Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

Σκληρή κριτική Χρυσοχοΐδη στις πολιτικές της κυβέρνησης Παπανδρέου

«Οι σοσιαλιστές κυβέρνησαν ως δεξιοί»
Την συμφωνία του με το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.Αποτιμώντας, εν συντομία, την κατάσταση της χώρας, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «εξαιτίας και δικών μας πολιτικών, καταστράφηκαν η εργασία και η παραγωγή». Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της χώρας συνίσταται στην έλλειψη παραγωγής και ανταγωνιστικότητας, καθώς και στην καταστροφή της εργασίας που αντικαταστάθηκε με την απασχόληση.Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε επίσης και σε πλευρές της ανάπτυξης στην Ελλάδα, τόνισε την καλή πορεία απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η οποία για το τρέχον έτος υπερέβη και τους στόχους του Μνημονίου, ωστόσο αναφερόμενος στην γενική πολιτική αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας του ΠΑΣΟΚ και κάνοντας λόγο για ύφεση, ανεργία και διπλασιασμό των φτωχών είπε ότι «η πολιτική μας δεν φέρνει αποτελέσματα».«Χρειαζόμαστε παραγωγή και βιομηχανία» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης τονίζοντας ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να καταρρεύσει και να αποδυναμωθεί γεωστρατηγικά.Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «ουδείς δικαιούται να απεμπολήσει κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων 60 ετών».Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό τοπίο ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι οι νέοι «μη προνομιούχοι» είναι οι «επισφαλείς» άνθρωποι, καθώς σε όλη την Ευρώπη κυριαρχεί ο μονόδρομος των αγορών.Συμπλήρωσε ότι ενώ μεταπολεμικά η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία οικοδόμησε το κοινωνικό κράτος, από το 1975 και μετά κυριάρχησε ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός με την παγκοσμιοποίηση και «οι σοσιαλιστές κυβέρνησαν ως δεξιοί».«Η κρίση του 2008 μάς βρήκε απροετοίμαστους, το ΠΑΣΟΚ αργοπεθαίνει, γιατί δεν διεκδικεί τον ρόλο του, που είναι η σύνδεση με την κοινωνία και η σύνθεση των απόψεων» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι η παράταξη «χάνει την μαζική συλλογική της έκφραση και αποπροσανατολίζεται».Είπε ακόμη ότι η διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει από την βάση του Κινήματος, ανέφερε ότι το Κίνημα πρέπει να απορρίψει ορισμένες πολιτικές του, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να φοβηθεί να υποστεί «ακόμα και την ταπείνωση της αποδοκιμασίας και την έκφραση της οργής των πολιτών» και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι απαιτείται η διατύπωση από το Κίνημα μιας νέας πρότασης με κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα από την αρχή».

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ:Πρέπει να ξαναγίνουμε περήφανοι που είμαστε ΠΑΣΟΚ

Το στρατηγικό διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η με κάθε τρόπο ενότητα, αλλά η σφυρηλάτηση μιας συνολικής προοδευτικής συναντίληψης, τόνισε η Λούκα Κατσέλη στην ομιλία της στο Εθνικό Συμβούλιο, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής και ιδιαιτέρως της οικονομικής πολιτικής.Ωστόσο, αναγνώρισε τη δυσκολία της κατάστασης που παρέλαβε η κυβέρνηση, που ήταν πολύ κακή και βρέθηκε αντιμέτωπη με τη χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση, αλλά κατόρθωσε να αποφύγει τη χρεοκοπία.Παρ' όλα αυτά, όπως ανέφερε, «δεν είμαστε υπερήφανοι στην ψυχούλα μας για το συνολικό έργο της κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε κοινή αφήγηση» για όσα έγιναν την προηγούμενη διετία.Ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί κόψαμε μισθούς και συντάξεις, αυξήσαμε την ανεργία, γιατί δεν λογοδοτούν οι τράπεζες, τι έκαναν με τα 55 δισ. των εγγυήσεων και τι κάνουν με τη ρευστότητα.Δεν μπορούμε, είπε, να απαντήσουμε αν οι θυσίες θα πιάσουν τόπο, γιατί φοβόμαστε ότι μπορεί να αποδειχτούμε αναξιόπιστοι.Σχετικά με το νέο κυβερνητικό σχήμα είπε ότι στο ΠΑΣΟΚ «δεν είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη Δεξιά και αναβαθμίσαμε τον κ. Καρατζαφέρη», ενώ πρόσθεσε ότι ορισμένα στελέχη του Κινήματος κάνουν περισσότερο νεοφιλελεύθερες προτάσεις και από εκείνες της ΝΔ.Με όλα αυτά, πρόσθεσε, ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε ΠΑΣΟΚ. Επισήμανε ότι υπουργοί εμφανίζονται σήμερα σαν να μην ήξεραν για το μνημόνιο, δεν το ήθελαν ή ότι ήταν απόντες και λίγοι από αυτούς συγκρούστηκαν με συμφέροντα. Και παράλληλα ρίχνουν όλες τις ευθύνες στους «κηπουρούς», λες και οι άλλοι που κυβέρνησαν 40 σχεδόν χρόνια δεν είχαν καμία ευθύνη.Τόνισε επίσης ότι δεν μπήκαν κόκκινες γραμμές στις συζητήσεις με την τρόικα και όσοι το έκαναν λοιδορήθηκαν από τα ΜΜΕ και βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης. Συμπλήρωσε ότι δεν γίνεται να αξιολογείται το κυβερνητικό έργο από τα ΜΜΕ.Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι για να πετύχει το ΠΑΣΟΚ «πρέπει να ξαναγίνουμε υπερήφανοι που είμαστε ΠΑΣΟΚ».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βασικός πυλώνας της επόμενης κυβέρνησης να είναι το ΠΑΣΟΚ

Αισιόδοξος ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές μέσα από τις διαδικασίες που αρχίζουν εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.Ωστόσο, όπως και οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, νωρίτερα, δεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Κινήματος.Είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε τις εκλογές, τόνισε ο κ. Λοβέρδος, αρκεί να προχωρήσουμε με συνέπεια και θάρρος, όπως το κάναμε και τους προηγούμενους 26 μήνες.Ο υπουργός Υγείας τάχθηκε υπέρ της πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τόσο σχετικά με τη διαδικασία όσο και με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου, και απέρριψε κάθε πρόταση που δεν θα προέβλεπε προσφυγή στην κομματική βάση.Επίσης, απένειμε εύσημα στον κ. Παπανδρέου για την περίοδο της διακυβέρνησής του, επισημαίνοντας ορισμένα βασικά σημεία και τόνισε ότι «όποιος θέλει να αφαιρέσει όλα αυτά κάνει μεγάλο λάθος». Παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση άλλων στελεχών.Σε κάθε περίπτωση, είπε, ο βασικός πυλώνας της επόμενης κυβέρνησης πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ.

Προβάδισμα 16,5 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία

Σημαντικό προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων, έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνει στη Νέα Δημοκρατία δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή της Κυριακής». Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα η αποχή, η οποία προσεγγίζει το 32,5%.Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,5% , το ΠΑΣΟΚ 14%, η ΔΗΜΑΡ 13,5%, το ΚΚΕ 12,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12%, ο ΛΑΟΣ 5,5%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 4%, η ΔΗΣΥ 2,5% και λοιπά κόμματα συνολικά 5,5%.Εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (91%) δηλώνουν ανασφαλείς κοινωνικά, ενώ αντίστοιχο ποσοστό δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Το 36% αναφέρει ότι εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό έναντι 62% που δηλώνει ότι δεν τον εμπιστεύεται.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Προέχει η σωτηρία της χώρας

Ανοικτό άφησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ εξαιτίας των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το PSI και τη νέα δανεική σύμβαση και τόνισε πως προέχει η σωτηρία της χώρας.Μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος, ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι η δική του πρώτη προτεραιότητα είναι να αφοσιωθεί στην επίτευξη των εθνικών αυτών στόχων.«Δεν μπορώ να παρακολουθώ πώς θα κινούνται τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ. Θα τα παρακολουθώ αποστασιοποιημένα. Δεν μπορώ να συμμετάσχω στην υπολανθάνουσα αντιπαράθεση. Έχω προτεραιότητες τις οποίες δηλώνω και υπηρετώντας τες προσφέρω στην παράταξη», τόνισε.Το στοίχημα, είπε, είναι αν θα έχουμε πετύχει για να κοιταζόμαστε στα μάτια και να κοιτάζουμε στα μάτια και την κοινωνία.Παράλληλα, εξήρε το «θάρρος και τη γενναιότητα» του Γ. Παπανδρέου για τις αποφάσεις που πήρε. «Φίλε Γιώργο σε συγχαίρω για τις γενναίες αποφάσεις γιατί η αποχώρηση από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δείχνει έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό», ανέφερε.Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε λεπτομερώς τις διαδικασίες και τις δυσκολίες για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση και κατέστησε σαφές ότι τώρα παίζεται το παιχνίδι τόσο με τη ΝΔ όσο και στο εσωτερικό της παράταξης.Επισήμανε επίσης ότι αυτοί οι τρεις μήνες είναι οι κρισιμότεροι μετά τον Ιούλιο του 1974 για τη χώρα. «Η κατάσταση είναι τραγική στη χώρα και την Ευρώπη» είπε. «Χθες η αναταραχή για το PSI και η υποβάθμιση χωρών της Ευρώπης δείχνει την κρισιμότητα.».«Παίζεται η υπόσταση της χώρας και του Κινήματος», τόνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «μπορεί να πικράναμε τον λαό άλλα σώσαμε την χώρα».

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:«Θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες καταστατικές μας δεσμεύσεις»

Την πρότασή του για ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εθνικές εκλογές και εντός του Μαρτίου, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, επανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του κινήματος.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναινέσει σε πρόταση που δεν θα συνάδει με το συμφέρον της χώρας και τόνισε πως «θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες καταστατικές μας δεσμεύσεις». Ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή προγραμματικής συνδιάσκεψης πριν τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου και τη διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο. Ως μήνα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών προσδιόρισε τον Απρίλιο.Μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε περήφανος για τη μάχη που έδωσε προκειμένου να μην χρεκοπήσει η χώρα και ανέφερε πως χρειάστηκε να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις, για τις οποίες, όπως είπε, δεν μετανιώνει.«Προλάβαμε μια άτακτη χρεοκοπία που θα ήταν αναπόφευκτη αν η Ελλάδα δεν είχε αλλάξει κυβέρνηση», δήλωσε, τονίζοντας ότι καμία άλλη χώρα στην υφήλιο δεν είχε να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα. Κανονικά η Ελλάδα έπρεπε να είχε χρεοκοπήσει στις 19 Μαΐου 2010, υποστήριξε.«Εμείς προλάβαμε τη χρεοκοπία, οι προηγούμενοι έφυγαν κακήν κακώς», τόνισε. «Ουτε λυπάμαι, ούτε μετανιώνω. Ειμαι περήφανος που έδωσα μια τέτοια μάχη σε όλα τα μέτωπα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας πάντως πως έγιναν κάποια λάθη. «Και λάθη έκανα και έμαθα από αυτά» είπε.«Αν πάλι έπρεπε να αποφασίσουμε, πάλι τις ίδιες προτεραιότητες θα είχαμε» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, προειδοποιώντας πως η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο η Ελλάδα αλλά τον έχει αποφύγει προς το παρόν. «Μας έχει δοθεί η δυνατότητα να δώσουμε νέες βάσεις στη χώρα.»Αν δεν φτιάξουμε θεσμούς και δημόσια διοίκηση, η κακοδαιμονία δεν θα φύγει, επισήμανε.Όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι βαθιά διαρθρωτικό. Για να γίνουν αλλαγές χρειάζεται χρόνος, είπε. Εμείς είμαστε μόνο δυο χρόνια στην εξουσία, ανέφερε, τονίζοντας πως «οι προηγούμενοι μας άφησαν παντελή έλλειψη αξιοπιστίας». Έπρεπε να κάνω τα πάντα για να αποφύγω τη χρεοκοπία, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.Υπεραμυνόμενος της πολιτικής που άσκησε το κόμμα του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ κοίταξε το συμφέρον της πατρίδας ως ύψιστη προτεραιότητα. «Ξεκινήσαμε αμέσως και βάλαμε πλάτη.» Αντιθέτως, είπε, η ΝΔ δεν αποφάσισε, δεν έπαιρνε πρωτοβουλία, παρά μόνο στρογγυλοκάθισε στην εξουσία.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Συνελήφθησαν έμποροι ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από 249 κιλά χασίς
Συνελήφθησαν σήμερα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, ένας (1) αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας και ένας ημεδαπός, ηλικίας 36 και 49 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εισαγωγή στην ελληνική επικράτεια μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, μεταφορά και κατοχή αυτών με σκοπό την εμπορία.Ειδικότερα, σήμερα πρώτες πρωινές ώρες οι αστυνομικοί αξιοποιώντας πληροφορία που αφορούσε την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών στην ελληνική επικράτεια, εντόπισαν σε παραλία στην περιοχή της Πλαταριάς Θεσπρωτίας τέσσερις σάκους.Στη συνέχεια, και ενώ ο χώρος τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση, συνελήφθη 49χρονος ημεδαπός, οδηγός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, ο οποίος προσήλθε στο σημείο και παρέλαβε τους τέσσερις σάκους, που περιείχαν κάνναβη συνολικού βάρους (100.898) γραμμαρίων.Ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας και του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας συνελήφθη στην παραλία «Ναυτίλος» του όρμου Πλαταριάς, ένας 36χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχε εναποθέσει στην παραλία της Πλαταριάς Θεσπρωτίας με σκάφος την ανωτέρω ποσότητα ναρκωτικών ουσιών καθώς και άλλους πέντε σάκους με κάνναβη βάρους (148,826) γραμμαρίων.Επίσης, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη οδηγού Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, ιδιοκτησίας 33χρονου ημεδαπού, ο οποίος διευκόλυνε ως προπομπός την μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών από τον 49χρονο συλληφθέντα. Ο οδηγός του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, ύστερα από καταδίωξη, εγκατέλειψε το όχημα, το οποίο ανεφλέγη από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, και διέφυγε εκμεταλλευόμενος το σκοτάδι.Οι ναρκωτικές ουσίες και τα δύο (2) οχήματα κατασχέθηκαν.Οι συλληφθέντες, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι μέλη οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.
Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

Αναστέλλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι γιατροί

Στις θέσεις τους θα βρίσκονται από τη Δευτέρα νοσοκομειακοί γιατροί, γιατροί του ΙΚΑ και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεών τους.Η ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων ελήφθη «σε ένδειξη καλής θέλησης για επίλυση όλων των καυτών προβλημάτων του χώρου της υγείας και προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι».»Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε ασφαλισμένο να βρει το γιατρό που έχει ανάγκη, να πάρει το φάρμακο ή την περίθαλψη που χρειάζεται» προσθέτει.Ο ΙΣΑ, που διαμαρτύρεται για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, καλεί τα μέλη του να μην προχωρήσουν σε σύμβαση με τον νέο φορέα, μέχρι πλήρους διευθέτησης των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προτείνει στις ενώσεις και τις γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων διαρκείας, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου και συμμετοχή στην παναττική απεργία της 17ης Ιανουαρίου.

Στέφανε μπορείς!

Ο Τζουμάκας είναι ροκ και δεν έχει καμία σχέση με τις φιλομνημονιακές λινάτσες
Από τον Βασίλη Μπόνιο 

 Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό το περιστατικό του Παγκρατίου με τα καλοχτενισμένα αυγά και γιαούρτια που εκσφενδόνισαν άγνωστοι, στους βολευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι βρισκόντουσαν σε κατάσταση συνομωσίας σε μπαρ της περιοχής.Και έχει ενδιαφέρον γιατί αποδεικνύει ότι τα αντανακλαστικά της κοινωνίας δεν έχουν σιγάσει εντελώς.Οι συμμετέχοντες στη μάζωξη βουλευτές ήταν του κλίματος Βενιζέλου, ενός συνταγματολόγου ο οποίος υποδύεται τον υ. Οικονομικών, με την ανοχή του πλαδαρού πολιτικά πρωθυπουργού Παπαδήμου.Ο θιασώτης των χαρατσιών και αποδεδειγμένα ψευδόμενος-το έκανε όταν υποστήριζε ότι η Τρόικα έφυγε αυθόρμητα από την Αθήνα η όταν εως πριν λίγες ώρες υποστήριζε ότι το PSI πηγαίνει καλά-Βενιζέλος θέλει να πάρει το ΠΑΣΟΚ.Είναι ο ίδιος που κρατικοποίησε την σκανδαλιάρα Proton Bank, που συμμετείχε στο πλιάτσικο των 4 Airbus, που κατασκεύασε το νόμο περί μη ευθύνης υπουργών και πάει λέγοντας.Αυτός ο κύριος απαιτεί να πάρει το ΠΑΣΟΚ στα χέρια του.Καλύτερα θα ήταν οι Πασόκοι να κάνουν χαρακίρι παρά να τον επιλέξουν για ηγέτη τους.Γι' αυτό το κατάντημα έχει τεράστιες ευθύνες ο ΓΑΠ, ο οποίος του εκχώρησε έδαφος τα τελευταία δύο χρόνια.Λέμε λοιπόν ανοιχτά στον Παπανδρέου πως το να παραδώσει το ΠΑΣΟΚ στον Βενιζέλο θα προκαλέσει τέτοια ανήκεστο βλάβη στη χώρα που δεν θα συγκρίνετε μ αυτή του Μνημονίου και της Τρόικας!Καλούμε τον Παπανδρέου την ύστατη στιγμή ν’ αφήσει τις μακακίες και να συνέλθει.Σε διαφορετική περίπτωση καλά θα κάνει να αφήσει τον Βενιζέλο στο έλος του Στέφανου Τζουμάκα, ο οποίος είναι μια γνήσια αντιμνημονιακή φωνή μέσα στο ΠΑΣΟΚ.Ένας πραγματικός ροκάς που έρχεται από το ιστορικό παρελθόν του Κινήματος έτοιμος να κάνει την έκπληξη.Το λέω αυτό γιατί διάφοροι κοκορόμυαλοι που υποδύονται τους πολιτικούς συντάκτες μιλάνε-απορώ πως τους το επιτρέπουν-για γραφική περίπτωση.Γραφικές περιπτώσεις και επικίνδυνες για τον τόπο, είναι οι λινάτσες του Μνημονίου κι όχι ο Στέφανος Τζουμάκας.

ΝΤΟΡΑ: "ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ υπονομεύουν την κυβέρνηση Παπαδήμου"

Σφοδρή κριτική στα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου και δεν έχουν καταθέσει προτάσεις για τη διαπραγμάτευση για τη δανειακή σύμβαση άσκησε από το βήμα της ΚΕ της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η Ντόρα Μπακογιάννη.Η ίδια ανέφερε ότι επειδή έβλεπε τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης κατέθεσε δημόσια συγκεκριμένη πρόταση και δύο ημέρες μετά «πάγωσαν» οι διαπραγματεύσεις.«Τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δε μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν κρυφτό. Πρέπει να μιλήσουν καθαρά και να πουν στον ελληνικό λαό, ποιο είναι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που προτείνουν» συνέχισε και επεσήμανε ότι «ο κίνδυνος της καταστροφής εξαιτίας των μικροπολιτικών παιχνιδιών στα οποία επιδίδονται είναι ορατός και ο ελληνικός λαός δε θα επιτρέψει το χάος εξαιτίας της ανικανότητας και του εγκληματικού λαϊκισμού τους».Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας με έμφαση επανέλαβε το αίτημά της η ΕΚΤ να συμμετάσχει στην ανταλλαγή των ομολόγων χωρίς αυτή να κερδοσκοπήσει, τονίζοντας ότι έτσι θα μειωθεί το ελληνικό χρέος περίπου 18 δισ.ευρώ, όσα δηλαδή σύμφωνα με τον Dow Jones λείπουν.Είπε μάλιστα ότι η συμμετοχή της ΕΚΤ στο PSI θα δώσει οριστική λύση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα επανέλαβε και τις προτάσεις κοινωνικού χαρακτήρα που δημοσιοποιήθηκαν προχθές για την αποφόρτιση της κοινωνικής έντασης.Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο αίτημά της για αποπληρωμή των χρεών του κράτους προς ιδιώτες ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων εκτίμησε ότι δύο δισ. ευρώ θα επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία μέσω της φορολογίας και σημείωσε ότι πρόκειται για πρόταση που έχει θέσει στην τρόικα η οποία είναι έτοιμη να την αποδεχτεί.Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την ικανοποίησή της ότι και άλλα κόμματα καταθέτουν παρεμφερείς προτάσεις με αυτές του κόμματός της ενώ αμφισβήτησε τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τη Δημοκρατική Συμμαχία με ποσοστά κάτω του 3%.Με σκληρή γλώσσα αποδοκίμασε το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ και τα κατηγόρησε ότι υπονομεύουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και παράλληλα την προσπάθεια για να αποφευχθεί η καταστροφή.Η λέξη ντροπή, συμπλήρωσε, ταιριάζει σε αυτά τα κόμματα. Είπε ότι βλέπει στην τηλεόραση υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να βρίζουν ο ένας τον άλλο γιατί προτιμούν διαφορετικό αρχηγό, για τη ΝΔ ανέφερε ότι «ξυπνούν αντιπολίτευση το πρωί και κοιμούνται ως συμπολίτευση το βράδυ μπλεγμένοι από τη μία στη μέχρι πρότινος αντιμνημονειακή ρητορεία τους και από την άλλη στο ημερολόγιο και την ημέρα των εκλογών», και για τον ΛΑΟΣ ότι ψάχνει να βρει αν θέλει να μείνει ή να αποχωρήσει από την κυβέρνηση «επιδιδόμενος σε συνεχείς κυβιστήσεις ο αρχηγός του».Εξαπέλυσε όμως και προσωπικές επιθέσεις κατά των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά.Χαρακτήρισε εγκληματικές τις σκέψεις του πρώην πρωθυπουργού περί δημοψηφίσματος και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για λαϊκισμό και δημαγωγία. «Αποδειχθήκαμε στην Ευρώπη ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής και εταίρος τη στιγμή που το κύρος του κ. Παπανδρέου έτεινε σταδιακώς να καταρρακωθεί και ελπίδα του κ. Σαμαρά ήταν να τελειώνουν οι συνεδριάσεις του Λαϊκού Κόμματος χωρίς κάποιος να τον έχει εξυβρίσει» είπε.

Χωρίς Σαριέγκι στα Γιάννενα ο Παναθηναϊκός

Για έναν επιπλέον αγώνα ο Γιόσου Σαριέγκι αποκλείστηκε από την αποστολή του Παναθηναϊκού ως ανέτοιμος μετά τον τραυματισμό του. Συνεπώς, δεδομένων των απουσιών του Μπουμσόνγκ (τραυματίας) και του Καντέ (με την εθνική Μάλι στο Κόπα Αφρικα), ο Ζεσουάλδο Φερέιρα πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει (όπως και στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο) τον Κώστα Κατσουράνη σε θέση στόπερ αύριο στα Γιάννενα εναντίον του ΠΑΣ.Από την αποστολή αποκλείστηκαν επίσης οι ανέτοιμοι Νίνης, Χριστουδουλόπουλος, Ρούντολφ, ο τιμωρημένος Καραγκούνης και οι Κοτσόλης, Σεϊταρίδης. Αντιθέτως, συμπεριλήφθηκε ο 20χρονος κεντρικός αμυντικός Κώστας Τριανταφυλλόπουλος.

ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ: «Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της»

Τη σφραγίδα της στο θέμα της προφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ έβαλε η πτέρυγα των σκληρών της Εκκλησίας, επιβάλλοντας την έκφραση υποστήριξης στο πρόσωπό του, η οποία διατυπώθηκε μάλιστα και με το αίτημα της αποφυλάκισης.Δεκάδες μητροπολίτες ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες από την πρώτη ημέρα που ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου πέρασε το κατώφλι των φυλακών, ενώ υπερασπιστική γραμμή υιοθέτησε και η Ιερά Σύνοδος, αποφασίζοντας να επισκεφτεί τον Εφραίμ και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.Σκληρή κριτική  όμως στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου να ταχθεί στο πλευρό του Εφραίμ ασκούν πλέον αρκετοί μητροπολίτες, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ένα θεσμικό όργανο της Εκκλησίας να αναμειγνύεται σε θέματα της Δικαιοσύνης.Επιφυλακτικός εμφανίζεται και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα "Έθνος" δήλωσε: «Ας αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά και να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της, να βγάλει τις αποφάσεις της».

ΑΡΤΑ: Μετέφεραν ηρωίνη

Συνελήφθησαν χθες στην Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 25 και 23 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά και εμπορία ναρκωτικών ουσιών.Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένης αστυνομικής έρευνας, χθες τα ξημερώματα στην Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας, ύστερα από έλεγχο στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 25χρονος και στο οποίο επέβαινε ο 23χρονος, βρέθηκε μία (1) νάιλον συσκευασία που περιείχε ποσότητα ηρωίνης βάρους (200) γραμμαρίων.Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι δράστες ενεργούσαν κατ΄ εντολή και υπό την καθοδήγηση 25χρονου ημεδαπού, ο οποίος αναζητείται.Σε νομότυπες έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία (1) ζυγαριά ακριβείας και δύο (2) κινητά τηλέφωνα .Ναρκωτικές ουσίες και όχημα κατασχέθηκαν.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Τελευταία ελπίδα για τα καταστήματα οι χειμερινές εκπτώσεις

H περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ξεκινά την Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.Η εκτίμηση του εμπορικού κόσμου είναι ότι οι μειώσεις των τιμών θα φτάσουν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και το 70%, προκειμένου να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, οι οποίοι λόγω κρίσης είναι πολύ φειδωλοί στις αγορές τους. Αρνητικά δε στην διάθεσή τους για ψώνια εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και η συζήτηση που έχει ανοίξει για περαιτέρω μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.Για κάποιους καταστηματάρχες η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί την τελευταία ελπίδα, προκειμένου να αποφύγουν το λουκέτο. Αρκετές όμως είναι και οι περιπτώσεις καταστηματαρχών που περιμένουν με τις εκπτώσεις να ρευστοποιήσουν το στοκ τους για να προχωρήσουν στη συνέχεια στο κλείσιμο της επιχείρησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην αγορά.Στα ήδη οξυμένα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η εμπορική επιχείρηση προστίθεται η νέα πίεση που ασκείται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

Διαδικασία εξπρές θέλει ο Βενιζέλος

Από νωρίς χθες το πρωί, η «ομάδα Βενιζέλου» είχε διαμηνύσει ότι επιζητεί εκλογή νέου προέδρου με διαδικασίες εξπρές, υποστηρίζοντας ότι ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για το PSI και τη δανειακή σύμβαση και της διενέργειας των εθνικών εκλογών είναι πολύ περιορισμένος για να επιτρέψει στο νέο αρχηγό μια αποτελεσματική προεκλογική εκστρατεία.«Δεν μπορούμε να διαφωνούμε με ό,τι λέει ο Παπανδρέου» σημείωσε χθες ο κ. Γιάννης Μίχας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, και πολιτικός φίλος του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου.Ο τελευταίος, όπως και η κα Αννα Διαμαντοπούλου και οι κ.κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Ραγκούσης, Χρήστος Παπουτσής τάσσονται υπέρ της πρότασης Παπανδρέου.Ασπονδοι φίλοι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών υποστήριζαν χθες ότι ο κ. Βενιζέλος «θέλει να πιστωθεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI και τη δανειακή σύμβαση, αλλά να μη χρεωθεί με την υπογραφή του νέου Μνημονίου, που έπεται αυτών...».«Πρέπει να χρωστάνε χάρη στον Βαγγέλη...», απαντούσαν πολιτικοί φίλοι του, οι οποίοι άφηναν -υπό τύπον απειλής- ανοικτό το ενδεχόμενο, ο κ. Βενιζέλος να μην είναι υποψήφιος για τη ηγεσία, εάν το Εθνικό Συμβούλιο εγκρίνει την πρόταση Παπανδρέου.Δεν αποκλείεται πάντως, σήμερα κι αύριο στη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με μακρά θητεία στο χειρισμό εσωκομματικών διαδικασιών, να αναλάβουν πρωτοβουλία για το συγκερασμό των θέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Κρίσιμο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ


Ιδιαιτέρως κρίσιμο χαρακτήρα για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ προσλαμβάνει η διήμερη Σύνοδος -σήμερα κι αύριο- του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη, ούτως ή άλλως, των διαδικασιών για την «επόμενη ημέρα» στο κόμμα και την εκλογή νέας ηγεσίας.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα παρουσιάσει εισήγηση, η οποία εγκρίθηκε χθες σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Μια συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από δύο ώρες -αποτελεί ρεκόρ για το ΠΑΣΟΚ- και χαρακτηρίσθηκε από τη «σκληρή αποφασιστικότητα» του κ. Παπανδρέου, την υποστήριξή της από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Οργάνου (12 από τα 17) και την... αφωνία των μελών του, που συμπλέουν πολιτικά με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Oι προτάσεις
Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε:
-Ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εθνικές εκλογές, με απόλυτο σεβασμό των διαδικασιών που υπαγορεύονται από το Καταστατικό.
-Σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης, για να αποφασισθεί το προεκλογικό πρόγραμμα του Κινήματος.
-Πραγματοποίηση Τακτικού Συνεδρίου τον Ιούνιο, για την οργανωτική αναδιάταξη του ΠΑΣΟΚ.

Κοπή πίτας "Νεολαίας Βορειοηπειρωτών"

H «Νεολαία Βορειοηπειρωτών» σας προσκαλεί στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση «Κοπή Πίτας», που διοργανώνει το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Θα διασκεδάσουμε με παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική υπό τους ήχους του κλαρίνου του Κώστα Σταύρου. Στο τραγούδι ο Χρήστος Αγγελής και ο Χρήστος Πότσης.Φέτος συμμετοχή και Λαϊκού Συγκροτήματος!Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται μενού και απεριόριστο ποτό). Τα εισιτήρια προπωλούνται.Διεύθυνση: Δωδεκανήσου 106 & Αναπαύσεως, Περιστέρι.Ώρα προσέλευσης : 20:30 κρατήσεις και πληροφορίες: 693 7249517-6975613314 (w.up)

 Νεολαία Βορειοηπειρωτών

Προβάδισμα στον αγωγό φυσικού αερίου που θα περάσει από την Ήπειρο


Προβάδισμα στον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας, μεταξύ των εναλλακτικών επιλογών για τη μεταφορά του αερίου της Κασπίας στην ΕΕ, δίνει μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης, με το αιτιολογικό ότι διαθέτει τα περισσότερα πλεονεκτήματα τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα.Ο συγκεκριμένος αγωγός περνά και από την Ήπειρο,ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για δημιουργία εργοστασίου συμπίεσης στην Θεσπρωτία.Η επιλογή του αγωγού, που θα τροφοδοτηθεί κατά προτεραιότητα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, αναμένεται στις αρχές του 2012, με βάση την ομάδα κριτηρίων που έχει ανακοινώσει η κοινοπραξία εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Υποψήφιες επιλογές εκτός από τον ITGI είναι οι αγωγοί TAP, Nabucco και SEEP, ενώ στο κάδρο υπάρχει και ο αγωγός South Stream ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο.Η μελέτη του ΙΕΝΕ εξετάζει τους αγωγούς που σχεδιάζεται να διέλθουν από τη χώρα μας, δηλαδή τους ITGI, TAP και South Stream χρησιμοποιώντας 15 κριτήρια που σχετίζονται με τη δυνατότητα άμεσης υλοποίησης, την οικονομική βιωσιμότητα και την προστιθέμενη αξία για τη χώρα.Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης :
- O South Stream δεν διασφαλίζει διαφοροποίηση στις πηγές ενέργειας, αλλά μόνο στη διαδρομή προς την Ευρώπη.
 -Ο TAP υποστηρίζεται από μεγάλες ενεργειακές εταιρείες και συνεπώς έχει ισχυρούς χρηματοοικονομικούς πόρους για την υλοποίησή του. Παρέχει περίπου ισοδύναμα αποτελέσματα σε θέσεις εργασίας και επενδυτικά κεφάλαια με τον ITGI κατά τη φάση κατασκευής. Παρ' όλα αυτά, από τον σχεδιασμό του, ο TAP αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως χώρα διέλευσης, ενώ ο σχεδιασμός του ITGI προβλέπει και την υλοποίηση επενδύσεων στην Δ. Ελλάδα παρέχοντας σημαντικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα κατά την διάρκεια της λειτουργίας του.
- Ο ITGI για την Ελλάδα συνεπάγεται σημαντικές επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο και βελτίωση της ασφάλεια στην ενεργειακή τροφοδοσία, καθώς θα διοχετεύει ένα μέρος του φυσικού αερίου από την Κασπία στην ελληνική αγορά, διασφαλίζοντας, παράλληλα, και τη λειτουργία της ΕΠΑ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Από περιφερειακής απόψεως, ο ITGI διασφαλίζει τη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής και αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου. «Κλειδί» της προοπτικής αυτής αποτελεί και ο ελληνο- βουλγαρικός αγωγός IGB, ο οποίος είναι μέρος του συστήματος ITGI και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Στη φάση της κατασκευής του ITGI εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν 10.563 άτομα, έναντι 9.054 του TAP, με τη μέγιστη προστιθέμενη αξία για τη χώρα να υπολογίζεται σε 432.474.750 εκατ. ευρώ, έναντι 370.692.643 εκατ. ευρώ από τον TAP. Επιπλέον, στη φάση της 25ετούς λειτουργίας του ITGI αναμένονται επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ, καθώς και η δημιουργία 900 νέων θέσεων εργασίας.

O Σύλλογος Ηπειρωτών Καματερού διοργανώνει Ηπειρώτικο αντάμωμα

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Καματερού διοργανώνει την ετήσια χειμερινή συνάντηση μελών και φίλων, σήμερα Σάββατο, 14-01-2012 και ώρα 21.00' το βράδυ, στο εξοχικό κέντρο ''Ελαιώνας'' στη Φυλή.Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, καλεί τους Ηπειρώτες και φίλους της Ηπείρου της περιοχής Καματερού, αλλά και των όμορων περιοχών, να παραστούν σε μιά γνήσια Ηπειρώτικη παραδοσιακή συνάντηση, που θα τους μείνει αξέχαστη.Θα διασκεδάσουν με μιά Ηπειρώτικη ζυγιά, που μόνο παραδοσιακά παίζει και θα βέβαια μαζί με τα χορευτικά του Συλλόγου, θα χορέψουν, όπως παλιά, μέχρι πρωίας.

Kοπή της Πίτας του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγ.Αναργύρων “ O Π Υ Ρ Ρ Ο Σ ”


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αγ.Αναργύρων “ O Π Υ Ρ Ρ Ο Σ ”,σας προσκαλεί στην κοπή της Πίτας του στις 15 Ιανουαρίου 2012 ημέρα Κυριακή στις 06:00μμ στην αίθουσα του «Π ε υ κ ώ ν α» δίπλα στην εκκλησία των Αγ. Αναργύρων.Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού - Αθήνα.Με παραδοσιακά εδέσματα Ηπείρου,φτιαγμένα από τα μέλη και τις φίλες του Συλλόγου μας

Μια διαθήκη έσωσε από τη φθορά το σπίτι του Αγίου Γεωργίου


Με την προσθήκη ενός ακόμη κρίκου στην αλυσίδα των ευεργεσιών, στενά συνυφασμένων με την ιστορική διαδρομή της Ηπείρου και των Ιωαννίνων, διασώθηκε από την φθορά του χρόνου και την πιθανή κατάρρευση το σπίτι του πολιούχου των Ιωαννίνων Αγίου Γεωργίου. Ο σεπτός οίκος του πολιούχου είχε περιπέσει για πολλά χρόνια στην αφάνεια και κινδύνευε ακόμη και με κατάρρευση, με τις φθορές να είναι ορατές στο εσωτερικό και εξωτερικό του από τους διερχόμενους. Η συμπολίτισσα ωστόσο Αικατερίνη Χατζή – Τζονοπούλου άφησε στη διαθήκη της την εκποίηση ακινήτων που ήταν στην ιδιοκτησία της, με σκοπό την αποκατάσταση – αναστύλωση του οίκου του Αγίου Γεωργίου. Οι εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί στο εσωτερικό, με τη μόνη εκκρεμότητα να είναι η επισκευή στο ταβάνι του παρεκκλησίου, ενώ τους προσεχείς μήνες θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο. Την ευκαιρία να δουν από κοντά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί, θα έχουν όσοι πιστοί προσέλθουν τις ημέρες αυτές ενόψει του εορτασμού του πολιούχου την Τρίτη 17 Ιανουαρίου. Για το αντικείμενο και την ολοκλήρωση των εργασιών μίλησε ο Γιάννης Πατερούσης, ταμίας στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, στον οποίο ανήκει ο Οίκος του Αγίου Γεωργίου. «Οι αλλαγές είναι εμφανείς και θα πρέπει οι συμπολίτες μας να τιμήσουν και τη μνήμη του αγίου αλλά και τη μνήμη της συμπολίτισσας που άφησε τη διαθήκη της για την επισκευή του κτιρίου. Οι μισοί εθνικοί ευεργέτες κατάγονται από την περιοχή και η ευεργεσία είναι κάτι που συνεχίζεται και στις μέρες μας. Κάποιοι είναι βέβαια πολύ γνωστοί, αλλά να μην ξεχνάμε και τους μικρούς ευεργέτες που βοηθούν με τον οβολό τους το έργο της εκκλησίας», τόνισε. Ο εορτασμός του πολιούχου ξεκινά το απόγευμα της Δευτέρας με τη μεταφορά της εικόνας στο εικονοστάσιο στην κεντρική πύλη του Κάστρου, όπου μαρτύρησε ο Άγιος Γεώργιος και στη συνέχεια η εικόνα θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου στην Πλατεία Πάργης. Την Τρίτη στις 10.30 θα γίνει η λιτάνευση των ιερών λειψάνων, ενώ οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη στον Μητροπολιτικό Ναό με τον εορτασμό του Αγίου Αθανασίου.

Η ιστορία και ο μαρτυρικός θάνατος
Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε το 1808 στο χωριό Τζούρχλι (ή Τζούραλη) της επαρχίας Γρεβενών, από γονείς φτωχούς γεωργούς, τον Κωνσταντίνο και τη Βασίλω. ο Γεώργιος, επειδή οι γονείς του ήταν φτωχοί, παρέμεινε αγράμματος. Ορφάνεψε σε παιδική ηλικία και πήγε στα Ιωάννινα, όπου έγινε Ιπποκόμος του Χατζή Αβδουλά, αξιωματικού του Ίμίν πασά, στον οποίο και παρέμεινε για οκτώ χρόνια. Κατά τον Οκτώβριο του 1836 συκοφαντήθηκε από εχθρούς του Τούρκους, ότι δήθεν, προηγουμένως εξισλαμίστηκε και κατόπιν επανήλθε στη χριστιανική θρησκεία. Αργότερα πήρε σύζυγο ονόματι Ελένη και προσλήφθηκε Ιπποκόμος του μουσελίμη Φιλιατών και πήγε στην πόλη αυτή. Κατόπιν με άδεια του αφέντη του, ήλθε στα Ιωάννινα για δικές του υποθέσεις, όπου την 12η Ιανουαρίου 1838, ήμερα Τετάρτη, κάποιος Οθωμανός τον συκοφάντησε ότι δήθεν ήταν προηγουμένως Τούρκος και ξανάγινε χριστιανός. Έτσι συνελήφθη, φυλακίστηκε και με τη βία οι Τούρκοι προσπαθούσαν να τον αλλαξοπιστήσουν. ο Γεώργιος όμως, παρέμεινε αμετάπειστος, ομολογώντας τον Χριστό. Μάταια λαός και κλήρος προσπαθούσαν να τον πείσουν να δραπετεύσει από τη φυλακή. Έτσι τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 1838, ο Γεώργιος απαγχονίστηκε στην αγορά. Το λείψανο του παρέμεινε κρεμασμένο μέχρι της 19 Ιανουαρίου, έπειτα δωρήθηκε από τον Μουσταφά πασά στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Ιωακείμ και τάφηκε με τιμές δίπλα στο ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αθανασίου. Την 26η Οκτωβρίου 1971 έγινε ή ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του Αγίου, στο ναό πού έφερε το όνομα του και κτίστηκε στον τόπο πού πριν ήταν το σπίτι του.Στο σπίτι του Αγίου Γεωργίου σώζονται μεταξύ άλλων η πρώτη εικόνα του Αγίου που φιλοτεχνήθηκε το 1838, καθώς επίσης το γιλέκο του πολιούχου και η ζώνη που εικάζεται ότι ανήκε στη σύζυγό του Ελένη.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ