Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

Όταν τα νοικοκυριά πάνε για «κούρεμα» μέσω Ειρηνοδικείου

150 OIKOΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΖΗΤΑΝΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ
Μέχρι πριν από δύο χρόνια έπαιρνε έναν καλό μισθό: 1300 ευρώ σταθερά συν κάποια χρήματα από υπερωρίες. Το ποσό αυτό τού επέτρεψε να ονειρευτεί ένα δικό του σπίτι για την οικογένειά του. Πήρε λοιπόν από τράπεζα ένα στεγαστικό δάνειο 170.000 ευρώ και ένα καταναλωτικό δάνειο 50.000 ευρώ και αγόρασε ένα σπίτι στα Γιάννενα.Κάθε μήνα έπρεπε να πληρώνει συνολικά 900 ευρώ σε δάνειο. Κουτσά στραβά τα έβγαζε πέρα. Ήρθαν όμως τα μνημόνια και η οικονομική κρίση, και ο μισθός του έπεσε στα 800 ευρώ, ενώ «κόπηκαν» και οι υπερωρίες. Άρχισε να βγάζει δηλαδή λιγότερα από όσα έπρεπε να πληρώνει. Είδε να υπάρχει μια διέξοδος στον νόμο 3869/2010 για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Και όντως ο νόμος αυτός του έδωσε τη λύση και την ελπίδα να αντέξει το νοικοκυριό του στην κρίση, με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον.Σήμερα πληρώνει για τα δάνειά του 450 ευρώ, τα μισά δηλαδή. Το κούρεμα των χρεών του επήλθε με μία και μοναδική προϋπόθεση: Να είναι συνεπής στην καταβολή των δόσεων του στεγαστικού δανείου για τα επόμενα 20 χρόνια (και για τέσσερα χρόνια όσον αφορά το καταναλωτικό δάνειο, στο οποίο περιλαμβάνονται και πιστωτικές κάρτες).Τα χρέη του κατά 50% τα «κούρεψε» τον περασμένο Σεπτέμβριο το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων, στο οποίο είχε προσφύγει για τη ρύθμιση των οφειλών του. Εκείνον το μήνα, το δικαστήριο «κούρεψε» αρκετά χρέη που έχουν νοικοκυριά προς τις τράπεζες (σχεδόν 20 υποθέσεις), σε άλλα περισσότερο και σε άλλα λιγότερο, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε νοικοκυριού. Υπήρχαν βέβαια και περιπτώσεις που το αίτημα για «κούρεμα» δεν έγινε αποδεκτό. Τα επόμενα «κουρέματα» σε χρέη νοικοκυριών θα έρθουν στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς θα γίνει η νέα συνεδρίαση του δικαστηρίου για τέτοιες υποθέσεις. Στο Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 150 αιτήσεις φυσικών προσώπων που ζητούν δικαστική ρύθμιση των χρεών τους. Μέσω του νόμου 3869/2010 οι υπερχρεωμένοι νοικοκύρηδες έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα αρκεί να αποδείξουν ότι πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες. Αν το αποδείξουν, θα μπορέσουν να ρυθμίσουν την εξόφληση των χρεών αλλά και να απαλλαγούν από σημαντικό μέρος αυτών, ληξιπρόθεσμων και μη. Ο σχετικός νόμος ενεργοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2011. Από τότε άρχισαν να κατατίθενται και οι πρώτες αιτήσεις. Τους τελευταίους μήνες, όμως, το ενδιαφέρον των πολιτών είναι μεγαλύτερο, λόγω και των ευνοϊκών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ήδη και έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Αποδέκτες των οικονομικών αδιεξόδων των πολιτών έχουν γίνει τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων όσο και ο Συμπαραστάτης του Πολίτη της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου σχεδόν καθημερινά οι πολίτες, απεγνωσμένοι, καταφεύγουν για να ζητήσουν βοήθεια. Ήδη οι δύο φορείς προσφέρουν δωρεάν νομική βοήθεια στους πολίτες κατά το πρώτο στάδιο των αιτημάτων τους προς τις τράπεζες.

Οι αιτήσεις 
Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί, οι 150 αιτήσεις που έχουν γίνει στο Ειρηνοδικείο δεν μπορούν να θεωρηθούν ένας ικανοποιητικός αριθμός. Εκτιμάται ότι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Πρώτον υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα όχι να τακτοποιήσουν τα χρέη τους αλλά ούτε και να προχωρήσουν στην προσφυγή προς το Ειρηνοδικείο. Δεύτερον, πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν το περιεχόμενου του ευνοϊκού αυτού νόμου και προχωρούν σε απευθείας ρύθμιση των χρεών με τις τράπεζες, χωρίς να υποβάλουν αίτημα στο δικαστήριο. Αυτή η απευθείας ρύθμιση μεταφράζεται σε πάγωμα των δόσεων για δύο χρόνια, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Ούτε «κούρεμα», ούτε διαγραφή χρεών.Είναι εύλογο βέβαια ότι οι τράπεζες δεν ενημερώνουν τους πελάτες τους για την εναλλακτική λύση της δικαστικής διεξόδου. Ενδεικτικό στοιχείο της στάσης τους είναι ότι αρνούνται οποιαδήποτε προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους οφειλέτες πριν φτάσουν οι υποθέσεις στα Ειρηνοδικεία.Όταν οι υποθέσεις φτάσουν στα Ειρηνοδικεία, οι πολίτες που πετυχαίνουν μεγαλύτερο «κούρεμα» είναι αυτοί που έχουν μία και μοναδική κατοικία, πέραν του μειωμένου εισοδήματος. Όταν υπάρχει δεύτερη κατοικία, το δικαστήριο ακολουθεί τη διαδικασία της εκποίησης της κατοικίας αυτής και στη συνέχεια προβαίνει στο ανάλογο «κούρεμα». Στο Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων, δεν έχουν καταγραφεί τέτοιες περιπτώσεις ακόμα. Σημαντικό είναι επίσης το στοιχείο ότι ο αντίδικος, οι τράπεζες, έχει το δικαίωμα να κάνει έφεση. Η απόφαση όμως του Ειρηνοδικείου είναι άμεσα εκτελεστή. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο δρόμος των εφέσεων δεν επιλέγεται συχνά. Οι τράπεζες μπορεί να αντιδρούν σε αυτόν τον νόμο, αλλά από την άλλη πετυχαίνουν την ταχύτερη έναρξη αποπληρωμής του χρέους, έστω και «κομμένου». Σημειωτέον δε ότι το ιδιωτικό «κούρεμα» χρεών δεν είναι κάτι άγνωστο στον υπόλοιπο κόσμο. Ισχύει στις ΗΠΑ από το 1978, στην Αγγλία, στην Ιαπωνία και στη Δανία από το 1982, σε Ελβετία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία από το 1994, σε Γερμανία από το 1999, σε Πορτογαλία από το 2004 κ.λπ.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ζητιάνοι οι ΟΤΑ


Η εξυγίανση των δήμων αποτελεί αναγκαιότητα προκειμένου να ανταποκριθούν στην πληθώρα των αρμοδιοτήτων που δεν συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους.Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία τριετία η κρατική χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης έχει μειωθεί κατά 52% και μέσα στο 2012 θα μειωθεί κατά ακόμη 12 ποσοστιαίες μονάδες.«Με αυτή την κατάσταση ή οι δήμοι θα κλείσουν, ή θα πρέπει να βρουν πόρους» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Παπαλέξης ζητώντας από την πολιτεία μέρος της φορολογίας. «Πρέπει να εξυγιανθούν οι δήμοι, να επενδύσουν γιατί πάνε οι εποχές που τα χρήματα έρχονταν στην αυτοδιοίκηση πριν καν απορροφήσουμε τα προηγούμενα. Τώρα μετράμε και το τελευταίο ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.Στο επίκεντρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, πέρα από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την απορρόφηση των κονδυλίων αποτελεί η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.  


Στενεύουν τα περιθώρια 
για την μεταφορά μαθητών
Με «ωρολογιακή βόμβα» που θα σκάσει στα χέρια των δημάρχων παρομοίασε το θέμα της μεταφοράς των μαθητών ο πρόεδρος της ΠΕΔ.Η πολιτεία μπορεί να έδωσε παράταση δύο μηνών, που λήγει στις 29 Φεβρουαρίου, δεν βελτίωσε ωστόσο τους όρους που προβλέπει ως προς το ύψος του αντιτίμου, με αποτέλεσμα να μην διευκολύνεται η διαπραγμάτευση μεταξύ των δήμων και των μεταφορέων, δηλαδή τα ΚΤΕΛ και τα ταξί.Το πρόβλημα παραμένει για αρκετούς Δήμους, κυρίως ορεινούς και απομακρυσμένους, στους οποίους δεν υπάρχουν προσφορές από τους μεταφορείς αφού το κόστος των καυσίμων είναι υψηλό και αντίθετα το κόμιστρο πολύ χαμηλό.Ο πρόεδρος της ΠΕΔ για μία ακόμη φορά ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε διορθωτικές ρυθμίσεις, διαφορετικά πολλοί δήμοι θα βρεθούν σε αδιέξοδο. «Αν δεν διορθωθεί αυτό δεν έχει νόημα να συζητούμε όχι μέχρι το τέλος Φλεβάρη αλλά ούτε και για δέκα χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλέξης.

  «Πράσινο φως» για ΦΟΔΣΑ
Θέμα ημερών είναι η εκκίνηση των διαδικασιών στο νομό Ιωαννίνων και σε άλλους νομούς για την εκλογή νέων μελών στα διοικητικά συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων, μετά την ψήφιση του νόμου.Οι νομαρχιακοί ΦΟΔΣΑ θα συνεχίσουν να ισχύουν με τη μορφή που σήμερα έχουν μέχρι την έκδοση των αποφάσεων για την συγκρότηση ενός φορέα για κάθε περιφέρεια.Η εξέλιξη αυτή είναι μείζονος σημασίας για το νομό Ιωαννίνων, αφού σύντομα λήγει η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό και θα πρέπει οι φορείς της αυτοδιοίκησης να αποφασίσουν για την διάδοχη κατάσταση.Ο νέος ΦΟΔΣΑ που αναμένεται να συγκροτηθεί μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα έχει την πολιτική νομιμοποίηση με δεδομένο ότι σήμερα τα μέλη του στην πλειοψηφία τους δεν είναι καν αιρετοί.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Περισσότερα από 7.6 εκ. ευρώ στους Δήμους της Ηπείρου

Το ποσό των 7.660.910€ πρόκειται να αποδοθεί άμεσα στους Δήμους της Ηπείρου,στο πλαίσιο εξόφλησης των πάσης φύσεως οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους ΟΤΑ, στην οποία προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Τάσου Γιαννίτση. Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο «Διαύγεια», πρόκειται να αποδοθεί στο σύνολο των Δήμων της χώρας ποσό ύψους 213.875.000,00 €. Το ποσό αυτό αποτελεί το 100% της τέταρτης δόσης από τις οκτώ ετήσιες ισόποσες δόσεις που προβλέπεται να αποδοθούν στους δήμους, για την εξόφληση παρακρατηθέντων ποσών από το Ελληνικό Δημόσιο. Το ποσό διατίθεται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών καθώς και επενδυτικών δραστηριοτήτων-έργων των Δήμων της χώρας, αλλά, στις περιπτώσεις Δήμων που υφίστανται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, τα ποσά που τους αποδίδονται με την απόφαση αυτή, διατίθενται υποχρεωτικά για την εξόφλησή τους.

Σύλληψη νεαρού στα Γιάννενα για παράνομη οπλοφορία

Συνελήφθη στην περιοχή «Προφήτης Ηλίας» στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, 20χρονος ημεδαπός για παράνομη οπλοφορία.Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, στην κατοχή του 20χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:ένα (1) αεροβόλο όπλο διαμετρήματος 4,5 mm μία (1) γεμιστήρα έξι (6) αμπούλες CO2 διακόσιες ενενήντα εννέα (299) μεταλλικές βολίδες αεροβόλου. Ο συλληφθείς, μετά τη σχηματισθείσα δικογραφία σε βάρος του, αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν προφορικής εντολής του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Ιρανός προσπάθησε να ταξιδέψει με κλεμμένο διαβατήριο

Συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας (1) αλλοδαπός, υπήκοος Ιράν, ηλικίας 28 ετών, γιατί κατείχε και έκανε χρήση κλεμμένου ταξιδιωτικού εγγράφου με σκοπό την έξοδό του από τη χώρα μας.Ειδικότερα, σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο 28χρονος κατείχε κλεμμένη ιταλική ταυτότητα, την οποία όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχε προμηθευθεί έναντι του χρηματικού ποσού των εξακοσίων (600) ευρώ από την περιοχή της Ομόνοιας Αττικής.Επίσης, σε βάρος του 28χρονου εκκρεμούσε μέτρο διοικητικής απέλασης από τη Χώρα.Το κλεμμένο ταξιδιωτικό έγγραφο και ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο κατασχέθηκαν από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Θανατηφόρο τροχαίο στην Άρτα

Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε ένας 73χρονος σε τροχαίο δυστύχημα.Στο 9ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρτας- Κορωνησίας, το επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 73χρονος ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε κολώνα φωτισμού, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος, διενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ:«Ραντεβού στα τυφλά με την τύχη της χώρας »

Συνέντευξη στην εφημερίδα Free Sunday
Σκληρή κριτική ασκεί στην κυβέρνηση Παπαδήμου ο ανεξάρτητος βουλευτής Πρέβεζας Βαγγέλης Παπαχρήστος, όπως ότι αποδέχεται όχι μόνο τους όρους, αλλά και τη λογική του τοκογλύφου. Οικονομολόγος ο ίδιος, ο συνομιλητής μας στηρίζει τα όσα λέει σε οικονομικά δεδομένα και στοιχεία. Οι κρίσεις δικές σας...


Ήσασταν από εκείνους τους βουλευτές που καταψήφισαν το μνημόνιο. Έχετε αναλογιστεί, κ. Παπαχρήστο, πώς θα ήταν η χώρα την επομένη αν η πλειοψηφία το είχε καταψηφίσει;
Όπως ακριβώς την προετοίμασε η κυβέρνηση. Τη Δευτέρα δεν είχαμε καμία λήξη ομολόγων. Τα πρώτα ομόλογα λήγουν στις 20 Μαρτίου. Ό,τι θα γινόταν θα ήταν αποτέλεσμα του κλίματος που δημιούργησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, ποντάροντας μυωπικά στα πιο αρχέγονα ένστικτα και στο φόβο. Συνειδητά δημιουργούσε κλίμα φόβου και πανικού για να εκβιάσει αποφάσεις χωρίς να έχει προετοιμάσει εναλλακτικές λύσεις. Ραντεβού στα τυφλά με την τύχη της χώρας. Είπα στη Βουλή ότι υπάρχει κάτι πιο επικίνδυνο από τη χρεοκοπία, κι αυτό είναι να χάσει η χώρα τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της –που είναι τεράστια– ορθολογικά. Έστησαν μεθοδικά το αμφίσημο δίλημμα: ή ψηφίζετε ή χρεοκοπούμε και η χώρα φεύγει από το ευρώ. Ψηφίσανε. Απαλλάχτηκε η χώρα από το «άγος» της χρεοκοπίας; Αν εφαρμοστεί αυτή η πολιτική, θα καταστεί το χρέος βιώσιμο; Όχι. Γιατί; Υποθέτουν ότι η χώρα θα αναπτύσσεται από το πρώτο εξάμηνο του 2012 με 2%, ότι ο πληθωρισμός θα είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ότι θα εισπράξουμε 50 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις και ότι θα γλιτώσουμε πάνω από 100 δισ. από το PSI. Αυτοί οι στόχοι είναι ανέφικτοι. Μια χώρα στην οποία η ύφεση έφτασε στο -7%, μια χώρα της οποίας η παραγωγική και καταναλωτική διάρθρωση στηρίζεται στις εισαγωγές και καθιστά αδύνατη τη μείωση κάτω από τον εισαγόμενο πληθωρισμό, μια χώρα όπου οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται σε ένα κλίμα κατάρρευσης των αξιών των περιουσιακών στοιχείων, με αμφίβολη ακόμη την επιτυχία του PSI, δεν θα πιάσει τους στόχους. Πόσο μάλλον όταν όλα αυτά γίνονται σε μια εποχή κάμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτή η πολιτική οδηγεί σε αποτυχία. Μόνο που τότε το κόστος της αντιμετώπισης θα έχει μεγαλώσει γεωμετρικά. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους θα είναι σε θεσμικούς δανειστές –στο ΔΝΤ και στα κράτη που έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα– τα χρέη των ιδιωτών υπό αγγλικό δίκαιο και χωρίς ρήτρες ασυλίας, τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους πουλημένα για ένα κομμάτι ψωμί, η χώρα αποδιοργανωμένη, σε παρατεταμένη ύφεση και δεμένη χειροπόδαρα σε ηλίθια σύμφωνα δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Δεν ζούμε  στην ΕΣΣΔ...
Παρά ταύτα, ακούμε πως το κράτος δεν θα είχε χρήματα για μισθούς και συντάξεις, αλλά ούτε και για την εισαγωγή κρίσιμων εμπορευμάτων, όπως φάρμακα, πετρέλαιο κτλ. Τι απαντάτε;
Συνέπειες θα υπήρχαν. Και μεγάλες. Όχι όμως αυτές που λένε. Τα εκβιαστικά τους διλήμματα δεν αντέχουν στην παραμικρή λογική ανάλυση. Μας λένε οι της κυβέρνησης: «Δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις». Μα οι μισθοί και οι συντάξεις είναι το 50% των εσόδων του κράτους. Πότε δεν θα έχουμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις; Εάν πρώτα πληρωθούν οι δανειστές. Όταν χρεοκοπεί μια ιδιωτική επιχείρηση, ο νόμος τι προβλέπει; Πρώτα πληρώνονται οι εργαζόμενοι και μετά οι πιστωτές. Εάν φτάσει η κυβέρνηση να το αντιστρέψει αυτό, θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Σήμερα τι μας λένε ρητά οι «εταίροι»; Τα μόνα λεφτά που θα πάρετε είναι για την εξυπηρέτηση των δανείων. Για τα υπόλοιπα θα ξοδεύετε ότι εισπράττετε. Αυτό γίνεται και στη χρεοκοπία. Μας λένε επίσης ότι δεν θα έχουμε να αγοράσουμε πετρέλαιο. Μα πού ζούμε; Στη Σοβιετική Ένωση; Ποιος αγοράζει το πετρέλαιο της χώρας; Το κράτος; Όχι. Επιχειρήσεις το αγοράζουν. Ο Βαρδινογιάννης και ο Λάτσης το αγοράζουν. Θα χρεοκοπήσει ο Βαρδινογιάννης και ο Λάτσης; Όχι, θα χρεοκοπήσει το Δημόσιο. Μα δεν θα μπορούν, λένε, να αγοράζουν με πίστωση. Ρωτήστε τους επιχειρηματίες εάν σήμερα, που δεν είμαστε χρεοκοπημένοι, Έλληνας επιχειρηματίας μπορεί να αγοράζει με πίστωση από το εξωτερικό. Έχουμε όλα τα κακά της χρεοκοπίας και κανένα από τα καλά.

Πώς θα είναι η χώρα εκτός ευρώ; Και θα προκύψει –αν προκύψει– έπειτα από αξίωση των δανειστών μας ή κατόπιν δικής μας επιλογής;
Είναι πολιτικά ανόητοι όσοι καλλιεργούν αυτό το σενάριο. Δεν υπάρχει νομική βάση εκδίωξης μιας χώρας από το ευρώ. Άρα θα χρειαστεί να μας αναγκάσουν. Δηλαδή να χρησιμοποιήσουν πολιτική ισχύ. Με τι εργαλείο; Να μη δέχεται η Κεντρική Τράπεζα τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, προκαλώντας έτσι πιστωτική ασφυξία στην ελληνική οικονομία. Μια τέτοια επιθετική κίνηση θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου με τη φυγή κεφαλαίων απ’ όλες τις χώρες της περιφέρειας, οδηγώντας σε κατάρρευση το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και είναι επικίνδυνα ανεγκέφαλοι όσοι νομίζουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να απορροφήσει τους κραδασμούς μέσα από την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες. Αλλά και σε αυτή τη περίπτωση, η Ελλάδα θα νομιμοποιείται –ως αμυντική κίνηση– να μπλοκάρει κάθε απόφαση στην Ε.Ε. που απαιτεί ομοφωνία. Ας αναλάβουν το κόστος υπονόμευσης της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ιδέας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αντί να κραδαίνει αυτή την απειλή στους Έλληνες πολίτες, όφειλε να δηλώσει ρητά πως ό,τι και να κάνουν, η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει οικειοθελώς από το ευρώ.

Φαύλος καθοδικός κύκλος
Στην τοποθέτησή σας στο Κοινοβούλιο υπογραμμίσατε τον κίνδυνο να συντονιστεί η μείωση των εισοδημάτων με τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Τι θα συμβεί στην περίπτωση αυτή;
Επισήμανα ότι η καλλιέργεια φόβου μπορεί μυωπικά να δίνει πολιτικά πλεονεκτήματα, αλλά επιδεινώνει τα πράγματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα, εκτός από το υψηλό δημόσιο χρέος, έχουμε και υψηλό ιδιωτικό χρέος, που υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ. Όσο μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα, όλο και περισσότεροι ιδιώτες θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, θα αναγκάζονται να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία. Εάν βγούμε όλοι μαζί να πουλήσουμε, τότε οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα πέφτουν. Θα μπούμε σε έναν φαύλο καθοδικό κύκλο. Και αν ο κύκλος της μείωσης των εισοδημάτων συντονιστεί με τον δεύτερο κύκλο, θα πέσει η χώρα όπως έπεσαν τα τείχη της Ιεριχούς.

Υποστηρίξατε ότι σκοπίμως η τρόικα μάς θέτει στόχους ανέφικτους, προκειμένου να μας εκβιάσουν στη συνέχεια. Το άτολμο για ρήξεις πολιτικό σύστημα δεν έχει καμία ευθύνη για τη μη επίτευξη στόχων;
Επιμένω ότι συνειδητά μας θέτουν ανεφάρμοστους στόχους. Και δεν το κάνουν μόνο στην Ελλάδα. Είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, ώστε να επιβάλουν τις αλλαγές που θέλουν. Η αποτυχία της συνταγής δεν γίνεται αισθητή μόνο στην Ελλάδα, για να εξηγηθεί με την ατολμία της ελληνικής κυβέρνησης. Η ανεπάρκεια στην εφαρμογή της υπαγορευμένης πολιτικής εξηγεί μόνο το μέγεθος της αποτυχίας και όχι την ίδια την αποτυχία. Η ατολμία για ρήξεις συνίσταται στο ότι όχι μόνο έχουν αποδεχτεί τους όρους του τοκογλύφου, αλλά και τη λογική του τοκογλύφου. 
 

Νέο επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς¨"Χοντρός και Λιγνός


Στο νέο επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς¨"Χοντρός και Λιγνός",ενώ ο ανάλγητος Χοντρός περικόπτει από τα ταμεία και αφήνει τα παιδιά αχειρούργητα, ο ψυχοπονιάρης Λιγνός βγαίνει στη ζητιανιά και βρίσκει τα απαραίτητα νοσήλια από μια πλούσια κυρία...Η συνέχεια της συγκινητικότατης ταινίας προβάλλεται στα δελτία των οκτώ των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών και ιδιαίτερα του Μέγκα.


Απόκαυκος ο εξ Ιωαννίνων     

Πανελλαδική αποχή δικηγόρων έως τις 29 Φεβρουαρίου

Στην απεργία των δικηγόρων της Αθήνας, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει από τις 15 Φεβρουαρίου και λήγει στις 29 Φεβρουαρίου, εντάχθηκαν πανελλαδικά όλοι οι δικηγόροι της χώρας.Ειδικότερα, συνήλθε το Σάββατο στην Αθήνα (γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών) η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους, η οποία ομόφωνα αποφάσισε οι δικηγόροι να απέχουν πανελλαδικά από τα καθήκοντά τους έως και 29 Φεβρουαρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα σε βάρος του δικηγορικού κλάδου που προβλέπει το νέο μνημόνιο.

ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Ο Α. Σαμαράς απέκτησε δελφίνο μετά υπασπιστού

Κλιμακώνεται η επίθεση του ΛΑΟΣ στη ΝΔ μετά την προσχώρηση στο κόμμα του Αντώνη Σαμαρά των κ.κ. Μάκη Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη. «Απέκτησε (σ.σ. ο Αν. Σαμαράς) δελφίνο μετά υπασπιστού», σχολίασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης
.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η κρίση της Κ.Ο. να μην περάσει στη βάση του ΠΑΣΟΚ


Σε ερώτηση του LamiaReport για το πώς κρίνει την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά και τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για τη δανειακή σύμβαση, η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή απάντησε ότι «εκείνο το οποίο προέχει δεν είναι μόνο η αλλαγή του αρχηγού του κόμματος, κάτι το οποίο άλλωστε έχει ήδη δρομολογηθεί. Αλλά επείγει ο ιδεολογικός επαναπροσδιορισμός του χώρου του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η λογική του μνημονίου, καλώς ή κακώς, θα αποτελεί πλέον τη βάση των πολιτικών αποκλίσεων, όχι μόνο στους κόλπους του κινήματος, αλλά και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα.Εάν επιτρέψουμε να διεισδύσει η κατάσταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τη ψηφοφορία της 12ης Φεβρουαρίου στην κοινωνία, αλλά και στη βάση του κόμματος, θα βρεθούμε προ δυσάρεστων για τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ εκπλήξεων, αλλά και του γενικότερου ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας μας».Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που εκτυλίσσονται για τη δανειακή σύμβαση, η κ. Μπατζελή τόνισε ότι «πρόκειται για πρωτόγνωρες για την Ευρώπη αποφάσεις σε μια χώρα που βρίσκεται στη δίνη της ύφεσης, οι οποίες αποφάσεις δε δικαιολογούνται, αλλά ούτε μπορούν να ανατρέψουν άμεσα τα όποια λάθη έχει κάνει η χώρα στο παρελθόν. Η λιτότητα δεν αντιμετωπίζει την ύφεση ούτε το αντίστροφο. Αυτό το οποίο όμως προέχει από θέμα ουσίας και τακτικής είναι ότι η Ελλάδα διαμέσου ενός Μνημονίου, το οποίο βρίσκεται συνεχώς σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, έπρεπε και πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη για να μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις πολιτικές διεργασίες που θα εξελιχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα σε επίπεδο Ευρώπης.Αλλωστε γίνεται σαφές ότι οι πολιτικές συμμαχίες αλλάζουν ραγδαία τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ενώ η Ευρώπη θα κληθεί άμεσα να πάρει μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας, ενίσχυσης της ρευστότητας, αγοράς ομολόγων.Οι εξελίξεις αυτές ευελπιστούμε ότι θα συμπαρασύρουν θετικά τις ευρύτερες αλλαγές στις συμφωνίες που ήδη έχει κάνει η χώρα μας με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Στη Βουλή τη Δευτέρα οι μειώσεις σε μισθούς - συντάξεις

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έρχεται προς ψήφιση τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις μειώσεις σε μισθους, κύριες και επικουρικές συντάξεις, όπως αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.Επίσης θα κατατεθεί δεύτερο νομοσχέδιο, με επείγοντα χαρακτήρα, για τα εκκρεμή ζητήματα στον τομέα της Υγείας, τις νέες ρυθμίσεις για τα φάρμακα και την αναδιάρθρωση και ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.Εξάλλου, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, το υπουργικό συμβούλιο, στη συνεδρίασή του την ερχόμενη Τρίτη, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να ρυθμίσει εκκρεμότητες του PSI.Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ορίστηκε, στις 8 Μαρτίου αναμένεται να γίνει η δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή των ομολόγων και στις 11 Μαρτίου να πραγματοποιηθεί.Στη συνεδρίαση επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας για την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος στο Εurogroup της Δευτέρας.Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει θετική διάθεση από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να δοθεί και το αναπτυξιακό πακέτο, μετά την απόφαση του Εurogroup και την ολοκήρωση του PSI.Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου φέρεται να εξέφρασε τη διαφωνία της για τις περικοπές που συμφωνήθηκαν, τονίζοντας ότι η αρχική πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη για μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών συντάξεων κατα 15% θα ωφελούσε περισσότερο τα ταμεία. Ωστόσο πρόσθεσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση της κυβέρνησης.Εκτενής συζήτηση έγινε και για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. «Πρόκειται για μεγάλο αναπτυξιακό έργο», δήλωσε ο Παντελής Καψής.Στο νομοσχέδιο προβλεπει το 1/3 των 6200 στρεμμάτων να γίνει «πράσινο», το 1/3 να δομηθεί και το υπόλοιπο 1/3 ελεύθεροι χώροι.Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε επίσης και η πορεία του προγράμματος «Ηλιος» και τονίστηκαν οι αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορεί να δώσει.