Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Σε εξέλιξη πρωτοβουλία για προσέλκυση μαθητικών εκπαιδευτικών εκδρομών στην Ήπειρο

Σε προγραμματισμένη συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη κ. Παντελή Κολόκα με την Υπουργό Παιδείας ΔΒΜ κ. Άννα Διαμαντοπούλου, στο γραφείο της, έθεσε το θέμα της αναστολής κατάργησης των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ηπείρου, για τα οποία η Υπουργός συμφώνησε για την χρησιμότητά τους, παραπέμποντας ωστόσο για περαιτέρω συνεργασία στην Υφυπουργό κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου. Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ακόμη την Υπουργό για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου και μέσω των ΚΠΕ, σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμμετοχής μαθητικών εκδρομών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικότερα της μετέφερε το ενδιαφέρον σχολείων από την Κύπρο και περιοχές της Ελλάδος για επισκέψεις στην Ήπειρο, αναλύοντας παράλληλα τις βασικές παραμέτρους πρότασης που έχει η Περιφέρεια, την οποία αντιμετώπισε με θετικό πνεύμα η Υπουργός. Μάλιστα, υποσχέθηκε να την εξετάσει αναλυτικά ώστε να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό όλες οι ενέργειες που χρειάζονται για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, με επέκταση τους και σε άλλες Ευρωπαϊκές και Ασιατικές χώρες, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν γίνει οι πρώτες προσπάθειες για προσέλκυση μαθητικών εκδρομών από την Κίνα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Ετοιμάζονται για μπλόκο στις εκλογές

Τη διάθεσή της να μην επιτρέψει τη διενέργεια εκλογών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δηλώνει και εγγράφως η ανοιχτή συνέλευση του πανεπιστημίου, η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης.Στο ψήφισμά της καλεί τους συλλόγους να οργανώνουν κινητοποιήσεις σε συντονισμό με τις ομοσπονδίες και τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στις αρχές του Φεβρουαρίου, αλλά και τη σύγκλητο του ιδρύματος να αποφασίσει συλλογική παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια, καλώντας σε συμμετοχή όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, «προκειμένου να αναδειχτεί η πραγματική διάσταση της υποχρηματοδότησης του πανεπιστημίου και τα προβλήματα λειτουργίας που προκαλεί και να διεκδικήσει την άμεση και χωρίς όρους αύξηση της χρηματοδότησης» όπως τονίζει. Με το ψήφισμα καταγγέλλεται επίσης το μέτρο της εφεδρείας και εκφράζεται αλληλεγγύη στους απεργούς του Alter και της Χαλυβουργικής. Η επόμενη ανοιχτή συνέλευση των συλλόγων και των φοιτητών θα γίνει στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. «Το βάθεμα της κρίσης στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, οδηγεί αναπόφευκτα στην πιο βάρβαρη επίθεση ενάντια σε όλο το φάσμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων» τονίζει η συνέλευση στο ψήφισμά της και ζητάει επίσης την ανατροπή του νόμου-πλαίσιο.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής

Την Δευτέρα 30-01-2012 και ώρα 16.00 μ.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με 27 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Πρόταση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία στις 14 Φεβρουαρίου

Πρόταση για 24ωρη απεργία στις 14 Φεβρουαρίου απηύθυνε στους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η ΟΛΜΕ. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις 4 Φεβρουαρίου κατά τη συνεδρίαση των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ.Εκτός από την 24ωρη απεργία, η ΟΛΜΕ προτείνει και μία εβδομάδα (13-17/2) δράσεων και κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αποκλεισμούς δημόσιων κτιρίων.Στόχος της ΟΛΜΕ είναι να αναδειχθούν τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα των εκπαιδευτικών στην εποχή του μνημονίου.

Ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών για τις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης

Η πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών και του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης να ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας την παραχώρηση εγκαταστάσεων στην πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη» είχε ένα και μόνο στόχο. Τη δημιουργία ξενώνα για την φιλοξενία αστέγων, τη λύση δηλαδή ενός καυτού προβλήματος, με το οποίο είναι αντιμέτωπη όχι μόνο η πόλη των Ιωαννίνων αλλά ολόκληρη η κοινωνία.Οι εγκαταστάσεις της πρώην παιδόπολης, μπορεί γεωγραφικά να ανήκουν στο Δήμο Ζίτσας, όμως ιδιοκτησιακά ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας, δηλαδή στον Ελληνικό λαό. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, όπως είναι οι σημερινές, δεν χωρούν μικροτοπικισμοί, αλλά κοινή προσπάθεια της αυτοδιοίκησης για να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.Αυτό προσπαθεί και κάνει η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων. Στην προσπάθεια αυτή δεν χωρούν αντιπαραθέσεις. Η διάθεσή της άλλωστε για συνεργασία με όλους τους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων έχει αποτυπωθεί στην πράξη.Θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο. Στην προκειμένη περίπτωση θεωρεί ότι οι εγκαταστάσεις της πρώην παιδόπολης, μπορούν να αξιοποιηθούν και για την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων. Υποχρέωση της αυτοδιοίκησης είναι να διεκδικεί με ολοκληρωμένες προτάσεις την αξιοποίησή τους αντί να συνεχίζει να ανέχεται την εγκατάλειψη και την απαξίωσή τους.Είναι δε αυτονόητο ότι αυτές οι εγκαταστάσεις θα καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του Νομού Ιωαννίνων. Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων θα συνεχίσει τη συνεργασία με το Δήμο Ζίτσας, όπως έκανε και μέχρι σήμερα με στόχο την απόδοση των εγκαταστάσεων της παιδόπολης στην τοπική κοινωνία.

Πρωταθλήτρια νεανίδων η Φ.Ε.Ιωαννίνων

Αήττητη και χωρίς την απώλεια σετ κατέκτησε το πρωτάθλημα νεανίδων βόλεϊ της ένωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Δυτικής Ελλάδας η ομάδα της Φιλαθλητικής Ένωσης Ιωαννίνων, επικρατώντας με 3-0 σετ της αξιόμαχης ομάδας του ΑΓΣ Ιωαννίνων, στο τελευταίο παιχνίδι το βράδυ της Πέμπτης στο κλειστό γυμναστήριο της Λιμνοπούλας. Παρά την έλλειψη βαθμολογικού ενδιαφέροντος, οι δύο ομάδες πρόσφεραν όμορφο θέαμα σε όσους παρακολούθησαν τον αγώνα.Η κατάκτηση του πρωταθλήματος για τα κορίτσια του Δημήτρη Καλογήρου τους δίνει το εισιτήριο για συμμετοχή τους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων και πανηγυρίστηκε εντός του αγωνιστικού χώρου και στα αποδυτήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΦΕΙ κατέκτησε το πέμπτο αναπτυξιακό πρωτάθλημα και δεύτερο στις Νεάνιδες τα τελευταία τρία χρόνια και όλα δείχνουν πως θα υπάρξει και ανάλογη συνέχεια, καθώς οι ομάδες των κορασίδων και των παγκορασίδων εμφανίζονται και φέτος ιδιαίτερα ισχυρές.Τα σετ: 25-18, 25-15 και 25-22. ΦΕ Ιωαννίνων (Δ. Καλογήρου):Ηλέκτρα Αναστασίου, Αλεξάνδρα Χαμπηλομάτη, Ιωάννα Τσαγκογιάννη, Αρετή Λαγού, Πωλίνα Ασημακίδου, Πέρσα Λακκιώτη, Αναστασία Καζιάνη (λ), Χαρά Γκουντουβά, Αναστασία Νταλαμάγκα και Σοφία Μαχτσίρα.

Νέο Πρόεδρο σε ηλικία και ιδέες θέλει στο ΠΑΣΟΚ Ο Σπ. Βούγιας

Με συνέντευξή του στη "Real News" αδειάζει Βενιζέλο, Λοβέρδο και Χρυσοχοΐδη τους οποίους θεωρεί προσωρινή και μεταβατική λύση!
Ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο μετά τις εκλογές, απ’ όπου θα προκύψει ένας νέος Πρόεδρος, σε ηλικία και ιδέες, που να έρχεται και να εκφράζει με φαντασία και όραμα το μέλλον, προτείνει μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα "Real News" ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός Σπύρος Βούγιας. Θεωρει προσωρινή και μεταβατική λύση θα αποτελέσει όποιος δελφίνος καταφέρει να εκλεγεί τώρα διάδοχος του Γ. Παπανδρέου και ουσιαστικά αδειάζει τις διαφαινόμενες λύσεις των Βενιζέλου, Λοβέρδου και Χρυσοχοΐδη. Εδώ που τα λέμε δεν έχει άδικο. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολλά νέα στελέχη με ικανότητες. Γιατί να μη δοκιμαστεί ένα από αυτά, που σίγουρα θα εμφυσήσει έναν αέρα ανανέωσης και ελπίδας. Τους άλλους τρεις και όχι μόνο τους φάγαμε στη μάπα δεκαετίες τώρα. Πάλι με αυτούς;

Κερδίζει πόντους ο Χρ. Κατσούρας από την αντίστασή του στην κυβέρνηση!

Οι Θεσπρωτοί επικροτούν την κριτική στάση που ακολουθεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας...

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κατσούρας αντιστέκεται από την πρώτη στιγμή στην Κυβέρνηση συνεργασίας.Αρχικά καταψήφισε τις προγραμματικές της δηλώσεις, της ασκεί συνέχεια κριτική και πρόσφατα καταψήφισε δύο άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών δεν ψήφισε το άρθρο 7, που αφορά την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.Και το άρθρο 24, που αφορά την προσαρμογή των δώρων στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που λαμβάνουν ποσό μικρότερο των 400 ευρώ.Από την πολιτική αυτή συμπεριφορά του κερδίζει πόντους στη μονοεδρική Θεσπρωτία.Παρότι είναι ήπιων τόνων πολιτικώς, αποδεικνύει ότι δεν είναι συμβιβασμένος.Γι' αυτό οι συμπατριώτες του τον επικροτούν!

 ΚΑΤΟΨΗ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Ερευνες για τον εντοπισμό πλοιαρίου με 100 λαθρομετανάστες

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα του Λιμενικού Σώματος στο Ιόνιο για τον εντοπισμό λέμβου με τουλάχιστον 100 παράνομους μετανάστες.Η κινητοποίηση ξεκίνησε έπειτα από τηλεφώνημα στην Αστυνομία, σύμφωνα με το οποίο το πλοιάριο ξεκίνησε από την Ηγουμενίτσα με προορισμό την Ιταλία.Αρχικά οι έρευνες στράφηκαν στο βόρειο Ιόνιο, ωστόσο στη συνέχεια αξιοποιώντας στοιχεία οι λιμενικοί επικεντρώθηκαν στον Μεσσηνιακό Κόλπο.Στις έρευνες συμμετέχουν τρία σκάφη του Λιμενικού, ενώ «σύμμαχος» είναι οι καλές καιρικές συνθήκες καθώς στην περιοχή πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 4-5 μποφόρ.

Εμβολιασμός για μελιταίο πυρετό στην Ήπειρο

Από 1η Φεβρουαρίου ξεκινά το πρόγραμμα εμβολιασμών των αιγοπροβάτων κατά του μελιταίου πυρετού στα Ιωάννινα.Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, το πρόγραμμα των εμβολιασμών ανά τοπικό διαμέρισμα θα κοινοποιηθεί στους Δήμους. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τις εργάσιμες μέρες και ώρες με το γραφείο του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων. Επισημαίνεται ότι όσοι κτηνοτρόφοι δε συνεργαστούν με την υπηρεσία για τον εμβολιασμό των ζώων τους θα χάσουν το δικαίωμα παράδοσης γάλακτος στη βιομηχανία.

Συνάντηση στο ΤΕΕ Ηπείρου για θέματα του ασφαλιστικού φορέα ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ

H Διοικούσα Επιτροπή του τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, καλεί όλα τα μέλη του σε παντεχνική συνάντηση – ενημέρωση για τα μεγάλα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο με αιχμή τα.Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία του ΤΕΕ\ΤΗ, Αραβαντινού 6-8 Ιωάννινα, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 6:00 μ.μ. Θα παρευρεθεί και θα ενημερώσει το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ συνάδελφος Ντίνος Μακέδος.Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια των κινητοποιήσεων του ΤΕΕ και των Μηχανικών σε όλη την χώρα, που θα κορυφωθούν στις 3 Φεβρουαρίου με την Παντεχνική Συγκέντρωση στην Αθήνα.

Νέο πλήγμα για την Κόνιτσα το «λουκέτο» στο Ειρηνοδικείο

Ο Δήμος διαμαρτύρεται στον Υπ. Δικαιοσύνης
Επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου έστειλε ο Δήμος Κόνιτσας, με αφορμή το «λουκέτο» που μπαίνει στο Ειρηνοδικείο Κόνιτσας.Στην επιστολή, που υπογράφει ο Δήμαρχος Παναγιώτης Γαργάλας, ζητείται να μην κλείσει το Ειρηνοδικείο.Τονίζεται ιδιαίτερα, ότι το επικείμενο λουκέτο αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για το Δήμο, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει δει πολλές από τις υπηρεσίες που βρίσκονταν στα όριά του να κλείνουν ή να μεταφέρονται αλλού, στο πλαίσιο της περιστολής δαπανών στο δημόσιο.«Ποιος μπορεί να στερήσει από τους κατοίκους και προπάντων τους ηλικιωμένους των απομακρυσμένων χωριών που απέχουν άνω των 150 χιλιομέτρων από τα Γιάννινα, το δικαίωμα να εξυπηρετούνται και να ζουν στον τόπο τους;» διερωτάται, μεταξύ άλλων, ο κ. Γαργάλας. 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ανακοίνωση από τη SPIDER για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της

«Ο Όμιλος έχει καθυστερήσει στην καταβολή παρακρατούμενων φόρων κυρίως Φ.Μ.Υ. ύψους 178 χιλ. ευρώ, εκ των οποίων 122 χιλ. ευρώ αφορούν την Εταιρία. Ο Όμιλος έχει ρυθμίσει και εξυπηρετεί κανονικά λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις κυρίως Φ.Π.Α. και Φ.Μ.Υ. ύψους 259 χιλ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων 201 χιλ. ευρώ αφορούν την Εταιρία. Ο Όμιλος έχει καθυστερήσει στην καταβολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων ύψους 54 χιλ. ευρώ ενώ η Εταιρία δεν έχει ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Ο Όμιλος έχει ρυθμίσει ασφαλιστικές υποχρεώσεις ύψους 1.227 χιλ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 946 χιλ. ευρώ αφορά την Εταιρία. Επίσης δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένες αποδοχές προσωπικού ύψους 520 χιλ. ευρώ του Ομίλου, εκ των οποίων ποσό 366 χιλ. ευρώ αφορά την Εταιρία. Ο Όμιλος έχει καθυστερήσει στην καταβολή δόσεων δανείων 614 χιλ. ευρώ, ποσό που αφορά εξ’ ολοκλήρου τη μητρική Εταιρία και αναμένεται να ρυθμιστεί άμεσα.Δεν υπάρχουν επίδικες διαδικασίες από τράπεζες, προμηθευτές ή πιστωτές εναντίον του Ομίλου και της Εταιρίας μέχρι σήμερα, ενώ αξιώσεις υφίστανται μόνο στο βαθμό συνεννόησης – ρύθμισης οφειλών όπου έχουν καταστεί απαιτητές.Σε περίπτωση ουσιαστικής διαφοροποίησης των μεγεθών λόγω του ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι λογιστικές εγγραφές μέχρι σήμερα, η Εταιρία θα προβεί άμεσα σε νέα διορθωτική ανακοίνωση. Επίσης η Διοίκηση της Εταιρίας δηλώνει ότι οι παραπάνω υποχρεώσεις οφείλονται στην καθυστέρηση είσπραξης υπολοίπου πελατών, κυρίως Ο.Τ.Α., ύψους 5.968 χιλ. ευρώ περίπου και καταβάλει κάθε προσπάθεια για την είσπραξη των απαιτήσεών της και κατά συνέπεια την ικανοποίηση συνολικά των υποχρεώσεών της».

Δύο σημαντικά έργα ανάπλασης στην πόλη των Ιωαννίνων

Δύο ιδιαίτερα σημαντικά έργα για την πόλη των Ιωαννίνων, μπαίνουν σύντομα στη φάση της υλοποίησης. Το ένα αφορά ένα ευρύ πρόγραμμα πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πόλης και το δεύτερο την ανάπλαση του Κουραμπά, για τα οποία σήμερα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και αναδείχθηκαν προσωρινοί ανάδοχοι.Στη δημοπράτηση για το έργο των πεζοδρομήσεων πήραν μέρος 11 κοινοπραξίες και αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος με έκπτωση 49,04%, ενώ για το έργο του Κουραμπά κατατέθηκαν επίσης 11 προσφορές και αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος με έκπτωση 29,07%.Η αναβάθμιση της παιδικής χαράς Κουραμπά έχει προϋπολογισμό 600 χιλιάδων ευρώ. Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς- Ηπείρου κι αφορά στην αναβάθμιση της παιδικής χαράς στην περιοχή του Κουραμπά και σε συνολική έκταση 1800 τετραγωνικών μέτρων. Η αναβάθμιση συνίσταται σε νέο σχεδιασμό και οργάνωση του χώρου, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές που θέτει η Κοινότητα.

Αναφορά του CrimesOnAir στον Στ. Καλογιάννη

Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση που το γνωστό και υψηλής επισκεψιμότητας ιστολόγιο:crimesonair.blogspot.com που ασχολείται με θέματα ασφάλειας και εγκληματικότητας έκανε αναφορά στον Γιαννιώτη βουλευτή Σταύρο Καλογιάννη. Στο δημοσίευμα, εμφανίζεται ο υιός Καλογιάννης να απέχει παρασάγγας από το δυναμισμό τόσο του πατέρα του Λευτέρη όσο και του αντιμνημονιακού Πάνου Καμμένου. Για να διαβάσετε αναλυτικά την ανάρτηση, κάντε κλικ ΕΔΩ

Να προστατεύσει το θέατρο της Δωδώνης ο Υπ. Πολιτισμού!

➤ Λένε ΟΧΙ στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων
Διαμαρτυρίες και μάλιστα οργισμένες αρχίζουν να εκφράζονται στην Ήπειρο εναντίον του Υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, γιατί δεν παρεμβαίνει άμεσα για να προφυλάξει το θέατρο της Δωδώνης και γενικά την ευρύτερη αρχαία περιοχή από τα σκουπίδια! Συγκεκριμένα σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων (σε ευθεία γραμμή και όχι μέσω δρόμου), κοντά στο Ελευθεροχώρι, έχει χωροθετηθεί η κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου.Οι μελετητές έκριναν ως πιο κατάλληλο τον τόπο της Δωδώνης! Για να καταλήξουν στο επιστημονικό αυτό συμπέρασμα έβαλαν κριτήρια, τα οποία, φυσικά δεν τήρησαν. Ένα από αυτά ήταν ο χώρος να μη βρίσκεται κοντά σε μνημείο κ.λπ. Και το σημείο απέχει μόνο 2.300 μέτρα από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης! Οι κάτοικοι, παρόλο που ανέμεναν την αυτονόητη αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν βλέπουν καμία κίνηση! Και ας βεβηλώνεται, όπως λέει ο κ. Γιάννης Μπούκας (πρώην δήμαρχος Δωδώνης και μέλος της Επιτροπής Αγώνα εναντίον του εργοστασίου) ένα πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Σκουπιδότοποι…
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας, που ασχολήθηκε με το θέμα εκτεταμένα, επισημαίνει ότι «είναι ενδεικτικό ότι μόλις τα τελευταία χρόνια συγκεντρώθηκαν οι αρχαιότητες από την περιοχή των Ιωαννίνων και τοποθετήθηκαν στο αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Για δεκαετίες ήταν διάσπαρτες. Στο Μουσείο των Ιωαννίνων υπάρχουν τρεις κύριες αίθουσες. Οι δυο περιέχουν εκθέματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Περιοχής Δουρούτη και τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Η τρίτη από άλλες περιοχές. Στους δυο προαναφερόμενους χώρους κατάφεραν οι σύγχρονοι να δημιουργήσουν σκουπιδότοπους. Για χρόνια τα σκουπίδια τα έριχναν στην περιοχή Δουρούτης και προφανώς πάνω σε αρχαιότητες!».

 Ο Αλ. Καχριμάνης
Είναι ακίνδυνο το εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών για το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, υποστηρίζει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, «αφού οι επιστήμονες μας διαβεβαιώνουν γι' αυτό». Ωστόσο ο κ. Καχριμάνης, χωρίς να απορρίπτει τη συγκεκριμένη θέση, διευκρινίζει ότι «πιο κατάλληλη θέση είναι η βιομηχανική περιοχή Ιωαννίνων».To μέλος της Επιτροπής Αγώνα Παρασκευή Παππά (φωτορεπόρτερ), αναρωτιέται: «Τότε, γιατί δεν γίνεται εκεί το εργοστάσιο;». Ακόμη σε μικρή απόσταση εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα υπόγειων υδάτων, τα οποία είτε θα μπορούσαν να αντληθούν, είτε να καταλήγουν κάπου αντλούμενα σε άλλα σημεία.Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού πιθανότατα το εργοστάσιο θα «στείλει» ουσίες και απόβλητα στα υπόγεια ύδατα... Ασεβούν… Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα, (πρώην δήμαρχος Σελλών) Δημήτρης Φαρμάκης επισημαίνει ότι οι μελετητές ασεβούν σε βάρος της Δωδώνης.«Η μελέτη, στην οποία στηρίζονται οι αρμόδιοι, έχει συνταχθεί από μια εταιρεία στην Αθήνα. Για να επιλεγεί ο χώρος, έχουν τεθεί ορισμένα κριτήρια. Με άριστα το δέκα βαθμολογείται η θέση που απέχει πιο πολύ από αρχαιολογικό χώρο στο αντίστοιχο κριτήριο. Η θέση που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων στην ευθεία από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης βαθμολογείται με δέκα, δηλαδή πιο πάνω από άλλες θέσεις που απέχουν... δεκάδες χιλιόμετρα…»!

 Και μια βίλα!
Ο κ. Γιάννης Ντάσκας αποκαλύπτει (εφημερίδα "Παρασκήνιο", Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2011, σελ. 22), συνδέοντας το θέμα με την περίπτωση των σκουπιδιών (εμείς δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα στοιχεία, άρα δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε ή να απορρίψουμε τα λεγόμενα), ότι «στην περιοχή ανάμεσα στο αρχαίο θέατρο και στην τοποθεσία χωροθέτησης του εργοστασίου, μεγάλο στέλεχος του τοπικού κρατικού μηχανισμού κατασκευάζει τη δική του βίλα. Δίπλα στον δρόμο αλλά και μέσα στο δάσος. Έχει άδεια; Προφανώς, ναι. Θα μπορούσε κρατικό στέλεχος να φτιάξει τέτοια βίλα χωρίς άδεια; Έχει χρήματα; Προφανώς. Και έχει και συγγενείς...».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Νισάφι πια με την Πανηπειρωτική Έκθεση στα... τσίγκια του ΕΑΝΚΙ

Ούτε λέξη από τον Δημητρίου για σύγχρονες Εκθεσιακές υποδομές
Αξιέπαινη η προσπάθεια του Γιαννιώτη επιχειρηματία που μέσα σε περίοδο ύφεσης και κρίσης καταφέρνει και ενισχύει την εσωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων, μέσα από τη διοργάνωση της Πανηπειρωτικής Έκθεσης. Το άσχημο στην όλη ιστορία είναι ότι οι τοπικοί φορείς δεν κατόρθωσαν τόσα χρόνια να δημιουργήσουν μόνιμες εκθεσιακές εγκαταστάσεις, οπότε αναπόφευκτα και φέτος θα πάμε στα... τσίγκια του ΕΑΝΚΙ. Δεν είναι ώρα για εποικοδομητική κριτική, άλλωστε ακόμα δεν ανέλαβε ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου, όμως κάπου ο κ. Δημητρίου τα... "μάσησε" χθες μιλώντας για εκθεσιακή έκταση και όχι για σύγχρονο και λειτουργικό εκθεσιακό Κέντρο. Προεκλογικά άλλα θυμόμαστε, τι τελικά συμβαίνει;

Προσπάθεια φίμωσης καταγγέλει ο Μ. Μπούκας

Επιμένει στις καταγγελίες του κατά της Περιφερειακής Αρχής Ιωαννίνων σχετικά με την περιβαλλοντική έγκριση για ανέγερση τριών ξενοδοχείων στην παραλίμνια περιοχή, το μέλος της τοπικής πολιτικής κίνησης των Οικολογων Πράσινων Μίλτος Μπούκας, χαρακτηρίζοντας «νίκη» της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και των δικαιωμάτων των πολιτών, την εξάμηνη αναστολή κάθε οικοδομικής δραστηριότητας που αποφάσισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.Μάλιστα ο κ. Μπούκας, χαρακτήρισε την τοπική αυτοδιοίκηση «δούρειο ίππο» και έκανε λόγο για δύο μέτρα και σταθμά της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου, με αφορμή την μη απάντησή της στα ερωτήματα που έθεσε εγγράφως από τον περασμένο Οκτώβριο, θέμα για το οποίο απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη.Η απάντηση από την ανεξάρτητη αρχή ζητά από την Περιφέρεια ενημέρωση για τις απόψεις και τυχόν ενέργειες στις οποίες προέβη ή προτίθεται να προβεί με στόχο την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο βάλλεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.Τέλος ο κ. Μπούκας ανέφερε πως έχει δεχθεί «ενοχλήσεις και συντονισμένες επιθέσεις εναντίον του» από αυτοδιοικητικούς και επιχειρηματικούς κύκλους. «Είναι μια προσπάθεια στοχοποίησης προσώπων και ποινικοποίησης των συλλογικών αγώνων φίμωσης των αντίθετων φωνών από όσους δεν μπορούν να χωνέψουν την εξαμηνιαία αναστολή και τελούν υπό κράτος πανικού.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Με νέο look η Σοφούλα στο ΗΡΤ

Πάντα προσεγμένη η εικόνα της Σοφίας Τσέπα στο ΗΡΤ. Ειδικά τώρα που η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΗΡΤ παρουσιάζεται με νέο look, έχει δώσει έναν αέρα φρεσκάδας στο κανάλι ανεβάζοντας και τους δείκτες τηλεθέασης. Το δικαιούται, καθώς είναι η μόνη γυναίκα που σπάει την ανδροκρατία στα βραδυνά δελτία ειδήσεων. Το μόνο που δεν καταλάβαμε είναι σε ποιον απευθύνεται η φράση "He likes me better" που έχει τυπωμένη στο ροζ μπλουζάκι που φορούσε χθες!

«Ημέτεροι εισαγωγής» στη Μεταλλουργική

ΔΙΠΛΟΜΙΣΘΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΣΤΗ ΔΙΚΟΙΚΗΣΗ ΜΕ «ΔΑΚΤΥΛΟ» ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν έφταναν τα ήδη αρκετά προβλήματα στη Μεταλλουργική του Κεφαλόβρυσου, προβλήματα πάντως που η εταιρία κάνει σοβαρή προσπάθεια να τα ξεπεράσει, της ήρθαν τώρα και άλλα, που έχουν να κάνουν με τις επιλογές «ημετέρων» στη διοίκησή της.Συγκεκριμένα, μετά από αρκετές… παλινδρομήσεις, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας διορίζεται ο 54χρονος, πρώην βουλευτής Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Λιάσκος, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Πού είναι όμως το «μεμπτό» στην υπόθεση; Ο κ. Λιάσκος, ο οποίος συνδέεται με προσωπική φιλία με τον κ. Αβραμόπουλο και είχε διατελέσει και υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης μέχρι το 2006, επί υπουργίας του κ. Αβραμόπουλου, θα είναι και διευθύνοντας σύμβουλος με μισθό τουλάχιστον προκλητικό για τα σημερινά δεδομένα στην αγορά εργασίας, στο ανώτερο πλαφόν δηλαδή (κοντά στα 5.800 ευρώ το μήνα για τις ΔΕΚΟ), εφόσον φυσικά δεν αρνηθεί κάποιον από τους δύο. Δεν είναι όμως ότι η Μεταλλουργική δεν είχε πρόεδρο ή διευθύνοντα σύμβουλο. Είχε και τα δύο στελέχη και πρόεδρός της ήταν ο κ. Κώστας Παπαδημητρίου. Όταν όμως βγήκε η απόφαση που για τις ΔΕΚΟ (η βιομηχανία υπάγεται στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) περιόριζε τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων στα επτά άτομα, η εταιρία αποφάσισε να μειώσει τα μέλη της διοίκησης, ορίζοντας κάποιον από τους ήδη υπάρχοντες στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου, με τη λογική ότι γνώριζε την τρέχουσα κατάσταση. Η νέα σύνθεση «κόλλησε» κάπου μεταξύ υπουργείων και την πρόλαβε η αλλαγή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.Αυτή, δεν πέρασε καθόλου… απαρατήρητη στα Γιάννενα και την Ήπειρο. Η παρουσία του κ. Αβραμόπουλου και η προσπάθειά του να αποκτήσει ερείσματα και στην περιοχή, μεταφράστηκε και στον ορισμό του κ. Λιάσκου στη Μεταλλουργική, αρχικά ως διευθύνοντα συμβούλου μόνο.Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, το θέμα «πάγωσε». Επανήλθε όμως… δριμύτερο κατά την τελευταία επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου στις γιορτές στα Γιάννενα, όταν τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης έμαθαν ότι ο υπουργός επέλεξε τον «δικό του άνθρωπο» και για τις δύο θέσεις, του διευθύνοντα συμβούλου και του προέδρου της εταιρίας.

 Από το μουσείο στο ΛΑΟΣ
Ο κ. Λιάσκος «πρωταγωνίστησε» στο παρελθόν σε δύο τουλάχιστον… ενδιαφέρουσες περιπτώσεις: την πρώτη, όταν σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου επιδοτήθηκε με το ποσό των 400.000 ευρώ για την κατασκευή μουσείο στο υπόγειο του σπιτιού του και σε άλλη μια που είναι και η πιο γνωστή: Στις 18 του περασμένου Μαρτίου, το πρωί το κόμμα του ΛΑΟΣ ανακοίνωνε επίσημα την προσχώρηση του κ. Λιάσκου, ο οποίος φωτογραφιζόταν σε χειραψίες με τον πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Καρατζαφέρη. Το ίδιο απόγευμα, η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωνε ότι ο κ. Λιάσκος παραμένει μέλος της. Λίγο αργότερα, το κόμμα του ΛΑΟΣ με νέα ανακοίνωση, ισχυριζόταν ότι ο κ. Λιάσκος επικοινώνησε με τον κ. Καρατζαφέρη και του είπε τα εξής: «Πρόεδρε, δέχθηκα τέτοιες πιέσεις, τόσο εγώ, όσο και η οικογένειά μου, που είπα τα παρατάω και δεν ασχολούμαι άλλο. Συγνώμη για ό,τι έγινε, αλλά ήταν πολύ σοβαρές οι πιέσεις».


Ευρώ στον «πάγο»
Το πρόβλημα είναι ότι από τη μια στιγμή στην άλλη, η Μεταλλουργική είναι ακέφαλη και δεν υπάρχουν υπογραφές σε παραγγελίες, πληρωμές και άλλες λειτουργίες. Η επιχείρηση έχει παρουσιάσει μεν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, εδώ και σημαντικό διάστημα όμως έχει επανέλθει στην αγορά και μάλιστα, με παραγγελίες από το εξωτερικό για νομίσματα του ευρώ, σε Κύπρο, Πολωνία και αλλού. Τώρα όμως, εν αναμονή των εξελίξεων, η εταιρία μπαίνει στον «πάγο» και οι εργαζόμενοι περιμένουν για άλλη μια φορά τις εξελίξεις.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Από τα καλύτερα πολιτικά τηλεοπτικά πάνελ

Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "πιασάρικο" τηλεοπτικά το προεκλογικό πάνελ που παρακολουθήσαμε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ITV. Η κοινή παρουσία σε αυτό των Βασίλη Τσιαλιαμάνη και Μαργαρίτας Κιτσανού, ανέδειξε έναν κρυστάλλινο πολιτικό λόγο, εμπεριείχε μεγάλη δόση αυτοκριτικής και κατέθεσε όχι... φούμαρα αλλά συγκεκριμένες προτάσεις εξόδου του τόπου μας από την κρίση. Όσο κι αν προσπάθησε ο "μετρ" Βλάσης Ντόκας να τους οδηγήσει στην κόντρα και την αντιπαράθεση δεν τα κατάφερε, αφού και οι δύο έχουν αντιληφθεί έγκαιρα, ότι οι πολίτες έχουν βαρεθεί τα κούφια λόγια και τις ανούσιες συγκρούσεις και ζητούν αυτοκριτική, ειλικρίνεια και προτάσεις. Δικαιωματικά θα είναι και οι δύο στα ψηφοδέλτια και μάλιστα ψηλά στην εκτίμηση του εκλογικού σώματος.

Κατακόρυφη πτώση του υδράργυρου στην Ήπειρο

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας τα επόμενα 24ωρα, ενώ ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση από τη Δευτέρα.Στην Ήπειρο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ στα νότια αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και από το μεσημέρι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 6 βαθμούς Κελσίου.Αύριο Σάββατο η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί.

Αναγνώστης για την χάραξη της Ιόνιας Οδού μέχρι Κακαβιά

Με αισθήματα χαράς οι κάτοικοι του Πωγωνίου, διάβασαν την είδηση, ότι ο σχετικός φάκελος με το εδώ και πολλά χρόνια ξεχασμένο τμήμα της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα μέχρι την Κακαβιά , μήκους 65 χιλιομέτρων, βγαίνει από το αρχείο και ότι το Υπουργείο Υποδομών ενέκρινε πίστωση 3,9 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης . Το κρίσιμο ερώτημα όμως που προκύπτει είναι το εξής : Από πού θα περάσει αυτό το τμήμα της Ιόνιας οδού ; Η πιο ιδανική χάραξη, λένε αυτοί που γνωρίζουν καλά την περιοχή, είναι η εξής : Εγνατία-Βιομηχανική Ζώνη-Πρωτόπαπα-Βατατάδες-εξω από τον Παρακάλαμο-Γέφυρα Γορμου-Κακαβιά. Πλεονεκτήματα αυτής της χάραξης :
1)Δεν περνάει μέσα από τον κάμπο των Ιωαννίνων (αποφεύγονται οι αποζημιώσεις αλλά και η μόνιμη τους χειμερινούς μήνες ομίχλη)
2) Συντομότερη κατά 9 χιλιόμετρα (μικρότερο κόστος)
3) Κατά την διάρκεια της κατασκευής το υπάρχον οδικό δίκτυο, δεν θα πειραχθει καθόλου και η συγκοινωνία θα διεξάγεται απρόσκοπτα Περιμένουμε επ αυτου αφ ενός τις θέσεις του Υπουργείου αφεταίρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Στον «πάγο» το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Με την κωλυσιεργία του υπουργείου μπαίνουν εμπόδια στην επέκταση της πόλης
Στον «πάγο» βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ιωαννίνων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμερα ένα ξεκάθαρο τοπίο που θα βοηθήσει στο να μπουν οι βάσεις για την σωστή οικιστική ανάπτυξη της περιοχής.Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και τα πολεοδομικά σχέδια Ανατολής, Περάματος και Παμβώτιδος, καθώς όπως αποδεικνύεται αφενός η εφαρμογή του Καλλικράτη, αφετέρου οι σημαντικές καθυστερήσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το Ρυθμιστικό από την πλευρά του υπουργείου, δεν επιτρέπουν το να προχωρήσουν τα πολεοδομικά σχέδια.Έτσι σήμερα ο διευρυμένος δήμος Ιωαννιτών δεν μπορεί να προχωρήσει σε επεκτάσεις ώστε να μπορέσει να δρομολογήσει την ανάπτυξη της πόλης, όπως το επιτάσσουν οι σημερινές ανάγκες.Άλλωστε, ακόμη και η σημερινή έκδοση αδειών βασίζεται στο πολεοδομικό σχέδιο που είχε αποκτήσει η πόλη πριν από 23 περίπου χρόνια, κάτι όμως το οποίο, όπως αποδεικνύεται από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και το σχετικό της πόρισμα συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας.Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος ανέφερε ότι επί δημαρχίας Ν. Γκόντα δεν προχώρησε το πολεοδομικό σχέδιο, υπενθυμίζοντας πως ενώ είχε αποφασιστεί η επέκταση κατά 1400 στρέμματα υπήρξαν προσπάθειες για επέκταση της πόλης κατά 9000 στρέμματα.Παράλληλα ο κ. Φίλιος διευκρίνισε πως ενώ σήμερα εκδίδονται κανονικά άδειες ο δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει σε επεκτάσεις, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις ζώνες που θα πολεοδομηθούν.Έτσι, ο δήμαρχος Ιωαννίνων σημείωσε, πως πάνω απ’ όλα για να αρχίσουν οι συζητήσεις για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση και υπογραφή του Ρυθμιστικού Σχεδίου Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.Στο ίδιο περίπου πλαίσιο και οι δηλώσεις του βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος τόνισε, πως πρέπει πρώτα απ’ όλα να ολοκληρωθεί το Ρυθμιστικό και μετά να εκπονηθούν τα πολεοδομικά σχέδια.Μάλιστα, ο κ. Καλογιάννης στάθηκε στην πολύ μεγάλη καθυστέρηση που δείχνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στη διευθέτηση του θέματος με το Ρυθμιστικό των Ιωαννίνων.

Σε εκκρεμότητα 420 πολεοδομικά σχέδια
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι αναθεωρήσεις 420 Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, μεταξύ των οποίων και αυτά των Ιωαννίνων, της Ανατολής, του Περάματος και της Παμβώτιδας, όπως τουλάχιστον γνωρίζαμε τις περιοχές αυτές πριν τον Καλλικράτη.Σύμφωνα με το πόρισμα, παρατηρείται υστέρηση σε πολλούς τομείς της περιβαλλοντικής πολιτικής ενώ διαπιστώνεται ότι το περιβάλλον σε πολλές περιπτώσεις δεν προστατεύεται με άλλοθι την οικονομική κρίση.Μεταξύ άλλων στο πόρισμα, αναφέρεται ότι:Εκκρεμούν οι εγκρίσεις 420 Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ορισμένα εκ των οποίων θα πρέπει να αναθεωρηθούν μετά και τον «Καλλικράτη». Με βάση τις εκτιμήσεις του ΤΕΕ (Ιανουάριος του 2011) μόνο το 7,73% των (καποδιστριακών) δήμων διαθέτουν ΓΠΣ. Επιπλέον, μόνο 7 Καλλικρατικοί Δήμοι διαθέτουν ΓΠΣ που καλύπτει το σύνολο της γεωγραφικής του έκτασης.Από τις 2.000 αναγκαίες πολεοδομικές μελέτες σε επίπεδο επικράτειας, έχουν ολοκληρωθεί -την τελευταία εικοσαετία- οι 950 (δηλαδή οριακά το 50%), ενώ από τις 2.000 πράξεις εφαρμογής που έπρεπε να έχουν εκπονηθεί και κυρωθεί, έχει ολοκληρωθεί μόλις το 20%.Παρατηρείται αδυναμία είσπραξης των προστίμων που επιβάλλονται για διάφορες περιβαλλοντικές παραβάσεις. Σύμφωνα με έρευνα του ΥΠΕΚΑ υπολογίζεται ότι το 71% των προστίμων έχουν εισπραχθεί. Δηλαδή το 29% ή ένα στα τρία πρόστιμα δεν έχει εισπραχθεί.Εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις για τις τροποποιήσεις της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας με την τακτική των κοινών υπουργικών αποφάσεων που ουσιαστικά παρακάμπτουν τον υπερκείμενο σχεδιασμό.Προτείνει τη μετατροπή της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε Ανεξάρτητη Αρχή καθώς και την ενίσχυση και επέκταση των αρμοδιοτήτων της και ζητά την αναθεώρηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και την εναρμόνισή του με τον αναπτυξιακό νόμο. Προτείνει επίσης την αναθεώρηση των ειδικών χωροταξικών πλαισίων του τουρισμού και της βιομηχανίας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΑΡΤΑ: Σύσκεψη με θέμα τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή από τον παγετό

Σύσκεψη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31-1-2012 και ώρα 12 μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας (Πλ. Εθνικής Αντίστασης), με θέμα τις ζημιές που προκάλεσε στην αγροτική παραγωγή ο παγετός των τελευταίων ημερών. Στη σύσκεψη θα παρευρεθούν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΛΓΑ, της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Άρτας και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων.

Αναγνώστρια για τα αδέσποτα στην Πανεπιστημιούπολη

Είμαι πρωτοετής φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και επιπλέον διαμένω στις φοιτητικές κατοικίες της Δουρούτης. Το πρόβλημα με τα αδέσποτα στο χώρο του Πανεπιστημίου δεν είναι καινούριο. Τον τελευταίο καιρό η κατάσταση έχει χειροτερεύσει. Τα σκυλιά, που δεν γνωρίζουμε αν είναι εμβολιασμένα και φυσικά αν υπάρχει πιθανότητα να έχουν λύσσα, με τη δύση του ήλιου εξαγριώνονται και γαυγίζουν απειλητικά σε όποιον περνάει.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε ακόμη και να πάμε στο σπίτι μας. Τους λόγους για το γεγονός αυτό δεν είμαι σε θέση να τους γνωρίζω, καθώς δεν γνώριζα ότι έπρεπε να έχω γνώσεις κτηνιάτρου για να μπω στο χώρο του Πανεπιστημίου.Μήπως κάποιος από τους φιλόζωους που έχω δει προσωπικά ουκ ολίγες φορές να ταίζει τα αδέσποτα με φαγητό που παίρνουν ακόμη και από τη λέσχη μπορεί να μου απαντήσει; Ο ίδιος φιλόζωος θα είχε την καλοσύνη να μου υπερασπιστεί και το γεγονός ότι επιτέθηκαν σε φίλο μου καθώς και τα κρούσματα που μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο; Τα περιθώρια στενεύουν. Ο δηλητηριασμός δεν είναι λύση. Δεν είμαστε δολοφόνοι, αλλά οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ

ΑΡΤΑ: Υποβολή πρότασης για ανάδειξη και προβολή του Κάστρου Κορωνησίας (Κούλια)

Πρόταση χρηματοδότησης για την ανάδειξη και προβολή του κάστρου της Κορωνησίας (Κούλια) με χρήση νέων τεχνολογιών, θα υποβάλει ο Δήμος Αρταίων στην πρόσκληση 85 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα». Η απόφαση για την υποβολή της πρότασης ελήφθη ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων που συνεδρίασε τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012. Ειδικότερα, προτείνεται η «τακτοποίηση» της πλακόστρωσης του κεντρικού δρόμου που «ανηφορίζει» από την παραλία προς την «Κούλια» καθώς και η πεζοδρόμηση και πλακόστρωση των γύρω δρόμων, από τους οποίους δεν διέρχονται αυτοκίνητα. Σε ότι αφορά το κτίσμα του Κάστρου μέσω της ίδιας πρότασης προτείνεται να λειτουργήσει ως Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας με έμφαση στην εκπαιδευτική περιήγηση μαθητών και επισκεπτών. Δηλαδή θα τοποθετηθούν πολυμέσα εκπαιδευτικής περιήγησης στο χώρο, διαδραστικοί ψηφιακοί χάρτες, διαθέσιμοι σε τερματικές οθόνες αφής, ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια καθώς και δημιουργία ψηφιακού διαδραστικού οδηγού και ενσωμάτωσή του στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Τα πεπραγμένα του 2011 στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 17.00, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: «Απολογισμός πεπραγμένων έτους 2011 Περιφέρειας Ηπείρου».

Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Φίλιππας Φίλιος

Ξεκινούν σήμερα στην Κομοτηνή οι διήμερες εργασίες του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Στο Συνέδριο θα συμμετέχει και ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος. Η κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου θα γίνει από τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, θα παρουσιάσει την κεντρική εισήγηση με τις προτάσεις και τις θέσεις των δήμων της χώρας για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το θεσμό. Τις εργασίες του συνεδρίου έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Δημιουργία χώρου φιλοξενίας για αστέγους

Μία πρωτοβουλία με ιδιαίτερη κοινωνική σημασία, λαμβάνει ο Δήμος Ιωαννιτών. Σκοπός της είναι να δημιουργηθεί ένας λειτουργικός και φιλόξενος χώρος για τους αστέγους, που καθημερινά πλέον αυξάνουν και στην περιοχή μας. Μετά από τις συζητήσεις που υπήρξαν με το Υπουργείο Υγείας, υπήρξε θετική απάντηση για την φιλοξενία αστέγων στις εγκαταστάσεις της παλιάς Παιδόπολης «Αγία Ελένη».Έτσι,αντιπροσωπεία του ΟΚΠΑΠΑ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της παιδόπολης για να δουν την κατάσταση που επικρατεί. Διαπίστωση είναι ότι ορισμένα από τα κτίρια μπορούν να καταστούν λειτουργικά και να διαμορφωθούν ώστε να φιλοξενήσουν τον ξενώνα αστέγων.

«Κερκόπορτα» Παπακωνσταντίνου για την κατασκευή του φράγματος

Μεθοδευμένη εισαγωγή του θέματος από το παράθυρο, παρά την καθολική αντίδραση και αντίθεση των ΗπειρωτώνΤου Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού 


Με νομικό ελιγμό, πραξικοπηματικό θα το χαρακτήριζα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιχειρεί να παρακάμψει τη σθεναρή αντίσταση των Ηπειρωτών στη μεθοδευμένη επιστροφή του θέματος κατασκευής και τρίτου υδροηλεκτρικού έργου στον Άραχθο με τη δημιουργία φράγματος στον Άγιο Νικόλαο Άρτας.Ένα θέμα πολύ σοβαρό και καταστροφικό για ανθρώπους, περιβάλλον, οικονομίας και πολιτισμού του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων, της πεδιάδας της Άρτας και του Αμβρακικού Κόλπου. Ένα έργο για το οποίο έχει αποφανθεί αρνητικά και απαγορευτικά το Συμβούλιο της Επικρατείας. Θέμα το οποίο ανέκυψε και πάλι αιφνιδιαστικά από τον κ. υπουργό, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου, παρά τις αντίθετες, εκφρασμένες και δεδηλωμένες αντιρρήσεις σύσσωμου του πληθυσμού της Ηπείρου και των απανταχού απόδημων Ηπειρωτών να βάλουν οριστικό «φράγμα» στην κατασκευή του φράγματος.Ένα θέμα το οποίο με την αιφνίδια και περίεργη ανακαίνισή του ξεσήκωσε για άλλη μια φορά τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής και τους έφερε ενωμένους στα μετερίζια για να μην περάσουν τα χθόνια σχέδια παράδοσης στα μεγαλοσυμφέροντα του εθνικού μας πλούτου, του ανεκτίμητου ηπειρώτικου θησαυρού που ακούει στο όνομα «λευκός χρυσός», δηλαδή νεράκι και να εμποδίσουν την καταστροφή του πανέμορφου περιβάλλοντος.Θέμα μείζονος σημασίας για τον πλούτο, τις οικονομικές, επιχειρηματικές και ανθρωποκεντρικές δραστηριότητες, αλλά και το υδάτινο δυναμικό και την προστασία του περιβάλλοντος για τα οποία πολλά έχουν επενδυθεί τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της καλώς νοούμενης ανάπτυξης της περιοχής με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση. Εθνικά, κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία θ΄απαξιωθούν αν πραγματοποιηθεί το κακόβουλο σχέδιο κατασκευής του φράγματος που θα αλλοιώσει σε μεγάλο βαθμό την περιοχή. Το φράγμα θα λειτουργήσει και ως αποτρεπτικός παράγοντας για επενδύσεις και σε άλλα έργα ήπιας μορφής, όπως είναι ο τουρισμός, οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, οι χώροι άθλησης, αναψυχής και ψυχαγωγίας, τα δάση, τα ποτάμια και τα βουνά, οι αναρριχήσεις, ο αεροπτερισμός, το καγιάκ, η ιππασία, η παρατήρηση πουλιών, το ψάρεμα, το κυνήγι, η καλλιέργεια και η συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, οι υδατοκαλλιέργειες, η γεωργία, η κτηνοτροφία και άλλες ντόπιες δραστηριότητες που όχι μόνο θα τονώσουν έτι περισσότερο την οικονομία της περιοχής και των κατοίκων, που τόσο ανάγκη έχουν, αλλά και που θα λειτουργήσουν ως κινητήριος δύναμη για την επιστροφή πολλών αποδήμων στα πάτρια εδάφη που πλήττονται από ερήμωση, το φράγμα το οποίο θα τους δώσει το τελειωτικό χτύπημα.Όλα αυτά θα χαθούν για να δοθεί χαρισματικά, και χωρίς κανένα όφελος, ο φυσικός πλούτος και η ομορφιά των Τζουμέρκων βορά στα κατασκευαστικά συμφέροντα, τα μόνα που θα επωφεληθούν από την κατασκευή του φράγματος.Η εμμονή του κ. Παπακωνσταντίνου να επαναφέρει το θέμα είναι αδικαιολόγητη, όπως και της προηγουμένης υπουργού κ. Μπιρμπίλη, η οποία αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Αυτό πηγάζει εκ του γεγονότος της ασέβειας που δείχνει προς το άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο θέτει σαφέστατα τις συνιστώσες προστασίας του περιβάλλοντος, της απορριπτικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τις διεθνείς συνθήκες, την υπάρχουσα ελληνική νομοθεσία και βεβαίως τη δεδηλωμένη αντίθεση φορέων και κατοίκων της περιοχής.Βούληση, εκφρασμένη άποψη και θέση η οποία επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 με πρωτοβουλία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ) και της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών. Συνέντευξη που παραχωρήθηκε προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και στη συνέχεια να ενημερώσουν το κοινό τους για τις θέσεις των Ηπειρωτών επί του θέματος και την πραξικοπηματική και προμελετημένη ενέργεια του κ. Παπακωνσταντίνου να επαναφέρει ένα θέμα το οποίο έπρεπε να είχε κλείσει οριστικά, μετά και την αποτυχημένη απόπειρα της κ. Μπιρμπίλη, αλλά και της προστατευτικής συνταγματικής, ευρωπαϊκής, διεθνούς και ελληνικής νομοθεσίας. Και χαρακτηρίζουμε προμελετημένο το έγκλημα αναλογιζόμενοι πως στην οριοθέτηση του Εθνικού Πάρκου Πίνδου, στο οποίο υπάγονται και τα Τζουμέρκα, είχε εξαιρεθεί όλη η χαράδρα και η κοιλάδα του Αράχθου. Άρα;Την ενημέρωση στη συνέντευξη Τύπου παρακολούθησαν, έλαβαν μέρος και πήραν σαφείς θέσεις οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Άρτας και Ιωαννίνων Π. Στασινός, Δ. Τσιρώνης, Μ. Παντούλας και Αθ. Οικονόμου, η υπεύθυνη περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, το μέλος του πολιτικού γραφείου του Συνασπισμού κ. Β. Πριμηκύρης, εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο κ. Γ. Αναγνωστάκης, εκπρόσωποι αδελφοτήτων, συλλόγων και φορέων της Ηπειρώτικης αποδημίας και πολλοί καλεσμένοι. Τηλεγραφήματα σύμπλευσης και συμπαράστασης απέστειλαν οι βουλευτές Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Τασούλας και Στ. Καλογιάννης, καθώς και ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι των δύο νομών.Επί της ουσίας του θέματος τοποθετήθηκαν αναλυτικά, και αρνητικά στην κατασκευή του φράγματος, με ατράνταχτα επιχειρήματα για τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει σε οικονομία, ανθρώπους και περιβάλλον ο πρόεδρος της ΠΣΕ κ. Γ. Οικονόμου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών κ. Χρ. Λαναράς, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γ. Σεντελές, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Β. Ρίζος, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου κ. Κ. Δημητρίου και Αν. Κοντός και ο ειδικός επιστήμονας σε θέματα υδάτινων πόρων καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρώην δήμαρχος Πρέβεζας κ. Ν. Γιαννούλης.Όλοι τους με οικονομοτεχνικά, πολιτικά, επιστημονικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντολογικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά επιχειρήματα τάχθηκαν εναντίον του φράγματος, κάτι που παρατηρείται σήμερα παγκοσμίως, αφού σε πολλές χώρες απαγορεύεται η κατασκευή νέων (Φινλανδία) ή ανατινάζονται (ΗΠΑ). Τάχθηκαν εναντίον της κατασκευής του 3ου φράγματος στον Άραχθο γιατί αυτό θα επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον όχι μόνο στον άνω ρουν του αλλά και στον κάμπο και τον Αμβρακικό Κόλπο. Και ζήτησαν την απόσυρση των επίμαχων άρθρων 52 και 56 ή και καταψήφισή των όχι μόνο από τους συμπατριώτες βουλευτές αλλά και από άλλους, τους οποίους δεσμεύτηκαν να ενημερώσουν και κινητοποιήσουν ώστε να μην περάσουν τα κυοφορούμενα υπέρ των συμφερόντων σχέδια, με το νομοσχέδιο που θα φέρει την αρχή της επόμενης εβδομάδας ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού με αυτά ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του έργου.Μετά τη συνέντευξη η συνέχεια επί του θέματος δόθηκε στη βουλή, σε συνάντηση που είχαν οι παρόντες στην συνέντευξη βουλευτές και ο πρόεδρος κ. Οικονόμου και μέλη του προεδρείου της ΠΣΕ, συνοδευόμενοι από συνεργάτες τους, με τον υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου, για να του θέσουν,παρουσία και άλλων Ηπειρωτών βουλευτών, το θέμα και να του ζητήσουν την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων.Ο κ. Παπακωνσταντίνου, προετοιμασμένος για τη συνάντηση και ενημερωμένος για τις αντιδράσεις, τα εκατοντάδες ψηφίσματα διαμαρτυρίες και τα καταιγιστικά δημοσιεύματα εναντίον του φράγματος, δεν τους άφησε να μιλήσουν. Έχοντας κατά νου και το φιάσκο του υπουργού Υγείας κ. Ανδ. Λοβέρδου, του οποίου το άρθρο για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων καταψηφίστηκε στη Βουλή, για να μη ρεζιλευτεί και ο ίδιος, προσπάθησε να προκαταβάλει την αντιπροσωπεία παρουσιάζοντας τροποποίηση του άρθρου 56.Η τροποποίηση, όπως δόθηκε, είναι μεν θετική ως προς την προϋφιστάμενη γιατί καταργείται η αδειοδότηση εντός 20 ημερών και χρειάζεται η υποβολή αίτησης από την αρχή, δεν λύνει όμως το πρόβλημα. Αντιθέτως ανοίγει κερκόπορτα επαναφοράς του θέματος κατασκευής του φράγματος στον Άγιο Νικόλαο. Για ν΄αντιληφθείτε τον ελιγμό διαβάστε ολόκληρη τη διάταξη που φέρει τον τίτλο «Εναρμόνιση των περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης με τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών» και θα καταλάβετε.«Στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού των περιφερειών (το οποίο σημειωτέον είναι σε διαβούλευση) τα εγκεκριμένα περιφερειακά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης, επιβάλλεται να τροποποιούνται ή να αναθεωρούνται προκειμένου να εναρμονίζονται προς τις επιλογές ή κατευθύνσεις των εγκεκριμένων περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών. Σε περίπτωση ήδη θεσμοθετημένων περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης ρυθμιστικών σχεδίων, γενικών πολεοδομικών σχεδίων, ζωνών οικιστικού ελέγχου ή άλλων σχεδίων χρήσεως γης, το περιεχόμενο των οποίων δεν καλύπτει επαρκώς τις επιλογές οι κατευθύνσεις των εγκεκριμένων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών και μέχρι την εναρμόνισή τους προς τις επιλογές ή κατευθύνσεις αυτές, η χωροθέτηση των έργων διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων γίνεται με άμεση και αποκλειστική εφαρμογή των επιλογών και κατευθύνσεων των εγκεκριμένων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών». Πιάσε το αυγό και κούρευτο, δηλαδή.Με απλά κατανοητά λόγια κι όχι αινίγματα, η διάταξη αυτή βγάζει το φράγμα από την πόρτα και το μπάζει απ΄το παράθυρο. Και τούτο γιατί υποβαθμίζει τα χωροταξικά σχέδια, τα οποία λαμβάνουν υπόψη και πολλές παραμέτρους για να φτιαχθούν (κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές, κ.λ.). Τέτοιο σχέδιο είναι το από το 2003 χωροταξικό της Περιφέρειας Ηπείρου στο οποίο στηρίχτηκε και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ακύρωσε τόσο την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όσο και την άδεια περιβαλλοντικών όρων της «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΕ. Παράλληλα αναβαθμίζει τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής, τα οποία είναι σίγουρο, ότι θα συμπεριλάβουν το φράγμα και τα οποία εκδίδονται με Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς να περάσουν από τη βουλή.Άρα τι κάνει νιαου-νιάου στα κεραμίδια; Δεν είναι ορατή η επιθυμία της κυβέρνησης και του κ. Παπακωνσταντίνου το έργο να γίνει και για το λόγο αυτό δεν τροποποιείται και η διάταξη του άρθρου 52 που προβλέπει την εξομείωση των μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Και θα το πράξουν κάποια ανύποπτη στιγμή με Προεδρικό Διάταγμα, ότι απεχθέστερο δηλαδή, όπως οι υπουργικές αποφάσεις που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στα τσεπάκια των εθνοπατέρων και τις ακόμη χειρότερες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τους αναγκαστικούς νόμους που περιφρονούν τη βουλή και τους εκπροσώπους μας.Ο ελιγμός του κ. υπουργού ορατός και σαφής και μόνο κουτούς ή ανίδεους θα μπορούσε να πείσει. Όχι όμως την αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής και των βουλευτών που τη συνόδευαν.Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής και ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Β. Αργύρης αντιλήφθηκαν εξαρχής τη μεθόδευση και αντιτάχτηκαν απαιτώντας την απόσυρση και των δύο διατάξεων, κάτι που δεν αποδέχθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναγκάζοντας τον κ. Αργύρη ν΄αποχωρήσει μπροστά στον ξεδιάντροπο εμπαιγμό.Κύριε Παπακωνσταντίνου ξεχνάτε ίσως πως δεν είστε τίποτα παραπάνω από ένας μεταβατικός υπουργός, σε μια κυβέρνηση με έναν πρωθυπουργό με προθεσμία λήξης, που μόνο η Ευρώπη και οι ντόπιοι εκπρόσωποί τους γνωρίζουν και χωρίς καμία σοβαρή ένδειξη πως ανέλαβε να σώσει την οικονομία της χώρας και τους Έλληνες. Μόνο σας έργο είναι η εφαρμογή των μνημονιακών συμβάσεων με την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τις οποίες με ψηλά τα χέρια και πρώτος εσείς αποδεχτήκατε. Ο χρόνος παραμονής και εξόδου σας τακτός και μετρημένος. Άρα δεν έχετε κανένα δικαίωμα να δεσμεύετε την επόμενη κυβέρνηση για θέματα που δεν εμπίπτουν στις επιταγές της τρόικας, ή μήπως εκτιμώ λανθασμένα; Και βεβαίως δεν έχετε κανένα δικαίωμα να εμπαίζετε το λαό της Ηπείρου, προς τον οποίο τόσα πολλά οφείλει όλη η χώρα.Μπορεί να ξεχνάτε, να αγνοείτε ή και να περιφρονείτε όλα αυτά. ¨Ένα μόνο δεν πρέπει να ξεχνάτε. Πως οι Ηπειρώτες έχουν μνήμη. Και να θυμάστε επίσης πως θα τους βρείτε απέναντί σας σε κάθε απόπειρα υφαρπαγής του πλούτου τους αλλά και προσπάθειας υποτίμησης της νοημοσύνης και της αγωνιστικότητάς τους.Και ένα τελευταίο που θα πρέπει να κατέχουν όλοι οι συνετοί πολιτικοί. Δεν είναι δικό μου. Το απηύθυνε σε κάποιους άφρονες της εποχής του ο αείμνηστος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου 1961. Συγκρατείστε το: «Όσοι ανόητα επιδίωξαν την εξουσία καβάλα στην τίγρη, κατέληξαν στο στομάχι της».

Στην Περιφέρεια τα Δημόσια ΙΕΚ

Η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προωθήσει τα αντίστοιχα προγράμματα αλλά και να αποκεντρώσει τη διαδικασία, διαφάνηκε στη χτεσινή συνάντηση εργασίας της ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που έγινε ακριβώς για θέματα που αφορούν στη μετάβαση της επαγγελματικής κατάρτισης προς την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στη λειτουργία και διαχείριση των δημοσίων ΙΕΚ.Μεταξύ των άλλων συζητήθηκε και το να περάσουν στις αρμοδιότητες των Περιφερειών τα Δημόσια ΙΕΚ.Σε δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, σημειώνεται:«Συζητήσαμε για την αποκέντρωση της λειτουργίας των δημοσίων ΙΕΚ. Βάλαμε χρονοδιάγραμμα, ορίζοντας την 1η Ιουλίου 2012 ως ημερομηνία ανάληψης και αποφασίσαμε ότι μαζί με την αρμοδιότητα οι Περιφέρειες θα πάρουν και τους αντίστοιχους πόρους, ενώ παράλληλα πρέπει να εξορθολογιστεί η λειτουργία τους ώστε να είναι βιώσιμη και ποιοτική. Στόχος μας είναι από τα δημόσια ΙΕΚ να αποφοιτούν απασχολούμενοι και όχι άνεργοι. Και αυτό θα επιτευχθεί όταν οι ειδικότητες, ο αριθμός των εκπαιδευομένων και η εν γένει λειτουργία τους θα αποφασίζονται από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναπτυξιακούς της στόχους και προοπτικές».Στη σύσκεψη παρευρέθηκε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παντελής Κολόκας, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση και σημείωσε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την πρόκληση αφού έχει προωθήσει ήδη με συγκεκριμένο τρόπο τη Διά Βίου Εκπαίδευση και έχει καταθέσει τις προτάσεις της.

3ήμερο Γαλλικού Κινηματογράφου στο Πολυθέαμα

Ο Ελληνογαλλικός σύλλογος Ιωαννίνων και το inculture.gr σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, φέρνουν στα Ιωάννινα 5 ταινίες από την εβδομάδα Γαλλικού κινηματογράφου στο θέατρο Πολυθέαμα (αίθουσα 1 ) στις 3-4-5 Φεβρουαρίου.Πρόγραμμα προβολών:
Παρασκευή 3-2/2012
· Villa Amalia στις 21.00
 Σάββατο 4-2/2012
· Les Beaux Gosses / Τα Ομορφόπαιδα στις 19.00
 · Les Aventures extraordinaires d'Adele Blanc/ Οι απίστευτες περιπέτειες της Αντέλ στις 21.00
Κυριακή 5-2/2012
· Άρθουρ 3: ο πόλεμος των δυο κόσμων στις 18.30
· Les Petits Mouchoirs / Μικρά αθώα ψέματα στις 21.00

ΑΡΤΑ: Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη

Ημερίδα στην Άρτα με θέμα: Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό Διαμέρισμα Μεσόπυργος, στην Κοιλάδα του Αχελώου, στις 4 Φεβρουαρίου 2012.Την ημερίδα διοργανώνει ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, με την υποστήριξη του Γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.Στην εκδήλωση αναμένεται να συμμετέχουν, μεταξύ άλλων και ο κ. Γιώργος Πεταλωτής, Υφυπουργός Δικαιοσύνης, αλλά και οι κ. Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπαστάμκος, Ευρωβουλευτής ΝΔ, κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, Γερμανός Ευρωβουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων και Χαράλαμπος Αγγουράκης, Ευρωβουλευτής ΚΚΕ.

Εκδήλωση μνήμης για τους 2.000 Γιαννιώτες Εβραίους του "Ελληνοκαυτώματος"

Εκδήλωση για την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ελληνοκαυτώματος» οργανώνει το Σάββατο 28 Ιανουαρίου η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων.Η 27η Ιανουαρίου έχει οριστεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως «Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Με αυτή την ευκαιρία, θα γίνει στα Γιάννινα, η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα έξι εκατομμύρια αθώων Εβραίων της Ευρώπης και το 1,5 εκ. παιδιών που χάθηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα και βέβαια για τους 2.000 Γιαννιώτες Εβραίους που δεν επέστρεψαν ποτέ στα σπίτια τους, θύματα του ναζισμού.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, χαιρετισμούς, ομιλία από τον Ν. Δαββέτα συγγραφέα, το «Μαουτχάουζεν» των Μίκη Θεοδωράκη - Ιάκωβου Καμπανέλλη με τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών και προβολή της ταινίας «Νύχτα στην ομίχλη» του Αλαίν Ρεναί
.

«ΑΝΑΣΑ» για τον Αμβρακικό

Οι εργασίες της 1ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης και της 1ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Συντονισμού και Εξειδίκευσης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Αμβρακικού (ΑΝΑΣΑ) θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 στο Δημαρχείο Αμφιλοχίας. Στις εργασίες θα παραβρεθεί ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης, Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης και της Επιτροπής Συντονισμού και Εξειδίκευσης.

Η Ήπειρος αποχαιρετά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αποχαιρετά τον κορυφαίο Έλληνα δημιουργό Θόδωρο Αγγελόπουλο. Ο τραγικός χαμός του αποτελεί μια εθνική, παγκόσμια απώλεια σε δύσκολους καιρούς. Ο κινηματογραφικός, ποιητικός, αποκαλυπτικός του λόγος ήταν περισσότερο απαραίτητος σε όλους μας στις δύσκολες μέρες που ζούμε. Η “Άλλη Θάλασσα”, στα γυρίσματα της οποίας “έφυγε” τόσο αναπάντεχα ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, μιλούσε ακριβώς για τη μεγάλη κρίση του σήμερα, αφορώντας τους περισσότερους από εμάς.Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ξεκίνησε το έργο του από την Ήπειρο με την “Αναπαράσταση” πριν από 41 χρόνια. Η πρώτη του ταινία γυρίστηκε εξολοκλήρου στην Ήπειρο, αποκαλύπτοντας σε όλο τον κόσμο την άλλη Ήπειρο, την άλλη Ελλάδα. Στο κατοπινό του έργο η Ήπειρος αποτέλεσε διαρκή επιστροφή και αναφορά του μεγάλου δημιουργού. Μερικές από τις πιο όμορφες σκηνές στις ταινίες του (“Θίασος”, “Κυνηγοί”, “Μεγαλέξαντρος”, “Μελισσοκόμος”, “Τοπίο στην Ομίχλη”) γυρίστηκαν στα Γιάννενα και την Ήπειρο.Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος είχε ήδη αποφασίσει να τιμήσει τον Θόδωρο Αγγελόπουλο με δύο εκδηλώσεις στη διάρκεια του 2012. Η πρώτη εντάσσεται στο αφιέρωμα “ΗΠΕΙΡΟΣ, ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ” τον Μάιο και η δεύτερη, με τίτλο “Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ”, έχει προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο στο Ίτς Καλέ, στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Και στις δύο αυτές εκδηλώσεις, σε επιμέλεια του μόνιμου συνεργάτη του Θόδωρου Αγγελόπουλου και Εφόρου Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. Αλέξανδρου Λαμπρίδη. Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν πλέον σαν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, σαν ένα μικρό αντίδωρο των απανταχού Ηπειρωτών στο μεγάλο δημιουργό που τίμησε το γενέθλιο τόπο μας. Το βλέμμα του, όπως αποτυπώθηκε κινηματογραφώντας τον τόπο μας, θα είναι για πάντα ζωντανό, προσφέροντας ως δωρεά και στις γεννεές του μέλλοντος αθανασία στην άλλη Ήπειρο, την Ήπειρο του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Καλό του ταξίδι στην “Άλλη Θάλασσα”...

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πάργας

Παρουσία του νέου Περιφερειακού Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Αρχιπυράρχου Δημητρίου Στάμου, εκπροσώπων της δημοτικής αρχής και του Λιμεναρχείου Πάργας, Αξιωματικών και πλήθους πυροσβεστών πραγματοποιήθηκε χθες η καθιερωμένη κοπή πίτας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάργας στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας. Ο νέος Διοικητής Π.Υ. Ηπείρου ευχήθηκε στο προσωπικό για μία καλή χρονιά με οικογενειακή και προσωπική ευτυχία, και με το δυνατόν λιγότερες πυρκαγιές ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2012 για το καλό του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος. Ο Διοικητής της Π.Υ. Πάργας Πυραγός Γκούμας Γεώργιος, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την τιμητική παρουσία τους, ευχήθηκε καλή χρονιά και να συνεχίσει η Π.Υ. Πάργας να προσφέρει το μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής.Συγκινητική ήταν η παρουσία στην εκδήλωση απόστρατων πυροσβεστών της Π.Υ. Πάργας που ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά στην πρόσκληση και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με νέους πυροσβέστες και να μεταφέρουν εμπειρίες και μηνύματα από την δικιά τους υπηρεσιακή πορεία.Με το πέρας της εκδήλωσης, ο νέος Περιφερειακός Διοικητής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό της Π.Υ. Πάργας, να ακούσει τα προβλήματά τους και να δώσει κάποιες αρχικές κατευθύνσεις για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού έργου στην κοινωνία.

Κλινικές στο όριο λόγω υποστελέχωσης


Ακριβά πληρώνουν ασφαλισμένοι και εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων τις αλλαγές που επιχειρούνται από το Υπουργείο, με λογιστικά και οικονομικά κριτήρια.Η αδυναμία προσλήψεων, αλλά και η «εισαγωγή» ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, έχουν ως αποτέλεσμα από την μια μεριά να χάνεται κάθε έννοια της δημόσιας και δωρεάν υγείας και από την άλλη να δημιουργεί γιατρούς διαφόρων «ταχυτήτων» μέσα στα νοσοκομεία.Την ώρα που με τεχνάσματα και συνεχείς τροπολογίες ο Υπουργός Ανδρ. Λοβέρδος προσπαθεί να βρει τρόπους για να καλύψει τα τεράστια κενά στο ιατρικό προσωπικό, κλινικές και τμήματα βρίσκονται λίγο πριν το «λουκέτο», με τις συνέπειες που έχει αυτό για τους ασθενείς των Ιωαννίνων και ολόκληρης της Ηπείρου.Άμεσο κίνδυνο, λόγω έλλειψης γιατρών, αντιμετωπίζουν η Νευροχειρουργική κλινική, το Αγγειοχειρουργικό Τμήμα και η Πλαστική Χειρουργική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και ακολουθούν η Παθολογική, η ΩΡΛ και η Ενδοκρινολογική κλινική του νοσοκομείου Χατζηκώστα, η Παθολογική του νοσοκομείου Άρτας, η Παθολογική κλινική και το τμήμα αναισθησιολογία των νοσοκομείων Πρέβεζας και Λευκάδας.Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο Λευκάδας συντάσσει δελτίο «μη εφημερίας», σε αντίθεση με το δελτίο εφημερίας, αφού δεν μπορεί να ανταπεξέρθει.Η κατάσταση είναι τραγική, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου, Δημήτρη Νικολόπουλο, που υπογράμμισε τον μεγάλο φόρτο που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία και εξαιτίας του ΕΟΠΠΥ, που δεν λειτουργεί όπως τουλάχιστον θα έπρεπε.Σχολιάζοντας πρόσφατες δεσμεύσεις του Υπουργού απέναντι στον Βουλευτή Ιωαννίνων Θανάση Οικονόμου, για προτεραιότητα στην πρόσληψη επικουρικού ιατρικού προσωπικού, αλλά και στην απασχόληση ιδιωτών γιατρών, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΠΥ στα δημόσια Νοσοκομεία, ο κ. Νικολόπουλος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα.Χαρακτήρισε μάλιστα τον κ. Λοβέρδο «μακελάρη» της δημόσιας υγείας» και του καταλόγισε την γενικότερη επίθεση στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων.«Το πρώτο δείγμα ήταν τα απογευματινά ιατρεία των Πανεπιστημιακών Καθηγητών, το δεύτερο ήταν η εργασία ιδιωτών με μπλοκάκι μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, έπειτα η μεταφορά των ιδιωτών του ΙΚΑ που είναι πλέον στο ΕΣΥ με τα ιδιωτικά τους ιατρεία και τώρα μεταφέρονται οι γιατροί του ΕΟΠΠΥ που θα κάνουν απογευματινά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία, για τα οποία θα πληρώνονται από τους ασφαλισμένους. Έχουμε πλήρη ιδιωτικοποίηση της Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 Κινητοποιήσεις  με ανοιχτά νοσοκομεία
Οι Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών βρίσκονται στη διαδικασία συνελεύσεων για να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν λόγω της έλλειψης υλικών και προσωπικού, αλλά και θέματα όπως η απλήρωτη εργασία που εντείνεται με τις εφημερίες. Στόχος των γιατρών είναι οι κινητοποιήσεις να στοχεύουν στην «καρδιά» της τρόικας, δηλαδή στα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων, για αυτό σκοπεύουν να τα κρατήσουν ανοιχτά, αλλά χωρίς κόστος για τους ασθενείς. «Στις κινητοποιήσεις αυτές πρέπει να συμμετέχει ολόκληρη η κοινωνία αν θέλει να έχει ένα σύστημα υγείας που της αξίζει και δεν θα αφεθείς να πεθάνει στους δρόμους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ελευθερια