Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

Οι Γιαννιώτες να «αγκαλιάσουν» τα Κέντρα Πρόληψης-Απεξάρτησης

Δίνουν μάχη κατά των ναρκωτικών…
Σε μια περίοδο που η «μάστιγα» των ναρκωτικών καλά κρατεί και στην Ήπειρο, η αναγνώριση, ανάδειξη και εν συνεχεία στήριξη του κοινωνικού έργου που προσφέρουν τα Κέντρα Πρόληψης και Απεξάρτησης – Επανένταξης της περιοχής μας καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική.Η προσφορά στην τοπική κοινωνία των δομών αυτών, του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου και της «Σχεδίας», δηλαδή του πρώην Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, είναι πολυσήμαντη και πολύπλευρη. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τα εμπόδια, παρέχουν εδώ και είκοσι περίπου χρόνια δωρεάν υπηρεσίες σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη.Πρέπει λοιπόν και η κοινωνία να έρθει πιο κοντά. Να γνωρίσει καλύτερα τις δράσεις τους, το παρελθόν, τη διαδρομή αλλά και το παρόν τους και να «αγκαλιάσει» την προσπάθεια που κάνουν.

Έκθεση αφίσας
Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό εντάσσεται η κοινή αναδρομική έκθεση αφίσας που διοργανώνουν το ΚΕΘΕΑ Ηπείρου και η «Σχεδία», η οποία θα παρουσιαστεί αυτές τις ημέρες στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Δήμου Ιωαννιτών, στα Παλιά Σφαγεία. Η έκθεση έχει τίτλο «Happy Rebirthday» και εγκαινιάζεται σήμερα, Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα. Σ’ αυτήν λοιπόν αναφέρθηκαν χθες σε συνέντευξη τύπου η κοινωνική ανθρωπολόγος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων Ηπείρου Γιώτα Παναγιωτίδου και το στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Έρη Φείδη.

«Κανείς δεν περισσεύει…»
«Η έκθεση αναδεικνύει διάφορες όψεις του προβλήματος της εξάρτησης αλλά και των προσπαθειών για την αντιμετώπισή του και αποτυπώνει την ανοικτή και αμφίδρομη σχέση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου με την κοινωνία μέσα από τις κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες τους, αλλά και την υποστήριξη της κοινωνίας προς το έργο των προγραμμάτων», σημείωσε η κ. Παναγιωτίδου.Από την πλευρά της η κ. Φείδη τόνισε πως «το μήνυμά μας είναι ότι μπροστά σ’ ένα τόσο μεγάλο και πολυδιάστατο πρόβλημα όπως είναι αυτό της τοξικοεξάρτησης κανείς δεν περισσεύει. Αυτό κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη στις μέρες μας να παρέχονται υπηρεσίες δωρεάν σε όσα άτομα τις χρειάζονται, χωρίς τα οικονομικά εμπόδια που δυστυχώς υπάρχουν σήμερα».

Τρεις δεκαετίες δράσης
Στην αναδρομική έκθεση του ΚΕΘΕΑ και της «Σχεδίας» παρουσιάζονται συνολικά ενενήντα αφίσες τριών δεκαετιών, από το 1993, την εποχή δηλαδή που η ΙΘΑΚΗ, η πρώτη θεραπευτική κοινότητα, άνοιγε το δρόμο για την απεξάρτηση των χρηστών παράνομων ουσιών στην Ελλάδα, μέχρι τη σημερινή εποχή της εξάρτησης από το Διαδίκτυο.Οι αφίσες είναι φιλοτεχνημένες από σκιτσογράφους, εικαστικούς, γραφίστες, φοιτητές, εθελοντές, μέλη των προγραμμάτων και από το ατελιέ του ΚΕΘΕΑ «Σχήμα και Χρώμα», όπως ανέφερε η κ. Παναγιωτίδου, ενώ η κ. Φείδη σημείωσε ότι στη διάρκεια της έκθεσης θα παρέχονται πληροφορίες και θα πραγματοποιούνται ενημερωτικά σεμινάρια με θέμα την πρόληψη και την απεξάρτηση σε μαθητές, γονείς και άλλους ενδιαφερόμενους. Γι’ αυτό και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στους Γιαννιώτες να αφιερώσουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους και να την επισκεφθούν. Η έκθεση αναδρομικής αφίσας του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου και του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» θα διαρκέσει ως τις 19 Οκτωβρίου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό Σάββατο έως Παρασκευή 10 π.μ. με 1 μ.μ. και 6 με 8 μ.μ.. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ