Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Περιοδεία Ντόρας Μπακογιάννη στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας

Στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, θα περιοδεύσει από την Παρασκευή 20 ως την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο επαφών και συναντήσεων με φορείς και πολίτες της περιφέρειας.Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, στις 18:00, η Ντόρα Μπακογιάννη θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Du Lac».Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα της Ντόρας Μπακογιάννη.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 
13:20. Επίσκεψη στο ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων. Συνάντηση με την πρόεδρο κ. Νατάσσα Μπέγκα.
14:00. Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Δημητρίου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων του νομού.
18:00. Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, στο ξενοδοχείο «Du Lac».
18:30. Συνάντηση με μέλη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, στο ξενοδοχείο «Du Lac».

 Σάββατο 21 Ιανουαρίου 
09:00. Συνάντηση με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητο.
10:00. Επίσκεψη στο δημαρχείο Σουλίου. Συνάντηση με τη δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
11:15. Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη στα γραφεία της αντιπεριφέρειας.
12:00. Επίσκεψη στο δημαρχείο Ηγουμενίτσας. Συνάντηση με το δήμαρχο κ. Γιώργο Κάτσινο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
13:00. Εγκαίνια των γραφείων της Δημοκρατικής Συμμαχίας (28ης Οκτωβρίου 2).

Κυριακή 22 Ιανουαρίου
08:30. Επίσκεψη στην Κόνιτσα.
09:45. Εκκλησιασμός στην εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στην κάτω Κόνιτσα.
10:15. Επίσκεψη στο δημαρχείο Κόνιτσας. Συνάντηση με το δήμαρχο κ. Παναγιώτη Γαργάλα.
 11:00. Συνάντηση με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, στην Πνευματική Στέγη Κονίτσης.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στη 2η επαρχιακή οδό Ιωαννίνων - Πραμάντων

Συνεχίζονται τα προβλήματα στη 2η επαρχιακή οδό Ιωαννίνων - Πραμάντων. Στο γνωστό επικίνδυνο σημείο στα στεφάνια της Πλάκας (για εμάς τους ντόπιους) 500 μέτρα μετά της Μηλιές προς Μονολίθι κάτω από το τεράστιο βράχο που περνάμε , είχαμε αποκόλληση ενός μεγάλου κομματιού του.Κάθε φορά που επικρατεί παγετός πέφτουν βράχια. Ευτυχώς που δεν περνούσε κανείς διαφορετικά θα θρηνούσαμε θύματα.Πρέπει επιτέλους να ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι και να κάνουν κάτι για αυτό τον άθλιο και επικίνδυνο δρόμο ώστε ντόπιοι και επισκέπτες των Τζουμέρκων να κινούνται με ασφάλεια.Δυστυχώς όσο δεν υπάρχει ασφαλές και γρήγορο οδικό δίκτυο τα Τζουμέρκα δεν πρόκειται να γνωρίσουν ανάπτυξη.Μας έχουν μόνο για τα σκουπίδια και τα φράγματα....

pramantamaniac

Συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και μελών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας

Στα πλαίσια του παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International), και συγκεκριμένα, του ετήσιου προγράμματος των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), υπήρξε συνεργασία μεταξύ του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και μελών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας που έλαβε χώρα την 15η Δεκεμβρίου 2012, ημέρα Κυριακή, στη λίμνη Παμβώτιδα.Η ανωτέρω δράση περιλάμβανε την καταγραφή/καταμέτρηση υδρόβιων και παρυδάτιων ειδών πουλιών που διαχειμάζουν στην λίμνη Παμβώτιδα, καθώς και αρπακτικών που σχετίζονται με το εν λόγω οικοσύστημα, μέσα από την οποία αναδείχθηκε και η παρουσία ειδών όπως για παράδειγμα η Βαλτόπαπια (Aythya nyroca), παγκοσμίως απειλούμενο, και η Λαγγόνα (Phalacrocorax pygmeus), απειλούμενο είδος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καταδεικνύοντας τη σπουδαιότητα και σημαντικότητα του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας.Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, ευχαριστεί την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία για την αγαστή συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων/απόψεων και προσδοκά στη συνέχισή της στο μέλλον.

Από τα χωράφια στη ζεστασιά του ξενοδοχείου

Έναν άστεγο συμπολίτη μας βοήθησε ο δήμος Ιωαννιτών μέσω του ΟΚΠΑΠΑ

Λίγη ζεστασιά σε έναν συνάνθρωπό μας που είναι άστεγος προσέφερε τις προηγούμενες ημέρες ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής, αφού μετά από ενημέρωση που είχε ο πρόεδρός του, Φίλιππος Τσουμάνης ότι ένας άνδρας βρέθηκε να κοιμάται σε χωράφι κοντά στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων την Τετάρτη το βράδυ με την θερμοκρασία να έχει αγγίξει τους -10 βαθμούς, αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και φιλοξένησαν τον άτυχο αυτό άνδρα σε ένα ξενοδοχείο της πόλης.Ταυτόχρονα ο ΟΚΠΑΠΑ και κατ' επέκταση ο δήμος Ιωαννιτών συνεχίζει να δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο αφού μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου που έρχεται να προσθέσει μία ακόμα υπηρεσία μετά το παντοπωλείο το οποίο λειτουργεί ήδη ικανοποιητικά και εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Υπάρχουν κι άλλοι
Η οικονομική κρίση και πολύ περισσότερο η ανεργία που αυτή έχει φέρει, με τα ποσοστά της στην Ήπειρο να φτάνουν κοντά στο 19%, αρχίζει σιγά σιγά και έχει τρομακτικές συνέπειες σε πολλούς συνανθρώπους μας.Μια απ' αυτές είναι πως ορισμένοι δεν καταφέρνουν πια να έχουν μια στέγη κι έτσι καταλήγουν άστεγοι να κοιμούνται σε παγκάκια ή όπου αλλού βρουν.Ένα φαινόμενο που τουλάχιστον στα Γιάννινα δεν το συναντούμε πολύ συχνά, αρχίζει και παίρνει διαστάσεις.Όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσουμάνης, το βράδυ της Τετάρτης ειδοποιήθηκε πως ένας άστεγος κοιμόταν σε ένα χωράφι κοντά στο Πανεπιστήμιο κι έτσι αποφασίστηκε να του προσφερθεί μια στέγη σε ένα ξενοδοχείο της πόλης.«Λυπάμαι που υπάρχουν άστεγοι στα Γιάννινα, είναι όμως κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όπως μπορούμε», είπε ο κ. Τσουμάνης.Έτσι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί ανακοίνωση που θα καλεί τους πολίτες να ενημερώνουν τον δήμο για περιπτώσεις αστέγων που πιθανά να γνωρίζουν ενώ ήδη έχουν γίνει γνώστες του περιστατικού και η διεύθυνση κοινωνικής προστασίας και ο ΟΚΠΑΠΑ προκειμένου με κοινωνικούς λειτουργούς να εντοπίσει κι άλλους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από φιλοξενία.«Πρέπει σαν δήμος να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε τουλάχιστον σε τέτοιες περιπτώσεις όπου οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες ώστε να τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και η ζωή των ανθρώπων αυτών», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ.

Στα σκαριά το κοινωνικό ιατρείο - φαρμακείο
Πέραν όμως του περιστατικού αυτού και τις προσπάθειας που θα γίνει να βοηθούν κι άλλοι άστεγοι που πιθανόν να υπάρχουν στην πόλη μας, ο ΟΚΠΑΠΑ ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και το κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο.Μια ακόμη δομή δηλαδή που μαζί με το κοινωνικό παντοπωλείο προσφέρουν δωρεάν προϊόντα και υπηρεσίες σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.Αυτές τις μέρες διαμορφώνεται ο χώρος που βρίσκεται στο ΚΕΠΑΒΙ και μέσα στην επόμενη εβδομάδα τελειώνουν τα κατασκευαστικά.Σύμφωνα με τον κ. Τσουμάνη μάλιστα, περίπου 45 γιατροί της πόλης μας, διαφόρων ειδικοτήτων, έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό ιατρείο ενώ κι άλλοι που εργάζονται στα νοσοκομεία δείχνουν διάθεση να συνεισφέρουν κι αυτοί.Στο κοινωνικό ιατρείο και το κοινωνικό φαρμακείο που θα λειτουργήσουν μαζί, θα έχουν πρόσβαση ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που δεν μπορούν να τύχουν των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προμήθειας φαρμάκων χωρίς να πληρώσουν.«Είναι μια πολύ σημαντική βοήθεια για τους ανθρώπους αυτούς που αναγκάζονται να πληρώσουν γιατρούς και φάρμακα ενώ δεν μπορούν», είπε ο κ. Τσουμάνης, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Ροταριανό Όμιλο Ιωαννίνων για την προσφορά των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαμόρφωση του χώρου.

Συνεχίζει καλά το παντοπωλείο
Τέλος ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ αναφέρθηκε και στο κοινωνικό παντοπωλείο ευχαριστώντας πολίτες και επιχειρήσεις για τη συνεισφορά τους, εκφράζοντας παράλληλα κι ένα παράπονο για όσες τοπικές επιχειρήσεις δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του δήμου για συνεισφορά στο εγχείρημα που έχει ξεκινήσει.«Δεν μπορεί να έχουμε γεμίσει δύο αποθήκες με πράγματα από πολίτες που φέρνουν καθημερινά ότι μπορούν και από επιχειρήσεις, τοπικές και πολυεθνικές, και μερικές άλλες από την πόλη μας, που είναι μεγάλες μονάδες να μην μας έχουν φέρει τίποτα», είπε ο κ. Τσουμάνης.Κλείνοντας ανέφερε ότι τις προηγούμενες μέρες εγκρίθηκαν ακόμα 135 αιτήσεις για την κάρτα κοινωνικών παροχών κι έτσι ο αριθμός των δικαιούχων έχει φτάσει τους 335, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται ο επανέλεγχος των παλαιών κατόχων, μετά τις καταγγελίες που είχαν γίνει για «μαϊμού» άπορους.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Καταγγελία Γ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Άρτας

Ομόφωνη καταγγελία της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας και των Κέντρων Υγείας: «Εμείς οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Άρτας και τα Κέντρα υγείας του Νομού καταγγέλλουμε στον ελληνικό Λαό και ιδιαίτερα στο Λαό της Άρτας και των γύρω νομών την προσπάθεια που εκδηλώθηκε με έγγραφο της Διοίκησης του Νοσοκομείου προς τις προϊσταμένες των κλινικών με το οποίο ζητά να ορίσουν το ελάχιστο προσωπικό που απαιτείται (που ήδη το νοσοκομείο μας λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό) για την λειτουργία των Τμημάτων ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υνεία και τη ζωή των ασθενών και του προσωπικού. Αυτή η ενέργεια αποσκοπεί προφανώς στον περιορισμό της δαπάνης που απαιτείται για την λειτουργία του νοσοκομείου τις Κυριακές – αργίες – νύχτες, σε βάρος των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας με ότι αυτό συνεπάγεται για την ζωή των ασθενών και με αυτό τον τρόπο ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2012, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου ΠΑΣΟΚ—ΝΔ— ΛΑΟΣ που οδηγεί σε αδυναμία πληρωμής για το δεύτερο 6μηνο του 2012 και σε στάση πληρωμών σε Υγεία – Πρόνοια να καλύψει πιθανά (το κονδύλι για αργίες – νύχτες) 2 μήνες ακόμη. Για την Υγεία, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης ανέρχεται σε 337 εκ. ευρώ! Την ίδια ώρα, αυξάνουν τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ κατά 1,1 δις ευρώ! Καλούμε τους προϊσταμένους να μην υποκύψουν στον εκβιασμό της διοίκησης. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ: - ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – «ΕΦΕΔΡΕΙΑ». Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. - ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΑΡΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ των δημόσιων μονάδων Υγείας Πρόνοιας από τον Κρατικό προϋπολογισμό. - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών. - ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ σε μισθούς και συντάξεις. Να καταργηθούν τα φοροχαράτσια. Αυξήσεις στους βασικούς μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής. Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων».

Βραβείο μεταποίησης στην Ηπειρωτική εταιρία «Βίκος»


Ακόμη μια Πανελλήνια διάκριση για την προσφορά της στην μεταποίηση απέσπασε η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων «Βίκος», αυτή τη φορά από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και στην περιοχή μας, οι οποίες έχουν οδηγήσει μια σειρά από επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο και άλλες να κάνουν «γενναίες» περικοπές, για να κρατηθούν στην «ζωή», φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες που αντέχουν στη λαίλαπα της κρίσης.Μια από αυτές είναι και η εταιρία «Βίκος», το έργο της οποίας αναγνώρισε, τόσο ο ΣΒΒΕ, όσο και η οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, που μαζί διοργανώνουν φέτος τα «Βραβεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΑ Βορείου Ελλάδος». Η απονομή θα γίνει αύριο Παρασκευή και ώρα 8 το βράδυ σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Met» στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.«Πάγια θέση του ΣΒΒΕ είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε τρόπο να στηριχθεί η μεταποίηση από την κυβέρνηση και γενικά από όλο το πολιτικό σύστημα. Ο ΣΒΒΕ πιστεύει ότι η μεταποίηση πρέπει να μπει και πάλι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής, στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε χθεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου. Παράλληλα, υπογραμμίζεται, ότι δεν υπάρχουν άλλες αντοχές στις επιχειρήσεις. «Η χώρα χρειάζεται τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την ψυχολογία όλων και θα μας κάνουν να νιώσουμε, ότι μπορούμε να προοδεύσουμε».

 Τα βραβεία… 
Εκτός από την εταιρία «Βίκος», που θα λάβει το βραβείο «Ηπείρου», θα απονεμηθούν ακόμη βραβεία σε επιχειρήσεις από κάθε περιοχή της Βορείου Ελλάδας. Έτσι, το Βραβείο «Δυτικής Μακεδονίας» θα λάβει η ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ ΑΕ, το Βραβείο «Κεντρικής Μακεδονίας» οι PALAPLAST AE, ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ και το Βραβείο «Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης» στις ΛΑΝΤΣΙΟΝ ΜΗΤ ΕΒΡΟΥ ΑΕ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ABEE. Ακόμη θα απονεμηθούν: Βραβείο «Γυναίκα Επιχειρηματίας» στην κ. Ελένη Προίκα της εταιρίας ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ ΑΕ, Βραβείο «Εξωστρέφειας» στις ΚLEEMANN HELLAS ABEE, PELOPAC ABEE, Έπαινος «Εξωστρέφειας» στην ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ – ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ, Βραβείο «Καινοτομίας» στην EPSILON NET AE, Έπαινος «Καινοτομίας» στην ΙΩΝΙΚΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΑΕ, Βραβείο «Περιβάλλον» στις ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΑΕ και ΔΡΟΜΕΑΣ – ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΒΕΕΑ, Έπαινος «Περιβάλλον» στην AGRITEX ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Βραβείο «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» στις Α.ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ. Για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων συγκροτήθηκε επιτροπή στην οποία συμμετείχαν: ο κ. Μόσχος Βοϊτσίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, ο καθηγητής κ. Κώστας Γραμμένος, Πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, ο κ. Γιώργος Καλοφωλιάς, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΞΠΡΕΣ Καλοφωλιάς, ο κ. Δημήτρης Λακασάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο κ. Νικόλαος Πέντζος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, και ο κ. Γιάννης Χατζηδημητρίου, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Επισκέψεις κλιμακίου της "Δημοκρατικής Αριστεράς" σε Δήμους των Ιωαννίνων

Αύριο Παρασκευή 20/1/2012 κλιμάκιο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ θα συναντηθεί στο Καλπάκι με το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη στις 10.00 το πρωί και στις 12.30 στους Ασπραγγέλους με το Δήμαρχο Ζαγορίου κ.Γαβριήλ Παπαναστασίου. Την ερχόμενη Τρίτη 23/1/12 ,( όπως και κάθε Τρίτη) θα συνεδριάσει η Ν.Ε. στα γραφεία του κόμματος με τα παρακάτω θέματα: -Τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις -Η κατάσταση στο νομό (συμπεράσματα των μέχρι τώρα επισκέψεων -Εκλογική προετοιμασία

Τις μνήμες και τα έργα των Ρωμιών αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης τιμά ο Δήμος Ιωαννιτών


Τις μνήμες και τα έργα των Ρωμιών αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης τιμά ο Δήμος Ιωαννιτών, με την έκθεση που φιλοξενεί στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου.Η έκθεση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Κωνσταντινούπολη, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα θα είναι ανοιχτή για το κοινό της περιοχής μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου.Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν για πρώτη φορά συγκεντρωμένα τα σημαντικά αυτά έργα των Ελλήνων αρχιτεκτόνων όπως του Περικλή Φωτιάδη (Σχολή της Χάλκης, Ζωγράφειο Λύκειο), του Βασίλη Κουρεμένου (Τράπεζα Αθηνών), του Λύσσανδρου Καυταντζόγλου (Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος), του Βασιλάκη Ιωαννίδη (Αγία Τριάδα), του Κων/νου Κυριακίδη, του Πάτροκλου Καμπανάκη κ.ά. Περιλαμβάνονται εκτός από πρόσφατες φωτογραφίες των εναπομείναντων έργων τους και πρωτότυπα σχέδια, καρτ ποστάλ, φωτογραφίες και βιογραφικά των ίδιων των αρχιτεκτόνων.Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες αποτέλεσαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του δομημένου περιβάλλοντος διαμορφώνοντας το τοπίο της σημερινής Κωνσταντινούπολης. Εισήγαγαν νέους αρχιτεκτονικούς τύπους κτιρίων και μορφολογικά πρότυπα, συμβάλλοντας καθοριστικά στον εξευρωπαϊσμό της οικοδομικής δραστηριότητάς της. Πολλά από τα κτίρια αποτελούν δωρεές μεγάλων Ηπειρωτών ευεργετών.

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
/div> Η έκθεση « The Sound of Austria» που παρουσιάστηκε με επιτυχία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στην Αθήνα συνεχίζεται στην πόλη μας τον Φεβρουάριο.Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Δήμου Ιωαννιτών και της Αυστριακής πρεσβείας με την υποστήριξη των εταιριών Optima, Desserta Hellas, BerglandMilch και Austrian Airlines.Εντάσσεται στα πλαίσια του πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ Αυστρίας και Ελλάδας που φέρνει σε επαφή το κοινό των Ιωαννίνων με τη σύγχρονη τέχνη - ως σύμβολο της ευρωπαϊκής ποικιλομορφίας στον τομέα του πολιτισμού που οι δυο χώρες συμβάλλουν.Η έκθεση «The Sound of Austria» παρουσιάζει έργα των καλλιτεχνών Joachim Lothar Gartner, Christian Eder, Lui Janele και Thomas Kröswang και φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη, Κοραή 1, από τις 4/2 έως τις 29/2.

Συνέλευση της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας

Συνάδελφοι σας προσκαλούμε σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012, και ώρα 10.00 στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, στην οδό Ν.Ζέρβα 28-30 εντός της στοάς (στοά Σάρκα) στο 2ο όροφο, στα Ιωάννινα.Το θέμα ημερήσιας διάταξης είναι: Αποτίμηση των μέχρι τώρα κινητοποιήσεων και προτάσεις για την οργάνωση της δράσης και των αγώνων του Κλάδου για το επόμενο χρονικό διάστημα.Η παρουσία σας είναι απαραίτητη προϋπόθεση στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για τα προβλήματα που μας απασχολούν.Μπορείτε να καταθέσετε και εγγράφως τις προτάσεις σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση emdydas.h.k.l@gmail.com

 Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας

Αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας

Παρα πολλοι παρεδωσαν τις πινακιδες κυκλοφοριας των αυτοκινητων τους αλλα συνεχιζουν να τα κυκλοφορουν οπως και πριν. Στην Ανατολη- Κατσικα στους παραδρομους αλλα και στον κεντρικο δρομο δεκαδες ειναι οι ασυνειδητοι που καθημερινα κινουνται χωρις πινακιδες κυκλοφοριας οδηγωντας συν τοις αλλοις επικινδυνα. Εως τωρα ειχαμε τα ανασφαλιστα οχηματα και αυτους που κινουνται αναποδα στους μονοδρομους χωρις να τους ενοχλει κανεις, τωρα δυστυχως η κατασταση παει απο το κακο στο χειροτερο. Τι θα γινει αν καποιος προξενισει ατυχημα και εξαφανιστει; Αν πας απο Ανατολη - Κατσικα δεν υπαρχει περιπτωση να μην δεις τουλαχιστον ενα αυτοκινητο χωρις πινακιδες κυκλοφοριας. Η αστυνομια τι κανει; κανεις αστυνομικος, εστω με πολιτικα δεν τους βλεπει ;

 Κωστας Παπαδοπουλος -Ανατολη Ιωαννινων

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Ιατρική εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού

Με στόχο την ενημέρωση του κοινού για σοβαρά ζητήματα υγείας, πραγματοποιείται αύριο στις 18:45, στο ξενοδοχείο Grand Serai, η εκδήλωση με θέμα «Από τους προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου στο έμφραγμα του μυοκαρδίου».Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαβήτη σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών ΕΣΥ, τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων και τον Δήμο Ιωαννιτών.Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Γιωτίτσας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο συμπαραστέκονται σε τέτοιες διοργανώσεις καθώς πιστεύουν ότι στα θέματα υγείας, ο ενημερωμένος πολίτης είναι ο υγιής πολίτης.«Στόχος μας είναι να διευρύνουμε περαιτέρω τις συνεργασίες μας με τους επιστημονικούς και άλλους φορείς της πόλης», σημείωσε ο κ. Γιωτίτσας και κάλεσε όλους τους συνδημότες να παρευρεθούν στην αυριανή εκδήλωση.Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Παραγόντων Κινδύνου και Καρδιάς έχει ιδρυθεί με στόχο τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση του ιατρικού δυναμικού αλλά και την έγκυρη ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.Η ενημέρωση είναι κρίσιμος παράγοντας για την πρόληψη και την αποφυγή νοσημάτων, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαβήτη Στέφανος Φούσας.Στην αυριανή εκδήλωση θα μιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες όπως ο κ. Ιωάννης Γουδέβενος, ο κ. Α. Μελιδώνης, η κ. Σ. Τσιάρα, ο κ. Μωυσής Ελισάφ και ο κ. Στέφανος Φούσας.

ΑΡΤΑ:Ζημιές από τις χαμηλές θερμοκρασίες

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου στην Άρτα, προξένησαν ζημιές στην εσπεριδοπαραγωγή, η έκταση και το μέγεθος των οποίων δεν μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς σ’ αυτή τη φάση. Ο υδράργυρος τις βραδινές ώρες, κατά την τελευταία εβδομάδα περίπου, βρίσκεται σταθερά κάτω από το μηδέν ενώ σε ορισμένες περιοχές της πεδιάδας καταγράφηκαν θερμοκρασίες έως -07, ακόμα και -8 βαθμούς Κελσίου. Εκτός από το προϊόν (κυρίως πορτοκάλια και λεμόνια), είναι πιθανό να έχουν προκληθεί ζημιές και στα δέντρα σε ορισμένες περιπτώσεις. «Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ζημιάς» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Γεωργικών Συνεταιρισμών Άρτας κ. Νίκος Γκίζας ο οποίος μίλησε για ακραία καιρικά φαινόμενα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να μεσολαβήσουν λίγες μέρες για να αποτιμηθεί το πραγματικό μέγεθος αυτής. Το πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Γκίζα, εστιάζεται ιδίως στις ποικιλίες των κοινών πορτοκαλιών αλλά και στα ελάχιστα λεμόνια που έχουν απομείνει μετά την ολική καταστροφή του 2004. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια σχεδόν το σύνολο της παραγωγής βρίσκεται στα δέντρα. Όπως ανέφερε ο κ. Γκίζας, αυτές τις μέρες θα ξεκινήσει τη χυμοποίηση η τοπική βιομηχανία «Άραχθος» η οποία θα απορροφήσει πολύ μεγάλο αριθμό ποσοτήτων. Σε ότι αφορά την αντιπεγατική προστασία, όπου παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα, ο κ. Γκίζας ανέφερε ότι «ίσως λόγω της υπερκατανάλωσης ο υδροφόρος ορίζοντας να έπεσε πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα να μην μπορεί το υπάρχον νερό να καλύψει όλες τις γεωτρήσεις». Την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών ζήτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Άρτας Βαγγέλης Μπέτσας ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών. Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μία συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΑΣΑΦ, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης) με τον ΕΛΓΑ για να δουν το θέμα και στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Εξώδικο προς τη ΔΕΗ από 200 Πρεβεζάνους!

Νέες κινητοποιήσεις για την αντιμετώπιση του χαρατσιού της ΔΕΗ, προγραμματίζονται στην πόλη της Πρέβεζας, ύστερα από απόφαση λαϊκής συνέλευσης που έγινε την Κυριακή.Αντιπροσωπεία πολιτών συναντήθηκε με το Δήμαρχο και τον Δικηγορικό Σύλλογο για την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη νομική και τεχνική κάλυψη των πολιτών, που δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων.Ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε η κατάθεση ομαδικού εξωδίκου προς τη ΔΕΗ από διακόσιους περίπου πολίτες που πλήρωσαν μέσω ΑΤΜ των τραπεζών τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ, πλην του χαρατσιού. Επίσης το Σαββατοκύριακο θα γίνει ενημερωτική εξόρμηση σε γειτονιές της πόλης.

 ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Την ερχόμενη εβδομάδα η σύσταση του φορέα για τα πετρέλαια στο Καλπάκι

Στις 2 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για τις σεισμικές έρευνες και στις 2 Ιουλίου ο διαγωνισμός για το Καλπάκι Ιωαννίνων- Πατραϊκό, ανέφερε προ ολίγου ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε συνέδριο του ΤΕΕ για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.Ο κ. Μανιάτης ανέφερε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για τη σύσταση του δημόσιου φορέα που θα αναλάβει την διενέργεια των διαγωνισμών (ΕΔΕΥ), ενώ πρόσθεσε σε σχέση με τις εξελίξεις στο μέτωπο των υδρογονανθράκων ότι φαίνεται να έχει διαμορφωθεί έναν ευρύτερο τρίγωνο Ισραήλ –Ελλάδας- Κύπρου και τάχθηκε εναντίον όσων υποστηρίζουν ότι το αέριο του Ισραήλ και της Κύπρου θα μεταφερθεί στην Ε.Ε. μέσω αγωγού που θα περνάει από την Τουρκία, τονίζοντας ότι δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα ούτε της Ελλάδας, ούτε της Κύπρου, ούτε της Ε.Ε.

Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Ιωαννίνων, κ. Βαγγέλη Αργύρη για το Φράγμα του Αγίου Νικολάου

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Ιωαννίνων, κ. Βαγγέλης Αργύρης, έκανε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2012, παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΚΑ «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος……» .Στη συνεδρίαση παρέστη ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Νικόλαος Σηφουνάκης και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.Στην παρέμβασή του, ο κ. Αργύρης, τόνισε τα εξής:«Ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να μιλήσω στην Επιτροπή. Πήρα την πρωτοβουλία να έρθω, για να μεταφέρω ένα κλίμα ανησυχίας, από την περιοχή της Ηπείρου, σχετικά με το θέμα του Φράγματος στον Άραχθο.Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο-τρία πράγματα.Πρώτον, έχουμε ένα χωροταξικό σχεδιασμό του έτους 2003. Εκεί αναφέρει ότι «δεν συνίσταται» Φράγμα στον Άραχθο. Κάποιοι το ερμηνεύουν λέγοντας ότι το «δεν συνίσταται» σημαίνει «δεν απαγορεύει». Σημασία έχει ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός που λέει ότι δεν υπάρχει φράγμα και αυτό είναι αποτέλεσμα μελέτης.Και να υπενθυμίσω πως έχουμε , επίσης και μία απόφαση του ΣτΕ το 2007 για το θέμα αυτό.Δεύτερον, κάποια στιγμή, επικεντρωθήκαμε στο ιστορικό μονότοξο γεφύρι. Πολλά μπορώ να πω για τη μοναδικότητα που έχει αυτό το γεφύρι, γιατί δεν υπάρχει άλλο αυτού του μεγέθους και ανοίγματος. Κάποιοι άρχισαν να μας λένε «τι σας πειράζει, εδώ στην Αίγυπτο μετέφεραν άλλα και άλλα πράγματα. Το πάτε παραπάνω και τελειώνουμε».Δεν νομίζω ότι είναι το ζήτημα αυτό. Είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά δημοκρατικός προγραμματισμός.Ευχαριστώ το Υπουργείο για το ενδιαφέρον του να αναπτύξει την περιοχή, αλλά προτρέχει. Έχει μια προστρέχουσα φιλοδοξία να μας «αναπτύξει» γρηγορότερα, χωρίς να ρωτάει τις τοπικές κοινωνίες. Δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας σε όλη την Ήπειρο και ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περιοχή, που να ασπάζεται την άποψή σας. Έχουμε μια προστατευόμενη περιοχή, στην οποία παραδόξως, ενώ είναι προστατευόμενη, αυτό το κομμάτι το αφήνει απέξω.Ένα τελευταίο σχετικά με το πώς νομοθετούμε. Γιατί αυτή η επιμονή του Υπουργείου, ενώ το 2010 έφερε παρόμοια διάταξη και την απέσυρε;Να θυμίσω παρόμοιες περιπτώσεις όπου αναγκαστήκαν συνάδελφοι να βγουν εκτός Κοινοβουλίου, κόμματα να αντιδράσουν και να διαγράψουν Βουλευτές, γιατί τόλμησαν να φέρουν τροπολογία, την οποία κάποτε είχαν αποσύρει;Τώρα, ξαφνικά, συζητάμε το χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες στην Σαγιάδα και μια εβδομάδα πριν εφαρμοστεί, μας ξεφυτρώνουν πετρέλαια στη Σαγιάδα.Πριν, ακόμα, προχωρήσουμε διαδικασίες τοπικού προγραμματισμού και άποψης των νέων οργάνων της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων, μας προκύπτει το ενδιαφέρον του ΥΠΕΚΑ.Λοιπόν, θεωρώ ότι είναι εξόχως απαράδεκτο, να προχωράμε σε αυτή τη διαδικασία. Μεταφέρω την αγανάκτηση όλων των φορέων. Ξαφνικά η περιοχή είναι αναστατωμένη για ένα πράγμα που θεωρεί ότι είναι έξω από τα προβλεπόμενα.Έχουμε την Περιφέρεια που θα αποφασίσει για το τι ακριβώς συμβαίνει. Για το Υπουργείο το λέω, το δις εξ’ αμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.Παρακαλώ πάρα πολύ να αποσυρθεί. Είναι απαράδεκτο».

Ικανοποιητική η επισκεψιμότητα στα χιονοδρομικά κέντρα


Ικανοποιητική είναι η επισκεψιμότητα στα Χιονοδρομικά Κέντρα της χώρας δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, παρόλα αυτά δεν αρκεί για να στηρίξει τις επενδύσεις που έχουν γίνει στις ορεινές περιοχές. Οι περιοχές με χιονοδρομικά κέντρα ενισχύθηκαν κατά την διάρκεια των γιορτών, γεγονός στο οποίο συνετέλεσε κατά κύριο λόγο ο καιρός. Οι χιονοπτώσεις ήρθαν λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, στέλνοντας θετικά μηνύματα στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.Ωστόσο, η επισκεψιμότητα αυτή δεν έχει καμία σχέση με τον τζίρο των επιχειρήσεων, κυρίως εστίασης και διασκέδασης, ο οποίος είναι κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.Έτσι, ακόμη και αν υπάρχει αρκετός κόσμος, περιορίζεται στις δαπάνες για το εισιτήριο και την ενοικίαση του εξοπλισμού σκι, εφόσον δεν διαθέτει. Τα έξοδα για ποτό, φαγητό και καφέ έχουν μειωθεί σε δραματικό βαθμό, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες.Τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας έχουν και μεγάλους ανταγωνιστές αυτά άλλων βαλκανικών χωρών, για τα οποία υπάρχει μεγάλη «διαρροή».Για το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, ο αριθμός των επισκεπτών σαφώς δεν μπορεί να συγκριθεί με προηγούμενα χρόνια, όμως είναι σε καλό επίπεδο για την φετινή σεζόν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χιονοδρομικού Κέντρου Χρήστο Παπαξάνθη. Εξάλλου, φέτος οι πρώτες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων δίνοντας την δυνατότητα στους εκδρομείς να επισκεφθούν τα Χιονοδρομικά Κέντρα, σε αντίθετα με την περυσινή χρονιά που τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή του στις αρχές Φεβρουαρίου.«Είναι δύσκολη η εποχή που περνάμε, η επισκεψιμότητα είναι ικανοποιητική αν και ο κόσμος είναι φυσικά λιγότερος και είναι σφιγμένος. Θα περιμένουμε να δούμε πως θα πάει το επόμενο διάστημα. Τουλάχιστον φέτος μας ευνόησε ο καιρός», σημείωσε ο κ. Παπαξάνθης.Ο κ. Παπαξάνθης αναφέρθηκε ακόμη στον ανταγωνισμό από άλλες χώρες ζητώντας από τους πολίτες να στηρίξουν τα ελληνικά Χιονοδρομικά Κέντρα και τους επιχειρηματίες, προκειμένου να μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο και να επιβιώσουν.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΑΡΤΑ: Πολίτες ενάντια στα χαράτσια

Σήμερα Πέμπτη 19-1-2012 και ώρα 19.00 στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ θα γίνει συνάντηση των «Πολιτών ενάντια στα χαράτσια», με σκοπό τον συντονισμό των κινήσεών τους, εν όψει της εντολής της ΔΕΗ για διακοπή της ηλεκτροδότησης σε καταναλωτές που δεν έχουν πληρώσει. «Να είμαστε όλοι εκεί. Κανένας μόνος του στην κρίση. Κανένας μόνος στο σκοτάδι» αναφέρουν σε ανακοίνωση – κάλεσμα οι «Πολίτες ενάντια στα χαράτσια».

Συνάντηση της Γ.Γ. με τον Πρόεδρο και μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων


Συνάντηση στο Γραφείο της στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, είχε σήμερα το μεσημέρι η Γενική Γραμματέας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, κ. Δημήτρη Δημητρίου και μέλη της νέας διοίκησης.Σε αυτή συμμετείχαν επίσης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Μήτσης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Χρυσοστόμου Ευθύμιος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Αναγνώστου Νικόλαος και ο Οικονομικός Επόπτης κ. Βασιλείου Βασίλειος.Η συνάντηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα αλλά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει εν μέσω κρίσης το επιχειρείν στην περιοχή, ενώ συμφωνήθηκε ο συντονισμός της καλύτερης δυνατής συνεργασίας, ώστε να προωθηθούν αποτελεσματικές λύσεις στα θέματα που ταλανίζουν τους επιχειρηματίες αλλά και το σύνολο των παραγωγικών τάξεων του τόπου.Η Γ.Γ. ενημέρωσε τον νέο Πρόεδρο για τη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που κατέβαλλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει το συνεχές ενδιαφέρον της για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα επιτρέψει την απεμπλοκή των επενδύσεων που καθυστερούν ακόμη και σήμερα να υλοποιηθούν, εξαιτίας γραφειοκρατικών δυσκολιών.Από την πλευρά του ο κ. Δημητρίου, ζητώντας τη συνεργασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει η νέα διοίκηση, επεσήμανε ότι μέσα από τον κύκλο συναντήσεων που πραγματοποιεί, στοχεύει στη διαμόρφωση της ολοκληρωμένης συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων για την προώθηση των θεμάτων του επαγγελματικού κόσμου και την τόνωση της οικονομίας της περιοχής.«Από την πλευρά μας ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας θα είμαστε συμπαραστάτες στο έργο σας, θα σταθούμε δίπλα σας και στο κομμάτι που εμπλεκόμαστε θα βοηθήσουμε με κάθε τρόπο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη διεκδίκηση ευνοϊκότερων προϋποθέσεων για την τοπική οικονομία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Γ.Γ, η οποία δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως πολύ θετική την κυβερνητική δέσμευση αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και μεταφοράς πόρων από τα ΠΕΠ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές και βιώσιμες.Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης ενός στρατηγικού σχεδίου για την προώθηση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, που θα ενισχύσει την προσπάθεια που έγινε την τελευταία διετία μέσα από την αξιοποίηση των αρχών του “Regional Marketing”, όπου μπήκαν γερά θεμέλια στην κατεύθυνση ενεργοποίησης του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής προς τις εξαγωγές.«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στον αναπτυξιακό προσανατολισμό εξόδου από την οικονομική κρίση, ενδυναμώνοντας την ελπίδα στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής», τόνισε με νόημα η κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

Πυρκαγιά σε αποθήκη στο Χαροκόπι Ιωαννίνων

Φωτιά εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε αποθήκη με εργαλεία και ξυλεία που βρίσκεται στο Χαροκόπι Ιωαννίνων.Η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε παρακείμενο φορτηγό αυτοκίνητο και σε ορνιθοτροφείο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς.Διενεργείται προανάκριση για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς.

Λαμπάδιασε εργοστάσιο επίπλων στην Πρέβεζα

Λαμπάδιασε εργοστάσιο επίπλων στην Πρέβεζα.To εργοστάσιο που βρίσκεται στον Λούρο, στην εθνική οδό Πρέβεζας Ιωαννίνων, παραδόθηκε στις φλόγες μετά τις 11 το πρωί.Σύμφωνα με το pamepreveza.gr από την φωτιά καταστράφηκε το ισόγειο του κτιρίου.Η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πρέβεζας ήταν άμεση και διασώθηκε η έκθεση επίπλων στον πρώτο όροφο, το εργαστήριο στο υπόγειο και διπλανό σπίτι.Στην επιχείρηση συμμετείχαν 17 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την ΠΥ Πρέβεζας, 2 οχήματα από την ΠΥ Φιλιππιάδας, 1 όχημα από την ΠΥ Άρτας και 1 από το ΠΚ Θεσπρωτικού.Προανάκριση για τα αίτια της φωτιάς κάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας.

Κλοπή από Ιερό Ναό στη Γορίτσα Ιωαννίνων

Καταγγέλθηκε χθες το απόγευμα, στο Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά, ότι άγνωστοι δράστες κατά το χρονικό διάστημα από το μεσημέρι της 17-01-2012 έως το μεσημέρι της 18-01-2012, αφού παραβίασαν την εξωτερική θύρα του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στη Γορίτσα Ιωαννίνων, εισήλθαν εντός και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό.Προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά Ιωαννίνων.

Ένας επιστάτης για κάθε εργαζόμενο;

«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ
Σε πονοκέφαλο εξελίσσονται για τη δημοτική αρχή οι αιτήσεις για μετατάξεις που καταθέτουν υπάλληλοι στο δήμο Ιωαννιτών και κυρίως, αυτές των εργαζόμενων στην καθαριότητα, οι οποίοι θέλουν να μεταταγούν σε θέσεις επιστατών. Εξήντα συνολικά εργαζόμενοι της καθαριότητας, έξι εξ αυτών οδηγοί, ζητούν να μεταταγούν σε θέσεις επιστατών. Οι αριθμοί σίγουρα δεν… βολεύουν, αφού όπως έτσι η συγκεκριμένη υπηρεσία κινδυνεύει να έχει έναν επιστάτη για έναν ή δύο εργαζόμενους.Η αναλογία «μια πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις» αυτή τη στιγμή «δένει» τα χέρια του Δήμου, ο οποίος δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις και να καλύψει τα κενά που ούτως ή άλλως έχει ή γενικότερα τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις μετατάξεις, εφόσον εγκριθούν όλες ή τμήμα τους. Ο γενικός γραμματέας του δήμου Ιωαννιτών Γιώργος Μαρούφωφ πρότεινε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου και παρουσίασε το θέμα, ακόμα και να δημιουργεί διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία να εξετάσει τις αιτήσεις και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, οι οποίες θα «βάλουν κάτω» και αυτές τις ανάγκες τους, να παρθούν τελικά αποφάσεις.Εκτός από τους εξήντα εργαζόμενους που θέλουν να μεταταγούν, υπάρχουν και άλλες «δύσκολες» περιπτώσεις. Ο δήμος Ιωαννιτών έχει αυτή τη στιγμή δέκα αιτήσεις εργαζόμενων που θέλουν να μεταταγούν από άλλους Δήμους στα Γιάννενα. Ωστόσο, η αναλογία «1 προς 5» είναι και εδώ περιοριστική, καθώς αυτού του είδους οι μετατάξεις συνιστούν νέα πρόσληψη. Εκεί που δεν υπάρχει θέμα είναι για όσους αιτούνται μετάταξη λόγω αλλαγής πτυχίου ή σε άλλο κλάδο από αυτόν που εργάζονται.Η λύση της «σπαζοκεφαλιάς» μόνο εύκολη δεν θα είναι. Στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάκης Τασιούλας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «πρώτα κατάργησε τις οργανικές θέσεις και απέλυσε εργαζόμενους, τώρα ζητάει διαπαραταξιακές επιτροπές». Αρνήθηκε την πρόταση για την επιτροπή και πρότεινε αυτά τα θέματα να τα λύνουν οι εργαζόμενοι μόνοι τους, στο σωματείο τους. Αντίστοιχο ερώτημα εξέφρασε και ο σύμβουλος της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Στέφανος Μάντζιος, αν δηλαδή αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα συζητάει το δημοτικό συμβούλιο ή τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Αίτημα για τα είδη προστασίας
Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι του Δήμου κατέθεσαν διαμαρτυρία γιατί εξαιρέθηκαν κάποιες ειδικότητες που κατ’ αυτούς, έχουν δικαίωμα στα είδη ατομικής προστασίας και αντίθετα, αυτά δόθηκαν σε άλλους εργαζόμενους που δεν έχουν δικαίωμα να τα πάρουν. Κατήγγειλαν μάλιστα ότι όσοι έχουν δικαίωμα να παίρνουν γάλα από το Δήμο, πηγαίνουν σε συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ όπου υπάρχει «ανεπίσημη» λίστα δικαιούχων, χωρίς αυτή να έχει δημοσιοποιηθεί, ειδοποιημένοι τηλεφωνικά από τον πρόεδρο του σωματείου Χρήστο Μεντή και όχι από κάποια επίσημη ανακοίνωση. Η εργαζόμενη κα Σούλα Ράπτη η οποία συνυπογράφει το κείμενο που στάλθηκε στο δήμαρχο, τόνισε στο δημοτικό συμβούλιο ότι «το γάλα, ακόμα και αν το πάρουμε, θα το δώσουμε στο κοινωνικό παντοπωλείο. Τα είδη προστασίας όμως τα χρειαζόμαστε». Ο δήμαρχος απάντησε ότι θα φροντίσει ώστε να λαμβάνουν τα είδη ατομικής προστασίας όλοι όσοι τα χρειάζονται «αλλά αν δω προσωπικά κάποιον από τους εργαζόμενους να μην τα χρησιμοποιεί στη δουλειά του, θα ζητήσω να επιβληθούν οι αυστηρότερες ποινές».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά διαβατήρια

Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Μαρόκο, ηλικίας 30 και 27 ετών, γιατί κατείχαν και έκαναν χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων με σκοπό την έξοδό τους από τη χώρα μας.Ειδικότερα, σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι κατείχαν πλαστές ταυτότητες Βουλγαρίας, τις οποίες όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχαν προμηθευθεί έναντι του χρηματικού ποσού των εκατό (100) ευρώ από την περιοχή της Ομόνοιας Αττικής.Τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κατασχέθηκαν από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

ΑΡΤΑ: Παράταση αποχής των δικηγόρων

Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας επικυρώθηκε η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας της 17ης.01.2012, σύμφωνα με την οποία αποφασίσθηκε αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους από την 18/01/2012 έως και την 19/01/2012 και παρατείνει την αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας έως και την Παρασκευή 20.01.2012, κρίνοντας ότι ο αγώνας ενάντια στα όσα έπονται δεν σταματά με βάση τις ημερομηνίες που θέτει η κυβέρνηση.

Σύλληψη στην Άρτα στα πλαίσια επιχείρησης κατά της παιδικής πορνογραφίας!

Στην πανευρωπαϊκή επιχείρηση «Ikarus» για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου, που διήρκεσε τρεις μήνες, συμμετείχε και η Ελλάδα.Στο πλαίσιο της επιχείρησης έγινε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ψηφιακή έρευνα και εντοπίστηκαν, στο διαδικτυακό πρόγραμμα ανταλλαγής ψηφιακών αρχείων «eDonkey», τα ηλεκτρονικά ίχνη χρηστών, που κατείχαν αρχεία-βίντεο πορνογραφικού υλικού, ανάμεσά τους και Έλληνες.Στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια των χρηστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 16 σκληροί δίσκοι και 11 φορητοί υπολογιστές, που περιείχαν πλήθος αρχείων με ιδιαίτερα σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας.Συνελήφθησαν 9 άτομα -οκτώ ημεδαποί και ένας υπήκοος Γαλλίας-, σε Αθήνα, Πειραιά, Άρτα, Κέρκυρα και Ηράκλειο Κρήτης, ενώ για 5 ακόμα άτομα σχηματίσθηκαν ανεξάρτητες δικογραφίες, με τις ίδιες κατηγορίες.Η «ΙΚARUS» είναι μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και επέφερε σημαντικά «χτυπήματα» στα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας, με εκατοντάδες συλλήψεις και κατασχέσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Σύλληψη 31χρονου Πρεβεζάνου επιχειρηματία για συμμετοχή του σε ανθρωποκτονία

Σοκ προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση της σύλληψης ενός νεαρού επιχειρηματία από την Πρέβεζα ο οποίος σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ομολόγησε την συμμετοχή του στην δολοφονία ενός 58χρονου άνδρα τον περασμένο Οκτώβριο στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.Για το ίδιο έγκλημα συνελήφθησαν ακόμη η σύζυγος του θύματος και ο 25χρονος γιός του ο οποίος μάλιστα πυροβόλησε τον πατέρα του με μονόκανο κυνηγετικό όπλο που προμηθεύτηκε από την περιοχή της Πρέβεζας ο νεαρός επιχειρηματίας.Σύμφωνα με την αστυνομία ο τριάντα ενός ετών Πρεβεζάνος συναντήθηκε στις 20 Οκτωβρίου με τους δύο συνεργούς του στο Νεόκαστρο Ημαθίας προκειμένου να σχεδιάσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της δολοφονίας.Τις απογευματινές ώρες της 21ης Οκτωβρίου με την καθοδήγηση και την πληροφόρηση που παρείχε η πενήντα ενός ετών σύζυγος του θύματος στον γιό της και στον φίλο του έστησαν ενέδρα σε αγροτική περιοχή και ο 25χρονος πυροβόλησε από μικρή απόσταση τον 58χρονο στην θωρακική χώρα τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.Οι δύο δράστες κατά την επιστροφή τους προς Πρέβεζα πέταξαν το όπλο στην Εγνατία Οδό σε άγνωστο σημείο.ΟΙ δράστες συνελήφθησαν για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράβαση του νόμου περί όπλων και αναμένεται να οδηγηθούν στο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας.Να θυμίσουμε ότι ο 31χρονος κατηγορείται για κλοπές κοσμημάτων από κατοικίες στην Πρέβεζα μέρος των οποίων βρέθηκε στο σπίτι του και αποδόθηκε στους ιδιοκτήτες τους.Στο σπίτι του βρέθηκαν 18 χιλιάδες ευρώ ενώ η αστυνομία ερευνά την συμμετοχή του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Ακόμη περιμένουν βιβλία

Στην τάξη με …μπουφάν και γάντια κάνουν μάθημα εκατοντάδες μαθητές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, αφού οι πολικές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την έλλειψη πόρων για πετρέλαιο θέρμανσης.Η μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση έχει φτάσει το 50% και τα λιγοστά χρήματα που φτάνουν στους δήμους από το Υπουργείο Παιδείας, δίνονται επίσης με το …σταγονόμετρο στις σχολικές επιτροπές, κατά αποκλειστικότητα σχεδόν για να καλυφθούν οι ανάγκες της θέρμανσης.Η κατάσταση αυτή, που σε κάποιους θυμίζει την εποχή που οι μαθητές πήγαιναν σχολείο κουβαλώντας και ένα ξύλο για την σόμπα, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της ελληνικής εκπαίδευσης εν έτει 2012, αν σκεφτεί κανείς πως μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί τα βιβλία σε όλα τα σχολεία και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κάποια από αυτά δεν πρόκειται να δοθούν ποτέ, αλλά θα παραμείνουν σε …ηλεκτρονική μορφή, αφού ο εκδοτικός οίκος που είχε αναλάβει την έκδοση τους έβαλε λουκέτο!Την εικόνα που επικρατεί μετέφεραν στα Γιάννινα, ο πρόεδρος Κομνηνός Μαντάς και ο ταμίας της ΔΟΕ, Τριαντάφυλλος Οικονόμου, με αφορμή της ενημερωτικές δράσεις που έχει ξεκινήσει η Ομοσπονδία.«Πρόκειται για την χειρότερη χρονιά που έχει βιώσει η εκπαίδευση από τον εμφύλιο πόλεμο, εδώ και 50 χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντάς, και αναφέρθηκε στους διορισμούς που …δεν έγιναν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη και σήμερα κενά στα σχολεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 συνταξιοδοτήθηκαν 1460 εκπαιδευτικοί και διορίστηκαν μόλις 42 μόνιμοι.Την ίδια ώρα οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί δραματικά, κυρίως για τους νεοδιόριστους και τους αναπληρωτές, που είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, ο κ. Μαντάς σημείωσε: «Ακόμη και αν λειτουργούν τα καλοριφέρ, αυτό γίνεται μόνο 2 με 3 ώρες την ημέρα, Θα φτάσουμε στο σημείο το επόμενο διάστημα να κλείσουν σχολεία γιατί δεν θα έχουν πετρέλαιο για θέρμανση».Για υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και του ρόλου των εκπαιδευτικών έκανε λόγο ο κ. Οικονόμου, σημειώνοντας πως η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης έχει κατρακυλήσει στο 2,7% του ΑΕΠ.«Παράλληλα δεν υπάρχει προγραμματισμός για την σχολική στέγη, που σημαίνει ότι κανένα νέο σχολείο δεν πρόκειται να ιδρυθεί, ενώ η προσχολική αγωγή έχει αφεθεί στην μοίρα της και τα νηπιαγωγεία λειτουργούν σε ακατάλληλα κτίρια», σημείωσε.«Η παιδεία δεν μπορεί να ανασάνει», κατέληξε χαρακτηριστικά.Μέσα σε αυτό το κλίμα και την αδυναμία των εργαζομένων να προχωρήσουν σε απεργίες, η ΔΟΕ ξεκινά νέες μορφές κινητοποιήσεων και ενημέρωσης όχι μόνο των εκπαιδευτικών, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Στα Γιάννινα χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκέντρωση και ακολούθησε ομιλία του Καθηγητή Πανεπιστημίου και προέδρου του Ινστιτούτου Μελετών – Ερευνών της ΔΟΕ Αναστάσιου Εμβαλωτή, στα Λιθαρίτσια.

 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ