Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

«Σαφάρι» για την εύρεση φοιτητικής στέγης

Χαμηλότερες αλλά όχι πολύ, οι τιμές των διαμερισμάτων στα Γιάννινα
Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής η αγωνία των νέων – πλέον – φοιτητών και σπουδαστών έλαβε τέλος. Ξεκινά όμως ο αγώνας των γονιών για την εξεύρεση της πολυπόθητης φοιτητικής στέγης, για όσους δεν εισήχθησαν σε Σχολή του τόπου διαμονής τους. Και μπορεί φέτος το πρώτο κριτήριο για την επιλογή Σχολής να ήταν ο τόπος διαμονής με τους περισσότερους μαθητές να επιλέγουν σχολές σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ της πόλης τους, υπάρχουν όμως κι άλλοι που θα αναγκαστούν να μετακομίσουν προκειμένου να σπουδάσουν.Έτσι και στα Γιάννινα έχει ξεκινήσει ήδη από την Τρίτη ένα «σαφάρι» γονιών και φοιτητών προς αναζήτηση της κατάλληλης στέγης.Για το λόγο αυτό άλλωστε τα γνωστά κίτρινα αυτοκόλλητα με την ένδειξη «ενοικιάζεται» έχουν γεμίσει κολώνες και τοίχους σε όλη την πόλη.Η χαμηλή τιμή του μισθώματος αποτελεί φέτος τον πρώτο και κυριότερο παράγοντα για την επιλογή του σπιτιού των νέων φοιτητών, καθώς η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν αφήνει περιθώρια για περιττά έξοδα και οι γονείς προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα διαμέρισμα για τα παιδιά τους συνδυάζοντας την ποιότητα με το φθηνό ενοίκιο.Παρ' όλα αυτά συγκριτικά με την περυσινή χρονιά οι τιμές τόσο στα δυάρια όσο και στις γκαρσονιέρες δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη πτώση και σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες αυτή δεν ξεπερνά το 10%.Οι τιμές για γκαρσονιέρες να φτάνουν τα 280 ευρώ και για δυάρια τα 450 ευρώ.Φθηνότερες είναι σύμφωνα με τους ίδιους εκείνες που βρίσκονται σε περιοχές μακριά από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, ενώ οι τιμές ανεβαίνουν για τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο κέντρο.Στην πλειοψηφία τους οι φοιτητές προτιμούν τα επιπλωμένα διαμερίσματα που θα έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς, ενώ όπως κάθε χρόνο οι νεοεισακτέοι επιλέγουν διαμερίσματα κοντά στην πανεπιστημιούπολη και στο ΤΕΙ.Ενοικιαστήρια βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης και φοιτητές μαζί με τους γονείς με μια εφημερίδα και ένα στυλό στο χέρι κυκλοφορούν στους δρόμους ψάχνοντας για ένα διαμέρισμα που θα είναι κατάλληλο για τη φοιτητική ζωή των παιδιών τους και σίγουρα οικονομικό για τους ίδιους.

Οδηγίες από την ΠΟΜΙΔΑ
Οδηγίες προς τους νέους φοιτητές και τους γονείς για την αναζήτηση στέγης, παρέχει η ΠΟΜΙΔΑ. Με την οικονομική κρίση να έχει χτυπήσει τις περισσότερες οικογένειες η επιλογή του κατάλληλου φοιτητικού σπιτιού κρίνεται επιτακτική.Πιο συγκεκριμένα οι ΠΟΜΙΔΑ τονίζει:
-Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή.
- Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου. Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν.
- Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε.
- Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.
- Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό.
- Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
-Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών», τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ