Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Σοβαρός τραυματισμός 24χρονου από έκρηξη παλαιάς νάρκης στο Δελβινάκι

Αιμόφυρτος, με ακρωτηριασμένο το αριστερό του χέρι στο ύψος του αγκώνα και τραύματα στο πρόσωπο και άλλα σημεία του σώματός του, εντοπίστηκε κοντά στο Χάνι Δελβινακίου, στο 46ο χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων- Κακκαβιάς, 24χρονος Αλβανός.Όπως δήλωσε στους αστυνομικούς, ενώ βρισκόταν σε δάσος στην περιοχή, διέκρινε μερικώς θαμμένο στο έδαφος άγνωστο μεταλλικό αντικείμενο και το χτύπησε με ξύλινο υποστήριγμα που κρατούσε, με αποτέλεσμα αυτό να εκραγεί και να τον τραυματίσει.Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν παλιά ναρκοπέδια, από το 1940 αλλά και από τον εμφύλιο.
Η Αστυνομία εξετάζει προσεκτικά την υπόθεση. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Συνεδριάζει την Τρίτη το Δ.Σ. Άρτας

Την Τρίτη 31-1-2012 και ώρα 7:30μμ θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας με πέντε θέματα στην ημερήσια διάταξη τα οποία είναι τα εξής:
1.Έγκριση γνωμοδότησης επιτροπής διαγωνισμού – αξιολόγησης με απευθείας ανάθεση σε προμηθευτή καυσίμων και ελαιολιπαντικών του Δήμου έτους 2012
2.Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Αρταίων για τη συγκρότηση επιτροπής χαρακτηρισμού παραλιών περιοχής δικαιοδοσίας μας ως πολυσύχναστων για λήψη θαλασσίων λουτρών
3.Διόρθωση της αρ. 704/2011 Α.Δ.Σ. (Μετατοπίσεις περιπτέρων)
4.Χορήγηση άδειας εκμετάλλευσης περιπτέρου
5.Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου: «Αρχική διαμόρφωση τμήματος της οδού Ευαγγέλου Γαρουφαλιά»

Συνελήφθησαν 2 νεαροί τσαντάκηδες στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθησαν χθες το απόγευμα, έπειτα από επισταμένες αναζητήσεις αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας στη θέση «Γωνιά» της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας -Πρέβεζας, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 22 και 21 ετών, κατηγορούμενοι για ληστεία κατά συναυτουργία και παράνομη είσοδο στη χώρα.Ειδικότερα, οι δράστες, νωρίτερα την ίδια ημέρα, πλησίασαν 58χρονη ημεδαπή, η οποία κινούταν πεζή στην Ηγουμενίτσα και με χρήση σωματικής βίας αφαίρεσαν την τσάντα της, η οποία περιείχε το χρηματικό ποσό των εκατό (100) ευρώ, ένα (1) κινητό τηλέφωνο και προσωπικά της έγγραφα.Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ενήργησαν αναζητήσεις με αποτέλεσμα τον άμεσο εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο (2) δραστών.Στην κατοχή τους βρέθηκε η τσάντα που είχαν αφαιρέσει πριν λίγες ώρες με όλο το περιεχόμενο της, η οποία αφού κατασχέθηκε αποδόθηκε στην 58χρονη.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας .

Νομίμως αποφάσισε ο περιφερειάρχης

ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΠΕΡΡΙΨΕ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Απορρίφθηκαν από τη γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα οι ενστάσεις κατά των αποφάσεων του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη που αφορούσαν την αδειοδότηση δύο ξενοδοχείων στην παραλίμνια περιοχή του Βοτανικού.Τις ενστάσεις τις είχαν υποβάλλει το μέλος των Οικολόγων Πρασίνων Ηπείρου Μίλτος Μπούκας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων Κώστας Σακκάς. Οι δύο φορείς αμφισβητούσαν τη νομιμότητα των αποφάσεων του κ. Καχριμάνη. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μελέτησε τις αδειοδοτήσεις των δύο ξενοδοχείων τυπικά και όχι ουσιαστικά. Εξάλλου, δεν έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει αν υπάρχουν ελλείψεις στους περιβαλλοντικούς όρους ή όχι. Αυτό που εξέτασε είναι αν ο κ. Καχριμάνης κατά την υπογραφή του φρόντισε να λάβει υπόψη του όλη την κείμενη νομοθεσία.Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που αξιολόγησε τις ενστάσεις, έκρινε λοιπόν καταρχάς ότι το επιχείρημα των δύο φορέων περί πλημμελούς αιτιολογίας εκ μέρους της περιφερειακής αρχής δεν στέκει. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κρίνει ότι ακολουθήθηκε όλη η νόμιμη διαδικασία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν αποδέχεται την επικείμενη θεσμοθέτηση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη, το οποίο θα απαγορεύσει τέτοιες δραστηριότητες, γιατί απλούστατα αποτελεί ακόμα πρόταση και δεν έχει νομική υπόσταση. «Η ύπαρξη πρόβλεψης για αλλαγή νομοθετικού πλαισίου στο μέλλον δεν καθιστά τις πράξεις της παράνομες, εφόσον αυτές εφαρμόζουν τις ισχύουσες διατάξεις» τονίζεται στην απόφαση απόρριψης των ενστάσεων.Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δηλώνει αναρμόδια. «Οι λόγοι ακύρωσης που προβάλλουν την έλλειψη συγκεκριμένων χαρακτηριστικών των ενδεχόμενων επιπτώσεων στο περιβάλλον ή τη μη αναφορά στο ενδημικό είδος Chorthippus lacustris (σ.σ. ενδημικό είδος που δεν απαντάται πουθενά στον κόσμο παρά μόνο στην Παμβώτιδα) ως προβλήματα νομιμότητας, αποτελούν ενδεχομένως λόγους ακύρωσης στο πλαίσιο μιας ακυρωτικής δίκης, σε καμία περίπτωση όμως λόγους ακύρωσης ενώπιον μας, δεδομένου ότι άγουν σε κατ’ ουσία εξέταση της υπόθεσης, αρμοδιότητα που η διοίκηση δεν έχει» τονίζει. Με απλά λόγια, απάντηση στο αν όλες οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις λήφθηκαν υπόψη για την αδειοδότηση των ξενοδοχείων μπορεί να δώσει μόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΑΡΤΑ:Νέα νίκη πολιτών ενάντια στα χαράτσια

Απόφαση υπέρ τριών κατοίκων της Άρτας εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο της πόλης, και με προσωρινή διαταγή απαγορεύει τη διακοπή ηλεκτροδότησης στα ακίνητα των αιτούντων. Οι τρεις πολίτες με αίτησή τους και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, στρέφονται κατά της ΔΕΗ για το άδικο, παράνομο και αντισυνταγματικό χαράτσι, επικαλούμενοι το συνταγματικό δικαίωμα προσβολής της προσωπικότητας.Πράγμα που σημαίνει, ότι η ΔΕΗ απαγορεύεται να κόψει το ρεύμα στους συγκεκριμένους πολίτες, μέχρις ότου εκδικασθούν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ.Το ιδιαίτερο είναι πως οι τρεις συγκεκριμένοι πολίτες που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, δεν ανήκουν σε καμία από τις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά ευθέως βάλλουν με την αίτησή τους, κατά της αντισυνταγματικότητας και του κοινωνικά άδικου χαρατσιού. Αποτελεί από τις λίγες περιπτώσεις στην Ελλάδα, οι οποίοι παρότι έχουν δεν θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι. Όλες οι άλλες προσωρινές διαταγές που έχουν εκδοθεί στη χώρα, στηρίζονται κυρίως στην αδυναμία πληρωμής και αφορούν πολίτες (εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, με αναπηρία κ.λπ.), οι οποίοι πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ-Σχέδια συρρίκνωσης και στην Ήπειρο

Στη μέγκενη των περικοπών μπαίνει και το Πυροσβεστικό Σώμα, με τα σχέδια του Αρχηγείου να προβλέπουν καταργήσεις κλιμακίων σε όλη την Ελλάδα και αναστολή λειτουργίας Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών.Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν καταφέρει να συλλέξουν οι πυροσβέστες, τα σχέδια ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο Αρχηγείο, στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η συρρίκνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ήπειρο με κατάργηση των κλιμακίων στους Μηλιωτάδες Ζαγορίου, στο Βουτσαρά, στο Θεσπρωτικό και στο Αστροχώρι Άρτας, καθώς και η αναστολή λειτουργίας της 5ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών που εδρεύει στα Γιάννινα.Η εξέλιξη αυτή είναι σε άμεση συνάρτηση με την προσπάθεια περιστολής δαπανών και καμία σχέση δεν έχει με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, καθώς στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όχι μόνο δεν έχουν φτάσει από την Περιφερειακή Διοίκηση Ηπείρου προτάσεις για καταργήσεις κλιμακίων, αλλά αντίθετα έχει ζητηθεί η δημιουργία νέων για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες ορισμένων περιοχών.Ανάλογα σχέδια, φυσικά, υπάρχουν και για την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς η Επιτροπή προτείνει καταργήσεις δεκάδων κλιμακίων, ενώ η αναστολή λειτουργίας αφορά τουλάχιστον άλλες δύο ΕΜΑΚ στη Λάρισα και στη Λαμία.


Μεγάλη η προσφορά της ΕΜΑΚ
Οι παραπάνω προτάσεις είναι σίγουρο πως θα συναντήσουν μεγάλες αντιδράσεις και εκτιμάται πως είναι δύσκολο να γίνουν δεκτές στο σύνολό τους.Ειδικά σε ότι αφορά την 5η ΕΜΑΚ, ήδη υπάρχει κινητικότητα στα συνδικαλιστικά όργανα των πυροσβεστών στην Ήπειρο, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει αντίδραση και από τους φορείς της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι σταδιακά ενημερώνονται για τις παραπάνω εξελίξεις.Επιχειρήματα για τη συνέχιση της λειτουργίας είναι σίγουρο ότι υπάρχουν και μάλιστα πολλά, καθώς σε καμία περίπτωση δεν έχουν μεταβληθεί οι επιχειρησιακές ανάγκες που επέβαλλαν την ίδρυση της ΕΜΑΚ στην Ήπειρο.Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς και πλέον παρουσίας της, η 5η Ε.Μ.Α.Κ. έχει να επιδείξει την αποτελεσματική αντιμετώπιση πληθώρας συμβάντων εξαιρετικής δυσκολίας και ειδικών συνθηκών, και είναι βέβαιο ότι τυχόν αναστολή ή κατάργηση της θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό στο επιχειρησιακό έργο που καλείται να αντιμετωπίσει το σύνολο των Υπηρεσιών της Βορειοδυτικής Ελλάδος και των Ιόνιων Νήσων.Για την περιοχή της Ηπείρου υπάρχουν μάλιστα και κάποιοι επιπρόσθετοι λόγοι που καθιστούν αναγκαία την παρουσία της, όπως τα τούνελ της Εγνατία Οδού, η ραγδαία ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, η μορφολογία του εδάφους με τα πολλά ποτάμια και λίμνες, το κακό ορεινό δίκτυο και η σεισμικότητα του υπεδάφους.Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην τελευταία πενταετία, σύμφωνα με το δελτίο καταγραφής ειδικών συμβάντων, η 5η ΕΜΑΚ έχει επέμβει σε 19 καταδυτικά συμβάντα, 66 ορειβατικά, 99 αναζητήσεις με σκύλους, δύο χημικά συμβάντα και δύο τεχνολογικά ατυχήματα, ενώ επιλαμβάνεται σε τροχαία ατυχήματα, συμμετέχει σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές και στηρίζει επιχειρησιακά και διοικητικά τα πεζοπόρα τμήματα της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου.


Αντιδράσεις και στους Δήμους
Κύμα αντιδράσεων είναι βέβαιο πως θα προκύψει και στους δήμους που σήμερα καλύπτονται από πυροσβεστικά κλιμάκια, όπως ο Δήμος Ζαγορίου, που ήδη έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητώντας τη συνέχιση λειτουργίας του κλιμακίου στους Μηλιωτάδες, αλλά και τη λειτουργία ενός ακόμη στο κεντρικό Ζαγόρι.«Μια τέτοια ενέργεια θα είναι πέρα για πέρα λανθασμένη, καθώς δε θα καλύπτεται ο μεγαλύτερος δήμος σε έκταση στην Ήπειρο. Ένας μεγάλος ορεινός όγκος μένει ουσιαστικά χωρίς προστασία, αν αναλογιστεί κανείς και τη δυσκολία πρόσβασης λόγω του οδικού δικτύου», τόνισε ο δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου για να συμπληρώσει: «Αντιμετωπίζουμε οξύμωρες καταστάσεις. Η Περιφερειακή Διοίκησης πρότεινε ένα ακόμη κλιμάκιο και από την Αθήνα αποφασίζουν να καταργήσουν και αυτό που υπάρχει. Εμείς φωνάζουμε, αλλά νομίζουμε ότι δεν ιδρώνει το αυτί τους».Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν το κλείσιμο της λειτουργίας του πυροσβεστικού κλιμακίου στο Θεσπρωτικό, αλλά αντίθετα να διεκδικήσουν την αναβάθμιση του σε σταθμό, εξέφρασαν οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Θεσπρωτικό.Παράλληλα αποφασίστηκε να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα το οποίο και θα σταλεί στον αρμόδιο υπουργό, ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή των βουλευτών του νομού.Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ζηρού Δημήτρη Γιολδάση με το νέο χωροταξικό σχεδιασμό του υπουργείου, δρομολογείται η κατάργηση του σταθμού ο οποίος καλύπτει σαράντα τρία χωριά. Ο κ. Γιολδάσης εξήγησε ότι ο δήμος ήδη από τον Μάιο του 2011 έχει παραχώρησε δημοτικό κτήριο στην Τοπική Κοινότητα Θεσπρωτικού για την στέγαση του κλιμακίου, αλλά και δεσμεύτηκε να καλύψει όλες τις δαπάνες που απαιτούνται για να καταστεί λειτουργικό, ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες προτίθεται να καταβάλει το παραπάνω μίσθωμα ο Δήμος Ζηρού.

 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ