Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κινδυνεύει να ακυρωθεί το Ρυθμιστικό

Τις προοπτικές θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο Σταύρος Καλογιάννης με τους κατοίκους Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Ιωαννιτών που επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Ειδικότερα, στο Σταυράκι, τα Μάρμαρα, την Ανατολή αφού άκουσε τα δικαιολογημένα παράπονα των κατοίκων για τη στασιμότητα του Ρυθμιστικού ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε επί 2 ½ χρόνια οι διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) στάθηκαν ανίκανες να προχωρήσουν στη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου, το οποίο είχαμε παραδώσει έτοιμο το καλοκαίρι του 2009.Οι συνεχείς διαβεβαιώσεις των εκάστοτε Υπουργών στις δεκάδες Ερωτήσεις μου, Αναφορές και εισηγήσεις μου στη Βουλή αποδείχθηκαν ψεύτικες.Εν τω μεταξύ, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, έχουν εκδοθεί διάφοροι νόμοι, όπως αυτός για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, οι οποίοι πρέπει να ενσωματωθούν στο Ρυθμιστικό. Προωθούνται επίσης ρυθμίσεις οι οποίες κινδυνεύουν να ακυρώσουν τη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού. Αναφέρομαι στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που βρίσκεται σε διαβούλευση και αφορά τις χρήσεις γης. Εάν υποχρεωθούν το Ρυθμιστικό Σχέδιο και τα Γενικά πολεοδομικά Σχέδια όλων των πρώην Δήμων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (Ιωαννιτών, Ανατολής, Παμβώτιδας, Περάματος, Πασσαρώνας) να συμμορφωθούν με το νέο Προεδρικό Διάταγμα, είναι βέβαιο ότι θα αναγκαστούν οι σημερινοί Καλλικρατικοί Δήμοι Ιωαννιτών και Ζίτσας να ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες πολεοδομικού σχεδιασμού σχεδόν από την αρχή.Αποκλείεται δηλαδή να κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία πολεοδόμησης και επέκταση σχεδίων στους οικισμούς του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων τα επόμενα χρόνια».Ο Σταύρος Καλογιάννης τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε επίσης Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Ζίτσας, ενώ, όπως κάθε χρόνο, συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον Αγιασμό των υδάτων, τα Θεοφάνεια στη Βροσίνα. 

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ξεκινάνε το Σάββατο οι εκπτώσεις

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, με τον εμπορικό κόσμο να προσδοκά στην αναθέρμανση της αγοράς.

Συνέντευξη Περιφερειάρχη για τις έρευνες ανεύρεσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου

Οι ανακοινώσεις του Υφυπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτηγια τη διεξαγωγή ερευνών για ανεύρεση πετρελαίου στην περιοχή Νεγράδων Δήμου Πωγωνίου, είναι προς τη θετική κατεύθυνση, δήλωσε σήμερα μιλώντας στον Δημοτικό Τηλεοπτικό Σταθμό tv100 της Θεσσαλονίκης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.«Θέλουμε ωστόσο, πρόσθεσε, πολύ δουλειά ακόμη. Υπάρχει ένα πέπλο σιωπής από την γεώτρηση που είχε γίνει πριν λίγα χρόνια, όταν η τότε εταιρία έφυγε νύχτα, χωρίς καμία εξήγηση, κι αυτό μας κάνει να κρατάμε μικρό καλάθι. Θέλουμε, εδώ και τώρα, αποφασιστικότερες παρεμβάσεις, γιατί η πατρίδα μας βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Μάθαμε όλα τα πράγματα να τα αφήνουμε για το μέλλον, μέλλον όμως δεν θα υπάρξει αν δεν ασχοληθούμε και με το υπέδαφος».Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα ευεργετικά αποτελέσματα που θα έχει για την Ήπειρο η χρήση του Φυσικού Αερίου, τονίζοντας τα εξής:«Η Ήπειρος στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ορεινή. Είμαστε μια περιοχή στην οποία επικρατεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα δριμύ ψύχος. Ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει στα ορεινά και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της θέρμανσης με τις συντάξεις των 300-400 ευρώ. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος, που μας ενδιαφέρει τα μέγιστα η διέλευση και διανομή Φυσικού Αερίου και για αυτό είχαμε πολλές φορές συνεργασία με τον Υφυπουργό κ. Μανιάτη».Τέλος,τόνισε ότι παράλληλα με τις έρευνες για πετρέλαιο στις Νεγράδες πρέπει να προχωρήσουν και οι έρευνες για φυσικό αέριο στο Ιόνιο πέλαγος, αντιπαραθέτοντας την ταχύτητα με την οποία κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση οι Αλβανοί γείτονες μας στην περιοχή Φίερι – Πατός, που έθεσαν σε δεύτερη μοίρα την εξόρυξη πετρελαίου: «Είμαστε υπέρμαχοι της πράσινης ενέργειας, η οποία μπορεί να λύσει το πρόβλημα της χώρας μας και ύστερα για ο, τιδήποτε άλλο», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Εμφανίστηκε ο Κεϊτά στα Γιάννενα!

Η απόφαση του Γιώργου Χριστοβασίλη να κινηθεί νομικά κατά του Πολ Κεϊτά, για την αδικαιολόγητη απουσία του από τις τελευταίες προπονήσεις του ΠΑΣ, καθώς επίσης και η προσφυγή στην UEFA με σκοπό ακόμα και την διακοπή του συμβολαίου του, φαίνεται πως έπιασαν τόπο και ο παίκτης εμφανίστηκε στα Γιάννενα.

Διήμερη αποχή των δικηγόρων της Άρτας

Διήμερη αποχή αποφάσισε το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας για τις 9 και 10 Ιανουαρίου 2012. Ειδικότερα και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, σε έκτακτη συνεδρίασή του την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012 αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω: 1. Καταδικάζει την εκ νέου προσπάθεια των αρμοδίων υπουργών να τροποποιήσουν, επτά (7) μήνες μετά την ψήφισή του το Ν. 3919/2011, υπαναχωρώντας διαρκώς και με διάφορες συνεχείς και κλιμακούμενες μεθοδεύσεις, ως δεν αρμόζει σε κράτος δικαίου, των νομοθετημένων περί της λειτουργίας των δικηγορικών εταιριών και των δικηγορικών συλλόγων. Οι σπασμωδικές κινήσεις των κυβερνώντων τη χώρα είτε αποτελούν απαιτήσεις της τρόϊκας είτε άλλων εξωθεσμικών παραγόντων, χωρίς να λαμβάνεται ουδόλως υπόψη η γνώμη των θεσμικών οργάνων του δικηγορικού σώματος, έχουν ως άμεση στόχευση τις χιλιάδες των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, τους οποίους θα οδηγήσουν στην πλήρη πλέον εξαθλίωση και στο κλείσιμο των γραφείων τους επ’ ονόματι μια ψευδεπίγραφης «απελευθέρωσης», η οποία ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει τη δημιουργία των επιθυμωμένων καρτέλ στο χώρο της δικαιοσύνης, με αναπόφευκτη συνέπεια το απαγορευτικό κόστος για τον πολίτη και την άνευ προηγουμένου δυσλειτουργία της. Η εισαγωγή και νέων διατάξεων, εσπευσμένα, κρυφίως και πέραν όσων το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε για υποτιθέμενο διάλογο, που αφορούν τις δικηγορικές εταιρίες, τη διαφήμιση των δικηγόρων και την ύπαρξη των Δικηγορικών Συλλόγων και μάλιστα αρχικά επιχειρούμενη να περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αποδεικνύει άνευ άλλου ότι η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, που καταδίκασε τους πολίτες της χώρας στην ανέχεια, αδιαφορεί πλήρως και για τη δικαιοσύνη. Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι κάθε προσπάθεια αυτής της μορφής μας βρίσκει καθολικά και αγωνιστικά απέναντί τους.
2. Κηρύσσει αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας την Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012.Η αποχή αφορά τις παραστάσεις ενώπιον των Δικαστηρίων κάθε βαθμού ως και ενώπιον κάθε άλλης Διοικητικής Αρχής, που συνεδριάζει ως επιτροπή ή συμβούλιο.
3. Άδεια παράστασης θα χορηγείται στις περιπτώσεις: α) Αυτοφώρων, β) Συμπλήρωσης ορίου προσωρινής κράτησης, γ) Παραγραφής, δ) Προθεσμίας και ε) Αναστολής πλειστηριασμού.
4. Τις εργάσιμες ημέρες και από ώρα 09:00 έως 10:00 θα συνεδριάζει στα γραφεία του Συλλόγου τριμελής επιτροπή χορήγησης αδειών.

Πρωτοχρονιά στα Θεοδώριανα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας

Πρωτοχρονιά στα Θεοδώριανα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Θεοδωριανιτών Άρτας «Οι Ορεινοί». Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Τα Θεοδώριανα και το Πάρκο Χειμερινών Δραστηριοτήτων στο "Λιβάδι" Θεοδωριάνων διάλεξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας να περάσει το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς. Με την οικογένειά του και με παρέα φίλων, χάρηκε το χιόνι αντάλλαξε ευχές και νωρίς το απόγευμα παρά τον ισχυρό παγετό και το χιόνι κατέβηκε στα Θεοδώριανα και έφαγε σε ταβέρνα του χωριού. Το σούρουπο αναχώρησε για το χωριό του το Αθαμάνιο από τον "Κάτω δρόμο" της Αγίας Τριάδας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτεται τα Θεοδώριανα και περνά τις γιορτινές μέρες στη ιδιαίτερη πατρίδα του το Αθαμάνιο, αποδεικνύοντας ότι στα ...δύσκολα και σε στιγμές ηρεμίας δεν ξεχνά την ορεινή του πατρίδα. Τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε αντοχή στα δύσκολα και καλή δύναμη...».

Οι τελευταίες ημέρες της Πομπηίας

Γράφει ο Γιώργος Κρανάς*
Πιθανόν να ταίριαζε αυτός ο τίτλος στα όσα τελευταία συμβαίνουν ή προμηνύονται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και γενικότερα του όλου πολιτικού συστήματος.Το ΠΑΣΟΚ από εκεί που εξέφραζε τους μικρομεσαίους και μη προνομιούχους Έλληνες, στην πορεία έχασε τον προσανατολισμό του και διαχειρίστηκε σπάταλα ή ιδιοτελώς τα χρήματα που δίνονταν από την Ευρώπη για να μπουν οι στέρεες βάσεις που θα οδηγούσαν στην ανάπτυξη.Δεν κατανόησε εγκαίρως, πως «λεφτά υπάρχουν» μόνο σε μια χώρα που παράγει περισσότερα απ' όσα καταναλώνει και αντί να στραφεί προς την ενίσχυση της παραγωγικότητας, στηρίχτηκε στο κράτος, το οποίο λειτούργησε ως καλός πατερούλης με λαϊκίστικη πολιτική.Εξαρτήθηκε από το φθηνό χρήμα του δανεισμού, όπως και το άλλο κόμμα εξουσίας , χωρίς να το διοχετεύσει σε μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική, που θα αξιοποιούσε πραγματικά και όχι στα λόγια, αλλά και ούτε πρόχειρα κι αποσπασματικά, το φυσικό πλούτο της χώρας και θα έκαμε ένα κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό.Στην ουσία ναρκοθέτησε το μέλλον της χώρας και τα όνειρα των επόμενων γενεών τα αρχειοθέτησε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.Σήμερα , διαπλεκόμενοι και συνένοχοι για το κατάντημα του ΠΑΣΟΚ αλληλοσπαράσσονται, για να κερδίσουν τις προνομιούχες θέσεις του ξεπερασμένου από την κοινωνία κομματικού μηχανισμού , παραβλέποντας το γεγονός ότι οι μάχες που λαμβάνουν χώρα γίνονται πάνω στις στάχτες της χώρας, πάνω σε οικονομικά και κοινωνικά ερείπια και πάνω στην αγωνία ενός ολόκληρου λαού, ο οποίος πληρώνει τα επίχειρα της σιωπής και της ανοχής που επέδειξε έναντι των φανερών και αφανών δυναστών.Παρθενογένεση βεβαίως στην πολιτική δεν υπάρχει, γι αυτό και ένα τµήµα του υγιούς πολιτικού προσωπικού θα δώσει τη μάχη για τη δηµιουργία ενός νέου µετα-µεταπολιτευτικού πολιτικού σχηματισμού, αξιόπιστου και ικανού να αντιµετωπίσει τη σηµερινή κρίση και να εμφυσήσει προσδοκίες στον λαό και ιδιαίτερα στους νέους επιστήμονες.Το ποιο θα είναι αυτό το τµήµα θα κριθεί κατ’ αρχήν από την ικανότητά του να αφουγκραστεί τα νέα κοινωνικά δεδομένα και, κυρίως, να δημιουργήσει μια νέα ιδεολογία που θα δίνει όραμα αλλά και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του λαού.Στον αγώνα αυτό θα πρέπει να συσστρατευθούν όλοι, όχι μόνο για να συνθέσουν το καινούργιο, αλλά, πρωτίστως ,για να αποκλείσουν όσα κατά καιρούς πολιτικά πρόσωπα έχουν ταυτιστεί απολύτως µε το προηγούµενο μοντέλο της διακυβέρνησης. Εδώ που φθάσαμε δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος, αν παράλληλα με την ανασύνταξη του κράτους δε γίνει και ριζική αναδιοργάνωση του πολιτικού μας συστήματος.Και στο πλαίσιο αυτό προτείνω: πρώτον , την κάθαρση και την επιβολή αυστηρών πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων σε όλους εκείνους που κακοδιαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, δεύτερον τον ουσιαστικό έλεγχο του ¨πόθεν έσχες¨ τους, τρίτον, τη δημοσιοποίηση έμμισθων θέσεων που πήραν ¨μαλιστάνθρωποι¨ σε δημόσιους οργανισμούς και συλλογικά όργανα και την κομματική στήριξη που έλαβαν σε συλλογικούς φορείς και όργανα, ώστε να αποκλειστούν στο μέλλον φαινόμενα λαϊκίστικης συμπεριφοράς, σαν αυτή που βιώσαμε από δημοτικό αξιωματούχο , που ενώ βεβαίωνε κλήσεις παρελθόντων ετών από παραβάσεις στάθμευσης για άντληση δημοτικών εσόδων, στη συνέχεια σε τηλεοπτική εκπομπή καλούσε τους πολίτες να μην τις πληρώσουν, γιατί αφορούσαν παραβάτες μη αρεστούς στην προηγούμενη δημ. αρχή!Θα ήταν μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση, τη στιγμή που ο λαός, ενώ έχει συμβάλει με το παραπάνω , ταλαιπωρείται από την οικονομική κρίση καθημερινά για να προλάβουμε τη εικόνα της καταρρέουσας Πομπηίας.


*Πρώην Δήμαρχος Παμβώτιδας Ιωαννίνων

Κώστας Τασούλας προς Διοίκηση Α.Τ.Ε.: «Ανάγκη συνέχισης λειτουργίας υποκαταστήματος στον Παρακάλαμο»

Την ανάγκη και το αίτημα να συνεχίσει να λειτουργεί το υποκατάστημα της ΑΤΕ στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων μετάφερε σήμερα στον Διοικητή της Τράπεζας κ.Πανταλάκη και στον Διευθυντή Δικτύου κ.Αλμπάνη ο βουλευτής Ιωαννίνων και Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ κ.Κώστας Τασούλας, υποστηρίζοντας τη σκοπιμότητα συνέχισης της επί δεκαετίες επιτυχημένης λειτουργίας στον Παρακάλαμο. Η διοίκηση της ΑΤΕ δεσμεύθηκε να επανεξετάσει το θέμα που έχει άλλωστε προκαλέσει σωρεία δικαίων αντιδράσεων.Ο κ.Τασούλας κατά τη συνομιλία του με τη Διοίκηση της Α.Τ.Ε. τόνισε πως το σημερινό σχήμα των καταστημάτων της Τραπέζης στην ευρύτερη περιοχή (Κόνιτσα, Δελβινάκι, Παρακάλαμος), ικανοποιεί τις ανάγκες των αγροτών και δεν χρειάζεται αλλαγή που μόνο αναστάτωση και ταλαιπωρία θα προκαλέσει.Ο κ.Τασούλας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νομό είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί δημοτικά διαμερίσματα και να συναντηθεί με πολίτες και φορείς και να συζητήσει τα σοβαρά προβλήματα που τους απασχολούν.Ετσι βρέθηκε παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Βωβούσα, αφού προηγουμένως επισκέφθηκε το Γρεβενίτι και το Φλαμπουράρι.Ανήμερα Πρωτοχρονιάς εκκλησιάσθηκε στην Αγία Παρασκευή Πραμάντων και στη συνέχεια συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής.Επισκέφθηκε επίσης τους Χουλιαράδες, την Κόνιτσα, το Μέτσοβο, το Βοτονόσι, το Μικρό Περιστέρι, και τη Μικρή Γότιστα, ενώ συμμετείχε στον εορτασμό των Φώτων στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.Τέλος είχε την ευκαιρία να μετάσχει σε συσκέψεις με τοπικά κομματικά στελέχη στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, ενόψει προετοιμασίας του προγράμματος της ΝΔ για το νομό Ιωαννίνων.

Εγκρίθηκαν τα προγράμματα Κοινωφελούς εργασίας του Δήμου Ιωαννιτών

Από την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσει από το Δήμο Ιωαννιτών η υλοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ενώ από την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του ίδιου προγράμματος από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.Η επιλογή των οφελούμενων θα γίνει από τον ΟΑΕΔ με αυστηρά κριτήρια ΑΣΕΠ.Ο Δήμος Ιωαννιτών υλοποιεί το πρόγραμμα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και ο ΟΚΠΑΠΑ σε συνεργασία με τη ΓΕΣΕΒΕ.Όπως προβλέπεται στη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας «το ΑΣΕΠ θα αναλάβει την έγκριση της ανακοίνωσης πρόσληψης, τον έλεγχο της νομιμότητας των πινάκων κατάταξης που καταρτίζουν οι δικαιούχοι φορείς και την εξέταση των ενστάσεων που υποβάλλουν οι συμμετέχοντες κατά των συγκεκριμένων πινάκων».

Οι θέσεις που έχουν εγκριθεί για το Δήμο είναι 180.Αναλυτικά: - Κτηνίατροι 2 - ΤΕ Γεωπόνοι φυτικής παραγωγής 5 - Κοινωνικοί Λειτουργοί 2 - Νοσηλευτές 4 - Τεχνικοί δικτύων 4 - Συντηρητές έργων τέχνης 2 - Μάγειρες 2 - Φύλακες 5 - Εργοδηγοί 1 - Εργάτες γενικών καθηκόντων 50 - Κηπουροί 10 - Εργάτες καθαριότητας 30 - Ελαιοχρωματιστές 10 - Υδραυλικοί 10 - Ξυλουργοί 10 - Ηλεκτρολόγοι 10 - Στεγάδες 5 - Οικοδόμοι 10 - Χειριστές JCB 4 - Υπάλληλος Υποδοχής Επισκεπτών 4
Για λογαριασμό του ΟΚΠΑΠΑ εγκρίθηκαν 70 θέσεις. Αναλυτικά: - ΔΕ Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμοι 1 - ΤΕ Βρεφονηπιοκόμοι 2 - ΠΕ Δημοσίων Σχέσεων 1 - ΔΕ Διδάσκαλοι Μουσικών Οργάνων 3 - ΔΕ Διδάσκαλοι Παραδοσιακών Χορών 3 - ΤΕ Διοίκησης και Οικονομίας 1 - ΠΕ Εκπαιδευτές εικαστικών 5 - ΥΕ Ελαιοχρωματιστές 2 - ΥΕ Εργάτες Γενικών Καθηκόντων 2 - ΥΕ Εργάτες Καθαριότητας 5 - ΔΕ Εργοθεραπευτές 4 - ΔΕ Ηλεκτρολόγοι 1 - ΠΕ Κοινωνικοί επιστήμονες 9 - ΥΕ Μάγειρες 2 - ΠΕ Νηπιαγωγοί 2 - ΤΕ Νοσηλευτές 7 - ΔΕ Οδηγοί 3 - ΔΕ Οικογενειακοί Βοηθοί 4 - ΠΕ Κοινωνιολόγοι 3 - ΠΕ Οικονομολόγοι 1 - ΠΕ ΦΠΨ 2 - ΔΕ Υδραυλικοί 1 - ΤΕ Φυσικοθεραπευτές 2 - ΔΕ Χειριστές Η/Υ 3 - ΠΕ Ψυχολόγοι 1
«Το πρόβλημα της ανεργίας είναι από τα πιο σοβαρά που βιώνουμε σήμερα. Ο Δήμος μας, πιστός στις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας και της ισονομίας, θα αξιοποιήσει κάθε πρόγραμμα και κάθε δυνατότητα που υπάρχει για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να δημιουργήσει ένα, έστω και προσωρινό ανάχωμα, στην ανεργία. Το κάνουμε πράξη και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε», τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

Περιοδεία Φώτη Κουβέλη στην Θεσπρωτία και την Πρέβεζα

Περιοδεία στην Θεσπρωτία και την Πρέβεζα, πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Φώτης Κουβέλης, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου.Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
 Θεσπρωτία: Σάββατο, 14/01/2012
09.15: Επίσκεψη στο Δημαρχείο Σουλίου στην Παραμυθιά και συνάντηση με τη Δήμαρχο Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση.
 09.30: Περιοδεία στην πόλη της Παραμυθιάς
11.00: Επίσκεψη στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας και συνάντηση με το Δήμαρχο Γιώργο Κάτσινο.
11.30: Συνάντηση στο Πνευματικό Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ» με φορείς της Θεσπρωτίας.
12.15: Πολιτική ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ» Συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε., μετά το πέρας της ομιλίας.
18.30: Περιοδεία στα Σύβοτα και την Πέρδικα.


Πρέβεζα: Κυριακή, 15/01/2012
10.30: Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο “Captain’s House” στην Πρέβεζα. 11.30: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου & Λιμενικού Ταμείου, Γιάννη Γιαμά.
12.00: Πολιτική ομιλία στην αίθουσα της «ΘΕΟΦΑΝΕΙΟΥ»
14.30: Συνεστίαση σε ταβέρνα της πόλης.
18.30: Συνάντηση με φίλους της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στο Θεσπρωτικό.

Νέα έργα στην Π.Ε. Πρέβεζας

Τη δημοπράτηση νέων έργων ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.Συγκεκριμένα οι δημοπρατήσεις αφορούν: -«Ασφαλτοστρώσεις οδικών τμημάτων περιοχής Δήμου Πρέβεζας, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. -Επισκευή – συντήρηση χώρων Υγιεινής Γηροκομείου Πρέβεζας, προϋπολογισμού 72.000 ευρώ. Επίσης η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την επαναδημοπράτηση του έργου «Βελτιώσεις, συντηρήσεις, ασφαλτοστρώσεις, σήμανση, διαγραμμίσεις- τοποθέτηση προστατευτικών στηθαίων στο επαρχιακό και βασικό οδικό δίκτυο τα Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 160.000 ευρώ, καθώς ο πρώτος διαγωνισμός απέβη άγονος.

Μέσα οι Τσιαλιαμάνης-Κολόκας και σίγουρα ένας γιατρός

Καλά κάνουν και ήδη εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να πυκνώνουν τις εμφανίσεις και τις περιοδείες τους στο νομό οι Βασίλης Τσιαλιαμάνης και Παντελής Κολόκας, αφού είναι δεδομένη η συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Πρόκειται για δύο φρέσκιες και πολλά υποσχόμενες υποψηφιότητες, που θα καλύψουν το χώρο του επιχειρείν αλλά και αυτόν της αυτοδιοίκησης. Μαζί με τους δύο νων βουλευτές (Τασούλα, Καλογιάννη) συγκροτούν την έτοιμη τετράδα του ψηφοδελτίου. Ο πέμπτος θα είναι γιατρός, με τα ονόματα των Τάσου Γκρέστα και Φίλιππου Σάκκα να φιγουράρουν ως πρώτα στη λίστα. Και οι δύο πάνε... "πακέτο", οπότε είναι και εσωτερικό τους ζήτημα,να αποφασιστεί ποιος από τους δύο τελικά θα είναι υποψήφιος.

Μέσα οι Στ. Λεύκοβιτς και Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου εάν πουν το "ναι"

Δεδομένη θεωρείται στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ η συμμετοχή του δημοσιογράφου Στέλιου Λεύκοβιτς και της πρώην Αντιδημάρχου Άννας Ασημακοπούλου. Μόνη προυπόθεση να πουνε οι ίδιοι το "ναι". Στα χέρια τους έχουν ήδη πρόταση από τα αρμόδια κομματικά όργανα την οποία εξετάζουν σοβαρά. Για να είμαστε σαφείς, απλά σφυγμομετρούν τις δυνάμεις τους, καθώς στόχος τους είναι η πολυπόθητη τρίτη θέση που υπό όρους μπορεί να οδηγήσει στο κοινοβούλιο. Κάθε άλλη σκέψη γι΄ αυτούς θεωρείται αποτυχία. Η μάχη είναι δύσκολη και κρίσιμη και γι΄αυτό διαστάζουν να καταλήξουν θετικά ή αρνητικά. Πίσω από τον Λεύκοβιτς βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος που τον πιέζει για να έχει ανά την Ελλάδα μια συμπαγή δική του ομάδα πολιτευτών και εν δυνάμει βουλευτών. Τα παζάρια με τη δημοτική παράταξη του Νίκου Γκόντα είναι μεγάλα, αφού με δεδομένη τη φιλία Αβραμό-Γκόντα, λογικό είναι να χάνει έδαφος η Άννα-Μισέλ. Δύσκολος αλλά ενδιαφέρον ο γρίφος. Η λύση ίσως δοθεί από τα "ναι" που θα υπάρξουν.

Κομμένοι από το ψηφιοδέλτιο της ΝΔ οι Αντ. Φούσας και Κ. Χαραλαμπόπουλος

Οριστικά εκτός ψηφοδελτίου της ΝΔ για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές βρίσκονται οι πρώην γαλάζιοι βουλευτές στο νομό Ιωαννίνων, κ.κ. Αντώνης Φούσας και Κώστας Χαραλαμπόπουλος. Η απόφαση λήφθηκε στα κεντρικά του κόμματος με γνώμονα την ανανέωση των ψηφοδελτίων και είναι αμετάκλητη. Σημειώνουμε ότι οι πρόσφατες (ανήμερα των Φώτων) δηλώσεις του Αντ. Φούσα στις οποίες ουσιαστικά φωτογράφιζε τον εαυτό του (ο τόπος για να πάει μπροστά πρέπει να ηγηθούν διακεκριμένοι επαγγελματίες και επιστήμονες), έχουν προκαλέσει εκνευρισμό τόσο τοπικά όσο και κεντρικά στο κόμμα της ΝΔ.

Mε ψάρια και... αναδιανομή αξιωμάτων,δήμαρχος τραπέζωσε τον κολλητό του βουλευτή στα Πετράλωνα!

Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης (παραμονή των Φώτων) δήμαρχος της περιοχής τραπέζωσε τον κολλητό του βουλευτή σε ψαροταβέρνα στα Πετράλωνα Γραμμενοχωρίων. Στο τραπέζι βρίσκονταν επίσης, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ιωαννιτών και μαρμαρέμπορος των Πετραλώνων, αμφότεροι κομματάρχες του βουλευτή αλλά και κολλητοί του συγκεκριμένου δημάρχου. Το μενού περιελάμβανε αναδιανομή αξιωμάτων και αναβάθμιση συγκεκριμένου αντιδήμαρχου, αφού όπως ζήτησε ο βουλευτής έτσι θα γίνει καλύτερη διείσδυση του πολιτικού του Γραφείου σε περιοχές πρώην δήμων όπου έχει χαμηλό αριθμό σταυρών. 'Ολα για χάρη του βουλευτή λοιπόν, με συνδαιτημόνες και συνομιλητές την παρέα των παραγόντων του ίδιου του βουλευτή!!! Εκλογές έρχονται, στρατιές ψηφοφόρων θέλει ο δήμαρχος να δημιουργήσει για πάρτη του κολλητού του. Που κιαρός να ασχοληθεί τώρα με το δήμο του...

Επίσημο "όχι" από την Ντίνα Τσιώτα-Σκέψεις για Μαρία Τσουλάκη

Αρνητικά απάντησε-σύμφωνα με πληροφορίες- στα κεντρικά της ΝΔ η Ντίνα Τσιώτα στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφια βουλευτής στις προσεχείς εκλογές. Μάλιστα ανήμερα την πρωτοχρονιά το ανακοίνωσε και η ίδια σε γιορτή αντιδημάρχου της περιοχής στην οποία παρεβρέθηκε. Με δεδομένη τη γραμμή Σαμαρά να είναι σημαντική η γυναικεία παρουσία στα ψηφοδέλτια έχουν ήδη αρχίσει να βολιδισκοπούν την ενδεχόμενη υποψηφιότητα της δραστήριας περιφερειακής συμβούλου Μαρίας Τσουλάκη, που είναι εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος. Είναι δικηγόρος, κατάγεται από το δήμο Ζίτσας, εκλέγεται για πλάκα στην Περιφέρεια και παλιότερα στη Νομαρχία και έχει πολιτικές καταβολές στο Γραφείο του Αντώνη Φούσα, στοιχείο που δεν περνά απαρατήρητο και ανασυνθέτει το χθες με το σήμερα. Αν πει όχι η Ασημακοπούλου, τότε τα πράγματα περιπλέκονται αναφορικά με τις γυναικείες υποψηφιότητες.

Ποιος Γιαννιώτης υποψήφιος πολιτευτής της ΝΔ βρέθηκε χθες σε εμφυλιακή επέτειο στην Κόνιτσα;

Ντροπή για το κόμμα της ΝΔ αλλά και τον ίδιο προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά αποτελεί η χθεσινή παρουσία Γιαννιώτη υποψήφιου πολιτευτή του κόμματος στην εμφυλιακή επέτειο για τη Μάχη της Κόνιτσας. Για να σας βοηθήσουμε θα σας πούμε, ότι ο εν λόγω υποψήφιος όπου βρεθεί και όπου σταθεί διαβεβαιώνει τους πάντες ότι έχει λάβει προσωπικά από τον πρόεδρο το χρίσμα ότι θα είναι ένας από τους επτά του γαλάζιου ψηφοδελτίου. Ονόματα δεν λέμε, όμως περιμένουμε από λεπτό σε λεπτό τη φωτό που θα τα αποκαλύψει όλα. Ντροπή κ. Σαμαρά για το ήθος των στελεχών σας. Έτσι θα μας πάτε στη νέα εποχή ή μήπως θέλετε να μας πάτε πίσω στο 1948;

Οι υποψήφιοι της Ντόρας σε Άρτα-Γιάννενα και Πρέβεζα

Το epirusgate σας παρουσιάζει τα ονόματα που διέρρευσαν οι επιτελείς της Δημοκρατικής Συμμαχίας, τα οποία θα μετέχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος στην Ήπειρο:
-ΑΡΤΑ: Παπαγεωργίου Γιώργος Ιατρός - πρώην υπουργός (στενός φίλος του Γ. Σουφλιά), Σκανδάλης Δημήτρης Δικηγόρος.
-ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Γερασιμίδης Νίκος Εκπαιδευτικός, πρώην υποψήφιος βουλευτής, μέλος Π.Σ. της Συμμαχίας, Δεβελέγκας Ιωάννης Υποστράτηγος ε.α., Κοντός Δήμος Ελ. Επαγγελματίας, Τσάγκας Μιχάλης Λογιστής, Τύρου Αναστασία Ιστορικός τέχνης.
-ΠΡΕΒΕΖΑ: Ζέρβα Βάνα Δικηγόρος, Ματσίρας Χρήστος Ιατρός.

"Βράζει" κατά του Στ. Καλογιάννη η παράταξη του Γ. Μπάρκα στο δήμο Δωδώνης!

Βαρύ κατά του βουλευτή της ΝΔ στο νομό Σταύρου Καλογιάννη, είναι το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης στο δήμο Δωδώνης. Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη επίσκεψη του γαλάζιου βουλευτή στον πράσινο δήμαρχο της περιοχής. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται λογική μια τέτοια επίσκεψη, όμως δεν προηγήθηκε συνάντηση του βουλευτή με την νεοδημοκρατική παράταξη του Γιάννη Μπάρκα και δικαιολογημένα νοιώθουν αδειασμένοι. Μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι η παράταξη Μπάρκα έχασε οριακά το δήμο, με πολλές μάλιστα καταγγελίες για συγκεκριμένες υπόγειες νεοδημοκρατικές διαδρομές σε... πράσινο φόντο! Όπως και νά' χει μάγκας αποδείχτηκε ο Κατσανάκης που τους διπλάρωσε για τα καλά και αποδεικνύει ότι μπορεί και έχει πολιτική διεισδυτικότητα και σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα. όσο για τον Σταύρο Καλογιάννη; Καλά ξεμπερδέματα! Όπως έστρωσε ας κοιμηθεί...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος


-Κύριε Παπαδόπουλε, προέρχεστε από τη νέα γενιά των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης,  τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά, ποια είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας;
Το ενδιαφέρον για την πόλη στην οποία μεγάλωσα και δραστηριοποιούμε καθώς και η θέληση για προσφορά στην τοπική κοινωνία, αποτέλεσαν τους κυριότερους λόγους ενασχόλησης με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η εμπειρία από την μέχρι τώρα ενασχόληση είναι πολύ σημαντική, γιατί με αυτόν τον τρόπο μου δόθηκε η δυνατότητα να έρθω πιο κοντά στην καθημερινότητα, αλλά και να δώσω λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες .
-Ως δημοτικός σύμβουλος της «Ενότητας Πολιτών» η οποία διοικεί τον μεγάλο, «Καλλικρατικό» δήμο Ιωαννιτών, πως βλέπετε την πορεία του, την λειτουργία και το έργο της δημοτικής αρχής;
Είναι γεγονός ότι η διοίκηση του νέου Καλλικρατικού Δήμου Ιωαννιτών είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά συνάμα αποτελεί πρόκληση για την δημοτική αρχή. Τα δεδομένα πλέον είναι τελείως διαφορετικά και αν προσθέσουμε και την δύσκολη συγκυρία που περνάμε, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές υποχρεώσεις και να ικανοποιήσουμε όλες τις απαιτήσεις που συνάγουν από αυτές. Το έργο της δημοτικής αρχής νομίζω ότι είναι ορατό καθημερινά στον πολίτη, απλά και μόνο από την διαφορετικότητα που αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Η δημοτική αρχή βασιζόμενη στην αξιοκρατία και την ισονομία, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις αυξανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις που κληρονόμησε και στην μειωμένη οικονομική συνεισφορά του κράτους.  
-Η παράταξη σας και ο δήμαρχος σας ανέθεσαν σημαντικά καθήκοντα στα δυο νέα Νομικά Πρόσωπα του δήμου, την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος Νεολαίας και Άθλησης, στην οποία είστε μέλος του Δ.Σ και υπεύθυνος του δήμο για τον αθλητισμό και στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής, του οποίου είστε αντιπρόεδρος. Πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι φορείς του δήμου; 
Θεωρώ ότι και οι δύο φορείς που συμμετέχω είναι βασικοί για την τοπική κοινωνία και το έργο που προσφέρουν είναι πολύ σημαντικό.  Σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για ολόκληρη την Ελλάδα, η κοινωνία έχει ανάγκη την υποστήριξη και την αλληλεγγύη όλων των φορέων, για να μπορέσουν οι πολίτες να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν ανώδυνα την οικονομική κρίση που διανύουμε. Η κοινωνική προσφορά και η προστασία των πολιτών πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα για την στήριξη των ευπαθών ομάδων.
Σχετικά με τον Αθλητισμό, ο Δήμος Ιωαννιτών με τον κοινωνικό ρόλο που έχει, αποτελεί δύναμη ανατροπής όλων των αρνητικών φαινομένων που έχει επιφέρει η εμπορευματοποίηση της άθλησης.Πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος, να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, να αναπτύξουμε τις υποδομές μας με γρήγορους ρυθμούς, να ετοιμάσουμε το αθλητικό δυναμικό της πόλης και  να κατευθύνουμε το σύνολο των πολιτών στο μαζικό αθλητισμό.Πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που εμείς παραλάβαμε. Η αυτοδιοίκηση σήμερα ως θεσμός είναι πιο κοντά στον πολίτη και στα προβλήματά του οφείλει να έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό και να στηρίζεται πάνω στο νέο αθλητικό δόγμα που είναι :«Η ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη του σχολικού, του μαζικού και του σωματειακού-ερασιτεχνειακού αθλητισμού»     
-Με την ιδιότητα του υπευθύνου για τον αθλητισμό στο δήμο, θα θέλαμε να μας περιγράψετε όσο πιο συνοπτικά γίνεται την κατάσταση που παραλάβατε στο νέο δήμο, ως προς τις υποδομές; 
Η κατάσταση την οποία παραλάβαμε τόσο στις υποδομές όσο και στις απαιτήσεις που απορρέουν από το τμήμα του Αθλητισμού, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το λιγότερο ως απογοητευτική. Πιο συγκεκριμένα
  • Οι αθλητικές υποδομές του ευρύτερου Δήμου Ιωαννιτών βρέθηκαν εγκαταλειμμένες και απαξιωμένες.
  • Για πολλά χρόνια ο Δήμος Ιωαννιτών ήταν απών από τις αθλητικές εξελίξεις της πόλης
  • Παραχωρήθηκαν εκτάσεις δημοτικές και χώροι άθλησης, χωρίς τον στοιχειώδη έλεγχο από την Δημοτική αρχή, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.
  • Δεν βρέθηκε κάποιος προγραμματισμός εκδηλώσεων για το απερχόμενο έτος
  • Βρέθηκαν οικονομικές υποχρεώσεις σε γυμναστές από προγράμματα μαζικού αθλητισμού για τα έτη 2007 έως 2010 πολλών χιλιάδων ευρώ και καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε συνεχόμενες αγωγές διεκδίκησης των χρημάτων αυτών.
Εκτός από τα παραπάνω σημαντικά προβλήματα, ήρθε και λόγω Καλλικράτη η κατάργηση του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης, να προσθέσει ακόμα ένα.Προχωρούμε λοιπόν στην δημιουργία μιας Διεύθυνσης Αθλητισμού στα πλαίσια της  Νέας Κοινωφελής Επιχείρησης που έχει δημιουργηθεί στον Δήμο Ιωαννιτών και  καλούμαστε να διαχειριστούμε τις υποδομές με ορθολογιστικό τρόπο, κάνοντας πλέον γνωστό σε όλους, σωματεία και αθλητές, ότι η ευθύνη της διαχείρισης θα πρέπει να μοιραστεί ισάξια σε όλους. Η δημοτική αρχή θα υιοθετήσει τους κανόνες, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται με σκοπό την διατήρηση των εγκαταστάσεων σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2011 ο προϋπολογισμός του τμήματος αθλητισμού μειώθηκε από 200.000 ευρώ σε 80.000, ενώ πραγματοποιήθηκαν 15 αθλητικές εκδηλώσεις με συνολικό κόστος 6.000 ευρώ. Αυτό δείχνει πως η ορθολογιστική διαχείριση, μπορεί όχι μόνο να εξοικονομήσει χρήματα τα οποία θα καλύψουν παλιές ανειλημμένες υποχρεώσεις, αλλά ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα να στηριχθεί ο μαζικός αθλητισμός με ενίσχυση των αθλητικών δραστηριοτήτων και υποδομών.  
-Μια από τις αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν να κλείσουν δημοτικά γυμναστήρια που και κόστος είχαν για το δήμο και δεν τα επέλεγαν οι πολίτες.Ποια είναι σήμερα η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα και γενικότερα τι σχεδιάζει ο δήμος για να προσφέρει διεξόδους άθλησης στη νεολαία και όχι μόνο; 
Είναι γεγονός ότι ο κύκλος των δημοτικών γυμναστηρίων έπρεπε να κλείσει για διάφορους λόγους. Ανάμεσα σε αυτούς, εκτός από το κόστος (160.000 ευρώ / έτος) και το μικρό ποσοστό συμμετοχής (περίπου 265 άτομα μηνιαίως και στα 4 γυμναστήρια του Δήμου), ήταν κυρίως η μη σύννομη λειτουργία τους (έλλειψη άδειας λειτουργίας).
Η λογική που είχε επιβληθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες, είχε αποβάλει όλα τα ιδεώδη και ευγενή χαρακτηριστικά του αθλητισμού. Είναι γεγονός ότι η βάση του Αθλητισμού είναι το σχολείο και η γειτονιά, και σ' αυτήν τη βάση θα πρέπει να αναπτύσσεται ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων που Θα στηρίζεται από τον Δήμο Ιωαννιτών. Δημιουργώντας υγιείς βάσεις, θα μπορέσει η Δημοτική Αρχή να δώσει τα εχέγγυα που χρειάζεται ο αθλητισμός για να προχωρήσει και να απαλύνει τους πολίτες, έστω και ως ένα βαθμό από την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Θα μπορούμε να μιλάμε για αθλητισμό που συνεισφέρει τα μέγιστα όταν θα αναπτύξουμε τις παρακάτω προϋποθέσεις:
  • αθλητισμό που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο
  • αθλητισμό ΜΑΖΙΚΟ
  • αθλητισμό των πολλών αθλουμένων και όχι των πολλών καθουμένων - θεατών…


-Γενικότερα οι αθλητικοί χώροι στον παλιό και τον νέο μεγάλο δήμο, πόσοι είναι, πως αξιοποιούνται και τι απέγινε ο σχεδιασμός για νέους χώρους άθλησης; 
Οι αθλητικοί χώροι στον νέο Δήμο Ιωαννιτών είναι κυρίως αθλητικά κέντρα στην εκάστοτε έδρα των πρώην Δήμων και ένας μεγάλος αριθμός ποδοσφαιρικών γηπέδων, 40 στον αριθμό, εκ των οποίων τα 15 είναι με χόρτο και χρίζουν ιδιαίτερης φροντίδας. Βασικό μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι η όσο το δυνατόν σωστή διαχείριση των υπάρχουσων υποδομών και η αναβάθμιση των αθλητικών κέντρων, ξεκινώντας από αυτά που βρίσκονται μέσα στον αστικό πυρήνα της πόλης (Κιάφα, Καλούτσιανη), με δυνατότητα επέκτασης στις περιφερειακές ενότητες τα επόμενα χρόνια..
 
-Προ αρκετών μηνών ο δήμος έθεσε θέμα ανάληψης της λειτουργίας, με παραχώρηση της χρήσης από τη ΓΓΑ, αθλητικών υποδομών.
Ποια τύχη είχε  αυτή η πρόταση και τι ακριβώς ζητά σήμερα ο δήμος; 
Είναι γεγονός ότι ο Δήμος βλέποντας την αδυναμία της ΓΓΑ, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που απορρέουν από την λειτουργία των τριών αθλητικών εγκαταστάσεων που έχει στην κατοχή της, έθεσε θέμα ανάληψης των εγκαταστάσεων, με σκοπό την καλύτερη λειτουργία αυτών και θέτοντας ως βασικό ζήτημα την εξασφάλιση τουλάχιστον της πίστωσης που δίνεται από την ΓΓΑ. Τα δεδομένα από τότε έχουν αλλάξει κατά πολύ, με αποτέλεσμα η ρευστότητα των συνθηκών που επικρατεί στην κεντρική εξουσία, να κάνουν απαγορευτικό ένα τέτοιο δεδομένο. Παρόλα αυτά η Δημοτική αρχή είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε προγραμματικές συμβάσεις με την διοίκηση των σταδίων, για την καλύτερη αξιοποίηση τους, ξεκινώντας με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την σύνταξη μελέτης στατικής επάρκειας και αλλαγή του τρόπου θέρμανσης του κολυμβητηρίου στο πρώην ΕΑΝΚΙ.
 
-Το Β΄  κλειστό γυμναστήριο, αυτό που θα κατασκευάζονταν στο Βοτανικό, παραπέμπεται  στις καλένδες. Πως σκέφτεται ο δήμος, στον οποίο ανήκει η έκταση, να την αξιοποιήσει; 
Η μη κατασκευή του Β΄κλειστού γυμναστηρίου αποτελεί όντως μια μεγάλη πληγή για τον αθλητισμό της πόλης. Καθυστερήσεις και λανθασμένες επιλογές στέρησαν από την πόλη έναν πνεύμονα αθλητισμού που τόσο τον έχει ανάγκη. Δυστυχώς οι απαιτήσεις σε κλειστούς χώρους άθλησης, είναι πολύ μεγάλες και καλούμαστε να τις ικανοποιήσουμε με ένα πεπαλαιωμένο γυμναστήριο στην Λιμνοπούλα, καθώς και με την χρήση των χώρων άθλησης στα σχολεία. Ο Δήμος θα προσπαθήσει να εξαντλήσει όσες δυνατότητες θα του δοθούν, για να αξιοποιηθεί ο χώρος στο Βοτανικό, ως χώρος άθλησης, όπως ήταν εδώ και πολλά χρόνια. Η αξιοποίηση του θα εξαρτηθεί τόσο από την ρευστότητα της οικονομικής κατάστασης όσο και από την ύπαρξη συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.   
-Η σχέση και συνεργασία του δήμου με την Περιφέρεια και αθλητικά σωματεία ποια είναι; 
Η συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια αποτελεί επιτακτική ανάγκη την περίοδο που διανύουμε. Δεν μπορούμε να μιλάμε για στήριξη του Αθλητισμού χωρίς να υπάρχει μια ενιαία πολιτική. Είναι γεγονός ότι και οι δυο φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, συμμερίζονται τα προβλήματα και έχουν κοινούς στόχους. Σχετικά με τα σωματεία, γίνεται προσπάθεια υποστήριξης τους, με όσες δυνατότητες υπάρχουν, με σκοπό την άμβλυνση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Η πόρτα είναι ανοιχτή σε όλα τα σωματεία για ένα γόνιμο διάλογο, προς όφελος του αθλητισμού.  
-Ποια είναι η θέση του δήμου, σε ότι αφορά το νέο γήπεδο του ΠΑΣ Γιάννινα στο πρώην αεροδρόμιο Κατσικά, δεδομένου ότι η έκταση δεν φαίνεται να παραχωρείται για αθλητικές υποδομές; 
Το πρώην αεροδρόμιο Κατσικά αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εκτάσεις μέσα στον ευρύτερο Δήμο Ιωαννιτών. Η μη παραχώρηση του για αθλητικές υποδομές, στερεί την πόλη από ένα επιπλέον αθλητικό κέντρο, λιγοστεύοντας ταυτόχρονα τις όποιες πιθανότητες για ήπια ανάπτυξη της περιοχής. Ως δημοτική αρχή επιλέξαμε μια πολιτική προς την κατεύθυνση της παραχώρησης του χώρου για αθλητικές υποδομές, η οποία τελικά δεν καρποφόρησε. 
 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Σηκώνουν µπετά στην Παµβώτιδα!

Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι κινδυνεύει από οικοδόµηση παραλίµνια έκταση ενώ καθυστερεί το σχέδιο Π∆ για το Ρυθµιστικό της πόλης
Τρέχουν να προλάβουν να χτίσουν στα Γιάννενα! Η µεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση του Προεδρικού ∆ιατάγµατος που αφορά την Παµβώτιδα και στη θεσµοθέτηση του Ρυθµιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων από το υπουργείο Περιβάλλοντος αποτελεί «χρυσή ευκαιρία» για όσους θέλουν να οικοδοµήσουν την ευαίσθητη παράκτια ζώνη της λίµνης. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων καταγγέλλει τη στήριξη συµφερόντων που επιδιώκουν τη µετατροπή του υδροβιότοπου σε οικοδοµήσιµη περιοχή.Την ίδια στιγµή, το Τµήµα Ηπείρου του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) εντοπίζει ασάφειες και σηµαντικά κενά στο προσχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων Ηπείρου, το οποίο έχει τεθεί σε δηµόσια διαβούλευση. «Φιλέτα» για τους επενδυτές, ακόµη και εν µέσω οικονοµικής κρίσης, εξακολουθούν να αποτελούν οι παραλίµνιες εκτάσεις περιµετρικά της οικολογικά ευαίσθητης Παµβώτιδας των Ιωαννίνων. Στα µέσα Νοεµβρίου ο περιφερειάρχης Ηπείρου ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την εγκατάσταση δύο ξενοδοχειακών µονάδων (85 και 98 κλινών) στην παραλίµνια περιοχή «Βοτανικός». Οπως επισηµαίνει σην εφημερίδα «Βήµα» ο περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριµάνης, η Περιφέρεια κινήθηκε βάσει της ισχύουσας νοµοθεσίας. Είχαν προηγηθεί αρνητικές γνωµοδοτήσεις του Φορέα ∆ιαχείρισης Λίµνης Παµβώτιδας, στις οποίες ο πρόεδρός του κ. Πέτρος Τσουµάνης επεσήµαινε ότι οι εν λόγω εκτάσεις, σύµφωνα µε το προτεινόµενο σχέδιο Π∆, «εµπίπτουν στη ζώνη των 300 µέτρων πέριξ της λίµνης και απαγορεύεται η χρήση γης τουρισµού - αναψυχής». Εξάλλου, όπως σηµείωνε, αποτελούσαν ανέκαθεν υγρολιβαδικές εκτάσεις, περιοδικά κατακλυζόµενες, απαραίτητες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Στο ∆ιαχειριστικό Σχέδιο Παµβώτιδας του 2004 οι συγκεκριµένοι υγρότοποι χαρακτηρίζονται «ζωτικές εκτάσεις».


«Πεντάστερη» εγκατάσταση
Αρνητική για περιβαλλοντικούς λόγους ήταν η γνωµοδότηση του εν λόγω φορέα και για τρίτο ξενοδοχείο 142 κλινών στην ίδια περιοχή. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ωστόσο ενέκρινε την προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίµηση και αξιολόγηση της συγκεκριµένης «πεντάστερης» τουριστικής εγκατάστασης. Οπως αναφέρεται όµως στην απόφαση του υπουργείου, αυτή ισχύει για µία τριετία, µε την προϋπόθεση ότι κατά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της µελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα υποβληθεί για το έργο, δεν θα έχουν προκύψει απαγορευτικές δεσµεύσεις για την ανέγερση της τουριστικής εγκατάστασης από το υπό θεσµοθέτηση σχέδιο Προεδρικού ∆ιατάγµατος για τον καθορισµό ζωνών προστασίας της περιοχής.«Η θέση των ξενοδοχείων βρίσκεται δίπλα σε πολυχώρο, η ανέγερση του οποίου είχε καταγγελθεί από τον Φορέα ∆ιαχείρισης καθώς δεν έχει γίνει καθορισµός του αιγιαλού όπως ορίζει ο νόµος, ενώ δεν τηρείται καν η απόσταση των 100 µέτρων από τη λίµνη. Επίσης, παραµένει στο αρχείο καταγγελία που κατέθεσε στον εισαγγελέα η οργάνωση “Πίνδος Περιβαλλοντική” για τη διαλεύκανση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις άλλοτε λιµναίες εκτάσεις της Παµβώτιδας» επισηµαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Σακκάς. Και προσθέτει: «Από το 1978 ο σύλλογός µας ζητεί την οριοθέτηση της Παµβώτιδας, η οποία ακόµη δεν έχει ολοκληρωθεί. Αν είχε γίνει, σήµερα δεν θα µπορούσε κάποιος να οικοδοµήσει σε προστατευόµενες περιοχές». «Αχταρμάς» στη λίμνη Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης κ. Καχριµάνης αναφέρει ότι στη συγκεκριµένη περιοχή ο δήµος έχει ήδη εκδώσει από τον περασµένο Ιούλιο άδεια οικοδόµησης για καταστήµατα αναψυχής. «Για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων των ξενοδοχείων βασιστήκαµε στην ισχύουσα νοµοθεσία, η οποία δεν απαγορεύει τη χωροθέτηση ξενοδοχείων» υποστηρίζει ο περιφερειάρχης. Ο ίδιος χαρακτηρίζει «αχταρµά» το υπό έκδοση Π∆ και θεωρεί ότι αν υιοθετηθεί «δεν θα ξαναχτιστεί τίποτε ξανά στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων». Γι’ αυτό η Περιφέρεια προτείνει τη συγκρότηση επιτροπής προκειµένου να συνταχθεί πρόταση νέου Σχεδίου Προεδρικού ∆ιατάγµατος για τη λίµνη.«∆εχόµαστε µόνο το περιβαλλοντικό πάρκο. Θέλουµε να υπάρχει µια ελεγχόµενη ως προς τη δόµηση ζώνη στην παραλίµνια περιοχή. Είναι επιπόλαιη η δουλειά που έχει γίνει στο προτεινόµενο Π∆. ∆εν µπορώ να καταλάβω πώς πήρε θετική εισήγηση το ξενοδοχείο των 142 κλινών από το ΥΠΕΚΑ όταν το ίδιο υπουργείο έχει συντάξει το συγκεκριµένο Π∆ το οποίο µπλοκάρει όλες τις χρήσεις» τονίζει ο περιφερειάρχης. Η αντίφαση αυτή υπογραµµίζεται και από υπηρεσιακό σηµείωµα του Τµήµατος ∆ιαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ίδιου υπουργείου, στο οποίο εκφράζεται αρνητική άποψη για την ίδρυση της συγκεκριµένης µονάδας. Για το νέο Ρυθµιστικό Σχέδιο που προτείνεται για τα Ιωάννινα ο κ. Καχριµάνης επισηµαίνει ότι και αυτό «είναι ένας αχταρµάς». Οπως υπογραµµίζει, «οι χάρτες που µας έδωσε το ΥΠΕΚΑ είναι λανθασµένοι».

Νόμιμες άδειες
Η κατασκευή των ξενοδοχείων πάντως είναι νόµιµη από τη στιγµή που η αδειοδότηση έγινε πριν από την ψήφιση του Π∆. Και αυτό διότι στις µεταβατικές διατάξεις αναφέρεται ότι εξαιρούνται από την απαγόρευση τα έργα και οι δραστηριότητες που κατά την ηµεροµηνία δηµοσίευσης του Π∆ είχαν περιβαλλοντικά αδειοδοτηθεί. Σχετικά µε το υπό θεσµοθέτηση Ρυθµιστικό, απαγορεύει την ανέγερση ξενοδοχείων στις παραλίµνιες ζώνες και µεταξύ άλλων προβλέπει την κατασκευή µητροπολιτικού πάρκου πρασίνου, αναψυχής και πολιτισµού.Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων έχει προσφύγει στην Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση Ιωαννίνων κατά των αποφάσεων της Περιφέρειας, ενώ ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέµα έχει καταθέσει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων κ. Μιχάλης Τρεµόπουλος.

Ο Γιάννης Εμανουιλίδης σε λίγο στον ΗΧΩ 102,7fm

Ο πρώην δήμαρχος Ανατολής κ. Γιάννης Εμανουιλίδης,σε λίγη ώρα στην εκπομπή του δημοσιογράφου Κώστα Πάνου,στον ΗΧΩ 102,7 fm,μιλάει για τις εκλογές,την τοπική Νέα Δημοκρατία καθώς και την πρόθεση του να θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές.Συντονιστείτε στον ΗΧΩ 102,7 fm,τον καλύτερο ενημερωτικό σταθμό στην Ήπειρο.

Ti πρέπει να γίνει;

Του Νίκου Κοτζιά

Οι καιροί αλλάζουν. Υπάρχει μια γενικευμένη επίθεση από τις δυνάμεις του Κόμματος του Μνημονίου. Η κατάσταση πρέπει να αντιστραφεί. Οι λύσεις που υπήρχαν για στους καιρούς που φεύγουν δεν είναι ούτε άμεσες, ούτε επαρκείς. Εκείνο δε που επείγει για να αναστραφεί αυτή η πορεία είναι α) η εκτός του ΠΑΣΟΚ ενότητα της δημοκρατικής-προοδευτικής παράταξης. Β) Η συνεργασία και συμπόρευση της με δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας. Η προώθηση, τέλος, γ) μιας μεγάλη ομπρέλας αντίστασης με όλους όσους εναντιώνονται από τη σκοπιά της κοινωνίας και της πατρίδας στα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις.Το τριπλό αυτό καθήκον πρέπει να αποβλέπει καταρχάς στην αποκάλυψη στα μάτια του λαού του τι πραγματικά διαδραματίζεται. Να αποβλέπει ακόμα περισσότερο στην αντίσταση έναντι πολιτικών και δυνάμεων που «κουρεύουν» την κυριαρχία της χώρας και των δημοκρατικών θεσμών. Που επιβάλλουν μια άγρια ανακατανομή κοινωνικού πλούτου. Που αρνούνται να υπερασπιστούν στις διαπραγματεύσεις τα συμφέροντα των ελλήνων, ενώ επιβάλλουν τις απαιτήσεις της τρόικας ως μονόδρομο.Ακόμα περισσότερο, απαιτείται οι δυνάμεις που επιθυμούν μια Νέα Ελλάδα, να συμπορευτούν όχι μόνο στα πεδία της αντίστασης και αλληλεγγύης, αλλά και αυτό είναι το κύριο καθήκον σήμερα, στην υλοποίηση μιας διαφορετικής πολιτικής στρατηγικής. Προς το σκοπό αυτό, όπως εξάλλου προτείνει και η «Ενωτική Κίνηση» στην οποία συμμετέχω, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα εναλλακτικό, προοδευτικό-δημοκρατικό κυβερνητικό πρόγραμμα της ρεφορμιστικής και της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα προκύψει μέσα από τον πλούτο των ιδεών αυτών των χώρων, τον δημοκρατικό και πολιτισμένο διάλογο ανάμεσά τους. Η διαμόρφωσή του μπορεί να αποτελέσει την απόδειξη ότι υπάρχουν όχι μόνο εναλλακτικές δυνατότητες έναντι του «σήμερα», αλλά και επάρκεια ικανοτήτων στο αντιμνημονιακό μέτωπο.Είμαι της γνώμης ότι ενώ ένα εναλλακτικό πρόγραμμα είναι απαραίτητο, από μόνο του δεν αρκεί για να πειστούν οι άνθρωποι της καθημερινότητας που διαθέτουν αυτό που ο Γκράμσι ονόμασε «κοινό νου». Μαζί με ένα τέτοιο πρόγραμμα, απαιτείται η διαμόρφωση ενός πλέγματος προτάσεων άμεσων μέτρων που μια προοδευτική συμμαχία αριστερών-δημοκρατικών δυνάμεων θα δεσμευτεί ότι θα φέρει στη βουλή, άμεσα μετά τις εκλογές και μάλιστα με τη μορφή νόμων. Που θα είναι νομοσχέδια με όριο κατάθεσης τους τις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του νέου κοινοβουλίου. Μάλιστα, αν η αριστερά συμμετέχει στη κυβέρνηση η προεκλογική δημόσια δέσμευση θα σημαίνει πρακτικά, την άμεση ψήφιση τους.Η πρόταση στρατηγικής που κάνω είναι μια «δεσμευτική μέθοδος». Με την άμεση υλοποίησή της, οι δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις θα αποδείξουν έμπρακτα ότι αυτό που λένε το εννοούν. Ταυτόχρονα με την υλοποίηση των επιμέρους δεσμεύσεων εντός δύο εβδομάδων, θα πείσουν πιο εύκολα για το τι εννοούν μακρόχρονα. Ενδεικτικά, σε αυτά τα προτεινόμενα «άμεσα μέτρα» μπορούν να συμπεριληφθούν ένα πλέγμα πολιτικής διασφάλισης της κοινωνικής αλληλεγγύης, της οικονομικής ανάπτυξης, του δημοκρατισμού και του πατριωτισμού. Πιο συγκεκριμένα και ενδεικτικά:
1. Μέτρα εκδημοκρατισμού, όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής, εισαγωγής στοιχείων άμεσης δημοκρατίας, πριν από όλα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας και περιορισμού των εδρών στην βουλή.
2. Επανασύσταση του κοινωνικού κράτους και αποκατάσταση των θεμελιακών λειτουργιών του.
3. Άνοιγμα της διαδικασίας για μια δημοκρατική αναθεώρηση ενός καινούργιου προοδευτικού Συντάγματος.
4. Δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πυλώνα.
5. Καθιέρωση της Ελληνικής ΑΟΖ
6. Διαγραφή του παράνομου χρέους, κατάργηση παράνομων δανειακών συμβάσεων, επαναδιαπραγμάτευση νόμιμων συμφωνιών.
7. Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με διασφάλιση της αξιοποίησης του ορυκτού της πλούτου. Άμεση εξασφάλιση διατροφικής και φαρμακευτικής αυτάρκειας.
8.Ενίσχυση υλικοτεχνική και νέοι νόμοι για την παιδεία και την Έρευνα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή

Σήμερα Δευτέρα 09-01-2012,συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με 30 θέματα ημερήσιας διάταξης. Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 23-12-2011 συνεδριάσεως.Μεταξύ άλλων η επιτροπή θα συζητήσει και την Παροχή εξουσιοδότησης στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που τυχόν ανακύψουν κατά την υλοποίηση των συμβάσεων για τη μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας &Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, η ισχύς των οποίων παρατάθηκε μέχρι την 28-02-2012.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Καμία ρύπανση από την προσάραξη του ρώσικου φορτηγού

Διαψεύδει κάθε ενδεχόμενο ρύπανσης, από την προσάραξη του ρωσικού φορτηγού στον Παντοκράτορα, το Λιμεναρχείο Πρέβεζας.Αφορμή για την παρέμβαση αυτή δόθηκε από τον εντοπισμό γερακίνας που ήταν καλυμμένη με πετρέλαιο και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν. Το λιμεναρχείο Πρέβεζας στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι έγιναν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και δεν διαπιστώνεται καμία ρύπανση από το πλοίο, ενώ ήδη τα καύσιμα του πλοίου έχουν μεταγγισθεί και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

ΑΡΤΑ:Το τεχνικό πρόγραμμα στο Δημοτικό συμβούλιο

Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 9-1-2012 και ώρα 7:30μμ το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε 16 θέματα ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων και η Ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Αρταίων, για το τρέχον έτος.

Τους αριστεύσαντες μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Ανατολής τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών

Τους αριστεύσαντες μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Ανατολής την περασμένη χρονιά, τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών και η Δημοτική Κοινότητα Ανατολής στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της. Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Φιλ. Φίλιος αναφέρθηκε στη μακραίωνη παράδοση των Ιωαννίνων στα γράμματα, ένα εχέγγυο που μπορεί να αποτελέσει διαβατήριο για μία καλύτερη ζωή.

Σήμερα τα εγκαίνια του 1ου ΚΗΦΗ Ιωαννίνων

Το πρώτο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Δήμο Ιωαννιτών, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του σήμερα Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, με 30 ηλικιωμένους δικαιούχους και πέντε άτομα εξειδικευμένο προσωπικό.Ο χώρος που θα λειτουργήσει το ΚΗΦΗ επί της οδού Χριστοβασίλη, περιλαμβάνει καθιστικό, χώρους δραστηριοτήτων και ανάπαυσης, καθώς και ιατρείο με εξειδικευμένο προσωπικό. Στους δικαιούχους θα παρέχεται και ένα γεύμα ημερησίως.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Φίλιππα Τσουμάνη, στόχος του Οργανισμού είναι να λειτουργήσουν άλλα δύο Κέντρα εντός του έτους στην πόλη, καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες.

Η Εγνατία επεκτείνεται κόντρα στο κλίμα της ύφεσης

Της Ελένης Μπότα
Με ικανοποιητικούς ρυθμούς -με δεδομένα ωστόσο κάποια προβλήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης- προχωρούν τα έργα των κάθετων αξόνων της Εγνατίας Οδού, του μεγαλύτερου ελληνικού κατασκευαστικού project, που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια. Ο οριζόντιος άξονας της Εγνατίας Οδού, από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Έβρου, με κέντρο τη Θεσσαλονίκη, έχει ολοκληρωθεί από το 2009, αλλάζοντας για πάντα τον οδικό χάρτη της Ελλάδας και ολόκληρων των Βαλκανίων. Σήμερα σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή των κάθετων αξόνων, που εξασφαλίζουν τη σύνδεση της Ελλάδας με τις βαλκανικές χώρες και την Ευρώπη.Οι κάθετοι αυτοί άξονες οδηγούν από την Εγνατία Οδό προς τα σύνορα με την Αλβανία (προς Τίρανα), προς τη Δυτική Βουλγαρία (προς Σόφια), προς την Ανατολική Βουλγαρία (Μπουργκάς) και προς την ΠΓΔΜ (προς Σκόπια). Με την ολοκλήρωσή τους μειώνεται σημαντικά η απόσταση και ο χρόνος διέλευσης. Με αποτέλεσμα, σε τρεις περίπου ώρες, να μπορεί κάποιος να φτάσει από τις πρωτεύουσες των χωρών της Νότιας Βαλκανικής στη Θεσσαλονίκη, με προφανή οικονομικά οφέλη για τη χώρα και ειδικότερα για τη Βόρειο Ελλάδα.

Ανάδοχος στο τμήμα Φλώρινας με Νίκη 
ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ τμήμα της Εγνατίας Οδού απέκτησε προ ημερών ανάδοχο, ο οποίος αναμένεται να εγκατασταθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Πρόκειται για την κοινοπραξία των εταιρειών Άκτωρ - ΤΕΡΝΑ - Μοχλός, η οποία αναλαμβάνει, κατόπιν διαγωνισμού, την κατασκευή του τμήματος Φλώρινα - Νίκη, της Εγνατίας Οδού. Η σύμβαση είναι συνολικής δαπάνης 67 εκατ. ευρώ. Αφορά στην κατασκευή του τμήματος Φλώρινα - Νίκη, μήκους 14,5 χλμ. Το έργο, που έχει ενταχθεί στο ΕΠ-ΕΠ 20072013, είναι τμήμα του Κάθετου Οδικού Άξονα «Κοζάνη - Φλώρινα - Νίκη» (άξονας 50) της Εγνατίας Οδού, που αποτελεί τμήμα του Πανευρωπαϊκού Άξονα Χ και έχει μήκος 78,5 χλμ. περίπου. Το έργο «Φλώρινα - Νίκη» κατασκευάζεται με χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου (τυπική διατομή τετράιχνης οδού πλάτους 17 μ., διαχωρισμένοι κλάδοι κυκλοφορίας με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση), θα έχει δύο ανισόπεδους και έναν ισόπεδο κόμβο, και πλήθος μεγάλων και μικρότερων τεχνικών έργων. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εργολαβίας, θα κατασκευαστεί παράπλευρο και κάθετο οδικό δίκτυο, και θα γίνει βελτίωση - αποκατάσταση του τοπικού δικτύου. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης είναι τριάντα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Επίσης, μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή η δεύτερη μεγάλη εργολαβία της Εγνατίας Οδού, το τμήμα Κορομηλιά - Κρυσταλλοπηγή, που είναι το τελευταίο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα- Κρυσταλλοπηγή. Πρόκειται για το σημαντικότερο οδικό έργο στη Δυτική Μακεδονία, και ένα από τα μεγαλύτερα εν ενεργεία οδικά έργα στην Ελλάδα. Μειοδότης έχει αναδειχτεί η κοινοπραξία Άκτωρ - ΤΕΡΝΑ - J&P Άβαξ με ποσοστό έκπτωσης που αγγίζει το 17%. Το τμήμα που δημοπρατήθηκε, είχε αρχικό προϋπολογισμό 120.500.000 ευρώ, που περιλαμβάνει ΦΠΑ. Αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής. Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά την κατασκευή κλειστού αυτοκινητόδρομου από την περιοχή της Κορομηλιάς μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα συνολικού μήκους 16,2 χιλιομέτρων. Θα διαθέτει 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας. Στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή 3 ανισόπεδων κόμβων, της δίδυμης σήραγγας Ιεροπηγής και παράπλευρου οδικού δικτύου. Περιλαμβάνεται ακόμη ο όρος της προαίρεσης για την κατασκευή του υπόλοιπου τμήματος (Κρυσταλλοπηγή), με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 38 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΠΕΠ 2007-2013. Ο κάθετος άξονας 45 αποτελεί τμήμα του πανευρωπαϊκού άξονα VIII, έχει μήκος περίπου 72 χλμ. και συνδέει την Εγνατία Οδό με τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το τμήμα «Κορομηλιά - Κρυσταλλοπηγή» αποτελείται από τα υποτμήματα: α) «Κορομηλιά - Ιεροπηγή», μήκους 13,5 χλμ. και β) το πρώτο μέρος του τμήματος «Ιεροπηγή - Κρυσταλλοπηγή», μήκους 2,7 χλμ. Το υπόλοιπο τμήμα, από την Κορομηλιά μέχρι τη Σιάτιστα και την ένωσή της με τον βασικό άξονα της Εγνατίας Οδού, είναι κατασκευασμένο από προηγούμενες εργολαβίες και λειτουργεί κανονικά.

 Με γοργούς ρυθμούς προχωρεί η ολοκλήρωση των αξόνων 
Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή: Ο κάθετος άξονας Σιάτιστα - Ιεροπηγή - Κρυσταλλοπηγή είναι τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών. Εξασφαλίζει τη σύνδεση προς Πόγραδετς - Cafasan - Δυρράχιο, στο νότιο τμήμα της Αλβανίας, και αποτελεί κλάδο του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου VIII. Ο άξονας έχει συνολικό μήκος περίπου 72 χλμ. Στη κυκλοφορία έχει δοθεί το τμήμα Σιάτιστα - Κορομηλιά, μήκους 51 χλμ., ενώ με ανάδοχο και αναμονή, για την υπογραφή της σύμβασης και την εκκίνηση των εργασιών, είναι το τμήμα Κορομηλιά - Ιεροπηγή - Κρυσταλλοπηγή, μήκους 21 χλμ. Το έργο και ολόκληρος ο άξονας αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014.
Κοζάνη - Νίκη:Πρόκειται για ένα νέο κάθετο άξονα που ξεκινά από την πόλη της Κοζάνης, περνά από την Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα, και καταλήγει στα σύνορα με τα Σκόπια. Ήδη, όπως προαναφέρθηκε, για το πρώτο τμήμα Φλώρινα - Νίκη έχει υπογραφεί σύμβαση. Το επόμενο τμήμα που θα δημοπρατηθεί είναι το Φλώρινα - Πτολεμαΐδα.
Θεσσαλονίκη Προμαχώνας:Ο άξονας αποτελεί απόληξη του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου ΙV (Βερολίνο - Πράγα - Βουδαπέστη - Σόφια - Ελληνοβουλγαρικά σύνορα), και βασική σύνδεση του οδικού δικτύου της χώρας μας με τη Βουλγαρία. Η ολοκλήρωση του άξονα από Θεσσαλονίκη έως Σόφια αποτελεί έργο άμεσης προτεραιότητας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο άξονας έχει μήκος 96 χλμ. και αποτελείται από τα εξής τμήματα:
1 Δερβένι - Λαχανάς - Ριζιανά, μήκους 35 χλμ,, που είναι σε κυκλοφορία.
2 Ριζιανά - Στρυμονικό, μήκους 8 χλμ., που είναι σε κυκλοφορία αλλά θα γίνει αναβάθμιση και διαπλάτυνση του τμήματος.
3 Στρυμονικό - Λευκώνας - ΑΚ Χριστού μήκους 22 χλμ. Ο ανάδοχος έχει κηρυχτεί έκπτωτος.
4 Α/Κ Χριστού - Σιδηρόκαστρο μήκους 10χλμ είναι σε κυκλοφορία αλλά θα γίνει αναβάθμιση και διαπλάτυνση.
5 Σιδηρόκαστρο - Α/Κ Πετριτσίου μήκους 9 χλμ. Είναι υπό κατασκευή.
6 Α/Κ Πετριτσίου - Προμαχώνας μήκους 12 χλμ. Είναι σε κυκλοφορία.
Κομοτηνή - σύνορα:Ο άξονας αυτός, μήκους 23 χλμ., αποτελεί τμήμα του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου ΙΧ. Η κατασκευή του αποφασίστηκε στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας για την ανάπτυξη των οδικών συνδέσεων μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας, ενώ θα έχει ταχύτητα μελέτης 80 χλμ./ώρα. Το συνολικό μήκος των 23 χλμ. της αρτηρίας, είναι περίπου 19 χλμ. νέα χάραξη, και 4 χλμ. βελτίωση του υφιστάμενου άξονα. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο γεφυρών, πέντε οδικών σηράγγων, συνολικού μήκους 1,7 χλμ. περίπου και επτά ισόπεδων κόμβων σύνδεσης. Το έργο δημοπρατήθηκε συνολικά στις 15/12/2006 με προϋπολογισμό 85 εκατ. ευρώ, και η σύμβαση κατασκευής υπογράφτηκε στις 20/7/2007. Οι εργασίες κατασκευής με ικανοποιητικούς ρυθμούς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται να γίνει, στο βόρειο τμήμα, στις αρχές του έτους, ενώ για το νότιο τμήμα στα τέλη του 2012.
 Αρδάνιο - Ορμένιο:Ο άξονας Αρδάνιο Ορμένιο, μήκους 124 χλμ., είναι στρατηγικής σημασίας και βασική σύνδεση με τη Βουλγαρία. Αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και απόληξη του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου IX στο ελληνικό έδαφος. Ο άξονας αναβαθμίζεται με στόχο τη μετατροπή του σε κλειστή οδό ταχείας κυκλοφορίας. Κατασκευάζεται μεγάλος αριθμός τεχνικών έργων, ανισόπεδοι κόμβοι εισόδου/εξόδου, παράπλευρο δίκτυο, καθώς και παρακάμψεις οικισμών. Το συνολικό κόστος του (μελέτη, απαλλοτριώσεις, κατασκευή κ.λπ.) ανέρχεται περίπου σε 270 εκατ. ευρώ. Η πρόοδος των εργασιών στα τμήμα του άξονα είναι: 1 Αρδάνιο - Σουφλί - Μάνδρα, μήκους 33 χλμ., είναι υπό κατασκευή. 2 Παράκαμψη Σουφλίου, μήκους 5 χλμ., είναι σε κυκλοφορία. 3 Μάνδρα - Ψαθάδες (Διδυμότειχο), μήκους 14 χλμ., έγινε υποκατάσταση αναδόχου. 4. Διδυμότειχο - Σύνορα, μήκους 72 χλμ., είναι σε κυκλοφορία.

Έκπτωτες ΑΤΤΙ-ΚΑΤ και ΒΙΟΤΕΡ 
ΣΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ έκπτωση αναδόχων, σε δύο οδικά τμήματα των κάθετων αξόνων προς Προμαχώνα και Ορμένιο, προχώρησε η «Εγνατία Οδός ΑΕ», επικαλούμενη μεγάλες καθυστερήσεις και προβλήματα στην κατασκευή. Πρόκειται για τις κατασκευαστικές ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του τμήματος «Στρυμονικό - Α/Κ Λευκώνα - Α/Κ Χριστού», και Βιοτέρ, για την εργολαβία «Μάνδρα - Ψαθάδες», επί του άξονα Αρδάνιο - Ορμένιο, στη Θράκη. Ειδικότερα στην περίπτωση της ΑΤΤΙΚΑΤ, το έργο των 22 χλμ. έπρεπε να παραδοθεί τον Νοέμβριο του 2008, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Έτσι, η αναθέτουσα αρχή αποφάσισε την έκπτωση της αναδόχου και, πλέον, προετοιμάζει το νέο τεχνικό δελτίο. Στόχος της «Εγνατία Οδός ΑΕ» είναι να δημοπρατήσει την εργολαβία, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, το συντομότερο δυνατόν. Να σημειωθεί ότι η ΑΤΤΙ-ΚΑΤ κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της «Εγνατία Οδός». Ανάλογα προβλήματα καθυστερήσεων έχουν διαπιστωθεί και στο τμήμα Μάνδρα - Ψαθάδες, επί του κάθετου άξονα Αρδάνιο - Ορμένιο, στη Θράκη. Και εδώ η ανάδοχος εταιρεία Βιοτέρ έχει κηρυχθεί οριστικά έκπτωτη από τις 13 Απριλίου 2011. Σύμφωνα με την Εγνατία Οδό, έγινε υποκατάσταση αναδόχου τις προηγούμενες μέρες. Η χρονική δέσμευση για την ολοκλήρωση του έργου προσδιορίζεται μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Σε λειτουργία οι προσωρινοί σταθμοί διοδίων 
ΣΕ ΠΛΗΡΗ λειτουργία έχουν τεθεί οι νέοι προσωρινοί σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό. Εντός του 2012 προγραμματίζεται η τοποθέτηση ενός ακόμη στη θέση Κλειδί, στην Ημαθία. Το κόστος διέλευσης έχει οριστεί στα 2 ευρώ, ενώ από την 1η Απριλίου 2012 προβλέπεται αύξηση στα 2,40 ευρώ. Η λειτουργία του συστήματος των νέων προσωρινών σταθμών, που θα διατηρηθούν μέχρι να τοποθετηθούν τα ηλεκτρονικά διόδια στον άξονα, ανατέθηκε από την «Εγνατία Οδός ΑΕ», ύστερα από διαγωνισμό, για μια διετία, στην εταιρεία «Αττικές Διαδρομές». Η οποία διαθέτει εμπειρία από τη διαχείριση ανάλογου εγχειρήματος στην Αττική Οδό, στην Αθήνα. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 14 εκατ. ευρώ. Ο ανάδοχος το κέρδισε, παρέχοντας σημαντική έκπτωση, της τάξης του 40%. Σε κάθε σταθμό θα απασχοληθούν, ανάλογα με την περίοδο, από 20 έως 30 άτομα. Τα προσδοκώμενα έσοδα αναμένεται να κινηθούν σε 60 εκατ. ευρώ ετησίως περίπου. Το κόστος συντήρησης υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ.

Η τύχη φαίνεται πως δεν ήταν με το μέρος τους!

Δύο γυναίκες συνελήφθησαν το βράδυ της Κυριακής στα Ιωάννινα, για παράνομα τυχερά παίγνια.Συγκεκριμένα, έπειτα από έλεγχο της αστυνομίας σε καφετέρια εντοπίστηκε μία αλλοδαπή, ως προσωρινά υπεύθυνη του «τυχερού» καταστήματος και μία Ελληνίδα, η οποία έπαιζε «Τρίλιζα».Οι άνδρες της αστυνομίας διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του καταστήματος.

Σύλληψη διακινητή λαθρομεταναστών στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθησαν, σήμερα το πρωί, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής, πριν την επιβίβασή τους σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό την Ιταλία, δύο αλλοδαποί, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Έκαψαν ελληνικές σημαίες στη Μητρόπολη των Ιωαννίνων!

Στα Γιάννενα, πέντε άγνωστοι δράστες έβαλαν φωτιά σε δύο ελληνικές σημαίες, οι οποίες ήταν ανηρτημένες στην είσοδο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αθανασίου Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να καταστραφούν.Οι δράστες σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής,ήταν νεαρής ηλικίας και μετά τον εμπρησμό τράπηκαν αμέσως σε φυγή.

Η Ήπειρος 3η πανελλαδικά στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ!

Σε πολύ καλό δρόμο συνεχίζει να βρίσκεται η απορρόφηση του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο, αφού σύμφωνα με στοιχεία, η Περιφέρειά μας είναι 3η πανελλαδικά! Το ποσοστό συμβάσεων για έργα ανέρχεται σε 80% του συνολικού προγράμματος, δηλαδή σε 290,8 εκ. ευρώ από τα 363,1 εκ., ενώ σε ότι αφορά τις αποπληρωμές των έργων, το ποσοστό βρίσκεται στο 38,4% (έχουν πληρωθεί 139,5 εκ. από τα 363,1 εκ. ευρώ). Σε μια τόσο δύσκολη εποχή, όπου το ΕΣΠΑ έχει καταστεί ο μοναδικός χρηματοδότης για μικρά και μεγάλα έργα, είναι αναγκαίο, να συνεχιστεί η προσπάθεια όλων των Φορέων της Ηπείρου, για να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, όσο το δυνατόν περισσότερα έργα.

Τα 12 που θα «τρέξουν»… 
 Υπενθυμίζεται, ότι πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ κατά 95%, δίνοντας έτσι μια ευκαιρία στην Ελλάδα να κάνει σημαντικές για το μέλλον και την ανάπτυξή της επενδύσεις.Παράλληλα, έχουν ήδη εγκριθεί 12 πολύ μεγάλα έργα για την περιοχή μας, που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 553.314.508 ευρώ. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για την Ιόνια Οδό, το Λιμάνι Ηγουμενίτσας, το Βιολογικό των Ιωαννίνων και την κατασκευή μικρότερων, αλλά πολύ σημαντικών επαρχιακών οδικών έργων, όπως η αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα από το Ελληνικό στο Καλέντζι.

Χρειάζεται συνέχεια… 
 Παρά τα έως τώρα πολύ καλά στοιχεία για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο, χρειάζεται άπαντες να δείξουν την ίδια συνέπεια και συνέχεια, ώστε να «εκμεταλλευθεί» η περιοχή μας και το τελευταίο… ευρώ από το πρόγραμμα. Να σημειωθεί, ότι από τον περασμένο Ιούλιο, η εποπτεία του ΕΣΠΑ έχει περάσει στην αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ πριν, την ευθύνη είχε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και πριν τον «Καλλικράτη», αρμόδιοι για το πρόγραμμα ήταν οι διορισμένοι Περιφερειάρχες.«Η επιτυχία ανήκει σε όλους. Τόσο στην Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα, όσο και στον Αλέκο Καχριμάνη, ο οποίος ως ο πλέον αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, πρέπει να συνεχίσει να του δίνει τη δέουσα σημασία» υποστηρίζουν φορείς.

Οι άλλες Περιφέρειες… 
 Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα aftodioikisi.gr (αφορούν την περίοδο έως και τις 30 Νοεμβρίου 2011), στις δυο πρώτες θέσεις της απορρόφησης του ΕΣΠΑ είναι οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, ακολουθεί η Ήπειρος, η Κεντρική Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά, η Θεσσαλία, η Δυτική και η Ανατολική Μακεδονία, η Αττική, η Κρήτη και η Πελοπόννησος. Στις δυο τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ