Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Μοναδικό αντίδοτο η αλληλεγγύη

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα, έστω και αν μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες έρευνες και μετρήσεις, από τα οποία να προκύπτει επισήμως η αύξηση της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών.Με βάση όμως την εμπειρία που αποκτά καθημερινά το ΚΕΘΕΑ Ηπείρου, όπως και άλλες δομές συμβουλευτικής και υποστήριξης, κέντρα αποτοξίνωσης, αλλά και κέντρα πρόληψης, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι η κρίση επηρεάζει καθοριστικά προς την αύξηση της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών, από τη στιγμή που τα προβλήματα οξύνονται και οδηγούν στην απογοήτευση, στην κατάθλιψη και στις αυτοκτονίες.Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου Γιάννη Παπαχρήστο, είναι αναμενόμενη η αύξηση της χρήσης σε τέτοιες περιόδους, για να προσθέσει πως μονόδρομος για την φυγή από αυτές τις καταστάσεις είναι η αλληλεγγύη.Ο κ. Παπαχρήστος στο περιθώριο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για τη δημιουργία ενός αγροκτήματος για τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας, έκανε γνωστό πως στις 11 Δεκεμβρίου ξεκινά τη λειτουργία του ο Συμβουλευτικός Σταθμός του ΚΕΘΕΑ στην Ηγουμενίτσα, ενώ με τον ίδιο ρυθμό θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς σε Άρτα και Πρέβεζα.Ο κ. Παπαχρήστος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας και το Δήμο Ηγουμενίτσας για τη βοήθειά τους.

Ακόμη... περιμένουν απάντηση από τον Δήμο
Η συνέντευξη τύπου στο ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων παραχωρήθηκε με αφορμή την ανακοίνωση της δομής, ότι απέκτησε ένα αγρόκτημα – θερμοκήπιο για τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ.
Σε μία έκταση δύο στρεμμάτων στον Κατσικά, από τις αρχές Οκτωβρίου το ΚΕΘΕΑ δημιούργησε το δικό του αγρόκτημα με μία πρωτοβουλία σημαντική και για τη θεραπεία των μελών και για την κοινωνικοποίησή τους, αλλά και για την ένταξη στην αγορά εργασίας.Ο κ. Παπαχρήστος τόνισε ότι παρά τη μείωση του προϋπολογισμού του ΚΕΘΕΑ σε ποσοστό 50%, το έργο του ενισχύεται σε τοπικό επίπεδο μέσω δωρεών και χορηγιών, ενώ υπάρχει η δέσμευση από τη δομή ότι άμεσα θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες υποστήριξης κοινωνικών ομάδων, που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω της κρίσης.Από την πλευρά του ο Γιάννης Δραγατάκης, Τεχνολόγος – Γεωπόνος αναφέρθηκε στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των μελών της θεραπευτικής κοινότητας.Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η αναφορά του κ. Παπαχρήστου, σχετικά με επιστολή του ΚΕΘΕΑ προς το Δήμο Ιωαννιτών από τον περασμένο Μάρτιο για παραχώρηση δημοτικής έκτασης προκειμένου να δημιουργηθεί το αγρόκτημα.
Ούτε σε αυτό το έγγραφο, αλλά ούτε και σε δεύτερο που ακολούθησε τον Μάιο προς την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών δόθηκε απάντηση...

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ