Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Το «Who is Who» των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα πετρέλαια στο Καλπάκι Ιωαννίνων

Μπορεί εξαιρουμένης της αμερικανικής Schlumberger, οι υπόλοιπες ξένες εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα πετρέλαια στην περιοχή του Καλπακίου,να μην συγκαταλέγονται στα παγκόσμια μεγαθήρια, ωστόσο είναι στην πλειονότητά τους εισηγμένες σε μεγάλα χρηματιστήρια, με πλήθος παραχωρήσεων σε πολλές χώρες, και με μεγάλη διεθνή εμπειρία. Ιδού το who is who των κυριοτέρων εκ των ξένων εταιρειών που κατέθεσαν προσφορές μεμονωμένα ή μέσω κοινοπραξιών στο διαγωνισμό:

Schlumberger
«Κράχτης» πάντως ανάμεσά τους θεωρείται η αμερικανική Schlumberger, που απασχολεί 113.000 άτομα σε 85 χώρες, και που για το οικονομικό έτος 2011 τα λειτουργικά της έσοδα ανήλθαν σε 39,54 δις. δολάρια. Θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών και τεχνολογίας στην παγκόσμια αγορά υδρογοναθράκων, ενώ διαχειρίζεται ολοκληρωμένα έργα (integrated project management) για την παραγωγή και μεγιστοποίηση της απόληψης αποθεμάτων σε μια ευρεία γκάμα πελατών στο χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έχει την έδρα της στο Χιούστον, και διαθέτει γραφεία σε Παρίσι και Χάγη. Κατέβηκε στο διαγωνισμό μαζί με την Energean Oil &Gas.

Chariot Oil & Gas
Έτερο γνωστό όνομα, μικρότερου πάντως βεληνεκούς, είναι η βρετανική Chariot Oil & Gas. Δραστηριοποιείται κυρίως στην Αφρική, σε Ναμίμπια και Μαυριτανία. Ειδικά στη Ναμίμπια, η Enigma Oil & Gas, θυγατρική της Chariot, λειτουργεί τέσσερις θαλάσσιες παραχωρήσεις στη Ναμίμπια, ανάμεσά τους και ένα από τα μεγαλύτερα οικόπεδα της χώρας, έκτασης 30.504 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα πιθανά αποθέματα υπολογίζονται σε 19,4 δις. βαρέλια. Επικεφαλής της Chariot, είναι ένας Ελληνας, ο Αδονις Πουρούλης, ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας, που εκτός των άλλων δραστηριοποιείται στη βιομηχανία… διαμαντιών. Είναι επίσης επικεφαλής της Petra Diamonds, μιας δυναμικής εταιρείας εξόρυξης διαμαντιών με δράση σε όλη την Αφρική, εισηγμένη από το 2011 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Petra Petroleum
Η Petra είναι καναδική εταιρεία έρευνας αι ανάπτυξης, και εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τορόντο. Διαθέτει επενδυτικό ενδιαφέρον για αναδυόμενες ή ανεξερεύνητες περιοχές κυρίως στη Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Βόρειο Αφρική. Είχε υποβάλει συμμετοχή και στον 2ο γύρο παραχωρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ διαθέτει εξειδικευμένη εμπειρία σε περιοχές με τα δύσκολα χαρακτηριστικά των Ιωαννίνων.

Edison International
Καθετοποιημένη γίνεται η συνεργασία της ιταλικής Edison International SpA με τα Ελληνικά Πετρέλαια αφού εκτός από τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, τώρα επεκτείνεται και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Η Edison έχει μεγάλη εμπειρία στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παρ’ ότι δεν θεωρείται από τους κολοσσούς τους είδους. Συμμετέχει σε 80 παραχωρήσεις έρευνας και παραγωγής διεθνώς, κατέχει επιβεβαιωμένα αποθέματα περίπου 340 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου και η ημερήσια παραγωγή της ανέρχεται σε 45 χιλ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου.

Melrose Resources
Η εταιρεία Melrose Resources Plc, με έδρα τη Σκωτία, δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων συμμετέχει σε 16 παραχωρήσεις με παραγωγή περίπου 28 χιλ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως και επιβεβαιωμένα και πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων περίπου 520 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου. Είναι συνεταίρος των Ελληνικών Πετρελαίων στις έρευνες που κάνουν στην Αίγυπτο.

Arctic Hunter Energy
Μικρή καναδική εταιρεία, με χρηματιστηριακή αξία μόλις 1,3 εκ. δολάρια, δραστηριοποιείται σε έρευνες και εξορύξεις στον Καναδά και στη Βόρειο Αμερική. Έχει έδρα το Βανκούβερ, με παραχωρήσεις στο Lloydminster στην ευρύτερη περιοχή του Saskatchewan