Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Στο δρόμο της υλοποίησης βαδίζει η ΕΟΖ στην Ήπειρο

- Μέχρι το Πάσχα θα υπάρξει η πρόταση
Με γρήγορους ρυθμούς προωθείται η δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην Ήπειρο, αφού βρέθηκε στην Αθήνα Ηπειρωτική αντιπροσωπεία, όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων Π. Σελέκο. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Κουκουλάρης.Όπως αποφασίστηκε, μέχρι το Πάσχα θα καταρτιστεί από το Δήμο Πωγωνίου πρόταση για την ΕΟΖ και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα, όπου θα παρουσιαστεί η πρόταση αυτή στους φορείς της περιοχής. Το «παρών» θα δώσει ο Π. Σελέκος, που θα κάνει εκτενή ενημέρωση για την ΕΟΖ, αλλά και για τις στρατηγικές επενδύσεις, τόσο στη χώρα, όσο και στην Ήπειρο.

Μέχρι το καλοκαίρι… 
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, μέχρι το καλοκαίρι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, θα υποβληθεί η τελική πρόταση στο Υπουργείο Ανάπτυξης, για να αξιολογηθεί. Αυτό θα γίνει, μόλις η χώρα πάρει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πόσες περιοχές ΕΟΖ θα γίνουν στην Ελλάδα. Αν όλα πάνε καλά, μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει η μελέτη βιωσιμότητας και θα καθοριστεί το που θα γίνουν οι ΕΟΖ.«Εκτός από το Δήμο μας, υπάρχει η πρόταση να ενταχθούν στην ΕΟΖ και οι άλλες δυο παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου, αυτή της Κόνιτσας και των Φιλιατών» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καψάλης και σημείωσε ότι «οι ΕΟΖ που θα γίνουν στην περιοχή μας, μελετάται να είναι πολυθεματικές. Θα γίνει δηλαδή Ειδική Οικονομική Ζώνη σε μια περιοχή, που θα αφορά π.χ. βιοτεχνίες, ενώ σε άλλη περιοχή οι δραστηριότητες θα είναι διαφορετικές».

Ανάπτυξη… 
Σε δική του δήλωση, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σημείωσε, ότι η Περιφέρεια μετέφερε στο Γ.Γ. την απόλυτη στήριξη στην πρωτοβουλία του Δήμου Πωγωνίου για την δημιουργία της Ε.Ο.Ζ. και ειδικότερα για την προώθηση των διαδικασιών που απαιτούνται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κοινότητας.«Αν τελικά εξασφαλιστούν οι εγκρίσεις με τις φορολογικές και δασμολογικές ελαφρύνσεις που προβλέπονται, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε υποβαθμισμένες περιοχές όπως είναι και η παραμεθόριος με την Αλβανία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Καχριμάνης.Παράλληλα, διευκρινίστηκε, μετά και από απάντηση του Επιτρόπου της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, ότι οι ΕΟΖ δημιουργούνται σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη αναπτυξιακή υποβάθμιση από την κρίση, ενώ δεν υπάρχει κανένα ζήτημα εφαρμογής ειδικών εργασιακών σχέσεων σε αυτές.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Όχι για λατομείο σε Πλαταριά, Σύβοτα και Αμπελιά

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας
Αρνητικά αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Ηγουμενίτσας στο αίτημα των... επίδοξων επενδυτών, για τη χορήγηση άδειας έρευνας λατομείου μαρμάρων, σε Δημοτικές εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται στα Δημοτικά Διαμερίσματα Συβότων-Βραχωνά, Αργυροτόπου, καθώς επίσης και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πλαταριάς, εκτιμώντας ότι από τη στιγμή που πρόκειται για κατ' εξοχήν τουριστική ζώνη, δεν μπορούν να υπάρξουν δραστηριότητες και μάλιστα στα εν λόγω σημεία, που δεν μπορούν να συνυπάρξουν.Παράλληλα, εκφράζοντας γνώμη το Δημοτικό Συμβούλιο για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για τη δημιουργία λατομείου σχιστολιθικών πλακών στη θέση «Αμπέλια» του Δήμου της Ηγουμενίτσας, είπε επίσης «όχι», με το αιτιολογικό ότι η θέση την οποία προτείνει η ενδιαφερόμενη εταιρεία, δεν εκπληρώνει τις σχετικές προϋποθέσεις απόστασης από κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και σπίτια.Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε, ότι για την επικίνδυνη διασταύρωση της Νέας Σελεύκειας, πάρθηκε η απόφαση για τη δημιουργία ενός προσωρινού κόμβου, για την αποφυγή ατυχημάτων και της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι διερχόμενοι οδηγοί, έως ότου προχωρήσει μόνιμη παρέμβαση.

 Όχι σε έρευνες για λατομείο σε Σύβοτα, Πλαταριά, Αργυρότοπο
Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας, αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή του, όπως προαναφέρθηκε, για τη διεξαγωγή ερευνών από επενδυτές που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία λατομείου σε περιοχές Συβότων, Πλαταριάς και Αργυροτόπου.Γιατί όμως η απόφαση υπήρξε αρνητική; Ο εισηγητής του θέματος, Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου, εισηγήθηκε εξ' αρχής αρνητικά ως προς το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι σε εξέλιξη βρίσκεται το ΣΧΟΟΑΠ, το Σχέδιο δηλαδή Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής πόλης που πρόκειται σύντομα να εγκριθεί και το οποίο επιβεβαιώνει το χαρακτήρα της εν λόγω περιοχής, που είναι τουριστική ζώνη. Άρα δεν μπορούν να αναπτυχθούν οι δραστηριότητες εκείνες που πιθανόν θα έμπαιναν εμπόδιο στην ανάπτυξη του τουριστικού... φιλέτου της Ηγουμενίτσας.Η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων τάχθηκαν υπέρ του σεβασμού στο ΣΧΟΟΑΠ και όσων προβλέπει για την εν λόγω περιοχή, ενώ όπως ειπώθηκε υπάρχει λατομική ζώνη η οποία προβλέπεται σε άλλο σημείο. Ο χωροταξικός σχεδιασμός των Συβότων, όπως έχει εκπονηθεί και είναι γνωστός, δεσμεύει κάθε διαδικασία που έρχεται αντίθεση με τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής.«Το ΣΧΟΟΑΠ είναι η μοναδική ελπίδα αναπτυξιακής πορείας», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, φράση η οποία αποτυπώνει και την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο να μην επιθυμεί σε καμία περίπτωση να διαδραματίσει αρνητικό ρόλο στην εξέλιξη και την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.Και μπορεί τα κέρδη από τη δημιουργία λατομείου (θέσεις εργασίας, οικονομικά υπέρ Δήμου κλπ) να μοιάζουν θελκτικά, ωστόσο τα ίδια και περισσότερα, σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο, μπορεί να αποφέρει μια ανάπτυξη της περιοχής με βάση το χαρακτήρα της. Τον τουριστικό δηλαδή. Αρνητικά και για λατομείο στα «Αμπέλια» Παρά την πληρότητα του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εταιρείας για τη δημιουργία λατομείου σχιστολιθικών πλακών και όγκων στη θέση «Αμπέλια» του Δήμου Ηγουμενίτσας, αρνητική υπήρξε η εισήγηση του Αντιδημάρχου κ. Δημητρίου και για την εν λόγω επένδυση.Οι κτηνοτροφικές δραστηριότητες των κατοίκων στην περιοχή και η μη τήρηση των ελαχίστων προβλεπόμενων αποστάσεων απ' αυτές, σύμφωνα με τον εισηγητή, δεν μπορούν να επιτρέψουν συγκατάθεση για λατομείο.Στα χαρτιά αλλά και στην πράξη ο συνοικισμός «Αμπέλια» υφίσταται, παρά τις αντίθετες απόψεις οι οποίες εκφράστηκαν από μικρή μειοψηφία, με αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο να μην πει το «ναι» σε μια τέτοια επένδυση.

Προσωρινός κυκλικός κόμβος και κατάλληλη 
σήμανση στη διασταύρωση Νέας Σελεύκειας
Απόφαση για την προσωρινή έστω ανακούφιση των διερχόμενων οδηγών στην επικίνδυνη διασταύρωση της Νέας Σελεύκειας, πήρε επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο, με προσωρινό κυκλικό κόμβο, όπου θα χρησιμοποιηθούν πλαστικές μπάρες, ενώ θα υπάρχει και η ανάλογη σήμανση.Πρόκειται για μια απόφαση η οποία λαμβάνεται ύστερα από τα παράπονα κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος και άλλων που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο δρόμο, όπου σχεδόν καθημερινά οι συνθήκες διέλευσης δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές.Η παρουσία της Αστυνομίας στο σημείο, μέτρο που είχε εφαρμοστεί πριν ενάμιση περίπου χρόνο για την τροχονόμευση σε ώρες αιχμής, δεν... βγήκε και δεν προχώρησε και πλέον ...έρχεται η συγκεκριμένη λύση μέχρις ότου υπάρξει ολοκληρωμένη παρέμβαση.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αρωγός και ο Κ. Παπούλιας για τη Γεωργική Σχολή στην Πωγωνιανή

Θα υλοποιηθεί υπό τη σκέπη της «Κιβωτού»
Πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια που κάνουν ο Δήμος Πωγωνίου και η «Κιβωτός του Κόσμου» να ιδρύσουν στην Πωγωνιανή Γεωργική Σχολή, όπου θα φιλοξενούνται άπορα παιδιά, που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είναι ο Κάρολος Παπούλιας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με τον Δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, τον Αντιδήμαρχο Στέλιο Κουκουλάρη, τον γνωστό Πωγωνήσιο επιχειρηματία Σπύρο Γκίλα και την «ψυχή» της «Κιβωτού του Κόσμου» πατέρα- Αντώνιο. Η συνάντηση είχε διάρκεια πάνω από μια ώρα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία να γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του ένα καταφύγιο για άπορα παιδιά, το οποίο παράλληλα θα τους δίνει τη δυνατότητα να σπουδάσουν. Οι εγκαταστάσεις… Χθες το απόγευμα, η αντιπροσωπεία του Δήμου Πωγωνίου με τον παπά- Αντώνη και τον κ. Γκίλα επισκέφθηκαν το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, όπου συζήτησαν για τη διαδικασία παραχώρησης στο Δήμο των κτιρίων των Σχολών Λάτση, των οποίων ο κύκλος τελειώνει φέτος, μετά από 20 και πλέον χρόνια επιτυχημένης παρουσίας. Στη συνέχεια, ο Δήμος θα το διαθέσει προς χρήση στη Γεωργική Σχολή.

Αναγνωρισμένο… 
Να σημειωθεί, ότι η «Κιβωτός του Κόσμου», υπό την επίβλεψη της οποίας θα λειτουργούν οι Σχολές, είναι ίσως το πιο αναγνωρισμένο και σίγουρα ένα από τα κορυφαία φιλανθρωπικά ιδρύματα στη χώρα, με πλούσια δράση, χάρη κυρίως στην προσπάθεια του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου.Η «Κιβωτός του Κόσμου» βραβεύθηκε το Νοέμβριο του 2003 στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ως μία από τις καλύτερες οργανώσεις πάνω στη μέριμνα του παιδιού στην Ελλάδα. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία επέλεξε την «Κιβωτό» ως «το φωτεινότερο παράδειγμα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ελλάδα για το έτος 2003».Το Δεκέμβριο του 2004 βραβεύτηκε για το έργο της από την UNESCO, ενώ στις 5 Δεκεμβρίου 2005 σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο η «Κιβωτός» βραβεύτηκε από τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ξανά ως μία από τις καλύτερες οργανώσεις στην Ελλάδα πάνω στη μέριμνα του παιδιού. Το 2008 ο παπά-Αντώνης έλαβε το Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για πράξη ανθρωπισμού και κοινωνικής αρετής.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σύλληψη διεθνώς διωκόμενου Αλβανου στην Κακαβιά

Χθες  το απόγευμα στην Κακαβιά Ιωαννίνων, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, συνέλαβαν 34χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος διώκεται με Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης. Συγκεκριμένα, κατά το διαβατηριακό έλεγχο στο Σημείο Εισόδου - Ελέγχου Διαβατηρίων Κακαβιάς, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του έχει εκδοθεί από τις ελληνικές δικαστικές αρχές Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης, για ληστεία, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

Σε 15' μοιράστηκαν 8 τόνοι πατάτες!

Σε δεκαπέντε λεπτά μοιράστηκαν οι οκτώ τόνοι πατάτας, από τους παραγωγούς της Χρυσοβίτσας στα Γιάννινα, σε πλήθος κόσμου, που περίμενε από νωρίς το πρωί της Παρασκευής,στην κεντρική πλατεία της πόλης, πολύ νωρίτερα από την ώρα που είχε ανακοινωθεί από τους παραγωγούς. Οι παραγωγοί μετέφεραν τις πατάτες συσκευασμένες σε σακιά των 5 κιλών. Μέσα σε ένα τέταρτο μοιράστηκαν 1600 πεντόκιλα, δηλαδή 8 τόνοι. Η δωρεάν διανομή πατάτας στην πόλη των Ιωαννίνων έγινε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας των παραγωγών της Χρυσοβίτας, προκειμένου να ενημερωθούν οι καταναλωτές για την ποιότητα της παραγόμενης πατάτας στη Χρυσοβίτσα, και τις αδιάθετες ποσότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν εξαιτίας του παραεμπορίου, της εκμετάλλευσης του ονόματος «Χρυσοβίτσα» και της διακίνησης πατάτας χωρίς ποιοτικές προδιαγραφές, που συνδέονται με χαμηλό κοστολόγιο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση των παραγωγών.

Νίκη ανάσα για τον ΠΑΣ‎

Οταν μένεις με παίκτη λιγότερο από το 18', τότε οι ισορροπίες αλλάζουν. Ετσι έγινε στους Ζωισιμάδες όπου ο Λεβαδειακός έχασε με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Αλεξίου και έμεινε με παίκτη λιγότερο από νωρίς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ΠΑΣ Γιάννινα να πιέσει και λίγα λεπτά αργότερα να ανοίξει το σκορ με ωραίο σουτ του Μπεσέρα. Η απάντηση των Βοιωτών ήρθε στο 30' όταν ο Μαχαίρας έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι, σε μία φάση που μπορεί να άλλαζε τα δεδομένα της αναμέτρησης που είχαν διαμορφωθεί μέχρι εκείνο το σημείο. Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη κέρδισε πέναλτι από μαρκάρισμα του Κόρμπου στον Ντάσιο, ο Μπεσέρα, όμως, που ανέλαβε την εκτέλεσή του δεν ευστόχησε, όπως είχε κάνει στο μεσοβδόμαδο εντός έδρας παιχνίδι με τη Δόξα. Αυτό που δεν κατάφερε ο Αργεντινός στο 51' το πέτυχε ο Ντάσιος με πανέμορφο τρόπο στο 62' διαμορφώνοντας το τελικό 2-0. Αυτό το γκολ έβαλε ταφόπλακα στα όποια όνειρα των φιλοξενούμενων για ανατροπή του αποτελέσματος, με τον ΠΑΣ να χάνει στα υπόλοιπα λεπτά ευκαιρίες για να δώσει διαστάσεις θριάμβου στο τρίποντο της νίκης.

Δήλωση Χρήστου Παπουτσή

Πολύ μακριά από τις αναζητήσεις των χιλιάδων στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη τη χώρα και στο εξωτερικό, πολύ μακριά από τις αναζητήσεις της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα, δυστυχώς, οι διαδικασίες επικράτησαν της πολιτικής. Τα διαδικαστικά τεχνάσματα επικράτησαν της πολιτικής ουσίας. Στην πιο κρίσιμη στιγμή γι’ αυτή τη χώρα. Στην πιο κρίσιμη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ. Αντί για τη μεγάλη επιλογή που είχαμε όλοι μας υποχρέωση να κάνουμε της πολυσυλλεκτικότητας, της ενότητας και μιας νέας προοδευτικής πολιτικής, επιλέξαμε το μικρό, το φοβικό ΠΑΣΟΚ. Λυπάμαι.

Ο Ευ. Βενιζέλος μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ανακηρύχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου δεν έκαναν δεκτές τις υποψηφιότητες του Χρήστου Παπουτσή και του Στέφανου Τζουμάκα, κρίνοντας πως δεν ήταν σύμφωνες με το καταστατικό. Ο κ. Βενιζέλος είχε καταθέσει το μεσημέρι την υποψηφιότητά του με 190 υπογραφές (189 και τη δική του), ο κ. Παπουτσής είχε καταθέσει την υποψηφιότητά του μόνο με τη δική του υπογραφή, ενώ ο Στέφανος Τζουμάκας κατέθεσε εκπρόθεσμη πρόταση επίσης χωρίς υπογραφές. Ο κ. Παπουτσής είχε δηλώσει ότι οι υποψηφιότητες δεν πρέπει να συνδέονται με υπογραφές, ενώ ο κ. Βενιζέλος επέμενε να τηρηθεί το καταστατικό, δηλαδή υποψήφιος να είναι όποιος συγκεντρώνει το ένα τέταρτο των υπογραφών. Η διαδικασία της συλλογής υπογραφών αμφισβητήθηκε ως η αυθεντική ερμηνεία του Καταστατικού, μιας και δεν είχε εκδοθεί ο προβλεπόμενος ερμηνευτικός κανονισμός και κατατέθηκαν προτάσεις να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία. Το προεδρείο της συνεδρίασης έθεσε σε ψηφοφορία τις υποψηφιότητες των κ.κ. Παπουτσή και Τζουμάκα, ωστόσο καμία δεν συγκέντρωσε 94 ψήφους, σύμφωνα με την ερμηνεία του άρθρου 41 του Καταστατικού, όπως την διατύπωσε η ΕΚΑΠ.