Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Ανοιχτό για την Άννα Διαμαντοπούλου το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας

Η χώρα θα κυβερνηθεί μετά τις εκλογές, ακόμα και αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, δήλωσε η Αννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι εφόσον ο ελληνικός λαός οδηγήσει τα κόμματα προς τα εκεί, «η συνεργασία θα γίνει με προγραμματική συμφωνία». Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, είπε ότι η προεκλογική περίοδος πρέπει να είναι σύντομη και να μην χαθεί ούτε μέρα. «Η απόσταση ανάμεσα στην προηγούμενη και την επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι ένα τριήμερο, το Σαββατοκύριακο των εκλογών. Γιατί δεν έχουμε δικαίωμα αυτή τη στιγμή, να βάλουμε τα μολύβια κάτω ούτε για ένα λεπτό.» Η υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι μιλά για συνεργασία προς προοδευτική κατεύθυνση συμπεριλαμβάνοντας τη ΔΗΜΑΡ και συμπλήρωσε: «'το ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει υποστεί αυτό το κάταγμα στην πολιτική και ιδεολογική του σπονδυλική στήλη, μετά από την πολύ δύσκολη διετία. Έχει σήμερα μπροστά του το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης, που θεωρούμε ότι είναι ένας λογικός στόχος για το επόμενο χρονικό διάστημα. » Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το επιθυμητό θα ήταν να υπάρχει μια προοδευτική συνεργασία. Θεωρώ ότι είναι πολύ καταλυτική η στάση και η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς για το επόμενο διάστημα και για το τι προτίθεται να κάνει, ως προς τη συμμετοχή της στη διακυβέρνηση.» Εξέφρασε την άποψη ότι οι διαγραφέντες μπορούν να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι και στα ψηφοδέλτια, καθώς, όπως είπε, «η άρνηση ψήφου εκείνη την πολύ δύσκολη στιγμή ήταν μια μορφή λιποταξίας». Σχετικά με τις εξελίξεις στα Λιμάνια, τόνισε: «Θεωρώ ότι υπάρχουν αποτελέσματα στον διάλογο, όταν τα πράγματα γίνονται πολύ σαφή και συγκεκριμένα». Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, υπογράμμισε, πως θα προκύψει από σύνολο ενεργειών σε πολλά μέτωπα και πρόσθεσε ότι 'η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, έχει τεράστια προβλήματα. «Οι αποφάσεις να κοπούν γόρδιοι δεσμοί πρέπει να είναι καθημερινές. Για αυτό κάθε μέρα που περνάει είναι σημαντική. Δεν έχει νόημα να δίνουμε λεφτά και από την άλλη να υπάρχει απίστευτη γραφειοκρατία και σοβαρή διαφθορά, γιατί και τα δύο αυτά διαλύουν την ανάπτυξη. Και βεβαίως χρειάζεται μία ρευστότητα. Και το πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή, για όλα τα επίπεδα είναι η ρευστότητα.»

Εκλογές στις 29 Απριλίου ή το πολύ στις 6 Μαΐου ζητά η ΝΔ

Την ανάγκη για άμεση διεξαγωγή εκλογών τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, λέγοντας πως «η 29η Απριλίου ή, το πολύ, η 6η Μαΐου καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις». «Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μιλήσει ο λαός. Οι εκλογές -και το τονίζω- πρέπει να γίνουν άμεσα. Η άμεση διεξαγωγή εκλογών είναι θέμα συνέπειας, αλλά και Δημοκρατίας», είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1. Ο κ. Μιχελάκης συμπλήρωσε: «Είναι αξίωση του λαού να επιλέξει μια νέα κυβέρνηση, που να δώσει ελπίδα στον κόσμο και προοπτική στην πατρίδα μας. Γι' αυτό ακριβώς ζητούμε αυτοδυναμία. Για να βάλουμε, χωρίς καθυστερήσεις, σε εφαρμογή το πρόγραμμά μας. Αλλά και διότι το αντίθετο της αυτοδυναμίας, δεν είναι η συγκυβέρνηση. Είναι η ακυβερνησία. Και αυτό δεν πρέπει να συμβεί». Απαντώντας σε ερώτηση για το έλλειμμα και τις αιτιάσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αντί να παριστάνει τον κατήγορο, οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι είναι -και μάλιστα με απόφαση του Οικονομικού Εισαγγελέα - κατηγορούμενος για το "φούσκωμα" του ελλείμματος του 2009. Οι ευθύνες του είναι αυταπόδεικτες, αφού, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, εξέταζε τουλάχιστον δύο διαφορετικά σενάρια, που θα έφερναν το έλλειμμα από το 12,5 έως και το 14,8% του ΑΕΠ. Και ασφαλώς δεν μπορεί να τις συγκαλύψει με μια Εξεταστική Επιτροπή, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους». Ο κ.Μιχελάκης προανήγγειλε ότι μετά τις εκλογές θα συγκροτηθεί νέα Επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα, λέγοντας: «Η αλήθεια θα αναζητηθεί και οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο, από μια νέα Επιτροπή, που θα συγκροτηθεί από τη νέα Βουλή και θα διερευνήσει -όπως δεσμεύτηκε η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς- το "πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο"».

Μικρότερες ποινές προβλέπει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα

Ριζικές αλλαγές στον ισχύοντα εδώ και 61 χρόνια Ποινικό Κώδικα επέρχονται με το σχέδιο που έδωσε για δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα έχει συνταχθεί από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή πανεπιστημιακών καθηγητών της Θεσσαλονίκης, υπό την προεδρία της καθηγήτριας του Ποινικού Δικαίου, Ελισάβετ Συμεωνίδου- Καστανίδου. Ειδικότερα, με το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα προβλέπονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
 - Καταργείται η διάκριση μεταξύ φυλάκισης και κάθειρξης και προβλέπεται πλέον ενιαία ποινή φυλάκισης. Τα ισόβια μπορούν πλέον να μην είναι μονόδρομος για το δικαστήριο αν δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά στο δράστη (σε περιπτώσεις βαρέων αδικημάτων όπως ανθρωποκτονίες, απάτη σε βάρος του Δημοσίου κλπ), αλλά μπορεί να επιβάλλεται διαζευκτικά φυλάκιση από 15 έως 20 έτη. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η φυλάκιση για τα κακουργήματα κυμαίνεται από 5 έως 15 έτη (ενώ μέχρι σήμερα η ανώτατη είναι 20 χρόνια) και για τα πλημμελήματα κυμαίνεται από 1 μήνα έως 5 έτη.
 - Καταργείται το μέτρο της μετατροπής της ποινής σε χρηματική, καθώς, όπως ειπώθηκε, είναι ένα μέτρο άνισο αφού οι εύποροι έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς της ποινής αντίθετα με τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Παράλληλα επεκτείνεται το μέτρο της αναστολής εκτέλεσης της ποινής για όλες τις ποινές έως 3 χρόνια. Δηλαδή ο δικαστής θα έχει να επιλέξει μεταξύ του εγκλεισμού του κατηγορουμένου ή της αναστολής της ποινής του.
-Καταργείται από τις παρεπόμενες ποινές η απαρχαιωμένη αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και παραμένει η αποστέρηση θέσεων και αξιωμάτων, η απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος, η δημοσίευση καταδικαστικής απόφασης και η δήμευση, ενώ προστίθεται ως παρεπόμενη ποινή και η αφαίρεση άδειας οδήγησης ή εκμετάλλευσης μεταφορικού μέσου.
 - Καταργούνται τα πταίσματα από την κατηγορία των εγκλημάτων, τα οποία πλέον διακρίνονται μόνο σε κακουργήματα και πλημμελήματα, ανάλογα με την απειλούμενη γι΄ αυτά ποινή. Για αυτά (πχ υγειονομικές παραβάσεις, πολεοδομικές παραβάσεις, κλπ) θα προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση μεγάλου όγκου υποθέσεων από τα δικαστήρια.
 Το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα δεν θα κατατεθεί στη Βουλή, αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα για δημόσιο διάλογο μεταξύ των αρμοδίων φορέων (δικαστών, δικηγόρων, κλπ) και των πολιτών.

Οπλισμένοι ληστές «χτυπούν» πλέον εν ψυχρώ στην Ήπειρο!


Με το φόβο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους ζουν τελευταία όλο και περισσότεροι Ηπειρώτες, λόγω της ραγδαίας έξαρσης της εγκληματικότητας. Σε αντίθεση με λίγο καιρό πριν, τώρα μέρα μεσημέρι και στα… καλά καθούμενα ληστές, διαρρήκτες κ.α. εισβάλλουν σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα και με την απειλή όπλων αρπάζουν ό,τι βρουν. Το γεγονός, ότι ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο στην περιοχή μας, πρέπει να ανησυχήσει ακόμη περισσότερο, όχι μόνο την ΕΛ.ΑΣ., αλλά και τις άλλες Αρχές της Ηπείρου, ώστε να υπάρξει μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Μάλιστα, το πλέον ανησυχητικό είναι, όπως μαρτυρούν τα τελευταία περιστατικά, ότι ακόμη και στα κέντρα των πόλεων και μάλιστα τις ώρες αιχμής, «χτυπούν» οι δράστες.

 Σε internet café…
Χθες τα ξημερώματα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν δυο Έλληνες 33 και 29 ετών, γιατί εισέβαλλαν σε internet café, απείλησαν και χτύπησαν τον 32χρονο προσωρινά υπεύθυνο του καταστήματος και άρπαξαν από την ταμειακή μηχανή το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ! Οι δράστες συνελήφθησαν μετά από αναζητήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και στην κατοχή τους βρέθηκε το χρηματικό ποσό, καθώς και ένα πτυσσόμενο στιλέτο!

 Αιμόφυρτος… Δυστυχώς όμως, δεν ήταν μόνο αυτό το περιστατικό, που συνέβη στα Γιάννινα και έχει ανησυχήσει σφόδρα τους κατοίκους. Ένας ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών, την ώρα που μετρούσε τα χρήματα της ημέρας δέχθηκε επίθεση από δυο αγνώστους μέσα στο κατάστημά του. Οι δράστες τον χτύπησαν στο πρόσωπο και στο σώμα, αφήνοντας τον άτυχο άνθρωπο αιμόφυρτο και αρπάζοντας βεβαίως τις εισπράξεις.

 Στην Πρέβεζα…
• Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το preveza-info.gr, δύο άγνωστοι λήστεψαν υπάλληλο επιχείρησης στην Πρέβεζα, ο οποίος είχε μαζί του της εισπράξεις, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν πάνω από 20.000 ευρώ!
 • Ακόμη, στη Νέα Σινώπη Πρέβεζας συνελήφθησαν 3 Αλβανοί ηλικίας 36, 31 και 17 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής. Οι δράστες αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν καλώδια, ηλεκτρικά μοτέρ και αυτόματους σταθμούς εντολών (PLC) από εργοτάξιο εταιρείας παραγωγής ασφάλτου, όμως έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη και τράπηκαν σε… άτακτη φυγή!

 Πρώτο μέλημα…
Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, περιστατικά σαν τα παραπάνω αποτελούν… ημερήσια διάταξη, με τους πολίτες δικαιολογημένα να φοβούνται για την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους. Ειδικά αυτή την εποχή, όπου οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι εμφανείς παντού, οι δράστες δεν διστάζουν να πυροβολήσουν και να μαχαιρώσουν τους ανυπεράσπιστους πολίτες, ακόμη και για λίγα ευρώ! «Πρέπει να καταλάβουμε, ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι το πρώτο μέλημα για μια κοινωνία. Η ΕΛ.ΑΣ. με όσες δυνάμεις έχει προσπαθεί και συλλαμβάνει τους δράστες σε κάποιες περιπτώσεις. Όμως, κυρίως λόγω της κρίσης, οι ληστές, οι διαρρήκτες κ.α. δεν διστάζουν ακόμη και να σκοτώσουν» λένε συμπολίτες.

 Επόμενο… 
Βέβαια, θλιβερό είναι και το φαινόμενο, ότι οι δράστες των περισσότερων παράνομων και εγκληματικών πράξεων, το τελευταίο διάστημα είναι Έλληνες. Ίσως όμως και αυτό να είναι επόμενο, από τη στιγμή που η φτώχεια και η ανέχεια… βασιλεύουν στην περιοχή μας και καθημερινά φθάνουν σε απόγνωση όλο και περισσότεροι συμπολίτες, με τις συνέπειες στη συμπεριφορά τους να είναι απρόβλεπτες. «Οι μέχρι πριν λίγο καιρό φιλήσυχοι γείτονες, μπορούν μέσα σε μια ημέρα να γίνουν… μακελλάρηδες. Όσο και αν αυτό φαντάζει ακραίο, δυστυχώς, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, κανείς δεν αποκλείει, ότι μια μέρα θα συμβεί…» λένε Ηπειρώτες.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Παρέμβαση Περιφερειάρχη για τη διατήρηση των Κ.Ε.Ν.

Τη διατήρηση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που λειτουργούν σήμερα στην Ήπειρο, ζητά με επιστολή που έστειλε στις 15 Μαρτίου 2012 προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή πληροφορίες περί πρόθεσης του ΓΕΣ για κατάργηση των Κ.Ε.Ν. Άρτας και Ιωαννίνων. Ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πληροφορίες αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή και αν ακόμη υπάρχει ανάλογη εισήγηση δεν θα γίνει αποδεκτή από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, η οποία πρέπει να εκτιμήσει τις κοινωνικές συνέπειες από μια τέτοια απόφαση για την Ήπειρο, ειδικά τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε. Δεν γνωρίζουμε τα κριτήρια με τα οποία η στρατιωτική ηγεσία επιλέγει ποια Κέντρα θα καταργηθούν και ποια θα παραμείνουν σε λειτουργία. Η δική μας θέση, όπως την έχουμε μεταφέρει και στο παρελθόν στο Υπουργείο σας, είναι ότι τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων θα πρέπει να λειτουργούν σε ακριτικές και παραμεθόριες περιφέρειες, προκειμένου να στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και να εκπληρώνουν κατά τον καλύτερο τρόπο το ρόλο τους».

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΑΣ:Περιμένει προτάσεις από φορείς και πολίτες για την αξιοποίηση της Παιδόπολης

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας με την αριθμ. 94/2012 απόφασή του συγκρότησε Επιτροπή με σκοπό την διερεύνηση οριστικής λύσης αξιοποίησης του συνολικού χώρου της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη», με τελικό στόχο την εκπόνηση και υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη» βρίσκονται εντός των ορίων του οικισμού της Τοπικής Κοινότητας του Αγίου Ιωάννη Δήμου Ζίτσας (Δ.Ε. Πασσαρώνας) και αποτελούνται από δεκαεννιά (19) κτίρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 6.055 Μ2 επί οικοπέδου 40 περίπου στρεμμάτων, με πρόσοψη επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων –Κόνιτσας, απέναντι από το Αεροδρόμιο. Ύστερα από τα παραπάνω – και προκειμένου η Επιτροπή να ανταποκριθεί κατά το δυνατόν πληρέστερα στην ανατεθείσα εντολή του Δ.Σ. – ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ όλοι οι Δημότες και Φορείς του Δήμου Ζίτσας, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος πολίτης ή φορέας ενδιαφέρεται, να καταθέσουν τις ιδέες και προτάσεις τους, για την αξιοποίηση του συνολικού χώρου και των εγκαταστάσεων της Παιδόπολης, ει δυνατόν μέχρι την 30η Μαρτίου 2012, στον Πρόεδρο της Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτη Παππά. Οι προτάσεις μπορούν να κατατίθενται μέσω e-mail (pasarona@otenet.gr και zitsa@zitsagov.gr), μέσω fax (26510 62794), ταχυδρομικά (Λ. Ελευθερίας και Ευκλείδη, Τ.Κ. 45445 Ελεούσα) και ιδιόχειρα στο γραφείο Προέδρου του Δημ. Συμβουλίου. Για πρόσθετες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου (τηλ. 26510 61308 & 85165).

Συνάντηση στην Π.Ε. Πρέβεζας για την ένταξη της Νικόπολης στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Μαρτίου στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας συνάντηση στα πλαίσια της συντονισμένης προσπάθειας για την ένταξη της αρχαίας Νικόπολης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Κ. Ζάχος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Νικόπολης του ΤΔΠΕΑ, η κα Χρ. Μερκούρη, Προϊστάμενη της ΛΓ Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πρέβεζας, κ. Κοσμάς Κορωναίος, ο κ. Δ. Παππάς, Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε Πρέβεζας, οι τοπικοί εκπρόσωποι της Unesco Β. Κατσίμπρας και Β. Παπανικολάου, κ.α. Η ένταξη της Νικόπολης στον Κατάλογο της UNESCO έχει μεγάλη σπουδαιότητα από πολλές απόψεις. Η UNESCO βοηθά στην προστασία των χώρων παρέχοντας τεχνική βοήθεια και επαγγελματική εκπαίδευση. Μέσω του Διεθνούς Οργανισμού προωθείται η παρουσίαση σε παγκόσμιο επίπεδο της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και ενθαρρύνεται η διεθνής συνεργασία για τη διαφύλαξη της. Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου τόνισε ότι τα οφέλη που θα προκύψουν αν ευοδωθεί η προσπάθεια της ένταξης της Νικόπολης είναι πολλά για την περιοχή, διότι τα μνημεία που βρίσκονται στον κατάλογο της UNESCO χαίρουν μεγαλύτερης προστασίας και ανάδειξης που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός Διεθνούς Οργανισμού. Συνακόλουθες συνέπειες, η αύξηση του ενδιαφέροντος και η διαφήμιση για τα μνημεία αυτά με άμεση επίδραση στον τουρισμό και την οικονομική ζωή της περιοχής και μεγάλη αύξηση της προσέλευσης επισκεπτών. «Το εγχείρημα αυτό εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια που γίνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας για την ανάδειξη και λειτουργική ενσωμάτωση των αρχαίων μνημείων της περιοχής στην σύγχρονη ζωή. Ήδη από τους λιγοστούς πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας (ΚΑΠ) έχουμε διαθέσει το σημαντικό ποσό των 100.000 ευρώ για το θέατρο της Νικόπολης ενώ 94.000 ευρώ έχουμε διαθέσει για την συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων της Βυζαντινής περιόδου. Ανάλογη ήταν και πρωτοβουλία μας για το θέατρο στην αρχαία Κασσώπη, με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ και με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ. Παράλληλα, προσπαθούμε να εντάξουμε το Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ. με στόχο να κάνουμε το θέατρο της Νικοπόλεως κέντρο πολιτισμού και πόλο έλξης του τουρισμού αντίστοιχο της Επιδαύρου. Άμεσος επόμενος στόχος η δημιουργία ενός πλήρους και εμπεριστατωμένου φακέλου υποψηφιότητας για να ενταχθεί η Νικόπολη στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και γι’ αυτό δουλεύουμε.»

Σε λαϊκή διαδήλωση θέλουν να μετατρέψουν οι εκπαιδευτικοί την παρέλαση της Αθήνας

Με ραντεβού που δίνουν μέσω διαδικτύου σε συγκεκριμένο σημείο της Αθήνας, οι Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί απευθύνουν κάλεσμα στους φορείς της εκπαίδευσης αλλά και σε κάθε πολίτη να στηρίξουν την... προσπάθειά τους να μετατρέψουν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου σε λαϊκή διαδήλωση!!! Ούτε οι μαθητές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τόσο απροκάλυπτα τις προθέσεις τους. Σεβαστό το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην αντίδραση όταν όμως πρόκειται για εκπαιδευτικούς που ως αναπληρωτές εργάζονται στην εκπαίδευση, τότε θα πρέπει να τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής κάθε σχολείου στην παρέλαση. Οι οδηγίες του Υπουργείου είναι σαφείς και συγκεκριμένες. Το τι θα κάνουν οι μαθητές είναι... "άλλου παπά ευαγγέλιο". Εκτός κι αν οι εκπαιδευτικοί βάλθηκαν να τους ξεπεράσουν την Κυριακή και από κοσμπάρσοι να γίνουν πρωταγωνιστές στη ματαίωση των παρελάσεων που σχεδιάζουν. Στο κάλεσμά τους υπάρχει ως φόντο η ματαιωμένη παρέλαση του περασμένου Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Για να δούμε, τι θα δούμε... Την αφίσα-κάλεσμα που δημοσιεύουμε, μπορείτε να τα δείτε κάνοντας κλικ εδώ: www.adioristoi.blogspot.com

Ο τελικός του βόλει γυναικών γιορτή για την πόλη της Πρέβεζας

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο γραφείο του Δημάρχου
Λεπτομέρειες που αφορούν την διοργάνωση του τελικού βόλει γυναικών το Σάββατο 7 Απριλίου στο κλειστό γυμναστήριο Πρέβεζας συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο γραφείο του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαϊλη. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αστυνομικός διευθυντής Πρέβεζας Γιάννης Ρίζος ,ο διευθυντής του αστυνομικού τμήματος Πρέβεζας Αθανάσιος Γούλας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας Απόστολος Βασδέκης, ο υποδιοικητής Θεόδωρος Βαρδής, ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αστυνομίας Δημήτρης Παπαδόπουλος, και οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Φραγκούλης,Κοσμάς Κορωναίος και Δημήτρης Κατσιπανέλης. Oπως τόνισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας στόχος είναι ο τελικός βόλει να αποτελέσει γιορτή για την πόλη και να μην δημιουργηθούν καταστάσεις οι οποίες θα αμαυρώσουν το πολύ σημαντικό αυτό γεγονός. «Μέσα από τον τελικό βόλει θα αναδείξουμε την πόλη μας, την φιλοξενία της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της» σημείωσε ο κ,Μπαϊλης διαβεβαιώνοντας ότι ο Δήμος κινείται δυναμικά προς την κατεύθυνση αυτή. Οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας τόνισαν ότι οι υπηρεσίες τους θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν εκφράζοντας ωστόσο και οι ίδιοι την ευχή ότι δεν θα χρειαστεί η παρέμβασή τους. Όπως τονίστηκε και από πλευράς των αντιδημάρχων θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε «πρωταγωνιστές» του τελικού να είναι τα παιδιά της πόλης στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Η προετοιμασία για τον τελικό βόλει γυναικών συνεχίζεται με νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα ενώ διαδοχικές συναντήσεις θα υπάρξουν και τις επόμενες μέρες.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Επανένταξη του Τμ. Ιχθυοκομίας – Αλιείας Ηγουμενίτσας στο Μηχανογραφικό Δελτίο ζητά ο Περιφερειάρχης

Με έγγραφό του (16 Μαρτίου 2012) προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο – και σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε μαζί του στα Ιωάννινα – ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζητά την επανένταξη στο μηχανογραφικό δελτίου του 2012 του Τμήματος Ιχθυοκομίας – Αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου, που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη και απόρροια βεβιασμένων κινήσεων την προηγούμενη απόφαση. «Η απόσυρσή του στο παρελθόν από το μηχανογραφικό δελτίο, αποτέλεσε για μας δυσάρεστη και αναπάντεχη έκπληξη και τούτο γιατί, στην Περιφέρειά μας παράγεται το 80% της εθνικής παραγωγής της πέστροφας, πάνω από το 60% της εθνικής παραγωγής σε κυπρίνους και χέλια, το 35% της εθνικής παραγωγής σε θαλασσινά είδη ψαριών, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται εκτεταμένες μυδοκαλλιέργειες στο δέλτα του ποταμού Καλαμά. Η παραπάνω δε αλιευτική δραστηριότητα υποστηρίζεται από το Τμήμα Ιχθυοκομίας – Αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου. Άρα για μας ζητούμενο ήταν και είναι η περαιτέρω ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα του Τμήματος, προκειμένου να στηρίξει ακόμη περισσότερο την παραγωγική διαδικασία», τονίζει ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας ότι ήδη το Τμήμα έχει αξιολογηθεί θετικά.

ΑΡΤΑ: Επίσκεψη μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας στο δημαρχείο

Το Δημαρχείο της Άρτας επισκέφθηκαν σήμερα οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής κατά την οποία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμου γενικότερα. Ο Δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Φώτης Γεωργίου και Γρηγόρης Βλάρας δέχτηκαν τις ερωτήσεις των μαθητών οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς λειτουργεί ένα σύστημα διοίκησης και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις και ξεναγήθηκαν στους χώρους του Δημαρχείου.

Νέες κάρτες για το πάρκινγκ του Δήμου, στα Λιθαρίτσια από την 1η Απριλίου

Σε εφαρμογή τίθεται από την 1η Απριλίου η νέα τιμολογιακή πολιτική στο πάρκινγκ του Δήμου, στα Λιθαρίτσια. Με το νέο σύστημα βγαίνουν σημαντικά ωφελημένοι όλοι και κυρίως όσοι κάνουν καθημερινή χρήση. Από το Δήμο τυπώθηκαν και θα διατίθενται στο φυλάκιο που βρίσκεται στην είσοδο του χώρου στάθμευσης δύο κάρτες μηνιαίας διάρκειας. Η πρώτη κοστίζει πενήντα ευρώ και με αυτή ο κάτοχός της μπορεί να μπαίνει ελεύθερα στο πάρκινγκ μία φορά το πρωί ή το απόγευμα. Η δεύτερη κοστίζει ογδόντα ευρώ και παρέχει τη δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης στο πάρκινγκ για όσες φορές την ημέρα επιθυμεί ο χρήστης και για όσες ώρες χρειάζεται. Οι αλλαγές στο τιμολόγιο είχαν προαναγγελθεί από τον Δήμαρχο, πριν από έναν μήνα περίπου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που είχε δώσει με τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Μωυσή Ελισάφ. Περιλαμβάνεται στο γενικότερο πλαίσιο δράσεων που υλοποιεί η δημοτική αρχή με στόχο να ανακουφίσει τους συμπολίτες, στο βαθμό που είναι εφικτό, από επιπρόσθετα οικονομικά βάρη.

Δύο (2) ολοκαίνουργα Ι.Χ. αποφάσισε να αγοράσει ο Δήμος Ζίτσας!!!

Λέμε ντροπή. Το ίδιο και οι δημότες που συζητήσαμε. Τι σας μάρανε να πάρετε και μάλιστα δύο καινούργια αυτοκίνητα; Τόσα χρόνια που είχαμε 5 δημαρχαίους και καμιά δεκαπενταριά αντιδημαρχαίους πως μετακινούνταν; Τάχα λεφτά δεν έχει ο Δήμος Ζίτσας, αλλά για καινούργια αυτοκίνητα …τρέχουν από τα μπατζάκια σας; Και μάλιστα όχι ένα αλλά δύο; Και μην ξεχάσετε να παραγγείλετε και μία πινακίδα που να γράφει ΔΗΜΑΡΧΟΣ. Αυτά αφορούν όλους αυτούς που ψήφισαν την απόφαση. Τις παρατάξεις του κ. Ρογκότη, του κ. Βλέτσα και του κ. Βούζα. Ακόμη και η παράταξη του κ. Τζίμα ΔΕΝ καταψήφισε, αλλά ψήφισε λευκό. Για ρωτήστε μερικούς δημότες και βρείτε εσείς κάποιον που να συμφωνεί!!! Με την Νο 77 απόφαση του λοιπόν, ο Δήμος Ζίτσας αποφάσισε να προμηθευτεί 2 Ι.Χ. από το εμπόριο. Αποσπάσματα από την εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Γαρδίκου : «…Στους Δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 10.000 κατοίκων ο Δήμαρχος μπορεί να εξυπηρετείται με όχημα του Δήμου για... την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών και πάντοτε εντός των ορίων της Διοικητικής του περιφέρειας ή της ζώνης ευθύνης στην οποία ασκεί τα καθήκοντα του…» Άλλα αποσπάσματα: «…Με απόφαση του Δημάρχου Ζίτσας ανατέθηκαν καθήκοντα σε πέντε Αντιδημάρχους και ιδιαίτερα σε έναν ως κεντρικού οργανωτή της πολιτικής προστασίας. Όλα τα ανωτέρω πρόσωπα, όπως και ο Δήμαρχος, μπορούν να κάνουν χρήση (όχι όμως αποκλειστική) αυτοκινήτου, αφού οι περιοχές του Δήμου μας είναι δύσβατες. Κατολισθαίνουσες - πληγείσες από πλημμυρικά φαινόμενα Στην Διοικητική του αρμοδιότητα ο Δήμος μας έχει 57 τοπικά διαμερίσματα και μαζί με τους συνοικισμούς φτάνει τα 81 χωριά. Η έκταση του είναι 565,5 Km2 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι επομένως κατανοητό στον καθένα ότι η μεγάλη έκταση του δήμου μας, τα πάρα πολλά χωριά του, το ανάγλυφο της περιοχής που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ορεινό και δυσπρόσιτο , σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ενδοσυγκοινωνίας από την έδρα του Δήμου με τις άλλες Δημοτικές Ενότητες, επιβάλλουν τη χρήση περισσοτέρων του ενός υπηρεσιακών αυτοκινήτων. Ας προστεθεί δε ότι οι Τοπικές Κοινότητες Ραδοβιζίου ,Ζαλόγγου, Βερενίκης, Ριζό απέχουν 40,47 48 και 36 χιλιόμετρα αντίστοιχα από την έδρα του Δήμου, πλήθος άλλων μεταξύ 20-40 χιλιομέτρων. Καθίσταται λοιπόν αδύνατη η μετάβαση…» Άλλα αποσπάσματα: «…ορίζεται ότι επιτρέπεται από 04-02-2010 η προμήθεια επιβατικών υπηρεσιακών αυτοκινήτων νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας … Μεγαλύτερος κυβισμός επιτρέπεται για τα άλλου τύπου επιβατικά βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα (station, επιβατικά άνω των 5 θέσεων) και για 4Χ4 οχήματα για χρήση εκτός δρόμου, εφόσον η εξυπηρετούμενη υπηρεσία βρίσκεται σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή, ύστερα»


Υ.Γ. Προτείνουμε να διερευνήσετε την αγορά της λιμουζίνας της φωτογραφίας.

zitsagate

Το 'παιξε αντιμνημονιακός ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ χθες στο ITV

Εμφανίστηκε σφόδρα Καραμανλικός με ξύλινη γλώσσα της δεκαετίας του '60!!!
Μας τρέλανε χθες ο πρόεδρος της τοπικής ΝΟΔΕ Γιάννης Παπαθανασίου, τον οποίο είχαμε καιρό να δούμε στο γυαλί. Είπε ότι για το χάλι της Ελλάδας φταίει μόνο το ΠΑΣΟΚ, έπλεξε το εγκώμιο των... κυβερνήσεων Καραμανλή, τάχθηκε κατά του μνημονίου το οποίο ψήφισε ο Σαμαράς, αδειάζοντας ουσιαστικά την ηεσία του κόμματός του, βγήκε ανοιχτά κατά του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μετεκλογικά, ενώ χαρακτήρισε, άκουσον-άκουσον... ισχυρές τις βουλευτικές υποψηφιότητες που κατατέθηκαν στο νομό!!! Μιλάμε για τοποθετήσεις εντελώς τόπου και χρόνου. Αν και τον ζόρισε κάποια στιγμή ο Βλάσης, τον ανέχτηκε αρκετά χθες βράδυ στο δελτίο του και απορούμε γιατί. Επικίνδυνος πολιτικά για το κόμμα του. Δυο τρεις φορές αν ξαναβγεί στα κανάλια μέχρι τις εκλογές θα τη χαντακώσει σίγουρα τη Ν.Δ. στο νομό. Απόψεις μόνο για κομματικά πορωμένους και εγκάθετους της Ε.Ρ.Ε. της δεκαετίας του '60!!!

Η Εγνατία της προβολής των προϊόντων της Ηπείρου

Φεστιβάλ τουρισμού στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας
Το ενδιαφέρον των πολιτών αναμένεται να προσελκύσει στις αρχές Μαΐου, όχι η εκλογική αναμέτρηση για τη νέα κυβέρνηση, αλλά το Φεστιβάλ τουρισμού που αναμένεται να διοργανωθεί από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης, αλλά θα προβάλλει εκτός από προϊόντα της περιοχής και προϊόντα περιοχών, τα οποία διασχίζει η Εγνατία Οδός. Ανάμεσα σε αυτά είναι φυσικά και η Ήπειρος, η οποία στο πλαίσιο της προώθησης του Ηπειρωτικού Καλαθιού, θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ παραδοσιακά προϊόντα και προτάσεις, τα οποία ταυτίζονται με την περιοχή μας και τα οποία πάνω από όλα είναι οικονομικά για την τσέπη των καταναλωτών. Η συμμετοχή της Ηπείρου σε τέτοιες πρωτοβουλίες, συμβάλλει εξάλλου στην εξωστρέφειά της, η οποία θεωρείται αναγκαία, όπως είχε αναφερθεί και κατά τη διάρκεια ημερίδας του ΣΕΒΕ. Για να υπάρξει ολοκληρωμένη και σωστή ανάπτυξη, πρώτα θα πρέπει να καταστήσουμε ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας στην ντόπια αγορά, έτσι ώστε να μην αναγκάζονται οι καταναλωτές να στρέφονται στα εισαγόμενα, την ώρα που η χώρα μας παράγει σχεδόν τα πάντα, όσον αφορά κυρίως βασικά αγροτικά προϊόντα, είχε τονιστεί τότε.


Το φεστιβάλ
Το φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Μαΐου, ανάμεσα δηλαδή στον φημολογούμενο χρόνο των εκλογών και την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα έχει και εκθεσιακό του κομμάτι, ενώ θα ...βαδίσει κατά μήκος του άξονα της Εγνατίας Οδού. Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν προτάσεις όσο πιο οικονομικές γίνεται, για προορισμούς σχετικά κοντινούς και εύκολα προσβάσιμους από τη Θεσσαλονίκη, μέσω Εγνατίας Οδού, μεταξύ των οποίων και η Ήπειρος. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης είναι «να βγάλει τον κόσμο από τα σπίτια του», δίνοντας στις εκδηλώσεις έναν διαφορετικό χαρακτήρα, στη βάση μιας «άλλης φιλοσοφίας». Μεταξύ των εκθετών του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνονται τουριστικά πρακτορεία και ενώσεις των περιοχών που θα συμμετέχουν. Πάντως, οι ακριβείς ημερομηνίες πραγματοποίησης του φεστιβάλ δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ενώ και το πρόγραμμα εκδηλώσεων τελεί υπό σχεδιασμό.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

Βρέθηκε ψηφιδωτό στον Μύτικα Πρέβεζας!

Η αρχαιολογική υπηρεσία απέκλεισε τον χώρο και απαγόρευσε την πρόσβαση στο κοινό
Μπροστά σε ένα αναπάντεχο εύρημα βρέθηκε συνεργείο του Δήμου που εκτελούσε εργασίες καθαρισμού στον Μύτικα Πρέβεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργάτες εντόπισαν ένα πολύ καλά διατηρημένο ψηφιδωτό το οποίο καλύπτει μια έκταση 2 τ.μ στις αποχρώσεις του γκρι, του λευκού και του κεραμιδί το οποίο απεικονίζει διάφορες παραστάσεις. Το ψηφιδωτό εντοπίστηκε σε μικρό βάθος σε ένα σημείο όπου και στο παρελθόν έχουν βρεθεί αρχαία αφού πρόκειται για τον δρόμο που ένωνε την Αρχαία Νικόπολη με το λιμάνι του Μύτικα. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αρχαιολογική υπηρεσία η ο οποία απέκλεισε τον χώρο και απαγόρευσε την πρόσβαση στο κοινό καλύπτοντας παράλληλα το ψηφιδωτό το οποίο ανήκει στην Ρωμαική περίοδο.

Υποψηφιότητες κάτω του μετρίου για τη Ν.Δ. στην Άρτα

Φιρί-φιρί πάνε να βγάλουν τον Μ. Γαρνέλη βουλευτή με το κόμμα του Καμμένου!!!
Την δεύτερη σε σταυρούς του ψηφοδελτίου του Γιώργου Παπαβασιλείου στο δήμο Άρτας, κατεβάζουν οι γαλάζιοι "φωστήρες" ως υποψήφια βουλευτή στο νομό Άρτας. Δεν την γνωρίζαμε την κυρία Αναστασία Σίμου αλλά ακούγοντάς την, χθες στο δελτίο ειδήσεων του ITV να λέει ότι την υποψηφιότητά της, της τη ζήτησαν από τα... κεντρικά της Ν.Δ. σαλτάραμε για το τι άλλο θα ακούσουμε μέχρι τις εκλογές!!! Τώρα καταλάβαμε γιατί κατεβαίνει με το κόμμα Καμμένου στην Άρτα, ο πρώην δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, Μαρίνος Γαρνέλης! Γάτα ο απόστρατος στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. μόνο για πλάκα δεν κατεβαίνει και εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν θα κυνηγήσει να κάνει τη μεγάλη έκπληξη. Το σίγουρο είναι ότι με τον Κώστα Παπασιώζιο εκτός, το γαλάζιο ψηφοδέλτιο στην Άρτα δεν βλέπεται με τίποτα. Αν δεν σοβαρευτούν επειγόντως, δεν θέλει και πολύ να δούνε τον Γαρνέλη βουλευτή και να δείτε τις έδρες να μοιράζονται μία-μία και μία. Τότε να δείτε που θα γελάσει και το... παρδαλό κατσίκι στην Άρτα! Θυμηηθείτε το...

Έκαναν χόμπι την καταγραφή των πέτρινων γεφυριών

Η αγάπη για την λαϊκή παράδοση του τόπου μας και ειδικότερα για τα πέτρινα γεφύρια, μοναδικά μνημεία μιας σπάνιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αποτέλεσε το βασικότερο κίνητρο για μία ομάδα νεαρών Γιαννιωτών που ξεκίνησαν ερασιτεχνικά την πλήρη καταγραφή, με επαγγελματικές μεθόδους, των γεφυριών της Ηπείρου και όχι μόνο. Ο Χρήστος Ντάκος και ο Αλέξης Αυδής, αναζητώντας κάτι εποικοδομητικό για τον ελεύθερο χρόνο τους, μακριά από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, επέλεξαν να ασχοληθούν με την καταγραφή και αποτύπωση των πέτρινων γεφυριών. Έτσι, μαζί με μία παρέα άλλων τριών ατόμων περιδιαβαίνουν την Ήπειρο, ακόμη όμως τα Γρεβενά και τα Τρίκαλα, καταγράφοντας, φωτογραφίζοντας και αποτυπώνοντας τις συντεταγμένες των πέτρινων γεφυριών. Απώτερος στόχος τους να προσελκύσουν αφενός το ενδιαφέρον και άλλων, ώστε να συλλέξουν πληροφορίες για γεφύρια που δε γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν, καθώς επίσης και να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες γιατί πολλά από τα πέτρινα γεφύρια βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Οι δύο πρωτεργάτες της προσπάθειας μίλησαν χθες στον τηλεοπτικό φακό του ITV  λίγο μετά την αποτύπωση του πέτρινου γεφυριού του ποταμού Τύρια στη θέση «Χελιμόδι», μεταξύ Σενίκου και Κουμαριάς. «Ανακαλύπτουμε στην πορεία γεφύρια, τα οποία δε γνωρίζαμε καν ότι υπάρχουν και σε μέρη που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς. Βρήκαμε γεφύρια στη μέση του πουθενά, σε χωράφια, με την κοίτη του ποταμού να βρίσκεται δεκάδες μέτρα μακριά, αλλά και γεφύρια μέσα σε αυλές σπιτιών», τόνισε ο Χρ. Ντάκος. Από την πλευρά του ο Αλ. Αυδής τόνισε ότι το επόμενο διάστημα η ομάδα θα δημιουργήσει μία σελίδα στο διαδίκτυο, όπου θα παρουσιάσει τη δουλειά της με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και λεπτομέρειες για κάθε πέτρινο γεφύρι. Εξέφρασε δε, ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη που ενδιαφέρθηκε προσωπικά για την καταγραφή αυτή. Οι εξορμήσεις των «εραστών» της λαϊκής αρχιτεκτονικής συναντούν βέβαια και διάφορα εμπόδια, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι χωριών τους αντιμετωπίζουν ως επίδοξους χρυσοθήρες. «Νομίζουν ότι ψάχνουμε για θησαυρό και λίρες και μας κοιτούν περίεργα. Βέβαια, όταν έχεις τον θησαυρό μπροστά σου, που είναι το γεφύρι, δε χρειάζεται να σκάψεις για να τον βρεις», τόνισε ο Αλ. Αυδής. Συνολικά στην Ήπειρο είναι καταγεγραμμένα 367 πέτρινα γεφύρια, εκ των οποίων τα 140 στην περιοχή του Ζαγορίου. Ωστόσο, αμφότεροι πιστεύουν ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, αφού ανακαλύπτουν πέτρινα γεφύρια σε σημεία και περιοχές που δεν φαίνονται καν.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Με την Κοινωνική Συμμαχία στην Άρτα ο Νίκος Πετρόπουλος;

Πληροφορίες από την Άρτα αναφέρουν ότι ο γνωστός Καθηγητής Εφαρμογών στο ΤΕΙ Ηπείρου, Γεωπόνος–Αρχιτέκτονας τοπίου, κ. Νίκος Πετρόπουλος θα ενταχθεί στο κόμμα της Λούκας Κατσέλη και θα είναι υποψήφιος με την Κοινωνική Συμμαχία στο γειτονικό νομό. Τον θυμόμαστε από τις περιφερειακές εκλογές του 2010, όπου συμμετείχε ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας με το συνδυασμό του Βαγγέλη Αργύρη. Μάλιστα τα πήγε πολύ καλά, αφού με τους 2.305 που κατέλαβε κατετάγη 6ος σε σύνολο 17 υποψηφίων. Δυνατή και ποιοτική υποψηφιότητα που θα τη ζήλευαν πολλά κόμματα. Μένει να κλειδώσει. Για να δούμε...

Νέο σόου Λάκη Στεργίου χθες βράδυ στο ΗΡΤ

Χασαποκατάσταση χθες βράδυ στο ΗΡΤ, με τον πρόεδρο Λάκη Στεργίου να δίνει ακόμη ένα τηλεοπτικό ρεσιτάλ για τα αμνοερείφια. Τά 'χωσε και πάλι στους παραγωγούς για τις τιμές με τον δικό του μοναδικό τρόπο και μας έκανε να λυθούμε στα γέλια. Πλάκα-πλάκα, με το δικό του μοναδικό τρόπο είπε χοντρές αλήθειες για τα κυκλώματα των μεσαζόντων που ανεβάζουν τις τιμές κλέβοντας και τους παραγωγούς αλλά και τους κρεοπώλες. Το θέμα είναι ποιος τον ακούει. Τελικά πρόεδρος είναι μόνο ένας. Άντε να ζυγώσει το Πάσχα να τον απολαύσουμε και στα Αθηναϊκά κανάλια!!!

ΑΡΤΑ: Ο Ν. Γκίζας εξελέγη νέος πρόεδρος στην ΕΑΣΑ-Φ μετά την παραίτηση του Β. Βαγγέλη

Παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας - Φιλιππιάδας ο κ. Βαγγέλης Βαγγέλης και στη θέση του ανέλαβε από προχθές ο κ. Νίκος Γκίζας. Ειδικότερα, μετά την υποβληθείσα παραίτηση του κ. Βαγγέλη προς το Δ.Σ. της ΕΑΣΑΦ, το Δ.Σ. προέβη στην εκλογή νέου Προέδρου της οργάνωσης, που είναι ο κ. Νικόλαος Γκίζας. Κατά την άποψη του κ. Βαγγέλη ο νέος νόμος διαλύει τους συνεταιρισμούς και αυτός ήταν ο λόγος που τον οδήγησε στην παραίτηση μετά από 8 χρόνια που παρέμεινε στο τιμόνι της Ενώσεως όπως εξηγεί και στο κείμενο της παραίτησής του. Όπως ανέφερε ο κ. Βαγγέλης, μετά από παράκληση των μελών παραμένει στο Δ.Σ. της Ένωσης μέχρι τη λήξη της θητείας, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Κλιμάκιο της ΔΕΠΑ ενημέρωσε την ΠΕΔ για το Φυσικό Αέριο

Κλιμάκιο της ΔΕΠΑ, ενημέρωσε χθες την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου για το έργο του Ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου ITGI ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Οι εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ ανέλυσαν τα οφέλη για την τοπική κοινωνία από την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή. Ιδιαίτερα στάθηκαν στις άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από ένα τέτοιο δίκτυο αλλά και στο γεγονός της διασύνδεσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων της Ηπείρου με το ποιό φτηνό και φιλικότερο προς το περιβάλλον καύσιμο. Αναφερόμενοι στην πρόσφατη απόφαση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ για μη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τον ITGI οι εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ εξέφρασαν την πεποίθηση τους ότι η απόφαση αυτή θα επανεξεταστεί αφού το έργο είναι το μόνο ώριμο και διαθέτει όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.

Νέα πορεία με νέα ηγεσία για το ΠΑΣΟΚ

Mε απλό, κατανοητό και ουσιαστικό τρόπο, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωτήρης Ζαρπαλάς και ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Ζάχος, χθες βράδυ στις "Ακροβασίες" του Γιώργου Γκόντζου, μας ανέλυσαν το εγχείρημα της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να περάσει σε μια νέα εποχή ανάταξης και αισιοδοξίας. Πολύ καλός και σύγχρονος πολιτικός λόγος και από τους δύο, που φάνηκε να κερδίζουν τους πολίτες και να επαναφέρουν την ουσία στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου μας. Τους βγάζουμε το καπέλο όχι για τη χθεσινοβραδυνή εμφάνιση και παρουσία αλλά γιατί εδώ και χρόνια στην κυριολεξία και οι δυο τους έχουν γίνει τα τρεχαντήρια του Κινήματος. Τρέχουν ανιδιοτελώς ως χαμάληδες για το κόμμα τους σε κάθε συμμετοχική και εκλογική διαδικασία.

"Πού' χει λεβέντες νέους, Αναρχικούς κι ωραίους"

Στα Γιάννενα βρίσκεται από χθες ο Γ. Καραμπελιάς
Ένα επαναστατικό δεκάλεπτο απολαύσαμε χθες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ITV όπου καλεσμένος του Βλάση Ντόκα ήταν το ανήσυχο πνεύμα του πάλια ποτέ αντιεξουσιαστικού χώρου, ο γνωστός σε όλους μας συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς. Βρίσκεται στα Γιάννενα με αφορμή την αποψινή παρουσίαση του νέου βιβλίου του στην ΕΗΜ. Μόνο που ακούγοντάς τις απόψεις του μπερδευτήκαμε. Τον ξέραμε στην επαναστατική άκρα Αριστερά αλλά μετά ένα σύντομο πέρασμα από τους Οικολόγους μας φάνηκε να πέρασε για τα καλά στην εθνικο-πατριωρική δεξιά. Πάει κι ο... Γιώργαρος που ξέραμε! Τι άλλο θα δούμε...

Στη δημοσιότητα η 3η εκδοχή του ΠΔ για τη Λίμνη

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναρτήθηκε το νέο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την λίμνη Παμβώτιδα. Αρκετά σημεία του σχεδίου έχουν τροποποιηθεί σε σχέση με το αρχικό σχέδιο ύστερα από τη δημόσια διαβούλευση που είχε προηγηθεί και τις προτάσεις που είχαν καταθέσει οι φορείς του Νομού Ιωαννίνων. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο στη ζώνη Β7.1, επιτρέπεται η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, με ήπια δόμηση και ικανοποιητική κοινόχρηστη έκταση, καθώς και η διατήρηση αδόμητης παραλίμνιας ζώνης 200 μέτρων, αντί 300 που αρχικά προβλέπονταν. Οι ζώνες προστασίας προσδιορίζονται πλέον σε τέσσερις με διαφορετικές δράσεις στην κάθε μία.

Δυσλειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου!

Η δήμαρχος Σουλίου κα Σταυρούλα Μπραίμη, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ, και με αφορμή το θέμα που ανέκυψε στον ΧΥΤΑ Ελληνικού, έκανε γνωστό ότι παρατηρούνται προβλήματα και στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Δήμαρχος Σουλίου ο βιολογικός καθαρισμός του έργου δεν λειτουργεί σωστά και συχνά το ρέμα που βρίσκεται κατάντη του ΧΥΤΑ δέχεται τα υπόλοιπα εκροής. Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση κλιμάκιο τεχνικών της Περιφέρειας Ηπείρου θα πραγματοποιήσει αυτοψία στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, προκειμένου να διαπιστώσει την ορθή ή πλημμελή λειτουργία του.

Παρέσυρε 81χρονη και την σκότωσε!

Χθες το μεσημέρι, στα Ιωάννινα, δίκυκλη μοτοσικλέτα οδηγούμενη από 40χρονο ημεδαπό, παρέσυρε 81χρονη πεζή ημεδαπή και στη συνέχεια συγκρούσθηκε με αντιθέτως κινούμενο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, οδηγούμενο από 38χρονο ημεδαπό, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό της πεζής.Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Σε επίσχεση εργασίας οι εργάτες του οδικού άξονα Αμβρακίας - Ακτίου!

Τον αγώνα τους συνεχίζουν και οι εργάτες του οδικού άξονα Αμβρακίας - Ακτίου διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 6 μηνών. Χθες προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να υπονομεύσει τον αγώνα με τους μπιστικούς της.

Ζητά να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία η εργοδοσία της εταιρείας «ΘΕΜΕΛΗΣ ΑΕ»!

Την ποινικοποίηση του απεργιακού αγώνα απέναντι στις απολύσεις ανασύρει από την αντεργατική της φαρέτρα η εργοδοσία της εταιρείας «ΘΕΜΕΛΗΣ ΑΕ» που έχει πάρει εργολαβία από τη ΔΕΗ τη συντήρηση, επισκευή και κατασκευή στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, και όχι μόνο. Η εργοδοσία, στριμωγμένη από τον ενωμένο και αποφασιστικό αγώνα των εργατών στα Γιάννενα που βρίσκονται σε επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από την περασμένη Παρασκευή απαιτώντας να παρθούν πίσω οι απολύσεις 4 συναδέλφων τους, ζητά τη συνδρομή της δικαιοσύνης για να χτυπήσει το δίκαιο αγώνα. Αξιώνει να κηρυχθεί παράνομος και καταχρηστικός ο απεργιακός αγώνας επικαλούμενη «παραβίαση των προθεσμιών ειδοποίησης», «κίνδυνο του κοινού», αλλά και «το παράνομο του αιτήματος»!!! Στρέφεται με αγωγή της κατά του Σωματείου Οικοδόμων που πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης των εργατών ζητώντας τη χρηματική ποινή 1.500 ευρώ, το ίδιο πόσο και την κράτηση 6 μηνών στον καθένα, του προέδρου και γραμματέα του ταξικού σωματείου. Οι εργαζόμενοι στις άθλιες τρομοκρατικές πρακτικές της εργοδοσίας υψώνουν ασπίδα προστασίας στο σωματείο τους και στο δίκιο του αγώνα τους. Στη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν την κλιμάκωση της πάλης. Χτες διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης, βγάζοντας τον αγώνα έξω από το εργοτάξιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος στην Περιφέρεια Ηπείρου ήταν κλειστή για τους απεργούς εργάτες, όταν πήγαν για να πάρει θέση. Οταν τελικά μετά από τη δυναμική παρέμβαση του σωματείου οι πόρτες άνοιξαν και οι εργάτες μπήκαν στο κτίριο η περιφερειακή Αρχή του Αλέκου Καχριμάνη,στάθηκε πρωταρχικά στα χρόνια δουλειάς των απολυμένων και την αποζημίωση που αντιστοιχεί, ζητώντας, για τυπικούς λόγους, στη συνέχεια τα αιτήματά τους...

ΕΟΖ σε ολόκληρη την Ήπειρο ζητά η ΠΕΔ

Ειδική οικονομική ζώνη σε ολόκληρη την Ήπειρο ζητά με ομόφωνη απόφασή της η ΠΕΔ Ηπείρου, καθώς εκτιμάται ότι μία τέτοια εξέλιξη θα δώσει νέα δυναμική και θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης στην περιοχή. Προς την κατεύθυνση αυτή η ΠΕΔ θα αναθέσει την εκπόνηση μελέτης η οποία θα ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός μήνα προκειμένου να διαπιστωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον ιδιωτών. Το θέμα της Ειδικής Ζώνης ετέθη από τον Δήμαρχο Πωγωνίου ενώ ενδιαφέρον έδειξαν δύο ακόμη παραμεθόριες περιοχές, αυτή της Κόνιτσας και των Φιλιατών.

Έλεγχος σε δείγματα νερού στο ΧΥΤΑ Ελληνικού

Συναγερμός σήμανε  στο Φορέα Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Ελληνικού στα Ιωάννινα, όταν σε πηγές που βρίσκονται  κοντά στο ΧΥΤΑ και σε αρκετή απόσταση, εντοπίστηκε δυσοσμία. Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, για το πρόβλημα. Το Γενικό Χημείο του Κράτους κλήθηκε από το Φορέα για να προβεί σε δειγματοληψίες και να γίνουν οι αναλύσεις στα δείγματα νερού που ελήφθησαν ώστε να αποφανθούν για τα ακριβή αίτια του φαινομένου. Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για νερό που παρουσιάζει δυσοσμία και μία εικόνα που παραπέμπει σε ρύπανση, ωστόσο επεσήμανε ότι για τα αίτια θα πρέπει να αποφανθούν οι επιστήμονες. Το έργο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Θωμάς Μπέγκας ο οποίος σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί από ειδικούς η αιτία της ρύπανσης και συμπλήρωσε πως εάν διαπιστωθεί πρόβλημα στην λειτουργία του ΧΥΤΑ τότε θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Την Παρασκευή η διάθεση 70 τόνων πατάτας

Την Παρασκευή 23.03.2012 στην Ηγουμενίτσα θα διατεθούν 70 τόνοι πατάτας από την περιοχή του Νευροκοπίου Δράμας σε 1250 κατοίκους οι οποίοι υπέβαλαν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά το αίτημά τους. Η διάθεση θα γίνει στο χώρο πίσω από το Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας από τις 08.45΄ έως 13.30΄, χρόνος, που εκτιμάται πως απαιτείται να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Κανένα πρόβλημα ρευστότητας δεν έχει η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

Κανένα πρόβλημα ρευστότητας δεν έχει η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε η Τράπεζα στη δημοσιότητα, μετά την αναστολή λειτουργίας Συνεταιριστικών Τραπεζών σε άλλες περιοχές της χώρας. Η τράπεζα, διαθέτει ιδιαίτερα αυξημένη ρευστότητα που ξεπερνά το 20% και οι προβλέψεις της για τυχόν μελλοντικές επισφάλειες είναι επαρκείς και σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ οι καθυστερήσεις της δεν ξεπερνούν το μέσο όρο του συνόλου των τραπεζών. Ταυτόχρονα η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν συμμετείχε στα προγράμματα στήριξης του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος, αφού δεν είχε επενδύσεις σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και κατά συνέπεια δεν υπέστη καμιά κεφαλαιακή ζημία από το PSI.

ΑΡΤΑ: Εντάχθηκαν τα έργα της πρώτης φάσης του ΑΝΑΣΑ

Την ένταξη των πρώτων συγκεκριμένων έργων προϋπολογισμού 25.000.000 εκατ. ευρώ αποφάσισε η Επιτροπή Συντονισμού και Εξειδίκευσης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος «ΑΝΑΣΑ» για τον Αμβρακικό κόλπο η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρεία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Θάνου Μωραΐτη. Πρόκειται για την πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος του οποίου η διάρκεια είναι εξαετής. Στη συνεδρίαση παρέστησαν τα μέλη της Επιτροπής: ο Ειδικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διβάρης, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Υδάτων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Αποστόλης Κατσιφάρας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Αποστόλης Κοιμήσης καθώς και ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης. Επίσης συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ.Στράτος Ιωάννου, τα μέλη της Τεχνικής Γραμματείας και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στη συνεδρίαση αξιολογήθηκαν οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από Περιφέρειες, Δήμους και Φορείς της περιοχής και αποφασίστηκε ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός της πρώτης φάσης του προγράμματος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να ανέλθει στα 25.000.000 ευρώ. Αυτά τα έργα θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα έργα που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ή σε άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και υλοποιούνται στον Αμβρακικό. Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών ανέρχεται ήδη στα 47.500.000 ενώ αναμένονται στο επόμενο διάστημα οι αξιολογήσεις και άλλων προτάσεων για αποχετεύσεις και βιολογικούς καθαρισμούς που έχουν υποβληθεί , με εκτίμηση να ενταχθούν άμεσα πρόσθετα έργα προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ περίπου.

Ξεκινά το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

Το ΙΝ.Ε/Γ.Σ.Ε.Ε ανακοίνωσε την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά ΕΞΑΚΟΣΙΩΝ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΕΞΙ (676) ατόμων για την υλοποίηση προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) στο Νομό Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα προσληφθούν και θα απασχοληθούν 676 άνεργοι σε Δήμους, την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και άλλους φορείς. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήξει στις 30/3/2012.

Τροχαίο ατύχημα στην Ηγουμενίτσα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, χθες το μεσημέρι, στη νέα παραλιακή οδό Ηγουμενίτσας όταν Ι.Χ.Ε. όχημα με οδηγό 38χρονη ημεδαπή συγκρούστηκε με δίκυκλη μοτοσικλέτα με οδηγό 21χρονο άνδρα. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο τραυματισμός του 21χρονου, ο οποίος αρχικά διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών για περαιτέρω εξετάσεις. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Άφαντοι… 500 δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων στα Γιάννενα!

Πεντακόσιοι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων δεν ανταποκρίθηκαν ή δεν ολοκλήρωσαν την απογραφή τους στο Δήμο Ιωαννιτών, χωρίς ακόμη να είναι γνωστοί οι ακριβείς λόγοι. Αυτό προέκυψε μετά την ολοκλήρωση από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας της απογραφής των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα και αφορούσε σε ολόκληρο το Νομό Ιωαννίνων. Οι δικαιούχοι των επιδομάτων ήταν 2732, σε όλες τις κατηγορίες. Μέχρι και την Παρασκευή που έληξε η προθεσμία, στα ΚΕΠ είχαν 2.218 αιτήσεις. Από την απογραφή διαπιστώθηκαν ακόμη μεμονωμένες περιπτώσεις νεκρών που συγγενικά τους πρόσωπα ελάμβαναν τα επιδόματα, ενώ θα γίνει επανέλεγχος για άλλες περιπτώσεις όπως είναι οι τυφλοί και οι διαβητικοί, ενώ ήδη έχουν τεθεί σε αναστολή επιδόματα σε διακόσιες περίπου περιπτώσεις. Για τις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε ότι παράνομα εισπράττονταν επιδόματα η Υπηρεσία έχει ξεκινήσει τον καταλογισμό, με όλες τις επιβαρύνσεις.

Έως την Παρασκευή οι ενστάσεις για τα προγράμματα αυτεπιστασίας

Τον προσωρινό ετήσιο κυλιόμενο πίνακα κατάταξης των ανέργων, από τον οποίο θα επιλεγούν όσοι θα προσληφθούν για την εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία σε Δήμους δημοσιοποίησε ο ΟΑΕΔ. Ο οριστικός πίνακας θα καταρτιστεί μετά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων, η προθεσμία υποβολής των οποίων ορίζεται από τις 14/3/2012 έως και τις 23/3/2012. Η ένσταση γίνεται με κατάθεσή της ή με αποστολή συστημένης επιστολής απευθείας στο ΑΣΕΠ στη διεύθυνση: ΑΣΕΠ. Ένσταση για την κατάρτιση Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης Ανέργων 2012. Τ.Θ. 14308, Αθήνα Τ.Κ. 11510. Mετά την κατάρτιση του οριστικού πίνακα κατάταξης των ανέργων, τη σκυτάλη παίρνουν οι Δήμοι, που θα πρέπει να υποβάλουν στον ΟΑΕΔ ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη προσωπικού για την εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία.

Και δημοσκόπηση για τη «Δωδώνη»

Άγνωστος ο εντολέας, καίριες οι ερωτήσεις
Τις απόψεις των ιδίων των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών της Ηπείρου, θέλουν να γνωρίζουν όσοι ενδιαφέρονται για την εξαγορά της «Δωδώνης», αφού αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα από εταιρεία δημοσκοπήσεων. Το ποιος είναι ο εντολέας, δεν κατέστη δυνατό να αποκαλυφθεί, άλλωστε σε αυτές τις περιπτώσεις τέτοια στοιχεία δεν δίνονται από τις εταιρείες, πάντως δεν φαίνεται να είναι η ΑΤΕ, αλλά κάποιος από τους 14 ενδιαφερόμενους που κατέθεσε αίτηση στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Θυμίζουμε ότι ο 15ος που εκδήλωσε ενδιαφέρον είναι οι Ενώσεις-μέτοχοι. Αν πρόκειται για ελληνική ή ξένη εταιρεία, έχει τη σημασία του και ίσως να αποτελεί μια κάποια ένδειξη η ερώτηση που απευθύνεται σχετικά με το αν προτιμούν οι Ηπειρώτες να περάσει σε ελληνικά ή ξένα χέρια το ποσοστό της ΑΤΕ. Από όσα καταφέραμε να πληροφορηθούμε η τηλεφωνική έρευνα ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και συνεχίζεται και αυτή, το δείγμα είναι αρκετά μεγάλο για το νομό Ιωαννίνων και θα ακολουθήσουν και οι άλλοι τρεις νομοί της Ηπείρου. Επιλεγμένα ερωτώνται και κτηνοτρόφοι, απόδειξη ότι πρόκειται για σοβαρή έρευνα και ο εντολέας της θέλει να έχει μια καλή εικόνα του κλίματος και των... διαθέσεων παραγωγών και καταναλωτών. Οι ερωτήσεις που περιλαμβάνονται αφορούν τόσο την γνώμη των καταναλωτών για την εταιρεία, τα προϊόντα και τις τιμές, όσο και το μέλλον της, δηλαδή αν πρέπει να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και σε ποια κατεύθυνση. Και μόνο το γεγονός ότι διεξάγεται τέτοια έρευνα αποδεικνύει το πόσο σημαντική είναι η «Δωδώνη» και πως προσεγγίζουν μια ενδεχόμενη πρόταση εξαγοράς οι «μνηστήρες» της. Την ίδια στιγμή, τόσο οι Ενώσεις, όσο και οι κτηνοτρόφοι, αλλά και οι τοπικοί φορείς δείχνουν να περιμένουν εξελίξεις από την ΑΤΕ και πότε θα πάει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Μπορεί να μην είναι άμεσες οι αποφάσεις της ΑΤΕ, αλλά δεν φαίνεται να κινείται κάτι σε επίπεδο κυβέρνησης ως προς το αίτημα για αναστολή ή ακύρωση του διαγωνισμού, ώστε να προσέλθουν με πρόταση εξαγοράς οι φυσικοί φορείς και όσοι μετέχουν στο σχήμα που θα δημιουργηθεί, ή την εταιρεία λαϊκής βάσης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ