Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

Αντιδρούν στη δημιουργία καταφυγίου αστέγων στην πρώην Παιδόπολη


Μετά την αντίθεση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη στην προοπτική δημιουργίας καταφυγίου αστέγων σε κτίρια της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη», χθες προέκυψε μία ακόμη αντίδραση, αυτή τη φορά από το τοπικό συμβούλιο του δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Ιωάννη Δήμου Ζίτσας.Βέβαια, οι λόγοι είναι εντελώς διαφορετικοί, καθώς ο Περιφερειάρχης εναντιώνεται στη λογική ότι τα συγκεκριμένα κτίρια είναι ιδανικά για να στεγάσουν μονάδα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, ενώ το τοπικό συμβούλιο Αγίου Ιωάννη προβάλλει μία σειρά από άλλους λόγους.«Οι εν λόγω εγκαταστάσεις δεν προσφέρονται για τη δημιουργία ενός ξενώνα αστέγων που μελετά και προτείνει ο Δήμος Ιωαννιτών για μια δεκάδα αστέγων οι οποίοι όπως πληροφορηθήκαμε διαμένουν στον χώρο της Όασης στο κέντρο της πόλεως των Ιωαννίνων. Οι εγκαταστάσεις αυτές των κτιρίων είναι ένα πλήρες οργανωμένο συγκρότημα κτιρίων (κατοικιών) με εστιατόρια, αίθουσες εκδηλώσεων, Γυμναστηρίου, θέατρο κλπ και δεν προσφέρεται για εγκατάσταση ενός μεμονωμένου ξενώνα αστέγων. Επιπροσθέτως όπως γνωρίζουμε υπάρχουν αρκετά κτίρια εντός της πόλεως Ιωαννίνων όπου μπορεί ο Δήμος Ιωαννιτών να στεγάσει τους απόρους του. Σαν κάτοικοι του Αγίου Ιωάννη συμμεριζόμαστε το πρόβλημα στέγης αυτών των συνανθρώπων μας και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αμέτοχοι με τις ανάγκες τους. Η επιλογή του εν λόγω χώρου είναι κατά την άποψή μας άστοχη, καθότι μπορεί να γίνει και να μετατραπεί σε χώρο διαμονής των κάθε είδους προβληματικών στοιχείων της κοινωνίας μας με απρόβλεπτες συνέπειες για τους κατοίκους των γύρω κατοικιών όσον αφορά την ασφάλεια αυτών και των παιδιών μας», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ εκφράζεται και η διαμαρτυρία για την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου στις εγκαταστάσεις χωρίς να έχουν ενημερωθεί για να παρευρεθούν και εκπρόσωποι του τοπικού συμβουλίου και του Δήμου Ζίτσας.«Οι εγκαταστάσεις αυτές, αφού μελετηθεί, μπορούν να μετατραπούν σε ένα σύγχρονο συγκρότημα κατοικιών ή άλλων δραστηριοτήτων και να είναι ένα στολίδι της περιοχής», καταλήγει το τοπικό συμβούλιο του Αγίου Ιωάννη.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ:Αν απογοήτευσα τον Γ.Παπανδρέου, όφειλε να με παύσει από υπουργό

«Αν απογοήτευσα τον κ. Παπανδρέου όσο ήμουν υπουργός, τότε όφειλε να με παύσει» υπογραμμίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής δηλώνει ότι εμμένει στην απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, απαιτώντας μάλιστα εκλογή προέδρου από τη βάση. «Έχω γνωστοποιήσει εδώ και πολύ καιρό την πρόθεσή μου να συμμετάσχω στις διαδικασίες διεκδίκησης της ηγεσίας του Κινήματός μας» λέει.Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία Βενιζέλου - Λοβέρδου, ο κ. Χρυσοχοΐδης λέει ότι «είναι αναμφισβήτητα μια πρωτοβουλία που συμβάλλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας στο ΠΑΣΟΚ και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο διχασμού των στελεχών μας».Ερωτηθείς αν μετάνιωσε για τη δήλωσή του σχετικά με το μνημόνιο ο κ. Χρυσοχοΐδης απαντά: «Γνωρίζω ότι η αλήθεια που είπα έπασχε. Όμως, ήταν ολόκληρη. Όπως ολόκληρη ήταν και η υποκρίσια πολλών, κυρίως συναδέλφων μου, απ' όσους εξανέστησαν. Πολλοί από τους οποίους, τις επόμενες ημέρες της δήλωσής μου ομολογούσαν ότι όλη η διαδικασία του μνημονίου ήταν με το πιστόλι στον κρόταφο».

Ανασχηματισμό ζητά από τον πρωθυπουργό ο Δ. Αβραμόπουλος

Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ώστε να γίνει πιο ευέλικτο και αποτελεσματικότερο προτείνει στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.Ο υπουργός Άμυνας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία», επαναφέρει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, τονίζοντας πως στις κρίσιμες στιγμές «όλοι θα πρέπει να προτάσσουμε τον συλλογικό εθνικό στόχο από την ατομική μας επιβίωση».Ο κ.Αβραμόπουλος τονίζει πως «η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να πετύχει και για τον σκοπό που της έχει ανατεθεί και έχει αναλάβει αλλά και για να αφήσει μια κληρονομιά εθνικής συνεννόησης, καθώς θα τη χρειασθούμε στο μέλλον».Προσθέτει πως οι επόμενες εκλογές θα είναι καταλυτικές για το πολιτικό σύστημα και θα δώσουν άλλο διαπραγματευτικό αέρα και κύρος στη νέα κυβέρνηση καθώς, όπως εκτιμά, η Ελλάδα βρίσκεται στο μεταίχμιο ενός πολιτικού ανασχηματισμού.Σημειώνοντας δε πως η ΝΔ «πηγαίνει στις εκλογές για αυτοδυναμία», ο κ.Αβραμόπουλος ξεκαθαρίζει πως σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, η ΝΔ «πάντοτε διαπνεόμενη από αντιλήψεις εθνικής ευθύνης θα επιδιώξει τη συνεργασία με άλλα κόμματα, γιατί τούτες τις ώρες αυτό προτάσσουμε, την εθνική ενότητα, που διαχρονικά και ιστορικά αυτή η παράταξη υπηρετούσε και υπηρετεί».Θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων ο κ.Αβραμόπουλος επισημαίνει πως το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει επηρεαστεί και δεν θα επηρεαστεί από τα νέα σκληρά μέτρα.

Δεν υπάρχουν πλέον σενάρια άλλα σχέδια για έξοδο από το ευρώ, λέει η Μ.Δαμανάκη

Κατά της κατάργησης του κατώτατου μισθού τάσσεται η επίτροπος Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων, Μαρία Δαμανάκη.«Προσωπικά έδωσα μάχη στην Κομισιόν για το θέμα αυτό» τονίζει σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής».Η κατάρρευση της διαπραγμάτευσης για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση θα σήμαινε άτακτη χρεοκοπία και την έναρξη μία οδυνηρής περιπέτειας ιστορικών διαστάσεων, επισημαίνει.Η κ.Δαμανάκη εκτιμά ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προκειμένου να αντιστρέψει το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην ΕΕ.Όπως τονίζει, η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν «μία απόλυτη υποβάθμιση του επιπέδου ζωής του μέσου πολίτη».Προσθέτει, ακόμη, ότι το πολιτικό σύστημα μοιάζει να ζει τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας, χρησιμοποιώντας το παρελθόν ως άλλοθι για να μην κάνει τίποτε σήμερα.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ:«Αναγκαία η δημιουργία ενός νέου κόμματος»

Αναγκαία θεωρεί τη δημιουργία ενός νέου κόμματος ο Τάσος Γιαννίτσης,υποστηρίζοντας πως, αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, θα παραταθεί το μπλοκάρισμα της πολιτικής ζωής του τόπου. Σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει πως εκλογές πριν από την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης θα οδηγήσουν στη χρεοκοπία της χώρας και περιγράφει ένα πολιτικό πεδίο «ναρκοθετημένο με εκπλήξεις», ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα πολιτικά κόμματα και στην κοινωνία.«Πάνω απ' όλα, θεωρώ ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να ξέρουμε που θέλουμε να φτάσουμε, τι θα αλλάξουμε και τι στρατηγική θα ακολουθήσουμε, πως θα ανοίξουμε το δρόμο της ανάπτυξης. Αν συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα θα έχουμε προσθέσει στην αλυσίδα των μοιραίων λαθών μας κάποια ακόμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννίτσης.Συνδέοντας το νέο μνημόνιο με την παραμονή μας στο ευρώ, ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει πως ακόμα και μέσα στην κρίση θα πρέπει να υπάρξει κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας για τα ασθενέστερα στρώματα, ενώ εκτιμά πως 120 χιλιάδες πολίτες θα βρουν δουλειά και εισόδημα τα επόμενα 3 χρόνια σε πολλούς δήμους της χώρας με τα νέα προγράμματα που σχεδιάζονται.

Οι εξελίξεις και οι αυξανόμενες απαιτήσεις-εκβιασμοί

Του Νίκου Κοτζιά
  1. Οι  τούμπες για την  εξαπάτηση του  κοινού συνεχίζονται
Οι  δυνάμεις που φέρουν βαρύτατες ευθύνες για το σημείο όπου έχει φτάσει η χώρα, εξακολουθούν να προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο, ενώ, ταυτόχρονα, εξαγγέλλουν μονόδρομους. Επί δύο χρόνια επέμεναν ότι δεν μπορεί κανείς να διαπραγματεύεται όταν χρωστά. Τώρα, κάτω από την πίεση της αγανακτισμένης κοινής γνώμης ανακάλυψαν ότι «διαπραγματεύονται» και μάλιστα όλοι μαζί ως μια γροθιά. Επίσης, ο ακόμα μη παραιτηθείς καταστροφέας της Ελλάδας με περίσσιο θράσος ενόχου εμφανίζεται ότι τάχα είχε διαπραγματευτεί το 2009-10 τον χαμό της Ελλάδας χωρίς να λέει, ασφαλώς και δεν έχει να λέει, ποιες ακριβώς προτάσεις της άλλης πλευράς απέρριψε και ποιες δικές του προτάσεις «επέβαλε» στους δανειστές.Ανάλογα, ο νυν πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος, έγινε περίγελος διατυπώνοντας τη γνώμη εντός της Βουλής ότι σε διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να τεθούν κόκκινες γραμμές. Βέβαια, κατόπιν, αφού ως φαίνεται τον ενημέρωσαν επικοινωνιολόγοι, ξεχύθηκαν τα παπαγαλάκια του Μαξίμου να ενημερώνουν για το πόσο έχει τάχα κατακοκκινίσει -ως άλλη παπαρούνα- η πολιτική του εξαιτίας των ατέλειωτων κόκκινων γραμμών που έθεσε στους εταίρους μας.Θα  μπορούσα να αναφέρω δεκάδες ανάλογα  παραδείγματα από την στάση που κρατούν οι κατέχοντες υπεύθυνες θέσεις (κατοχή που δεν τους κάνει αυτόματα και υπεύθυνους).Κοινό τους χαρακτηριστικό ότι άλλα συμφωνούν με την διαπλοκή και την τρόικα, και άλλα λένε στον Ελληνικό λαό. Άλλα λένε όταν είναι να επιβάλουν μέτρα και άλλα αφού τα περάσουν.Το  Κόμμα του Μνημονίου (πολιτικά κόμματα, διαπλοκή, τρόικα, φιλομνημονιακά ΜΜΕ) υπερασπίστηκε το διάστημα 2010-11 με πάθος τις δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα. Με όλους τους τρόπους προσπάθησε να πείσει τους πολίτες ότι αυτά όλα ήταν αναγκαία και μονόδρομος. Όταν ο λαός άρχισε να σκέφτεται περισσότερο, στήριξαν βίαιες χημικές επιθέσεις. Κατόπιν, που η πραγματικότητα απέδειξε με σκληρότητα ότι όλα αυτά ήταν αποτυχημένα, ένα κομμάτι του Κόμματος του Μνημονίου άλλαξε τακτική. Πέρασε στο σχέδιο «Β». Δηλαδή στην πολιτική της υποκριτικής παραδοχής των αδυναμιών του Μνημονίου, ενώ ετοιμάζονται να στηρίξουν μια ακόμα χειρότερη παραλλαγή του. Όμως, δεν περιορίζονται σε αυτή την υποκρισία. Στο όνομα της εκ των υστέρων ανειλικρινούς κριτικής σε πρακτικά αποτελέσματα του Μνημονίου, οι τύποι αυτοί θέλουν, τώρα, να καθορίζουν το είδος και την ένταση, έκταση, επιχειρηματολογία της κριτικής στο Μνημόνιο. Στα ίδια πλαίσια με όλα τα μέσα επιδιώκουν να αποσιωπηθεί η πραγματική και ουσιαστική κριτική στο Μνημόνιο και να προβληθεί η δική τους ως αυθεντική και επαρκής. Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα του πώς επιδιώκεται να ελέγχεται η δημόσια συζήτηση, αλλά και δείγμα της σχιζοφρένιας της ελληνικής (και τροϊκανής) διαπλοκής.  
  1. Προσπάθειες αποπροσανατολισμού
Τις προηγούμενες δέκα ημέρες το Κόμμα του Μνημονίου προσπάθησε να εμφανίσει ως αποκλειστικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης που γίνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, την αποτροπή της ξένης εποπτείας και του κουρέματος των 13ων και 14ων μισθών. Μάλιστα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε σε ΜΜΕ ότι δεν μπορεί να συναινέσει στο κόψιμο των μισθών των ελλήνων πολιτών. Η αλήθεια, βέβαια, είναι διαφορετική. Αντιστρατεύεται τη λογική ότι μπορεί κανείς να περάσει μια άθλια πολιτική με έναν συνδυασμό από λίγο υπερβολή σε πραγματικά γεγονότα και απόκρυψη της ουσίας του ξεπουλήματος σε άλλα πεδία πίσω από αυτή την υπερβολή. Ως προς τους μισθούς είναι γνωστό ότι έχουν μειωθεί πολλαπλώς. Ότι στο δημόσιο ήδη έχουν κοπεί οι 13οι και 14οι μισθοί. Και πάνω από όλα, ότι όλοι αυτοί οι υποκριτές βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κάνουν τις ως άνω προαναφερόμενες δηλώσεις έχουν ψηφίσει δεκάδες κοψίματα μισθών, συντάξεων, ολόκληρων κεφαλιών.Η υποκρισία σχετίζεται και με το γεγονός, ότι υπάρχει ήδη  επιτροπεία στην Ελλάδα. Βέβαια, κάθε επιτροπεία, όπως και κάθε σχέση, μπορεί να γίνει πιο εντατική, σκληρή, εξαρτώμενη. Και αυτό επιδιώκουν οι Γερμανοί με τις προτάσεις τους. Όμως, ουσιαστικά στην Ελλάδα τον πρώτο λόγο τον έχει η ξένη επιτροπεία. Η πολιτική που εφαρμόζεται είναι η πολιτική που αποφασίζει η τρόικα. Στην ίδια την Ελλάδα τα υπουργεία ελέγχονται από την τρόικα, τον Ράιχενμπαχ, ενώ ειδικό ρόλο παίζει ο γερμανός υφυπουργός Φούχτελ. Εξάλλου υπάρχουν και οι έλληνες ραγιάδες οι οποίοι ενημερώνουν «καταλλήλως» τους τροϊκανούς, όπως το ΙΟΒΕ, μέλη της Δράσης, ακόμα και κυβερνητικά στελέχη.Στην  ουσία πίσω από αυτή την υποκρισία  κρύβεται η προσπάθεια να δώσει το ελληνικό κράτος στους τραπεζίτες 30 δισεκατομμύρια ρευστότητα επιπλέον από τα 80 δισεκατομμύρια που ήδη έχουν πάρει. Και παρά τα 110 δισεκατομμύρια δημόσιου χρήματος να διατηρήσουν την διεύθυνση και θεμελιακή ιδιοκτησία τους οι τραπεζίτες, παρόλο που η αξία των τραπεζών σήμερα δεν ξεπερνά τα 2-3% των δανείων που πληρώνουμε εμείς οι πολίτες προκειμένου να σωθούν οι τραπεζίτες ως ιδιοκτήτες και όχι οι τράπεζες. 
  1. Οι  νέοι ακραίοι εκβιασμοί
Το  κύριο κατά τη γνώμη μου δεν  είναι ότι αυτά που υποτίθεται ότι θέλει να αποφύγει ξαφνικά  η κυβέρνηση ήδη έχουν ριζώσει  σε ένα βαθμό στον ελληνικό αυλόγυρο, αλλά ότι επίμονα η προπαγάνδα του Κόμματος του Μνημονίου τα πρόβαλε με δύο στόχους. Ο ένας ήταν να εμφανιστεί η κυβέρνηση ως να αντιστέκεται, για πράγματα που ήδη έχει παραδοθεί σε σημαντικό βαθμό. Αφετέρου, που είναι και το κύριο, να υπάρξει προπέτασμα καπνού για θεμελιακά ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση υποχωρεί κατά κράτος στις πιέσεις των ξένων και ιδιαίτερα των τραπεζιτών. Πρόκειται για τρία κεντρικά ζητήματα. Το πρώτο είναι η παραίτηση του ελληνικού κράτους των δικαιωμάτων του επί των ελληνικών ομολόγων και η υπαγωγή τους στο αγγλικό δίκαιο. Το δεύτερο αφορά την τύχη των τραπεζών στις οποίες το ελληνικό κράτος θα δώσει άλλη μια ένεση χρηματοδότησης. Το τρίτο είναι η απαίτηση των τροϊκανών να κατοχυρωθεί στο ελληνικό νομικό σύστημα η υποχρέωση της χώρας να προκρίνει ακόμα και σε κατάσταση πτώχευσης την αποπληρωμή των δανειστών! Αυτά τα τρία θέματα η ελληνική κυβέρνηση, επειδή έχει λερωμένη τη φωλιά της προσπάθησε να τα κρύψει πίσω από τα της επιτροπείας.Ως  προς το αγγλικό δίκαιο, η κυβέρνηση δια στόματος υπουργών της σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές εμφάνισε την απώλεια του δικαιώματος να αποφασίζει το ελληνικό κοινοβούλιο κυρίαρχα για κουρέματα ως μικρής σημασίας. Είτε αυτό λέχθηκε από άγνοια, είτε σκοπίμως, αποτελεί άλλη μια απόδειξη για το πόσο «πολύ» θέλει να διαπραγματεύεται. Διότι για ζητήματα που εκτιμά κανείς ότι δεν μετράνε, είναι λογικό να μην διαπραγματεύεται. Εξίσου σημαντική απώλεια είναι εάν κανείςχάσει ακόμα και το δικαίωμα της αυτοκτονίας που το κατέχουν ακόμα και τα ζώα της άγριας ζούγκλας. Ας σκεφτεί κανείς τους Ελέφαντες οι οποίοι επιλέγουν σε πιο λασπώδη μέρος θα βυθιστούνε. Για ένα κράτος η αυτοκτονία είναι με μια έννοια η επιλογή του ίδιου να οδηγηθεί σε χρεωκοπία. Δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις αντί να πιέζουν τους εταίρους με τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχαν από την χρεοκοπία της χώρας, τους έχει παραδώσει το δικαίωμα απόφασης χρεοκοπίας της Ελλάδας και βρίσκεται υπό συνεχή εκβίαση. Η απαίτηση που παρουσίασαν οι Γερμανοί στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ήταν η ενσωμάτωση στο ίδιο το ελληνικό δίκαιο της πρωτοκαθεδρίας της εξυπηρέτησης των δανειστών ακόμα και σε συνθήκες πτώχευσης. Αυτό σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα πτωχεύσει, ακόμα και τότε, δεν θα μπορεί ουσιαστικά να διαγράψει τα χρέη της, αλλά ούτε καν να «ταΐζει τον λαό της.Ως προς την απαίτηση ειδικής νομοθέτησης των δικαιωμάτων των δανειστών, και της πρωτοκαθεδρίας των δικαιωμάτων τους, αυτή σημαίνει ότι εάν οι της τρόικας αποφασίσουν να σταματήσουν την δανειοδότηση της Ελλάδας, ουσιαστικά, δηλαδή, την αναχρηματοδότηση των τοκοχρεολυσίων προς αυτούς (αφού τα τρία τελευταία χρόνια από τα δάνεια που έχουμε πάρει το 87,1% έχει πάει σε αυτά, και τα υπόλοιπα στις τράπεζες) τότε η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει (!) να πληρώνει τους δανειστές και να σταματήσει κάθε δημόσια δαπάνη στο εσωτερικό της χώρας. Με άλλα λόγια, ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση το υπέρτατο κριτήριο να είναι οι απαιτήσεις τους και όχι η σωτηρία του λαού. Με μια τέτοια ρύθμιση, επιπλέον, η Ελλάδα παραδίδει και το τελευταίο της χαρτί, αφού είναι γνωστό ότι χωρίς τα τοκοχρεολύσια η χώρα είναι σε θέση να διασφαλίσει από τα εσωτερικά της έσοδα την επιβίωση των πολιτών της. Αυτή ακριβώς τη δυνατότητα θέλουν να υποσκάψουν οι νέες προτάσεις.