Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Σε νεαρούς Αφγανούς λαθρομετανάστες ανήκουν τα τρία πτώματα που βρέθηκαν στην Πάργα

Ο θάνατός τους επήλθε προ 4 με 5 ημερών
Τα τρία πτώματα που βρέθηκαν στη διασταύρωση της Πάργας πριν από λίγες ώρες,δίπλα από τον εθνικό δρόμο Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας και συνέλεξαν οι αστυνομικοί, είναι άνδρες ηλικίας περίπου 30 έως 35 χρόνων, Αφγανοί λαθρομετανάστες που μεταφέρονταν με κάποιο αυτοκίνητο-πιθανότατα φορτηγό- στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πλοίο για την Ιταλία. Δεν φέρουν κανένα τραύμα που να οδηγεί σε εγκληματική ενέργεια και πιθανολογείται ότι πέθαναν από ασφυξία στριμωγμένοι σε κάποια κρύπτη. Εκεί ο διακινητής έριξε τα πτώματα δίπλα στον δρόμο, αφού προηγουμένως, πιθανότατα μαζί με άλλους Αφγανούς, κάλυψαν τα πρόσωπα των νεκρών με κουκούλες, όπως επιβάλλουν τα έθιμα των μουσουλμάνων.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες,οΟ ένας από τους νεκρούς, έχει τραύμα στο ένα μάγουλο, το οποίο πιθανότητα προήλθε από δάγκωμα άγριου ζώου. Υπολογίζεται ότι ο θάνατός τους επήλθε προ 4 με 5 ημερών. Ακόμη περισσότερα στοιχεία για τα αίτια θανάτου, θα δοθούν από την ιατροδικαστική εξέταση του καθηγητή Θεόδωρου Βουγιουκλάκη αύριο το πρωί.

Σημαντικά στοιχεία για τα 3 πτώματα θα δώσει η ιατροδικαστική εξέταση

Έχει αποκλειστεί από την Αστυνομία ο χώρος
Ο χώρος που βρέθηκαν τα τρία πτώματα, στην Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας,στο ύψος της διασταύρωσης προς Πάργα,έχει αποκλειστεί από την Αστυνομία προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα με το πρώτο φως της μέρας.Η εξέταση των πτωμάτων,από τον Ιατροδικαστή Ιωαννίνων κ. Θεόδωρο Βουγιουκλάκη,αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον,μιας και θα δώσει πολύ σημαντικά στοιχεία στους αστυνομικούς για το χρόνο του θανάτου,τα αίτια,το φύλο και την ηλικία.

Τρία πτώματα εντοπίστηκαν στην Πάργα!

Συναγερμός έχει σημάνει στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου
Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και λίγη ώρα στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, μιας και σε σημείο κοντά στην Πάργα εντοπίστηκαν τρία πτώματα!!!Τα πτώματα εντόπισε τυχαία κάτοικος της περιοχής, σε πολύ μικρή απόσταση από τη διασταύρωση της Πάργας στην Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας.Στο σημείο έφθασαν πριν από λίγη ώρα,άνδρες της ασφάλειας Ιωαννίνων.Περισσότερες πληροφορίες,σε λίγο...

Προκήρυξη πλήρωσης 9 θέσεων ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 -Προκήρυξη πλήρωσης μίας (1) θέσης ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο «Ενζυμική Βιοτεχνολογία»
 -Προκήρυξη πλήρωσης μίας (1) θέσης ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο «Βιολογία Ζώων με έμφαση στην Ιχθυολογία»
-Προκήρυξη πλήρωσης μίας (1) θέσης ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο «Σύνθετα, Μεμβράνες και Κεραμικά Υλικά»
-Προκήρυξη πλήρωσης μίας (1) θέσης ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων του Παθολογικού Τομέα στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Παθολογία» -Προκήρυξη πλήρωσης μίας (1) θέσης ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων του Λειτουργικού-Κλινικοεργαστηριακού Τομέα στη βαθμίδα του Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Μικροβιολογία» -Προκήρυξη πλήρωσης μίας (1) θέσης ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων του Χειρουργικού Τομέα στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Ορθοπαιδική»
-Προκήρυξη πλήρωσης μίας (1) θέσης ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων του Τομέα Οργανικής Χημείας και Βιοχημείας στη βαθμίδα του Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Χημική-Ενζυμική Κινητική και Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών»
-Προκήρυξη πλήρωσης μίας (1) θέσης ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων του Τομέα Νευρικού Συστήματος και Αισθητηρίων στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Γναθοπροσωπική» -Προκήρυξη πλήρωσης μίας (1) θέσης ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων του Παθολογικού Τομέα στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Ρευματολογία με έμφαση στην Ανοσολογία»

Στα λόγια μένει η μείωση των τιμών στο δημοτικό πάρκινγκ

Ένα χρόνο μετά τις εξαγγελίες δεν έχει αλλάξει τίποτα
Στα λόγια για αρκετό καιρό ακόμα μένουν οι μειώσεις στο αντίτιμο του πάρκινγκ στα Λιθαρίτσια που είχε εξαγγείλει η Δημοτική Αρχή εδώ και περίπου ένα χρόνο, αφού η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος τιμολόγησης και χρονοχρέωσης θα καθυστερήσει να εφαρμοστεί, εξαιτίας διάφορων λόγων όπως η ολοκλήρωση της μελέτης για την διαμόρφωση του πάρκου στα Λιθαρίτσια η οποία θα επιφέρει αλλαγές στη διαμόρφωση του χώρου του πάρκινγκ, αλλά και το τι θα γίνει με την επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη, πολλές από τις ρυθμίσεις που προβλέπει αυτή, επηρεάζουν και το δημοτικό χώρο στάθμευσης.Η Δημοτική Αρχή έχει παραχωρήσει το πάρκινγκ στο Πνευματικό Κέντρο το οποίο το εκμεταλλεύεται για να έχει έσοδα. Μαζί με την εκμετάλλευση όμως έχει αναλάβει και την υποχρέωση να διενεργήσει τον διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης εισιτηρίων, των ηλεκτρονικών μπαρών και γενικά ότι χρειάζεται για να μπορέσει να λειτουργήσει η χρονοχρέωση.Τα έξοδα για τον διαγωνισμό αυτό σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Πνευματικού Κέντρου, ανέρχονται περίπου στα 100.000 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Γι' αυτό άλλωστε και τηρούν στάση αναμονής, αφού θεωρούν και σωστά, πως μια τέτοια επένδυση δεν είναι δυνατόν να γίνει πριν αποσαφηνιστεί το τι μέλι γενέσθαι τόσο με τη διαμόρφωση του πάρκου στα Λιθαρίτσια όσο και με την κυκλοφοριακή μελέτη.Σε ότι αφορά το πρώτο, η διαμόρφωση του πάρκου προβλέπει μεταξύ άλλων και την κατάργηση του πάνω διαζώματος του σημερινού πάρκινγκ, κάτι που αλλάζει εντελώς την μορφή, τη χωροταξία αλλά και τη χωρητικότητα του, γεγονός που σημαίνει πως θα ήταν άστοχη η όποια τοποθέτηση του ηλεκτρονικού συστήματος σε ένα χώρο ο οποίος δεν θα έχει τη μορφή που έχει σήμερα.Παράλληλα, η επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη του δήμου Ιωαννιτών, προβλέπει κι αυτή παρεμβάσεις που αλλάζουν τις ρυθμίσεις αλλά και τη δομή που έχει σήμερα το πάρκινγκ στα Λιθαρίτσια κι έτσι αποτελεί κι αυτή ένα ακόμα εμπόδιο για την ολοκλήρωση του νέου συστήματος χρονοχρέωσης.Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Πως μέχρι να βρεθεί η χρηματοδότηση από τον Δήμο, προφανώς μέσω ΕΣΠΑ, για το έργο της διαμόρφωσης του πάρκου και έως ότου αποφασιστεί αν τα όσα προτείνονται στην κυκλοφοριακή μελέτη θα γίνουν πράξη και κατά πόσο αυτά θα επηρεάσουν το συγκεκριμένο χώρο, η εγκατάσταση ηλεκτρονικών εισιτηρίων μένει στα συρτάρια.

Προτάσεις για άμεση μείωση
Μέσα στο Δήμο πάντως υπάρχουν φωνές και μάλιστα αντιδημάρχων που πιστεύουν πως η καθυστέρηση αυτή, όσο δικαιολογημένη κι αν είναι, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη μη μείωση των τιμών, στα πλαίσια που επιτάσσει και η χρονική και οικονομική συγκυρία.Υποστηρίζουν δηλαδή πως μπορεί να υπάρξει μια μείωση και μια άλλη τιμολογιακή πολιτική και χρέωση με τα υφιστάμενα δεδομένα, χωρίς την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος και πως είναι στο χέρι της Δημοτική Αρχής και της διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου να ρίξουν τις τιμές άμεσα.

Πριν ένα χρόνο
Θυμίζουμε πως η μείωση των τιμών στάθμευσης στο δημοτικό πάρκινγκ, είχε ανακοινωθεί από την αρμόδια αντιδήμαρχο Βούλα Τσίλη, εδώ και ένα χρόνο.Τότε η Δημοτική Αρχή είχε επισημάνει πως οι μειώσεις θα είναι από τα 3 ευρώ που κόστιζε η κάρτα, στο 1 ευρώ την πρώτη ώρα και 50 λεπτά για κάθε επιπλέον ώρα μετά,Επίσης, για την πρώτη μισή ώρα το παρκάρισμα θα είναι δωρεάν.Τόνιζε βέβαια πως αυτά τα μέτρα θα χρειαστούν και χρόνο και... τρόπο, καθώς η δημοτική αρχή έπρεπε να εξασφαλίσει τον τρόπο υπολογισμού της ώρας που αφήνει κάθε οδηγός το αυτοκίνητό του στο δημοτικό πάρκινγκ, αλλά και τον τρόπο ελέγχου.Τον τρόπο για να γίνει αυτός ο έλεγχος βρέθηκε, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, αλλά προέκυψαν άλλα εμπόδια που μέχρι στιγμής πάνε πολύ πίσω την προαναγγελθείσα μείωση.

 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αποστολή του Επιμελητηρίου της Άρτας στη Νάπολη

Από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Άρτας ανακοινώνεται ότι: Το Επιμελητήριο Άρτας ενημερώνει τα μέλη του ότι το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Αθηνών διοργανώνει αποστολή στην Νάπολη στο μεγαλύτερο κέντρο χονδρικής της Ιταλίας CIS NOLA στις 11 έως 14 Μαρτίου 2012, με επισκέψεις σε επιχειρήσεις (ενδύματα γυναικεία, ανδρικά και παιδικά, αξεσουάρ μόδας, λευκά είδη, υφάσματα, υποδήματα). Δηλώσεις συμμετοχής έως 20-02-2012. Για πληροφορίες τηλ. 2681028728 Επιμελητήριο Άρτας.

Ο κομματισμός την εποχή της «διαφάνειας»

Την εποχή της «διαφάνειας» και της περιλάλητης δημοσίευσης των διοικητικών αποφάσεων στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.Στο «βασίλειο» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ερμηνεύονται διαφορετικά οι νόμοι...΄Ετσι υπάλληλος με έντεκα χρόνια υπηρεσίας προΐσταται δύο τμημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ υπάλληλος με τα ίδια τυπικά προσόντα, με δέκα πέντε χρόνια υπηρεσίας υπηρετεί ως απλή υπάλληλος, επειδή.έτσι μας αρέσει. Τα συμπεράσματα δικά σας !

 ΄Ενας πολίτης που πίστεψε στην διαφημιζόμενη αξιοκρατία κ.λ.π. του σύγχρονου κράτους

Οριστικοποιήθηκε η επιλογή του Διοικητηρίου της Περιφέρειας στο Πιλοτικό πρόγραμμα Ενεργειακών Παρεμβάσεων

Oριστικοποιήθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) η επιλογή του Διοικητηρίου της Περιφέρειας στο πιλοτικό πρόγραμμα ενεργειακών παρεμβάσεων. Το Κ.Α.Π.Ε. εκτός της επιλογής των κτιρίων έχει ήδη πραγματοποιήσει με τα κατάλληλα συνεργεία την καταγραφή της κατάστασης, έχει κάνει τις απαραίτητες προσομοιώσεις, έχει εκπονήσει τις σχετικές μελέτες και ολοκληρώνει τους απαιτούμενους φακέλους για την οριστικοποίηση της συνεργασίας.Να σημειωθεί ότι για ένταξη στο πιλοτικό πρόγραμμα είχαν υποβληθεί 60 περίπου προτάσεις, από τις οποίες επελέγησαν συνολικά επτά, δείγμα της μεθοδικής και οργανωμένης προσπάθειας που έγινε από τη Διοίκηση και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Οι άλλες έξι προτάσεις που εντάχθηκαν αφορούν τα κτίρια: Νοσοκομείο «Σωτηρία», Πεντάγωνο (ΓΕΕΘΑ), Κολυμβητήριο Καλαμάτας, Νοσοκομείο Ρεθύμνου, Ε.Α.Κ. (Κλειστό Γυμναστήριο – Κολυμβητήριο) Γλυφάδας, Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Εύβοιας.Επίσης αξιολογήθηκαν και τα εξής κτίρια (αλφαβητικά):1ο ΕΠΑΛ Άρτας, 9ο Δημ. Σχολείο Αλεξανδρούπολης, 251 Γεν. Νοσοκομείο Αεροπορίας, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, Γραφεία Υπ. Οικονομίας, Διοικητήριο Περιφέρειας Ηλείας, Διοικητήριο Περιφέρειας Θεσσαλίας, Διοικητήριο Χανίων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), ΕΡΤ (ραδιομέγαρο), Κλειστό γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης, Κτίριο Στέγασης των Υπηρεσιών της Ειδ. Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Eνέργειας, Κλειστό Κολυμβητήριο Κοζάνης, Κλειστό Κολυμβητήριο Σερρών, Πρώην πρακτικό Γεωργικό Σχολείο Πατρών- Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ», ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Άρτας για τη γενική απεργία

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Άρτας για τη γενική απεργία: Η ώρα είναι κρίσιμη. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και o ΛΑ.Ο.Σ. μαζί με την τρόικα σχεδιάζουν και αποφασίζουν την καταστροφή του λαού, την καταστροφή της χώρας. Ληστεύουν τους μισθούς, ληστεύουν τα εισοδήματα, ληστεύουν τη δημόσια περιουσία. Σήμερα να μιλήσει ο λαός. Γενικός ξεσηκωμός. Να τους σταματήσουμε.Όχι στη δανειακή σύμβαση. Να φύγει η τρόικα. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει. Ή αυτοί ή ο λαός. Εκλογές τώρα. Όλοι στους δρόμους.Όλοι αύριο ΤΡΙΤΗ 7 Φλεβάρη 2012 στη Γενική απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.Στον πόλεμο αυτό εμείς θα είμαστε νικητές.

Παρέμβαση Περιφερειάρχη για περιοδική επαναλειτουργία τελωνείου Δρυμάδων

Τη δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα επαναλειτουργεί για δύο ημέρες την εβδομάδα το Τελωνείο Δρυμάδων απέσπασε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συνάντηση που είχε μαζί του στην Αθήνα.Είχε προηγηθεί προ μηνών έγγραφο του Περιφερειάρχη προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, με το οποίο παρέθετε τους λόγους για τους οποίους ζητούσε να αναθεωρηθεί η απόφαση κατάργησης του Τελωνείου.Μεταξύ άλλων υπογράμμιζε την αναγκαιότητα που υπάρχει για την εξυπηρέτηση της Ελληνικής Μειονότητας στην περιοχή Πωγωνίου Αργυρόκαστρου και την ανάπτυξη των παραμεθόριων περιοχών, επισημαίνοντας και την σχετικά πρόσφατη κατασκευή του οδικού άξονα Χάνι Δελβινάκι – Πωγωνιανή – Δρυμάδες και την επικείμενη κατασκευή του δρόμου Δρυμάδες – Σωπική.

Απεργούν οι Εργαζόμενοι στην Αρχαιολογία Άρτας

Το «Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία Άρτας» συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο (ΠΟΕΙΔΔ) για την Τρίτη 07.02.2012. Στην ανακοίνωση του Σωματείου που υπογράφουν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αριστείδης Βάσιος και ο Γεν. Γραμματέας Κυριάκος Ξανθόπουλος αναφέρονται τα εξής: Η κυβέρνηση κατ’ απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο συζητά και διαπραγματεύεται την ακύρωση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη δραματική για μια ακόμα φορά μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Συνταγή και πολιτική που αφαιρεί τεράστιους πόρους από τους εργαζόμενους και την πραγματική οικονομία εκτοξεύοντας την ύφεση, την ανεργία αλλά και την απώλεια εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.Η κοινωνική Ευρώπη και ο σεβασμός στις συμφωνίες των κοινωνικών φορέων, ποδοπατούνται ακυρώνονται και θυσιάζονται στο βωμό των συμφερόντων, των τοκογλύφων δανειστών, των τραπεζιτών και των μεγαλοεργοδοτών, αδιαφορώντας προκλητικά για τις επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία.Οι εργαζόμενοι της χώρας μας και η ελληνική κοινωνία δεν αποδέχονται τον απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό εκβιασμό των Τροϊκανών και απαντούν:ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!Όλοι μαζί μπορούμε να ακυρώσουμε αυτές τις αναποτελεσματικές και καταστροφικές πολιτικές που ούτε τη χώρα ούτε την κοινωνία θα σώσουν.Το «Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία Άρτας» συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο (ΠΟΕΙΔΔ) για την Τρίτη 07.02.2012. Τα μέλη του σωματείου καλούνται να συμμετάσχουν στις κατα τόπους κινητοποιήσεις των Εργατικών Κέντρων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Σύσκεψη για σίτιση – στέγαση ευπαθών ομάδων

Στο συντονισμό των τοπικών φορέων για τη διερεύνηση και καταγραφή των προβλημάτων σίτισης και στέγασης, σε ευπαθή άτομα και οικογένειες της περιοχής της Ηπείρου προχωρά η Περιφέρεια δια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε κύκλο συσκέψεων, με γνώμονα τη συνεργασία των αρχών και των φορέων κάθε περιφερειακής ενότητας για τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης.Η αρχή έγινε σήμερα από την Π.Ε. Θεσπρωτίας. Συγκεκριμένα στην Ηγουμενίτσα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη για θέματα Υγείας κ. Οδυσσέα Πότση, του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, του Γενικού Δ/ντη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Γ. Νικόπουλου, υπηρεσιακών παραγόντων και τοπικών φορέων.Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Παραμυθιάς- Φιλιατών- Γηρομερίου και Πάργας, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γ. Κάτσινος, εκπρόσωποι της VIIης Μεραρχίας, του παραρτήματος Ηγουμενίτσας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τοπικών συλλόγων, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους προς την Περιφερειακή Αρχή και ειδικά προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν.

Συνελήφθη 30χρονος στα Γιάννενα για ναρκωτικά και οπλοκατοχή

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 30χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράνομη οπλοκατοχή.Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, βρήκαν στην κατοχή του 30χρονου ποσότητα ηρωίνης βάρους (0,9) γραμμαρίων.Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-Ποσότητα ηρωίνης, σε συμπαγή μορφή «βράχος», βάρους (13,6) γραμμαρίων.
-Δέκα (10) ναρκωτικά χάπια.
- Δύο (2) στιλέτα.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα το πρωί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

14 πράσινους αντιδημάρχους στερεί από το Νομό το υπουργείο Εσωτερικών!!!

Από αυτογκόλ σε αυτογκόλ οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ
Είναι γνωστό πως το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκε για διαβούλευση στην ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, προβλέπει στον καταπράσινο αυτοδιοικητικά Νομό Ιωαννίνων 16 θέσεις αντιδημάρχων λιγότερες. Με δεδομένο ότι δύο θα είναι οι κομμένες θέσεις στο δήμο Μετσόβου (Τσομπίκος-αντάρτης ΝΔ), οι υπόλοιπες 14 θέσεις κομμένων αντιδημάρχων αφορούν πασόκους!!! Μιλάμε για αυτοδιοικητικό γκολ ολκής. Είναι όπως λέμε: "Ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε και ο... γάιδαρος". Το σίγουρο είναι ότι η μείωση των έμμισθων θέσεων θα πυροδοτήσει δυσαρεστήσεις και θα τινάξει στον αέρα τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί , με αποτέλεσμα κανείς να μη μπορεί να προεξοφλήσει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από τους χρόνου και μετά, έναν περίπου χρόνο πριν από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στις 15 Ιουνίου 2014. Ο σχεδιασμός των δημάρχων προέβλεπε αξιοποίηση νέων συμβούλων και ήδη είχαν δοθεί και ανάλογες υποσχέσεις. Από την άλλη οι νυν αντιδήμαρχοι ασκούν τα καθήκοντά τους για 14ο μήνα και δεν είναι καθόλου εύκολο να... κοπούν. Η γκρίνια όμως έχει και μια άλλη διάσταση που σχετίζεται άμεσα με τις προσεχείς εκλογές. Οι υποψήφιοι αντιδήμαρχοι, βλέποντας κομμένα τα φτερά τους θα συνεχίσουν να τρέχουν για το ΠΑΣΟΚ ενόψει των βουλευτικών εκλογών ή θα σφυρίζουν αδιάφορα, βρίζοντας τον Γιαννίτση; Όλα θα έπρεπε να τα μετρήσουν οι φωστήρες του υπουργείου. Όπως πάει η δουλειά δεν θα βρίσκουν στα χωριά, όχι ψηφοφόρους και μεταφορείς αλλά ούτε και εκλογικούς αντιπροσώπους!!! Και μην ξεχνάτε, ότι στις εκλογές όλα αυτά τα καθάριζαν οι νυν και επόμενοι αντιδήμαρχοι. Τώρα;

Ο νέος φόρος στα κρασιά πλήγμα και για την Ηπειρωτική οινοποιία

Συνεταιρισμοί και ιδιώτες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας
Νέο πλήγμα θα δεχθεί ο αγροτικός τομέας της Ηπείρου, αν τελικά επιβληθεί, ελέω… Τρόικας, ειδικός φόρος κατανάλωσης στα κρασιά! Σα να μην έφταναν τα τόσα προβλήματα αντιμετωπίζει κυρίως ο κτηνοτροφικός τομέας, αλλά και γενικότερα ο αγροτικός, με τα ντόπια προϊόντα να απαξιώνονται μέρα με τη μέρα, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, τώρα σειρά έχουν τα κρασιά της Ηπείρου και οι οινοπαραγωγοί. Για «πισώπλατο χτύπημα» στο ελληνικό κρασί κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, εκφράζοντας την αγωνία των αμπελουργών σε μια περίοδο ήδη παρατεταμένης αβεβαιότητας για το μέλλον των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Όπως τονίζει το κρασί είναι αυτούσιο τοπικό γεωργικό προϊόν και επομένως βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια του «ειδικού φόρου κατανάλωσης».Παράλληλα με έμφαση επισημαίνεται ότι σε καμία οινοπαραγωγό χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει τέτοιος φόρος, εκτός από μερικά βόρεια Ευρωπαϊκά κράτη που δεν παράγουν κρασί. 


Σε δύσκολη φάση… 
Ήδη η οινοποιία δεν διανύει και τις καλύτερες μέρες της. «Τι θέλουν τώρα, να μας αφανίσουν εντελώς;», αναρωτιόταν Ηπειρώτης αμπελουργός, ο οποίος όπως τόνισε, μετά κόπων και βασάνων έστησε πριν μερικά χρόνια μια μικρή επιχείρηση και σήμερα με τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές των κυβερνώντων, βλέπει να πηγαίνει χαμένος ο κόπος και τα όνειρα μιας ζωής, αφού εάν επιβληθεί νέα φορολογία, τότε οδηγείται σχεδόν με σιγουριά σε λουκέτο.Ήδη το ελληνικό κρασί δεν έχει δεχθεί λίγα χτυπήματα, αφού μέσα στην τελευταία δεκαετία έχει περάσει από 8% ΦΠΑ σε 23%! Αυτό αναφέρει εξάλλου και ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε σκέψη για επιπλέον οικονομική του επιβάρυνση θα έκανε το κρασί απαγορευτικό για τον Έλληνα καταναλωτή και θα ενίσχυε την ανεξέλεγκτη παραοικονομία που εμποδίζει τα Ελληνικά Οινοποιεία να δυναμώσουν και να κερδίσουν τις ξένες αγορές. Ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε κατάρρευση της Ελληνικής αμπελουργίας πλήττοντας άμεσα την Ελληνική Περιφέρεια».Με δεδομένα όλα αυτά ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου θα απευθυνθεί με στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στην ίδια την Τρόικα αλλά και στην ομάδα της task force στην Ελλάδα και ακόμη σε Έλληνες βουλευτές και στους Περιφερειάρχες της χώρας. 


Συρρίκνωση εισοδήματος… 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων σημειώνοντας ότι «ο οίνος αν και μεταποιημένο προϊόν, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, θεωρείται αυτούσιο αγροτικό προϊόν, του οποίου η παραγωγή συνδέεται με 200.000 οικογένειες αμπελουργών οι οποίοι εισκομίζουν τα σταφύλια τους στα ελληνικά οινοποιεία».Και προστίθεται στην ανακοίνωση ότι «ήδη στο φάσμα του πρωτογενούς τομέα και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όχι μόνο παρατηρείται το φαινόμενο της συρρίκνωσης του αμπελουργικού εισοδήματος λόγω της κατάρρευσης των τιμών σταφυλιών τα τελευταία χρόνια, αλλά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας πολλοί αμπελουργοί δεν έχουν εισπράξει το αντίτιμο της εσοδείας δυο και τριών ετών». 


Πλήγμα στις εξαγωγές… 
Αντί λοιπόν να ενισχυθεί η οινοποιία στην Ελλάδα, καθιστώντας τα ελληνικά κρασιά ανταγωνιστικά, η σχεδιαζόμενη επιπλέον φορολογία θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, με τις συνέπειες να τις δέχεται όχι μόνο ο κλάδος, αλλά και η ίδια η εθνική οικονομία.Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες από τους οινοπαραγωγούς να διεισδύσει το ελληνικό κρασί στις αγορές του εξωτερικού, με σημαντικό κριτήριο όχι μόνο την ποιότητά του, αλλά και τις ανταγωνιστικές του τιμές, η αύξηση της τιμής των οίνων θα πλήξει ανεπανόρθωτα, τις εξαγωγές που σήμερα έχουν αυξητικές τάσεις σε σημαντικές αγορές (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, κλπ.), εξαγωγές που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. 


Πρόβλημα βιωσιμότητας…
Αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις (συνεταιρισμοί και ιδιώτες) με υπερβάλλον διαχειριστικό κόστος, δημιουργώντας σε πολλές απ’ αυτές ακόμη και προβλήματα βιωσιμότητας. Ένα πρόβλημα που θα γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό και στην Ήπειρο, σε μια περιοχή που τα κρασιά της φημίζονται για την ποιότητά τους.Και δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτό που τονίζουν οι αμπελουργοί ότι δηλαδή θα ενταθεί και ο αθέμιτος ανταγωνισμός εντός του κλάδου, από τους οίνους που πωλούνται χωρίς επισήμανση και χωρίς παραστατικά, αφού στους οίνους αυτούς ουδέποτε θα επιβληθεί Ε.Φ.Κ.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ελεγχόμενη χρεοκοπία «βλέπει» η Fitch για την Ελλάδα

Ελεγχόμενη χρεοκοπία «βλέπει» ο οίκος Fitch ως το πιθανότερο σενάριο για την Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεσή του για την αγορά δομημένων τίτλων τις ΗΠΑ και για Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch, οι τιτλοποιημένες συμφωνίες στην περιοχή εξαρτώνται άμεσα από το είδος της χρεοκοπίας που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Η περίπτωση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, στην οποία θα ισχύει κάποιο σύστημα πληρωμών, θα είναι πιο επωφελής για τους ελληνικούς δομημένους τίτλους, καθώς οι τράπεζες θα επωφεληθούν από τη μαζική θεσμική υποστήριξη που θα λάβουν, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα διαταραχθούν οι τιτλοποιήσεις. Ωστόσο, η περίπτωση της μη ελεγχόμενης χρεοκοπίας και της πιθανής εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη δεν μπορεί να προεξοφληθεί πλήρως, γεγονός που σημαίνει ότι οι δομημένες ελληνικές συμφωνίες θα υποστούν πολύ μεγαλύτερο πλήγμα, επισημαίνει η Fitch. Μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία θα συνεπάγεται ενδεχομένως δυσλειτουργία στο σύστημα πληρωμών με άμεσες επιπτώσεις για τους κατόχους δομημένων τίτλων. Η μη έγκαιρη καταβολή των τόκων στον κάτοχο του τίτλου συνεπάγεται αδυναμία πληρωμής του εκδότη, έστω και εάν το κεφάλαιο καταβληθεί κανονικά. Σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, το πρόβλημα γίνεται πολύ πιο σύνθετο, καθώς η επιστροφή σε μια υποτιμημένη δραχμή συνεπάγεται έλλειψη τίτλων εκπεφρασμένων σε ευρώ, καταλήγει η έκθεση.

Επίτιμος Δημότης Μετσόβου ο Νικόλαος Παυλίδης

Tην ερχόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι ο Δήμος Μετσόβου θα ανακηρύξει σε επίτιμο Δημότη Μετσόβου τον καθηγητή Παθολογίας – Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαο Παυλίδη. Η εκδήλωση θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο Μετσόβου «Διάσελο». Θα μιλήσουν οι Μιχάλης Τρίτος καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης, Κων. Τζαφέας πρώην Δήμαρχος Μετσόβου και νυν δημοτικός σύμβουλος και ο Δήμαρχος Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος.

Ορεξάτα τα στελέχη της ΔΗ.ΣΥ. εντείνουν τις περιοδείες στο νομό

Η πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κόμμα της Ντόρας να μπαίνει τελικά στη βουλή, άνοιξε την όρεξη στα τοπικά στελέχη της ΔΗ.ΣΥ. που το τελευταίο διάστημα εντείνουν τις επισκέψεις και τις περιοδείες σε χωριά του νομού. Όπως μάθαμε, άρχισαν να βγάζουν και τα... κουμπιουτεράκια και ποντάροντας στα μεγάλα υπόλοιπα που θα έχουν από Άρτα και Πρέβεζα, κάνουν σχέδια για έδρα στα Γιάννενα. Δύσκολο αν όχι αδύνατο με τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Όμως οι υποψηφιότητες του Ν. Γερασιμίδη στα Γιάννενα, του Γ. Παπαγεωργίου στην Άρτα, του Χρ. Ματσίρα και της Βάνας Ζέρβα στην Πρέβεζα, διαθέτουν μεγάλη κοινωνική αναγνωρισιμότητα και κουβαλούν πολλές χιλιάδες ψήφων. Λέτε να έχουμε καμιά έκπληξη; Χλωμό φαντάζει αλλά για να δούμε...

Πλήθος κόσμου στην κοπή της «Πίτας του Ηπειρώτη» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Η καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της "Πίτας του Ηπειρώτη 2012" έλαβε χώρα την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου το πρωί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η εκδήλωση φέτος ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ηπείρου και όπως κάθε χρόνο περιελάμβανε κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας, μουσικά και χορευτικά ηπειρωτικά συγκροτήματα και τραγούδια από Ηπειρώτες τραγουδιστές. Ξεχωριστή υπήρξε η συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων. Ο Μητροπολίτης Κηφισίας και Αμαρουσίου Κύριλλος ευλόγησε την πίτα του Ηπειρώτη. Την πίτα έκοψε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Οικονόμου. Την κορυφαία αυτή εκδήλωση της ηπειρωτικής αποδημίας τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα από το πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου Ιωαννιτών

Εντυπωσιακά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης στη Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου. Ο Δήμος Ιωαννιτών με τις αρμόδιες υπηρεσίες του τα ανέλυσε, τα αξιολόγησε και διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι η ανταπόκριση των πολιτών είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική.Στη Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου τοποθετήθηκαν τριάντα μεταλλικοί κάδοι ανακύκλωσης μπλε χρώματος με διακριτική σήμανση ανακύκλωσης και ειδικό πλαστικό καπάκι υποδοχής αποβλήτων συσκευασίας και άλλων προιόντων για την περισυλλογή ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, όπως χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί.Η συχνότητα αποκομιδής σε ορισμένα σημεία της Δημοτικής Ενότητας αυξήθηκε μέχρι και τέσσερις φορές την εβδομάδα, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να παρακινηθούν οι κάτοικοι για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή αλλά και η εικόνα της περιοχής να είναι πολιτισμένη.Τα υλικά προς ανακύκλωση μεταφέρονται σε αδειοδοτημένο κέντρο διαλογής, πιστοποιημένο από αναγνωρισμένο φορέα, που βρίσκεται στην Βιομηχανική Περιοχή.Στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση των ποσοτήτων απορριμμάτων που μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ, η ενίσχυση της ανακύκλωσης και η επαναχρησιμοποίηση υλικών.Οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2011, στη Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου, ανέρχονται στους 344,7 τόνους. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η μεγαλύτερη ποσότητα υλικών συγκεντρώθηκε το Σεπτέμβριο και η μικρότερη τον Αύγουστο.Οι μεγαλύτερες ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών αφορούν στο χαρτί σε διάφορες μορφές, όπως χαρτόνι, λευκό ή χρωματιστό και ακολουθούν τα πλαστικά αντικείμενα, τα κουτιά αλουμινίου και το γυαλί.«Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος αποδεικνύουν ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν το πρόγραμμα ανακύκλωσης. Όπως έχουμε δηλώσει, η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σε όλη την έκταση του Δήμου, αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή. Προς την κατεύθυνση αυτή δουλεύουμε μεθοδικά ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό που υπάρχει από το παρελθόν», ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

24ωρη απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ αύριο

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο Τρίτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ενάντια στα νέα μέτρα που προωθούν Συγκυβέρνηση και Τρόικα».Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, «η αυριανή γενική απεργία αποτελεί τον πρώτο απεργιακό σταθμό ενός νέου αγώνα που θα κλιμακωθεί και θα ενταθεί ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση.«Η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών με τη Συγκυβέρνηση και την Τρόικα για λήψη νέων επώδυνων μέτρων, με στόχο τη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, την κατάργηση ακόμα και του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, νέα μείωση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, απολύσεις εργαζομένων από στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και περαιτέρω περιορισμό των δημοσίων δαπανών που θα στερήσουν πόρους από τις Δημόσιες Υπηρεσίες (κυρίως Τομέα Υγείας και Παιδείας) εντείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης -που τροφοδοτήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από τα αλλεπάλληλα μνημόνια- και οδηγεί την ελληνική Κοινωνία σε απελπισία», αναφέρει η ανακοίνωση.«Η ασκούμενη μνημονιακή πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταβαράθρωση της ελληνικής Οικονομίας και στον καταποντισμό της ελληνικής Κοινωνίας. Μετατρέπει τους εργαζόμενους σε παρίες, τους ανέργους και τους συνταξιούχους σε εξαθλιωμένους πένητες και στερεί από τους νέους την όποια ελπίδα θετικής προοπτικής, Αυτή η πολιτική έχει προ πολλού εξαντλήσει τις αντοχές της ελληνικής Κοινωνίας και πρέπει με κάθε θυσία να ανατραπεί», προσθέτει. «Η σύμβαση της Συγκυβέρνησης και της Τρόικα, που οδηγεί το λαό στην καταστροφή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η απάντηση στο ΚΟΥΙΖ!

Η απάντηση στο ΚΟΥΙΖ που σας βάλαμε πριν από λίγο, ακούει στο όνομα "Κίνηση Καθαρός Καλαμάς". Η πινακίδα των γραφείων της Κίνησης που εδρεύει στο χώρο του πρώην δημαρχείου Μολοσσών στο Βουτσαρά, ήταν αυτή που τράβηξε το ενδιαφέρον του... άγνωστου "ΔΗΜΟΤΗ".Την συγκεκριμένη φωτογραφία,ο "ΔΗΜΟΤΗΣ" στη συνέχεια ανάρτησε στο internet παραποιημένη.Τελικά τίποτα δεν ξεφεύγει από το δίκτυο συνεργατών του epirusgate!!!

ΚΟΥΙΖ - Τι φωτογραφίζει άραγε ο... άγνωστος "ΔΗΜΟΤΗΣ" της φωτογραφίας στον Βουτσαρά του δήμου Ζίτσας;

Αναγνώστης από τον Βουτσαρά μας έστειλε τη φωτογραφία που δημοσιεύουμε. Σε αυτή φαίνεται ένας... άγνωστος ΔΗΜΟΤΗΣ -λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης- να παρατηρεί κάτι με προσοχή και να ετοιμάζεται να τραβήξει μια φωτογραφία έξω ακριβώς από το πρώην δημαρχείο του δήμου Μολοσσών. Όμως το epirusgate τον τσίμπησε! Τι ακριβώς ήταν αυτό που τράβηξε την προσοχή του; Για σκεφτείτε! Η απάντηση σε λίγο...
(Κάντε κλικ πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση)

Ένα μεγάλο μπράβο στον Δ. Μαυρογιώργο


Θα ήταν κουραστικό να λέγαμε ότι για ακόμη μία φορά, ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας έδωσε ρέστα για τον αποχιονισμό της περιοχής. Όμως αυτή τη φορά του αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια, επειδή το έκανε εγχειρισμένος. Μάλιστα, όπως το ακούτε. Λίγοι το ξέρετε και έιναι μαγκιά του Δημήτρη Μαυρογιώργου που δεν το ανέφερε, δεν το δημοσιοποίησε και δεν το "πούλησε" επικοινωνιακά. Όπως μάθαμε, πριν από μια εβδομάδα υποβλήθηκε σε καρδιοχειρουργική επέμβαση στεντ.Όμως στιγμή δε σταμάτησε να δίνει τον αγώνα που εδώ και χρόνια ξέρει να κερδίζει. Σιδερένιος!

Αποθρασύνθηκαν οι «Τσάμηδες» και τώρα χτίζουν μνημείο… γενοκτονίας!

Τα σχέδιά τους ενισχύουν και τα αλβανικά κόμματα…
Οι αυτοαποκαλούμενοι «Τσάμηδες» μάλλον έχουν ξεπεράσει κάθε όριο πρόκλησης σε βάρος της Ελλάδας. Ανεξάρτητα από το αν οι διεκδικήσεις τους είναι ιστορικά ανεδαφικές, ωστόσο στον διεθνή παράγοντα δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις. Ξεκινούν τη διαδικασία για να στήσουν μνημείο της «γενοκτονίας» τους από τους Έλληνες στο χωριό Κλογκέρι των Αγίων Σαράντα. Χρειάζονται 1 εκ. ευρώ, αφού το μνημείο, όπως τονίζουν, θα είναι μεγαλοπρεπές, και άρχισαν να μαζεύουν λεφτά. Μάλιστα τέτοιο είναι το θράσος τους - γιατί περί θράσους πρόκειται - που ζητάνε χρήματα και από κατοίκους της Θεσπρωτίας, της «Τσαμουριάς», όπως αυτοί την αποκαλούν! 

Έρανος παντού 
Εκτός από την αλβανική κυβέρνηση, που θα χρηματοδοτήσει την ανέγερση του μνημείου, οι «Τσάμηδες» αναζητούν οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα, στο Κόσοβο και στα Σκόπια. Πολιτικοί κύκλοι στην Αλβανία, τόσο από το δεξιό κυβερνητικό κόμμα του Σαλί Μπερίσα, όσο και από το σοσιαλιστικό του Έντι Ράμα, σχολιάζουν ότι είναι δικαίωμά τους! Σαφώς και είναι...  Όμως όταν ένα μνημείο κατασκευάζεται πάνω σε ψέματα, δεν μπορεί να δημιουργήσει ιστορικό τετελεσμένο. Πότε, πού και από ποιον σφαγιάστηκαν 5.000 «Τσάμηδες»; Αντίθετα τα εγκλήματα των ίδιων στη Θεσπρωτία κατά την περίοδο της Κατοχής, αλλά και νωρίτερα,  αποτελούν ακόμη ανοιχτές πληγές. Και οι ηγέτες τους στην Αλβανία πρέπει να καταλάβουν ότι με  απροκάλυπτα εξτρεμιστικές ενέργειες δεν κερδίζουν τίποτε επί της ουσίας, πέρα από κάποιες ψήφους. Το μόνο, δηλαδή, που καταφέρνουν είναι να ενισχύονται στο εσωτερικό κομματικό παιχνίδι της Αλβανίας... Κάτι που φαίνεται ότι τους ενδιαφέρει...

Η αλήθεια…
Οι «Τσάμηδες» συνεργάσθηκαν με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς κατακτητές. Τον Ιούλιο του 1942,  υπό την καθοδήγηση του J. Dino, γαμπρού του τότε Αλβανού πρωθυπουργού S. Verlatsi, οι Τσάμηδες συγκρότησαν την K.S.I.L.I.A. («Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοικήσεως») με 14 τάγματα, έχοντας ως κύριο στόχο τους την εξολόθρευση του ελληνικού πληθυσμού στην περιοχή της Θεσπρωτίας, Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών το 1943, οι «Τσάμηδες» πέρασαν στο στρατόπεδο των Γερμανών. Οργανώθηκε ένα ειδικό στρατιωτικό τμήμα των «Τσάμηδων» με γερμανικές στολές. Στη εφημερίδα των Τιράνων "Bashkimi i Kombit"  (14.3.1944) δημοσιεύθηκαν οι κοινές ενέργειες των «Τσάμηδων» με τους Ναζί το Φεβρουάριο του 1944, που είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα την πυρπόληση 25.000 σπιτιών και τη δημιουργία 100.000 προσφύγων. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών, οι «Τσάμηδες»  συναισθανόμενοι τις συνέπειες από την συμπεριφορά τους στη διάρκεια της Κατοχής, αναζήτησαν  προστασία στην Αλβανία. 18.000 άτομα εγκατέλειψαν την  Ελλάδα, ενώ με βάση  τα στοιχεία της απογραφής της 7/4/1951, είχαν παραμείνει  στην Ελλάδα  123 «Τσάμηδες».  Μετά την αποχώρησή τους κατηγορήθηκαν για αξιόποινες πράξεις και για συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις. Το Ειδικό Δικαστήριο Δοσίλογων των Ιωαννίνων, εξέδωσε μέχρι το 1948, χίλιες επτακόσιες  και πλέον καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος των «Τσάμηδων», με ποινή για πολλούς εξ' αυτών το θάνατο.  Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η  απαλλοτρίωση και διανομή των περιουσιών των «Τσάμηδων», η οποία επεβλήθη από την ανάγκη εποικισμού των περιοχών, ενώ υλοποιήθηκε και η διαδικασία για την αφαίρεση της ιθαγένειας. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Αλβανίας από τους  Χότζα και Αλία το ζήτημα των «Τσάμηδων» πέρασε ουσιαστικά στο  περιθώριο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο Χότζα τους αντιμετώπισε στην αρχή που κατέφυγαν στην Αλβανία με δυσπιστία, αφού  θεωρήθηκαν συνεργάτες των Ιταλών και γι’ αυτό ένα μέρος τους μετακινήθηκε προς τα βόρεια της χώρας, στο Δυρράχιο, στο Φίερι και την Αυλώνα.  Μετά από όλο αυτό το διάστημα της σιωπής γύρω από τους «Τσάμηδες», με την πτώση του κομμουνισμού στην Αλβανία το 1991, το ζήτημά τους επανήλθε στην επικαιρότητα και παραμένει ένα πρόβλημα,  που ανακύπτει συχνά.ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ξεκινά η αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού

Σύμφωνα με απόφαση που ανακοινώθηκε στο «Διαύγεια» από το ΥΠΕΚΑ αναδείχθηκε ανάδοχος για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.Η αναθεώρηση του Χωροταξικού, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει τέσσερις βασικούς στόχους. Ο πρώτος στόχος αφορά στην εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών και στην ενίσχυση της εσωτερικής, σε κάθε περιφέρεια, συνοχής.Ο δεύτερος στόχος συνδέεται με την περαιτέρω θωράκιση της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη: ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εξειδίκευση των κατευθύνσεων των Περιφερειακών Πλαισίων ώστε να υποστηριχθούν πιο αποτελεσματικά οι ΟΤΑ, Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και οι Κρατικές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.Τρίτος στόχος είναι να υπάρξει συμπληρωματικότητα των μέσων και των πολιτικών παρεμβάσεων, καθώς και μεγαλύτερη συνέργια των εκτελούμενων έργων και των προγραμμάτων με αναπτυξιακό χαρακτήρα.Ο τέταρτος στόχος απαντά στην ανάγκη να δοθεί επικαιροποιημένη κατεύθυνση στο υποκείμενο επίπεδο σχεδιασμού, δηλαδή στα Ρυθμιστικά Σχέδια στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, στις ζώνες οικιστικού ελέγχου κ.λ.π.

70 εκ. ευρώ επιπλέον από το ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Ηπείρου

Με επιπλέον κονδύλια ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και το Π.Ε.Π. Ηπείρου η Περιφέρεια. Τα κονδύλια αυτά θα διατεθούν σε έργα και δράσεις που προγραμματίζει η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους φορείς της Ηπείρου.Η σχετική απόφαση υπερδέσμευσης εκδόθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ύστερα από αιτήματα της Περιφέρειας και την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης. Η συγκεκριμένη υπερδέσμευση είναι ανεξάρτητη των πόρων που διεκδικούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου στην επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.Από την περιφέρεια επίσης ανακοινώθηκε ότι η Ήπειρος είναι μια από τις τρεις περιφέρειες, που μέχρι τώρα, προβλέπεται να περιληφθούν και στα νέα κοινοτικά προγράμματα της περιόδου 2014-2020.

ΑΡΤΑ:Δυο Αφγανοί αφαίρεσαν εικόνες από το Ιμαρέτ!

Χθες βράδυ στην Άρτα, συνελήφθη 18χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αφγανιστάν, στερούμενος ταξιδιωτικών εγγράφων, γιατί από κοινού με 23χρονο αλλοδαπό, ομοεθνή του, ο οποίος αναζητείται, εισήλθαν σε μνημείο (τζαμί Φείκ Πασά – «θέση Ιμαρέτ») και αφαίρεσαν (5) εικόνες, τις οποίες πέταξαν στον προαύλιο χώρο αυτού, προξενώντας τους φθορές

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων

Την ερχόμενη Τετάρτη στις επτά το βράδυ, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Στη συνεδρίαση θα γίνει και τιμητική εκδήλωση για τους υπαλλήλους του Δήμου που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους το έτος 2011.

Πιστοποίηση για το πρόβειο γάλα των Ιωαννίνων

Πρώτη προτεραιότητα για την ΕΑΣ Ιωαννίνων είναι η κατάθεση φακέλου στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου το παραγόμενο
Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων (πρώην Νομαρχίας Ιωαννίνων) να καταχωρηθεί στον κατάλογο προϊόντων προστατευόμενης Γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.) σύμφωνα με τον Κανονισμό (Ε.Κ) 510/2006.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ο εξορθολογισμός της αγοράς στην Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων

Αύριο Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 10.00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου συνεδριάζει η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία πρόκειται να συζητήσει για την προσπάθεια εξορθολογισμού της αγοράς στην Ήπειρο.

Απόπειρα ληστείας σε κατάστημα πώλησης τροφίμων στα Ιωάννινα!

Χθες το βράδυ, καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων, ότι άγνωστος δράστης έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, αφού εισήλθε σε κατάστημα πώλησης τροφίμων, ιδιοκτησίας 57χρονου ημεδαπού στα Ιωάννινα, με την απειλή όπλου προσπάθησε να ακινητοποιήσει τον 57χρονο, ζητώντας του χρήματα από το ταμείο του καταστήματος. Ο 57χρονος αντιλαμβανόμενος ότι το όπλο ήταν πλαστικό - ψεύτικο, αντέδρασε, με αποτέλεσμα ο δράστης να τραπεί σε φυγή, χωρίς τελικά να αφαιρέσει κάτι.Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Οι Φίλοι της Γκρετσία Σαλεντίνα στο Καρναβάλι της Ξάνθης και τα Πομακοχώρια

Τετραήμερη εκδρομή στην Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία θα πραγματοποιήσει από την Παρασκευή 24 μέχρι και Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012 ο πολιτιστικός σύλλογος «οι Φίλοι της Γκρετσία Σαλεντίνα».Η αναχώρηση θα γίνει στις 3 το απόγευμα της Παρασκευής. Το πρωί του άβατου τα μέλη της εκδρομής θα επισκεφτούν το μεγαλύτερο ανοιχτό παζάρι της Ελλάδας, που έχει έντονο ανατολίτικο χρήμα, στην πόλη της Ξάνθης . Θα ακολουθήσει ξενάγηση στη παλαιά πόλη εκεί που η Βelle époque συναντά την Ανατολή . Το απόγευμα οι εκδρομείς θα μεταβούν στην Καβάλα, όπου την επόμενη το πρωί το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιβίβαση σε τραίνο, ακολουθώντας την διαδρομή που πραγματοποιούσε το περίφημο ORIENT EXPRESS, απολαμβάνοντας μια εξαιρετική διαδρομή στα πανέμορφα στενά του Νέστου. Η αποβίβαση θα γίνει στη Σταυρούπολη από την οποία οι εκδρομείς θα κατευθυνθούν προς την Ξάνθη για να παρακολουθήσουν το Καρναβάλι της ομώνυμης πόλης. Το απόγευμα επιστροφή ξανά στην Καβάλα και την Καθαρά Δευτέρα θα γίνει ξενάγηση στα Πομακοχώρια με πομάκο ξεναγό και αργά το μεσημέρι θα αρχίσει η επιστροφή για την πόλη των Ιωαννίνων Τιμή εκδρομής 125 € / άτομο, συν 50 ευρώ για μονόκλινο Για περισσότερες πληροφορίες ARMONIA TRAVEL 2651032328 και στην ιστοσελίδα του συλλόγου www.greciasalentina-ioa.gr

Όλα τα "λεφτά" η... τραγουδιάρα στα κλαρίνα του TV1

Μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, λίγο πριν αρχίσει το ματς του ΠΑΣ στην Κέρκυρα κάνω ζάπινγκ και πέφτω πάνω σε κλαρινοτράγουδα στο TV1. Είμαι έτοιμος να αλλάξω κανάλι αλλά το μάτι μου πέφτει στην τραγουδιάρα που είναι καθιστή. Αν και δεν γνωρίζω το όνομά της, είναι αποκαλυπτικότατη και βλέπω ότι από κορμί σκίζει. Από φωνή δεν ξέρω τι παίζει...

Αναγνώστης

Πρώτη συνάντηση του νέου Δ.Σ. του Νοσοκομείου Άρτας

Την πρώτη άτυπη συνάντηση είχε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012, εγκαινιάζοντας τη λειτουργία του για την επόμενη διετία, με τα νέα μέλη που το απαρτίζουν. Όπως είναι γνωστό με το Ν.3868 η σύνθεση του Νοσοκομείου από 7μελής έγινε 5μελής. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, ο οποίος παραμένει ο κ. Γιώργος Λάμπρος, καλωσόρισε και δημόσια τα μέλη του συμβουλίου και τους ευχήθηκε καλή δύναμη και παραγωγική θητεία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Τόνισε ότι η προσπάθεια θα είναι μεγάλη. "Μαζί με το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό, θα προσπαθήσουμε τα καλύτερα όπως μέχρι τώρα προσπαθούμε και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα" είπε ο κ. Λάμπρος.Ο πρόεδρος του Νοσοκομείου αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος λέγοντας ότι αυτά σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτουν αντιπαλότητες αλλά "υπάρχουν προσπάθειες μόνο για επίλυση". "Πολλές φορές μπορεί να μιλάμε και για αδιέξοδα, εμείς πάντα προσπαθούμε και θα τα προχωρήσουμε" είπε ο κ. Λάμπρος ενώ ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Σ., νυν και πρώην, θεωρώντας ότι "η παρουσία στο Δ.Σ. είναι περισσότερο εθελοντισμός". Αναφερόμενος στα θέματα των υπερωριών του προσωπικού ο κ. Λάμπρος είπε: "Πιστεύω ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο 2011, με την πρόσθετη επιχορήγηση των 180.000 ευρώ που πήραμε, όταν αυτή εκταμιευθεί, θα λυθούν. Το 2008 και το 2009 παραμένει ένα πρόβλημα και ήταν το πρώτο θέμα που συζητήσαμε στην προσέγγιση αυτή που κάναμε". Όσον αφορά τις προμήθειες ο κ. Λάμπρος είπε: "Είμαστε μέσα στον προϋπολογισμό. Αισιοδοξούμε ότι θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός αυτός και ότι δεν θα μειωθεί περαιτέρω. Από τα 24 εκατομ. είμαστε σε έναν προϋπολογισμό περίπου 16-17 εκατομ. Με τις μειώσεις που έγιναν απ’ το 2009 μέχρι το 2012 η διαφορά είναι γύρω στα 6,5 με 7 εκατομ., τα οποία βέβαια συνάδουν και με τη μείωση των τιμών. Επομένως εκτιμώ ότι σε επίπεδο προϋπολογισμού θα εξελιχθούμε καλά. Αισιοδοξούμε να συζητάμε-όπως μέχρι τώρα-για μικροελλείψεις, όχι για σοβαρές ελλείψεις και περισσότερο θα έλεγα συγκυριακές". Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας είναι: Πρόεδρος: Λάμπρος Γεώργιος, Αντιπρόεδρος: Βάντζος Κων/νος και Μέλη: Πανή Βασιλική, Πολύζου Βασιλική, Αμπελογιάννη Βασιλική. Η θητεία του Συμβουλίου είναι διετής.

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού

Σταδιακή επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός στη χωρά μας από χθες με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, τα χιόνια στα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας. Για σήμερα Δευτέρα:
1. Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το βράδυ στο ανατολικό Αιγαίο.
2. Έντονες χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές της ηπείρου και δυτικής Μακεδονίας και από το απόγευμα και σε πιο πεδινές περιοχές της δυτικής- κεντρικής Μακεδονίας.
3. Οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια βαθμιαία θα στραφούν σε βορείους με την ιδία περίπου ένταση.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Βραβείο στο 6ο Δημοτικό Σχολείο στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους

Με το πρώτο βραβείο στις αποσκευές τους επέστρεψαν από το Μαθητικό Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους Λάρισας οι μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας. Η ταινία με τίτλο «Πάντα να αγωνίζομαι» με αφιέρωμα στον Καραγκιόζη που δημιούργησαν τα παιδιά απέσπασε την κορυφαία διάκριση, δικαιώνοντας τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς.Στην ταινία συμμετείχαν 30 μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του Σχολείου με υπεύθυνη και διοργανώτρια την Ελένη Ζιώγα καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και με συνεργάτη τον Λελόβα Σπύρο.Το θέμα του σεναρίου αποτυπώνει όλα όσα θα αντίκριζε ο Καραγκιόζης αν έβγαινε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και έκανε μια επίσκεψη στην Ελλάδα του 2012.Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Πρέβεζα και τα Γιάννενα.

Αποκαθίστανται οι ΧΑΔΑ στην Ήπειρο

Θετική κατάληξη είχε η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για την αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Περιβάλλοντος αξιολόγησε θετικά την πρόταση για ένταξη του ΕΠ.ΠΕΡ.Α.Α. και ήδη απέστειλε στην Περιφέρεια προς υπογραφή το προβλεπόμενο Σύμφωνο αποδοχής των όρων ένταξης.Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.993.850 ευρώ. Η προτεινόμενη πράξη αφορά την αποκατάσταση 38 ανενεργών ΧΑΔΑ, που βρίσκονται στους δήμους:Σουλίου (δύο), Ηγουμενίτσας (τέσσερις), Φιλιατών (μία), Πρέβεζας (δύο), Ζηρού (τρεις), Πάργας (μία), Πωγωνίου (έξι), Κόνιτσας (πέντε), Μετσόβου (δύο), Ζαγορίου (δύο), Β. Τζουμέρκων (μία), Ζίτσας (μία), Γ. Καραϊσκάκη (μία), Ν. Σκουφά (μία), Κ. Τζουμέρκων (δύο), Αρταίων (τέσσερις).Η δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του Μαρτίου.

ΑΡΤΑ: Συνελήφθη 28χρονος για απόπειρα κλοπής και παράνομη οπλοκατοχή

Συνελήφθη χθες το βράδυ στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας ημεδαπός, ηλικίας 28 ετών, κατηγορούμενος για απόπειρα κλοπής και παράνομη οπλοκατοχή. Ειδικότερα, ο 28χρονος χθες το βράδυ προσπάθησε να διαρρήξει κατάστημα - οπωροπωλείο, ιδιοκτησίας 56χρονου ημεδαπού, ωστόσο έγινε αντιληπτός από περιπολούντες αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας και συνελήφθη. Στην κατοχή του δράστη βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα μαχαίρι μήκους 19 εκατοστών καθώς και διαρρηκτικά εργαλεία. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Τhe sound of Austria, στη Δημοτική Πινακοθήκη

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο το βράδυ, από το Δήμαρχο Ιωαννιτών Φ. Φίλιο στη Δημοτική Πινακοθήκη η έκθεση «The Sound of Austria».Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Δήμου Ιωαννιτών και της Αυστριακής πρεσβείας. Εντάσσεται στα πλαίσια του πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ Αυστρίας και Ελλάδας που φέρνει σε επαφή το κοινό των Ιωαννίνων με τη σύγχρονη τέχνη - ως σύμβολο της ευρωπαϊκής ποικιλομορφίας στον τομέα του πολιτισμού που οι δυο χώρες συμβάλλουν.Η έκθεση «The Sound of Austria» θα φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη, Κοραή 1, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Αδυνατούμε να ελέγξουμε τα Αλβανικά λεωφορεία

Κραυγή αγωνίας από Τελωνειακούς στην Κακαβιά
Πολύ σοβαρές στη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών και δη των Τελωνείων είναι οι ελλείψεις προσωπικού σε πολλές υπηρεσίες στην Ήπειρο. Λόγω περιστολής των δαπανών, η Πολιτεία κοιτά μόνο πώς θα εξοικονομήσει χρήματα, αφήνοντας στην τύχη τους, ιδιαίτερα τα Τελωνεία, που αποτελούν τις οικονομικές πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας.Σε αυτό της Κακαβιάς, οι υπάλληλοι βγάζουν «κραυγή αγωνίας» προς την Κυβέρνηση, καθώς, όπως τονίζουν σε αναφορά τους προς το Υπουργείο Οικονομικών, είναι πλέον πολύ λίγοι για να διαχειριστούν τον όγκο δουλειάς.Μάλιστα, στην αναφορά τους οι Τελωνειακοί της Κακαβιάς αναφέρουν και μια άλλη, εξίσου σοβαρή πτυχή, της έλλειψης προσωπικού: «Οι λιγοστοί υπάλληλοι που έχουν απομείνει στην Κακαβιά αδυνατούν πλέον να ελέγξουν τα δεκάδες αλβανικά λεωφορεία που επιλέγουν να περνάνε τα σύνορα συστηματικά και καθημερινά κατά τις νυχτερινές ώρες, σε βαθμό που οι συνθήκες να ευνοούν και να ενθαρρύνουν τους επιτηδείους για τη διάπραξη λαθρεμπορικών πράξεων και άλλων ποινικών αδικημάτων και να πλήττουν την αποτελεσματικότητα των ελέγχων της μειωμένης -λόγω έλλειψης προσωπικού- νυχτερινής βάρδιας του Τελωνείου» τονίζουν.

Δεν είναι τυχαία…
 Στην αναφορά προς το Υπουργείο Οικονομικών (που έφερε χθες στο «φως» της δημοσιότητας το protothema.gr), οι υπάλληλοι τονίζουν, ότι «η άφιξη κατά τις νυχτερινές ώρες ορισμένων δρομολογίων δεν είναι τυχαία και απαιτούν «να αναληφθεί πρωτοβουλία για την αλλαγή των δρομολογίων των λεωφορείων των τακτικών γραμμών και την άφιξή τους στην είσοδο και την έξοδο κατά τις ώρες 07.00-22.00, ώστε οι έλεγχοι να διενεργούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας με ασφάλεια και πληρότητα».Όπως αναφέρεται, το χειμώνα υπάρχουν νύχτες, όπου μέχρι τις 7 το πρωί επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα 30-40 λεωφορεία!

Σε δυστυχήματα… 
Τέλος, πολλά από τα Αλβανικά λεωφορεία είναι πολύ παλιά, δεν κάνουν σχεδόν ποτέ ελέγχους και ως εκ τούτου είναι πολύ επικίνδυνα στους ελληνικούς δρόμους. Αρκετές φορές, άλλωστε, έχουν εμπλακεί σε θανατηφόρα τροχαία, γι’ αυτό χρειάζεται άμεσα οι αρμόδιοι να εξετάσουν πιο σοβαρά το θέμα της «ανενόχλητης» σχεδόν εισόδου τους στην χώρα μας…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Κυκλοφορούσε με δύο πλαστές ταυτότητες!

Στη σύλληψη ενός 25χρονου υπηκόου της Συρίας προχώρησαν αστυνομικοί στα Ιωάννινα, με την κατηγορία της πλαστογραφίας και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.Σε έλεγχο που του έκαναν αστυνομικοί, για τη νομιμότητα της παραμονής του στη χώρα, ο 25χρονος κατείχε και επέδειξε δύο δελτία ταυτότητας Μάλτας και Ρουμανίας, τα οποία ήταν πλαστά.Όπως δήλωσε ο ίδιος, τις ταυτότητες τις προμηθεύθηκε στην Αθήνα, έναντι του χρηματικού ποσού των 200 ευρώ. Οι πλαστές ταυτότητες κατασχέθηκαν και θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Ιωαννίνων.