Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

Με βελτιωτικές αλλαγές ο διαγωνισμός για την παιδική χαρά Κουραμπά

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει η νέα προσπάθεια δημοπράτησης των δύο πολύπαθων έργων του δήμου ιωνικών για τα οποία δεν υπήρξε καμία προσφορά από τοπικούς εργολήπτες εξαιτίας ενστάσεων που είχαν καταθέσει αναφορικά με ορισμένες προδιαγραφές που έπρεπε να έχουν συγκεκριμένα υλικά.Πρόκειται για την ανάπλαση της παιδικής χαράς Κουραμπά και το μεγάλο έργο των πεζοδρομήσεων.Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς κάλεσε χθες τους εργολήπτες να μην επαναλάβουν τη στάση που κράτησαν τις περασμένες φορές, ενώ σημείωσε πως ακόμα δεν έχει οριστεί η ημερομηνία διότι η απεργία του τεχνικού κόσμου μπορεί να δημιουργήσει εκ νέου πρόβλημα, αν συμπέσει με την ημέρα διεξαγωγής της δημοπράτησης.Σε ότι αφορά τις ενστάσεις που είχαν καταθέσει οι εργολήπτες, ειδικά για τις προδιαγραφές συγκεκριμένων υλικών που αφορούσαν στην παιδική χαρά του Κουραμπά, ο κ. Μασσαλάς σημείωσε πως τις προηγούμενες μέρες υπήρξε επικοινωνία με τους εργολάβους όπου τους εξηγήθηκε ότι στη νέα δημοπράτηση οι διαστάσεις των υλικών μπορούν να έχουν κάποια απόκλιση, για να μην υπάρχει υπόνοια πως οδηγούνται οι εργολάβοι στην αγορά τους από συγκεκριμένη εταιρία, κάτι που οι ίδιοι είχαν καταγγείλει ότι γίνεται στην πρώτη φορά που έγινε προσπάθεια να δημοπρατηθεί το έργο.«Αυτό όμως δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση σε βάρος της ποιότητας», σημείωσε ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε: «Εμάς μας ενδιαφέρει η ποιότητα και όχι αν κάποιο υλικό θα έχει διαστάσει 3,10 μ ή 3,20. Σε μια παιδική χαρά τα παιχνίδια έχουν μεγάλη καταπόνηση κι εμείς θέλουμε η κεντρικότερη παιδική χαρά της πόλης να είναι πρότυπο λειτουργικότητας και ασφάλειας για τα παιδιά».Τέλος και σε ότι αφορά το περιθώριο κέρδους, που ήταν ένα ακόμα σημείο τριβής, με τους εργολάβους να θεωρούν ότι ήταν πολύ μικρό, ο κ. Μασαλάς τόνισε ότι ο δήμος δεν ζητά από κανέναν να κάνει τεράστιες εκπτώσεις για να πάρει ένα έργο που δεν θα έχει κέδρος απ' αυτό, προσθέτοντας όμως πως ήδη ορισμένοι, γνωρίζοντας ότι μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς το έργο μπορεί να δοθεί με απ' ευθείας ανάθεση, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να το εκτελέσουν.


Σημαντικά και τα δυο έργα
Οι αναπλάσεις-πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης, φωτισμού διατηρητέων κτιρίων και η αναβάθμιση της παιδικής χαράς Κουραμπά, έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ Ηπείρου (ΕΣΠΑ) και είναι τα πρώτα έργα που δημοπρατεί η νέα δημοτική αρχή.Αν όλα κυλήσουν ομαλά, έστω και με επαναληπτικούς διαγωνισμούς, τους πρώτους μήνες του 2012 θα αρχίσει η κατασκευή.Με την κατασκευή αυτών των έργων θα στηριχθεί και η απασχόληση στην πόλη, με το προσωπικό που θα εργαστεί και με το δίκτυο των πεζοδρόμων θα αλλάξει όψη και η αγορά θα γίνει πιο ελκυστική, αλλά θα χρειαστεί ταυτόχρονα και με βάση την κυκλοφοριακή μελέτη να εφαρμοστούν σειρά μέτρων για το κυκλοφοριακό.

 Οι πεζοδρομήσεις στην αγορά και το ιστορικό κέντρο
Το έργο αναπλάσεις- πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης και φωτισμός διατηρητέων κτιρίων έχει προϋπολογισμό 5,9 εκ. ευρώ.Συγκεκριμένα οι οδοί που πεζοδρομούνται είναι: -Τομέας νέου εμπορικού κέντρου: Μ. Αγγέλου μέχρι την Χαριλάου Τρικούπη, Μελανίδη, Βλαχλείδη, Οπλαρχηγού Πουτέτση, Γρηγορίου Σακκά, Ζυγομάλλη. -Τομέας παλιάς αγοράς-ιστορικό κέντρο: Νικολάου Παπαδοπούλου, Παπάζογλου, Αραβαντινού, Λόρδου Βύρωνος, Στουρνάρα, Κατσαντώνη, Κωλέττη, Κατσιμήτρου και Γούναρη. Ο φωτισμός ανάδειξης κτιρίων αφορά στα διατηρητέα της Καπλάνειου Σχολής, της Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής και του κτιρίου Πυρσινέλλα καθώς στο αξιόλογο αρχιτεκτονικό κτίριο της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.


Αναβάθμιση παιδικής χαράς
Η αναβάθμιση της παιδικής χαράς Κουραμπά σε συνολική έκταση 1800 τετραγωνικών μέτρων και έχει προϋπολογισμό 600.000 ευρώ. Η αναβάθμιση συνίσταται σε νέο σχεδιασμό και οργάνωση του χώρου, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο μεταξύ των άλλων προβλέπει: -Περίφραξη του χώρου. -Διαχωρισμό ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών. -Ασφαλή και φιλικά προς τους χρήστες υλικά. -Ήπια παρέμβαση με ελαχιστοποίηση των τσιμεντοστρώσεων και αξιοποίηση του υπάρχοντος πυρήνα πρασίνου. Στο πάρκο θα αλλάξει ο φωτισμός, θα γίνουν περιφράξεις και θα φυτευτούν νέα δέντρα.

 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ο Ν.Ο.Ι. κατεβαίνει Σχινιά με 21 αθλητές για την πρώτη «μάχη» τη Εθνικής Ομάδας

Το Σαββατοκύριακο διεξάγεται ο αγώνας αξιολόγησης της ΕΚΟΦΝΣ
Την πρώτη μεγάλη «μάχη» της χρονιάς με στόχο την συμμετοχή τους στην Εθνική Ομάδα της Κωπηλασίας κατά τη νέα αγωνιστική περίοδο θα δώσουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά 21 επίλεκτοι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων.Επί ένα διήμερο θα διεξαχθεί στον συγκεκριμένο στίβο, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κωπηλασίας, ο πρώτος φετινός αγώνας αξιολόγησης, μέσω του οποίου αλλά και των αγώνων που θα ακολουθήσουν, θα επιλεχθούν οι αθλητές που θα στελεχώσουν φέτος τις διάφορες ομάδες του εθνικού μας συγκροτήματος.Την θέση τους στην Εθνική των Ανδρών έχουν δικαιωματικά εξασφαλίσει για την φετινή χρονιά οι δύο πρωταθλητές του Ν.Ο.Ι. Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Τσίλης. Παρόλα αυτά, θα συμμετάσχουν στην αποστολή του Ομίλου για τον πρώτο αυτό αγώνα αξιολόγησης. Η Γιαννιώτικη ομάδα, που είναι η πολυπληθέστερη σε πανελλαδικό επίπεδο, απ’ όσες θα τρέξουν το Σαββατοκύριακο στον Σχινιά, περιλαμβάνει άλλους 19 αθλητές, ανάμεσά στους οποίους και 7 επίλεκτες αθλήτριες της Κωπηλασίας. Πρόκειται για τους: Αποστόλη Λαμπρίδη, Χρήστο Κουτσιαύτη, Θανάση Τσιάλιο, Ηλία Κούρο, Χρήστο Κρούτια, Γεώργιο Μπακαγιάννη, Κων/νο Μαγκλάρα, Μιχάλη Παπατσίμπα, Γεώργιο Ρίζο, Βασίλειο Πάνου, Γιάννη Ζήση, Γεώργιο Βαρδάκα, Ελένη Διαμάντη, Ξανθή Κολτσίδα, Βάσια Ζυγούρα, Σπυριδούλα Τζούκα, Αμαλία Τσιάβου, Κατερίνα Ζέρβα και Λυδία Νταλαμάγκα. Την αποστολή του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, που αναχωρεί αύριο το πρωί για τον Μαραθώνα, θα συνοδεύσουν ο γενικός γραμματέας του Ν.Ο.Ι. Θωμάς Βαρδάκας και ο προπονητής Δημήτρης Δερέκας. Ο αγώνας αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Παράδοση-παραλαβή στο Επιμελητήριο Άρτας

Στην τελετή παράδοσης παραλαβής της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Άρτας, που έγινε την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012, στις αίθουσες του Επιμελητηρίου, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης μαζί με άλλους φορείς. Ο κ. Παπαλέξης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της απελθούσας Διοίκησης του Επιμελητηρίου κ. Ηλία Κοίλια για την άψογη συνεργασία που είχαν για τα ζητήματα της περιοχής και για την προσπάθεια που κατέβαλαν από κοινού για την επίλυση τους. Εξήρε το έργο της απελθούσας διοίκησης και συνεχάρη τη νέα Διοίκηση και το νέο πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Χρήστο Παπάζογλου, ευχόμενος καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους, δηλώνοντας ότι ο Δήμος θα είναι συμπαραστάτης σε κάθε θετική προσπάθεια. «Μόνο αν συνεργαστούμε όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα και να αναπτύξουμε την περιοχή» ανέφερε ο κ. Παπαλέξης τονίζοντας ότι η συνεργασία του Δήμου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και βεβαίως για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του Βιοτεχνικού Πάρκου για το οποίο έγιναν φιλότιμες προσπάθειες μέχρι σήμερα αλλά δεν ευοδώθηκε.

Οι υπερβολές της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας. Πως φθάσαμε στην σημερινή κατάσταση

Άρθρο του Ξενοφών Καραβίδα
Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει φέρει τα πάνω-κάτω στην πολιτική ζωή της γηραιάς ηπείρου καθώς και στη χώρα μας. Μέσα στο 2011, τέσσερις χώρες είδαν τις κυβερνήσεις τους να πέφτουν -Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιταλία.Η οικονομική κρίση, μεταξύ άλλων, ανέδειξε τις αυξημένες προσδοκίες του κόσμου για τον ρόλο των επιχειρήσεων στην κοινωνία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις διατήρησαν ή αύξησαν τις προσπάθειες ενασχόλησής τους με κοινωνικοπολιτικά θέματα, με αποτέλεσμα να αποκομίσουν καλύτερα και περισσότερα οφέλη από αυτά που ανέμεναν.Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως μάθαμε και την έννοια των αγορών. Ποιός είναι ο ρόλος των αγορών; Οι αγορές είναι ένας μηχανισμός. Μηχανισμός εκτίμησης, τιμολόγησης του κινδύνου. Με απλά λόγια είναι η εκτίμηση της απόδοσης της επένδυσης, με βάση το ρίσκο που αυτή εμπεριέχει.Με βάση τα παραπάνω, είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι οι Ευρωπαίοι δεν αναγνωρίζουν τη δυσκολία για την ελληνική υπόθεση. Η εποχή που «καθαρίζαμε» τα θέματα με υπόγειες διαπραγματεύσεις και εκμεταλλευόμασταν την βαθιά εκτίμηση που έτρεφαν για την χώρα μας μεγάλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ανήκει στο παρελθόν.Τι εγγυήσεις μπορεί να αναζητά κάποιος που δάνεισε την Ελλάδα με όρους Γερμανίας ενώ δεν θα έπρεπε; Τι εγγυήσεις αναζητούν, ενώ ξέρουν και οι ίδιοι πολύ καλά ότι η Ελλάδα χρειάζεται και δεύτερο κούρεμα ίδιας ονομαστικής αξίας με αυτό που συμφωνήθηκε πριν λίγο καιρό; Τα ψέματα τελείωσαν. Οι μέρες που μας περιμένουν θα είναι δύσκολες, όσο αρνιόμαστε την προσαρμογή σε αρχές και κανόνες μιας οργανωμένης κοινωνίας. Όσο εξακολουθούμε να λειτουργούμε με το δίκαιο της ζούγκλας, τόσο ποιο κοντά θα φτάνουμε στον τρίτο κόσμο.Παρ’ όλα αυτά και ενώ η κατάσταση είναι γνωστή, υπάρχουν ακόμη κόμματα, αρχηγοί και φιρφιρίκοι που συνεχίζουν να παραπλανούν, υποστηρίζοντας ότι μόνοι μας θα τα πάμε καλύτερα, ή ότι δεν πρέπει να ανεχθούμε την καταρράκωση της εθνικής μας αξιοπρέπειας, όταν οι ίδιοι έχουμε ξεφτιλίσει κυριολεκτικά τα πάντα. Αν έχουμε ελάχιστο μυαλό, ας αφήσουμε τις μεγαλοστομίες και τις μπουρδολογίες, μήπως και καταφέρουμε να βάλουμε κάποια τάξη και λογική στη ζωή μας. Η προσπάθεια που γίνεται με τον Παπαδήμο και που είναι διατεθειμένη να κάνει η Ευρώπη για εμας, προφανώς είναι η τελευταία.Με την ιδιωτική κατανάλωση στα Τάρταρα, τη μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό να μην μπορεί να καλυφθεί , τις τράπεζες στο ναδίρ, τις επενδύσεις ανύπαρκτες λόγω του περιβάλλοντος αβεβαιότητας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να μειώνεται συνεχώς, η έκτη δόση ήταν σταγόνα στον ωκεανό. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν τη χρειαζόμασταν, για μην πεθάνουμε από αφυδάτωση.Oι γενικότητες των θέσεων που ακούγονται από πολλούς έχουν σχεδόν μηδενική πειστική ικανότητα. Άλλωστε πέραν όλων των άλλων, οι ταλαιπωρημένοι πολίτες έχουν πολύ μικρή υπομονή για να ακούσουν υπεραπλουστευμένες αλήθειες. Όλα πλέον απαιτούν οριοθέτηση του χρόνου, του κόστους και κυρίως του αποτελέσματος με συγκεκριμένες δράσεις. Με λίγα λόγια ο κόσμος θέλει να ακούσει συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις και όχι αόριστες κραυγές πατριωτικού χαρακτήρα. Μετά τον οικονομικό τραγέλαφο του 2008, οπότε χαθήκαν πολλά λεφτά, οι δανειστές έγιναν πιο προσεκτικοί σε ποιον δανείζουν. Τα νερά της «θάλασσας» αποτραβήχτηκαν και ο πρώτος που φάνηκε πως κολυμπούσε γυμνός ήταν η χώρα μας. Ο κάτωθι πίνακας άλλωστε είναι πολύ παραστατικός ακόμη και για αδαείς φερφερίκους που τολμούνε και μιλάνε ανέξοδα για την οικονομία και τα μεγέθη της:Η εκτίναξη των οικονομικών μεγεθών είναι απίστευτη ! Είναι ο λόγος που αδυνατούνε να μας πιστέψουν. Είναι ο βασικός λόγος που οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους θεωρούν πως η Ευρώπη οφείλει να έχει ένα σταθερό νόμισμα και τα μέλη της οφείλουν να ασκούν τέτοια οικονομική πολιτική που να μη δημιουργεί ελλείμματα και να μην ανατροφοδοτεί την ανάπτυξη του δημόσιου χρέους.Ευνόητο είναι λοιπόν, ότι ο πολιτικός λόγος στη χώρα μας δεν θα νοείται αν δίπλα στις γενικές αρχές για την εθνική σωτηρία δεν ενσωματώνει έστω μία πρόταση νέας αντίληψης για την αντιμετώπιση κάποιου ζητήματος που να σχετίζεται με την οργάνωση της τοπικής κοινωνίας ή την ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονομίας που θα αναπτύξει θέσεις εργασίας.Aυτό ορίζει τελικά το νέο ζητούμενο και για την πολιτική και για την επικοινωνία της. Οι συγκεκριμένες ιδέες και οι δράσεις που αναγνωρίζονται από τους πολίτες πλέον ως ουσιαστική δυνατότητα να αλλάξει κάτι. Οι γενικόλογες θεωρίες τελείωσαν άλλωστε. Από την αναγνωρισιμότητα των προσώπων περνάμε πλέον στην ΄΄αναγνωρισιμότητα΄΄ των λύσεων.Για του λόγου το αληθές, ακούμε στην τηλεόραση ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί σχηματισμοί δεν θέλουν το κάθε λογής μνημόνιο. Από την άλλη, ήθελαν τα λεφτά της έκτης δόσης! Ακούμε ότι δε θέλουν μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά από την άλλη θέλουν να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ! Ακούμε ότι δε θέλουν τον κάθε Παπαδήμο. Δεν θα ήθελαν, όμως, να αναλάβουν και το πολιτικό κόστος της μετάβασης στη δραχμή! Με άλλα λόγια, η υποκρισία περισσεύει. Κάποιοι ακόμη πιο «προχωρημένοι» προτείνουν την επιστροφή στη δραχμή. Και κάποιοι που βρίσκονται στο απόγειο των πνευματικών τους αναζητήσεων προτείνουν λαϊκή εξουσία και κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής. Όλοι αυτοί ξεχνούν να μας πουν ένα απλό πράγμα: Αν η τρόικα προτείνει για το ελληνικό πρόβλημα την παροχή μισθών Βουλγαρίας, οι «άλλοι» προτείνουν την μετατροπή της Ελλάδας σε Γιουγκοσλαβία του Τίτο ;Ορισμένοι από αυτούς, όπως και άλλοι διαμαρτύρονται που ο κόσμος τους αντιμετωπίζει με έντονες αποδοκιμασίες. Προσωπικά διαφωνώ με τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Από την άλλη, τι έχουν κάνει όλοι αυτοί για να αποδείξουν ότι εκείνοι που τους αποδοκιμάζουν έχουν άδικο; Μόλις πρόσφατα λήφθηκε απόφαση να κλείσουν το χαμάμ στην Βουλή! Αυτή όμως είναι η μία Ελλάδα. Η Ελλάδα των ανεπάγγελτων που θεωρούν την εξουσία κληρονομικό τους δικαίωμα.Υπάρχει, όμως, και μία άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα των ανθρώπων του μόχθου. Των ανθρώπων που δουλεύουν, που παράγουν. Είναι μία Ελλάδα φιμωμένη, που δεν έχει βρει ακόμη την έκφρασή της. Καιρός να ανακαλύψουμε κάτι πραγματικά καινούργιο. Αν θέλουμε να υπάρχει «επόμενη ημέρα»...Πολλοί λένε, ότι αν ήμασταν σοβαροί, αυτή την στιγμή θα είχαμε αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την μεγάλη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση που μας μαστίζει. Συμφωνώ πλήρως. Όποιος πιστεύει ότι θα γλιτώσουμε με αμυχές από αυτή την περιπέτεια ή ότι στο τέλος οι Ευρωπαίοι θα μας χτυπήσουν στην πλάτη και θα μας κλείσουν πονηρά το μάτι, κάνουν λάθος.

Σχεδόν 3000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στην Ήπειρο

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο εργασίας τα αποτελέσματα της κατ’ αρχήν αξιολόγησης για τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στην Ήπειρο.Εκτιμάται ότι οι τελικές αποφάσεις ένταξης μπορεί να είναι έτοιμες μέσα στο επόμενο δίμηνο και να ξεκινήσει η διαδικασία για την πρόσληψη ανέργων.Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του υπουργείου Εργασίας δημιουργεί θέσεις για πέντε κατηγορίες ανέργων:Μακροχρόνια άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνεργοι έως 30 ετών, επιστήμονες και βραχυχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και να λαμβάνουν για πέντε μήνες μηνιαίο επίδομα κοινωνικής εργασίας 625 ευρώ.Η επιλογή των ωφελουμένων ανέργων για την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής εργασίας γίνεται βάσει αντικειμενικού συστήματος μοριοδότησης. Σημαντικά κριτήρια επιλογής είναι η κατάσταση ανέργου, η οικογενειακή κατάσταση (μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ.), το οικογενειακό εισόδημα, η κατάσταση υγείας του ανέργου και η εντοπιότητα.Στην Περιφέρεια Ηπείρου εγκρίθηκαν 2986 θέσεις, οι οποίες κατανέμονται και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες, τόσο σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και σε κοινωνικούς φορείς.

"Και εγώ ήθελα να βρίσω τον Θανάση Οικονόμου όταν είπε στον ΣΚΑΪ να απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι"

"Και εγώ ήθελα να βρίσω τον Θανάση Οικονόμου όταν είπε στον ΣΚΑΪ να απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι".Αυτό είπε πριν λίγο στον ΗΧΩ fm 102,7 ο πρώην Γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων κ. Χρυσόστομος Βούζας σχολιάζοντας τα περιστατικά αγανάκτησης πολιτών κατά του βουλευτή Θανάση Οικονόμου. Τα απέδωσε στην αυθόρμητη αγανάκτηση των πολιτών την οποία προκάλεσαν οι ίδιοι οι βουλευτές και ζήτησε να σταματήσει το παραμύθι περί στοχοποίησης του γιαννιώτη βουλευτή, την οποία χαρακτήρισε ως... αυτοστοχοποίηση!

Συνάντηση Στ.Καλογιάννη με τον δήμαρχο Δωδώνης

Συζήτηση για έργα και Ιόνια
Με το δήμαρχο Δωδώνης Κώστα Κατσανάκη συναντήθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης και συζήτησε μαζί του τα θέματα που απασχολούν το Δήμο. Συγκεκριμένα, συζήτησε έργα όπως το μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην Κανέτα, την πεζογέφυρα στο Κουκλέσι, το λαογραφικό μουσείο Σκλίβανης και τις μελέτες για την αποκατάσταση του νερόμυλου στο Αλεποχώρι.Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Καλογιάννη ότι δεν έχουν ακόμα αποπληρωθεί οι λογαριασμοί των έργων αυτών, που έχουν υποβληθεί στο Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) εδώ και δύο χρόνια, οπότε είτε παραμένουν ημιτελή, είτε δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Για το θέμα αυτό, ο κ. Καλογιάννης κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, προς το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για το αρχαίο θέατρο Δωδώνης και τις εργασίες αποκατάστασής του, καθώς και για προβλήματα του δικτύου ύδρευσης του παλιού δήμου Δωδώνης και για τις άδειες χρήσης νερού από τις δεκάδες πηγές και γεωτρήσεις που υπάρχουν σε ολόκληρο το Δήμο. Τέλος, ο κ. Καλογιάννης ενημέρωσε επίσης το δήμαρχο για τις προοπτικές επανεκκίνησης της Ιονίας Οδού. «Αυτή παραπέμπεται υπό προϋποθέσεις στο καλοκαίρι του 2012. Ήδη χάθηκαν δύο χρόνια, με κίνδυνο να σταματήσουν οριστικά τα έργα» τόνισε και συμπλήρωσε ότι εάν ολοκληρωθεί η Ιονία οδός και ο οδικός άξονας Τύρια-Σιστρούνι, ανοίγονται νέες προοπτικές για ολόκληρο το δήμο Δωδώνης.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Εγκαίνια λειτουργίας του 1ου ΚΗΦΗ τη Δευτέρα

Το πρώτο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Δήμο Ιωαννιτών, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, με 30 ηλικιωμένους δικαιούχους και πέντε άτομα εξειδικευμένο προσωπικό.Ο χώρος που θα λειτουργήσει το ΚΗΦΗ επί της οδού Χριστοβασίλη, περιλαμβάνει καθιστικό, χώρους δραστηριοτήτων και ανάπαυσης, καθώς και ιατρείο με εξειδικευμένο προσωπικό. Στους δικαιούχους θα παρέχεται και ένα γεύμα ημερησίως.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Φίλιππα Τσουμάνη, στόχος του Οργανισμού είναι να λειτουργήσουν άλλα δύο Κέντρα εντός του έτους στην πόλη, καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες.

BΟΥΖΑΣ:Εναγκαλισμός Παπανδρέου με τους υπουργούς και διαζύγιο από το κόμμα

Για το σπάσιμο των κρίκων που συνέδεαν το κόμμα με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο πριν λίγο στον ΗΧΩ fm 102,7 o πρώην Γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων κ. Χρυσόστομος Βούζας. Μίλησε για διαζύγιο Παπανδρέου με το κόμμα, αφού όπως ανέφερε οι υπουργικές ομοφωνίες καπέλωναν για δυο χρόνια κάθε κομματικό διάλογο. Η συνέντευξη συνεχίζεται...

Να καταστεί το Ηπειρωτικό γάλα Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης

Την απόφαση να ζητήσει το αιγοπρόβειο γάλα της περιοχής μας να αναγνωριστεί σαν Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) πήρε πρόσφατα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων (ΕΑΣΙ), σε μια προσπάθεια να «θωρακίσει» τα προϊόντα της Ηπείρου. Μετά τη φέτα, που είναι εδώ και καιρό προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων θέλουν να αναβαθμίσουν το προϊόν από το οποίο φτιάχνεται η φέτα και βεβαίως να δώσουν και στα δύο την υπεραξία που δικαιούνται, βάσει της ποιότητάς τους. «Εκτιμούμε ότι το γάλα έχει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να πιστοποιηθεί σαν ΠΓΕ λόγω της τοπικής βιοποικιλότητας, της φυλής των ζώων και της υψηλής ποιότητας παραγωγής του» τόνισε στον «Αγρότυπο», ο Πρόεδρος της ΈΑΣΙ Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης. Υπενθυμίζεται, ότι μόλις χθες, ο «Πρωινός Λόγος» ανέδειξε στο κύριο θέμα του την Ηπειρωτική γη, που είναι ιδανική για τα χιλιάδες αιγοπρόβατα, μιας και είναι αμόλυντη από λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α. ουσίες, με αποτέλεσμα και τα προϊόντα, τα οποία παρασκευάζει η «Δωδώνη» να γίνονται ανάρπαστα κυρίως για την ποιότητά τους.

 Ανεβαίνει ο «πυρετός»…
Στο μεταξύ, σε ό, τι αφορά το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ανεβαίνει ο… αγοραστικός «πυρετός», αφού αυτές τις ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση πρόσληψης συμβούλου από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο οποίος θα προσπαθήσει να αποτρέψει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΑΤΕ (έχει ήδη προσλάβει δικό της σύμβουλο), κάτι που θα σημάνει και την πώληση ολόκληρης της «Δωδώνης».Υπενθυμίζεται, ότι οι Ενώσεις επιθυμούν την απόκτηση των μετοχών της ΑΤΕ στη ονομαστική τους αξία, με δεδομένο βέβαια, ότι δεν έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να «κοντραριστούν» με τις μεγάλες εταιρίες που θα ενδιαφερθούν για τη «Δωδώνη».Σημειώνεται, ότι βούληση του Κράτους είναι να πωλήσει τη γαλακτοβιομηχανία με διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό. 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ο Χρυσόστομος Βούζας στον ΗΧΩ 102,7 fm

Λίγο μετά τις 12,ο πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Χρυσόστομος Βούζας,προσκεκλημένος στην εκπομπή του δημοσιογράφου Κώστα Πάνου,στον ΗΧΩ 102.7 fm μιλάει για τις ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ,μετά την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου.
.

Στα πολύ δύσκολα οι ΄Ελληνες κρατιούνται απ΄την ψυχή τους

ΛΑΟΚΡΑΤΗ ΒΑΣΣΗ: «Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ»
Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού


"Κανένας μας, άλλωστε, πρώτος εγώ/ δεν μπορεί να είναι αθώος για ό,τι συμβαίνει/ ό,τι συνέβη και ό,τι θα συμβεί". Τάσος Γαλάτης.  Οι παραπάνω στίχοι του καλού ποιητή αντικατοπτρίζουν την ουσία της σημερινής κατάπτωσης των κατοίκων του τόπου μας. Κατάντιας βαθιά πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής εξαχρείωσης για την οποία κανένας μας δεν είναι… αθώος του αίματος. Όχι βέβαια με την… παγκάλειο έννοια του… μαζί τα φάγαμε.Η κυρίως ευθύνη βαρύνει την πολιτική και τους πολιτικούς του δικομματισμού που νέμονται την εξουσία από τη μεταχουντική-μεταπολιτευτική και μετά Πολυτεχνείου περίοδο καταρρακώνοντας το κύρος της χώρας και τους συνταγματικούς θεσμούς. Βαρύνει όλους αυτούς που εξαργύρωσαν την πραγματική, μυθοποιημένη ή και ανύπαρκτη παρουσία τους στην κορυφαία σύγχρονη επική σελίδα της ιστορία μας. Οι οποίοι αναίσχυντα μας οδήγησαν στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα.Μπορεί για όλα τα θανάσιμα αμαρτήματα που μας ταλανίζουν να ευθύνονται οι εξουσιαστές, αλλά και οι εξουσιαζόμενοι, άλλοι λίγο και άλλοι περισσότερο, δεν είμαστε άμοιροι των ευθυνών μας αλλά συνυπεύθυνοι για τα κακώς κείμενα. Και όπως χαρακτηριστικά αποδίδει ο Ναζίμ Χικμέτ στο ποίημά του «Το πιο παράδοξο απ΄όλα τα πλάσματα»… όμως κι εσύ, αδερφέ μου, φταις καμπόσο…Ναι, όλοι φταίμε. Και οι καρπωτές της εξουσίας και οι εξουσιαζόμενοι, αφού με πράξεις και παραλείψεις, με ενοχή, ανοχή και σιωπή, άγνοια και χαύνωση οδηγήσαμε και οδηγηθήκαμε στο μη παρέκει.Τι όμως συνέβαλε ώστε να φτάσουμε στον πάτο του βαρελιού, στο χείλος του γκρεμού, τον οικονομικό μαρασμό, την πολιτιστική καταβαράθρωση, την εθνική ταπείνωση; Καίριες, μεστές, συγκροτημένες, ανιδιοτελείς και ακομμάτιστες απαντήσεις μας δίνουν δεκαπέντε προβληματισμένοι πολίτες, τους οποίους φαντάστηκε και δημιούργησε για τις ανάγκες του νέου πονήματός του ο διακεκριμένος Ηπειρώτης (Ριζοβούνι Πρέβεζας) πανεπιστημιακός, παιδαγωγός και ιστοριοδίφης Λαοκράτης Βάσσης, στο πρόσωπο του οποίου βρήκαν συγγραφέα για να καταγράψει στο βιβλίο του «Ανοιχτή συζήτηση-Η χρεοκοπία της μεταπολίτευσης-Πολιτιστικές αναγνώσεις», το οποίο κυκλοφορεί από τις καλές εκδόσεις «Ταξιδευτής». Και τα κατάφερε περίφημα να μη μιλάει ο ίδιος μέσα από τους πολλούς πρωταγωνιστές της ανοιχτής συζήτησης, αλλά τα πολλά πρόσωπα να μιλούν μέσα από τον ίδιο και για τα οποία όσα λένε βαρύνουν αποκλειστικά αυτόν που τα έγραψε, όπως σημειώνει.Βαθιά φιλοσοφημένος ο κ. Βάσσης, με συγκροτημένη σκέψη, καθαρό μυαλό και διαπεραστική ματιά θέτει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων και αναλύει με γνώση, επίγνωση και αστείρευτη εμπειρία όλα εκείνα τα αίτια που συνέβαλαν στην καταβαράθρωση και καταρράκωση της κοινωνίας, της χώρας.
Οι αναγνώσεις των γραφομένων του τεκμηριωμένες (ονόματα, ημερομηνίες, γεγονότα, δημοσιεύματα, δηλώσεις, συνεντεύξεις), πολυποίκιλες και κατασταλαγμένες απευθύνονται προς όλους τους Έλληνες, πρωτίστως δε στους πολιτικούς, ιδιαίτερα στους συγκροτούντες το δικομματισμό και βεβαίως στους πνευματικούς ταγούς της χώρας οι οποίοι δεν άρθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, σίγησαν ή έγιναν ομοτράπεζοι, συνκαρπωτές της εξουσίας αποκομίζοντας πλείστα ωφελήματα. Κόλαφος η γραφή του για όλους αυτούς που οδήγησαν ένα ευρύ περί την εξουσία κύκλωμα στον άκρατο και παράνομο εν πολλοίς πλουτισμό, στη χειραγώγηση της κοινωνίας, στην υποβάθμιση της Παιδείας, τον καταστροφικό καταναλωτισμό ωθώντας μας να ξοδεύουμε περισσότερα απ΄όσα βγάζαμε, στη χρεοκοπία του αθλητισμού και τη δηλητηρίαση του πιο σημαντικού τμήματος του λαού μας, αυτό της νεολαίας, την οποία «ντοπάρισε» και αχρήστευσε παντιοτρόπως. Γι΄αυτούς που μας παγίδευσαν να ζούμε με δανεικά και επέτρεψαν σε τράπεζες και μέσα ενημέρωσης (όχι μαζικά, ασφαλώς) να εκμαυλίζουν μυαλά και συνειδήσεις. Για όλους εκείνους που υποβίβασαν τον πολιτισμό και την πολιτισμική κληρονομιά και ταυτότητά μας σε βαθμό ξενόφερτης υποκουλτούρας, απομακρύνοντάς μας, στα πλαίσια της καιροσκοπικής και ένοχης παγκοσμιοποίησης, από τα καλώς εννοούμενα εθνικά και ελληνικά ήθη και έθιμα. Για όλους εκείνους που επέτρεψαν να γίνει η χώρα μας ξέφραγο αμπέλι όπου ο καθένας μπαινοβγαίνει ανεξέλεγκτα όποτε του αρέσει, με αποτέλεσμα να γκετοποιηθεί και μετατραπεί σε τριτοκοσμική πόλη η πρωτεύουσα και αρκετές άλλες περιοχές της χώρας. Γι΄αυτούς που εξέθρεψαν τη φοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή, την εισφοροδιαφυγή και την επαίσχυντη εκμετάλλευση χιλιάδων δύσμοιρων οικονομικών μεταναστών. Και βεβαίως για τους υπαίτιους, και είναι πολλοί, που ευθύνονται για τη διόγκωση της διαφθοράς, την προκλητικά ξεδιάντροπη χλιδή, την καταλήστευση δημοσίου χρήματος, τον ανήθικο και άνομο πλουτισμό, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την ατιμωρησία πολιτικών και παρανομούντων. Συμπερασματικά κατά το συγγραφέα το πρόβλημα που οδήγησε στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα είναι πρωτίστως πολιτισμικό. Πρόβλημα το οποίο οξύνθηκε τα μεταπολιτευτικά χρόνια και το οποίο μας οδήγησε ξαρμάτωτους στη βαθιά και γενικευμένη κρίση που βιώνουμε. Μας οδήγησε στο κάψιμο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στα αιματηρά γεγονότα του 2008, σε ολοκαυτώματα ανθρώπων και δασών, σε δολοφονίες, σε βανδαλισμούς, ληστείες, καταστροφές, κλοπές, στα ναρκωτικά, στην κατάρρευση του κοινωνικού και οικογενειακού ιστού. Για όλους αυτούς τους λόγους όλοι οι σκεπτόμενοι και προβληματισμένοι, καθώς και ο συγγραφέας, χάνουμε τη νηφαλιότητά μας όταν σκεπτόμαστε το κακό που πάθαμε, το κακό που μας έκαναν οι εναλλασσόμενοι επικαρπωτές της εξουσίας, το κακό που τους… αφήσαμε να κάνουν στον τόπο μας. Και τώρα τι γίνεται; Τι κάνουμε; Υπάρχει διέξοδος; Για να υπάρξει ανάταξη, σημειώνει ο Λ. Βάσσης, απαιτείται συναγερμός για να αλλάξουμε εθνική ρότα και να ξαναχτίσουμε απ΄την αρχή και το πολιτικό μας σύστημα στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής για την Ελλάδα και τον ελληνισμό, έστω κοντά 200 χρόνια απ΄την εθνική μας απελευθέρωση… να αποφασίσουμε να γίνουμε σοβαρή πολιτεία και σοβαρή κοινωνία. Καιρός λοιπόν για εθνική αφύπνιση, γιατί οι λαοί στα πολύ δύσκολα κρατιούνται απ΄την ψυχή τους. Και οι Έλληνες το έχουν αποδείξει επανειλημμένα. Η παρούσα συγκυρία απαιτεί να το αποδείξουμε για μια ακόμη φορά. Το σπουδαίο βιβλίο με το φιλοσοφημένο περιεχόμενό του και τις πολιτιστικές αναγνώσεις κυκλοφορεί με κοσμημένο το εξώφυλλό του από υπέροχα δημιουργήματα του διεθνώς καταξιωμένου Γιαννιώτη γλύπτη, καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θόδωρου Παπαγιάννη. Γλυπτά δημιουργήματα που φτιάχτηκαν από υλικά που συγκέντρωσε, μετά πόνου ψυχής, από τα αποκαϊδια του Πολυτεχνείου για να μας θυμίζουν το τραγικό ανοσιούργημα της νεότερης Ελλάδας, «κατόρθωμα» κι αυτό της μεταπολίτευσης. Καλέ μας δάσκαλε, αγαπητέ Λαοκράτη σ΄ευγνωμονούμε για τα αποστάγματα σοφίας, γνώσης, εμπειρίας και προβληματισμού με τα οποία μας προίκησες και ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το υπέροχο πόνημά σου, το οποίο ανοίγει δρόμους και δίνει λύσεις για μια σωστή αναγέννηση της χώρας και του λαού της.

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δ.Σ. Άρτας
Συνεδριάζει τη Δευτέρα 9-1-2012 και ώρα 7:30μμ το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων 16 synolik;a θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Επαιζαν παράνομα πόκερ σε καφενείο στην Φιλιππιάδα

Συνελήφθησαν χθες το βράδυ, στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος, ένας (1) ημεδαπός ηλικίας 47 ετών, ιδιοκτήτης καταστήματος – «καφενείου» και πέντε (5) άτομα, πελάτες του καταστήματος, για παράβαση του Νόμου περί τυχερών παιγνίων.Ειδικότερα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ελέγχων για τα παράνομα τυχερά παίγνια, κατελήφθη ο 47χρονος, να έχει επιτρέψει συνολικά σε πέντε (5) ημεδαπούς, ηλικίας από 28 έως 41 ετών, να παίζουν το τυχερό παίγνιο «ΠΟΚΕΡ», με χρήματα και μάρκες, συμμετέχοντας και ο ίδιος σε αυτό.Κατά τον έλεγχο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-Το χρηματικό ποσό των χιλιάδων τετρακοσίων εβδομήντα (1.470) ευρώ
 -Πενήντα δύο (52) τραπουλόχαρτα, -Εκατό (100) μάρκες πλαστικές. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Κύπελλο διάθλου στο Μέτσοβο

Μια κλάση ανώτερος ήταν ο Καραμίχας Κλεάνθης από τους υπόλοιπους αθλητές στο Κύπελλο Διάθλου που πραγματοποιήθηκε στο Μέτσοβο την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, σε μια καταπληκτική για χιονοδρομία ημέρα, ανοίγοντας την αυλαία του εθνικού πρωταθλήματος χιονοδρομίας 2012. Ο Μετσοβίτης αθλητής δεν άφησε σε κανένα σημείο του αγώνα να αμφισβητηθεί η κλάση και η αγωνιστική ποιότητα του και τερμάτισε στην πρώτη θέση με χρόνο 21:03,9 και 2 άστοχες βολές στο αγώνισμα των 7,5 χλμ σπριντ 4:35 λεπτά μπροστά από τον Ξάνθη Κυριάκο που επέστρεψε στις διακρίσεις μετά από 6 έτη. Ο Νάκας Γεώργιος περίμενε περισσότερα από την τρίτη θέση, αλλά προδόθηκε από τις κακές βολές (χρόνος 26:17,9 και 10 άστοχες βολές). Στους έφηβους ο Αγγέλης Απόστολος επικράτησε ευκολότερα από ότι δείχνει η επίδοση του με χρόνο 24:49,2 και 7 άστοχες βολές, δεύτερος ήταν ο Νιμπήτης Ιωάννης 4 άστοχες βολές και χρόνο 24:51,6 και τρίτος ο Παπάσης Γεώργιος με χρόνο 26:38,1 (8 άστοχες βολές). Στις Νεανίδες η Τούπου Ευθυμία χωρίς να επιτύχει καμία βολή ήταν νικήτρια με χρόνο 24:20.4 απόντος και των αθλητριών του ΕΟΣ Δράμας και στους Παίδες ο Τσουρέκας Νικόλαος ήταν ο πρώτος νικητής στα 3 χλμ με χρόνο 11:08,8 και 4 άστοχες βολές.Ο αγώνας είχε την οργανωτική ποιότητα που αρμόζει σε ένα κύπελλο Ελλάδος και ικανοποίησε τους συμμετέχοντες αλλά και τους θεατές που παρακολούθησαν τον αγώνα με ενδιαφέρων.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η προώθηση των ΑΠΕ

Οι δυνατότητες ανάπτυξης όλων των μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο πάντοτε την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης αλλά και την ενίσχυση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.Γι’ αυτό και στο πλαίσιο της ενεργειακής στρατηγικής για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην περιοχή, χορηγήθηκαν στους επενδυτές τέσσερις νέες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τρεις από αυτές αφορούν Φωτοβολταϊκά Πάρκα στο Δήμο Φιλιατών, το Δήμο Πρέβεζας και το Δήμο Νεστορίου, ενώ η τέταρτη αφορά Αιολικό Πάρκο στο Δήμο Κοζάνης.Η πρώτη άδεια χορηγήθηκε στην εταιρεία «ΜΕΔΩΝ Α.Ε.» για εγκατάσταση στην Τοπική Κοινότητα Τρικορύφου του Δήμου Φιλιατών, Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου, Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1,992 MW.Η δεύτερη άδεια χορηγήθηκε στην εταιρεία «ΖΟΝ ΟΝΕ Ε.Π.Ε.» για εγκατάσταση στην Τοπική Κοινότητα Λούρου του Δήμου Πρέβεζας, Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου, Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1,948 MW.Η τρίτη άδεια χορηγήθηκε στην εταιρεία «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ ΒΕΡΟΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για εγκατάσταση στη θέση «Φτελιά-Τσούκα» του Δήμου Νεστορίου, Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 7,0 MW. Τέλος, η τέταρτη άδεια χορηγήθηκε στην εταιρεία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΥΜΥΛΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για εγκατάσταση στη θέση «Ζωοδόχος Πηγή» του Δήμου Κοζάνης, Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Αιολικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 24 MW. Σε μία κρίσιμη περίοδο που οφείλουμε όλοι να αναδεικνύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, καθημερινά στηρίζει τη διαμόρφωση της νέας ενεργειακής πραγματικότητας, που επιφέρει σημαντικά οφέλη στο περιβάλλον, την επιχειρηματικότητα αλλά και την τόνωση της περιφερειακής οικονομίας.

Μάγκας ο Βαγγέλης Μάστορας

Δημοσίευσε το πόθεν έσχες του, ως πρώην δήμαρχος Σαγιάδας
Σεμινάριο συνέπειας και τήρησης της νομιμότητας από τον εκλεκτό Θεσπρωτό δημοσιογράφο Βαγγέλη Μάστορα, ο οποίος με την ιδιότητα των πρώην δημάρχου Σαγιάδας δημοσιοποίησε -ως όφειλε- το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητών και ακινήτων), διευκρινίζοντας ταυτόχρονα και τον τρόπο με τον οποίο τα απέκτησε. Αυτό δεν το έκανε για να προκαλέσει θετικά την κοινή γνώμη αλλά γιατί υποχρεούται να το κάνει από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο με την ιδιότητα μου ως αιρετός μέχρι 31/12/2010. Τώρα ποιοι άλλοι το έκαναν ή δεν το έκαναν είναι μια άλλη κουβέντα που δείχνει και την ποιότητα του κάθε αιρετούν. Νυν ή και πρώην...

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - Ο ΧΥΤΑ εκτοξεύσε το κόστος

Περιβαλλοντικό όφελος, αλλά οικονομικό κόστος που θα πρέπει να βρουν τρόπους να το καλύψουν, έφερε σε αρκετούς δήμους του Νομού Ιωαννίνων, το κλείσιμο της χωματερής της Δουρούτης και των ανεξέλεγκτων χωματερών, με τη μεταφορά των απορριμμάτων να γίνεται πλέον στο ΧΥΤΑ του Ελληνικού.Πρόκειται κυρίως για τους δήμους που διαθέτουν υπηρεσίες καθαριότητας, με όλα τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού, αλλά βρίσκονται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από τον ΧΥΤΑ, που σημαίνει αυξημένες δαπάνες για καύσιμα και περισσότερες εργατοώρες.Για τους δήμους αυτούς η κατασκευή των Σταθμών Μεταφόρτωσης, αλλά και η μείωση του όγκου των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης, είναι ακόμη πιο επιτακτική σε σχέση με άλλους δήμους, διαφορετικά το κόστος, που είναι ήδη αυξημένο σε σχέση με το κόστος ταφής στην χωματερή, θα πρέπει να επιβαρύνει τους πολίτες μέσω των τελών.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Κόνιτσας, που όχι μόνο απέχει αρκετά από τον ΧΥΤΑ του Ελληνικού, αλλά πολλά χωριά τους βρίσκονται σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία καθαριότητας είναι τεράστιο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Γαργάλα, που επεσήμανε τον διπλασιασμό σχεδόν των δαπανών για καύσιμα.Ο δήμος, όπως και άλλοι δήμοι, έχει εντάξει στον «στόλο» ένα συμπιεστή απορριμμάτων, προκειμένου να μειώνεται ο όγκος.«Φανταστείτε ότι το απορριμματοφόρο από το Δίστρατο για να φτάσει στο Ελληνικό χρειάζεται 4 με 5 ώρες. Πόσες ώρες θα δουλέψει ο υπάλληλος;», σημείωσε και πρόσθεσε «προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να μειώσουμε το κόστος».Η δυσκολία από την αύξηση των δαπανών για τα καύσιμα έγκειται και στο γεγονός πως πλέον οι προμηθευτές απαιτούν να πληρώνονται άμεσα για την προμήθεια, αφού και οι ίδιοι προπληρώνουν τις ποσότητες των καυσίμων, την ώρα που οι δήμοι, μέχρι να εγκριθούν τα κονδύλια, λαμβάνουν τα χρήματα σχεδόν δύο μήνες μετά.Σε ότι αφορά το προσωπικό, η κατάσταση είναι επίσης δύσκολη. Η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κόνιτσας δουλεύει μόνο με συμβασιούχους, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν το επόμενο διάστημα.Αντίστοιχα προβλήματα, αλλά σε μικρότερη έκταση, αντιμετωπίζει και ο Δήμος Πωγωνίου. Το θετικό είναι ότι κατά το ήμισυ, δηλαδή για τις δημοτικές ενότητες Παρακαλάμου, Καλπακίου και Πωγωνίου, το έργο της αποκομιδής έχει αναλάβει εργολάβος, που δεν επιβάρυνε οικονομικά τον δήμο μετά την αλλαγή του χώρου ταφής, τουλάχιστον μέχρι την λήξη της σύμβασης.Όμως, το κλείσιμο των δύο χωματερών, στο Δελβινάκι και το Κεφαλόβρυσο, που διέθεταν υπηρεσίες καθαριότητας, έχει επιβαρύνει τον δήμο με την μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού.Η σύμβαση με τον εργολάβο λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου και στόχος της δημοτικής αρχής είναι να αναθέσει το σύνολο του έργου της αποκομιδής, για όλο τον δήμο πλέον, σε ιδιώτη.

 Η προστασία του περιβάλλοντος …κοστίζει
Για τους υπόλοιπους δήμους και κυρίως για όσους βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με το Ελληνικό, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές, πλην των αυξημένων δαπανών για καύσιμα, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο.Βέβαια, ακόμη, και μέχρι να ολοκληρωθεί η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ, κανείς δεν ξέρει το κόστος της λειτουργίας του ΧΥΤΑ για τους δήμους και κατ’ επέκταση για τους δημότες τους.Η δοκιμαστική λειτουργία θα «κοστίσει» συνολικά περίπου 200.000 ευρώ στους δήμους και το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων.Ζητούμενο είναι το κόστος που θα προκύψει από εκεί και πέρα, το οποίο εκτός των άλλων θα εξαρτηθεί και από το ποιος θα αναλάβει την διαχείρισή του, αν δηλαδή θα είναι η ίδια η αυτοδιοίκηση ή κάποιος ιδιώτης.Στο μεταξύ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των Δήμων, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον τρόπο αντικατάστασης των μελών του ΦΟΔΣΑ.Όπως επισημάνθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ τα μέλη του Δ.Σ στερούνται «νομιμοποίησης», καθώς πολλά δεν είναι καν αιρετοί μετά τις εκλογές του 2010 και την εφαρμογή του Καλλικράτη.Έτσι, αναμένεται να ζητηθεί η παραίτηση των μελών του ΦΟΣΔΑ και η αντικατάστασή τους από νέους αντιπροσώπους που θα στείλουν οι Δήμοι ή θα εκλεγούν, αν προκριθεί η λύση των εκλογών.Οι όποιες διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν άμεσα, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργήσει η καθυστέρηση της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την συγκρότηση Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης, όπως έχει εξαγγελθεί.

 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας στην Ήπειρο

Βαρύς ήταν ο φόρος αίματος στην άσφαλτο κατά το Δεκέμβριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου. Τα τροχαία ατυχήματα είναι σχεδόν διπλάσια απ’ ότι το 2010 ενώ σημαντικά αυξημένα είναι και τα θανατηφόρα ατυχήματα.Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, σημειώθηκαν 18 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 8 το 2010). Ειδικότερα σημειώθηκαν:
 • 8 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα έναντι 4 που είχαν συμβεί το Δεκέμβριο του 2010.
 • 3 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμων έναντι 1 το Δεκέμβριο 2010.
 • 7 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου έναντι 3 το Δεκέμβριο του 2010.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στα «Ελευθέρια»

Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, είναι ενταγμένη, μεταξύ άλλων σ το πρόγραμμα των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων.Η Κρατική Ορχήστρα θα εμφανιστεί στα Γιάννενα το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις, 8:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο με έργα του Τζουζέπε Βέρντι και του Μπετόβεν.Σολίστ θα είναι η Σοφία Κυανίδου, υψίφωνος, ενώ τη μουσική διεύθυνση θα έχει ο Βασίλης Χριστόπουλος
.

Πρόγραμμα εορτασμού των Θεοφανείων στην Άρτα

Στις 6 Ιανουαρίου 2012 ημέρα Παρασκευή, εορτή των Αγίων Θεοφανείων, θα τελεστούν στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού (περιοχή Τριγώνου), η Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ. Μετά το τέλος του Μεγάλου Αγιασμού, θα γίνει, καιρού επιτρέποντος, με κάθε επισημότητα, η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, στα ύδατα του ποταμού Αράχθου, στο χώρο του Ιστορικού Γεφυριού της Άρτας. Το Πρόγραμμα της Ιερής Τελετής καθορίζουμε ως κατωτέρω: ΩΡΑ 10:00 π.μ.: Έναρξη της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού. ΩΡΑ 11:15 π.μ.: Έναρξη της πομπής από την αρχή του πεζοδρόμου της οδού Θειακογιάννη, που οδηγεί στο Ιστορικό Γεφύρι της Άρτας . ΩΡΑ 11:30 π.μ.: Κατάδυση Τιμίου Σταυρού στα ύδατα του ποταμού Αράχθου στο χώρο του Ιστορικού Γεφυριού.

Βράβευση των αριστούχων μαθητών της Ανατολής

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της θα κόψει την Κυριακή 8 Ιανουαρίου η Δημοτική Κοινότητας Ανατολής. Η εκδήλωση θα γίνει στις έντεκα και μισή το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου. Αμέσως μετά θα γίνει η βράβευση των αριστούχων μαθητών όλων των τάξεων Γυμνασίων και του Λυκείου Ανατολής από το Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο
.

Σε ομηρία η αγορά μαρμάρου στην Ήπειρο

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Η Κινά έχει ζητήσει μάρμαρα από την Ελλάδα και μάλιστα ετοιμάζεται να καταβάλλει 500 εκατομμύρια ευρώ. Από τη σπουδαία αυτή συμφωνία δυστυχώς δεν επωφελούνται οι γιαννιώτικες επιχειρήσεις μαρμάρου, αλλά αυτές της Μακεδονίας. Ενώ στην περιοχή μας υπάρχουν κοιτάσματα μαρμάρου και μάλιστα πλούσια οι ντόπιοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να φτιάχνουν λατομεία σε γειτονικές χώρες γιατί στην Ήπειρο δεν εξασφαλίζουν άδειες!Τα μαρμαράδικα στα Γιάννενα στενάζουν κι αυτά κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης. Οι επιτυχημένες δεκαετίες του ’70, του ’80 αλλά και του ’90, τότε που η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μαρμάρου στην περιοχή ήταν εντατική και η ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων είχε εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά κέντρα παραγωγής και κατεργασίας μαρμάρων, έχουν περάσει.Η νέα χιλιετία ανέδειξε την αδυναμία των επιχειρήσεων μαρμάρου, για διάφορους λόγους, να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των τούρκικων κυρίως μαρμάρων, με αποτέλεσμα τα μπεζ μάρμαρα Ιωαννίνων να χάσουν μεγάλο μέρος του μεριδίου στην εγχώρια αγορά. Κατόπιν, ήρθε η κρίση και η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας που σχεδόν βάζει ταφόπλακα στις επιχειρήσεις αυτές. Από τα 140 ενεργά λατομεία μπεζ μαρμάρων (των περίφημων γιαννιώτικων μαρμάρων) με τους εκατοντάδες εργαζόμενους που υπήρχαν λοιπόν κάποτε, φτάσαμε σήμερα στο σημείο να υπάρχουν μόλις 10 επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 120 άτομα και με τον τζίρο τους να αγγίζει περίπου στα 13,5 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή των μαρμάρων αντιστοιχεί δε μόλις στο 4,3% της εγχώριας παραγωγής. Την ερήμωση των μαρμαράδικων τη βιώνουν περισσότερο, όπως είναι αναμενόμενοι, οι τοπικές κοινωνίες, όπως είναι αυτή της Κληματιάς. «Πολύς κόσμος εργαζόταν σε αυτές τις επιχειρήσεις. Τώρα πια τα πράγματα έχουν αλλάξει τραγικά» τονίζει στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζίτσας Πάνος Παππάς. Κι ενώ οι μαρμαράδες των Ιωαννίνων βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να κρατιούνται με το ζόρι παρά τα ανοίγματα αρκετών από αυτών στον εξαγωγικό τομέα και στην εισαγωγή και εμπορία κι άλλων ειδών μαρμάρου, οι αντίστοιχες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας ελπίζουν για το μέλλον, μετά τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Κίνας για την προμήθεια ελληνικών μαρμάρων έναντι του ποσού των 500 εκατ. ευρώ. Ανέκαθεν βέβαια η Βόρεια Ελλάδα ήταν δυναμική λόγω της μεγάλης ποσότητας ογκομαρμάρων. Δεν είναι τυχαίο που καλύπτει το 77% της εγχώριας παραγωγής.Οι γιαννιώτικες επιχειρήσεις μαρμάρου όμως ελπίζουν ότι αυτή η διακρατική συμφωνία θα συμπαρασύρει και τις ίδιες. «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή ο τομέας μας μπορεί να προτείνει λύσεις για την κρίση. Έχει τη δυναμική. Αν του δοθούν οι δυνατότητες από την πολιτεία, μπορεί να αντεπεξέλθει στην κρίση αλλά και να προσφέρει θέσεις εργασίας. Είναι ένας εξωστρεφής κλάδος με εξαγωγική δραστηριότητα προς χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία» τονίζει στον «Η.Α.»ο πρόεδρος του συλλόγου των επιχειρήσεων μαρμάρου Παναγιώτης Λιάκος. Αυτή τη στιγμή τα ενεργά λατομεία των Ιωαννίνων, αλλά και της Ηπείρου γενικότερα, βρίσκονται στα όριά τους. Τα κοιτάσματα στα λατομεία αυτά εξαντλούνται. Οι ποσότητες που εξορύσσονται δεν είναι πια πολλές. Κάτι που δεν επιτρέπει έναν πιο δυναμικό εξαγωγικό προσανατολισμό. Για τις επιχειρήσεις μαρμάρου η λύση είναι η εξεύρεση νέων κοιτασμάτων και το άνοιγμα νέων λατομείων. Σύμφωνα με παλιότερη μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), η Ήπειρος είναι μια αρκετά μαρμαροφόρος περιοχή και υπάρχουν κοιτάσματα αναξιοποίητα. Οι μαρμαράδες τα γνωρίζουν αυτά τα κοιτάσματα και προσπαθούν να τα αξιοποιήσουν, αλλά η χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης νέων λατομείων και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή τους. «Πρέπει να υπάρξει φαστ τρακ στις αδειοδοτήσεις των λατομείων. Σημαντικό είναι επίσης να μεταφερθεί η ιδιοκτησία όλων των λατομικών χώρων στο κράτος και όχι στους Δήμους. Δεν μπορεί να αποφασίζει μια κοινότητα ή ένας δήμος για ένα λατομείο, χωρίς πολλές φορές να υπάρχουν επιχειρήματα» τονίζει στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» ο Λάμπρος Νίκου της εταιρίας «ΒΕΕΜ Αφοί Νίκου Α.Ε.». Μεγάλα και ενδιαφέροντα κοιτάσματα μαρμάρου έχουν εντοπιστεί στην Ήπειρο σε διάφορες περιοχές, όπως στο Περιστέρι ή στην Ηγουμενίτσα, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να είναι εφικτή η αξιοποίησή τους. Αποτέλεσμα; Αρκετοί ντόπιοι επιχειρηματίες ψάχνουν να βρουν λατομεία σε χώρες των Βαλκανίων. «Πώς να κάνουμε εξαγωγές όταν δεν υπάρχουν λατομεία; Αναγκαστήκαμε να πάμε Αλβανία και Σκόπια για να κάνουμε λατομείο. Εδώ υπάρχει υλικό, αλλά δεν μας το δίνουν. Για περιοχή της Ηγουμενίτσας, έχουμε κάνει τα τοπογραφικά διαγράμματα εδώ και καιρό, και οι υπηρεσίες δεν μας απαντούν. Δεν ενδιαφέρονται για τον κόσμο που θα δουλέψει;» μας λέει ο Μπάμπης Γκέλης, ο ένας από τους ιδιοκτήτες της εταιρίας «Τσίμα Αφοί-Χαρ. Γκέλης Ο.Ε.». Ένας άλλος επιχειρηματίας μαρμάρου, ο Ηλίας Τσιανέλης είναι αρκετά απαισιόδοξος ακόμα και αν λειτουργήσουν νέα λατομεία, καθώς επικαλείται το κόστος εξόρυξης στην Ελλάδα σε σύγκριση με τα μειωμένα κοστολόγια τρίτων χωρών. Το κόστος εξόρυξης, ωστόσο, δεν εμποδίζει αυτή τη στιγμή τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας να ανηφορίζουν προς την ανάπτυξη.

 Ένα λατομείο περιμένει… 
Ένα από τα πιο ελπιδοφόρα, μεγάλα κοιτάσματα μπεζ μαρμάρου στο νομό Ιωαννίνων βρίσκεται κοντά στο Μεγάλο Περιστέρι. Μάλιστα, το υπουργείο Ανάπτυξης το 2001 έδωσε άδεια εκμετάλλευσης του λατομείου αυτού. Ωστόσο, το λατομείο, δέκα χρόνια μετά, δεν έχει δουλέψει ακόμη. Και αυτό επειδή ο πρώην δήμος Εγνατίας αρνήθηκε, τότε, να δώσει δρόμο πρόσβασης στην ενδιαφερόμενη εταιρία. Τα δύο μέρη μπλέχτηκαν στη συνέχεια σε έναν μεγάλο δικαστικό αγώνα. Ο αγώνας αυτός κατέληξε σε δύο σημαντικές αποφάσεις: Το ένα η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και το άλλο η παραχώρηση δρόμου πρόσβασης. Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το εν λόγω λατομείο φερόταν αρχικά ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Ο πρώην δήμος Εγνατίας διεκδίκησε την κυριότητα και τελικά την κέρδισε. Η αλλαγή του ιδιοκτήτη δεν επηρέασε την άδεια εκμετάλλευσης του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία διατήρησε την εγκυρότητά της. Από την εκμετάλλευση του λατομείου, ο Δήμος θα έχει έσοδα. Συγκεκριμένα, σε αυτόν θα καταλήγει το 8% των τιμολογίων της ποσότητας μαρμάρου που εξορύσσεται. Στο θέμα του δρόμου πρόσβασης, η εταιρία, η «ΒΕΕΜ Αφοί Νίκου Α.Ε.», ξεκίνησε έναν δικαστικό αγώνα που έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο. Με απόφασή του, το 2010, ο Άρειος Πάγος ορίζει ότι ο νυν πια δήμος Μετσόβου δεσμεύεται να παράσχει δίοδο προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η σύμβαση μίσθωσης που έχει γίνει για την εκμετάλλευση του λατομείου.Για να κλείσει οριστικά η υπόθεση, θα πρέπει να γίνει επικύρωση της απόφασης του Αρείου Πάγου από το Εφετείο Ιωαννίνων. Στο μεταξύ, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο δήμος Μετσόβου προχώρησε στην ανανέωση του «όχι» που είχε πει ο πρώην δήμος Εγνατίας. Κατά της νέας αυτής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η εταιρία προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Με απόφαση της 13ης Δεκεμβρίου του 2011 που υπογράφει η γενική γραμματέας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, γίνεται δεκτή η προσφυγή της εταιρίας και ακυρώνεται παράλληλα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μετσόβου για παράβαση του νόμου.Ωστόσο, ο δήμος Μετσόβου επιμένει. «Εμμένουμε στις αποφάσεις μας. Πιστεύω ότι από μέρα σε μέρα θα βγει απόφαση για την άδεια πρόσβασης στο λατομείο. Περιμένουμε την τελική απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων» δηλώνει ο δήμαρχος της περιοχής Νίκος Τσομπίκος. Ο κ. Τσομπίκος αναφέρει, ωστόσο, ότι ως δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την εταιρία για το προσωπικό που θα δουλέψει στο λατομείο. Είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή έχει εγκλωβιστεί μεταξύ της πολιτικής της βούλησης και των αντιδράσεων κατοίκων του Μεγάλου Περιστερίου που δεν θέλουν να δουλέψει το λατομείο. Σημειωτέον ότι βάσει της νομοθεσίας τα λατομεία δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν φορείς του Δημοσίου ή των ΟΤΑ.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Θεοφάνεια με 10 Μποφόρ!!!
Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός τα Θεοφάνεια, αρχικά στη βορειοδυτική Ελλάδα και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους έντασης 8 με 10 Μποφόρ.Χιόνια θα πέσουν σε όλα τα ορεινά και από το απόγευμα και σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα) από αργά το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά αναμένεται σχετική βελτίωση του καιρού.Το Σάββατο, στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάννησα αρχικά προβλέπεται κακοκαιρία με χιόνια στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βροχές και καταιγίδες στα υπόλοιπα, σταδιακά όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.Οι άνεμοι θα γίνουν παντού βόρειοι 7 με 9 Μποφόρ, με τάση εξασθένησης από το βράδυ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και τις επόμενες ημέρες.

Νέα δημοπράτηση για την ανάπλαση στο Πέραμα

Προσαρμοσμένη στα δεδομένα που προέκυψαν από την, εκ των υστέρων, οριοθέτηση της λίμνης, αποστέλλεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού η μελέτη για το σημαντικό έργο ανάπλασης και τουριστικής αξιοποίησης της παραλίμνιας περιοχής του Περάματος.Το έργο που είχε φτάσει την περασμένη άνοιξη κοντά στην υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο, θα επαναδημοπρατηθεί, αφού η οριοθέτηση έθεσε ανυπέρβλητα εμπόδια στην εκτέλεση του και η τροποποίηση της υπάρχουσας μελέτης δεν εγγυόταν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα απένταξης από το ΕΣΠΑ.Με την ανασύνταξη της μελέτης που έγινε με αποφάσεις του δήμου Ιωαννιτών από το μελετητικό γραφείο το οποίο την είχε αναλάβει παλιότερα από τον πρώην δήμο Περάματος, η δημοτική αρχή επιδιώκει να σώσει το έργο που ήταν στην ...κόψη του ξυραφιού μετά την οριοθέτηση.


Αποστέλλεται η νέα μελέτη
Όπως ενημερωθήκαμε από τον αρμόδιο, επί των έργων, αντιδήμαρχο Βασίλη Μασσαλά, η νέα μελέτη έχει μικρή μείωση του προϋπολογισμού από κάποιες εργασίες που αφαιρέθηκαν και αφορούσαν την έκταση πέρα από την «κόκκινη γραμμή», δηλαδή την έκταση που θεωρητικά είναι λίμνη, αν και στην πράξη δεν συμβαίνει αυτό.Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και ειδικότερα ο ΕΟΤ που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου θα πρέπει να προχωρήσει, αφού ελεγχθεί η μελέτη από την Διαχειριστική Αρχή, στην επαναδημοπράτηση.Το έργο είχε ενταχθεί τον Νοέμβριο του2010 με προϋπολογισμό 2,9 εκ. ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» από τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.Η μελέτη συντάχθηκε με ευθύνη και χρήματα του πρώην δήμου Περάματος που είχε συνάψει προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο και μετά τον διαγωνισμό που έγινε επρόκειτο να υπογραφεί τον περασμένο Μάρτιο η σύμβαση του ΕΟΤ με τον ανάδοχο, όμως προέκυψε η οριοθέτηση...


Δεν έλαβαν υπόψη την οριοθέτηση
Εκ των υστέρων και αφού είχε αδειοδοτηθεί το έργο, διαπιστώθηκε ότι δεν έλαβε υπόψη την εκκρεμότητα της οριοθέτησης...Η απόφαση για την οριοθέτηση υπογράφτηκε στις αρχές του 2011 με καθυστέρηση και σε μια προσπάθεια να μην επηρεαστεί το έργο, από την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.Με αυτή, από την επιτροπή οριοθέτησης, τέθηκε η «κόκκινη γραμμή» σχεδόν στη μέση της απόστασης από τον εθνικό δρόμο και το κρηπίδωμα, δηλαδή η μισή περίπου έκταση με το λιμανάκι έμενε εκτός έργου και τυπικά είναι εντός λίμνης.Για την οριοθέτηση ελήφθη υπόψη ως ανώτατη στάθμη της λίμνης η μέτρηση του 1992, δηλαδή υψόμετρο 469,54 μέτρα. Δεν ίσχυσε ότι και στον Μάτσικα που το κρηπίδωμα θεωρήθηκε ως όχθη της λίμνης επειδή οι κατασκευές πίσω από αυτό κρίθηκαν νόμιμες και δεν υπήρξε μπάζωμα.Ο δήμος Ιωαννιτών, ως διάδοχος του πρώην δήμου Περάματος υποστήριξε ότι το κρηπίδωμα είναι νόμιμο, αφού η έγκριση της κατασκευής του σήμαινε ότι αυτό είναι η όχθη της λίμνης.Το επιχείρημα ήταν ότι με ΚΥΑ του 1998 εγκρίνονταν οι περιβαλλοντικοί όροι για το λιμανάκι (δηλαδή τον κρηπιδότοιχο), χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη το όριο της λίμνης. Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό του δήμου δεν υιοθετήθηκε, το κρηπίδωμα θεωρήθηκε αυθαίρετο και η όχθη ορίστηκε στη μέση του γηπέδου που προορίζεται για το έργο.

Δεν επιλέχθηκε τροποποίηση της μελέτης
Μια πρώτη σκέψη τότε ήταν να υλοποιηθεί το έργο και σε συνεννόηση με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου να επιτραπούν υποδομές μπροστά από την «κόκκινη γραμμή» που δεν θα επιβαρύνουν την παραλίμνια περιοχή, όπως πράσινο, γήπεδα μπητς βόλεϊ, διαδρομές περιπάτου που δεν απαιτούν βαριές κατασκευές, όμως αυτή η λύση ενείχε τον κίνδυνο να απενταχθεί το έργο, αν δεν υλοποιούνταν ως είχε η μελέτη με την οποία θα ανατίθονταν, ενώ θα μειώνονταν και το οικονομικό αντικείμενο.Επειδή πρόκειται για έργο ΕΣΠΑ η τροποποίηση της μελέτης μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα και ίσως και απένταξη και το ρίσκο ήταν μεγάλο.Επιλέχθηκε έτσι να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να γίνει ανασύνταξη της μελέτης, χωρίς παρεμβάσεις από την «κόκκινη γραμμή»μέχρι το κρηπίδωμα.

Ποιες παρεμβάσεις προβλέπονταν
Στο χώρο που διοργανώνονταν η εμποροπανήγυρη, άλλοτε και η εμπορική έκθεση, μαζί με πάρκινγκ και το λιμανάκι, σε δημοτική έκταση περίπου 37 στρεμμάτων θα γίνει ανάπλαση με τη δημιουργία πάρκου αναψυχής. Θα αναπτυχθούν αθλητικές εγκαταστάσεις με γήπεδα 5Χ5, μπάσκετ, βόλεϊ και παιδικές χαρές, αλλά και άλλες εγκαταστάσεις για την προβολή του τουριστικού προϊόντος και της περιοχής. Με τη νέα μελέτη κάποιες από αυτές τις υποδομές που ήταν κοντά στη λίμνη, «κόβονται», όμως το έργο και πάλι είναι σημαντικό, αρκεί να επαναδημοπρατηθεί σύντομα και να ανατεθεί.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συνελήφθη αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για εκβίαση

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας αλλοδαπός, υπήκοος Γεωργίας, ηλικίας 35 ετών, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης της κα. Ανακρίτριας Ιωαννίνων, για το αδίκημα της εκβίασης.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.