Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ Άρτας για τη φημολογούμενη μετατροπή του ΚΕΝ σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας για την επιχείρηση «Ξένιος Δίας» και τη φημολογούμενη μετατροπή του ΚΕΝ Άρτας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών: «Η έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών για κλείσιμο του ΚΕΝ Άρτας και μετατροπή του σε κέντρο κράτησης μεταναστών, παρότι διαψεύδεται μέχρι στιγμής από τα αρμόδια Υπουργεία, προκάλεσε την ανησυχία των πολιτών και των φορέων της περιοχής μας. Η ανησυχία αυτή είναι κατ' αρχήν δικαιολογημένη, ιδίως εφόσον έχουμε μπροστά μας και το προηγούμενο του ΚΕΝ Κορίνθου, που δείχνει ότι οι εμπνευστές της επιχείρησης "Ξένιος Ζευς" επιχειρούν να στήσουν άρον-άρον και χωρίς κανένα σχεδιασμό στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών σε επαρχιακές πόλεις. Είναι ωστόσο υποκριτική και ανακόλουθη η στάση συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων (και συγκεκριμένα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ) που από τη μια μεριά υλοποιούν ως κυβερνητικοί εταίροι επιχειρήσεις-σκούπα κατά των μεταναστών στην Αθήνα και από την άλλη, δια των τοπικών τους βουλευτών, αντιδρούν στη δημιουργία κέντρων κράτησης στην εκλογική τους περιφέρεια.Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφή την αντίθεσή του σε επιχειρήσεις-σκούπα που στρέφονται αδιακρίτως κατά των μεταναστών. Τέτοιες "στρατιωτικού" τύπου επιχειρήσεις είναι αναποτελεσματικές και μοναδικό σκοπό έχουν να καλύψουν την απουσία μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα επιχειρούν να διασκεδάσουν την οργή του λαού, καλλιεργώντας κλίμα ανασφάλειας, φόβου και ρατσισμού. Είναι ακριβώς η ίδια αντίληψη που έχει επιτρέψει στη Χρυσή Αυγή να μετατρέπει τους δρόμους των πόλεων σε θέατρο ρατσιστικών επιθέσεων και το Κοινοβούλιο σε βήμα για κηρύγματα μίσους. Η λειτουργία τέτοιων στρατοπέδων συγκέντρωσης εκθέτει για μία ακόμα φορά τη χώρα μας διεθνώς κι έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τις αποφάσεις του ΟΗΕ σχετικά με τη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών. Οι "σκούπες" στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων πόλεων δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι θα είναι πάντα απέναντι στις λογικές και τις πρακτικές που μετατρέπουν τον άνθρωπο σε σκουπίδι και την κοινωνία σε ζούγκλα.Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού περνάει μέσα από την:
Α. Εξάρθρωση των κυκλωμάτων που θησαυρίζουν ποικιλότροπα από τη μαύρη εργασία και γενικότερα από την παρουσία των μεταναστών
Β. Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη δημιουργία ανοικτών κέντρων προσωρινής φιλοξενίας όπου θα προσφέρονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας
Γ. Εξασφάλιση ταξιδιωτικών εγγράφων για τη δυνατότητα μετακίνησης από τη χώρα μας σε άλλες χώρες όσων το θέλουν, και ρήξη με το "Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση" και το Δουβλίνο ΙΙ, που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χωματερή ανθρώπινων ψυχών.
Οι ντροπιαστικές σκηνές που βλέπουμε όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα, στην Κόρινθο και σε άλλες πόλεις πρέπει να σταματήσουν. Οι σκηνές αυτές αφήνουν χώρο στην κυβέρνηση να συνεχίζει ανενόχλητη την πολιτική ξεπουλήματος της χώρας και στις παρακρατικές συμμορίες να συνεχίζουν και να εντείνουν την εγκληματική τους δράση».