Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

«Ισχύς εν τη ενώσει» για τα Επιμελητήρια Ηπείρου και Βορειοδυτικής Ελλάδος


«Η ισχύς εν τη ενώσει» είναι το σύνθημα που επιχειρούν να υιοθετήσουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας που συναντήθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα στο Επιμελητήριο Πρέβεζας. Στη συνάντηση που είχε θέμα την συμφωνία με συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία low cost με στόχο της αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 15-20% συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Δημητρίου πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Γιάννης Γιάμας, Άρτας κ. Χρήστος Παπάζογλου, Λευκάδας κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, από το Επιμελητήριο Άρτας ο κ. Κολιός Χρήστος και ο κ. Φώτης Μάνθος από το Επιμελητήριο Πρέβεζας ο κ. Απόστολος Ρίζος, οι πρόεδρος των Ενώσεων Ξενοδόχων Πρέβεζας και Λευκάδας κύριοι Πολύκαρπος Χαλκίδης και Γιάννης Λιβιτσάνος και ο ξενοδόχος κ. Ζαχαρίας Κατωπόδης. Στη συνάντηση αυτή παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες μέλη των επιμελητηρίων και κοινή διαπίστωση ήταν ότι αυτά που τους ενώνουν είναι πάρα πολλά με κοινό συνδετικό κρίκο το διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι βασικό στοιχείο για τη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τοπικού τουριστικού προϊόντος πρέπει να αποτελέσει ο φτηνός μεταφορικός ναύλος, ο οποίος θα είναι αποδεσμευμένος από το τουριστικό πακέτο και αυτό ακριβώς προσφέρουν οι αεροπορικές εταιρείας χαμηλού κόστους αφού απευθύνονται σε «ελεύθερους πελάτες» Τόνισαν αναφορικά με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους ότι είναι ασφαλείς, δημιουργούν νέες αγορές και είναι οι καταλύτες της αεροπορικής ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη, συμβάλλουν στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των περιοχών, καθώς και των αεροδρομίων, καθώς και το ότι η δυναμική τους αναπτύσσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες.


Ένα βήμα πριν την σύναψη συνεργασίας 
Οι πρόεδροι είδαν θετικά σε πρώτη φάση τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και στη συνέχεια αφού ολοκληρωθούν οι επαφές θα υποβληθούν τα αποτελέσματα και οι τελικές προτάσεις με όλα τα διαδικαστικά θέματα για να ληφθούν από τις διοικήσεις και οι περεταίρω αποφάσεις Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι το θέμα ήταν εξαιρετικά επείγον - δεδομένου ότι το πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών για το επόμενο καλοκαίρι οριστικοποιείται ήδη. Καλώς εχόντων των πραγμάτων η συνεργασία μπορεί να ξεκινήσει το 2013 με τέσσερεις πτήσεις την εβδομάδα στο αεροδρόμιο του Ακτίου ενώ δεν αποκλείεται αν η συγκυρίες το επιτρέψουν οι πτήσεις να ξεκινήσουν και από τον Απρίλιο του 2012. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τον Απρίλιο μέχρι και των Οκτώβριο θα πραγματοποιούνται πτήσεις στο Άκτιο δύο φορές την εβδομάδα- δημιουργώντας τριήμερα, επταήμερα και δεκαήμερα- κάτι που θα προσφέρει τα μέγιστα στον τουρισμό της Ηπείρου και της δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, θα συμβάλλει και στην καταπολέμηση της εποχικότητας του τουριστικού προϊόντος και φυσικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε περισσότερους μήνες. Σε μια περίοδο που οι περισσότεροι τομείς βρίσκονται σε ύφεση, ο τουρισμός αποκτά καθοριστικό ρόλο όσον αφορά την τοπική οικονομία και βασικός στόχος του εγχειρήματος είναι να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των Επιμελητηρίων με ταυτόχρονη προώθηση της κάθε περιοχής ως τουριστικού προορισμού, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Η συνάντηση στης Παρασκευής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα σημαντική για όλους τη συγκεκριμένη χρονικά και οικονομικά στιγμή, καθώς αναμένεται ν' αποτελέσει την αρχή μιας νέας ουσιαστικής περιόδου συνεργασίας μεταξύ των φορέων της επιχειρηματικής κοινότητας της Ηπείρου αλλά και της βορειοδυτικής Ελλάδας.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ:"Να συζητηθεί το θέμα της ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων στο δημοτικό συμβούλιο"

Την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση,στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, για το θέμα της ανέγερσης ξενοδοχείων στη Λίμνη Παμβώτιδα,ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης "Τρία Κλικ Αριστερά" κ. Χρήστος Μαντάς.Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Μαντάς αναφέρει τα εξής:"Το θέμα της ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων εντός των ορίων των 300 μέτρων κατά παράβαση στη ζώνη Α2, έχει απασχολήσει και απασχολεί και την τοπική κοινωνία και το περιφερειακό συμβούλιο , το οποίο με την εισήγηση του περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη έχει ήδη κατά πλειοψηφία εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για την ανέγερση των δύο μονάδων που είναι μικρότερες από 100 κλίνες. Η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου αγνόησε κατάφωρα και τις επισημάνσεις και την αντίθεση αρμόδιων φορέων (π.χ. φορέας διαχείρισης της Λίμνης) αλλά και την τεκμηριωμένη τοποθέτηση της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο». Είναι φανερό ότι στο πεδίο των καθυστερήσεων του προεδρικού διατάγματος για την Λίμνη , επιχειρείται να δημιουργηθούν τετελεσμένα που θα επιβαρύνουν σημαντικά , όπως όλοι οι αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν τo λιμναίο οικοσύστημα, που ήδη βρίσκεται στα όρια καταστροφής. Στη βάση των ανωτέρω ζητώ το ΔΣ του Δήμου Ιωαννιτών να λάβει σαφή θέση ενάντια την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων στην παραλίμνιο περιοχή εντός της ζώνης των 300 μ.".

Διακοπές νερού στην Ανατολή

Πτώση της πίεσης του νερού και μικρές διακοπές παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στη Ράχη Σαμή και σε άλλα σημεία της Ανατολής. Τα μικροπροβλήματα αυτά θα παρουσιάζονται μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.Οφείλονται στις εργασίες που εκτελεί η ΔΕΥΑΙ, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου και αυτό το διάστημα επικεντρώνονται στην περιοχή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.Επειδή από την περιοχή διέρχεται και το δίκτυο του ΣΥΔΚΛΙ και προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στην εκτέλεση των εργασιών, γίνονται αυτές οι μικρής έκτασης διακοπές νερού.Ο Δήμος Ιωαννιτών ζητά την κατανόηση των καταναλωτών και κάνει γνωστό ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν εντός της ερχόμενης βδομάδας.

Η Ένωση Ηπειρωτών Ν. Σμύρνης - Π. Φαλήρου κόβει την Πίτα της

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Σμύρνης - Π. Φαλήρου ανακοινώνει ότι, θα κόψει την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη Πίτα του, την Κυριακή 15-01-2012 και ώρα 11.00' το πρωί, στα γραφεία του, Αγνώστων Μαρτύρων 66 Νέα Σμύρνη.Στην εκδήλωση είναι κακεσμένοι να παραστούν οι Ηπειρώτες και οι φίλοι της Ηπείρου των περιοχών Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου.

Απάντηση των Περιφερειακών Συμβούλων της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» στην ανακοίνωση της Περιφέρειας για τη σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το Μαυρομάτι Θεσπρωτίας


Είναι από τις σπάνιες φορές που μας βρίσκει σύμφωνους μια επισήμανση της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου και ειδικά η καταληκτική αποστροφή της ανακοίνωσής της, σύμφωνα με την οποία η προώθηση του έργου της σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με το Μαυρομάτι Θεσπρωτίας «δεν προσφέρεται για ασκήσεις μικροπολιτικής».Ακριβώς, γι΄ αυτό, εγκαίρως και με απολύτως θεσμικό τρόπο ζητήσαμε, ως παράταξη, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο να ληφθεί απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την εταιρία Εγνατία Οδός Α.Ε., προκειμένου η τελευταία να αναλάβει τη σύνταξη της μελέτης για την προώθηση του τόσο σημαντικού αυτού οδικού άξονα για την απομονωμένη επαρχία Φιλιατών, αλλά και για την ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου με τη γειτονική Αλβανία.Δυστυχώς, ωστόσο, πιστός στη λογική της «κατόπιν ενεργειών μου» νοοτροπίας από την οποία διακατέχεται, ο Περιφερειάρχης, μάς απάντησε -και εγγράφως (scripta manent, κύριε Καχριμάνη!)- ότι το έργο προωθείται από τον ίδιο και, ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται η εμπλοκή του Περιφερειακού Συμβουλίου.Όπως, όμως, ομολογείται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, εννέα μήνες αργότερα, δεν έγινε απολύτως τίποτε, γιατί η τακτική του «καταφερτζή» που «όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει» έχει προ πολλού χρεοκοπήσει.Κατόπιν τούτου, νομίζουμε, πως γίνεται σαφές ποιοι δεν έχουν κατανοήσει ότι οι εποχές άλλαξαν και παραμένουν «κολλημένοι» με το άθλημα της μικροπολιτικής, προφανώς λόγω της πολύχρονης άσκησης, στην οποία έχουν επιδοθεί.Εμείς, παρά ταύτα, θα επιμείνουμε στην ουσία της ενασχόλησης με τα κοινά που είναι η ένωση των δυνάμεων για την προώθηση των αναπτυξιακών έργων της Ηπείρου. Και στο πλαίσιο αυτό θα εξαντλήσουμε κάθε θεσμική δυνατότητα που μας δίνει ο ρόλος μας, ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος μελέτης και κατασκευής της συγκεκριμένης σύνδεσης και να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για την έγκαιρη ολοκλήρωσή της.

ΑΘΗΝΑ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΖΟΒΑΡΑΣ

Περιοδεία Φ. Κουβέλη σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, θα επισκεφτεί το Σάββατο και την Κυριακή τους νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:
Σάββατο (Θεσπρωτία) 
- Στις 9.15 Επίσκεψη στο Δημαρχείο Σουλίου στην Παραμυθιά και συνάντηση με τη Δήμαρχο Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση.
 - Στις 9.30 Περιοδεία στην πόλη της Παραμυθιάς
 - Στις 11 Επίσκεψη στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας και συνάντηση με το Δήμαρχο Γιώργο Κάτσινο
 - Στις 11.30 Συνάντηση στο Πνευματικό Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ» με φορείς της Θεσπρωτίας.
 - Στις 12.15 Ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ». Με το πέρας της ομιλίας θα δοθεί συνέντευξη στα τοπικά Μ.Μ.Ε.
 - Στις 18.30 Περιοδεία στην Πέρδικα και στα Σύβοτα
 Κυριακή (Πρέβεζα) 
 - Στις 10.30 Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στο ξενοδοχείο ''Captain' s House''.
 - Στις 11.30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου & Λιμενικού Ταμείου, Γιάννη Γιαμά.
 - Στις 12 Ομιλία σε μέλη και φίλους της ΔΗΜΑΡ στην αίθουσα της ΘΕΟΦΑΝΕΙΟΥ.
 - Στις 18.30 Συνάντηση με μέλη και φίλους της Δημοκρατικής Αριστεράς στο Θεσπρωτικό.

Δριμύτατη διαμαρτυρία των Συνταξιούχων Δασκάλων Ιωαννίνων


Υπόμνημα διαμαρτυρίας για τη διακοπή της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έστειλε προς τον Πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμου, τους αρμόδιους υπουργούς και τους πολιτικούς αρχηγούς ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων.«Δεν περιμέναμε μετά από την περικοπή του μισθού μας και τα χαράτσια, ότι θα μας αφαιρούσατε και το δικαίωμα να επισκεπτόμαστε δωρεάν τους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και να παίρνουμε τα φάρμακά μας», τονίζεται στο υπόμνημα. Οι συνταξιούχοι δάσκαλοι επισημαίνουν ότι ο αριθμός των γιατρών που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΠΥ δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Επίσης θίγουν και ένα άλλο θέμα, αυτό της εξέτασης ασθενών στα Νοσοκομεία από καθηγητές: «Μέχρι που ψηφίστηκε ο νέος Νόμος για την Υγεία, είχαμε και μεις την τύχη να μας εξετάζουν μερικοί καθηγητές στα Νοσοκομεία, σε πρωϊνό ιατρείο ή απογευματινό με επίσκεψη 60-90 ευρώ. Με το νέο νόμο που ψηφίσατε κ. Λοβέρδο, μας αφαιρέσατε αυτό δικαίωμα, γιατί επιτρέψατε στους Πανεπιστημιακούς γιατρούς να ανοίξουν ιδιωτικά ιατρεία με επίσκεψη 100-150 ευρώ. Έτσι οι καθηγητές δεν ευκαιρούν … πλέον, να εξετάζουν στο Νοσοκομείο, γιατί έχουν να διδάξουν, να χειρουργήσουν και να μαζέψουν πελατεία,… για τα ιδιωτικά τους ιατρεία».Καταλήγοντας στο υπόμνημά του – το οποίο προήλθε από γενική συνέλευση των μελών του- ο Σύνδεσμος, καλεί την Κυβέρνηση να εξυγιάνει το σύστημα, με εξοικονόμηση χρημάτων από τους μεγαλογιατρούς, τις πλασματικές εφημερίες, τις τηλεφωνικές και τις εφημερίες ετοιμότητας τους.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σχετικά με το Μνημόνιο και τις αποδημικές και παντός είδους οργανώσεις, ομοσπονδίες και συλλόγους....

Ευτυχώς, υπάρχουν και τα παράπλευρα οφέλη του Μνημονίου. Για πολλά χρόνια λυμαίνονταν τον δημόσιο προυπολογισμό μέσω των ανεκδιήγητων επιδοτήσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, σύλλογοι, ομοσποδίες και οργανώσεις αμφιβόλου λόγου ύπαρξης και αμφιβόλου σκοπού.Ευτυχώς αυτά οδεύουν προς το τέλος τους, μαζί με την ατέλεια διακίνησης εφημερίδων και εντύπων. Ειδικά για τους απόδημους, εάν το ενδιαφέρον τους για την ιδιαίτερη πατρίδα τους δεν μπορεί να συντηρηθεί δίχως κρατικές επιδοτήσεις παντός τύπου, ας λείπεται. Για όποιον πραγματικά συνεχίζει να έχει συλλογικό ενδιαφέρον για κάποιον σκοπό στην εποχή των ισχνών αγελάδων, υπάρχουν οι ιστοσελίδες και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Μπορούν να κρατήσουν την παρουσία τους ολοζώντανη, ατελώς και χωρίς κανένα κόστος. Νομίζω όμως, ότι ελλείψει κρατικής μάσας, ο πραγματικός σκοπός πολλών συλλόγων θα αποδειχθεί διαφορετικός απο αυτόν που ορίζεται στα καταστατικά τους....

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Συνάντηση Χρ. Βούζα με Φώτη Κουβέλη;

Μια πληροφορία με ιδιαίτερο πολιτικό, παραπολιτικό αλλά και αυτοδιοικητικό ενδιαφέρον δημοσιεύει σήμερα στη στήλη του "Τολμηρά" στην 9η σελίδα του "Πρωϊνού Λόγου" ο έγκριτος δημοσιογράφος Γιώργος Γιαννάκης. Πρόκειται για τη συνάντηση του πρώην Γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων και πρώην πολιτευτή του κόμματος Χρυσόστομου Βούζα με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη. Με δεδομένη την πρόθεση του κ. Βούζα να μην είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, οι συνειρμοί που γίνονται είναι πολλοί και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε εκπλήξεις! Από την άλλη, οι εσωκομματικές θέσεις του παλαιού κορυφαίου συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ παραμένουν σταθερά αριστερές και αγωνιστικές, οπότε θα είχαν πολλά κοινά να πουν και να αναλύσουν. Όμως υπάρχουν ακόμη δύο συμπτώσεις που δεν ξέρουμε πόσο τυχαίες μπορεί να είναι. Η πρώτη έχει να κάνει με την πρόσφατη παρουσία του στελέχους της Δημοκρατικής Αριστεράς και δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου στη χοροεσπερίδα της δημοτικής παράταξης Βούζα στην Ελεούσα και το δεύτερο με την σχεδόν ταυρόχρονη επίσκεψη κλιμακίου της Δημοκρατικής Αριστεράς με επικεφαλής τον Ζιτσιώτη Γραμματέα της Ν.Ε. Ιωαννίνων Τάσο Βασιλείου στο δήμο Ζίτσας. Τυχαία όλα αυτά; Δεν νομίζουμε; Άρα αφού πολύς "καπνός" όλο και κάποια..."φωτίτσα" σιγοκαίει!

Οι Ηπειρώτες «ποτίζουν» το δέντρο της παράδοσης

Μουσικοχορευτικό υπερθέαμα στη γιορτή κοπής της «Πίτας του Ηπειρώτη»


Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού «Η  παράδοση δεν είναι  μια κούφια λέξη στο  στόμα δασκάλου. Είναι  το καταστάλαγμα  σοφίας αιώνων. Για να μη χαθούμε ακουμπάμε στην παράδοση. Είναι δέντρο με βαθιές ρίζες και καθιερωμένες αξίες…»
ΚΩΣΤΑΣ  ΜΠΑΛΑΦΑΣ 

Αυτή την παράδοση, αυτές τις αξίες κι αυτές τις ρίζες καλούμαστε να τιμήσουμε στις 5 Φεβρουαρίου στην πανηγυρική εκδήλωση κοπής της «Πίτας του Ηπειρώτη» που διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Νέο Φάληρο Αττικής.Σύσσωμοι οι απόδημοι Ηπειρώτες καλούνται ν΄αγκαλιάσουν την εκδήλωση, όπως άλλωστε κάνουν όλα τα χρόνια, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως στα δύσκολα φαίνονται. Για να δουν και να χειροκροτήσουν τα παιδιά τους, τους συγγενείς, τους χωριανούς, τους συμπατριώτες που συμμετέχουν στα δεκάδες χορευτικά που λαμβάνουν μέρος στην εκδήλωση, στριφογυρίζοντας τα βήματά τους σε ήχους, ρυθμούς και τραγούδια από κάθε γωνιά της Ηπείρου. Να παραβρεθούν στο μεγάλο πατριωτικό αντάμωμα που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη δραστήρια Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με στόχο τη σφυρηλάτηση της ενότητας των απανταχού Ηπειρωτών, τη σύσφιγξη των σχέσεων, τη συνεργασία και την αναβίωση των πατροπαράδοτων εθίμων, των χορών, των τραγουδιών, του προαιώνιου πολιτισμού τους, ανεκτίμητη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.Οι απόδημοι Ηπειρώτες καλούνται να δώσουν βροντερό «παρών», ενισχύοντας με την παρουσία τους το έργο της «μητέρας» Πανηπειρωτικής που δίνει καθημερινές μάχες για το κοινό καλό, την πρόοδο και ευημερία όλων των συμπατριωτών. Επιδιώκοντας με παραστάσεις, παρεμβάσεις, υπομνήματα, κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις τη λύση κάθε προβλήματος που απασχολεί τους απανταχού απόδημους Ηπειρώτες. Την Πανηπειρωτική που συμπαραστέκεται σε όλες τις αδελφότητες, τους συλλόγους και τα σωματεία που υπάγονται σ΄ αυτήν, ενισχύει τις δραστηριότητές τους, -προωθεί την ενότητα και τη συμμετοχή στα κοινά. Ενισχύει τις προσπάθειες της Νομαρχιακής και Δημοτικής Αυτοδιοίκησης και παρεμβαίνει σε υπηρεσίες για θέματα που χρήζουν άμεση αντιμετώπιση από την πολιτεία.Η Πανηπειρωτική έχει αποδείξει πως βρίσκεται πάνω από όλα και από όλους: κόμματα, παρατάξεις, συμφέροντα και πως ενεργεί αποκλειστικά και μόνο για το καλό των συμπατριωτών. Το έχει αποδείξει με το σχηματισμό διαπαραταξιακών προεδρείων, με τη συμπαράστασή της προς όλα τα σωματεία. Ακόμα και προς αυτά που δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις δυσχεραίνοντας τοιουτοτρόπως το έργο της. Το έχει αποδείξει με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε πόλεις της χώρας μας όπου υπάρχουν ηπειρώτικοι σύλλογοι, αγκαλιάζοντας τους απανταχού της γης συμπατριώτες μας, αν και οι διοικήσεις τους την αγνοούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιδιώκοντας αποκλειστικά προσωπικό όφελος, προβολή και δόξα χωρίς στην ουσία να προσφέρουν τίποτα στο κοινό όραμα των απόδημων Ηπειρωτών. Αντιθέτως καρπώνονται χορηγίες από μυστικά κρατικά κονδύλια, υπουργεία, Περιφέρειες, νομαρχιακές και δημοτικές αυτοδιοικήσεις, ιδιώτες χορηγούς. Και όλα αυτά χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.Οι καιροί σίγουρα ου μενετοί. Αλλά οι Ηπειρώτες στα δύσκολα φαίνονται. Φάνηκαν στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, στο ηρωικό έπος του ΄40, όταν έκτιζαν και στόλιζαν με περίφημα κτίρια την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις, όταν στήριζαν την Παιδεία. Ας αφήσουμε λοιπόν τις όποιες προσωπικές πικρίες και τις μεμψιμοιρίες, ας σταθούμε στο πλευρό της και ας ενισχύσουμε το έργο της. Κι αυτό θα γίνει αν πρωτίστως αγκαλιάσουμε και πυκνώσουμε τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία αποδήμων που έχουν αποδεκατιστεί από μέλη, φέρουμε κοντά σ΄ αυτά τα παιδιά μας νουθετώντας τα στα ήθη, έθιμα και την παράδοση του τόπου μας και παραχωρώντας τους τις θέσεις μας στις διοικήσεις των συλλόγων μας, μπολιάζοντάς τα με νέο αίμα, νέες ιδέες, νέες δυνάμεις. Χρίζοντάς τους παράλληλα διαδόχους στις διοικήσεις και το έργο της Πανηπειρωτικής. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα μέλη των εκάστοτε διοικήσεων της Συνομοσπονδίας μας είναι δικοί μας άνθρωποι, αφού είναι εκπρόσωποι αδελφοτήτων και συλλόγων μας. Και όταν αβασάνιστα κατευθύνομε τα βέλη μας προς αυτούς τα στρέφουμε και εναντίον μας, αφού τους έχουμε επιλέξει και εκλέξει.Κι επειδή απ΄ έξω απ΄ το χορό πολλά τραγούδια ξέρουμε, ας προσέλθουμε στο χορευτικό πανόραμα που διοργανώνει η Πανηπειρωτική με πολύ αγάπη για τον τόπο, τους ανθρώπους του και την παράδοση. Εκεί από τις 10 το πρωί θα έχετε την ευκαιρία ν΄απολαύσετε ήχους και ρυθμούς από τις κομπανίες των «Λαλητάδων», Ηλ. Πλαστήρα, Ν. Φιλιππίδη, Κ. Βέρδη και Λ. Γκιόκα. Και φυσικά να χειροκροτήσετε μικρούς και μεγάλους, λεβεντόκορμους γιούς και λυγερόκορμες κόρες σε παραδοσιακούς χορούς.Όσο για τη σπουδαιότητα της παρουσίας σας στην εκδήλωση σας μεταφέρω λίγα ακόμη λόγια του κορυφαίου Ηπειρώτη φωτογράφου της Αντίστασης και της υπαίθρου Κώστα Μπαλάφα που σταχυολόγησα από συνέντευξή του που παραχώρησε στον πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Τζουμέρκων Κώστα Μαργώνη στις 8 Σεπτεμβρίου 2006 και δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2011 της εφημερίδας «Το Βουργαρέλι».«Παράδοση και τραγούδι τα καλύτερά μας όπλα», «χωρίς όπλα μπορεί να πολεμήσαμε, αλλά χωρίς τραγούδια ποτέ», «να μην αφήσουμε τη γενιά μας, τις επόμενες γενιές να ορφανέψουν από την παράδοση».Αυτά και καλή διασκέδαση, γιατί μπορεί να μας έκλεψαν τα όνειρά μας, ας μην τους αφήσουμε να μας κλέψουν και τις ζωές μας.

Ατελείωτη η ουρά στη ΔΟΥ Ιωαννίνων

Γύρω στις τρεις ώρες παρά κάτι θα πρέπει να περιμένει κάποιος από σήμερα το πρωί στην ουρά στη ΔΟΥ Ιωαννίνων για να εξυπηρετηθεί. Η ουρά ξεκινώντας από τα γκισέ φτάνει μέχρι την είσοδο. Αφορμή τι άλλο, η συνήθεια όλων μας να πληρώσουμε τελευταία μέρα τα τέλη των ΙΧ. Δεν έλειψαν οι παρεξηγήσεις και οι μικροτσακωμοί για τη σειρά προτεραιότητας, ενώ μπινελίκια ακούσαμε κατά των υπαλλήλων της ΔΟΥ αλλά και κατά της κυβένρησης... Παπαδήμου! Δε λέμε, δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των πολιτών αλλά και οι εφοριακοί έχουν συγκεκριμένες αντοχές και προπαντός και άλλες υποθέσεις να διεκπεραιώσουν. Χάθηκαν οι μέρες να πληρώσουμε έγκαιρα τα τέλη;

Βραβεύθηκαν από την Ολυμπιακή Επιτροπή οι Ηπειρώτες Κωπηλάτες

Βραβεύθηκαν από την Ολυμπιακή Επιτροπή οι Ηπειρώτες Κωπηλάτες.Μαζί με τους αθλητές βραβεύθηκαν και οι προπονητές τους, οι χορηγοί και οι υποστηρικτές τους, καθώς επίσης και όσοι βοήθησαν εθελοντικά στις εκδηλώσεις Αφής της Φλόγας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάββας Εμινίδης, η πρώην Υπουργός Φάνη Πετραλιά, το μέλος της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ καθώς και πολλές προσωπικότητες από τον αθλητικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν:
 • Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών και οι προπονητές της Γιώργος Μορφέσης και Θανάσης Κεχαγιάς
  Ο κολυμβητής Σπύρος Γιαννιώτης και ο προπονητής του Νίκος Γέμελος
  Οι αθλήτριες της κωπηλασίας Αλεξάνδρα Τσιάβου - Χριστίνα Γιαζιτζίδου και ο προπονητής τους Giovanni Postiglione με το συνεργάτη του Απόστολο Παλαιοπάνο
  Ο πρωταθλητής του τζούντο Ηλίας Ηλιάδης και ο προπονητής του Νίκος Ηλιάδης
  Ο γυμναστής Βασίλης Τσολακίδης και ο προπονητής Αλέξανδρος Ιωακειμίδης
  Οι κωπηλάτες Γιώργος Τζιάλλας, Στέργιος Παπαχρήστος, Γιάννης Τσίλης, Γιάννης Χρήστου και ο συνεργάτης του Giovanni Postiglione, Αθανάσιος Αθανασιάδης
Η κολυμβήτρια Μαριάννα Λυμπερτά και ο προπονητής της Μιλτιάδης Κανελλόπουλος
Οι αθλήτριες στίβου Φλωρεντία Καλογεράκη με την προπονήτρια της Κλαίρη Σηφάκη και Γεωργία Στεφανίδη με τον προπονητή της Βασίλειο Μεγαλοοικονόμου για τα μετάλλια τους στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας "Τραπεζούντα 2011". 

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου οι διορθώσεις στο τέλος ακινήτων

Mέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα πρέπει να προσέλθουν στους οικείους τους Δήμους όσοι ιδιοκτήτες έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, είτε ως προς την επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι πρέπει να καταβάλουν το τέλος που υπολογίστηκε και μετά τη διόρθωση των στοιχείων, η διαφορά θα αφαιρεθεί από το τέλος ακινήτων του 2012.

Στην συνεδρίαση του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου ο Μιχάλης Παντούλας

Από 16 έως 20 Ιανουαρίου 2012 ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Παντούλας, υπό την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, θα βρίσκεται στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, όπου κλήθηκε να λάβει μέρος στις εργασίες της 6ης Τακτικής Συνεδρίασης του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου.Ο κ. Παντούλας θα απευθύνει χαιρετισμό προς τους συνέδρους, που εκπροσωπούν όλες τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου, και θα πραγματοποιήσει επιμέρους επαφές με τον Πρόεδρο του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου, αντιπροσωπείες αφρικανικών χωρών και την αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των Ισλαμικών χωρών.Κατά την εκεί παρουσία του ο κ. Παντούλας θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αιθιοπίας και τον Πατριάρχη της εκεί Κοπτικής Εκκλησίας, με τους οποίους θα συζητήσει τη συμμετοχή της Αιθιοπίας στη Δ.Σ.Ο. μέσω επίσημης αντιπροσωπείας, καθώς επίσης την καταδίκη των εγκληματικών επιθέσεων εναντίον χριστιανών σε χώρες της Αφρικής.Τέλος, ο κ. Παντούλας θα συναντηθεί με το Πρέσβη της Ελλάδας στην Αντίς Αμπέμπα, τον Έλληνα Μητροπολίτη Αξώμης και εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας στην Αιθιοπία, όπου θα συζητηθούν θέματα της ομογένειας.

Υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Στέφανος Τζουμάκας

Για την υποψηφιότητά του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μίλησε ο Στέφανος Τζουμάκας. Όπως είπε χαρακτηριστικά "μέχρι τώρα έχουμε διάφορους υποψήφιους, δεν έχει μιλήσει όμως κανείς για την πολιτική".Ανέφερε, επίσης, ότι η χώρα δεν χρειάζεται «μονοφωνία», ούτε «μονόδρομους», καθώς αυτά απαξιώνουν την πολιτική, τη δημοκρατία και τους Έλληνες πολίτες. Ο κ Τζουμάκας μιλώντας στην Πρώτη Γραμμή, πρόσθεσε ότι ο ίδιος στάθηκε πάντα «απέναντι σε εκφυλιστικά φαινόμενα, τόσο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, όσο και στις κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και απέναντι σε παρασιτικές δραστηριότητες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Άλλος ένας δανειολήπτης από τα Γιάννενα κερδίζει δίκη εναντίον τράπεζας!

Άλλος ένας δανειολήπτης από τα Γιάννενα κερδίζει δίκη εναντίον τράπεζας, για δανειακούς όρους, υπογεγραμμένους και έντυπους μάλιστα. Πρόκειται για υπόθεση που ανέλαβε ο δικηγόρος Ιωαννίνων Γιάννης Δέρβας και η οποία εκδικάστηκε στο Ειρηνοδικείο στην Αθήνα, καθώς η τράπεζα έκανε χρήση ενός όρου που επιτρέπει τη μεταφορά της δίκης εφόσον η τράπεζα δεν μπορεί να κάνει δικαστικό αγώνα στην πόλη όπου έχει υπογραφεί η σύμβαση.Δανειολήπτης των Ιωαννίνων λοιπόν, ο οποίος είχε πάρει καταναλωτικό δάνειο ύψους 7.000 ευρώ με πενταετή αποπληρωμή του και σταθερό επιτόκιο 15,5%. Σε κάποιο σημείο όμως, αντιλήφθηκε ότι ο τόκος που πλήρωνε, ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που όριζε με απόφαση του διευθυντή της η Τράπεζα της Ελλάδας. Τα επιτόκια μπορούν να ξεπερνούν το οριζόμενο από τη συγκεκριμένη απόφαση μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, για τις οποίες ο δανειολήπτης πρέπει να είναι ενήμερος από την αρχή της δανειακής σύμβασης με την τράπεζα. Κάτι τέτοιο, στην περίπτωση της υπόθεσης του κ. Δέρβα, δεν συνέβαινε.Έτσι λοιπόν, ο δανειολήπτης σταμάτησε να καταβάλλει δόσεις. Η τράπεζα πήρε τις συνήθεις σε αντίστοιχες περιπτώσεις πρωτοβουλίες, ειδοποιώντας τον πελάτη και ακολουθώντας κατόπιν το δρόμο της δικαιοσύνης.Το Ειρηνοδικείο Αθηνών όμως έβαλε φραγμό στις απαιτήσεις της. Με προσωρινή του διαταγή κηρύσσεται παράνομος και καταχρηστικός ο συγκεκριμένος όρος με τον οποίο ουσιαστικά «πανωτοκίζονταν» το δάνειο. Έτσι, η τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει σε ενέργειες που προβλέπει η δανειακή σύμβαση, ως δικλείδες σε περίπτωση που ο δανειολήπτης σταματήσει να καταβάλλει κανονικά τις δόσεις του δανείου, όπως για παράδειγμα κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. Παρότι η απόφαση του ειρηνοδικείου συνιστά «προσωρινή διαταγή» αποτελεί ένα πολύ σταθερό δεδικασμένο για ό,τι επακολουθήσει στην υπόθεση και δικαιώνει σε πρώτη φάση το δανειολήπτη. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο κ. Δέρβας και ο πελάτης του, κυνηγούν και το σκέλος της υπόθεσης που αφορά την εκδίκαση στην Αθήνα και όχι στα Γιάννενα. Έχουν καταθέσει πρόταση δηλαδή, με την οποία διεκδικούν την «επιστροφή» της δίκης στα Γιάννενα, όπου έχει συναφθεί και το δάνειο.

 Και άλλη περίπτωση 
 Αυτή είναι άλλη μια υπόθεση κατά την οποία γιαννιώτης δανειολήπτης κερδίζει δίκη για τόκους δανείου. Πριν από λίγο καιρό, σε αντίστοιχη περίπτωση αλλά για δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, οι δικηγόροι των Ιωαννίνων κ.κ. Θόδωρος Καρακίτσος και Δημήτρης Παπαγεωργίου κέρδισαν υπόθεση στην οποία η τράπεζα υποχρεούται να επιστρέψει ένα σημαντικό ποσό στο δανειολήπτη, για το οποίο το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι κακώς καταβλήθηκε ως τόκος. Στη σύγχρονη περίπτωση, της υπόθεσης του κ. Δέρβα, υπάρχει και συνέχεια καθώς, θα γίνει εκκαθάριση του δανείου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελικά ο δανειολήπτης έχει καταβάλλει στην τράπεζα περισσότερα χρήματα από αυτά που πρέπει, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου. Ωστόσο, τα εξωτραπεζικά επιτόκια σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας εδώ και δέκα χρόνια σχεδόν, κυμαίνονται από το 10.25% το 2001 μέχρι το 6,75% που ισχύει σήμερα, από τις 14 του περασμένου Δεκεμβρίου. Μέχρι το 15,5%, η διαφορά είναι 8,75%...

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Εγκαίνια έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας

Η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας "Γ. Μόραλης" υποδέχεται τη νέα χρονιά και καλωσορίζει το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και τη συλλογή του κ. Κωστή Σχιζάκη με τίτλο "Σύγχρονη Τέχνη...μια ματιά στο εικαστικό τοπίο της Κρήτης". Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, ώρα 19:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό της Άρτας να γνωρίσει ένα δείγμα της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας της Κρήτης. Η έκθεση μεταφέρθηκε από την Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων στην Άρτα και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρτίου, ενώ αμέσως μετά θα μεταφερθεί στην Πινακοθήκη της Πρέβεζας και ακολούθως στην Πάτρα σε μια προσπάθεια εικαστικής ανταλλαγής και δημιουργίας ενός δικτύου πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των πόλεων της ελληνικής περιφέρειας.

Αναγνώστης για τους σχολικούς συμβούλους

Γεια σας,
 Σχετικά με την ανάρτηση "Συνάντηση των νέων Σχολικών Συμβούλων με την Φιλιώ Ζαράχη" έχω να παρατηρήσω τα εξής: Καλά τα πανηγύρια και οι υποσχέσεις για επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα, αλλά κανείς δεν αναφέρει ότι αυτοί οι "σύμβουλοι" ήταν διορισμένοι ως "καθηγητές" σε σχολεία της πόλης μας και εκτελούσαν διδακτικό έργο! Στα μισά της σχολικής χρονιάς καλούνται να εγκαταλείψουν τους μαθητές τους και την διδακτική τους διαδικασία (που είχε πάρει μία σειρά μετά τις μεγάλες δυσκολίες με τα βιβλία κ.λ.π.) και να αφιερωθούν στον βωμό του συμβούλου. Δεν μπορούσε αυτό να γίνει στο τέλος της σχολικής χρονιάς? Προς τί το επείγον? Τους μαθητές (για τους οποίους όλοι "κόπτονται") τους σκέφτηκε κανείς??? Αλλά εμείς νάμαστε καλά και οι μαθητές θα βρούνε το δρόμο τους...

Ευχαριστώ για την φιλοξενία. Γιάννης Ε.

Δεν κάνουν πίσω οι κάτοικοι για τον υποσταθμό της ΔΕΗ

Παρά την αρνητική απάντηση του ΥΠΕΚΑ στον Στ. Καλογιάννη
Εμμένουν στη θέση τους για μεταφορά του υποσταθμού της ΔΕΗ από την Ελεούσα, δημοτική αρχή και κάτοικοι, παρά την απάντηση του ΥΠΕΚΑ σε Ερώτηση του βουλευτή Σταύρου Καλογιάννη, στην οποία δε διαφαίνεται πρόθεση για κάτι τέτοιο.Όπως είναι φυσικό, η σχετική απάντηση του υπουργείο, δεν ικανοποίησε τη δημοτική αρχή, με τον Δήμαρχο Ζίτσας Δημήτρη Ρογκότη, ωστόσο να χαρακτηρίζει την αρνητική αυτή εξέλιξη «αναμενόμενη».Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, η νέα ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ δεν διαφέρει ουσιαστικά από τις προηγούμενες, στις οποίες δε διαφαίνονταν πρόθεση για μεταφορά του υποσταθμού, καθώς αυτός δεν βλάπτει και το κόστος για τη μετεγκατάσταση είναι υψηλό.Όπως δήλωσε ο κ. Ρογκότης, «Ακόμη ζητάμε η μετεγκατάσταση να συμπεριληφθεί στο Ρυθμιστικό Σχέδιο του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Από τη θέση μας δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω», υπογραμμίζοντας πως ο αγώνας θα συνεχιστεί έως ότου υπάρξει απάντηση στο αίτημα της δημοτικής αρχής.Όσον αφορά την πρόταση για μεταφορά του σχολείου, ο κ. Ρογκότης τόνισε ότι αποτελεί προσωρινή λύση, καθώς το πρόβλημα με τον υποσταθμό της ΔΕΗ δεν αφορά μόνο τους μαθητές στου γυμνασίου και λυκείου Ελεούσας, που γειτνιάζουν με τον υποσταθμό, αλλά την ευρύτερη τοπική κοινωνία.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

Στο 18,7% η ανεργία στην Ήπειρο!

Εκτός κάθε ελέγχου βρίσκεται η ανεργία, η οποία μήνα με το μήνα σπάει κάθε αρνητικό ρεκόρ. Ο αριθμός των ανέργων βρίσκεται πλέον πάνω από τις 900.000 άτομα και συγκεκριμένα 903.525 και οι τάσεις που υπάρχουν είναι σύντομα να αγγίξει το ένα εκατομμύριο άτομα.Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις μέσα σε ένα μήνα, τον Οκτώβριο του 2011, χάθηκαν 45.869 θέσεις εργασίας, δηλαδή κάθε ημέρα χάνονταν 1.834 θέσεις.Μέσα σε ένα χρόνο μάλιστα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 219.478 άτομα, δηλαδή κάθε ημέρα υπήρχαν 732 νέοι άνεργοι.Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ποσοστό της ανεργίας έφτασε τον Οκτώβριο στο 18,2%, από 17,5% που ήταν το Σεπτέμβριο.Η ανεργία στην Ήπειρο κατέγραψε νέο ρεκόρ με  18,7% !!!

Μικροατυχήματα στην Εγνατία Οδό λόγω του πάγου!

Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί!!!

Όσοι κατευθυνθούν σήμερα από τα Γιάννενα προς την Ηγουμενίτσα και αντίστροφα,θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς το παγωμένο οδόστρωμα και η ολισθηρότητα,ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα για την ασφάλεια στην μετακίνηση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο τμήμα της Εγνατίας Οδού που βρίσκεται στον κόμβο Καρτερίου,μιας και από τον πάγο έχουν ήδη σημειωθεί μικροατυχήματα.

Έγινε η κοπή πίτας στο ΚΑΠΗ Άρτας

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 στο ΚΑΠΗ Άρτας. Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτας κ.κ. Ιγνάτιος ενώ παραβρέθηκαν επίσης η Αντιδήμαρχος Αρταίων κυρία Βίκυ Βασιλάκη – Μητρογεώργου, ο τέως πρόεδρος του ΚΑΠΗ κύριος Βασίλης Γιάπρος, ο πρόεδρος των μελών του ΚΑΠΗ κ. Χρήστος Σακκάς, το προσωπικό και μέλη του Κέντρου. Η εκδήλωση περιλάμβανε χαιρετισμούς καθώς επίσης τραγούδια και κάλαντα από τη χορωδία του ΚΑΠΗ. Η κυρία Βασιλάκη ευχήθηκε σε όλα τα μέλη χρόνια πολλά και καλή χρονιά ενώ μετέφερε και τις ευχές του Δημάρχου κ. Γιάννη Παπαλέξη ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, καθώς και του Προέδρου του Νομικού Προσώπου κ. Γιώργου Γκόκα. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των δραστηριοτήτων του ΚΑΠΗ για τη χρονιά που πέρασε, η κυρία Βασιλάκη είπε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες, οι δαπάνες που αφορούν τη λειτουργικότητα του ΚΑΠΗ δεν μειώθηκαν ούτε στο ελάχιστο ενώ ανέφερε ότι οι δράσεις θα συνεχιστούν και το νέο έτος.

Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης στην Πρέβεζα

Στην πόλη της Πρέβεζας θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης το τριήμερο 13,14 και 15 Ιανουαρίου. Αναμένεται να συμμετέχουν πάνω από 100 σωματεία του τένις και να παρευρεθούν περίπου 130 εκπρόσωποι – αντιπρόσωποι τους.

Εκλογές με… πόλεμο

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΣΤΟ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ματαιώθηκαν χθες οι εκλογές για το εσωτερικό συμβούλιο στο ΤΕΙ Ηπείρου. Περίπου 20 φοιτητές μπήκαν στην αίθουσα όπου είχε στηθεί η κάλπη, στο διοικητήριο του ΤΕΙ στην Άρτα και την πήραν, σκίζοντας και τα ψηφοδέλτια (περί τα 70) που είχαν πέσει μέσα ήδη, χθες το μεσημέρι.Οι φοιτητές προέρχονταν κυρίως από παρατάξεις της Αριστεράς και αντιτίθενται στο νέο νόμο πλαίσιο. Δεν έλειψαν οι έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ φοιτητών και καθηγητών, καθώς και τα σπρωξίματα και οι προπηλακισμοί εκατέρωθεν. Το σχεδόν… εντυπωσιακό, είναι ότι για να αποτρέψουν τις εκλογές συγκεντρώθηκαν και 50 περίπου μέλη της ΔΑΠ, παρότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει ψηφίσει το νόμο-πλαίσιο και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος είναι αυτός που πέτυχε το πλήγμα προχθές, στο μέτωπο των πρυτάνεων, οι οποίοι υποχώρησαν από τις θέσεις τους. Ωστόσο, οι φοιτητές της ΔΑΠ δεν επενέβησαν στη διαδικασία. Έχουν όμως και πάλι ραντεβού σήμερα, στον ίδιο χώρο, καθώς η σημερινή ημερομηνία έχει οριστεί για τις επαναληπτικές εκλογές του ιδρύματος, εάν δεν γίνονταν για οποιοδήποτε λόγο χθες.

 Κακό ξεκίνημα…
 Κάπως έτσι ξεκίνησε, με καθόλου καλούς οιωνούς, η υπόθεση των εκλογών για τα εσωτερικά συμβούλια. Το ΤΕΙ Ηπείρου ήταν από τα πρώτα και λίγα ιδρύματα που όρισαν εκλογές εντός του τελεσιγράφου που έθεσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Η υπουργός απείλησε τα ιδρύματα ότι εάν δεν αντικαταστήσουν με τις εκλογές τις σημερινές τους διοικήσεις, δεν θα λάβουν χρηματοδότηση. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν κυρίως διοικήσεις ΤΕΙ και μόλις 4 πανεπιστημίων. Προχθές όμως, στη συνάντηση που είχαν οι πρυτάνεις με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο, ουσιαστικά «ανέκρουσαν πρύμνα» καθώς υποχώρησαν από το αίτημά τους για να απεμπλακεί το θέμα της χρηματοδότησης από τις εκλογές. Ούτως ή άλλως, το καθηγητικό μέτωπο ειδικά στα Γιάννενα «διερράγη» όταν έθεσαν υποψηφιότητα για το εσωτερικό συμβούλιο ακόμα και ο αντιπρύτανης Βενετσάνος Μαυρέας ή καθηγητές που έχουν αντιταχθεί στο νόμο όπως ο πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Γιώργος Θυφρονίτης. Από ό,τι συμβεί σήμερα στις επαναληπτικές εκλογές του ΤΕΙ στους Κωστακιούς, θα εξαρτηθούν πολλά και για τις εκλογές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όταν αυτές γίνουν. Σίγουρα, τα πρώτα μηνύματα πάντως δεν είναι «ειρηνικά». Η ημερομηνία των εκλογών αναμένεται, όταν το πρυτανικό συμβούλιο αποστείλει στην οργανωτική επιτροπή τους εκλογικούς καταλόγους του ιδρύματος. Οι εκλογές θα οριστούν για 20 μέρες μετά την παραλαβή των καταλόγων. Στο μεταξύ, το πανεπιστήμιο θα χρηματοδοτείται από τα δωδεκατημόρια του προύπολογισμού του 2011, σύμφωνα με όσα είπε στους πρυτάνεις ο κ. Αρβανιτόπουλος.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Αποχή μέχρι την 17-01-2012 αποφάσισαν οι δικηγόροι

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνεδρίασε στις 11-1-2012 στο κτήριο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε την συνέχιση των κινητοποιήσεων και την αποχή των δικηγόρων όλης της χώρας από τα καθήκοντά τους έως και την Τρίτη 17-01-2012. Σήμερα Παρασκευή 13-01-2012 και ώρα 11:00 π.μ. συγκαλείται Γενική Συνέλευση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας με θέμα την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο νομοσχέδιο για τις πολυεδρικές εταιρίες και το σχέδιο νόμου για την "δίκαιη δίκη και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης".

Πρωτοβουλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας για την δημιουργία ΕΟΖ στο νομό

Την δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στον Νομό Άρτας ζητά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Χρήστος Παπάζογλου με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της χώρας Λ. Παπαδήμο, τον Υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδη και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Α. Καχριμάνη. Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Το τελευταίο διάστημα άρχισε να γίνεται συζήτηση για την δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η δημιουργία των ΕΟΖ ως ένα μέτρο άμεσης δράσης για την προσέλκυση ελληνικών και ξένων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τοπική ανάπτυξη είναι ένα μέτρο που πιθανότατα θα συμβάλλει στην διέξοδο από αυτή την ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία που έχει περιέλθει η κοινωνία μας. Απαραίτητες προϋποθέσεις όμως για να εναγκαλιστεί αυτή η προσπάθεια από τους επενδυτές αλλά και τις τοπικές κοινωνίες είναι να υπάρξουν τα εξής κίνητρα - πλεονεκτήματα: -Μειωμένος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις και δημιουργία σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος. -Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης με πάταξη της γραφειοκρατίας. -Μεγάλο ποσοστό συμμετοχής Ελληνικών Επιχειρήσεων τόσο όσον αφορά τις επενδύσεις όσο και τις προμήθειες για την δημιουργία των επενδύσεων. -Ποσοστό των κερδών, να αποδίδεται στον Δήμο και στην Περιφέρεια που βρίσκεται η ΕΟΖ για την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών. -Δέσμευση πρόσληψης προσωπικού από την τοπική κοινωνία, μέσω του ΟΑΕΔ. -Να ισχύσει το εργασιακό καθεστώς αυτό που προβλέπουν οι ισχύοντες νόμοι για όλη την ελληνική επικράτεια. Από την πλευρά μας ως Επιμελητήριο Άρτας εφ’ όσον αποφασιστεί η δημιουργία ΕΟΖ και υπάρξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις θεωρούμε ότι η Περιφέρεια Άρτας θα πρέπει να έχει προτεραιότητα στην δημιουργία μιας τέτοιας περιοχής μιας και στερούμαστε Βιομηχανικής – Βιοτεχνικής περιοχής ή πάρκου ενώ παράλληλα υπάρχει πλήρη αποβιομηχανοποίηση, υψηλή ανεργία και δυσμενή προοπτική ανάπτυξης».

Γιαούρτια από αγανακτισμένους χθες κατά βενιζελικών βουλευτών

Ανάμεσά τους και ο Φραγκίσκος Παρασύρης της πρωτοβουλίας "re-start"
 Άγριο κράξιμο και γιαούρτωμα βενιζελικών βουλευτών που συμμετείχαν σε μάζωξη στο Παγκράτι περιελάμβανε το χθεσινό ντου ομάδας αγανακτισμένων πολιτών. Ήταν λίγο μετά τις 10 το βράδυ όταν μια ομάδα περίπου 15 αγανακτισμένων , εισέβαλε σε γνωστό μπαρ όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Φωνάζοντας συνθήματα πέταξαν εναντίον τους αυγά και γιαούρτια τους έκαναν ρόμπα και αποχώρησαν πριν έρθει η Αστυνομία. Ανάμεσά τους ήταν εκπρόσωποι του βενιζελιστάν: Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Ντόλιος, Παναγιώτης Ρήγας, Έλενα Παναρίτη, Ελπίδα Τσουρή, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Δημήτρης Παπουτσής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Σοφία Γιαννακά, Δημήτρης Λιντζέρης, Άρια Αγάτσα και άλλοι. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη μάζωξη των βενιζελικών ήταν και το μέλος της πρωτοβουλίας "re-start" βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης, που αν και κολλητός του Γιάννη Ραγκούση μέχρι πρότινος δήλωνε Παπανδρεϊκός!!! Έχει χαθεί η μπάλα στο ΠΑΣΟΚ από τις κωλοτούμπες των στελεχών του που ακόμα και να τους παίζεις τριπλή παραλλαγή (1-Χ-2) τους... χάνεις! Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής μαζί με τον Γιαννιώτη Θανάση Οικονόμου και τον Καλαματιανό Οδυσσέα Βουδούρη, συγκροτούν την πρωτοβουλία "re-start" και το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στην Φρόντζου Πολιτεία, μας... ανέλυσαν το μέλλον του ΠΑΣΟΚ της Κεντροαριστεράς!
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Άμεσα καθαρή λύση στο θέμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ζητούν οι Μ. Παντούλας, Π. Στανινός και άλλοι 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Eπιστολή-μανιφέστο 20 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ανάμσα στους οποίους ο Γιαννιώτης Μιχάλης Παντούλας και ο Αρτινός Παύλος Στασινός, στάλθηκε προς το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ζητείται άμεση καθαρή λύση στο θέμα της ηγεσίας του κόμματος. Με δεδομένο το γεγονός, ότι ο υφυπουργός Εσωτερικών, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Βενιζέλου Π. Κουκουλόπουλος μίλησε σήμερα για διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών στις 29 Ιανουαρίου, δεν αποκλείεται να έχουμε διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου ακόμα και μέσα στον ιανουάριο.Το κείμενο των βουλευτών προς το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αναλυτικά, έχει ως εξής:«Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο και ο ελληνικός λαός σε οριακές συνθήκες.Πρώτιστο χρέος μας είναι η σταθεροποίηση της χώρας μέσω της ουσιαστικής στήριξης των προσπαθειών της Κυβέρνησης Παπαδήμου.Παράλληλα όμως, εμείς οι βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούμε να παρακάμψουμε το γεγονός ότι οι σχέσεις της παράταξής μας με την ελληνική κοινωνία έχουν κλονισθεί, με αποτέλεσμα τον υπαρκτό κίνδυνο περιθωριοποίησης και απαξίωσής της μετά από ένα πρωτόγνωρο εκλογικό αποτέλεσμα στην μεταπολιτευτική περίοδο.Η παρατεινόμενη αμηχανία, το τέλμα στο οποίο βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης Παπαδήμου, όσο και στο εκλογικό αποτέλεσμα και την ίδια την υπόσταση και προοπτική της παράταξης.Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση κανείς δεν μπορεί να σιωπά, ούτε να ελίσσεται με εσωκομματικές σκοπιμότητες, ενώ επιβάλλονται ΚΑΙΡΙΕΣ και ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. 
ΖΗΤΟΥΜΕ: Οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου που συγκαλείτaι, να διασφαλίσουν ότι:
 1. Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει ένα ΠΛΗΡΗ και ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ της πρόσφατης Κυβερνητικής του θητείας, χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς συγκαλύψεις και χωρίς μηδενισμούς. Επιβάλλεται να αναληφθούν οι ευθύνες, έτσι ώστε, μέσα από την δίκαιη κριτική και την ανοιχτή αυτοκριτική να αποκατασταθούν οι τραυματισμένοι δεσμοί εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ με την Ελληνική Κοινωνία.
 2. Την επεξεργασία ενός ρεαλιστικού προγράμματος εξόδου της χώρας από την κρίση. Ενός προγράμματος που θα μας επανασυνδέσει με τις αρχές της παράταξής μας, αποκαθιστώντας τα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης που τραυματίσαμε. Ενός προγράμματος που θα μας εναρμονίσει με τις αναγκαίες βαθιές αλλαγές στην Ευρώπη, αλλά και στην χώρα μας, θα προωθεί ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος και θα αξιοποιεί για την ανάπτυξη όλα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά μας. Που θα προωθεί, τέλος, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής και του πολιτικού συστήματος.
3. Eπιβάλλεται καθαρή λύση άμεσα, στο θέμα της ηγεσίας. Δεν υπάρχει χώρος για γκρίζες ζώνες, και για διευθετήσεις κορυφής. Την πορεία του ΠΑΣΟΚ και την ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ του, πρέπει να προσδιορίσει άμεσα και κυρίαρχα η κοινωνία, η βάση της παράταξης, η βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος πρέπει να πάρουν τον λόγο τόσο για το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν όσο και για την επόμενη ημέρα. Με σεβασμό στην διαφορετική άποψη, με δημοκρατικές διαδικασίες. Το Εθνικό Συμβούλιο οφείλει να καθορίσει άμεσα σε σύντομο χρόνο την εκλογή Προέδρου από την βάση σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού. Μόνο έτσι το ΠΑΣΟΚ θα πιστοποιήσει ότι διατηρεί πάντα τα χαρακτηριστικά του Κινήματος και όχι του φθίνοντος κόμματος-μηχανισμού.