Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ:Στη σωστή κατεύθυνση, αλλά με αντιφάσεις και ασάφειες το Σχέδιο Π.Δ. για τη Λίμνη

Ο Περιφερειάρχης,κατά την διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου,ναφέρθηκε επίσης και στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την προστασία της λίμνης Παμβώτιδα: «Πολλές από τις κοινές προτάσεις που έκανε η Περιφέρεια με το Δήμο Ιωαννιτών έχουν περιληφθεί στο σχέδιο. Διακρίνουμε όμως αρκετά κενά και αντιφάσεις και μια τάση για εύρεση μέσης λύσης χωρίς να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση. Θεωρούμε ότι η αρμονική ισορροπία με το ανθρώπινο δυναμικό και τη φύση σ΄ αυτόν τον τομέα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός σκοπός», τόνισε για να αναφερθεί στη συνέχεια χαρακτηριστικά σε ένα παράδειγμα ως προς το όριο της περιμετρικής ζώνης που θέτει: «Υπάρχει – επεσήμανε - μια μεγάλη αντίφαση που φαίνεται αμέσως: Το ίδιο ΥΠΕΚΑ έχει θέσει αυτές τις ημέρες σε διαβούλευση το Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης για τον τουρισμό και για τη στρατηγική για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εκεί για όλη τη χώρα, βάζει όριο τα 50 μέτρα απόσταση από την παραλία και τον αιγιαλό και έχει μια πρόβλεψη μαθηματικού τύπου για υποδομές φιλοξενίας, εστίασης, αναψυχής απόσταση από την παραλία και τον αιγιαλό κ.λπ, και εδώ αυθαίρετα έχουν προβλεφθεί τα 200 μέτρα. Εκατό ήταν παλιότερα στην ΚΥΑ, στο σχέδιο 300, τώρα 200. Σε ορισμένα ζητήματα δεν τίθεται θέμα συμβιβασμών, αλλά πρέπει να βρούμε λύσεις, όπως σωστά γίνεται σε περιοχές που έχουμε καλλιέργειες, που προβλέπεται να γίνουν βιολογικές. Στο Μάτσικα, παραδείγματος χάρη, πρέπει να γίνει το ειδικό σχέδιο και να παρθούν αποφάσεις. Αν εφαρμοστούν επιστημονικά κριτήρια τα θέματα που υπάρχουν σε εκκρεμότητα θα λυθούν και το Π.Δ. της Λίμνης θα είναι γεγονός».

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου την ερχόμενη Τετάρτη

Συνεδριάζει την Τετάρτη 28 Μαρτίου και ώρα 15.00, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: 1) Επικύρωση των Πρακτικών – Αποφάσεων της 2ης /2012 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. 2) Κατάρτιση Περιφερειακών Προγραμμάτων έτους 2012 της Περιφέρειας Ηπείρου. (εισήγηση: Δ/νση Αναπτυξιακού Σχεδιασμού) 3) Έγκριση παραχώρησης της χρήσης των κτιριακών εγκαταστάσεων της πρώην Παιδόπολης Ζηρού, στο Δήμο Ζηρού. (εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, κ. Ιωάννου) 4) Έγκριση έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Δ΄τρίμηνο του 2011. (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού) 5) Έγκριση Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2012. (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού) 6) Κατάργηση του ειδικού λογαριασμού «Ιατρική Αντίληψη και Ασφάλιση» (εισήγηση: Δ/νση Δημ. Υγείας) 7) Ορισμός εκπροσώπων για την Εκτελεστική Επιτροπή Οργανισμού Ρυθμιστικού Ιωαννίνων. (εισήγηση: ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Καχριμάνης) 8) Έγκριση κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έκτασης για το έργο: «Κατασκευή γέφυρας μετά των προσβάσεων αυτής επί του ποταμού Βωβού προ Κόπραινας» στο Δήμο Νικολάου Σκουφά του Νομού Άρτας. (εισήγηση: Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Άρτας) 9) Έγκριση υποβολής πρότασης με τίτλο «Μειώνω το Ενεργειακό μου Αποτύπωμα» (Reduce my Energetic Footprint), στα πλαίσια του Προγράμματος « Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007- 2013», για ένταξη και χρηματοδότηση. (εισήγηση: ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, κ. Κολόκας)

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δ.Σ. Άρτας

Τη Δευτέρα 26-3-2012 και ώρα 8:00μμ θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης: 1.Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Αρταίων με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και την ΕΕΤΑΑ για την υποβολή της πρότασης στην Πρόσκληση 09/ΕΥΕ.ΓΓΙΦ για την «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο», Απόφαση πρόθεσης υλοποίησης της πράξης με ίδια μέσα και τροποποίηση της αρίθμ. 119/2012 Απόφασης Δ.Σ. 2.Ανανέωση σύμβασης παραχώρησης κατά χρήση των mini bus του Δήμου Αρταίων στο Αστικό ΚΤΕΛ 3.Έγκριση δράσεων Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών 4.Περί ανάκλησης άδειας λειτουργίας καταστήματος «Κυλικείο εντός Νεκροταφείου της Κασελούρη Δήμητρας» ( αρ. 1, 8 & 11/2012 σχετικές αποφάσεις επιτροπής Ποιότητας Ζωής) 5.Εγγραφή του Δήμου ως συνδρομητή σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία φορολογικής ενημέρωσης και ηλεκτρονικά μέσα για το έτος 2012 6.Έγκριση απόφασης ΝΠΔΔ «Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης» (απολογισμός) 7.Έγκριση απόφασης ΝΠΔΔ «Ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης» (απολογισμός) 8.Αναμόρφωση πρ/σμού 9.Έγκριση δαπάνης και ψήφιση πίστωσης για ενίσχυση δημοτών εν όψει του Πάσχα 10.Λύση μίσθωσης σχολικής έκτασης στην Τ.Κ. Πολυδρόσου 11.Απαλλαγή πτηνοτροφικών μονάδων από τέλη καθ/τας και φωτισμού 12.Μερική κατανομή πιστώσεων για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων 13.Μίσθωση δημοτικής έκτασης για κατασκευή ποιμνιοστασίων στην Τ.Κ. Καμπής 14.Έγκριση δαπάνης και ψήφιση πίστωσης για επεκτάσεις δικτύου ηλεκτροφωτισμού 15.Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου: «Οδοποιία Δημοτικής Ενότητας Αρταίων (τοπικές κοινότητες Κωστακιών, Κεραματών, Λιμίνης) 16.Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου: «Κατασκευή – Επέκταση δικτύου ύδρευσης Τ.Δ. Βλαχέρνας» 17.Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου: «Κατασκευή τεχνικών έργων στο Δήμο Φιλοθέης»

Λύνονται προβλήματα για τη νομιμοποίηση των πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Ο νέος νόμος για τη νομιμοποίηση των πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, που δημοσιεύτηκε στις 12 Μαρτίου, λύνει πολλά προβλήματα στην αδειοδότηση των μονάδων, διευκολύνοντας τόσο αυτούς που ασχολούνται σήμερα με τον κλάδο, όσο και όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο μέλλον, ανέφερε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης «Κατά καιρούς, είχαμε κάνει πολλές προτάσεις γιατί βλέπαμε ότι έφθινε η κτηνοτροφία όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Θεωρώ ότι η συνεργασία που είχαμε με το Υπουργείο, έφερε ένα νόμο που θα λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτό τον τομέα. Έπρεπε να βοηθηθεί ο κόσμος που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα και να υπάρχει μεταβατική περίοδος για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων. Ο νέος νόμος βοηθάει και αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν στον κλάδο. Διευκολύνει τις διαδικασίες και δίνει προθεσμία 3 χρόνων για τις άδειες κ.α. Γενικά διευκολύνει για να κρατήσουμε αυτά που είχαμε στην Ήπειρο», είπε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.

Εξασφαλίστηκε επιπλέον χρηματοδότηση 75 εκ. ευρώ του ΠΕΠ Ηπείρου για Αναπτυξιακό Νόμο – Στήριξη Μικρομεσαίων

Θετική για την Περιφέρεια Ηπείρου, ήταν η κατάληξη της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για την χρηματοδότηση των επιχειρηματικών δράσεων στην Ήπειρο. Η σύσκεψη έγινε σε συνέχεια της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία ο Περιφερειάρχης είχε ζητήσει τα 75 εκατομμύρια που προβλέπονται για τον Αναπτυξιακό Νόμο και για τη νέα δράση στήριξης επιχειρήσεων να εξασφαλιστούν με επιπλέον χρηματοδότηση και όχι με αφαίρεση των ήδη εκχωρηθέντων πόρων στο ΠΕΠ Ηπείρου. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το θέμα της χρηματοδότησης του ΠΕΠ Ηπείρου έχει δύο σκέλη: το ένα αφορά πιστώσεις για τον Αναπτυξιακό Νόμο μέσω ΕΣΠΑ και το δεύτερο πιστώσεις ύψους 25 εκατομμύριων ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να βοηθηθούν στη δύσκολη κατάσταση που περνά σήμερα η αγορά, με προϋπολογισμούς δράσεων από 30.000 μέχρι 300.000 ευρώ. Για το μεν αναπτυξιακό νόμο, στη συζήτηση που έγινε διαπιστώθηκε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι από εκείνες που έχει προχωρήσει πολύ το θέμα της επιχειρηματικότητας και το απαιτούμενο ποσό ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι επενδύσεις που είχαν χρηματοδοτηθεί αρχικά από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Ηπείρου), καθώς και οι μεγάλες επενδύσεις που χρηματοδοτούνταν απευθείας από το Υπουργείο στην Αθήνα». Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι το πρόγραμμα προχωρά πολύ καλά και αυτό, εκτός από το προσωπικό της Περιφέρειας, στηρίζεται και από την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, η οποία συνεχίζει να εκδίδει εγγυητικές επιστολές και να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις προς τους επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Ο δεύτερος τομέας, αφορά τις δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Και σε αυτόν – συνέχισε ο Περιφερειάρχης - βρέθηκε λύση, καθώς διαπιστώθηκε ότι όντως το ΠΕΠ Ηπείρου, είναι το πιο ανεπτυγμένο από άλλες περιφέρειες και ήδη έχει δεσμεύσεις που φθάνουν το 152%. Μετά την ανάλυση που έγινε από μέρους μας, η Ειδική Γραμματέας ΕΣΠΑ κ. Ζεμπιλιάδου βρήκε λύση για τη χρηματοδότηση του προγράμματος».

Οι Al Tanoura μάγεψαν το κοινό της Πρέβεζας

Μια ξεχωριστή βραδυά είχε την ευκαιρία να βιώσει το κοινό της Πρέβεζας απολαμβάνοντας τον χορό των περιστρεφόμενων Δερβίσηδων από το συγκρότημα AI Tanoura. To συγκρότημα βρέθηκε στην Πρέβεζα με την συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου και την Αιγυπτιακή Πρεσβεία δίνοντας παράσταση ελεύθερη για το κοινό στην αίθουσα εκδηλώσεων του Β’ Λυκείου Πρέβεζας. Ο ήχος των λαϊκών μουσικών οργάνων της Αιγύπτου έδωσε τον ρυθμό και οι χορευτές που ανέβηκαν στην σκηνή στροβιλίστηκαν για ώρα βρίσκοντας έτσι τον δικό τους δρόμο προς τον ουρανό.. Το συγκρότημα των Al Tanoura ιδρύθηκε στο Κάιρο, το 1988 και δίνει παραστάσεις στο Κάιρο, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δύο φορές την εβδομάδα. Πρόκειται για ένα υψηλού επιπέδου σχήμα το οποίο έχει εμφανιστεί σχεδόν σε όλον τον κόσμο και όπως υπογράμμισε και ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης η παρουσία του στην Πρέβεζα ήρθε να εμπλουτίσει τις πολιτιστικές μας εμπειρίες αλλά και να ενδυναμώσει τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, τις οποίες συνδέουν δεσμοί χιλιάδων χρόνων. «Η Ελλάδα και η Αίγυπτος από ανέκαθεν είχαν μια σχέση φιλίας και συνεργασίας και η παρουσία σας εδώ σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε σαν λαοί, δείχνει ότι θα πρέπει αυτή η σχέση να συνεχιστεί» είπε ο δήμαρχος Πρέβεζας σημειώνοντας πως τέτοιες εκδηλώσεις σίγουρα συμβάλουν στην ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών. Στις διαχρονικές καλές σχέσεις Αιγύπτου και Ελλάδας αναφέρθηκε και ο μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου και διευθυντής του Μορφωτικού κέντρου της Αιγύπτου Χισάν Ντάργουις κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο και τους αρχαίους έλληνες φιλόσοφους οι οποίοι μεταλαμπάδευσαν αρχές , αξίες και ιδέες σε ολόκληρο τον κόσμο.,. Όπως τόνισε ο κ.Ντάργουις οι χορευτές δεν είναι εκπαιδευμένοι, αλλά έχουν κληρονομήσει την τέχνη αυτή έμφυτα από τους προγόνους τους και επισήμανε ότι αυτός ο χορός δείχνει την επιδεξιότητα του χορευτή καθώς και τις φυσικές του ικανότητες. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα μουσικό ιντερλούδιο και αμέσως μετά ακολούθησαν ο χορός Tannoura Σούφι και ο χορός Tannoura , όπου μουσικοί και χορευτές έμοιαζαν να πετούν στην σκηνή αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Το συγκρότημα μαζί με τον μορφωτικό ακόλουθο επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαίλη ενώ ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Κοσμάς Κορωναίος προανήγγειλε περαιτέρω συνεργασία με την Αιγυπτιακή Πρεσβεία.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού


Σε εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που έγινε Νόμος του κράτους, και δυνάμει της Διυπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 2501/4-11-2011), έχει ήδη υπογραφεί Σύμβαση η οποία παραχωρεί στο περίφημο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το 100% των δικαιωμάτων άσκησης ψήφου του Ελληνικού Δημοσίου της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε., μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της εταιρείας. Ουσιαστικά, η εποπτεία της εταιρείας για το σύνολο των δραστηριοτήτων της (την λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού αλλά και τη διαχείριση μελετών και κατασκευών άλλων δημοσίων έργων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια) περνά στον εν λόγω οργανισμό, ο οποίος και προβλέπεται να έχει παραχωρήσει τη λειτουργία, συντήρηση αλλά και τα έσοδα από τα διόδια στον ιδιωτικό τομέα με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 1ου τριμήνου του 2012. Με την μεθόδευση αυτή: 1. Παραχωρείται σε ιδιώτες το μεγαλύτερο οδικό έργο της χώρας. Ένας μεγάλης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας άξονας, ο οποίος είναι και ο μόνος που είναι κατασκευαστικά ολοκληρωμένος αυτή τη στιγμή, καθώς και ο μόνος που ακόμα παραμένει υπό Δημόσιο έλεγχο. 2. Εκποιείται Δημόσια περιουσία που εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περί τα 3 Δις Ευρώ έσοδα στον Δημόσιο προϋπολογισμό σε ορίζοντα 30ετίας. Έσοδα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω βελτίωση και επέκταση ολόκληρου του εθνικού δικτύου, το οποίο αυτή τη στιγμή περιέρχεται σε αχρηστία λόγω διακοπής της χρηματοδότησης συντήρησής του. 3. Αφού το καταστατικό του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει ότι οι παραχωρήσεις σε ιδιώτες γίνονται με πάγια περιουσιακά στοιχεία που είναι ελεύθερα βαρών, αυτό σημαίνει ότι αφ’ ενός το Δημόσιο (όλοι εμείς οι πολίτες) θα επωμιστεί τις δανειακές υποχρεώσεις τις εταιρείας (υποχρεώσεις που αυτή τη στιγμή με τα υπάρχοντα έσοδα της εταιρείας όχι μόνον αποπληρώνονται κανονικά αλλά έχουν μειωθεί από το 1 δις σε λιγότερο από το ήμισυ), και αφ’ ετέρου ο ιδιώτης θα καρπωθεί το καθαρό όφελος. 4. Με βάση τις σημερινές χρεώσεις που εφαρμόζονται, υπολογίζεται ότι οι χρεώσεις των διοδίων κατ’ ελάχιστο θα τριπλασιαστούν με την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας: Σήμερα, η χρέωση στην ολοκληρωμένη Εγνατία οδό είναι 0,015 ευρώ/km ενώ στους ακόμα υπό κατασκευή υπόλοιπους οδικούς άξονες φτάνει τα 0,064 ευρώ/km. Οι 5 σημερινοί σταθμοί διοδίων της Εγνατίας υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν περίπου στους 20, επιβαρύνοντας περαιτέρω την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία και ακυρώνοντας την οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική που μπορεί να προσφέρει ο οδικός αυτός άξονας. 5. Με την Εγνατία υπό Δημόσιο έλεγχο (όπως συμβαίνει άλλωστε στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ολλανδία κ.α.), υπάρχει ένα μέτρο άμεσης σύγκρισης σε σχέση με τους υπό παραχώρηση σε ιδιώτες οδικούς άξονες, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο λειτουργίας. Το μέτρο σύγκρισης αυτό χάνεται με την παραχώρηση της Εγνατίας, επιτρέποντας πλέον την ασυδοσία των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, οι οποίες ΗΔΗ σήμερα, εισπράττουν καθημερινά διόδια, ενώ ταυτόχρονα έχουν σταματήσει κάθε έργο κατασκευής των οδικών αξόνων για τους οποίους υποτίθεται ότι πληρώνονται… Περνάμε λοιπόν σε ένα μοντέλο λειτουργίας της χώρας που μπορεί να χαρακτηριστεί όχι ως Ευρωπαϊκού αλλά ως καθαρά αποικιοκρατικού τύπου λειτουργία. 6. Υποχρεώσεις ιδιαίτερα κοστοβόρες και των οποίων το αποτέλεσμα δεν είναι άμεσα ορατό, όπως είναι η προληπτική/βαριά συντήρηση του έργου, είναι πολύ πιθανό να αμεληθούν από τον ιδιώτη παραχωρησιούχο, ο οποίος έχει υπ’ όψιν του τον συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα εκμετάλλευσης του έργου, έτσι ώστε σε βάθος χρόνου και προς τη λήξη της σύμβασης, να έχει υποβαθμιστεί τόσο η ποιότητα όσο και η διάρκεια ζωής του αυτοκινητοδρόμου, με δυσμενή αποτελέσματα όσον αφορά και στην οδική ασφάλεια. 7. Άγνωστη θα είναι και η τύχη του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού που εργάζεται στην εταιρεία αυτή τη στιγμή, διαθέτοντας τεχνογνωσία η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε νέα έργα σε όλη τη χώρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Τεχνογνωσία η οποία και αυτή αποκτήθηκε με τα χρήματα του Ελληνικού λαού. 8. Με την παραχώρηση τη Εγνατίας Α.Ε. (μιας εταιρείας που πρέπει να σημειωθεί ότι έχει σημειώσει μέση ετήσια απορρόφηση Κοινοτικών κονδυλίων της τάξης των 500 εκατ. Ευρώ), παραχωρούνται ταυτόχρονα και τα έργα και μελέτες τα οποία αυτή έχει σήμερα υπό την εποπτεία της, ύψους 150 εκ. ευρώ, αλλά και πρόσφατα δημοπρατηθέντα έργα συνολικού ύψους επιπλέον 500 εκ. ευρώ, ενώ συνολικά της έχουν ανατεθεί για την επόμενη τριετία έργα με εκδοθείσες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις ύψους 2 δις. Ευρώ σε όλη τη χώρα. Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, και την πρόσφατη ενημέρωση που είχε από το Σωματείο των εργαζομένων στην Εγνατία Α.Ε. αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία τους επισκέφθηκε, πιστεύουμε ότι το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει να ανακοπεί άμεσα η διαδικασία εκχώρησης ενός τόσο σημαντικού περιουσιακού στοιχείου του Ελληνικού λαού. Η Εγνατία Α.Ε. να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου και της τοπικής κοινωνίας, Να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης, με την συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας της, προς όφελος τόσο της εθνικής οικονομίας όσο και των τοπικών κοινωνιών, και των πολιτών οι οποίοι άλλωστε και έχουν χρηματοδοτήσει μέσω του Δημόσιου Ταμείου την μέχρι τώρα λειτουργία της.

Τροπολογία για τις μετεγγραφές πολυτέκνων και τριτέκνων στα ΑΕΙ

Τροπολογία για την κατάταξη παιδιών πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών στην κατάταξή τους στα Πανεπιστήμια κατατέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το σύστημα μετεγγραφών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχει καταργηθεί. Οι υποψήφιοι που ανήκαν σε ειδικές κατηγορίες μπορούσαν να διεκδικήσουν το σύνολο των θέσεων που απευθύνονταν σε όλους τους υποψήφιους, αλλά ταυτόχρονα είχαν και ένα ποσοστό 20% επιπλέον του αριθμού των εισακτέων στην κατηγορία τους. Όμως υπήρχαν τρία κριτήρια: τα μόρια στις εξετάσεις, η σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό και το οικογενειακό εισόδημα. Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, απαλείφονται προϋποθέσεις και όροι που είχαν μπει και αποτέλεσαν εμπόδια για την δίκαιη αντιμετώπιση των συγκεκριμένων κατηγοριών υποψηφίων. Έτσι αίρεται το ηλικιακό όριο που υπήρχε για τα αδέλφια των υποψηφίων και συγκεκριμένα για να μετεγγραφούν θα έπρεπε τα αδέλφια τους να ήταν κάτω των 23 ετών εφόσον επρόκειτο για πολύτεκνους και 26 εφόσον επρόκειτο για τρίτεκνους. Παράλληλα υπήρχε και όριο εισοδήματος 60.000 ευρώ συν 10.000 για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου. Στην τροπολογία επίσης ορίζεται ότι «προσδιορίζεται κατ' αρχάς ρητά ότι από τη στιγμή που θα κτηθεί κατά νόμο η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα και με την σχετική πρόβλεψη της παραγράφου 3 του άρθρου 6 ν. 3454/2006». Ωστόσο ο συνολικός αριθμός εισακτέων των ειδικών αυτών κατηγοριών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% των θέσεων των εισακτέων.

Οι σειρήνες της ταπείνωσης και τα φερέφωνα της υποκρισίας, πολιτική ηγεσία και Μ.Μ.Ε.

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας
Η Ευρώπη μετασχηματίζεται βίαια και απρόθυμα σε μια κοινωνική έρημο, σε μια παρακμάζουσα αυτοκρατορία με λίγες ευημερούσες μητροπόλεις και πολλές υποτελείς φόρου αποικίες. Και η κρίση χρέους, τα μνημόνια, τα σύμφωνα της δημοσιονομικής ορθοδοξίας είναι τα εργαλεία αυτού του βίαιου μετασχηματισμού. 
Γιάννης Κιμπουρόπουλος 

 Η υποκριτική ηθικολογία και ο καταιγιστικός νεοφιλελευθερισμός μέτρων, που μας επέβαλαν η Τρόϊκα και οι εγχώριοι πολιτικοί «νάνοι», προκάλεσαν την διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης. Οι εμπνευστές της σκληρής λιτότητας όχι μόνο δεν έδωσαν λύση, αλλά επιδείνωσαν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση, οδηγώντας μας στο απόλυτο κενό. Ο παραλογισμός των Μνημονίων Ι και ΙΙ που συνυπέγραψε ο δικομματισμός με το σοσιαλιστικό μανδύα του ΠΑΣΟΚ και το άκρως νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της καινούριας Δεξιάς, αποτελεί μια συνεργασία «αφανισμού» κάθε έννοιας αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Η ελληνική άρχουσα πολιτική τάξη του δικομματικού συστήματος Βενιζέλου-Σαμαρά, που κατά τα άλλα υπέγραψε τη σωτηρία της χώρας είναι έτοιμη για μετεκλογική σύμπραξη, στα πλαίσια ενός πιο αυταρχικού νεοφιλελεύθερου συνασπισμού και καπιταλιστικού μοντέλου. Η αναμενόμενη προπαγάνδα της Τρόϊκας με μαύρο χρήμα στα Μ.Μ.Ε. θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων «νομοταγείς», θα χειραγωγήσουν σε μεγάλο βαθμό για λογαριασμό των διεθνών τοκογλύφων την κοινή γνώμη, αλλοιώνοντας και την λαϊκή ετυμηγορία. Κάποιοι Χασαπο-πουλέν ομιλούν ακόμη και για την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ… Χρηματοπιστωτικοί οίκοι, η Ευρωπαϊκή σύμπραξη ΜΕΡΚΟΖΥ και άλλες εξαγωγικές χώρες έχουν συνθηκολογήσει στην «ομερτα» των γρήγορων διαδικασιών, να περάσουν από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας με τους διορισμένους τους, της Goldman Sachs, το προσφάτως αποφασισθέν στις Βρυξέλλες το «Δημοσι0νομικό Σύμφωνο». Φωτεινές εξαιρέσεις αντίδρασης στην κινεζοποίηση της ζωής μας, η έλευση του Ντανιέλ Κονμπετίτ στις 27 Μαρτίου στην Αθήνα για τους Οικολόγους Πράσινους και η αλληλεγγύη υπέρ της Ελλάδας, που υπογράφουν 120 προσωπικότητες Γερμανών διανοούμενων οι οποίοι κάνουν έκκληση με τίτλο «Δημοκρατία αντί για δημοσιονομικό σύμφωνο». Η κοινωνική τους κριτική βάσει κοινωνικής έρευνας στην λογική μιας απόλυτης αποικιοκρατίας στη χώρα μας, επιτείνει την Ευρωπαϊκή κρίση χρέους και παρακμής που θα οξύνεται δραματικά με την κορύφωσή της στις αρχές του 2013. Στηλιτεύουν μεταξύ άλλων την αντικοινωνική και αντιδημοκρατική πολιτική, όπως και τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον του Ελληνικού λαού, κάνοντας λόγο για πλουτισμό των λίγων και πόνο των πολλών, αλλά και για θαυμασμό για την αντίσταση και αλληλεγγύη στον Ελληνικό Λαό. «…Η κρίση στην Ευρώπη είναι η κορυφή του παγόβουνου. Κάτω από αυτό βρίσκεται μια βαθιά δομική κρίση του καπιταλισμού. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη: ανεργία, φτωχοποίηση ευρύτερων στρωμάτων που πληθυσμού, διάλυση του συστήματος υγείας, αύξηση των ψυχικών νοσημάτων και μείωση του προσδόκιμου ζωής…» Το «είμαστε όλοι Έλληνες» εκφράζεται ως αντίθεση στη «στρατηγική του ΣΟΚ» που εφαρμόστηκε από το ΔΝΤ σε πολλές αφρικανικές χώρες τη δεκαετία του ’80, αλλά και για το μετασχηματισμό της Ανατολικής Ευρώπης κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990, προκαλώντας πολλά θύματα. «…Ο ελληνικός λαός σήμερα ηγείται στον πόλεμο κατά του οικονομικού ολοκληρωτισμού, ο οποίος καταστρέφει παντού τη δημόσια περιουσία και απειλεί την καθημερινή επιβίωση εκατομμυρίων πολιτών, διαδίδει την απόγνωση, το φόβο και την αποχαύνωση μέσα από έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων…» Για τον λόγο αυτό δεν θα έπρεπε να μας παραξενεύει το γεγονός ότι στις 30 Ιουνίου 2011, ο Cephas Lumina, εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα εξωτερικού χρέους και ανθρώπινων δικαιωμάτων, προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα λιτότητας που εγκρίθηκε απ το ελληνικό κοινοβούλιο, υπό την πίεση της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., ενδέχεται να οδηγεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μη πρ1ονομιούχων κοινωνικών στρωμάτων της Ελλάδας και στερούν από ένα κράτος μέλος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τους πολίτες του ένα ελάχιστο επίπεδο ευημερίας και ευζωίας. Τα προηγούμενα προεκλογικά φληναφήματα του Γιώργου Παπανδρέου και η προοπτική της πράσινης ανάπτυξης, αποτελεί πλέον παρελθόν, όπως και η οικογένεια. Η συζήτηση για τις ανανεώσιμες πηγές θα αλλάξει ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά και θα δώσει με τρόπο επιτακτικό, χώρο στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες και στα γεωτρύπανα, πετρελαϊκά και αποθέματα φυσικού αερίου, με την μετάβαση προς μια ασταθή πλανητική οικονομία στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η επιβίωση της περιβαλλοντικής παρακαταθήκης της Ηπείρου. Στην παγκόσμια ενεργειακή αυτή ατζέντα τα κόστη θα είναι τοπικά, όχι όμως και τα κέρδη… Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να ερμηνεύσουμε τις συνέπειες που συνεπάγει η καταστροφή της τοπικότητας σε κάθε έκφανση περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική. Η εθνική κατάθλιψη που προκαλεί το επίσημο κράτος με την διάλυση του κοινωνικού δικτύου προστασίας με τα επιτεύγματα των νεόφτωχων, γκετοποίηση, περιθώριο, αμορφωσιά, κλιμάκωση βίας και μεταναστεύσεις νέων αποτελούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, εμμονή και ιδεολόγημα των ελεύθερων αγορών και των ντόπιων εκφραστών τους. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μαζί, ως σειρήνες της ταπείνωσης και δυνάμεις της «ευθύνης» θα εκφράσουν πλέον κοινή επικοινωνιακή στρατηγική και θα συμπτύξουν το μέτωπο του μνημονίου, εναντίον όσων αντιτίθεται στο σχέδιο των δανειστών. Ο Ελληνικός λαός οφείλει να έχει τη λίστα με τα ελληνικά CDS που στοιχημάτισαν στα οικονομικά ερείπια της Ελλάδας, μαζί με την εκλογική λίστα των εκλεκτών των κομμάτων διαπλοκής. Ποιοι αλήθεια κρύβονται πίσω από τους κωδικούς; Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχει γνώση της λίστας αλλά και όλων των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη μήνυση για τη χειραγώγηση του δημοσίου χρέους! Οι δημοσκοπικές διαρροές προς τα κόμματα με αντι-μνημονιακές αιτιάσεις (η μετακίνηση ξεπερνά το 20% του συνόλου των ψήφων), εκφράζουν αυτοδίκαια την κοινωνική τους δυσαρέσκεια και αγανάκτηση εξαιτίας των άδικων πολιτικών του δικομματισμού. Η αναμενόμενη πυροδότηση και σχεδιασμός «τεχνικών πόλωσης» θα έχει χαρακτηριστικά καταγγελίας και κινδυνολογίας, περί χάους και ακυβερνησίας και στοχευμένων βολών κατά της Αριστεράς. Το «φάντασμα» του κομμουνισμού πλανιέται πάνω από τα επιτελεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και καλούν ξανά σε πόλεμο κατά της ιδεολογικής κυριαρχίας Μαρξιστικού ή Σταλινικού τύπου, τα γνωστά συμπλέγματα του παρελθόντος. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ χωρίς καμμιά ηθική θα κρατήσουν στο απυρόβλητο με τις τεχνητές αναπνοές των δημοσκοπήσεων, την πολιτική ηθική των σύγχρονων τυράννων της ελληνικής ιστορίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ:«Μόνη επιλογή μας σήμερα είναι να αλλάξουμε πορεία…»


H Eλλάδα βρίσκεται σήμερα μπροστά σ’ ένα μεταίχμιο, ένα σταυροδρόμι και η μόνη επιλογή είναι να αλλάξει πορεία, να σταθεί στα πόδια της, να αναλάβει τις ευθύνες της μέσα στην Ευρώπη, λέγοντας όχι στο χάος, τη σύρραξη, το μίσος και τις κραυγές. Τα παραπάνω τόνισε με έμφαση ο Γενικός Γραμματέας Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας κατά την ομιλία του στη Βουλή για την ψήφιση της δανειακής σύμβασης. Ο κ. Τασούλας και κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή αλλά και χθες το πρωί, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, υπογράμμισε ότι η σημερινή εποχή της αποκάλυψης και της κρίσης δεν είναι μία εποχή συνωμοσίας, αλλά μία εποχή μέσα στην οποία «έσκασαν» λάθη και παραλείψεις δεκαετιών.

 Θα έρχονταν χειρότερα...
«Εάν συνεχίσουμε με μία γραμμική προέκταση τη συμπεριφορά που είχαμε μέχρι πριν δύο χρόνια, είναι βέβαιο πως αυτήν την περίοδο της δοκιμασίας και της συγχύσεως θα τη διαδεχθεί κατά τρόπο ακλόνητο και βέβαιο μία περίοδος χάους, μία περίοδος καταρρεύσεως, μία περίοδος τέτοιας αναστατώσεως, από την οποία δύσκολα θα σηκώσουμε κεφάλι, ενδεχομένως ακόμη και μέσα στην επόμενη δεκαετία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιαννιώτης Βουλευτής, υπερασπιζόμενος μ’ αυτό τον τρόπο την απόφαση της Ν.Δ. και του προέδρου της να ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση. «Βάλαμε πλάτη…» «Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της, ο κ. Σαμαράς, βάλαμε πλάτη για τη χώρα, ξέροντας τους τόνους της λάσπης και του λαϊκισμού που θα εκτοξευθεί εις βάρος μας για αυτή την υποστήριξη της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας όμως πως «έχουμε εμπιστοσύνη στο κριτήριο, ακόμη και στο βαθύ ένστικτο του ελληνικού λαού. Θα αναδειχθεί αυτόν τον καιρό -αυτές τις σαράντα, σαράντα πέντε ημέρες, που έχουμε μέχρι τις εκλογές- και η ευθύνη και η ευθύτητα και η δικιά μας και των άλλων, αλλά και η έλλειψη ευθύνης».

 Κάποιοι λαϊκίζουν
Ο Κώστας Τασούλας, στα πλαίσια της ομιλίας του στη Βουλή, έκανε αναφορά και στην περίφημη φράση του Γιώργου Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν», τονίζοντας πως και σήμερα κάποιοι λένε στον ελληνικό λαό το ίδιο! Κατονόμασε την Αριστερά και το ΛΑ.Ο.Σ., υπογραμμίζοντας πως το σύνθημα αυτό το λένε «όσοι θεωρούν ότι είναι ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσουν από τον πόνο του ελληνικού λαού».

Υπάρχουν λύσεις
Στον αντίποδα, συνέχισε, η Νέα Δημοκρατία λέει ότι υπάρχουν λύσεις, χωρίς αυτές να είναι συμπαθητικές και χωρίς να μοιάζουν με εκείνες του παρελθόντος. «Αυτές τις λύσεις τις περιγράφουμε με δύο, τρείς, τέσσερεις λέξεις, τις περιγράφουμε με την «ελπίδα», με την «ανάκαμψη» και την «ανάπτυξη». Αλλά για να υπάρχει «ελπίδα», «ανάκαμψη» και «ανάπτυξη», έπρεπε να γίνουν αυτά τα επώδυνα βήματα που είναι τα επίχειρα της αποτυχίας του ΠΑΣΟΚ μεν, αλλά είναι και το τίμημα της εξόδου από την κρίση», σημείωσε με νόημα.

 «Όχι» στο θέατρο!
Καταλήγοντας, ο κ. Τασούλας υπογράμμισε πως η Ν.Δ. στηρίζει τη δανειακή σύμβαση γιατί μ’ αυτό τον τρόπο στηρίζει την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ και σημείωσε: «Λέμε όχι στον λαϊκισμό, στο μίσος, στη δημαγωγία. Λέμε όχι στο θέατρο το πολιτικό και λέμε στον ελληνικό λαό ότι έχουμε εμπιστοσύνη, πως μέσα σε αυτή την ώρα της μεγάλης κρίσης και της απόγνωσης και της σύγχυσης, θα δει το σωστό, όπως δεν έγινε πολλές φορές στο παρελθόν, δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και η χώρα θα ξανασμίξει με την ελπίδα, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Πήγε να "κουκουλώσει" την κλοπή 25.600€ με καταγγελία!‎!!

Σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, σε βάρος 37χρονου ημεδαπού, υπαλλήλου εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Πρέβεζα, ο οποίος την 19-3-2011 είχε καταγγείλει ότι δύο άγνωστοι δράστες του αφαίρεσαν ένα τσαντάκι χειρός, το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των 25.600 ευρώ, προερχόμενο από εισπράξεις του καταστήματος. Από την αξιολόγηση στοιχείων της προανάκρισης, διαπιστώθηκε ότι ο 37χρονος ημεδαπός, προέβη στην εν γνώσει του κατάθεση ψευδών γεγονότων ενώπιον του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ως προς την σε βάρος του τέλεση κλοπής, προκειμένου να αποκρύψει την παράνομη ιδιοποίηση του χρηματικού ποσού των 25.600 ευρώ. Όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας, ο 37χρονος είχε υπεξαιρέσει τμηματικά το παραπάνω ποσό, κατά το χρονικό διάστημα από αρχές Ιανουαρίου του 2012 έως το Μάρτιο του 2012, από το κατάστημα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Πρέβεζα, στο οποίο εργαζόταν ως υπεύθυνος. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για ψευδορκία και υπεξαίρεση, η οποία θα διαβιβασθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Προσωρινή διακοπή νερού λόγω βλάβης στην Άρτα

Από τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Πεδινών και Ημιορεινών Δήμων Ν. Άρταw ανακοινώνεται ότι λόγω βλάβης στο Κεντρικό Δίκτυο του Συνδέσμου στο ύψος του Γεφυριού της Άρτας, η παροχή του νερού θα διακοπεί σήμερα 23/3/2012 ημέρα Παρασκευή, από τις 7:00π.μ έως τη 1:00 π.μ. στην πόλη της Άρτας, στο Κομπότι, στις Σελλάδες και στη Λιμίνη.

Ταξίδι ελπίδας για την Γάζα,ξεκινούν δυο εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων

Όπως είναι γνωστό, από το καλοκαίρι, ξεκινήσαμε ένα ταξίδι για τη Γάζα, ταξίδι ανθρωπιστικής βοήθειας, ταξίδι ελπίδας, ταξίδι προοπτικής για σπάσιμο του ναυτικού αποκλεισμού, που υφίσταται η Γάζα από το Ισραήλ, ταξίδι ελευθερίας. Η συμμαχία Ελλάδας- Ισραήλ τότε δεν μας άφησε να ολοκληρώσουμε το ταξίδι μας. Όμως εμείς δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε πάντα την προσπάθεια, μέχρι τον τελικό προορισμό, την ελεύθερη Παλαιστίνη, την πραγματική ελευθερία. Την άλλη βδομάδα θα ταξιδέψουμε με προορισμό τη Γάζα, σαν μέλη μιας ελληνικής αποστολής. Το ταξίδι μας σχετίζεται με την ημέρα της γης στις 30 Μαρτίου, μέρα που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Παλαιστίνη, μέρα που έχει χαρακτηριστεί ως η μέρα επιστροφής στην Ιερουσαλήμ. Ιδιαίτερα σημαντική μέρα, που έχει συμβολικό χαρακτήρα αλλά και τον πραγματικό στόχο, της επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια τους, στην Ιερουσαλήμ, πόλης «σύμβολο» όπου στο παρελθόν έζησαν ειρηνικά Χριστιανοί-Μουσουλμάνου-Εβραίοι. Την συγκεκριμένη ημέρα μαζεύονται γύρω από τα σύνορα του Ισραήλ άνθρωποι απλοί αλλά και επιφανείς (όλοι τους όμως σπουδαίοι) για να διαδηλώσουν το δικαίωμα των προσφύγων, το δικαίωμα της επιστροφής, τα δικαιώματα των ανθρώπων στη γη. Ήδη πάρα πολύς κόσμος, από όλα τα μέρη της γης, αρχίζει να συσσωρεύεται γύρω από το Ισραήλ, στο Λίβανο, την πολύπαθη σήμερα Συρία, την Ιορδανία, τη δυτική όχθη, την Αίγυπτο. Εμείς θέλουμε να πάμε στη Γάζα, μια ελεύθερη χώρα, που όμως, ο αποκλεισμός και ο πόλεμος που τους επιβάλλει το Ισραήλ, έχει μετατρέψει τη Γάζα σε μια τεράστια φυλακή, που ούτε ο Διονύσιος Σολωμός θα μπορούσε να φανταστεί όταν έγραφε τους «ελεύθερους πολιορκημένους». Θέλουμε να συμπαρασταθούμε στους συνανθρώπους μας, θέλουμε να πούμε, να δείξουμε ότι η γη ανήκει σε όλους, όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα. Όλοι. Και οι Παλαιστίνιοι και οι Έλληνες. Ξέρουμε ότι στη Γάζα μας περιμένουν χιλιάδες άνθρωποι με χαμόγελο και ελπίδα στο πρόσωπο. Άνθρωποι που τους βομβαρδίζουν κάθε μέρα. Εκεί που πουλιά πλέον δεν πετάνε, μόνο αεροπλάνα. Ο ήλιος δεν λάμπει, μόνο εκλάμψεις από βομβαρδισμούς. Η γη δεν μυρίζει, μυρίζει μόνο τέφρα. Όμως εδώ έχουμε άνοιξη, και αυτοί οι άνθρωποι δεν σταματάνε να αγωνίζονται. Θέλουμε γυρίζοντας να μεταφέρουμε την ελπίδα και στον ελληνικό λαό, την ελληνική εργατική τάξη, που σήμερα δέχεται σφοδρή επιδρομή από τα μνημόνια και το μαύρο μέτωπο της τρόικας, της Ε.Ε. και της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Όπως ο λαός της Γάζας παλεύει, έτσι και ο ελλην9κός λαός ξέρει να παλεύει και έχει παλέψει. Χρειάζεται όμως σήμερα, στα πλαίσια αυτής της πάλης μια νέα προοπτική, ένα εργατικό μέτωπο. Μέτωπο ελπίδας που μόνο μια ικανή επαναστατική αριστερά, που ενώνει την εργατική τάξη μπορεί να το φτιάξει. Στη Γάζα η Χαμάς και η Φατάχ κατευθύνονται να κάνουν ελεύθερες εκλογές το Μάιο. Μάλλον τότε αντίστοιχα και στην Ελλάδα θα έχουμε εκλογές και μπορούμε με μια δυνατή αριστερά, που να βάζει προοπτική εξουσίας, να διεκδικήσουμε την πραγματική ελευθερία.

ΑΛΑΝΤΑΣΙ ΕΣΑΜ 
ΒΑΙΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Νοσηλευτές του Γ.Ν.Ι. Χατζηκώστα και μέλη της ελληνικής πρωτοβουλίας 
ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Κώστα Πανταζή με τον Βενιζέλο

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Βαγγέλη Βενιζέλου,με τον Ηπειρώτη γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστα Πανταζή.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,έλαβε την διαβεβαίωση πως στις Εθνικές Εκλογές, η Νεολαία θα αγωνιστεί σκληρά, αν και πολλά θέματα που την αφορούν είναι στον αέρα.

Υποψήφιος με το κόμμα Καμμένου στα Γιάννενα ο πρώην πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ, Κώστας Ευθυμίου;

Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με το κόμμα Καμμένου στο νομό στις προσεχείς εκλογές, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων, Κώστας Ευθυμίου. Την πληροφορία δημοσίευσε πριν λίγο η ιστοσελίδα parapolitika.gr η οποία κινείται στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας και έχει αξιόπιστες πληροφορίες από το περιβάλλον Σαμαρά. Σημειώνουμε ότι στο ίδιο δημοσίευμα επιβεβαιώνεται η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του διεθνολόγου Αντώνη Παπαθανασίου.

Πατώνει στις δημοσκοπήσεις, πατώνει και στα πάνελ η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

Την έκανε με τα... "κρεμμυδάκια" χθες βράδυ ο Μιχάλης Κασσής!
Καιρό είχαμε να ακούσουμε ή να δούμε την εξαφανισμένη το τελευταίο διάστημα Άννα-Μισέλ των Ιωαννίνων και να χθες βράδυ που την πετύχαμε στο ITV. Όμως την πάτησε για τα καλά, αφού έκανε το λάθος να βγει στο πάνελ απέναντι στον Μιχάλη Κασσή που ήταν πραγματικός οδοστρωτήρας και στην κυριολεξία την ισοπέδωσε πολιτικά. Και τι δεν της είπε για τις κωλοτούμπες και τις ευθύνες της Ν.Δ. Σκεφτείτε ότι τη φύλαξε κιόλας, γιατί αν πήγαινε την κουβέντα στα δημοτικά θα την κόντενε κι άλλο. Βούτυρο στο ψωμί του Μιχάλη ήταν χθες η Ασημακοπούλου και σιγά μην άφηνε ο Κασσής την ευκαιρία να πάει χαμένη. Από την άλλη, ήταν φανερή η πρόθεσή της Αννούλας να εμφανιστεί ως ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο στα Γιάννενα, προσπαθώντας να διαγράψει την 6ετή θητεία της δίπλα στον αποτυχημένο πρώην δήμαρχο Νίκο Γκόντα. Όσο κι αν κρύβεται από τους πολίτες στην πόλη και τα χωριά, δεν μπορεί πλέον να ξεγελάσει κανέναν. Ακόμη και στις δημοσκοπήσεις πατώνει. Άλλα είναι τα νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στο νομό και οι Γιαννιώτες έχουν και κρίση και μνήμη. Θα το δείτε σύντομα στην κάλπη...

Διαλύθηκε πρώϊμα η... re-start (επανακκίνηση) του ΠΑΣΟΚ!

Οι εσωτερικές κόντρες και η μικρή ανταπόκριση του κόσμου τους υποχρέωσε να παρατήσουν το εγχείρημα από τις 13 Ιανουαρίου!!!

Άλλος (Οδυσσεάς Βουδούρης) για Χίο (Δημοκρατική Αριστερά) τράβηξε κι άλλοι (Θανάσης Οικονόμου και Φραγκίσκος Παρασύρης) για... Μυτιλήνη (από τον Ραγκούση στον Λοβέρδο και από εκεί στον Βενιζέλο), οπότε χάθηκε η... μπάλα στην πολιτική επανακκίνηση του ΠΑΣΟΚ (πρωτοβουλία "re-start"). Αφού ο καθένας τράβηξε το δρόμο του, φυσικό και επόμενο ήταν να διαλυθεί πρώϊμα το... "μαγαζί". Βάλτε μαζί με τις έντονες εσωτερικές διαφωνίες των τριών βουλευτώ και τη μικρή ανταπόκριση του κόσμου στο εγχείρημα της νέας πολιτικής πλατφόρμας του re-start και εύκολα θα καταλάβετε γιατί μπήκε τέλος στα μεγαλεπήβολα πολιτικά σχέδια που οι τρεις βουλευτές μας είχαν αναπτύξει τον περασμένο Δεκέμβριο στα Γιάννενα για τον επαναπροσδιορισμό του κινήματος ως κεντρική δύναμη στον προοδευτικό και δημοκρατικό πολιτικό χώρο! Όπως βλέπετε στη φωτογραφία που σας παρουσιάζουμε, ο χρόνος στην ιστοσελίδα έχει κολλήσει γι' αυτούς στις 13 Ιανουαρίου του 2012, κοντά δυο μήνες τώρα! Έκονται αγνοούνται!!! Εδώ ο Καλαματιανός έκοψε πέρα και πήγε στον Κουβέλη, ενώ οι άλλοι δύο από Παπανδρεϊκοί κατέληξαν... Βενιζελικοί!!! Τι "re-start" και "πράσινα άλογα" λέμε τώρα. Εδώ είναι να "γκαβώσουν" κανένα νεολαίο μπας και τους ξαναψηφίσει για να ξαναβγούν. Αλλά σε αυτές τις εκλογές οι ηλικίες από 18 μέχρι 30 που τους εξέλξαν το 2009, είναι είδος προς εξαφάνιση για το ΠΑΣΟΚ. Οπότε, πάπαλα!!!

Νίκος Πετρόπουλος: "Δεν θα είμαι υποψήφιος με κανένα κόμμα"


Λάβαμε e-mail από τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης "Ήπειρος Τόπος να Ζεις", Νίκο Πετρόπουλο, ο οποίος μας τονίζει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στην Άρτα με κανένα κόμμα στις προσεχείς εκλογές. Με αυτό τον τρόπο, απαντά σε ανάρτησή μας με την οποία προ ημερών, αναδείξαμε πληροφορίες που είχαμε από την Άρτα σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε φλερτ το οποίο σε καμμία περίπτωση δεν κλειδώσαμε ως γεγονός. Μάλιστα, πλέξαμε και το εγκώμιο της μετριότατης αυτοδιοικητικής του παρουσίας στις περιφερειακές εκλογές του 2010, που αν και γεωπόνος στο ΤΕΙ της Άρτας δεν κατάφερε να πλασαριστεί καν την πρώτη πεντάδα της παράταξης Αργύρη. Τώρα γιατί ο ίδιος βγήκε στα... κάγκελα, είναι δικό του θέμα και αφορά τον ίδιο, την προσωπικότητά του και τον προσπωπικό ψυχικό του κόσμο. Απλά, λόγω της εμπλοκής του στις περιφερειακές εκλογές, ως δημόσιο πλέον πρόσωπο θα πρέπει να μάθει -αν ήδη δεν το γνωρίζει- ότι η πολιτική είδηση ή ακόμα και η κριτική (στην περίπτωσή του δεν υπήρξε) είναι υποκειμενική για τα πολιτικά πρόσωπα αλλά δεν είναι με κανένα τρόπο συκοφαντική. Τα μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας τα οποία μας κάνει αναφορικά με τις... "δήθεν" πληροφορίες μας, ας τα κρατήσει για τους σπουδαστές του. Απλά αναρωτιόμαστε αν η ενέργειά του να ανοίξει... "λογαριασμό" με τα ιστολόγια αποτελεί απλά και μόνο μια προσωπική επιλογή ή αποτελεί πολιτική πράξη που στιγματίζει ολόκληρη την παράταξη της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και φυσικά έχουμε κάθε δικαίωμα να μάθουμε εάν εκφράζει και τον επικεφαλής κ. Βαγγέλη Αργύρη, ο οποίος είμαστε σίγουροι ότι δεν επικροτεί και απορρίπτει τις πρακτικές του υποψηφίου στο συνδυασμό του. Το e-mail, του Ν. Πετρόπουλου, αναφέρει ως εξής:

 Αγαπητό blog,
 Σχετικά με τις "δήθεν" πληροφορίες σας (ουσιαστικά ανύπαρκτες, ψευδέστατες και πιθανόν συκοφαντικές) για το άτομό μου, που αναφέρετε σε χθεσινή σας ανάρτηση (21/3/2012 11:47 π.μ.), θα ήθελα να δηλώσω κατηγορηματικά, οτι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία κλειδαριά, καμία κλειδαρότρυπα και κανένα κλειδί για να "κλειδώσει" υποψηφιότητά μου για βουλευτής σε κανένα πολιτικό κόμμα. Ευχαριστώ πάντως για το "ενδιαφέρον" σας σχετικά με το πρόσωπό μου.
 Νίκος Πετρόπουλος

ΠΡΕΒΕΖΑ:Τουρισμός και ποδήλατο πάνε μαζί για την Περιφέρεια Ηπείρου

Εστιασμένη συνάντηση εργασίας (Focus Group) πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κου Στράτου Ιωάννου, με θέμα "Ποδηλατικές πόλεις-Τοπικές ευκαιρίες για αειφόρο μεταφορά και τουριστική ανάπτυξη". Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου CYCLO που υλοποιείται από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και έχει ως στόχο τη συμβολή στη δημιουργία αειφόρου κινητικότητας σε μικρές και μεσαίες κωμοπόλεις και πόλεις στην περιοχή της Μεσογείου με την υλοποίηση πιλοτικών/πειραματικών ενεργειών για την ώθηση χρήσης του ποδηλάτου. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, η Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Βασ. Σφονδύλη, ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κος Παύλος Παλατζίδης, εκπρόσωποι της Κίνησης Φίλων τού Ποδηλάτου Πρέβεζας, κ.λπ. Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου δήλωσε ότι στόχος είναι η ενθάρρυνση της υιοθέτησης του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης."Θα θέλαμε να δούμε όλα τα σκουριασμένα και παροπλισμένα ποδήλατα να κυκλοφορήσουν ξανά στους δρόμους της Πρέβεζας, καθώς σταδιακά οι πολίτες θα κατανοούν τα οφέλη από την χρησιμοποίηση του ποδηλάτου, τόσο για την υγεία όσο και για την πόλη". Συζητήθηκαν επίσης, ζητήματα σχετικά με την υλοποίηση δράσεων προβολής και διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου καθώς και ευαισθητοποίησης με κύριο γνώμονα την αύξηση της χρήσης του ποδήλατου ως εναλλακτικού μέσου μεταφοράς και τη προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού, όπως διοργάνωση ποδηλατικών εκπαιδευτικών εκδηλώσεων-εκδρομών, διοργάνωση/συνδιοργάνωση ποδηλατικού γύρου σε πόλη του νομού Πρέβεζας, υλοποίηση δράσεων εκπαίδευσης - ενημέρωσης σε σχολεία της περιοχής, εκδήλωση ανοικτή στο κοινό με σχετικό περιεχόμενο, επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Ανακοίνωση Συντονιστικού Σωματείων για την παρέλαση στα Γιάννενα

Το συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματείων Ιωαννίνων καλεί όλο τον εργαζόμενο κόσμο, του ανέργους και τα πληττόμενα στρώματα αυτής της κοινωνίας να δώσουν μια ακόμη απάντηση σε όλους αυτούς που επιχειρούν να καταστρέψουν τις ζωές και το μέλλον μας. Στις 21 Φλεβάρη οι διαθέσεις του κόσμου φάνηκαν όταν μετά το τέλος της παρέλασης πραγματοποιήσαμε μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας απέναντι στην πολιτική του μνημονίου. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν από αυτούς που ψήφισαν τα μνημόνια να κυκλοφορεί ανενόχλητος στην πόλη μας. Ειρηνικά, συγκροτημένα και περιφρουρημένα από προβοκάτσιες που φαίνεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση σε όλη την Ελλάδα θα δώσουμε και αυτή τη φορά το μήνυμα ότι ο λαός είναι εδώ και θα συνεχίσει να αντιστέκεται στην πολιτική του μνημονίου μέχρι την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων. Δεν του έφταναν οι φόροι και τα χαράτσια όλο το προηγούμενο διάστημα. Μετά το νέο μισθολόγιο και τις περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα ακολουθούν οι απολύσεις. Τώρα έρχεται η σειρά των μειώσεων μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Προσπαθούν να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να επιβάλουν παντού την ατομική διαπραγμάτευση των όρων εργασίας. Ενώ τον Ιούνιο έχουν ήδη εξαγγείλει νέο πακέτο περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις μας. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!! ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΔΩ !!!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 
ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μετέφερε λαθρομετανάστες

Συνελήφθη, βραδινές ώρες χθες, στο λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής, ένας 34χρονος οδηγός Ι.Χ.Ε οχήματος, διότι μετέφερε μία αλλοδαπή με τα τρία ανήλικα τέκνα της, οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα.

Άδειασαν σπίτι στο Νεοχωρόπουλο

Χθες  το πρωί, στο Νεοχωρόπουλο Ιωαννίνων, όπως καταγγέλθηκε, άγνωστοι δράστες εισήλθαν, από ανασφάλιστο παράθυρο, σε οικία 74χρονου ημεδαπού και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 120.000 ευρώ και πέντε (5) χρυσές λίρες, κατά δήλωση παθόντα. Διεξάγονται αστυνομικές αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" οργανώνονται και στα Γιάννενα

Τις πρώτες τους συναντήσεις,σε γνωστό στέκι των Ιωαννίνων,πραγματοποιούν οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμμένου.Η τεχνολογία και το Διαδίκτυο έχουν την τιμητική τους στο νέο κόμμα,αφού τα μέλη του,απαντούν στα δεκάδες ερωτήματα των πολιτών.Όπως ήδη σας έχει ενημερώσει το epirusgate,ο οικονομολόγος και συνταξιούχος του ΟΤΕ Φάνης Μπαλωμένος, που ασχολείται με τα αυτοδιοικητικά στο δήμο Ζίτσας και ο διεθνολόγος-πολιτικός επιστήμονας Αντώνης Παπαθανασίου,έχουν ήδη εξασφαλίσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο του Νομού Ιωαννίνων.

Ανελέητο τηλεοπτικό "ξύλο" από τον Μ. Μπίγγο στον Γ. Παπαθανασίου

Όλα τα λεφτά ήταν χθες βράδυ στο δελτίο του ITV το στέλεχος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων Μιχάλης Μπίγγος. Δεν μάσησε ούτε στιγμή τα λόγια του απέναντι στις σκληρές ερωτήσεις του Βλάση Ντόκα, οι οποίες ανέδειξαν το έλλειμμα οργάνωσης, δράσης και παρέμβασης της τοπικής ΝΟΔΕ στο νομό, στην κρίσιμη προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά ως αποτυχημένη την ηγεσία του οργάνου, στην κυριολεξία εκτέλεσε τον πρόεδρο Γιάννη Παπαθανασίου, στον οποίο χρέωσε και το πρόσφατο φιάσκο με τη μη έλευση του Αντώνη Σαμαρά στα Γιάννενα. Μιλάμε για ανελέητο εσωκομματικό τηλεοπτικό... ξύλο, που δεν βλέπουμε στα τοπικά κανάλια, ούτε μεταξύ εκπροσώπων αντιπάλων κομμάτων!!! Κατά τα άλλα, η Ν.Δ. στο νομό, με ψηφοδέλτιο που... "σκίζει" ετοιμάζεται για την τελική αντεπίθεση αυτοδυναμίας. Χαλασιά μας...

Έτοιμοι για τις εκλογές οι Οικολόγοι Πράσινοι

Σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα οι "Οικολόγοι Πράσινοι", που έκαναν και εκδήλω­ση για την κρίση των πολιτικών θεσμών και την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημοκρατίας, με καθηγητές και στελέχη της Αριστεράς.Στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στο Νομό Ιωαννίνων,για μια ακόμη φορά θα πρωταγωνιστήσει ο Μίλτος Μπούκας

Ντεμπούτο χθες, του Αντώνη στο... γυαλί!

Καλά διαβασμένος αλλά εμφανώς τρακαρισμένος εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό του ντεμπούτο χθες βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ITV, ο πρώτος υποψήφιος του κόμματος Καμμένου στο νομό, Αντώνης Παπαθανασίου. Παρ' ότι φορούσε... μανικετόκουμπα και κουστουμιά της δεκαετίας του '60, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό στυλάκι και αν ήταν λίγο πιο προσγειωμένος στις εκτιμήσες του, θα περνούσε πολύ πιο πειστικά στον μέσο πολίτη. Γιατί πως να το κάνουμε, μας... "κούφανε", όταν τον ακούσαμε να λέει ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα βγουν στις προσεχείς εκλογές, πρώτο ή δεύτερο κόμμα!!! Αν συνεχίσουν να πολιτεύονται με όρους... αφ' υψηλού δεν θέλει και πολύ οι του Καμμένου να... καψαλιστούν στην κάλπη!

Συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο ΧΥΤΑ Ελληνικού

Το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά τις αναφορές για δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή του έργου. Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων και πρόεδρος της Επιτροπής κ. Τατιάνα Καλογιάννη, από την πρώτη στιγμή ελήφθησαν δείγματα από το σημείο, που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το ΧΥΤΑ, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και εστάλησαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Από τα πρώτα αποτελέσματα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, φαίνεται πως δεν υπάρχει ταυτοποίηση των δειγμάτων των πηγών με τα δείγματα που ελήφθησαν από τον ΧΥΤΑ Ελληνικού. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε έξι σημεία (τρία εντός του ΧΥΤΑ και τρία στην ευρύτερη περιοχή), ώστε να ταυτοποιηθεί αν υπάρχει σύνδεση του προβλήματος με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Παρουσίαση της μελέτης για την Αγροτική Αναγέννηση

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013» εκπονείται από την Ε.Δ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου η μελέτη «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Αγροτικής Αναγέννησης». Η παρουσίασή της θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012, ώρα 11.00πμ, στα Ιωάννινα, στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφέρειας Ηπείρου (πρώην ΕΛΚΕΠΑ), Ν. Ζέρβα 28-30, Στοά Σάρκα, 2ος Όροφος.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Υποβολή αιτήσεων για την κοινωφελή εργασία

Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε (ΙΝ.Ε /Γ.Σ.Ε.Ε ) ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τετρακοσίων πενήντα επτά (457) ατόμων, για την υλοποίηση προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) στο Νομό Πρέβεζας, σε διάφορους φορείς.

Συνάντηση για τον Τομέα Προστασίας Οικογένειας και Παιδιού

Τον Τομέα Προστασίας Οικογένειας και Παιδιού, αφορούσε η 3η κατά σειρά συνάντηση που οργάνωσε η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την διασύνδεση των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών σε επίπεδο περιφέρειας για θέματα κοινωνικής πρόνοιας και της πρωτοβουλίας για την συγκρότηση Περιφερειακού Διεπιστημονικού Οργάνου. Απώτερος στόχος της δημιουργίας του Διεπιστημονικού Οργάνου είναι ο εντοπισμός των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φορείς παροχής κοινωνικής φροντίδας καθώς και η προώθηση προτάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας τους και η ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας μεταξύ τους ώστε η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες να είναι άμεση και αποτελεσματική .

Ενδονοσοκομειακές κόντρες με θύματα τους ασθενείς


Σε τέλμα έχει οδηγηθεί η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, αφενός εξαιτίας των περικοπών που απορρέων από τα μνημόνια και την κυβερνητική πολιτική και αφετέρου από τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και εργαζομένων, που αντιδρούν σε αυτή την πολιτική. «Θύμα» παραμένει ο ασθενής και ασφαλισμένος που δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετηθεί ούτε από το δημόσιο σύστημα υγείας, ούτε έχει τα χρήματα που απαιτούνται για να καταφύγει σε ιδιώτες. Τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και το νοσοκομείο Χατζηκώστα, λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και εξυπηρετούν μόνο τα έκτακτα περιστατικά, λόγω της επίσχεσης εργασίας στην οποία προχώρησαν από χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί, με κύριο αίτημα τη μη καταβολή των εφημεριών τους από τον Δεκέμβριο του 2011. Έτσι δεν πραγματοποιούνται τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία όπως ενημέρωσαν τα μέλη της τριμελούς επιτροπής της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου, στο νοσοκομείο Βασίλης Καφαράκης και Χριστίνα Τσίτου. Εκτός από τις δεδουλευμένες εφημερίες που δεν έχουν καταβληθεί, οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγω για ελλείψεις υλικών και προσωπικού, αλλά και για λειτουργία των νοσοκομείων στα όρια της ασφάλειας, με κίνδυνο για τους ασθενείς. Σύμφωνα με τον κ. Καφαράκη, οι περικοπές στην υγεία είναι συνεχείς, ενώ σε ότι αφορά στους γιατρούς ξαφνικά, υπό την πίεση των κινητοποιήσεων, το Υπουργείο κατέβαλε τις εφημερίες του Δεκεμβρίου, και απομένουν αυτές του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος της υγείας και οι νοσοκομειακοί γιατροί, η κ. Τσίτου, σημειώνοντας πως μαζί με την κοινωνία θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες αντιδράσεις. «Επειδή εκτός από εργαζόμενοι είμαστε και λειτουργοί της υγείας, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα όρια της ασφαλούς εφημερίας, για να μη θρηνήσουμε ασθενείς», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πάντως, οι διοικήσεις των νοσοκομείων κάνουν λόγο για εξορθολογισμό και όχι περικοπές των εφημεριών, γεγονός που ήδη έχει συμβάλλει στη μείωση των δαπανών σε σημαντικό βαθμό.

Κινητοποιήσεις και από τους εργαζόμενους
Το πάζλ των κινητοποιήσεων στον χώρο της υγείας συμπληρώνουν και οι εργαζόμενοι ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων. Οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Ιωαννίνων πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας και συγκεντρώθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Οδ. Πότση, συνοδευόμενοι από μέλη του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γ. Φλούδας τόνισε ότι τα μνημόνια και η πολιτική του Υπουργείου οδηγούν σε καταστροφή τον χώρο της Υγείας και ζήτησε την στήριξη του κοινωνικού κράτους πρόνοιας. Το μέλος του Δ.Σ και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Υγείας Γ. Πρέντζας ζήτησε συσπείρωση των εργαζομένων με ταξική κατεύθυνση προκειμένου να ανατραπεί η καπιταλιστική πολιτική που στοχεύει στην κερδοφορία των μονοπωλίων. Την στήριξή του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ στους εργαζόμενους της δημόσιας υγείας εξέφρασε ο αντιπρόεδρος Βασίλης Οικονόμου, δεσμευόμενος για συνέχιση των επαφών με όλους τους κλάδους προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες δράσεις, συνολικά, των εργαζομένων.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Στο Νοσοκομείο μαθητής του 6ου ΕΠΑΛ Ιωαννίνων!

Στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε ένας 16χρονος μαθητής του 6ου ΕΠΑΛ Ιωαννίνων μετά από συμπλοκή με άλλους μαθητές του ίδιου σχολείου!!! Ο λόγος που ενεπλάκησαν οι
μαθητές,παραμένει μέχρι στιγμής  άγνωστος, όμως το επεισόδιο ήταν αρκετά θερμό, επενέβη η αστυνομία και πέντε άτομα που χτύπησαν τον 16χρονο μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Ιωαννίνων.Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ενήλικες. Χθες το μεσημέρι στην Αστυνομία κλήθηκε και ο Διευθυντής του σχολείου.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Οικονομικό νοικοκύρεμα στην πρώτη καλλικρατική χρονιά

Με πολύ καλούς όρους έκλεισε οικονομικά το 2011 για το Δήμο Ιωαννιτών. Κατά την πρώτη καλλικρατική χρονιά μπήκε η σφραγίδα νοικοκυρέματος καθώς ο Δήμος δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε νέα δάνεια, εξόφλησε μεγάλο μέρος υποχρεώσεων των παρελθόντων ετών, κατάγραψε υψηλή απορρόφηση κι έκανε μεγάλα και σημαντικά βήματα εξυγίανσης, όπως τονίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον αντιδήμαρχο Νίκο Μάντη. Κι όλα αυτά έγιναν χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αύξηση στα δημοτικά τέλη ή τους φόρους ενώ δόθηκε η δυνατότητα μειώσεων την τρέχουσα χρονιά. «Είχαμε ακόμη τονίσει ότι ο προϋπολογισμός του 2011 δεν μπορεί να είναι αναπτυξιακός, γιατί σε μια χώρα με ύφεση 5% δε μπορεί σε μια άκρη της χώρας ένας δήμος να αποτελεί την εξαίρεση και να γίνει αναπτυξιακή όαση. Είχαμε ακόμη επισημάνει ότι όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν κανονικά και θα διευρύνουν το φάσμα των δραστηριοτήτων εκτός της αμαρτωλής ΑΔΕΙ που αποτελούσε αιμορραγία για το Δήμο αφήνοντας χρέη 3εκ., εκ των οποίων 2.072.000 € στο ΙΚΑ», τόνισε ο κ. Μάντης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός και κατ΄ επέκταση ο απολογισμός έχει τα ακόλουθα δεδομένα: 1) Την εξόφληση σε ποσοστό 95% οφειλών από 2006-2009 εκτός βεβαίως των ρυμοτομιών 2) Την εξόφληση οφειλών σε εργολάβους και προμηθευτές του 2010 ποσού 5.627.000€ και σε ποσοστό 82%. 3) Την χρηματοδότηση των δημοτικών επιχειρήσεων και ΝΠ με 10.299.000€ ΑΔΕΙ 670.000€ ΔΗΑΝΕΤΑΙ 366.000€ ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ 185.000€ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 260.000€ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 430.000€ ΔΕΥΑΙ 1.560.000€ ΟΚΠΑΠΑ 4.450.000€ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 2.250.000€ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΙΚΑ ΑΔΕΙ 128.000€ (ΟΦΕΙΛΕΣ ΙΚΑ 2.072.000€ ΕΚΡΕΜΜΕΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ) 4) Ο Δήμος απέφυγε την λήψη Δανείου που προβλέπαμε στον προϋπολογισμό του 2011 ύψους 12εκ., για το οποίο οι τράπεζες ήταν αρνητικές μελετώντας τα στοιχεία των ισολογισμών όλων των Δήμων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έβαλε προϋπόθεση να μπει ο Δήμος σε επιτήρηση. 5) Εξοφλήθηκε το 17,5% των ρυμοτομιών που προέρχονται από το 2001 έως 2011 ύψους 2.463.000€ 6) Σε επίπεδο εισπράξεων παλαιών ετών εισπράχθηκε 9,8% ήτοι ποσό 2.239.000€ «Στην κατάσταση εκτέλεσης του προϋπολογισμού απεικονίζεται ολόκληρη η χρήση του 2011, όπου υπάρχουν ποσοστά εκτέλεσης 100%, αλλά και χαμηλότερα όπως αυτό της είσπραξης οφειλών προηγούμενων ετών με 9,85% επί των βεβαιωθέντων, αλλά 82,3% επί των προϋπολογισθέντων και ποσοστό 28,9% στα έσοδα επιχορηγήσεων για επενδύσεις που αφορούν κυρίως χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ, ΘΗΣΕΑΣ και ΣΑΤΑ. Αν από το σύνολο των εσόδων δηλαδή των 136.000.000€ αφαιρέσουμε το ποσό των 48.000.000€ που αφορούν χρηματοδοτήσεις της πολιτείας και το αναγραφέν δάνειο, το ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού σε επίπεδο εσόδων ανέρχεται σε 84,3%.» επεσήμανε ο κ. Μάντης. Καταλήγοντας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε ότι το 2011 έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όμως δεν έκρυψε την ανησυχία του για το 2012 λόγω της συνεχούς μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κλπ). «Το 2011 έκλεισε ίσως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκείνο όμως που με ανησυχεί και φοβάμαι είναι η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2012. Ο τρέχων προϋπολογισμός που ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη θα έχει σοβαρές αποκλίσεις που δε θα μπορέσουμε να τις υποκαταστήσουμε, γι’ αυτό έχει δοθεί κατεύθυνση σε όλες τις διευθύνσεις του Δήμου για μείωση των δαπανών σε ποσοστό 20-25% και αντίστοιχες μειώσεις θα πρέπει να γίνουν και στις χρηματοδοτήσεις των Ν.Π. και των επιχειρήσεων, και αυτό γιατί από τον Δεκέμβριο και μέχρι σήμερα οι ΚΑΠ είναι μειωμένοι κατά 423.000€ μηνιαίως ήτοι 5.100.000€ ετησίως, έσοδα τα οποία ο Δήμος δεν μπορεί να εξασφαλίσει από άλλες πηγές», υπογράμμισε ο κ. Μάντης.

Τί συμβαίνει με την Περιφέρεια Ηπείρου;

Θα μας τρελάνουν οι αιρετοί περιφερειάρχες. Διαφημιστικό διαγωνισμό για την τουριστική ανάδειξη της περιοχής ύψους 940 χιλ. ευρώ πραγματοποιεί η περιφέρεια Ηπείρου ο οποίος με τον ΦΠΑ θα φθάσει αρκετά πάνω από το 1 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά ενώ η τουριστική περίοδος ξεκινά σε λιγότερο από δύο μήνες. Το περίεργο είναι πως ο εν λόγω διαγωνισμός έχει χρονοτριβίσει πλέον αφού κανένας δεν κλείνει από το εξωτερικό τις διακοπές του τον Ιούνιο ή Ιούλιο που το έργο θα έχει προχωρήσει, ενώ παράλληλα η διαδικασία επαναπροκηρύχθηκε. Ποιον άραγε δουλεύει με αυτές τις διαδικασίες ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης; Και για να ενισχύσουμε όλα όσα λέμε, απλά να υπογραμμίσουμε πως η κατάθεση προσφορών του διαγωνισμού λήγει στις 2 Μαϊου. Άρα μέχρι να γίνει η κατακύρωση θα πάει μέσα του μηνός και μέχρι να ξεκινήσει η προβολή καλό καλοκαίρι.

parapolitika.gr