Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

«ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»: Απαιτούνταν περιβαλλοντική αδειοδότηση για Κενάν Μεσαρέ

Συμπληρωματικά στοιχεία για την Κενάν Μεσσαρέ, ζητάει ο «Συνήγορος του Πολίτη» στον οποίο έχουν προσφύγει κάτοικοι της περιοχής. «Ο Συνήγορος του Πολίτη» αναφέρει ότι δεν έχουν ληφθεί απαντήσεις από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στο έγγραφο που τους είχε αποστείλει στις 30 Σεπτεμβρίου του περασμένου χρόνου, ενώ εστιάζει στο ζήτημα της απαλλαγής του έργου από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θεωρώντας ότι αυτή έγινε παράτυπα. Παράλληλα η Αρχή, ζητά να ενημερωθεί εάν το έργο πληροί όλες τις προδιαγραφές της μελέτης καθώς και τις προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Ο «Συνήγορος» ζητά πρόσθετα στοιχεία από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, για το αν ορθώς παραβλέφθηκε το γεγονός της «παράτυπης απαλλαγής από την έγκριση περιβαλλοντικών όρων». Από το Δήμο Ιωαννιτών, ζητά να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της νομιμότητας και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δημοκρατική Αριστερά: Καγκελόφρακτη δημοκρατία

«Η εικόνα της σημερινής Αθήνας μόνο σε ημέρα μνήμης και τιμής δεν παραπέμπει. Αντιθέτως η "καγκελόφρακτη δημοκρατία" ήταν παρούσα με τα μέτρα της κυβέρνησης». Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά σχολιάζοντας τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν λόγω του φόβου επεισοδίων στη μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα.

Κατά της επιστροφής των διαγραφέντων ο Ανδρέας Λοβέρδος

Η πρόσκληση για πανστρατιά που έχει απευθύνει ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος έχει δημιουργήσει αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ. Εναντίον της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ των διαγραφέντων τάσσεται ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του, σημειώνοντας ότι «υπάρχει οπωσδήποτε ανάγκη για συστράτευση, αλλά και για εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης απέναντι στους βουλευτές που πήραν την πατρίδα στους ώμους τους». Ο υπουργός Υγείας δέχθηκε τα βέλη άλλων στελεχών που επιθυμούν την επιστροφή των διαγραφέντων. Υπέρ της θέσης αυτής έχει τοποθετηθεί και ο Χρ.Παπουτσής. Ο κ. Παπουτσής συνανήθηκε χθες, Παρασκευή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ερωτηθείς για το θέμα των διαγραφέντων, παρέπεμψε στον πρόεδρο και τα όργανα του κινήματος. Κατηγορηματικά εναντίον της επανένταξης των διαγραφέντων τάσσονται και άλλα κορυφαία στελέχη, εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, που θεωρούν ότι θα δημιουργηθούν υποψήφιοι δυο ταχυτήτων. Ο Ανδρέας Λοβέρδος βρέθηκε στο στόχαστρο της Χρύσας Αράπογλου, η οποία δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ: «Την περασμένη Κυριακή στο ΠΑΣΟΚ ψηφίσαμε για πρόεδρο. Δεν ψηφίσαμε ούτε για αναπληρωτή πρόεδρο ούτε για αντιπρόεδρο. Επομένως δεν καταλαβαίνω, ποιος αυτοχρίζεται ως απόλυτος γνώστης έχων το αλάθητο της άποψής του».

Μία ώρα μπροστά τα ρολόγια την Κυριακή

Σε ισχύ τίθεται από αύριο, Κυριακή, το μέτρο εφαρμογής της θερινής ώρας. Στις 3 τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να ρυθμιστούν μία ώρα μπροστά (04:00 πμ). Η θερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα αγωνιστεί για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία του ΠΑΣΟΚ Προέβλεψε πάντως ότι όποιο κόμμα αναδειχθεί πρώτο δεν θα έχει αυτοδυναμία. Ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών επισήμανε ότι είναι άχαρη η σχετική συζήτηση και ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον Πρωθυπουργό. Υποστήριξε πάντως ότι «τα δύο μεγάλα κόμματα αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν από κοινού ακόμη κι αν ένα μεγάλο μέρος των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν είναι προδιαγεγραμμένο». Αναφερόμενος στη διετή διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παραδέχθηκε ότι δεν έγιναν οι θεσμικές αλλαγές που έπρεπε να γίνουν. Υποστήριξε ακόμη ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η φυσιογνωμία του Κινήματος και να αποκατασταθεί η εσωτερική δημοκρατία, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν οργανωμένες τάσεις με απόψεις.

Επτακομματική ή οκτακομματική Βουλή δείχνουν οι δημοσκοπήσεις!

Επτακομματική ή οκτακομματική Βουλή, βελτίωση της εικόνας του ΠΑΣΟΚ και υψηλά ποσοστά αδιευκρίνιστης ψήφου καταγράφουν δημοσκοπήσεις που θα δημοσιευθούν αναλυτικά το Σάββατο σε Κυριακάτικες εφημερίδες. Ειδικότερα, προβάδισμα 3,8% υπέρ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφει έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH για το ΒΗΜΑ της Κυριακής. Στην έρευνα η ΝΔ συγκεντρώνει 18,1%, το ΠΑΣΟΚ 14,3%, το ΚΚΕ 8,2%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6%, η ΔΗΜΑΡ 4,9%, το ΛΑΟΣ 3,6%, η Χρυση Αυγή 3,4%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,5%, ΔΗΣΥ 2,3%, Κοινωνική Συμφωνία 1,1%, Αρμα Πολιτών 0,7% και αδιευκρίνιστη ψήφος 25,1%. Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Ευάγγελος Βενιζέλος προηγείται του Αντώνη Σαμαρά με 22,9% έναντι 21,7%. «Κανένας» απάντησε το 52,5%. Σε δημοσκόπηση της MRB για τη Real News, η ΝΔ συγκεντρώνει 20,3%, το ΠΑΣΟΚ 12,1%, το ΚΚΕ 8,6%, ο Σύριζα 7,9%, η ΔΗΜΑΡ 7,4%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7%, Οικολόγοι - Πράσινοι 3%, ΛΑΟΣ 2,5%, Χρυσή Αυγή 2,6%, ΔΗΣΥ 2,5%, Αρμα Πολιτών 1,5%, Ανταρσυα 1,2% και αδιευκρίνιστη ψήφος 20,5%. (Δεν υπάρχει αναφορά στην Κοινωνική Συμφωνία). Στη δημοσκόπηση της ΜΑRC για το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής η ΝΔ συγκεντρώνει 17,8%, το ΠΑΣΟΚ 13,2%, το ΚΚΕ 7,5, η ΔΗΜΑΡ 7,35, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,1%, Σύριζα 6%, ΛΑΟΣ2,5%, Χρυση Αυγή 2,3%, ΔΗΣΥ 2,15, Οικολόγοι Πράσινοι 1,9%, Κοινωνική Συμφωνία 1,1% και αδιευκρίνιστη ψήφος 28,2%. Στη δημοσκόπηση του Έθνους γίνονται αναγωγές στο εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την αναγωγή αυτή (χωρίς λευκό - άκυρο - αναποφάσιστους) η ΝΔ συγκεντρώνει 24,8% και το ΠΑΣΟΚ 18,4%. Στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας πριν από την εκλογή Βενιζέλου η διαφορά ήταν 10,1%, γεγονός που δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ με το νέο αρχηγό του αποκτά μεγαλύτερη συσπείρωση. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 10,4%, η ΔΗΜΑΡ 10,2%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 9,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,4%, το ΛΑΟΣ 3,5%, η Χρυσή Αυγή 3,2%, η ΔΗΣΥ 2,95, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,7% και η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 1,6%. Σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας με βάση αυτά τα ποσοστά, οι έδρες που θα έπαιρναν τα κόμματα θα κατανέμονταν ως εξής: ΝΔ 120, ΠΑΣΟΚ 52, ΚΚΕ 29, ΔΗΜΑΡ 29, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 28, ΣΥΡΙΖΑ 23, ΛΑΟΣ 10, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 9. Στο δίπολο Σαμαρά-Βενιζέλου, ποιος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός, προηγείται ο πρόεδρος της ΝΔ με 28,5%, έναντι 28,3% του Ευ. Βενιζέλου.

ΑΡΤΑ:Φωτιά στους Μελλισουργούς

Φωτιά ξέσπασε χθες αργά το απόγευμα στους Μελλισουργούς,σε θαμνώδη έκταση,αρκετά κοντά σε κατοικίες και στο ξενοδοχείο ΄΄Αγκάθι΄΄ . Ευτυχώς χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του Πυροσβεστικού οχήματος του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και τους εθελοντές από την Πράμαντα είχαμε αίσιο τέλος και η φωτιά κατασβήστηκε σε δύο ώρες περίπου. Να τονίσουμε για μια ακόμα φορά την ανάγκη δημιουργίας Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην περιοχή των Τζουμέρκων καθώς τα κοντινότερα κλιμάκια απέχουν το λιγότερο 2 ώρες.


http://pramantamaniac.blogspot.com/ 

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Νέα σύνδεση Μπρίντιζι - Ηγουμενίτσα - Πάτρα

Επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη γραμμή Ελλάδας-Ιταλίας ο Όμιλος Grimaldi εγκαινιάζοντας από την 11η Απριλίου 2012, μία νέα γραμμή σύνδεσης μεταξύ Μπρίντιζι - Ηγουμενίτσας - Πάτρας, η οποία θα εξυπηρετεί εμπορευματικές μεταφορές και επιβάτες. Επιπρόσθετα, για την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης που παρουσιάζεται κατά τη θερινή περίοδο, η νέα αυτή γραμμή θα συνδέει επιπλέον και το νησί της Κέρκυρας, σε εβδομαδιαία βάση. Με αυτήν τη νέα στρατηγική κίνηση, ο Όμιλος Grimaldi, με έδρα τη Νάπολη, ηγέτης στο χώρο των θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, μαζί με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία MINOAN LINES, η οποία ανήκει στον Όμιλο, ενισχύουν τη θέση τους στο χώρο της ακτοπλοΐας παρέχοντας μίας μοναδικής σημασίας σύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Νότιας Ιταλίας.

Ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων για τα κρατητήρια

Το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων στην τελευταία συνεδρίασή του ασχολήθηκε με το θέμα των Αστυνομικών κρατητηρίων της Α.Δ. Ιωαννίνων και ιδιαίτερα με αυτά του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων. Συγκεκριμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν κρατούμενοι που προορίζονται για τις φυλακές Ιωαννίνων αλλά αντί να οδηγηθούν σε αυτές συνωστίζονται στα κρατητήρια του Μεταγωγών(και άλλων κρατητηρίων της Α.Δ.) και στην κυριολεξία εκτίουν εκεί μέρος της ποινής τους καθώς η Διεύθυνση των Φυλακών αρνείται την παραλαβή τους. Κάτι τέτοιο αντίκειται τόσο στον Σωφρονιστικό κώδικα όσο και στο Π.Δ. 141/91(άρθρο 66 παρ.6) το οποίο ρητά αναφέρει ότι στα Αστυνομικά Κρατητήρια ΔΕΝ επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για Σωφρονιστικό Κατάστημα, με εξαίρεση τον απολύτως αναγκαίο πριν την μεταγωγή χρόνο. Πέραν όμως της ξεκάθαρης παραβίασης των νόμων-διαταγμάτων εξαιτίας των ανωτέρω δημιουργούνται πλείστα προβλήματα όπως: α)Προκύπτουν θέματα ασφαλείας διότι τα κρατητήρια έχουν σχεδιαστεί για βραχεία κράτηση και όχι για παραμονή βαρυποινιτών για μεγάλο χρονικό διάστημα. β)Εξαιτίας της διαμορφωθείσας κατάστασης Αστυνομικοί και κρατούμενοι βρίσκονται εκτεθειμένοι με κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών νόσων. γ)Υπάρχει μεγάλη ένταση εντός των κρατητηρίων η οποία μεταφέρεται και στους συναδέλφους αφού οι κρατούμενοι για μεγάλο χρονικό διάστημα στερούνται βασικών δικαιωμάτων τους όπως προαυλισμός, άθληση, φυσικός φωτισμός κ.α. Κατόπιν όλων των ανωτέρω και προκειμένου να μην επαναληφθούν δυσάρεστα γεγονότα όπως αυτά του πρόσφατου παρελθόντος καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα και να μπει άμεσα ένα τέλος σ'αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.

Τα νέα πλωτά στην Παμβώτιδα ... σάλπαραν για το Σ.τ.Ε

Προσφυγή από συγγενείς αιτούντων αδείας!
Κι όμως, συνέβη κι αυτό. Προσέφυγαν στο ΣτΕ με αίτηση αναστολής εκτέλεσης και ακύρωσης της διαδικασίας για την έκδοση τριών νέων αδειών για καραβάκια στην Παμβώτιδα. Η... είδηση όμως είναι ότι οι προσφεύγοντες είναι ήδη λεμβούχοι από το Νησί κυρίως και μάλιστα συγγενείς αιτούντων αδείας! Προφανώς, ο στόχος είναι να μπλοκάρουν την αδειοδότηση για υποψηφίους ...καραβοκύρηδες που δεν είναι κάτοικοι της Νήσου, όπως για παράδειγμα από το Πέραμα, άλλη εξήγηση δεν μπορεί να δοθεί. Η εξέλιξη αυτή σταματά προς το παρόν τη διαδικασία, δηλαδή την αξιολόγηση και κατάταξη των 14 αιτήσεων από την Γνωμοδοτική Επιτροπή της Περιφέρειας και την εισήγηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει σε ποιους θα δοθούν οι τρεις άδειες. Σύμφωνα με τον αρμόδιο, θεματικό αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Καραμπίνα, νομικά η Περιφέρεια μπορούσε να συνεχίσει, ανεξάρτητα με την προσφυγή στο ΣτΕ, όμως για ηθικούς λόγους θα αναμένει την απόφαση επί της αιτήσεως αναστολής εκτέλεσης της διαδικασίας. Εκτιμάται, με βάση το χρόνο κατάθεσης της αίτησης, ότι σύντομα το ΣτΕ θα εκδώσει απόφαση επί της αναστολής ή όχι, αφού η ακύρωση θα πάρει χρόνο για να κριθεί. Έτσι ο προγραμματισμός, να έχει συνεδριάσει η Γνωμοδοτική Επιτροπή αυτό το διάστημα, ώστε στην επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να γίνει η εισήγηση, αλλάζει.

 Η... ναυμαχία άρχισε νωρίς
 Εξαρχής αυτή η διαδικασία αδειοδότησης των τριών νέων πλωτών ήταν δύσκολη και έγινε ακόμη δυσκολότερη με τις 14 αιτήσεις που κατατέθηκαν στα πλαίσια σχετικής πρόσκλησης της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας. Μια άλλη... ναυμαχία με πολλά ευτράπελα είχε γίνει όταν ...έπεσαν στη λίμνη τα δυο πλωτά, «Εν πλω» και «Μάλτα», αρχικά για περιηγητικούς πλόες και στην πορεία εντάχθηκαν στους δρομολογιακούς, στη γραμμή Νησί-Μώλος. Είναι και οι μόνες από τις 13 σημερινές άδειες που δεν ανήκουν σε κατοίκους της Νήσου. Με τις νέες αιτήσεις να αφορούν και κατοίκους του Περάματος, το οποίο περιμένει ακόμη τη σύνδεση με τα Γιάννινα ή και το Νησί, αφού στο παρελθόν δεν άρχισαν ποτέ τα δρομολόγια που είχαν αποφασιστεί και οι λόγοι είναι γνωστοί στους... παροικούντες στα Γιάννινα, εξηγείται εν μέρει η προσφυγή από Νησιώτες.

Πολλές οι αιτήσεις
 Η προθεσμία για κατάθεση αιτήσεων έληξε στις 30 Ιανουαρίου και στην πρόσκληση της Περιφέρειας για τις τρεις νέες άδειες πλωτών ανταποκρίθηκαν 14 υποψήφιοι να δρομολογήσουν καραβάκι στην Παμβώτιδα. Οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν ήδη ιδιοκτήτες, μέλη του Σωματείου Λεμβούχων της Νήσου. Πλην των κατοίκων της Νήσου και ορισμένων άλλων, αίτηση κατέθεσε και ομάδα 15 κατοίκων του Περάματος οι οποίοι αιτούνται δυο άδειες, προφανώς για να υλοποιήσουν και την σύνδεση με το Νησί και τα Γιάννινα η οποία στο παρελθόν έμεινε στις... δοκιμές, αφού οι λεμβούχοι της Νήσου δεν έδειξαν ενδιαφέρον επικαλούμενοι προβλήματα στην προσέγγιση κλπ. Οι φάκελοι ανοίχτηκαν ενώπιον της Γνωμοδοτικής Επιτροπής και δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα, αλλά η αξιολόγηση και κατάταξη με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί, πήρε παράταση λόγω της προσφυγής στο ΣτΕ. Στην Γνωμοδοτική Επιτροπή προεδρεύει ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Καραμπίνας και μετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι του Σωματείου Λεμβούχων, του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης και εκπρόσωπος του ΕΟΤ. Δεν μετέχει εκπρόσωπος του δήμου Ιωαννιτών αν και προσκλήθηκε.

Κριτήρια και προδιαγραφές
 Μεταξύ των κριτηρίων είναι και η εντοπιότητα, δηλαδή να είναι κάτοικοι οι αιτούντες οικισμών πέριξ της λίμνης, ενώ στις προδιαγραφές μεταξύ των άλλων ζητείται με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, το σκάφος να είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, να έχει μήκος μέχρι 15 μέτρα και βύθισμα μέχρι 1,5 μέτρο κλπ. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, αιτούντες, παρουσίασαν φωτογραφίες και προδιαγραφές σκαφών που θα αγοράσουν, εφόσον αδειοδοτηθούν. Με την πιθανή αδειοδότηση των τριών νέων πλωτών, θα αυξηθούν σε 16 από 13 που είναι σήμερα και στόχος είναι η κάλυψη όλων δρομολογιακών γραμμών και προς το Πέραμα, με αντίστοιχη τροποποίηση της παλιότερης κανονιστικής απόφασης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ