Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Δηλώσεις Ντόρας Μπακογιάννη μετά από σύσκεψη με τους φορείς των Ιωαννίνων

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μετά από σύσκεψη με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Ντόρα Μπακογιάννη: Σε όλη την Ελλάδα το πρόβλημα είναι το ίδιο. Ιδιαίτερα εδώ στα Γιάννενα όπου η ανεργία είναι πλέον η υψηλότερη σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανοίξουν, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και να προσλάβουν νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν πρέπει να φύγουν στο εξωτερικό. Η Δημοκρατική Συμμαχία κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. Η ελληνική επιχείρηση πρέπει να ζήσει, διότι άλλως πως η κοινωνική έκρηξη έρχεται.
Δημοσιογράφος: Ποια είναι η εικόνα που αποκομίσατε από την ΕΛΕΠΑΠ;
Ντόρα Μπακογιάννη: Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι ξεπερνούν εαυτούς και θέλω σε αυτό το σημείο να συγχαρώ τις κυρίες οι οποίες κάνουν αυτή την τεράστια προσπάθεια, για να στηρίξουν τα παιδιά με ιδιαιτερότητες. Λυπούμαι που πλέον η ελληνική πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να τους στηρίξει, διότι απλούστατα δεν εννοεί ακόμη και σήμερα να ιεραρχήσει σωστά τις ανάγκες. Να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν φορείς οι οποίοι κάνουν ξεκάθαρα καλή δουλειά, με απόλυτη διαφάνεια και στηρίζουν κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη και άλλοι που απλώς σπαταλούν το χρήμα.

Συναντήσεις του Δημάρχου στην Αθήνα


Το Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης και το Ρυθμιστικό Σχέδιο αποτέλεσαν τα βασικά αντικείμενα των συζητήσεων και συσκέψεων, που είχε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.Ο Δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά τη Γενική Διευθύντρια του Γραφείου του κ. Σηφουνάκη και τις υπηρεσίες του Υπουργείου, για όλες τις αδειοδοτήσεις και τις δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα στην παραλίμνιο (περιοχή Βογιάννου- Αύλακα) με στόχο να έχει πλήρη εικόνα το Υπουργείο για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί.Το ίδιο θα επαναλάβει και στα Γιάννινα, εντός των επομένων ημερών.Παράλληλα ζήτησε από το Υπουργείο να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος Λίμνης, επισπεύδοντας και ολοκληρώνοντας τη δημόσια διαβούλευση.Κατέστησε δε σαφές ότι αυτό που προέχει στο Προεδρικό Διάταγμα δεν είναι η ενσωμάτωση νόμων και άλλων διαταγμάτων, καθότι αυτά παραμένουν σε ισχύ, αλλά η δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου για την παραλίμνια ζώνη.Ο κ. Φίλιος ζήτησε επίσης την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του Ρυθμιστικού, σημειώνοντας ότι κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος του Λεκανοπεδίου και επανέλαβε την πρόταση για ορισμό διοίκησης στον Οργανισμό Ρυθμιστικού, προκειμένου κι αυτή να συμβάλλει στην ολοκλήρωση της διαβούλευσης και τη θεσμοθέτησή του.Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος εκδόθηκε τέλος το έγγραφο με το οποίο ο Δήμος μπορεί πλέον να παραστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου θα συζητηθεί το Σχέδιο Σεισμοπλήκτων.
-Ο Δήμαρχος επισκέφθηκε τον ΕΟΤ όπου συμμετείχε σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων και της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής με δύο βασικά αντικείμενα. Την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής στο Πέραμα και την ανάπλαση του παραδοσιακού κέντρου Περάματος, έργο για το οποίο έχει αποσταλεί η πρόταση του Δήμου και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΟΤ για την υποβολή του στο ΕΣΠΑ. Για το πρώτο έργο έγινε συνάντηση και με τη Διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομικών, όπου συμφωνήθηκε ο τρόπος υποβολής της πρότασης, δεδομένου ότι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου μέρους της έκτασης είναι ο Δήμος Ιωαννιτών.Με την διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομικών έγινε συζήτηση και για τα Κληροδοτήματα του Δήμου και για τις δυνατότητες που παρέχει ο νέος Κώδικας και το θεσμικό πλαίσιο η εκπόνηση του οποίου έχει ολοκληρωθεί, ενώ από τον Δήμαρχο ζητήθηκε η εκπροσώπηση της Ηπείρου στις Διοικήσεις όλων των Κληροδοτημάτων Ηπειρωτών ευεργετών που βρίσκονται στην Αθήνα.
-Ο Δήμαρχος επισκέφθηκε την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, όπου ζήτησε την παράταση παραχώρησης της έκτασης στα Λιθαρίτσια. Το πάρκο είχε παραχωρηθεί στο Δήμο Ιωαννιτών για μία 25ετία, η οποία έληξε το 2011. Η παράταση παραχώρησης, για την οποία υπήρξε δέσμευση ότι θα γίνει άμεσα, είναι απαραίτητη ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το έργο ανάπλασης που είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
-Παρέμβαση έγινε και στο Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να επισπευστεί η συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της μελέτης για την αποκατάσταση της Όασης.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σειρά συναντήσεων για θέματα που εκκρεμούν είχε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων στο Υπουργείο Εσωτερικών. Μεταξύ των άλλων ο κ. Φίλιος ζήτησε την επίσπευση εγκρίσεων που απαιτούνται για έργα της ΔΕΥΑΙ που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.Ο Δήμαρχος ζήτησε επίσης την επίλυση του προβλήματος που έχει διαπιστωθεί με τους ιδιωτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι εξακολουθούν να μην αποδίδουν στο Δήμο τα ανταποδοτικά τέλη.Υπέβαλλε την πρότασή του για παραχώρηση- μίσθωση δημοτικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε ακτήμονες, ενώ ζητήθηκε και ρύθμιση που θα επιτρέπει την αξιοποίηση δημοτικών και κοινοτικών κτιρίων που παραμένουν κλειστά. -Ο κ. Φίλιος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, το οποίο μαζί με το Δήμο Ιωαννιτών έχουν στην ιδιοκτησία τους δύο ακίνητα στην πλατεία Ομονοίας. Στη Γενική Συνέλευση που έγινε αποφασίστηκε η αντικατάσταση των διαχειριστών, καθώς είχαν διαπιστωθεί προβλήματα στη συνεργασία. Με τον Πρόεδρο του Νοσοκομείου συνομολογήθηκε η πρόθεση να προχωρήσουν εργασίας αποκατάστασης των δύο κτιρίων τα οποία παρουσιάζουν μεγάλες φθορές ώστε να αυξηθεί η εμπορική τους αξία.
-Ο κ. Φίλιος μετείχε στην εκδήλωση που έγινε στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, όπου βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι κωπηλάτες και ο πολυνίκης Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων. Στο περιθώριο της εκδήλωσης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, με τον οποίο συζήτησε διάφορα θέματα της αρμοδιότητάς του.
-Τέλος σήμερα το απόγευμα ο Δήμαρχος θα παραστεί σε συνάντηση Ηπειρωτών Λογοτεχνών, όπου θα συζητηθεί και η πρόταση για την οργάνωση συμποσίου με αντικείμενο την ιστορία της Ηπείρου μέσω της λογοτεχνίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γαλατσίου διοργανώνει Ηπειρωτικό Αντάμωμα

Ο Σύλλογος των Ηπειρωτών του Γαλατσίου διοργανώνει Ηπειρωτικό Αντάμωμα,σήμερα Παρασκευή 20-01-2012, στις 21.00' στην ''ΟΜΟΡΦΗ ΝΥΧΤΑ'', Ζήνωνος 5, Γαλάτσι.Οι Ηπειρώτες και οι φίλοι της Ηπείρου, θα διασκεδάσουν ηπειρώτικα μέχρι πρωίας, με την μουσική ζυγιά του καταξιωμένου Ηπειρώτη καλλιτέχνη- τραγουδιστή Σάββα Σιάτρα και θα γευτούν εδέσματα ηπειρώτικης προέλευσης και μαγειρεμένα με παραδοσιακό τρόπο.Το αντάμωμα θα ανοίξει, η παραδοσιακή χορωδία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδία Ελλάδος υπό την διεύθυνση του καταξιωμένου δασκάλου της πολυφωνίας Βαγγέλη Κώτσου
.

Υγεία και δύναμη ευχήθηκε ο Δ/της του «Χατζηκώστα»

Στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε χθες η Διοίκηση του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» και το προσωπικό του νοσηλευτικού Ιδρύματος.Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, καθώς και ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βασίλης Δημόπουλος και ο υποδιοικητής Ανδρ. Φωτόπουλος.Την πίτα έκοψε ο Διοικητής του «Χατζηκώστα» Φώτης Βάββας, ο οποίος φέτος κατά την ομιλία του αρκέστηκε σε ευχές για υγεία και δύναμη, ενώ δεν έκανε τον καθιερωμένο απολογισμό του Ιδρύματος. Αυτός, όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και θα έχει να κάνει με τα ενιαία νοσήλια, τις προμήθειες, αλλά και την πορεία του Πολυδύναμου Κέντρου.Κατά τ’ άλλα έδωσε κουράγιο στο προσωπικό και το ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσφέρει, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην καλή συνεργασία που έχει το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» με το Πανεπιστημιακό.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Είπε αλήθειες χθες ο Π. Κολόκας για το μπάχαλο στο Φορέα Διαχείρισης

Τιμάει τον Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Παντελή Κολόκαπου τόλμησε σε χθεσινή του τηλεοπτική εμφάνισε και είπε αλήθειες για το μπάχαλο που επικρατεί όχι μόνο στη λειτουργία αλλά ακόμη και στις συνεδριάσεις του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Το έκανε μάλιστα παρόντος του προέδρου του Φορέα Πέτρου Τσουμάνη που στην κυριολεξία έχασε τα λόγια του και δεν ήξερε πως να αντιδράσει. Λόγια αλήθειας και υπευθυνότητας από ένα πολιτικό πρόσωπο που έχει δεχθεί δριμεία κριτική από το EpiusGate. Όμως δεν έχουμε κανενός είδους αλλεργία και γι' αυτό τον συγχαίρουμε.

Άρχισαν οι εργασίας για την κατασκευή του 7ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας

Με την κατεδάφιση του υφιστάμενου κτηρίου άρχισε η εκτέλεση των εργασιών για την κατασκευή του 7ου Δημοτικού Σχολείου και του 3ου Νηπιαγωγείου Άρτας στην περιοχή του Τριγώνου. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω έργο δημοπρατήθηκε στις 6 -9-2011 από το Δήμο Αρταίων και ανάδοχος αναδείχτηκε η Κ/Ξ «ΖΙΩΡΗΣ ΑΕ – Κ/Ξ ΔΟΜΙΚΗ ΑΡΤΑΣ ΑΤΕ-ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ». Το ποσό του έργου ανέρχεται στα 5.209.788,83. Χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και έχει προθεσμία αποπεράτωσης τα 2 χρόνια, ήτοι στις 30/11/2013. Με αφορμή την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του έργου ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης δήλωσε τα εξής: «Η κατασκευή του 7ου Δημοτικού Σχολείου αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα των γονέων και των μαθητών της περιοχής διότι το Τρίγωνο είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή και η κατασκευή του συγκροτήματος αυτού θα δώσει λύση στο θέμα υποδομών της σχολικής στέγης στην περιοχή. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι μαθητές του 7ου σχολείου κάνουν μάθημα στο δημοτικό σχολείο της Ελεούσας όπου μεταφέρονται με λεωφορείο και στο οποίο θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται για όσο διάστημα θα διαρκέσουν οι εργασίες. Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους μαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς για τη συνεργασία και την κατανόηση που δείχνουν στην ταλαιπωρία την οποία αναπόφευκτα υφίστανται.Το νέο σχολικό συγκρότημα θα είναι ένα πρωτοποριακό κτήριο για την εκπαίδευση, βιοκλιματικό, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Το οικόπεδο στο οποίο κατασκευάζεται το νέο έργο είχε αγοραστεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας η οποία έκανε και τις πρώτες ενέργειες για την σύνταξη της μελέτης και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου. Με το νόμο του «Καλλικράτη» η αρμοδιότητα ανέγερσης σχολικών κτηρίων περιήλθε στο Δήμο ο οποίος με ταχύτατους ρυθμούς ολοκλήρωσε τις διαδικασίες και δημοπράτησε το έργο. Το νέο τριώροφο κτήριο (ισόγειο, α’ όροφος, β’ όροφος) θα περιλαμβάνει εκτός από αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες για κάθε δραστηριότητα, χώρο βιβλιοθήκης, χώρο ιατρείου κλπ. Με σύγχρονο τρόπο θα κατασκευαστεί και το 3ο νηπιαγωγείο που στεγαζόταν και αυτό στον ίδιο χώρο και το οποίο θα έχει ξεχωριστή είσοδο και ξεχωριστό αύλειο χώρο από το συγκρότημα του δημοτικού. Ο χρόνος αποπεράτωσης είναι 30 μήνες και πιστεύω πως όταν θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί, θα είναι πραγματικά ένα σχολείο κόσμημα για το Δήμο μας».

ΑΡΤΑ:Συνεδρίασαν οι "Πολίτες ενάντια στα χαράτσια"

Την Πέμπτη 19/1 και στο ξενοδοχείο Κρόνος συνεδρίασαν πολίτες της Άρτας για την οργάνωση αντιστάσεων και δικαστικών ενεργειών έναντι της ΔΕΗ, αναφορικά με το «χαράτσι» για τα ακίνητα, το οποίο αποτελεί βραχνά για κάθε νοικοκυριό και για κάθε μαγαζί, αφού με την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και την περικοπή μισθών και συντάξεων, καθίσταται πλέον αδύνατη η πληρωμή του. Το χαράτσι αυτό είναι άδικο, παράνομο και αντισυνταγματικό! Αποκαλείται ως τέλος ένας φόρος χωρίς καμία ανταποδοτική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, μετατρέπει ως φοροεισπράκτορα του κράτους μία ιδιωτική εταιρία (όπως είναι η ΔΕΗ) και συνδέει ένα κοινωνικό αγαθό, όπως είναι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, με την καταβολή ενός φόρου, η άρνηση πληρωμής του οποίου έχει σαν συνέπεια τη στέρηση αυτού, πράγμα που αντίκειται τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Κοινοτική Νομοθεσία. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού της κοινωνίας. Για το λόγο αυτό: Καλούμε όλους τους πολίτες της Άρτας να εκφράσουν την αντίστασή τους και να μην επιτρέψουν τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε κανένα σπίτι, σε κανένα μαγαζί. Καλούμε τον Δήμο της Άρτας να υλοποιήσει την υπ΄αριθμ. 637/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να σταθεί αλληλέγγυος στους πολίτες που δεν πληρώνουν το χαράτσι. Να αναλάβει ο Δήμος πρωτοβουλίες για την νομική κάλυψη των πολιτών αυτών, αλλά και πρακτική αντιμετώπιση του ενδεχομένου διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ, υψώνοντας ασπίδα προστασίας και σταματώντας κάθε πιθανή διακοπή ρεύματος.Καλούμε τους πολίτες της Άρτας, που δεν πλήρωσαν ή δεν προτίθενται στο μέλλον να πληρώσουν το χαράτσι να αποτανθούν σε μέλη της κίνησής μας, τα στοιχεία επικοινωνίας των οποίων θα γνωστοποιηθούν σύντομα, καθώς και στους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, προκειμένου να κινηθούμε δικαστικά εναντίον της ΔΕΗ με εξώδικα και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, αφού προηγουμένως πληρώσουμε σε ΑΤΜ τραπεζών το λογαριασμό της ΔΕΗ με τα λοιπά τέλη, πλην του χαρατσιού!Καλούμε τον Δικηγορικό Σύλλογο Άρτας να βοηθήσει με την παροχή νομικής κάλυψης και τους υπόλοιπους συλλόγους και σωματεία εργαζομένων της περιοχής μας, με την δυναμική παρουσία τους να ακυρώσουν στην πράξη κάθε απόπειρα διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος σε σπίτια συμπολιτών μας που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Κανένας μόνος του στην κρίση. Αλληλεγγύη τώρα!!!


ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Κλοπή από Ιερό Ναό στη Mανωλιάσα Ιωαννίνων

Καταγγέλθηκε χθες το βράδυ, στο Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά, ότι άγνωστοι δράστες κατά το χρονικό διάστημα από 08-01-2012 έως 18-01-2012, αφού έσπασαν το τζάμι της πόρτας του παρεκκλησίου της Αγίας Τριάδας στη Μανωλιάσα Ιωαννίνων, εισήλθαν εντός και αφαίρεσαν τρία (3) μανουάλια μπρούντζινα.Προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά Ιωαννίνων.

Επίσκεψη Μιχάλη Παντούλα στην Αιθιοπία

Από 16 έως 18.1.2012 ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Χρ. Παντούλας, υπό την ιδιότητα τού Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), επισκέφθηκε την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, προσκεκλημένος του Προέδρου του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου (Π.Α.Κ.) Δρ. Idriss Moussa Ndele.Ο κ. Παντούλας απηύθυνε χαιρετισμό κατά την πανηγυρική συνεδρίαση του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου (16.1.2012) και είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων κ. Marwick Khumalo, με τον οποίο συζήτησε το σύνολο των σχέσεων των δύο Οργανώσεων, ενόψει της συνεδρίασης της συσταθείσας κοινής Επιτροπής Συντονισμού Π.Α.Κ. - Δ.Σ.Ο..Το απόγευμα της ίδιας ημέρας αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής της Αιθιοπίας κ. Abadula Gemeda Dago. Κατά τη συνάντηση ο κ. Παντούλας τον ενημέρωσε για τους σκοπούς και το έργο της Δ.Σ.Ο. και συζήτησε μαζί του τη δυνατότητα το Κοινοβούλιο της Αιθιοπίας να ενταχθεί ως μέλος στη Δ.Σ.Ο., συγκροτώντας προς τούτο επίσημη κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία. Η κατ' αρχήν θέση του Προέδρου της Βουλής της Αιθιοπίας υπήρξε θετική.Τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. συναντήθηκαν, επίσης, με τους Πρέσβεις της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αντίς Αμπέμπα, τον Έλληνα Μητροπολίτη Αξώμης κ. Πέτρο και τον Πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αιθιοπίας κ. Abuna Παύλο.Την τελευταία ημέρα της παρουσίας του στην Αντίς Αμπέμπα ο κ. Παντούλας επισκέφτηκε την Ελληνική Κοινότητα και το Ελληνικό Κοινοτικό Σχολείο (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Ο κ. Παντούλας είχε συναντήσεις με τη Διεύθυνση του Σχολείου, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ενώ με τους εκπροσώπους της κοινότητας συζήτησε όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν την ελληνική ομογένεια.

Η Τίνα Μπότσαρη μοναδική εκπρόσωπος των Θεσπρωτών στο νέο Δ.Σ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Η ιατρός μικροβιολόγος κ. Τίνα Μπότσαρη,είναι η μοναδική εκπρόσωπος των Θεσπρωτών,στο νέο διοικητικό συμβούλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και του Γενικού Νοσοκομείου - ΚΥ Φιλιατών.Η κ. Μπότσαρη είναι  δημοτική σύμβουλος,εκλεγμένη με την παράταξη του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Γιώργου Κάτσινου, ένα από τα νέα πρόσωπα στο χώρο της αυτοδιοίκησης, με πολύ καλή παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο και κυρίως με άποψη για τα τοπικά δρώμενα.Να θυμίσουμε πως πριν από λίγες ημέρες,πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη στα γραφεία της Διοίκησης του ΠΓΝ Ιωαννίνων, από τον Διοικητή των διασυνδεομένων Νοσοκομείων,τα οποία πλέον θα λειτουργούν υπό κοινή διοίκηση.

Τι περιλαμβάνει η λίστα των έργων προτεραιότητας για την Ήπειρο

Συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ, το Ταμείο Συνοχής και το ΕΚΤ
Αυτοκινητόδρομους, έργα γεωθερμίας, λιμάνια, νέες σιδηροδρομικές γραμμές, νοσοκομεία, κλείσιμο παράνομων χωματερών περιέχει η λίστα των 181 έργων προτεραιότητας που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ, το Ταμείο Συνοχής και το ΕΚΤ, συνολικού προϋπολογισμού 11.514.124.998 ευρώ που καταρτίστηκε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Σε ότι αφορά την Ήπειρο,στον κατάλογο των έργων προτεραιότητας που έδωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ για το 2011 περιλαμβάνονται:
-Στον τομέα των μεταφορών:H κατασκευή της οδού Ηγουμενίτσα - Πρέβεζα. Αναβάθμιση του τμήματος Καρτέρι - Γερακάρι - Πάργα.H κατασκευή της οδού σύνδεσης του Ακτίου με την Ιόνια Οδό.Η Φάση Γ' του λιμένα Ηγουμενίτσας.
-Στον τομέα των υποδομών υγείας και εκπαίδευσης:H δημιουργία νέου τμήματος επειγόντων του νοσοκομείο Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Με θέσεις και προτάσεις έρχεται η Ντόρα στην Ήπειρο

Για μια ακόμη φορά η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας βρίσκεται στην Ήπειρο, όχι για εθιμοτυπικούς λόγους αλλά για να αναδείξει τις προτεραιότητες του κόμματός της για την ανάπτυξη της περιοχής. Το θετικό για την ίδια είναι ότι τα στελέχη της ΔΗ.ΣΥ. και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, ουσιαστικά έχουν έγκαιρα συγκροτήσει τις προτάσεις τους, τις οποίες και έχουν κοινοποιήσει στα κεντρικά κλιμάκια του κόμματος. Ισχυρές υποψηφιότητες, όρεξη για δουλειά, πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα και ένα μοναδικό πάντρεμα παλαιών και νέων στελεχών βάζουν ψηλά τον πήχη των εκλογικών προσδοκιών για το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ήπειρο. Όσο όμως κι αν η είσοδος στη βουλή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, η εκλογή βουλευτή στην Ήπειρο φαντάζει ακόμη δύσκολος στόχος.

Κραυγή αγωνίας αλλά και προτάσεις για τους Μικρομεσαίους από τον Β. Τσιαλιαμάνη

Στα μικρόφωνα του ΗΧΩ fm 102,7 βρίσκεται τώρα το στέλεχος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων και Γιαννιώτης επιχειρηματίας Βασίλης Τσιαλιαμάνης. Με απλό, μεστό και κατανοητό τρόπο περιγράφει το ζοφερή κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι μικρομεσαίοι, οι ελεύθυεροι επαγγελματίες και γενικά οι μικρομεσαίοι στην περιοχή μας. Ζωγραφίζει με το λόγο του και κερδίζει τις εντυπώσεις από νεοδημοκράτες και μη. Σύγχρονος και ρεαλιστικός πολιτικός λόγος, που χωρίς να βγάζει κραυγές απαξίωσης και μηδενισμού, μπορεί και προτείνει λύσεις. Λέτε στη ΝΔ να έχουν πολλά τέτοια στελέχη να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο; Χλωμό το κόβουμε...

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου για τη γέφυρα Αννίνου

Το πρόβλημα που υπάρχει στη γέφυρα Αννίνου, επί της Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Άρτας, απασχολεί την τοπική κοινωνία εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς παρά ταύτα από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να δοθεί λύση.Ως γνωστόν η Αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, ανέλαβε την ευθύνη του Εθνικού Οδικού Δικτύου από την 1η Ιουλίου 2011 και σε περίοδο συνεχών περικοπών των εθνικών πόρων. Παράλληλα, με την κατασκευή της Ιόνιας Οδού η σημερινή εθνική οδός Ιωαννίνων – Άρτας – Αντιρρίου είναι βέβαιο ότι θα αποφορτιστεί κυκλοφοριακά.Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας αναζητούν εναλλακτικές λύσεις που να βελτιώνουν τη σημερινή κατάσταση στην περιοχή της γέφυρας, διασφαλίζοντας τους διερχομένους οδηγούς, καταβάλλοντας παράλληλα προσπάθειες για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

Έρχεται… καταιγίδα εξελίξεων για το μέλλον της «Δωδώνης»

Βιάζεται η ΑΤΕ να πουλήσει το μερίδιό της
Ραγδαίες αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα οι εξελίξεις στη «Δωδώνη», αφού η ΑΤΕ έχει δηλώσει, ότι μέχρι τον Ιούνιο θα απεμπλακεί από την εταιρία, της οποίας τώρα κατέχει σχεδόν το 67% των μετοχών. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι ψίθυροι και οι φήμες, ότι η Κυβέρνηση θέλει να «ξεφορτωθεί» μια ώρα αρχύτερα τη γαλακτοβιομηχανία, πουλώντας την ουσιαστικά για… ένα κομμάτι ψωμί.Μάλιστα, δεν αποκλείεται, ίσως και μέσα στο μήνα, να προκηρυχτεί ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός, με τον οποίο θα γίνει η πώληση των μετοχών της ΑΤΕ και οι μνηστήρες είναι ήδη πολλοί.Άλλωστε, η Ηπειρωτική βιομηχανία γάλακτος είναι από τις μοναδικές κρατικές εταιρίες που εμφανίζουν συνεχώς κέρδη και βεβαίως διακρίνεται χρόνια τώρα για την ποιότητα των προϊόντων της, κάτι που αποτελεί και την καλύτερη διαφήμιση για αυτήν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπου φθάνουν τα προϊόντα της.

Υπάρχουν χρέη; 
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη βιομηχανία έχει προκληθεί αναστάτωση, λόγω χρημάτων που λέγεται ότι της οφείλουν μεγάλες εταιρίες των Αθηνών.Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η εταιρία –διανομέας των προϊόντων της «Δωδώνης» στην Αθήνα, λέγεται ότι διαμαρτύρεται για τη μη καταβολή χρημάτων από μεγάλα καταστήματα τροφίμων, με αποτέλεσμα και η εταιρία διανομής με τη σειρά της να οφείλει μεγάλα ποσά στη «Δωδώνη», που λέγεται ότι ανέρχονται σε κάμποσα εκατομμύρια.Αν πράγματι αυτές οι πληροφορίες έχουν βάση, τότε άμεσα θα πρέπει η Διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας να βγει και να δώσει στοιχεία, ενημερώνοντας εργαζομένους και παραγωγούς, για το πώς έχει η κατάσταση. Διαφορετικά, αν είναι απλά φήμες, οφείλει να τις διαψεύσει δίνοντας και πάλι σχετικά στοιχεία. Γιατί, αν όντως υπάρχουν χρέη εκατομμυρίων προς την εταιρία (όπως ψιθυρίζεται), τότε ίσως αυτό να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στον ισολογισμό της, ο οποίος μπορεί και να είναι παθητικός! «Τότε είναι τυχαίο, αν την χρονιά που η «Δωδώνη» πωληθεί, ο ισολογισμός της να είναι παθητικός, ενώ τόσα χρόνια έχει θετικό πρόσημο;» διερωτώνται πηγές.

 Τι παίζεται;..
Έτσι, εύλογα πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται, τι παιχνίδια «παίζονται» με την Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία; «Αν οι πληροφορίες αυτές έχουν βάση, τότε ποιοί για ποιό λόγο θέλουν να «χαλάσουν» την πολύ καλή οικονομική εικόνα της «Δωδώνης;» σχολιάζουν Ηπειρώτες, που ζητούν από τους αρμοδίους να ενημερώσουν με στοιχεία τον κόσμο, που καθημερινά τιμά με τον οβολό του και την εμπιστοσύνη του τα προϊόντα της εταιρίας.

Ηρεμία!.. 
Από την άλλη πλευρά, στο «μέτωπο» των κτηνοτρόφων υπάρχει ανησυχητική… ηρεμία. Παρά τις εξαγγελίες τους για πρόσληψη συμβούλου και για υποβολή πρότασης αγοράς της γαλακτοβιομηχανίας, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε, γι’ αυτό δικαιολογημένα πολλοί Ηπειρώτες ανησυχούν, αν πραγματικά μπορούν οι κτηνοτρόφοι και οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις να αγοράσουν τη «Δωδώνη». «Θα πρέπει να σπεύσουν, γιατί ΑΤΕ και Κυβέρνηση δεν αστειεύονται. Μπορεί να βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων και στο τέλος να βγουν αυτοί οι πραγματικοί χαμένοι» λένε αγροτοκτηνοτρόφοι.

Να μην χαθεί το τρένο…
Πέραν όμως απ’ όλα τα παραπάνω, πολλοί είναι οι καταναλωτές της «Δωδώνης», που επιμένουν να λένε, ότι η εταιρία δεν πρέπει να επηρεαστεί καθόλου απ’ όσα γίνονται και να συνεχίσει να προσφέρει καθημερινά τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της. Όπως λένε, όσο η «Δωδώνη» στηρίζεται στο γάλα που προσφέρουν οι παραγωγοί, τότε η ποιότητα δεν πρόκειται να αλλάξει. Χρειάζεται όμως όλοι να παλεύουν για αυτό. Πρέπει να καταλάβουν άπαντες, ότι η συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία, αποτελεί σήμα «κατατεθέν» για την Ήπειρο και τον καλύτερο, ανά τον κόσμο, πρεσβευτή της.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Για ζήτημα καταλήστευσης των υδάτινων πόρων στην περιοχή μίλησε ο Μ. Μπούκας

Γερή κόντρα έχει ανοίξει μεταξύ του επιχειρηματία Βασίλη Χήτου και των Οικολόγων-Πράσινων με αφορμή τις σχεδιαζόμενες ανεγέρσεις ξενοδοχείων στην Παμβώτιδα. Ο Μιλτιάδης Μπούκας άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Βασίλη Χήτο, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και για τις υπεραντλήσεις νερών, κάνοντας λόγο για καταλήστευση των υδάτινων πόρων στην περιοχή μας. Αντί να κλείνει, ανοίγει η κόντρα και σε άλλα επίπεδα. Η ανταπάντηση Χήτου καθώς και τα επόμενα επεισόδια αναμένονται με ενδιαφέρον...

Η ΕΚΟΦΝΣ απένειμε στο Ν.Ο.Ιωαννίνων το έπαθλο του Πρωταθλητή και Πολυνίκη Ελλάδος

Τιμήθηκαν επίσης ο Θ. Βλάχος και 12 Γιαννιώτες κωπηλάτες
Πρωταθλητής και Πολυνίκης Ελλάδος αναδείχθηκε πέρυσι για 23η συνεχόμενη χρονιά ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων, χάρη στις επιτυχίες των αθλητών του κατά τις δύο φάσεις του τελευταίου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας. Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης η ΕΚΟΝΦΣ τίμησε το Ν.Ο.Ι. απονέμοντάς του το διπλό αυτό τρόπαιο, παρουσία μάλιστα και του δημάρχου Ιωαννίνων κ. Φίλιππα Φίλιου. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της Διοίκησης του Ναυτικού Ομίλου ο γενικός γραμματέας κ. Θωμάς Βαρδάκας. Στα πλαίσια της ίδιας εκδήλωσης βραβεύθηκε επίσης ο επικεφαλής προπονητής του Ν.Ο.Ι. κ. Θύμιος Βλάχος, ο οποίος ψηφίστηκε απ’ όλα τα σωματεία της Ομοσπονδίας ως ο καλύτερος προπονητής Κωπηλασίας στην χώρα μας για το 2011. Επίσης τιμήθηκαν για τις περσινές διεθνείς επιτυχίες τους δώδεκα πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του Ν.Ο.Ι.. Ανάμεσά τους και οι Γιάννης Τσίλης και Γιώργος Τζιάλλας που φέτος θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Τιμητική διάκριση παρέλαβε και ο Γιαννιώτης ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Τόλης Παλιοπάνος για τις επιτυχίες της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας. Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ κ. Γιάννης Καρράς, ανοίγοντας την τελετή εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η νέα χρονιά θα φέρει πολλά μετάλλια στην Ελλάδα, ακόμη και Ολυμπιακά!

Θράσος Καλογιάννη να τολμά και να μιλά σήμερα για το φράγμα στον Άραχθο

Λίγη αυτοκριτική κε πρώην Υφυπουργέ ΠΕΧΩΔΕ δεν βλάπτει
Ο εισηγητής του κόμματος που υποστηρίζει ότι βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ να χαρακτηρίσει Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όλα τα υδροηλεκτρικά έργα, είτε μεγάλα (άνω των 15MW) είτε μικρά, δεν είναι άλλος από τον Γιαννιώτη πρώην υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρο Καλλογιάννη, ο οποίος σήμερα έχει το θράσος κάνοντας μια μεγαλοπρεπή πολιτική κωλοτούμπα να αλλάξει γνώμη και να κρατήσει αποστάσεις από την κατασκευή του περιβαλλοντοκτόνου φράγματος στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο. Συγχαρητήρια κ. βουλευτά που έστω και στο παρα-πέντε ανακαλύψατε τη μοναδικότητα του γεφυριού της Πλάκας. Είναι όπως λέμε πολιτικ(ή) της πλάκας!!!

Αντιδράσεις για το φράγμα Αγίου Νικολάου

Αντιδράσεις από φορείς, αυτοδιοίκηση και πολιτικούς της Ηπείρου, προκαλεί η επαναφορά σε σχέδιο νόμου της κατασκευής υδροηλεκτρικού φράγματος στη θέση Αγίου Νικολάου του ποταμού Αράχθου, του οποίου εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση θα αφανίσει το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, αλλά και όλη την κοιλάδα του ποταμού.Με χθεσινή του παρέμβαση, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Ιωαννίνων, κ. Βαγγέλης Αργύρης, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ζήτησε να αποσυρθεί η σχετική διάταξη από το σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΚΑ.

Στις 12 στον ΗΧΩ 102,7 fm η απάντηση Μ. Μπούκα στον Β. Χήτο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του τοπικού στελέχους των Οικολόγων-Πράσινων κ. Μιλτιάδη Μπούκα στις χθεσινές καταγγελίες του δημοτικού συμβούλου και επιχειρηματία Βασίλη Χήτου, αναφορικά με τις ξενοδοχειακές επενδύσεις στη λίμνη Παμβώτιδα. Που θα συμβούν όλα αυτά;Μα φυσικά στη συχνότητα του πρώτου ραδιοφώνου της πόλης στον ΗΧΩ fm 102,7. Συντονιστείτε...

Επενδυτικό ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες στο Καλπάκι

Σημαντικό είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και τα τρία «οικόπεδα» της Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και των Ιωαννίνων, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι στις 2 Μαρτίου θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου. Όπως είπε, οι ενδείξεις από την αγορά μέχρι στιγμής είναι θετικές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Δυνατότητα πιστοποίησης για 65 τοπικά προϊόντα


Αναγκαία είναι η «στροφή» στα τοπικά προϊόντα και ιδιαίτερα σε εκείνα που διαθέτουν ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο της στήριξης του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής παραγωγής, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η βαρελίσια φέτα, που πέρα από αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κληρονομιάς, προσφέρει στον καταναλωτή ποιοτικό προϊόν και στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία.Με σκοπό την ανάδειξη και των δύο τοπικών προϊόντων, δηλαδή του βαρελιού και της φέτας, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου πραγματοποίησε μία άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα, όπου παρουσιάστηκαν τα επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της ωρίμανσης και συσκευασίας της Φέτας σε βαρέλι.Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, το Ινστιτούτο Γάλακτος Ιωαννίνων, η Γαλακτοκομική ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων και ο Σύνδεσμος Βαρελοποιών Μετσόβου.Στην εισαγωγική του ομιλία το μέλος της διοίκησης του ΕΤΕΠΗ, εκπροσωπώντας και τον δήμο Ιωαννιτών, Δημήτρης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα 65 προϊόντα της τοπικής παραγωγής που μπορούν να πιστοποιηθούν και να αποτελέσουν προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας και γεωγραφικής ένδειξης.Εξάλλου ήδη με την συμβολή της Αναπτυξιακής ΑΕ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης τεσσάρων τοπικών προϊόντων όπως είναι η πέστροφα, οι πατάτες Χρυσοβίτσας, ο Γιαννιώτικος μπακλαβάς και οι χυλοπίτες.Σε ότι αφορά την βαρελίσια φέτα που είναι προϊόν ΠΟΠ ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι τόσο το βαρέλι όσο και η φέτα χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από την περιοχή, εργατικό δυναμικό από την περιοχή επίσης και παραδοσιακή τεχνοτροπία.

 «Πληγή» η έλλειψη ελέγχου
Οι εισαγωγές βαρελιών από την Γαλλία κυρίως, η έλλειψη υποδομών, η δυσκολία πρόσβασης και φυσικά η οικονομική κρίση είναι από τους παράγοντες που δημιουργούν εμπόδια στην ανάπτυξη και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων του κλάδου της βαρελοποιϊας.Αυτό ωστόσο που θεωρείται ως ένα κυρίαρχο πρόβλημα είναι η καταστρατήγηση της νομοθεσίας για την ωρίμανση της βαρελίσιας φέτας σε ξύλινα βαρέλια.Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος σήμερα πολλοί τυροκόμοι και επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλαστικά βαρέλια προκειμένου να δώσουν το σχήμα και όχι ξύλινα που ενισχύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.Οι προτάσεις που έκανε για τον κλάδο της βαρελοποιίας αφορούν στην χρηματοδότηση των επενδύσεων, την τήρηση της νομοθεσίας, την συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς, την προώθηση και στήριξη του κλάδου από την πολιτεία, τη δημιουργία σχολής και μουσείου βαρελοποιίας, αλλά και την εξέλιξη και μετεγκατάσταση υφιστάμενων επιχειρήσεων σε πιο κατάλληλους χώρους.Έχουν κατά καιρούς αναφερθεί προτάσεις όπως η μεταφορά των επιχειρήσεων που λειτουργούν στο Μέτσοβο σε ΒΙΟΠΑ που θα δημιουργηθεί στο Περιστέρι.

Στήριξη του κλάδου ζήτησε ο Περιφερειάρχης
Την βοήθεια της πολιτείας προκειμένου να αναβαθμιστεί ποιοτικά ο κλάδος των βαρελοποιών και να μπορεί να συναγωνιστεί η παραγωγή την αντίστοιχη της Γαλλίας ζήτησε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης στον χαιρετισμό του.Τόνισε παράλληλα πως θα πρέπει οι ντόπιοι βαρελοποιοί να εκπαιδευθούν για την επεξεργασία της δρυός ενώ αναφέρθηκε και στη βαρελίσια φέτα υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες πολυεθνικών των ευρωπαϊκών χωρών να «εξοβελίσουν» την φέτα και να την αντικαταστήσουν από λευκά τυριά.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Έκλεψαν εικόνες του 1850 από το Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων!

Εικόνες ανεκτίμητης αξίας κλάπηκαν από εκκλησία στο Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων. Μάλιστα οι κλοπές έγιναν από το διάστημα των Χριστουγέννων, μέχρι και της 19 Ιανουαρίου.Οι δράστες, αφού παραβίασαν την εξωτερική είσοδο του Ιερού Ναού Παναγίας Βαρδάστανης, μπήκαν μέσα και έκλεψαν τρεις εικόνες, οι οποίες χρονολογούνται από το 1850.Η αξία τους δεν είναι μεγάλη ωστόσο εμπίπτουν στο νόμο περί αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.Η κλοπή καταγγέλθηκε σήμερα και οι δράστες αναζητούνται.

Ο παρατηρητής του αγώνα ΠΑΣ Γιάννενα – ΠΑΟ και η έκθεση της αστυνομίας «καίνε» τον Παναθηναϊκό

Μπορεί η ΠΑΕ Παναθηναϊκός να μην προμηθεύτηκε εισιτήρια για το ματς του Τριφυλλιού με τον ΠΑΣ Γιάννενα στους Ζωσιμάδες, λόγω του νόμου περί απαγόρευσης οργανωμένης μετακίνησης οπαδών, ωστόσο, από την στιγμή που η αστυνομία έδωσε χώρο στο γήπεδο για να φιλοξενηθούν οι οπαδοί των «πράσινων» - σύμφωνα με διάταξη του ΚΑΠ (άρθρο 14) που μπήκε στον κανονισμό το περασμένο καλοκαίρι - η φιλοξενούμενη ΠΑΕ είναι υπεύθυνη για την συμπεριφορά τους.Επομένως, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι υπόλογη για τα όσα συνέβησαν στα Γιάννενα, όπου οι οπαδοί του Παναθηναϊκού τοποθετήθηκαν στην θύρα 7 και συγκρούστηκαν με φιλάθλους της γηπεδούχου ομάδας με τους οποίους αντάλλαξαν καθίσματα και φωτοβολίδες.Τα παραπάνω αναφέρονται στην έκθεση της αστυνομίας, ενώ σημειώνεται ότι η έκθεση του παρατηρητή είναι ακόμη πιο επιβαρυντική, αφού έχει σημειώσει μεγαλύτερο αριθμό φωτοβολίδων.Επίσης, στην έκθεση της αστυνομίας αναφέρονται και επεισόδια έξω από το γήπεδο, όπου οι οπαδοί του Παναθηναϊκού συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Η Πειθαρχική Επιτροπή συνεδριάζει για την συγκεκριμένη υπόθεση το μεσημέρι.

ΑΡΤΑ: Ο προϋπολογισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο

Την ερχόμενη Δευτέρα 23-1-2012 και ώρα 7:00μμ θα διεξαχθεί η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας με μοναδικό θέμα συζήτησης την Ψήφιση προϋπολογισμού Δήμου Αρταίων οικ. έτους 2012.Θα ακολουθήσει, στις 8.30μ.μ., και δεύτερη συνεδρίαση του Δ.Σ. για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε ακόμα 20 θέματα.

Εκλογή προεδρείου Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Κ.Υ. Άρτας

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Άρτας. Στη συνεδρίαση που έγινε στις 11 Ιανουαρίου 2012, κατά πλειοψηφία εκλέχθηκε το προεδρείο το οποίο συγκροτείται ως εξής: Πρόεδρος: Γεωργούσης Λεωνίδας, Γραμματέας: Χρηστάκης Δημήτριος, Ταμίας: Γιώτης Χρήστος, Μέλη: Σαλαώρα Γιώτα, Λυκούρη Αύρα, Πολύζου Βένη και Καραγιάννη Γρηγόρης.

Νέος Διοικητής Ηπείρου της Πυροσβεστικής ο Δημήτριος Στάμου

Με ευχαριστίες προς την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, τους αξιωματικούς και όλο το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, τις αρχές της Περιφέρειας Ηπείρου και τα Μέσα Ενημέρωσης για την άριστη συνεργασία που είχαν κατά το χρονικό διάστημα που διετέλεσε Διοικητής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, αποχωρεί από τη θέση του ο υποστράτηγος Χρήστος Σταυρόπουλοςπου αποστρατεύθηκε κατά τις τακτικές κρίσεις του Σώματος. Αντικαταστάτης του τοποθετήθηκε ο μέχρι πρότινος Διοικητής της Π.Δ.Π.Υ. Ιονίων Νήσων Αρχιπύραρχος Δημήτριος Στάμος.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τακτοποίηση «ημετέρων» στην Εγνατία Οδό ΑΕ


Ερώτηση στη Βουλή (υπ’ αρ. 4686-587/2012) προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών κατέθεσε ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης ως Τομεάρχης Δημοσίων Έργων, την οποία συνυπογράφουν οι Βουλευτές κύριοι Δημήτρης Τσουμάνης, Νίκος Λέγκας, Κώστας Παπασιώζος και Γεώργιος Βλάχος, σχετικά με την επιχειρούμενη τακτοποίηση «ημετέρων» στην Εγνατία οδό. Ειδικότερα στην Ερώτησή τους αναφέρουν:«Το ΔΣ της Εταιρίας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» μόλις πληροφορήθηκε ότι στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο περί «επειγουσών ρυθμίσεων που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου 2012-2015» περιλαμβάνεται ρύθμιση που το καταργεί, καθώς την διοίκηση αναλαμβάνει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ), προβαίνει σε ενέργειες τακτοποίησης «ημετέρων». Συγκεκριμένα:Με την υπ’ αρ. 699/26/20.12.2011 Απόφαση του Δ.Σ. της ΕΟΑΕ, έγινε «ανατοποθέτηση» προϊσταμένων χωρίς αξιολόγηση, όπως ορίζει η νομοθεσία, με μη αξιοκρατικά κριτήρια. Τα άτομα που τοποθετήθηκαν είναι γνωστά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Επίσης με την υπ’ αρ. Α315030/11.01.2012 Απόφαση του Γενικού Διευθυντή της Εταιρείας αναβαθμίστηκαν εκτάκτως άλλα πρόσωπα.Επιπλέον, το ΔΣ της Εταιρείας προχωράει στην άμεση έγκριση νέου οργανογράμματός της, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου και αξιοκρατίας, καθώς το οργανόγραμμα συντάσσεται χωρίς αξιολόγηση, υπό την πίεση του χρόνου.Πληροφορούμαστε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη ανακατανομή μισθών στο προσωπικό της Εταιρείας, με πρωτοβουλία του ΔΣ.Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι δυσμενείς μετακινήσεις έμπειρων στελεχών της Εταιρείας, οι οποίες πρωτοξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2010.Οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:
-Ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» είναι υπό παύση και συνεπώς δεν έχει νομιμοποίηση να προβαίνει σε επιχειρησιακές Αποφάσεις, -Γιατί γίνονται ανατοποθετήσεις Προϊσταμένων, χωρίς αξιολόγηση;
-Γιατί η Διοίκηση της Εταιρίας επιχειρεί σήμερα να εγκρίνει οργανόγραμμα, πράγμα που δεν έκανε κατά τη διετή θητεία της;
-Γιατί συνεχίζονται οι δυσμενείς μετακινήσεις έμπειρων στελεχών της Εταιρείας οι οποίοι έχουν τεθεί «σε διάθεση» και ενώ εργάζονται σε θέσεις ευθύνης δεν εντάσσονται σε οργανικές θέσεις;
-Γνωρίζουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών ως εποπτεύοντα, τις ενέργειες του ΔΣ της Εταιρείας και εάν ναι, εγκρίνουν τα όσα γίνονται κυριολεκτικά «την τελευταία στιγμή» σε αυτήν;

Απογοητευτικά μηνύματα για τον τουρισμό

Μειωμένη η προσέλευση τουριστών στην Ήπειρο το 2010
Μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι τα μηνύματα για τον τουρισμό στην Ήπειρο, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς το 2010 και το 2011 παρουσιάζεται μείωση των αφίξεων επισκεπτών στην περιοχή.Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το 2010 η Ήπειρος βρέθηκε μόλις στην 9η θέση μεταξύ των περιφερειών της χώρας στην πληρότητα κλινών που λειτούργησαν το έτος αυτό σε καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου.Συγκεκριμένα το 2010 στην Ήπειρο υπήρξαν είχαμε 435.080 αφίξεις επισκεπτών σε καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και σε κάμπινγκ (414.895 και 20.185 αφίξεις αντίστοιχα). Τα στοιχεία αυτά δείχνουν οριακή μείωση των αφίξεων κατά 1,5%, καθώς το 2009 οι αφίξεις αυτές είχαν ανέλθει σε 441.706.Όμως ακόμη μεγαλύτερη μείωση που φτάνει το 3% είχαμε το 2010 στις διανυκτερεύσεις σε καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ στην Ήπειρο. Ειδικότερα ενώ το 2009 είχαμε συνολικά 1.015.199 διανυκτερεύσεις (932.473 σε καταλύματα και 82.726 σε κάμπινγκ), το 2010 αυτές έπεσαν κάτω από το 1.000.000 φτάνοντας για την ακρίβεια τις 985.103 (911.117 σε καταλύματα και 73.986 σε κάμπινγκ).Ακόμη η Ήπειρος το 2010 ήταν 9η περιφέρεια σε ολόκληρη τη χώρα στην πληρότητα των κλινών με το ποσοστό της να φτάνει στο 32,7% όταν το 2009 ήταν στο 37,2%, παρουσιάζοντας έτσι μια σημαντική μείωση!Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά το σύνολο της χώρας κατά το 2010 παρουσιάζεται αύξηση των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων των αλλοδαπών (4,7% και 4,9% αντίστοιχα), σε σχέση με το 2009. Αύξηση 1,2% στις διανυκτερεύσεις και μικρή μείωση στις αφίξεις κατά 0,4% προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας κίνησης καταλυμάτων ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ το 2010, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.Έτσι, κατά το 2010 παρουσιάζεται αύξηση των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων των αλλοδαπών (4,7% και 4,9% αντίστοιχα), σε σχέση με το 2009. Αντίθετα, οι αφίξεις των Ελλήνων έχουν μειωθεί κατά 6,4% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις μειώθηκαν κατά 7,9%.Η συνολική πληρότητα κλινών στα ξενοδοχειακά καταλύματα (πλην κάμπινγκ), η οποία υπολογίζεται από το σύνολο των διανυκτερεύσεων σε σχέση και με τις κλίνες που λειτούργησαν, ανήλθε κατά το 2010 σε 48,1%, έναντι 51,1% κατά το 2009.Ειδικότερα, από τα μηνιαία στοιχεία προκύπτει ότι, το 69,1% των αφίξεων και το 80,9% των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και στα κάμπινγκ της χώρας, συγκεντρώνεται στους μήνες από Μάιο έως και Σεπτέμβριο.Από τα στοιχεία κατά περιφέρεια, φαίνεται ότι, η μεγαλύτερη κίνηση παρουσιάζεται στις Περιφέρειες της Κρήτης (15,2% των αφίξεων και 24,6% των διανυκτερεύσεων), του Νοτίου Αιγαίου (15,6% των αφίξεων και 23,8% των διανυκτερεύσεων), της Κεντρικής Μακεδονίας (12,6% των αφίξεων και 11,6% των διανυκτερεύσεων), της Αττικής (19,8% των αφίξεων και 10,1% των διανυκτερεύσεων) και των Ιονίων Νήσων (7,2% των αφίξεων και 10,9% των διανυκτερεύσεων).Ωστόσο, κατά το 2010 στις περισσότερες περιφέρειες παρουσιάζεται μείωση στις αφίξεις, στις διανυκτερεύσεις και στην πληρότητα των κλινών. Εξαίρεση αποτελούν οι περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και τις Κρήτης, στις οποίες εμφανίζεται αύξηση τόσο στις αφίξεις (14,5% και 3,4% αντίστοιχα) όσο και στις διανυκτερεύσεις (8,7% και 5,3% αντίστοιχα), ενώ η πληρότητα κλινών παραμένει σχετικά σταθερή.

 «Οικτρά μηνύματα»
Σχολιάζοντας τα παραπάνω παιχνίδια ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Κώστας Βλάχος,ανέφερε αρχικά πως μέχρι το 2009 τα στοιχεία ήταν ικανοποιητικά για την επισκεψιμότητα στο νομό Ιωαννίνων, αλλά και στην Ήπειρο.Όπως σημείωσε, από το 2009 και έπειτα, η πορεία του τουρισμού ήταν πτωτική με χειρότερη χρονιά μέχρι στιγμής το 2011.«Το 2011 οι διανυκτερεύσεις ήταν απογοητευτικές. Για το 2012 τα μηνύματα είναι οικτρά. Εμείς από την πλευρά μας ως ξενοδόχοι κάνουμε αυτό που πρέπει, αλλά δεν αρκεί. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η αστάθεια που υπάρχει στο ελληνικό επιχειρείν», σημείωσε ο κ. Βλάχος.Στη συνέχεια τόνισε, πως οι ξενοδόχοι σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς τους φορείς κυνηγούν την εξωστρέφεια, κυνηγούν τις εκθέσεις σε διεθνές επίπεδο και προσπαθούν με κάθε τρόπο να προωθήσουν το τουριστικό προϊόν.Όμως, όπως είπε ο κ. Βλάχος, για να αντιμετωπιστεί η κρίση στον τουρισμό επιβάλλεται η πολιτεία να πάρει μέσα στο 2012 συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχει προτείνει ο ΣΕΤΕ.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Άμεση θεσμοθέτηση του Π.Δ. για τη Λίμνη και το Ρυθμιστικό

Η αναγκαιότητα για άμεση θεσμοθέτηση τόσο του Προεδρικού Διατάγματος Λίμνης όσο και του Ρυθμιστικού αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων,με αφορμή το αίτημα που κατέθεσε η παράταξης «3 κλικ Αριστερά» να συζητηθεί η αδειοδότηση τριών νέων ξενοδοχείων στην παραλίμνιο.Για τα θέματα αυτά, του Ρυθμιστικού δηλαδή και του Προεδρικού Διατάγματος, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα έχει το επόμενο διήμερο συναντήσεις στα αρμόδια υπουργεία και αμέσως μετά θα ακολουθήσει αναλυτική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι γιατροί ενημερώνουν για την καρδιά

Με στόχο την ενημέρωση του κοινού για σοβαρά ζητήματα υγείας, πραγματοποιείται σήμερα στις 18:45, η εκδήλωση με θέμα «Από τους προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου στο έμφραγμα του μυοκαρδίου». Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαβήτη σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών ΕΣΥ, τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων και τον Δήμο Ιωαννιτών.

Δωρεάν παροχή νομικής συνδρομής σε ανηλίκους και νέους από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσπρωτίας

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας, σε συνεργασία και με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Νομική Βοήθεια για Νέους» με σκοπό την παροχή δωρεάν νομικής συνδρομής σε ανήλικους και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες νέων, η οποία καλύπτει την εκπροσώπηση τους, τόσο εξωδικαστικά όσο και ενώπιον των δικαστηρίων.Δικαιούχοι της δωρεάν νομικής βοήθειας είναι οι ανήλικοι καθώς και νέοι από 18 έως 30 ετών για συγκεκριμένης φύσης υποθέσεις.

Συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας

Σήμερα Παρασκευή 20-01 και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με 42 θέματα ημερήσιας διάταξης.

Σε ανταλλαγή οικοπέδων προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών

Στη φάση της υλοποίησης περνάει σταδιακά η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για τακτοποίηση των ρυμοτομούμενων εκτάσεων μέσω της ανταλλαγής οικοπέδων.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ενημέρωσε διεξοδικά το Δημοτικό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου είναι οι οικονομικές υποχρεώσεις που έχει εξ αιτίας των υποχρεώσεων που προέρχονται από την εφαρμογή των ρυμοτομικών σχεδίων, αφού οι οφειλές του Δήμου από ρυμοτομίες παρελθόντων ετών ανέρχονται σήμερα στα 14 εκατομμύρια ευρώ. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έγινε η καταγραφή των διαθέσιμων οικοπέδων και έχουν συνταχθεί τα σχετικά διαγράμματα από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συνολική έκταση των οικοπέδων, ιδιοκτησίας του Δήμου, που βρίσκονται εντός σχεδίου ανέρχεται στα 160,9 στρέμματα.Θα ακολουθήσει πρόσκληση με την οποία θα καλούνται οι ιδιοκτήτες ρυμοτομούμενων ακινήτων που δικαιούνται αποζημίωση από το Δήμο να υποβάλλουν αίτημα με το οποίο θα δηλώνουν την επιθυμία της ανταλλαγής με δημοτικό ακίνητο ίσης αξίας.

Αντιδράσεις για την κατάργηση του ΙΚΑ Μετσόβου

Στην κατάργηση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στο Μέτσοβο, η οποία έχει προγραμματιστεί για το τέλος του Ιανουαρίου αντιδρούν φορείς και κάτοικοι του Δήμου Μετσόβου.Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Μετσόβου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή τους στο κλείσιμο της Υπηρεσίας, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι θα υφίστανται ταλαιπωρία, ενώ ο Δήμαρχος, Νίκος Τσομπίκος, έχει αποστείλει σχετική διαμαρτυρία στο Υπουργείο Εργασίας και την Διοίκηση του Ιδρύματος.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η μερίδα για τη ασφάλεια στο διαδίκτυο

Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των γονέων και των παιδιών σε θέµατα που αφορούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο αποτελεί αντικείμενο ηµερίδων που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στην Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα αντίστοιχα, µε την συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος και τους οικείους Δήμους. Στόχος είναι η ενημέρωση ευαίσθητων κοινωνικών οµάδων για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, καθώς αυτό θεωρείται µονόδροµος για όλες τις κοινωνίες, ενώ η εξοικείωση του κοινού µε την συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη.

Η Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι'' κόβει την Πίτα της την Κυριακή

Η Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι'' κόβει την Πίτα του την Κυριακή 22-01-2012 και ώρα 11.00' το πρωί, στα γραφεία του Συλλόγου.Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί όλους τους Ηπειρώτες της περιοχής να παραστούν στην εκδήλωση που θα ακολουθήσει και που έχει αντικείμενο τις ηπειρωτικές παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα την χειμερινή περίοδο.

Ετήσια χοροεσπερίδα της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Άρτας

Η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Άρτας σας προσκαλεί στην ετήσια χοροεσπερίδα της που θα διοργανωθεί στο κτήμα «Μάμαλης» στο Πέτα Άρτας στις 21/01/2012. 'Ωρα Προσέλευσης: 21:00. Τιμή: 12 ευρώ. Άτομα ηλικίας κάτω των 8 ετών δεν επιβαρύνονται χρηματικά. Θα υπάρχει λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα. Τηλ. επικοινωνίας: 6978212629- 2681028321.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Παρουσίαση του Αρχαιολογικού έργου από την ΛΒ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων

Η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 19:00, για την παρουσίαση του Έργου της Εφορείας κατά το έτος 2011.Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει η προβολή του αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ «Δοκός. Το αρχαιότερο γνωστό ναυάγιο στον κόσμο» που συμμετείχε, με βράβευση, στην 1η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Xώρου AΓΩN. Παρουσιάζει στιγμιότυπα από την πορεία μιας αρχαιολογικής έρευνας, τις δυσκολίες, αλλά και τη συγκίνηση της αποκάλυψης των αρχαιολογικών ευρημάτων, στη θάλασσα και την ξηρά.

Επιδόματα στον... άλλο κόσμο


Λαβράκια αντίστοιχου επιπέδου, αριθμού και κόστους, για τον Έλληνα φορολογούμενο, με αυτά που βγήκαν από την εκκαθάριση του μητρώου των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων, αναμένεται να βγουν στην επιφάνεια με την απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, προκειμένου να συγκροτηθεί το εθνικό μητρώο.Έστω και αργά, έστω και μετά από πολλές τυμπανοκρουσίες που δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα, από την 1η Φεβρουαρίου ξεκινά η καταγραφή των δικαιούχων των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, με τους δικαιούχους να υποχρεούνται να απογραφούν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα διακόπτεται η χορήγησή τους. Τα αριθμητικά στοιχεία που προκύπτουν για τους δικαιούχους των επιδομάτων αυτών στο νομό Ιωαννίνων προκαλούν εύγλωττη εντύπωση. Οι δικαιούχοι των επιδομάτων αυτών σε μηνιαία βάση είναι περίπου 3000 και το κόστος των επιδομάτων ανέρχεται σε 2 εκ. ευρώ το μήνα μόνο στο νομό, κάτι που σημαίνει, 24 εκ. ευρώ το χρόνο σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Το ζητούμενο δεν είναι όμως εάν και πόσο μεγάλο είναι το ποσό που χορηγείται, αλλά εάν στις περιπτώσεις των 3000 δικαιούχων, υπάρχουν και μερικοί που είτε δε δικαιούνται το επίδομα είτε άλλες περιπτώσεις, που οι δικαιούχοι είναι διπλοεγγεγραμμένοι και παίρνουν τα διπλάσια από αυτά που προβλέπονται.Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε τρόπος ώστε να ελεγχθεί το ενδεχόμενο αυτό, όμως με τη δημιουργία του εθνικού μητρώου, αυτό θα αποτελέσει μία βασική προτεραιότητα. Ήδη πάντως η κοινωνική υπηρεσία του δήμου Ιωαννιτών, με τις δικές της δυνάμεις και τις δικές της ενέργειες, έπειτα από διασταύρωση των υπαρχόντων στοιχείων, διαπίστωσε την παράνομη συνέχιση της χορήγησης επιδομάτων σε 5 περιπτώσεις, αφοί οι πραγματικοί δικαιούχοι είχαν πεθάνει και οι συγγενείς τους εξακολουθούσαν να παίρνουν τα επιδόματα. Στις περιπτώσεις αυτές, υπήρξε ο έλεγχος και έχει γίνει ήδη ο καταλογισμός ώστε να επιστραφούν τα ποσά που κακώς εισπράχθηκαν.Εκείνο που περιμένουν όλοι πάντως, να διαπιστωθεί στο σύνολο των 3000 δικαιούχων, εάν και πόσοι δε δικαιούνται τα επιδόματα αυτά, για πόσο καιρό τα παίρνουν χωρίς να τα δικαιούνται και φυσικά με ποια διαδικασία θα επιστραφούν τα χρήματα.Η αναγκαιότητα δημιουργίας του εθνικού μητρώου είναι δεδομένη και ένα αίτημα πολλών ετών από τις κοινωνικές υπηρεσίες της χώρας σύμφωνα με την Ρόη Ζηκίδου προϊσταμένη της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου Ιωαννιτών, που αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου η απογραφή να ολοκληρωθεί μέχρι τις 16 Μαρτίου.«Μία από τις βασικές προτεραιότητες που έχουμε ως υπηρεσία είναι να ενημερώσουμε όλους τους σημερινούς δικαιούχους, ότι πρέπει υποχρεωτικά να απογραφούν, και αυτό θα γίνει με την σχετική ειδοποίηση που θα λάβουν με την επόμενη επιταγή που θα λάβουν. Επιτέλους, προχωρά το θέμα του εθνικού μητρώου γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ουσιαστικός και επαρκής έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθούν διπλοεγγραφές δικαιούχων που κακώς εισέπρατταν χρήματα και τα οποία θα κληθούν να επιστρέψουν», σημείωσε η κα Ζηκίδου.

Επανέλεγχος αιτήσεων και για το Κατάστημα Αλληλεγγύης
Εκατό και πλέον οικογένειες προστέθηκαν στις ήδη 200 που προμηθεύονται δωρεάν τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης από το Κατάστημα Αλληλεγγύης του Δήμου Ιωαννιτών.Συγκεκριμένα δόθηκαν 135 νέα κουπόνια σε αντίστοιχες οικογένειες, όπως σημείωσε ο κ. Τσουμάνης επισημαίνοντας πως παράλληλα γίνεται και ο επανέλεγχος των 200 αιτήσεων που είχαν γίνει στην αρχική φάση.Ο κ. Τσουμάνης ευχαρίστησε τους συμπολίτες που καθημερινά προσφέρουν προϊόντα στο κατάστημα αλληλεγγύης καθώς και τις επιχειρήσεις ενώ ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη από τις ντόπιες μεγάλες επιχειρήσεις. «Όταν προσφέρουν πολυεθνικές, είναι δυσάρεστο να μην προσφέρουν τοπικές επιχειρήσεις. Πιστεύω ότι θα ευαισθητοποιηθούν και θα το κάνουν», σημείωσε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ