Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Φορείς και πολίτες να απλώσουν «δίχτυ» προστασίας στον Καλαμά

Η ανάγκη κοινής δράσης τονίστηκε στην ημερίδα του Βουτσαρά
Η προστασία του Καλαμά και η εξασφάλιση της καθαρότητας των νερών του έχουν μετατραπεί σε… μήλον της έριδος ανάμεσα σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολίτες και οργανώσεις.
Όλοι θέλουν να σώσουν τον ποταμό, κάποιοι ωστόσο το επιθυμούν αυτό για τους δικούς τους ιδιαίτερους λόγους. Όπως και να’ χει, η πρωτοβουλία και η ευθύνη ανήκουν πάνω απ’ όλα στην Αυτοδιοίκηση, που μπορεί, μέσω των αρμοδίων οργάνων της, να παίρνει αποφάσεις σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος. Οι υπόλοιποι πρέπει να συστρατευθούν σε κάθε προσπάθεια που έχει να κάνει με την προστασία πολύτιμων οικοσυστημάτων της περιοχής μας, όπως του Καλαμά.Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν οι Δήμοι Πωγωνίου και Ζίτσας, σε συνεργασία με φορείς και τοπικούς συλλόγους πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο στο Βουτσαρά ημερίδα για την προστασία του Καλαμά, στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν ποικίλες αλλά ενδιαφέρουσες απόψεις και εισηγήσεις. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως όλοι μαζί οι φορείς οφείλουν και μπορούν να απλώσουν μια «ασπίδα» προστασίας του ποταμού που σήμερα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Οι ομιλίες
• Αυτό εξάλλου ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας Παναγιώτης Παππάς, ο οποίος εξέφρασε της πεποίθηση πως «σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του Καλαμά».
• Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης σημείωσε με νόημα ότι «όλοι μας αγωνιούμε και αγαπάμε τον Καλαμά. Δεν μπορεί κάποιοι να τον αγαπούν πιο πολύ. Στόχος μας είναι να τον προστατεύουμε από οτιδήποτε τον απειλεί».
• Ο πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας Μιχάλης Πασιάκος έκανε πάντως επίθεση στους κ.κ. Φίλιο και Καχριμάνη, αλλά και στον Στ. Καλογιάννη, τονίζοντας ότι δεν περιμένει κάτι ουσιαστικό απ’ αυτούς όσον αφορά την προστασία του ποταμού.
• Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις επιπτώσεις που έχει η γεωργία στον Καλαμά, αφού, όπως είπε, υπάρχουν πρακτικές ρίψης χημικών ουσιών που δεν είναι και οι καλύτερες για το οικοσύστημά του.
• Ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου Γιάννης Ντούρος πρότεινε την σύσταση ενός συντονιστικού οργάνου από τους προέδρους των Συλλόγων Προστασίας των ποταμών ώστε, όπως είπε, η φωνή τους να είναι μεγάλη και να εισακουστεί.Θέματα που έχουν να κάνουν με την ρύπανση του ποταμού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το οικοσύστημά του ανέπτυξαν και οι υπόλοιποι ομιλητές.

Ο Αλέκος Καχριμάνης
Σημαντικά είναι τα βήματαπου έχουν γίνει αναφορικά με την προστασία του Καλαμά, χρειάζεται όμως πολλή δουλειά ακόμη, τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, που παραβρέθηκε στην ημερίδα του Βουτσαρά. Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ως παραδείγματα το αποχετευτικό σ’ όλο το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων που θα βοηθήσει να μην διοχετεύονται λύματα στον ποταμό, μίλησε για τους ελέγχους και τις συστάσεις που κάνει η Περιφέρεια στα σφαγεία τα οποία λειτουργούν κοντά στον Καλαμά αλλά και για το αρδευτικό του Λεκανοπεδίου που επίσης θα βοηθήσει, όπως είπε.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ