Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Πώς ο Κ. Κατσάρης διέσωσε τη διαθήκη της Ελ. Ζωγράφου

Τι άφησε στα Γιάννινα το Κληροδότημα

 Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ

Το Σάββατο ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του «Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας» οργάνωσε μια σεμνή τελετή και απένειμε αναμνηστικά διπλώματα σε δωρητές του Ιδρύματος.Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τους ευρύχωρους και πεντακάθαρους χώρους του νεόδμητου κτιρίου και την ήρεμη παρουσία των 25 γερόντων που πρώτοι αυτοί φιλοξενήθηκαν σ’ αυτό για να περάσουν τα δύσκολα χρόνια των γηρατιών τους. Στην τελετή αυτή ήταν εκεί ο Δήμαρχος κ. Φίλιος και ο Αντιπρόεδρος του Οίκου Ευγηρίας κ. Παν. Κιτσούλης, πολλοί προσκεκλημένοι και φυσικά ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ.κ. Θεόκλητος. Δεν έλειψαν ακόμη από την τελετή οι πρώην Δήμαρχοι Ιωαννίνων κ.κ. Θ.Γεωργιάδης, Χαρ. Τόλης και Αν. Παπασταύρος, που ήταν και ο θεμελιωτής τών σύγχρονων κτιρίων του ιδρύματος.Μετά τη σύντομη ενημέρωση των προσκεκλημένων από τον κ. Φίλιο και τον κ. Κιτσούλη, ο λόγος δόθηκε στο Σεβασμιώτατο, που απηύθυνε ευχές και ευλογίες για εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος. Στη συνέχεια κλήθηκαν οι δωρητές του Ιδρύματος προς τους οποίους μαζί με τις ευχαριστίες του Δ.Σ., απενεμήθηκε αναμνηστικό δίπλωμα. Φυσικά οι ομιλητές τόνισαν ότι το κτίριο ανεγέρθηκε με χρήματα του κληροδοτήματος Ελένης Ζωγράφου και σε οικόπεδο που δώρισε πρόσφατα η χήρα Πηνελόπη Κοτρώτσιου-Παπαθεοδώρου.

Ζωγράφειο Κληροδότημα...
Με την ευκαιρία ας ξαναθυμηθούμε λίγα για το πολύπλαγκτο Ζωγράφειο Κληροδότημα.Η αείμνηστη Ελένη Σόλωνα Χρηστάκη-Ζωγράφου, το γένος Λύσανδρου Καφτατζόγλου, με την από 5-10-1929 ιδιόχειρη διαθήκη της, άφησε στο Δημοτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος» το μισό της τεράστιας περιουσίας και το άλλο μισό στο δημοτικό Νοσοκομείο Ιωανίνων «Η Αγάπη». Φυσικά, είχε αφήσει τη νόμιμη μοίρα και στη μοναχοκόρη της Δομενίκη, με την οποία οι σχέσεις μητέρας και κόρης ήταν ταραγμένες, ώστε να την αποκαλεί και να την αναγράφει στη διαθήκη της “Ακατανόμαστον”! Η Ελένη Ζωγράφου, απεβίωσε στις 15 Αυγούστου 1937 στο Σάμεριγκ της Αυστρίας, όπου είχε μεταβεί για να θεραπευτεί από βαρειά αρρώστια. Μόλις πληροφορήθηκε το θάνατό της η θυγατέρα της Δομενίκη, σύζυγος Μαλαμίδου, πηγε στο σπίτι της, συνοδευόμενη και από δικηγόρο της θανούσης και δικό της “φίλο” Τατάκη, με σκοπό να ερευνήσουν για ύπαρξη διαθήκης της μητέρας της, αλλά βρήκαν ένα συρτάρι παραβιασμένο και χωρίς διαθήκη.Μετά από αρκετό καιρό από το θάνατο της Ελένης Ζωγράφου, η Δομενίκη παρουσίασε μια διαθήκη της μάνας της, με την οποία όριζε κληρονόμο της κολοσσιαίας περιουσίας της, την θυγατέρα της και το Καυτατζόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, τη γνησιότητα της οποίας Διαθήκης επιβεβαίωσε στο Δικαστήριο ο κ. Τατάκης. Κατόπιν αυτών η Δομενίκη Μαλαμίδου έγινε κάτοχος όλης της περιουσίας της μητέρας της και απέσυρε από την Εθνική Τράπεζα τα αμυθήτου αξίας κοσμήματα, όπου τα είχε κατατεθειμένα προς φύλαξη. Συγχρόνως, ήρθε σε συνενόηση και με το Καυτατζόγλειο Ίδρυμα, το οποίο αντιπροσώπευε ο κ.Τατάκης και παραχωρούνταν στο ίδρυμα τα ακίνητα της περιουσίας.

Η συμβολή του Κ. Κατσάρη
Και ενώ όλα πήγαιναν ωραία για τη Δομενίκη, αποστέλλεται στον τότε Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα, μια ιδιόχειρη ενυπόγραφη διαθήκη της Ζωγράφου, την οποία ο μακαριστός Μητροπολίτης Σπυρίδων την παρέδωσε στο Αδελφάτο του Νοσοκομείου για τις παραπέρα ενέργειες. Εδώ επιβεβαιώνεται η παροιμία που λέγει “ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται”. Τη γνήσια αυτή διαθήκη την απέστειλε στον Μητροπολίτη Σπυρίδωνα ο Κων/νος Κατσάρης, σοβαρός εμπορικός αντιπρόσωπος και χρηματιστής Αθηνών, ο οποίος συνδέονταν στενά με την οικογένεια της Ελένης Ζωγράφου και όπως συνηθίζονταν, όσοι συνέτασαν ιδιόχειρες διαθήκες, τις συνέτασαν σε περισσσότερα αντίγραφα, μερικά από τα οποία τα εμπιστεύονταν σε δικά τους πρόσωπα. Με τη γνήσια αυτή διαθήκη, το Νοσοκομείο γίνονταν κύριο μιας τεράστιας περιουσίας, την οποία είχε υφαρπάσει η Δομενίκη και το Καυτατζόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, με την πλαστή, όπως αποδείχτηκε, διαθήκη. Έκτοτε άρχισε ένας δικαστικός αγώνας, στον οποίο αντιδρούσε το Καυτατζόγλειο Ίδρυμα, αλλά τελικά πρότεινε να έλθουν σε συμβιβασμό, κάτι που δεν το δέχτηκαν τα δύο νοσοκομεία που ήταν οι πραγματικοί δωρεολήπτες της διαθήκης.Τελικά, η όλη υπόθεση έφτασε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο με την υπ’ αριθ. 353/605 16-8-1946 απόφασή του δικαίωσε το Δημοτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και σημείωσε “Δημοσιεύεται και κηρύσσεται κυρία η από 5-10-1929 έτους ιδιόγραφος διαθήκη της διαθέτιδος Ελένης χήρας Σόλωνος Ζωγράφου”.Για να αποφασίσει το δικαστήριο Αθηνών, εξέτασε τρεις μάρτυρες, με πρώτο τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Κατσάρη, ο οποίος «εξετασθείς και επιδειχθείσης αυτού της διαθήκης κατέθεσε τα εξής: Την επιδεικνυομένη μοι γραφήν και υπογραφήν της διαθέτιδος γνωρίζω εξ εγγράφων, άτινα ευρίσκονται κατατεθειμένα εις την Ιονικήν Τράπεζαν».Έτσι χάρις στην ουσιαστική και αποφασιστική συμβολή του Κατσανοχωρίτη Κων/νου Κατσάρη, που όχι μόνο είχε στην κατοχή του μία από τις γνήσιες διαθήκες της Ζωγράφου, αλλά την απέστειλε στο κατάλληλο πρόσωπο και προσήλθε στο Πρωτοδικείο και επιβεβαίωσε με την παρουσία και τη μαρτυρία του ότι αυτή η διαθήκη είναι η μόνη γνησία, ώστε να δικαιωθεί το αδελφάτο και να έχει η πόλη μας το σπουδαίο αυτό ίδρυμα.

Τι άφησε στην πόλη
Για να έχουμε μια συνοπτική εικόνα για το τι κληρονόμησε η πόλη μας με το κληροδότημα αυτό, παραθέτουμε συνοπτικά τα παρακάτω: Εκτός των καταθέσεων, σπίτι τριώροφο στην Αθήνα στην οδό Λουκιανού, άλλο στην οδό Αδριανού, αγρόκτημα στην Ιερά οδό, οικόπεδο στην οδό Κουμουνδούρου, διώροφο κατοικία στην Ομόνοια και άλλη στην οδό Τζαβέλα, περί τα σαράντα κομμάτια κοσμήματα από χρυσάφι, πολύτιμα πετράδια που προέρχονταν από το θησαυροφυλάκειο τριών Σουλτάνων και τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Κοσμά, για να κοσμήσει την αίθουσα Ελένης Ζωγράφου στο Νοσοκομείο και δύο τιμαλφή μεγάλης μουσειακής αξίας.Αυτά τα λίγα ας είναι σαν μνημόσυνο στη μεγάλη προσφορά του Κων/νου Κατσάρη, γιατί ο συμπατριώτης μας αυτός, εκτός από τη συμβολή του στη διάσωση του Ζωγραφείου κληροδοτήματος, το οποίο ήδη είχε υφαρπάσει η “ακατανόμαστος” Δομενίκη, και με τη δική του διαθήκη άφησε όλη του την περιουσία στα Αγαθοεργά Καταστήματα, με σκοπό να πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη μας και να προικοδοτούνται άπορα κορίτσια από τα Κατσανοχώρια. Οι γριούλες και οι γέροντες που φιλοξενούνται σήμερα και στο διηνεκές, στο Ζωγράφειο οίκο ευγηρίας, ας εύχονται στις προσευχές τους για την συγκαταρίθμηση της ψυχής του Κων/νου Κατσάρη μετά των Αγίων και δικαίων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ