Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις Ανδ.Λοβέρδου

Και εσωκομματικές αντιδράσεις, από το Χρήστο Παπουτσή, προκάλεσε η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου υπέρ της στήριξης της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά σε περίπτωση που η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία. «Είναι πολιτικά άστοχη κάθε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία πριν φτάσουμε στις εκλογές και εκφρασθεί δημοκρατικά ο λαός. Μια τέτοια προσέγγιση οριοθετεί το πολιτικό στίγμα του Κινήματος και οδηγεί στη συρρίκνωση της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ» σημείωσε ο κ. Παπουτσής, ο οποίος σημειωτέον δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ. «Διαφωνώ πλήρως με αυτή την πρακτική του συμβιβασμού με την ήττα» πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας πως επιμένει «στην προσπάθεια για να αναδείξουμε το ενωμένο, δυνατό και νικηφόρο ΠΑΣΟΚ. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα και η μεγάλη δημοκρατική παράταξη». Υπενθυμίζεται πως ο κ. Λοβέδρος, στο πλαίσιο των εσωκομματικών διαδικασιών για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, έχει ανακοινώσει τη συμπόρευσή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Νωρίτερα, και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης σχολιάζοντας τις προαναφερθείσες δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά και την πρόταση επτά υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ για παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου δήλωσε πως «όσοι μιλούν για παράταση του βίου αυτής της κυβέρνησης ή για συγκυβέρνηση μετά τις εκλογές, μιλούν εκ του πονηρού». Πρόσθεσε πως η ΝΔ αγωνίζεται και θα κερδίσει τις εκλογές αυτοδύναμα. Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά ξεκαθάρισε «δεν χωράει σε ένα σχήμα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ». «Το σημερινό ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έφεραν το μνημόνιο, έφεραν τα μέτρα και έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση» σημείωσε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν τον έχουν πλησιάσει διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ.

Αποσυνδέονται παροχές-επιδόματα από τη μείωση του κατώτερου μισθού

Τροπολογία για την αποσύνδεση επιδομάτων που συνδέονται με το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, το οποίο μειώθηκε κατά 22%, κατατέθηκε σήμερα στο σχέδιο νόμου των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη. Όπως προβλέπει η τροπολογία, μια σειρά παροχών, προσαυξήσεων σύνταξης, αλλά και εισοδηματικών κριτηρίων, θα υπολογίζονται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ίσχυε στις 31 Δεκεμβρίου του 2011. Ως εκ τούτου, δεν θα υπάρξουν αλλαγές για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων, του ποσού προσαύξησης λόγω συζύγου στις περιπτώσεις συνταξιούχων με ποσό σύνταξης μεγαλύτερο του κατωτάτου ορίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στον υπολογισμό της πρόσθετης και της επικουρικής σύνταξης, στην εξαγορά του χρόνου ασφάλισης στους φορείς επικουρικής ασφάλισης, στον τρόπο αναγνώρισης της στρατιωτικής υπηρεσίας, του χρόνου γονικής άδειας και της συνταξιοδότησης άγαμων θυγατέρων. Το ίδιο ισχύει για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ των κατοίκων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και την ασφάλιση των μελών αγροτικών συνεταιρισμών. Επίσης, για τον υπολογισμό της σύνταξης γήρατος και αναπηρίας των ασφαλισμένων στον Τομέα Ασφάλισης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καθώς και της σύνταξης γήρατος και αναπηρίας των ασφαλισμένων στον Τομέα Ασφάλισης Φωτοειδησεογράφων και Εικονοληπτών Επικαίρων Τηλεόρασης του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Με το μέχρι 31/12/11 ημερομίσθιο, θα υπολογίζεται η εξαγορά χρόνου ασφάλισης σε φορείς επικουρικής ασφάλισης και ο υπολογισμός του βασικού ποσού της σύνταξης του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ) του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), ενώ το ίδιο θα ισχύει και στις περιπτώσεις αναστολής της καταβολής της σύνταξης σε απασχολούμενους συνταξιούχους φορέων επικουρικής ασφάλισης. Σημειώνεται ότι στα καταστατικά ορισμένων φορέων επικουρικής ασφάλισης προβλέπεται η αναστολή καταβολής της σύνταξης, εφόσον οι αποδοχές του απασχολούμενου συνταξιούχου, άνω των 55 ετών, από την εργασία του υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό, υπολογιζόμενο επί του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Στην τροπολογία, δεν περιλαμβάνονται ορισμένα επιδόματα, όπως τα επιδόματα ανεργίας και μητρότητας, τα οποία είναι συνδεδεμένα με το βασικό μισθό, και, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, θα εξετασθούν σε επόμενο χρόνο.

ΑΡΤΑ: Στο τελικό στάδιο η διαδικασία νομιμοποίησης του Τουριστικού Περιπτέρου

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία νομιμοποίησης του Τουριστικού Περιπτέρου σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από το Ν.4014/2011 περί ρύθμισης αυθαιρέτων κτισμάτων. Ο Δήμος Αρταίων έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το Τουριστικό Περίπτερο εντός του επόμενου τετραμήνου να έχει την βεβαίωση οριστικής ρύθμισης, δηλαδή να έχει νομιμοποιηθεί. Εντός του διαστήματος αυτού ο Δήμος Αρταίων θα ξεκινήσει και τις διαδικασίες δημοπράτησης για την εκμετάλλευση του Τουριστικού Περιπτέρου

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Προπονήθηκαν Πατσατζόγλου, Κώτσιος και Βίλα

Επιπόλαια αποδείχθηκαν τελικά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν χτες οι Πατσατζόγλου, Κώτσιος και Βίλα.Οι τρεις ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα αισθάνθηκαν ενοχλήσεις και δεν γυμνάστηκαν, όμως σήμερα και οι τρεις το είχαν ξεπεράσει κι έτσι έλαβαν κανονικά μέρος στην προπόνηση. Αντίθετα, οι Σκούφαλης, Βάντερσον και Ταμπάσης δεν έχουν ξεπεράσει τους τραυματισμούς τους και συνεχίζουν το ατομικό πρόγραμμα.

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς Ιωαννίνων για τα επεισόδια στην παρέλαση

Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στα Γιάννινα στα πλαίσια του γιορτασμού της 99ης επετείου απελευθέρωσής τους από τον τουρκικό ζυγό, πρέπει , πέρα από εύκολες επιδοκιμασίες και αποδοκιμασίες , κραυγές, αναθέματα και επικίνδυνες τιμωρητικές πρακτικές , τούτη την ώρα της βαθιάς πολύπλευρης κρίσης που περνάει η χώρα , να προβληματίσουν όλους και να οδηγήσουν σε ώριμες σκέψεις για ψύχραιμες αντιμετωπίσεις των προβλημάτων, που, σε τελευταία ανάλυση, τα γεννούν. Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει όταν εμπλέκονται σ΄αυτά νέοι άνθρωποι, εργαζόμενοι και παραγωγοί του τόπου , δηλαδή οι δεινότερα πληττόμενες από την κρίση κατηγορίες συμπολιτών μας.Τα φετεινά ‘Ελευθέρια’ υποτιμημένα, αν όχι ταπεινομένα, πρώτα και κύρια από την κυβερνητική ηγεσία της χώρας, με την παντελή απουσία της, την εκχώρηση της εκπροσώπησης της Πολιτείας στον μετακλητό υπηρεσιακό προϊστάμενο του (κατ΄ευφημισμόν) υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την ανάθεση ευθύνης «τελετάρχη» στον κατασταλτικό μηχανισμό των ΜΑΤ , οδηγήθηκαν τελικά σε διασυρμό , με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κύρος του επετειακού θεσμού και την ιστορία του τόπου. Με αυτά υπ΄όψη, η Ν.Ε.Ιωαννίνων της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ αντιτίθεται σε κάθε επιβολή κυρώσεων για τις αποδοκιμασίες, (διαφωνούμε φυσικά για τον τρόπο που αυτές εκδηλώθηκαν), κατά την παρέλαση. Ο μεγάλος υποκινητής τους είναι οι πολιτικές που οδηγούν σε μαρασμό την δημόσια παιδεία , σε αδιέξοδα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, σε στέρηση από κάθε προοπτική τη νέα γενιά, και η καταρράκωση του κύρους μεγάλου μέρους του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Την τυχόν έξωθεν χειραγώγηση στα σχολεία, στο βαθμό που από άλλες πλευρές επιδιώκεται, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ την καταδικάζει, γιατί κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με την ελευθερόφρονη και δημοκρατική διαμόρφωση της συνείδησης των νέων μας. Τέλος, νομίζουμε, εν όψει των περιστάσεων που διανύει η χώρα , της φθοράς που έχουν υποστεί οι στομφώδεις επετειακές εκδηλώσεις και του κόστους το οποίο συνεπάγονται αυτές κάθε φορά , χρειάζεται να αναζητηθούν πιό ουσιαστικές και δημιουργικές μορφές τιμητικών εορτασμών. Από αυτή δε την άποψη , οι φετεινές παράλληλες εκδηλώσεις του Δήμου Ιωαννιτών (όπως και άλλων φορέων)είναι χαρακτηριστικές και πρέπει να έχουν συνέχεια.

Συνεδρίαση στη βουλή για την περιφερειακή ανάπτυξη της Ηπείρου

Η περιφερειακή ανάπτυξη της Ηπείρου με επιμέρους θέματα:Συγκοινωνιακές υποδομές, Τουριστική Αναπτυξη, Υπηρεσίες Υγείας , Περιβαλλοντικά θέματα θα αποτελέσουν το αντικείμενο συνεδρίασης τη Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής η οποία θα συνεδριάσει την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου και ώρα 1 το μεσημέρι στην Αίθουσα « Γιάννης Αλευράς».Στην συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης και Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος , ο Δήμαρχος Αρτας και πρόεδρος της Π.Ε.Δ Ηπείρου Γιάννης Παπαλέξης , ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Κωσταντίνος Τζοβάρας και ο πρόεδρος του αντίστοιχου Οργανισμού Κέρκυρας Σωτήριος Βλάχος, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ιωαννίνων Δημήτριος Δημητρίου, Πρεβέζης Γιάννης Γιαμάς,Θεσπρωτίας Αλέξανδρος Πάσχος και Αρτας Χρήστος Παπάζογλου καθώς επίσης ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Παπαβρανούσης και ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Κωσταντίνος Ζήκος. Οι αιρετοί και οι φορείς θα ενημερώσουν τα μέλη της επιτροπής- της οποίας προεδρεύει η Αντζελα Γκερέκου- για τα αιτήματα που υπάρχουν ανά Νομό και ανά Δήμο. Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας «χάρτης» με τα αιτήματα που αφορούν την κάθε περιοχή έτσι ώστε να υπάρξει συνολική πρόταση για την ανάπτυξη της Ηπείρου. Στην συνάντηση θα παραστεί ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης ο οποίος θα θέσει ως προτεραιότητες την κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων, την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου, την ανέγερση νέου Νοσοκομείου αλλά και την παραχώρηση των στρατοπέδων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Πρόσκληση για συμμετοχή στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση «ITB Berlin»

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετάσχει στην Έκθεση «ITB Berlin» που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 11 Μαρτίου 2012 στo Βερολίνο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται: Η συμμετοχή εντάσσεται στο σχεδιασμό της Περιφέρειας για την προβολή της Ηπείρου σε στοχευμένες Διεθνείς Εκθέσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν ενθαρρυντικές προοπτικές για την προώθηση και αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας. Η αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους και της προσέλκυσης τουριστών από την Γερμανική αγορά, προϋποθέτει και την οργανωμένη παρουσία των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.Όσοι επιθυμούν να μετάσχουν στην «ITB Berlin» κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια υπηρεσία μας, καλούνται να συνδράμουν στην εκπροσώπηση της περιοχής μας στην έκθεση με: •Έντυπο και οπτικοακουστικό διαφημιστικό υλικό •Λειτουργικά ταξιδιωτικά πακέτα διακοπών • Aνθρώπινο δυναμικό Επισημαίνεται ότι το έντυπο υλικό θα πρέπει να παραδοθεί στη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας (Διοικητήριο) γραφείο 220 μέχρι και την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012.

Ένταξη στο ΕΣΠΑ για «Κατασκευή πλατείας κ.α. στην περιοχή Τριγώνου της Άρτας»

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «06 - Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» του Ε.Π. «Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα - Ήπειρος» η πράξη «Κατασκευή πλατείας, παιδικής χαράς και πεζοδρομίων στην περιοχή Τριγώνου» με δικαιούχο τον Δήμο Αρταίων. Η δημόσια δαπάνη της πράξης, που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανέρχεται σε 1.720.000 ευρώ. Το έργο αφορά την κατασκευή πλατείας, παιδικής χαράς, πεζοδρομίων και διαχωριστικών νησίδων σε δρόμους της περιοχής, εγκατάσταση και βελτίωση φωτισμού στην περιοχή ανάπλασης Τριγώνου στην Άρτα. Οι εργασίες κατασκευής περιλαμβάνουν: χωματουργικές εργασίες, κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στην πλευρά της οδού Λουριώτη και στη νότια πλευρά της, τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, τοποθέτηση κρασπέδων για την οριοθέτηση του κοινόχρηστου χώρου, πλακόστρωση με κυβόλιθους, κατασκευή ζαρντινιέρων, εργασίες πρασίνου, εγκατάσταση συστήματος άρδευσης και εργασίες ηλεκτροφωτισμού. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πράξης είναι 28.97 μήνες.

Σχολή δημοσιογραφίας ανοίγει ο Δήμος Ζίτσας!!!

Φαίνεται ότι στο Δήμο Ζίτσας,αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά με την ίδρυση σχολής δημοσιογραφίας.Έτσι,ο δήμαρχος και ο αγαπημένος του αντιδήμαρχος,έστειλαν απάντηση στο epirusgate,σχετικά με την...κωλοτούμπα τους,στο θέμα της Παιδόπολης και δείχνουν πλέον πως έχουν ζηλέψει κάτι από την δόξα της θρυλικής Οριάνα Φαλάτσι.Αντιπαρερχόμαστε τους χαρακτηρισμούς που περιέχονται σε αυτή την ανακοίνωση και επιλέγουμε να ασχοληθούμε με την ουσία.Τι μας απαντά λοιπόν –δια του αντιδημάρχου του πάντα - ο κύριος δήμαρχος;Στα τρία τέταρτα του κειμένου μας παραδίδει μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.Φτάνει μάλιστα στο σημείο να αναφέρει,ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης(κ.κ. Σάκη Βλέτσα και Χρυσόστομου Βούζας),πιθανόν βρίκσονται πίσω από την συγγραφή του συγκεκριμένου ρεπορτάζ!!!Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε τέλειοι.Άλλωστε την προσπάθεια μας την κρίνει καθημερινά ο κόσμος.Μήπως όμως,αν θα έπρεπε κάποιους να εγκαλέσει ο κ. Ρογκότης,μάλλον θα έπρεπε να απευθυνθεί στο επιτελείο του και συγκεκριμένα σε όσους εκδίδουν τέτοιου είδους ανακοινώσεις και τον συμβουλεύουν να αλλάζει αποφάσεις κάθε εβδομάδα;Τέλος, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε για ποιόν ακριβώς λόγο μας εγκαλεί η διοίκηση του Δήμου;Δεν έκανε μεταβολή 180 μοιρών στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο κ. Ρογκότης;Δεν είχαν την δυνατότητα να την παρακολoυθήσουν όλοι οι Γιαννιώτες από τα δελτία ειδήσεων τοπικού τηλεοπτικού σταθμού;

Διακαής πόθος του "Μπένυ" ο Δημήτρης Τσόλκας

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος που αποτελεί το μεγάλο φαβορί στην κούρσα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη ξεκινήσει τους σχεδιασμούς του για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος.Γνωρίζει, ότι για να δοθεί αξιοπρεπώς η εκλογική μάχη, χρειάζεται όχι μόνο ένας υποτυπώδης κομματικός μηχανισμός- που σήμερα δεν υφίσταται-αλλά και η συμμετοχή νέων,άφθαρτων προσώπων στα ψηφοδέλτια,τα οποία και θα απολαμβάνουν την εκτίμηση της κοινωνίας.Στόχος των "Βενιζελικών"είναι να δημιουργήσουν ένα νέο κομματικό χάρτη με ισχυρές υποψηφιότητες.Σε περίπτωση επικράτησης του Β.Βενιζέλου,θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο,πως θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις στον ΔημήτρηΤσόλκα,προκειμένου να είναι υποψήφιος στο Νομό Ιωαννίνων.Ο Δημήτρης,που ανήκει στον σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του Υπουργού Οικονομικών,είχε έντονη παρουσία στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2007.  

Στον αστερισμό της επόμενης μέρας κινούνται πλέον όλοι στο τοπικό ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε τροχιά κατάρρευσης. Η πλειονότητα των πολιτών χρεώνει στο ΠΑΣΟΚ όλη την οικονομική λαίλαπα που πλήττει την ελληνική κοινωνία, και επιπροσθέτως η έλλειψη ουσιώδους αυτοκριτικής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διάλυση του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η επερχόμενη εκλογική πανωλεθρία,τα περισσότερα στελέχη-ανάμεσα τους και οι βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων-συμμετέχουν τις τελευταίες ημέρες σε δεκάδες συναντήσεις,οι οποίες πραγματοποιούνται στην Αθήνα.Μπορεί ο Βαγγέλης Αργύρης να έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν θα είναι υποψήφιος,αλλά συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις των "Βενιζελικών" στην Αθήνα.Πολύ καλές σχέσεις με τον Βαγγέλη Βενιζέλο,έχει επί σειρά ετών  και ο Μιχάλης Παντούλας.Από την άλλη,ο Θανάσης Οικονόμου εγκατέλειψε πρόσφατα το στρατόπεδο των "Παπανδρεικών" και προσχώρησε στην ομάδα του Ανδρέα Λοβέρδου και έτσι,θα στηρίξει και αυτός με την σειρά του την υποψηφιότητα Βενιζέλου.Σε ότι αφορά τα άλλα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα,δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η στήριξη στο πρόσωπο του "Μπένυ",από τους ανθρώπους που βρίσκονται στο πλευρό του,από την σκληρή μάχη του 2007,μεταξύ των οποίων,το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κ. Σωτήρης Ζαρμπαλάς,ο γραμματέας της Ν.Ε. Δημήτρης Παπαγεωργίου,ο Δημήτρης Τσόλκας,οι πρώην δήμαρχοι κ.κ. Μιχάλης Κασσής και Μιχάλης Κατσάνος κ.α.Έντονη κινητικότητα παρατηρείται σε τοπικό επίπεδο και στο στρατόπεδο των πρώην "Προεδρικών" και μάλιστα όχι μόνο μεταξύ των όψιμα αντιμνημονιακών,  αλλά κι εκείνων που είχαν διαφωνήσει  εδώ και καιρό με την ασκούμενη από το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική πολιτική. Οι πρώην "Προεδρικοί" -όχι μόνο στα Γιάννενα-«ψάχνονται» λοιπόν για το αν μπορούν να χωρέσουν στο στρατόπεδο του "Μπένυ" ή για το να θα βρεθούν κάτω  από μια νέα υποψηφιότητα,σαν αυτή του Χρήστου Παπουτσή,η οποία θα συσπειρώσει  και τους διαγραφέντες  βουλευτές του κόμματος.

Στην Άρτα ο Αλέξης Τσίπρας

Την επόμενη Παρασκευή 2 Μαρτίου,στις 8.30μμ, η Τοπική Πολιτική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΤΑΣ διοργανώνει στην αίθουσα ΣΚΟΥΦΑ, ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ενδιαφέρον για τα πετρέλαια στο Καλπάκι

Στην κούρσα για τα πετρέλαια του Ιονίου και της Ηπείρου μπαίνουν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες,ο όμιλος J&P Άβαξ, έχει πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής του στους διαγωνισμούς που διενεργεί το υπουργείο ενέργειας, με τη διαδικασία της «ανοιχτής πόρτας» για τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας,το Καλπάκι Ιωαννίνων, το Κατάκολο και τον Πατραϊκό Κόλπο.Την ίδια στιγμή, ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, πραγματοποιεί μπαράζ παρουσιάσεων σε διεθνή πετρελαϊκά φόρα, με στόχο την αναζήτηση εξειδικευμένου συνεταίρου από την αγορά E&P (exploration&production), με τον οποίο τα Ελ.Πε. θα κατέβουν στους διαγωνισμούς open door.

Στο Ευρωκοινοβούλιο έφθασε έρευνα του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!


Πρώτο θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την επίδραση του εντομοκτόνου imidacloprid, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μεταλλαξιγενέσεις στα λεμφοκύτταρα, όταν αλληλεπιδρά με νιτρικό κάλιο, το οποίο βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα ως συντηρητικό! Το θέμα έφεραν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 13 Ευρωβουλευτές, ανάμεσά τους και οι Έλληνες Κρίτων Αρσένης (ΠΑΣΟΚ) και Ν. Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ).Σε σχετική αναφορά τους, οι ευρωβουλευτές ζητούν τη λήψη δραστικών μέτρων για την προστασία των μελισσών από τα επιβλαβή εντομοκτόνα, μεταξύ των οποίων είναι και αυτό, για το οποίο έγινε έρευνα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Ωστόσο, εκτός από τις μέλισσες γεννώνται και ερωτήματα για τις πιθανές επιπτώσεις του εντομοκτόνου (καθώς και άλλων) στον άνθρωπο, αφού πλήθος στοιχείων δείχνει, ότι είναι νευροτοξικά για πολλούς οργανισμούς. Σε αυτό το σημείο έρχεται η έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να δείξει, ότι το imidacloprid μπορεί να προκαλέσει μεταλλαξιγενέσεις στα λεμφοκύτταρα όταν αλληλεπιδρά με νιτρικό κάλιο, που βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα ως συντηρητικό.

Μείωση… 
Σε ό, τι αφορά τις μέλισσες, να σημειωθεί, ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται δραματική μείωση του αριθμού τους σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη, οι μελισσοκόμοι αναφέρουν ότι η θνησιμότητα σε κάποιες περιοχές αγγίζει το 80%, αντί για 5% που είναι το φυσιολογικό!Πλήθος δημοσιευμένων μελετών συνδέει τις απώλειες των μελισσιών με τη χρήση των εντομοκτόνων. Πρόκειται για εντομοκτόνα που κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του φυτού, μέχρι και στη γύρη, επηρεάζοντας το κεντρικό νευρικό σύστημα των εντόμων. Τα πιο γνωστά είναι τα imidacloprid, clothianidin, thiamethoxam και fipronil. Τα εντομοκτόνα δηλητηριάζουν τις μέλισσες προκαλώντας, είτε άμεση θνησιμότητα, είτε αλλαγές στη συμπεριφορά τους, εξασθενώντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα.«Τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα χρησιμοποιούνται ευρέως τις τελευταίες δύο δεκαετίες για την καταπολέμηση των επιβλαβών για τις καλλιέργειες εντόμων. Την ίδια στιγμή, πληθώρα επιστημονικών στοιχείων καταδεικνύει τη σχέση αυτών των εντομοκτόνων με τους μαζικούς θανάτους των μελισσών» είπε, μεταξύ άλλων, ο Κρίτων Αρσένης.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ:«Η Βουλή είναι ένα ναρκωτικό, δύσκολα θέλει κάποιος να φύγει από κει»

«Από εβδομάδα θα είμαι γιατρός στο Νοσοκομείο και κοινή γαρ η τύχη, το μέλλον αόρατον»
«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος γεγονότος» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της συνέντευξης του κ. Παύλου Στασινού, την οποία ο προσφάτως παραιτηθείς βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας παραχώρησε χθες στα τοπικά ΜΜΕ της Άρτας,από το ξενοδοχείο "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ". «Ήταν προσωπική επιλογή να παραιτηθώ, πιστεύω ότι ήταν πιο έντιμο και πιο ηθικό» είπε ο κ. Στασινός εξηγώντας γιατί επέλεξε την παραίτηση από το να παραμείνει στη Βουλή και να καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, δηλώνοντας πως δεν έχει μετανιώσει. Ο κ. Στασινός μίλησε για τα κακώς κείμενα της πολιτικής αλλά και για την εθιστική σχέση μαζί της, λέγοντας ότι «η Βουλή είναι ένα ναρκωτικό, δύσκολα θέλει κάποιος να φύγει από κει». Στη φράση «βλέποντας και κάνοντας» συνοψίζεται η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε για την πορεία που θα ακολουθήσει από δω και μπρος.«Ήμουν και θα συνεχίσω να είμαι ενεργός πολίτης και απ’ τη δουλειά μου και απ’ τις πεποιθήσεις μου και απ’ την πορεία μου στο μέλλον» ανέφερε ο πρώην βουλευτής απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. «Είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ, έχω πολύ καλές σχέσεις με το κόμμα μου και βλέποντας και κάνοντας» είπε. Για το αν θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές απάντησε «απ’ ότι φαντάζομαι όχι». «Από εβδομάδα θα είμαι γιατρός στο Νοσοκομείο και κοινή γαρ η τύχη, το μέλλον αόρατον».

Σε κυκλοφορία ο ημικόμβος της Εγνατίας στο Κουτσελιό

Η Εγνατίας Οδός ΑΕ, με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι σήμερα 24 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, παραδίδεται σε κυκλοφορία ο αριστερός κλάδος του Κόμβου Παμβώτιδος (κατεύθυνση από Μέτσοβο προς Ιωάννινα).Στον κλάδο εξόδου του κόμβου Παμβώτιδος (κατεύθυνση από Μέτσοβο προς Ιωάννινα) επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία οχημάτων μέχρι 5 τόνους.

Γιατί κρύβεται ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων;

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της προκλητικής ανακοίνωσης της τοπικής ΕΛΜΕ για τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια της σχολικής παρέλασης της 21ης Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης κ. Πάνος Λαζοκίτσιος, έχει κλειστό το κινητό του και δεν απαντά στους δημοσιογράφους.Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την ανακοίνωση που ο ίδιος υπέγραψε πολλά. Να δούμε αν τολμά να βγει να τα σχολιάσει!

Ανακοίνωση της ΠΑΣΚ Καθηγητών Ν.Ιωαννίνων για τα γεγονότα της παρέλασης

Βιώνουμε μια παρά πολύ δύσκολη συγκυρία. Το βιοτικό επίπεδο του λαού μας ισοπεδώνεται. Όνειρα και προσπάθειες δεκαετιών εκμηδενίζονται. Θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα καταργούνται. Κεκτημένα που κατακτήθηκαν με αγώνες δέχονται ανάλγητη επίθεση. Εξοντώνονται οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νεότεροι. Η ΠΑΣΚ Καθηγητών Δ.Ε. Ιωαννίνων είχε και έχει κινηματική αντίληψη και δράση. Πιστεύει σε ένα συνδικαλισμό διεκδίκησης αλλά και δημιουργίας, προσηλωμένο στις αρχές του σοσιαλισμού και των ανθρώπινων αξιών. Ως ΠΑΣΚ καθηγητών Ιωαννίνων λέμε ΝΑΙ στους αγώνες της νεολαίας μας για μια καλύτερη εκπαίδευση, για ένα καλύτερο αύριο. Ωστόσο διαφωνούμε κάθετα και ως προς τον τρόπο αλλά και ως προς τον τόπο που επέλεξαν να εκδηλώσουν την αγανάκτηση τους μαθητές σχολείων της πόλης μας κατά την διάρκεια της σχολικής παρέλασης της 21ης Φεβρουαρίου. Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα οι ύβρεις και χειρονομίες. Υπάρχουν άλλα πεδία όπου η νεολαία μας μπορεί να αμφισβητήσει και να εκδηλώσει την αγανάκτηση της , να δώσει στο στίγμα της για νέα οράματα. Κι αυτό αν θέλετε είναι απαραίτητο. Όσον αφορά το όλο θέμα που έχει δημιουργηθεί προτείνουμε να αντιμετωπιστεί με καθαρά παιδαγωγικό τρόπο. Τέλος εκφράζουμε την κάθετη αντίθεση μας με την έντονη παρουσία κατασταλτικών δυνάμεων στο χώρο της παρέλασης.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Οι επιδοτήσεις των τοπικών αερολεσχών...


Μετά από αιτήσεις 2 ετών και αφού χρειάστηκε να παρέμβει το γραφείο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, λάβαμε την απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις Αερολεσχών των Ιωαννίνων για εναέρια επιτήρηση κατά την διάρκεια της πυροσβεστικής περιόδου. Θυμόμαστε όλοι το περασμένο καλοκαίρι τις απίστευετς καταστροφές από τις δεκάδες πυρκαγιές στην Ήπειρο. Οι αερολέσχες αυτές που χρημοτοδοτήθηκαν με την έγκριση και την υπογραφή του Νομάρχη Ιωαννίνων,δεν πέταξαν ούτε ένα λεπτό πέρυσι το καλοκαίρι, καθώς και το προηγούμενο.... Το ΑΕΡΑΚΗ του Κυρίου Διαμαντή, έχει ένα σαράβαλο αεροπλάνο που σαπίζει 8 χρόνια τώρα στο αεροδρόμιο,παρ`όλα αυτά ο Νομάρχης του έδωσε 38.000 ευρώ το διάστημα....που δεν πετούσε!!!Το ΕΑΚ με έδρα το...Κιλκίς(!!!)δεν πέταξε ποτέ στα Γιάννενα τα καλοκαίρια με τις φωτιές!!!Με τα 64.000 ευρώ που "επιδοτήθηκαν" οι Αερολέσχες-σφραγίδες τα τελευταία 7 χρόνια, θα είχαν αγοραστεί 3 αξιόπιστα αεροπλάνα,που θα ήταν στη διάθεση της Περιφέρειας και της Πολιτικής Προστασίας.Αντί αυτού, κάποιοι προτίμησαν να τα μοιράσουν σε "φίλους" και "κολητούς" αφήνοντας την Ήπειρο χωρίς εναέρια πυροπροστασία και σκορπώντας τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου, κάνοντας δημόσιες σχέσεις και εξαγοράζοντας ψήφους......

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΑΡΤΑ:Σε λειτουργία νέο φωτοβολταϊκό έργο

Παρά τις ενστάσεις των επιχειρηματιών φωτοβολταϊκών για την τιμολόγηση, το θεσμικό πλαίσιο, τις αδειοδοτήσεις, το μερτικό τους στο ενεργειακό μείγμα και ένα ακόμη σωρό ζητήματα, κέρδη υπάρχουν και μάλιστα καλά. Η «Protergia ΑΕ» θυγατρική του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας 3 φωτοβολταϊκών σταθμών στην Αρτα, στη Βοιωτία και στην Αιτωλοακαρνανία, συνολικής ισχύος 11,5 MW.Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το ύψος της επένδυσης για την κατασκευή των 3 σταθμών ανήλθε στα 23,5 εκατ. ευρώ. Τα έργα εντάσσονται στη δυναμική ανάπτυξη της εταιρείας και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Μαζί με αυτές τις μονάδες, η συνολική ισχύς του ομίλου από έργα ΑΠΕ σε λειτουργία, φτάνει τα 53,5 MW.

Εξετάστηκαν προβλήματα στέγασης και σίτισης στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Σύσκεψη των υπηρεσιών και των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε χθες στο Διοικητήριο της Περιφέρειας, με αντικείμενο τη διερεύνηση και καταγραφή των προβλημάτων στέγασης και σίτισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ανάλογες συσκέψεις είχαν προηγηθεί και στις έδρες των άλλων περιφερειακών ενοτήτων.Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων διαφάνηκαν προβλήματα σίτισης, κατά κύριο λόγο, σε ευπαθείς ομάδες της περιοχής, εκτιμήθηκε όμως πως αυτά, μέχρι στιγμής, είναι αντιμετωπίσιμα. Στην παρέμβασή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης ζήτησε προτάσεις από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ετοιμότητας σε περίπτωση όξυνσης των προβλημάτων.

«Μαχαίρι» στους Φορείς Διαχείρισης


Όσοι τυχόν υποστήριζαν πως (τα έργα) και οι ημέρες της Τ. Μπιρμπίλη στο ΥΠΕΚΑ ανήκουν οριστικά στο παρελθόν και ότι με την ανάληψη των καθηκόντων από τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου διαμορφώνονται νέες προοπτικές για την προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας, διαψεύδονται οικτρά με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου. Η περίοδος της θητείας της τέως υπουργού κας Μπιρμπίλη χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις και βολές στο πρόσωπό της και τους συνεργάτες της, για επιλεκτική μεταχείριση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών ομάδων και οργανώσεων, όπως επίσης και για ανεξέλεγκτη ενίσχυση της επιχειρηματικής – επενδυτικής δραστηριότητας σε προστατευόμενες περιοχές.Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ πήγε όχι ένα, αλλά πολλά βήματα πιο πέρα και σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα το μεγάλο βήμα, για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του γίνεται με την μείωση των Φορέων Διαχείρισης κατά 45%!Η ακριβής αναφορά στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ έχει ως εξής: «Με το νέο οργανόγραμμα επιτυγχάνεται μείωση οργανικών μονάδων που πλησιάζει το 40%, μειώνονται οι Γενικές Διευθύνσεις κατά 25% και μειώνονται οι Φορείς Διαχείρισης κατά 45%». Την ίδια μέρα στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου, επισυνάφθηκε και το αναλυτικό οργανόγραμμα του ΥΠΕΚΑ με συγκεκριμένο σχέδιο, στο οποίο υπήρχε η υποσημείωση, ότι οι Φορείς Διαχείρισης της χώρας γίνονται 16, χωρίς όμως καμία επιπλέον επεξήγηση, εάν δηλαδή και ποιοι κλείνουν, ποιοι άλλοι συγχωνεύονται και ούτω καθεξής. Από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκαν αντιδράσεις προς το ΥΠΕΚΑ και λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του οργανογράμματος, η «επίμαχη» αναφορά με τον αριθμό των 16 Φορέων Διαχείρισης εξαφανίστηκε από το σχεδιάγραμμα!Δεν είναι η πρώτη φορά που το ενδεχόμενο λουκέτου Φορέων συζητείται στο ΥΠΕΚΑ, στα πλαίσια των γενικότερων περικοπών και της μείωσης του λειτουργικού κόστους. Είναι όμως η πρώτη φορά, που το υπουργείο δίνει στη δημοσιότητα την πρόθεση μείωσης του συνόλου των Φορέων κατά 45%.Η ρύθμιση αναφέρεται, ότι θα προωθηθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με συνολικότερο σχέδιο νόμου.

 Απουσιάζει η λέξη «προστασία»…
Στα αξιοσημείωτα ακόμη της ανακοίνωσης του Γ. Παπακωνσταντίνου και η παράγραφος στην οποία περιλαμβάνεται ο στόχος της νέας οργάνωσης του υπουργείου, από την οποία απουσιάζει παντελώς ο όρος «προστασία του περιβάλλοντος». Αντίθετα γίνεται λόγος για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στις οποίες πρέπει να υπακούουν οι νέες δομές του ΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα:«Η ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας, σε συνάρτηση με την διατήρηση, την ανάδειξη και την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της χώρας μας, αποτελούν προϋπόθεση όχι μονάχα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για την δυνατότητα η Ελλάδα να ανακάμψει και να μπει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Το ΥΠΕΚΑ αποτελεί βασικό φορέα υλοποίησης αυτών των πολιτικών, και γι’ αυτό προχωρά στο εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών του, προκειμένου να ανταποκριθούν πλήρως σε αυτό το ρόλο, μέσα από την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των μονάδων του».Γίνεται αντιληπτό ότι μέσα σε λίγες μόνο γραμμές της ανακοίνωσης, η προοπτική της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας πηγαίνει περίπατο και εκείνο που προέχει είναι η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της χώρας…

Κρύφτηκαν άπαντες…
Κανείς δεν αντιλέγει ότι μέσα σε ένα γενικότερο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό αλαλούμ, τέτοιου είδους αλλαγές μάλλον είναι αναμενόμενες, αφού αποδεικνύεται, ότι στην κυβέρνηση λειτουργούν με επιμέρους και όχι συνολικές και ενιαίες αντιλήψεις. Επίσης, κανείς δε μπορεί να παραγνωρίσει τον τεράστιο ρόλο που παίζουν οι Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, όπως όμως και τον αρνητικό ρόλο που έπαιξαν πολλές φορές, για σειρά θεμάτων, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις, αφού προέκυπτε προσπάθεια εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων και όχι αυτών που προσδιορίζονται από τα καταστατικά λειτουργίας τους. Όμως το γεγονός πως πρόκειται για καθοριστικής σημασίας δομές, που μπορούν να επιτελέσουν ένα σπουδαίο ρόλο στην προστασία, τη διαχείριση και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, είναι αδιαμφισβήτητο. Το εξαιρετικά περίεργο (;) είναι πως από τη Δευτέρα μέχρι και χθες δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση ούτε από τους Φορείς Διαχείρισης, αλλά ούτε και από τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες της αυτοδιοίκησης και τους εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο. Οι ίδιοι άλλωστε με αφορμή διάφορα θέματα είναι οι πρώτοι που πρωτοστάτησαν, υπενθυμίζοντας το ρόλο και τη σημασία των Φορέων Διαχείρισης.

Κάποιοι είχαν προλειάνει το έδαφος
Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν, ότι οι αλλαγές αυτές είναι ξαφνικές και κανείς δε γνώριζε εκ των προτέρων τι πρόκειται να συμβεί. Όμως τα γεγονότα τους διαψεύδουν, γιατί στις 31 Μαρτίου του 2011 στο ΦΕΚ του νόμου Μπιρμπίλη με τίτλο «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» είχαν συμπεριληφθεί άρθρα που αν μη τι άλλο οδηγούσαν στο συμπέρασμα, πως κάποιοι απεργάζονται σενάρια κατάργησης ή καπελώματος των Φορέων Διαχείρισης. Συγκεκριμένα στο άρθρο 7 του νόμου γίνεται σαφές, ότι με ΠΔ ιδρύονται Διευθύνσεις Συντονισμού Προστατευόμενων Περιοχών σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης με αρμοδιότητα την εποπτεία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών που υπάγονται στη χωρική αρμοδιότητα των οικείων αποκεντρωμένων διοικήσεων, το συντονισμό της φύλαξης από τα χωρικά αρμόδια σώματα ασφαλείας, καθώς και το σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων και δράσεων διαχείρισης, έρευνας, προστασίας και ενημέρωσης». Ουσιαστικά δηλαδή, αποφασίστηκε τον Μάρτιο του 2011 ο τρόπος με τον οποίο θα μπει «καπέλο» στους Φορείς Διαχείρισης με δεδομένο ότι οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων αυτών θα είναι ίδιες με αυτές των Φορέων. Η μόνη αντίδραση τότε προήλθε από τον Πανελλήνιο σύλλογο εργαζομένων των Φορέων Διαχείρισης που συμμετείχε στη διαβούλευση και με επιστολή του στην υπουργό και σε όλα τα κόμματα είχε επισημάνει τον κίνδυνο αυτό.Μεταξύ άλλων στην επιστολή τονιζόταν: «Δημιουργούνται λοιπόν, σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματική λειτουργία του προτεινόμενου Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών όταν σε αυτό θα υπάγονται τρία τόσο διαφορετικά σχήματα διοίκησης και διαχείρισης των Π.Π. τα οποία θα μπορούν να θέτουν και να ακολουθούν διαφορετικές προτεραιότητες στη διαχείρισή τους, πράγμα πολύ πιθανό δεδομένου ότι υπάγονται σε διαφορετικά Υπουργεία.Στο Σχέδιο Νόμου, αναφέρεται ότι την αρμοδιότητα της εποπτείας, διαχείρισης, φύλαξης, έρευνας, προστασίας, ενημέρωσης και σχεδιασμού για την εφαρμογή μέτρων και δράσεων διαχείρισης των Π.Π. που υπάγονται στη χωρική αρμοδιότητα των οικείων αποκεντρωμένων διοικήσεων θα την έχουν έπειτα από την έκδοση των σχετικών Π.Δ. οι υπό ίδρυση Διευθύνσεις Συντονισμού Προστατευόμενων Περιοχών. Στο Σχέδιο Νόμου δεν διευκρινίζεται αν οι υπό ίδρυση Διευθύνσεις Συντονισμού θα έχουν την αρμοδιότητα και για τις Π.Π. για τις οποίες έχει ιδρυθεί και λειτουργεί Φορέας Διαχείρισης. Επισημαίνουμε ότι εντός της χωρικής αρμοδιότητας των οικείων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ.1 του Ν. 2742/99», σημειωνόταν στην επιστολή, με την προσθήκη, ότι θα έπρεπε σαφώς να διαχωριστούν οι αρμοδιότητες και η εποπτεία των νέων Διευθύνσεων από τις περιοχές εκείνες που ανήκουν στη χωρική αρμοδιότητα των υφιστάμενων Φορέων, κάτι όμως που δεν άλλαξε ούτε στο τελικό κείμενο του νόμου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ για την αποχώρηση του Β.Αργύρη από την κεντρική πολιτική σκηνή

Οι πολιτικοί που στη ζωή τους έμαθαν να στέκονται όρθιοι στα δύσκολα, δυστυχώς σήμερα είναι ελάχιστοι. Οι πολιτικοί , που στην πολιτική τους διαδρομή προσπάθησαν να κάνουν το καλύτερο για τον τόπο τους είναι ελάχιστοι. Οι πολιτικοί που ξέρουν πότε να μπαίνουν στη Βουλή και πότε να βγαίνουν απ’ τη Βουλή με το κεφάλι ψηλά και πάλι είναι ελάχιστοι. Εμείς στην περιοχή μας τα τελευταία 30 χρόνια, πρώτη φορά ακούσαμε πολιτικό να λέει ότι δεν θα ξαναείναι υποψήφιος Βουλευτής! Όσοι αποχωρούσαν απ’ την πολιτική ήταν αυτοί που συνήθως δεν ξανάβγαιναν Βουλευτές τις εκλογές. Ο Βαγγέλης Αργύρης είναι σίγουρα στους ελάχιστους. Βγήκε και δήλωσε παλικαρίσια ότι δεν θα είναι υποψήφιος Βουλευτής , γιατί πολιτικός δεν είναι μόνο όποιος είναι Βουλευτής. Μακάρι το παράδειγμά του να το ακολουθούσαν κι άλλοι. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι την πολιτική την έκαναν επάγγελμα, γι’ αυτό και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Να ξέρεις πάντως Βαγγέλη, ότι ο τόπος σε χρειάζεται ακόμα, σε όποιο μετερίζι κι αν διαλέξεις.

Ιδρυτικό  μέλος  του ΠΑ.ΣΟ.Κ , που  τώρα  το  κατάντησαν  μια  μικρή  παρέα

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τη Μουργκάνα

Στην προκήρυξη για την ανάθεση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τα όρη Τσαμαντά, Φιλιατών, Φαρμακοβούνι και Μεγάλη Ράχη προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Αντικείμενα της μελέτης αποτελούν η καταγραφή και αξιολόγηση των σημαντικών στοιχείων του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, η τεκμηρίωση της σημασίας της περιοχής, η οργάνωση της προστασίας και της διαχείρισης της περιοχής και η διατύπωση προτάσεων για έργα και δράσεις προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της περιοχής.Ο προϋπολογισμός για την εκπόνηση της μελέτης ανέρχεται στις 287 χιλιάδες ευρώ.

Αναγνώστης είδε χθες το πρωί τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ να ζητά τα ρέστα από δύο Αντιπεριφερειάρχες!

Αναγνώστης με e-mail που μας έστειλε υποστηρίζει ότι χθες το πρωί είδε τον πρόεδρο της τοπικής ΕΛΜΕ κ. Πάνο Λαζοκίτσιο να μπαινοβγαίνει στα γραφεία των αντιπεριφερειαρχών Ηπείρου κ.κ. Γ. Καραμπίνα και Π. Κολόκα.Όπως αναφέρει ο αναγνώστης,ο συνδικαλιστής ζήτησε το λόγο από τους δύο εκπαιδευτικούς-γυμναστές, γιατί όπως υποστηρίζει δεν έπρεπε να διαρρεύσει το περιστατικό στην παρέλαση με τον συνάδελφό τους γυμναστή!!!

ΔΕΗ ... ΚΑΙ Α' ΕΦΟΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ...ΤΑ "ΒΑΣΑΝΑ" ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ

Ψάξτε να δείτε την ταλαιπωρία των πολιτών ... που θέλουν -αναγκαστικά- να επιστρέψουν στην ΔΕΗ. Είχα την "τύχη-ατυχία" να έχω την μοίρα 200.000 Ελλήνων που πρέπει να επιστρέψουν από την ELLAS POWER στη ΔΕΗ. Δεν ΔΕΧΟΝΤΑΙ (στην ΔΕΗ ) τα χαρτιά του ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ...ότι πληρώθηκε..με στέλνουν στην ΕΦΟΡΙΑ... Η Α' ΕΦΟΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΩΝ δεν μπορεί να μπεί στο internet να δει τι ΙΣΧΥΕΙ...(ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ). Επιστρέφω ...στην οικία μου..βρίσκω την σχετική εγκύκλιο...την εκτυπώνω... Επιστροφή στην εφορία (3,5 km)... Δείχνω την εγκύκλιο...ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ... ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ... ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ ...ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ... ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ... ΑΝ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ... ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ !


ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ

Βορειοηπειρωτικό αντάμωμα στο γήπεδο του Σπόρτινγκ

Την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012, ώρα 10 το πρωί, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ (στάση ΗΣΑΠ - Αγ. Ελευθέριος), στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί, υπό την αιγίδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Βορειοηπειρωτικό αντάμωμα. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει: 1. Ενημέρωση από την πλευρά της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για την προσπάθεια που ξεκινάει με σκοπό την ανεξάρτητη απογραφή όλων μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. 2. Μουσικά, χορευτικά και πολυφωνικά βορειοηπειρωτικά συγκροτήματα καθώς και τραγούδια από βορειοηπειρώτες τραγουδιστές. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών: «Η εκδήλωση βρίσκει τη στήριξη σύσσωμων των βορειοηπειρωτικών σωματείων εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου και από κοινού αποφάσισαν να συμμετέχουν ενεργά στην διοργάνωση και να συμβάλουν στην επιτυχία τους. Ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας θα αποτελούν πάντα συνδετικό κρίκο για την ευρύτερη συσπείρωση όλων των βορειοηπειρωτών». είναι το σύνθημα της εκδήλωσης.

Αναγνώστρια υπέρ των καθηγητών του 4ου Λυκείου


Παρακολουθώντας, όλες αυτές τις μέρες, τα δημοσιεύματα για τη συμπεριφορά των μαθητών του 4ου Λυκείου στην παρέλαση της 21ης Φεβρουαρίου, δεν μπορώ παρά να νιώσω ,το λιγότερο ,εξοργισμένη. Μπορώ(καταβάλοντας κάποια προσπάθεια) να συμμεριστώ την άποψη ότι η πράξη των παιδιών ήταν επιπόλαιη, άτοπη και άκαιρη,να προσπαθήσω να συμμεριστώ το θυμό του Δημάρχου ,δε δέχομαι όμως ότι όλα συνέβησαν με προτροπή του γυμναστή του σχολείου ο οποίος συνόδευε-κατ' αυτούς που βρισκόταν στις θέσεις των επισήμων- παλαιόπαιδα,αλήτες, χούλιγκανς κ.α Αυτά τα παιδιά σε δυο μήνες τελειώνουν το σχολείο και αναριωτιέμαι αλήθεια πως και που θα πορευτούν στην κοινωνία που τους παραδίνουμε.Αλήθεια όλοι αυτοί, πως άκουσαν παράγγελμα, όταν ο γυμναστής περνούσε με το τμήμα των κοριτσιών στην κορυφή της παρέλασης? Τα 17χρονα που είναι και ώριμα και έχουν και άποψη και θάρρος και ήθος ανέλαβαν από την πρώτη στιγμή την ευθύνη και δήλωσαν κατηγορηματικά ότι ενήργησαν από μόνα τους.Εσείς,αλήθεια, έχετε το θάρρος και τα κότσια να αναλάβετε τις δικές σας ευθύνες? Δεν μπορείτε να καταρρακώνετε την προσωπικότητα,την υπερηφάνεια και το ήθος ενός άψογου λειτουργού ούτε να στήνετε στον τοίχο παιδιά που ζουν σ΄αυτή την κοινωνία και βιώνουν τα τόσα προβλήματα της. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ!!!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ

180 προτάσεις από την Ήπειρο για νέες επιχειρήσεις

Μικρή η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» σε αντίθεση με τη μεγάλη συμμετοχή από όλη την Ελλάδα

Με μεγάλη συμμετοχή άνω του αναμενόμενου που ξεπέρασε και τα διαθέσιμα ποσά ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η υποβολή προτάσεων για ένταξη στις δύο δράσεις ύψους 72 εκατ. ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» του ΕΣΠΑ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε υπερκάλυψη της δημόσιας δαπάνης, καθώς 6.326 άνεργοι και επιχειρηματίες υπέβαλαν επιχειρηματικά σχέδια ύψους 205,3 εκατομμυρίων ευρώ. Στην πρώτη δράση που αφορά ανέργους και νέους επιχειρηματίες, υποβλήθηκαν 5.338 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 175 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στη δεύτερη δράση που αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις υπέβαλαν πρόταση 988 επιχειρηματίες, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Στην Ήπειρο η συμμετοχή θα λέγαμε ότι ήταν μέτρια ως μικρή, αφού στην πρώτη δράση έγιναν 159 αιτήσεις με επιλέξιμο προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη μόλις 24 με 728 χιλιάδες ευρώ προϋπολογισμό. Λόγω του έντονου ενδιαφέροντος που υπήρξε, μελετάται η προκήρυξη και δεύτερου κύκλου του ίδιου προγράμματος με στόχο την κάλυψη του συνόλου των ενδιαφερομένων. Η αξιολόγηση των προτάσεων, από αξιολογητές του μητρώου του ΕΦΕΠΑΕ, ξεκινάει εντός της εβδομάδας, ώστε εντός διμήνου, έως τον Απρίλιο όσοι υποψήφιοι αξιολογηθούν θετικά να υποβάλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά για την ένταξή τους στο πρόγραμμα και την έναρξη των πληρωμών. Η Δράση 1, «Σχέδιο στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων επιχειρηματιών (σε φάση start-up)», είναι συνολικού προϋπολογισμού 36.000.000 ευρώ και στοχεύει στην ίδρυση άνω των 1.000 νέων επιχειρήσεων ενώ παράλληλα προβλέπει τη δημιουργία περισσότερων από 1.000 νέες θέσεις εργασίας. Η Δράση 2, «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Παρέμβασης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής, κατάρτισης και παροχής κινήτρων για την τόνωση της πρόσβασης και την ενθάρρυνση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας», είναι συνολικού προϋπολογισμού 36.000.000 ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων, μέσω δράσεων συμβουλευτικής και κατάρτισης, με στόχο την ανταπόκρισή τους στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η οικονομική κρίση, καθώς και στη δημιουργία άνω των 1.000 νέων θέσεων εργασίας.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

Γερές δόσεις αντιμνημονίου στο φετινό Καρναβάλι Γυναικών Άρτας

Εμπνευσμένο, με γερές δόσεις αντιμνημονίου ήταν το φετινό Καρναβάλι Γυναικών Άρτας το οποίο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης,με αμείωτο κέφι και μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, παρά τη βροχή, ο οποίος παρακολούθησε την αποκριάτικη παρέλαση που διέσχισε τον πεζόδρομο της Σκουφά. Στο φετινό Καρναβάλι, το οποίο έγινε με την υποστήριξη του Δήμου Αρταίων, έλαβαν μέρος περίπου 18 γκρουπ με καρναβαλίστριες, από σχολεία, φροντιστήρια, σχολές χορού, συλλόγους κλπ. Την παρέλαση άνοιξε φέτος ο Ποδηλατικός Όμιλος Άρτας που μαζί με τους G.A.P. γέμισαν με κέφι και ορθοπεταλιές το Καρναβάλι. Το Καρναβάλι παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο οποίος συνεχάρηκε τις διοργανώτριες, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Συνάντηση Αλ.Καχριμάνη με τους δημάρχους «Ν. Σκουφά» - «Γ. Καραϊσκάκη» Άρτας

Εκτενή συνεργασία με τους δημάρχους «Νικολάου Σκουφά» κ. Ευστάθιο Γιαννούλη και «Γεωργίου Καραϊσκάκη» κ. Δημήτριο Γαλλίκα είχε χθες ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης
. Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν και για τα οποία εξετάστηκαν διάφορες λύσεις ήταν της γέφυρας Άννινου και της ύδρευσης σε οικισμούς του δήμου «Γ. Καραϊσκάκη». Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Παντάνασσας.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Άρδευση με ηλεκτρονική κάρτα

Την ένταξη της πράξης «Ηλεκτρονική υδροληψία άρδευσης με χρήση επαναφορτιζόμενης κάρτας για εξοικονόμηση αρδευτικού νερού» που αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, και συγκεκριμένα στον Δήμο Ζηρού στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007‐2013» υπέγραψε ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος.Το αντικείμενο της πράξης αφορά την προμήθεια 346 ηλεκτρονικών υδροληψιών άρδευσης με χρήση επαναφορτιζόμενης κάρτας.Να σημειωθεί ότι η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πράξης ορίζεται από 1/12/2011 ως 31/12/2013. Το σύνολο της δαπάνης είναι 255.348 ευρώ.Σκοπός του έργου είναι η εξοικονόμηση υδάτινων πόρων.

ΑΡΤΑ: Έκοψαν την πίτα τους οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα του Δήμου

Πραγματοποιήθηκε χθες,το χώρο του αμαξοστασίου η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για τους εργαζόμενους στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου, Ηλεκτροφωτισμού και Τεχνικών Έργων του Δήμου Αρταίων. Την πίτα έκοψε ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης ενώ παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Θεόδωρος Γκούβας, Γρηγόρης Βλάρας και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Νίκος Νικολάου ο οποίος έθεσε επί τη ευκαιρία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθημερινή λειτουργία των Υπηρεσιών. Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε κυρίως στην αναγκαιότητα εξασφάλισης ενός αξιοπρεπούς χώρου για την στέγαση της Καθαριότητας και έθεσε το θέμα που υπάρχει με την καθυστέρηση καταβολής των υπερωριών και της πληρωμής των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί με οχτάμηνες συμβάσεις. Ο κ. Παπαλέξης ευχήθηκε καλή χρονιά και καλή δύναμη στους εργαζόμενους. Και υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε με τη συνεργασία τους, με σωστή διαχείριση και μείωση της σπατάλης να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Τα χρήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την Καθαριότητα προέρχονται από δημοτικά τέλη, έχουν δηλαδή ανταποδοτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου χρειάζεται ορθολογική διαχείριση έτσι ώστε με οικονομίες κλίμακος να εξασφαλιστούν πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε υποδομές (αγορά μηχανημάτων εξοπλισμού, κτιριακές εγκαταστάσεις κλπ.).

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Έκρυβε λαθρομετανάστες σε αυτοκίνητο

Το ταξίδι δύο αλλοδαπών φαίνεται πως «ναυάγησε» καθώς τους εντόπισαν οι αστυνομικοί κρυμμένους μέσα σε ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 43χρονος.Το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Οι δύο αλλοδαποί είχαν στην κατοχή τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα. Οι άνδρες του Λιμενικού πέρασαν και στους τρεις άνδρες χειροπέδες.Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα και τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Αναγνώστης για την στάση εκπαιδευτικών-μαθητών στην παρέλαση

Απο την ημέρα της παρέλασης μέχρι και σήμερα τα έχετε βάλει με τους μαθητές,που με τον τρόπο τους,χαιρέτησαν τους επισήμους..τα βάλατε με τους εκπαιδευτικούς που ήταν υπεύθυνοι των μαθητών,και ψάχνετε να τιμωρήσετε κάποιον αλλά όχι τον κυρίως ένοχο.Τα ΜΜΕ των Αθηνών μιλάνε για την τιμωρία των εκπαιδευτικών,προφανώς για να φοφήσουν και να τρομοκρατήσουν τους καθηγητές και για άλλες αντιδράσεις.Κανείς απο όλους σας δεν μιλάει για τις τόσες και τόσες..(μούντζες)που έχουμε φάει όλοι οι έλληνες;χαράτσια,κεφαλικοί φόροι,εκτακτες εισφορές,μειώσεις μισθών και τόσα άλλα...Αυτές κιαν δεν είναι (μουντζες).Κιάν μόνο αυτό σας έκανε εντύπωση στην παρέλαση πάλι κοντόφθαλμοι είστε.Οι τόσοι αστυνομικοί και τα τόσα ΜΑΤ δεν σας πείραξαν?Γιατί οι καλοί μας πολιτικοί τα έστειλαν?Αφού δεν έχουν να φοβηθούν κανένα?Μήπως έχουν λερωμένη τη φωλιά τους;Εγω θυμάμαι πως πρίν απο 2-3 χρόνια μπορούσε ο κάθε πολίτης να παρακολουθήσει την παρέλαση απο πολύ κοντα στην εξέδρα των επισήμων.Τον τελευταίο χρόνο η εξέδρα των επισήμων γίνεται φρούριο απο ΜΑΤ και αστυνομία.Μήπως πρέπει να παρακολουθήσουμε άλλη φορά την παρέλαση απο την κυρά Φροσύνη?Μην ψάχνουμε λοιπόν για ενόχους.Τα παιδία αντέδρασαν έτσι γιατί τα δίδαξε η κοινωνία.Και οι δικοί τους γονείς είχαν περικοπές,χαράτσια και έκτακτες εισφορές.Ας διορθώσουμε λοιπόν εμείς οι μεγάλοι τους εαυτούς μας και ας διδάξουμε τα παιδία μας με το παράδειγμά μας και όχι με φοβέρες και τιμωρίες...

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Δηλώσεις του Δημάρχου για την γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»

Τη σταθερή θέση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» επαναδιατύπωσε σήμερα ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, με αφορμή τις κινητοποιήσεις στις οποίες προχωρούν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου. «Η Δωδώνη αποτελεί στήριγμα για την Ήπειρο. Διαφωνούμε κάθετα με την πώλησή της και επιμένουμε ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος ώστε να περιέλθει στους κτηνοτρόφους, δηλαδή στους φυσικούς της φορείς. Είναι ο σημαντικότερος κρίκος για την τοπική οικονομία και φυσικά η Αγροτική Τράπεζα δεν πρόκειται να σώσει το χαρτοφυλάκιό της από τα έσοδα που θα εισπράξει από την πώληση της Δωδώνης», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος. Σημείωσε δε ότι τέτοιου είδους ζητήματα δεν μπορούν να λυθούν με την παρουσία της αστυνομίας και κατασταλτικών μηχανισμών, αλλά μέσα από ψύχραιμη συζήτηση και διάλογο. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αποδοκιμασιών από μαθητές στη διάρκεια της παρέλασης υπογραμμίζοντας ότι δεν χρειάζονται διοικητικά ή πειθαρχικά μέτρα. Το ίδιο θα ζητήσει με παρέμβασή του και από το Υπουργείο Παιδείας. «Είδαμε όλοι τι συνέβη και βγάλαμε τα συμπεράσματά μας. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται συζήτηση και μέθοδος για να πορευτούμε σε εποικοδομητικές σκέψεις και αναβάθμιση της ζωής μας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Σημαντικό βήμα για την προβολή της Ηπείρου η επίσκεψη στο Ισραήλ

Ένα πρώτο και σημαντικό βήμα, με στόχο την προβολή της Ηπείρου και την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών, έγινε κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο Ισραήλ, την συμμετοχή στη Διεθνή έκθεση τουρισμού και τις άλλες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Και το βήμα αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας που είχε προηγηθεί μεταξύ όλων των φορέων της Ηπείρου, η οποία θα συνεχιστεί στο ίδιο επίπεδο και το επόμενο διάστημα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο, ο αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Νίκος Γκόλας, το μέλος της ίδιας επιτροπής και δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Χήτος και ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Στέφανος Ζέρβας αναφέρθηκαν αναλυτικά στα αποτελέσματα των συναντήσεων, επισημαίνοντας όλοι ότι η συνεργασία όλων είναι αυτή που μπορεί να αποδώσει καρπούς. Η παρουσία της Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση ήταν από τις πιο οργανωμένες και πλήρεις. Κατά την παραμονή της αντιπροσωπείας στο Ισραήλ έγιναν πολλές επιχειρηματικές συναντήσεις, δόθηκαν συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, υπήρξε συνεργασία με τις διπλωματικές αρχές και με το Επιμελητήριο, ενώ η αντιπροσωπεία του Δήμου Ιωαννιτών επισκέφθηκε την Τιβεριάδα όπου έβαλε τις βάσεις για την αδελφοποίηση με τα Γιάννινα. «Δίνουμε σοβαρή προτεραιότητα στην προβολή της Ηπείρου και στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και των προϊόντων μας. Η πρωτοβουλία να πάμε οργανωμένα Ισραήλ απέδωσε καρπούς και θεωρούμε ότι η επίσκεψή μας ήταν πολύ πετυχημένη», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος. Ο κ. Φίλιος ευχαρίστησε την Ελληνική Πρεσβεία και τον Πρέσβη κ. Λουκάκη που συνέδραμαν ιδιαίτερα και συνέβαλαν για να γίνουν επιχειρηματικές συναντήσεις, όπως επίσης και την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα η οποία υποστήριξε ένθερμα την πρωτοβουλία αυτή. Ιδιαίτερα πετυχημένη χαρακτήρισε την παρουσία στο Ισραήλ ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Οδυσσέας Πότσης. «Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά. Είναι σημαντικό επίσης ότι δοκιμάσαμε αυτή τη φορά την παρουσία μας με ένα ευρύ σχήμα, στο οποίο μετείχαν ο μεγαλύτερος δήμος της Ηπείρου, το Επιμελητήριο και επιχειρηματίες. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε», τόνισε ο κ. Πότσης. «Η ισχύς εν τη ενώσει» ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου και τόνισε ότι ανάλογη θα είναι η στάση του Επιμελητηρίου και στο μέλλον. «Στη συνάντηση με το Επιμελητήριο του Ισραήλ είχαμε συγκεκριμένη θεματολογία. Το πρώτο θέμα ήταν η συνεργασία μας στην αξιοποίηση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για τις χώρες της Μεσογείου και το δεύτερο ήταν οι διμερείς συναντήσεις και οι επιχειρηματικές συναντήσεις που έγιναν με μεγάλη επιτυχία», υπογράμμισε ο κ. Δημητρίου. «Ο βασικός μας στόχος ήταν η δυναμική προβολή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου και το πετύχαμε στο μέγιστο βαθμό. Επίσης έγιναν πολλές κι αξιόλογες επιχειρηματικές συναντήσεις και είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα που έχουμε», ανέφερε στη συνέντευξη τύπου ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Στέφανος Ζέρβας. Η αποστολή στο Ισραήλ, ήταν η πρώτη ουσιαστική δράση εξωστρέφειας που υλοποίησε η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ιωαννιτών. «Προβάλλαμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας και διαπιστώσαμε ότι η πρωτοβουλία μας αυτή έτυχε ευρείας αποδοχής. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε για την ανάπτυξη ανάλογων δράσεων σε χώρες της Μεσογείου αλλά και προς τη Ρωσία», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Νίκος Γκόλας. Ο κ. Γκόλας σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται ώστε να υπάρξει ώθηση στη συνεργασία με το Ισραήλ και ετέθη από τους οικονομικούς παράγοντες της χώρας είναι η αεροπορική σύνδεση. Έκανε γνωστό δε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρίες του Ισραήλ για πτήσεις τσάρτερ είτε προς τα Γιάννινα, είτε προς το Άκτιο. «Υπήρξε άψογη προετοιμασία των επιχειρηματικών συναντήσεων και αναδείχθηκε η μεγάλη προοπτική συνεργασίας που υπάρχει. Αυτή τη στιγμή σπείραμε. Ελπίζω ότι θα θερίσουμε πολύ σύντομα», υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Τουρισμού Βασίλης Χήτος. Ο κ. Χήτος εξέφρασε την πικρία του για την αρνητική ψήφο που έδωσαν συνάδελφοί του, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στη συζήτηση για την έγκριση της αποστολής. «Είναι υγιές να αντιδρούμε αλλά όταν πρόκειται για δράσεις που αναβαθμίζουν την περιοχή μας πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Αντιπολίτευση μπορούμε να κάνουμε για άλλα θέματα…» σημείωσε ο κ. Χήτος.