Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Δύο νέες συλλήψεις στα Γιάννενα για χρέη στο Δημόσιο

Στη σύλληψη δύο 35χρονων ιδιοκτητών καταστήματος εμπορίας επαγγελματικών ψυγείων, που κατηγορούνται για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο κατ’ εξακολούθηση, προχώρησαν σήμερα οι αστυνομικές αρχές στην Ανατολή Ιωαννίνων.Συνολικά σε βάρος των δύο συλληφθέντων εκκρεμούσαν χρέη προς το Δημόσιο άνω των 626.000 ευρώ. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν συγκεκριμένα στις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1882/90, όπως ισχύει μετά τη τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ.1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο».Οι δύο επιχειρηματίες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Στην κορυφή της απορρόφησης του ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Ηπείρου

Απολογιστικά στοιχεία για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Ηπείρου, έδωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως είπε το 2011 ήταν μια σημαντική χρονιά για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο.Συγκεκριμένα για το ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται αποκλειστικά η Περιφέρεια η απορρόφηση έφτασε το 38%, ενώ οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε 74%. Το 2011 οι εντάξεις έργων ανήλθαν σε 52 με προϋπολογισμό 135 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά είναι ενταγμένα 174 έργα. Οι πληρωμές που έγιναν το 2011 ανήλθαν σε 54 εκατομμύρια (συνολικά 111 εκ. ευρώ). Μαζί με τα προγράμματα που χειρίζονται οι τράπεζες και τον Αναπτυξιακό Νόμο που υπάγονται στο ΕΣΠΑ Ηπείρου, οι εντάξεις έργων ανέρχονται στο 147%, οι συμβάσεις ανέρχονται στο 87% και οι πληρωμές ανέρχονται στο 49%.«Ζητάμε από το Υπουργείο, με την υπερδέσμευση που μας έχει δημιουργήσει και το ίδιο με διάφορες κατευθύνσεις (αναπτυξιακός νόμος κλπ), αλλά και από έργα που δόθηκαν από κεντρικούς φορείς όπως αυτά της Υγείας κ.α., να προχωρήσει τη μεταφορά έργων σε άλλα προγράμματα που δεν έχουν απορρόφηση, ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε νέα έργα στο Π.Ε.Π. Ηπείρου», τόνισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε και τα εξής:«Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι πρώτη σε όλη την Ελλάδα στις Περιφέρειες που είναι στόχος 1. Οι δύο Περιφέρειες (Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας) που αναφέρθηκαν σε δημοσιεύματα ότι προηγούνται στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ανήκουν στο στόχο 2 για τις οποίες τελειώνει φέτος το ΕΣΠΑ. Καταλαβαίνετε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις Περιφέρειες που είναι στο στόχο 1. Για τα αποτελέσματα αυτά, θέλω να συγχαρώ: Τη Διαχειριστική Αρχή για τη δουλειά που έκανε, τους ανθρώπους που εργάστηκαν στα έργα και στον Αναπτυξιακό Νόμο, καθώς και τους φορείς που επέδειξαν ζήλο για να προχωρήσουν τα πράγματα. Πρέπει να επισημάνω ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι διαχρονικό. Ξεκίνησε από την Κρατική και συνεχίστηκε από την Αιρετή Περιφέρεια. Είναι απόρροια μιας σοβαρής δουλειάς που γίνεται στην Ήπειρο».Τέλος ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι οι απορροφήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο στην Ήπειρο κατά το 2011 ανήλθαν συνολικά σε 52 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 21 εκατομμύρια διατέθηκαν μέχρι 30 Ιουνίου και τα 31 εκατομμύρια από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011. «Σε αυτή τη δύσκολη εποχή, με τα χρήματα αυτά βοηθήθηκαν να στηθούν αρκετές επιχειρήσεις στην Ήπειρο», κατέληξε.

Αδιαχώρητο στην ''Πίτα του Ηπειρώτη'' του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου

Mεγάλη επιτυχία γνώρισε η εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, που οργάνωσε ο πάντα δραστήριος σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου Αττικής. Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ζωγράφου αποδείχτηκε για μία ακόμη χρονιά μικρή να φιλοξενήσει όλα τα μέλη και τους φίλους του συνδέσμου που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.Ανάμεσά τους ο πρώτος άνδρας της πόλης, ο Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Καλλίρης, ο αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Κωνσταντίνος Κωνής,που εκπροσώπησε το Διοικητικό Συμβούλιο, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης, η αντιδήμαρχος κα Μαρία Βαρσαμιδάκη, ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Γρίβας, ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Στεργίου, ο Ηπειρώτης πρώην υπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, ο πρώην υπουργός κ. Θεόδωρος Δαμιανός, ο πρώην υφυπουργός,βουλευτής κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρώην γενικός γραμματέας ΥΠΕΚΑ κ. Σπύρος Παπαδόπουλος ο τέως Νομάρχης Νίκος Βατάλης, ο πρόεδρος του συλλόγου Φιλιππιαδιατών Αθήνας κ. Ντίνος Στράτος, Πρόεδροι Ηπειρωτικών Αδελφοτήτων, αλλά και άλλων φορέων της περιοχής, χορηγοί της εκδήλωσης και πλήθος κόσμου.Άψογος οικοδεσπότης ο πρόεδρος του συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ευχήθηκε για τη νέα χρονιά. Μήνυμα προς τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου εκφώνησε ο Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Καλλίρης, που ζήτησε την συνεργασία του συνδέσμου σε δράσεις αλληλεγγύης.Ένα από τα παλαιότερα μέλη του συνδέσμου ο κ. Τάσος Σαπρίκης αναφέρθηκε στην διαχρονική προσφορά και τους αγώνες των Ηπειρωτών, εξάροντας τον πατριωτισμό τους με λαμπρά παραδείγματα τους εθνικούς μας ευεργέτες και τους Σουλιώτες και τις Σουλιώτισσες.

Πυρά της αντιπολίτευσης για την Δημοτική Αρχή Κόνιτσας

Στο στόχαστρο της δημοτικής παράταξης «Ανασυγκρότηση – Αναγέννηση του Δήμου Κόνιτσας» βρέθηκε η Δημοτική Αρχή, αναφορικά με τη στάση της στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Εξάρχου, στην τελευταία συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εξέδωσε ψηφίσματα για δυο θέματα που τέθηκαν προ ημερησίας διάταξης.Το ένα αφορούσε την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων με το ποσό των 3 ευρώ ανά τετραγωνικό, «το οποίο είναι υψηλό για την ορεινή περιοχή μας με δεδομένο, ότι ακόμη πολλοί συνδημότες μας αποπληρώνουν σεισμοδάνεια» και το άλλο την ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής και ειδικά των τοπικών κοινοτήτων. «Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι η δύναμη των αστυνομικών τμημάτων είναι ελάχιστη, γιατί πολλοί αστυνομικοί έχουν αποσπαστεί στα Ιωάννινα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση ο κ. Εξάρχου. Τέλος, υπενθυμίζει ακόμη, ότι έκλεισε το κατάστημα του ΟΤΕ, ότι το γραφείο της ΔΕΗ υπολειτουργεί, αλλά και το γεγονός, «ότι από την 1η Ιανουαρίου περιορίστηκαν σημαντικά τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Επίσκεψη Περιφερειάρχη στα νέα γραφεία της Διεύθυνσης Μεταφορών Π.Ε. Ιωαννίνων

Τα νέα, σύγχρονα, γραφεία στα οποία στεγάζεται πλέον η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Ιωαννίνων, επισκέφτηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνοδευόμενος από τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Καραμπίνα.Τα γραφεία που βρίσκονται στο κτιριακό συγκρότημα του πρώην Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαθέτουν άνετους χώρους για το αρχείο, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη διεξαγωγή των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών.«Έγινε αγώνας για να εγκατασταθεί επιτέλους η Διεύθυνση Μεταφορών - που εξυπηρετεί πλήθος συμπολιτών μας σε καθημερινή βάση- σε ένα κτίριο με ανθρώπινες συνθήκες. Είναι ένα έργο που ξεκίνησε από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων και το οποίο θα καλύψει για πάντα τις ανάγκες της Υπηρεσίας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, που εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το άρτιο αποτέλεσμα στον ανάδοχο, στους επιβλέποντες το έργο, στο προσωπικό της Διεύθυνσης Μεταφορών και των άλλων υπηρεσιών της Περιφέρειας που εργάστηκαν για την εκτέλεση των εργασιών και την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών.

Χωρίς οπαδούς στα Γιάννενα ο Παναθηναϊκός

Νέο «όχι» εισέπραξε από την αστυνομία ο Παναθηναϊκός στο ενδεχόμενο να έχει τους φιλάθλους του στο πλευρό του για το παιχνίδι της 17ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα. Αρνητική, πάντως, στην προοπτική της μετακίνησης οπαδών δεν ήταν μόνο η αστυνομία, αλλά και η ηπειρώτικη ΠΑΕ. Δεν τίθεται, βέβαια, κάποιο θέμα για τους μεμονωμένους φιλάθλους του «τριφυλλιού», που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν από κοντά την προσπάθεια της ομάδας τους.

Καμία αύξηση στα τέλη αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων

Σύμφωνα με απόφαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας που πάρθηκε κατά πλειοψηφία, παγωμένα παραμένουν όλα τα δημοτικά τέλη για το 2012, στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να μην επιβαρύνει τους δημότες σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα και για την περιοχή. Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής ήταν να προχωρήσει φέτος σε μείωση των τελών όμως αυτό προϋποθέτει επικαιροποίηση της βάσης με την οποία μετρούνται τα τετραγωνικά των σπιτιών, βάσει των οποίων υπολογίζονται και τα δημοτικά τέλη είπε ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης και τόνισε ότι το θέμα αυτό θα έρθει άμεσα για συζήτηση στο Δ.Σ.Ο κ. Παπαλέξης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει αυτή η βάση η οποία είναι εδώ και 20-25 χρόνια η οποία πάσχει, είναι δηλαδή διάτρητη απ’ όλες τις πλευρές. Αυτό είναι ένα σύστημα στο οποίο δεν μπορείς να στηριχθείς και να διοικήσεις το Δήμο στη σημερινή εποχή. Πιστεύω για την απόδοση της δικαιοσύνης αλλά και κυρίως για να έχουμε τη δυνατότητα, την οποία θα την έχουμε, να μειώσουμε το ανταποδοτικό ανά τετραγωνικό μέτρο, ο μόνος τρόπος είναι να καταμετρηθούν οι χώροι. Το σύστημα αυτό κατά την άποψή μου δεν μπορεί να πάει άλλο. Δηλαδή κάποιοι δεν πληρώνουν και κάποιοι είναι τα υποζύγια. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Το σύστημα αυτό δεν μας επιτρέπει να κάνουμε μία κοινωνική παροχή, δεν μας επιτρέπει μια μείωση σε ένα φτωχό, σε έναν πολύτεκνο, σε έναν άνθρωπο που δεν αντέχει, που είναι σε μια ειδική κατηγορία και πρέπει να το ξαναδούμε» τόνισε.

Οικονομία και υγεία

Γράφει ο Γιώργος Νάκος*
Η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση, με τις εν πολλοίς άγνωστες επιπτώσεις για το εγγύς, τουλάχιστον, μέλλον πάνω στη ζωή μας, στην υγεία μας και την… ασθένειά μας, ήρθε να αποδείξει, πιστεύουμε, πόσο πρόωρος και απατηλός στάθηκε ο χαρακτηρισμός «κοινωνία της αφθονίας», που διατυπώθηκε για τις μεταβιομηχανικές κοινωνίες του δυτικού κόσμου, κατά τα χρόνια της ευωχίας και των μεγάλων υποσχέσεων. Αν σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η ψύχραιμη αποτίμηση και αξιολόγηση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, η Ιατρική, όσο και αν διαχειρίζεται το πρόβλημα της υγείας και της συνέχισης της ζωής των ανθρώπων, δεν αποτελεί, βέβαια, εξαίρεση. Περισσότερο από ποτέ οφείλει να λειτουργήσει στη βάση της ανάλυσης κόστους/οφέλους και με την επαναφορά του μέτρου, αυτής της θεμελιακής κατάκτησης του ελληνικού πνεύματος της κλασσικής αρχαιότητας. Το μέτρο έχει γίνει πια παγκόσμια κατευθυντήρια γραμμή στον τομέα της Ιατρικής, σε αντίθεση με την αντίληψη άλλων εποχών, την οποία ουκ λίγοι ευθαρσώς διατύπωναν, αλλά οι πολλοί εφάρμοζαν, ότι «το περισσότερο είναι και το καλλίτερο» (more is best). Ωστόσο, πέρα από τη συγκυρία της παγκόσμιας κρίσης, συντρέχει κι άλλος σοβαρότερος λόγος εξορθολογισμού του τομέα της υγείας: αν κάποτε η Ιατρική ήταν απλή, χαμηλού κόστους και σχετικά αναποτελεσματική, σήμερα είναι πολυπλοκότερη, δαπανηρότερη, αποτελεσματικότερη βέβαια, αλλά και δυνητικά επικίνδυνη, όπως θα αναπτύξουμε παρακάτω.Η Εντατική Θεραπεία αποτελεί αναμφίβολα έναν δαπανηρό τομέα υγείας. Το κόστος, όμως, σε σχέση με το όφελος είναι μικρό, η δαπάνη, δηλαδή, «συμφέρουσα», αν μιλήσουμε με οικονομικούς όρους, μικρότερο, μάλιστα, σε σχέση με τις κοινές νοσηλευτικές κλίνες. Παρά το γεγονός ότι, σε απόλυτους αριθμούς, η σχέση του ημερήσιου κόστους κλίνης ΜΕΘ/κοινή νοσηλευτική κλίνη είναι 10 ή 5/1, η παγκόσμια τάση που διαμορφώνεται σήμερα είναι της αύξησης των κλινών ΜΕΘ με παράλληλη μείωση των κοινών νοσηλευτικών κλινών και της παροχής νοσηλευτικής φροντίδας σε εξωτερικά ιατρεία. Η τάση αυτή αναπτύχθηκε στα πλαίσια της βελτίωσης της σχέσης κόστου/οφέλους στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας και όχι μόνο. Κρίθηκε ότι δεν υπάρχει λογική να παραμένουν στο νοσοκομείο ασθενείς περιμένοντας μια εξέταση, όπως, π.χ. μια μαγνητική τομογραφία ή τα ιστολογικά αποτελέσματα μετά από μια ενδοσκόπηση, λογική που δημιουργεί τεχνητή έλλειψη κλινών και αύξηση του κόστους νοσηλείας. Το νοσοκομείο δεν είναι το καλλίτερο περιβάλλον παραμονής για τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων όταν δεν συντρέχει λόγος, και η συσσώρευση ανθρώπων στον κλειστό χώρο του νοσοκομείου δημιουργεί με τη σειρά της πλείστα όσα προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Ο ασθενής μπορεί κάλλιστα να κάνει τις εξετάσεις του ή να αναμένει τα αποτελέσματά τους εκτός νοσοκομείου και η ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή μπορεί να υποδειχθεί και να εξασφαλιστεί στο πρωινό ή απογευματινό εξωτερικό ιατρείο από τον συγκεκριμένο θεράποντα ιατρό. Το επιβεβαιωμένο αποτέλεσμα από την ορθή και οργανωμένη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων είναι η μείωση του κόστους από τη συντόμευση των ημερών νοσηλείας και από την αποφυγή των κινδύνων που ελοχεύουν μέσα σε ένα νοσοκομείο, η οποία, με τη σειρά της, θα οδηγούσε σε νέα παράταση ημερών νοσηλείας. Είναι φανερό ότι έτσι αυξάνεται και η δυνατότητα παροχής καλλίτερων υπηρεσιών υγείας.Πολύ περισσότερο, οι παραπάνω λόγοι ισχύουν για τις ΜΕΘ. Είναι άχρηστο, επικίνδυνο και σπάταλο ασθενείς να παραμένουν στη ΜΕΘ όταν δεν συντρέχει λόγος και εφ’ όσον υπάρχουν άλλες λύσεις, όπως θα δούμε παρακάτω. Η βελτίωση της αναλογίας κόστους/οφέλους. μπορεί να επιτευχθεί ακόμη περισσότερο και με άλλα, εξ ίσου απαραίτητα και απολύτως εφικτά μέτρα:
1. Ορθολογική κατανομή και διαχείριση των (περιορισμένων) κλινών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Στην κοινή αντίληψη επικρατεί η αίσθηση ότι στις ΜΕΘ επιτελούνται θαύματα. Η αντίληψη αυτή εμπεριέχει και κάποια στοιχεία πραγματικότητας, δεδομένου ότι επιτυγχάνεται η επιβίωση και η αποκατάσταση στο 80% των ασθενών με βαρύτατη πρόγνωση. Το γεγονός αυτό, όμως, έχει σαν αποτέλεσμα ασθενείς, συγγενείς και άλλοι («εξωθεσμικοί») παράγοντες να πιέζουν για αναίτια εισαγωγή ασθενών στη ΜΕΘ, χωρίς να εξαιρούνται και οι ίδιοι οι γιατροί, εξ αιτίας της έλλειψης εκπαίδευσης, κατάρτισης ή/και ενημέρωσης για τη δυνατότητα και τον ρόλο της ΜΕΘ. Συνέπεια αυτών των ελλείψεων και των αντιλήψεων είναι η σπατάλη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.
 2. Εφαρμογή της Ιατρικής που βασίζεται σε ενδείξεις (Evidence Based Medicine, EBM). H αρχή της EBM έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό σήμερα την εμπειρική Ιατρική και έχει σαν στόχο την εφαρμογή θεραπείας με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που προέρχονται κυρίως από τεκμηριωμένες μελέτες, όπως μετα-αναλύσεις, συστηματικές ανασκοπήσεις και διπλές-τυφλές μελέτες με control (RCTs). Η EBM συντελεί στην παραγωγή κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπιση μιας νόσου ή ενός συνδρόμου. Οι κατευθυντήριες γραμμές ή οδηγίες κατατάσσονται σε κατηγορίες αξιοπιστίας ανάλογα με τις υπάρχουσες μελέτες από Α έως Δ. Η κατηγορία Α ή και Β είναι ισχυρές και πρέπει να ακολουθούνται χωρίς παρεκκλίσεις, ενώ η κατηγορίες Γ και Δ είναι ανίσχυρες και πρέπει να ακολουθούνται με κάθε προσοχή και με συνυπολογισμό και άλλων παραγόντων, όπως, για παράδειγμα, του κόστους.
3. Μείωση της νοσηρότητας/θνητότητας. Η εφαρμογή της παραπάνω αρχής περιορίζει δραστικά την αλόγιστη χορήγηση φαρμάκων, που καταλήγει, πάμπολλες φορές άκρως επικίνδυνη για τον ασθενή, και την κατάχρηση εξετάσεων που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα. Αναφέρουμε, για παράδειγμα, τη χρήση αλβουμίνης σε υποθρεπτικούς ή με σήψη ασθενείς και την χορήγηση αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων σε μη επιβεβαιωμένη με καθετηριασμό πνευμονική υπέρταση. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η χωρίς σύνεση και ενδείξεις χορήγηση αντιβιοτικών, που αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο ανάπτυξης λοίμωξης από ανθεκτικά μικρόβια και οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές. Η χώρα μας κατέχει την θλιβερή πρωτιά στην κατανάλωση αντιβιοτικών και, κατά συνέπεια, ανθεκτικών μικροβίων. Η αλόγιστη χρήση φαρμάκων πέρα από την αύξηση του κόστους από την ίδια την κατανάλωσή τους, οδηγεί στην παράταση του χρόνου νοσηλείας και, πολλές φορές, με μη αναστρέψιμες βλάβες της υγείας του ασθενούς. Με σοβαρές επιπλοκές, επίσης, συνδέεται και το πέραν του αναγκαίου επεμβατικό monitoring. Οι ιατρογενείς αυτές επιπλοκές αποτελούν την αιτία σημαντικού αριθμού θανάτων. Είναι σήμερα επιβεβλημένο να επιλέγουμε μη επεμβατικές μεθόδους παρακολούθησης και διαγνωστικών ελέγχων.Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι, αν βασιστούμε στην επιστημονική γνώση, μπορούμε με ασφάλεια να μειώσουμε το κόστος, αλλά και τις παρενέργειες από αμφισβητούμενες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας, άρα ευνοϊκή μεταβολή της σχέσης κόστους/οφέλους μπορούμε, επίσης, να επιτύχουμε στην ΜΕΘ με μέτρα αποφυγής οριζόντιας μεταφοράς λοιμώξεων. Αυτό επιτυγχάνεται και με την αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού, όπως και με τον κατάλληλο βασικό εξοπλισμό. Εκτός από τα μηχανήματα, βασικό ρόλο στην απόδοση της ΜΕΘ παίζουν ο επαρκής και καλά σχεδιασμένος από λειτουργική άποψη χώρος και οι καλής ποιότητας κλίνες. Κλίνες χαμηλής ποιότητας, που κρίνονται συμφέρουσες από τους διοικητικούς μηχανισμούς των νοσοκομείων, καταλήγουν απόλυτα ασύμφορες, αφού οδηγούν σε αύξηση της νοσηρότητας λόγω επιπλοκών (κατακλίσεις, εμβολές κλπ), δηλαδή σε παράταση του χρόνου νοσηλείας, πρόσθετη παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών, σωματική και ψυχική δοκιμασία του ασθενούς, άρα σε δυσμενή μεταβολή της σχέσης κόστους/οφέλους.
4. Μείωση του χρόνου νοσηλείας. Είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος μείωσης του συνολικού κόστους νοσηλείας σε ένα νοσοκομείο, με απόλυτη ισχύ στη ΜΕΘ. Η κατά το δυνατόν συντόμευση του χρόνου νοσηλείας μέσα στη ΜΕΘ είναι κεφαλαιώδους σημασίας όχι μόνο για οικονομικούς, αλλά και για κοινωνικούς και ψυχικής υγείας λόγους. Κυρίως, όμως, σχετίζονται με την αποθεραπεία και την ίδια τη ζωή ακόμη του ασθενούς. Από πολλά χρόνια έχουμε υποστηρίξει τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), δίπλα στις ΜΕΘ όπου, με μικρό κόστος συνδυασμένου με την καλλίτερη αξιοποίηση του νοσηλευτικού δυναμικού, επιτυγχάνεται η συνέχιση της αποθεραπείας των ασθενών που δεν έχουν πλέον ανάγκη από εντατική θεραπεία και κανένας λόγος δεν συντρέχει να υφίστανται το βάρος, σωματικά και ψυχικά, του περιβάλλοντος της ΜΕΘ. Το κόστος λειτουργίας της ΜΑΦ είναι τρεις φορές μικρότερο από της ΜΕΘ. Επίσης οι ΜΕΘ θα πρέπει να συμπληρώνονται με μονάδες μακροχρόνιας μηχανικής υποστήριξης και αποκατάστασης.Είναι αυτονόητο ότι κάθε μέτρο εξορθολογισμού της λειτουργίας των ΜΕΘ σχετίζεται απόλυτα με την ποιότητα και την ποσότητα εκπαίδευσης του ιατρικού και του νοσηλευτικού ανθρώπινου δυναμικού. Οι προοδευτικές αντιλήψεις και οι ψυχικές αντοχές που απαιτούνται για την λειτουργία των ΜΕΘ βασίζονται πρώτ’ απ’ όλα στην γερή και ενήμερη επιστημονική γνώση, που προσθέτει αυτοπεποίθηση και την αναγκαία νηφαλιότητα στην καθημερινή παροχή ιατρικών υπηρεσιών σ’ έναν χώρο μέγιστης έντασης και τεράστιων απαιτήσεων. Επιπροσθέτως, οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες απαιτούν ανάλογες αμοιβές, οι οποίες στην Ελλάδα είναι υπερβολικά χαμηλές σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Εννοείται ότι η αύξηση των αμοιβών δεν εξασφαλίζει αυτόματα την εμπειρία και την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση· αποτελεί, όμως, ένα κίνητρο που θα πρέπει να ισχύσει παράλληλα με τον αξιοκρατικό τρόπο πρόσληψης, ώστε με συνθήκες λειτουργίας του ανταγωνισμού να είναι ανταποδοτικό, να βελτιώνει, με άλλα λόγια, τη σχέση κόστους/οφέλους. «Παίρνεις ανάλογα με ό,τι πληρώνεις», είναι μια αρχή, που εφαρμόζεται γενικώς στα ευνομούμενα κράτη και είναι καιρός να εφαρμοστεί και στα ελληνικά νοσοκομεία και ΜΕΘ. Ικανοποιητικές αμοιβές σε ειδικότητες υψηλής έντασης, όπως του εντατικολόγου, θα αποτελέσει κίνητρο για προσέλκυση των ικανότερων και αφοσιωμένων στην επιστήμη ατόμων, τα οποία έχει ανάγκη ή λειτουργία της εντατικής θεραπείας. Από την άποψη αυτή, η αντίληψη ότι οι υψηλές αμοιβές οδηγούν αναγκαστικά και μόνο στην αύξηση του κόστους είναι, λίαν επιεικώς, απλοϊκή και υποβαθμίζει το όλο ζήτημα.Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι κανένα μέτρο μεμονωμένο δεν πρόκειται να ωφελήσει χωρίς τον εξορθολογισμό και την επάρκεια της διοίκησης των νοσοκομείων. Δυστυχώς, παρά το βάρος που δίνεται σήμερα στην οργάνωση της διοίκησης των νοσοκομείων με σκοπό τη μείωση του κόστους, φαίνεται ότι η μοναδική λύση που έχει ως τώρα βρεθεί είναι η μεταφορά πόρων από την φροντίδα των ασθενών στο κόστος λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών (!). Θα αποφύγουμε να χαρακτηρίσουμε τέτοιου είδους «λύσεις».Από την παγκόσμια εμπειρία προκύπτει ότι όλα τα μέτρα μείωσης του κόστους της εντατικής θεραπείας που υπεβλήθησαν αυθαίρετα και με μόνο προσδιοριστικό κριτήριο το μέγεθος της δαπάνης, οδήγησαν σε πτώση της ποιότητας, δηλαδή της ανταποδοτικότητας των μονάδων, στην αύξηση θανάτων, στις ελλείψεις αποκατάστασης κλπ. Είναι πλέον κοινή συνείδηση ότι τα μέτρα περιορισμού του κόστους δεν πρέπει να επιβάλλονται διοικητικά, αλλά να λαμβάνονται εσωτερικά, μετά από προσδιορισμό και μελέτη όλων των σχετικών παραγόντων που συμβάλλουν στη δαπάνη των υπηρεσιών υγείας. Είναι παρήγορο ότι το υπουργείο Υγείας ζητά για πρώτη φορά από τους διευθυντές των κλινικών να βρουν τρόπους για τη μείωση των δαπανών και όχι μόνο από την διοίκηση και τα φαρμακεία. Για να πετύχει, όμως, το εγχείρημα απαιτείται κατάλληλη οργάνωση και υποστήριξη της λειτουργίας των κλινικών.Ο αποδεδειγμένα αποτελεσματικότερος τρόπος μείωσης του συνολικού κόστους νοσηλείας του νοσοκομείου είναι η μείωση του χρόνου νοσηλείας. Η αρχή αυτή έχει απόλυτη ισχύ στη ΜΕΘ. Ο ιδανικός τρόπος μείωσης του χρόνου νοσηλείας θα ήταν αυτός που στηρίζεται στη βελτίωση των θεραπευτικών μεθόδων. Θαύματα, όμως, δεν συμβαίνουν, οι εξελίξεις στην θεραπευτική είναι ελάχιστες και επιτυγχάνονται μετά από πολύχρονες, συνεχείς και επίπονες ερευνητικές προσπάθειες. Προς το παρόν, πρέπει να βασιστούμε σε λιγότερο φιλόδοξες στρατηγικές περιορισμού του κόστους, όπως στη βελτιστοποίηση της χρήσης των κλινών, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εκάστοτε προσφερόμενης αγωγής με την συστηματική εκπαίδευση και στη μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων και φαρμάκων στα απολύτως αναγκαία. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μείωση του χρόνου νοσηλείας μειώνει πρωταρχικά της δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων. Τα έσοδα των νοσοκομείων μπορεί να μειωθούν αν η κάλυψη των κλινών πέσει σε χαμηλά επίπεδα. Με τον τρόπο όμως αυτόν θα μπορεί η πολιτεία και οι διοικήσεις των νοσοκομείων να προσδιορίσουν τον αναγκαίο αριθμό κλινών, το αναγκαίο προσωπικό και να προχωρήσουν σε λειτουργική αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας.Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι, η οποιαδήποτε στρατηγική μείωσης του κόστους που θέλει να επιβάλλει την απαγόρευση κάποιων θεραπευτικών μεθόδων με υψηλό κόστος, αλλά με ισχυρές ενδείξεις αποτελεσματικότητας, δεν είναι και ούτε πρόκειται να γίνει αποδεκτή από το κοινό και από την πλειοψηφία των γιατρών.

*Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-Διευθυντής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας

Συναντήσεις Περιφερειάρχη με Δήμαρχο Σουλίου – Δ.Σ. Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

Με τη Δήμαρχο κ. Σταυρούλα Μπραϊμη- Μπότση και δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Σουλίου, συναντήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο, ενώ η Δήμαρχος έθεσε στον Περιφερειάρχη και το πρόβλημα που προκαλείται στην περιοχή από την αποδυνάμωση της από κρατικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα από την κατάργηση του καταστήματος του ΙΚΑ που λειτουργεί μέχρι σήμερα στην Παραμυθιά.Τον Περιφερειάρχη επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Δημήτριος Δημητρίου και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής. «Έγινε μια πολύ καλή συζήτηση. Τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου μου εξέθεσαν τους προβληματισμούς για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κλάδος. Είναι κοινό το ενδιαφέρον μας για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς», ανέφερε μεταξύ άλλων μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Δήλωση Κώστα Μπέση μέλους της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ σχετικά με το κλείσιμο των δημοσίων υπηρεσιών του Δήμου Σουλίου

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Εδώ και δυο χρόνια, στο όνομα της δήθεν ΣΩΤΗΡΙΑΣ της χώρας, έχουν διαπραχθεί εγκληματικά πολιτικά και τεχνοκρατικά λάθη, τα οποία έχουν επιτείνει την ύφεση, έχουν εκτοξεύσει την ανεργία, έχουν μειώσει δραματικά την κατανάλωση και έχουν οδηγήσει την πραγματική οικονομία στην καταστροφή.Ο Δήμος Σουλίου με τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης (κλείσιμο ΔΟΥ Παραμυθιάς και αναστολή λειτουργίας του παραρτήματος του ΙΚΑ) απονεκρώνεται και οδηγείται στην πλήρη απαξίωση.Σε μια ορεινή και μειονεκτική περιοχή, η οποία δεν διαθέτει την κατάλληλη συγκοινωνιακή υποδομή δεν επιτρέπεται σε κανέναν να αυξάνει σε βάρος των κατοίκων της το κόστος χρήσης των υπηρεσιών και να τους οδηγεί στην κατασπατάληση του χρόνου τους για τη διεκπεραίωση απλών υποθέσεων.Για όλους τους παραπάνω λόγους, συμφωνώ απολύτως με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Παραμυθιάς.Κατά την άποψη μου δεν αρκεί μόνο το ψήφισμα, αλλά ο Δήμος και η Περιφέρεια Ηπείρου οφείλουν να στείλουν από κοινού μήνυμα αντίστασης στην πολιτική της κυβέρνησης και του έξωθεν επιβαλλόμενου μνημονίου.Προτείνω επομένως, να αποφασιστεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας Ηπείρου τουλάχιστον για 48 ώρες.Στην αυριανή συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, της οποίας είμαι μέλος θα θέσω το θέμα προς συζήτηση διότι αφορά και τους εργαζόμενους στην ΔΟΥ Παραμυθιάς και το ΙΚΑ, των οποίων το κόστος μετακίνησης προς τις νέες τους υπηρεσίες αυξάνεται την ίδια στιγμή που ο μισθός τους μειώνεται.Διατηρώ στάση αναμονής για τις οριστικές αποφάσεις του Δήμου Σουλίου, οι οποίες θα καθορίσουν και τις δικές μου περεταίρω ενέργειες.

Συνέντευξη Τύπου Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου

Με τη δημοπράτηση του πρώτου υποέργου, που έγινε σήμερα, ξεκίνησε η υλοποίηση του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ για την «ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών και προστασία της λίμνης Παμβώτιδας», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 49,7 εκατομμύρια ευρώ. Με αφορμή το γεγονός αυτό αλλά και τις δημοπρατήσεις τεσσάρων έργων του ΕΣΠΑ που θα γίνουν εντός του Ιανουαρίου, ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, απεύθυνε έκκληση προς τον τεχνικό κόσμο της περιοχής να ανταποκριθεί ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. «Ο Γενάρης ξεκινά για το Δήμο Ιωαννιτών με δημοπρατήσεις σημαντικών έργων και με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά ο τεχνικός κόσμος της περιοχής θα ανταποκριθεί ώστε να μην έχουμε άλλες καθυστερήσεις. Πρόκειται για έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, έχουν δηλαδή διασφαλισμένους πόρους, οι οποίοι θα πέσουν στη τοπική αγορά θα τονώσουν δηλαδή την τοπική οικονομία, σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, τόσο κατά την εκτέλεσή τους όσο και με την ολοκλήρωσή τους», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Εντός του Ιανουαρίου, από το Δήμο Ιωαννιτών, θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο των πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πόλης και για την ανάπλαση στον Κουραμπά. Στις 17 Ιανουαρίου θα γίνουν οι δημοπρατήσεις δύο ακόμη έργων:
-O εκσυγχρονισμός της σκηνής του Πνευματικού Κέντρου
-Η διαδραστική αίθουσα του ΚΕΠΑΒΙ. Το δεύτερο έργο μελετήθηκε από το ΚΕΠΑΒΙ και εκτελείται από το Δήμο, με βάση την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί για την κάλυψη της διαχειριστικής επάρκειας. Ιδιαίτερη αξία για το νέο Δήμο, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, έχει το γεγονός ότι σήμερα ξεκίνησε η υλοποίηση του μεγάλου πακέτου έργων της ΔΕΥΑΙ. Πρόκειται για την πρόταση που είχε υποβληθεί πριν δέκα μήνες στο ΥΠΕΚΑ και είχε εγκριθεί με προϋπολογισμό 49,7 εκατομμυρίων ευρώ. Η υλοποίηση του πακέτου άρχισε με τη δημοπράτηση του πρώτου έργου που αφορά στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης της πόλης των Ιωαννίνων. Αναλυτικά το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης μήκους έξι χιλιομέτρων σε περιοχές όπως είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης, η Λούτσα, η Μακρυγιάννη, οι Αμπελόκηποι, η Ανεξαρτησίας και η Τσακάλωφ. «Για μία ακόμη φορά λοιπόν απευθύνουμε έκκληση στον τεχνικό κι εργοληπτικό κόσμο της περιοχής να ανταποκριθεί στους διαγωνισμούς γιατί κάθε περαιτέρω καθυστέρηση είναι σε βάρος του τόπου», τόνισε ο Δήμαρχος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ
Έκκληση προς τη Διοίκηση και τους μετόχους του Αστικού ΚΤΕΛ να αναπροσαρμόσουν την συγκοινωνιακή τους πολιτική απηύθυνε σήμερα ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος. Είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ, όπου κατατέθηκαν οι σχετικοί προβληματισμοί.Οι απαιτήσεις στο νέο Δήμο έχουν αυξηθεί και η ανάγκη για καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού είναι επιτακτική.Ο Δήμος όπως είναι γνωστό επιδοτεί το Αστικό ΚΤΕΛ προκειμένου να διασφαλίσει φτηνή μετακίνηση για τους κατοίκους των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων. Παράλληλα λόγω και της οικονομικής κρίσης, πολλοί μειώνουν τις μετακινήσεις με ΙΧ.«Αυτό που διαπιστώνουμε στην πράξη είναι ότι σήμερα απαιτείται αναμόρφωση της συγκοινωνιακής πολιτικής.Χρειάζονται περισσότερα δρομολόγια τα οποία θα εκτελούνται με συνέπεια. Ήδη έχουμε προκηρύξει κι έργο για τον εκσυγχρονισμό των στάσεων.Απαιτείται άλλος τύπος λεωφορείων για τις μετακινήσεις εντός της πόλης. Είναι καιρός πια το Αστικό ΚΤΕΛ να εξετάσει τη δυνατότητα δρομολόγησης μίνι μπας, ώστε και περισσότερα δρομολόγια να κάνει και νέες γραμμές να αναπτύξει και καλύτερες υπηρεσίες να παρέχει.Απευθύνω έκκληση προς τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ να εξετάσει το θέμα αυτό, σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για λύση», υπογράμμισε ο Δήμος.Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση συμπλήρωσε πως η λύση αυτή μπορεί να δοθεί είτε από τον ίδιο το Δήμο είτε μέσα από διαγωνισμό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ολόκληρες συνοικίες οι οποίες σήμερα δεν καλύπτονται από το Αστικό ΚΤΕΛ.

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ
Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη καμία χρηματοδοτική πηγή και κανένα πρόγραμμα που εγκρίνεται. Έτσι κινήθηκε και στην περίπτωση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, στο οποίο είχαν υποβληθεί προτάσεις από το Δήμο και τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας. Οι θέσεις που συνολικά εγκρίθηκαν είναι 250.«Οι θέσεις που θα δημιουργηθούν σαφώς δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμη κι ουσιαστική απάντηση στο οξύ πρόβλημα της ανεργίας. Είναι όμως ένα «ανάχωμα» σε μία περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης όπου το κάθε μεροκάματο έχει ιδιαίτερη αξία για τις οικογένειες.Να σημειώσω στο σημείο αυτό, ότι η επιλογή των οφελούμενων δεν θα γίνει από το Δήμο. Με τη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας θα γίνει από τον ΑΣΕΠ έτσι ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια και η αξιοκρατία», υπογράμμισε στη συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος.

 ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ 
Ο δήμαρχος επανήλθε στο θέμα των περιπτέρων τονίζοντας την ανάγκη συμμόρφωσης στη λειτουργία τους και τήρησης των κανόνων, ώστε να αποφεύγονται διαμαρτυρίες πολιτών και να υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός στους κοινόχρηστους χώρους.«Όλοι διαπιστώνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα περίπτερα έχουν μετατραπεί σε μίνι αγορές. Καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους κλείνοντας ακόμη και τις διαβάσεις για τους πεζούς.Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ξεκάθαρη και θα την υπερασπιστεί στο ακέραιο.Οι ιδιοκτήτες περιπτέρων ενημερώθηκαν και καλούνται να πράξουν αυτό ακριβώς που προβλέπει ο Νόμος. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο….», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Η αρχέγονη Ήπειρος αντιμέτωπη με το διεθνές επιχειρηματικό και ενεργειακό γίγνεσθαι

Του Μίλτου Μπούκα
Αποτελεί πλέον κοινή ομολογία ότι το ΥΠΕΚΑ δέχεται προσφορές και για τα Γιάννενα για την υποβολή ενδιαφέροντος εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, μαζί με τις περιοχές πατραϊκού κόλπου και του Κατάκολου με την διαδικασία Ανοιχτής Πρόσκλησης (open door). Αποτελεί λοιπόν η Ήπειρος, συμπεριλαμβανομένου και του παράκτιου τόξου του Ιονίου (περιοχή Πέρδικας) συγκεκριμένο Βιομηχανικό project κυρίαρχων κύκλων του κεφαλαίου, για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του υπεδάφους της, πλούσιο ενεργειακό οικόπεδο σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.Το έκδηλο πολυεθνικό ενδιαφέρον κοινοπραξιών (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία, Ινδία) εκτιμά για απολήψιμα αποθέματα της τάξης των 80 εκατομ. βαρελιών. Στο καινούριο ενεργειακό Ελντοράντο που προδιαγράφεται ενδιαφέρον σημείο που προκύπτει από τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny, η συμμετοχή των Ελλήνων Εφοπλιστών, στο δεκάμηνο του 2011 παραγγέλλουν 156 πλοία χωρητικότητας 12,8 εκατ. τόνων, κάνοντας σαφή στροφή προς ακριβά πλοία LNG (πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου) κάτι θα γνωρίζουν;Η χώρα μας βιώνει την πιο βίαια εγκαθίδρυση της δικτατορίας των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. Η Ήπειρος βρίσκεται με εξαιρετικά εκτεθειμένο τον πλούσιο φυσικό πλούτο και βιοποικιλότητα βορά στα πολυεθνικά γεωτρύπανα και στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) ή των Ελεύθερων Συναλλαγών που θα συνδράμουν στην … «αναγέννηση» των κατοίκων της, όπως υποστήριξε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Οδυσσέας Πότσης, αναφερόμενος στο Πωγώνι τόπος καταγωγής του!Ο διαγκωνισμός για ένταξη στις ΕΟΖ εκτός της Αν. Μακεδονίας – Θράκης και άλλων περιοχών Πελοπόννησος, Ήπειρος, Β. Αιγαίου αποτελεί θέατρο του παραλόγου… Η Πολωνία είναι η μοναδική χώρα – μέλος της Ε.Ε. στην οποία λειτουργούν σήμερα 14 ΕΟΖ (οι οποίες προϋπήρχαν της ένταξής της στην Ευρώπη σαν χώρα του πρώην σοβιετικού μπλόκ) περιορισμένης χρονικής διάρκειας κυρίως το τέλος του 2012.Αυτές οι «θεραπείες σοκ» φαίνεται ότι αποκτήσαν άλλους φορολογικούς παραδείσους στην Ελλάδα… Με υπέρμαχους και συμμάχους τον Δήμο Καλπακίου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, την διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και βεβαίως-βεβαίως τον «συνήθη ύποπτο» Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη να υπερθεματίζει και τη εξόρυξη πετρελαίου στις Νεγράδες και φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος, αντιπαραθέτοντας την ταχύτητα με την οποία κινούνται οι Αλβανοί γείτονές μας! Όπου εφαρμόζονται ΕΟΖ όπως Κίνα, Ανγκόλα, Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Ινδία, Πακιστάν κ.ά., επιφέρουν πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις, μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Επίσης αντιμετωπίζουν διαταραχή στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, εκτόξευση της εγκληματικότητας, του τζόγου, της πορνείας, της διαφθοράς και της παραοικονομίας.Για τον νομό Ιωαννίνων το ένα τρίτο των εδαφικών της περιοχών είναι στο Δίκτυο Φύση 2000, το σενάριο είναι εφιαλτικό!Το «σκοτεινό» περιβάλλον των ειδικών ζωνών προκαλεί ακόμη και τον σκεπτικισμό του Όλι Ρεν, ο οποίος όπως μετέδωσε το Bloomberg οι ΕΟΖ πέρα από τον εξορθολογισμό των τελωνειακών διαδικασιών και τα εμπορικά οφέλη των ξένων επενδυτών, εκτιμά ότι με πρόσχημα την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της γραφειοκρατίας ίσως καταλυθεί η όποια έννοια προστασίας του περιβάλλοντος, των αρχαιολογικών χώρων κ.λπ..Οι πολιτικοί της χώρας μας στο σύνολό τους ουδόλως φαίνεται να ανησυχούν! Η κυριαρχία σε απόλυτο βαθμό του fast track και της ισοπέδωσης κάθε εργασιακής κατάκτησης δεν τους συγκινεί… Με το άνοιγμα του 2012 έχουμε τον πρώτο μποναμά fast track μετά από 11 χρόνια για την Μηχανική του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, από το ΥΠΕΚΑ τον αναπτυξιομανή Παπακωνσταντίνου ο οποίος ξεμπλοκάροντας το «αδειοδοτικό φράγμα» του υδροηλεκτρικού έργου αξίας 147 εκατομ. ευρώ, ισχύος 93 MW στον Άγιο Νικόλαο Αράχθου, υιοθετεί το άνοιγμα προς τις αγορές της Ε.Ε. (Ιταλίας) εγκαινιάζοντας το δρόμο για πλείστους άλλους…Έγινε η εκκίνηση για το όργιο των αυθαιρεσιών για το Ηπειρωτικό Φυσικό Περιβάλλον και το ζοφερό μας μέλλον.Οι επιπτώσεις τώρα από ενδεχόμενη εξόρυξη αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή του Καλπακίου (μόλις 30 χλμ.) από το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και σε εγγύτητα με τα Ζαγοροχώρια του πράσινου τουρισμού, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στον αέρα και στο υπέδαφος.Οι εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων στον αέρα όπως το μονοξείδιο άνθρακα (CO) Μεθανίου (CH4) αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ10, ΡΜ2,5, Αμμωνία (ΝΗ3) υδρόθειο (Η2S) διάφορα μέταλλα, οξέα, συνθέτουν πληθώρα τοξικών ενώσεων. Επίσης Οξείδια Αζώτου (ΝΟx), Οξείδια θείου (Sox) VOCs (Volatile Organic Compounds) και η επακόλουθη δημιουργία όζοντος στην ατμόσφαιρα θα προκαλέσουν επιπτώσεις φωτοχημικής ρύπανσης ακόμη και της πόλης των Ιωαννίνων.Δημοσιευμένες μελέτες (Texas Air Quality Study 2000) έδειξαν ότι οι πραγματικές εκπομπές είναι 4-5 φορές μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες.Θα έχουμε επίσης σημαντικά απόβλητα όπως πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες οι οποίοι επηρεάζουν το υπόγειο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα όπως το βενζόλιο, φορμαλδεΰδη, μεθυλομερκαπτόνη, τολουόλιο, ξυλόλιο, το ΜΤΒΕ, διοξίνες άκρως τοξικές καρκινογόνες ενώσεις.Μελέτες που έγιναν σε διυλιστήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Φιλανδία σε εργαζόμενους σε διυλιστήρια πετρελαιοειδών, βρέθηκε ότι οι άνδρες εργαζόμενοι σ’ αυτούς τους χώρους για μια τουλάχιστον 5ετία, είχαν 2 φορές περισσότερο από τον μέσο πληθυσμό την εμφάνιση μη-μελανοειδούς καρκίνου του δέρματος και το υψηλότερο καρκίνο των νεφρών και μεσοθηλιώματος.Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εξόρυξη αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου σημαίνει πλούτο για τους λίγους και πολλά δεινά τόσο για το λαό όσο και για το περιβάλλον.Μπορούμε να αναφέρουμε το παράδειγμα του Μεξικού ή της Νιγηρίας, που είναι η 8η παραγωγός χώρα αργού πετρελαίου, αλλά παραμένει ένα από τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη με 70% των κατοίκων της, να ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Το τίμημα είναι εξίσου βαρύ για το περιβάλλον καθώς 500 εκατομ. γαλόνια πετρελαίου εκτιμάται ότι έχουν διαρρεύσει στον ποταμό Νίγηρα. Οι παράγοντες αυτής της χώρας και η οικονομική συγκυρία, συντελούν στην κακή ποιότητα υποδομών και εκμετάλλευσης χωρίς πρόληψη και συντήρηση, με ελλιπή νομοθεσία, διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, αδιαφορία των πολυεθνικών, πολιτική αστάθεια, εξωτερικές επιβολές δανειακών συμβάσεων…Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας πρέπει να αποτελούν τον κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό όλων των χωρών και των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων αλλά και του 3ου κόσμου. Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο ενέργειας και ευημερίας, όχι αυτό των εξαρτήσεων των τιμών spread και επειδή την δεδομένη οικονομική συγκυρία, η παγκόσμια τάξη πραγμάτων διαμορφώνει χαρτογραφώντας τα ενεργειακά δίκτυα στην νότια Μεσόγειο, οφείλουμε ν’ απαντήσουμε σ’ αυτή την πρόκληση με περιβαλλοντική ρητορική και ριζοσπαστισμό.Όμως τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και την γεωπολιτική τους διάσταση εκτιμάται ότι θα επικαλεσθεί ο Λ. Παπαδήμος και την ισχυρή θέση της χώρα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι και οι δανειστές μας, που λειτουργούν υπέρ των οικονομικών λόμπις, θα απαιτήσουν τη μεταφορά της κυριότητας των κοιτασμάτων στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, μόλις οι έρευνες το επιβεβαιώσουν και ψηφιστεί η Δανειακή Σύμβαση, με τους εμπορικούς και αποικιοκρατικούς όρους του Αγγλικού Δικαίου!Ουδέποτε διατυπώθηκε προβληματισμός και ανησυχία σ’ αυτά τα κυρίαρχα ζητήματα προστασίας της χώρας και ειδικότερα στην πολύπαθη περιοχή μας για την αποτροπή ζημιογόνων αναπτυξιακών κατευθυντηρίων. Η κρισιμότητα αυτής της κατάστασης, να απειλούμαστε και από την μικρόνοια των κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών μας εκπροσώπων, δεν έχει τέλος…Εδώ υιοθετείται η πλήρης χωροταξική αναρχία και αναπτυξιακή σύγχυση, εξ’ αιτίας της έλλειψης στοιχειώδους πρότασης καθορισμού της μονόδρομης ελκυστικής με περιβαλλοντικά κριτήρια ευημερίας.Η διατήρηση της υψηλής ποιότητας και εικόνας του Ηπειρωτικού τοπίου ως μοναδικού δείγματος πολιτιστικού προϊόντος, ουδέποτε απασχόλησε τους πολιτικούς μας ταγούς. Πάντα συναινετικοί σ’ ότι βαφτίζεται, γενικώς και αορίστως, αναπτυξιακό όσο ανορθολογικό και εφιαλτικό κι αν είναι, «δεν πάνε κόντρα» στις οικονομικές συντεχνίες και επιταγές της αγοράς, γιατί μόνιμη επιδίωξη η διατήρηση των κοινοβουλευτικών εδράνων. Η αδυναμία συγκρότησης μιας τοπικής πράσινης φυσιογνωμίας, με την Δωδώνη, μία από τις πιο λαμπρές εστίες της ευρωπαϊκής κουλτούρας, θλιβερός απόηχος του ξεπουλήματος.Μας επιτηρεί η Ιστορία και όχι η Τρόϊκα, είπε στην Βουλή ο διορισμένος Πρωθυπουργός Παπαδήμος και κατά τον Etien Roland σε άρθρο του στη Monde«…τα ίδια τα θεμέλια της Ευρώπης δεν υφίστανται χωρίς τον ελληνισμό… Τσιμέντο της Ευρώπης δεν είναι οι τράπεζες και οι τραπεζίτες, ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένα από τα στοιχεία που μας ενώνουν· αλίμονο, υπάρχουν τόσα λίγα! Vive la Gréce! Και ας μην αφήσουμε τεχνοκράτες να γονατίσουν φίλους και αδελφούς, πόσω μάλλον να τους ταπεινώσουν και να ταπεινώσουν κι εμάς…»

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

Μία ζεστή και φιλόξενη γωνιά βρήκαν από χθες τριάντα ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν ανάγκη καθημερινής φροντίδας, την οποία δεν μπορούν να παρέχουν οι οικογένειές τους.Πρόκειται για το πρώτο ΚΗΦΗ που δημιούργησε ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ιωαννιτών, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας.Όπως τόνισαν τόσο ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος όσο και ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππας Τσουμάνης, το ΚΗΦΗ αποτελεί μία ακόμη δράση του ολοκληρωμένου προγράμματος παρέμβασης που υλοποιείται στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.«Βήμα- βήμα καλύπτουμε ένα μεγάλο κενό και δημιουργούμε δομές που απαντούν στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της οικογένειας. Αξιοποιούμε όλα τα προγράμματα και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε με συνέπεια», επεσήμανε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Στόχος του ΟΚΠΑΠΑ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρός του Φίλιππος Τσουμάνης είναι να αναπτύξει στο προσεχές διάστημα άλλα δύο ΚΗΦΗ για να καλύψει έτσι τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.«Το ΚΗΦΗ παρέχει υπηρεσίες σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που έχουν τέτοια ανάγκη. Εξυπηρετούνται πολλές ώρες της μέρας και στη συνέχεια επιστρέφουν στην οικογένειά τους, ώστε να μην νιώθουν αποκομμένοι από το δικό τους περιβάλλον. Το προσωπικό του Οργανισμού δούλεψε με μεράκι για το αποτέλεσμα αυτό και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς παραδίδουμε σήμερα, μία ακόμη δομή, στους συμπολίτες μας» επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης. Το ΚΗΦΗ είναι η δεύτερη δράση που υλοποιείται τον τελευταίο μήνα, καθώς είχε προηγηθεί η λειτουργία του Καταστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο ΟΚΠΑΠΑ συνεχίζει με συνέπεια την υλοποίηση του προγράμματός του και πολύ σύντομα θα είναι έτοιμος να προχωρήσει και σε άλλες δράσεις.

Στα κεντρικά της Συγγρού εντός των ημερών ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων

Στην κυριολεξία έχουν χάσει τη μπάλα στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων με τις πολλές βουλευτικές υποψηφιότητες που καθημερινά ξεφυτρώνουν στα Γιάννενα και πραγματικά δεν ξέρουν τι να κάνουν και πως να χειριστούν την κατάσταση. Παρέλειψαν να εκδώσουν και μια ανακοίνωση σαν και αυτή της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας για να ξεκαθαρίσουν από την αρχή την καταστατική πραγματικότητα από την τσάμπα διαδήμιση, οπότε τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν. Για να εξηγούμαστε η ευθύνη είναι συλλογική και δεν πρέπει να βαρύνει προσωπικά τον πρόεδρο κ. Γιάννη Παπαθανασίου, που προσπαθεί να βάλει τάξη όμως οι εν δυνάμει υποψήφιοι μιλάνε απ' ευθείας με τα κεντρικά απαξιώνοντας έτσι το επίσημο καθοδηγητικό όργανο της ΝΔ στο νομό. Εντός των προσεχών ημερών ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων θα μεταβεί στα κεντρικά του κόμματος στην Αθήνα και με την επιστορφή του θα βάλει τάξη στο μπάχαλο που σήμερα επικρατεί. Όποιος πρόλαβε-πρόλαβε. Από το τρίτο 10ήμερο του Γενάρη οι κ...λοι σφίγουν για πολλούς αλλά και... πολλές!

1.000 ευρώ παράβολο θα πρέπει να πληρώσει στη ΝΟΔΕ όποιος θέλει να δηλώσει υποψηφιότητα!

Η είδηση πάρθηκε προχθές και σας τη μεταφέρουμε. Όποιος καταθέσει αίτηση αξιολόγησης της υποψηφιότητάς του για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό Ιωαννίνων θα πρέπει να καταβάλει και το ποσό των 1.000 ευρώ. Όταν λέμε παράβολο, μην πάει το μυαλό σας στο δημίο ταμείο (υπέρ δημοσίου). Για μαύρο χρήμα μιλάμε μπας και βγει κανά έξοδο για τις εκλογές. Τα 200 ευρώ θα τα κρατήσει τοπικά η ΝΟΔΕ και τα 800 θα πάνε υπέρ κόμματος. Εάν υπάρχουν μίνιμουμ 10 αιτήσεις, πλάκα-πλάκα θα τσιμπήσουνε 10.000 ευρώ. Για τους πέντε υποψήφιους που θα πλαισιώσουν τους δύο βουλευτές χαλάλι αλλά οι υπόλοιποι θα το κλαίνε το... χιλιαρικάκι!

Στην εμφυλιακή γιορτή μίσους στην Κόνιτσα συμμετείχε πολιτευτής της ΝΔ που δηλώνει κολλητός του Αντώνη Σαμαρά!!!

"Μάχη" για τα ακροδεξιά ψηφαλάκια της Κόνιτσας
Κορμιά πέφτουν στη γαλάζια πολυκατοικία μεταξύ στελεχών του ΛΑΟΣ και της ΝΔ για τα ακροδεξιά ψηφαλάκια της Κόνιτσας που δεν είναι και λίγα!Έτσι λοιπόν, στην εμφυλιακή γιορτή μίσους που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Κόνιτσα για την ήττα των... "κομμουνιστο-συμμοριτών", το στίγμα δεν έδωσαν μόνο Χρυσαυγίτες και στελέχη του ΛΑΟΣ από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία αλλά και επώνυμα στελέχη της τοπικής ΝΔ.Ανάμεσα σε αυτά, αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του πρώην βουλευτή της ΝΔ και -σύμφωνα με τον ίδιο- σίγουρου (διά χειρός Αντώνη Σαμαρά)υποψήφιου στις εκλογές της ΝΔ, Κώστα Χαραλαμπόπουλου!!! Θυμίζουμε ότι ο Κώστας Χαραλαμπόπουλος, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011 ανακοίνωσε τηλεοπτικά ότι θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, αφού έχει πάρει το πράσινο φως από τον πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο σνυνατά τακτικά αφού είναι προσωπικός του φίλος! Με τέτοιες συμπεριφορές κ. Σαμαρά περιμένετε να γίνετε πρωθυπουργός; Σας εκφράζουν οι συμπεριφορές του συγκεκριμένου στελέχους του κόμματός σας; Μήπως τελικά σκοπεύετε να μας πάτε πίσω στο '46-'49; Πραγματικά κρίμα αλλά τι να πεις. Το αίμα νερό δεν γίνεται.

Ύποπτο δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα κατά του Βαγγέλη Πήχα

Άγνωστο για ποιο λόγο, τοπική εφημερίδα των Ιωαννίνων επιχειρεί να εμπλέξει στο παρασκήνιο που αφορά τα εσωτερικά του... δήμου Ζίτσας,τον πρώην δήμαρχο Παμβώτιδας κ. Βαγγέλη Πήχα!!! Σε... "ύποπτο" σχόλιο που δημοσιεύει στην τελευταία σελίδα του σημερινού της φύλλου,αναφέρει ότι σε μάζωξη των πρώην δημάρχων Πασσαρώνας-Σάκη Βλέτσα,Ευρυμενών-Μιχάλη Κατσάνου, Μολοσσών-Γιώργου Παργανά και Ζίτσας-Νίκου Σιαπατόρη, στην Κληματιά, συμμετείχε και ο πρώην δήμαρχος Παμβώτιδας!!! Ό Βαγγελης Πήχας ήταν και παραμένει αυτοδιοικητικά και πολιτικά δραστήριος, όμως όχι με τα του δήμου Ζίτσας. Το γιατί κάποιοι προσπαθούν να τον εμπλέξουν στην ιστορία της Κληματιάς είναι προφανές.Σε λίγο για να θολώσουν τα νερά και να απαξιώσουν ανεπιτυχώς την επικαιρότητα θα βγούνε να μας πούνε ότι ήταν αυτός που τραπέζωσε και τον... μιας χρήσεως βουλευτή στα Πετράλωνα!!!

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Ανδρέας Λυκουρέντζος για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Στη συμπρωτεύουσα βρίσκεται ο Γραμματέας της Πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος για να συναντηθεί με στελέχη της ΝΔ από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, ώστε να διερευνηθεί το ζήτημα των ψηφοδελτίων στη Μακεδονία τη Θράκη, τη Θεσσαλία αλλά και την Ήπειρο. Τα ραντεβού έχουν ήδη κλειστεί εδώ και μέρες τηλεφωνικά από τα κεντρικά με συγκεκριμένα άτομα. Την πληροφορία μας έδωσε χθες -λίγο πριν φύγει για τη συμπρωτεύουσα- Γιαννιώτης-υποψήφιος της ΝΔ που έχει ειδοποιηθεί να βρίσκεται σήμερα στις 3 το μεσημέρι σε προκαθορισμένο ραντεβού...

ΣΕ ΛΙΓΟ:Ποιος Γιαννιώτης υποψήφιος πολιτευτής της ΝΔ βρέθηκε προχθες σε εμφυλιακή επέτειο στην Κόνιτσα;

Διαβάστε σε λίγο στο epirusgate:Ποιος Γιαννιώτης υποψήφιος πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε προχθές σε εμφυλιακή επέτειο στην Κόνιτσα;Αποκλειστικές φώτο!!!

Ο Αλ. Παπαδόπουλος πιέζει την Άννα Διαμαντοπούλου να διεκδικήσει την αρχηγία

Στελέχη του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ όπως ο Θεσπρωτός υπερ-υπουργός των Κυβερνήσεων Σημίτη, Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Φλωρίδης βρίσκονται ανάμεσα στα στελέχη που συγκροτούν το επιτελείο της φερόμενης ως υποψήφιας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Άννας Διαμαντοπούλου. Ρόλο παράγοντα έψαχνε ο κυρ-Αλέκος και τον βρήκε στο πλευρό της Αννούλας. Συμβουλάτοράς της το παίζει και δεν θέλει πολύ ακόμη για να την κάψει! Μη σας φανεί παράξενο αν τελικά η Διαμαντοπούλου καταλήξει να γίνει ο θηλυκός Αβραμόπουλος του ΠΑΣΟΚ. Τελικά να δείτε που δεν θα τολμήσει να κατέβει. Απλά μια συμφωνία θα κλείσει με ένα καλό ρολάκι για την ίδια και την ομαδούλα της. Γάτα η Άννα για όσους την ξέρουν από κοντά. Όμως πάει άπατη στα γκάλοπ που παραγγέλνει και γι' αυτό δεν τολμά να τα δημοσιοποιήσει ούτε στα φιλικά (για την ίδια) μέσα του Μπόμπολα
.

Κινητοποίηση στα Γιάννενα ενάντια στις τρομοκρατικές διώξεις συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ

Κινητοποίηση ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων έγινε χτες το πρωί στα Δικαστήρια Ιωαννίνων από το ΠΑΜΕ όπου σύρθηκαν να δικαστούν 4 συνδικαλιστές του για τις κινητοποιήσεις που έγιναν πριν 3 χρόνια από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έξω από το πολυκατάστημα της πολυεθνικής «Τζάμπο» για την υπόθεση της τρομοκρατικής απόλυσης του εργαζόμενου Νίκου Νικολόπουλου. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κατόπιν σχετικής εισαγγελικής εντολής συνελήφθησαν τότε από την αστυνομία που επενέβη για να σπάσει την αλυσίδα πλατιάς ταξικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης μπροστά από τις πύλες της πολυεθνικής «Τζάμπο» που στήθηκε πανελλαδικά σε όλα τα καταστήματα. Οι μηνύσεις που υποβλήθηκαν από την εργοδοσία δεν έχουν αποσυρθεί και εξακολουθούν 3 χρόνια τώρα να βρίσκονται στην αντεργατική της φαρέτρα και να επαναφέρονται κάθε φορά, καταδεικνύοντας ότι η εργοδοσία και το κεφάλαιο συνολικά όχι μόνο δεν παραιτείται, αλλά έχει στην πρώτη γραμμή την προσπάθεια τρομοκράτησης συνδικαλιστών και την επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Πόσο μάλλον σήμερα που σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης επιδιώκουν με τις πλάτες της συγκυβέρνησης να διαμορφώσουν ακόμη πιο φτηνούς εργαζόμενους για να προστατεύσουν και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Η δίκη των 4 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ με τις κατηγορίες κατόπιν σχετικής μηνύσεως που υποβλήθηκε από την εργοδοσία για «διατάραξη οικιακής ειρήνης» και «παράνομη βία» από κοινού αναβλήθηκε τελικά για τις 22 Ιουνίου.

Ο Γιακουμάτος στον ΗΧΩ 102,7 fm

Tην πρόταση ενοικίασης της Ακρόπολης και άλλων αρχαιολογικών χώρων, διατύπωσε χθες ο βουλευτής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος,ο οποίος σε λίγα λεπτά θα μιλήσει στην εκπομπή του δημοσιογράφου Κώστα Πάνου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΗΧΩ 102,7fm των Ιωσννίνων.

Αλλαγή φρουράς στη Δημοτική Κοινότητα Αρταίων

Αλλαγή φρουράς στη Δημοτική Κοινότητα Αρταίων. Στη συνεδρίαση του οργάνου που έγινε τη Δευτέρα, 9-1-2012, νέος Πρόεδρος της Δ.Κ. Αρταίων εκλέχθηκε ο κ. Κώστας Ρίζος και Αντιπρόεδρος ο κ. Δημήτρης Θώδης. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δ.Κ. κ. Βασίλης Γέμος ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία που είχαν ενώ κατέθεσε και επιστολή προς το Συμβούλιο της Δ. Κοινότητας και την οποία κοινοποίησε στο Δήμαρχο και στον πρόεδρο του Δ.Σ. Δ. Αρταίων.

Επιστολή Μιχάλη Παντούλα στο δήμαρχο Πωγωνίου για το κλείσιμο του υποκαταστήματος Παρακαλάμου της Αγροτικής Τράπεζας


Αγαπητέ Δήμαρχε, Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας (2.1.2012) από τον Παρακάλαμο, όπου συμμετείχα σε συνάντηση με φορείς και κατοίκους της κοινότητας με θέμα την αιφνιδιαστική και αδικαιολόγητη απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας να μεταφέρει την έδρα του υποκαταστήματός της από τον Παρακάλαμο στο Καλπάκι, καθώς επίσης της τηλεφωνικής ενημέρωσής σου σχετικά με το περιεχόμενο της επικοινωνίας μου με την Υποδιοικήτρια της Αγροτικής τράπεζας κα Ντίνα Λάζαρη για το ίδιο θέμα (4.1.2012), επιθυμώ να τονίσω τα εξής:
1.Η απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας δεν υπηρετεί το συμφέρον της Τράπεζας και δεν ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Τα στοιχεία κίνησης του υποκαταστήματος Παρακαλάμου διαψεύδουν πανηγυρικά τους εμπνευστές αυτής της απόφασης. Αν κάτι άλλο τους παρακίνησε σε αυτή καλύτερα να το ξεχάσουν.
2.Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα συναντηθώ και προσωπικά με την Υποδιοικήτρια της Αγροτικής Τράπεζας κα Λάζαρη συνεχίζοντας τη συζήτηση, μετά τη τηλεφωνική επαφή που είχα μαζί της.
 3.Αναμένω να επιβεβαιώσει όσα συζητήσαμε και συμφωνήσαμε τηλεφωνικώς και για τα οποία σε κατέστησα αμέσως ενήμερο. Για το περιεχόμενο της συνάντησης αυτής θα έχεις λεπτομερή ενημέρωση.
4.Θα στηρίξω παντοιοτρόπως απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα διαδηλώνει την πλήρη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη αλλαγή της έδρας του υποκαταστήματος Παρακαλάμου, θα ζητά την άμεση ανάκλησή της και θα καθιστά φανερό ότι εμμονή της Αγροτικής Τράπεζας στην υλοποίηση της απόφασης θα σημάνει πλήρη διακοπή των σχέσεων του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής με την Τράπεζα. Αγαπητέ Δήμαρχε, Ζητώ συγγνώμη γιατί η μετάβασή μου σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα μού στερεί τη δυνατότητα να παραστώ αυτοπροσώπως στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρότι το ήθελα πολύ. Είμαι στη διάθεση του Δήμου και της Τοπικής Κοινότητας Παρακαλάμου για κάθε συνεργασία επ' αυτού του θέματος έως την πλήρη ανατροπή της ακατανόητης αυτής απόφασης της Αγροτικής Τράπεζας.

 Εγκάρδια 
Μιχάλης Χρ. Παντούλας

Προσφυγή στο ΣτΕ κατέθεσαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και της Ηπείρου

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν 32 Δικηγορικοί Σύλλογοι, μεταξύ αυτών και της Ηπείρου, σε σύνολο 63 Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας,ζητώντας να επανέλθει το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, αυτό που ίσχυε πριν την απελευθέρωση που επήλθε με το νόμο 3919/2011. Όπως υποστηρίζουν το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη νομολογία (παλαιές αποφάσεις) του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρώην Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) και των ελληνικών δικαστηρίων.
Εξ' άλλου διήμερη αποχή αποφάσισε το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας για τις 9 και 10 Ιανουαρίου 2012.

Η διαλεκτική μετεξέλιξης και κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ

Του Νίκου Κοτζιά
Όταν ένα φαινόμενο, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, βρεθεί σε βαθιά κρίση προκύπτει άμεσα το ερώτημα αν αυτή η κρίση θα εξελιχθεί σε μια εξυγιαντική διαδικασία που θα ενδυναμώσει εκ νέου αυτό το κόμμα, ή θα οδηγηθεί σε μια ιστορικών διαστάσεων αλλαγή όπως υποστηρίζω.

Η γέννηση του ΠΑΣΟΚ και η πορεία μέχρι το 1989
Πολιτικά το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε από δυνάμεις της αντιχουντικής αντίστασης, κύρια από το ΠΑΚ, την προχουντική Ένωσης Κέντρου καθώς και την Δημοκρατική Άμυνα (που στο μεγαλύτερο μέρος της βρέθηκε στην πορεία εκτός ΠΑΣΟΚ). Πρόκειται για δυνάμεις που αυτοπροσδιορίστηκαν ως κεντροαριστερές. Κοινωνικά το ΠΑΣΟΚ στηρίχτηκε σε εκείνους που το ίδιο αποκάλεσε ως «μη προνομιούχους». Τουτέστιν, κοινωνικά στρώματα όπως οι μισθωτά εργαζόμενοι, μικροί και μεσαίοι αγρότες και επιχειρηματίες της πόλης, γενικότερα μικροϊδιοκτήτες.Με τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Στοιχεία του υλοποίησε ως κυβέρνηση στην περίοδο 1981-5 που ήταν και η πλέον γόνιμη κυβερνητική θητεία του. Τότε, εξέφραζε με ιδιαίτερη φροντίδα τα νέα μισθωτά στρώματα, που παραμελούσε το ΚΚΕ και η ανανεωτική αριστερά. Επρόκειτο κύρια για τους εργαζόμενους με ειδίκευση στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε εκείνες τις επιχειρήσεις που αργότερα ονομάστηκαν συνολικά ως ΔΕΚΟ. Να σημειώσω, ότι τα βασικά συνθήματα του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1974-1981, όπως «Αυτοδιαχείριση, Δημοκρατικός Προγραμματισμός και Συμμετοχή» αποτύπωναν τις αγωνίες και ελπίδες αυτών ακριβώς των νέων μισθωτών στρωμάτων.Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία συνδέθηκε με σειρά από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες μη προνομιούχα στρώματα εντάχθηκαν στον κύριο κοινωνικό και πολιτικό ιστό της χώρας. Από την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης μέχρι τα ΚΑΠΗ, και από τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ μέχρι τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, όλα αυτά τα μέτρα συνέβαλαν σε μια τέτοια κατεύθυνση. Η επόμενη κυβερνητική περίοδο του ΠΑΣΟΚ (1985-9) άντλησε ως ένα βαθμό συναίνεση, από την συγκρότηση ενός έστω και ατελούς κοινωνικού κράτους σε συνδυασμό με έναν πατριωτικό Λόγο. Συνολικότερα, με τις μεταρρυθμίσεις και τον Λόγο που εκφωνούσε το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ογδόντα, ενίσχυσε τους δεσμούς του με τους «μη προνομιούχους».


Η αλλαγή στο διάστημα 1995-2005
Στην περίοδο, ανάμεσα στο 1974 και το 1993/6, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που στήριζαν το ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκαν κοινωνικά προς τα πάνω. Αποκτήσαν ευκολότερη πρόσβαση στην κοινωνική περίθαλψη και την μόρφωση. Εντάχθηκαν μαζικά στους κρατικούς μηχανισμούς και κατέλαβαν θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, ακόμα και σε υψηλές βαθμίδες. Τμήματα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, χάρη στη μακρά διακυβέρνηση της χώρας από το Κίνημα, απέκτησαν πρόσβαση στις κυρίαρχες ομάδες της χώρας. Ανέπτυξαν μαζί τους, κοινωνικές, αλλά και οικονομικές σχέσεις, έστω και αυτές ήταν συχνά άτυπες.Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ ενίσχυσε τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την οποία, όμως, δεν αναπτύχθηκαν ουσιαστικοί μηχανισμοί αυτοελέγχου. Η έλλειψη αυτή, μαζί με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αποτέλεσαν θεμέλια μιας πιο γενικευμένης αρπαχτής και διάδοσης προς τα κάτω της διαφθοράς που παλαιότερα είχε συστηματική παρουσία μόνο στις «κορυφές» και στις «παρυφές» της κοινωνίας.Όλα τα πιο πάνω γεγονότα, αποτέλεσαν αιτία θεμελιακών αλλαγών στη θέση ισχυρών τμημάτων της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των πολιτικών εκπροσώπων τους. Μεγάλα τμήματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκαν σε πιο «πλούσιες περιοχές» διαβίωσης. Επαψαν να ζουν σε φτωχογειτονιές. Άρχισαν να στέλνουν μαζικά πλέον τα παιδιά τους σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ή και στο εξωτερικό. Διασφάλισαν υψηλότερα εισοδήματα και κάποιοι έκαναν και περιουσίες. Αρκετοί συνδικαλιστές εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ μπήκαν σε τροχιά μεταμόρφωσής τους σε κλασσικού τύπου «εργατική αριστοκρατία» και μυστικοδιαβουλεύσεων με την εργοδοσία. Απέκτησαν δε έναν τρόπο ζωής που είχε μεγάλες αποστάσεις από την καθημερινότητα των μισθοσυντήρητων, των ανέργων, των φτωχών.


Η ιστορία είναι παράδοξη και αντιφατική
Το παράδοξο της ιστορίας ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τις όποιες επιτυχίες του, γιατί δεν προφυλάχτηκε το ίδιο από τις «συνέπειές τους». Στην κοινωνία και στην πολιτική, συνδικαλιστική και κοινωνική εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ένα μεγάλο ρήγμα και διαμορφώθηκαν δύο τμήματα με διαφορετικές κοινωνικές αναφορές. Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία του κόσμου του ΠΑΣΟΚ παρέμενε προσδεμένο σε παλιά συνθήματα και κατά κανόνα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, ακόμα και προβλήματα επιβίωσης. Εξακολουθούσε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κυρίαρχο σύστημα με καχυποψία και να είναι εχθρικό προς τη διαπλοκή και τον ραγιαδισμό έναντι των ξένων. Αντίθετα, κατά διαστήματα, άλλα τμήματα, καλυτέρεψαν κατά πολύ τον τρόπο ζωής και το επίπεδο των εισοδημάτων τους. Βρέθηκαν σε ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον. Εκείνο που πλέον αποζητούσαν ήταν η αναγνώριση και η αποδοχή από αυτό το περιβάλλον της «υψηλής κοινωνίας» που εξακολουθούσε και εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει ως «υπάλληλους» και «νεοφερμένους». Η αγωνία πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα επαγγελματιών της πολιτικής, όπως είναι πολλοί υπουργοί του, ήταν και είναι η ένταξή τους όχι πια στο κοινωνικό γίγνεσθαι όπως γινόταν στην δεκαετία 1974-1984, αλλά στην κορυφή του συστήματος. Ο τρόπος ζωής τους διαφέρει, πλέον, ριζικά από το πλειοψηφικό κομμάτι του λαϊκού ΠΑΣΟΚ.Μέσα από αυτό το παράδοξο και αντιφατικό παιχνίδι των επιτυχιών του ΠΑΣΟΚ, το τελευταίο διαχωρίστηκε στα δύο. Σε ένα ΠΑΣΟΚ που οι κυρίαρχες δυνάμεις αντιπαθούσαν και αντιπαθούν, που διατήρησε την λαϊκότητά του και σε ένα ΠΑΣΟΚ που νιώθει ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί σε μια νεοφιλελεύθερη γραμμή. Το τελευταίο εγκατέλειψε καθετί το λαϊκό, ενώ υποκλίθηκε στα συνθήματα του νεοφιλελευθερισμού. Αυτά εξέφραζαν σε μεγάλο βαθμό τις νέες αντιλήψεις αυτού του δεύτερου ΠΑΣΟΚ. Αντιλήψεις που απέρρεαν από την καινούργια πολιτική και κοινωνική θέση.Τέλος, το κύριο ήταν, ότι τα «εκσυγχρονιστικά τμήματα» του ΠΑΣΟΚ, αντιλήφτηκαν την άνοδο στη νέα κοινωνική θέση τους, όχι ως προϊόν κοινωνικών αγώνων, αλλά ως αποτέλεσμα ατομικών στρατηγικών και επιλογών. Με ένα τέτοιο σκεπτικό, πέρασαν σε γραμμές άρνησης της συλλογικότητας, της κοινωνικής δράσης και αντιπαράθεσης, κατά προέκταση του ίδιου του κοινωνικού κράτους, και μετακινήθηκαν στις συνταγές του κυρίαρχου στην Ευρώπη νεοφιλελευθερισμού. Σήμερα πιστεύουν, πλέον, ότι οι πολιτικές λύσεις δεν βρίσκονταν στους κοινωνικούς αγώνες και σε μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, αλλά σε αλλαγές που θα στηρίζονταν και θα στήριζαν «το ατομικό ταλέντο», την «απαλλαγή» του πολίτη από το (και κοινωνικό) κράτος. Ταυτίζουν δε, το δημόσιο συμφέρον με την επιχειρηματικότητα και την διαμόρφωση πλαισίων μη ελέγχου του μεγάλου κεφαλαίου. Εκαναν, δηλαδή, μια στροφή, στην οποία υπήρξαν ακόμα και σπέρματα αποδοχής της πρωτοκαθεδρίας των έξω συμφερόντων έναντι των εσωτερικών. Επρόκειτο για μια θεμελιακή μετακίνηση απόψεων και πολιτικών που είχε ως υλική βάση της, τις διαφοροποιήσεις της ίδιας της κοινωνίας και τα συμφέροντα μικρής μερίδας επαγγελματιών πολιτικών με φεουδαρχική νοοτροπία. Πολιτικών που έκαναν καριέρα μέσα από το ΠΑΣΟΚ και εντάχθηκαν στο σύστημα και τις λογικές του. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν υπουργοί μέσα στην κυβέρνηση, που ουσιαστικά ουδέποτε δούλεψαν εκτός της πολιτικής, ενώ στην ίδια την πολιτική έδρασαν πάντα έχοντας κατά νου επιχειρηματικά συμφέροντα και αντιλήψεις.Όταν ήρθε η κρίση λοιπόν, υπήρχε ήδη ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ που ήταν έτοιμο να υπηρετήσει την πολιτική αντίληψη και τα κοινωνικά συμφέροντα του υπό διαμόρφωση τότε Κόμματος του Μνημονίου. Σε αυτή την ετοιμότητα πρωτοστάτησε ο Γ.Παπανδρέου, ο οποίος το 2007 στηρίχθηκε στο λαϊκό ΠΑΣΟΚ για να επιβληθεί στο ΠΑΣΟΚ των νεοφιλελεύθερων συνταγών και κατόπιν, από το 2009, εξυπηρέτησε τα νεοφιλελεύθερα συμφέροντα ενάντια στην βάση που τον είχε στηρίξει. Σε αυτή τη βάση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο διάστημα2009-2011 συναποτελείτο στο μεγαλύτερο τμήμα της από ανθρώπους που ανήκουν στο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που βλέπει σε όλα τα προβλήματα «ατομικές λύσεις», θεωρεί τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα ως τα ορθά συμφέροντα και τον ξένο παράγοντα ως τον ζηλευτό φορέα. Αυτό το κομμάτι του ΠΑΣΟΚ από κοινωνικής και ψυχολογικής σκοπιάς, δεν είχε κανένα πρόβλημα να υπηρετήσει και να ταυτίσει τις απαιτήσεις του ξένου παράγοντα με τις ίδιες τις ανάγκες της Ελλάδας.Αυτή η εσωτερική διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ, που οφείλεται σε ιστορικές και κοινωνικές αλλαγές, είναι το θεμέλιο αλλαγής του πολιτικού σκηνικού στη χώρα.

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων για την εξαγορά της ΖΩΔΩ

Ο καιροσκοπισμός και η μικροκομματική υποκρισία του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτεται με την υπόθεση του εργοστασίου ζωοτροφών ΖΩ.ΔΩ.
Αντιτάχθηκε με όλες του της δυνάμεις στην εξαγορά της πρώην ΕΛΒΙΖ από τη ΔΩΔΩΝΗ, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2009 επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας και η οποία είχε ως σκοπό την περαιτέρω καθετοποίηση της παραγωγής των τυροκομικών και γαλακτοκομικών της προϊόντων.Στη συνέχεια, μόλις το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, οδήγησε τη ΖΩΔΩ με τις επιλογές του και την ανικανότητά του στην απαξίωση και σε διακοπή της λειτουργίας της, παρά το γεγονός ότι ήταν κερδοφόρα.Σήμερα φανερώνεται η μεθόδευση. Η ελεγχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα εμφανίζεται ως υποψήφιος αγοραστής της ΖΩΔΩ, ώστε να καθετοποιήσει δήθεν την παραγωγή του γάλακτος. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. -Πού θα βρουν τα λεφτά για να την αγοράσουν; -Πώς θα διοικήσουν τη ΖΩΔΩ όταν απέτυχαν να το κάνουν δέκα μήνες πριν; -Ποιοι θα είναι οι πραγματικά ωφελημένοι από αυτό το ξεπούλημα; Πάντως όχι οι παραγωγοί.Η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται για την τύχη της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ και των παραγωγών, ενώ το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται για τον έλεγχο της Διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας.


ΝΟΔΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αναβάλλονται οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 23 Ιανουαρίου, διαδικασία εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ιωάννης Γεροθανάσης ενημέρωσε εγγράφως τον Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη για την αναβολή των εκλογών, αναφέροντας ως λόγο αναβολής τη μη έγκαιρη έγκριση από το Πρυτανικό Συμβούλιο των εκλογικών καταλόγων.Η νέα ημερομηνία εκλογών θα οριστεί 20 ημέρες μετά την παραλαβή των επικυρωμένων από το Πρυτανικό Συμβούλιο εκλογικών καταλόγων των μελών ΔΕΠ», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γεροθανάσης.Σε ανακοίνωσή του ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σημειώνει ότι το Πρυτανικό Συμβούλιο είχε ζητήσει εγκαίρως από το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίσεις ως προς τους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίες ακόμη δεν δόθηκαν.Ο κ. Αλμπάνης αναφέρεται ακόμη στην επικείμενη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας στην οποία όπως σημειώνει «θα συζητηθούν θέματα που άπτονται του χρονοδιαγράμματος των μεταβατικών διατάξεων του Νόμου, αλλά και για τη διασφάλιση της Νομιμότητας». Με βάση αυτά τα γεγονότα το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έγκριση των εκλογικών καταλόγων και να ζητήσει την αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη μελών του πρώτου Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Εξοικονομώ» στο Δημαρχείο

ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
Μια καλή ευκαιρία να «ρίξει» το κόστος της θέρμανσης των δημοτικών κτιρίων με την επιλογή εναλλακτικών συστημάτων ενέργειας έχει ο δήμος Ιωαννιτών μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ ΟΤΑ» που συγχρηματοδοτείται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).Ο δήμος Ιωαννιτών είναι ένας από τους 106 δήμους που πήραν το «πράσινο φως» να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ κατά την αξιολόγηση των προτάσεων που έγιναν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ). Η υπουργική απόφαση έγκρισης των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης εκδόθηκε χτες. Από τις 191 προτάσεις πρώην καποδιστριακών δήμων που κατατέθηκαν, αξιολογήθηκαν θετικά 106 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 83,4 εκ. ευρώ. Από την Ήπειρο, προτάσεις είχαν καταθέσει και οι τέσσερις μεγάλοι δήμοι (το πρόγραμμα αφορούσε αστικούς δήμους, με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων). Το «ναι» πήραν μόνο οι δήμοι Ιωαννιτών και Ηγουμενίτσας. Για όσους δήμους απορρίφθηκαν, αναμένεται η έκδοση νέας προκήρυξης.Για τον δήμο Ιωαννιτών λοιπόν εγκρίνεται κονδύλιο 1 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από τα πληθυσμιακά δεδομένα (βάσεις της απογραφής του 2001). Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την ένταξη στο ΕΣΠΑ είναι να καλύψει ο Δήμος την ιδία συμμετοχή που προβλέπεται, σε ποσοστό 30%, δηλαδή να βρει 300.000 ευρώ.Η σχετική απόφαση για τη διεκδίκηση του προγράμματος είχε ληφθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2009. Ο φάκελος, σύμφωνα με την προκήρυξη, κατατέθηκε το καλοκαίρι του ιδίου χρόνου. Η διαδικασία της αξιολόγησης κράτησε πάνω από δύο χρόνια. Τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση το υπουργείο Περιβάλλοντος την έχει δικαιολογήσει ποικιλοτρόπως: τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου του προγράμματος, εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης στου ΟΤΑ, συγκρότηση μητρώου αξιολογητών κ.λπ.Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» στους Δήμους αφορά λοιπόν την εφαρμογή δράσεων και αποδεδειγμένων καλών πρακτικών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον, με έμφαση στον κτιριακό τομέα (δημοτικά κτίρια) και την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων. Δευτερευόντως, οι Δήμοι μπορούν να επέμβουν στον τομέα των δημοτικών μεταφορών και στις ενεργοβόρες δημοτικές εγκαταστάσεις, μέσω της υλοποίησης τεχνικών παρεμβάσεων και δράσεων ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης πολιτών, τοπικής αυτοδιοίκησης, εταιρειών και φορέων. Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και το ισχυρότερο όπλο κατά της κλιματικής αλλαγής.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των γονέων και των παιδιών, σε θέµατα που αφορούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο αποτελεί αντικείμενο ηµερίδων,
που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στην Ηγουμενίτσα και την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας µε την συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τους αντίστοιχους Δήμους. Στόχος είναι η ενημέρωση ευαίσθητων κοινωνικών οµάδων για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, καθώς αυτό θεωρείται µονόδροµος για όλες τις κοινωνίες, ενώ η εξοικείωση του κοινού µε την συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη.

15.000 ευρώ η λεία

Περισσότερες από 15.000 ευρώ είναι η λεία της ληστείας που σημειώθηκε σήμερα νωρίς το πρωί,στο υποκατάστημα της Εμπορική Τράπεζας,που βρίσκεται στην οδό Ιωαννίνων 7 στην Ανατολή.Στο υποκατάστημα εισέβαλε άγνωστος ένοπλος άνδρας,γύρω στα 45,ο οποίος με την απειλή όπλου απέσπασε το συγκεκριμένο ποσό και στη συνέχεια-ίσως  με την βοήθεια συνεργού του- εξαφανίστηκε.

Παραμένει ακόμη, χωρίς πόρτες ασφαλείας το υποκατάστημα της Εμπορικής στην Ανατολή!!!

Το πάθημα του 2009 δεν έγινε μάθημα 

Οι γυάλινες πόρτες ασφαλείας που για πολλούς ήταν και παραμένει η αχίλλειος πτέρνα του συγκεκριμένου υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας,παραμένουν ως έχουν χωρίς ακόμα,παρά το γεγονός πως στο συγκεκριμένο υποκατάστημα,είχε σημειωθεί ένοπλη ληστεία στις 30 Ιουλίου του 2009.Στο μυαλό των υπαλλήλων της τράπεζας οι μνήμες παραμείναν από τότε έντονες, όπως και η αμφιβολία για το κατά πόσο ένα σύστημα θυρών ασφαλείας αποτρέπει από μόνο του τους επίδοξους ληστές...

Ένοπλη ληστεία στη Εμπορική Τράπεζα στην Ανατολή Ιωαννίνων

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στο υποκατάστημα της Εμπορικής τράπεζας στην Ανατολή Ιωαννίνων.Στην Τράπεζα που βρίσκεται στην οδό Ιωαννίνων 7,εισέβαλαν-σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες-2 ένοπλοι και με την απειλή όπλου απέσπασαν άγνωστο μέχρι στιγμής ποσό και εξαφανίστηκαν.

Νομιμοποιείται πολιτικά ο ΦΟΔΣΑ


Στην πολιτική νομιμοποίηση των υφιστάμενων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, μέχρι να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα και να αναλάβουν οι νέοι ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο Περιφέρειας, στοχεύει το υπουργείο Εσωτερικών.Σε κατεπείγον πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών εντάχθηκε σειρά ρυθμίσεων του ΥΠΕΣ για την οικονομική εξυγίανση των δήμων και περιφερειών και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ρύθμιση για τους ΦΟΔΣΑ.Έτσι οι δήμοι καλούνται να ορίσουν τους αντιπροσώπους τους για τα διοικητικά συμβούλια των Συνδέσμων ή ανωνύμων εταιρειών μέσα σε 20 μέρες από τη δημοσίευση του νόμου.Πρακτικά, για το νομό Ιωαννίνων που έχει τεθεί μείζον ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης του υφιστάμενου Αναγκαστικού Συνδέσμου, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει λύσεις στο πρόβλημα με την λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, στην προώθηση των σταθμών μεταφόρτωσης που λείπουν και όχι μόνο, αφού η υπάρχουσα διοίκηση ουσιαστικά δεν μπορεί να παίξει το ρόλο της.Κι αυτό από το γεγονός ότι αιρετοί που μετέχουν, είτε δεν έχουν επανεκλεγεί, είτε δεν τυγχάνουν της αποδοχής των εκλεγμένων στους νέους δήμους.Πόσο μάλλον που εξαρχής έλειπε η πολιτική νομιμοποίηση αφού στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο είχε διοριστεί η διοίκηση από τον τότε ΓΓΠΗ Δημήτρη Πανοζάχο, δεν αντικαταστάθηκε και ουδέποτε η πλειοψηφία των αντιπροσώπων αποδέχθηκε αυτή την κατάσταση.Είναι γνωστά τα τραγελαφικά που συνέβησαν (η φωτογραφία από τις επεισοδιακές εκλογές) στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου στο Πνευματικό Κέντρο Κρυφοβού...όταν ήρθαν, σχεδόν, στα χέρια οι αυτοδιοικητικοί.

Πολλές εκκρεμότητες
Ο υπάρχον ΦΟΔΣΑ έχει την ευθύνη να λειτουργήσει τον ΧΥΤΑ Ελληνικού ο οποίος μέχρι τον Μάιο λειτουργεί με την εξάμηνη προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε ο Φορέας με το δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια με τον ανάδοχο του ΧΥΤΑ και ουσιαστικά ο δήμος Ιωαννιτών έχει την «ευθύνη» για το εξάμηνο της λειτουργίας.Η χωματερή Δουρούτης έκλεισε οριστικά και αποκαθίσταται και για την συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ μετά την λήξη της υφιστάμενης, η διαδικασία για νέα σύμβαση με ανάδοχο μπλοκαρίστηκε πρόσφατα από δήμους οι οποίοι ζητούσαν πολιτική νομιμοποίηση του ΦΟΔΣΑ.Δηλαδή να μην προχωρήσει με την σημερινή διοίκηση σε νέα σύμβαση με ιδιώτη, αν και φαντάζει δύσκολο να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ από τον ίδιο το ΦΟΔΣΑ, έστω κι αν η προμήθεια των μηχανημάτων προχωρά. Απλά οι αυτοδιοικητικοί και ορθώς θέλουν να έχουν εκείνοι την πρωτοβουλία της επιλογής.Νέος διαγωνισμός για την μετά τον Μάιο λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού και με ποιο χρονικό όριο η ανάθεση ή όχι, θα αποφασίσει το νέο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα, από αντιπροσώπους των οκτώ σημερινών δήμων και όχι των 41 ΟΤΑ του «Καποδίστρια».

Πως θα οριστούν οι αντιπρόσωποι 
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο, τα δημοτικά συμβούλια εντός είκοσι ημερών από την δημοσίευση του νόμου ορίζουν αντιπροσώπους των δήμων στα διοικητικά συμβούλια των υφισταμένων Φορέων Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων. Τα διοικητικά συμβούλια των υφισταμένων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων συγκροτούνται εντός τριάντα ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος. Κάθε δήμος ορίζει αριθμό αντιπροσώπων ίσο με το άθροισμα των αντιπροσώπων που είχαν ορίσει οι δήμοι ή κοινότητες από την συνένωση των οποίων ιδρύθηκε σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν.3852/2010. Όταν ο αριθμός των αντιπροσώπων είναι μεγαλύτερος από δύο ένας τουλάχιστον εκλέγεται από την μειοψηφία. Από τους πέντε αντιπροσώπους και άνω δύο τουλάχιστον εκλέγονται από την μειοψηφία. Ως προς τον αριθμό των αντιπροσώπων ισχύει όμως ο αριθμός που προέκυπτε από τους πρώην ΟΤΑ που τώρα είναι δημοτικές ενότητες και συνεπώς το κάθε δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να ορίσει τόσους αντιπροσώπους όσους αντιστοιχούν στο σύνολο των αντιπροσώπων των ΟΤΑ που συγχωνεύθηκαν.

Οι 43 αντιπρόσωποι από τους οκτώ δήμους του νομού 
Οι 28 δήμοι και οι 13 κοινότητες του νομού, πριν τον «Καλλικράτη» όριζαν συνολικά 43 αντιπροσώπους στο διοικητικό συμβούλιο του Αναγκαστικού Συνδέσμου (είχε συγκροτηθεί τέτοιος επειδή η αυτοδιοίκηση δεν ανταποκρίνονταν) και ο ίδιος αριθμός προβλέπεται και τώρα. Πλην του παλιού δήμου Ιωαννιτών που όριζε 3 αντιπροσώπους όλοι οι υπόλοιποι ΟΤΑ είχαν από έναν αντιπρόσωπο. Με τον «Καλλικράτη» ο δήμος Ιωαννιτών θα ορίσει 8 αντιπροσώπους, δηλαδή τους 3 που είχε ο παλιός δήμος και από έναν οι πέντε δημοτικές ενότητες-πρώην δήμοι Παμβώτιδας, Ανατολής, Μπιζανίου και Περάματος και η κοινότητα Νήσου. Από τους 8 οι δυο θα προέρχονται από τη μειοψηφία. Ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων που φιλοξενεί τον ΧΥΤΑ, θα έχει 7 αντιπροσώπους, όσοι και οι ΟΤΑ που συνενώθηκαν (πρώην δήμοι Πραμάντων, Τζουμέρκων, Κατσανοχωρίων και οι πρώην κοινότητες Ματσουκίου, Καλλαριτών, Συρράκου και Βαθυπέδου). Ακολουθεί ο δήμος Πωγωνίου με 6 αντιπροσώπους, έναν από τους πρώην δήμους Καλπακίου, Δελβινακίου, Άνω Καλαμά και Άνω Πωγωνίου και από τις πρώην κοινότητες Λάβδανης και Πωγωνιανής. Με 5 αντιπροσώπους θα μετέχει ο δήμος Ζαγορίου, οι τρεις από τους πρώην δήμους Κεντρικού και Ανατολικού Ζαγορίου και Τύμφης και δυο από τις πρώην κοινότητες Παπίγκου και Βοβούσας. Και ο δήμος Ζίτσας θα έχει 5 αντιπροσώπους, από τους πρώην δήμους Πασσαρώνας, Εκάλης, Ευρυμενών, Ζίτσας και Μολοσσών. Ο δήμος Κόνιτσας θα ορίσει κι αυτός 5 αντιπροσώπους, δυο από τους πρώην δήμους Κόνιτσας και Μαστοροχωρίων και από τις πρώην κοινότητες Διστράτου, Αετομηλίτσας και Φούρκας. Με 4 αντιπροσώπους ο δήμος Δωδώνης, όσοι και οι δήμοι που συνενώθηκαν, δηλαδή, Αγίου Δημητρίου, Δωδώνης, Σελλών και Λάκκας Σουλίου. Τέλος, ο δήμος Μετσόβου έχει τη μικρότερη αντιπροσώπευση με 3, από τους πρώην δήμους Μετσόβου και Εγνατίας και την πρώην κοινότητα Μηλιάς.

Η έδρα του ΦΟΔΣΑ; 
Η έδρα του Αναγκαστικού Συνδέσμου δεν αναμένεται να αλλάξει τώρα, αφού πρόκειται για μεταβατική περίοδο μέχρι να ιδρυθεί ο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου. Είχε οριστεί ως έδρα η Αγία Κυριακή, έδρα του πρώην δήμου Αγίου Δημητρίου και σήμερα του δήμου Δωδώνης, δεδομένου ότι ο φιλοξενών τον ΧΥΤΑ, πρώην δήμος Κατσανοχωρίων (και νυν δήμος Βορείων Τζουμέρκων) δεν ενδιαφερόταν για την έδρα, αλλά για να μην κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. Η... μάχη για την έδρα του νέου ΦΟΔΣΑ Ηπείρου θα γίνει στη πορεία, αφού ήδη ο δήμος Δωδώνης στον οποίο φαίνεται ότι καταλήγει το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων έθεσε ως όρο και αυτό.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΛΜΠΑΝΗΣ:"Σε καλό κλίμα η συνάντηση για το θέμα της επίλυσης των προβλημάτων των πανεπιστημίων"

Να προχωρήσουν άμεσα στην προκήρυξη εκλογών των μελών των Συμβουλίων Διοίκησης κάλεσε σήμερα η υπουργός Παιδείας τα Πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι "πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση του νόμου σε όλα τα επίπεδα"."Ο νόμος έχει, ήδη, υλοποιηθεί από συγκεκριμένα Ιδρύματα, άρα, μπορεί να υλοποιηθεί και από τα υπόλοιπα" είπε η κ. Διαμαντοπούλου μετά τη συνάντηση που είχε με την ΟΛΜΕ, φροντίζοντας να επισημάνει ότι την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο αναπληρωτής υπουργός της ΝΔ κ. Αρβανιτόπουλος.Ας σημειωθεί ότι ορισμένα Πανεπιστήμια έχουν ορίσει ημερομηνία εκλογών τον Φεβρουάριο, όμως η προθεσμία του υπουργείου Παιδείας λήγει στις 15 Ιανουαρίου και μέχρι τότε δεν θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο, το οποίο συνδέει τη χρηματοδότηση με την εφαρμογή του νόμου.Πολλοί απο τους πρυτάνεις χαρακτήρισαν τις δηλώσεις Διαμαντοπούλου ως "τελεσίγραφο", ενώ ελάχιστα μόνο ΤΕΙ έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση.Το θέμα συζητήθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση του διευρυμένου προεδρείου της συνόδου των πρυτάνεων με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος άκουσε τις θέσεις τους και ζήτησε ένα περιθώριο χρόνου μέχρι την Τετάρτη ώστε να καταληξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση προς τα πανεπιστήμια για απεμπλοκή απο την κρίση."Αποκατάσταση της νομιμότητας" στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και της δημοκρατικης ομαλοτητας, ζήτησαν από την πλευρά τους οι πρυτάνεις, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να κάνουν σχεδιασμό για την ερχόμενη χρονιά με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.Στο ότι περιμένουν να ληφθεί πρωτοβουλία για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, προτείνοντας λύσεις για εκείνα τα πανεπιστήμια που δεν θα έχουν συμβούλια διοίκησης ως τις 15 Ιανουαρίου στάθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προεδρεύων της συνόδου. "Συνεχίστηκε σε καλό κλίμα το θέμα της επίλυσης των προβλημάτων των πανεπιστημίων" δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης στο τέλος της συζήτησης.Ο κ. Αλμπάνης συνέχισε λέγοντας:"Είπαμε να ξεμπλοκαριστεί το ζήτημα του προϋπολογισμού από τις εκλογές των μελών των συμβουλίων.Περιμένουμε να ληφθεί πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα".Νέα συνάντηση αναμένεται να έχουν οι πρυτάνεις τις επόμενες ημέρες.