Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Η διαχείριση του ΧΥΤΑ «περνά» σε Περιφέρεια και Φορέα

Προβληματισμός από την έλλειψη πόρων και προσωπικού
Μια εβδομάδα, πριν τη λήξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού και την ανάληψη της ευθύνης του από την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισής του, ο προβληματισμός είναι έντονος στη Διοίκηση και στους δημάρχους του Ν. Ιωαννίνων. Αιτία η έλλειψη πόρων και προσωπικού που καθιστά πολύ δύσκολη υπόθεση τη λειτουργία του έργου.Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΔ, στην οποία παρέστησαν ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φ. Φίλιος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θ. Μπέγκας και οι υπόλοιποι δήμαρχοι, πλην Κόνιτσας και Β. Τζουμέρκων.

Ο Περιφερειάρχης
Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης η Περιφέρεια βρίσκεται κοντά στους Δήμους, ενώ όσον αφορά το πόρισμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για το ΧΥΤΑ Ελληνικού είπε ότι δεν έχει δείξει κάτι ιδιαίτερο. Τώρα αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιχνηθέτησης για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ή όχι διαρροή, ώστε στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί.

Ο Πρόεδρος του Φορέα
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θωμάς Μπέγκας ανέφερε ότι στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ από τις 23 Σεπτεμβρίου (που την ευθύνη του αναλαμβάνει η Περιφέρεια με προγραμματική σύμβαση με το Σύνδεσμο) και στο εξάμηνο περίπου που μεσολαβεί μέχρις ότου αναδειχθεί ο ανάδοχος για τη λειτουργία του έργου για ένα χρόνο. Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε επίσης στην ουσιαστική αδυναμία του Φορέα να λειτουργήσει, ελλείψει πόρων (αφού οι δήμοι δεν μπορούν να καταβάλλουν ούτε το προβλεπόμενο 2% από τους Κ.Α.Π.), αλλά και προσωπικού. Εξέφρασε μάλιστα τον προβληματισμό για το πώς θα λειτουργήσει με τέτοιες συνθήκες και ο Περιφερειακός Φορέας, αναφέροντας ότι θα ζητηθεί η συνδρομή των αρμόδιων υπουργείων.

Νέες μονάδες με ΣΔΙΤ
Την ίδια ώρα πάντως σε άλλες περιοχές της χώρας προχωρά η β’ φάση διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς δημοπρατούνται ή πρόκειται να δημοπρατηθούν οι μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, οι οποίοι θα κατασκευαστούν με συμπράξεις ιδιωτών και Δημοσίου (ΣΔΙΤ), με χρηματοδότηση από τους αναδόχους και ευρωπαϊκά προγράμματα.Οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε Σέρρες, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία και εντός του τρέχοντος μήνα θα κινηθούν στην Αχαϊα. Μάλιστα για τις Σέρρες και την Αιτωλοακαρνανία έχουν προεπιλεγεί τέσσερα επιχειρηματικά σχήματα. Σε επόμενο στάδιο αναμένεται να περιληφθεί και η Ήπειρος, για την οποία μάλλον θα ακολουθηθεί η ίδια μέθοδος.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ