Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Νέα έργα στο Δήμο Ιωαννιτών

Το Δημοτικό Συμβούλιο, στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση αποφάσισε την έγκριση ενός εκατομμυρίου ευρώ για την εκτέλεση έργων σε όλη την έκταση του Δήμου. Πρόκειται για μία απόφαση καθοριστικής σημασίας καθώς με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν ανάγκες σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.Τέλος το σώμα επικύρωσε την απόφαση του Πνευματικού Κέντρου για μείωση των διδάκτρων σε όλα τα τμήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης κατά 10%, όπως άλλωστε είχαν ανακοινώσει προ ημερών ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου.

Επίσκεψη Αλ.Καχριμάνη στο Λίθινο

Την έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου για τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, ειδικά την τωρινή περίοδο κατά την οποία αναθεωρούνται πολλά ζητήματα για την κτηνοτροφία και τη γεωργία, υπογράμμισε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή Λιθίνου, όπου είναι σε εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού του κάμπου. Ο Περιφερειάρχης, που συνοδευόταν από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Βασίλειο Παπαχρήστου, συναντήθηκε και με αγρότες της περιοχής, οι οποίοι του εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επιτάχυνση, αλλά και την αρτιότητα των εργασιών που εκτελούνται, με την ολοκλήρωση των οποίων θα καταστεί δυνατή η παράδοση των κτημάτων στους ιδιοκτήτες τους. Σε δηλώσεις του ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι ο Αναδασμός Λιθίνου έχει ξεκινήσει πριν 15 -17 χρόνια, αλλά είχε την ίδια τύχη με άλλα αρδευτικά – εγγειοβελτιωτικά έργα στην Ήπειρο, που έμειναν στο τέλμα, είτε επειδή δεν δόθηκαν τα απαιτούμενα κονδύλια από το Υπουργείο Γεωργίας (Αγροτικής Ανάπτυξης), είτε γιατί δεν υπήρξε μέριμνα να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις στα τεχνικά δελτία, ώστε να ενταχθεί η συνέχιση των έργων στο Γ΄ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ. «Το αρδευτικό Λίθινου, αποτελεί το ακραίο παράδειγμα αυτής της κατάστασης», τόνισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι υπολειπόμενες εργασίες για τον καθαρισμό των κτημάτων γίνεται με μεγάλη προσπάθεια και με πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου και βάσει της μελέτης που έχει εκπονηθεί. «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, χωρίς ιδιαίτερους πόρους. Έχουμε όμως υποχρέωση να τελειώσουμε τα έργα αυτά, για να στηριχθούν οι άνθρωποι του μόχθου, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα κτήματα οι αγρότες μας», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης για να συμπληρώσει ότι η επόμενη άμεση προτεραιότητα της Περιφέρειας είναι η ολοκλήρωση των αντίστοιχων έργων σε Χρυσοβίτσα και σε Μαργαρίτι. Τέλος ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον υπάλληλο – χειριστή της Περιφέρειας για τη μεθοδικότητα με την οποία εργάζεται, καθώς και τον κ. Β. Παπαχρήστου για την αρωγή του κατά τη διάρκεια των εργασιών. Από την πλευρά του ο κ. Β. Παπαχρήστου μετέφερε στον Περιφερειάρχη την ικανοποίηση των κατοίκων και των αγροτών για την ολοκλήρωση επιτέλους του έργου, υπογράμμισε το ενδιαφέρον που ήδη εκδηλώνεται για την καλλιέργεια του κάμπου που είχε εγκαταλειφθεί επί δεκαετίες, τονίζοντας οι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου. Να σημειωθεί ότι η β΄ φάση του Αρδευτικού Λίθινου, μετά από προσπάθειες της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, εντάχθηκε στο Γ’ ΚΠΣ το 2003 και ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό, έχοντας προϋπολογισμό 1.050.000 ευρώ, ενώ από πόρους της πρώην Ν.Α.Ι. διατέθηκαν επιπλέον 200.000 περίπου ευρώ.

ΑΡΤΑ: Στέγαση Υπηρεσιών στο πρώην Δημαρχείο Αμβρακικού

Ολοκληρώθηκε το κτήριο που προοριζόταν για να λειτουργήσει το Δημαρχείο στον πρώην Δήμο Αμβρακικού για το οποίο χρειάστηκαν περίπου δέκα χρόνια έως ότου αποπερατωθεί. Στο νέο κτήριο η Δημοτική Αρχή Άρτας αποφάσισε να στεγαστούν, από 1-2-2012, Υπηρεσίες του Δήμου αλλά και το τοπικό Κ.Ε.Π. καθώς και η δομή «Βοήθεια στο σπίτι». Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος εξοικονομεί χρήματα από δαπάνες μίσθωσης ιδιωτικών κτηρίων όπου στεγάζονταν οι Υπηρεσίες αυτές και ειδικότερα το «Βοήθεια στο σπίτι» και το Κ.Ε.Π. Επίσης το αγροτικό ιατρείο, το οποίο στεγαζόταν σε μισθωμένο κτήριο, μεταφέρθηκε και αυτό στον ιδιόκτητο χώρο του πρώην Δημαρχείου εξασφαλίζοντας καλύτερη εξυπηρέτηση στους κατοίκους. Σχετικά με το θέμα ο Αντιδήμαρχος κύριος Φίλιππος Παππάς ανέφερε: «Με τη στέγαση Υπηρεσιών του Δήμου Αρταίων στο Δημαρχείο του πρώην Καποδιστριακού Δήμου και νυν Δ.Ε. Αμβρακικού, εκτός από την αξιοποίηση του κτηρίου στην κατεύθυνση της καλύτερης εξυπηρέτησης των δημοτών, επιπλέον εξοικονομούνται χρήματα προς όφελος του Δήμου, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα δαπανούνταν για ενοίκια, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έργα και υποδομές. Στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών και η καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών σε ζητήματα κυρίως που χρήζουν κοινωνικής μέριμνας, διευκολύνοντας με κάθε τρόπο την πρόσβασή τους σε τέτοιου είδους υπηρεσίες. Από αυτή την άποψη θεωρούμε απαραίτητη τη στέγαση Υπηρεσιών του Δήμου Αρταίων σε δημαρχεία των πρώην Καποδιστριακών δήμων που συνενώθηκαν ».

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα που αφορούν ευπαθείς κοινωνικά ομάδες

Την έγκριση της συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα που αφορούν ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (ΤΟΠ ΕΚΟ) έλαβε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης (αρμόδιος για θέματα Υγείας) κ. Οδυσσέας Πότσης υπογράμμισε πως τα ΤΟΠ ΕΚΟ είναι προγράμματα κατάρτισης και συμβουλευτικής για ευπαθείς ομάδες. «Τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν αφορούν θέσεις εργασίας, αλλά κατάρτιση και συμβουλευτική. Για αυτό και το οικονομικό κίνητρο για τους ωφελούμενους είναι πενιχρό», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο των ΤΟΠ ΕΚΟ θα κατατεθούν προτάσεις από κάθε Περιφερειακή Ενότητα με τη συμμετοχή των ΟΤΑ και επιχειρηματικών - οικονομικών φορέων, με βασικές κατευθύνσεις τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Στην Π.Ε. Ιωαννίνων πρόκειται να διαμορφωθούν δύο συμπράξεις. Στην πρώτη σύμπραξη επικεφαλής είναι η Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ και συμμετέχουν ακόμη η Περιφέρεια Ηπείρου, οι Δήμοι Ιωαννιτών, Δωδώνης και Ζίτσας, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, το παράρτημα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, το ΓΕΩ - ΤΕΕ και δύο ΚΕΚ. Στη δεύτερη σύμπραξη επικεφαλής είναι το BIC Ηπείρου και συμμετέχουν ακόμη η Περιφέρεια Ηπείρου, οι Δήμοι Βορείων Τζουμέρκων, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Μετσόβου και Κόνιτσας, το ΓΕΩ - ΤΕΕ, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και δύο ΚΕΚ. Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, συζήτησε επίσης ζητήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Αφοί Γ. Καριπίδης ΑΒΕΕ».

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για πρόγραμμα JESSICA

Η πρώτη συνάντηση των εταιρών του προγράμματος JESSICA, έγινε σήμερα, στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη για θέματα Ανάπτυξης κ. Τατιάνας Καλογιάννη. Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση ημερίδας εντός του Μαρτίου για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Επιτυχημένη η πρώτη δωδεκάωρη "εμπειρία" TEDx στα Γιάννενα

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε σε όσους βρέθηκαν χθες στο Δημοτικό Πολυχώρο στα παλιά σφαγεία, η εκδήλωση TEDxIoanninaLive. Πάνω από 150 συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία: έναν καταιγισμό ιδεών από κορυφαίους διανοητές, ακτιβιστές κι επιστήμονες απ´ όλο τον κόσμο, σε απευθείας ζωντανή μετάδοση από το ΤED2012 που πραγματοποιείται στην Καλιφόρνια. Και παρόλο που η μέρα ήταν αφιερωμένη στις ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, κι αφορούσε την επιστήμη, το περιβάλλον, την συμμετοχή των πολιτών και τις πόλεις του μέλλοντος, οι παράλληλες δράσεις στα διαλείμματα, ήταν γεμάτες από ζωντανή jazz μουσική, χορό, διαδραστικά θεατρικά και επιδαπέδια παιχνίδια σκέψης και αλληλογνωριμίας και φυσικά, ανταλλαγή απόψεων, με άφθονο καφέ, τοπικό κρασί και καλό φαγητό. Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που σημαντική μερίδα θεατών, βρέθηκε ενεργά παρούσα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, στην πολύωρη εκδήλωση. Σημειώνουμε, ότι το TEDxIoanninaLive, πραγματοποιήθηκε από τριανταμελή ομάδα συμπολιτών μας, με την επιπλέον βοήθεια πενήντα εθελοντών, κυρίως φοιτητών και νέων επιστημόνων, την ηθική συμπαράσταση της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών αλλά και την ουσιαστική χορηγική υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων που προσέφεραν, σε είδος, ότι χρειάστηκε η διοργάνωση, όπως και το κόστος ενοικίασης του Δημοτικού Πολυχώρου. Κι η προσπάθεια ευτυχώς, δεν θα σταματήσει εδώ. Ήδη έχει προγραμματιστεί κι η επόμενη εκδήλωση σε περίπου έναν μήνα, στις 5 Απριλίου. Αυτή τη φορά με την φυσική παρουσία διακεκριμένων ελλήνων ομιλητών στη σκηνή του TEDxIoanninaChange, αλλά και την απευθείας σύνδεση ζωντανά με ένα πολυεθνικό πάνελ ομιλητών στο Βερολίνο. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στους χώρους των Ιστορικών Αρχείων στο Σουφαρί Σεράι.

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης Οδοντιάτρων

Την ώρα που η Ιερή Συμμαχίας των βαμπίρ της Ε.Ε. και των ντόπιων αρπακτικών αλυσοδένουν το Έθνος των εργαζομένων και τα πλατειά λαϊκά στρώματα προκειμένου να βγουν κερδισμένοι από την κρίση τους οι καπιταλιστές και οι αποτυχημένοι τοκογλύφοι τραπεζίτες ντόπιοι και ξένοι. Την ώρα που ο τρισάθλιος δοτός Παπαδήμ(ι)ος μαζί με την συμμορία του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ παραποιώντας την λαϊκή βούληση υπογράψουν την νέα Δανειακή Σύμβαση εξαθλίωσης του λαού προκειμένου να εξασφαλιστούν νέα πεδία κερδοφορίας των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και των τραπεζιτών. Το Έθνος των εργαζομένων βγαίνει στο προσκήνιο της ιστορίας και της κοινωνίας συνεχίζοντας τις απεργίες και τις καταλήψεις εργοστασίων και χώρους δουλειάς. Ο ιερός αγώνας των εργατών της Χαλυβουργικής που συμπληρώνει 125 μέρες. Ο αγώνας των εργαζομένων στην «Ελευθεροτυπία», του «ΑΛΤΕΡ», τον Λουκίσα και την Ιντρακόμ. Ο αγώνας των κτηνοτρόφων της Ηπείρου μαζί με τους εργαζομένους της ΔΩΔΩΝΗΣ για να μη ξεπουληθεί η βιομηχανία βρίσκει τον Οδοντιατρικό κόσμο της Ηπείρου αλληλέγγυο. Κομμάτι και εμείς του κόσμου που πλήττεται σηκώνουμε το κεφάλι παλεύοντας για αξιοπρέπεια, ψωμί και δημοκρατία. Παλεύοντας και επιβάλλοντας ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας –Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.-Κεφαλαίου. Μονομερή διαγραφή του τοκογλυφικού χρέους της χώρας καθώς και το σπάσιμο της τρισάθλιας χρεομηχανής που μας έχει επιβληθεί. Με έξοδο από την Ε.Ε. και το ευρώ υπάρχει ζωή για τους εργαζομένους έξω από ΕΟΚ και Ε.Ε. με την προϋπόθεση της εθνικοποίησης δίχως αποζημίωση των μετόχων, των Τραπεζών, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των λιμανιών, των συγκοινωνιών λειτουργώντας με εργατικό κοινωνικό έλεγχο. Με την υγεία στην υπηρεσία του λαού. Με δημόσια Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια Οδοντοστοματικό Τομέα Υγείας με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που θα λειτουργεί με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να διατηρεί το ιατρείο ου. Γιατί το ξαναλέμε η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα και δημόσιο αγαθό.

Ομιλία Χρ.Κατσούρα στη Βουλή για τον εφαρμοστικό νόμο αρμοδιότητας Υπ. Υγείας και Υπ. Εργασίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές δυστυχώς ο δημόσιος διάλογος, πιο αναγκαίος από ποτέ, γίνεται με κραυγές και ψίθυρους, υπό την παρουσία νταντάδων σε ένα γυάλινο κόσμο και σε ένα γυάλινο θέατρο που θρυμματίζεται. Ξεχνούμε όλοι μας πως ιστορικά η εθνική συνείδηση σε καιρούς φόβου και δημοκρατικών ελλειμμάτων, θεσμικών ελλειμμάτων, εθνικής απομόνωσης και απειλής, κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν ψευδεπίγραφο πατριωτισμό από όλους μας. Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο. Το άρθρο 2 αφορά τα νοσοκομεία ΕΣΥ, ενιαία νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Το Υπουργείο είχε πει πριν από αρκετούς μήνες πως, μετά από έξι μήνες και την εμπειρία που θα έχει, είτε θα κάνει μεγαλύτερες τομές στις συνενώσεις είτε θα ξαναγυρίσει στο παλαιό καθεστώς. Δυστυχώς, σήμερα δεν κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω ποια είναι η πολιτική του. Έρχομαι τώρα στον ΕΟΠΥΥ. Έχω κατ’ επανάληψη τονίσει πως πρόκειται για μία παραδειγματική προς αποφυγή μεταρρύθμιση. Πράγματι, κάθε προσπάθεια περιορισμού των δαπανών, χωρίς να περιορίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, είναι ένα δύσκολο και δυσεπίλυτο πρόβλημα παγκοσμίως. Οι προβλέψεις λένε πως στην Ευρωζώνη, ενώ το ΑΕΠ μέχρι το 2050 θα αυξηθεί κατά 1,8 φορές, οι δαπάνες για τις υπηρεσίες υγείας θα αυξηθούν κατά 3,5 φορές. Πράγματι, η σπατάλη στον ελλαδικό χώρο είναι σημαντική. Όμως, τα μέτρα που παίρνονται μοιάζουν κατ’ εξοχήν λογιστικά. Ακόμη και αν κατορθώναμε να είχαμε ένα σύστημα που να μην υπάρχει καμία σπατάλη, που θα φθάναμε γρήγορα στο σημείο μηδέν, οι δαπάνες θα άρχιζαν να ξανανεβαίνουν, γιατί η αύξηση πυροδοτείται από δυνάμεις που δεν ελέγχονται εύκολα από τις κυβερνήσεις. Γιατί το λεγόμενο χάος στις υπηρεσίες υγείας δεν θα σταματήσει να υπάρχει, αφού δημιουργείται από παράγοντες επιδημιολογικούς, όπως οι ηλικιωμένοι και τα χρόνια νοσήματα, τη νέα τεχνολογία, το νέο φάρμακο, την έκρηξη της γνώσης και το χάσμα μεταξύ γνώσης και πρακτικής. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ αρκετοί από το Υπουργείο μιλούν για την πορεία των κακών παρόχων υπηρεσιών υγείας, κανείς δεν μιλά για τους καλούς παρόχους. Ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να συμβάλλεται μόνο με τους καλύτερους παρόχους υπηρεσιών υγείας και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό, όμως, δεν γίνεται.Είναι, επίσης, ενδεικτικό ότι ενώ σε άλλες χώρες, που πράγματι και εκεί υπάρχει πρόβλημα με τις δαπάνες για την υγεία, υπάρχει ένας σημαντικός διάλογος για τη μεταφορά πόρων προς την πρόληψη και το υγειονομικό και οικονομικό όφελος που πιθανώς θα υπάρξει, εδώ ουδέν γίνεται. Ενώ εκεί κατανοούν πως λίγα χρόνια νοσήματα ευθύνονται για το κακό επίπεδο υγείας και το αυξημένο κόστος, εδώ διαιρούμε το συνολικό ποσό προς τον αριθμό των γιατρών, για να δούμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Έρχομαι στο θέμα των φαρμακείων. Με δική μας ευθύνη και των εκπροσώπων των φαρμακοποιών δεν τέθηκε ποτέ το πραγματικό πρόβλημα, ποιος δηλαδή πρέπει να είναι ο ρόλος του φαρμακείου σε ένα εθνικό σύστημα υγείας. Προφανώς, η απελευθέρωση του ωραρίου πρέπει να γίνει, εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Η μη συνεννόηση μεταξύ του Υπουργείου και των φαρμακοποιών είναι ενδεικτική του επιπέδου του διαλόγου στη χώρα. Έρχομαι στα φάρμακα. Το κεντρικό ερώτημα είναι το εξής: Υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση της συνταγογράφησης των γενοσήμων; Προφανώς και εδώ η απάντηση είναι θετική. Όμως, γιατί χρειάζεται καθορισμός της τιμής για τα αντίγραφα; Εάν πράγματι πιστεύει κάποιος στον υγιή ανταγωνισμό, θα έπρεπε να αφήσει ελεύθερη την τιμολόγηση. Οι τιμές δεν θα έπεφταν απλώς, αλλά θα κατακρημνίζονταν. Είπε ο κύριος Υπουργός ότι δεν έλαβε εντολή να πετά τα χρήματα του ελληνικού λαού από το παράθυρο. Προφανώς, κάποιοι άλλοι, πριν απ’ αυτόν, αυτό έκαναν. Άρα, μήπως αυτό είναι ένα ζήτημα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, για παράδειγμα, με μία εξεταστική επιτροπή; Γιατί, εάν αυτό γινόταν, θα πρέπει να απαντήσουμε και στο πού οφειλόταν. Σε πολιτική αφέλεια, σε πολιτική ανικανότητα ή στο πολιτικό χρήμα; Κύριε Πρόεδρε, με αφορμή το άρθρο 42 και την εξουσιοδότηση στον Υπουργό για τη μείωση στις συντάξεις θέλω να κάνω μία παρατήρηση. Μιλούμε εδώ και πολύ καιρό για πόλεμο, αλλά πιστεύω ότι δεν προετοιμαζόμαστε καν για την επόμενη μέρα, για τις επόμενες μάχες. Δείχνουμε να μην ενδιαφερόμαστε για τους νέους. Η συζήτηση περιορίζεται μόνο στο πώς θα περιορίσουμε τις μειώσεις στις επικουρικές και κύριες συντάξεις και δεν τολμούμε να ανοίξουμε ένα καίριο ζήτημα που θα το βρούμε μπροστά μας σε λίγους μήνες, το ασφαλιστικό. Το 2030 το 38% των κατοίκων της Ευρωζώνης θα είναι πάνω από εξήντα πέντε ετών. Εάν προσθέσετε τους ανέργους, τα παιδιά και τους εφήβους, καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα είναι εκρηκτικό και εμείς περιμένουμε μοιρολατρικά την υποταγή στο πραγματικό. Τέλος, νομίζω ότι είναι διάχυτη η απόσταση ανάμεσα στην επιθυμία των διαφόρων Υπουργείων και στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, κατά την εκτίμησή μου, θα είναι ακόμα μεγαλύτερη η απόσταση απ’ αυτό που θα βιώσουμε σύντομα στις υπηρεσίες υγείας στο εγγύς μέλλον.

Ο Φ.Φίλιος στην Εκτελεστική Επιτροπή για τον Οργανισμό Ρυθμιστικού

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων,αναδείχθηκε το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης τροποποίησης του Νόμου που ορίζει την Εκτελεστική Επιτροπή στον Οργανισμό Ρυθμιστικού. Το ΥΠΕΚΑ με έγγραφό του ζητούσε από το Δήμο τον ορισμό εκπροσώπου. Εκπρόσωπος ορίστηκε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος με αναπληρωτή τον κ. Γιώργο Παπαδιώτη. Αυτό όμως που τονίστηκε με έμφαση από τον Δήμαρχο είναι ότι επιβάλλεται άμεση τροποποίηση του Νόμου καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν του τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με την εφαρμογή του Καλλικράτη. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την εκπροσώπηση με ένα μόνο μέλος καθώς το Ρυθμιστικό αφορά κατεξοχήν το Δήμο μας. Θεωρούμε επιβεβλημένη την επικαιροποίηση του Νόμου και την αύξηση της εκπροσώπησης του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο μέλη στην Εκτελεστική Επιτροπή» τόνισε ο κ. Φίλιος.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ:Στηρίζω Βενιζέλο

Το κείμενο υποστήριξης της υποψηφιότητας του Βαγγέλη Βενιζέλου για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ , υπέγραψε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και πρώην Νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, τονίζοντας: « στην παρούσα δύσκολη πολιτική συγκυρία , ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι αυτός που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα και τη προοπτική του ΠΑΣΟΚ ως εκφραστή της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Είναι αυτός που μπορεί , παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες , να προχωρήσει σε μια βαθειά οργανωτική ,πολιτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση , ώστε το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει αξιόπιστο , πατριωτικό , λαϊκό και προοδευτικό κίνημα στην υπηρεσία του λαού και του έθνους».

Με το νέο Κανονισμό Λειτουργίας θα συνεδριάζει στο εξής το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων

Με το νέο Κανονισμό Λειτουργίας θα συνεδριάζει στο εξής το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Ο Κανονισμός είναι το αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς που προηγήθηκε και αποσκοπεί στην εύρυθμη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του σώματος. Με αρκετές καινοτομίες και προσαρμοσμένος στις ανάγκες της σημερινής εποχής μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο για την περαιτέρω αναβάθμιση των συνεδριάσεων. Ο Κανονισμός εγκρίθηκε με τις θετικές ψήφους των παρατάξεων της Δημοτικής Αρχής και της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας. Αρνητική ψήφο έδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Τασούλας, Στέφανος Σκοπούλης και Χρήστος Μαντάς.

H Ήπειρος «πρωταθλήτρια» Ελλάδοςστα τροχαία !

Κατά 700% (!) αυξήθηκαν στο Νομό Πρέβεζας…
Θλιβερή πρωτιά στα τροχαία ατυχήματα είχε η Ήπειρος τον Δεκέμβριο του 2011, αφού για την περιοχή μας, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δείχνουν ποσοστιαία αύξηση της τάξεως του 110%! Σημειώθηκαν 21 τροχαία έναντι 10 ένα χρόνο πριν. Κι αυτό την ώρα που πανελλαδικά μειώθηκαν κατά 4,1%. Τα στοιχεία αυτά έρχονται να… κρούσουν το καμπανάκι προς τους αρμόδιους φορείς για να ξαναδούν το θέμα της ασφάλειας στους ηπειρωτικούς δρόμους, ειδικά ενόψει του Πάσχα και κυρίως του καλοκαιριού που η Ήπειρος στοχεύει και ελπίζει στην προσέλκυση περισσότερων όχι μόνο Ελλήνων, αλλά και ξένων επισκεπτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την Ήπειρο τα περισσότερα τροχαία (συγκριτικά με το 2010) συνέβησαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μια αύξηση που άγγιξε το 40,5%.

Τα στοιχεία
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκαλούν ερωτηματικά, αλλά και αυξάνουν την ανησυχία όχι μόνο των οδηγών, αλλά και των τοπικών Αρχών. Ίσως να είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην Ήπειρο η αύξηση των τροχαίων ήταν τόσο μεγάλη, συγκριτικά και με άλλες περιοχές, ίσως όμως να μην είναι και να πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην συντήρηση των οδικών δικτύων και στην σήμανση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι ανεπαρκής και δυσδιάκριτη.
 • Στην Πρέβεζα παρατηρήθηκε πανελλαδικά η μεγαλύτερη αύξηση των τροχαίων, μία αύξηση μάλιστα που άγγιξε το 700%! Σημειώθηκαν 8 ατυχήματα το Δεκέμβριο 2011, έναντι ενός το 2010. Σ’ αυτά υπήρξαν 2 νεκροί, έναντι ενός το 2010, 6 βαριά τραυματίες, έναντι κανενός και 11 ελαφριά, έναντι κανενός το 2010. Κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για ελλιπή συντήρηση των δρόμων στο οδικό δίκτυο της Πρέβεζας, όπου υπάρχουν πολλές παγίδες, οι οποίες μπορούν να αποβούν για τους οδηγούς μοιραίες.
 • Και στο Νομό Θεσπρωτίας είχαμε αύξηση των τροχαίων. Το Δεκέμβριο 2011 σημειώθηκαν 4 έναντι 2 τον ίδιο μήνα το 2010. Παρήγορο είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξαν νεκροί και βαριά τραυματίες, ενώ ελαφρά τραυματίστηκαν 4 άτομα έναντι ενός το 2010.
 • Αύξηση των τροχαίων και στην Άρτα (3 το 2011, κανένας την ίδια περίοδο του 2010). Από αυτά προέκυψαν 4 νεκροί, ένας βαριά τραυματίας και δυο ελαφριά.
 • Από τους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου μόνο στο Νομό Ιωαννίνων υπήρξε μείωση των τροχαίων το Δεκέμβριο του 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σημειώθηκαν 6 ατυχήματα έναντι 7 το 2010 (μείωση 14,3%). Σ’ αυτά είχαμε 3 νεκρούς, 2 βαριά τραυματισμένους και 6 ελαφρά.

 Πανελλαδικά… 
Τα τροχαία οδικά ατυχήματα τα οποία συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν το θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, τον Δεκέμβριο του 2011 μειώθηκαν κατά 4,1%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Συγκεκριμένα συνέβησαν 1.123 τον Δεκέμβριο του 2011 έναντι 1.171 τον Δεκέμβριο του 2010. Στα ατυχήματα αυτά είχαμε 92 νεκρούς (ποσοστό μείωσης 16,4%), 132 βαριά τραυματίες (ποσοστό αύξησης 22,2%) και 1.217 ελαφρά τραυματίες (ποσοστό μείωσης 5,7%) έναντι 110 νεκρών, 108 βαριά τραυματιών και 1.291 ελαφρά τραυματιών, τον Δεκέμβριο του 2010.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σκληρή δήλωση Β.Μασσαλά για τον Κ.Τσάγκα!

Μία σκληρή δήλωση έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς με αφορμή δηλώσεις του κ. Κώστα Τσάγκα αλλά και δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει ασφαλτοστρώσει δρόμο σε συγκρότημα κατοικιών που είχε κατασκευαστεί από τον ίδιο κατά το παρελθόν. «Έγινε μία αναφορά από τον κ. Τσάγκα σε συνεντεύξεις του ότι ασφαλτόστρωσα δρόμο που οδηγεί σε συγκρότημα κατοικιών. Αυτό είναι ψευδές και κακόβουλο. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι επί θητείας μου δεν έγινε καμία τέτοια ασφαλτόστρωση. Έγιναν όμως τέτοιου είδους εργασίες όταν αρμόδιος αντιδήμαρχος ήταν ο κ. Τσάγκας. Τον καλώ να ανακαλέσει άμεσα όσα είπε και επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματος», υπογράμμισε ο κ. Μασσαλάς στη δήλωση που έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ:Όψιμο το ενδιαφέρον του φορέα για το φράγμα στον Άραχθο

Με επιστολή της, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, προς τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου κ. Χρήστο Χασάνη, με θέμα την κατασκευή φράγματος στον Άγιο Νικόλαο, κάνει λόγο για. "όψιμες αντιδράσεις του Φορέα". Η Πανηπειρωτική, στην επιστολή της επισημαίνει πως ο Φορέας ασχολήθηκε με το θέμα αφού τροποποιήθηκε η σχετική διάταξη του άρθρου 56. Ο Φορέας Διαχείρισης με επιστολή του προς το ΥΠΕΚΑ, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους φορείς της Ηπείρου, δεν εναντιώνεται στην κατασκευή του φράγματος και πρότεινε τη μεταφορά του κατά 3400 μέτρα πιο κάτω, δηλ. 700 μέτρα πιο πάνω από τη γέφυρα Τζαρή, κατά μήκος του ποταμού, όπου όπως αναφέρει δεν υπάρχουν οικισμοί δεξιά και αριστερά του ποταμού και το έδαφος φαίνεται να διαθέτει μεγαλύτερη σταθερότητα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι όσο περισσότερο το έργο απομακρύνεται από τις χαράδρες, τόσο περισσότερο εξομαλύνονται οι κλίσεις του εδάφους και τόσο περισσότερο μειώνονται οι κατολισθήσεις.

ΑΡΤΑ: Παράταση της αναστολής λειτουργίας του Κολυμβητηρίου για εξοικονόμηση πόρων

Την εξοικονόμηση 50.000 Ευρώ η οποία θα προέλθει από την παράταση της αναστολής λειτουργίας του Κολυμβητηρίου μέχρι τις 31-3-2012, προέκρινε το Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου «Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας – Παιδείας – Αθλητισμού – Πολιτισμού Δήμου Αρταίων» λαμβάνοντας ομόφωνη απόφαση. Η απόφαση αυτή λήφθηκε με γνώμονα τις νέες προτεραιότητες που αναδεικνύονται από την οικονομική συγκυρία για τη λειτουργία του Νομικού Προσώπου. Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου κ. Γιώργος Γκόκας ανέφερε τα εξής: «Το κόστος των 50.000 Ευρώ που απαιτούνται για τη θέρμανση της πισίνας του Κολυμβητηρίου κατά το μήνα Μάρτιο είναι πάρα πολύ μεγάλο για τη σημερινή κατάσταση, που οι προτεραιότητες είναι άλλες και υπάρχει αβεβαιότητα για τα οικονομικά. Για τους λόγους αυτούς αναγκαζόμαστε να αναβάλουμε την έναρξη λειτουργίας του Κολυμβητηρίου. Τα δε χρήματα που θα εξοικονομηθούν, θα χρησιμεύσουν για τον εφοδιασμό με καύσιμα άλλων δομών του Δήμου μας όπως οι Παιδικοί Σταθμοί που δίνεται βάρος τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλεί η αναστολή της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου στον προγραμματισμό των προπονήσεων αλλά δυστυχώς δεν γίνεται διαφορετικά. Η πισίνα θα λειτουργήσει ξανά από την 1-4-2012. Στο διάστημα αυτό θα γίνουν εργασίες συντήρησης οι οποίες είναι απαραίτητες για την ασφάλεια των παιδιών και όσων χρησιμοποιούν το Κολυμβητήριο. Το Δ.Σ. έχει δρομολογήσει την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και την τοποθέτηση εναλλακτικών συστημάτων θέρμανσης, που δεν είναι τόσο ενεργοβόρα, ώστε το Κολυμβητήριο Άρτας να χρησιμοποιείται τους χειμερινούς μήνες χωρίς να χρειάζεται να διακόπτεται η λειτουργία του».

Συλλήψεις για ναρκωτικά σε Γιάννενα και Πρέβεζα

Συνελήφθησαν χθες το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 30, 31 και 26 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Συγκεκριμένα, χθες το απόγευμα στα Ιωάννινα, σε γενόμενο έλεγχο, βρέθηκε να κατέχουν από κοινού ποσότητα ηρωίνης, βάρους (4,6) γραμμαρίων. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

ΠΡΕΒΕΖΑ 
Συνελήφθη χθες  το μεσημέρι στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, ένας 33χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, βρέθηκε στην κατοχή του 33χρονου ποσότητα κάνναβης, βάρους (7,3) γραμμαρίων. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Έως και 160 ευρώ κοστίζει πλέον το ταξίδι στην Αθήνα


Ένα διαφορετικό αποκλεισμό ζούνε τα Γιάννενα και οι κάτοικοί τους, τουλάχιστον όσοι δεν μπορούν να αντέξουν πλέον το κόστος ενός ταξιδιού στην Αθήνα. Αυτό, πλέον κοστίζει κοντά στα 160 ευρώ πήγαινε-έλα, χωρίς υπερβολή.Για την ακρίβεια, ο «λογαριασμός» ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο προς την Αθήνα είναι ο εξής: 119 ευρώ η βενζίνη, (61 ευρώ στα Γιάννενα και 58 ευρώ στην Αθήνα τα γεμίσματα), με άλλα 4-5 λίτρα περίπου να απομένουν στο ρεζερβουάρ, δηλαδή περίπου 9 ευρώ, οπότε 110 ευρώ είναι μόνο οι βενζίνες. Ακόμα και με πιο «σφιχτή» οδήγηση, το κόστος με μέση τιμή 1,754 το περασμένο Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στα Γιάννενα και 1,745 στην Αθήνα, το κόστος κατεβαίνει πολύ λίγο κάτω από τα 100 ευρώ. Οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης από την έναρξη του 2012 μέχρι σήμερα, δύο μήνες μετά, έχουν ανέβει ραγδαία, σχεδόν 10 ολόκληρα λεπτά σε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις μετά την περσινή άνοιξη. Εξίσου μεγάλο το κόστος (και εδώ είναι η μικρή… παράνοια), είναι τα διόδια. Ο δρόμος Γιάννενα-Αθήνα κοστίζει σχεδόν της τιμής της βενζίνης σε διόδια, συνολικά 44,6 ευρώ (13,20 ευρώ στη γέφυρα, 3,10 ευρώ στο Ρίο, 3,20 ευρώ στον Ισθμό, 2,80 στην Αττική οδό που είναι η φθηνότερη) πήγαινε-έλα. Σύνολο δηλαδή, 110 ευρώ και 44,6, 154,6 ευρώ για ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα της Ελλάδας. Η πιο εύκολη και προφανής δικαιολογία που χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι «και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τόσο κοστίζει», πράγμα που αληθεύει (υπάρχουν περιπτώσεις που ένα ταξίδι 450 χιλιομέτρων κοστίζει και περισσότερο). Η άμεση απάντηση είναι εξίσου προφανής, ότι οι μισθοί απέχουν παρασάγγας, πράγμα που αληθεύει επίσης. Τα 150 ευρώ, με τα νέα μνημονιακά νομοθετήματα ξεπερνούν το ένα τέταρτο του κατώτατου μισθού. Μια λιγότερο προφανής όμως παράμετρος, είναι πως ο δρόμος προς Αθήνα παραμένει επιεικώς απαράδεκτος, χειρότερος μάλιστα σε σχέση με εποχές που ήταν φθηνότερος. Μπορεί οι παρακάμψεις στην Άρτα (δρόμος με τον οποίο οι οδηγοί αποφεύγουν ολόκληρη την πόλη πλέον), αλλά και στο Αγρίνιο να έχουν κάνει πιο σύντομη τη διαδρομή μέχρι το Αντίρριο, ωστόσο η ποιότητα του οδοστρώματος στα παλιά κομμάτια του δρόμου είναι κάκιστη και δεν έχει συντηρηθεί εδώ και πολύ καιρό. Ειδικά σε χωριά όπως το Λουτρό και ο Άγιος Στέφανος, τα αυτοκίνητα κυριολεκτικά δεινοπαθούν από τις λακκούβες. Εκείνο που εξοργίζει ωστόσο, είναι η κατάσταση μετά τη γέφυρα: 6,50 ευρώ διόδια για ένα δρόμο που στη μισή του διαδρομή (περί τα 140 χιλιόμετρα) μέχρι την Κόρινθο, γίνεται σε μια λωρίδα, με το οδόστρωμα να παρουσιάζει την ίδια, κακή ποιότητα. Υπό αυτές τις συνθήκες, πιο συμφέρουσα είναι η διαδρομή από την Καλαμπάκα. Ο δρόμος τουλάχιστον είναι σε καλύτερη κατάσταση και τα διόδια φθηνότερα, στοιχεία που εξισορροπούν κάπως τη μεγαλύτερη απόσταση.

 Οι εναλλακτικές
 Η εναλλακτική, είναι το λεωφορείο. Το εισιτήριό του δεν είναι φθηνό (κοστίζει 39 ευρώ ολόκληρο και 29,5 ευρώ το φοιτητικό) για Αθήνα, αλλά και πάλι, το κόστος για έναν ταξιδιώτη είναι το μισό από αυτό του αυτοκινήτου. Αντίστοιχα, το λεωφορείο είναι ασύμφορο για Θεσσαλονίκη: κοστίζει 30 ευρώ το ολόκληρο και 22,5 ευρώ το φοιτητικό, για ένα δρόμο που με το αυτοκίνητο είναι κάτι παραπάνω από 2 ώρες. Την ίδια στιγμή, απλησίαστο παραμένει το αεροπορικό εισιτήριο για τα Γιάννενα, 1,5 χρόνο μετά την πολυθρύλητη ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής που υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε ανταγωνισμό και θα μείωνε τα εισιτήρια. Αυτή τη στιγμή, ένα εισιτήριο για Αθήνα κοστίζει, κατά μέσο όρο 200 ευρώ, εκτός εάν πετύχετε κάποια από τις προσφορές με τις τελευταίες θέσεις. Χθες πάντως, ένα εισιτήριο Γιάννενα-Αθήνα με αναχώρηση αύριο και επιστροφή τη Δευτέρα κόστιζε 202 ευρώ χωρίς τους φόρους και 256,64 με αυτούς!

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Αναγνώστης από Θεσπρωτία για την πρωτοχρονιάτικη πίτα της ΝΟΔΕ

Έχετε τρελαθεί εντελώς στη ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας; Μπήκε ο Μάρτιος και η Σαρακοστή και τώρα θυμηθήκατε να κόψετε τη βασιλόπιττα; Μα καλά κόβουν πίτες τη Σαρακοστή; Ούτε γάμοι δεν γίνονται. Όλα αυτά τελειώνουν το Σάββατο της Αποκριάς. Κανένας χριστιανός δεν βρέθηκε να σας το πει. Έλεος κ. Λάμπρου. Τα έχουμε δει όλα με εσάς και την παρέα σας αλλά όχι να κόψουμε πρωτοχρονιάτικη πίττα τον Μάρτιο. Σε 30 μέρες έχουμε Πάσχα. Το γνωρίζετε;

 Νεοδημοκράτης από Θεσπρωτία

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης

Στον 22ο διαγωνισμό επιλογής 80 εισακτέων θα προβεί η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 26 και στις 27 Μαΐου 2012. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους στην αίτηση συμμετοχής, μέχρι τις 14 Μαρτίου 2012, την οποία θα βρουν μαζί με την προκήρυξη του διαγωνισμού στην ιστοσελίδα: www.ekdd.gr. Αποστολή Αίτησης: Η αίτηση υπογεγραμμένη και μαζί με τα απαραίτητα διακολογητικά πρέπει να ταχυδρομηθεί επί αποδείξει ή να κατατεθεί αυτοπροσώπος στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, Πειραιώς 211, 177 78, Ταύρος. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με την ΕΣΔΔΑ στα τηλέφωνα: 2131306238, 2131306257, 2131306242, 2131306455 και 2131306310

Το Σάββατο η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΟ.Δ.Ε Θεσπρωτίας

Η ΝΟ.Δ.Ε ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας που διοργανώνει το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 και ώρα 20:30μ.μ στο κέντρο «ΔΟΚΙΜΟΣ» στη Νέα Σελεύκεια. Κεντρικός Ομιλητής θα είναι ο Βουλευτής Λασιθίου και Τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ν.Δ. κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Προσκλήσεις μπορείτε να προμηθευτείτε από τα γραφεία του κόμματος. Μέρος των εσόδων της εκδήλωσης θα διατεθεί στη «ΦΛΟΓΑ» Ν. Θεσπρωτίας!

Στα μέσα Μαρτίου ξεκινούν το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ιωαννιτών

Από τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ιωαννιτών, που βρίσκονται στην τελευταία φάση της κατασκευής. Οι χώροι που θα φιλοξενούν τις δύο δομές ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα και θα ακολουθήσει η διαμόρφωση και ο εξοπλισμός τους ώστε εθελοντές γιατροί όλων των ειδικοτήτων να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες και συμβουλές σε συμπολίτες μας που βρίσκονται εκτός του ασφαλιστικού συστήματος, είτε για λόγους ανεργίας, είτε για άλλους λόγους. Στόχος του Δήμου Ιωαννιτών είναι η λειτουργία τους από τις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππα Τσουμάνη, που βρίσκεται σε επαφή με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου αλλά και το παράρτημα Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει την βούλησή τους να συμβάλλουν 45 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί και δημιουργείται προοπτική βιώσιμης λειτουργίας των δύο αυτών κοινωνικών δομών. Το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο θα λειτουργεί σε χώρο του ΚΕΠΑΒΙ, όπου βρίσκεται και το Κατάστημα Αλληλεγγύης του Δήμου.

Μέσω του ΙΚΑ το «Βοήθεια στο Σπίτι»
Στο μεταξύ, αλλαγές έρχονται και για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που μετά την λήξη της χρηματοδότησής του στις 30 Ιουνίου θα συνεχιστεί μέσω του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες για την συνέχιση του προγράμματος, το οποίο υλοποιεί και ο δήμος Ιωαννιτών, ωστόσο πάγια θέση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας είναι η συνέχισή του και η διατήρηση των 3.600 θέσεων εργασίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κλείνουν τρεις παιδικοί σταθμοί στο Δήμο Πάργας

Σε 3 τελικά ανέρχονται οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Πάργας που θα σταματήσουν τη λειτουργία τους, όπως αναδείχθηκε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας την Τετάρτη το μεσημέρι. Πρόκειται και για τους παιδικούς σταθμούς Αγιάς, Καναλακίου και Ανθούσας, για τους οποίους η Δημοτική Αρχή επεσήμανε πως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα κόστη λειτουργίας αλλά ούτε υπάρχει προσωπικό για να τους λειτουργήσει. Με τον τρόπο αυτό 53 συνολικά παιδιά προνηπιακής ηλικίας μένουν εκτός παιδικών σταθμών, αφού είναι αμφίβολο αν οι εναπομείναντες 2 σταθμοί του Δήμου Πάργας σε καναλάκι και Πάργα, μπορούν να απορροφήσουν όλα τα προνήπια. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κατοίκων στην Αγιά αφού σύμφωνα με τους γονείς στεγάζεται σε δημόσιο κτήριο και είχε μόνιμη βρεφονηπιοκόμο. 

Πρόταση νόμου κατέθεσε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης με θέμα την «προστασία και αειφόρο χρήση του εδάφους»

 Πρόταση νόμου κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης με θέμα «την προστασία και αειφόρο χρήση του εδάφους». Η πρόταση συνδέεται ευθέως με τα τεχνικά έργα (δημόσια και ιδιωτικά) και την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία για την Ήπειρο, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κατολισθήσεων και διάβρωσης του εδάφους. Βασίζεται στις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από σχετικές αποφάσεις διεθνών Οργανισμών (όπως ο ΟΗΕ) και από σχέδιο ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον καθορισμό ενός πλαισίου προστασίας του εδάφους, η οποία είχε συζητηθεί (χωρίς όμως να θεσμοθετηθεί) πολλές φορές στα Συμβούλια Περιβάλλοντος της ΕΕ, την περίοδο 2007-2009 στα οποία μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης ως υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, και εντεύθεν. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στη χώρα μας μία ολοκληρωμένη πολιτική για το έδαφος. Ορισμένες πτυχές της προστασίας του είναι διάσπαρτες στην εθνική νομοθεσία. Ωστόσο, οι ισχύουσες διατάξεις, ακόμη και όταν εφαρμόζονται πλήρως, έχουν ως αποτέλεσμα μια αποσπασματική και ελλιπή προστασία, καθώς δεν καλύπτουν το σύνολο των εδαφών, ούτε όλες τις αναγνωρισμένες απειλές. Για τους λόγους αυτούς, η υποβάθμιση του εδάφους συνεχίζεται. Η πρόταση νόμου του Σταύρου Καλογιάννη βασίζεται στις αρχές της προφύλαξης, της ανάληψης προληπτικής δράσης, της επανόρθωσης της περιβαλλοντικής ζημιάς κατά προτεραιότητα στην πηγή και στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», περιλαμβάνει δε, μεταξύ άλλων: μέτρα πρόληψης της ρύπανσης από τους χρήστες της γης, μέτρα για περιορισμό της στεγανοποίησης του εδάφους, εντοπισμό των περιοχών που διατρέχουν κίνδυνο διάβρωσης, απομείωσης των οργανικών υλών του εδάφους, συμπύκνωσης, αλάτωσης και κατολισθήσεων, προγράμματα μέτρων απορρύπανσης, εκπόνηση εθνικής στρατηγικής αποκατάστασης ρυπασμένων περιοχών, όπως χώροι ταφής απορριμμάτων, αεροδρόμια, λιμάνια, εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κλπ, ευαισθητοποίηση των πολιτών, κυρώσεις για τους παραβάτες των διατάξεων του νόμου.

Μπαράζ συλλήψεων το πρωί στην Ηγουμενίτσα!

Συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής, δύο αλλοδαποί οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο στην Ιταλία επιδεικνύοντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.Επίσης, λίγο αργότερα συνελήφθη στον ίδιο χώρο ένας 37χρονος αλλοδαπός, οδηγός Ι.Χ. οχήματος, διότι κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα για δύο δύο αλλοδαπές, με σκοπό να τις μεταφέρει παράνομα σε λιμένα Ιταλίας, οι οποίες επίσης συνελήφθησαν.Προανακρίσεις, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργούνται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ κατασχέθηκαν τα ανωτέρω οχήματα.

«Μαχαίρι» στις αμοιβές για τις εφημερίες των γιατρών στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων!

Ως και 18% αναμένεται να κοπούν οι αμοιβές για τις εφημερίες και μάλιστα αναδρομικά από την αρχή του έτους. Δραστικό ψαλίδι μπαίνει και στις εφημερίες των διευθυντών του ΕΣΥ, με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών να επικεντρώνεται σε αυτούς που υπηρετούν σε νοσοκομειακές μονάδες της πρώτης ζώνης του ΕΣΥ, δηλαδή σε νοσοκομεία των περιοχών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου και Ιωαννίνων.Για τους γιατρούς-διευθυντές των περιοχών αυτών προβλεπόταν ωρομίσθια αμοιβή αντίστοιχη του 55% του βασικού μηνιαίου μισθού τους. Με τις νέες ρυθμίσεις, όπως δημοσιεύουν σήμερα τα Νέα, η ωρομίσθια αμοιβή δεν πρέπει να υπερβαίνει το 47% του μισθού.Δραστικές περικοπές στις απολαβές τους θα έχουν το επόμενο διάστημα και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ενώ χαμηλότερα εισοδήματα θα πρέπει να περιμένει συνολικά το προσωπικό που απασχολείται με σχέση ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο.Οι νέες ρυθμίσεις ουσιαστικά ακυρώνουν ενδεχόμενη πολυετή προϋπηρεσία.

Eξαγορά στη λογιστική αξία της "ΔΩΔΩΝΗ" Α.Ε ζητούν οι ΕΑΣ

Εξαγορά του πλειοψηφικού μετοχικού μεριδίου της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», που πωλεί η Αγροτική Τράπεζα, στη λογιστική και όχι στην πραγματική του αξία, ζητούν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, που είναι μέτοχοι μειοψηφίας στην ηπειρωτική επιχείρηση. Όπως επισήμανε σχετικά η διοίκηση της ΕΑΣ Ιωαννίνων, οι συνεταιρισμοί θα υποβάλουν και πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο διαγωνισμό, που έχει προκηρύξει η ΑΤΕ, πιέζοντας όμως παράλληλα για «πολιτική λύση» στο θέμα με τελικό στόχο την ακύρωση της διαδικασίας πώλησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χ. Μπαλτογιάννη, η υπεραξία της «Δωδώνη», δεν ανήκει στην ΑΤΕ, αλλά στη γαλακτοβιομηχανία και τους παραγωγούς. Επιπλέον, ο ίδιος δηλώνει ότι η ΑΤΕ δεν μπορεί να διαθέσει τις μετοχές της στην αγορά με πλειοδοτικό διαγωνισμό, καθώς με βάση το καταστατικό οφείλει να τις μεταβιβάσει στους εταίρους της γαλακτοβιομηχανίας (ΕΑΣ και παραγωγοί-κτηνοτρόφοι) στη λογιστική τους αξία. Ήδη ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος των ΕΑΣ-μετόχων μειοψηφίας προετοιμάζει πρόταση εξαγοράς της γαλακτοβιομηχανίας και εφόσον απαιτηθεί θα προχωρήσει και στην οικονομική αποτίμηση της «Δωδώνη». Την ίδια στιγμή το ερχόμενο Σάββατο πραγματοποιείται μία ακόμη μαζική σύσκεψη στα Ιωάννινα όλων των φορέων της Ηπείρου με αντικείμενο το μέλλον της επιχείρησης.

Δέκα θέσεις για ίδρυση ΒΙΟΠΑ στην Ήπειρο

Δέκα νέες θέσεις στην Ήπειρο προτείνει η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για την χωροθέτηση χώρων οργανωμένης υποδοχής βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και για τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου.Σε ότι αφορά στο Νομό Ιωαννίνων εκτιμάται μεταξύ άλλων ότι ένα ΒΙΟΠΑ στην περιοχή της Τύριας μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, αλλά και για ειδικού τύπου μεταποιητικών μονάδων συναφών με την αγροτική τοπική παραγωγή, πάρκο στο Ανήλιο. Συνολικά προτείνονται 6 θέσεις για το Νομό Ιωαννίνων, 2 για την Άρτα και από μία για την Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία.

Ανακοίνωση της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών» του Χρυσόστομου Βούζα

«Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας ολόκληρος μήνας για να αποκαλυφθούν το μέγεθος και οι συνέπειες για το Δήμο Ζίτσας της ανερμάτιστης και επικίνδυνης για τα συμφέροντα του Δήμου και των κατοίκων του, πολιτικής που ασκεί ο Δήμαρχος Δημ. Ρογκότης. Ένας μήνας από... τη στιγμή που κι εμείς πληροφορηθήκαμε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τη συμφωνία (!) του κ. Ρογκότη με τις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, να διεκδικηθούν από αυτές, οι εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης για την φιλοξενία αστέγων. Μία πολιτική ωστόσο που πέραν της πρόκλησης που περιέχει, είναι και βαθιά προσωπική στρατηγική και επιδίωξη, κάτι που αποδεικνύεται από τον τρόπο χειρισμού του θέματος. Η «Συμμαχία Πολιτών» έχοντας βαθιά επίγνωση και των κοινωνικών συνθηκών και ραγδαία αυξανόμενων προς το χειρότερο, αναγκών της κοινωνίας ολόκληρου του λεκανοπεδίου και όχι μόνο του Δήμου Ζίτσας, δεν τάσσεται απέναντι στην προοπτική δημιουργίας συνθηκών, που με τις κατάλληλες προϋποθέσεις θα προσφέρουν ανακούφιση σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Αυτό όμως μπορεί και πρέπει να προέλθει μέσα από διαλογική συζήτηση με τους συναρμόδιους φορείς και τις κοινωνικές υπηρεσίες, ώστε η όποια διεκδίκηση να γίνει από κοινού, αφού ο στόχος είναι κοινός. Στην περίπτωση ωστόσο του Δήμου Ζίτσας, αποδείχθηκε ότι ο κ. Ρογκότης, θέλησε να «μασκαρευτεί» πολύ νωρίτερα από την Αποκριά και ανέλαβε την ευθύνη με προσωπικές επαφές, να συμφωνήσει και στο πλαίσιο διεκδίκησης και στο περιεχόμενο, με τις προθέσεις του Δήμου Ιωαννιτών. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, αφού εξέθεσε όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους συμβούλους της παράταξής του, που όπως και όλοι εμείς, δε γνώριζαν το παραμικρό, για τις παρασκηνιακές του κινήσεις και συμφωνίες, υποχρεώθηκε να αποδεχθεί τις προτάσεις μας που ήταν και παραμένουν οι εξής: Καμία εκ των προτέρων συμφωνία, με κανέναν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Συμφωνία για τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, που θα επεξεργαστεί την πρότασή μας, για τη διεκδίκηση παραχώρησης του συνόλου των εγκαταστάσεων από το υπουργείο Υγείας στο Δήμο Ζίτσας. Έναρξη συζήτησης από μηδενική βάση, χωρίς τις προσωπικές και υπόγειες συμφωνίες του κ. Ρογκότη, με τον Δήμο Ιωαννιτών, ώστε να εξετάσουμε από κοινού τις ανάγκες και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Με έκπληξη ωστόσο διαπιστώσαμε για μία ακόμη φορά, ότι ο κ. Ρογκότης δε μπορεί να συμφωνήσει ούτε με τον εαυτό του, καθώς σε νέες δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε πως δεν κάνει πίσω σε όσα – ο ίδιος προσωπικά και εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου – έχει συμφωνήσει με το Δήμο Ιωαννιτών! Εάν δεν πρόκειται για μία ακόμη οβιδιακή μεταμόρφωση του κ. Ρογκότη, που άλλα συμφωνεί, άλλα δηλώνει, άλλα αποφασίζει και άλλα εφαρμόζει, αγνοώντας τον κυρίαρχο ρόλο του Δημοτικού μας Συμβουλίου, τότε πρόκειται για την πιο τρανή απόδειξη, ότι ο ίδιος είναι επικίνδυνος και ανεπαρκής για να προασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου Ζίτσας. Ως εκ τούτου, η «Συμμαχία Πολιτών» δηλώνει, ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κανένα «στημένο παιχνίδι», επομένως, αποσύρουμε τη συμμετοχή μας από την διαπαραταξιακή (διακοσμητική όπως φαίνεται για τον κ. Ρογκότη) επιτροπή, που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο και επιφυλασσόμαστε για τις επόμενες κινήσεις μας».

Ο Ηπειρωτικός Σύλλογος Ludwigshafen και Περιχώρων, γιορτάζει την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων

Ο Ηπειρωτικός Σύλλογος Ludwigshafen και Περιχώρων, σας προσκαλεί στις 3 Μαρτίου 2012 και ώρα 20:00 μ.μ. στην γνωστή αίθουσα στο Kulturzentrum „Das Haus“ (Haus der Jugend), Bahnhofstraße 30, 67059 Ludwigshafen, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την Επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων το 1913. Θα μας διασκεδάσει η λαϊκό – δημοτική ορχήστρα του Δημήτρη Λαμπρούση – κλαρίνο, Σάκης Ζιώγας – τραγούδι. Σας περιμένουμε όλους για να περάσουμε μια αξέχαστη βραδιά με τραγούδι, κέφι και χορό. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως. Θα χαρούμε να σας καλωσορίσουμε στην Εκδήλωσή μας και σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση.

Κοπή Πίτας από την Ομοσπονδία Άνω Δρόπολης ''Οι Σελλοί''

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μας και με την ευκαιρία της νέας χρονιάς, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Άνω Δρόπολης "ΟΙ ΣΕΛΛΟΙ", διοργανώνει την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Θα διασκεδάσουμε με παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Κυριακή το μεσημέρι, στις 04 Μαρτίου 2012, ώρα 13:00', στην ταβέρνα «ΤΑ ΒΑΡΕΛΙΑ», οδός Χίου 7 και Φαβιέρου στο σταθμό του Μετρό, στο Μεταξουργείο. Η πρόσκληση θα περιλαμβάνει πλούσιο μενού και απεριόριστο κρασί. Είσοδος 15 ευρώ. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου
Η Πρόεδρος Ηλέκτρα Κίκη.

Ξεκινά η λειτουργία του Ιατρείου διαταραχών ύπνου στο Νοσοκομείο Άρτας

Από το Γραφείο του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας ανακοινώνεται ότι από την Τρίτη 6 Μαρτίου στο ΓΝΑ ξεκινά η λειτουργία του ιατρείου ελέγχου διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο. Το Ιατρείο θα γίνεται κάθε Τρίτη στον χώρο των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας. Υπεύθυνη λειτουργίας: Στυλιανή Μπαστάνη Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος – Επιμελήτρια ΜΕΘ.

Σύλληψη διεθνώς διωκόμενου Αλβανού στην Κακαβιά Ιωαννίνων

Συνελήφθη χθες το απόγευμα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, ένας (1) υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 33 ετών, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.Συγκεκριμένα, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τις Βελγικές Αρχές, σύμφωνα με το οποίο κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες κλοπές.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω του ITGI

Έτοιμος να δεχθεί φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αντί για την Κασπία Θάλασσα όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, είναι ο αγωγός ITGI, μετά τον αποκλεισμό του από την κοινοπραξία του San Deniz, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του αγωγού Elio Ruggeri. Σύμφωνα με τον Ruggeri, το σχέδιο του ITGI είναι "πρόθυμο να δεχτεί πηγές αερίου από οποιαδήποτε παραγωγό χώρα” , συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία διαθέτει σημαντικά αποθέματα στα ύδατα του Ισραήλ και της Κύπρου. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ITGI παραμένει ανάμεσα στους διεκδικητές για την εισαγωγή αερίου στην Ε.Ε μέσω της Ιταλίας. Σημειώνεται ότι η πρόταση του ITGI να δεχθεί ρωσικό αέριο θα αυξήσει την εξάρτηση της Ε.Ε από την ρωσική Gazprom.

Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου

Γράφει ο Γιώργος Κυρούσης
Διαβάζω σχεδόν κάθε βδομάδα για επισκέψεις στελεχών της Περιφέρειας και ενίοτε του Δήμου σε Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού της Ευρώπης και όχι μόνο. Ξεπερνώ το κόστος αυτών των εξορμήσεων, αλλά δεν μπορώ να ξεπεράσω την άγνοια –αν μη τι άλλο-, τόσο της Περιφέρειας, όσο και του Δήμου Ιωαννιτών να επιμένουν στο να αγνοούν το πλέον βασικό, πριν σχεδιάσουν τις εξορμήσεις τους στις διάφορες Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού. Βασικότατο στοιχείο προσέλκυσης τουριστών από το εξωτερικό, είναι το ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. Και η Ήπειρος, δεν έχει αξιόπιστα αεροδρόμια για να σχεδιάσουν αεροπορικές εταιρείες πτήσεις «τσάρτερ» ή δρομολόγια. Είναι γνωστό και στον τελευταίο πολίτη της Ηπείρου ότι, το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, έχει σοβαρότατα κενά σε ραδιοβοηθήματα και κατάλληλα κτίρια για να δεχθεί μεγάλα αεροσκάφη, παρ’ ότι ο διάδρομος προσγειώσεων-απογειώσεων έχει τα διεθνώς προβλεπόμενα για να δεχθεί και μεγάλα αεροσκάφη (…για να θυμόμαστε την ΜΟΜΑ που τον κατασκεύασε και στη συνέχεια την διέλυσε ο Μητσοτάκης, την εποχή που μας έφερε τα ελικοφόρα και κατήργησε τα Μπόϊνγκ-737 για να εξυπηρετήσει συμφέροντα πολιτικών του φίλων…). Για να γίνει αξιόπιστο το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, απαιτεί «Τυφλο Σύστημα προσέγγισης και Προσγείωσης Α/φων» το πασίγνωστο πλέον ILS. Aπό το 1996 είχε δρομολογηθεί η εγκατάστασή του, αλλά τόσο η αδιαφορία των τοπικών Αρχών που «περί άλλων τυρβάζουν» όσο και τα καμώματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που λειτουργεί σαν «Κράτος εν κράτει» κρατώντας υποβαθμισμένα τα περισσότερα περιφερειακά αεροδρόμια, μας έχουν οδηγήσει σαν περιοχή σε εξοργιστικά αδιέξοδα καθώς και σε συνεχή υποβάθμιση του αεροδρομίου. Η με πανηγυρικό τρόπο παρουσίαση της μελέτης για νέες κτιριακές εγκαταστάσεις (…μοιράστηκαν και εκατοντάδες DVD με πανέμορφα κτίρια)πριν 10 περίπου χρόνια από τον τότε υπουργό Μεταφορών, έμεινε στα χαρτιά και μια τεράστια πινακίδα ύψους τριόροφης πολυκατοικίας στην είσοδο του αεροδρομίου, μας υπενθυμίζει ότι τα έργα εκσυγχρονισμού θα ολοκληρώνονταν το…2004. Έλα όμως που ακόμη δεν άρχισαν … Κρίμα γιατί είχαμε στηρίξει πολλές ελπίδες στον Γιαννιώτη τότε υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Σταύρο Καλογιάννη, που όλο έταζε αλλά…. Τώρα άρχισαν να φτιάχνουν νέο πύργο ελέγχου και ήδη ετοιμάζουν να παραμείνουν τα παλιά κτίρια και ΙΣΩΣ προσθέσουν ένα όροφο πάνω στο παμπάλαιο βασικό κεντρικό κτίριο..Ιστορίες για γέλια… Το άλλο αεροδρόμιο, αυτό του Ακτίου, φιλοξενείται σε ΝΑΤΟϊκή βάση και λειτουργεί καλοκαιρινούς μήνες για τα «τσάρτερ». Από αρχές Οκτωβρίου μέχρι και τέλη Μαϊου, λειτουργεί με ένα άτομο για τις ελάχιστες πτήσεις της OLYMPIC AIR, χωρίς θέρμανση, χωρίς εξυπηρέτηση, χωρίς τα βασικά εν’ ολίγοις. Το καλοκαίρι οι συνθήκες είναι διαφορετικές… Η Ήπειρος στοχεύει σε τουρισμό 12 μηνών, αλλά για να το πετύχει θέλει υποδομές με βασική το αεροδρόμιο. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν οι ντόπιοι «Αρχοντες» (…αφήστε τους ντόπιους βουλευτάδες στην συνεχή χειμερία νάρκη τους…) και μετά ας συνεχίσουν τις περιοδείες τους στις Διεθνείς Εκθέσεις για προσέλκυση τουριστών. Και ένα τελευταίο… Κυπριακά γραφεία τουρισμού, επέδειξαν ενδιαφέρον για γκρούπ προς την Ήπειρο και με ημερήσια εκδρομή στην Αλβανία. Γιαννιώτικο πρακτορείο με το οποίο θα συνεργαστούν οργάνωσε αυτά τα γκρούπ, αλλά για σιγουριά με πτήσεις στο αεροδρόμιο Θες/νικης και μεταφορά από εκεί με λεωφορείο. Αυτή όμως η τακτική, μείωσε κατά 50% τουλάχιστον τον αριθμό των εκδρομέων. Καμιά αεροπορική εταιρεία «τσάρτερ» δεν δέχθηκε να κάνει πτήσεις στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων χειμερινούς μήνες. Εν κατακλείδι, σε κάθε σωστή πρωτοβουλία, οι νοήμονες ξεκινούν από το Α για να φθάσουν στο Ω. Εδώ συνέβη το αντίθετο και ακόμη δεν το αντιλήφθηκαν…

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Κρατούνται προς απέλαση δυο μετανάστες της Υπατίας

Κρατούνται προς απέλαση δυο μετανάστες της Υπατίας.Οι δύο μετανάστες συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα, διαπράττοντας το αδίκημα της κατοχής πλαστού εγγράφου, καθώς προσπαθούσαν να αναχωρήσουν για την Ιταλία, όπως αναφέρουν για ένα καλύτερο ημερομίσθιο. «Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας, από το οποίο δικάστηκαν, τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων και τους καταδίκασε στην όλως ελαφρά ποινή της φυλάκισης 30 ημερών με τριετή αναστολή. Ενώ όμως το δικαστήριο αναγνώρισε το δίκιο των δυο μεταναστών και τους άφησε ελεύθερους, αναγνωρίζοντας ότι η παραμονή τους στην Ελλάδα είναι νόμιμη, η Αστυνομία συνέχισε την κράτησή τους και αποφάσισε την απέλασή τους. Αποφάσισε δηλαδή να τους τιμωρήσει με μια πολύ βαρύτερη ποινή, που ισοδυναμεί με εξόντωσή τους, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου», αναφέρει το Μέτωπο Υπεράσπισης. Στη συνέχεια, οι δύο μετανάστες αποφάσισαν να προβούν εκ νέου σε απεργία πείνας, από τις 6 Φεβρουαρίου. Τη 16η και την 22η ημέρα, αντίστοιχα, μεταφέρθηκαν σε κρατητήρια στον Ασπρόπυργο και την Τρίπολη. «Έβαλαν στην κλούβα και μετέφεραν τόσα χιλιόμετρα έναν ταλαιπωρημένο άνθρωπο που μετά βίας κρατιέται στα πόδια του», σχολιάζει το Μέτωπο Υπεράσπισης για τον μετανάστη ο οποίος μεταφέρθηκε χθες στην Τρίπολη, το οποίο προσθέτει: «Η πρεσβεία του Μαρόκου, στην οποία οδηγήθηκαν οι δυο απεργοί πείνας, αρνήθηκε να συναινέσει στην απέλασή τους, αναγνωρίζοντας ότι αυτή είναι παράνομη και παραβιάζει στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους». Δηλώνοντας ότι δεν στερούνται μέσων διαβίωσης και μόνιμης κατοικίας, και πως έχουν αναπτύξει σταθερές κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις στην Ελλάδα, οι Καϊμπίς και Μπουγκζίν ζητούν να ανασταλεί η απόφαση απομάκρυνσης από τη χώρα.