Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Φτωχότεροι συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι

Τι αλλαγές πρόκειται να φέρει στη ζωή μας το νέο μνημόνιο
Φτωχότερους θα κάνει το νέο μνημόνιο συνταξιούχους και μισθωτούς του δημόσιου τομέα. Το όριο ηλικίας για τη σύνταξη αυξάνεται στα 67 έτη, ενώ πολλοί θα χάσουν τα κοινωνικά επιδόματα. Παράλληλα, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν την πόρτα της εξόδου έως το τέλος του 2013.Όπως αναφέρουν "Τα Νέα", οι βασικές αλλαγές που φέρει στη ζωή μας το τρίτο μνημόνιο είναι οι εξής:
Μισθοί: Ο βασικός κατώτατος μισθός, οι ωριμάνσεις και τα επιδόματα γάμου θα αντικατασταθούν από έναν μηχανισμό ελάχιστου μισθού.
Συντάξεις: Αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Από 3% έως 12% θα είναι η νέα εισφορά που θα επιβληθεί στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, ενώ καταργούνται τα δώρα.
Δημόσιοι υπάλληλοι: Διαβατήριο εξόδου θα πάρουν 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους, ενώ τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν άλλοι 25.000 το 2013.
Φόροι: Αυξάνονται οι φόροι στα τσιγάρα, ενώ από 10% αυξάνεται στο 15% ο φόρος επί των τόκω καταθέσεων.
Αγορά προϊόντων: Καταργούνται οι περιορισμοί σε χώρους πώλησης, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η πώληση για παράδειγμα καπνού, βρεφικού γάλακτος, εφημερίδων και περιοδικών από καταστήματα τροφίμων, ακόμη και σούπερ μάρκετ.
Κλειστά επαγγέλματα: Καταργούνται προνόμια για πρώτη φορά σε αρκετά επαγγέλματα.