Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Καταρρέει ο κλάδος των κατασκευών στην Ήπειρο


Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει ο κλάδος των κατασκευών στην Ήπειρο. Η «ελεύθερη πτώση» έχει μια μεγάλη αλυσίδα συνεπειών στην κοινωνία, κυριότερη εκ των οποίων είναι η εκτίναξη της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο. Όσοι απασχολούνταν στα εκατοντάδες επαγγέλματα του κλάδου (μηχανικοί, ελαιοχρωματιστές, χτίστες, μαραγκοί κ.α.) έχουν οδηγηθεί σε οριακό σημείο, αφού τόσο η κρίση στην οικοδομή, όσο και η επενδυτική άπνοια που υπάρχει στην περιοχή έχουν «παγώσει» κάθε έννοια ανάπτυξης.Μάλιστα, λόγω και των συνεχώς αυξανόμενων ξενοίκιαστων εμπορικών χώρων σε πόλεις όπως τα Γιάννινα, ακόμη και όσοι θέλουν να επενδύσουν, τελικά δεν το κάνουν, αφού είναι σχεδόν… βέβαιο, ότι αυτή την εποχή θα δουν τις οικοδομές τους να μένουν άδειες!Βασικότερο όλων των προβλημάτων του κατασκευαστικού κλάδου είναι, ότι ειδικά στα δημόσια έργα, η Πολιτεία δεν έχει αποδώσει ακόμη το ΦΠΑ, με αποτέλεσμα οι εταιρίες στην περιοχή μας να χάνουν αρκετά χρήματα, ενώ ακόμη πολλά δημοτικά κυρίως έργα παραμένουν απλήρωτα.Έτσι, δεκάδες τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρίες στην περιοχή μας έχουν ήδη βάλει λουκέτο και άλλες ετοιμάζονται να το κάνουν. Μάλιστα, αρκετές έχουν απολύσει κόσμο, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί.Κόντρα στην οδηγία…
Όπως αναφέρει Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΕΤΕ), οι πολιτικές της νυν και της προηγούμενης Κυβέρνησης έρχονται σε αντίθεση με την Κοινοτική οδηγία για πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου εντός 90 ημερών.Μάλιστα, η καθυστέρηση αυτή έχει οδηγήσει στην ανεργία έναν στους 4 εργαζομένους σε τεχνικές εταιρίες!«Η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει οξυνθεί» αναφέρουν πηγές του ΣΑΤΕ. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη χθες ο «Πρωινος Λόγος» δημοσίευσε τα στοιχεία για τη ραγδαία πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ήπειρο, όπου φαίνεται ξεκάθαρα, ότι, όχι μόνο δεν γίνονται νέες επενδύσεις, αλλά και ότι ο κόσμος στρέφεται πλέον στο ενοίκιο, για να γλυτώσει από τα συνεχή «χαράτσια» στην ακίνητη ιδιοκτησία! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι οικοδομικές άδειες τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν κατά 24,4%, κάτι που σημαίνει, ότι κατασκευάστηκαν μόλις 21,6 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (μείωση 26,15 στην επιφάνεια). «Με ποιο κίνητρο να χτίσει κάποιος μια οικοδομή, όταν ξέρει, ότι τα περισσότερα διαμερίσματα θα μείνουν απούλητα;» διερωτώνται κατασκευαστές.

 Αναγκαία η ανάπτυξη… 
Το παραπάνω σκηνικό, τόσο στα δημόσια έργα, όσο και στα ιδιωτικά, δικαιολογημένα προκαλεί έντονο προβληματισμό στους πολίτες, αλλά και στις αρμόδιες Αρχές, που τονίζουν, ότι η ανάπτυξη είναι απολύτως αναγκαία για την περιοχή μας.Όπως λένε, η Ήπειρος και κυρίως τα Γιάννινα χρειάζονται άμεσα να θεσπιστεί επιτέλους το Ρυθμιστικό ή όποιο άλλο σχέδιο προκύψει, ώστε να δοθεί η ευκαιρία για να ξεκινήσει τουλάχιστον η «μηχανή» της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας.


Οι αυτοκινητόδρομοι…
Όσο για τα δημόσια έργα; Από τη στιγμή που η πληρωμή τους έχει κολλήσει και με δεδομένο, ότι το Κράτος δεν έχει λεφτά, αλλά ζει με τις… δόσεις της Τρόικας, όλοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους.Η κατασκευή της Ιόνιας και του Ε-65 (που είναι μεταξύ των 5 αυτών οδικών αξόνων) έχει περάσει από 40 κύματα στην κυριολεξία, όμως –αν η Ελλάδα σταθεί στα πόδια της και δεν χρεοκοπήσει- είναι θέμα χρόνου η επαναπροκήρυξή τους, με σκοπό να ξεκινήσει και πάλι η κατασκευή τους με χρήματα του ΕΣΠΑ.Άμεσα, οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή η Κυβέρνηση, οι Τράπεζες και οι Κοινοπραξίες θα συζητήσουν αυτή την προοπτική, με στόχο βέβαια να ολοκληρωθούν το συντομότερο αυτά τα έργα.Μάλιστα, η Ιόνια Οδός φαίνεται να έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων 4 αυτοκινητοδρόμων, καθώς θεωρείται δρόμος διευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.«Ας ελπίσουμε, ότι μετά από τόσες και τόσες παλινωδίες, οι οδικοί άξονες δεν θα καθυστερήσουν άλλο και η κατασκευή τους θα φέρει στην Ήπειρο την πολυαναμενόμενη ανάπτυξη» σημειώνουν συμπολίτες.

 ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δωρεάν νομική βοήθεια σε νέους από 18 έως 30 ετών από το δικηγορικό σύλλογο Ιωαννίνων

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, σε συνεργασία και με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Νομική Βοήθεια για Νέους» με σκοπό την παροχή δωρεάν νομικής συνδρομής σε ανήλικους και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες νέων, η οποία καλύπτει την εκπροσώπηση τους, τόσο εξωδικαστικά όσο και ενώπιον των δικαστηρίων.Δικαιούχοι της δωρεάν νομικής βοήθειας είναι οι ανήλικοι καθώς και νέοι από 18 έως 30 ετών για συγκεκριμένης φύσης υποθέσεις. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας (www.dsioan.gr) και την ιστοσελίδα της Γ.Γ. Νέας Γενιάς (www.neagenia.gr).

29χρονος Γιαννιώτης γρονθοκόπησε συγγενή του για ένα κινητό!

Το δρόμο που οδηγεί στη φυλακή θα ακολουθήσει ένας 29χρονος Γιαννιώτης,για τον ξυλοδαρμό ενός συγγενή του.Συγκεκριμένα, ο δράστης μπήκε σε ένα κατάστημα και αφού προσέγγισε το συγγενικό του πρόσωπο, τον γρονθοκόπησε και του απέσπασε ένα κινητό.Το περιστατικό έλαβε χώρα στα Ιωάννινα σήμερα τα ξημερώματα.

ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ- Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στις 18:00

Εκτάκτως συνέρχεται στις 18:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, με αφορμή τα τεκταινόμενα στο κτίριο της Στρατολογίας, αφού το Γενικό Επιτελείο Στρατού, υπέβαλλε μήνυση στο Δήμαρχο και ήδη κληθηκε να καταθέσει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες καλείται να απομακρύνει τα μηχανήματα από την είσοδο του κτιρίου, ειδάλλως θα τεθεί υπό κράτηση και θα κατασχεθούν τα μηχανήματα.Ταυτόχρονα, όπως αποκαλύπτεται, το κτίριο ανήκει στην κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία από την πλευρά της θα προχωρήσει σε μήνυση ενάντια του Στρατού για τις φθορές που έχουν προξενηθεί!

ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων από τον παγετό!

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί κυρίως στο δίκτυο ύδρευσης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, εξ αιτίας της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας και του παγετού που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες.Σε ορισμένα σημεία το δίκτυο έχει παγώσει, ενώ σε άλλα έχουν σημειωθεί βλάβες με αποτέλεσμα να καταγράφονται διακοπές στην ύδρευση.Μεγάλης έκτασης βλάβη σημειώθηκε σήμερα στο κεντρικό αγωγό που τροφοδοτεί την Ανατολή. Η βλάβη εντοπίστηκε στο ύψος του ΟΑΕΔ και συνεργεία τόσο του ΣΥΔΚΛΙ όσο και της ΔΕΥΑΙ εργάζονται για την αποκατάστασή της.Εξ αιτίας αυτής θα σημειωθεί διακοπή νερού στην Ανατολή αλλά και στο Κάτω Νεοχωρόπουλο.Προβλήματα σημειώθηκαν επίσης στην οδό Ασημακοπούλου (Σεισμόπληκτα) όπου το δίκτυο ύδρευσης πάγωσε με αποτέλεσμα να ακολουθήσει διακοπή στην υδροδότηση.Στον παγετό οφείλεται και η διακοπή νερού που παρατηρήθηκε σήμερα σε πολλές σχολικές μονάδες της πόλης.Ανάλογα προβλήματα, μικρής όμως έκτασης, σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία του Δήμου, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Πατέρας και γιος σκοτώθηκαν με τον ίδιο τρόπο στον ίδιο τόπο

Οικογένεια στην Ηγουμενίτσα σημαδεύτηκε με έναν τραγικό τρόπο από την μοίρα. Πατέρας και γιος έχασαν τη ζωή τους στο ίδιο σημείο, στην επιχείρηση ζωοτροφών, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, τους σκότωσε ο εκφορτωτής.Ακολουθεί η μαρτυρία πελάτη της επιχείρησης."Πήγα να αγοράσω ζωοτροφές σε μια επιχείρηση. Κουβέντα στην κουβέντα με το νεαρό που την έχει, έμαθα κάτι, που με άφησε με το στόμα ανοιχτό! Μου ανέφερε ότι την επιχείρηση την έχει μόνος του, γιατί πριν μερικά χρόνια χάθηκε ο αδελφός του, με τον οποίο ήταν συνέταιροι. Τον χτύπησε ο εκφορτωτής την ώρα που φόρτωνε ζωοτροφές. Στον ίδιο χώρο, πάλι από τον εκφορτωτή, σκοτώθηκε και ο πατέρας του 6 χρόνια νωρίτερα "!

date.gr

Η πολιτική και η κοινή λογική μίας νέας αρχής

Το παράδοξο της σχέσης μίσους της ιδεολογίας με την πραγματικότητα του 2012. Στην Ελλάδα βέβαια όλα γίνονται!

Άρθρο του Ξενοφώντα Καραβίδα 
 Το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχουν στιγμές που η πολιτική δείχνει να αγνοεί την κοινή λογική. Το άσχημο είναι, ότι αυτό κυρίως συμβαίνει σε περιόδους πολύ ιδιαίτερες για το μέλλον του τόπου.Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, δείχνουν ότι επτά πολίτες στους δέκα, γυρνούν, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, την πλάτη κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει εισπράττοντας το κόστος της βίαιης προσαρμογής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. Η ΝΔ, κλείνοντας κι άλλο επί δεξιά, αποκόβεται από τα κρίσιμα μεσαία ακροατήρια και προηγείται ασθμαίνουσα, χωρίς δυναμική αυτοδυναμίας.Πώς να χαρακτηρίσει κάποιος την τωρινή κατάσταση, αυτό που υπάρχει τώρα; Ανησυχία, ανασφάλεια, φόβο; Γιατί θα ρωτήσει κάποιος; Τι συνέβη, πως φθάσαμε εδώ, τι έφταιξε, ποια είναι η αλήθεια;Τα τελευταία τρία χρόνια άλλωστε δε διαβάζουμε τίποτα άλλο, παρά μόνο για την οικονομική κρίση. Όμως , η κρίση δεν είναι κάτι καινούργιο. Τίποτα απ’ αυτά που συμβαίνουν δεν είναι καινούργια. Ίσως να μην είναι τα ίδια, σίγουρα μοιάζουν. Κανείς μας δε θυμάται ποτέ, καμιά εποχή, να μην είμαστε σε κρίση. Είτε οικονομική είτε αξιών. Και έτσι θα είναι πάντα αφού η έννοια της κρίσης δεν είναι παρά η απόρριψη του τώρα, του σήμερα. Αναφερόμαστε ή στο χτες ή στο καλύτερο αύριο, όπως το φαντάζεται και το περιμένει ο καθένας. Όμοιες εποχές, όμοιες αντιλήψεις που μας καθήλωσαν στην καθυστέρηση.Η ακαδημαϊκή κοινότητα, λένε πολλοί, απουσιάζει. Ίσως καλύτερα λένε κάποιοι άλλοι. Η σταλινική αριστερά καλεί στ’ άρματα, να τα γκρεμίσουμε όλα για να τα φτιάξουμε από την αρχή. Επιπλέον αυτοί που δηλώνουν αριστεροί, η κομματική αριστερά, βολεύονται στη διατήρηση των κεκτημένων. Σε μια περίοδο που βιώνουμε σαρωτικές αλλαγές, αυτοί διαμορφώνουν ένα πρότυπο αριστερού που θολώνει το αριστερό όραμα για το αύριο. Φόβος για το καινούργιο και νεοεθνικισμός, αυτά δηλαδή που άλλοτε απέρριπτε. Στην πολιτική, όταν επικαλείται κάποιος την αριστερά, υπονοεί την κυβερνητική αριστερά, αυτή που διεκδικεί να εναλλάσσει την ευθύνη της διακυβέρνησης και δεν περιορίζεται στο ρόλο μιας δύναμης που μόνιμα αμφισβητεί. Τα κόμματα που ζητούν ψήφους, δηλαδή εντολή από το λαό, αλλά αρνούνται να συμμετέχουν σε κυβερνητικό σχήμα, κοροϊδεύουν τους ψηφοφόρους τους, αυτοκαταργούνται.Δικαίως ο πολίτης μπορεί να αναρωτηθεί τι σημαίνει «όχι σε όλα»; Η ολική άρνηση διαμορφώνει πολίτες που αμφισβητούν την πολιτική, όμως η πολιτική ως γνωστόν δεν έχει υποκατάστατο. Επομένως , ερμηνεύεται ως άρνηση να προχωρήσουμε εμπρός! Σίγουρα, η διαρκής απόρριψη και η μόνιμη γκρίνια βολεύει, γιατί κάνει την πολιτική πολύ εύκολη. Πολλοί από εμάς γνωρίσαμε την αριστερά της ευθύνης, της λογικής σκέψης, του πολιτισμού της πολιτικής. Κάποιοι άλλοι πέρασαν από κει για να αναδειχτούν. Για άλλους, έγινε το άλλοθι για τους πολιτικούς τους ακροβατισμούς, ενώ κάποια άλλα συντηρητικά κατάλοιπα θυμήθηκαν τώρα ότι είναι και ολίγον αριστεροί για να εισπράξουν πελατεία. Ψάχνουν ποιος θα τους προσφέρει βουλευτική έδρα, αυτή αναζητούν. Αυτοί, οι τελευταίοι, απλουστεύουν τις λύσεις στα προβλήματα και γίνονται και οι εγγυητές της εθνικής κυριαρχίας είναι βλέπετε η ιδεολογία της εποχής, ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός.Ποια είναι όμως η πολιτική πραγματικότητα του σήμερα;Η παραδοσιακή αριστερά επιμένει στη λογική του "αντί". Αντιτίθεται στις αλλαγές. Η τακτική αυτή βέβαια, δείχνει ότι προσπορίζεται εκλογικά οφέλη. Όμως οι δυνάμεις αυτές αδυνατούν να προτείνουν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση.ΤΟ ΚΚΕ μιλάει για έξοδο από τη δραχμή, κρατικοποίηση των τραπεζών, έλεγχο του κεφαλαίου.Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στις αλλαγές, όμως ως εναλλακτική λύση προτείνει ένα άθροισμα αιτημάτων τα οποία είναι παντελώς αδύνατον να υλοποιηθούν στο πλαίσιο μιας χώρας. Υιοθετεί σχεδόν κάθε αίτημα και πρωταγωνιστεί σε μορφές κινητοποίησης που στρέφονται ακόμη κι εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων.Από την άλλη πλευρά, η Δημοκρατική Αριστερά δεν ακολουθεί την παραδοσιακή λογική του "όχι σε όλα". Δέχεται ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προβάλει το αίτημα για "δίκαιη κατανομή των βαρών". Με την τακτική αυτή κερδίζει τμήμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αλλά και εκείνων που βλέπουν ότι ο εξευρωπαϊσμός είναι απαραίτητος, πρέπει όμως ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και ο δημοκρατικός έλεγχος.Η ΝΔ ζητάει άμεσα την εξουσία. Επενδύει στο πατριωτικό και θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων και υποκριτικά διεκδικεί το μονοπώλιο της ηθικής. Λέω υποκριτικά, γιατί είναι γνωστό ότι η συνεχής ηθικολογία είναι το άλλοθι της υποκρισίας. Είναι άλλωστε εφεύρημα της δεξιάς η εμπλοκή της ηθικής στην πολιτική. Είναι η συντηρητική αντίληψη ότι στην πολιτική δεν συγκρούονται ιδέες και συμφέροντα, συγκρούονται ηθικοί κανόνες.Το ΠΑΣΟΚ στάσιμο. Αλλιώς ξεκίνησε, αλλιώς προχώρησε και αλλού έφτασε. Το ΠΑΣΟΚ όμως της αμφισημίας τελειώνει και το καινούργιο θα υπάρξει, μόνο εφόσον είναι διαφορετικό. Να βάλει απέναντί του τον κρατισμό, το λαϊκισμό και τον εθνικισμό.Αλήθεια αναρωτιέται κανείς; Πριν από 10 χρόνια η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς στην Ευρώπη και σήμερα οι ευρωπαίοι αναρωτιούνται αν πρέπει η χώρα μας να παραμείνει στην ευρωζώνη. Άλλοι μας βλέπουν σα θύματα και άλλοι σαν θύτες. Όσο για μας, δεν θέλω να δεχτώ ότι υπάρχει άλλος δρόμος από την παραμονή μας στην ευρωζώνη.Άραγε, ποια μπορεί να είναι η λύση που προσδοκούμε και πόσο αναγκαίος είναι ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής κοινωνίας; Μια προσπάθεια που έμεινε ανολοκλήρωτη, γιατί οι αντιστάσεις ήταν αξεπέραστες απο αυτούς που ο εκσυγχρονισμός αποτελούσε ασέβεια στην ελληνοχριστιανική μας παράδοση. Οι ίδιοι που δεν άφησαν την εκσυγχρονιστική πολιτική του Κώστα Σημίτη να κάνει αυτά που καλείται να κάνει σήμερα η χώρα. Ζήσαμε τότε τις συγκρούσεις των αναγκαίων εκσυγχρονισμών με το λαϊκισμό και τον εθνικισμό. Τίποτα όμως δεν τέλειωσε, ο εκσυγχρονισμός δεν ήταν μια συγκυριακή διαδικασία, ήταν και παραμένει για πολλούς η μεγάλη ανάγκη απέναντι σε μια ανιστόρητη παραδοσιολαγνεία.Σήμερα, το καλύτερο για τη χώρα δεν είναι βέβαια ένα καινούργιο ’81. Αυτό που χρειάζεται η χώρα, είναι η ανάγκη να υπάρξει ένα μεγάλο προοδευτικό σχήμα από δυνάμεις που συγκλίνουν στην κατεύθυνση του «Δημοκρατικού Σοσιαλισμού». Mε συγκεκριμένες θέσεις ενός δυναμικού, ριζοσπαστικού, ευρωπαϊκού, μεταρρυθμιστικού, σοσιαλδημοκρατικού κινήματος.Η συλλογική αντίδραση και η ατομική στάση είναι προφανώς το μυστικό. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορούμε. Αν έχουμε δυνάμεις. Γιατί, βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους εξαθλιωμένους. Είχε δίκιο ο υπουργός Οικονομικών μόνο που παρέλειψε να αναφερθεί στην αιτία. Ήρθε η εφορία, ήρθε η έκτακτη εισφορά, ήρθε το ασφαλιστικό συμβόλαιο, ήρθε το χαράτσι στη ΔΕΗ, ήρθε το πρόστιμο για την καθυστέρηση του ΦΠΑ. Και δυστυχώς καλά νέα δε φαίνεται να υπάρχουν από πουθενά. Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται, περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο, η ενεργοποίηση του κοινωνικού κράτους. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο, προκειμένου το κοινωνικό κράτος να καταστεί σε οικονομικό σταθεροποιητή. Η δωρεάν παροχή ενός ισχυρού πλέγματος δημοσίων αγαθών όπως η παιδεία, η περίθαλψη, οι δομές συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής δύναται να αποτελέσει «κοινωνικό μισθό» ικανό να απορροφήσει σε ένα βαθμό τις εισοδηματικές απώλειες.Το 2012, είναι δύσκολο. Αυτό το έτος θα κριθεί αν και με ποιες προϋποθέσεις, η χώρα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ ή πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή προκειμένου να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της.Η μάχη αυτή δεν μπορεί να δοθεί όμως με τους σημερινούς συσχετισμούς. Τα κόμματα εξουσίας, δε μπορούν να προωθούν με αποφασιστικότητα τις αλλαγές που θα οδηγήσουν σε ασφαλές λιμάνι. Και δεν πρόκειται να οδηγηθούμε εκεί αν δεν υπάρξει κάποιου είδους ανασύνθεση του σημερινού σκηνικού το οποίο θα σταματήσει να λειτουργεί ως τροχοπέδη και θα λειτουργήσει ως προωθητική δύναμη. Διαφορετικά οι αλλαγές θα έρθουν ύστερα από την καταστροφή και δεν είναι καθόλου βέβαιο προς ποιά κατεύθυνση θα είναι. Όλοι μας γνωρίζουμε, ότι επιστροφή στη δραχμή σημαίνει επικράτηση και των εγχώριων δεινόσαυρων, αλλά και των πιο λαϊκίστικων πολιτικών δυνάμεων. Η καταστροφή δεν θα είναι μόνο οικονομική. Γι αυτό πρέπει να αποτραπεί και αυτό πρέπει να γίνει τους επομένους μήνες. Ύστερα θα είναι μάλλον αργά.Οι έλληνες διαβάζουν συνεχώς για νέα μέτρα και επιπλέον θυσίες. Και είναι πληγωμένοι, γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου είπε πως η Ελλάδα, είναι μια χώρα με πολλούς διεφθαρμένους.Και οι ξένοι το καταστρατήγησαν και έκαναν πάρτι. Πως δεν δουλεύουμε, πως ξοδεύουμε τα λεφτά τους, κι άλλες τέτοιου επιπέδου αναλύσεις. Μια εικόνα που μας αδικεί κατάφορα. Στο ερώτημα γιατί θέλουν σώνει και καλά να μας σώσουν, η απάντηση είναι προφανής. Δεν θέλουν να δοθεί ότι το ευρώ ξηλώνεται, δεν ξέρουν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και παραπέρα από μία άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ της Ελλάδας και δεν αποκλείεται να υπάρχουν και γεωπολιτικοί λόγοι.Τα κόμματα όμως θα πρέπει να θυμούνται επίσης πως για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, σχεδόν όλοι οι έλληνες έκαναν γιορτές με πολύ λιγότερα αγαθά στο τραπέζι από τα περσινά.Αυτό θαρρώ πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους!

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Ξενικά η απογραφή δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων

Την 1η Φεβρουαρίου ξεκινά η καταγραφή όλων των δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, η οποία θα γίνεται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.Η καταγραφή, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι υποχρεωτική ώστε να συνεχίσει η καταβολή των επιδομάτων χωρίς προβλήματα.Η απογραφή αφορά τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερήλικων ΟΓΑ, είτε λαμβάνουν ένα ή περισσότερα επιδόματα κατηγοριών, όπως βαριάς αναπηρίας, βαριάς νοητικής καθυστέρησης, εγκεφαλικής παράλυσης, κώφωσης, κίνησης, παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων, συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας, τυφλότητας, νόσου του Χάνσεν, απροστάτευτων ανηλίκων, ομογενών, στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερήλικων ΟΓΑ, διατροφικό.Η απογραφή ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και θα γίνει ως εξής:
-Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για όσους το επώνυμο ξεκινά από Α μέχρι Ι
-Από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου για όσους το επώνυμο ξεκινά από Κ μέχρι Ο.
-Και από την 1η Μαρτίου μέχρι 16 Μαρτίου για όσους το επώνυμο ξεκινά από Π μέχρι Ω.
Τα έγγραφα που απαιτούνται είναι:
-Έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητας του δικαιούχου
-Παραστατικά έγγραφα έκδοσης Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας
-Έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
 -Επίδειξη πρώτης σελίδας βιβλιαρίου λογαριασμού πληρωμών ή αντίστοιχης κάρτας του λογαριασμού ή φωτοαντίγραφο αυτών.
-Αναγνωριστική απόφαση του Δήμου, της Περιφέρειας ή της νομαρχίας σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος.
-Απόκομμα ταχυδρομικής επιταγής της πληρωμής του επιδόματος μέσω ΕΛΤΑ η οποία εκδόθηκε μέσα στο 2011.
Αν ο δικαιούχος αδυνατεί να προσέλθει στα ΚΕΠ κατά το διάστημα της απογραφής τότε η καταγραφή του θα γίνει από τρίτο πρόσωπο που το εκπροσωπεί, αφού διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και επιπλέον συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.Μετά το τέλος της απογραφής η παροχή των επιδομάτων θα αρχίσει να καταβάλλεται με πίστωση του λογαριασμού του πιστωτικού ιδρύματος ή των ΕΛΤΑ που θα έχει υποδείξει ο δικαιούχος.

Ποιοι επιχειρούν να επαναφέρουν το θέμα του Φράγματος στον Άραχθο;

Με έκπληξη διαβάσαμε το άρθρο 56 του Νομοσχεδίου με θέμα «Ποινική Προστασία Περιβάλλοντος….» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής , το οποίο επαναφέρει το θέμα της κατασκευής φράγματος στη Θέση Αγίου Νικολάου του ποταμού Αράχθου.Ένα θέμα που καταδικάστηκε από σύσσωμη την τοπική κοινωνία και τους φορείς της εδώ και χρόνια και το οποίο είχε εκδικαστεί στο Σ.τ.Ε. αρνητικά το 2007.Ποιος δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να παρακάμπτει αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας , των εγκεκριμένων χωροταξικών σχεδίων και της Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα να θυσιάζει το μεγαλύτερο στον κόσμο μονότοξο πέτρινο γεφύρι;Η παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» ζητά την άμεση απόσυρση της σχετικής πρόβλεψης στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο και θα συμμετέχει σε κάθε δίκαιη αντίδραση των φορέων και των κατοίκων της περιοχής.

ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ

Ματαίωση των εκλογών επιδιώκουν οι Σύλλογοι του Πανεπιστημίου

Kοινή γραμμή πλεύσης κατά της εφαρμογής του Νόμου 4009/6-9-2011 χαράσσουν τα διοικητικά συμβούλια των Συλλόγων: ΔΕΠ, Διοικητικού Προσωπικού, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ-1 και ΕΕΔΙΠ-2 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που συναντήθηκαν την περασμένη Δευτέρα. Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση, «όλοι οι εκπρόσωποι μετέφεραν τη σταθερή και αταλάντευτη αντίθεση των Συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στον Νόμο καθώς και το σταθερό προσανατολισμό τους στην ανάπτυξη της κοινής δράσης προκειμένου να μην εφαρμοστεί στη πράξη. Στην κατεύθυνση αυτή, εκτιμήθηκε ότι η ματαίωση των εκλογών για την ανάδειξη του «Συμβουλίου του Ιδρύματος», οι οποίες αποτελούν καθοριστικό βήμα στην προσπάθεια εφαρμογής του νόμου, αποτελεί άμεσο στόχο της συντονισμένης δράσης των Συλλόγων». Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε:
 • όλοι οι Σύλλογοι να ολοκληρώσουν τις συλλογικές τους διαδικασίες την τρέχουσα εβδομάδα και να επαναληφθεί η συνάντηση των συλλόγων εργαζομένων και φοιτητών στις αρχές της επόμενης
 • να οργανωθούν κοινές προσπάθειες ενημέρωσης των μελών ΔΕΠ, των εργαζομένων και των φοιτητών σχετικά με το νόμο 4009/6-9-2011
• οι Σύλλογοι των εργαζομένων και όλες οι συλλογικότητες του Πανεπιστημίου, να συντονίσουν τη δράση τους με τους Συλλόγους των Φοιτητών για την μη εφαρμογή του νόμου.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Πλιάτσικο της VIII Μεραρχίας του στρατού στο πρώην κτήριο της Στρατολογίας!

Όπου αρχίζει ο στρατός, τελειώνει η λογική, λέει ο θυμόσοφος λαός μας και η VIII Μεραρχία που εδρεύει στα Γιάννενα βάλθηκε να τον επιβεβαιώσει.Χωρίς καμιά αίσθηση ευθύνης προς τον Έλληνα φορολογούμενο, καταστρέφει τα πάντα στην επέλασή του.Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την Αρχή. Εδώ και περίπου έναν χρόνο, το στρατολογικό γραφείο Ηγουμενίτσας, το οποίο στεγάζονταν στο εν λόγω κτήριο, σταμάτησε την λειτουργία του, μεταφέροντας τις υπηρεσίες του στα Γιάννενα.O διοικητής όμως της VIII Μεραρχίας αποφάσισε να μεταφέρει τα πάντα από το κτήριο, ακόμα και τους διακόπτες και τις πρίζες, τα καλοριφέρ, τον λέβητα και τα είδη υγιεινής, σε άλλο κτήριο του στρατού στα Γιάννενα.Στο άκουσμα της είδηση για το "πλιάτσικο" στο κτήριο, άμεση ήταν η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας, μέλη της οποίας, με επικεφαλής τον ίδιο τον Δήμαρχο Γιώργο Κάτσινο και τους Αντιδημάρχους, προχώρησαν σε κατάληψη του κτηρίου, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την μεταφορά των υλικών εκτός κτηρίου.Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας προσπαθεί εδώ και ημέρες να επικοινωνήσει με τους υπευθύνους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, χωρίς όμως να καταφέρει να έρθει καν σε επαφή μαζί τους.Στο σημείο έφτασε και η Αστυνομία μετά από κλήση του στρατού για να απομακρύνει από την είσοδο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι άντρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας ζήτησαν από τον Διοικητή του Τάγματος Φιλιατών κ. Μπούση να προσκομίσει έγγραφο που να αποδεικνύει ότι τα αντικείμενα ανήκουν στον Ελληνικό Στρατό.Το συγκεκριμένο κτήριο έχει χτιστεί το 1998, από το ΓΕΣ, σε οικόπεδο το οποίο άνηκε στον Δήμο Ηγουμενίτσας, και αφού πλέον η στρατολογία δεν το χρησιμοποιεί, ο Δήμος το διεκδικεί από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για να στεγάσει υπηρεσίες του.Τέλος ο Δήμαρχος Γ. Κάτσινος απέστειλε επιστολή στον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Ραγκούση, διαμαρτυρόμενος εντονότατα!

Έσπασαν ρεκόρ οι καταθέσεις πινακίδων

Από πρώτο χέρι διαπίστωσαν οι εφορίες τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, τις προηγούμενες μέρες. Μέχρι την τελευταία στιγμή οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έσπευδαν είτε να πάρουν το σήμα των τελών κυκλοφορίας, είτε να παραδώσουν τις πινακίδες του οχήματός τους, για να γλυτώσουν από τα τέλη.Φέτος, στις εφορίες Ιωαννίνων και Μετσόβου, κατατέθηκαν 2.500 πινακίδες οχημάτων από τους ιδιοκτήτες τους, σημάδι ότι όλο και περισσότεροι κόβουν πλέον και από εκείνα που στην «επίφαση ευμάρειας» που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, θεωρούνταν απαραίτητα: τα αυτοκίνητα και κυρίως τα μεγαλύτερα σε κυβισμό, εκείνα δηλαδή που θεωρούνταν τα «πρώτα» αυτοκίνητα της οικογένειας. «Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά πολύ» τονίζει η προϊσταμένη της ΔΟΥ Ιωαννίνων Χρυσαυγή Κώτση.Τις πρώτες μέρες του 2012 παρατηρήθηκε και το εξής φαινόμενο γύρω από την εφορία: αρκετοί ιδιοκτήτες πήγαιναν με τα αυτοκίνητα προς «απόσυρση» στη Δομπόλη, έβγαζαν τις πινακίδες και τα άφηναν παρκαρισμένα στους γύρω δρόμους.Ενδεικτικό πάντως του μεγέθους του προβλήματος, είναι ότι πέρυσι, στις ίδιες εφορίες (δηλαδή Α και Β΄ ΔΟΥ Ιωαννίνων και εφορία Μετσόβου) είχαν αποσυρθεί οι πινακίδες 1.000 οχημάτων λιγότερων. Για την ακρίβεια, το 2011 κατατέθηκαν 1.518 πινακίδες στις συγκεκριμένες εφορίες, αριθμός που ήταν ήδη μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο άλλων χρόνων, μέχρι το 2009. Ο αριθμός των Ιωαννίνων ακολούθησε στο «άλμα», τον πανελλαδικό αριθμό: Πάνω από 300.000 πινακίδες κατατέθηκαν στις εφορίες όλης της χώρας μέχρι προχθές Δευτέρα, οπότε και έληγε και η τελευταία παράταση της προθεσμίας που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

 Καινούργια και τζιπ
Ενδεικτικό πάντως είναι ότι τα αυτοκίνητα που ακινητοποιούν ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες τους, δεν είναι παλιά και από αυτά που συμφέρει περισσότερο πλέον η απόσυρσή τους, παρά η πώληση, αλλά σχετικά καινούργια, κυρίως τζιπ και μεγάλου κυβισμού οχήματα που πλέον είναι δυσβάσταχτα τα κόστη, τόσο των καυσίμων τους, όσο και των τελών κυκλοφορίας. Δεν έλειψαν επίσης και αρκετές περιπτώσεις που έμποροι αυτοκινήτων κατέθεσαν τις πινακίδες μεταχειρισμένων οχημάτων που δεν τα έχουν πουλήσει, προκειμένου να αποφύγουν τη χρέωση με τέλη κυκλοφορίας. Ούτως ή άλλως, η κατάθεση πινακίδων δεν σημαίνει και απόσυρση του οχήματος, αλλά απαγόρευση της κυκλοφορίας του. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να τις πάρουν πίσω και να επωμιστούν φυσικά τα τέλη κυκλοφορίας.

Προσοχή στους… γερανούς
Εκεί όμως που πιθανώς να υπάρξει πρόβλημα, είναι ότι όλο και περισσότερα οχήματα που δεν μοιάζουν (και δεν είναι εγκαταλειμμένα) είναι πλέον παρκαρισμένα τόσο στα δημοτικά διαμερίσματα, όσο και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης πλέον, χωρίς πινακίδες. Οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να ξέρουν ότι η δημοτική αστυνομία, βάζει ειδοποιητήρια για οχήματα χωρίς πινακίδες. Εάν δεν απαντήσουν οι ιδιοκτήτες τους εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, τα οχήματα ρυμουλκούνται και παίρνουν το δρόμο της ανακύκλωσης. Η πρωτοβουλία αφορά μόνο τα οχήματα που βρίσκονται σε δημόσιες εκτάσεις.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Μαθήματα ήθους από πρεβεζάνο ιδιοκτήτη ταξί

Μαθήματα ήθους και αξιοπρέπειας έδωσε ο Δημήτριος Μπίτσιος ιδιοκτήτης ταξί από την Πρέβεζα ο οποίος βρήκε στο πεζοδρόμιο της πιάτσας του παλιού ΚΤΕΛ ένα πορτοφόλι με μεγάλο χρηματικό ποσό.Χωρίς δεύτερη σκέψη ο επαγγελματίας παρέδωσε το πορτοφόλι στην Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας προκειμένου αυτό να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του.Τα χρήματα που υπήρχαν στο πορτοφόλι ξεπερνούσαν τα 1400 ευρώ ενώ στις θήκες του υπήρχαν πιστωτικές κάρτες και άλλα πολύτιμα για τον κάτοχο του έγγραφα.Η αστυνομία ειδοποίησε τον ιδιοκτήτη για την ανεύρεση του πορτοφολιού και λίγο αργότερα έσπευσε να το παραλάβει.Όπως ανέφερε τα χρήματα που υπήρχαν στο πορτοφόλι θα τα χρησιμοποιούσε για την αντιμετώπιση ενός σοβαρού οικογενειακού προβλήματος και έσπευσε να ευχαριστήσει θερμά τον αυτοκινητιστή για την ευαισθησία που έδειξε σε καιρούς που είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για όλους.Ο κ.Μπίτσιος δεν σκέφθηκε ούτε μια στιγμή να κρατήσει το πορτοφόλι αναλογιζόμενος ότι ο άνθρωπος που το έχασε μπορεί να είχε απόλυτη ανάγκη τα χρήματα.Ο επαγγελματίας δέχτηκε τα συγχαρητήρια των συναδέλφων του αλλά και πολιτών που πληροφορήθηκαν το περιστατικό.Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί Πρέβεζας και Περιφέρειας Ηπείρου Αλέκος Ντόντορος χαρακτήρισε την πράξη του κ.Μπίτσιου ως παράδειγμα προς μίμηση στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας και την κρίση που διέρχεται η κοινωνία.

Τρέχει τηλεφωνική δημοσκόπηση της ALCO στα Γιάννενα με άρωμα...γυναίκας!!!

Αφορά συγκεκριμένους υποψήφιους-Άγνωστο ποιος την παρήγγειλε
Τηλεφωνική δημοσκόπηση τρέχει από το πρωί στα Γιάννενα, την οποία διενεργεί η εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO. Πρόκειται για την εταιρεία που συνεργάζεται επίσημα με το κόμμα της ΝΔ και την οποία προτιμούν και οι γαλάζιοι υποψήφιοι. Δεν αφορά το σύνολο των ονομάτων που "παίζουν" αυτή την περίοδο στην πιάτσα, παρά μόνο συγκεκριμένα τρία ονόματα, την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, τον Παντελή Κολόκα και τον Μιχάλη Κασσή! Εννοείται, πως στη δημοσκόπηση ζητείται να αξιολογηθούν και οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές του νομού (Τασούλας, Καλογιάννης, Παντούλας, Αργύρης και Οικονόμου). Επίσημα δεν γίνεται γνωστό ποιος ή ποια την παρήγγειλε, όμως σε ό,τι αφορά τους νέους, δεν θα μπορούσε ο Μιχάλης Κασσής να καταφύγει στην ALCO παρακάμπτοντας εταιρείες δημοσκοπήσεων με τις οποίες συνεργάζεται το ΠΑΣΟΚ.Μας φαίνεται δύσκολο να την παρήγγειλε ο Παντελής Κολόκας, που δεν φημίζεται να σκορπά δεξιά κι αριστερά πεντοχίλιαρα και δεκαχίλιαρα, χωρίς ουσιαστικά να είναι σίγουρος ότι είναι μέσα στο ψηφοδέλτιο. Απομένει η Άννα Ασημακοπούλου, η οποία μέχρι σήμερα κινείται αθόρυβα, χωρίς να κάνει δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις. Μόνο αυτή έχει κάθε λόγο να θέλει να δει τη γνώμη της κοινωνίας την οποία συστηματικά απαξιεί. Σας μεταφέρουμε τα ερωτήματα, όπως ακριβώς μας τα ρώτησαν πριν από 10 λεπτά: - Τι ψηφίσατε στις προηγούμενες εκλογές; - Είσαστε ευχαριστημένοι από τους βουλευτές του Νομού (ξεχωριστά για κάθε βουλευτή με βαθμολογία από το 1 έως το 10) - Προτιμάτε νέους ή παλιούς υποψήφιους στα ψηφοδέλτια; - Τι θα ψηφίσετε στις προσεχείς εκλογές; - Ποιους γνωρίζετε και τη γνώμη έχετε για τον καθένα ξεχωριστά από τους παρακάτω: Κώστα Τασούλα Σταύρο Καλογιάννη Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου Παντελή Κολόκα Μιχάλη Παντούλα Βαγγέλη Αργύρη Θανάση Οικονόμου Μιχάλη Κασσή - Ποιος είναι ποιο κοντά στα προβλήματα της πόλης (ξεχωριστά για κάθε υποψήφιο με βαθμολογία από το 1 έως το 10)

Μόνο στην Ελλάδα και τη Βόρεια Κορέα υπάρχουν υπουργοί και βουλευτές που είναι επί τριάντα χρόνια στις θέσεις τους«Μόνο στην Ελλάδα και τη Βόρεια Κορέα υπάρχουν υπουργοί και βουλευτές που είναι επί τριάντα χρόνια στις θέσεις τους», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου. Διαφωνεί κανείς ότι θα πρέπει να ξεβρομίσει
επιτέλους ο τόπος από τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα;

Συλλήψεις παράνομων μεταναστών στην Ηγουμενίτσα

Από προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης, στην πύλη εξωτερικού λιμένα της Ηγουμενίτσας, ένας αλλοδαπός άνδρας 66 ετών, οδηγός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, ο οποίος κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταφέρει δύο αλλοδαπές σε λιμάνι της Ιταλίας, οι οποίες επίσης συνελήφθησαν.

Στη Δημοκρατική Αριστερά και ο Αρτινός Χρήστος Παπαγεωργίου

Ο πρώην δήμαρχος, πρώην νομάρχης Άρτας και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο γειτονικό νομό,Χρήστος Παπαγεωργίου προσχώρησε στο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Πρόκειται για ακόμη μία μεταγραφή στελέχους πρώτης γραμμής του ΠΑΣΟΚ προς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Εάν συνυπολογίσουμε και τις προσχωρήσεις και άλλων αξιόλογων στελεχών σε νομούς της Ηπείρου, η έδρα στα Γιάννενα (λαμβάνοντας υπόψη και τα υπόλοιπα) θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σκεφτείτε μόνο το ενδεχόμενο να κατέβουν στα Γιάννενα οι Χρ. Βούζας και Ντίνος Σιάκαρης,στην Άρτα ο Χρήστος Παπαγεωργίου και στην Πρέβεζα ο πρώην δήμαρχος Μιλτιάδης Κλάπας. Ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν το πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν εκλογικά.

Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών που άδειαζε σπίτια στα Γιάννενα

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας έχουν διαπράξει σωρεία διαρρήξεων και κλοπών, από σπίτια στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και του Ηρακλείου Κρήτης. Εξιχνιάστηκαν συνολικά 41 περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών οικιών.Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος πέντε αλλοδαπών, από την Αλβανία (εκ των οποίων τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα), ηλικίας 20,21,20,26 και 27 ετών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη κλοπών, νομιμοποίηση εσόδων από την εγκληματική δραστηριότητα και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, με διαρκή και δομημένη δράση και προέβαιναν συστηματικά στη διάπραξη διαρρήξεων οικιών, αλλάζοντας κάθε φορά σύνθεση.Η λεία των κλοπιμαίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ποσό των 380.000 ευρώ ενώ ερευνάται και η περαιτέρω συμμετοχή των δραστών σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Σύσκεψη για τον συντονισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με το Νοσοκομείο Φιλιατών

Στις 16 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Διοίκησης του ΠΓΝ Ιωαννίνων, από τον Διοικητή των διασυνδεομένων Νοσοκομείων: ΠΓΝ Ιωαννίνων και ΓΝ - ΚΥ Φιλιατών κ. Βασίλη Δημόπουλο με την παρουσία της κας Ιουλίας Μαρκούλα Αναπληρώτριας Διοικήτριας του ΠΓΝ Ιωαννίνων-ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών, και του κ. Ανδρέα Φωτόπουλου Αναπληρωτή Διοικητή του ΠΓΝ Ιωαννίνων.Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο Νοσοκομείων.Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο από κοινού συντονισμός των υπηρεσιών των δύο νοσοκομείων στα πλαίσια της διασύνδεσης τους και η εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα που ανακύπτουν.Ο Διοικητής στην εισήγηση του, ανέφερε ότι τα δύο νοσοκομεία έχουν ρόλους ξεκαθαρισμένους μεν, αλλά και αλληλοσυμπληρούμενους καθώς το Νοσοκομείο Φιλιατών παρέχει υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης ενώ το ΠΓΝΙ, τριτοβάθμιας.Επίσης ο κ. Δημόπουλος, στην εκτενή εισήγησή του, τόνισε ότι γνώμονας της διασύνδεσης των δύο Νοσοκομείων είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες μέσω της συνεργασίας των παραπάνω Νοσοκομείων, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, που η κοινωνία έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ την ύπαρξη νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον δημόσιο χαρακτήρα τους και στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες της.Τέλος το ΠΓΝ Ιωαννίνων αποτελώντας τον κεντρικό πυλώνα του Συστήματος Υγείας της ευρύτερης περιοχής, στην προσπάθεια στήριξης αυτού και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αποφάσισε την μετακίνηση ιατρού ειδικότητας Παιδιάτρου από το ΠΓΝ Ιωαννίνων στο Γ.Ν. Λευκάδος.

Ημερίδα για την βαρελίσια φέτα

Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (ΕΤΕΠΗ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Π.Ι.), θέλοντας να στηρίξει και να προσδώσει μία δυναμική στον Πρωτογενή Τομέα μέσα από την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης, διοργανώνει ημερίδα στις 18 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 17.30. με θέμα:«Το Βαρέλι ως Υλικό Ωρίμανσης και Συσκευασίας της Φέτας».Σκοπός της ημερίδας είναι παρουσίαση επιστημονικών δεδομένων και στοιχείων που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της ωρίμανσης και συσκευασίας της Φέτας σε βαρέλι.Επιπλέον, είναι σημαντικό σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα, να αποδοθεί το ελάχιστο σε προϊόντα όπως η Βαρελίσια Φέτα η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κληρονομιάς, και στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία και το εισόδημα των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών.Τέλος, η διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων όπως η Βαρελοποιία η οποία αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός πολιτισμού, μόνο θετικά έχει να προσδώσει στην τοπική οικονομία καθώς και την οικονομία της χώρας.Συνδιοργανωτές της ημερίδας είναι:Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ,Ινστιτούτο Γάλακτος Ιωαννίνων,Γαλακτοκομική ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων,
Σύνδεσμος Βαρελοποιών Μετσόβου.
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

17.30: Χαιρετισμοί  
17.45: Δημήτρης Παπαδόπουλος, Σύμβουλος-Επιθεωρητής Συστημάτων  Ποιότητας, «Τοπικά προϊόντα Ηπείρου,  Ανάδειξη του κλάδου της βαρελοποιίας»  
18.10: «Επίδραση του ξύλου στην ωρίμανση και τη συσκευασία της Φέτας» 
Καθηγητής, Μιχαήλ Κοντομηνάς, Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων Π.Ι. 
18.40: «Βαρελίσια Φέτα  – Φέτα δοχείου: Σύγκριση της  χημικής σύστασης και των οργανοληπτικών  χαρακτηριστικών τους»,Ερευνήτρια, Ευθυμία Κονδύλη, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Γάλακτος Ιωαννίνων, 
19.10: «Υφή και σύνθεση  Φέτας που συσκευάζεται σε  βαρέλια ή δοχεία», Καθηγητής,  Χρήστος Κεχαγιάς, ΤΕΙ Αθήνας, 
 19.40: Σύνδεσμος Βαρελοποιών  Μετσόβου,  Τιμολέων Δάλλας, Πρόεδρος Συνδέσμου  
20.00: Γαλακτοκομική  Σχολή Ιωαννίνων, «Ένας φορέας  προσφοράς στην γαλακτοβιομηχανία»  
20.15: Συζήτηση

«ΕΝ ΧΟΡΩ»: Μια τηλεοπτική εκπομπή για την Ήπειρο, την Παράδοση και τον Πολιτισμό

Την 12η χρονιά της διανύει η τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ», των Ηλία και Δημήτρη Γκαρτζονίκα, που μεταδίδεται από το 2000 στο Νομό Ιωαννίνων, από τον σταθμό «Ήπειρος TV 1».Πρόκειται για μια μακρόχρονη προσπάθεια όπου μέσω των επιτόπιων καταγραφών, την παράθεση αξιόλογου αρχειακού υλικού και την κατάθεση εμπειριών και απόψεων προσώπων και φορέων του ευρύτερου Χώρου του Λαϊκού μας Πολιτισμού, επιδιώκει την διάσωση και αξιοποίηση του πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ηπειρωτών ειδικότερα και των Ελλήνων γενικότερα, μέσα από μια σκοπιά που πιστεύει στη δύναμή τους και στη δυνατότητά τους να προσφέρουν πολλά στον σημερινό Έλληνα.Οι περίπου 150 εκπομπές αποτελούν ίσως την μεγαλύτερη βάση δεδομένων σε οπτικοακουστικό υλικό για την Ήπειρο, ενώ ο τρόπος παρουσίασης και η ουσία της γενικότερα απετέλεσαν θέμα σε δύο διεθνή συνέδρια (Αθήνα, Κρήτη) υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού.Παράλληλα ή εκπομπή έχει βραβευτεί από φορείς, ενώ ένα μεγάλο φάσμα εφημερίδων και περιοδικών σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο έχει ευμενώς αναφερθεί σε αυτή.Με γνώμονα την ποιότητα, η εκπομπή πραγματεύεται τα θέματά της με μια ματιά που δείχνει την διαχρονική αξία και δυναμική του Χώρου αυτού.Δεν τον αντιμετωπίζει ως κάτι παρωχημένο, στατικό και γραφικό, αλλά ως ένα Χώρο που γνωρίζοντάς τον καλύτερα, μπορεί να βοηθήσει να φτιαχτούν καλύτεροι άνθρωποι αφού μέσα του περικλείεται η σοφία και δημιουργία ενός ολόκληρου λαού.Γι’ αυτό και το τελικό αποτέλεσμα εκπέμπει πάντα ένα μήνυμα αισιοδοξίας.Η εκπομπή παράλληλα με την απόδοση του Χρέους σε αυτούς που μας Παρέδωσαν τον τόπο με τον Λαϊκό Πολιτισμό του, με μοναδική υποχρέωση να τον διαφυλάξουμε και να τον αξιοποιήσουμε, περιεργάζεται τον Τρόπο που αυτό γίνεται στην σημερινή εποχή, στην οποία έχουμε μεταβεί.Έτσι γνωρίζει τον Χώρο αυτό σε ανθρώπους που δεν τον έχουν ως τώρα συναντήσει και προβληματίζει αυτούς που τον γνωρίζουν και κινούνται μέσα του.Τέλος, προσπαθεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό, αφού είναι γνωστή η σημαντική απουσία ικανοποιητικού αριθμού ανάλογων εκπομπών στην Ελλάδα.Η θεματολογία των πάνω από 150 εκπομπών ως σήμερα, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα του Χώρου και παρουσιάζεται χωρισμένη σε τομείς όπως: της καταγραφής τόπων της Ηπείρου, παρουσίασης της Παράδοσης περιοχών της Ελλάδας και σχέση με την Ηπειρώτικη, παρουσίασης προσώπων, παρουσίασης εθίμων και γιορτών, προβολής έργου φορέων, παρουσίασης εκδόσεων, παρουσίασης ομάδων πληθυσμού στην Ήπειρο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, παρουσίασης εκπομπών γενικής θεματολογίας.Στα σημαντικά στοιχεία της παρουσίασης είναι η προβολή πλούσιου αρχειακού υλικού (βιντεοκασέτες, παλιές καταγραφές, φωτογραφίες κ.α.) με παράλληλη παράθεση των στοιχείων αυτών στη σημερινή, εξελιγμένη τους μορφή.Οι εκπομπές προγραμματίζεται να αποτελέσουν στο μέλλον μια σημαντική βάση για περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίηση από ανθρώπους που το επιθυμούν.Υπεύθυνοι Παραγωγής είναι οι: Ηλίας Χ. Γκαρτζονίκας (παρουσίαση, επιμέλεια, μοντάζ) και Δημήτρης Χ. Γκαρτζονίκας (κάμερα, επιμέλεια, μοντάζ).Τα στοιχεία της εκπομπής είναι: Ιστοσελίδα: www.enxoro.gr , Βίντεο: www.youtube.com/enxoro , facebook: enxoro ekpompi, email: enxoro@enxoro.gr Παράλληλα οι ίδιοι συντελεστές από το 2009 είναι υπεύθυνοι της τηλεοπτικής παραγωγής «Ορίζοντας», όπου μέσω της εικόνας, του λόγου και της κατάθεσης προσωπικών εμπειριών τους και των συνομιλητών τους, φιλοδοξεί να προσεγγίσει όμορφες πλευρές του κόσμου που ζούμε και να τις μοιραστεί με τους θεατές (Ιστοσελίδα: http://orizontas.org_).

Βιωματικό σεμινάριο ευαισθητοποίησης στα Γιάννενα


Οι Ηλιόσποροι (δίκτυο νέων για την κοινωνική και πολιτική οικολογία) διοργανώνουν βιωματικό σεμινάριο ευαισθητοποίησης με ελεύθερη είσοδο και θέμα:«Ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία. Ας γίνουμε η γενιά που θα σπάσει τη σιωπή».Το σεμινάριο, διάρκειας τεσσάρων ωρών, θα διεξαχθεί στο Πράσινο Στέκι Ιωαννίνων, Τσιριγώτη 39 (Πάροδος Ανεξαρτησίας), στις 28 Γενάρη και ώρα 17.30.Ελάτε να διερευνήσουμε τα στερεότυπα, τους ρόλων των φύλων, τη νοηματοδότηση και τις εκφάνσεις της έμφυλης βίας, αλλά και την προσωπική μας στάση. Πόσο εύκολο είναι να σπάσουμε τη σιωπή, αλλά και τις εδραιωμένες φόρμες συμπεριφοράς που συμβάλλουν στην ανισότητα των διαφυλικών σχέσεων. Δηλώσεις συμμετοχής, στο email: iliosporoi@yahoo.gr

Η Αδελφότητα Κεραμίτσας Θεσπρωτίας διοργανώνει εορταστικό αντάμωμα των μελών της

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της αδελφότητάς Κεραμίτσας Θεσπρωτίας καλούν τα μέλη της αδελφότητας και τους φίλους του χωριού στον Πρωτοχρονιάτικο χορό μας και τη κοπή της Βασιλόπιτας που θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου 2012, ημέρα Κυριακή μεσημέρι, στο κέντρο «Αίγλη», Λεωφ. Πάρνηθος 402 και Σ. Νούση 7.Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Αδελφότητας θα γίνει στις 5 Φεβρουαρίου 2012, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00π.μ στα γραφεία της Ομοσπονδίας Μουργκάνας Γερανίου 44, Αθήνα.

H Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών κόβει την πρωτοχρονιάτικη ΠίταΗ Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών καλεί όλους τους Ηπειρώτες της περιοχής Αχαρνών, αλλά και τους φίλους τους, να παρεβρεθούν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης Πίτας, στο Κέντρο ''Μιράμπελο'', στην οδό Θεμιστοκλέους και Ψηλορείτη, ΑΧΑΡΝΑΙ, το Σάββατο 21-01-2012, στις 21.00' το βράδυ.Μετά την κοπή της Πίτας θα ακολουθήσει ένα γνήσιο ηπειρώτικο πανηγύρι, με διασκέδαση μέχρι τις πρωινές ώρες.

Η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου κόβει την Πίτα της

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου σας εύχεται δημιουργικό και ευτυχισμένο το νέο έτος και σας προσκαλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας της Ένωσηςτην Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012 στα γραφεία της, στη Νέδοντος 11 & Αλίκης, στο Περιστέρι, στις 18:30΄ το απόγευμα.Στο τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως.

H Αδελφότητα Κλεισαριτών κόβει την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα

Η Αδελφότητα Κλεισαριτών Βορείου Ηπείρου διοργανώνει εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης Πίτας, το Σάββατο 21-01-2012 και ώρα 21.00' το βράδυ, στην ταβέρνα ''Τα Βαρέλια'', στην οδό Χίου 7 και Φαβιέρου στην Πλατεία Καραισκάκη, δίπλα στη στάση του Μετρό ''Μεταξουργείο''. Θα ακολουθήσει διασκέδαση από την μουσική ζυγιά του εξαίρετου κλαρινίστα Χρήστου Γκίτζιου, με γνήσια παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καλεί τους Ηπειρώτες της Αττικής να παραστούν στην εκδήλωση και υπόσχεται μιά όμορφη ηπειρώτικη βραδυά.

Η Περιφέρεια ετοιμάζει την απάντησή της

Στο σχέδιο Π.Δ. της λίμνης που παρουσίασε η παράταξη Β. Αργύρη
Εντός των ημερών αναμένεται να... απαντήσει η Περιφέρεια Ηπείρου στο επικοινωνιακό και όχι μόνο προβάδισμα που πήρε η παράταξη του Βαγγέλη Αργύρη «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις» σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας μετά την παρουσίαση της δικής της πρότασης - σχεδίου. Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, η επιτροπή της Περιφέρειας που έχει αναλάβει να συντάξει κι αυτή το δικό της Π.Δ. θα ολοκληρώσει το έργο της σύντομα και μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, αυτό θα είναι τόσο καλά τεκμηριωμένο που η πρόβλεψή του είναι ότι δεν θα χρειάζεται καν αλλαγές και θα μπορεί αυτούσιο να γίνει το Προεδρικό Διάταγμα.Ταυτόχρονα όμως έδωσε και μια απάντηση στο έγγραφο του ΥΠΕΚΑ σχετικά με την αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών πέριξ της λίμνης που αφορά κυρίως τα τρία ξενοδοχεία που θέλουν αν ανεγερθούν στον Βοτανικό, λέγοντας πως η Περιφερειακή Αρχή ενέκρινε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με βάση τη νομιμότητα.

Έτοιμο για Π.Δ.
Μετά την προχθεσινή παρουσίαση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από την παράταξη του Β. Αργύρη και τις αιχμές που άφησαν τα στελέχη της για αδιαφορία της Περιφερειακής Αρχής πάνω στο θέμα και αναβλητικότητα που εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να... μπαζώσουν τη λίμνη και να αναγείρουν ξενοδοχεία μια ανάσα απ' αυτή, ο Αλ. Καχριμάνης με δηλώσεις που έκανε χαρακτήρισε θεμιτή την προσπάθεια που έγινε από πλευράς της μείζονος αντιπολίτευσης, λέγοντας πως η πρόταση που κατέθεσαν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και δεν δίνει απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που το Π.Δ. προσπαθεί να λύσει.«Χαίρομαι που πολλές κατευθύνσεις που περιέχονται στην πρόταση της παράταξης του κυρίου Αργύρη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ειδικά στα θέματα των ζωνών αλλά υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που πρέπει να λυθούν οριστικά και χωρίς αποκλεισμούς», είπε ο κ. Καχριμάνης.Παράλληλα υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Ηπείρου και πιο συγκεκριμένα η επιτροπή που έχει ορίσει, μαζί με τον Δήμο Ιωαννιτών κι άλλους Φορείς θα φέρουν μια ολοκληρωμένη πρόταση ικανή να είναι αυτούσια το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης Παμβώτιδας.«Έχει γίνει δουλειά από την επιτροπή αθόρυβα και έχει πιάσει όλα τα σημεία που θα δημιουργούσαν προβλήματα γιατί το Π.Δ. που είχε έρθει ήταν ένα οικοδόμημα επικίνδυνο όπως το είχα χαρακτηρίσει. Εντός των ημερών τελειώνει το θέμα. Η επιτροπή έρχεται σε επαφή και με άλλους Φορείς κι αυτό που θα προκύψει θα είναι κάτι τόσο δυνατό που δεν θα έχει αμφισβητήσεις και δεν θα έχει αλλαγές», είπε ο κ. Καχριμάνης.

«Πράξαμε τα νόμιμα»
Αναφορικά τώρα με το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Νίκου Σηφουνάκη που έχει τίτλο «προανακοίνωση υπουργικής απόφασης» και με την οποία το Υπουργείο κοινοποιεί την απόφασή του να αναστείλει για έξι μήνες την έκδοση οικοδομικών αδειών που αφορούν σε αλλαγή χρήσης στην περιμετρική ζώνη πλάτους 300 μ. από τη λίμνη και στην περιοχή του υγρότοπου Βρέλλη, ο κ. Καχριμάνης δήλωσε πως αποτελεί μια προχειρότητα του υπουργείου, λέγοντας διαφωνώντας ουσιαστικά με την απόφαση αυτή.Ερωτηθείς αν το «φρένο» που βάζει το Υπουργείο στην ανέγερση των τριών ξενοδοχείων, έστω και για ένα εξάμηνο, αποτελεί μομφή για τις αποφάσεις της Περιφέρειας να εγκρίνει τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για δύο απ' αυτά (η άλλη είχε εγκριθεί κατ' ευθείαν από το Υπουργείο), τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή κινήθηκε και σε αυτό το θέμα με βάση τη νομιμότητα η οποία, όπως επισήμανε, δεν αλλάζει με υπουργικές αποφάσεις.«Η Περιφερειακή Αρχή είναι με τη νομιμότητα κι αυτή δεν αλλάζει ούτε με υπουργικές αποφάσεις, ούτε με μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις. Αν το Υπουργείο ήθελε να μην δίνονται άδειες έπρεπε να το κάνει πράξη με απόφαση της βουλής και αυτό δεν το έχει κάνει. Αυτή τη στιγμή ήρθε ένα έγγραφο ότι προσεχώς θα υπάρξει απόφαση για εξάμηνη αναστολή στην έκδοση οικοδομικών αδειών η οποία είναι τελείως πρόχειρη αφού δεν διευκρινίζει αν ο περιορισμός αυτός είναι εκτός ή εντός οικισμών», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ