Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

Το τελευταίο τους «χαρτί» παίζουν αύριο οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου

«Nα ενώσουμε τις φωνές μας», ζητά ο Μιχάλης Τζίμας
Μία ακόμη σύσκεψη για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» συγκαλούν για αύριο Σάββατο οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου. Πρωτοβουλία που εκδηλώνεται κυριολεκτικά στο… παραένα, αφού στις 9 Μαρτίου, δηλαδή την επόμενη Παρασκευή, λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εξαγορά της επιχείρησης που έχει θέσει η ΑΤΕ. Αύριο λοιπόν, ώρα 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, κτηνοτρόφοι και τοπικοί φορείς για μία ακόμη φορά θα αναζητήσουν τρόπους για να παραμείνει η γαλακτοβιομηχανία σε Ηπειρωτικά χέρια. Θα υπάρξει κάποια υλοποιήσιμη πρόταση, έστω την τελευταία στιγμή; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αφού όσα διαδραματίστηκαν μέχρι σήμερα αναφορικά με το μέλλον της «Δωδώνης» δε αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Ο Μιχ. Τζίμας
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους των παραγωγών είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλη Τζίμα χθες στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων. Ο κ. Τζίμας για μια ακόμη φορά επανέλαβε την ανάγκη, έστω στο παραένα, όλοι οι εμπλεκόμενοι να ενώσουν τη φωνή τους για τη «Δωδώνη», ώστε να σταματήσει η διαδικασία ξεπουλήματος της επιχείρησης. «Αν φύγει η Δωδώνη, θα επηρεαστεί αρνητικά στο σύνολό της η οικονομία της περιοχής μας», τόνισε ο κ. Τζίμας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο για το πώς τελικά θα αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Την υπονόμευσαν... 
Οι συνεταιριστές, οι οποίοι με την στάση τους υπονόμευσαν κατά το πρόσφατο παρελθόν την πρωτοβουλία που ανέλαβαν η Περιφέρεια, το Οικονομικό Επιμελητήριο και η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας, με αποτέλεσμα αυτή να ναυαγήσει, είναι προφανές ότι βρίσκονται σήμερα μπροστά σε αδιέξοδο. Μόνη πρόταση που θα μπορούσε να «σταθεί» αυτή τη στιγμή και αφήνει ένα περιθώριο αισιοδοξίας είναι εκείνη που έχουν διαμορφώσει οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου, για μεταβίβαση σ’ αυτές του 67,7% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας στην λογιστική τους αξία ή στην αξία που θα προκύψει έπειτα από κοινά αποδεκτή αποτίμηση. Στην αυριανή σύσκεψη έχουν κληθεί οι βουλευτές της Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια, οι Δήμαρχοι, τα Εργατικά Κέντρα, τα τοπικά Επιμελητήρια και άλλοι φορείς.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Πρόβλημα με Πατσατζόγλου

Πρόβλημα, αλλά όχι ιδιαίτερα ανησυχητικό, προέκυψε στον ΠΑΣ Γιάννενα, καθώς ο Χρήστος Πατσατζόγλου ένιωσε ενοχλήσεις στον περονιαίο και ακολούθησε πρόγραμμα θεραπείας. Ο 32χρονος μέσος υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία στην οποία διαπιστώθηκε ότι έχει μαζέψει υγρό, κάτι που δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία σύμφωνα με τους ανθρώπους των Ηπειρωτών. Εκτός από τον Πατσατζόγλου, προβλήματα τραυματισμού αντιμετωπίζουν και οι Σκούφαλης, Γιάκος και Ζαμπρέλα οι οποίοι έκαναν αποθεραπεία, ενώ ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν οι Λίλα και Βίλα, οι οποίοι σήμερα ενσωματώθηκαν στην ομάδα, μετά και τις υποχρεώσεις τους με την Εθνική ομάδα της Αλβανίας.

Με αφορμή την επίσκεψη του περιφεριάρχη στο Λίθινο

Έχει γυρίσει όλη την Ήπειρο ο περιφερειάρχης, έχει κυνηγήσει αρχαιοκάπηλους στην Αθήνα, δεν ακούσαμε όμως ποτέ να επισκέπτεται τις Βρυξέλλες. Αν αναζητήσει στο google κανείς επισκέψεις περιφερειαρχών στις Βρυξέλλες, ο μόνος που λείπει είναι ο Αλ. Καχριμάνης. Ο "μικρός πρωθυπουργός" της Ηπείρου φαίνεται να προτιμάει τα χωριά και τις πόλεις που ζουν οι ψηφοφόροι του. Αφήνοντας την Ήπειρο έξω από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αν εξαιρέσουμε τις αποστολές με τα τουριστικά φυλλάδια, σε ποιες εργασίες της Ευρώπης συμμετέχει η Ήπειρος? Με ποιες άλλες περιφέρειες έχει αναπτύξει κοινές δράσεις και ποια ευρωπαικά χρηματοδοτικά εργαλεία πέρα από το ΕΣΠΑ έχει χρησιμοποιήσει ? Έχει υποβάλει ποτέ πρόταση στο θεσμό RegioStars Awards? Γνωρίζει, συμμετέχει στις εργασίες της συνάντησης των περιφερειών της Ευρώπης - open days ? Ποιος είναι ο στόχος της Ηπείρου την επόμενη δεκαετία; Να παραμείνουμε η τελευταία περιφέρεια της Ευρώπης, μοιράζοντας τουριστικά φυλλάδια και κατασκευάζοντας δρόμους σύνδεσης Κάτω Ραχούλας - Άνω Ραχούλας μέχω Πέρα Ραχούλας;

 Μία φανατική σας αναγνώστρια

Ενημερωτική σύσκεψη για τις Τουριστικές Εκθέσεις

Με πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιου για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Στράτου Ιωάννου, συγκαλείται την ερχόμενη Τρίτη 6 Μαρτίου 2012 και ώρα 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στα Ιωάννινα, ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τη συζήτηση και ενημέρωση για τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε Διεθνείς Εκθέσεις στο Εσωτερικό και το Εξωτερικό. Έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια και εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Βελτίωση σημείων της Εθνικής Οδού από Τέροβο μέχρι Φιλιππιάδα

Στη βελτίωση σημείων της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Άρτας και συγκεκριμένα στο τμήμα από Τέροβο Ιωαννίνων μέχρι τη Φιλιππιάδα, που παρουσιάζουν προβλήματα για την οδική ασφάλεια, προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου. Ήδη εκπόνησε σχετική μελέτη, ενέταξε στο πρόγραμμά της πίστωση ύψους 200.000 ευρώ, ενώ στη συνεδρίαση της 1ης Μαρτίου 2012 η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου.

Νέα «καθίζηση» στις τιμές των ακινήτων

Περαιτέρω πτώση σημείωσαν το 2011, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι τιμές των ακινήτων σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου της RE/MAX. Συνοπτικά, οι μέσες τιμές των μεταχειρισμένων / παλαιών ακινήτων ήταν κατά 18% χαμηλότερες σε σχέση με το 2010, ενώ των νέων / νεόδμητων κατά 10%. Το 2011 αποτέλεσε μία από τις πιο δύσκολες, αν όχι τη δυσκολότερη χρονιά για την ελληνική οικονομία. Αναπόφευκτα επηρεάστηκε σημαντικά και ο κλάδος της διαμεσολάβησης ακινήτων. Σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την κτηματαγορά ήταν το πάγωμα των στεγαστικών δανείων από πλευράς τραπεζών, καθώς και η πορεία της οικονομίας με την οποία σχετίζεται τόσο η ψυχολογία των αγοραστών όσο και η αγοραστική τους δύναμη. Η επιβολή έκτακτων φόρων και το κλίμα ανασφάλειας για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας ενίσχυσαν την αναβλητικότητα εκ μέρους των αγοραστών και δημιούργησαν υπερπροσφορά ακινήτων.

Η Περιφέρεια αρωγός της ανάπτυξης της Κρουαζιέρας στην Ήπειρο


Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα η 1η σύσκεψη του Συμβουλίου Ανάπτυξης Κρουαζιέρας που συστήθηκε από τον Ο.Λ.ΗΓ στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων και την ανάδειξη της Περιφέρειας Ηπείρου ως τόπο προορισμού κρουαζιέρας.Στη σύσκεψη μετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ.ΗΓ κ. K. Τζοβάρας και ο Διευθυντής Ανάπτυξης του Ο.Λ.ΗΓ. κ. Κ. Γκρίνιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ Θ. Πιτούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας - αρμόδιος για την Τουριστική Ανάπτυξη της Περιφέρειας κ. Στράτος Ιωάννου, εκπρόσωποι των 4 Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ηγουμενίτσας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, της ΛΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, κα. Στη σύσκεψη συζητήθηκε πλέγμα δράσεων για προσέλκυση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων στην Ήπειρο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των εκδρομών που πραγματοποιούνται από τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, με την Περιφέρεια να αναλαμβάνει προωθητικές ενέργειες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ένταξη στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Ηπείρου και της κρουαζιέρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν για φέτος έχουν προγραμματισθεί 6 στάσεις κρουαζιερόπλοιων στην Πάργα, 3 στάσεις στην Ηγουμενίτσα και 11 στάσεις στην Πρέβεζα ενώ την επόμενη χρονιά έχει ήδη εξασφαλισθεί η στάση 28 κρουαζιερόπλοιων στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Δήλωση Σ. Ιωάννου:
Ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Στράτος Ιωάννου, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η προώθηση της κρουαζιέρας είναι ένας από τους στόχους του σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης της Ηπείρου. «Ως Περιφέρεια – συνέχισε – είμαστε δίπλα σε τέτοιες δράσεις για την περαιτέρω προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου. Αποφασιστικό ρόλο για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της ευκαιρίας, παίζουν οι εκδρομές που αγοράζουν οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων στα μέρη που ελλιμενίζονται. Γι’ αυτό το λόγο η Περιφέρεια προσπαθεί να ενισχύσει την ελκυστικότητα αυτών των εκδρομών προς την Ήπειρο συμβάλλοντας με όλα τα μέσα που διαθέτει. Υπολογίζουμε ότι η προσέλευση των κρουαζιερόπλοιων στην Ήπειρο θα αυξηθεί σημαντικά άμεσα αλλά και τα επόμενα χρόνια χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις δράσεις που αναλαμβάνονται».

Η σύνοδος των πρυτάνεων στα Γιάννενα

Στα Γιάννινα θα πραγματοποιηθεί, στις 9 και 10 Μαρτίου η 69η Σύνοδος των Πρυτάνεων και των Προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει την Παρασκευή 9 Μαρτίου στις πέντε το απόγευμα. Στο πλαίσιο της Συνόδου το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διοργανώνει την 54η Σύνοδο Προέδρων και Γραμματέων των Επιτροπών Ερευνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου καθώς και την 49η Συνάντηση των Γραμματέων των Επιτροπών Ερευνών, η οποία θα γίνει την Τετάρτη 7 Μαρτίου.Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων θα προεδρεύει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Ο Χ. Καστανίδης επιβεβαίωσε πριν λίγο την ίδρυση νέου κόμματος

Σε συνέντευξή του σε Ραδιοφωνικό Σταθμό της Αθήνας
Την απόφασή του να ιδρύσει νέο πολιτικό κόμμα στο οποίο θα συμμετέχουν διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε πριν λίγο από τη συχνότητα μέσω του στον Αθηναϊκό Ρ/Σ "Βήμα 99,5 fm" ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Καστανίδης. Μάλιστα, προεξόφλησε σε αυτό τη συμμετοχή διαγραμμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι: "Ήδη έχει ξεκινήσει μία συνεννόηση και μία συζήτηση μεταξύ των βουλευτών οι οποίοι διεγράφησαν ώστε να συντονίσουμε τις κοινοβουλευτικές μας και πολιτικές δραστηριότητες" δήλωσε και σημείωσε πως ό,τι είναι ανακοινώσιμο θα είναι σε λίγες ημέρες χωρίς να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο ανακοίνωσης του νέου κόμματος. Μην παραλείποντας να ασκήσει δριμεία επίθεση στον Γ. Παπανδρέου και τον Β. Βενιζέλο για τη νέα δανειακή σύμβαση, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μεταλλαχθεί σε νεοφιλελεύθερο και προσδιόρισε τη νέα πολιτική κίνηση ως θεματοφύλακα του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Στην Άρτα σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

Σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8:30 μ.μ. στην αίθουσα «Σκουφάς» στην Άρτα θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Άρτα, περιλαμβάνει συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων της περιοχής και κυρίως εργαζόμενους σε χώρους που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης του αεροδρομίου Ιωαννίνων


Στα Γιάννενα βρίσκεται από χθες το πρωί το κλιμάκιο των εμπειρογνώμων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για να εκτιμήσει την κατάσταση, τις υποδομές, τους όρους ασφαλείας και εργασίας στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Οι εκτιμητές έφτασαν στο αεροδρόμιο χθες στις 12.30 το μεσημέρι και ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως τις συζητήσεις με τη διοίκηση του αεροδρομίου, τις συναντήσεις με τους εργαζόμενους και τον έλεγχο των στοιχείων και των υποδομών.Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων είναι το δεύτερο που αξιολογείται από τους υπαλλήλους του ταμείου μετά από αυτό της Κέρκυρας, από την οποία ήρθε στα Γιάννενα το κλιμάκιο. Η επιτροπή θα αναχωρήσει σήμερα από τα Γιάννενα. Ο απώτερος σκοπός είναι ουσιαστικά η πώληση και των 39 περιφερειακών αεροδρομίων, προκειμένου να αντληθούν έσοδα τα οποία προβλέπονται από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Συνολικά, ο στόχος είναι να βρεθούν ποσά ύψους 50 εκ. ευρώ, από τις αποκρατικοποιήσεις των αεροδρομίων, των λιμανιών, της Εγνατίας οδού, του ΟΠΑΠ, των ΕΛΤΑ και άλλων οργανισμών. Η διαδικασία καλύπτεται από το νόμο 3986 του 2011.

Πώς θα γίνει η αποκρατικοποίηση
Η γνώμη που θα διατυπώσουν οι εμπειρογνώμονες θα υποβληθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου, το οποίο αποτελείται από επαγγελματικά στελέχη καθώς και εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, των κομμάτων δηλαδή που ψήφισαν τον ιδρυτικό νόμο του. Συμμετέχουν επίσης και δύο παρατηρητές, ένας από την Ευρωζώνη και ένας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά τη γνωμάτευση των ειδικών που είδαν από κοντά το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, το θέμα θα τεθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου που θα εγκρίνει τη διαδικασία του διαγωνισμού, την προεπιλογή, τους κύριους όρους της σύμβασης και θα επιλέξει και τον τελικό επενδυτή. Επίσης, θα ζητηθεί και η γνώμη ανεξάρτητου εκτιμητή. Η αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου Ιωαννίνων, όπως και όλων των υπολοίπων οργανισμών που θα ιδιωτικοποιηθούν, θα ολοκληρωθεί του χρόνου, καθώς η διάρκεια της διαδικασίας, όπως προβλέπεται, κυμαίνεται από 9 ως 15 μήνες, από την έναρξη της διαδικασίας (ουσιαστικά, από χθες για το αεροδρόμιο της πόλης) ως την κατάθεση του χρηματικού ποσού στο ταμείο. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στην οποία σήμερα υπάγεται το αεροδρόμιο, θα διατηρήσει, μετά την πώλησή του, το ρόλο της ως ρυθμιστής των αεροναυτικών υπηρεσιών και θα κρατήσει και τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Σε λίγο στον ΗΧΩ 102,7 fm ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Κολόκας

Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε σε λίγα λεπτά (στις 12:15), από τη συχνότητα του ΗΧΩ 102,7 fm. Καλεσμένος θα είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Παντελής Κολόκας, ο οποίος πέρα από τα τρέχοντα ζητήματα της Περιφέρειας και της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αναμένεται να αναφερθεί και στην επικείμενη υποψηφιότητά του στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. για τις προσεχείς εκλογές. Θυμίζουμε ότι στην τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO, ήρθε τρίτος πίσω από τους δύο βουλευτές και πολύ μπροστά από την Άννα Ασημακοπούλου, με τους Βασίλη Τσιαλιαμάνη και Φίλιππο Σάκκα να μην συμπεριλαμβάνονται στις μετρήσεις.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συνελήφθη 60χρονος για παράνομη οπλοκατοχή

Συνελήφθη, χθες  στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 60χρονος ημεδαπός, για παράνομη οπλοκατοχή. Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 60χρονου βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε ένα κυνηγετικό όπλο, το οποίο κατείχε παράνομα. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Αύριο η σύσκεψη για τη «ΔΩΔΩΝΗ»

Αύριο Σάββατο στις δώδεκα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου η σύσκεψη που συγκαλούν οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της Ηπείρου και ο Σύλλογος Εργαζομένων με αντικείμενο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί οι βουλευτές της Ηπείρου, τα πολιτικά κόμματα, ο Περιφερειάρχης και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια, οι Δήμαρχοι, τα Εργατικά Κέντρα, τα Επιμελητήρια κι άλλοι φορείς. Στόχος των διοργανωτών, όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους είναι να αναζητήσουν έστω και την τελευταία στιγμή, λύση που θα αποτρέψει τις εξελίξεις και θα διασφαλίσει τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης.

Ανοίγει ο φάκελος «Καριπίδης»


Αυτό που έπρεπε να αποφασιστεί εδώ και καιρό: ο έλεγχος μιας επιχείρησης που επιδοτήθηκε από το Δημόσιο για να μένουν… απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, αποφασίστηκε χτες από την επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Οδυσσέα Πότση.Η ιστορία αφορά τη βιομηχανία κατασκευής ελαστικών εξαρτημάτων «Αφοί Καριπίδη ΑΒΕΕ» και απασχολεί την τοπική κοινωνία εδώ και τέσσερα χρόνια. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έγιναν πολλά -παρεμβάσεις του Αλέκου Καχριμάνη ως νομάρχη και Επιμελητηρίου, συλλήψεις συνδικαλιστών, ύποπτες επιχειρηματικές συναλλαγές, ο θάνατος του ενός από τους ιδιοκτήτες, επίσχεση εργασίας από τους εργαζόμενους, θεσμικές παρεμβάσεις. Τα χρόνια πέρασαν, η επιχείρηση εξακολουθεί να υφίσταται αλλά δεν λειτουργεί, όπως είπαν χτες στην επιτροπή οι εργαζόμενοι στον «Καριπίδη». Δεν λειτουργεί τουλάχιστον το εργοστάσιο στα Γιάννενα, γιατί το εργοστάσιο στην Αθήνα δουλεύει κανονικότατα. Με αίτημα που κατέθεσαν στην επιτροπή ζήτησαν τη συνδρομή της Περιφέρειας για τη συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας στα Γιάννενα. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι ζήτησαν να γίνει εκ νέου παρέμβαση προς τη ΔΕΗ και τον δήμο Ιωαννιτών –είχε γίνει και πέρσι μετά από συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς όμως αξιοσημείωτα αποτελέσματα-, προκειμένου να υπάρξει μια ανακούφιση με τους λογαριασμούς για τις απλήρωτες οικογένειες. Ένα από το βασικό τους αίτημα ήταν να παρέμβει η Περιφέρεια προς το υπουργείο Εργασίας για να συνεχιστεί το επίδομα επίσχεσης που παίρνουν οι εργαζόμενοι από τον ΟΑΕΔ. Η πολιτική παρέμβαση θεωρείται αναγκαία καθώς ο ΟΑΕΔ δεν δίνει επίδομα επίσχεσης πάνω από έναν χρόνο, ο οποίος έχει περάσει. «Απάντηση περιμένουμε από το υπουργείο Εργασίας και για το τι θα γίνει με το εργοστάσιο. Σε τριμερή συνάντηση που είχαμε στο υπουργείο, η εταιρία δεσμεύτηκε ότι στις 12 Φεβρουαρίου θα καταθέσει το επιχειρηματικό της πλάνο. Τώρα το πήγε για τις 9 Μαρτίου. Νομίζουμε ότι ούτε και τότε θα γίνει κάτι» ανέφερε η εκπρόσωπος των εργαζομένων στην επιτροπή. Τα μέλη της επιτροπής έδειξαν μεγάλη κατανόηση για τα όσα κατέθεσαν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του «Καριπίδη» και αποφάσισαν να στηρίξουν στο υπουργείο τα αιτήματά τους.

Περί αναπτυξιακού νόμου
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε όμως η απόφαση να ανοίξει και ο φάκελος της επιχείρησης όσον αφορά την επιδότησή τους από τον αναπτυξιακό νόμο. Το αίτημα κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση» Νίκος Ζήκος λέγοντας ότι «πληρώνουμε την επιχείρηση για να έχει απλήρωτους εργαζόμενους. Να ανοίξει ο φάκελος». Στο ίδιο κλίμα και η τοποθέτηση του Βασίλη Ζιώβα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ εκ μέρους της παράταξης «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις», η Ρόη Ζηκίδου ζήτησε επίσης να ξεκαθαριστεί τι γίνεται με την επένδυση. Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Πότσης αποδέχτηκε πλήρως το αίτημα των εργαζομένων και της αντιπολίτευσης, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει η επιδότηση δόθηκε μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου ή μέσω του υπουργείου. Σημειωτέον ότι το ζήτημα της επιδότησης της επιχείρησης ήταν καίριο ζήτημα εδώ και χρόνια, από τότε που η ιστορία αυτή ξεκίνησε να απασχολεί την τοπική κοινωνία. Ωστόσο, κανείς αρμόδιος φορέας δεν άνοιξε τον φάκελο. Η βιομηχανία «Καριπίδης» εντάχθηκε στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου τον Φεβρουάριο του 2006, με απόφαση της τότε γνωμοδοτικής επιτροπής, στην οποία πρόεδρος ήταν ο πρώην περιφερειάρχης Ηπείρου Δημήτρης Πανοζάχος. Η επένδυση αφορούσε τον εκσυγχρονισμό της μονάδας ελαστικών εξαρτημάτων, ο οποίος, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, έχει γίνει. Από τον Ιούνιο του 2011, η αρμοδιότητα για τον αναπτυξιακό νόμο έχει περάσει στην αιρετή Περιφέρεια. Μεγάλη σημασία έχει βέβαια το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις που απορρέουν για τον επιχειρηματία από την επιδότησή του μέσω αναπτυξιακού νόμου, διαρκούν μια πενταετία, η οποία έχει παρέλθει. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει και ισχύει για όλη την αγορά: Πώς είναι δυνατόν να επιδοτούνται επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι υγιείς;

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

"ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ!!!"

Επιεικώς απαράδεκτες μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του κ. Γκόκα ως προέδρου του ΔΣ του Νομικού Προσώπου «Κέντρο κοινωνικής Μέριμνας – Παιδείας – Αθλητισμού – Πολιτισμού Δήμου Αρταίων »που αφορούν την παράταση αναστολής λειτουργίας του κολυμβητηρίου μέχρι τις 31-3-2012. Γνωρίζουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι κ. Γκόκα, δεν χρειάζεται να μας το υπενθυμίζετε. Μην χρησιμοποιείτε όμως τους παιδικούς σταθμούς ως δικαιολογία για την απόφασή σας. Είμαστε και εμείς γονείς και δεν θέλουμε τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε παγωμένους παιδικούς σταθμούς, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Σε καμιά περίπτωση , με στοιχεία του δικού σας αθλητικού κέντρου, ένας μήνας λειτουργίας του δεν κοστίζει 50.000€. Προσβάλετε τη νοημοσύνη μας λέγοντας ότι έχετε δρομολογήσει αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Τα ίδια ακούμε 5 χρόνια τώρα. Φτάνουν πια οι μελέτες Βαρεθήκαμε!!! Βγείτε επιτέλους και πείτε ότι το κολυμβητήριο θα λειτουργεί μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί έτσι σας βολεύει και αφήστε τα περί ασφάλειας των παιδιών μας και τις ψεύτικες συγνώμες « για την αναστάτωση των προπονήσεων » όπως αναφέρετε. Ταξιδεύουμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με τα παιδιά μας για αγώνες και βλέπουμε κ. Γκόκα. Κλείνουν και αλλού πισίνες αλλά φροντίζουν και βρίσκουν λύσεις . Αξιοποιούν ιδέες και εκτιμούν τον κόπο και την προσπάθεια των αθλητών τους, κάτι που εσείς, στα βήματα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής , δεν κάνετε. Αλήθεια τα 25.000€ που δαπανήθηκαν από τον Δήμο για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις τα εξοικονομήσατε και αυτά από το κλειστό κολυμβητήριο; Λυπούμαστε που ένας αθλητικός χώρος και τα παιδιά μας που ασχολούνται με την κολύμβηση, έχουν προξενήσει τόσο μεγάλη οικονομική ζημιά σ΄αυτήν την πόλη της οποίας μην ξεχνάτε είμαστε και κάτοικοι και ψηφοφόροι.

Οι γονείς των Κολυμβητών ΔΟΞΑ ΑΡΤΑΣ

Εκδήλωση από τον πολιτιστικό σύλλογο Λούτσας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της συνοικίας ΛΟΥΤΣΑΣ του Δ. Ιωαννιτών, διοργανώνει την Τετάρτη 07 Μαρτίου 2012 και ώρα 21.00 στην αίθουσα “ Β. Πυρσινέλλας ” του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας με θέμα " Γυναίκα, του μόσχου το κλαδί και της ελιάς το φύλλο ". Τα αποτελέσματα της δημιουργικής συνάντησης ερασιτεχνών τραγουδιστών, χορευτών και παραμυθάδων παρουσιάζονται μέσα από μια μουσικοχορευτική εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στη γυναίκα της παραδοσιακής κοινωνίας. Ο προφορικός λόγος, τα δρώμενα και οι συμβολικές αναπαραστάσεις που θα παρουσιαστούν συνδέουν το νόημα των μηνυμάτων των παραμυθιών και των παραδόσεων με το χορό που στην παράσταση διατηρεί μόνο τα συμβολικά του χαρακτηριστικά, ενώ τα τραγούδια ακολουθώντας τον κύκλο της ζωής της γυναίκας μας ταξιδεύουν στα χρονικά και τοπικά όρια της ελληνικής αγροτικής κοινωνίας. Συμμετέχουν χορευτές και χορεύτριες του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Λούτσα”, ο ηθοποιός Μιχαήλ Δουκάκης, τραγουδούν η Κεχαγιόγλου Χρυσούλα, η Κατερίνα Κωνσταντίνου και συνοδεύουν οι μουσικοί Αλέξανδρος Λιοκάτης ( κλαρίνο ), Φώτης Καραμπάς ( βιολί ), Γιάννης Λίτος ( ακορντεόν ), Κυριάκος Κατσαβός ( Ποντιακή λύρα ), Φώτης Παπαζήκος ( λαούτο ), Γιάννης Βάγιας ( τουμπάκι ), Δημήτρης Αρκουλής ( τσαμπούνα ), Αλέξανδρος Παπουτσής ( Δραμινή λύρα ), Σταύρος Παπαναστασίου και Πουλχερία Τσαβδάρη ( κρουστά ) . Τη σκηνοθεσία έκανε η Πουλχερία Τσαβδάρη . Τη γενική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Βασίλης Ράπτης. H είσοδος είναι ελεύθερη .

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Στα 4,5 εκ. ευρώ το έλλειμμα του Δήμου Φιλιατών

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών εισάγονται για συζήτηση σε διαδοχικές συνεδριάσεις, την 21η Μαρτίου, οι ισολογισμοί της τελευταίας (προ Καλλικράτη) πενταετίας του Καποδιστριακού Δήμου Φιλιατών. Το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών που διενήργησαν τον ταμειακό έλεγχο, εντοπίζει σε βάθος πενταετίας έλλειμμα 4,5εκ. ευρώ. Από αυτά 3,7 εκ. αφορούν σε ταμειακό έλλειμμα του Δήμου, ενώ 800.000 περίπου σε έλλειμμα στο ταμείο της ύδρευσης. Για το Δήμο Φιλιατών υπάρχει από το 2009 σε εξέλιξη ανακριτική διαδικασία για έλλειμμα που τότε είχε εντοπιστεί της τάξεως του 1,6 εκ. ευρώ, έλλειμμα για το οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι σε υπαλλήλους, αιρετούς αλλά και σε βάρος του πρ. Δημάρχου Φιλιατών, Μηνά Ντουμάζιου.

Pogonistas: Συμμέτοχη στη διεθνή καμπανιά ''Lets Do It''

Για ένα καθαρό Πωγώνι
Το "Let's Do It" είναι μια διεθνής εθελοντική καμπάνια που ξεκίνησε για 1η φορά το 2008 στην Εσθονία και είχε σαν στόχο να καθαριστεί από εθελοντές μέσα σε μία μόνο ημέρα ολόκληρη η χώρα από κάθε λογής σκουπίδια. Τελικά στις 3 Μαΐου του 2008, 50.000 εθελοντές καθάρισαν 10.000 τόνους σκουπιδιών από δασικές εκτάσεις. Από τότε το "Let's Do It" έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και πλέον μία φορά κάθε χρόνο πολίτες από όλο τον κόσμο καθαρίζουν τις πόλεις τους περνώντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αλτρουισμού για το περιβάλλον αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Φέτος για πρώτη φορά θα φιλοξενήσουμε το ''Let's Do It'' στην Ελλάδα.. Θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με όλους τους εθελοντικούς φορείς της Ελλάδας, αλλά και όλους όσους θέλουν να συμβάλλουν, και μαζί να καθαρίσουμε μέσα σε μία μόνο ημέρα ολόκληρη τη χώρα.. Ημερομηνία της κοινής μας δράσης είναι η Κυριακή 29η Απριλίου 2012. Βασικός σκοπός της καμπάνιας είναι να ενεργοποιήσουμε σε ολόκληρη την Ελλάδα εθελοντικές οργανώσεις, και άλλους φορείς και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να καταφέρουμε να πετύχουμε το μεγάλο στόχο!!! Μερικές φορές φαίνεται δύσκολο, μερικές φορές χρειάζεται να αντιμετωπιστούν πολλές προκλήσεις, αλλά είναι διασκεδαστικό και είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί! Έτσι και εμείς οι Pogonistas πήραμε την απόφαση να στηρίξουμε αυτή τη πανελλήνια προσπάθεια και να βοηθήσουμε στη καθαριότητα της περιοχής μας.. Σαν pogonistas καλούμε επίσης σε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι να συμμετάσχουν όσοι σύλλογοι των χωριών του Πωγωνίου μπορούν, ο δήμος Πωγωνίου, υπηρεσίες, σχολεία και άλλοι φορείς και όλοι μαζί να βάλουμε ένα λιθαράκι και να καταφέρουμε να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα!!! Ένα καθαρό Πωγώνι . Ελπίζουμε να το πετύχουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ...

ΠΡΕΒΕΖΑ: Καταγραφή δικαιούχων για το κοινωνικό παντοπωλείο

Στην καταγραφή των οικογενειών που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν από το κοινωνικό παντοπωλείο προχωρά ο Δήμος Πρέβεζας. Το παντοπωλείο θα λειτουργήσει με τη συνεργασία Δήμου και Μητρόπολης με στόχο να καλύψει ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με τα είδη πρώτης ανάγκης. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων υποβάλλονται στην Διεύθυνση Πρόνοιας. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περισσότερες από ενενήντα ενώ σημαντικό είναι το ενδιαφέρον από συλλόγους και απλούς πολίτες που επιθυμούν εθελοντικά να στηρίξουν τη λειτουργία του παντοπωλείου.

Κινδυνεύει με εξαφάνιση το προστατευόμενο δέλτα του ποταμού Αχέροντα!

Το προστατευόμενο δέλτα του Αχέροντα απειλείται άμεσα με εξαφάνιση, από μεγάλα αποστραγγιστικά έργα. Το αποστραγγιστικό – αρδευτικό έργο Βαθυπέδου Αμμουδιάς και Βαλανιδορράχης έκτασης περίπου 7.000 στρεμμάτων έχει ήδη ξεκινήσει. Το έργο περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, την κατασκευή αποστραγγιστικής σήραγγας μήκους 280 μ. με στόχο την «εξυγίανση» του όρμου της Αμμουδιάς η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση σημαντικών ελών που αναπτύσσονται στα χαμηλότερα μέρη του δέλτα. Οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν τεθεί για την υλοποίηση του έργου αποτελούν μόνο ένα φτωχό περιβαλλοντικό άλλοθι, αφού δεν διασφαλίζουν ούτε καν την ακεραιότητα των ελάχιστων υγροτοπικών εκτάσεων που θα επιβιώσουν μετά την ολοκλήρωση των έργων αποξήρανσης. Αντίθετα, εγγυώνται την απώλεια προστατευόμενων ειδών και σημαντικών βιοτόπων και την καταστροφή ενός τοπίου υπερτοπικής οικοτουριστικής και πολιτισμικής αξίας. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η περιβαλλοντική αξία της περιοχής είναι αναγνωρισμένη, καθώς έχει ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA 2000 (ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, GR2140001) και έχει θεσμοθετηθεί ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης με Περιφερειακές Ζώνες. Επίσης έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ΖΕΠ (GR2120008) λόγω της σημαντικότητάς της για τα πουλιά κατά τη εαρινή και φθινοπωρινή μεταναστευτική περίοδο, καθώς και επειδή σε αυτή φωλιάζουν είδη πουλιών σημαντικά όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο. Η περιοχή ξεχωρίζει ειδικά για την ιχθυοπανίδα της, καθώς φιλοξενεί 11 ιθαγενή είδη ψαριών του γλυκού νερού, μερικά από αυτά εξαιρετικά σπάνια και αυστηρώς προστατευόμενα, όπως ο ζουρνάς και ο αχερονογωβιός, το δεύτερο αποκλειστικά ενδημικό του Αχέροντα. Ακόμη, λόγω του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της η περιοχή προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Στο πλαίσιο αυτό, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα οι πάμπολλες επιστημονικές ελλείψεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και οι νομικές πλημμέλειες τόσο της πράξης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, όσο και της γενικότερης διαδικασίας, που ακολουθείται για την προώθηση του έργου. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Αρχέλων και MOm είναι αντίθετες στη εκτέλεση ενός αποστραγγιστικού έργου μεγάλης κλίμακας, σε μία διεθνώς προστατευόμενη περιοχή, με οικολογική, αισθητική και οικονομική αξία, βάσει μίας ΜΠΕ με αμφίβολη επιστημονική τεκμηρίωση. Στην περιοχή απαιτείται μια συνολική διαχείριση των υδάτων, σύμφωνα με τις επιταγές της Οδηγίας – Πλαίσιο για το Νερό, που θα λάβει υπ΄ όψιν τις ιδιαιτερότητες και τη μοναδικότητα του χώρου, και θα στοχεύει, όχι στην απόδοση εδαφών για καλλιέργεια ή οικιστική/τουριστική αξιοποίηση, αλλά στην αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων που υπάρχουν εκεί, όπως, για παράδειγμα, η σημαντική ρύπανση των υδάτων του Αχέροντα.

Σύσκεψη για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ

Με αντικείμενο την εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού πραγματοποιήθηκε σήμερα προγραμματισμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου. Συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θ. Μπέγκας με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, ο Αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Αθ. Βλέτσας και ο εργολάβος του έργου.