Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

Έσοδα από τη ρύθμιση οφειλών προσδοκά ο δήμος Ιωαννιτών

Εξόφληση μέχρι και 60 δόσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα
Σε οριακή κατάσταση παραμένουν τα οικονομικά του δήμου Ιωαννιτών, όπως και όλων των δήμων από τις μεγάλες περικοπές πόρων και την αδυναμία είσπραξης οφειλών.Ειδικά για το δήμο Ιωαννιτών που έχει να εξυπηρετήσει εκτός από τα δικά του δάνεια και αυτά της ΔΕΥΑΙ, το πρόβλημα είναι τεράστιο και αν δεν προκύψουν έσοδα από τις οφειλές, δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του. Επιπλέον, οι δικές του οφειλές, ιδίως για ρυμοτομίες, παραμένουν υψηλές.Τελευταία ευκαιρία για να ρυθμιστούν οι οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων και προς το δήμο Ιωαννιτών με ευνοϊκότατους όρους αποτελεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή από τους υπηρεσιακούς υπουργούς, ως συνέχεια σχετικού νόμου και με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης με τις 60 δόσεις που προβλέπονται.Το δημοτικό συμβούλιο στις 27 Ιουνίου θα συζητήσει το θέμα και θα λάβει αποφάσεις για τη διαδικασία, ώστε να ειδοποιηθούν όλοι οι οφειλέτες που εμπίπτουν στη ρύθμιση.


Ευελπιστούν να εισπράξουν μέρος των οφειλών
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Μάντη, η ρύθμιση με τις 60 δόσεις είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για όσους χρωστούν στο δήμο και θέλουν να πληρώσουν.Βέβαια, υπάρχει κενό στο νόμο όπως ψηφίστηκε, αφού αφορά οφειλές φυσικών προσώπων μέχρι 10.000 ευρώ και νομικών προσώπων και επιχειρήσεων μέχρι 75.000 ευρώ, δηλαδή αφήνει εκτός τους πολύ μεγάλους οφειλέτες και υπάρχουν αρκετοί και στο δήμο Ιωαννιτών, όπως και φυσικά πρόσωπα με ποσά άνω των 10.000 ευρώ.Πέρα από το γεγονός ότι οι δόσεις θα είναι μέχρι 60, όποιος καταβάλλει εφάπαξ το σύνολο της οφειλής, απαλλάσσεται των προσαυξήσεων.Στο δήμο Ιωαννιτών υπάρχουν οφειλές από το 1992 και το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 23 εκ. ευρώ, αλλά περίπου 6 εκ. ευρώ αφορούν τη ΔΕΥΑΙ που θα αναζητηθεί τρόπος να αποδοθούν. Τα υπόλοιπα χρήματα δεν είναι όλα διασφαλισμένα, ότι μπορούν να εισπραχθούν, υπάρχουν πολλές επισφάλειες, είτε γιατί πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο προ ετών, είτε γιατί έχουν πτωχεύσει και ουσιαστικά δεν μπορούν να εισπραχθούν.Η ρεαλιστική προσέγγιση που γίνεται από το δήμο, είναι για είσπραξη σε βάθος χρόνου, ανάλογα με τις δόσεις, του 1/3 των οφειλών που «μεταφράζονται» σε 4-5 εκ. ευρώ, ποσό που μπορεί να δώσει... ανάσα και να καλυφθούν άλλες υποχρεώσεις και οφειλές του δήμου προς τρίτους.Το γεγονός ότι «μπλοκάρεται» η φορολογική ενημερότητα από το δήμο, ίσως οδηγήσει πολλούς να κάνουν τη ρύθμιση. Ο κ. Μάντης δεν αποκλείει να κινηθεί δικαστικά και ο δήμος προς όσους δεν προσέρχονται να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και ιδίως επιχειρήσεις που οφείλουν χρήματα από τέλη και φόρους.

Ήρθαν οι ΚΑΠ Μαίου, αλλά...
Με μεγάλη καθυστέρηση καταβλήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι για τον Μάιο, αλλά μόλις την περασμένη εβδομάδα μπήκαν στο ταμείο του δήμου. Από το 1,2 εκ. ευρώ που είναι η μειωμένη δόση, στο δήμο απέμειναν μόλις 700.000 ευρώ, αφού παρακρατούνται στην πηγή τα τοκοχρεολύσια για τα δάνεια (των 28 εκ. ευρώ) του δήμου και αυτά της ΔΕΥΑΙ.Περίπου 2 εκ. ευρώ «κοστίζει» στο δήμο η εξυπηρέτηση των δανείων της επιχείρησης και ευτυχώς, από το 2013 με τη ρύθμιση που έγινε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η δόση μειώνεται και θα την πληρώνει η ΔΕΥΑΙ.Ήδη όμως ο δήμος έχει επιβαρυνθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ για να πληρώνει τόκους της ΔΕΥΑΙ.Με τα χρήματα που απέμειναν από τους ΚΑΠ καλύπτεται μόνο το 1/3 των πάγιων ανελαστικών λειτουργικών δαπανών, κυρίως η μισθοδοσία και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Ο δήμος προσπαθεί, όπως σημειώνει ο κ. Μάντης να καλύψει τις βασικές υποχρεώσεις του, όπως τους μισθούς του προσωπικού, τα λειτουργικά έξοδα και την κίνηση των απορριμματοφόρων στην καθαριότητα. Χρήματα για κάτι άλλο δεν υπάρχουν, ούτε και τα έσοδα από οφειλές εισπράττονται.Ταυτόχρονα είναι καθημερινός ο κίνδυνος κατασχέσεων, από όσους έχουν λαμβάνειν χρήματα από ρυμοτομίες και ο δήμος αναγκάζεται να παρεμβαίνει και να πληρώνει όσο μπορεί. Οι οφειλές από ρυμοτομίες πολλών ετών, ξεπερνούν τα 13 εκ. ευρώ παρόλο που πληρώθηκαν πέρυσι και φέτος σημαντικά ποσά. Η πληρωμή ρυμοτομιών με δημοτικά οικόπεδα, όπως έχει δρομολογηθεί, προχωρά μεν, αλλά η διαδικασία μέχρι να καταλήξουν δήμος και ιδιοκτήτες, είναι χρονοβόρα.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ