Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Δώρο στον Π.Εμφιετζόγλου την παρθένα Ηπειρωτική φύση κάνει η Κυβέρνηση Παπαδήμου!!!

Καταστροφικές οι συνέπειες για την περιοχή

Ένας πρωτοχρονιάτικος...μποναμάς, με το ξεμπλοκάρισμα των υδροηλεκτρικών έργων που μεθοδεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ήρθε να προσφέρει ανακούφιση στη "Μηχανική "του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, με το «άνοιγμα» του 2012 και να αναστατώσει τους Ηπειρώτες!!!Είναι η απεμπλοκή του υδροηλεκτρικού έργου 93 MW στον Άγιο Νικόλαο Αράχθου. Το κόστος του υδροηλεκτρικού έργου του Αγίου Νικολάου ανέρχεται σε 147 εκατ. ευρώ με απόδοση 320 εκατ. κιλοβατώρες ετησίως.Το ξεμπλοκάρισμα μιας σειράς από σημαντικά έργα, όπως της Μηχανικής, επιχειρείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, μία μέρα πριν το τέλος του περασμένου χρόνου. Σύμφωνα με την απόφαση, θα υπάρξει ρύθμιση στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση, που θα εξασφαλίζει τη συμβατότητα υδροηλεκτρικών έργων, (που προβλέπονταν από τη μελέτη - πιλότο του πρώην Υπουργείου Βιομηχανίας νυν Υπουργείο Ανάπτυξης) ανεξάρτητα από τα εάν υπάρχει ρητή αναφορά γι' αυτά στα περιφερειακά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού αειφόρου ανάπτυξης.

Έντονες  Αντιδράσεις
Οι κάτοικοι προσπαθούν να αναδείξουν τις αρνητικές συνέπειες του έργου που ουσιαστικά τον μόνο που θα ωφελήσει είναι την εταιρία. Οι θέσεις εργασίας για την περιοχή μετά τη κατασκευή του έργου θα είναι 12, όσες θέσεις μπορεί να δώσει η λειτουργία ενός μικρού ξενώνα και ενός εστιατορίου. Όσο για τη,,, πιπίλα περί ενεργειακού προβλήματος, το έργο στη πραγματικότητα δε θα λύσει το πρόβλημα της ενέργειας παρά θα επιτρέψει στον επιχειρηματία να πουλάει ακριβή ενέργεια σε ώρες μεγάλης ενεργειακής ζήτησης ,κατά την διάρκεια του καλοκαιριού(δηλαδή θα καταστρέψουν άλλη μια περιοχή , ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για να βγάζει λεφτά ένας και για να δουλεύουν τα κλιματιστικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης). Οι κάτοικοι θέτουν το πρόβλημα της ενέργειας συνολικά και το συνδέουν άμεσα με τις πολιτικές κατανάλωσης όσο και με την ανάπτυξη των ήπιων μορφών ενέργειας.

Τα φράγματα στον Άραχθο
Η ιστορία με την κατασκευή φραγμάτων στον ποταμό Άραχθο της Ηπείρου δεν είναι πρόσφατη. Στο παρελθόν έχουν ήδη κατασκευαστεί δύο φράγματα από τη Δ.Ε.Η. το Πουρνάρι 1 και στη συνέχεια το Πουρνάρι 2. Οι συνέπειες για την περιοχή ήταν καταστροφικές, αν και η Δ.Ε.Η. υποσχόταν ήπια ανάπτυξη στη περιοχή. Πνίγηκαν χωριά, οικισμοί και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Απομονώθηκαν ολόκληρες περιοχές λόγω της λίμνης, άλλαξε το κλίμα της περιοχής με συνέπεια πολλά είδη καλλιεργειών να μην ευδοκιμούν πια στην περιοχή, εμποδίστηκε η ανανέωση των νερών του Αμβρακικού κόλπου (προστατευόμενη περιοχή σύμφωνα με τη συνθήκη Ramsar) από τα ορμητικά νερά και τα φερτά υλικά του Αράχθου με καταστροφικές συνέπειες που τα αποτελέσματα τους δεν έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα για το οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου (ευτροφισμός, ρύπανση, μείωση αλιευμάτων, υφαλμύρωση υπόγειων υδάτων). Τα έργα προκάλεσαν σε μεγάλο βαθμό το τελικό κύμα εσωτερικής μετανάστευσης των δεκαετιών 1980 και 1990 με αποτέλεσμα τα χωριά να κατοικούνται πλέον κυρίως από ηλικιωμένους..

Συντριβή του ΠΑΣ από τον Αστέρα με 4-1

Ο κατήφορος του "Άγιαξ" δεν έχει τελειωμό...
Εκμεταλλευόμενος τα λάθη του ΠΑΣ Γιάννινα στο δεύτερο ημίχρονο, ο Αστέρας Τρίπολης πέρασε με 4-1 από τους Ζωσιμάδες και προκρίθηκε στους "8" του Κυπέλλου Ελλάδος.Μετά από ένα κακό πρώτο ημίχρονο, ακολούθησε απόλυτα επιθετικό ποδόσφαιρο στο δεύτερο, με πέντε γκολ να σημειώνονται μετά το 63'.Ο Αστέρας προηγήθηκε με τη "χρυσή" αλλαγή, τον Τσαμπούρη, μετά από σημαντικό λάθος του Κηπουρού, ενώ τρία λεπτά αργότερα έγινε το 0-2 με τον Ράγιο.Μπορεί ο ΠΑΣ να μείωσε με τον Γεωργίου, αλλά ένας ακόμη παίκτης που προήλθε από τον πάγκο, ο Χούλι έκανε το 1-3. Το καλό το φύλαγε για το τέλος ο Ράγιο, που με πολύ όμορφο γκολ διαμόρφωσε το τελικό σκορ.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Αναστασιάδης): Κηπουρός, Πάντος, Κώτσιος, Ντάσιος (72' Οικονόμου), Ζαραδούκας, Τζάνης (69' Γιάκος), Μιχαήλ, Ντε Βινσέντι, Τζημόπουλος (46' Γεωργίου), Κυριάκος, Μπακαγιόκο
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Τσιώλης):
Χακόμπο, Αργυρόπουλος, Πουλίδο, Κουρμπέλης, Πιπίνης, Λαδάκης, Φορμίκα, Ράγιο, Έγκον (72' Χούλι), Φράνκου (59' Τσαμπούρης), Σολάκης

Υποψηφιότητα από την Ήπειρο για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ!

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να καταθέσει και επισήμως υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο Ηπειρώτης πρώην βουλευτής του κόμματος, Στέφανος Τζουμάκας, καθώς ερωτηθείς σχετικά, τόνισε «αυτό είναι σε εξέλιξη. Έχουμε ένα θέμα με την κρίση ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ».Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ, ο κ. Τζουμάκας τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι οι πολιτικές και εξαπέλυσε βολές κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ.«Δεν μας αφορά, το να υπάρχουν πρόσωπα που θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Άρα πρέπει να ξεκαθαριστεί το πολιτικό πεδίο. Η πολιτική έχει υποστεί γερό χτύπημα από τις αγοραίες πολιτικές. Το ΠΑΣΟΚ είναι σε εξέλιξη. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γυρίσει στο Μεσαίωνα, επειδή τώρα ορισμένοι από το Μεσαίωνα ήρθαν να εγκατασταθούν εδώ. Μπορούν αυτοί οι άνθρωποι που παριστάνουν το ΠΑΣΟΚ και που ήρθαν κι από άλλα κόμματα, φιλοξενούμενοι είναι ορισμένοι, να συνεχίσουν τη διαδρομή τους, γιατί υπάρχει κόμμα νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα. Είναι της κυρίας Μπακογιάννη» είπε χαρακτηριστικά.

Με τον Γάλλο Πρέσβη στην Αθήνα συναντήθηκε ο Φίλιππας Φίλιος

Με τον Γάλλο Πρέσβη στην Αθήνα Jean Loup Kuhn- Delforge συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Στην διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν πολλά κι ενδιαφέροντα θέματα ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού.Ο Δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά τον Γάλλο διπλωμάτη για τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής επισημαίνοντας ότι τα Ιωάννινα αποτελούν κέντρο διοικητικό, εμπορικό, ιατρικό κι εκπαιδευτικό, μιας ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας.«Είχαμε μία χρήσιμη συζήτηση για πολλά θέματα. Ευχαριστούμε τον Γάλλο Πρέσβη για την επίσκεψη και για το ενδιαφέρον του. Η συνεργασία θα είναι συνεχής και θα επικεντρωθεί κυρίως στον τουριστικό τομέα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Ο Γάλλος Πρέσβης στις δηλώσεις του σημείωσε ότι έγινε μία ανασκόπηση της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί αλλά και των δυνατοτήτων που παρουσιάζει η πόλη των Ιωαννίνων.«Βρίσκομαι στα Γιάννινα, όπου έχουμε ένα αξιόλογο προξενικό γραφείο για να συναντήσω τους φορείς της περιοχής και να συζητήσουμε για όσα μας συνδέουν», είπε ο κ. Kuhn- Delforge, ο οποίος στη συνέχεια θα είχε συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οργιάζει ο παράνομος τζόγος στην Ήπειρο!

Συλλήψεις σε Γιάννενα, Ηγουμενίτσα και Άρτα
Πέντε άτομα συνελήφθησαν στα Ιωάννινα, την Άρτα και την Ηγουμενίτσα για παράνομη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών. Κατασχέθηκαν συνολικά τρία ηλεκτρονικά μηχανήματα και πέντε ηλεκτρονικοί υπολογιστές.Στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθησαν σε καφετέρια στα Ιωάννινα, μία 19χρονη από την Αλβανία και δύο Έλληνες, ηλικίας 52 και 34 ετών, για παράνομα τυχερά παίγνια.Αναζητείται ο 63χρονος ιδιοκτήτης της καφετέριας, ο οποίος απουσίαζε κατά τον έλεγχο. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.Στην δεύτερη περίπτωση, στη Ροδαυγή Άρτας σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας σε καφενείο διαπιστώθηκε η λειτουργία τριών ηλεκτρονικών μηχανημάτων με «φρουτάκια». Συνελήφθη ο 63χρονος ιδιοκτήτης και θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.Στην τρίτη περίπτωση, στην Ηγουμενίτσα, συνελήφθη 52χρονος ιδιοκτήτης ίντερνετ - καφέ, γιατί σε έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε να έχει θέσει σε λειτουργία τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές συνδεδεμένους με κερματοδέκτη, στην οθόνη των οποίων εμφαίνονταν διάφορα τεχνικά παιχνίδια.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" κατά Φ. Φίλιου για την Κοινωφελή Εργασία

Ακριβώς πριν ένα χρόνο η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ έφερνε τα ΜΑΤ να φρουρούν το Δημαρχείο για να απολύσει τους 128 εργαζόμενους της πρώην ΑΔΕΙ και ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος μιλούσε για ηθικά διλήμματα που τον τυραννούσαν και για παράνομες συμβάσεις.Πριν 2 μήνες κατάργησε άλλες 192 θέσεις μονίμου προσωπικού με το νόμο 4024 (που καθιέρωνε την εφεδρεία) την ίδια ώρα που δήλωνε ότι διαφωνεί με το νόμο.Χθες ο δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ Φίλιππας Φίλιος διαφήμιζε 250 θέσεις «κοινωφελούς εργασίας», (5μηνων συμβάσεων) σε μια πόλη 11.000 ανέργων υπερασπιζόμενος τα δουλεμπορικά αυτά προγράμματα που χτυπούν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις, επιδιώκουν να γενικευτεί η ελαστική εργασία στην τοπική διοίκηση, ανακυκλώνουν την πολιτική φτώχειας και εξαθλίωσης Αυτή την «ευκαιρία» για προσωρινή απασχόληση η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ δεν την άφησε όπως και η προηγούμενη δημοτική αρχή της ΝΔ να πάει «ανεκμετάλλευτη». Τι και αν παραδέχθηκε στην συνέντευξη της πως οι θέσεις αυτές δεν αποτελούν μόνιμη και ουσιαστική απάντηση στο οξύ πρόβλημα της ανεργίας. Στην πράξη αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι παίρνει ενεργά μέρος και υλοποιεί στο βαθμό που της αναλογεί την βαθιά αυτή ταξική πολιτική που κατακερματίζει την σταθερή εργασία και ανακυκλώνει την ανεργία.Η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ κυριολεκτικά «βάζει πλάτη» στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στην πόλη. Αυτό που η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑΟΣ από κοινού με την τρόικα ζητούν να διαμορφώσουν σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης ακόμη περισσότερο, για ακόμη πιο φθηνούς εργαζόμενους ο Φίλιππας Φίλιος το λανσάρει σαν κατόρθωμα. Στο πλευρό του έχει την ΓΣΕΕ και την ΓΕΣΕΒΕ να δρουν σαν μεσάζοντες στο εμπόριο των ανέργων και να παίρνουν μίζα για κάθε κεφάλι που εμπορεύονται.Καμία αυταπάτη: Οι εκπρόσωποι της πολιτικής του κεφαλαίου είτε μέσα από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζόμενων είτε μέσα από την τοπική διοίκηση ήταν, είναι, και θα είναι, ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.Ο λαός πρέπει να πιστέψει στην δύναμη του, πρέπει να σηκώσει το κεφάλι και να ανατρέψει όλους αυτούς που τον καταδυναστεύουν. Να διεκδικήσει άλλο τρόπο ανάπτυξης την κοινωνίας κόντρα στα μονοπώλια για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μισθούς και δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαικές ανάγκες.


ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Επίσκεψη κλιμακίου της Δημοκρατικής Αριστεράς στο Δήμο Ζίτσας

Αύριο Πέμπτη 12 Ιανουαρίου και ώρα 13.00 κλιμάκιο της Ν.Ε. της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ με το Γραμματέα της Τάσο Βασιλείου θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο Ζίτσας Δημήτρη Ρογκότη στο Δημαρχείο στην Ελεούσα, κατά την οποία θα συζητήσουν θέματα του Δήμου Ζίτσας.Παρόμοιες συναντήσεις θα γίνουν με τους Δημάρχους και των άλλων Δήμων το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ

Γράφει ο Βασίλης Μασσαλάς*
Η Δημοκρατική Αριστερά διανύει τον δεύτερο χρόνο ζωής της, έχει ψηφίσει τις θέσεις της στο πρώτο της συνέδριο, παρεμβαίνει καθημερινά στα πολιτικά πράγματα του τόπου, παρά την μικρή της οργανωτική και οικονομική δυνατότητα, αλλά ακόμη υπάρχουν πολίτες που δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό που την διαφοροποιεί από την υπόλοιπη αριστερά από την μια μεριά, η το Πασοκ, σαν δυνητικά σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, από την άλλη.Δημιουργούνται λοιπόν κάποια εύλογα ερωτήματα. Έχει πραγματικά η Δημαρ να προτείνει κάτι νέο στην πολιτική ζωή του τόπου, η απλώς δημιουργήθηκε για να καλύψει προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων στελεχών της; Υπάρχουν πραγματικά όρια που την διαχωρίζουν από τις πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, η θα μπορούσε να έχει παραμείνει στο Συνασπισμό και τον Συριζα, η εναλλακτικά, να συμπράξει η και να απορροφηθεί από ένα πιθανό νέο Πασοκ;Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε αυτά τα ερωτήματα διερευνώντας καταρχάς τα όρια μεταξύ της Δημαρ και των άλλων πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς. Οι πολιτικές θέσεις που διαχωρίζουν την Δημοκρατική Αριστερά από την υπόλοιπη αριστερά είναι αρκετές, αυτές όμως που αποτελούν την βάση και την αναγκαία προϋπόθεση, από την πλευρά της Δημαρ, για την άσκηση πραγματικής πολιτικής, είναι, ο αριστερός Ευρωπαϊσμός, η μεταρρυθμιστική στρατηγική, και η κυβερνητική εξουσία. Αυτές τις τρεις πολιτικές θέσεις θα αναλύσω στην συνέχεια.
.Η Ευρώπη σήμερα κυριαρχείται από συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες απέχουν ριζικά από την αντίληψή της Δημαρ για την Ενωμένη Ευρώπη. Αυτό όμως που είναι πλέον δεδομένο στην εποχή μας, είναι ότι μια χώρα μόνη της δεν μπορεί να επιβιώσει στον σημερινό κόσμο. Η απόλυτη κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου καθιστά αδύνατη την άσκηση πολιτικής από μικρές μεμονωμένες χώρες, οι οποίες παραμένουν ανυπεράσπιστες στις επιθέσεις των αγορών, όπως συνέβη και με την χώρα μας. Όλη η πολιτική φιλοσοφία που στηριζόταν μέχρι σήμερα στην ανάλυση του Έθνους κράτους απαιτεί ριζική αναθεώρηση. Αν θέλουμε να ελπίζουμε σε διαφορετικού τύπου κοινωνίες, με βάση τον δημοκρατικό σοσιαλισμό και την πολιτική οικολογία, αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε κρατικές οντότητες που έχουν την αντίστοιχη κρίσιμη μάζα, όπως στην περίπτωσή μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν η χώρα μας φύγει από την Ε.Ε. και προσπαθήσει να εφαρμόσει σοσιαλιστικά προγράμματα, θα καταλήξει σαν την Αλβανία προ του 1989, η σαν την Κούβα σήμερα. Η παραμονή στην Ε.Ε. και η πάλη για αλλαγή της πολιτικής που κυριαρχεί σήμερα σε αυτήν, είναι ζήτημα αρχής για την Δημοκρατική αριστερά.
 .Μια αντίθεση, επανάσταση η μεταρρύθμιση, που αποτέλεσε πεδίο διαμάχης στο εσωτερικό του αριστερού κινήματος σε ολόκληρη την ιστορία του, εξακολουθεί και σήμερα, έστω με διαφορετική μορφή, να χαρακτηρίζει τις διαφορετικές αντιλήψεις στον χώρο της αριστεράς. Η εμπειρία από την πρώην Σοβιετική Ένωση, και τις υπόλοιπες σοσιαλιστικές χώρες, απέδειξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία και ελευθερία, ούτε ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνία χωρίς την συναίνεση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Η πρωτοπορία του κόμματος, η ριζική ανατροπή του συστήματος, είναι έννοιες που προέρχονται από το παρελθόν, και πλέον είναι κενές περιεχομένου για την άσκηση πραγματικής πολιτικής. Ο μόνος δρόμος για τον σοσιαλισμό, του οποίου βέβαια σήμερα δεν μπορούμε να καθορίσουμε την μελλοντική μορφή του, είναι η διεύρυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, η ενεργός συμμετοχή του λαού στα κοινωνικά δρώμενα, ο συνεχής μετασχηματισμός και μεταρρύθμιση του καπιταλιστικού συστήματος.
.Η άσκηση κυβερνητικής εξουσίας αποτελούσε το αγκάθι για ολόκληρη την αριστερά και για ολόκληρη την ιστορία της. Η συμμετοχή στην άσκηση εξουσίας θεωρείται ακόμη και σήμερα ταμπού για τα αριστερά κόμματα, τα οποία περιορίζονται στην άρνηση, στον καταγγελτικό λόγο, στην άσκηση πολιτικής μόνο μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες και τα κινήματα. Ακόμη και λεκτικά όταν αποδέχονται ότι μπορούν να ασκήσουν κυβερνητική εξουσία, οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι τέτοιοι που δεν χωρά κανείς άλλος, ενώ όταν πραγματικά βρέθηκαν μπροστά στο δίλλημα να αποφασίσουν, ( πχ δημοσκοπική άνοδος του Συριζα πριν τις προηγούμενες εκλογές), απέφυγαν την δυνατότητα σαν ο διάολος το λιβάνι. Η Δημοκρατική αριστερά δεν θα περιμένει την κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων, την οποία δεν επιθυμεί άλλωστε, για να ασκήσει πραγματική πολιτική. Η άσκηση εξουσίας δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το βασικό μέσον για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με στόχο, πρώτον, την άμεση βελτίωση της ζωής των πολιτών, με την αντιπαλότητα στο νεοφιλελευθερισμό, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ανακατανομή εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικολογική ανάπτυξη, και δεύτερον, για την δημιουργία προϋποθέσεων για το σοσιαλισμό, με την διεύρυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, την ενεργοποίηση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, τον ριζικό μετασχηματισμό του καπιταλιστικού συστήματος. Οι βασικές πολιτικές θέσεις που ανέλυσα παραπάνω έχουν υποστηρικτές και σε άλλους πολιτικούς χώρους και ειδικά στον Συνασπισμό. Για την Δημοκρατική Αριστερά όμως αποτελούν τις βασικές αρχές για την άσκηση πολιτικής, και βέβαια, δεν μπορούν να συναθροιστούν με απόψεις που υποστηρίζουν, την έξοδο από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ριζική ανατροπή του συστήματος, την άρνηση άσκησης κυβερνητικής εξουσίας. Ο βασικός λόγος που τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς αποχώρησαν από τον Συνασπισμό είναι ότι, ειδικά στον Συριζα και τις συνιστώσες του, οι απόψεις αυτές ήταν κυρίαρχες, με αποτέλεσμα την αδυναμία άσκησης πραγματικής πολιτικής. Για όσο διάσημα συμμετείχα στον Συριζα σαν ανένταχτος αριστερός, τα μόνα θέματα που συμφωνούσαμε τελικά ήταν, η συμπαράσταση στους αγώνες των εργαζομένων, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και των φυλακισμένων, η προστασία των δημόσιων χώρων, τα οποία αποτελούσαν και το μοναδικό πεδίο άσκησης πολιτικής.Στην συνέχεια θα προσπαθήσω να διευκρινίσω τις διαφορές της Δημοκρατικής Αριστεράς με το Πασοκ. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν με ενδιαφέρει το πραγματικό, ιστορικό και σημερινό Πασοκ, που πλέον δεν έχει καμιά σχέση με την σοσιαλδημοκρατία, αλλά το Πασοκ που οραματίστηκαν χιλιάδες συμπολίτες μας, ένα δυνητικά σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Το σημερινό Πασοκ ευθύνεται άμεσα για την κατάσταση της χώρας μας, για τους Τσουκάτους, Μαντέληδες, Τσοχατζόπουλους, για το αναποτελεσματικό κομματοκρατούμενο κράτος, και βέβαια, η νεοφιλελεύθερη πολιτική που άσκησε και ασκεί, δεν έχει καμιά σχέση με την ιδεολογία και το πολιτικό πρόταγμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.Η βασική διαφορά της Δημοκρατικής Αριστεράς με την σοσιαλδημοκρατία είναι ότι, ο τελικός στόχος της σοσιαλδημοκρατίας, το κοινωνικό κράτος, η εργασιακή ειρήνη, η μερική αναδιανομή του πλούτου με την φορολόγηση των οικονομικά ισχυρών, πράγματα που κατακτήθηκαν μερικά στην μεταπολεμική Ευρώπη, για την Δημοκρατική Αριστερά αποτελούν μεν μεσοπρόθεσμο στόχο, για την άμεση βελτίωση της ζωής των πολιτών, αλλά ουσιαστικά είναι το μέσον, όταν συνδυαστεί και με μια σειρά άλλων πολιτικών, για τον ριζικό μετασχηματισμό του καπιταλισμού. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σήμερα ποια ακριβώς μορφή θα έχει μια μελλοντική κοινωνία, που θα έχει σαν βάση τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, αλλά σίγουρα δεν θα έχει, ούτε την μορφή της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας, που γνωρίσαμε στην Ανατολική Ευρώπη, ούτε την μορφή του ελεγχόμενου καπιταλισμού με κοινωνικό κράτος, που γνωρίσαμε στις σκανδιναβικές χώρες τις προηγούμενες δεκαετίες. Η βασική διαφορά λοιπόν της σοσιαλδημοκρατίας με την Δημοκρατική αριστερά είναι ότι η μεν προσπαθεί να απαλύνει τις αντιθέσεις του καπιταλισμού, η δε παλεύει για τον ριζικό μετασχηματισμό και αντικατάστασή του. Αυτός είναι ο λόγος που η Δημαρ δεν πρόκειται να γίνει κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας και κρατάει την αυτοτέλειά της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί, είτε με την σοσιαλδημοκρατία, είτε με τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα.

*μέλος Ν.Ε της Δημαρ  και Αντιδήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Δεν εγκρίνει το Υπ. Περιβάλλοντος την μετακίνηση του υποσταθμού της ΔΕΗ στην Ελεούσα

Το θέμα της μεταφοράς του υποσταθμού της ΔΕΗ στην Ελεούσα έφερε και πάλι στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, μετά τη νέα απόφαση που είχε λάβει γα το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας.Στην απάντησή του (αρ. πρωτ. 6887Β/2012) ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου παραπέμπει απλώς σε υπηρεσιακό έγγραφο, που αναφέρει ότι: «… για οποιαδήποτε μετατόπιση των υφιστάμενων υποσταθμών … αρμόδια είναι η ΔΕΗ ΑΕ».Δηλαδή ο Υπουργός δηλώνει αναρμόδιος (!) και καλύπτεται πίσω από την άποψη ενός υπηρεσιακού παράγοντα.Όπως όμως προκύπτει από την επιστολή του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ, έγγραφο υπ’ αρ. 18664/28.12.2011) που επισυνάπτεται στην απάντηση του Υπουργού, η μετεγκατάσταση του υποσταθμού δεν έχει περιληφθεί στην εγκεκριμένη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος «Μελέτη ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς της περιόδου 2010 – 2014»!Ουσιαστικά ο ΔΕΣΜΗΕ «ξεσκεπάζει» τον Υπουργό, ο οποίος έχει εγκρίνει την μη μεταφορά του υποσταθμού και στην απάντησή του προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από τις Υπηρεσίες.Επισημαίνω για μία ακόμη φορά ότι, εάν είχε θεσμοθετηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, που ουδείς γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται τα τελευταία 2 ½ χρόνια, στο οποίο ρητώς προβλέπαμε την απομάκρυνση του υποσταθμού, θα είχε λυθεί το θέμα, καθώς ο υποσταθμός δεν έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, όπως επισημαίνεται στο υπ’ αρ. πρ. 206145/21.12.2011 έγγραφο του ΥΠΕΚΑ.Υπενθυμίζω ότι την ίδια απάντηση, ότι «η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι υπό εξέλιξη» μου είχε δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και πριν από επτά (7) μήνες, τον Ιούνιο του 2011!Δυστυχώς πλέον, στο άλλοτε κραταιό ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά, παρ’ ότι όλη η ηγεσία του ανήκει στην «αριστερά».

Παρουσίαση βιβλίου στο Αρχαιλογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Παρουσίαση βιβλίου θα κάνει η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τη ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου, ώρα 12 μ. στην αίθουσα «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.Συγκεκριμένα, οι ιστορικοί Ήρκος και Στάντης Ρ. Αποστολίδης θα παρουσιάσουν τη νέα, συμπληρωμένη κι ενημερωμένη με τα πορίσματα των νεώτερων ιστορικών, φιλολογικών, αρχαιολογικών κ.ά. ερευνών έκδοση της «Ἱστορίας τῶν Ἐπιγόνων τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου» του J. G. Droysen. Το έργο πραγματεύεται μισόν αιώνα, από την αναχαίτιση των Γαλατών στους Δελφούς ως τη συντριβή της Σπάρτης από τους Μακεδόνες στη Σελλασία (278-222 π.Χ.), περιλαμβάνοντας την είσοδο του ηπειρωτικού βασιλείου στη διεθνή σκηνὴ με τις χιμαιρικές εκστρατείες του Πύρρου στην Ιταλία και τη νότια Ελλάδα.H παρουσίαση διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κυριακή στο Μουσείο».

Στη διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο Γιάννης Παπαλέξης

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Γιάννης Παπαλέξης ο οποίος θα λάβει μέρος στη διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2.30 το μεσημέρι στα γραφεία της Ένωσης. Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα γίνει ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη για τα αποτελέσματα της προηγηθείσας συνάντησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο καθώς και για την πρόσφατη συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον υφυπουργό Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλο και τους προέδρους των ΠΕΔ. Ακόμη θα συζητηθούν οργανωτικά θέματα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή 27- 28 Ιανουαρίου και θα γίνει ενημέρωση από την Επιτροπή Θεσμών και Ισότητας.

Συνεχίζονται και στην Ήπειρο,οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

Συνεχίζονται και στην Ήπειρο,οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει των συνεδριάσεων του Πολιτικού και του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, οι οποίες θα γίνουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.Αρκετά στελέχη του κόμματος από τα Γιάνεννα,την Άρτα,την Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία,κρατούν στάση αναμονής,μιας και η κρισιμότερη παράμετρος στην κούρσα της διαδοχής είναι η στάση του Βαγγέλη Βενιζέλου,ο οποίος δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του,μια και αφ ενός δεν θέλει να αντιπαρατεθεί ανοιχτά με τον Γιώργος Παπανδρέου, αφ ετέρου όσο παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών έχει ανοιχτά όλα τα κρίσιμα πεδία αρμοδιότητάς του.

Το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς στα Γιάννενα

Η Δημοκρατική Αριστερά δείχνει πολύ ενισχυμένη στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο Φώτης Κουβέλης έχει ένα βαρύ πρόγραμμα περιοδειών σε όλη τη χώρα.Μεγάλο βάρος στην περιοχή μας,προφανώς θα σηκώσει στον προεκλογικό αγώνα και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος,ο οποίος όμως δεν θα είναι υποψήφιος.Στο Νομό Ιωαννίνων,πιθανότατα θα είναι υποψήφιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Σκοπούλης και Βασίλης Μασαλάς,ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές Γιώργος Ζάψας,ενώ ακούγονται και άλλα ονόματα μεταξύ των οποίων και αυτό του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής κ. Τάσσου Βασιλείου.Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δημοκρατική Αριστερά έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ,που δηλώνουν απογοητευμένα από την δεξιά στροφή του Γιώργου Παπανδρέου,γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συνεργασία και συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.Δεν πέρασε άλλωστε απαρατήρητη η συμμετοχή του πρώην δημάρχου Μαστοροχωρίων κ. Γρηγόρη Παπανώτη στην τελευταία νομαρχιακή συνέλευση της Δημοκρατικής Αριστεράς Ιωαννίνων...

Ψάχνονται στη ΝΟΔΕ για τις... διαρροές!

Ο κόσμος τό' χει τούμπανο και τα..."γατάκια" της ΝΟΔΕ κρυφό καμάρι! Ψάχνονται λέει στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων για να εντοπίσουν την πηγή των πληροφοριών που έχει το EpirusGate και μαθαίνει τα πάντα μέσα από τα Γραφεία της συμβουλής των οδών Χατζηπελερέν και Καλούδη. Ενημερώνουμε τον ντέντεκτιβ "Κλουζώ" της τοπικής ΝΟΔΕ ότι ψάχνει προς λάθος κατεύθυνση. Όπως μας έλεγε πριν λίγο η πηγή μας... αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γεννούν οι κότες! Είναι σήμα κατατεθέν αυτή η φράση στην τοπική ΝΔ. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

Νέο "μπουμπούκι" μας στέλνει ο Αβραμόπουλος στα Γιάννενα

Νέο "μπουμπούκι" μας στέλνει ο Αβραμόπουλος στα Γιάννενα!Όχι μην πάει το μυαλό σας σε νέο υποψήφιο για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στα Γιάννενα. Εκεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ το έκλεισε το θέμα με την υποψηφιότητα του κολλητού του, Στέλιου Λεύκοβιτς. Τώρα μιλάμε για κρατικοδίαιτο στέλεχος που το φέρνει για να αναλάβει ως παχυλά αμοιβόμενος διευθύνων σύμβουλος σε κρατική βιομηχανία της περιοχής. Μάθαμε όνομα και πολλές λεπτομέρεις από τον πρότερο κρατικοδίαιτο βίο του που αγγίζουν τα όρια της... νομιμότητας! Μη βιάζεστε και μην προτρέχεται. Κάθε πράγμα στην ώρα του. Είδατε τι έγινε πρόσφατα με τον κολλητό του "βουλευτή μιας χρήσης" που προσπάθησαν να χώσουν στο ΔΣ νοσοκομείου της περιοχής. Όταν τους πήραμε "πρέφα" και τους ξεμπροστιάσαμε εξαφάνισαν μέσα σε μια νύχτα το ΦΕΚ που ποτέ δεν δημοσιεύτηκε. Γι' αυτό σας λέμε, μην βιάζεστε...

Αναγνώστης για τα ΤΑΞΙ τον Φίλιο και το Αστικό ΚΤΕΛ στα Γιάννενα

Το διήμερο 25 & 26 δεκεμβρίου το αστικό ΚΤΕΛ στα Γιάννενα δεν εκτελούσε δρομολόγια λόγω Χριστουγέννων και δεν μπόρεσα να μετακινηθώ από τα Μάρμαρα. Γιατί; Από που έχουν αυτό το δικάιωμα να κατεβάζουν όποτε θέλουν ρολά; Αλλά μονοπώλιο δεν είναι; Ότι γουστάρουν κάνουν. Μπράβο στον Φίλιο που τους τράβηξε τα αυτιά και τους έδειξε τον άλλο δρόμο. Αυτό της δημοτικής αστικής συγκοινωνίας. Ένα μεγάλο μπράβο και στα ΤΑΞΙ της πόλης μας που ανήμερα των γιορτών είναι στο δρόμο και μας εξυπηρετούν.
  Καλή χρονιά -Ν.Τ. Μάρμαρα

Η Εγνατία Οδός θα φθάσει τελικά μέχρι το Μαυρομάτι Θεσπρωτίας;

Τι αναφέρει ο Περιφερειακό  Σύμβουλος Γρηγόρης Τζοβάρας...

Η Εγνατία οδός θα πρέπει κάποτε να φτάσει μέχρι τα σύνορα της Αλβανίας από τη μεριά της Θεσπρωτίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει αφορμή μεγάλης ανάπτυξης μιας παραμελημένης και φτωχής περιοχής, όπως είναι ο Νομός Θεσπρωτίας, που αυτή, κυρίως, την περίοδο μαραζώνει οικονομικά.

Κάτι κινείται...
Η σύνδεση της Εγνατίας με το Τελωνείο Μαυροματίου, παρότι προβλεπόταν, έχει καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και κάποιοι θεωρούσαν, ίσως να θεωρούν και ακόμη, ότι το έργο δεν πρόκειται να γίνει. Ωστόσο από την "Εγνατία Α.Ε." δόθηκε η πληροφορία ότι την άνοιξη θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκπόνηση προμελέτης. Βέβαια θα πάρει κάποιο χρόνο η υλοποίηση του έργου, είναι παρήγορο, όμως, το γεγονός ότι κάτι άρχισε να κινείται. Ο δημοσιογράφος και περιφερειακός σύμβουλος Θεσπρωτίας Γρηγόρης Τζοβάρας, κατηγορεί για ανακολουθία στο θέμα αυτό τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη. Όπως αναφέρει: «τον περασμένο Απρίλιο, ο υπογράφων και η συνάδελφός μου Αθηνά Ιωάννου, ζητήσαμε εγγράφως από το Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει απόφαση και να ζητήσει επισήμως από την εταιρία "Εγνατία Οδός Α.Ε." να αναλάβει τη σύνταξη της μελέτης για τη σύνδεση ως τη Σαγιάδα και τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Λάβαμε τότε από τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη την απάντηση ότι περίπου "έχει φροντίσει" ο ίδιος και όταν, στη διάρκεια επόμενης συνεδρίασης, ξανατέθηκε το θέμα στην ίδια βάση, τού επεσήμανα ότι "ας είναι δικιά του όλη η... δόξα, αρκεί να ξεκινήσει το έργο"».

 «Δεν ήταν έτσι...»
«Αποδείχθηκε, δυστυχώς –συνεχίζει ο κ. Τζοβάρας- ότι δεν ήταν έτσι, αφού στην τελευταία συνεδρίαση του Π.Σ., όταν και πάλι θέσαμε το ζήτημα, καθώς το έργο δεν έχει ενταχθεί στον τριετή προγραμματισμό της Περιφέρειας Ηπείρου, πληροφορηθήκαμε από τον κ. Καχριμάνη ότι η Εγνατία Οδός Α.Ε. ζητούσε μια υπέρογκη πίστωση από την Περιφέρεια, που η τελευταία δεν μπορούσε να καλύψει. Πάντως από την "Εγνατία", μαθαίνω ότι είναι πιθανόν την προσεχή άνοιξη να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκπόνηση προμελέτης, που είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την κατασκευή ενός έργου...».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Νέα απόλυση στο Praktiker Ιωαννίνων!

Η εταιρεία Praktiker Hellas συνεχίζει και τη νέα χρονιά την εκκαθάριση των εργαζομένων της. Το πρώτο κρούσμα για το 2012 σημειώθηκε στις 9/1 στο κατάστημα των Ιωαννίνων. Θύμα αυτή τη φορά ήταν συνάδελφος ταμίας 4ωρης απασχόλησης, μητέρα ανηλίκου παιδιού το οποίο μεγαλώνει μόνη της. Αυτή είναι η κοινωνική ευαισθησία της πολυεθνικής Praktiker και των καλοπληρωμένων στελεχών της.Πετάνε στο δρόμο εργαζομένους των 400 ευρώ, λες και θα σωθεί η εταιρεία από αυτό. Δικαιολογία πάλι βέβαια από την πλευρά του διευθυντή Παπαδόπουλου, ήταν «για ασήμαντα ταμειακά λάθη». Γνωστή η δικαιολογία βέβαια στα καταστήματα Praktiker σε όλη την επικράτεια και οι διευθυντές τη χρησιμοποιούν σε κάθε απόλυση συνάδελφου ταμία (πάνω από 50 το 2011). Βέβαια, πρέπει οι εκπρόσωποι της εταιρείας να μας απαντήσουν στην εύλογη απορία: πώς είναι κερδοφόρα η εταιρεία τόσα χρόνια αφού οι υπάλληλοί της είναι ανεπαρκείς; Και γιατί δεν προσλαμβάνονται νέοι συνάδελφοι στη θέση των «ανεπαρκών»; Οι πολυεθνικές προσπαθούν να κρατήσουν υψηλά τα κέρδη τους χρησιμοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους που βλάπτουν όλους τους εργαζομένους και μας ρίχνουν στη φτώχεια και στην ανεργία. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε ούτε λεπτό να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.Το Σωματείο μας είναι αυτό που θα συσπειρώσει τους εργαζομένους για να απαντήσουμε έμπρακτα και αποτελεσματικά στα σχέδια και τις απαιτήσεις αυτών που θέλουν να μας οδηγήσουν στην εξαθλίωση και σε μεροκάματα - ωράρια Κίνας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ PRAKTIKER HELLAS

Παρέμβαση Φίλιππα Φίλιου για την αστική συγκοινωνία

Έκκληση προς τη Διοίκηση και τους μετόχους του Αστικού ΚΤΕΛ να αναπροσαρμόσουν την συγκοινωνιακή τους πολιτική απηύθυνε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος. Είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ, όπου κατατέθηκαν οι σχετικοί προβληματισμοί.Οι απαιτήσεις στο νέο Δήμο έχουν αυξηθεί και η ανάγκη για καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού είναι επιτακτική.Για αυτό ο Δήμος, ζητά από το ΚΤΕΛ αναπροσαρμογή της συγκοινωνιακής πολιτικής με περισσότερα δρομολόγια τα οποία θα εκτελούνται με συνέπεια και δρομολόγηση mini bus για τις μετακινήσεις εντός της πόλης. Ήδη ο Δήμος έχει προκηρύξει έργο για τον εκσυγχρονισμό των στάσεων.

Η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου για το ειδικό τέλος Ηλεκτροδοτούμενων ΧώρωνΈντονη είναι η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος και τοπικά της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου, αναφορικά με το θέμα του Έκτακτου Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, αφού με ανακοίνωση την οποία στην ουσία συνυπογράφει εμμέσως (πλην σαφώς) η Ομοσπονδία με έδρα την Ηγουμενίτσα, καταγγέλλει τον Υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο για δόλο.Μάλιστα, υπάρχει η προειδοποίηση, ότι εφόσον δεν αλλάξει τακτική το Υπουργείο Οικονομικών και δεν υπάρξει ίση μεταχείριση όλων των επαγγελματιών από το κράτος, ολόκληρος ο κλάδος των επαγγελματιών του τουρισμού, θα είναι απέναντί τους στις εκλογές, αποφασισμένος «να απαλλάξει τη χώρα από τέτοιου διαμετρήματος πολιτικούς και πολιτικές», όπως σημειώνεται.Η ανακοίνωση, με την οποία συντάσσεται η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου, έχει ως εξής:Με τα χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη» να συνεχίζονται, πιο ύπουλα από ποτέ, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.) καταγγέλλει τον υπουργό Οικονομικών, κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο για δόλο στο θέμα του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), ένα άδικο και εξοντωτικό χαράτσι, που, όπως φαίνεται θα αποτελέσει και το τελειωτικό «χτύπημα» για πάρα πολλές επιχειρήσεις Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων.Καταγγέλλουμε την πολιτική των μεθοδεύσεων και τα «μαγειρέματα», που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων της χώρας, αλλά και την παραπλανητική τακτική απέναντι στο σώμα του ελληνικού Κοινοβουλίου.Μετά την προσφυγή μας και κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας Αίτησης Ακυρώσεως της υπουργικής απόφασης 1211/2011 και της εγκυκλίου 1244/1-12-2011, οι οποίες εξαιρούν από την απαλλαγή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών τους κοινόχρηστους χώρους των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, ο υπουργός Οικονομικών προσέφυγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να αλλάξει τη διάταξη της παραγράφου 5ε, του άρθρου 53 του νόμου 4021/2011, σχετικά με την απαλλαγή από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 262 Α'/16-12-2011, άρθρο 2 παρ. 4), παραπλανώντας έτσι τους βουλευτές που ψήφισαν τη συγκεκριμένη διάταξη και ακυρώνοντας τον αγώνα για την προστασία των δίκαιων αιτημάτων μας. Εμείς οι μικροί επιχειρηματίες του Τουρισμού που καθημερινά μοχθούμε για να επιβιώσουμε, επενδύοντας όλα μας τα έσοδα στις ίδιες τις επιχειρήσεις μας και τις οικονομίες στην πατρίδα και όχι στην Ελβετία, όπως επί χρόνια πράττει η «αφρόκρεμα» του επιχειρείν, αρκετοί πολιτικοί και άλλοι οικονομικοί παράγοντες, οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο τη χώρα και το λαό της, δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για ίση νομοθετική μεταχείρισή μας από το κράτος, όσο και αν ο υπουργός Οικονομικών επιμένει υπέρ των ολίγων και οικονομικά ισχυρών, «χρησιμοποιώντας» ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του.Απευθύνουμε δριμύ κατηγορώ στην πολιτική του υπουργού Οικονομικών και προειδοποιούμε ότι εάν δεν αλλάξει τακτική, την ημέρα των εκλογών θα βρει απέναντί του έναν ολόκληρο κλάδο, ενωμένο και αποφασισμένο να απαλλάξει τη χώρα από τέτοιου διαμετρήματος πολιτικούς και πολιτικές».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αναβλήθηκε η ημερίδα της δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας τουΤΕΙ

Η προγραμματισμένη για σήμερα ημερίδα,που είχε ως θέμα τη σύνδεση του ΤΕΙ Ηπείρου με την αγορά εργασίας αναβλήθηκε. Η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας ανακοίνωσε την αναβολή και σύντομα αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής της.
.

ΑΡΤΑ:Πάγωμα των Δημοτικών Τελών

Σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας «παγώνουν» όλα τα δημοτικά τέλη για έτος 2012, «ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δημότες σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα και για την περιοχή» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Ιωάννης Παπαλέξης
.

Απανωτές κλοπές στα δημοτικά διαμερίσματα Πλατανούσας και Μονολιθίου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων

Γράφει ο Κώστας Μπατσής
Απανωτές κλοπές σε βάρος πολλών κατοίκων σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες του περασμένου χρόνου στα δημοτικά διαμερίσματα Πλατανούσας και Μονολιθίου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Ιωαννίνων.Κι επειδή ο φόβος έπαψε πλέον να φυλάει τα έρμα, αντιθέτως σκιάζει τους λιγοστούς υπέργηρους στην πλειονοψηφία τους κατοίκους των ορεινών χωριών μας, το σοβαρό αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τέθηκε υπόψη του δημάρχου τους κ. Γιάννη Σεντελέ από τον πρόεδρο του κοινοτικού διαμερίσματος Κ. Κώστα Νταλίτσα. Σε επίσκεψη που πραγματοποίησαν στα δύο διαμερίσματα ενημερώθηκαν από τους δημότες για τις κλοπές, τον τρόπο, τις ημέρες και τις ώρες που διαπράχθηκαν, καθώς και για τις ανησυχίες και τον τρόμο που προκάλεσαν στο λιγοστό και απομονωμένο ντόπιο πληθυσμό.Μετά την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων σχετικών με το πρόβλημα, ο δήμαρχος απευθύνθηκε στο δραστήριο Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων κ. Βασίλη Θεοχάρη, τον οποίο ενημέρωσε λεπτομερώς για τις σημειωθείσες κλοπές και την ανησυχία των κατοίκων για τους κινδύνους που διατρέχουν οι ζωές και οι περιουσίες τους.Η αντίδραση του κ. Θεοχάρη υπήρξε άμεση. Την επομένη κιόλας ημέρα συνοδευόμενος από το διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, στο οποίο υπάγονται τα χωριά Πλατανούσα και Μονολίθι, κ. Βασίλη Σπύρου , επισκέφτηκαν την περιοχή και σε συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα δύο χωριά αφού άκουσαν τα προβλήματα και τις ανησυχίες των κατοίκων υποσχέθηκαν συνεχή αστυνόμευση της περιοχής με καθημερινές περιπολίες, μπλόκα και αιφνίδιους ελέγχους ημέρα και νύχτα σε διερεχόμενους αλλά και σε ντόπιους.Κι επειδή εκφράστηκαν απόψεις πως ο εχθρός είναι εσωτερικός, δηλαδή ντόπιος ή συγχωριανός, συστάθηκαν μέτρα παγίδευσης αυτού ή αυτών από τους ίδιους τους κατοίκους. Επίσης προτάθηκε να σημειώνουν τους αριθμούς οχημάτων αγνώστων που σταθμεύουν περιστασιακά σε μέρη που δεν δικαιολογείται η παρουσία τους ή επισκέπτονται τακτικά τα χωριά τους χωρίς εμφανείς λόγους, να παρατηρούν με ποιους κάνουν παρέα, καθώς και αν τις ημέρες που εμφανίζονται σημειώνονται κλοπές. Επίσης τους συνέστησαν και άλλα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας, γιατί ναι μεν η αστυνομία θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να εντοπισθούν, συλληφθούν και οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης όσοι ευθύνονται για τις κλοπές, αλλά και οι ίδιοι θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους… δεκατέσσερα! Οι κάτοικοι άκουσαν με ικανοποίηση τα μέτρα που θα ληφθούν και ακολουθούν τις οδηγίες που τους δόθηκαν.Τα μέτρα πρόληψης στα οποία περιλαμβάνονται αιφνίδιοι έλεγχοι οχημάτων και πεζών, περιπολίες και μπλόκα όλο το εικοσιτετράωρο αποσκοπούν στη σύλληψη των δραστών, τον εντοπισμό οδηγών χωρίς δίπλωμα, την κυκλοφορία οχημάτων χωρίς άδεια κυκλοφορίας, πινακίδες, ασφάλεια, κάρτα καυσαερίων και τεχνικό έλεγχο, αλλά και στον περιορισμό κρουσμάτων λαθροθηρείας και υλοτομίας που επιδίδονται περιστασιακά άγνωστοι.Ελπίζουμε τα μέτρα να αποδώσουν, να συλληφθούν οι παράνομοι και η ηρεμία και ασφάλεια, που τόσο διαταράχτηκαν τελευταία, να επανέλθει στους κατοίκους της Πλατανούσας και του Μονολιθίου όπως υποσχέθηκαν οι κ. Θεοχάρης και Σπύρου. Τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση και το αμέριστο ενδιαφέρον που έδειξαν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απόμαχοι ακρίτες των Βορείων Τζουμέρκων. Ακρίτες, το ηθικό των οποίων τονώθηκε ύστερα από τις διαβεβαιώσεις που τους δόθηκαν και νιώθουν πως έχουν πλέον κάποιους δίπλα τους να νοιάζονται γι΄ αυτούς.Σε επαφή μας με το Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννη Σεντελέ μας τονίστηκε ότι η βελτίωση των συνθηκών αστυνόμευσης της γενικότερης περιοχής του Δήμου αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή. Στην συνεργασία με τον Δ/ντή  κ.  Βασίλη Θεοχάρη περιλαμβάνονται και αιτήματα για ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Πραμάντων, αλλά και παρουσία περιπολιών και ελέγχων και στην περιοχή του πρώην Δήμων Τζουμέρκων και των ορεινών πρώην Κοινοτήτων του Δήμου.

Δημοπρατήθηκε η ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών

Με τη δημοπράτηση του πρώτου υποέργου, που έγινε χθες, ξεκίνησε η υλοποίηση του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ για την «ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών και προστασία της λίμνης Παμβώτιδας», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 49,7 εκατομμύρια ευρώ.Το έργο αφορά στην επέκταση της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων και στην κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στους παραλίμνιους οικισμούς και στο υπόλοιπο πόλης.Με αφορμή το γεγονός αυτό αλλά και τις δημοπρατήσεις τεσσάρων έργων του ΕΣΠΑ που θα γίνουν εντός του Ιανουαρίου, ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, απεύθυνε έκκληση προς τον τεχνικό κόσμο της περιοχής να ανταποκριθεί ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. «Πρόκειται για έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, έχουν δηλαδή διασφαλισμένους πόρους, οι οποίοι θα πέσουν στη τοπική αγορά θα τονώσουν δηλαδή την τοπική οικονομία, σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, τόσο κατά την εκτέλεσή τους όσο και με την ολοκλήρωσή τους», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Εντός του Ιανουαρίου, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός για το έργο των πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πόλης και για την ανάπλαση στον Κουραμπά. Στις 17 Ιανουαρίου δε, θα γίνουν οι δημοπρατήσεις δύο ακόμη έργων:
-Ο εκσυγχρονισμός της σκηνής του Πνευματικού Κέντρου
-Η διαδραστική αίθουσα του ΚΕΠΑΒΙ.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για το δράστη της ληστείας στην Εμπορική Ανατολής

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός άγνωστου δράστη, ο οποίος χθες το πρωί, μπήκε σε κατάστημα τράπεζας στην Ανατολή Ιωαννίνων, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και με την απειλή πιστολιού, αφαίρεσε χρηματικό ποσό 15.000€ περίπου. Στη συνέχεια, ο δράστης διέφυγε πεζός προς άγνωστη κατεύθυνση.

Στο δημαρχείο Ιωαννίνων ο Γάλλος ΠρέσβηςΤον Γάλλο  Πρέσβη θα δεχθεί σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Η συνάντηση θα γίνει στη μία και μισή στο γραφείο του Δημάρχου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.

Χαμένη χρονιά το 2011 για την ΠΕ Πρέβεζας

Ολοκληρώθηκε ένας χρόνος λειτουργίας της νέας Περιφερειακής Διοίκησης και ένας χρόνος θεωρούμε ότι είναι αρκετός για να φανεί όχι απλά η διάθεση αλλά και η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Περιφερειακής Ενότητας στο πλαίσιο της λειτουργίας του νέου θεσμού του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι η πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία επιχειρήθηκαν οι αλλαγές του Καλλικράτη έχει δημιουργήσει ένα δύσκολο σκηνικό, που απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από την Περιφέρεια για να μπορέσει να βοηθήσει την περιοχή και τους πολίτες της. Και κατά την άποψή μας η προσπάθεια πρέπει να γίνει σε δύο επίπεδα :
-Να αξιοποιηθούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο οι διαθέσιμοι πόροι ώστε να αποφύγουμε την αναπτυξιακή υποχώρηση της περιοχής σε σχέση με το μέσο επίπεδο της χώρας και να υποστηριχθούν οι παραγωγικές δραστηριότητες
-Να ενισχυθούν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ προστασίας» ενισχύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της Περιφέρειας, στο βαθμό βέβαια που η περιφέρεια έχει σχετικές αρμοδιότητες Η συγκυρία είναι πολύ εύκολο να οδηγήσει σε μια πρακτική αδράνειας με «άλλοθι» τον περιορισμό των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων και παράλληλα σε μικροπολιτικές πρακτικές εξυπηρέτησης της «εκλογικής πελατείας». Και δυστυχώς αυτή η συνταγή βλέπουμε να εφαρμόζεται.Από πλευράς τεχνικών έργων της Περιφέρειας στην Πρέβεζα, η χρονιά που πέρασε ήταν μια εντελώς χαμένη χρονιά. Κανένα νέο έργο για την περιοχή δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ την πλέον καθοριστική περίοδο, αφού ήταν η τελευταία χρονιά που υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι για την ένταξη νέων έργων. Και τα λίγα έργα που είχαν ενταχθεί από την πρώην Ν.Α. Πρέβεζας είχαν ελάχιστη πρόοδο εκτέλεσης τη χρονιά που πέρασε.Από τους πόρους των ΚΑΠ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια για επενδύσεις (που διατηρήθηκαν για το 2011στο ίδιο περίπου επίπεδο με τους πόρους των πρώην νομαρχιών), η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας δεν έχει απορροφήσει για έργα ούτε το 10%!!. Το ανησυχητικό είναι ότι το υπόλοιπο δεν εμφανίζεται ως διαθέσιμο στον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς. Παρά την κριτική και τις δικές μας παραινέσεις, με τις σκόπιμες καθυστερήσεις προκειμένου να περισσέψουν χρήματα για να καλυφθούν οι παλιότερες υποχρεώσεις της νομαρχίας Ιωαννίνων, δεν έγιναν αναθέσεις έργων παρά μόνο σε ποσοστό της τάξης του 15 %, με αποτέλεσμα να προοιωνίζεται στο ίδιο μοτίβο και η προσεχής χρονιά. Στη λογική αυτή οι κύριες παρεμβάσεις περιορίστηκαν σε καθαρισμούς ρεμάτων με ιδιωτικά μηχανήματα. Η απραξία αυτή, ιδίως στην κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε, είναι πολύ επικίνδυνη για την περιοχή της Πρέβεζας. Και προφανώς δεν εννοούμε τους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά τη διοίκηση της Περιφέρειας.Αντίθετα η Περιφερειακή μας Ενότητα ήταν «πρωταθλητής» στη χρηματοδότηση εκδηλώσεων και διέθεσε διπλάσιους πόρους από κάθε άλλη ενότητα με επιλογές αποκλειστικά του αντιπεριφερειάρχη, χρηματοδοτώντας συχνά την «ενοικίαση τραπεζοκαθισμάτων». Αν πιστεύουμε ότι ο πολίτης της Πρέβεζας θα αμβλύνει τη δύσκολη κατάστασή του με το να ξεδίνει σε «πανηγύρια», τότε έχουμε αντιληφθεί λάθος την έννοια της κοινωνικής προστασίας που απαιτείται στις μέρες που ζούμε. Ως αντιπολίτευση δεν αρνηθήκαμε ποτέ τη συμβολή μας σε οτιδήποτε. Όσες φορές μας ζητήθηκαν προτάσεις, τις καταθέσαμε χωρίς υστεροβουλία. Μάλιστα πήραμε και πρωτοβουλία να αναδείξουμε σημαντικά για το νομό θέματα, όπως η σύνδεση με την ΕΓΝΑΤΙΑ και ο Αμβρακικός και όπως έχουμε δηλώσει θα είμαστε πάντοτε κοντά στον αντιπεριφερειάρχη αν αναλάβει πρωτοβουλίες όπως :
-η προώθηση των μεγάλων έργων που αφορούν την περιοχή μας
-η υποστήριξη της απασχόλησης με αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ
-η υπόδειξη και υποστήριξη επενδυτικών ευκαιριών κυρίως στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση των προϊόντων του, προκειμένου να απορροφηθεί μέρος της ανεργίας των Ηπειρωτών όπου κι αν ζουν σήμερα
Όμως με την αντιμετώπιση που είχαμε ως περιοχή στο έτσι κι αλλιώς ανεδαφικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας δεν μπορούμε να ελπίζουμε και πολλά. Δεν είναι τυχαίο ότι το νοσοκομείο της Πρέβεζας έχει χαρακτηριστεί, σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε, ως τρίτης προτεραιότητας έργο, δηλαδή στην κατηγορία : «Έργα που πρέπει να υλοποιηθούν μακροπρόθεσμα και προϋποθέτουν την επίτευξη άλλων έργων που προηγούνται στην υλοποίηση». Τα συμπεράσματα δικά σας……

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΠΕ Πρέβεζας της παράταξης ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ Κώστας Αρβανίτης-Γιώργος Ζάκας-Δήμητρα Αναγνώστου

Κοπή πρωτοχρονιάτικης Πίτας από τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών Ηλιούπολης

O Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ηλιούπολης εύχεται σε όλους ευτυχισμένο το 2012 και σας προσκαλεί στο Δημοτικό Αναψυκτήριο Ηλιούπολης ''Δ. Κιντής'' το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 20.00' το βράδυ, για την κοπή της Πίτας του Συλλόγου, με άφθονο τσίπουρο και κρασία από την Βόρειο Ήπειρο και ντόπια εδέσματα και φαγητά.Την διασκέδαση ανέλαβε η παραδοσιακή ηπειρώτικη ζυγιά του κλαρινίστα Τάσσου Μαγκλάρα, με τραγουδιστές τον Νίκο Δάσκαλο, την Παγώνα Αθανασίου-Χαλκιά και τον Χρήστο Σταύρου.Ηπειρώτικους χορούς, αλλά και χορούς από άλλα μέρη της χώρας, θα αποδόσει ο Χορευτικός Όμιλος Δερόπολης.

Την Κυριακή 15-01-2012, πατριωτικό αντάμωμα των Ηπειρωτών Πειραιά

125 χρόνια δράσης του Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιώς


Ο Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιώς συμπληρώνει φέτος 125 χρόνια ζωής και δράσης και σε πείσμα των καιρών συνεχίζει δημιουργικά την πορεία του.Στα πλαίσια του εορτασμού για την υπεραιωνόβια αδιάπτωτη παρουσία του στα Ηπειρωτικά και Πειραϊκά δρώμενα διοργανώνουμε συνεστίαση την Κυριακή 15-1-2012 και ώρα 12:30 μ.μ στην ταβέρνα «Το Τζάκι» Ελ. Βενιζέλου 11 & Φραγκισκάτου, 18547, Νέο Φάληρο (τηλ: 21048 28168, 2104831040) και σας καλούμε για ένα αντάμωμα με ηπειρώτικο γλέντι.Παρακαλούμε μέχρι τις 20-12-2011 να μας ενημερώσετε και να παραλάβετε τις προσκλήσεις σας. Τηλ επικοινωνίας: Λένης Δημήτριος: 6972870550, Ζέκος Γεώργιος: 6974061824.

«Λουκέτο» στα τελωνεία Πάργας, Αμπελώνα και Σαγιάδας!

Σε αναστολή λειτουργίας μικρών τελωνείων και τελωνειακών γραφείων και στον ανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων των οργανικών μονάδων της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης προχωράει από την 1η Φεβρουαρίου το υπουργείο Οικονομικών.Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση οι ενέργειες αυτές κρίθηκαν απαραίτητες αφού η Τελωνειακή Υπηρεσία πρέπει να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις της εποχής, αποκτώντας μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα, με παράλληλη ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.Κρίθηκε επίσης επείγουσα η ανάγκη αναστολής λειτουργίας Τελωνειακών Υπηρεσιών και μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τους σε άλλες Υπηρεσίες, με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Τελωνειακής Υπηρεσίας, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση προσωπικού.Τέλος ελήφθη υπόψη η ανάγκη ανακαθορισμού των καθ' ύλην αρμοδιοτήτων μεταξύ Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ., με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία αυτών.Με την απόφαση αυτή οι αρμοδιότητες 33 Τελωνείων σε ολόκληρη τη χώρα, περνάνε σε άλλα μεγαλύτερης τάξης τελωνεία. Στην Ήπειρο αναστέλλεται η λειτουργία των Τελωνείων Αμπελώνας (Πόβλας) και Σαγιάδας στη Θεσπρωτία και οι αρμοδιότητες τους περιέρχονται στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας και το Τελωνείο Πάργας, του οποίου οι αρμοδιότητες περιέρχονται στο Τελωνείο Πρέβεζας.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο

Tο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διοργανώνει την Κυριακή 22-1-2012 και ώρα 11:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρεβέζης, αίθουσα "ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΝΕΜΕΝΟΣ", την ακόλουθη Ημερίδα:«Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο- Cyber Bullying».Η εν λόγω ημερίδα απευθύνεται κυρίως σε γονείς και παιδιά, αλλά και σε όσους ενήλικες επιθυμούν απλά να μάθουν περισσότερα για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του ψηφιακού κόσμου και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Στόχος είναι οι γονείς να μπορέσουν να κατανοήσουν το διαδίκτυο και να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τους νέους κινδύνους που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, απολαμβάνοντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη του Διαδικτύου.Οι γονείς, καθώς και τα παιδιά θα μπορούν μέσα από τη διαδραστική συμμετοχή τους στην Ημερίδα να ενημερωθούν, από τον Προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αστυνομικό Διευθυντή Εμμανουήλ Σφακιανάκη, καθώς και από εξειδικευμένους Αξιωματικούς, για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση τους σε αυτό.

Δεν ανήκει στον Δήμο η πλατεία Χατζή

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ, Ο ΔΗΜΟΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ
Επί 13 χρόνια η κατασκευή της πλατείας Χατζή στους Αμπελόκηπους βρίσκεται στη λίστα με τα έργα προτεραιότητας για τον δήμο Ιωαννιτών. Ομηρικές προεκλογικές μάχες έχουν στηθεί με φόντο αυτή την πλατεία, ενώ έντονη ήταν και η πολιτική αντιπαράθεση εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου για τον τρόπο αξιοποίησης. Οι δημοτικές αρχές των περασμένων ετών λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Έκαναν σχέδια και έβαζαν προεκλογικούς στόχους, τη στιγμή που η πλατεία δεν ανήκει καν στον Δήμο! Το πραγματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς της πλατείας υπέπεσε στην αντίληψη της νυν δημοτικής αρχής το περασμένο καλοκαίρι, η οποία αυτή τη στιγμή αναζητά διέξοδο.Το ρυμοτομικό σχέδιο των Αμπελοκήπων της δεκαετίας του ’70 καταγράφει τον χώρο αυτόν ως πλατεία. Οι απαλλοτριώσεις όμως δεν έγιναν ποτέ. Όλη αυτή η έκταση της πλατείας ανήκει στο καταργημένο εδώ και χρόνια Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων και κατ’ επέκταση στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και σε ιδιώτες. Ποτέ η «πλατεία» δηλαδή δεν πέρασε στα χέρια του δήμου Ιωαννιτών. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τις δημοτικές αρχές του Τάσου Παπασταύρου και του Νίκου Γκόντα να υπόσχονται ότι «η πλατεία Χατζή θα γίνει η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης» και να δεσμεύονται με κάθε ευκαιρία για την ανακατασκευή της.Ποτέ, σε καμία συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, όλα αυτά τα χρόνια, δεν ακούστηκε λέξη για εκκρεμότητες με απαλλοτριώσεις. Όλοι μιλούσαν λες και το μόνο που έλειπε ήταν τα χρήματα για το έργο, περίπου 3 εκατ. ευρώ. Οι υπηρεσίες του Δήμου πάντως γνώριζαν ακριβώς τι συμβαίνει με τις ελεύθερες αυτές εκτάσεις των Αμπελοκήπων. Αποτελεί πραγματικά μεγάλη απορία γιατί οι διοικούντες τόσα χρόνια τον Δήμο δεν έλεγξαν τα κιτάπια τους. Σημειωτέον ότι για χάρη της πλατείας Χατζή έγινε και μια μελέτη που πληρώθηκε με αξιοσέβαστο ποσό. Τον Οκτώβριο του 2009, η πρώην δημοτική αρχή επανέφερε το όλο θέμα στο προσκήνιο με την ανάθεση σε τεχνικό σύμβουλο μελέτης σκοπιμότητας βιωσιμότητας υπόγειου πάρκινγκ και ανάπλασης της πλατείας με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κατά το… πρότυπο της κεντρικής πλατείας. Τη σχετική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε κάνει ο πρώην γραμματέας του Δήμου Κώστας Βήχας. Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης του Φίλιππα Φίλιου για τον τρόπο αξιοποίησης του ελεύθερου αυτού χώρου, η μελέτη προχώρησε. Έναν χρόνο μετά, όπως είχε ανακοινωθεί, ο τεχνικός σύμβουλος αποφάσισε ότι δεν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, εκτιμώντας ότι λόγω του χαμηλού συντελεστή δόμησης των Αμπελοκήπων δεν υπάρχει ανάγκη για πάρκινγκ. Εν έτει 2011, λοιπόν, η νυν δημοτική αρχή ανακαλύπτει ότι τόσα χρόνια είχαν πάει χαμένα και ότι οι συζητήσεις γύρω από την πλατεία Χατζή είχαν αναλωθεί σε λάθος πράγματα. «Κυνηγούσαμε ένα έργο που δεν υπήρχε, γιατί δεν είναι απαλλοτριωμένη η πλατεία Χατζή» δηλώνει στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος. Επιρρίπτει ευθύνες δε στην πρώην δημοτική αρχή: «Κάναμε μελέτες για να κάνουμε γκαράζ και δίναμε χιλιάδες ευρώ. Με τα ίδια λεφτά θα μπορούσαμε να ‘σουλουπώσουμε’ την πλατεία, σε μη ιδιόκτητο κτήμα. Στην πραγματικότητα δεν έγινε τίποτα» ενώ προσθέτει ότι η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Χατζή, που πλήρωσε η πρώην δημοτική αρχή, δεν βρέθηκε σε κανένα συρτάρι του Δήμου.


Ελπίζει στο «Πράσινο Ταμείο»
Αντί λοιπόν αυτή τη στιγμή ο Δήμος να αναζητά πόρους για το έργο, προσπαθεί να αποκτήσει την κυριότητα της πλατείας. «Έχουμε κάνει ήδη κρούση στο υπουργείο Υγείας για την παραχώρηση της έκτασης που του ανήκει, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα» αναφέρει στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» ο αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Μασσαλάς. Το υπουργείο έχει «παγώσει» οποιαδήποτε αίτημα παραχώρησης οικοπέδου, έκτασης ή κτιρίου που του ανήκει (π.χ. πρώην άσυλο ανιάτων), εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για τον τρόπο αξιοποίησης των ακινήτων του. Για τον λόγο αυτόν, λοιπόν, η δημοτική αρχή ψάχνει πόρους για να πληρώσει τις απαλλοτριώσεις των ιδιοκτητών, αλλά και για να κατασκευάσει το έργο. Εκεί που ελπίζει είναι στο περίφημο «Πράσινο Ταμείο» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ). «Η ορθολογική λύση είναι να ενταχθούν οι απαλλοτριώσεις, η μελέτη και το έργο στο ‘Πράσινο Ταμείο’» τονίζει ο κ. Φίλιος. Αν αυτό το σενάριο δεν προχωρήσει, η δημοτική αρχή ελπίζει να έρθει σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες για ανταλλαγή οικοπέδων και με ιδία κεφάλαια να παρέμβει όσο μπορεί για να «συμμαζευτεί» κάπως ο χώρος. «Μια πρόχειρη λύση, δηλαδή, αλλά αναγκαία για λόγους υγιεινής και αισθητικής» επισημαίνει.Η όλη ιστορία έφτασε σε αυτή το δυσάρεστο σημείο εξαιτίας της δεκαετούς αδιαφορίας των πρώην δημοτικών αρχών για την πλατεία Χατζή. Τη χρησιμοποίησαν δεόντως πολιτικά και την πρόβαλαν ως ένα από τα μεγαλόπνοα σχέδια για την αστική ανάπτυξη της πόλης. Στην πλάτη της έκαναν το πολιτικό τους παιχνίδι. Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, είναι το μόνο παιχνίδι που παίχτηκε σε αυτή την «πλατεία».

 Ο μύθος της μεγαλύτερης πλατείας 
«Θα είναι η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης» έλεγαν και ξανάλεγαν οι δημοτικοί άρχοντες την περασμένη δεκαετία. Τελικά, όχι μόνο δεν υπάρχει επίσημα πλατεία, αλλά ακόμα και αν υπήρχε, δεν θα ήταν η μεγαλύτερη. Μεγάλο μέρος της ελεύθερης έκτασης, που σήμερα χρησιμοποιείται ως υπαίθριο πάρκινγκ, στο ρυμοτομικό σχέδιο ορίζεται ως οικοδομικό τετράγωνο. Ο λόγος που δεν έχει χτιστεί μέχρι σήμερα είναι επειδή το οικόπεδο αυτό ανήκει στο καταργηθέν Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων. Η πλατεία του ρυμοτομικού σχεδίου αποτελεί στην ουσία μια διεύρυνση των κοινόχρηστων χώρων, που δεν ξεπερνά τα 2 στρέμματα. Τα περί πλατείας 4 και 5 στρεμμάτων είναι απλά μύθος.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

1,7 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» σε 2 Δήμους της Ηπείρου

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν από τους ΟΤΑ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση έγκρισης των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης.Από τις 191 προτάσεις πρώην Καποδιστριακών Δήμων που κατατέθηκαν, αξιολογηθήκαν θετικά 106 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 83,4 εκ. ευρώ.Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα ΙΙ. Από τους Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου, εντάσσονται στο πρόγραμμα οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Ιωαννιτών.Ο Δήμος Ηγουμενίτσας με συνολικό προϋπολογισμό έργου 699.605,43€, ενώ η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 489.723,80€. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, με τη χρηματοδότηση αυτή θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολεία και δημόσια κτίρια του Δήμου.Ο Δήμος Ιωαννιτών με συνολικό προϋπολογισμό 1.000.000,00€, ενώ η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 700.000,00€. Ο Δήμος Ιωαννιτών, με τη χρηματοδότηση αυτή θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στο Πνευματικό Κέντρο.

Περιοδεία του Φ. Κουβέλη σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα

Περιοδεία στην Θεσπρωτία και την Πρέβεζα, πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου.Στη Θεσπρωτία ο κ. Κουβέλης θα περιοδεύσει στην πόλη της Παραμυθιάς όπου θα έχει και συνάντηση με τη Δήμαρχο Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, ενώ πρόκειται να συναντηθεί και με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Γιώργο Κάτσινο. Στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πόλη της Ηγουμενίτσας, ενώ το απόγευμα θα περιοδεύσει στα Σύβοτα και την Πέρδικα.Την Κυριακή ο κ. Κουβέλης θα επισκεφθεί την Πρέβεζα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου & Λιμενικού Ταμείου, Γιάννη Γιαμά.Στις 12:00 το μεσημέρι θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην αίθουσα της «ΘΕΟΦΑΝΕΙΟΥ», ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα επισκεφθεί το Θεσπρωτικό.

Ημερίδα σταδιοδρομίας στο ΤΕΙ

Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα «Σύνδεση του ΤΕΙ Ηπείρου με την αγορά εργασίας» διοργανώνει η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΤΕΙ Ηπείρου, σήμερα Τετάρτη 11 Ιανουαρίου και ώρα 10:30 π.μ., στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ηπείρου, στα Ιωάννινα. Η Δ.Α.ΣΤΑ. στοχεύει στην ανάπτυξη της στρατηγικής του ΤΕΙ Ηπείρου για τη σύνδεσή του με την αγορά εργασίας μέσω της πρακτικής άσκησης, του επαγγελματικού προσανατολισμού.

Μια προσφορά για τον μονό ΣΕΑ Περιστερίου

Με μια και μοναδική προσφορά πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου ο διαγωνισμός της «Εγνατία οδός Α.Ε» για την ανάθεση της κατασκευής και εκμετάλλευσης του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στο Μικρό Περιστέρι και ειδικότερα στον κλάδο από Μέτσοβο προς Γιάννινα.Για τον ΣΕΑ στην άλλη πλευρά του αυτοκινητοδρόμου δεν υπάρχει εξέλιξη από πλευράς της εταιρείας, αλλά πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μετσόβου κατά της δημιουργίας του, η οποία ανατρέπει παλιότερη θετική του πρώην δήμου Εγνατίας.Είναι μάλλον απίθανο να κατασκευαστεί αυτός ο δεύτερος σταθμός λόγω πολλών προβλημάτων με τις απαλλοτριώσεις και των αντιδράσεων, προς το παρόν η «Εγνατία οδός» έχει να αποφασίσει για τον σταθμό που δημοπράτησε και η μοναδική προσφορά κατατέθηκε από την εταιρεία ΑΕΓΕΚ, γνωστή από την κατασκευή της Εγνατίας και την ανάληψη της συντήρησης τμημάτων της, αλλά και του ΣΕΑ Ελευθεροχωρίου που έχει αναλάβει.


Καλή η προσφορά
Η προσφορά που έδωσε η ΑΕΓΕΚ, όπως μας ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος της «Εγνατία οδός», Γιάννης Τσακλίδης είναι 0,80% επί των ακαθάριστων εσόδων του ΣΕΑ που παραχωρείται για 30 χρόνια.Δεν πρόκειται για υψηλή προσφορά, σε σχέση με άλλους ΣΕΑ που δόθηκε 1,6%, ωστόσο δεν είναι και μικρή, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι ένας μικρός ΣΕΑ, με εκτίμηση ότι δεν θα έχει ιδιαίτερη κίνηση και με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει όλες τις εργασίες για τη διαμόρφωση και τις υποδομές.Η «Εγνατία οδός» θα σταθμίσει αν πρέπει να αναθέσει τον ΣΕΑ με την προσφορά που δόθηκε, πιθανότατα θα καλέσει για διαπραγμάτευση την εταιρεία, αλλά δεδομένου ότι δεν υπήρξε ανταγωνισμός δεν αποκλείεται να ανατεθεί στην ΑΕΓΕΚ για να αποκτήσει έναν δεύτερο, έστω μονό, ΣΕΑ η Εγνατία στην Ήπειρο.Ο πρώτος που έχει ανατεθεί βρίσκεται στο Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς. Εκεί πρέπει να προηγηθεί έργο διαμόρφωσης που ανάθεσε η «Εγνατία οδός» για να ακολουθήσει η ανάδοχος τις εργασίες που προβλέπονται.

 «Κάναμε αυτό που κρίναμε σωστό»
Η αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μετσόβου ενάντια στην κατασκευή ΣΕΑ στον κλάδο προς Θεσσαλονίκη, ήταν σχεδόν ομόφωνη και σύμφωνα με το δήμαρχο Νίκο Τσομπίκο, προήλθε από αίτημα κατοίκων-ιδιοκτητών οι οποίοι αρνούνται να παραχωρήσουν την έκταση και επαγγελματιών της περιοχής οι οποίοι με τη λειτουργία ΣΕΑ περιέρχονται σε δύσκολη θέση, αφού δύσκολα θα βγαίνει, από τον εκεί κόμβο, αυτοκίνητο από τον αυτοκινητόδρομο με προορισμό το Μικρό Περιστέρι.«Κάναμε αυτό που κρίναμε σωστό», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι ήταν και αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου, αφού στην περιοχή η οικονομική ζημιά από την λειτουργία ΣΕΑ όχι μόνο για πρατήρια καυσίμων και καφενεία ή εστιατόρια, αλλά σε άλλους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται.Ο κ. Τσομπίκος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το δημοτικό συμβούλιο ζητά και την μετατόπιση του ΣΕΑ που δημοπρατήθηκε κατά 300 μέτρα προς το Μέτσοβο για να μην είναι κοντά στις άλλες επιχειρήσεις της περιοχής.Για αυτόν τον ΣΕΑ οι αντιδράσεις είναι επίσης πολλές, αλλά η «Εγνατία οδός» έχει εξασφαλίσει την έκταση προ πολλού και δεν τίθεται θέμα απαλλοτριώσεων.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ