Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012

Οικονομικά και κλείσιμο δημαρχείου, ΝΟΙ και αποσπάσεις υπαλλήλων στο δημοτικό συμβούλιο

Το συμβολικό κλείσιμο των δημαρχείων, οι αποσπάσεις υπαλλήλων του δήμου στον ΟΚΠΑΠΑ, το πρόστιμο σε βάρος του Ναυτικού Ομίλου, η πρόσληψη κτηνιάτρου για το καταφύγιο αδέσποτων, η εξόντωση ενός σκύλου από εργαζόμενο στη χωματερή Δουρούτης, η γνωστή υπόθεση (επί προσωπικού τέθηκε από την Άννα Ασημακοπούλου) με την ανάθεση υποθέσεων του δήμου στη δικηγόρο, σύζυγο του δημάρχου ήταν τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων. Επίσης τέθηκε αλλά και το πρόβλημα ρύπανσης στον ΧΥΤΑ Ελληνικού( από Δ. Τασιούλα και Στ. Σκοπούλη και απαντήσεις από τον αντιδήμαρχο Θ. Μπέγκα) και άλλα ήσσονος σημασίας.Σε ορισμένα θέματα που, είτε αποτέλεσαν ενημέρωση του δημάρχου, είτε τέθηκαν από την μειοψηφία, δεν έλειψε η αντιπαράθεση, αλλά υπήρξε και κοινή στάση σε άλλα.

Κλείσιμο δημαρχείων
Σε ότι αφορά το κλείσιμο, για σήμερα Πέμπτη των δημαρχείων της Ηπείρου, ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ενημέρωσε καταρχήν το σώμα για την γνωστή, κακή οικονομική κατάσταση και του δήμου Ιωαννιτών. Κι αυτό εξαιτίας της μη απόδοσης ακόμη της δόσης των παρακρατηθέντων ύψους 1,9 εκ. ευρώ από τον περασμένο Φεβρουάριο, τους ΚΑΠ Μαϊου που ακόμη δεν αποδόθηκαν, τη ΣΑΤΑ που αγνοείται για μήνες και παράλληλα το γεγονός ότι οι εισπράξεις του δήμου έχουν μειωθεί δραματικά, αφού δεν πληρώνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις τέλη και λογαριασμούς της ΔΕΥΑΙ.Το μόνο που ...τρέχει και πληρώνει είναι το ΕΣΠΑ, είπε ο δήμαρχος και αναφερόμενος στην αρχική απόφαση της ΠΕΔ για κλείσιμο, συντάχθηκε με την δεύτερη που αφορά μόνο αποχή των αιρετών και κανονική λειτουργία των υπηρεσιών, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες, είναι άλλωστε προεκλογική περίοδος και υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση που δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Έτσι το κεντρικό δημαρχείο θα είναι κλειστό και θα δοθούν συνεντεύξεις τύπου για να τονιστεί το πρόβλημα. Με την νέα απόφαση της ΠΕΔ για συμβολικό κλείσιμο συντάχθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Γκόντας, επικαλούμενος κι αυτός την προεκλογική περίοδο. Κριτική στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την κατάσταση και στην τοπική αυτοδιοίκηση άσκησαν οι κ.κ Τασιούλας και Σκοπούλης, χωρίς να «απαλλάσσουν» τις αντίστοιχες δημοτικές αρχές.

Οι αποσπάσεις στον ΟΚΠΑΠΑ
Αρκετή συζήτηση και σε υψηλούς τόνους έγινε για το θέμα των 17 υπαλλήλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας οι οποίοι αποσπάστηκαν στον ΟΚΠΑΠΑ για να ανταποκριθεί στις πολλές δομές και αρμοδιότητες, επειδή δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις. Ο κ. Φίλιος έθεσε πρώτος το θέμα προλαμβάνοντας όπως διαφάνηκε ην παράταξη του κ. Γκόντα και δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στη στάση συνδικαλιστών του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ γενικά και ειδικά στην παράταξη της ΔΑΚΕ. Εξήγησε ότι το μόνο πρόβλημα είναι να απαντηθεί η ανησυχία των υπαλλήλων αυτών για την εξέλιξη τους, την αξιολόγηση των υπηρεσιακών φακέλων, κάτι που θα εξεταστεί με τη βοήθεια της δημοτικής αρχής και χαρακτήρισε ως απρεπή που δεν τιμά κανέναν, τη συμπεριφορά συνδικαλιστών προς τον ίδιο στη χθεσινή και με πολλή ένταση συνάντηση στο γραφείο του, αφού επί δυο μέρες περιέφεραν τους εργαζόμενους από το δήμο στον ΟΚΠΑΠΑ και πάλι πίσω...Στη συνέχει τοποθετήθηκε ο Νίκος Γκόντας, χωρίς να ταχθεί κατά των αποσπάσεων αυτών ζητώντας όμως να γίνουν με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια, χαρακτήρισε ως πολλαπλά δικαιολογημένη την ανησυχία τους και ως απρεπή τη συμπεριφορά του δημάρχου. Ο κ. Φίλιος αντέδρασε έντονα και επιτέθηκε στην παράταξη της ΔΑΚΕ, για ανακοινώσεις πριν συναντηθούν καν οι εργαζόμενοι μαζί του, μιλώντας για απρεπέστατη, αγράμματη και ασύνδετη παράταξη και τον επικεφαλής της.Δεν επιτρέπονται τέτοιες εκφράσεις ήταν η απάντηση του κ. Γκόντα και το θέμα έκλεισε εκεί.

Στήριξη στον ΝΟΙ
Το γνωστό θέμα με το πρόστιμο των 110.000 ευρώ της Κτηματικής Υπηρεσίας σε βάρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων έθεσε ο Ν. Γκόντας, καλώντας το δημοτικό συμβούλιο να λάβει θέση υπέρ του Ομίλου που προσφέρει πολλά στον αθλητισμό.Οδηγείται σε κλείσιμο με το πρόστιμο αυτό, είπε ο κ. Γκόντας και ζήτησε να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό για την επίμαχη έκταση που κατά την Κτηματική Υπηρεσία καταπατά ο ΝΟΙ.Ο δήμαρχος απάντησε ότι ήδη ενήργησε η δημοτική αρχή προς την κατεύθυνση στήριξης νομικά και υπηρεσιακά του ΝΟΙ, επικαλέστηκε μάλιστα έγγραφο της δεκαετίας του 1950 με το οποίο ο δήμος είχε ανταλλάξει την έκταση αυτή, κάτι που δεν αποδέχεται η Κτηματική Υπηρεσία, θεωρώντας δημόσια την κοινόχρηστη έκταση και όχι δημοτική που θα μπορούσε να παραχωρηθεί στον Όμιλο για χρήση.Ο κ. Φίλιος έλαβε αφορμή για να αμφισβητήσει την οριοθέτηση της λίμνης και σε άλλες περιοχές, υποστηρίζοντας ότι η «κόκκινη γραμμή» τέθηκε σε λάθος υψόμετρο, δηλαδή δεν ισχύει το 469,54 μέτρα που λαμβάνει ως όριο η Κτηματική και ιδιαίτερα για το Πέραμα είπε ότι το 1961 από την πρώην κοινότητα είχε παραχωρητήριο της έκτασης που θα γίνει το έργο ανάπλασης και με την οριοθέτηση «κόπηκε» στη μέση. Αμφισβήτησε επίσης και την οριοθέτηση στους Λογγάδες, υπόθεση που κρίνεται στο ΣτΕ στις 13 Ιουνίου.

Πρόσληψη κτηνιάτρου και θανάτωση σκύλου
Για ... πογκρόμ διώξεων εργαζομένων έκανε λόγο ο Νίκος Γκόντας, φέροντας στο προσκήνιο το προσφιλές για την παράταξη του θέμα των 128 πρώην εργαζομένων στην πρώην ΑΔΕΙ για να κατηγορήσει για αδιαφανείς προσλήψεις τη δημοτική αρχή. Επικαλέστηκε τη σύμβαση ανάμεσα στο δήμο και ιδιώτη κτηνίατρο με ημερομηνία 16 Μαίου 2012 και μηνιαίο κόστος 2.250 ευρώ. Θέλησε να πλήξει τη δημοτική αρχή, αλλά μάλλον υπέπεσε σε ... λάθος, λέγοντας ότι ο κτηνίατρος είναι γαμπρός μέλους της παράταξης του δημάρχου. Η αλήθεια είναι, χωρίς να έχει σημασία, ότι ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πεδινής, πέρα από τη σχέση του με τον κτηνίατρο, είναι και συγγενής του δημοτικού συμβούλου της παράταξης του κ. Γκόντα Αχιλλέα Σίντου και άρα δεν προκύπτει επιλεκτική στάση της δημοτικής αρχής.Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, ήταν ο μόνος κτηνίατρος που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μετά από 1,5 χρόνο αναζήτησης, (μέσω ΟΑΕΔ δεν υπάρχει δυνατότητα) ώστε να λειτουργήσει το καταφύγιο αδέσποτων και η σύμβαση μαζί του είναι αποτέλεσμα διαγωνισμού. Πάντως οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι το έργο που ανέλαβε ο κτηνίατρος με το ποσό που αναφέρθηκε συμφέρει το δήμο, οι τιμές για τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερες.Ο κ. Γκόντας έκανε γνωστό, καταδικάζοντας το γεγονός, ότι εργαζόμενος του δήμου στη χωματερή Δουρούτης εν ώρα υπηρεσίας πυροβόλησε και σκότωσε σκυλί και καταδικάστηκε ήδη από δικαστήριο σε ένα χρόνο φυλάκιση, μετά από μήνυση του ιδιοκτήτη του. Ζήτησε από τη δημοτική αρχή να ληφθούν και πειθαρχικά μέτρα κατά του εργαζομένου, κάτι που αποδέχθηκε ο δήμαρχος.

Επί προσωπικού η Α. Ασημακοπούλου
Την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με την οποία ορίστηκε δικηγόρος σε υποθέσεις του δήμου η σύζυγος του δημάρχου Κατερίνα Χαρίση, επανέφερε η δημοτική σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Άννα Ασημακοπούλου, η οποία απουσίαζε από την έκτακτη συνεδρίαση στην οποία εξαντλήθηκε το θέμα. Η κ. Ασημακοπούλου, επανέλαβε όσα ανέφερε σε παλιότερη δήλωση της για την τηλεφωνική συνεννόηση της με τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Επιτροπής Νίκο Μάντη, επέμεινε στο αίτημα για παραίτηση του από την Επιτροπή, επειδή παραπλάνησε, όπως υποστήριξε τα μέλη της για την απόφαση και επειδή ο κ. Μάντης δεν αντέδρασε, ανακοίνωσε τη δική της παραίτηση από μέλος της Επιτροπής.Η αντίδραση του δημάρχου ήταν ..επιθετική, αποδίδοντας ηθική ευθύνη στην κ. Ασημακοπούλου για όσα συνέβησαν επί των ημερών της δημοτικής αρχής της οποίας ήταν μέλος και επαναλαμβάνοντας ότι δόθηκαν απαντήσεις για το θέμα στην έκτακτη συνεδρίαση.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ