Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών σχετικά με τις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης

Ο Δήμος Ιωαννιτών θεωρεί υπερβολικό και χωρίς κανένα περιεχόμενο το θόρυβο που επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την απόφασή του για τη δημιουργία ξενώνα αστέγων στις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη». Οι εγκαταστάσεις ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας και δυστυχώς μέχρι σήμερα κανένας από τους τοπικούς φορείς που όψιμα εμφανίστηκαν ως ενδιαφερόμενοι για την αξιοποίησή τους δεν έκαναν το παραμικρό προς την κατεύθυνση αυτή. Ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας κι Αλληλεγγύης ζήτησαν από το Υπουργείο Υγείας, να τους παραχωρηθεί η χρήση ενός από τα πολλά κτίρια που υπάρχουν, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι του Νομού Ιωαννίνων. Όπως έγινε γνωστό εδώ και μέρες, η προφορική απάντηση του Υπουργείου Υγείας στο αίτημα του Δήμου Ιωαννιτών ήταν θετική και με βάση αυτή προχωρά ο σχεδιασμός ώστε να δοθεί λύση σε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν είναι υποχρεωμένος να απολογηθεί επειδή έπραξε το αυτονόητο, ούτε επειδή αγωνιά να βρει λύση σε ένα πρόβλημα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας και πριν αυτό πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Δεν είναι στις προθέσεις του η διεκδίκηση της παραχώρησης του συνόλου των εγκαταστάσεων της πρώην Παιδόπολης και ως εκ τούτου ο Δήμος Ζίτσας έχει μπροστά του πεδίο δόξης λαμπρό. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας λοιπόν αντί να επιρρίπτει ευθύνες στο Δήμο Ιωαννιτών καλό θα είναι να αναπτύξει πειστικά επιχειρήματα και να διαμορφώσει πρόταση για την αξιοποίηση των υπολοίπων εγκαταστάσεων ώστε να τις διεκδικήσει με αξιώσεις από το Υπουργείο Υγείας. Η δημιουργία του ξενώνα αστέγων, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει ο Δήμος Ιωαννιτών στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Ήδη οι υπηρεσίες του έχουν προχωρήσει στην καταγραφή περιστατικών προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ο Δήμος ζητά από τους συμπολίτες, στην περίπτωση που γνωρίζουν, να υποδείξουν περιπτώσεις αστέγων ώστε να κινηθεί η απαραίτητη διαδικασία για την περίθαλψή τους.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σοβαρές ανησυχίες για τον αγωγό φυσικού αερίου ITGI

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, με θέμα τις σοβαρές ανησυχίες που υπάρχουν για τον αγωγό φυσικού αερίου ITGI, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ειδικότερα ο Στ. Καλογιάννης αναφέρει: «Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπου της ΒΡ, που είναι μία από τις εταιρείες που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα φυσικού αερίου Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν, για την μη επιλογή του αγωγού ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy) για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδος και ειδικότερα της Ηπείρου. Τμήμα του ITGI αποτελεί ο υποθαλάσσιος αγωγός «Ποσειδών», που ξεκινώντας από την Ήπειρο (Θεσπρωτία) θα συνέδεε το ελληνικό με το ιταλικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. Τονίζεται ότι τον αγωγό «Ποσειδών» έχει συμπεριλάβει, από το 2006, η Ευρωπαϊκή Ένωση (απόφαση 1364/2006) μεταξύ των έργων Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, που αποτελεί τον υψηλότερο βαθμό προτεραιότητας που αναγνωρίζεται από την ΕΕ. Οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, μέχρι πρόσφατα, ήταν ότι ο αγωγός ITGI είναι έργο ώριμο, ρεαλιστικό και σωστά διαστασιολογημένο, σε σχέση με το κοίτασμα Shah Deniz. Άλλωστε αυτοί ήταν οι λόγοι που η Ελλάδα και η Ιταλία ζητούσαν από την ΕΕ να ισχύσουν κριτήρια οικονομικής βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας για την επιλογή του αγωγού. Η διαφαινόμενη μη επιλογή του αγωγού ITGI θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την Ήπειρο, η οποία είχε επενδύσει μεγάλες προσδοκίες για την ανάπτυξή της στην κατασκευή του αγωγού. Εάν συνυπολογιστεί και η πλήρης στασιμότητα, αν όχι ματαίωση, του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, τον οποίο είχαν προωθήσει με κάθε τρόπο οι Κυβερνήσεις Καραμανλή και για τον οποίο επέδειξαν αδιαφορία, αν δεν υπονόμευσαν αρχικώς με καθυστερήσεις και αναβολές των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, οι Κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, τότε η χώρα μας φαίνεται να αποκόπτεται από τις μεγάλες ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, που θα καθορίσουν το μέλλον της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες». Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς: Εάν αληθεύουν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ΒΡ για αποκλεισμό του αγωγού ITGI για την μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας; Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για την υλοποίηση του συγκεκριμένου αγωγού, ο οποίος θα έχει τεράστια γεωπολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τη χώρα μας και ειδικότερα για τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται, όπως η Ήπειρος; Εάν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη από Ελληνικής πλευράς για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της ρωσικής Transneft (υπεύθυνης για τα ενεργειακούς αγωγούς της χώρας), ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το σχέδιο του συγκεκριμένου αγωγού;

Παραχώρηση έκτασης του Στρατοπέδου Βελισσαρίου στο Δήμο,για συγκοινωνιακό κόμβο

Ο Δήμος Ιωαννιτών εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει στην παραχώρηση 475 τετραγωνικών μέτρων του Στρατοπέδου Βελισσαρίου προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή συγκοινωνιακού κόμβου. Ο κόμβος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου θα γίνει στο ύψος του Πολυκλαδικού, προκειμένου έτσι να επιτευχθεί η καλύτερη και πιο ασφαλής σύνδεση της περιοχής με την Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Αθηνών. Τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του Δήμου δείχνουν ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα και πολύ συχνά σημειώνονται τροχαία. Από την μελέτη που έγινε προέκυψε ότι η καλύτερη λύση και η πιο αποτελεσματική είναι η κατασκευή κόμβου. Έτσι υποβλήθηκε το αίτημα για παραχώρηση μικρού τμήματος του στρατοπέδου, στο οποίο υπήρξε θετική απάντηση. Το αμέσως επόμενο διάστημα ο Δήμος θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή του κόμβου ώστε να δοθεί οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής.

Η πόλη της Πρέβεζας έδειξε την αγάπη στους λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους της

Την αγάπη τους για τον συνάνθρωπο έδειξαν δεκάδες Πρεβεζάνοι οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που απεύθυναν η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ηΙερά Μητρόπολη Νικοπόλεως-Πρεβέζης ο τηλεοπτικός Σταθμός Σκάι και το Ράδιο Πρέβεζα 93 για συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για άπορες οικογένειες.Από νωρίς το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου άρχισαν να καταφτάνουν δέματα με ρούχα, παπούτσια, κλινοσκεπάσματα και τρόφιμα . Οι πολίτες έδειξαν να είναι ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες δηλώνοντας ότι ακόμη και μέσα από το υστέρημά τους θα βρουν τρόπο να βοηθήσουν τους λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους μας. «Η συλλογή βοήθειας και στα 19 Ενοριακά Κέντρα είναι καθημερινή» τονίζει ο πατέρας Γεώργιος Καραφάτης ο οποίος χαρακτηρίζει την ανταπόκριση του κόσμου μεγάλη. «Οι ανάγκες είναι πολλές και η Μητρόπολή μας προσπαθεί να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες» δηλώνει ο πατέρας Γεώργιος σημειώνοντας ότι στην δυσκολη εποχή που διανύουμε είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Το δικό του μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν το πνεύμα της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού το οποίο πρέπει να διέπει την κοινωνία μας. Ο ιδιοκτήτης του Ράδιο Πρέβεζας Χρήστος Ματσίρας τέλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια της προσφοράς και στον τρόπο με τον οποίο ο καθένας μας θα πρέπει να λειτουργήσει για να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση.

Ο σύζυγος της Ντόρας έβγαλε το ένα εκατ. ευρώ από την Ελλάδα

«Φαρσοκωμωδία» χαρακτηρίζει το θέμα η κ.Μπακογιάννη
Ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρος Κούβελος, είναι το πρόσωπο που έβγαλε εκτός Ελλάδας το ένα εκατομμύριο ευρώ. Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η οποία χαρακτήρισε το θέμα «φαρσοκωμωδία». Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, τα χρήματα προέκυψαν από ρευστοποίηση μετοχών στις ΗΠΑ και στη συνέχεια μέσω εμβάσματος της Τράπεζας της Ελλάδος εστάλησαν στο Λονδίνο για την αγορά πλοίου, την οποία προτίθεται να κάνει ο κ. Κούβελος. Η κ. Μπακογιάννη συμπλήρωσε ότι πρόκειται για επιχειρηματική δραστηριότητα του συζύγου της, που είναι δηλωμένη στο «πόθεν έσχες» του. Είναι απαράδεκτο μία επιχειρηματική δραστηριότητα του συζύγου μου για την αγορά πλοίου να συνδέεται με την πολιτική μου δραστηριότητα και να υπάρχει αυτή η σπίλωση, δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας τη διαρροή ότι ο σύζυγός της, Ισίδωρος Κούβελος, είναι το πρόσωπο για το οποίο ο Πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, είχε αναφέρει ότι κατέθεσε σε τράπεζα του εξωτερικού, τον Μάρτιο του 2011, ένα εκατομμύριο ευρώ. Η κ. Μπακογιάννη, που -όπως είπε- ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομκού Ελέγχου της Βουλής, Βαγγέλη Αργύρη, έκανε επίσης λόγο για «φιάσκο, που μπορεί να έγινε εσκεμμένα» για να βλάψουν την ίδια. Σε διευκρινίσεις της προς τους δημοσιογράφους, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε πως η διαδικασία αυτή είναι συνηθισμένη, καθώς οι συναλλαγές της χρηματιστηριακής εταιρείας που χειρίζεται την αγοραπωλησία των ναυτιλιακών μετοχών του κ. Κούβελου, καταγράφονται στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Η δραστηριότητα του άνδρα μου, είναι καταγεγραμμένη στο "πόθεν έσχες" του από την ημέρα που τον παντρεύτηκα μέχρι σήμερα», δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας. «Πρόκειται για αδιανόητη προσπάθεια: Σήμερα σπιλώνεται ένας ολόκληρος κόσμος. Κάποιοι έχουν σκοπό να κρύψουν αυτούς που έβγαλαν όντως τα λεφτά τους στην Ελβετία», παρατήρησε η κ. Μπακογιάννη, αφήνοντας και αιχμές περί ενδεχόμενης προσπάθειας σπίλωσης του κομματικού της φορέα, καθώς «από την ώρα που ξεκινήσαμε, ενοχλήσαμε πολλούς», όπως είπε.

Μπλόκο σε 3.500 χιλιάδες "μαϊμού" γυαλιά ηλίου στο τελωνείο Μέρτζιανης Ιωαννίνων

Μεγάλο χτύπημα παράνομης διακίνησης παραποιημένων προϊόντων από τελωνειακούς στο Τελωνείο Μερτζιανης .Συγκεκριμένα την περασμένη Κυριακή, ο Τελωνειακός που ήταν υπηρεσία κατά την διάρκεια του έλεγχου σε όχημα με προορισμό την Αλβανία εντόπισε την ύπαρξη τρεισήμισι χιλιάδων γυαλιών Ηλίου διαφόρων φιρμων τα οποία με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι είναι παραποιημένα. Η αγορά τους είχε γίνει στην Αθήνα .Από την έρευνα εντοπίστηκε ο προμηθευτής και τα στοιχεία του διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες διωκτικές αρχές των Αθηνών. Ο μεταφορέας και κάτοχος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα όπου του ασκήθηκε ποινική δίωξη για λαθρεμπορία και σωρεία άλλων παραβάσεων.

Τη μετατροπή της ΕΑΣ Ιωαννίνων σε πρωτοβάθμιο Αγροτικό Συνεταιρισμό αποφάσισαν τα μέλη της

Το «πράσινο φως» για τη μετατροπή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων σε πρωτοβάθμιο Αγροτικό Συνεταιρισμό με τη συγχώνευση των πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών μελών της έδωσε η Γενική Συνέλευση της ΕΑΣ Ιωαννίνων που συνήλθε στις 25/2/2012 (με αριθμό 44).Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η μετατροπή γίνεται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4015/2011 «θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς Συνεταιρισμούς κλπ».Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Δ.Σ. για όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετατροπή.

 agronews

ΔΕΥΑΙ:Αποκατάσταση βλάβης στην Ανατολή

Μία ακόμη βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης της Ανατολής, που σημειώθηκε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα που έχει το δίκτυο της δημοτικής κοινότητας. Η κινητοποίηση της ΔΕΥΑΙ ήταν άμεση. Συνεργεία της επιχείρησης και τεχνικοί της Δημοτικής Ενότητας Ανατολής εργάστηκαν εντατικά προκειμένου να αποκαταστήσουν την ομαλή υδροδότηση της περιοχής, πράγμα που έγινε αργά το απόγευμα. Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Δημήτρης Θεμελής, σε δηλώσεις του τόνισε ότι είναι η πολλοστή φορά όπου η επιχείρηση προκειμένου να επιδιορθώσει μία βλάβη είναι υποχρεωμένη να προχωρά στην διακοπή νερού σε όλο το δίκτυο. Αυτό είναι και χρονοβόρο αλλά και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα για τους καταναλωτές. «Έγιναν τεράστια λάθη, τα οποία τώρα πρέπει να βρούμε τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο κ. Θεμελής. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το δίκτυο ύδρευσης της Ανατολής, δεν έπιασαν τελικά τόπο, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων Θανάσης Μανταλόβας. «Οι πολίτες της Ανατολής έχουν δίκιο να νιώθουν αγανακτισμένοι. Είναι αδιανόητο σε κάθε μικρή ή μεγάλη βλάβη στο εσωτερικό δίκτυο της Ανατολής - για το οποίο έχουν επενδυθεί έως τώρα περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια ευρώ - να απαιτείται διακοπή της τροφοδοσίας με νερό όλης της Ανατολής προκειμένου να αποκατασταθεί μια βλάβη. Δυστυχώς έως τώρα ούτε η λειτουργία του εσωτερικού υδρευτικού δικτύου έχει βελτιωθεί ούτε η εξοικονόμηση νερού – παρά τις τεράστιες διαρροές – έχει επιτευχθεί, αφού το παλαιό δίκτυο εξακολουθεί να είναι σε παράλληλη λειτουργία. Οι ευθύνες όσων τις έχουν, είναι τεράστιες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να αποτελούν και άλλοθι για το μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Μανταλόβας.

Καταδικάστηκε η Ελλάδα για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις φυλακές Σταυρακίου Ιωαννίνων‎

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, δικαιώνοντας 13 κρατούμενους στις φυλακές Ιωαννίνων. Με την καταδικαστική του απόφαση το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει στους προσφεύγοντες, αποζημιώσεις, για ηθική βλάβη, που κυμαίνονται από 7.000 μέχρι και 15.000 ευρώ και να πληρώσει και 1.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες. Οι προσφεύγοντες, 12 Έλληνες και ένας υπήκοος Σομαλίας, που είχαν κρατηθεί στις φυλακές των Ιωαννίνων για χρονικές περιόδους που ξεκινούσαν από 10 μήνες και έφθαναν τα τέσσερα χρόνια, υποστήριξαν ότι ήταν αναγκασμένοι να κοιμούνται σε μικροσκοπικά κελιά μαζί με μεγάλο αριθμό άλλων κρατουμένων, ότι δεν είχαν καμία δραστηριότητα, ότι υποχρεούνταν να παραμένουν 18 ώρες την ημέρα στα κρεβάτια τους και να τρώνε εκεί, καθώς και δεν υπήρχαν τραπέζια και καρέκλες και ότι κάποιοι από αυτούς δεν έτυχαν της αναγκαίας ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, παρότι είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η προσφυγή τους υποβλήθηκε στο Δικαστήριο, στις 5 Φεβρουαρίου 2009 και σε αυτήν γινόταν επίκληση των σχετικών διαπιστώσεων που είχε κάνει, μετά την επίσκεψή του στις φυλακές Ιωαννίνων, ο Συνήγορος του Πολίτη Το Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι κρατούμενοι ήταν σε θέση να εργαστούν για ένα μικρό κλάσμα του συνολικού χρόνου που βρίσκονταν υπό κράτηση, σημειώνοντας ότι η επιχειρηματολογία αυτή δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφευγόντων, ελάχιστα απείχαν από αυτές που στοιχειοθετούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Πέντε προσλήψεις με σύμβαση έργου στο ΤΕΙ Ηπείρου

H Επιτροπή Εκπαίδευσης & Ερευνών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ηπείρου (ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ), για την υλοποίηση της πράξης «Towards a Common Quality Control and Food Chain Traceability System for the Greek – Italian Primary Sector of Activity ‐ "AGROQUALITY”» ενδιαφέρεται να συνεργαστεί για τη στελέχωση της ομάδας υλοποίησης του ανωτέρω Έργου, με σύμβαση μίσθωσης έργου, με επιστημονικό προσωπικό (πέντε (5) άτομα), ως εξής: ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΣΗΣ AGR‐1 Κατηγορία: ΠΕ Γεωπόνων Φυτικής Παραγωγής ή ισότιμο πτυχίο Πανεπιστημίων του εξωτερικού ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΣΗΣ AGR‐2 Κατηγορία: ΠΕ Γεωπόνων Φυτικής Παραγωγής ή ισότιμο πτυχίο Πανεπιστημίων του εξωτερικού ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΣΗΣ AGR‐3 Κατηγορία: ΠΕ ή ΤΕ Πληροφορικής ή ισότιμο πτυχίο Πανεπιστημίων του εξωτερικού ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΣΗΣ AGR‐4 Κατηγορία: Πτυχίο ΑΕΙ ή πτυχίο Πανεπιστημίων του εξωτερικού ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΣΗΣ AGR‐5 Κατηγορία: Τεχνολόγος Γεωπονίας ή ισότιμο πτυχίο Πανεπιστημίων του εξωτερικού Καταληκτική ημερομηνία: 06-03-2012 Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 26810‐50038/50034.

Συνάντηση Δημάρχου Πάργας με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού

Κοινή επίσκεψη πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Πάργας, Αθανάσιος Λιόλιος και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Μενδώνη Λίνα στον Αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου. Κατά την επίσκεψη ενημερώθηκε η κ. Μενδώνη για την εξέλιξη των έργων που υλοποιούνται καθώς επίσης και για την αναγκαιότητα ένταξης για χρηματοδότηση του έργου της Αρχαίας Πανδοσίας. Η Γενική Γραμματέας διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο Πάργας, ότι κατά την αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος των εντασσόμενων έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, προτίθεται στην ένταξη του έργου της Αρχαίας Πανδοσίας ως πολιτισμικό μνημείο ανάδειξης του πολιτισμού μας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Καριπίδης ΑΒΕΕ»

Την ερχόμενη Πέμπτη,θα συζητηθεί στην επιτροπή κοινωνκών υποθεσεων της Περιφέρειας Ηπείρου,το θέμα των εργαζόμενων στην επιχείρηση "ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ".Για όσους δεν γνωριζουν,θυμίζουμε πως εδώ και 3 χρόνια,οι εργαζόμενοι βρίσκονται όμηροι της εργοδοσίας, δίνοντας συνεχόμενες μάχες ενάντια στις απολύσεις και την απλήρωτη εργασία.Πιο συγκεκριμένα, η επιχείρηση εδώ και 1 χρόνο έχει σταματήσει τις εργασίες της, παρά το γεγονός ότι έχει πριμοδοτηθεί με ζεστό κρατικό χρήμα μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα. Αυτή τη στιγμή 50 οικογένειες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας η καθεμιά από την εργοδοσία δεδουλευμένα ύψους 7.000 ευρώ!!!

Και ο Β.Παπαγεωργόπουλος βρέθηκε το τριήμερο στα Γιάννενα!

Εκτός από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη,στα Γιάννενα βρέθηκε το τριήμερο της Αποκριάς και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωγόπουλος,ο οποίος και συναντήθηκε με την γνωστή παρέα,στο ξενοδοχείο που συχνάζουν οι "γαλάζιοι" παράγοντες.Να θυμίσουμε πως η θητεία του ως δημάρχου Θεσσαλονίκης συνοδεύτηκε από μεγάλη κριτική και αμφισβήτηση. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατηγορήθηκε μεταξύ άλλων για υπεξαίρεση ύψους 30 εκ. Ευρώ...

Τριήμερο σε Γιάννενα και Θεσπρωτία για τον Π. Ψωμιάδη

Βαρεθήκαμε να βλέπουμε τον Πανίκα στα Γιάννενα. Κάθε τριήμερο και αργία, τσουπ στα Γιάννενα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Αυτό έκανε και το τριήμερο της Αποκριάς, μόνο που δεν μας ήρθε με ελικόπτερο και δεν πολυκυκλοφόρησε στην πόλη με τον φίλο του Κ. Μήτση. Τον..."τσιμπήσαμε" το Σάββατο -που αλλού- στο Grand-Serai (πρώην Ξενία) και χθες το πρωί στη Θεσπρωτία. Πάντως για να λέμε την αλήθεια, Κυριακή πρωί σε κεντρικό Ιταλικό καφέ της Δωδώνης δεν τον είδαμε στη "γαλάζια" παρέα! Ποιοι την αποτελούσαν; Βουλευτής του νομού, κορυφαίος αυτοδιοικητικός παράγοντας της περιοχής και επιχειρηματίας με αυτοδιοικητικές διαδρομές! Ονόματα δεν λέμε αλλά συνεργάτης μας ήταν δίπλα, κρυφάκουγε και παρακολουθούσε τα πάντα. Είδηση καμία, παραμόνο κουτσομπολιά.Περίμενε να σκάσει μύτη ο Πανίκας για να βγάλουμε καμιά είδηση αλλά τίποτα... Το ίδιο κάναμε και χθες (Δευτέρα) το πρωί στο ίδιο πάλι καφέ. Είχαμε στήσει καραούλι αφού είχαμε την πληροφορία ότι έρθει ο Πανίκας με παρέα. Μόλις όμως μάθαμε ότι πέρασε τα διόδια της Τύριας ειδοποιήσαμε τη συνεργάτιδά μας και αποχώρησε. Σύντομα τα ξαναλέμε...

Ψάχνουν αλλά δεν μπορούν να βρουν δεύτερη γυναίκα για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Αν δεν δεχθεί η Ντίνα Τσιότα,καταλήγουν ξανά στην... Μητροκώστα!
Η "πόρτα" πάει σύννεφο στη Ν.Δ. από τις Γιαννιώτισσες που λένε "όχι" και αρνούνται να μπούνε στο τοπικό γαλάζιο ψηφοδέλτιο. Έτσι λοιπόν οι ινστρούκτορες της Συγγρού αφού είδαν κι αποείδαν κατέληξαν ξανά στην... Μητροκώστα!! Μιλάμε για ανανέωση 0%. Ούτε η Ευγενία Τσουμάνη, ούτε η Μαρία Τσουλάκη, που ακούστηκαν αρχικά,ήταν στην λίστα των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά.Οι επιτελείς του κόμματος,δίνουν γη και ύδωρ στην Ντίνα Τσιότα για να πει το μεγάλο "ΝΑΙ".Αν και η Τσιότα. δεν ενδώσει στις ισχυρές πιέσεις που  δέχεται, τότε η Άννα-Μισέλ και η Γιούλα θα αποτελέσουν ένα από τα χειρότερα εκλογικά γυναικεία δίδυμα στο νομό. Θα το δείτε και στην κάλπη!

Τρίτος και με διαφορά ο Π. Κολόκας στο γκάλοπ της ALCO!

Στη δημοσκόπηση όμως δεν συμμετείχαν οι Β.Τσιαλιαμάνης και Φ.Σιάκας
Έγκαιρα σας είχαμε ενημερώσει για την τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενήργησε πρόσφατα στα Γιάννενα  η γνωστή Αθηναϊκή εταιρεία  ALCO , με τις φήμες να κάνουν λόγο να κρύβεται από πίσω συγκεκριμένη γιαννιώτικη βουλευτική υποψηφιότητα θυληκού γένους (ονόματα δεν λέμε!) Σας είχαμε αναλυτικά παρουσιάσει τα ερωτήματα και τα πρόσωπα που αφορούσε. Έκτοτε όμως η δημοσκόπηση θάφτηκε, γιατί προφανώς τα αποτελέσματα της δεν άρεσαν στην υποψήφια! Και πως να της αρέσουν, αφού στη δημοσκόπηση μετά τους Κ. Τασούλα και Στ. Καλογιάννη, τρίτος ακολουθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από την τέταρτη και καταϊδρωμένη υποψήφια που την παρήγγειλε! Σκεφτείτε ότι στη δημοσκόπηση δεν περιλαμβανόταν το όνομα του Βασίλη Τσιαλιαμάνη. Μιλάμε για δημοσκοπικό πάτο ακόμη και σε δημοσκόπηση που παρήγγειλε η ίδια και η οποία ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της!!!

Νέα σύσκεψη για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ»

Νέα σύσκεψη για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» προγραμματίζεται για το προσεχές Σάββατο 3 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, μετά από πρωτοβουλία των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών Ηπείρου και του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.». Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να παραστούν οι μέτοχοι, οι βουλευτές, τα πολιτικά κόμματα, ο Περιφερειάρχης, οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι δήμαρχοι, τα Εργατικά Κέντρα, τα Επιμελητήρια και όλοι οι φορείς της Ηπείρου. Σε κοινή τους ανακοίνωση οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί και το Σωματείο Εργαζομένων στη «ΔΩΔΩΝΗ», αναφέρουν ότι παίρνουν την πρωτοβουλία να αναζητήσουν, «έστω και την τελευταία στιγμή, μια λύση, που θα επιτρέψει να συνεχιστεί η λειτουργία της εταιρίας με όρους τέτοιους, που να εξυπηρετεί την Ήπειρο και την Ελληνική Οικονομία στη βάση των καταστατικών της δεσμεύσεων.»

Στα διόδια Πολυμύλου οι Κοζανίτες πρόβαλαν το Καρναβάλι τους

Στην Τύρια οι Θεσπρωτοί για ακόμη μία χρονιά κοιμούνταν!
Την περασμένη βδομάδα περάσαμε τα διόδια Πολυμύλου κατευθυνόμενοι στη Θεσσαλονίκη. Πληρώνοντας το αντίτιμο μας έδωσαν και ένα καλαίσθητο πολυσέλιδο φυλλάδιο που μας καλούσε να επισκεφτούμε το Καραβάλι της Κοζάνης αλλά και τα αξιοθέατα της περιοχής. Το περασμένο Σάββατο κατευθυνόμενοι προς την Ηγουμενίτσα περάσαμε τα διόδια της Τύριας και δυστυχώς δεν μας έδωσαν τίποτα που να μας καλεί είτε στο Καρναβάλι της Παραμυθιάς, είτε σε αυτό της Πέρδικας. Μετά λέμε γιατί δεν έρχονται τουρίστες στην Ήπειρο. Κύριοι της Περιφέρειας Ηπείρου, καλοί είσαστε για τις Εκθέσεις και τα ταξιδάκια αλλά από ουσία μηδέν. Κύριε Αντιπεριφερειάρχη τουρισμού, κύριε Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, κύριε δήμαρχε Ηγουμενίτσας και κυρία δήμαρχε Σουλίου καληνύχτα σας! Και του... χρόνου...

Συνελήφθη 51χρονος στα Γιάννενα για οφειλές 423.000 ευρώ προς το Δημόσιο

Συνελήφθη, σήμερα το πρωί, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, ο Σ.Π., ηλικίας 51 ετών, διευθύνων σύμβουλος εταιρείας μεταλλικών κατασκευών, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.Το ύψος των οφειλών του ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 423.163,91 ευρώ.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν συνιστούν αδικήματα τα οποία προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει μετά την τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο».

Ο "αγνοούμενος" Πολ Κεϊτά έδωσε σημεία ζωής μέσω facebook!

Τελειωμό δεν έχουν τα... κωμικοτραγικά που συμβαίνουν με τον Πολ Κεϊτά. Ο Σενεγαλέζος ποδοσφαιριστής ενημέρωσε μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας στο facebook ότι βρίσκεται στην Αγγλία και γυμνάζεται με την Ντονκάστερ, ενώ προτίθεται να έρθει στα Γιάννενα σε τρεις εβδομάδες!Παράλληλα υποστηρίζει ότι δεν έχει πληρωθεί από τον ΠΑΣ όλα τα οφειλόμενα και θεωρεί άδικο(!) να παίξει μπάλα στα Γιάννενα το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου.Το σήριαλ ξεκίνησε τον περασμένο Γενάρη όταν ο Κεϊτά καθυστέρησε να επιστρέψει από την άδεια των Χριστουγέννων κατά 10 ημέρες. Η δικαιολογία; Δεν είχε κάρτα στο κινητό του για να ενημερώσει για την αργοπορία του! Αποτέλεσμα ήταν ο Άγγελος Αναστασιάδης να τον στείλει για αρκετές μέρες να προπονείται μαζί με τον Ζαϊρί. Στη συνέχεια ακολούθησε ένα ακόμα φραστικό επεισόδιο με τον Μακεδόνα τεχνικό ο οποίος τον έδιωξε από την προπόνηση. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του Σενεγαλέζου με τον ΠΑΣ να προχωρεί σε καταγγελία προς τη FIFA.

Ο Β.Γιόγιακας κρατά σε αγωνία τους Θεσπρωτούς

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του ο Βασίλης Γιόγιακας,μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ITV, αναφορικά με το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του,στο Νομό Θεσπρωτίας με την Νέα Δημοκρατία.Ο κ. Γιόγιακας,ανέφερε πως δεν είναι αυτή η εποχή κατάλληλη για να προτάσσει κανείς τις πολιτικές του φιλοδοξίες.Δήλωσε πάντως πως θα είναι παρών, για τη θεσπρωτία, για την παράταξη, για το πολιτικό της πρόγραμμα.

Εμπλοκή με την υποψηφιότητα του Στ. Λεύκοβιτς

Ούτε ο ίδιος ο Γιαννιώτης δημοσιογράφος Στέλιος Λεύκοβιτς δεν έχει αποφασίσει εάν θέλει να είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. στο νομό. Μπορεί εδώ να μην γνωρίζουμε ούτε τη φάτσα του, όμως στη Συγγρού ο κολλητός του ο Αβραμόπουλος μπορεί για πλάκα να τον περάσει στο ψηψοδέλτιο. Έλα όμως που ο ίδιος το φοβάται, καθώς βλέπει να μην περπατά τοπικά η υποψηφιότητά του. Οι πιέσεις από τον Αβραμό μεγάλες, αφού τον θέλει διακαώς μέσα για να έχει για καθαρά εσωκομματικούς λόγους έναν δικό του πολιτευτή στην περιοχή. Το τι θα γίνει άγνωστο. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε ποιος θα τον διαδεχθεί. Λέτε να παίξει... μπάλα ο Βασίλης(Παπαχρήστου); Για να δούμε...

ΑΡΤΑ: «Σήκωσαν» την πόρτα και το παράθυρο και έφυγαν!!!

Την αλουμινένια πόρτα και το παράθυρο του λυόμενου κτηρίου που βρίσκεται εντός του εκθεσιακού κέντρου Άρτας έβαλαν στο μάτι άγνωστοι τα ξημερώματα της Κυριακής προς Κ. Δευτέρα, οι οποίοι αφού τα ξήλωσαν, τα φόρτωσαν και έφυγαν. Το περιστατικό έγινε γρήγορα αντιληπτό αφού στο εκθεσιακό κέντρο διοργανώθηκαν την Κ. Δευτέρα τα Κούλουμα από το Δήμο Αρταίων και αποτέλεσε προορισμό για πολλούς επισκέπτες. Το κτήριο χρησιμοποιείται κατά την περίοδο της εμποροπανήγυρης και μέσα, απ’ ότι ειπώθηκε, δεν υπήρχαν άλλα αντικείμενα. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία η οποία διενεργεί τη σχετική έρευνα. «Αυτή η κρίση μας γυρίζει σε άλλες εποχές και πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας, φοβάμαι ότι θα έχουμε και χειρότερα επεισόδια» είπε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του ότι όσο θα εντείνεται η κρίση, τέτοια φαινόμενα θα είναι όλο και πιο συχνά. «Δεν υπήρχε κάτι μέσα αλλά το να σηκώσεις τις πόρτες και τα παράθυρα να τα πάρεις αυτό είναι κάτι τραβηγμένο» σημείωσε. «Ήρθε η Αστυνομία, το δηλώσαμε, θα κάνει κάποιο έλεγχο. Πιθανόν είναι οι γνωστοί άγνωστοι που κάνουν αυτά, διότι τα υλικά αυτά έχουν λεφτά και τα παίρνουν και τα πουλάνε για ανακύκλωση και όχι μόνο. Και τα καλώδια πολλές φορές τα κλέβουν για να πάρουν το χαλκό και όχι μόνο. Πρέπει λοιπόν και οι πολίτες πλέον να είναι πάρα πολύ προσεχτικοί. Απ’ τη στιγμή που αυτό το πράγμα έγινε στο Δήμο, που ο Δήμος είναι το πρώτο θύμα, πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να προσέχουν ιδιαίτερα, να ασφαλίζουν τα σπίτια τους και να φυλάνε την περιουσία τους» ανέφερε ο Δήμαρχος. «Δυστυχώς – είπε – η κρίση αυτή μας οδήγησε εδώ».

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων

Αύριο Τετάρτη στις επτά το βράδυ συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων με με 41 θέματα στην ημερήσια διάταξη.Στα θέματα περιλαμβάνεται η έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και ο ορισμός αντιπροσώπων του Δήμου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων. Από το Δήμο Ιωαννιτών ορίζονται τρία μέλη στο Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ.

Γραφείο Τύπου χωρίς δημοσιογράφο στο δήμο Ζίτσας!!!

Δεν υπάρχει πρόσληψη δημοσιογράφου στο "Διαύγεια"
Ο δήμος Ζίτσας μπορεί να αρέσκεται στο να παραδίδει μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ξέχασε όμως να ανεβάσει στο "Διαύγεια" την πρόσληψη του δημοσιογράφου που προσέλαβε για να στελεχώσει το Γραφείο Τύπου που διαθέτει. Ναι καλά ακούσατε. Ο δήμος Ζίτσας διαθέτει Γραφείο Τύπου. Και καλά κάνει. Μπράβο του. Άλλωστε αυτό πιστοποιεί και η επίσημη απάντηση , που μας έστειλε πριν λίγες ημέρες και την οποία υπογράφει το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου Ζίτσας. Μάλιστα η ανακοίνωση έχει αποσταλεί όχι από το επίσημο e-mail του δήμου ή του δημάρχου αλλά από αυτό του αντιδημάρχου Σπύρου Πάϊκα. Λέτε ο αντιδήμαρχος και να αποφάσισε ο ίδιος να υποδυθεί το δημοσιογράφο και να το παίξει και Γραφείο Τύπου; Τα ερωτήματα που γεννώνται πολλά. Από πότε λειτουργεί το Γραφείο Τύπου στο δήμο Ζίτσας; Ποιοι το στελεχώνουν και βάσει ποιας απόφασης έγινε η πρόσκληψή τους; Πληρούν τους όρους και τις προυποθέσεις για την κάλυψη αυτών των θέσεων; Στην εποχή της διαφάνειας την οποία θα έπρεπε να τηρείτε 100% κύριε Ρογκότη, δεν επιτρέπονται εκπτώσεις για την πρόσληψη ημέτερων δημοσιογράφων. Ζητούνται απαντήσεις. Θα υπάρξουν;

Πανηγυρισμοί για τα πανηγύρια

Του Νίκου Κοτζιά
 Το κόμμα του Μνημονίου πανηγυρίζει. Μπορεί η Ελλάδα να παραδόθηκε, αλλά με αυτή την πράξη «αυτοθυσίας» που τις επέβαλαν οι κυβερνώντες βρέθηκαν λεφτά για τους τραπεζίτες. Ακόμα περισσότερο πανηγυρίζουν οι Παπαδήμος και Βενιζέλος, προκειμένου να ευγνωμονήσουν εαυτόν για αυτή ακριβώς τη δυνατότητα πανηγυρισμών. Όπως μας δήλωσαν οι δύο τους, καθώς και η τρόικα και ο Νταλάρας των τραπεζών, μαζί με τους δημοσιογράφους νεροπίστολα, «η Ελλάδα σώθηκε». Αν δεν κάνω λάθος είναι η έβδομη φορά που αυτοί οι τύποι μας σώζουν. Μάλιστα, μας είπαν «ότι αυτή τη φορά, η συμφωνία είναι καλύτερη από ότι την ανέμεναν». Δεν γνωρίζω το τι ανέμεναν. Αλλά τέτοιες φράσεις μπορούν να διαβαστούν και διαφορετικά: ότι, δηλαδή, ήταν διατεθειμένοι να παραδώσουν και άλλα. Οφείλω να πω, ότι αν επιμένουν να λένε ότι τώρα, αυτή τη φορά, έσωσαν την Ελλάδα, τότε παραδέχονται ότι τις επτά προηγούμενες φορές που δήλωναν ότι μας έσωσαν, είπαν ψέματα, είτε σκόπιμα, είτε από ανικανότητα. Εμείς δε, οι υπόλοιποι, δικαιούμαστε να μην τους πιστέψουμε ούτε αυτή τη φορά. Και αυτό όχι μόνο ως διδαχή πείρας, αλλά και ως αποτέλεσμα μεθοδικής μελέτης των συμφωνηθέντων. Μελέτη από την οποία προκύπτουν δύο πτυχές της συμφωνίας: το πολιτικό σκέλος με τις νομικές του προβλέψεις και το σκέλος των αριθμών.

Η πολιτική συμφωνία: παράδοση της χώρας 
Η μελέτη των συμφωνηθέντων απαιτεί υπομονή και νηφαλιότητα. Κριτήριό μας είναι η Ελλάδα και το μέλλον της και όχι τυχόν επικοινωνιακές ανάγκες πολιτικών που ευθύνονται για δεκαετίες αποτυχημένης πολιτικής. Πολιτικά, το κύριο που έχει η συμφωνία είναι η απεμπόληση κυρίαρχων δικαιωμάτων του ελληνικού κράτους, αλλά και του ίδιου του κοινοβουλίου. Μη ξεχνάμε ότι στην παράδοση της δυτικού τύπου δημοκρατίας που στηρίζεται σε εκείνη του αγγλικού κοινοβουλίου το θεμελιακό που ορίζει την κυριαρχία του είναι ο έλεγχος των δημοσιονομικών, τόσο των εσόδων, όσο και κυρίως των δαπανών. Αυτό ακριβώς το δικαίωμα καταστρατηγείται ως προς το ελληνικό κοινοβούλιο. Η επιτροπεία επί των δημοσιονομικών, οι πολλαπλοί έλεγχοι και οι επί τόπου παρουσία επιτρόπων ευνουχίζουν την ίδια την κρατική μας κυριαρχία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει δύο μέρες πριν πάει στις Βρυξέλλες και παραδώσει τα κλειδιά της χώρας, ότι δεν θα υπάρξει επιτροπεία. Πήγε στην έδρα της ΕΕ, αποδέχτηκε τους επιτρόπους και στη συνέχεια έκανε δηλώσεις ότι ναι μεν θα υπάρξει επιπλέον διεθνές έλεγχος και επιτροπεία, αλλά ότι αυτό «είναι άνευ σημασίας». Δεν γνωρίζω για το αν ο έλληνας πρωθυπουργό θεωρεί αυτονόητο γεγονός τον έλεγχο της χώρας από τρίτες δυνάμεις, πιθανόν. Εκείνο που διαπιστώνω είναι ότι όπως μέσα σε τρεις ημέρες διέψευσε ο ίδιος, και τα ίδια τα γεγονότα, τα όσα υποστήριζε, ότι το ίδιο θα συμβεί πιθανότατα και με όσα υποστηρίζει σήμερα. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε την δημιουργία ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου θα γίνεται διαχείριση των δανείων της Ελλάδας. Η διαχείριση θα είναι μονοσήμαντη. Θα μπαίνουν σε αυτό το ταμείο τα δανεικά και από εκεί θα υπάρχει φροντίδα να αποπληρώνεται το χρέος, δηλαδή, να πληρώνονται οι δανειστές. Με άλλα λόγια θα δημιουργηθεί ένα κλειστό κύκλωμα μετακίνησης χρημάτων από τους σημερινούς δανειστές στους χθεσινούς. Οι τελευταίοι συχνά είναι τα ίδια πρόσωπα με τους πρώτους. Περισσότερο ανησυχητικό είναι η πρόβλεψη των συμφωνιών σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα βάζει σε αυτό το ταμείο και τα όποια τυχόν μελλοντικά δημόσια πλεονάσματα, ώστε να διασφαλίζονται οι δανειστές της. Μάλιστα αυτή η πρόβλεψη συμπεριλαμβάνει και την περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας. Πρόβλεψη η οποία θα διασφαλιστεί από την κυβέρνηση με νομοθετική πράξη, ακόμα και αναθεώρηση του Συντάγματος. Σύμφωνα με αυτήν ακόμα και σε μια ακραία περίπτωση, όπως της χρεοκοπίας, θα αποδίδεται προτεραιότητα στις πληρωμές προς τους δανειστές. Αυτή η πρόβλεψη καταστρατηγεί το ελληνικό Σύνταγμα, το Διεθνές Δίκαιο καθώς και σειρά συνθηκών που έχει διαμορφώσει ο ΟΗΕ. Η ουσία αυτής της καταστρατήγησης είναι ότι σε συνθήκες κρίσης, το νόμιμο και ηθικό είναι να προηγείται όλων η ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών. Ότι αυτό το καθήκον είναι υπέρτερο της ικανοποίησης τρίτων, όπως είναι οι δανειστές. Είναι φανερό, ότι αν το ήθελε η Ελληνική Κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε απορρίψει μια τέτοια δέσμευση καθότι παράνομη, σύμφωνα πάντα με το διεθνές δίκαιο. Τέλος, επίσης, η Ελληνική Κυβέρνηση συμφώνησε να παραιτήσει το ελληνικό κοινοβούλιο από το κυρίαρχο δικαίωμα να κουρεύει το ίδιο, ουσιαστικά να διαγράφει, τα δάνεια. Αποδέχτηκε να δικάζονται οι διαφορές ανάμεσα σε ιδιώτες δανειστές και το ελληνικό κράτος στη βάση του αγγλικού δικαίου και μάλιστα σε δικαστήριο του Λουξεμβούργο. Αυτό σημαίνει ότι σε ακραίες καταστάσεις, όπως είναι η χρεοκοπία, ακόμα και αν αλλάξει η νομισματική πολιτική της Ελλάδας, που δεν το υποστηρίζω, τα χρέη της θα πληρώνονται σε Ευρώ, Συνολικά, από τη σκοπιά του δικαίου και της πολιτικής η Ελλάδα έχασε εκ νέου θέσεις και στοιχεία κυριαρχίας. Η θέση της στον διεθνή ορίζοντα δυσκολεύει και άλλο και ο βαθμός παράδοσής της μεγαλώνει. Το ερώτημα είναι αν αυτές οι διαπιστώσεις ισχύουν και στον τομέα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η κοινωνική – οικονομική συμφωνία: ύφεση, ανισότητα, διασφάλιση των τραπεζών
Η πολιτική που συμφωνήθηκε δεν προβλέπει μέτρα ανάπτυξης. Εξακολουθεί να είναι, δηλαδή, καταστροφική. Επίμονα προωθεί την υποτίμηση μισθών, συντάξεων και μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, οδηγώντας την Ελλάδα σε μια αποειδίκευση και σε μια οικονομία με χαρακτηριστικά χώρας τρίτου κόσμου. Η κυβέρνηση καμαρώνει για το κούρεμα, όπως λέει των 105 δισεκατομμυρίων στα ομόλογα-χρέος. Τα πράγματα δεν έχουν έτσι όπως τα περιγράφει. Το μισό από το κούρεμα αφορά ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Κατά συνέπεια, δεν μας χάρισαν οι δανειστές μας κάποια γενικά και αφηρημένα δισ. Έναντι του κουρέματος οι τράπεζες θα λάβουν στήριξη από το δημόσιο 50 δισεκατομμυρίων. Δηλαδή ο ελληνικός λαός δανείζεται προκειμένου να πληρώσει το κούρεμα των τραπεζών, που το εμφανίζει η κυβέρνηση ως «δώρο» των ξένων. Το χειρότερο βέβαια είναι το αβέβαιο μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων που με το κούρεμα χάνουν δισεκατομμύρια. Οι άλλοι χαμένοι είναι οι μικροομολογιούχοι. Αντίθετα, οι κάτοχοι μεγάλων ποσοτήτων ελληνικών ομολόγων τα έχουν αγοράσει τους τελευταίους μήνες στη δευτερογενή αγορά στο 28-32% της αξίας τους. Το κούρεμα σε αυτούς δεν συνοδεύεται με απώλειες αφού λαμβάνουν ομόλογα που αντιστοιχούν στο 35% της αξίας των προηγουμένων, καθώς και 15% της αξίας των ομολόγων, που είχαν στην κατοχή τους, άμεσα και σε ρευστό. Ανάλογα καμαρώνει η κυβέρνηση και για τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισεκατομμυρίων. Στην πραγματικότητα από αυτά τα 130 δισεκατομμύρια τα 35 δις είναι το υπόλοιπο από το προηγούμενο δάνειο. Τα 50 δις όπως ήδη έγραψα δίνονται στις τράπεζες και τα 30 δις στους ομολογιούχους για την ανταλλαγή. Κατά συνέπεια, ουσιαστικά, τα νέα ποσά που αφορούν άμεσα την Ελλάδα, είναι πολύ περιορισμένα. Ας μου επιτραπεί, τέλος, να παραθέσω, και ορισμένους άλλους λογαριασμούς που τους έτρεξα με τη βοήθεια συναδέλφων. Επί παραδείγματι, το 2009 το ελληνικό ΑΕΠ ήταν 235 δισεκ και το χρέος 298,7. Το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ ήταν 127,1%. Δηλαδή στο ίδιο περίπου ύψος που προβλέπεται να είναι αυτό το 2020 μετά από την μεγάλη περιπέτεια που περνάμε και αφού θα έχει διαλυθεί ο εργασιακός και κοινωνικός ιστός.

Το χρέος σήμερα ανέρχεται, περίπου, στα 380 δισ. 
Αν αθροίσουμε τα δάνεια που έχουμε λάβει, αυτά ανέρχονται ήδη στα 205 δις (75 +130). Αν αγόραζε εξαρχής η ΕΚΤ με το ίδιο ποσό τμήμα του ελληνικού χρέους, τότε θα είχαμε χρέος προς ιδιώτες 93,7 δις. που αντιστοιχεί σε ποσοστό 39,9% του ΑΕΠ. Ανάλογα, αν το 2009 γινόταν πρώτα το κούρεμα και μετά λαμβάνονταν μέτρα, τότε θα χρέος θα ήταν 158.7 δισεκ. που αντιστοιχεί σε 53,1% του ΑΕΠ το 2009. Ανάλογα, ως προς τη νέα συμφωνία, ακόμα και χωρίς την ανάγκη κάλυψης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού έως το 2013, το ποσό των 130 (μείον 50 δις για τις τράπεζες και 30 δις για τους ομολογιούχους) δεν φτάνει ούτε για την κάλυψη των κουρεμένων τοκοχρεολυσίων έως και το 2020. Συμπερασματικά, οι πολιτικές που επιλέγονται από το 2009 είναι πολιτικές ύφεσης και μονόπλευρης λιτότητας. Δεν θέτουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες, χωρίς και να λύνονται τα προβλήματα αποπληρωμής των χρεών.

48ωρη απεργία 28-29 Φεβρουαρίου Μηχανικών Δημοσίου

Συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΕΚ στα Γιάννενα

48ωρη απεργία πραγματοποιούν οι Μηχανικοί Δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ) σήμερα και αύριο, 28-29 Φεβρουαρίου 2012. Στην απεργία συμμετέχει και η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.) Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας η οποία σε ανακοίνωση – κάλέσμα προς τα μέλη της αναφέρει: Στα πλαίσια της συμμετοχής μας στη δεκαήμερη κινητοποίηση του ΤΕΕ και των υπόλοιπων φορέων των Μηχανικών έχουμε προκηρύξει 48ωρη Πανελλαδική Απεργία (Τρίτη και Τετάρτη, 28-29/2/2012) προκειμένου να αντισταθούμε στον καταιγισμό των εφαρμοστικών νόμων του νέου Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης που έχουν ως αποτέλεσμα : •Καταργήσεις Οργανισμών και Φορέων του Δημοσίου, δηλ. την οριστική διάλυσή του. •Απολύσεις εργαζομένων κατά χιλιάδες κουρελιάζοντας Σύνταγμα και νόμους. •Φτωχοποίηση όλων των εργαζομένων με τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων που καταλήγουν να είναι πια βοηθήματα. •Κατάργηση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών παροχών. ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Για τους συναδέλφους των Ιωαννίνων Τρίτη 28/2 συγκέντρωση 10.30 στα γραφεία του ΟΕΚ Χαριλάου Τρικούπη 38, 3ος όροφος (πάνω από S/M Αρβανιτίδης).

Ακόμη ένας μήνας εγκατάλειψης για την Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου

Ακόμη ένας μήνας εγκατάλειψης για την Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου. Αφού κόπασε ο θόρυβος για την εντοπιότητα ή μη του μελλοντικού Δ/ντος Συμβούλου, και πάλι απόλυτο σκοτάδι για την βιομηχανία. Τελικά έχει κανείς το δικαίωμα να θεωρεί τυχαίο το γεγονός ; Το να μιλάς για χρήματα και να σου λένε δεν υπάρχουν, θα έλεγε κανείς ότι είναι λογικό. Το να ζητάς απεγνωσμένα να ορισθεί Διοίκηση και να μην ορίζεται , είναι παράλογο και εν τέλει ύποπτο. Η εταιρεία οδηγείται πλέον σε αδιέξοδο σκόπιμα ή από ανυπαρξία κυβέρνησης ; Τελικά η παρούσα κυβέρνηση, το μόνο που κάνει με ταχύτατους ρυθμούς, είναι ο ακρωτηριασμός της κοινωνίας , η υποβάθμιση της ζωής των ελλήνων και η μετατροπή της χώρας σε τριτοκοσμική. Για τίποτε άλλο δεν είναι ικανή. Το αστείο του πράγματος είναι ότι πολλοί ζητούν να παραμείνει γιατί όχι και για πάντα.

Παπαϊωάννου Κώστας 
Εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΜΒΗ ΑΕ

Ενάντια στην πώληση της ‘’ΔΩΔΩΝΗΣ’’ ο Δήμος Ιωαννιτών

Τη σταθερή θέση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» επαναδιατύπωσε,κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, με αφορμή τις κινητοποιήσεις στις οποίες προχωρούν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου. «Η Δωδώνη αποτελεί στήριγμα για την Ήπειρο. Διαφωνούμε κάθετα με την πώλησή της και επιμένουμε ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος ώστε να περιέλθει στους κτηνοτρόφους, δηλαδή στους φυσικούς της φορείς. Ο κ. Φίλιος επεσήμανε ότι η γαλακτοβιομηχανία είναι ο σημαντικότερος κρίκος για την τοπική οικονομία. Σημείωσε δε ότι τέτοιου είδους ζητήματα δεν μπορούν να λυθούν με την παρουσία της αστυνομίας και κατασταλτικών μηχανισμών, αλλά μέσα από ψύχραιμη συζήτηση και διάλογο.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ «ΘΥΣΙΑ» ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αν μη τι άλλο έκπληξη και απορία, προς το παρόν, προκαλεί η ενέργεια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να φανεί υπερβολικά νομοταγές Ίδρυμα απολύοντας πριν από ένα και μισό χρόνο με ένα σκληρό και άκαμπτο τρόπο από τη θέση του ένα μέλος ΔΕΠ, από μία θέση που το ίδιο το Πανεπιστήμιο με νόμιμες διαδικασίες του έδωσε και χωρίς το ίδιο το μέλος να ευθύνεται σε κάτι. Και παρόλο που δεν θα είχε καταρχήν κανείς αντίρρηση η Δημόσια Διοίκηση, ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο που πρέπει να δίνει και το καλό παράδειγμα, να εφαρμόζει τις όποιες ακυρωτικές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων, όχι όμως με τρόπο εξοντωτικό και άδικο για τους εργαζόμενους, ακόμη και όταν η απόλυση αφορά αντίδικους. Και αν έτσι έχουν τα πράγματα για όσους εμπλέκονται άμεσα σε τέτοιες υποθέσεις, σκεφθείτε ποια πρέπει να είναι η στάση της Διοίκησης σε εργαζόμενο με τα παρακάτω χαρακτηριστικά, μια υπόθεση που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού. Η απορία και η έκπληξη που δημιουργούν οι εξελίξεις των πραγμάτων για την υπόθεση αυτή είναι για την ώρα το ελάχιστο, γιατί είναι μια πολύπλοκη και σύνθετη υπόθεση. Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2006 διορίστηκε λέκτορας με νόμιμες διαδικασίες ο Δημήτριος Ράπτης σε θέση που προήλθε από τη συνταξιοδότηση καθηγητή. Ένα χρόνο μετά, το 2007, ενημερώνεται ότι η θέση αυτή, παρά τον έλεγχο νομιμότητας που ασκείται στις περιπτώσεις αυτές από το Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο, ήταν επισφαλής, γιατί ο συνταξιοδοτημένος από το 2003 καθηγητής, Χρ. Τζούλης στη διεκδίκηση της θέσης του καθηγητή τα προηγούμενα χρόνια είχε και συνυποψήφια τη Γ. Λαδογιάννη, Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας η οποία και προσέφευγε σε όλες τις αναμετρήσεις τους κατά το παρελθόν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (πρώτη εκλογή 2000, εκλέγεται ο Τζούλης, ακυρώνεται από το ΣτΕ, επαναλαμβάνεται η εκλογή το 2002, ξαναεκλέγεται ο Τζούλης και μετά από οκτώ χρόνια, ενώ ο ίδιος είναι στη σύνταξη, η εκλογή του ακυρώνεται εκ νέου από το ΣτΕ, επαναλαμβάνεται το 2011 και εκλέγεται αυτή τη φορά από άλλη σύνθεση Εκλεκτόρων η συνυποψήφιά του Γ. Λαδογιάννη). Παράλληλα με όλα αυτά, το ΣτΕ ακύρωσε και το διορισμό του Δημητρίου Ράπτη, γιατί, ενώ το Πανεπιστήμιο προκήρυξε την κενή θέση σε άλλη βαθμίδα με άλλο γνωστικό αντικείμενο, η Γ. Λαδογιάννη προσέφυγε και κατά της θέσης, που άφησε ως συνταξιούχος πλέον ο X. Τζούλης. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 2006 κάλεσε τον Δημ. Ράπτη να καταλάβει τη θέση που το ίδιο προκήρυξε, αφού πρώτα παραιτηθεί από τη μόνιμη θέση που ως τότε κατείχε ως καθηγητής Φιλολογίας και τον Οκτώβριο του 2010 στηριζόμενο στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, του ακυρώνει το διορισμό του πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία των αντιδίκων Λαδογιάννη-Τζούλη. Ερωτήματα πολλά. Προσβάλλονται και μπλοκάρονται οι θέσεις κατ’ αυτόν τον τρόπο για τόσα χρόνια; Αν κατά σύμπτωση συνέβαινε κάτι τέτοιο για όλες τις θέσεις, πώς και πότε θα προχωρούσαν τα πράγματα; Ήξερε, άραγε, το Πανεπιστήμιο το αποτέλεσμα το εκλογής και το σηματοδότησε με την βιαστική απόλυση του καθηγητή που δεν εμπλεκόταν στη διαδικασία; Ποιο είναι το νόμιμο στην προκειμένη περίπτωση; Το Πανεπιστήμιο να θυσιάσει τη νόμιμη πράξη τού διορισμού, θέση, βαθμίδα και γνωστικό αντικείμενο ελεγμένα από το ίδιο και το Υπουργείο με τις υπογραφές τους, για χάρη μιας άλλης «νομιμότητας» δημιουργώντας ταυτόχρονα μια νέα αδικία μετά από πέντε χρόνια, για τον καθηγητή που οι ίδιοι διόρισαν. Το Πανεπιστήμιο μόνο εφαρμόζει; Το Υπουργείο Παιδείας, ο Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης, άλλα όργανα τι λένε για όλα αυτά;

ΥΓ: Αν οι σημειώσεις και υποσημειώσεις για τα πανεπιστημιακά δεδομένα λένε κάτι, πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η συνυποψήφια του συνταξιοδοτημένου καθηγητή, Γ. Λαδογιάννη, είναι σύζυγος του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αλυσανδράκη πρώην βουλευτή και πολιτευτή του ΚΚΕ στο νομό Ιωαννίνων. Αυτό λέει κάτι για τα παραπάνω;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Γεωλογικές μελέτες στην Ηγουμενίτσα

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον δήμο Ηγουμενίτσας, η περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας προχώρησε τις διαδικασίες για την ανάθεση γεωλογικών μελετών στην 4η και 5η πολεοδομική ενότητα δήμου Ηγουμενίτσας.Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2011 ενεγράφησαν στους ΚΑΠ της περιφέρειας Ηπείρου οι αναγκαίες πιστώσεις, διενεργήθηκε ο διαγωνισμός και στις 20 Φεβρουαρίου η επιτροπή διαγωνισμού συνέταξε το πρακτικό αξιολόγησης, το οποίο προώθησε στην οικονομική επιτροπή της περιφέρειας προς έγκριση.Μετά τη σχετική έγκριση θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση με το μελετητικό γραφείο ώστε άμεσα να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες γεωλογικές μελέτες και να προωθηθούν προς το αρμόδιο υπουργείο για την έγκριση των πολεοδομικών μελετών της 4ης και 5ης πολεοδομικής ενότητας δήμου Ηγουμενίτσας. Ο αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των διαδικασιών, δήλωσε τα εξής: «Η ολοκλήρωση του σχεδίου προχωρά παρά τις γραφειοκρατικές αντιξοότητες. Οι αρμόδιοι φορείς της Θεσπρωτίας συνεργάζονται για την προώθηση των διαδικασιών που απαιτούνται για τη σταδιακή υλοποίηση ενός πολύπλοκου έργου που η ολοκλήρωσή του αποτελεί εδώ και χρόνια διαχρονικό στόχο όλων των διοικήσεων».

Χιονισμένα Κούλουμα στο Νομό Ιωαννίνων

Με χιόνια γιόρτασαν τα Κούλουμα σε πολλές ορεινές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων. Η χιονόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη στο Δίστρατο, τη Μηλιά, το Μέτσοβο και τη Βωβούσα και για μία ακόμη φορά χρειάστηκε να κινηθούν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και των Δήμων για τον αποχιονισμό.Το έργο τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολο εξ αιτίας και της ανεμοθύελλας που ακολούθησε. Ο υδράργυρος στα ορεινά έπεσε στους πέντε βαθμούς κάτω από το μηδέν.Η πτώση της θερμοκρασίας και ο ισχυρός άνεμος συνόδευσε την έξοδο της Καθαράς Δευτέρας και στην υπόλοιπη Ήπειρο.

Σήμερα στη βουλή η συνεδρίαση για την περιφερειακή ανάπτυξη της Ηπείρου

Η περιφερειακή ανάπτυξη της Ηπείρου με επιμέρους θέματα:Συγκοινωνιακές υποδομές, Τουριστική Αναπτυξη, Υπηρεσίες Υγείας , Περιβαλλοντικά θέματα θα αποτελέσουν το αντικείμενο συνεδρίασης τη Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής η οποία θα συνεδριάσει σήμερα Τρίτη 28 Φεβρουαρίου και ώρα 1 το μεσημέρι στην Αίθουσα « Γιάννης Αλευράς».Στην συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος(τον οποίο θα εκπροσωπήσει ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Παπαδόπουλος), Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης και Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, ο Δήμαρχος Αρτας και πρόεδρος της Π.Ε.Δ Ηπείρου Γιάννης Παπαλέξης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Κωσταντίνος Τζοβάρας και ο πρόεδρος του αντίστοιχου Οργανισμού Λιμένος  Κέρκυρας Σωτήριος Βλάχος,καθώς και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ιωαννίνων Δημήτριος Δημητρίου, Πρεβέζης Γιάννης Γιαμάς,Θεσπρωτίας Αλέξανδρος Πάσχος και Αρτας Χρήστος Παπάζογλου.Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν  επίσης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Παπαβρανούσης και ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Κωσταντίνος Ζήκος. Οι αιρετοί και οι φορείς θα ενημερώσουν τα μέλη της επιτροπής- της οποίας προεδρεύει η Αντζελα Γκερέκου- για τα αιτήματα που υπάρχουν ανά Νομό και ανά Δήμο. Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας «χάρτης» με τα αιτήματα που αφορούν την κάθε περιοχή έτσι ώστε να υπάρξει συνολική πρόταση για την ανάπτυξη της Ηπείρου. Στην συνάντηση,ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης θα θέσει ως προτεραιότητες την κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων, την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου, την ανέγερση νέου Νοσοκομείου αλλά και την παραχώρηση των στρατοπέδων στο Δήμο Πρέβεζας.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ:Σήμερα το όνομα του βουλευτή

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο ο πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης ,σχετικά με τον «βουλευτή του ενός εκατομμυρίου».ανέφερε ότι το όνομα του βουλευτή που έχει προκαλέσει σάλο, θα γίνει γνωστό στην επιτροπή σήμερα Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.Ο κ. Αργύρης, από τότε που ξέσπασε η ιστορία του βουλευτή, έχει χάσει τον ύπνο του αλλά ούτε μπορεί να κάνει και κάτι που θα τον βγάλει από το αδιέξοδο:«Δεν μπορώ να κοιμηθώ ούτε μια ώρα. Ολοι μου ζητούν να τους πω ποιος έχει βγάλει έξω το εκατομμύριο. Εχουμε γίνει περίγελος. Αυτή η ιστορία δεν πρέπει ν΄ αφήσει κανέναν αδιάφορο. Από τον πρωθυπουργό μέχρι τον εισαγγελέα. Πρέπει να τελειώνει, να εμπιστευτούμε τους θεσμούς, να κινηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι αρμόδιοι να πάρουν την πρωτοβουλία. Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης επιτροπής για ξέπλυμα μαύρου χρήματος να μη φοβηθεί. Ο ίδιος λέει ότι, σύμφωνα με τον νόμο, αν αποκαλύψει το όνομα κινδυνεύει με τρεις μήνες φυλακή. Δεν μπορείς να του πεις τίποτα. Αλλά απ΄ την άλλη δεν γίνεται ο ένας να ράβει και ο άλλος να ξηλώνει».Και επειδή το θέμα είναι …λεπτό ο Ευάγγελος Αργύρης δήλωσε ότι θα σκεφτούν πολύ καλά πώς θα βγει στη δημοσιότητα η περίφημη λίστα βουλευτών που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό:«Υπάρχουν βουλευτές που έβγαλαν λεφτά έξω για συγκεκριμένο θέμα. Βρέθηκα μπροστά σε πατέρα που είχε άρρωστο παιδί έξω και βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όταν ρωτήθηκε. Γι΄ αυτό σας λέω ότι πρέπει να γίνει προσεκτική δουλειά. Να ζυγίζουμε εννέα φορές για κόψουμε μία. Ο Μόντι δημοσιοποίησε τα πόθεν έσχεν των Ιταλών βουλευτών. Εμείς το κάνουμε ήδη στο διαδίκτυο. Επικρατούσε η άποψη ότι οι βουλευτές είμαστε υπεράνω του νόμου. Ε λοιπόν, για πρώτη φορά η επιτροπή παρέπεμψε βουλευτές σε βουλευτές. Γενικότερα ας σταματήσουμε να διαφημίζουμε τι θα κάνουμε. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε χωρίς να λέμε τίποτα».