Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Επιχειρηματίες και στα Γιάννινα εκβίαζε το κύκλωμα τοκογλύφων!

Ραγδαίες οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών
Μέχρι και τα Γιάννινα έφθανε το κύκλωμα τοκογλύφων από τη Θεσσαλονίκη, που εκβίαζε επιχειρηματίες, αποσπώντας τους μεγάλα ποσά. Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών έχουν συγκλονίσει το Πανελλήνιο, αφού αποδεικνύεται, ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν στήσει μια καλά οργανωμένη… φάμπρικα, από την οποία δεν ξέφευγαν ακόμη και γνωστά πρόσωπα.Όπως αποκάλυψε χθες στον ΣΚΑΙ, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν στο τόξο Σέρρες – Θεσσαλονίκη - Γιάννινα, όπου είχε εκβιάσει αρκετούς επιχειρηματίες!Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι πάνω από 2.000 επιχειρηματίες στη Βόρεια Ελλάδα είχαν πέσει θύματα των τοκογλύφων, εκ των οποίων 53 έχουν συλληφθεί και χθες οδηγήθηκαν στον ανακριτή. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η σχηματισθείσα δικογραφία ήταν τόσο μεγάλη, που μεταφέρθηκε στον Εισαγγελέα με… καροτσάκι του σούπερ μάρκετ!

Έχασαν τα πάντα!..
Τα θύματα του κυκλώματος στην κυριολεξία έχασαν τα πάντα. Σπίτια, εργοστάσια, αυτοκίνητα όλα πήγαν στο βωμό του κυκλώματος, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε χωριστεί σε τέσσερις οργανώσεις και συνολικά αριθμούσε πάνω από 300 μέλη!Μάλιστα, οι έρευνες της Αστυνομίας είχαν ξεκινήσει από το Μάιο του 2011, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το επιτόκιο που ζητούσαν από τα θύματά τους ξεκινούσε από 15% και έφθανε ακόμη και στο 80%!Όπως έγινε γνωστό χθες, τα μέλη του κυκλώματος είχαν στη διάθεσή τους μέχρι και έγγραφες οδηγίες για το τι θα πουν σε περίπτωση που καλούνταν για ανάκριση από την Αστυνομία!

Κάνουν θραύση…
Πάντως, λόγω της κρίσης, θραύση κάνουν, όχι μόνο στα Γιάννινα, αλλά και σε όλη την Ήπειρο οι λογής- λογής τοκογλύφοι.Εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη μικρομεσαίων επιχειρηματιών –κυρίως ιδιοκτητών καφέ, μπαρ και εστιατορίων- για ρευστό, πλησιάζουν τα θύματά τους και τους δανείζουν χρήματα με τέτοιο επιτόκιο, που είναι σχεδόν… αδύνατο να τα επιστρέψουν μετά οι επιχειρηματίες. Δρώντας μεμονωμένα και χρησιμοποιώντας ως όπλο την εχεμύθεια βρίσκουν τους υποψήφιους πελάτες, οι οποίοι αναζητούν ρευστό, για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Παράλληλα, άλλοι υπόσχονται να τους λύσουν όλα τα προβλήματα, όπως για παράδειγμα να τους εξασφαλίσουν τα χρωστούμενα από τρίτους ή να τους λύσουν όλες τις εκκρεμότητες με την Εφορία κ.α.

Τα ενεχυροδανειστήρια 
Βέβαια, εκτός από τους τοκογλύφους, «χρυσές δουλειές» κάνουν το τελευταίο διάστημα και τα ενεχυροδανειστήρια στην Ήπειρο. Αυτά δουλεύουν κυρίως με πολίτες που έχουν ανάγκη το ρευστό για να μπορέσουν να πληρώσουν υποχρεώσεις, όπως τα συνεχή «χαράτσια», γι’ αυτό και πωλούν χρυσαφικά και άλλα κοσμήματα μπας και καταφέρουν να βρουν τα απαιτούμενα χρήματα.Από αυτό το σημείο, δηλαδή τα ενεχυροδανειστήρια, μέχρι τους τοκογλύφους που λυμαίνονται και τους επιχειρηματίες της Ηπείρου, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη και δικαιολογημένα οι πολίτες ζητούν προστασία από το Κράτος.«Υπάρχουν άτομα που λόγω της κρίσης, εκμεταλλεύονται την ανάγκη των πολιτών και πλουτίζουν. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό» σημειώνουν.Πάντως, πολλοί είναι οι Γιαννιώτες που θυμούνται τις εποχές… Γούκου, τονίζουν όμως, ότι τα τωρινά κυκλώματα είναι εντελώς διαφορετικά, αφού είναι ικανά να οδηγήσουν τα θύματά τους μέχρι και στην αυτοκτονία, όπως πιστεύεται, ότι έχει γίνει με αυτό της Θεσσαλονίκης…

 ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δύο επιχειρησιακές συμβάσεις στην Ήπειρο


Δύο επιχειρησιακές συμβάσεις σε επιχειρήσεις της Ηπείρου παρουσίασαν στα μέλη της τρόικας χθες οι αρμόδιοι του υπουργείου Εργασίας, κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Τρίτη, ανάμεσα στους αριθμούς για όλη την υπόλοιπη χώρα.Η μια από αυτές είναι στα Γιάννενα και αφορά επιχείρηση αντιπροσωπείας αυτοκινήτων, όπου η νέα σύμβαση υπογράφηκε με δημιουργία ένωσης προσώπων, όπως ορίζει ο πρόσφατος νόμος. Στις δύο επιχειρήσεις, οι μειώσεις των μισθών έφτασαν το 20 και 29% αντίστοιχα, σε σχέση με τους αρχικούς μισθούς των εργαζόμενων. «Εμείς καταγγείλαμε το γεγονός ως Εργατικό Κέντρο» τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Φασούλης, ο οποίος προσθέτει ότι η περίοδος των Χριστουγέννων ήταν γενικώς δύσκολη. Έγιναν οκτώ επίσημες καταγγελίες για τη μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων, εκ των οποίων οι δύο κατέληξαν σε συμβιβασμό με καταβολή των χρημάτων και οι υπόλοιπες πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης, με αυτόφωρα κ.λπ.«Πέραν όμως των επισήμων καταγγελιών, στο Εργατικό Κέντρο έφτασαν άλλες είκοσι ανεπίσημες, οι οποίες δηλαδή δεν πήγαν στα αρμόδια όργανα και δεν ξέρουμε τι έγινε με τις συγκεκριμένες υποθέσεις» συνεχίζει ο κ. Φασούλης. «Είχαμε κρούσεις, αλλά οι εργαζόμενοι φοβούνται, οι περισσότεροι έκαναν ανώνυμες καταγγελίες», καταλήγει. Συνολικά, σε όλη τη χώρα κατατέθηκαν 1.545 επίσημες καταγγελίες για μη καταβολή δώρου.

Αυξάνεται η «σπαστή» εργασία
Σύμφωνα με τα γενικά στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας πανελλαδικά, για το τελευταίο δίμηνο, σε όλη τη χώρα έγιναν 52 επιχειρησιακές συμβάσεις οι οποίες αφορούν 17.531 εργαζόμενους, έναντι 12, όλο το υπόλοιπο 2011. Άλλες 1.727 επιχειρήσεις που απασχολούν 11.085 εργαζόμενους, υπέβαλαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του έτους, πίνακα προσωπικού με μειωμένες αποδοχές, κάνοντας χρήση του άρθρου 30 του Ν. 3996/2011. Επίσης, κατά το τρομακτικό 631,89% είναι αυξημένες σε όλη τη χώρα οι συμβάσεις για εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση της εργοδοσίας, σε σχέση με ό,τι ίσχυε το 2010. Συνολικά, μέσα στο 2011 «χάθηκαν» 58.962 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε όλη τη χώρα, οι οποίες μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 54,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τέλος, σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, οι επιλυθείσες εργατικές διαφορές παρουσιάζουν φέτος αύξηση κατά 4,84% σε σχέση με πέρσι και κατά 0,80% σε σχέση με το 2009 και αύξηση 8,15% σε σχέση με το 2010.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Στη δημοσιότητα η λίστα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

Λίστα με 4.152 ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου που χρωστούν συνολικά (ληξιπρόθεσμες οφειλές) 14,877 δισ. ευρώ, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Στη λίστα δεν περιλαμβάνονται οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση των οφειλών τους.

Την βιολογική γεωργία προωθεί ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας

Ο στην προσπάθειά του να προωθήσει τη βιολογική γεωργία στην Προστατευόμενη Περιοχή ενημερώνει τους επαγγελματίες αγρότες για τη δυνατότητα που τους δίνεται να συμμετάσχουν στη δράση 1.1. «Βιολογική Γεωργία» του μέτρου 2.1.4.Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 του Καν.(ΕΚ) 1698/2005 του Συμβουλίου για τη στήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο.Περίοδος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης έχει οριστεί η περίοδος από 16/01/2012 έως 29/02/2012. Για την παρούσα πρόσκληση το σύνολο των πιστώσεων ανέρχεται σε σαράντα εκατομμύρια ευρώ (40.000.000 €), και αφορούν Δημόσια Δαπάνη.Οι ενδιαφερόμενοι για πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων μπορούν να απευθύνονται στους παρακάτω φορείς:στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ήστη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της αιρετής Περιφέρειας κατά περίπτωση ήστα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου & Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού & Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) ήστις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ). Η άσκηση της Βιολογικής Γεωργίας έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία των φυσικών πόρων (έδαφος νερό, αέρας) και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στόχοι που ταυτίζονται με αυτούς του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η μακροχρόνια αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες έχει επιφέρει σοβαρή υποβάθμιση στη λίμνη που συνεπάγεται επιδείνωση του φαινομένου του ευτροφισμού, αλλά και στα εδάφη της παρόχθιας –παράκτιας ζώνης. Όπως αναφέρεται και στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (4.4.) η ανάπτυξη ευτροφικών συνθηκών επηρεάζει όλα τα υδρόβια είδη της πανίδας. Τα φυτοφάρμακα εκτός από την βιοσυσσώρευση τοξικών ουσιών στο νερό επηρεάζουν και τα χερσαία είδη (άμεσα ή έμμεσα) όπως για παράδειγμα το κιρκινέζι και τους αετομάχους.

«Παρών» Χ.Καστανίδη σε ευρύτερη προσπάθεια ανασύνταξης της κεντροαριστεράς

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής και πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ανασύνταξης της κεντροαριστεράς πάνω στο δίλημμα «δημοκρατία ή αγορές».Απαντώντας στην ερώτηση αν θα θέσει υποψηφιότητα είπε: «Θα ήταν αστόχαστο να σκεφθεί κανείς ότι όσοι θα επιχειρήσουν να αλλάξουν την κεντροαριστερά στην Ελλάδα, θα είναι απόντες από τα μεγάλα στοιχήματα».Ο κ. Καστανίδης μίλησε σε εκδήλωση της εφημερίδας Free Sunday. Μεταξύ των ερωτήσεων που δέχθηκε ήταν και για την κριτική που άσκησε ο Κώστας Σημίτης στο Μνημόνιο.«Εχω μάθει στη ζωή κου να μην αποδομώ τίποτε που ανήκει στην ιστορία μου, την προσωπική και τη συλλογική. Με τον Κώστα Σημίτη, παρά το γεγονός ότι τον στήριξα όταν εκλέχθηκε, όταν ακόμη κανένας δεν έκανε λόγο και δεν χρησιμοποιούσε στο έρκος των οδόντων τη λέξη εκσυγχρονισμός, διαφώνησα, συγκρούστηκα μαζί του, αποχώρησα από την κυβέρνηση, για λόγους που είναι ευρύτερα γνωστοί, αλλά ουδέποτε τον αποδόμησα. » Γιατί κι αυτός είναι κομμάτι της ιστορίας, της συλλογικής ιστορίας και της προσωπικής μου ζωής. Κατά τον ίδιο τρόπο, ούτε τώρα θα τον αποδομήσω. Εχω μάθει να σέβομαι τα διαδοχικά βήματα στη ζωή μας, στη συλλογική ζωή και στην προσωπική ζωή. Και υπολογίζω ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να συμπεριφέρεται ο καθένας από μας, άρα και ο ίδιος ο Σημίτης, σε σχέση με την ιστορία του κόμματος του οποίου ηγήθηκε.» Κατά την άποψη μου, ο κ. Σημίτης δικαιούται να εκφράζει την άποψη του ότι θα έπρεπε να ήταν καλύτερο το Μνημόνιο, αλλά θα έπρεπε να προστρέξει εκείνη τη δύσκολη περίοδο του Μαΐου του 2010 να προσφέρει τις πολύτιμες εμπειρίες του πρώην πρωθυπουργού.»

Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τα εργασιακά

Παράταση μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας δόθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων της τρόικας για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων στα εργασιακά και τις επικουρικές συντάξεις.Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η σημερινή τρίωρη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με το επταμελές κλιμάκιο της τρόικας, έγινε σε καλό κλίμα και συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.Όπως διευκρίνισαν οι εκπρόσωποι της τρόικας η συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας δεν θεωρείται ως χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου, τον οποίο, όπως διαβεβαίωσαν, σέβονται απολύτως.Τα χρονικά περιθώρια, πάντως, στενεύουν αφού είναι γνωστό, ότι μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να κλείσουν όλα τα θέματα που θεωρούνται ως προαπαιτούμενα για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρευρίσκοντο, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Αννα Στρατινάκη και υπηρεσιακοί παράγοντες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν λεπτομέρειες για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου και επανέφεραν όλα τα θέματα που έχουν θέσει κατά καιρούς, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στις κατώτερες αμοιβές και του 13ου και 14ου μισθού. Μεταξύ άλλων επανέλαβαν ότι θεωρούν τη μείωση του μισθολογικού κόστους προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.Από την πλευρά του υπουργείου, επισημάνθηκε πως μια οριζόντια μείωση των αμοιβών θα αυξήσει την ύφεση και θα μειώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, με δεδομένο ότι οι αμοιβές των εργαζομένων, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν υποστεί μεσοσταθμικά μειώσεις της τάξης του 12%. Σημείωσαν μάλιστα, πως ήδη υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες που παρέχονται στους εργοδότες για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και επικαλέστηκαν τα πρόσφατα στοιχεία του ΣΕΠΕ που αποδεικνύουν αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων που συμφωνούνται, με βάση το άρθρο 37, καθώς και των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Το ΠΑΣΟΚ θα πάει καλύτερα με νέα ηγεσία, εκτιμά ο Ανδρέας Λοβέρδος

Την εκτίμηση πως το ΠΑΣΟΚ θα πάει καλύτερα στις εκλογές με νέα ηγεσία, εκφράζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Σε συνέντευξή του στο Βήμα, ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει πάντως πως αυτό δεν αρκεί για να πάει καλά το κόμμα, το οποίο όπως τονίζει, θα πρέπει να αλλάξει και πολιτική και φυσιογνωμία.Ο κ. Λοβέρδος, στη συνέντευξή του, τονίζει πως είναι βέβαιος για την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την ηγεσία του κόμματος, επισημαίνοντας πως ήδη "είμαστε στην επόμενη μέρα και ο χρόνος τρέχει αντίστροφα".Παράλληλα εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες έχουν πάει χρονικά πιο πίσω, καθώς, όπως λέει "δεν υπάρχει χρόνος αυτές τις κρίσιμες εβδομάδες για κομματικές διεργασίες".

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα

Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ με τα στελέχη της τρόικας, στα γραφεία του κόμματος στη Λεωφόρο Συγγρού.Στη, διάρκειας μιας ώρας, συνάντηση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σε καλό κλίμα, "έπεσε στο τραπέζι" και το θέμα του "ψαλιδίσματος" των επικουρικών συντάξεων, χωρίς όμως να υπάρξει εμβάθυνση στο θέμα.Σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ, ωστόσο, δεν ετέθη θέμα της μείωσης του 13ου και 14ου μισθού, ενώ εκτίμηση στελεχών του κόμματος είναι πως ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, αλλά μόνον σκέψεις και συζητήσεις.Πηγές της ΝΔ τονίζουν πως η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ουσιαστικά και τεχνικά ζητήματα και πως το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ παρουσίασε τις γνωστές θέσεις του κόμματος για τα θέματα φορολογίας και ανάπτυξης.Στελέχη, πάντως, που παρέστησαν στη συνάντηση, εκφράζοντας την προσωπική τους εκτίμηση, εξέφραζαν την άποψη ότι "είναι σαφές πως σιγά σιγά το καράβι στρίβει", καθώς, όπως πρόσθεταν, φαίνεται πως τα στελέχη της τρόικας αρχίζουν και κατανοούν την ανάγκη να υπάρξουν και μέτρα που θα οδηγούν στην ανάπτυξη, ενώ φαίνεται πως προβληματίζονται και για σειρά μέτρων που δεν έχουν μέχρι σήμερα ουσιαστικά αποτελέσματα.