Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Συνελήφθησαν δύο νεαροί, οι οποίοι διέπρατταν ληστείες στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας

Συνελήφθησαν, σήμερα το μεσημέρι, στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας, δύο ημεδαποί (Ρομά), ηλικίας 22 και 39 ετών, σε βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης της κ. Ανακρίτριας Πρέβεζας, για σύσταση συμμορίας και ληστεία κατ΄ εξακολούθηση. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τη συστηματική αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, οι δύο ημεδαποί, διέπραξαν από κοινού τις παρακάτω ληστείες:
- Την 08-03-2012 τα ξημερώματα, στο Κανάλι Πρέβεζας, μπήκαν σε σπίτι δύο ηλικιωμένων ημεδαπών και με την απειλή μαχαιριών τους αφαίρεσαν μικρό χρηματικό ποσό και ένα ρολόι.
- Την 08-03-2012 τα ξημερώματα, στη Σαμψούντα Πρέβεζας, μπήκαν σε σπίτι, ηλικιωμένης ημεδαπής και με την απειλή μαχαιριού της αφαίρεσαν μικρό χρηματικό ποσό και ένα κινητό τηλέφωνο. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εμπλοκής των δύο ημεδαπών και σε άλλες περιπτώσεις ληστειών-κλοπών. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας.

Συμμετοχή στις εκλογές και στήριξη Βενιζέλου απ' όλους,ζητούν οι Μ. Παντούλας και Θ. Οικονόμου

Τη στήριξή τους στον Βαγγέλη Βενιζέλο εξέφρασαν οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Παντούλας και Θανάσης Οικονόμου, τονίζοντας όμως πως στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, που θα εκλεγεί την επόμενη Κυριακή, θα πρέπει να στηριχτεί απ' όλους μέσα στην παράταξη για να καταφέρει να συσπείρωση τους ψηφοφόρους και να οδηγήσει το κόμμα στην νίκη. Ο κ. Παντούλας με δηλώσεις του χθες απεύθυνε κάλεσμα συμμετοχής σε όσους στήριξαν το ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και όσους πικράθηκαν απ' αυτό τα τελευταία δύο χρόνια, ώστε η εκλογή του νέου του προέδρου να γίνει η αφορμή για ένα νικηφόρο ξεκίνημα μπροστά στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Από την άλλη ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος, υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για όλες τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν την επομένη των εκλογών και να αποδείξει στην πράξη ότι είναι από την πλευρά της ανανέωσης του πολιτικού συστήματος.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αναγνώστης για Κ. Τασούλα

Ήμουν στο ... Cafe το πρωί του Σαββάτου 10 Μαρτίου. Διάβασα που γράψατε σήμερα για τον βουλευτή Τασούλα ότι ήταν έξω εκείνη τη μέρα. Απορώ πραγματικά πως τα μαθαίνετε όλα. Εγώ τον πέτυχα εκεί όταν έπινα καφέ με τη φίλη μου. Φεύγοντας τον τράβηξα φωτογραφία με το κινητό μου. Σας τη στέλνω αν θέλετε να τη βάλετε.

 Σημείωση EpirusGate: 
Ευχαριστούμε τον φίλο για τη φωτογραφία που μας έστειλε, η οποία επιβεβαιώνει την είδηση που αναρτήσαμε. Ελπίζουμε να αντιλαμβάνεται ότι για προφανείς λόγους κόψαμε το όνομα της καφερέριας. Εμείς πάντως τον Τασούλα τον "τσιμπήσαμε" το πρωί του Σαββάτου σε άλλο σημείο, κοντά στα παλιά ΚΤΕΛ.

Συνάντηση Περιφερειάρχη με αντιπροσωπεία του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων - Πρασίνων

Αντιπροσωπεία του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων – Πρασίνων, επισκέφθηκε σήμερα τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, από τον οποίο ενημερώθηκε για δράσεις της Περιφέρειας σε διάφορους τομείς, για τα μεγάλα έργα, την ανεργία, τις Ε.Ο.Ζ. τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, τις έρευνες για πετρέλαιο - φυσικό αέριο, τον πρωτογενή τομέα, τις κοινωνικές δομές, τις παρεμβάσεις στη λίμνη Παμβώτιδα κ.α.

Δημιουργία δημοτικής «ενεργειακής» ομάδας για εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων στον Δήμο Ιωαννίνων

Του Βασίλη Βλέτσα*
Η σωστή διαχείριση των οικονομικών σε συνδυασμό με την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας και αναβάθμισης των δημοτικών κτιρίων και των πλατειών μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Η προηγούμενη δημοτική αρχή του πρώην δήμου Ιωαννιτών, του Ν. Γκόντα, μετά από πολύ κόπο είχε καταφέρει να ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» εξασφαλίζοντας το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Αυτές οι πράσινες παρεμβάσεις αναμένονται σύντομα στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων. Ο νέος λοιπόν διευρυμένος δήμος Ιωαννιτών οφείλει να επιμείνει σε αυτή την κατεύθυνση. Οφείλει αφενός να είναι προετοιμασμένος να διεκδικήσει παρόμοια προγράμματα και αφετέρου να αναπτύξει ένα ενδογενές «ενεργειακό σχέδιο δράσης» εξοικονόμησης ενέργειας. Αρχή του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ειδικής δημοτικής «ενεργειακής» ομάδας που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την εφαρμογή άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας στα δημοτικά κτίρια και στους κοινόχρηστους χώρους. Ταυτόχρονα απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός «πράσινου κεφαλαίου», είτε από ιδίους πόρους του Δήμου, είτε από την λήψη ενός μικρού δανείου, το οποίο δεν θα επιβαρύνει τους δημότες, καθώς θα αποπληρωθεί σταδιακά από την εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύψει.. Έτσι, λοιπόν, θα μπορούσε ο Δήμος Ιωαννιτών να προχωρήσει στην επιλογή ορισμένων δημοτικών κτιρίων καταγράφοντας την ενεργειακή τους ταυτότητα και ειδικότερα την ετήσια κατανάλωση ενέργειας. Αξιοποιώντας λοιπόν, το αρχικό «πράσινο» κεφάλαιο θα έκανε στοχευόμενες παρεμβάσεις στο κέλυφος κάθε κτιρίου, στις εγκαταστάσεις θέρμανσης-ψύξης-φωτισμού και στον περιβάλλοντα χώρο (π.χ θερμομόνωση, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων, βελτίωσης της απόδοσης στους λέβητες, τοποθέτηση αυτόματων συστημάτων ελέγχου της ενέργειας των κτιρίων, λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, τοποθέτηση ανεμιστήρων, χρήση βλάστησης στον προαύλιο χώρο κτλπ.). Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ένα σημαντικό ποσό χρημάτων σε ετήσια βάση, δημιουργώντας ξανά το αρχικό «πράσινο» κεφάλαιο. Έτσι, ο Δήμος, θα είχε εκ νέου την δυνατότητα επανεπένδυσης αυτών των χρημάτων σε νέες πράσινες παρεμβάσεις. Απώτερος στόχος, σε λίγα χρόνια, να επέλθει η ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου των δημοτικών κτιρίων και η συγκέντρωση του αρχικού κεφαλαίου που δαπανήθηκε. Η δημοτική ενεργειακή ομάδα λοιπόν θα μπορούσε να αποτελέσει απαρχή για ποιο φιλόδοξες μακροχρόνιες προσπάθειες όπως:
-Την αξιοποίηση των περιθωριοποιημένων περιοχών του Δήμου, με την κατάρτιση ενεργειακού χάρτη για την ανάπτυξη δημοτικών και ιδιωτικών πρωτοβουλιών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
- Τη συμμετοχή στον βιοκλιματικό σχεδιασμό των νέων δημοτικών κτιρίων.
- Την αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας που θα προκύψουν.
- Την ενημέρωση των πολιτών για την χρήση νέων τεχνολογιών και εξοπλισμών με σκοπό την αποδοτικότερη χρήση, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Αναμφισβήτητα, αυτές τις δύσκολες εποχές, η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αξιοποιεί τα περιορισμένα κονδύλια με τον καλύτερο τρόπο. Ο σωστός σχεδιασμός, η ανταποδοτικότητα των έργων, η χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του Δήμου μας, στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και στην προστασία του περιβάλλοντος.


*Αντιπρόεδρος Δ.Σ Ιωαννίνων

Αρωμα Βενεζουέλας στην Πρέβεζα

Ηχοι και χρώματα από την μακρινή Βενεζουέλα πλημμύρισαν το απόγευμα του Σαββάτου την Λαική Αγορά Πρέβεζας με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πρέβεζας, το Δημοτικό Ωδείο της πόλης, η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος (ΟΚΛΕ) και η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Βενεζουέλας. Το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προκειμένου να κρατήσεις τα παιδιά μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις δίνοντάς τους ως ένα ισχυρό κίνητρο την ενασχόληση με την μουσική. : «Δόξα στον γενναίο λαό»,ήταν τα λόγια του μορφωτικού ακόλουθου της Πρεσβείας της Βενεζουέλας Ρεϊνάλντο Κάρπιο, ο οποίος με αυτό τον τρόπο απηύθυνε μήνυμα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό, για όσα περνάει με τα μνημόνια και την οικονομική κρίση. Ο κ. Κάρπιο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Για μας η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μεγάλη τιμή και ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Εγώ προσωπικά, αλλά και ο λαός της Βενεζουέλας να ξέρετε πως συμπαραστεκόμαστε απόλυτα στον ελληνικό λαό». Από πλευράς του Δήμου χαιρετισμό απεύθυνε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγκούλης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Αφορμή για τη σημερινή εκδήλωση είναι η μουσική επανάσταση που έγινε στη Βενεζουέλα, που δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 240 χιλιάδες παιδιά και νέους στη Βενεζουέλα να έχουν τη μουσική ως διέξοδο και ως μέσο πραγματοποίησης των ονείρων τους. Υπάρχουν ιστορικοί και πολιτικοί δεσμοί, που ενώνουν τους δύο φίλους λαούς της Ελλάδος και της Βενεζουέλας. Η μουσική, παγκόσμια, αποτελεί ένα ξεχωριστό μέσο επικοινωνίας. Εμείς, σαν Δήμος, χαιρετίζοντας την προσπάθεια αυτή καλωσορίζουμε απόψε τους προσκεκλημένους και είμαστε έτοιμοι να ταξιδέψουμε νοερά εκφράζοντας την ευχή για ειρήνη και φιλία στους λαούς όλης της γης». Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης ο γραμματέας της Κινηματογραφικής Λέσχης Πρέβεζας Δημήτρης Παπαδήμος, ο οποίος ευχαρίστησε την Πρεσβεία της Βενεζουέλας και τον Δήμο για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν την εκδήλωση, ενώ ευχαρίστησε θερμά και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών, κ. Δημήτρη Καλαντίδη, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην συμβολή του Κινηματογράφου στον πολιτισμό. Την εκδήλωση πλαισίωσε με εξαιρετικές λατινοαμερικάνικες μελωδίες το μουσικό σύνολο καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Σπύρος Δήμας με τους . Κωνσταντίνα Ντούσια (πιάνο), Δημήτρη Αποστολίδη (πιάνο), Χρίστο Τασούλα (κιθάρα), Αλέξανδρο Ναστούλη (βιολί) και , Γιώργο Χλίτσιο (βιόλα). Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Να τραγουδάς και να αγωνίζεσαι» του Αλμπέρτο Αρβέλο, ενώ στο τέλος της βραδυάς το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει εδέσματα βενεζολάνικης κουζίνας και ένα από τα χαρακτηριστικά ποτά της χώρας.

Φάρμα Χήτας: Προσφορά για τρίτεκνους και πολύτεκνους

Η Φάρμα Χήτας για την στήριξη της Ελληνικής οικογένειας, προσφέρει έκπτωση 10% σε τρίτεκνους και πολύτεκνους από τη Δευτέρα έως Τετάρτη . Να σημειωθεί πως η Φάρμα Χήτας διατηρεί κατάστημα λιανικής πώλησης στη Γέφυρα Καλογήρου στη Φιλιππιάδα, με όλα τα είδη κρέατος σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Η Φάρμα Χήτας δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία χοιρινού κρέατος από το 1969. Η εταιρεία εξελίσσεται ακολουθώντας νέες τεχνολογίες και αναπτύσσεται συνεχώς συμβαδίζοντας με τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Όλη η παραγωγική διαδικασία είναι βασισμένη στον έλεγχο και στην ταυτοποίηση των προϊόντων σε όλα τα στάδια, από την εκτροφή των ζώων μέχρι και την τυποποίηση του κρέατος, έτσι ώστε το τελικό προϊόν να είναι πλήρως συνδεδεμένο με την αλυσίδα παραγωγή.

Ελληνικά & Οικονομικά από την Φάρμα Χήτας

Τέσσερις προσλήψεις (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ) στο δήμο Φιλιατών

Από μεθαύριο Τετάρτη 14 Μαρτίου αρχίζει η υποβολή αιτήσεων στο δήμο Φιλιατών για την πρόσληψη τεσσάρων εποχικών υπαλλήλων. Οι θέσεις αφορούν πτυχιούχους Πανεπιστημίου και ΤΕΙ και αποφοίτους Λυκείου, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις ειδικότητες: ΠΕ Διοικητικού (1), ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού (1), ΤΕ Πληροφορικής (1) και ΔΕ Χειριστών Η/Υ (1). Οι προσλήψεις θα γίνουν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ: 26643-60164.

ΑΡΤΑ: Σε κατάσταση συναγερμού για το ιό της τριστέτσα

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Άρτας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: "Η παρουσία του καταστρεπτικού ιού της τριστέτσα στην Άρτα σε ένα κτήμα της πεδιάδας που ανιχνεύτηκε από το Μ.Φ.Ι. μας κάνει να είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, ώστε να αποτραπεί η διάδοση του ιού στα εσπεριδοειδή της περιοχής μας και να αποφύγουμε τα καταστρεπτικά οικονομικά αποτελέσματα που βιώνουν οι καλλιεργητές της Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας όπου ο ιός εξαπλώθηκε ραγδαία. Μετά την εμφάνιση της τριστέτσας σε φυτώριο της Λακωνίας εμφανίστηκε τριστέτσα και σε φυτώριο στην Κορινθία σε διετή δενδρύλλια μανταρινιάς ποικιλίας κλημεντίνης που προορίζονταν για μητρική φυτεία. Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί όταν προμηθεύονται πολλαπλασιαστικό υλικό δηλαδή δενδρύλλια, αυτά πρέπει να προέρχονται είτε από τα φυτώρια της περιοχής μας που έχουν ελεχθεί από την υπηρεσία μας και είναι απαλλαγμένα από τον ιό της τριστέτσα, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των δειγμάτων που στείλαμε για ανίχνευση του ιού στο Μ.Φ.Ι. το έτος 2011, είτε από φυτώρια εκτός του Νομού τα οποία να συνοδεύονται απαραίτητα από φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και κατά την εισαγωγή πολ/κου υλικού από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. (Ιταλία). Συνιστάται να μη γίνεται χρήση εμβολίων από εσπεριδοειδή του Νομού και ιδιαίτερα από την περιοχή που ανιχνεύτηκε ο καταστρεπτικός ιός της τριστέτσας".

Tο ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός τους...

Τους άκουγες και δεν πίστευες στα αυτιά σου. Ένας μετά τον άλλον έπεφταν σαν κοτόπουλα στη παγίδα του Βενιζέλου. Ο πολύς Πάγκαλος για παράδειγμα. Έσπευσε να δώσει γη και ύδωρ στον νέο αρχηγό αντί να αποσυρθεί διακριτικά στο σπιτάκι του μην επιτρέποντας στην ιστορία να διακωμωδήσει το πολιτικό του τέλος. Ο σκληρός Χρυσοχοίδης που υποβιβάσθηκε σε εθνικό αστυνόμο από το «ΒΗΜΑ», έσπευσε κι αυτός να προσκυνήσει τον Βενιζέλο. Για τον καιροσκοπισμό της Διαμαντοπούλου δεν θα μιλήσουμε, αυτή απλά δεν υπάρχει. Τουλάχιστο ο Ραγκούσης επέλεξε να κρυφθεί από προσώπου γης ως ένδειξη ντροπής για όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, το κόμμα των νταβατζήδων και επίσημα πλέον. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν όσοι σέβονται τον εαυτό τους είναι να εγκαταλείψουν γρήγορα αυτό το άδειο αμαρτωλό κουφάρι. Να το χαρίσουν στον Μπένι, στον Λοβέρδο, στη Γιαννακά, στον Ανδρουλάκη, στη διαπλοκή. Δεν μπορούμε να φαντασθούμε ότι ο Παπουτσής για παράδειγμα θα μείνει πίσω να υποδύεται τον λοχαγό τους. Είναι θέμα αξιοπρέπειας…

ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

To Σοκ του ΠΑΣΟΚ σε περίοδο κατάρρευσης

Του Νίκου Κοτζιά

Η δημοκρατική παράταξη στην Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση. Μια συνέχεια ιστορικής επιρροής. Η επιρροή αυτή άλλοτε ήταν περισσότερο δεξιά και άλλοτε πιο ανοικτή σε αριστερές ιδέες και επιδράσεις. Επί παραδείγματι, η μεταπολεμική δημοκρατική παράταξη έτεινε περισσότερο προς το κέντρο, την υιοθέτηση του αντικομουνισμού και της λογικής των κυρίαρχων δυνάμεων. Για αυτό άφησε χώρο να αναπτυχθεί εκ νέου η Αριστερά και να γίνει η τελευταία, το 1958, αξιωματική αντιπολίτευση. Αντίθετα το μεταχουντικό ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε ως αντιπολίτευση μια σταθερή αριστερή φρασεολογία και πρόγραμμα. Ακόμα και το κεντρικό του σύνθημα, «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», το είχε πάρει από το ΚΚΕ της δεκαετίες του τριάντα και το ΕΑΜ. Με το προφίλ που πρόβαλλε το ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1974-1985 κάλυψε μεγάλο μέρος και της αριστερής – λαϊκής παράδοσης. Ταυτόχρονα, πάντρεψε αυτή την παράδοση με τον κυβερνητισμό και έδωσε άμεση προοπτική σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που βρίσκονταν στο περιθώριο τόσο εξαιτίας του εμφυλίου. όσο και της ασύμμετρης οικονομικής ανάπτυξης καθώς και της συσσώρευσης κοινωνικής αδικίας.

Το ΠΑΣΟΚ μπέρδευε το 74-85 αλλά και με την κατάρρευσή του
Το ΠΑΣΟΚ της πρώτης δεκαετίας από την γέννησή του μπέρδεψε τα κόμματα της ελληνικής αριστεράς, είτε ήταν το ΚΚΕ, είτε η ευρωκομμουνιστική εκδοχή της. Έγινε αντικείμενο τριβών στο εσωτερικό τους, αλλά και συνεχών ταλαντεύσεων, θυμών και έλλειψη κατανόησης του φαινομένου. Τη μία φάση, όπως στις αρχές και στα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα, το ΠΑΣΟΚ ανακηρυσσόταν σε δύναμη ακόμα και της αντιιμπεριαλιστικής επανάστασης. Στην επόμενη φάση το ΠΑΣΟΚ ήταν η πηγή του «κακού» που έπρεπε να διαλυθεί, όπως στα τέλη του ογδόντα και στις αρχές του ενενήντα του προηγούμενου αιώνα.Το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε εκείνη την περίοδο της αριστερές δημοκρατικές παραδόσεις που υπήρχαν στην Ελλάδα και ανταποκρίθηκε σε πολλαπλά κοινωνικά αιτήματα. Ταυτόχρονα, όμως, προσέγγισε την λογική του συστήματος και οι κορυφές του βρέθηκαν σε σχέσεις εμπλοκής, ακόμα και άμεσης διαπλοκής, με τα στενά συμφέροντα όσων λεηλάτησαν και λεηλατούν την χώρα. Ο ηγετικός πυρήνας του ΠΑΣΟΚ έχασε την επαφή του με τις κοινωνικές δυνάμεις που το στήριξαν και από όπου προήλθε. Πολλά στελέχη του έγιναν σε μεγάλο βαθμό φορείς ενός επαρχιακού κοσμοπολιτισμού. Από θέσεις πατριωτισμού μετακινήθηκαν σε θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες το σύγχρονο απαιτεί και παραίτηση από κάθε έννοια πατριωτισμού. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι πολλά στελέχη του δεν αναδεικνύονταν, πλέον, μέσα από κοινωνικούς αγώνες και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Επιπλέον, ουδέποτε εργάστηκαν εκτός κρατικού μηχανισμού και κομματικών θέσεων, έγιναν ιερείς των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ταυτόχρονα συνέβαλαν, ιδιαίτερα μέσα στην κρίση που βιώνουμε, στην ιδιοποίηση του κράτους από την διαπλοκή και τους τραπεζίτες. Αρκεί να δει κανείς τα βιογραφικά πολλών υπουργών του ΠΑΣΟΚ και εύκολα θα κάνει την διαπίστωση. Οι ίδιοι με τον καιρό μετατράπηκαν από «επαγγελματίες πολιτικοί» σε επαγγελματίες υπουργοί που δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από τις θέσεις τους, ούτε, βέβαια, να παραιτηθούν, ακόμα και αν καταστρέψουν την χώρα.Το παράξενο στις σχέσεις ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στα κόμματα της Αριστεράς είναι ότι το πρώτο μπερδεύει τα δεύτερα όχι μόνο στην περίοδο της ανόδου και βασιλείας του, αλλά και τώρα που βρίσκεται σε κατάρρευση. Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει και η Αριστερά δεν μπορεί να δημιουργήσει σχέσεις συμμαχίας με τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης που για άλλη μια φορά επανέρχεται στις δημοκρατικές – αριστερές καταβολές του. Τα κόμματα της Αριστεράς πιστεύουν ότι οι δυνατές εναλλακτικές πρακτικές είναι είτε να ανοίξουν τις πόρτες τους «στο μπείτε σκύλοι να αλέστε», είτε νακαταλαμβάνονται από τον φόβο μην τυχόν και κολλήσουν καμιά βαριά αρρώστια από το ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις που προέρχονται από αυτό.
             
Διαφοροποιήσεις στο ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του μνημονίου
Ανάμεσα στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ μπορεί κανείς με βάση τα μνημόνια να ξεχωρίσει σειρά ομάδων. Η πρώτη είναιεκείνη του «κοσμοπολίτικου επαρχιωτισμού». Αυτός στήριξε και στηρίζει τα «Μνημόνιο 1» και το «Μνημόνιο 2», καθώς και το Μεσοπρόθεσμο, όπως, επίσης και κάθε παραβίαση δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Συναίνεσε στην κατάργηση των εγγυήσεων του κοινωνικού κράτους καθώς και του κράτους δικαίου. Έχει ταυτιστεί με τα συμφέροντα και τη λογική της τρόικας και της ντόπιας διαπλοκής. Είναι έτοιμη να στηρίξει και ένα ακόμα «Μνημόνιο 3» καθώς και να σφάξειδικαιώματα και λαϊκό εισόδημα μέσα από τις επικείμενες επικαιροποιήσεις του Μνημονίου 2. Πρόκειται για μια ακραία νεοφιλελεύθερη πτέρυγα εντός του ΠΑΣΟΚ που θα το αποκτήσει τις επόμενες ημέρες ως ένα είδους λάφυρου για τον ραγιαδισμό που επέδειξε και την εξυπηρέτηση της διαπλοκής. Μια δεύτερη κατηγορία δυνάμεων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνες που στήριξαν όλη την άθλια πολιτική του Μνημονίου 1, του μεσοπρόθεσμού, της κατάργησης δικαιωμάτων, της επιτροπείας επί της χώρας, ενώ τμήμα τους συνέβαλε στην εισβολή του ΔΝΤ στα ελληνικά δρώμενα. Στήριξαν ακόμα και την παρουσία της ακροδεξιάς στην Κυβέρνηση. Οι δυνάμεις αυτές διαφώνησαν με το Μνημόνιο 2 και θα ήταν καλοδεχούμενες, αν αυτή η διαφωνία τους α) είχε δημόσια εκδηλωθεί με σταθερότητα πριν την απομάκρυνσή τους από τις υπουργικές θέσεις, από τις οποίες δεν παραιτήθηκαν, β) αξιολογούσαν αυτοκριτικά τα όσα άδικα έπραξαν σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας (αντίθετα δείχνουν να μην έχουν καταλάβει τίποτα) και γ) δεν επιδείκνυαν τάσεις ηγεμονισμού που συνοδεύει την έλλειψη αυτοκριτικής αξιολόγησης της δικής τους στάσης και πρακτικής το προηγούμενο διάστημα. Οι δυνάμεις αυτές έχουν καταφέρει να γίνουν ο ανάστροφος καθρέφτης της ΝΔ. Εκείνες λένε ότι το πρώτο μνημόνιο είναι ορθό, αλλά όχι το δεύτερο. Η ΝΔ επιμένει να θεωρεί καταστροφικό το πρώτο μνημόνιο, αλλά όχι το δεύτερο που αποτελεί την συνέχεια του πρώτου. Ουδείς, όμως, μπορεί να παραβλέψει ότι τα Μνημόνια κινούνται συνολικά στην ίδια πολιτική γραμμή, έχουν την ίδια ραγιάδικη και κοινωνικά άδικηλογική. Με αυτές τις δυνάμεις καλά θα κάνουν τα κόμματα της αριστεράς να κρατήσουν αποστάσεις.Πιστεύω, ότι άλλες δυνάμεις που φεύγουν ακόμα και σήμερα από το ΠΑΣΟΚ μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα και τον χώρο της δημοκρατικής, πατριωτικής, προοδευτικής παράταξης, αρκεί να δουν ουσιαστικά αυτοκριτικά τα τρία τελευταία χρόνια και να μην θέλουν να ηγεμονεύσουν και της επόμενης ημέρας. Οι δυνάμεις αυτές είναι απαραίτητες για έναν νέο πολιτικό σκηνικό αρκεί να παλέψουν με το παλιό, πριν από όλα μέσα τους. Θα είναι μεγάλο λάθος για οποιαδήποτε δημοκρατική αριστερή δύναμη να τους αγκαλιάσει άκριτα, χωρίς τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, όπως επίσης θα ήταν λάθος να τις απορρίψει κανείς ασυζητητή. Το μέλλον τους εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσουν οι ίδιες ως προς το χθες και τη θέση τους στο αύριο.Υπάρχουν και οι δυνάμεις που εξαρχής τάχθηκαν ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές. Πολλές δε από αυτές, υπήρξαν οι πρώτοι που τις ανέλυσαν, εξήγησαν, ανέδειξαν την αρνητικότητά τους. Κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνά η οργανωμένη αριστερά, που ούτε τα προβλήματα στο κοινωνικό κράτος, ή στις διαπραγμάτευσης είχε εντοπίσει, ούτε μελέτησε εκείνη πρώτη τις αρχικές δανειακές συμβάσεις καθώς και το πρώτο μνημόνιο. Που δεν είχε αρχικά κατανοήσει το πατριωτικό και δημοκρατικό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί. Με αυτές τις δυνάμεις τα αριστερά κόμματα οφείλουν να συνεργαστούν χωρίςνα παριστάνουν τους μικρομέγαλους.Η ιστορία έχει δείξει, ότι όταν η αριστερά νιώθει να έχει τα πάνω της, νομίζει ότι μετατράπηκε σε κάποιο είδοςBrandname, το οποίο δεν θα πρέπει να αλλοιωθεί από πολλές συνεργασίες, ιδιαίτερα αν είναι αυτές ισότιμες. Δεν λείπουν τα στελέχη της αριστεράς που φοβούνται ότι η συνεργασία με συνεπείς δημοκρατικές-αριστερές δυνάμεις θα αλλοιώσουν την πολιτική και το «όνομα» που νομίζουν ότι έχουν κατακτήσει. Μάλιστα ένα κομμάτι τους φοβάται μην αλλοιωθεί «το κάστρο»και πέσει από μέσα με τις δυνάμεις συνεργασίας, ως αυτές να είναι ο νέος δούρειος ίππος. Σε ένα άλλο κομμάτι τους ανησυχούν μήπως έρθουν «οι ξένοι» και φάνε από τα έτοιμα, δηλαδή από τις καρέκλες που ήδη νομίζουν ότι τους περιμένουν. Και οι δύο λογικές είναι βαθιά αντιενωτικές και δεν βοηθούν στην συγκέντρωση των απαραίτητων δυνάμεων. Διότι όπως εξηγώ και στις ομιλίες μου, σε αυτό τον τόπο, σε αυτή την ιστορική στιγμή υπάρχουν δύο ειδών ευθύνες. Εκείνες όποιων οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή και εκείνες, εμάς των υπολοίπων που δεν καταφέρνουμε να την αποτρέψουμε. Να επιβάλλουμε μια πολιτική σωτηρίας. 

Σε ημερίδα στους Αγίους Σαράντα ο Φίλ.Φίλιος

Σε ημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος Αγίων Σαράντα παραβρέθηκε το Σάββατο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και ο δημοτικός σύμβουλος, μέλος της επιτροπής τουρισμού Νίκος Γκόλας. Βασικό αντικείμενο της ημερίδας ήταν η διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ως στοιχείο τουριστικής ανάπτυξης και στις εργασίες παρέστησαν ο Υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας, αρχιτέκτονες και αρχαιολόγοι, εκπρόσωποι των Δήμων, ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος στο Αργυρόκαστρο και αντιπροσωπείες από τους Δήμους Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας. Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας μεταξύ των όμορων περιοχών. Τόνισε δε ότι υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να δίνει πρακτικές λύσεις και να αναπτύσσει πρωτοβουλίες στήριξης και προβολής της περιοχής. Ο κ. Φίλιος στη διάρκεια της ημερίδας κατέθεσε τρεις προτάσεις: - Τουριστικές ανταλλαγές με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων. Πρόκειται για πρόταση που η υλοποίησή της θα έχει οφέλη και για τις δύο περιοχές. - Διοργάνωση φόρουμ, κυρίως επιχειρηματικού περιεχομένου στις αρχές καλοκαιριού, υπό την αιγίδα των αρμόδιων υπουργείων και με τη συμμετοχή αυτοδιοίκησης, επιμελητηρίων και επιχειρηματιών, ώστε να προσδιοριστούν οι δυνατότητες και οι τομείς συνεργασίας. - Παροχή τεχνογνωσίας από το Δήμο Ιωαννιτών ειδικά στους τομείς της διαχείρισης νερού και απορριμμάτων. Η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και ειδικά η επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την ενέργεια, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ποιότητα του νερού, αποτελούν προϋποθέσεις, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, για την τουριστική ανάπτυξη. Οι προτάσεις έγιναν αποδεκτές και το επόμενο διάστημα θα περάσουν πλέον σε πρακτικό επίπεδο.

300 τόνοι ελαιόλαδου θα έρθουν στα Γιάννινα απ’ τη Μεσσηνία

Μέχρι την Τετάρτη οι παραγγελίες στο Δήμο
Περίπου 300 τόνοι ελαιόλαδου θα διατεθούν από τους παραγωγούς της Μεσσηνίας στα Γιάννινα, όπως προβλέπει η συμφωνία που έκανε μαζί τους ο Δήμος Ιωαννιτών. Πρόκειται για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για την πιστοποίηση της ποιότητας του οποίου ο Δήμος θα ζητήσει την βοήθεια της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Φίλιππας Τσουμάνης. Ήδη δεκάδες δημότες έχουν καταθέσει αιτήσεις παραγγελίας στο Δήμο για το λάδι, ενώ η προθεσμία γι’ αυτές θα λήξει την ερχόμενη Τετάρτη. Η διαδικασία θα είναι νόμιμη, με αποδείξεις για τους καταναλωτές, διαβεβαίωσε ο κ. Τσουμάνης, ενώ η διανομή του ελαιόλαδου πιθανώς να γίνει στο χώρο του ΚΕΠΑΒΙ, αφού αυτός διαθέτει και πάρκινγκ. Πάντως, ο Δήμος εξετάζει τη δυνατότητα να φέρει κι άλλα αγροτικά προϊόντα σε τιμή παραγωγού στην πόλη μας.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ο Τσιάλια πήρε τα... βουνά!

Με μεθοδικότητα και προσέχοντας ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια συνεχίζει τον προεκλογικό του αγώνα ο επιχειρηματίας Βασίλης Τσιαλιαμάνης. Αφού εδώ και καιρό έκανε το απαραίτητο επικοινωνιακό μπαμ σε κανάλια, εφημερίδες και ραδιόφωνα, ώστε να τον μάθουν οι πάντες τώρα έχει ρίξει βάρος στις περιοδείες στα χωριά. Πολύ τρέξιμο με προσωπική επαφή και προτάσεις για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη στην ύπαιθρο του νομού. Φαίνεται πως αφήνει την πόλη για το τέλος. Τον πεθυμήσαμε στα κανάλια και στελέχη της ΝΟΔΕ ομολογούν ότι δεν καλύπτεται το κενό του σε επίπεδο κομματικής εκπροσώπησης. Είναι "μανούλα" σε θέματα εμπορίου και απασχόλησης. Και εστιάζει εκεί αφού γνωρίζει ότι σε αυτόν τον τομέα παίζει μόνος. Θα πάει ψηλά. Το θέμα είναι πόσο...

Ρουτίνα για τον Κολόκα οι εκλογές

Ο Κολόκας το σπορ των εκλογών το ξέρει απ' έξω κι ανακατωτά. Σαν βαλκανιονίκης των δρόμων ημιαντοχής ξέρει να κρατά δυνάμεις και αφήνει τους άλλους μπροστά, αφού ξέρει πολύ καλά ότι θα πρέπει να τα δώσει όλα μόλις χτυπήσει το καμπανάκι του τελευταίου γύρου. Όχι ότι τώρα κάθεται, αφού δεν αφήνει ούτε στιγμή να πάει χαμένη. Απλά δεν ανεβάζει στροφές και καλά κάνει. Συντήρηση των σχέσεών του με τους πολυάριθμους ψηφοφόρους του κάνει και έχει κλείσει και κάποιες σημαντικές μεταγραφές γαλάζιων στελεχών. Επίσημα δεν κάνει δηλώσεις και καλά κάνει και το αποφεύγει. Όμως και οι πέτρες ξέρουν ότι στοχεύει στο μεγάλο άλμα που θα τον κάνει να περάσει τον ανύπαρκτο Καλογιάννη και να πλασαριστεί στη δεύτερη θέση πίσω από τον Τασούλα. Όμως τον βλέπουμε να πηγαίνει πακέτο με τον Τσιαλιαμάνη και πραγματικά από τη θέση 2 μέχρι τη θέση 4 όλα είναι πιθανά. Καλογιάννης-Κολόκας-Τσιαλιαμάνης θα γίνει μιλάμε πραγματικά σφαγή. Μάχη στήθος με στήθος μέχρι το νήμα.

Ο μόνος που μπορεί και κυκλοφορεί στην αγορά

Το πρωί του Σαββάτου δόθηκε σε όλους μας μια καλή ευκαιρία να απολαύσουμε μετά από πολλές μέρες βροχής μια βόλτα στην αγορά των Ιωαννίνων. Είδαμε πολύ κόσμο να κυκλοφορεί στην πόλη και τέτοιες προεκλογικές εποχές πριν από χρόνια σε κάθε γωνία θα σκοντάφταμε επάνω σε πολιτικούς που θα έτρεχαν να μας σφίξουν το χέρι. Σήμερα που τα πράγματα ζόρισαν οι περισσότεροι από δαύτους δεν τολμούν να βγουν στον κόσμο και κρύβονται. Όχι όμως όλοι. Το πρωί του Σαββάτου είδαμε τον βουλευτή της Ν.Δ. στο νομό Κώστα Τασούλα να κυκλοφορεί στους κεντρικούς δρόμους να συζητά με τους πολίτες και να αντέχει να ακούει και κριτική από ορισμένους αντιμνημονιακούς ομοϊδεάτες του. Πράγμα σπάνιο στις μέρες μας αλλά το είδαμε με τα μάτια μας. Τον έτερο γαλάζιο βουλευτή (Σταύρο Καλογιάννη) αλλά και τους λοιπούς υποψήφιους δεν τους είδαμε. Γιατί άραγε; Α, για να μην αδικήσουμε κανέναν θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν στην Αθήνα για την Εθνική Συνδιάσκεψη και δεν βρίσκονταν στα Γιάννενα.

Νοίκιασε γραφεία ο γατρός

Αεράτος και γεμάτος αισιοδοξία ο χειρουργός Φίλιππος Σιάκας έχει αρχίσει όχι μόνο τις περιοδείες του αλλά και την οριστικοποίηση της σύνθεσης του επιτελείου του. Συνεχώς δίπλα του σε ρόλο στρατηγού, πρώην αντιδήμαρχος της παράταξης Γκόντα που διατηρεί στενότατες σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά από την εποχή της ΠΟΛ.ΑΝ. ενώ κομβικό ρόλο στα επικοινωνιακά έχει εμπειρότατος τοπικός δημοσιογράφος που έχει φάει τις εκλογές με το κουτάλι. Νοίκιασε γραφείο στη στοά Ορφέα και είναι πανέτοιμος για τις εκλογές. Η στήριξη των συναδέλφων του γιατρών είναι σημαντική και ο ίδιος φιλοδοξεί να πάει καλά. Και θα πάει.

Η Άννα και ο... "μπαλαμός"!

Εκνευρισμένη είναι τελευταία η Anna Asimakopoulos αφού βλέπει τις λάθος επικοινωνιακές τακτικές που ακολουθεί να μην αποδίδουν και να εμφανίζεται άπατη στα γκάλοπ που παραγγέλνει. Κλεισμένη στο καβούκι της αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις και τις επισκέψεις σε χωριά για να μην φθαρεί. Που να 'χε ψηφίσει και το μνημόνιο. Μένει προσκολημένη σε πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Έχει ξαμολύσει τα παπαγαλάκια της στην πιάτσα να πιάνουν κόσμο για λογαριασμό της και η ίδια κάνει μόνο τηλέφωνα σε τοπικούς παράγοντες. Μιλάμε για τραγικά λάθη. Οι λανθασμένες συμβουλές του ¨"μπαλαμού" επικοινωνιολόγου, έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για την ίδια. Ο καιρός κυλά και ήδη έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν κυλούν θετικά για την ίδια. Τώρα όμως εγκλωβίστηκε και πιθανότατα την πάτησε οριστικά.

Ο... Del Panino υποψήφιος

Μιας και πιάσαμε τον Στέλιο ας ξεκινήσουμε με αυτόν. Δεν λέει ο Λεύκοβιτς να ξεκολλήσει από τη Δωδώνης. Τα ραντεβού επίσημα και ανεπίσημα δίνονται... del panino στο κλασικό πλεόν στέκι. Εκεί μαζί με τους κλασικούς "ταρτούφους" και λοιπούς... Θωμούληδες που κάνει παρέα ο Στέλιος, τον είδαμε Σάββατο πρωί να τα λέει για πολύ ώρα με συγκεκριμένο αντιπεριφερειάρχη (Ηπείρου φυσικά). Όνομα δεν σας λέμε, όμως απ' ότι μάθαμε από συνεργάτη μας που βρισκόταν δίπλα και κρυφάκουγε, ο Στελάρας του ζήτησε στήριξη όχι μόνο από τον ίδιο αλλά και από την ισχυρή ομάδα που διαθέτει σε δήμο Ιωαννιτών και ΝΟΔΕ. Μόνο τότε, όπως του είπε θα κατέβει. Θέλει εγγυήσεις στήριξης ο Στέλιος από τους παράγοντες που τώρα γνωρίζει ότι δεν θα πατώσει για να πει το "ναι" και να τους κάνει τη χάρη να κατέβει υποψήφιος. Μιλάμε λίγο ακόμη και θα μας σαλτάρει! Ok ρε Στέλιο να στηριχθείς με σταυρούς. Εσύ τι τεμάχια θα φέρεις για το κόμμα σου; Και κυρίως πως θα πείσεις αυτούς που δεν ξέρουν ούτε τη φάτσα σου ότι έχεις ενδιαφέρον και προτάσεις για την περιοχή και ότι δεν κατεβαίνεις για τουρισμό επειδή στο επιβάλλει ο κολλητός σου ο Αβραμόπουλος;

Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης για τους υποψήφιους της Ν.Δ. στα Γιάννενα

Όλοι οι Γιαννιώτες έχουμε ένα σωρό σκοτούρες αυτό το διάστημα και φυσικά ούτε ευρώ στην τσέπη!!!Δεν έχουμε να βάλουμε βενζίνη να πάμε μέχρι τα χωριά μας και ζοριζόμαστε να πάρουμε ένα δώρο στα ανίψια μας. Εκεί φτάσαμε. Το τελευταίο πράγμα που μας νοιάζει είναι να μάθουμε αν αποφάσισε τελικά ο Λεύκοβιτς να κατέβει στις εκλογές ή γιατί ντρέπεται η Ασημακοπούλου να πει δημόσια ότι τη βάφτισε ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ! Όμως για εκλογές πάμε σε λίγες εβδομάδες, οπότε θα πρέπει να σας κρατάμε ενήμερους για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και συμβαίνουν πολλά. Σε λίγο περισσότερη ανάλυση για την κάθε υποψηφιότητα ξεχωριστά...

Απαγωγή από την Μοσάντ στην Ηγουμενίτσα!

Το μυστήριο της εξαφάνισης το 1995 στην Ηγουμενίτσα του Μπρούνο Μεγκρέ, συνεργάτη του τρομοκράτη Κάρλος, φωτίζει αναφορά του 2011 Ισραηλινού πράκτορα, προς την CIA που αναδημοσιεύουν σημέρα ,η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" απο τα Wikileaks. Ο Μεγκρέ που ζούσε τότε στην χ Πέρδικα Θεσπρωτίας,θεωρείτο σύνδεσμος του Κάρλος με την 17η Νοέμβρη και τον ΕΛΑ, αλλά πιθανότατα ήταν και πράκτορας την Μοσαντ και της CIA. Στις 11 Νοεμβρίου του 1995 επιβιάστηκε στο πλοίο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με προορισμό την Ανγκόνα της Ιταλίας. Οι ιταλικές αρχές ωστόσο επειδή ήταν στην κόκκινη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων, του απαγόρευσαν την αποβίβαση και τον έστειλαν πίσω στην Ελλάδα. Στην επιστροφή και δεκαπέντε λεπτά πριν το πλοίο φτάσει τστην Ηγουμενίτσα ο Μεγκρέ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς χωρίς έκτοτε να δώσει σημεία ζωής. Στο email που έστειλε ο Ισραηλινός πράκτορας ισχυρίζεται ότι ο Μεγκρέ απήχθη απο την Μοσάντ για να μην πέσει στα χέρια των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών που τον περιμεναν στην Ηγουμενίτσα και είχαν καταλάβει ότι ήταν διπλός πράκτορας. Στην συνέχεια μεταφέρθηκε απο τους Ισραηλινούς στην Ουγγαρία και από εκέι με πλαστό διαβατήριο φυγαδευτηκε στην Κούβα όπου και θα ζεί αν βέβαια είναι ζωντανός.

ΜΕΛΕΤΕΣ – ΜΕΛΕΤΕΣ – ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΗΔΕΝ !


Πολλές μελέτες βλέπουμε ότι αποφάσισε να προεντάξει η Ειδική Επιτροπή Συντονισμού και εξειδίκευσης του ειδικού Προγράμματος ΑΝΑΣΑ για τον Αμβρακικό στην οποία προήδρευε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Μωραϊτης και στην οποία παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Α. Καχριμάνης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Σ. Ιωάννου με παρευρισκομένους άλλους δημάρχους περιοχών του Αμβρακικού και μας κάνει να αναρωτηθούμε αν κάποια στιγμή στο μέλλον θα δούμε και κανένα ουσιαστικό έργο. Δεν έχουν περάσει 2-3 χρόνια από την υλοποίηση του έργου ΧΜ-ΕΟΧ 1999-2003 «Αμβρακικός, διαχείριση – αποκατάσταση και αναβάθμιση του διεθνούς σημασίας υδροβιοτόπου του Αμβρακικού Κόλπου» συνολικού προϋπολογισμού 3.489.424,00 ευρώ που αφορούσε τους νομούς Άρτας και Πρέβεζας και το μόνο που απέμεινε είναι 8 αυτόματοι τηλεμετρικοί σταθμοί μέτρησης ρύπανσης των υδάτων να σκουριάζουν σε διάφορα σημεία του Αμβρακικού χωρίς να έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία. Καλώς ο δήμος Πρέβεζας ενδιαφέρθηκε για το αποχετευτικό του δίκτυο, εδώ στην Άρτα τι γίνεται; Τι έχουν γίνει οι μελέτες αποχετευτικών δικτύων στα χωριά της Άρτας πέριξ του Αμβρακικού που είχε εξαγγείλει ο πρώην Περιφερειάρχης Ηπείρου Πανοζάχος; Τα αυλάκια των χωριών του κάμπου είναι γεμάτα λύματα αποχετεύσεων από τους βόθρους που υπερχειλίζουν ακόμη και με λίγες βροχές. Θα δούμε φως στο τούνελ ή βρέθηκε άλλη μια φάμπρικα διασπάθισης δημοσίου χρήματος μέσω ατέλειωτων μελετών; Θα απομακρυνθούν τουλάχιστον τα βυθισμένα τσιμεντομπλόκς που βρίσκονται στην είσοδο του εμπορικού λιμανιού της Πρέβεζας; Θα γίνουν προστατευτικοί πρόβολοι στις εκβολές των τάφρων και των ποταμών για να μη μπαζώνονται κάθε χρόνο από την άμμο που μεταφέρουν τα κύματα ή κάθε χρόνο θα ασχολούμαστε με τα ίδια προβλήματα; Θα γίνουν όντως πράξη κάποια στιγμή οι προεντάξεις ή είναι ακόμη ένα προεκλογικό πυροτέχνημα του υφυπουργού Θάνου Μωραϊτη για την πολιτική του επιβίωση; Δυόμιση χρόνια υφυπουργός και δεν κούνησε ούτε μια στιγμή το δακτυλάκι του για τον Αμβρακικό γράφοντας στα παλιά του παπούτσια τους ψηφοφόρους του αν και επιφυλλασόμεθα για τον τρόπο με τον οποίο το κούνησε.


ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

«Επανεκκίνηση του διαλόγου» ζήτησαν οι Πρυτάνεις από τα Γιάννενα

Οι πρυτάνεις που συμμετείχαν στην 69η Σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, με ψήφισμά τους ζητάνε «επανεκκίνηση του διαλόγου για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές με σεβασμό στη γνώμη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας». Στο ψήφισμα γίνεται η διαπίστωση ότι «Επτά μήνες από την έναρξη ισχύος του Ν. 4009/2011, τα προβλήματα των Πανεπιστημίων έχουν οξυνθεί», ενώ τονίζουν ότι «η περίοδος αυτή σηματοδοτήθηκε εξαρχής από την έλλειψη διαλόγου και πνεύματος συναίνεσης από πλευράς υπουργείου Παιδείας». «Με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας χρειάζεται να υπάρξει επανεκκίνηση του διαλόγου για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές με σεβασμό στη γνώμη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας», καταλήγει η σύνοδος. Η Σύνοδος εξέδωσε 14 ψηφίσματα για τη λειτουργία των ΑΕΙ, την χρηματοδότηση τους, το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας για την έρευνα, την φοιτητική μέριμνα και τις φοιτητικές εστίες, το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, το PSI στα πανεπιστήμια και άλλα θέματα.

Επεισοδιακή έναρξη 
Η 69η σύνοδος ξεκίνησε επεισοδιακά το απόγευμα της Παρασκευής, με συμπλοκές αστυνομικών δυνάμενων και φοιτητών καθώς και εργαζομένων στο πανεπιστήμιο, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο. Μια ομάδα φοιτητών αριστερών παρατάξεων και εργαζομένων στο πανεπιστήμιο κινήθηκαν προς την είσοδο του ξενοδοχείου, φωνάζοντας συνθήματα κατά του νέου νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με την Αστυνομία, η οποία έκανε χρήση χημικών και η κατάσταση προς στιγμήν ξέφυγε από τον έλεγχο. Δύο φοιτητές δέχτηκαν χτυπήματα από αστυνομικούς στο κεφάλι και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν όταν παρασύρθηκαν από διερχόμενο ΙΧ, ο οδηγός του οποίου δεν σταμάτησε.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας και σήμερα στα Γιάννενα

Συνεχίζονται και σήμερα Δευτέρα 12 Μαρτίου οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, οι οποίες ξεκίνησαν την Κυριακή το πρωί. Στις εργασίες λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι κοινοβουλίων από τη Ρωσική Ομοσπονδία, τις ΗΠΑ, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, την Ουκρανία, την Παλαιστινιακή Αρχή, το Λίβανο, την Αρμενία, την Τσεχία, την Αλβανία, την Ουγκάντα, το Σουδάν, τη Ζουαζιλάνδη, το Μαυρίκιο, τη Μπουργκίνα Φάσο, το Τσαντ, τη Ρουάντα και την Ελλάδα. Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής είναι ο Βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας.

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πρασίνων συνεδρίασε στα Γιάννενα

Την πρόταση των Οικολόγων Πρασίνων για τις προσεχείς εκλογές παρουσίασαν στα Ιωάννινα οι εκπρόσωποί τους, στα πλαίσια του Πανελλαδικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη. Με στόχο την είσοδό τους στη Βουλή οι Οικολόγοι Πράσινοι κατέθεσαν προτάσεις για την ορθολογική αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ χαρακτήρισαν λανθασμένη την πολιτική των δύο μνημονίων και επεσήμαναν την αναγκαιότητα αναθεώρησης της πολιτικής τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με αλυσίδες στα ορεινά χωριά του Νομού Ιωαννίνων η συγκοινωνία

Σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττουν από τα ξημερώματα τις ορεινές περιοχές του νομού Ιωαννίνων. Σε τέσσερα χωριά (Βραδέτο,Δίστρατο, Αετομηλίτσα και Μηλιά), η συγκοινωνία διεξάγεται υποχρεωτικά με αντιολισθητικές αλυσίδες. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς σε όλες τις ορεινές περιοχές πνέουν και ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα ποσότητες χιονιού να μεταφέρονται στους δρόμους και να καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την οδήγηση. Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και αύριο το απόγευμα.

Θετικά εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας τη λειτουργία Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Θετικά εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας τη λειτουργία Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «εφόσον τηρούνται τα ακαδημαϊκά κριτήρια» όπως δήλωσε από τα Ιωάννινα ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος παρευρέθη στις εργασίες της 69η Συνόδου των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη. Ο Αν. Υπουργός κατά την παραμονή του στα Ιωάννινα είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη για θέματα παιδείας Παντελή Κολόκα.

Ο Συνήγορος του Παιδιού στην Άρτα

Αυριο Τρίτη 13 Μαρτίου πρόκειται να επισκεφθεί το 3ο Γενικό Λύκειο Άρτας μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Διδασκόντων ο Συνήγορος του Παιδιού Γεώργιος Μόσχος.Ο κ. Μόσχος θα διδάξει και θα ενημερώσει μαθητές της Β΄ τάξης του σχολείου επί δύο διδακτικές ώρες και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ενημερωτική συνάντηση συζήτηση με τους Συλλόγους Διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου και του 3ου Γενικού Λυκείου Άρτας για τα δικαιώματα και τα προβλήματα των εφήβων.

Συνεδριάζει η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας

Αύριο Τρίτη, 13 Μαρτίου στις 10:00 το πρωί συνεδριάζει η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Γιορτάστηκε η πολιούχος της Άρτας Αγία Θεοδώρα

Δεν έγινε η Λιτανεία λόγω βροχής
Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών αλλά και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Μαρτίου, ο εορτασμός της πολιούχου της Άρτας Αγίας Θεοδώρας. Το πρωί τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Θεοδώρας χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Ιγνατίου καθώς και των Μητροπολιτών Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα και Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Η βροχόπτωση και ο άσχημος καιρός δεν επέτρεψαν φέτος να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Λιτανεία. Από πλευράς εκπροσώπησης των Αρχών οικοδεσπότης ήταν, βέβαια, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης ενώ στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της πολιούχου παρέστησαν οι βουλευτές Άρτας κ. κ. Χρήστος Γκόκας και Κώστας Παπασιώζος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, οι Δήμαρχοι Νικ. Σκουφά κ. Ευστάθιος Γιαννούλης, Γ. Καραϊσκάκη κ. Δημήτρης Γαλλίκας, Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης, Σερβίων-Βελβεντού κ. Βασίλης Κωνσταντόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι. Στη ζωή και την δράση της Αγίας Θεοδώρας Βασιλίσσης Άρτης, η οποία γεννήθηκε το 1210 στα Σέρβια Κοζάνης, αναφέρθηκε στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας ο οποίος τόνισε ότι η Αγία Θεοδώρα με τις αρετές και την πίστη της, μας δίνει τον τρόπο διεξόδου και διαφυγής από την κρίση.

Δεύτερη Σύσκεψη με θέμα τους Πολιτιστικούς πόρους και τις Φυσικές ομορφιές του Πωγωνίου στην Βήσσανη

Πραγματοποιήθηκε στην Βήσσανη τις 8 Μαρτίου 2011 η 2η προγραμματισμένη σύσκεψη, σχετική με την ανάδειξη του Πωγωνίου, με τριάντα πέντε περίπου συμμετέχοντες από το Δ.Σ. του Δήμου Πωγωνίου, τα Τοπικά Συμβούλια , τους Πολιτιστικούς και άλλους φορείς της περιοχής. Η Σύσκεψη βρίσκεται στο πλαίσιο των τριών συσκέψεων που έχουν προγραμματιστεί με στόχο την γνωριμία των σχετικών φορέων μεταξύ τους , την καταγραφή των πολιτιστικών πόρων και του αξιόλογου φυσικού περιβάλλοντος , τον προγραμματισμό ενεργειών ανάδειξης της περιοχής. Στην σύσκεψη εργασίας ακούστηκαν και κατεγράφησαν από τους φορείς που βρίσκονταν σε αυτήν, αρκετά στοιχεία σχετικά με την πολιτιστική κυρίως κληρονομιά που αφορούσαν τα χωριά του Δήμου Πωγωνίου όπως: Δελβινάκι, Κεφαλόβρυσο ,Παλαιόπυργο, Κτίσματα, Πωγωνιανή, Ορεινό, Άγιο Κοσμά, Βήσσανη, Δρυμάδες ,Δολό, Άνω Ραβένια, Χρυσσόραχη, Καλπάκι, Μαυροβούνι, Καστάννιανη, Ποντικάτες , Ωραιόκαστρο, Μερόπη κ.α. Πρώτος στόχος του Δήμου είναι η προβολή/ανάδειξη των αρκετών Μουσείων του Δήμου και για τον λόγο αυτό προγραμματίζει τις επόμενες ενέργειές του. Το Πωγώνι έχει πλούσια Πολιτιστική κληρονομιά και στόχος των ενεργειών του Δήμου είναι, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, να αναδείξει ως ενιαίο σύνολο τα πλεονεκτήματά του.

Σημαντικά έργα για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου σε Πρέβεζα και Άρτα

Σημαντικά έργα για την προστασία του Αμβρακικού κόλπου, προεντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ». Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια, στις 9/3/2012, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού και Εξειδίκευσης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, στην οποία προήδρευσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θ. Μωραϊτης, και στην οποία παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, συμφωνήθηκε η κατάρτιση της πρότασης για ένταξη των έργων, των οποίων ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 23.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 13.000.000 περίπου αφορούν τις περιοχές Πρέβεζας και Άρτας.Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε δηλώσεις του, τόνισε ότι τα έργα που προωθούνται προς χρηματοδότηση είναι σημαντικά για τον Αμβρακικό Κόλπο, προσθέτοντας ότι οι φορείς υλοποίησης πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα για να εξασφαλίσουν τις νομικές δεσμεύσεις γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι στενά. Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικές τις αποφάσεις που πάρθηκαν σήμερα, προσθέτοντας ότι με τα έργα που προωθούνται θα γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση και προστασία του Αμβρακικού Κόλπου, ενώ θα στηρίξουν και την τοπική οικονομία σε Πρέβεζα – Άρτα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Ταξί έπεσε στο λιμάνι

Μια 30χρονη γυναίκα νεκρή
Ένα ταξί με δυο επιβάτες, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έπεσε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια 30χρονη Αλβανίδα, η οποία επέβαινε σε αυτό. Ο 36χρονος οδηγός ταξί, που είναι καλά στην υγεία του, ανασύρθηκε από τη θάλασσα από λιμενικούς και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο κέντρο υγείας Φιλιατών. Ωστόσο, η 30χρονη είχε εγκλωβιστεί μέσα στο αμάξι και χρειάστηκε η συνδρομή ιδιώτη δύτη για να απεγκλωβιστεί από το βυθισμένο όχημα. Εν συνεχεία διακομίστηκε στο κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Απεγκλωβίστηκαν 3 βρετανοί σκιέρ από το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας

Τρεις Βρετανοί σκιέρ, δύο άνδρες και μία γυναίκα που αγνοούνταν από το μεσημέρι του Σαββάτου στην Βασιλίτσα, απεγκλωβίστηκαν 2 ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής από τους διασώστες της 5ης ΕΜΑΚ Ιωαννίνων. Οι σκιέρ έχασαν τον προσανατολισμό τους και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν αφού παράλληλα έπεφτε ομίχλη και χιόνιζε. Χρησιμοποιώντας το κινητό τους, κάλεσαν τον Πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, κι έτσι ειδοποιήθηκαν οι διασώστες. Τη διάσωση ανέλαβαν μέλη της 5ης ΕΜΑΚ Ιωαννίνων και σε συνεργασία με εθελοντές διασώστες, τις τοπικές αρχές και τους ανθρώπους του χιονοδρομικού εντόπισαν τους σκιέρ και τους απεγκλώβισαν με ασφάλεια.