Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

ΑΛΜΠΑΝΗΣ:Μείωση στο μισό του αριθμού των φοιτητών

Την εισαγωγή λιγότερων φοιτητών φέτος θα προτείνουν τα πανεπιστήμια, δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο προέδρος της Συνόδου των Πρυτάνων και πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Όπως είπε, όταν μειώνεται η επιχορήγηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά 60% είναι λογικό τα πανεπιστήμια να μην μπορούν να λειτουργήσουν και να εκπαιδεύσουν τους φοιτητές. Οι διοικήσεις των ΑΕΙ - ΤΕΙ έχουν αρχίσει να στέλνουν τις προτάσεις τους προς το υπουργείο Παιδείας για τον φετινό αριθμό των εισακτέων και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας ζητούν να απορροφήσουν τους μίσους φοιτητές σε σχέση με πέρσι. Τόσο οι πρυτάνεις όσο και οι πρόεδροι των ΤΕΙ προτρέπουν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εισακούσει τις εισηγήσεις τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση υποστηρίζουν ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα των σπουδών. Σημαντική μείωση αναμένεται να υπάρξει στον αριθμό των εισακτέων σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, κάτι που ζήτησε και η τρόικα μέσα από το τελευταίο Μνημόνιο.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Υλοποιείται το έργο για το Λαογραφικό Μουσείο Τσαμαντά

Η υλοποίηση ενός χρήσιμου έργου για τον πολιτισμό και τον τουρισμό της Π. Ε. Θεσπρωτίας, ιδιαίτερα της παραμεθόριας περιοχής του, ξεκινά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για τη «Συντήρηση – Βελτίωση Λαογραφικού Μουσείου Δ.Δ. Τσαμαντά», τη σύμβαση του οποίου με τον ανάδοχο κ. Χρήστο Ράπτη υπέγραψε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης κ Θωμάς Πιτούλης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 123.000 ευρώ και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ», ωστόσο δεν είχε προχωρήσει η υλοποίησή του, εξαιτίας της έλλειψης πιστώσεων, οι οποίες εξασφαλίστηκαν τελικά μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, προς το αρμόδιο Υπουργείο. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Πιτούλης, μετά την υπογραφή της σύμβασης, δήλωσε σχετικά και τα εξής: «Τη δύσκολη αυτή εποχή που οι πιστώσεις εγκρίνονται με το σταγονόμετρο, έργα όπως αυτό του Λαογραφικού Μουσείου Δ.Δ. Τσαμαντά, εξασφαλίζουν ότι οι υπάρχουσες υποδομές θα συνεχίζουν να λειτουργούν και να προσφέρουν στον πολιτισμό και στον τουρισμό και να συμβάλλουν στην προσπάθεια όλων μας να κρατήσουμε τα χωριά μας ζωντανά».

Επιστολη Καχριμάνη για τη ΔΩΔΩΝΗ

Το αίτημα των φορέων της Ηπείρου, που παρέστησαν το Σάββατο στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσαν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι και ο Σύλλογος Εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», για αναβολή της διαδικασίας υποβολής δεσμευτικών προτάσεων που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, διαβίβασε με έγγραφό του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας. Ο Περιφερειάρχης ζητά επίσης από τον Υπουργό Οικονομικών, άμεση συνάντηση με αντιπροσωπεία των Ηπειρωτικών φορέων (Οικονομικό Επιμελητήριο, ΓΕΩΤΕΕ, Επιμελητήριο Ιωαννίνων, Κτηνοτροφικές οργανώσεις και Σωματείο Εργαζομένων «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.»), προκειμένου να τον ενημερώσουν για την πρόταση που σχεδιάζουν.

Άνοιξε τα χαρτιά του ο Βασίλης Τσιαλιαμάνης

Άνοιξε τα χαρτιά του ο Βασίλης Τσιαλιαμάνης την Παρασκευή στο δελτίο ειδήσεων του TV1, καλεσμένος του δημοσιογράφου Παναγιώτη Μπούρχα. Ο Γιαννιώτης έμπορος αποκάλυψε ότι έχει καταθέσει αίτημα για να είναι υποψήφιος βουλευτής από τον Μάιο του 2011 στην τοπική ΝΟΔΕ. Συγκεκριμένα είπε ότι δεν τον παρακάλεσαν να είναι υποψήφιος αλλά ο ίδιος εκδήλωσε την πρόθεσή του ώστε να κριθεί από το κόμμα του και τον Πρόεδρο. Εξέφρασε τεκμηριωμένα τη θέση του σε όλα όσα τον ρώτησε ο δημοσιογράφος και στην ερώτηση αν έρχεται σε επαφή με κόσμο απάντησε ότι αγωνίζεται να μάθει τα προβλήματα της περιοχής και ανέφερε χαρακτηριστικά για το ζήτημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» ότι συνομιλεί με εργαζόμενους και κτηνοτρόφους ώστε να έχει συνολική αντίληψη, όπως και για όλα τα θέματα που είναι εκτός του αντικειμένου που ο ίδιος ασχολείται. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως ενώ όλοι γνωρίζουν ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής, ο ίδιος ποτέ δεν το επιβεβαιώνει αποδεικνύοντας έτσι ότι σέβεται τον τόπο του και το κόμμα του που θέλει να εκπροσωπήσει μετά τις εκλογές.

Κοινή σύσκεψη ΔΕΥΑΙ- ΣΥΔΚΛΙ

Κοινή σύσκεψη των Διοικήσεων αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων και του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του Δημάρχου με αντικείμενο τον καλύτερο συντονισμό και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων για το επόμενο διάστημα. Στη σύσκεψη αυτή ξεκαθαρίστηκε το πεδίο δράσης και λειτουργίας έργων μεταξύ Δήμου, ΔΕΥΑΙ και Συνδέσμου. Άμεσος στόχος είναι να τεθούν σε λειτουργία όλα τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί και να γίνει ρύθμιση της κατανομής νερού ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων και διακοπών. Οι άμεσες προτεραιότητες που προσδιορίστηκαν είναι η λειτουργία της δεξαμενής στον Άγιο Ιωάννη και η αποδέσμευση ολόκληρης της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας από το δίκτυο του ΣΥΔΚΛΙ. Με το πρώτο έργο θα διασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες νερού για τον Άγιο Ιωάννη, τα Αμπελάκια, τα Μέλανδρα, τη Νέα Ζωή και για μεγάλο τμήμα στα Καρδαμίτσια. Με το δεύτερο, την αποδέσμευση δηλαδή της Παμβώτιδας και την εξυπηρέτηση της Δημοτικής Ενότητας από δικές της γεωτρήσεις, θα εξασφαλιστεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και του συνόλου των καταναλωτών του Συνδέσμου, καθώς οι ποσότητες νερού που θα αποδεσμευτούν θα καλύψουν ανάγκες σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα. Στο πλαίσιο αυτό προσδιορίστηκαν οι λεπτομέρειες ώστε να τεθούν σε πλήρη λειτουργία οι δύο γεωτρήσεις στους Λογγάδες. Επίσης συζητήθηκε το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με το δίκτυο στην Ανατολή, όπου για την επιδιόρθωση και της παραμικρής βλάβης πρέπει να γίνει διακοπή νερού σε όλο το Δημοτικό Διαμέρισμα. Άμεσα λοιπόν θα εξεταστεί η δυνατότητα τοποθέτησης μηχανισμών που θα επιτρέπουν την αποκατάσταση βλαβών πιο εύκολα και πιο γρήγορα ενώ θα αναζητηθεί και τρόπος ώστε να τεθεί εκτός λειτουργίας το παλιό και κατεστραμμένο δίκτυο. Στη σημερινή συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη τάχιστης ολοκλήρωσης του αρδευτικού έργου στο λεκανοπέδιο, ενώ αποφασίστηκε το αμέσως επόμενο διάστημα και πριν την έναρξη της θερινής περιόδου να δοθούν οδηγίες στους καταναλωτές για την εξοικονόμηση υδατικών πόρων.

Ποιοι προηγούνται από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στην Ήπειρο

Πρωτιά για τους Κ. Τασούλα, Κ. Μπέση, Χρ. Τσιρογιάννη και Δ. Τσουμάνη
Φουντώνει για τα καλά το πολιτικό σκηνικό στην Ήπειρο, εννέα μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου και ήδη έχει αρχίσει να διαγράφεται έντονα η τάση που συνοδεύει τα ονόματα που θα κληθούν να ψηφίσουν οι πολίτες σε Γιάννενα, Θεσπρωτία, Άρτα και Πρέβεζα. Για το κόμμα της Ν.Δ. στα Γιάννενα η πρωτιά του Κώστα Τασούλα είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι γνωστό σε όλους ότι ανήκει στο στενό πυρήνα συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά που τον όρισε και Γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος. Δεδομένη θεωρείται η υπουργοποίησή του σε κορυφαίο υπουργείο αμέσως μετά τις εκλογές, ενώ καθημερινά τόσο σε κομματικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο νομού, δίνει εξετάσεις, τις οποίες περνάει με επιτυχία. Το γεγονός ότι προηγείται στην πρόθεση ψήφου δεν τον εφησυχάζει, αφού γνωρίζει ότι η σιγουριά μπορεί να λειτουργήσει και ως μπούμεραγκ. Γι' αυτό και λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, με μεθοδικότητα αλλά και αέρα νίκης σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του. Μακράν πίσω του ο Σταύρος Καλλογιάννης,ο οποίος όμως δείχνει να έχει προβλήματα,μιας και κάποιοι του χρεώνουν το γεγονός πως σχεδόν όλα τα μέλη της οικογένειας του έχουν σημαντική παρουσία στην τοπική πολιτική σκηνή.Ακολουθεί το δίδυμο Βασίλη Τσιαλιαμάνη-Παντελή Κολόκα και μετά το... χάος! Στη μικρή εκλογική δεξαμενή της Θεσπρωτίας τα πράγματα ούτως ή άλλως κινούνται οριακά. Μέρα με τη μέρα όμως διαφαίνεται ότι το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ, Κώστας Μπέσης, εύκολα ή δύσκολα θα κερδίσει τη μάχη της μίας έδρας. Συνδικαλιστής, γεωτεχνικός, με προσβάσεις στα υψηλά κομματικά κλιμάκια της γαλάζιας παράταξης, διαθέτει τεχνοκρατική θεώρηση των πραγμάτων και παίρνοντας έγκαιρα ξεκάθαρες θέσεις, πείθει καθημερινά τους πολίτες ότι έχει λύσεις για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου. Το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν του Αντώνη Μπέζα δεν τον βοηθά, ενώ οι πάντες τον κατηγορούν ότι δεν έχει εκφράσει θέσεις για τις πολλές "καυτές πατάτες" της Θεσπρωτίας.,ενώ ο Βασίλης Γιόγιακας,δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος.Στην Άρτα οι προσεχείς εκλογές, θα αποτελέσουν την ολική επαναφορά του πρώτου σε σταυρούς περιφερειακού συμβούλου της παράταξης Καχριμάνη, Χρήστου Τσιρογιάννη. Η ένσταση που τον άφησε άδικα εκτός Περιφέρειας το 2010, δεν εμπόδισε τον Αρτινό Τομεάρχη Οργανωτικού και Προγράμματος της Ν.Δ. να βρίσκεται καθημερινά σε επαφή με τους πολίτες και τη μάχη της περιοχής για να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης. Νέος, επιστήμονας, άφθαρτος με όρεξη για δουλειά, δικαιωματικά βλέπει την υποψηφιότητά του να εκτινάσσεται με τη στήριξη των πολιτών. Η ανεξαρτητοποίηση του Κώστα Παπασιώζιου κλειδώνει για τον ίδιο την πρωτιά. Οι... θυγατέρες και οι κανακάρηδες, έπονται! Στην Πρέβεζα η απουσία του Γιώργου Τρυφωνίδη είναι αισθητή, οπότε ο σημερινός βουλευτής Δημήτρης Τσουμάνης παίζει μόνος σε άδειο γήπεδο. Ούτε λόγος να γίνεται για απειλή από τις υποψηφιότητες του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Πρέβεζας Στέργιου Γιαννάκη και του γιατρού Μιχάλη Σπυρέλη, που απλά θα παλέψουν για τη δεύτερη θέση.

Υποψήφια στη Ν.Δ. από τα... αζήτητα του ψηφοδελτίου Ν. Γκόντα!!!

Άπατη πήγε η Αν. Μπινιέρη στις δημοτικές εκλογές του 2010 - Μόλις 35η στους 61!!!
Την εφοριακό Αναστασία Μπινιέρη πιέζουν από τη Ν.Δ. για να δεχθεί να είναι υποψήφια βουλευτής στις προσεχείς εκλογές. Δεν τη γνωρίζουμε και μας είναι παντελώς άγνωστη όχι μόνο εμφανησιακά αλλά κυρίως από την ανυπαρξία λόγου και θέσεων. Επειδή όμως οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, σας θυμίζουμε ότι στις δημοτικές εκλογές του 2010, όπου παραδοσιακά οι εφοριακοί κάνουν θραύση, η ίδια συμμετέχοντας με τη Ν.Δ. στο ψηφοδέλτιο του Νίκου Γκόντα πήγε... άπατη! Κατετάγη 35η σε σύνολο 61 υποψηφίων καταλαμβάνοντας μόλις 458 ψήφους και έκανε παρέα στα λοιπά... αζήτητα του ψηφοδελτίου που έκτοτε αγνοούνται!!! Θυμίζουμε ότι στο ίδιο ψηφοδέλτιο, η έτερη διεκδικήτρια της μιας θέσης στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο Γιούλα Μητροκώστα, πήρε υπεριπλάσιο αριθμό ψήφων (923) και κατετάγη 21η. Μιλάμε οι άνθρωποι της Ν.Δ. έχουν χάσει τη μπάλα και κάνουν όχι απλά το ένα λάθος μετά το άλλο αλλά ότι περνά από το χέρι τους για να θάψουν ψηφοθηρικά το ψηφοδέλτιο. Φανταστείτε ότι δεν τους κάνει η Μητροκώστα με 923 τεμάχια αλλά η... Μπινιέρη με 458!!!

Εταιρεία Λαϊκής Βάσης η ΔΩΔΩΝΗ;

Την αναστολή του διαγωνισμού της Αγροτικής Τράπεζας για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, ζητούν οι φορείς της Ηπείρου, οι οποίοι μετείχαν στη σύσκεψη που συγκάλεσαν οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί και το σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση. Παράλληλα αποφάσισαν στο αμέσως επόμενο διάστημα να καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση για την εξαγορά της, με βάση αυτή που είχε εκπονηθεί από το Οικονομικό Επιμελητήριο για τη σύσταση εταιρίας λαϊκής βάσης. Από τους βουλευτές της Ηπείρου, στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι κ.κ. Μιχάλης Παντούλας, Θανάσης Οικονόμου, Δημήτρης Τσουμάνης και Χρήστος Κατσούρας. Συμμετείχαν ακόμη ο Περιφερειάρχης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων, εκπρόσωποι των κομμάτων και άλλων οργανώσεων και συλλόγων.

Αλλαγές στο Πολιτικό σκηνικό και οι πασοκογενείς

Του Νίκου Κοτζιά
Φανερή έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες η βαθύτατη κρίση του πολιτικού συστήματος και πριν απ’ όλα του δικομματισμού. Στη ΝΔ προστίθενται προβλήματα εκεί που νομίζει ότι τα λύνει. Μπορεί όλα να δείχνουν ότι η πρωτοβουλία της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και το «ΛΑΟΣ» έχουν περιορισμένες προοπτικές από ότι πριν λίγους μήνες, αλλά, ο Π.Καμένος δημιουργεί καινούργιο κόμμα, ενώ πολλοί σημαντικοί διαγραφέντες βουλευτές της ΝΔ δεν επιστρέφουν στο μαντρί. Επιπλέον, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε άνοδο. Όλα αυτά τα στοιχεία σημαίνουν ότι η προοπτική ενσωμάτωσης στη ΝΔ δεξιών φιλομνημονιακών ψήφων είναι μικρότερης έκτασης από τις απώλειες αντιμνημονιακών ψήφων ανάμεσα σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της. Μάλιστα, αν αναβληθούν οι εκλογές, η κυβερνητική φθορά του Α.Σαμαρά θα είναι επιταχυνόμενη, διότι συμμετέχει, πλέον, στη κυβέρνηση με περισσότερους υπουργούς από ότι πρωτύτερα. Με υπουργούς (πχ Βορίδης), δηλαδή, που διαχειρίζονται άμεσα εφαρμογές των μνημονίων. Επιπροσθέτως, η αριθμητική των εδρών είναι τέτοια, που μετά την απώλεια της δεδηλωμένης από το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει την μη άμεση επιβολή εκλογών. Μεγαλύτερες είναι οι ανακατατάξεις στο ΠΑΣΟΚ. Ανακατατάξεις που προκλήθηκαν μέσα από τρία κύματα φυγής. Στο πρώτο κύμα ανήκουν όσοι εξαρχής αντιπάλεψαν την ένταξη της Ελλάδας στο ΔΝΤ, στην τρόικα και στα μνημόνια. Οι δυνάμεις αυτές κάνουν σήμερα τις επιλογές τους με βάση τους αγώνες και τη στάση που κράτησαν τα δυόμιση τελευταία χρόνια στην πολιτική σκηνή. Είναι οι πιο απομακρυσμένες από το ΠΑΣΟΚ δυνάμεις και, ταυτόχρονα, οι πλέον ριζοσπαστικά ενωτικές. Στο δεύτερο κύμα φυγής εντάσσονται όσοι έφυγαν μετά την κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεων και την αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων. Οι δυνάμεις αυτές δεν έχουν δώσει σκληρές αντιμνημονιακές μάχες, ταλαντεύονται ανάμεσα στο να ακολουθήσουν τις δυνάμεις του πρώτου κύματος ή να διασφαλίσουν κάποιο πιο εύκολο παρκάρισμα, έστω και αν αυτή η προοπτική δεν έχει ουσιαστικές προοπτικές ως προς την ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Το τρίτο κύμα φυγής από το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνων όσων έχουν αμαρτήσει ποικιλότροπα. Εκείνων που υποστήριξαν ακόμα και με «αυταπάρνηση» όλα τα αντεθνικά και αντιλαϊκά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις του Γ.Παπανδρέου. Που ψηφίσαν ακόμα και την συμμετοχή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Με επιμονή υποστήριξαν το πρώτο μνημόνιο, την έλευση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, τις παραβιάσεις του Συντάγματος και της κυριαρχίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μέχρι το δεύτερο μνημόνιο σπάνια διαφοροποιήθηκαν και αυτό σε επιμέρους ζητήματα και μόνο. Δικαιολόγησαν τον νέο ραγιαδισμό, ενώ στήριξαν τις θεωρίες του μονόδρομου. Αυτές οι δυνάμεις έδειξαν ότι έφτασαν στα όριά τους με την κυρίαρχη πολιτική, αφού πρώτα έχασαν τις κυβερνητικές και κρατικές τους θέσεις, σε ένα βαθμό και τις προοπτικές τους μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Είναι δε σημαντικό το γεγονός ότι εξακολουθούν να δικαιολογούν όλη την αντιλαϊκή πολιτική μέχρι το δεύτερο μνημόνιο. Αυτό δεν το λέω ως κατηγορία, αλλά ως διαπίστωση. Εκείνο που είναι πολιτικά και ηθικά «ενοχλητικό», είναι το γεγονός ότι οι του «τρίτου κύματος» που έχουν μέγιστη ευθύνη για τα χάλια της χώρας, επιθυμούν την υποταγή στα σχέδιά τους, όλων όσων με συνέπεια έφυγαν έγκαιρα από το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο ζητούν από τις αντιμνημονιακές κινήσεις που εξακολουθούν να κινούνται εντός του ΠΑΣΟΚ. Δείχνουν, δηλαδή, μια πρόθεση ηγεμονισμού που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πολιτική στενομυαλιά και ανικανότητα που επέδειξαν τα τελευταία χρόνια. Αυτός ο «ηγεμονισμός» αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα ότι ουσιαστικά δεν έμαθαν και δεν κατάλαβαν από τους αγώνες του λαού τα τελευταία χρόνια και ότι δεν αντιμετωπίζουν αυτοκριτικά τη συμβολή τους στην καταστροφή της πατρίδας.

ΑΡΤΑ:Διαστάσεις εθνικής τραγωδίας απέδωσε στην κρίση ο Αλέξης Τσίπρας

Η έντονη αγωνία για τις πολιτικές εξελίξεις και το μέλλον της χώρας ήταν τα στοιχεία στα οποία επικέντρωσε την ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του, σε ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποίησε την π. Παρασκευή στην Άρτα. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η κρίση παίρνει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο λαός θα αντιδράσει στη σημερινή κατάσταση και θα δημιουργήσει νέες πλειοψηφίες. «Λαός που δοκιμάζεται δεν μπορεί άλλο να εκβιάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας. Πριν από την ομιλία του ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας με εκπροσώπους φορέων εργαζομένων από διάφορους κλάδους οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματα που βιώνουν και συγκεκριμένα: με το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, με τον πρόεδρο και μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, με εκπροσώπους εργαζομένων από την Εργατική Εστία και τον ΟΕΚ, με εκπροσώπους από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και με το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Άρτας.

Βελτίωση της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας

Στη βελτίωση σημείων της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Άρτας και συγκεκριμένα στο τμήμα από Τέροβο Ιωαννίνων μέχρι τη Φιλιππιάδα, που παρουσιάζουν προβλήματα για την οδική ασφάλεια, προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου. Για τον σκοπό αυτό εκπόνησε την απαραίτητη μελέτη και ενέταξε στο πρόγραμμά της πίστωση ύψους 200 χιλιάδων ευρώ. Στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου.

Εγκαίνια έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

Σήμερα στις επτά το βράδυ θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη τα εγκαίνια της έκθεσης «Θερμοπύλες 2500 χρόνια- εικαστική προσέγγιση».Στην έκθεση συμμετέχουν 45 καλλιτέχνες μέλη του ΣΚΕΤΚΕ. Θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό της περιοχής μέχρι στις 29 Απριλίου.

Δεν ρυπαίνουν τα ελαιοτριβεία στην Άρτα

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας στα έξι ελαιοτριβεία της περιοχής προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους στην επεξεργασία των λυμάτων τους. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε πως καμιά μονάδα στην παρούσα φάση δε δημιουργεί πρόβλημα ρύπανσης περιβάλλοντος. Το σύνολο των μονάδων επεξεργάζονται τα υγρά απόβλητά τους σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες επεξεργασίας και διαθέτουν τα υγρά απόβλητά τους σε αδειοδοτημένες για το συγκεκριμένο σκοπό περιοχές, που έχουν χαρακτηρισθεί ως τέτοιες (επιφανειακοί αποδέκτες) με Νομαρχιακές Αποφάσεις.

Παραμένει αυτόνομο το Νοσοκομείο Φιλιατών

Το Νοσοκομείο Φιλιατών εξαιρείται οριστικά της διασύνδεσης με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και επιστρέφει στο προηγούμενο καθεστώς του αυτοδιοίκητου! Η απόφαση αυτή περιλαμβάνεται στο άρθρο 2 του σχετικού Νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα και ανταποκρίνεται στο αίτημα του Δήμου Φιλιατών αλλά και των υπόλοιπων φορέων του Νομού Θεσπρωτίας. Εξ’ άλλου σύσκεψη με αντικείμενο τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας συγκαλεί η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου. Στην σύσκεψη έχουν προσκληθεί οι συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς του Νομού Ιωαννίνων. Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη στις επτά το βράδυ, στο χώρο του Εργατικού Κέντρου.

Η σύνοδος των πρυτάνεων στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα θα πραγματοποιηθεί, στις 9 και 10 Μαρτίου η 69η Σύνοδος των Πρυτάνεων και των Προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει την Παρασκευή 9 Μαρτίου στις πέντε το απόγευμα.Στο πλαίσιο της Συνόδου το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διοργανώνει την 54η Σύνοδο Προέδρων και Γραμματέων των Επιτροπών Ερευνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου καθώς και την 49η Συνάντηση των Γραμματέων των Επιτροπών Ερευνών, η οποία θα γίνει την Τετάρτη 7 Μαρτίου.Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων θα προεδρεύει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Ασυνείδητοι «γέμισαν» με φόλες την Πλαγιά Κόνιτσας

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στην Πλαγιά Κόνιτσας από την απαράδεκτη και εγκληματική ενέργεια αγνώστων να …σπείρουν με φόλες την περιοχή.Αποτέλεσμα αυτής της αποτρόπαιας πράξης, ήταν να θανατωθούν χθες τουλάχιστον τέσσερα σκυλιά, τα οποία οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν ως φύλακες των ζώων τους. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε κτηνοτρόφος που έχασε δύο σκυλιά, με την εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» ζήτησε την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να εντοπιστούν ο ή οι δράστες και παράλληλα να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο επανάληψης τέτοιων αντικοινωνικών συμπεριφορών. Ο ίδιος πάντως, όπως και όλοι οι συγχωριανοί του όπως μας είπε δεν μπορούν να δώσουν καμία λογική εξήγηση για τα κίνητρα που οδήγησαν τον ή τους δράστες σε αυτή την κίνηση. Το λόγο έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες που θα πρέπει να εξιχνιάσουν την υπόθεση και να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη τον ή τους δράστες.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: 83χρονος πνίγηκε στον Καλαμά

Ένας 83χρονος άνδρας από τον Παραπόταμο Θεσπρωτίας ανασύρθηκε νεκρός από τον ποταμό Καλαμά. Ο ηλικιωμένος είχε φύγει από το σπίτι του το απόγευμα του Σαββάτου. Οι οικείοι του ενημέρωσαν τις αρχές και ακολούθησε ολονύχτια έρευνα από την Πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ. Το πρωί της Κυριακής οι άνδρες των σωστικών συνεργείων εντόπισαν το πτώμα του υπερήλικα και το ανέσυραν από τα νερά του ποταμού.

Αναδιπλώθηκε η Διαμαντοπούλου για τις μούντζες στην παρέλαση των Ιωαννίνων

Στη δημοσιότητα δόθηκε απόψε από το υπουργείο Παιδείας, σύντομος χαιρετισμός της υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, στην εκδήλωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.Η υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στο πρόσφατο περιστατικό στα Γιάννενα, όπου κατά την παρέλαση, μαθητές μούντζωσαν προς την εξέδρα των επισήμων. Στις 22 Φεβρουαρίου, η υπουργός Παιδείας σε ανακοίνωσή της είχε χαρακτηρίσει "απαράδεκτο το φαινόμενο" το οποίο όπως πρόσθεσε "λύπησε βαθιά όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες". Σήμερα, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας: «Σε μια εποχή, που η ζωή σε κάθε οικογένεια αλλάζει δραματικά και τα νέα παιδιά δεν βλέπουν ελπίδα και προοπτική, είναι κατανοητό να υπάρχει οργή και θυμός. Με οργή, θυμό, αλλά πέρα από τους κανόνες συμπεριφοράς της κοινωνίας μας, εκφράστηκαν και οι μαθητές στα Γιάννενα, προσφάτως, στην παρέλαση. Εν θερμώ αντέδρασα και εγώ απέναντι στο γεγονός ως υπουργός Παιδείας. Λάθος!» Πάντως, η υπουργός συνεχάρη την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία για τη διοργάνωση του διαγωνισμού και την προώθηση των Μαθηματικών, τους γονείς και τους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και ιδιαιτέρως αυτούς που διακρίθηκαν. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία των Μαθηματικών στα νέα Προγράμματα Σπουδών και στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας τους σε όλες τις βαθμίδες. Αναφέρθηκε, επίσης, στα ειδικά προγράμματα, για μεγάλο αριθμό υποτροφιών, που δίδονται σε κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών, με στόχο "να κρατήσουμε στη χώρα μας τους σημαντικούς επιστήμονες που η Ελλάδα, ιδιαιτέρως στην κρίση, έχει ανάγκη".

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - Άνθρακες ο θησαυρός


Η φράση «άνθρακες ο θησαυρός» αποτυπώνει με απόλυτο τρόπο το αποτέλεσμα της έρευνας που διενήργησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της φοροδιαφυγής από μη δηλωθέντα εισοδήματα πανεπιστημιακών, με προγράμματα της Επιτροπής Ερευνών.Δε χρειάστηκε παρά να περάσουν έξι περίπου μήνες από την περίοδο που το θέμα ήρθε στο προσκήνιο, με την... αμέριστη συμβολή του υπουργείου Παιδείας και φυσικά την διοίκηση του ΣΔΟΕ σε ρόλο εκτελεστικού οργάνου, για να ολοκληρωθεί η έρευνα, που απέδειξε στην πράξη ότι η φοροδιαφυγή ήταν ελάχιστη μπροστά στο σάλο και στις δηλώσεις περί πολλών εκ. ευρώ απώλειας που είχε υποστεί το ελληνικό δημόσιο.Ήταν μία περίοδος λίγο πριν την ψήφιση του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όταν το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ασκεί εντονότατη κριτική στους πανεπιστημιακούς, υποστηρίζοντας πως αποδεικνύεται ότι ακόμη και οι συλλογικές διαδικασίες στα ΑΕΙ έχουν «τραυματιστεί» ανεπανόρθωτα.Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η τοπική Επιτροπή Ερευνών διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις, με τη φημολογία που εκπορευόταν από το υπουργείο να κάνει λόγο για φοροδιαφυγή 2,5 – 3 εκ. ευρώ από μη δηλωθέντα εισοδήματα πανεπιστημιακών.Άμεσα ξεκίνησε η έρευνα που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το αποτέλεσμα της οποίας όμως δεν είχε την ίδια βαρύτητα σε επίπεδο δημοσιότητας, αφού αποδείχθηκε ότι η φοροδιαφυγή ήταν εξαιρετικά μικρή, τουλάχιστον για τον σάλο που δημιουργήθηκε και αφετέρου πως δεν υπήρξε δόλος.Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι 120 πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν σε προγράμματα της Επιτροπής Ερευνών δεν είχαν δηλώσει στο εισόδημά τους τις αμοιβές αυτές, αφού όμως έπαιρναν στα χέρια τους τις βεβαιώσεις αποδοχών με μεγάλη καθυστέρηση από την Επιτροπή.Έτσι, χρειάστηκε να γίνει ξεχωριστή έρευνα για κάθε περίπτωση και προέκυψαν περιπτώσεις, όπου όχι μόνο δεν υπήρξε καταλογισμός, αλλά δόθηκαν και επιστροφές φόρου.Τα εισοδήματα από την Επιτροπή Ερευνών που λάμβαναν οι Πανεπιστημιακοί είχαν παρακράτηση φόρου 20%. Έτσι, η όποια απώλεια για το δημόσιο είχε να κάνει με την μη δήλωση των εισοδημάτων αυτών στις φορολογικές δηλώσεις των πανεπιστημιακών, τουλάχιστον στο χρόνο που έπρεπε.Αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις γινόταν με καθυστέρηση, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις όπου οι πανεπιστημιακοί δεν είχαν δηλώσει ούτε με αυτή την καθυστέρηση το επιπλέον εισόδημά τους.Συνολικά και για 120 περίπου περιπτώσεις υπήρξε μία φοροδιαφυγή για ποσό 250.000 ευρώ, και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, τα ποσά που προέκυπταν από την αύξηση του εισοδήματος συνυπολογίστηκαν με το δηλωθέν εισόδημα και στις περιπτώσεις όπου υπήρξε διαφορετικό φορολογικό κλιμάκιο, ζητήθηκε να καταβληθεί το αντίστοιχο ποσό.Σε κάθε περίπτωση όμως, το συνολικό ποσό που είχε διαφύγει από τα ταμεία του δημοσίου είναι εξαιρετικά μικρό μπροστά στο χορό των εκατομμυρίων για τον οποίο έκανε λόγο το υπουργείο Παιδείας.

 Προσπάθεια σπίλωσης 
 καταγγέλλει ο Κ. Μπασιούκας
Έχοντας ενημερωθεί για το αποτέλεσμα του ελέγχου ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κ. Μπασιούκας τόνισε πως επιβεβαιώθηκαν οι αρχικοί φόβοι, ότι το υπουργείο έριξε τόνους λάσπης σε μια προσπάθεια σπίλωσης της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να στρέψει εναντίον αυτής την κοινή γνώμη.«Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν τυγχάνει της ίδιας δημοσιότητας με την έναρξη της διαδικασίας. Έτσι, θα μείνει στον κόσμο η εντύπωση ότι οι ακαδημαϊκοί κλέβουν.Το καλό είναι ότι αποδείχθηκε πως δεν υπήρξε διασπάθιση χρημάτων. Υπάρχουν ατασθαλίες στα πανεπιστήμια σε άλλα επίπεδα, όμως το συγκεκριμένο θέμα έληξε με ήττα αυτών που επιχείρησαν να το δημιουργήσουν. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν προβλήματα και απαιτούνται γενναίες μεταρρυθμίσεις, δε γίνεται όμως αυτό με την επιβολή αυταρχικών λύσεων, όπως επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας», τόνισε ο κ. Μπασιούκας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Επιστολή αναγνώστη για το Δέλτα του Αχερόντα και των παραπλήσιων ποταμών


Σε προηγούμενη ανάρτηση είχατε αναφερθεί στην οικολογική καταστροφή στο Δέλτα του ποταμού Αχέροντα. Ανοικτή επιστολή προς κάθε υπέυθυνο για την περιβαντολογική καταστροφή της περιοχής Φαναρίου, του Δήμου Πάργας. Κύριε Δήμαρχε της Πάργας σταματήστε το περιβαντολογικό "έγκλημα" που λέγεται αποστραγγιστικό – αρδευτικό έργο Βαθυπέδου Αμμουδιάς και Βαλανιδορράχης. Το μόνο που κάνετε είναι να καταστρέφετε μια περιοχή άπειρου φυσικού κάλους. Δεν το καταλαβαίνετε ότι θα πλήξετε ανεπανόρθωτα την περιοχή μας. Τι νόημα έχει να αποξηράνετε ένα δέλτα ενός ποταμού που είναι προστατευόμενη περιοχή και ανήκει και στο NATOURA 2000. Μοναδικός πραγματικός λόγος ύπαρξης και συνέχισης αυτού του έργου είναι η ψηφοθηρία. Σταματήστε λοιπόν την ψηφοθηρία και επιτέλους κάντε και κάτι σωστό για τον τόπο μας. Κατά τα άλλα ο ποταμός Αχέροντας δεν πλήττεται μόνο από το συγκεκριμένο έργο. Εάν κάποιος κάνει μία βόλτα κατά μήκος του ποταμού, θα δει τεράστιες χωματερές από μπάζα και σκουπίδια (η ρίψη των οποίων συνεχίζεται ανελλιπώς χωρίς "φόβο και πάθος", ειδικότερα τώρα που θα αρχίσουν οι σπορές στα χωράφια τα άδεια τσουβάλια από σπόρους, λιπάσματα καθώς και τα άδεια μπουκάλια από τα φυτοφάρμακα θα καταλήξουν όλα στο ποτάμι και στα παραπλήσια αυλάκια), η παράνομη υλοτομία βρίσκεται σε "άνθιση" κυριολεκτικά καθώς είναι καθημερινό φαινόμενο, αλλά και το παράνομο ψάρεμα με δυναμίτες και χλωρίνες είναι μία εγκληματική συνήθεια ορισμένων που δεν λέει να σταματήσει(και γιατί να σταματήσει άλλωστε αφού δεν υπάρχει έλεγχος από κανέναν). Όμως για να μην ξεχνιόμαστε δεν υπάρχει μόνο ο Αχέροντας στην περιοχή, άλλο ένα μεγάλο ποτάμι που διασχίζει την κοιλάδα του Φαναρίου είναι ο Κωκυτός.Καλό θα ήταν λοιπόν ο Δήμαρχος Πάργας να βάλει ένα STOP στη ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών (βλέπετε σωστά κλείσανε όλες τις παράνομες χωματερές που υπήρχαν στην περιοχή και “ανοίξανε” αυτές των ποταμών ).Σε όλο το μήκος του ποταμού Κωκυτού ο επισκέπτης θα ευχαριστηθεί όχι την ωραία μυρωδιά της φύσης και του καθαρού αέρα αλλά την "ευωδία" από τα ψοφίμια που πετάνε στο ποτάμι(για του λόγου το αληθές ,ας επισκεφτεί κάποιος την γέφυρα με την ονομασία "Ντέφι" που βρίσκεται στα όρια του Δ.Δ.Κυψέλης με Ποταμιά ,ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και θα το διαπιστώσει ο ίδιος προσωπικά) ορισμένοι ανεγκέφαλοι κτηνοτρόφοι. Καθώς επίσης περιμένουμε και μια απάντηση-ενημέρωση από τον Δήμαρχο Πάργας, για το τί θα γίνει τελικά με τα λύματα του βιολογικού της Παραμυθιάς (Δήμου Σουλίου) θα διοχετεύονται μετά την επεξεργασία τους στον ποταμό Κώκυτο ή όχι? Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν εάν διοχετευθούν τα λύματα στο ήδη βεβαρημένο ποταμό, η καταστροφή του Κωκυτού (και όχι μόνο, καθώς ο Κωκυτός ενώνεται με τον Αχέροντα και τον Βουβό Ποταμό και όλα μαζί καταλήγουν στο Δέλτα που σχηματίζεται στην παραλία της Αμμουδιάς) θα είναι σίγουρα ολοκληρωτική !!!!Οι δε συνέπειες στον τουρισμό, στο περιβάλλον της περιοχής και στην οικονομική ζημιά που θα υποστούν οι επιχειρηματίες της περιοχής θα είναι ανυπολόγιστες!!!!


 Υ.Γ. Κύριε Περφεριάρχη τί γνώμη έχετε για το συγκεκριμένο έργο που πραγματοποιείται σε προστατευόμενη περιοχή NATOURA 2000 .

 Αναγνώστης και κάτοικος της περιοχής!!!!