Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Αισθητά μειωμένες φέτος οι τιμές του οβελία στην Ήπειρο

Φθηνότερο κατά 10,5% το κόστος του γιορτινού τραπεζιού…
Μπορεί το φετινό Πάσχα, που πλησιάζει, να είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα, αφού κατά βάση θα είναι πιο λιτό, όμως ήδη οι Ηπειρώτες έχουν ξεκινήσει, με όσα χρήματα διαθέτουν, τον αυστηρό προγραμματισμό τους για το γιορτινό τραπέζι. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, φέτος παρατηρείται μείωση του κόστους όλων σχεδόν των απαραίτητων προϊόντων, κάτι που έχει επιδράσει, μέχρι στιγμής, θετικά στους περισσότερους καταναλωτές, αφού πολλοί είναι αυτοί που έστω και με τα λίγα χρήματά τους, θα αγοράσουν κάποια απαραίτητα είδη, κυρίως το κρέας.

 Οι τιμές του οβελία… 
Οι τιμές του οβελία θα είναι πολύ προσιτές, αφού η μείωση σε σύγκριση με άλλες χρονιές θα είναι σημαντική. Σύμφωνα με παράγοντες της Ηπειρωτικής αγοράς στα Γιάννινα οι τιμές θα κυμανθούν από 7 έως 10 ευρώ το κιλό (ανάλογα με την ποιότητα, το μέγεθος των αμνοεριφίων, την προέλευσή τους κ.α.). Σε όλη την Ήπειρο αναμένεται να διατεθούν περί τα 20.000 αμνοερίφια, εκτός βεβαίως αυτών που θα… σουβλίσουν για τις οικογένειές τους οι κτηνοτρόφοι.

Οι εξαγωγές 
Φέτος λίγες θα είναι οι εξαγωγές αμνοεριφίων από την Ήπειρο προς Τουρκία και Ιταλία, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον της Τουρκίας φέτος ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, ενώ οι Ιταλοί αγόρασαν ως τώρα μικρού βάρους σφάγια, κυρίως από Ρουμανία, Σκόπια και Βουλγαρία. Και θα ήταν εντελώς ανύπαρκτες οι εξαγωγές αμνοεριφίων, εάν δεν είχαν εξαχθεί περί τα 5.000 σφάγια από τις περιοχές Θεσπρωτίας, Πωγωνίου και Κόνιτσας που προωθήθηκαν από τον γνωστό Γιαννιώτη κρεατέμπορο κ. Τάκη Δέλλα σε Δυτική Γερμανία και Βέλγιο, γεγονός που αναπτέρωσε τις ελπίδες των κτηνοτρόφων μας, ότι μπορούν ν’ ανοίξουν και νέες αγορές. «Η κατάσταση στην αγορά κρέατος είναι ένα ντόμινο» εξηγεί ο κ. Δέλλας που είναι και ο Διευθυντής των μοναδικών στην περιοχή μας σύγχρονων βιομηχανικών σφαγείων της ΚΡΕΚΑ ΑΕ (πρώην Δέλλα – Τσακανίκα) και επισημαίνει ότι παρά τις μειωμένες τιμές, ο κλάδος δεν θα ανακάμψει άμεσα. «Η άσχημη ψυχολογία και κατ’ επέκταση η χαμηλή κατανάλωση ξεκινά από τους πολίτες, περνά στους κρεοπώλες, έπειτα στους μεσάζοντες, μετά στα σφαγεία και καταλήγει στους παραγωγούς – κτηνοτρόφους. Μάλιστα, φέτος, ειδικά οι τελευταίοι έχουν ήδη υποστεί αρκετά μεγάλη ζημιά, αφού λόγω της βαρυχειμωνιάς ξόδεψαν πολλά χρήματα για ζωοτροφές», τονίζει ο κ. Δέλλας.

Τα στοιχεία… 
Στο μεταξύ, την πτωτική τάση των τιμών, μεταξύ άλλων και στο κρέας επιβεβαιώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι το κόστος θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών για τα Σούπερ Μάρκετ, τις Λαϊκές – Δημοτικές Αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 10,44% κατά μέσο όρο, ενώ η μείωση στα λαχανικά και τα φρούτα είναι της τάξης του 5,80%. Για τα κρεατικά υπήρχε μεγάλη προτίμηση το φετινό Πάσχα στα ντόπια αμνοερίφια με μείωση της τιμής τόσο του νωπού αρνιού (17,11%) όσο και του κατσικιού (13,36%), ενώ πτώση παρουσιάζουν το κοτόπουλο (10,59%) καθώς και η χοιρινή μπριζόλα (0,68%). Οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν μία μείωση που προσεγγίζει το 6%.

Μειωμένο 10,5%...
Έτσι, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, υπολογίζεται περίπου στα 102 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια, μειωμένο κατά περίπου 10,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το κόστος του ανερχόταν περίπου στα 114 ευρώ, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία ξεπερνάει το 8%. «Το Εμπόριο δεν έμεινε απαθές μπροστά στη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά» αναφέρει η ΕΣΕΕ, μεταξύ άλλων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ