Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Τα μέτρα τους έφεραν πιο κοντά

Κοινό μέτωπο με συντονισμό των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων συγκροτούν οι επιστημονικοί φορείς με στόχο την αποτροπή της σχεδιαζόμενης ένταξης των κλάδων υγείας του ταμείου τους, Ενιαίου Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και την αποτροπή εξοντωτικών φορολογικών ρυθμίσεων και υφεσιακών πολιτικών. Μηχανικοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι, γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη νέα Πανεπιστημονική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών μετά από την κινητοποίηση της Δευτέρας στο Υπουργείο Εργασίας. Οι παραπάνω κλάδοι την Τετάρτη θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, ενώ έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην 24ωρη γενική απεργία που έχει κηρύξει για την Πέμπτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Επιπλέον οι γιατροί απέχουν και τις δύο ημέρες των κινητοποιήσεων, ενώ οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους και την Παρασκευή 19 του μήνα. Τέλος, είναι γνωστό ότι οι μηχανικοί την Πέμπτη θα επανακαθορίσουν τη στάση τους, δέκα ημέρες μετά την έναρξη της αποχής στην οποία έχουν προχωρήσει. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων Σωματείων πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Στα αιτήματα των φορέων των επιστημόνων συνολικά αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ Χρήστος Παπαβρανούσης. Ένας ακόμη εκπρόσωπος του τεχνικού κόσμου, ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Ηπείρου – Κέρκυρας και Λευκάδας Μάνος Πατεράκης έκανε λόγο για «συνταγματική εκτροπή» με τους μισθωτούς και συνταξιούχους να καλούνται να καταβάλλουν το 70% των φόρων που επιβάλλει η πολιτεία.

 «Όχι» στον ΕΟΠΥΥ
 Οι φορείς των επιστημόνων αντιδρούν στην ένταξη των κλάδων υγείας του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, καθώς θεωρούν ότι μοναδικός στόχος είναι η φαλκίδευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μελών τους και η υφαρπαγή των αποθεματικών των ταμείων τους. Εξάλλου, είναι γνωστό πως ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα και βρίσκεται λίγο πριν την κατάρρευση, εξυπηρετώντας σχεδόν 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Επίσης αντιδρούν στην υιοθέτηση φορολογικών ρυθμίσεων, οι οποίες θεωρούν ότι οδηγούν σε αφανισμό του κλάδου των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών, στην οικονομική τους εξαθλίωση και εντέλει στην επίταση των αντιαναπτυξιακών αδιεξόδων της χώρας. Τέλος, ζητούν να ανατραπούν οριστικά οι πολιτικές της ύφεσης, των οριζόντιων περικοπών και της διαρκούς εξαθλίωσης του ελληνικού επιστημονικού, παραγωγικού δυναμικού και της κατάλυσης του κράτους Δικαίου.

 Ο χώρος της Δικαιοσύνης
 Αγωνιστική κατεύθυνση έδειξαν στα μέλη τους οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή, του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Ευθύμιο Παπαγεωργίου και των Δικαστικών Επιμελητών των Εφετείων Ιωαννίνων και Κέρκυρας Ευγενία Στάμου. «Η επίθεση στους επιστημονικούς κλάδους δεν διαφέρει σε τίποτα από την επίθεση προς ολόκληρη την κοινωνία, με στόχο των δανειστών μας τη φτωχοποίηση της κοινωνίας και τη δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού. Πρέπει όλοι να αντιδράσουμε για να διασώσουμε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, αφού οι πολιτικοί δεν το κάνουν για όλους εμάς», σημείωσε η κα Γιογλή. Ιδιαίτερα επικριτικός προς τον πολιτικό κόσμο εμφανίστηκε ο κ. Παπαγεωργίου, καταλογίζοντας στις κυβερνήσεις των δύο τελευταίων ετών τουλάχιστον ανικανότητα διαχείρισης της εξουσίας και υλοποίησης πολιτικών με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Τι θέλουν επιτέλους; Να παραδώσουμε τα κλειδιά των συμβολαιογραφείων στον Εισαγγελέα; Η εξαθλίωση βρίσκεται μπροστά μας, η νέα δουλεία βρίσκεται μπροστά μας, και αυτό θα πρέπει να το σκεφτεί κάθε Έλληνας και να πάρει τις αποφάσεις του», τόνισε.

Ο χώρος της Υγείας 
Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται ο χώρος της δημόσιας, αλλά και ιδιωτικής υγείας, με τους γιατρούς να βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις. Θεσμικά και οικονομικά αιτήματα βρίσκονται στο επίκεντρο, ωστόσο το διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την κοινωνία, όπως η οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η μη κατάργηση και συγχώνευση νοσοκομείων, καθώς και η καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία και τους ιδιώτες γιατρούς. «Όλοι είμαστε εν δυνάμει ασθενείς», σημείωσε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα, ενώ ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Γιώργος Παπαζαχαρής υπογράμμισε την απουσία της οδοντιατρικής περίθαλψης από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, ενώ επισήμανε ότι επίκειται η ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης για το ΕΤΑΑ. Σε λουκέτο και οικονομικό μαρασμό οδηγούνται τα φαρμακεία, εξαιτίας των νέων φορολογικών ρυθμίσεων, αλλά και των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χρήστος Κακοσίμος.

Επιμένουν οι εργαζόμενοι στο «Χατζηκώστα» 
Στην τέταρτη εβδομάδα της επίσχεσης εργασίας και στον δεύτερο μήνα των κινητοποιήσεών τους μπαίνουν οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώστα». Στην κορυφή των αιτημάτων τους είναι οι απλήρωτες ώρες, νυκτερινά και υπερωριακή εργασία από τις αρχές του έτους, που μαζί με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, καθώς και την υποχρηματοδότηση μέχρι οικονομικής ασφυξίας, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό για την υγεία στον τόπο μας, στην πόλη μας, στην ευρύτερη περιφέρεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ