Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Κοινωνικό παντοπωλείο και στην Παραμυθιά

Εισήλθαμε στο 2012 και οι ενέργειες φιλανθρωπικού κυρίως χαρακτήρα συνεχίζονται στο Νομό Θεσπρωτίας, με τη λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και στην Παραμυθιά, έπειτα από τη σχετική πρωτοβουλία της Δημάρχου Σουλίου κ. Σταυρούλας Μπραίμη-Μπότση και της εκεί Δημοτικής Αρχής.Και στον ευρύτερο Δήμο Σουλίου, υπάρχουν συνάνθρωποί μας που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες και υποχρεώσεις τους, τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όσο και εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και μετά την Μητρόπολη Παραμυθιάς και τις Ενορίες που θα λειτουργήσουν Κοινωνικό Παντοπωλείο με έδρα την Ηγουμενίτσα, έρχεται και το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Παραμυθιά, να προσφέρει μια χείρα βοηθείας στην περιοχή.Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι ανάμεσά αυξάνονται με μαθηματικοί ακρίβεια εκείνοι οι οποίοι στερούνται ακόμη και των απαραιτήτων, αλλά από την άλλη αποδεικνύεται ότι εφόσον υπάρχει ανθρωπιά και θέληση μπορούν να δοθούν λύσεις. Ενώ αρκετοί συμπατριώτες έχουν ανταποκριθεί στα καλέσματα τόσο του Δήμου Παραμυθιάς, όσο και της Ιεράς Μητρόπολης, με σκοπό να διαθέσουν προϊόντα, τα οποία θα προσφέρει το Κοινωνικό Παντοπωλείο.«Το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο Παραμυθιάς πιθανότατα θα ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του μήνα», τόνισε σε δηλώσεις της μεταξύ άλλων, η Δήμαρχος Σουλίου.

Υπό την αιγίδα του νομικού προσώπου, με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια
Σύμφωνα με τη Δήμαρχο Σουλίου κ. Μπραίμη-Μπότση, το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα του νομικού προσώπου του Δήμου.Αρχικά θα στεγαστεί στο χώρο του ΚΕΓΕ Παραμυθιάς, στην πορεία αν βρεθεί άλλος χώρος μπορεί να μεταφερθεί, ενώ εκτός από τα συσκευασμένα είδη, θα υπάρχουν και μερίδες μαγειρευτού φαγητού από την πολύτιμη συμβολή των τεσσάρων νηπιακών σταθμών της Παραμυθιάς.«Προσπαθούμε να το εδραιώσουμε, θέλει ιδιαίτερη προσοχή», συνέχισε μιλώντας στην εφημερίδα μας η Δήμαρχος Σουλίου. Θα πρέπει να γίνει η καταγραφή των δικαιούχων από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίοι και θα επιλεγούν με βάση συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια», κατέληξε η κ. Μπραίμη.Σύμφωνα με πληροφορίες, η κάθε οικογένεια δικαιούχων θα προμηθευτεί μια ειδική κάρτα, με την επίδειξη της οποίας θα έχει πρόσβαση στο κατάστημα-Κοινωνικό Παντοπωλείο.

 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

"Κλείδωσε" η υποψηφιότητα του Αντώνη Παπαθανασίου με την Νέα Δημοκρατία

"Κλείδωσε" και επισήμως σήμερα,η υποψηφιότητα του Αντώνη Παπαθανασίου με την Νέα Δημοκρατία στο Νομό Ιωαννίνων.Έτσι,σιγά-σιγά αρχίζει και σχηματοποιείται το ψηφοδέλτιο της "γαλάζιας" παράταξης.Μέχρι σήμερα λοιπόν έχουμε τους δυο βουλευτές κ.κ. Κώστα Τασούλα και Σταύρο Καλογιάννη,τον κ. Βασίλη Τσιαλιαμάνη,την κ. Άννα Ασημακοπούλου,τον Φίλιππο Σιάκκα και τον Αντώνη Παπαθανασίου.Συνεπώς,γίνεται μάχη για μια ακόμη θέση που παραμένει κενή,ανάμεσα στους κ.κ. Στέλιο Λέυκοβιτς,Γιάννη Εμανουιλίδη,Κώστα Χαραλαμπόπουλο,Παντελή Κολόκα και Ντίνα Τσιώτα.

Εκταμιεύτηκαν κονδύλια ύψους 6 εκ. ευρώ ευρώ για την αποπληρωμή εκτελεσμένων έργων του «ΘΗΣΕΑ»

Σημαντική οικονομική τόνωση για τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, τη βελτίωση των υφιστάμενων και των παρεχομένων υποδομών αλλά και για ολόκληρο τον εργοληπτικό κόσμο της Ηπείρου, αποτελεί η εκταμίευση κονδυλίων ύψους 5.113.818,15 ευρώ, που εξασφαλίστηκε για την αποπληρωμή εκτελεσμένων έργων στους ΟΤΑ της Περιφέρειας Ηπείρου, τα οποία είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα «Θησέας».Η απόφαση, με ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 2011, του υπουργείου Εσωτερικών, αφορά την καταβολή οφειλών προς τους εργολήπτες, τους μελετητές και τους προμηθευτές για εκτέλεση δημοτικών και διαδημοτικών έργων για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2010, που αντιστοιχούν σε 208 δράσεις έργων.Επίσης, με άλλη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, που υπογράφηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2011, εκταμιεύτηκαν κονδύλια ύψους 906.444,67 ευρώ για την αποπληρωμή εκτελεσμένων δημοσίων έργων, που είναι ενταγμένα στις οριζόντιες δράσεις του προγράμματος «Θησέας».Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, μέσα στην κρίσιμη οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα, συνεχίζει να βρίσκεται καθημερινά σε μόνιμη επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία και να προωθεί την όσο το δυνατό συντομότερη ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου για το πρόγραμμα «Θησέας», προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις στις Περιφέρειες ευθύνης της.

Όχι, δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ αυτό που κυβερνούσε.

Όχι, δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ αυτό που κυβερνούσε. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι τα εκατομμύρια μέλη του, αυτό που έδωσε τη μάχη για την Ελλάδα των αξιών και των άξιων, αυτό που είχε σε κάθε πολιτική του πρόταση πρώτα τον πολίτη, αυτό που είχε κόκκινες γραμμές την Εθνική ανεξαρτησία, την λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.Το ΠΑΣΟΚ έχει αρχές και αξίες. Και με βάσει αυτές θα πρέπει να ανανεωθεί και να επαναπροσδιορισθεί πολιτικά και στελεχιακά στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αποκαλούμενη μεταμνημόνιο εποχή. Μια νέα εποχή που θα πρέπει να σημάνει την θεσμική αναγέννηση της χώρας, με βασικές τομές και διαρθρωτικές αλλαγές σε βασικά και στοιχειώδη γρανάζια της οικονομικής, κρατικής και κοινωνικής μηχανής του τόπου. Αλλαγές που είναι προϋπόθεση για να σταθεί όρθια και να γίνει πιο ικανή και πιο δυνατή η Ελλάδα μας στα νέα Ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα που διαμορφώνονται.

 Οικονόμου Ανδρέας 
 Πολιτικός Μηχανικός Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Άρτας

Σύσκεψη υπό την Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Ιωαννίνων για τα Δημοτικά Σφαγεία Πωγωνίου

Ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των δημοτικών σφαγείων του Δήμου Πωγωνίου σε Κεφαλόβρυσο- Παρακάλαμο, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνας Καλογιάννη και με τη συμμετοχή του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων της Αναπτυξιακής Επιχείρησης του Δήμου.Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν προβλήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των Κοινοτικών οδηγιών και τα οποία έχουν καταγραφεί από τους ελέγχους που έγιναν από την αρμόδια υπηρεσία. Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τ. Καλογιάννη, υπογράμμισε ότι η Περιφερειακή Αρχή, μέσω της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Π.Ε. Ιωαννίνων, είναι πρόθυμη να συνδράμει σε συμβουλευτικό και τεχνικό επίπεδο το Δήμο για την εκτέλεση των απαιτούμενων συμπληρωματικών εργασιών, τονίζοντας ότι η λειτουργία των περιφερειακών σφαγείων και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στην παραμεθόριο περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών και των κτηνοτρόφων μας. Από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Καλογιάννη, προτάθηκε και έγινε αποδεκτό από το Δήμαρχο κ. Κ. Καψάλη, όπως δοθεί τρίμηνη (μέχρι 31 Μαρτίου 2012), παράταση λειτουργίας του Δημοτικού Σφαγείου Κεφαλόβρυσου, ώστε να αποκατασταθούν οι ελλείψεις που έχουν περιγραφεί στις Εκθέσεις Ελέγχου των κτηνιάτρων.Στο πλαίσιο της συζήτησης από την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων, ανακοινώθηκε επίσης ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή φαινομένων υπαίθριας σφαγής ζώων.

Η προχειρότητα και η βιασύνη της Εγνατίας Οδού να εισπράξει διόδια κόντεψε να στοιχίσει την ζωή σε οδηγό που έπεσε πάνω στα διόδια στην Θεσπρωτία!

Η προχειρότητα και η βιασύνη της Εγνατίας Οδού να εισπράξει διόδια κόντεψε να στοιχίσει την ζωή σε οδηγό ΙΧ, με Βουλγάρικες πινακίδες σήμερα το πρωί στα διόδια της Τύριας!Ως γνωστό τα διόδια δεν διαθέτουν σκέπαστρα με αποτέλεσμα να μην είναι ορατά από απόσταση, σε έναν σύγχρονο εθνικό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, όπως είναι η Εγνατία.Ο οδηγός έπεσε πάνω στα διόδια με μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο, το οποίο μετέφερε τον οδηγό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.Ας ελπίσουμε οι υπεύθυνοι της Εγνατίας Οδού και του Υπουργείου πως θα σοβαρευτούν και θα βάλουν την ανθρώπινη ζωή πάνω από την είσπραξη των διοδίων!
ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Συνάντηση Φίλιππα Φίλιου με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

Οι βάσεις για μία σταθερή και μόνιμη συνεργασία τέθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου.Στη συνάντηση, που έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, αποτυπώθηκε η βούληση των δύο πλευρών να συμβάλλουν για την προώθηση σημαντικών θεμάτων της περιοχής και την στήριξη της επιχειρηματικότητας.Μεταξύ των άλλων συμφωνήθηκε η συγκρότηση μόνιμη επιτροπής για τα τουριστικά θέματα, η οποία θα λειτουργεί σε επιτελικό επίπεδο και παράλληλα με τις υπόλοιπες επιτροπές τουρισμού της Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας.Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου εξέφρασε την επιθυμία εκπροσώπησής της στην Επιτροπή που συγκροτεί ο Δήμος για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, όπως επίσης και σε άλλες επιτροπές που λειτουργούν.Παράλληλα εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της για την απόφαση μείωσης των δημοτικών τελών σε πολλές κατηγορίες και ζήτησε να εξεταστεί κάθε δυνατότητα για περαιτέρω μείωση ώστε να υπάρξει έστω και μία μικρή ανακούφιση στις επιχειρήσεις, στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν.Επίσης αποφασίστηκε να εξεταστεί η δυνατότητα για την υποβολή κοινών προτάσεων στα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαική Ένωση διασυνοριακά προγράμματα, όπως είναι το Interreg Ελλάδας Αλβανίας και Ελλάδας Ιταλίας.Στην σημερινή συνάντηση έγινε καταρχήν συζήτηση για δύο ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα. Πρόκειται για τη δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού κέντρου στα Ιωάννινα και τη δυνατότητα αξιοποίησης του όρους Λάκμος (Περιστέρι) στην κατεύθυνση δημιουργίας υποδομών χειμερινού αθλητισμού και τουρισμού.

ΒΟΥΖΑΣ:"Ο κ. Οικόνόμου αυτοστοχοποιείται"

"Κυβέρνηση των μεγάλων συμφερόντων" χαρακτήρισε την κυβέρνηση Παπαδήμου ο Χρυσόστομος Βούζας,μιλώντας στην εκπομπή του δημοσιογράφου Κώστα Πάνου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΗΧΩ 102,7.Στη συνέχεια ο κ. Βούζας εξαπέλυσε επίθεση στο πολιτικό προσωπικό του Νομού Ιωαννίνων,το οποίο χαρακτήρισε "ανύπαρκτο"."Ο κ. Οικόνόμου αυτοστοχοποιείται",σημείωσε ο κ. Βούζας,σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχθηκε από πολίτες ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ."Δεν γίνεται την μία ημέρα να το παίζεις φανατικός Παπανδρεϊκός και την επομένη να ζητάς αλλαγή ηγεσίας",κατέληξε ο πρώην γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ.

Προκλητικός βουλευτικός διορισμός μέλους Δ.Σ. σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων

Έχοντας την πλήρη πολιτική ασυλία του κολλητού του υπουργού υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο Γιαννιώτης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το έκανε πάλι το θαύμα του. Τι έκανε αυτή τη φορά; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες διόρισε στο διοικητικό συμβούλιο Νοσοκομείου της περιοχής τον κολλητό του, που ήδη κατέχει διευθυντική θέση στο δημόσιο, του οποίου όμως η σύζυγος κατέχει επίσης διευθυντική θέση σε πόστο που άπτεται προμηθειών στο ίδιο πάντα Νοσοκομείο!!! Σαν να λέμε ο ένας εισηγείται και ο άλλος εγκρίνει. Μιλάμε για κατάσταση μπάχαλο με πολλές και έντονες αντιδράσεις πριν ακόμα δημοσιοποιηθεί το ΦΕΚ. Εμάς μας θυμίζει την περίπτωση του μπασκετμπολίστα Σάκη Τζαλαλή που τον ξήλωσε ο ίδιος ο Λοβέρδος πριν καλά-καλά καθαρογραφεί ο διορισμός του. Λέτε να έχουμε και εδώ τα ίδια πριν προχωρήσουμε σε ονοματεπώνυμα και αποκαλύψεις;
Για να δούμε...

Στην Επιτροπή Θεσμών της ΚΕΔΕ ο Κώστας ΚαψάληςΣτην Αθήνα θα μεταβεί σήμερα ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, ο οποίος θα συμμετάσχει  στο Δ.Σ. της Επιτροπής Θεσμών και Ισότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με θέματα, μεταξύ των οποίων και οι διατάξεις που πρόκειται να εισαχθούν προ ψήφιση στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αντιδρά στο κλείσιμο του ΙΚΑ ο Δήμος Σουλίου

Έτοιμος για δυναμικές κινητοποιήσεις δηλώνει ο Δήμος Σουλίου για να αποτραπεί το κλείσιμο του ΙΚΑ της Παραμυθιάς. Για τον λόγο αυτό την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την «συζήτηση - Ψήφισμα και λήψη απόφασης για δυναμικές κινητοποιήσεις, με αφορμή τη συνέχιση κατάργησης Δημοσίων Υπηρεσιών που εδρεύουν στο Δήμο μας, με την κατάργηση του Ι.Κ.Α».Η απόφαση ελήφθη από τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο και σύμφωνα με αυτήν από την 1η Φεβρουαρίου 2012 το υποκατάστημα του ΙΚΑ θα μεταφερθεί στην Ηγουμενίτσα.Σε ανακοίνωσή της η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη Μπότση αναφέρει: « Το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Σουλίου δέχεται μια άγρια επίθεση από την Κεντρική Κρατική Εξουσία με το κλείσιμο και τη συγχώνευση σημαντικών δημόσιων υπηρεσιών ξεκινώντας από το Εσπερινό Γυμνάσιο Παραμυθιάς, τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και συνεχίζεται, όπως φαίνεται με το κλείσιμο του Παραρτήματος ΙΚΑ Παραμυθιάς.Ο Δήμος Σουλίου διαμαρτύρεται έντονα για το κλείσιμο αυτών των απαραίτητων για τους δημότες υπηρεσιών».

Δύο άτομα τραυμάτισαν 43χρονο και τον έκλεψαν έξω από το σπίτι του στην Ηγουμενίτσα!

Τη Δευτέρα, 2-1-2012 στις 22.15 στην Ηγουμενίτσα, 2 άγνωστοι δράστες προσέγγισαν 43χρονο υπάλληλο του Δήμου Ηγουμενίτσας, έξω από το σπίτι του στην οδό Β. Ηπείρου δίπλα στην παιδική χαρά της πόλης, και αφού τον τραυμάτισαν ελαφρά με μαχαίρι στο αριστερό χέρι, του αφαίρεσαν 560 ευρώ που είχε πάνω του και τράπηκαν σε φυγή.Οι δράστες αναζητούνται από την Ασφάλεια Ηγουμενίτσας η οποία διενεργεί και την προανάκριση!

  ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Στόχος της «νύχτας» έγιναν πολίτες

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΟ «ΧΤΥΠΗΜΑ» ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΣΤΗ ΓΑΡΙΒΑΛΔΗ
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει ο «πόλεμος» στην περιοχή της Γαριβάλδη, με επιθέσεις αγνώστων να καταγράφονται κατά οικογενειών οι οποίες έχουν διαμαρτυρηθεί για την ηχορύπανση και γενικά την επιβάρυνση της περιοχής Σιαράβα από τη δραστηριότητα των καταστημάτων.Την περασμένη εβδομάδα, πολίτης βρήκε το αυτοκίνητό του σχεδόν κατεστραμμένο: σπασμένο τζάμι, τα τέσσερα λάστιχα σκισμένα με αιχμηρό εργαλείο και αφρός καθαρίσματος… φούρνου στις λαμαρίνες του. Ειδικά το τελευταίο είναι μια συνηθισμένη πρακτική της «νύχτας» προκειμένου να «προειδοποιεί» με αυτό τον τρόπο τα θύματά της. Το συγκεκριμένο υλικό δρα διαβρωτικά στο χρώμα των αυτοκινήτων και προκαλεί μεγάλη ζημιά. Υπολογίζεται ότι η ζημιά θα φτάσει τα 1500 ευρώ. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι θορυβημένοι, καθώς αυτή η επίθεση δεν είναι η πρώτη, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Το ίδιο αυτοκίνητο έχει γίνει στόχος των αγνώστων άλλες δύο φορές μέχρι τώρα, τους τελευταίους τρεις μήνες με παρόμοιες μεθόδους και ποικίλες ζημιές. Επίσης, δεν έχουν λείψει και προσωπικές επιθέσεις και προπηλακισμοί κατά πολιτών, με λεκτικές απειλές για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Ανήσυχος ο δήμαρχος
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου μια προσπάθεια να μειωθεί η όχληση που δέχονται από τους εξαερισμούς των καταστημάτων, τα κλιματιστικά, αλλά και την ηχορύπανση σε προχωρημένες ώρες. Έχουν κάνει πολλά υπομνήματα προς τις αρχές, χωρίς πάντως να περιοριστούν τα προβλήματα ακόμα και μετά την εφαρμογή της κανονιστικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για τη λειτουργία των καταστημάτων.Τώρα όμως, το θέμα ξεφεύγει καθώς φαίνεται ότι οι ίδιοι πολίτες γίνονται στόχος αγνώστων, που φαίνεται ότι θέλουν να τους εκφοβίσουν με πρακτικές «νύχτας». Ενδεικτικό είναι ότι μέσα από το συγκεκριμένο αυτοκίνητο δεν έλειπε τίποτα, γεγονός που δείχνει ότι η πράξη ήταν «προειδοποιητική». Για το συμβάν ειδοποιήθηκε η αστυνομία που κατέγραψε το συμβάν, ενώ σήμερα οι κάτοικοι θα πάνε στον εισαγγελέα. Ήδη ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος είναι ενήμερος για το συμβάν δηλώνοντας μάλιστα εξαιρετικά ανήσυχος για αυτές τις πρακτικές. Στον εισαγγελέα αναμένεται να μεταβεί και ο Δημήτρης Θεμελής. Δεν είναι τυχαία η κινητοποίηση. Στο δημαρχείο είναι ανήσυχοι γιατί έχουν επίγνωση αυτού που συναισθάνεται και η πόλη: ότι το συγκεκριμένο συμβάν δεν είναι φυσικά «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» αλλά απειλή σε βάρος μιας γιαννιώτικης οικογένειας.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Την...κοπάνησε για Αυστραλία ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων!

Είδε και αποείδε με την ανεργία στη χώρα ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων Νίκος Μαυρομμάτης και αποφάσισε να την κάνει μόνιμα για...Αυστραλία! Εδώ που τα λέμε, καλά έκανε, αφού με το έλλειμμα ηγεσίας που υπάρχει στη ΝΔ τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος θα πρέπει να περιμένουν πολλά χρόνια για να δούνε -αν τελικά θα δούνε- αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γι' αυτό λοιπόν μάζεψε τα μπογαλάκια του και την έκανε! Το σημαντικό είναι ότι στο αποκρυφιστικό στέκι, στη συμβολή των οδών Χατζηπελερέν και Καλούδη, συχνάζουν όλο και λιγότερα πρωτοκλασάτα στελέχη. Πάρτε για παράδειγμα τον διεκδικητή της προεδρίας στην τοπική ΝΟΔΕ κ. Μιχάλη Μπίγγο, ο οποίος δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις του οργάνου, ενώ την ίδια στιγμή δε χάνει συνεδρίαση του Δ.Σ. στο δήμο Ζίτσας!!!Tον έναν τον κέρδισε η Αυστραλία, τον άλλον ο δήμος Ζίτσας,μόνο του τον άφησαν στα δύσκολα τον πρόεδρο κ. Γιάννη Παπαθανασίου.Γι' αυτό πριν την ανέξοδη κριτική, ορισμένοι ας κάνουν και λίγη αυτοκριτική!

Τέλειωσε ένας χρόνος καταστροφής - επείγει η αλλαγή

Του Νίκου Κοτζιά
Η Ελλάδα βαδίζει με μια τρικομματική κυβέρνηση σε βιβλική καταστροφή. Η κυβέρνηση του τραπεζίτη, με τις συμφωνίες που ετοιμάζει δεν παραδίδει μόνο το παρελθόν και το παρόν του τόπου, αλλά και το μέλλον. Με τις συμφωνίες που ετοιμάζονται, μεταφέρονται δικαιώματα της χώρας, σε χρήμα, πλούτο, δυνατότητες και προοπτικές στα χέρια της τρόικας. Ενώ, ταυτόχρονα, θα συνεχίζεται η πολιτική της ύφεσης. Επιπλέον, δεσμεύεται η χώρα ότι η όποια διαφωνία με τους δανειστές της, καθώς και όποιο πρόβλημα προκύπτει εξαιτίας της κρίσης, θα «λύνεται» στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάση το βρετανικό δίκαιο. Δίκαιο το οποίο έχει ως αφετηρία την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του City, δηλαδή των δανειστών.Είναι ανόητοι όσοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει καμιά διαφορά το δίκαιο της Ελλάδας από εκείνο του ΗΒ. Και αυτό, διότι το δεύτερο διασφαλίζει τα «εθνικά συμφέροντα» της Βρετανίας, δηλαδή τα συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών αγορών και κεφαλαίων. Για αυτό, εξάλλου, μεγάλη μερίδα τους έχει ως έδρα το City στο Λονδίνο. Για αυτό, επιπλέον, πιέζουν και επιμένουν οι δανειστές μας να μεταφέρουμε τις τυχόν δικαστικές διαφορές και διαμάχες εκεί. Εξάλλου, με αυτή τη μεταφορά δεν αλλάζει μόνο η νομική βάση αντιμετώπισης του χρέους, αλλά, και αυτό είναι το κυριότερο η θεσμική. Αφαιρείται κυρίαρχο δικαίωμα του ελληνικού κοινοβουλίου, που σήμερα δύναται να αποφασίζει το ίδιο αν και πότε θα στείλει μια υπόθεση χρέους στα ελληνικά δικαστήρια. Και εν τέλει, δεν είναι μόνο θέμα με ποιο νόμο κρίνεται μια υπόθεση, αλλά και σε ποιο δικαστήριο, σε ελληνικό ή σε βρετανικό.H εκχώρηση νομικών δικαιωμάτων στα βρετανικά δικαστήρια έχει άμεση σημασία, διότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βαδίζει για πέμπτο χρόνο την οδό της ύφεσης. Μια πορεία που καθιστά όλο και πιθανότερη την άμεση καταστροφή της χώρας και την προσφυγή των δανειστών της στα δικαστήρια. Πρόκειται για μια πορεία η οποία είναι αποτέλεσμα του μνημονίου που υπέγραψε ο ανόητος πρώην υπουργός οικονομικών. Ο τελευταίος παραμένει στην κυβέρνηση και εξακολουθεί να κάνει προκλητικές εμφανίσεις.Με συνταγές νεοφιλελεύθερες, με επιταγές της τρόικα και με συμπεριφορά νέου ραγιαδισμού, με την πολιτική Παπαδήμου και Βενιζέλου, η χώρα καταστρέφεται οικονομικά, αποδιοργανώνεται η κοινωνία της και οι ιστοί που την συγκρατούν, αδυνατεί να πληρώσει νόμιμα χρέη και πολύ περισσότερο παράνομα. Η προοπτική να πάει η «υπόθεσή της» στα δικαστήρια αυξάνει. Για αυτό αυξάνει και η σημασία του σε ποια δικαστήρια θα πάει και με ποιούς νόμους θα κριθεί η υπόθεσή της. Η χώρα απαξιώνεται. Η κυβέρνηση δείχνει να αποδέχεται την αλλαγή της νομικής βάσης του ελληνικού χρέους, Οδηγεί την Ελλάδα σε μια υλικοτεχνική, κοινωνικο-πολιτική, ηθικο-πολιτισμική καταστροφή βιβλικών διαστάσεων.Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές η κοινή δράση διαφορετικών δυνάμεων αυξάνει. Για αυτό, όσοι νομίζουν ότι είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί αυτή με λογική μεγάλων ή μικρών μηχανισμών, πολλών εγώ ή με συνταγές από το παρελθόν που είχαν διαμορφωθεί για άλλες καταστάσεις, με φοβικούς αποκλεισμούς όσων δεν τους αρέσει η φάτσα ή ότι μπορούν να βάλουν πάνω στο τραπέζι παλιούς λογαριασμούς, δείχνουν δύο πράγματα: Πρώτον δεν καταλαβαίνουν το που πάει τη χώρα η ηγεμονία του Κόμματος του Μνημονίου, και δεύτερον, ότι δεν έχουν ουσιαστικές εναλλακτικές προτάσεις έναντι της βάρβαρης καταστροφής. Ο τόπος, όμως, έχει ανάγκη να αποτρέψει την παρακμή. Να υλοποιηθεί ένα δημοκρατικό εναλλακτικό πρόγραμμα. Να προωθηθούν άμεσα πολιτικές κλειδιά, όπως είναι η διαγραφή του χρέους και η καθιέρωση της ΑΟΖ, η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, η αποκατάσταση των κοινωνικών λειτουργιών του κράτους και η δημοκρατική αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ:αναπόφευκτη η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας

Σε μεγάλα έργα υποδομής στα Βαλκάνια και την Ευρώπη γενικότερα, πρέπει να προσανατολιστεί η Εγνατία Οδός ΑΕ, σύμφωνα με τον Σταύρο Καλογιάννη Τομεάρχη Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας.Ο Βουλευτής Ιωαννίνων συναντήθηκε την Πέμπτη με τον πρόεδρο κ. Σημαιοφορίδη και τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων στην Εγνατία Οδό ΑΕ και άκουσε τα επιχειρήματα των εργαζομένων που τον τελευταίο καιρό βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού.Ο κ. Καλογιάννης εκτίμησε ότι μετά την ψήφιση, το καλοκαίρι, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με το Νόμο 3985/2011) και τις σχετικές Υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, είναι πλέον πολύ δύσκολο να ανατραπεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας.Γι' αυτό και κατά την άποψή του η «Εγνατία οδός ΑΕ» πρέπει να επικεντρωθεί σε έργα υποδομής στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στις υπό ανάπτυξη χώρες, λόγω της μεγάλης εμπειρίας και τεχνογνωσίας που διαθέτει σε μεγάλης κλίμακας τεχνικά έργα.Αντίθετα πιστεύει ότι η εταιρία δεν πρέπει να προχωρά στην ανάληψη πολύ μικρών έργων (π.χ. σχολεία σε νησιά), όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, ενώ υπενθύμισε ότι ο ίδιος επί δύο χρόνια αγωνίζεται για να δημοπρατηθεί το έργο Ιωάννινα- Καλπάκι- Κακαβιά, προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ περίπου, με φορέα επίβλεψης την Εγνατία.«Δυστυχώς όμως ούτε αυτό το έργο προχώρησε λόγω της διετούς προκλητικής αδράνειας του Υπουργείου Υποδομών, όπως άλλωστε συμβαίνει με την Ιόνια οδό, το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, το λιμάνι Ηγουμενίτσας, τον κόμβο της Άρτας», τόνισε ο κ. Καλογιάννης.Αναφέρθηκε επίσης και στα διόδια, «το ύψος των οποίων έχει ορισθεί αυθαίρετα από το Υπουργείο Υποδομών, ενώ θα έπρεπε το Υπουργείο να έχει κινηθεί στην κατεύθυνση επιβολής ηλεκτρονικών διοδίων, ώστε κάθε χρήστης να πληρώνει βάσει της απόστασης που διανύει», όπως είπε.Τέλος, ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι η Εγνατία οδός ΑΕ θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο επιβλέποντος στους άξονες που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης και να προωθήσει τα θέματα των απαλλοτριώσεων, όπως έκανε με επιτυχία μέχρι το 2009 για τον οδικό άξονα της Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65).Εν τω μεταξύ, επισκέψεις σε διαμερίσματα των Δήμων Μετσόβου και Δωδώνης πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο Σταύρος Καλογιάννης και στις συναντήσεις του με τους κατοίκους αντάλλαξε απόψεις για τη μεγάλη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα και για τις προοπτικές που υπάρχουν.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

Μέχρι 30 Ιουνίου θα πρέπει να απεμπλακεί η ΑΤΕ από τη Δωδώνη

Στην πώληση όλων των συμμετοχών της στις θυγατρικές τόσο του αγροβιομηχανικού όσο και του χρηματοοικονομικού τομέα θα πρέπει να προβεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012 βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης η ATEbank.Αυτό αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου που έδωσε στη δημοσιότητα η τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα, η ΑΤΕ θα πρέπει μέχρι την παραπάνω ημερομηνία να προχωρήσει στην πώληση των μη χρηματοοικονομικών συμμετοχών της στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Δωδώνη Α.Ε.Σε περίπτωση που η Τράπεζα δεν προβεί σε σύναψη δεσμευτικών συμφωνιών αγοραπωλησίας έως τις 30 Ιουνίου 2012, θα πρέπει να δώσει στον Εντολοδόχο Αποεπένδυσης αποκλειστική εντολή την 1η Ιουλίου 2012 να προβεί σε πώληση των συμμετοχών, ώστε να ολοκληρωθεί η εκποίηση τους μέχρι το τέλος της περιόδου αναδιάρθρωσης.

Ποδαρικό με απεργίες

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν έως και την Πέμπτη οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και οι ιδιώτες γιατροί. Στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, των περιφερειακών ιατρείων και των κέντρων υγείας θα αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να μην μειωθεί περαιτέρω το ιατρικό μισθολόγιο που έχει ήδη περικοπεί κατά 35%.Οι ιδιώτες γιατροί ζητούν την αναστολή της λειτουργίας του ενιαίου Ταμείου, καθώς και να καταβάλει ο ΟΠΑΔ τα 350 εκατ. ευρώ που οφείλει σε όσους είναι συμβεβλημένοι μαζί του.Εν τω μεταξύ, κλειστά παραμένουν τα φαρμακεία και σήμερα, Τρίτη, ενώ από αύριο, Τετάρτη, οι ασφαλισμένοι ανεξαρτήτως Ταμείου θα πρέπει να πληρώνουν για τα φάρμακά τους στα φαρμακεία και εν συνεχεία να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων. Επισημαίνουν, δε, ότι πλέον οι φαρμακοβιομηχανίες δεν δέχονται πίστωση και άρα υπάρχει υπαρκτό πρόβλημα.Ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης κατηγόρησε χθες, Δευτέρα, τους φαρμακοποιούς για τις κινητοποιήσεις τους, λέγοντας πως υπάρχει σκοπιμότητα, δηλαδή να μη λειτουργήσει ο Ενιαίος Οργανισμός Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ).Οι φαρμακοποιοί αρνούνται την κατηγορία, λέγοντας ότι στηρίζουν τον ΕΟΠΥ.

Πρεμιέρα για τον ΕΟΠΥΥ με 62 γιατρούς στη Ήπειρο

62 γιατροί σε ολόκληρη την Ήπειρο έχουν συμβληθεί μέχρι τώρα στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των ταμείων ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ.Συγκεκριμένα οι συμβεβλημένοι γιατροί στα Ιωάννινα είναι 29, στην Άρτα 8, στη Θεσπρωτία 16, και στην Πρέβεζα 9.Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ενημερώνονται μέσω του τριψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 184 ή των ΚΕΠ ή από τις ιστοσελίδες του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, για τους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ της ειδικότητας που τους ενδιαφέρει, στην περιοχή τους.

Παράδοση-παραλαβή στο Επιμελητήριο Άρτας

Τελετή παράδοσης της απερχόμενης Διοίκησης και ανάληψης των καθηκόντων της νέας Διοίκησης του Επιμελητηρίου Άρτας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 7 μ.μ. Η εκδήλωση θα γίνει στις αίθουσες του Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηριακού Μεγάρου Άρτας. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει δεξίωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

Αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί στα άκρα με τον Πολ Κεϊτά είναι ο ΠΑΣ

Αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί στα άκρα με τον Πολ Κεϊτά είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα.Ο Σενεγαλέζος μέσος δεν έχει εμφανιστεί στα Ιωάννινα το τελευταίο διάστημα και στον ΠΑΣ είναι εξοργισμένοι από τη συμπεριφορά του ποδοσφαιριστή. Μάλιστα, είναι διατεθειμένοι να φτάσουν την υπόθεσή του στα άκρα.Η διοίκηση της ομάδας των Ιωαννίνων είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε καταγγελία στην FIFA, για ανάρμοστη συμπεριφορά του παίκτη, καθώς παραμένει εξαφανισμένος.Παράλληλα, στον ΠΑΣ σκέφτονται ακόμη και τη διακοπή συμβολαίου του και όχι τη λύση αυτού, προκειμένου να μην έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί σε άλλη ομάδα.Από εκεί και πέρα, ο Γιάκος αναμένεται να επιστρέψει στον ΠΑΣ, από την Δόξα Κρανούλας, όπου είχε δοθεί δανεικός, καθώς έπεισε τον Άγγελο Αναστασιάδη.

Στο 50% η πληρότητα

Με το βλέμμα στραμμένο στο τριήμερο των Φώτων, ελπίζουν σε μια μικρή ανάσα οι επιχειρηματίες του τουρισμού της Ηπείρου, μετά την χαμηλή επισκεψιμότητα των εορταστικών ημερών του 2011, που κινήθηκε περίπου στο 50 με 55% της πληρότητας των καταλυμάτων και ξενοδοχείων.Η πτώση της τουριστικής κίνησης, για δεύτερη συνεχή χρονιά, αφού και το 2011 υπήρξε μείωση της τάξης του 20% σε σχέση με το 2010 και η ταυτόχρονη αύξηση των λειτουργικών εξόδων, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης, προβληματίζει έντονα τους επιχειρηματίες και δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέπτονται ακόμη και την διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κρατήσεις για την Πρωτοχρονιά, κινήθηκαν σχεδόν στο 55% στα ορεινά του Νομού και σε δημοφιλείς προορισμούς όπως τα Ζαγοροχώρια και το Μέτσοβο, όταν τα προηγούμενα χρόνια άγγιζαν το 90% με 100% των διαθέσιμων κλινών.Σαφώς ρόλο έπαιξε η συγκυρία, καθώς φέτος οι διακοπές της Πρωτοχρονιάς για τους περισσότερους δεν υπερέβησαν το διήμερο, όμως η ίδια εικόνα επεκράτησε και το τριήμερο το Χριστουγέννων και δυστυχώς, σχεδόν ανύπαρκτες είναι μέχρι στιγμής οι κρατήσεις για το ερχόμενο τριήμερο.

Οι συνέπειες της κρίσης
Η οικονομική στενότητα των ελληνικών οικογενειών είναι σαφώς η αιτία της χαμηλής τουριστικής κίνησης κατά την διάρκεια των εορτών. Εξάλλου, ολόκληρος ο νομός Ιωαννίνων και ιδιαίτερα οι ορεινές περιοχές «δουλεύουν» με εγχώριο τουρισμό, που σημαίνει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τους επισκέπτες.Σε απόγνωση και μεγάλο προβληματισμό για το αν θα συνεχίζουν να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους βρίσκονται οι επιχειρηματίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων και Ξενώνων Ηπείρου, Χρ. Ζήγο.«Φέτος κατάλαβε η Ήπειρος την κρίση. Οι δικές μας επιχειρήσεις είναι μακριά από τα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα να μην έρθουν επισκέπτες λόγω του κόστους των μετακινήσεων και τα διόδια. Μοναδικό μας πλεονέκτημα ήταν το χιόνι, που βοήθησε μόνο το Μέτσοβο», σημείωσε ο κ. Ζήγος.Η οικονομική συγκυρία έχει καταστήσει «ανέκδοτο» πλέον την επιδίωξη για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προηγούμενα χρόνια η περίοδος των εορτών για τις τουριστικές επιχειρήσεις διαρκούσε σχεδόν τρεις εβδομάδες, ενώ πλέον μιλάμε για ένα ή δύο τριήμερα.«Είναι η δεύτερη χρονιά με παθητικό στις επιχειρήσεις, την ώρα που έχουμε να πληρώσουμε έκτακτη εισφορά, τέλος ακινήτων και μεγάλο κόστος για το πετρέλαιο θέρμανσης», σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.Οι προσπάθειες στρέφονται πλέον στην προσέλκυση επισκεπτών από τις κοντινές, Βαλκανικές χώρες, όπως την Βουλγαρία, τα Σκόπια, την Αλβανία, αλλά και την Τουρκία. Η αρχή έγινε στις τουριστικές εκθέσεις που συμμετείχε η Ομοσπονδία το προηγούμενο διάστημα. «Θέλουμε να προσελκύσουμε επισκέπτες από χώρες κοντινές, ώστε να έρχονται οδικώς, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα για πτήσεις τσάρτερ», σημείωσε ο κ. Ζήγος, επισημαίνοντας πως υπάρχει ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από την Κωνσταντινούπολη για την περιοχή μας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ