Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει καταρρεύσει και ψάχνει για παρέα

Το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ απέκλεισε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm. «Αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται κάτι διαφορετικό. Δεν χρειάζεται συγκυβέρνηση», επισήμανε ο βουλευτής Ιωαννίνων, προσθέτοντας: «Δεν είναι τόσο ότι εμείς έχουμε αλλεργία με μια κυβέρνηση συνεργασίας, όσο το ότι κάποιοι άλλοι έχουν πραγματική αλλεργία με την προοπτική να υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία ξέρει τι θέλει και έχει αποδείξει ότι δικαιώθηκε και μπορεί να βγάλει τη χώρα -όχι εύκολα- από την κρίση». Υποστήριξε επίσης ότι «τώρα που έχει καταρρεύσει το ΠΑΣΟΚ και βρίσκεται μόνο του στον γκρεμό, ψάχνει για παρέα». «Η ΝΔ αυτή την παρέα δεν θα την προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ», ξεκαθάρισε, τονίζοντας ότι το κόμμα του μπορεί να διορθώσει τα πράγματα, «χωρίς μαγικές λύσεις», αλλά με αποτελεσματικότητα.

Πηγή εσόδων για την Ήπειρο μπορεί να γίνει ο συνεδριακός τουρισμός

Για νέες αγορές και συνεργασίες κοιτούν οι διοργανωτές λόγω αυξημένης ανασφάλειας στην Αθήνα
«Άμεσα θα πρέπει να κινηθούν όλοι οι φορείς στην Ήπειρο για την ανάπτυξη πολλών μορφών τουρισμού, που αποτελούν πηγές πλούτου για την περιοχή μας». Αυτό σημειώνουν επιχειρηματίες του κλάδου, με αφορμή την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει κυρίως από την Περιφέρεια, για την τουριστική προβολή της Ηπείρου σε αγορές, όπως αυτή που έγινε στο Ισραήλ και αυτή που θα γίνει προσεχώς στο Βερολίνο. Όπως αναφέρουν, ίσως ο μοναδικός τομέας που θα μπορούσε άμεσα να αποδώσει καρπούς στην Ήπειρο είναι ο συνεδριακός τουρισμός, αν αυτός αναπτυχθεί πάνω σε στέρεες και υγιείς βάσεις. Και αυτό, την ώρα που για τα Γιάννινα και βέβαια για την Ήπειρο παρουσιάζεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναπτύξουν αυτό το είδος τουρισμού, αφού πολλοί διοργανωτές ψάχνουν να βρουν νέες πόλεις - αγορές, λόγω της έντονης ανασφάλειας που νιώθουν στην Αθήνα από τις συνεχείς πορείες, τις απεργίες και τα επεισόδια. Η Ήπειρος και κυρίως τα Γιάννινα πληρούν όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις, για να αναπτυχθεί σε βάθος ο συνεδριακός τουρισμός. Υπάρχουν μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία, πολλοί χώροι και βεβαίως ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό και πρόθυμο σε κάθε πρόταση για συνεργασία. Μπορεί στην Αθήνα να υπάρχει ανασφάλεια, όμως η περιοχή μας θα πρέπει να εκμεταλλευθεί αυτή την ευκαιρία.

2.000 το χρόνο!
Να σημειωθεί, ότι κάθε χρόνο γίνονται στην Ελλάδα 2000 συνέδρια περίπου, που αποφέρουν 600 εκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε χθες στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, Ντίνος Αστράς, που τόνισε, ότι κάθε σύνεδρος αφήνει 7 φορές περισσότερα χρήματα από ένα τουρίστα! Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό από τον καθένα, ότι αν τα Γιάννινα δώσουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ ότι τώρα στον συνεδριακό τουρισμό και διοργανώσουν ένα σημαντικό μέρος των συνεδρίων που κάθε χρόνο γίνονται στην Ελλάδα, τότε τα χρήματα που θα έρθουν στην περιοχή θα είναι πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο. Υπενθυμίζεται, ότι οι βάσεις για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στην Ήπειρο έχουν μπει εδώ και μια 20ετία περίπου από το Μέτσοβο, όταν το Ίδρυμα Εγνατία έφτιαξε το Συνεδριακό Κέντρο «Διάσελο», που ίδρυσαν ο Γιάννης και η Έλενα Αβέρωφ. Έκτοτε, εκεί έγιναν πολλά συνέδρια και από την ορεινή αυτή κωμόπολη ξεκίνησαν να διοργανώνονται και σε άλλες πόλεις της Ηπείρου μεγάλα και μικρά συνέδρια.

Συνδυασμός…
 Βέβαια, ο συνεδριακός μπορεί να συνδυαστεί και με την ανάπτυξη πολλών άλλων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο μνημειακός, ο ιαματικός, ο θρησκευτικός κ.α. Άλλωστε, η περιοχή μας έχει πολλά πλεονεκτήματα και μπορούν να αναπτυχθούν πολλά είδη τουρισμού, τόσο το καλοκαίρι, όσο και το χειμώνα. Φθάνει βέβαια, όλοι να δείξουν την προθυμία να συνεργαστούν και βεβαίως να προβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Ήπειρο.

Επιτροπή…
Έτσι, όπως προτείνουν πολλοί επιχειρηματίες, θα πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί μια επιτροπή υπό τη σκέπη της Περιφέρειας, που θα θέσει νέες βάσεις, τόσο στον συνεδριακό τουρισμό, όσο και στα άλλα ήδη που μπορούν να συνδεθούν με αυτόν. Παράλληλα, μαζί με την προβολή της Ηπείρου, όπως γίνεται τώρα, θα πρέπει να προβληθούν και οι υποδομές της περιοχής μας, όπως τα ξενοδοχεία και οι συνεδριακοί χώροι αυτών. «Είναι τόσα πολλά τα οφέλη και κυρίως τα οικονομικά, από την ανάπτυξη του συνεδριακού, του ιαματικού, του μνημειακού κ.α. εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που δεν μπορεί κανείς να αδιαφορήσει σε μια περίοδο, που η τοπική οικονομία καταρρέει» λένε επιχειρηματίες του τουρισμού στην Ήπειρο.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Κούλουμα με βροχή στο Δήμο Άρτας

Με βροχερό καιρό, κρύο και δυνατό αέρα γιορτάστηκαν τα Κούλουμα στην Άρτα την Καθαρά Δευτέρα. Η κακοκαιρία ωστόσο δεν πτόησε τον κόσμο ο οποίος τήρησε όλα τα παραδοσιακά έθιμα, με τα καθιερωμένα σαρακοστιανά και το πέταγμα του χαρταετού- όπου αυτό ήταν εφικτό από τις καιρικές συνθήκες. Ο Δήμος Αρταίων γιόρτασε τα Κούλουμα στο εκθεσιακό κέντρο, όπου παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, προσήλθαν πάρα πολλοί δημότες και επισκέπτες όλων των ηλικιών, οι οποίοι γεύτηκαν νηστίσιμα εδέσματα (λαγάνα, φασολάδα, χαλβά, ελιές, τουρσί) και κρασί που πρόσφερε ο Δήμος, με τη συνοδεία μουσικής. Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα τα σαρακοστιανά να εξαντληθούν μέσα σε δύο ώρες, πριν ακόμα το ρολόι δείξει δώδεκα. Κάπου εκατό κιλά ελιές, τριακόσια κιλά κρασί, μεγάλη ποσότητα από φασολάδα και αμέτρητες λαγάνες μοίρασε μεταξύ άλλων ο Δήμος από το πρωί, τα οποία έγιναν ανάρπαστα. Πολλοί δε προτίμησαν να πάρουν τα υλικά για το σπίτι αφού δεν μπορούσαν να τα απολαύσουν εκεί λόγω καιρού. Καλή Σαρακοστή ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης ο οποίος επισκέφθηκε την Κ. Δευτέρα το χώρο του εκθεσιακού. Χρόνια πολλά ευχήθηκαν επίσης, Αντιδήμαρχοι και άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής που παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις. «Ήταν πάρα πολύς ο κόσμος και ίσως πρέπει να το δούμε σε άλλη βάση άλλη χρονιά, δηλαδή πλέον η Κ. Δευτέρα δεν είναι μια μέρα γιορτής να βγεις στην ύπαιθρο να απολαύσεις κάτι. Εδώ είναι μια μέρα που ο κόσμος πρέπει να φάει να χορτάσει ψωμί. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι τα πράγματα είναι αλλιώς, θα τα δούμε διαφορετικά γιατί πλέον μπαίνουμε σε άλλη τροχιά» επεσήμανε ο κ. Παπαλέξης. "Ο κόσμος που έρχεται πλέον δεν είναι ο ίδιος που γνωρίζαμε, που ερχόταν κάποτε από συνήθεια. Τώρα λόγω της κρίσης έρχονται πολλοί περισσότεροι και σαν Δήμος έχουμε υποχρέωση να απλώσουμε το κοινωνικό δίχτυ" τόνισε ο κ. Παπαλέξης. «Δείχνει δηλαδή ότι ο κόσμος έχει ανάγκη στήριξης και ο Δήμος σε ένα βαθμό από μια στιγμή και μετά θα το κάνει σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς έχουμε φτάσει σ’ αυτό το σημείο και ήταν κάτι το οποίο ποτέ δεν περιμέναμε και ποτέ δεν θέλαμε να το δούμε. Πρέπει ν’ αλλάξουμε λογική και πρέπει ν’ αλλάξουμε τουλάχιστον πάρα πολλά πράγματα». Ακολούθως ο κ. Παπαλέξης επισκέφθηκε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου όπου γιορτάστηκαν τα Κούλουμα με τον ανάλογο τρόπο και με το ίδιο σκηνικό του καιρού. Σε ορισμένες Τ.Κ. που υπήρχε η δυνατότητα, οι εκδηλώσεις έγιναν σε στεγασμένο χώρο και έτσι δεν επηρεάστηκαν από τη βροχή.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Δυο Αφγανοί μετέφεραν 12 λαθρομετανάστες!

Συνελήφθησαν σήμερα νωρίς το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Αφγανιστάν, ηλικίας 46 και 29 ετών, μέλη εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιείται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών. Συνελήφθησαν επίσης και δώδεκα (12) αλλοδαποί μετανάστες, υπήκοοι Αφγανιστάν, ηλικίας από 18 έως 23 ετών, ενώ αναζητείται ένα ακόμη μέλος του κυκλώματος.Ειδικότερα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και επισταμένες έρευνες, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, εντόπισαν στο Νέο Λιμένα Ηγουμενίτσας δύο (2) Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα, στα οποία, όπως διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο, οι διακινητές μετέφεραν συνολικά δώδεκα (12) αλλοδαπούς μετανάστες, προκειμένου να μεθοδευθεί η προώθησή τους στο εξωτερικό.Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι Αφγανοί μη νόμιμοι μετανάστες παρελήφθησαν από τους διακινητές το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας (26-02-2012) σε διάφορα σημεία της Αθήνας, με τελικό προορισμό την Ιταλία.Οι διακινητές, με την επιστροφή τους στην Αθήνα, θα ελάμβαναν για τη μεταφορά από μέλος του κυκλώματος το ποσό των επτακοσίων (700) ευρώ ο καθένας.Τα δύο Ι.Χ.Ε. οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν από τους διακινητές κατασχέθηκαν ενώ κατασχέθηκαν και τέσσερα (4) κινητά τηλέφωνα.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη σύλληψη των συνεργών τους και τον εντοπισμό τυχών άλλων εμπλεκομένων.Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

«Φυτοζωεί» η Λαχαναγορά των Ιωαννίνων

Οριστικά στο παρελθόν και μάλλον αμετάκλητα σύμφωνα με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, ανήκουν οι καλές ημέρες για την κεντρική λαχαναγορά του δήμου Ιωαννιτών, που συμπληρώνει 15 χρόνια λειτουργίας στον κάμπο του Σταυρακίου. Ένα εγχείρημα που χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακό όταν έγινε, με τη μεταφορά της λαχαναγοράς από το κέντρο της πόλης σε εγκαταστάσεις του δήμου Ιωαννιτών, το οποίο σήμερα δε θυμίζει σε τίποτε την εικόνα των περασμένων ετών, τότε που έσφυζε από ζωή, εμπορευματική κίνηση και ζωντάνια. Από τη μία η οικονομική κρίση και από την άλλη, ο ολοένα μειούμενος αριθμός φρούτων και λαχανικών που διακινείται μέσω των λαχαναγορών, είχαν ως αποτέλεσμα από τις 18 επιχειρήσεις που εγκαταστάθηκαν και λειτουργούσαν με το άνοιγμα της λαχαναγοράς, σήμερα να έχουν απομείνει λιγότερες από τις μισές. Αυτό είχε ως φυσική συνέπεια τη μείωση και των εργαζομένων στην αγορά, αφού με το σύνολο των επιχειρήσεων ο συνολικός αριθμός προσέγγιζε τους 300 εργαζόμενους, ενώ σήμερα ο συνολικός αριθμός δεν ξεπερνά τους 100. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και διογκώνονται συνεχώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου των εμπόρων της Λαχαναγοράς του δήμου Ιωαννιτών Σίμο Παπαδόπουλο, λόγω της κρίσης και λόγω της ανεξέλεγκτης διάθεσης προϊόντων έξω από τη λαχαναγορά. «Οι μεγάλες αλυσίδες διακινούν μόνες τους τα εμπορεύματα, ενώ υπάρχουν και παραγωγοί που κάνουν το ίδιο. Ουσιαστικά, η διακινούμενη ποσότητα μέσω της λαχαναγοράς φτάνει μόλις το 30%», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.


Γάγγραινα το πλανόδιο εμπόριο
Τις τελευταίες ημέρες αναπτύσσεται μία γενικότερη συζήτηση σχετικά με το εάν η τιμή που φτάνουν τα προϊόντα στον τελικό καταναλωτή είναι κατά πολύ φουσκωμένη, λόγω της παρέμβασης των μεσαζόντων, μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή. Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για έναν θύμο που πρέπει να καταρριφθεί, αφού μόνον η διακίνηση μέσω των λαχαναγορών είναι νόμιμη σύμφωνα με τα ισχύοντα πλαίσια και πληροί τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. «Είναι λάθος η αντίληψη αυτή και αδικεί όλους εμάς και το επάγγελμά μας. Εάν δεν υπήρχαμε εμείς τα εμπορεύματα δε θα διακινούνταν νόμιμα ούτε θα υπήρχε ο έλεγχος για την ποιότητά τους. Εάν τα προϊόντα έφταναν από τον παραγωγό, έτσι όπως είναι στο χωράφι, στον τελικό καταναλωτή, ποιος θα έκανε τους ελέγχους που προβλέπει η νομοθεσία; Ο μεσάζοντας είναι αδύνατο να εκλείψει. Το δυστύχημα είναι ότι ακούμε συνεχώς για τις τιμές που ανεβαίνουν από τους μεσάζοντες. Δε λέει όμως κανείς, πόσες οικογένειες συντηρούμε στη λαχαναγορά, πόσους εργαζόμενους έχουμε και τι ελέγχους κάνουμε, ώστε η διακίνηση και εμπορία των προϊόντων να γίνεται με ασφαλή τρόπο για τον καταναλωτή. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι αυτό που γίνεται με τους πλανόδιους και τη φοροδιαφυγή. Ακόμη και σήμερα στην πόλη μας κυκλοφορούν δεκάδες αυτοκίνητα που πωλούν φρούτα και λαχανικά, χωρίς κανένα απολύτως παραστατικό. Αυτή είναι η προσφορά στο κράτος; Αυτό είναι πλιάτσικο», τόνισε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ:14χρονος τράβηξε όπλο σε αστυνομικούς‎

Οι αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν 14χρονο πιστολέρο στην Πρέβεζα. Όλα ξεκίνησαν όταν ο 14χρονος μαζί με τον πατέρα του 56 ετών πήγαν στο σπίτι του συγχωριανού τους, με τον οποίο είχαν οικονομικές διαφορές και τον απείλησαν με κυνηγετική καραμπίνα. Οι γείτονες μόλις είδαν τι συνέβη κάλεσαν την Αστυνομία, όμως όταν έφθασε το περιπολικό, ο μικρός έγινε έξαλλος και άρχισε να χτυπά το περιπολικό με την καραμπίνα προκαλώντας φθορές, ενώ δε δίστασε ακόμα και σημαδέψει με την καραμπίνα τους αστυνομικούς. Αμέσως μετά τράπηκε σε φυγή και αναζητείται...

Σύλληψη 41χρονου στην Κόνιτσα για παράνομη κατοχή και εμπορία κροτίδων

Συνελήφθη χθες (το απόγευμα, στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας, ένας ημεδαπός, ηλικίας 41 ετών, κατηγορούμενος για παράνομη κατοχή και εμπορία κροτίδων.Ειδικότερα, ο 41χρονος ως ιδιοκτήτης περιπτέρου, κατείχε προς πώληση εξακόσιες δώδεκα (612) κροτίδες, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη από το νόμο άδεια εμπορίας βεγγαλικών-κροτίδων.Ο συλληφθείς, μετά τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία, αφέθηκε ελεύθερος, ύστερα από προφορική εντολή του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας.

Συνελήφθη 55χρονη στα Γιάννενα για παράνομη πώληση βεγγαλικών‎

Είχε 11 καταδίκες στην πλάτη της!!!
Για παράνομη πώληση βεγγαλικών και κροτίδων συνελήφθη στα Ιωάννινα 55χρονη, αλλά στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσαν αποφάσεις δικαστηρίων και για άλλα αδικήματα. Ειδικότερα, σε έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί σε εμπορικό κατάστημα εποχιακών ειδών, ιδιοκτησίας 44χρονου, συνέλαβαν την 55χρονη ως υπεύθυνη του καταστήματος να κατέχει για εμπορία 416 πυροτεχνικά παιδικά αθύρματα, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη από το νόμο άδεια εμπορίας βεγγαλικών-κροτίδων. Στη συνέχεια η αστυνομική έρευνα διαπίστωσε ότι, σε βάρος της 55χρονης εκκρεμούν 11 αποφάσεις, για μη έγκαιρη καταβολή εργατικών εισφορών, νομοθεσία «περί επιταγών», νομοθεσία «περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων» και υγειονομικές παραβάσεις, με τις οποίες καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 20 μηνών και εκατόν ενενήντα ημερών. Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Συνεδριάζει την Τρίτη το υπουργικό Συμβούλιο

Συνεδριάζει αύριο Τρίτη στις 12:30 το υπουργικό Συμβούλιο, με κύριο θέμα τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για θέματα που αφορούν την εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος. Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη συνεδρίαση αναμένεται με πράξη του υπουργικού Συμβουλίου να αποφασιστεί η έναρξη ισχύος, από την 1η Μαρτίου, των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πρόκειται να αναφερθεί στις ενέργειες που χρειάζονται να γίνουν για να προχωρήσει η εκταμίευση των πρώτων ποσών του νέου Μνημονίου εντός του Μαρτίου, ενώ θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για το νέο Οικοδομικό Κανονισμό με εισηγητή τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκο Σηφουνάκη.

Εγκρίθηκε από την Μπούντεσταγκ η βοήθεια προς την Ελλάδα

Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τους βουλευτές της Μπούντεσταγκ το δεύτερο πακέτο βοήθειας ύψους 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 496 από τους 591 παρόντες βουλευτές.Νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είχε καλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της χορήγησης του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι κάθε άλλη επιλογή είναι «ανεύθυνη».

Στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ο Λ. Παπαδήμος

Συνάντηση με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας θα έχουν την Τετάρτη στις 16.00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πία Αρεκίλντε, οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνομιλία την Κυριακή εν όψει της συνάντησής τους. Η ίδια διευκρίνισε επίσης ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τόσο για την ταχεία απορρόφηση των πόρων της ΕΕ για την τόνωση της ανάπτυξης στη χώρα μας, όσο και για το έργο της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα. Η συνάντηση των κ.κ. Παπαδήμου και Μπαρόζο θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και σ’ αυτήν θα συμμετάσχουν οι κοινοτικοί Επίτροποι για την οικονομία, Όλι Ρεν, για την περιφερειακή πολιτική, Γιοχάνες Χαν, για την απασχόληση Λάζλο Αντορ και για τον προϋπολογισμό, Γιάνος Λεβαντόβσκι. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και σύντομη συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με την κ. Αρεκίλντε, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά την απόφαση του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα για το δεύτερο πρόγραμμα, στο οποίο υπογραμμίζεται η σημασία ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα και τόνωσης της απασχόλησης των νέων. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να εξετάσει από κοινού με τις ελληνικές αρχές τρόπους σχετικά με την τόνωση της απασχόλησης των νέων. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ακόμη ότι μεταξύ άλλων οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής, όπως π.χ. στους αυτοκινητόδρομους, στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην υλοποίηση των προγραμμάτων που περιλαμβάνει το πακέτο ΕΣΠΑ της περιόδου 2000-2006, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και στη βελτίωση της διοικητικής δομής με στόχο την αύξηση της απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων. Εξέφρασε τέλος την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και την πεποίθησή της για την πιστή εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Χρ. Παπουτσής

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Παπουτσής αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ψηφίζονται αύριο οι ρυθμίσεις για τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Νόμος του κράτους θα γίνουν μέχρι την Τετάρτη οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, τις περικοπές 12% έως 20% σε κύριες-επικουρικές συντάξεις, καθώς και του υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα (γενόσημα) και το ωράριο των φαρμακείων. Συγκεκριμένα, την Τρίτη θα ψηφισθούν από την Ολομέλεια της Βουλής τα μέτρα για το «ψαλίδι» σε μισθούς-συντάξεις και τις αλλαγές στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ενώ την Τετάρτη τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για την υποχρεωτική συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, την επέκταση του ωραρίου κειτουργίας των φαρμακείων και την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Την Τρίτη θα αυνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο. Εντός της εβδομάδας θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι εγκύκλιοι για την κατάργηση της μετενέργειας, το πάγωμα ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, το κλείσιμο του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, τη μείωση του ΠΔΕ, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και το ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Ακόμα, εκκρεμούν οι υπουργικές αποφάσεις για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων με πατέντα 6%, τη είωση της μέγιστης τιμής γενόσημων 15%, την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων 15%, την επικαιροποίηση της αρνητικής λίστας φαρμάκων και τη συνταγογράφηση του φθηνότερου φαρμάκου. Την Τρίτη αναμένεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις αλλαγές στο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα που φέρνει το νέο Μνημόνιο, μεταξύ των οποίων και η μείωση του χρόνου της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας σε τρεις από έξι μήνες, που μπορεί να οδηγήσει χαμηλότερα τους μισθούς έως και 40%. Στην Πράξη θα ορίζεται ότι η τρίμηνη μετενέργεια θα ισχύει και για τις κλαδικές συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει, ότι μετά τη λήξη της μετενέργειας οι μισθοί θα υποχωρούν στα επίπεδα των κλαδικών -και όχι των κατώτατων- αμοιβών και όπως οι όποιες μειώσεις έγιναν μετά τις 14 Φεβρουαρίου, όταν δημοσιεύθηκε ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι νόμιμες. Στο νομοσχέδιο για μισθούς-συντάξεις υπάρχουν ακόμα οι ρυθμίσεις για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2012 (μέτρα 3,2 δισ. ευρώ), εν μέσω πρόβλεψης για έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ εφέτος, από 5,4% παλαιότερα, η μείωση του εκλογικού επιδόματος, η περικοπή της αντιμισθίας των αιρετών υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η παράταση της προθεσμάις για τα αυθαίρετα μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Επδομα ανεργίας δύο ταχυτήτων
Το υπουργείο Εργασίας με τροπολογία αποσύνδεσε ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές παροχές από τη μείωση του κατώτατου μισθού, όπως το επίδομα βαρύτατης και απόλυτης αναπηρίας, τις συντάξεις του ΟΓΑ, το πολαφόν για την απασχόλησης συνταξιούχων κ.ά. Ερωτηματικό αποτελούν τα σχέδια για το επίδομα ανεργίας και την αμοιβή των μητέρω που κάνουν χρήση της άδειας μητρότητας. Για το επίδομα ανεργίας εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραμείνει στο 55% του κατώτατου μισθού (δηλαδή να μειωθεί) στις περιπτώσεις των εργαζομένων που έχουν πάρει ξανά επίδομα στο παρελθόν, των εποχιακών υπαλλήλων κ.ά. Τα κριτήρια χορήγησης και οι κατηγορίες των δικαιούχων μένει να διευκρινισθούν. Σε ό,τι αφορά τους ανέργους που δεν έχουν πάρει ξανά επίδομα και απέδιδαν κανονικά ασφαλιστικές εισφορές στο παρελθόν, εξετάζεται η αύξηση του στο 80% περίπου του νέου, μειωμένου κατώτατου μισθού, ώστε σε απόλυτα μεγέθη να μην υπάρξει ουσιαστική απώλεια.

Η βόμβα που δεν εξερράγη, το παρακράτος και οι "εκατομμυριούχοι"...

Από τον Βασίλη Μπόνιο
Κάποιοι μυστήριοι τρομοκράτες ενεργοποίησαν μια βόμβα στο Μετρό, όταν ο συρμός σταμάτησε στη γνωστή συνοικία- θρύλος (μόνο ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε, οι άλλοι να πάνε να γαμηθούν, που εκτόξευσε ο Θωμάς Μητρόπουλος). Η βόμβα τελικά δεν εξερράγη, λόγω κακής συνδεσμολογίας, όπως μας πληροφόρησαν οι αστυνομικοί συντάκτες. Ήταν μια από τις σπάνιες φορές που εγχώριοι τρομοκράτες ετοίμαζαν τυφλό χτύπημα με δεκάδες αθώους πολίτες νεκρούς και τραυματίες. Αν δεχθούμε την αστυνομική θεωρία για το τυφλό χτύπημα θα κάνουμε το απλό ερώτημα που συνοδεύει τέτοιες ενέργειες: ποιος ωφελείται; Φαντασθείτε τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ να παρουσιάζουν σοκαριστικές φωτό και video από διαμελισμένα κορμιά. Για εβδομάδες το χτύπημα θα μονοπωλούσε τις ειδήσεις. Τι σημαίνει αυτό;
1ον. Θα ξεχνάγαμε αυτοστιγμή τους αξιότιμους κυρίους και κυρίες του κοινοβουλίου, τους λεγόμενους «εκατομμυριούχους» που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και τώρα παίζουν την κολοκυθιά με την νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά μας.
2ον. Ο δικομματισμός που τώρα αιμορραγεί θα έβγαινε κερδισμένος καθώς θα συσπείρωνε ξανά τους φιλήσυχους πολίτες και βουλευτές που βγήκαν από τα μαντριά.
3ον. Θα μπορούσε να δώσει άλλοθι στα ευρωπαικά κοινοβούλια να μην ψηφίσουν το νέο πακέτο και να πηγαίναμε σε ανεξέλεγτη χρεοκοπία με την πληρωμή των περίφημων ασφαλίστρων κινδύνου αλλά και ένα εσωτερικό χάος χωρίς προηγούμενο. Ο σοκαρισμένος λαός θα αναζητούσε ξανά τη σωτηρία του στην πεπατημένη του δικομματισμού.
Αν μπορούσαμε λοιπόν να αναζητήσουμε κερδισμένους από ένα τέτοιο χτύπημα αυτοί δεν θα ήταν άλλοι από τους πρωταγωνιστές της 40χρονης νοσηρής μεταπολίτευσης την οποία χαρακτήρισαν τα σκάνδαλα, η ανομία, η διαπλοκή και φυσικά η τρομοκρατία που κράτησε στη ζωή το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στα δύσκολα. Με λίγα λόγια το παρακράτος έχει κάθε λόγο, σ΄αυτή τη συγκυρία, να ζητάει νεκρούς για να διατηρηθεί ζωντανό…

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ:«Έκλεισε για εμένα η πόρτα του ΠΑΣΟΚ»

Την οριστική απομάκρυνσή της από το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει η Λούκα Κατσέλη χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε νέο κόμμα, καθώς όπως αναφέρει η πόρτα του ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει για την ίδια οριστικά και βρίσκεται σε συζητήσεις με στελέχη όλων των κομμάτων που συμμερίζονται τις θέσεις της. Η δήλωση της Λ.Κατσέλη ερμηνεύεται ως μία ακόμη ένδειξη ότι προσανατολίζεται στην ένταξή της σε νέο σχηματισμό. Μιλώντας σε εκπομπή της ΝΕΤ την Κυριακή η πρώην υπουργός τόνισε ότι δεν βλέπει τη δυνατότητα επανόδου της στο κόμμα. «Το ΠΑΣΟΚ δεν εκφράζει πλέον τις θέσεις για τις οποίες έχω αγωνιστεί», πρόσθεσε. Επισήμανε ακόμη ότι τις απόψεις που έχει εκφράσει τις συμμερίζονται και «πολλοί βουλευτές όχι μόνον από αυτούς που διαγράφτηκαν, αλλά και που βρίσκονται μέσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση». Πάντως , όπως επισήμανε, δεν γνωρίζει αν οι συζητήσεις αυτές θα έχουν αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, εξέφρασε και πάλι την αντίθεση της στο νέο μνημόνιο λέγοντας ότι τα μέτρα «θα δέσουν το κράτος χειροπόδαρα», «υπονομεύουν την έξοδο της χώρας από την κρίση» και επιφέρουν ακόμη μεγάλα πλήγματα στις εργασιακές σχέσεις. Τέλος χαρακτήρισε εκ νέου τα περί χρεοκοπίας και περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ «ψεύτικα διλήμματα».

Διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας δημοσίευμα περί «λουκέτων σε σχολεία»

Για εντυπώσεις πανικού κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Τύπος της Κυριακής με τίτλο «λουκέτα στα σχολεία», τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση πως ο αριθμός των εκπαιδευτικών επαρκεί για να μην υπάρχουν κενά σε τάξεις, με τον παιδαγωγικά σωστό αριθμό μαθητών, χωρίς αυξήσεις. Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι η εφημερίδα «προσπαθεί για πολλοστή φορά να δημιουργήσει εντυπώσεις πανικού και τρομοκράτησης στο χώρο της εκπαίδευσης», υπογραμμίζοντας πως «ο χώρος της εκπαίδευσης έχει ανάγκη από ασφάλεια, ηρεμία, στήριξη και, φυσικά, αναδιοργάνωση και μεταρρύθμιση». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι με το νέο μνημόνιο μπαίνει τέλος στις προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών, ούτε και θα πραγματοποιηθούν διορισμοί μονίμων, και το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται να καλύψει τα κενά με συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, αύξηση αριθμού μαθητών στις τάξεις και ωραρίου διδασκόντων. «Το μεγάλο σχέδιο των συγχωνεύσεων ολοκληρώθηκε το 2011 με θετικά αποτελέσματα παρά τις κασσάνδρειες προβλέψεις και του «Ε.Τ.» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας. Επισημαίνει, επίσης, ότι «η αναδιοργάνωση και η σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού γίνεται με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής κάρτας σε κάθε σχολείο, με θεσμικές παρεμβάσεις για την αξιοποίηση δασκάλων και καθηγητών και στις δύο βαθμίδες και με αντικειμενικά κριτήρια για τις αποσπάσεις και μεταθέσεις. Όλα αυτά είναι γνωστά στους εκπαιδευτικούς και στην κοινωνία».

Η ταινία «The Artist» μεγάλος νικητής των βραβείων Όσκαρ

Με πέντε χρυσά αγαλματίδια έφυγε η ταινία «The Artist» από τη φετινή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, συνεχίζοντας την παράδοση των τιμητικών διακρίσεων που απέσπασε το φιλμ σε σχεδόν όλα τα φεστιβάλ όπου συμμετείχε. Ειδικότερα, το «The Artist» απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Μισέλ Αζαναβισίς) και Α' Ανδρικού Ρόλου (Ζαν Ντιζαρντέν), καθώς και Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής (Λουντοβίκ Μπουρς) και Καλύτερων Κοστουμιών (Μαρκ Μπρίτζες). Ισάριθμα βραβεία απέσπασε και η ταινία «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε, που επίσης θεωρείτο φαβορί. Συγκεκριμένα κέρδισε τα βραβεία για την Καλλιτεχνική Διεύθυνση, τη Φωτογραφία, τα καλύτερα Ειδικά Εφέ, τον Καλύτερο Ήχο και τα Καλύτερα Ηχητικά Εφέ. Το «Hugo» είχε τις περισσότερες υποψηφιότητες, συνολικά 11, ωστόσο το «The Artist», με 10 υποψηφιότητες, μια ωδή στην εποχή του βωβού κινηματογράφου, κυριάρχησε, όπως αναμενόταν, στις σημαντικότερες κατηγορίες. Με Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου τιμήθηκε η Μέριλ Στριπ για την ερμηνεία της στην ταινία «Η Σιδηρά Κυρία» (The Iron Lady). Η ίδια ταινία απέσπασε επίσης το βραβείο για το μακιγιάζ των Μαρκ Κουλιέρ και Τζ. Ρόι Χίλαντ. Η ηθοποιός Οκτάβια Σπένσερ πήρε το βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο φιλμ «Οι Υπηρέτριες» (The Help) και ο Κρίστοφερ Πλάμερ αυτό του Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Οι Πρωτάρηδες» (Beginners). Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία αναδείχθηκε η ταινία «Ένας Χωρισμός», σε σενάριο και σκηνοθεσία του ιρανού Ασγάρ Φαρχαντί. Με το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου έφυγε από το Kodak Theatre το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» (Midnight in Paris) του Γούντι Αλεν, ενώ το βραβείο Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου μοιράστηκαν οι Αλεξάντερ Πέιν, Νατ Φάξον και Τζιμ Ρας για την ταινία «Οι Απόγονοι» (The Descendants). Το βραβείο για το καλύτερο Μοντάζ πήραν οι Ανγκους Ουόλ και Κερκ Μπάξτερ για την ταινία «Το Κορίτσι με το Τατουάζ» (The girl with the dragon tattoo) σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ, ενώ το βραβείο για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι πήρε ο Μπρετ Μακένζι για το «Man or Muppet» (στην ταινία The Muppets). Το Rango κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, ενώ στην ταινία «Undefeated», σε σκηνοθεσία Ντάνιελ Λίντσεϊ και Τ. Τζ. Μάρτιν, απονεμήθηκε το βραβείο για το καλύτερο ντοκιμαντέρ. Στις λιγότερο προβεβλημένες κατηγορίες, το βραβείο για το καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους πήρε το «Saving Face» της τιμημένης με Emmy πακιστανής δημοσιογράφου Σαρμίν Ομπάιντ-Τσινόι και του αμερικανού Ντανιέλ Τζανγκ, με θέμα τις γυναίκες-θύματα επιθέσεων με οξύ στο Πακιστάν, το βραβείο για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους το «The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore», σε σκηνοθεσία Ουίλιαμ Τζόις και Μπράντον Όλντενμπεργκ, ενώ το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους έλαβε το φιλμ «The Shore», σε σενάριο και σκηνοθεσία Τέρι Τζορτζ. Την τελετή των Οσκαρ που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά σε πάνω από 200 χώρες, παρουσίασε ο κωμικός ηθοποιός Μπίλι Κρίσταλ.

Καθαρά Δευτέρα με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Βροχές, καταιγίδες τοπικά ισχυρές και χιόνια στα ορεινά και σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα, Καθαρά Δευτέρα.Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι άνεμοι θα πνέουν τοπικά θυελλώδεις 9 Μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ σημαντική πτώση θα σημειώσει ο υδράργυρος από τα βόρεια προς τα νότια της χώρας. Σταδιακή βελτίωση αναμένεται να υπάρξει στα δυτικά και βόρεια από το βράδυ.