνικό οδικό δίκτυο και ειδικότερα για την τοποθέτηση μεταλλικών στηθαίων και την οδική σήμανση σε τμήματα του. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 250.000 ευρώ και ανάδοχος αναδείχτηκε η «Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.». Τέλος, η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τον ανάδοχο του έργου «Κατασκευή κόμβου Κουτσελιού», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, που είναι ο ΕΔΕ Στ. Ζιάκκας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στην Άρτα

Χθες το μεσημέρι στην Άρτα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε διαμέρισμα 1ου ορόφου πολυκατοικίας, ιδιοκτησίας ημεδαπού, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών. Από πτώση εύφλεκτων υλικών προκλήθηκαν φθορές σε Ι.Χ.Ε. αυτ-το, ιδιοκτησίας ημεδαπού, το οποίο ήταν σταθμευμένο κάτω από το διαμέρισμα. Πυρκαγιά κατασβήσθηκε από την Π.Υ., η οποία ενεργεί προανάκριση.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Η πρώτη μεγάλη φωτιά για φέτος εκδηλώθηκε στην περιοχή του Αβάσσου στον Λούρο

Μια μόλις εβδομάδα μετά την συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου Πρέβεζας για την προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου στο Νομό η πρώτη μεγάλη φωτιά για φέτος εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σε δύσβατο σημείο της ευρύτερης περιοχής του Αβάσσου στον Λούρο . Η πυροσβεστική υπηρεσία που έφτασε στο σημείο-με επικεφαλής τον Διοικητή της Π.Υ Πρέβεζας Απόστολο Βασδέκη,διαπίστωσε ότι υπήρχαν περίπου 10 διαφορετικές εστίες με απόσταση 3 χιλιομέτρων η μία από την άλλη. Η μάχη με τις φλόγες ήταν σκληρή και το έργο της πυρόσβεσης δύσκολο αφού το σημείο ήταν δύσβατο και δεν μπορούσαν να το προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Όπως τόνισε ο κ.Βασδέκης κάποιες από τις εστίες πρέπει να έκαιγαν για μέρες ενώ παρότι η υπηρεσία ερευνά όλα τα ενδεχόμενα το αίτιο της πυρκαγιάς δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά εμπρησμός. Η φωτιά ήταν ορατή από τον κεντρικό δρόμο και οι κάτοικοι της περιοχής προς στιγμήν ανησύχησαν μήπως οι φλόγες απειλήσουν και το δάσος του Αβάσσου. Η έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής οι δυνάμεις της οποίας παρέμειναν στο σημείο έως τα μεσάνυχτα απέτρεψε τα χειρότερα ωστόσο ο προβληματισμός για την εκδήλωση αντίστοιχων φαινομένων είναι μεγάλος. Όπως επισημάνθηκε και στο ΣΝΟ παρόμοιοι εμπρησμοί καταγράφονται κάθε χρόνο σε συγκεκριμένα σημεία του Νομού και συνδέονται με την «δημιουργία» νέων βοσκοτόπων. Οι φωτιές αυτές όμως εάν ξεφύγουν μπορεί να γίνουν αφορμή μεγάλων καταστροφών και αποτελούν απειλή για την περιοχή. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στον ορεινό όγκο του Λούρου επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης επαγρύπνησης και αστυνόμευσης έτσι ώστε να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα. Συμπληρώνει δε ότι τα αισθητικά δάση της περιοχής (Αγ.Βαρνάββα, Μονολιθίου, Λεκατσά, Αβάσσου κλπ) πρέπει να βρεθούν και φέτος στο επίκεντρο των προσπαθειών που καταβάλλουν οι υπηρεσίες για την αντιπυρική θωράκιση του Νομού.

Εξασφάλιση 75εκ.ευρώ του ΠΕΠ Ηπείρου για Αναπτυξιακό Νόμο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, θετική για την Περιφέρεια Ηπείρου, ήταν η κατάληξη της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για την χρηματοδότηση των επιχειρηματικών δράσεων στην Ήπειρο. Η σύσκεψη έγινε σε συνέχεια της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία ο Περιφερειάρχης είχε ζητήσει τα 75 εκατομμύρια που προβλέπονται για τον Αναπτυξιακό Νόμο και για τη νέα δράση στήριξης επιχειρήσεων να εξασφαλιστούν με επιπλέον χρηματοδότηση και όχι με αφαίρεση των ήδη εκχωρηθέντων πόρων στο ΠΕΠ Ηπείρου. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης σε συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή 23 Μαρτίου, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το θέμα της χρηματοδότησης του ΠΕΠ Ηπείρου έχει δύο σκέλη: το ένα αφορά πιστώσεις για τον Αναπτυξιακό Νόμο μέσω ΕΣΠΑ και το δεύτερο πιστώσεις ύψους 25 εκατομμύριων ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να βοηθηθούν στη δύσκολη κατάσταση που περνά σήμερα η αγορά, με προϋπολογισμούς δράσεων από 30.000 μέχρι 300.000 ευρώ. Για το μεν αναπτυξιακό νόμο, στη συζήτηση που έγινε διαπιστώθηκε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι από εκείνες που έχει προχωρήσει πολύ το θέμα της επιχειρηματικότητας και το απαιτούμενο ποσό ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι επενδύσεις που είχαν χρηματοδοτηθεί αρχικά από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Ηπείρου), καθώς και οι μεγάλες επενδύσεις που χρηματοδοτούνταν απευθείας από το Υπουργείο στην Αθήνα». Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι το πρόγραμμα προχωρά πολύ καλά και αυτό, εκτός από το προσωπικό της Περιφέρειας, στηρίζεται και από την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, η οποία συνεχίζει να εκδίδει εγγυητικές επιστολές και να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις προς τους επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Ο δεύτερος τομέας, αφορά τις δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Και σε αυτόν – συνέχισε ο Περιφερειάρχης - βρέθηκε λύση, καθώς διαπιστώθηκε ότι όντως το ΠΕΠ Ηπείρου, είναι το πιο ανεπτυγμένο από άλλες περιφέρειες και ήδη έχει δεσμεύσεις που φθάνουν το 152%. Μετά την ανάλυση που έγινε από μέρους μας, η Ειδική Γραμματέας ΕΣΠΑ κ. Ζεμπιλιάδου βρήκε λύση για τη χρηματοδότηση του προγράμματος».

Οικονομικό νοικοκύρεμα στο Δήμο Ιωαννιτών,στην πρώτη καλλικρατική χρονιά

Με πολύ καλούς όρους έκλεισε οικονομικά το 2011 για το Δήμο Ιωαννιτών, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης. Σύμφωνα με τον κ. Μαντή, ο Δήμος δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε νέα δάνεια, εξόφλησε μεγάλο μέρος υποχρεώσεων των παρελθόντων ετών, κατάγραψε υψηλή απορρόφηση κι έκανε σημαντικά βήματα εξυγίανσης Καταλήγοντας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε ότι το 2011 έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όμως δεν έκρυψε την ανησυχία του για το 2012 λόγω της συνεχούς μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κλπ).

676 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, στα πλαίσια της υλοποίησης του εγκεκριμένου προγράμματος «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα», το οποίο εντάσσεται στο Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» και συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), υλοποιεί στην Περιφέρεια Ηπείρου την πράξη: «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στην Περιφέρεια Ηπείρου - Περιφερειακή Ενότητα (Νομός) Ιωαννίνων». Το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων είναι από τις 21/3/12 έως τις 30/3/12. Περισσότερες πληροφορίες στο www.inegsee.gr.

Ιδιώτες συνεργάτες ζητεί η ΕΛΣΤΑΤ


Μέχρι τις 9 Απριλίου οι αιτήσεις
Πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να απασχοληθούν ως ιδιώτες συνεργάτες στις διενεργούμενες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στατιστικές εργασίες, ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής έως τις 9 Απριλίου ώστε να εγγραφούν στο νέο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών, κάνει η ΕΛΣΤΑΤ. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο έχουν μόνο ιδιώτες και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου, ηλικίας από 21 έως 69 ετών. Οι ερευνητές ιδιώτες συνεργάτες λαμβάνουν μέρος σε υποχρεωτικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για την επιμόρφωσή τους στον τρόπο συλλογής, συμπλήρωσης και ελέγχου των ερωτηματολογίων κάθε έρευνας που συμμετέχουν. Δουλειά του ιδιώτη συνεργάτη, είναι η έγκαιρη, πλήρης και σωστή συλλογή στατιστικών στοιχείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τα στοιχεία συλλέγονται, κυρίως, με προσωπικές συνεντεύξεις, στον χώρο των νοικοκυριών ή των επιχειρήσεων και με ειδικά, κατά έρευνα, ερωτηματολόγια. Οι αιτήσεις για την εγγραφή στο νέο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στην πρώτη σελίδα και συγκεκριμένα στην ένδειξη «Ιδιώτες Συνεργάτες ΕΛΣΤΑΤ». Για πληροφορίες, κάντε κλικ εδώ:http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/General/idiotes_sinergates_announcement_03_12.pdf

Προσλήψεις με σύμβαση έργου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Προσλήψεις με σύμβαση έργου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή Ερευνών του Ιδρύματος στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης "Παραγωγή εκπαιδευτικών εργαλείων για την εκπαίδευση μαθητών στην αντιμετώπιση σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών". Οι αιτήσεις για τις προσλήψεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι την προσεχή Πέμπτη 29 Μαρτίου και αφορούν τους παρακάτω τομείς: - Έργο: "Ηλεκτρονική γραφιστική για τη σχεδίαση εντύπων, δικτυακού τόπου, έντυπου και ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού" (πτυχίο ΑΤΕΙ ή ΙΕΚ), - Έργο: "Επιστημονική επιμέλεια κειμένων σχετικά με θέματα υγείας για την αντιμετώπιση σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών και τεχνική υποστήριξη του έργου", (πτυχίο Χημείας), - Έργο:"Δημιουργία σεναρίων διδασκαλίας για την αντιμετώπιση σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών", (πτυχίο Γεωλογίας), - Έργο:"Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για την αντιμετώπιση σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών", (πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ Μηχανικού Περιβάλλοντος ή πτυχίο Φυσικής ή πτυχίο Πληροφορικής) - Έργο: "Δημιουργία Εκπαιδευτικών περιβαλλόντων και ιστοτόπου για την αντιμετώπιση σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών", (πτυχίο Φυσικής), - Έργο:"Δημιουργία διαδραστικών εκπαιδευτικών εικονικών και πολυμεσικών εφαρμογών για την αντιμετώπιση σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών", (πτυχίο Φυσικής). Υπεύθυνος τους προγράμματος είναι ο κ.Μικρόπουλος και για πληροφορίες επικοινωνείστε με το τηλ.: 26510-07134,05697

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στους Μελιγγούς Ιωαννίνων

Χθες το μεσημέρι, σε αγροτικό δρόμο στους Μελιγγούς Ιωαννίνων, τρίτροχο επιβατικό όχημα που οδηγούσε 32χρονος, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων.

Στον σκληρό ηγετικό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Αργύρης

Στη ηγετική ομάδα στελεχών πρώτης γραμμής του ΠΑΣΟΚ αναβαθμίζεται από τον νέο πρόεδρο του κόμματος Βαγγέλη Βενιζέλο, ο Γιαννιώτης αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υφυπουργός Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος ως γνωστόν δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις προσεχείς εκλογές. Όμως η πολύτιμη εμπειρία του, η πολύχρονη κοινοβουλευτική προσφορά του και κυρίως οι τεράστιες οργανωτικές ικανότητες που διαθέτει, τον φέρουν εκ νέου σε μια πραγματικά θέση-κλειδί για τη λειτουργία του κόμματος. Έτσι λοιπόν μετά την τοποθέτησή του ως μέλος της τριμελούς Επτιροπλής κατάρτισης των ψηφοδελτίων του κόμματος για τις προσεχείς εκλογές, ο Γιαννιώτης πολιτικός θα τοποθητηθεί και διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Για όσους δεν αντιλαμβάνεστε για τι ακριβώς μιλάμε, πρόκειται για την εξ΄ απορρήτων κομβική θέση, που μέχρι πρότινος κατείχε η Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Επιτέλους διορθώθηκε το λάθος στις πινακίδες κατεύθυνσης στη διασταύρωση του Κουτσελιού!

Επιτέλους διορθώθηκε το λάθος στις πινακίδες κατεύθυνσης στη διασταύρωση του Κουτσελιού.Για τέσσερα χρόνια σχεδόν κατεύθυνε τον κόσμο στην Πράμαντα μέσω Γέφυρας Τσιμπόβου.Πάρα πολλοί επισκέπτες και λεωφορεία που δεν γνώριζαν τον δρόμο έφταναν στην Πράμαντα μέσω Τσιμπόβου,με αφάνταστη ταλαιπωρία και δικαιολογημένα παράπονα προς τους αρμόδιους .Ο κ.Μαυρογιώργος ενέργησε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την ώρα που ενοχλήθηκε και το λάθος αποκαταστάθηκε. Καλά θα ήτανε να υπάρχει και η ανάλογη συνέχεια, διότι η σήμανση στο οδικό δίκτυο των Τζουμέρκων είναι επιεικώς απαράδεκτη.