Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

Τελική ευθεία για το έργο αποκατάστασης της «Όασης»

Σύντομα η μελέτη στο ΚΣΝΜ, ακολουθεί ένταξη στο ΕΣΠΑ
Στην τελική ευθεία βρίσκεται αυτές τις μέρες η διαδικασία για να εισαχθεί η μελέτη αποκατάστασης της «Όασης» στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και να ανοίξει ο δρόμος για την δημοπράτηση του έργου. Πλην της έγκρισης της μελέτης από το ΚΣΝΜ που αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχεια, το επόμενο βήμα πρέπει να είναι, άμεσα, η οριστική ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Ηπείρου) στο οποίο είναι ήδη προενταγμένο. Η σημερινή εικόνα στο κέντρο της πόλης, σαφώς και δεν τιμά κανέναν και φυσικά, δεν μπορεί να διατηρείται για πολύ ακόμη. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, για να αναβιώσει ως παραδοσιακό καφενείο και εστιατόριο η «Όαση», όπως είναι η επιλογή της δημοτικής αρχής.

Πλήρης η μελέτη του έργου
Η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων Ιωαννίνων (ΔΗΑΝΕΤΑΙ) και ο δήμος έχουν ανταποκριθεί πλήρως σε όσα πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις ζητήθηκαν για τη μελέτη αποκατάστασης και αυτό το διάστημα ολοκληρώνονται οι εισηγήσεις για τις επιμέρους μελέτες, ώστε να εισαχθεί στο ΚΣΝΜ το θέμα, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της Επιχείρησης και δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Παπαδιώτης. Είναι δηλαδή θέμα λίγου χρόνου να αποφανθεί το Συμβούλιο επί της μελέτης.


Προενταγμένο στο ΕΣΠΑ
 Το επόμενο βήμα είναι να αιτηθεί η ΔΗΑΝΕΤΑΙ με το δήμο (έχει υπογραφεί ανάμεσα τους προγραμματική σύμβαση, επειδή διαχειριστική επάρκεια για το ΕΣΠΑ διαθέτει ο δήμος), την οριστική ένταξη στο ΠΕΠ Ηπείρου και ειδικότερα στο πρόγραμμα των ολοκληρωμένων αστικών αναπλάσεων, όπου έχουν ενταχθεί και οι πεζοδρομήσεις, μεταξύ των άλλων. Το έργο είναι επιλέξιμο, αφού εκδόθηκε σχετική οδηγία από την Ε.Ε. μετά από έγκριση ανάλογου έργου στην Ισπανία, κρίθηκαν δηλαδή επιλέξιμα για το ΕΣΠΑ, ως δημόσια έργα, και οι αποκαταστάσεις διατηρητέων κτιρίων, όπως είναι και η «Όαση». Επομένως, δεν τίθεται θέμα επιλεξιμότητας, απλά χρειάζεται η σχετική απόφαση, όταν έρθει η ώρα από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και φυσικά την υπογραφή του Περιφερειάρχη.

Αποκατάσταση με προϋπολογισμό
 1,6 εκ. ευρώ, χωρίς τον εξοπλισμό
 Η «Όαση» θα αποκατασταθεί ως κτίριο όπως και ο περιβάλλων χώρος και θα λειτουργήσει όπως παλιά, ως καφενείο και εστιατόριο. Αυτή ήταν και στο παρελθόν και σήμερα η θέση της δημοτικής αρχής. Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε αποπειραθεί να αλλάξει τη χρήση και το καφενείο να είναι συνοδευτική δραστηριότητα, ενώ ο κύριος σκοπός θα ήταν η φιλοξενία εκθετηρίου της Δημοτικής πινακοθήκης. Τελικά η μελέτη που είχε κατατεθεί, απορρίφθηκε από το ΚΣΝΜ, χάθηκε όμως πολύς χρόνος με αυτή την επιλογή και η νέα δημοτική αρχή αποφάσισε να αναβιώσει η «Όαση» που γνώριζαν οι Γιαννιώτες, πριν επέμβουν οι μισθωτές και τις αλλάξουν τη φυσιογνωμία, με ευθύνη του δήμου που ανέχτηκε όσα έγιναν. Η ανάθεση της λειτουργίας ως καφενείο και εστιατόριο θα κινηθεί παράλληλα με τη διαδικασία ένταξης και δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης Οι όροι της διακήρυξης για το διαγωνισμό μίσθωσης ή της λειτουργίας θα εγκριθούν από το δημοτικό συμβούλιο, ώστε πριν ολοκληρωθεί το έργο να υπάρχει αυτός που θα το λειτουργήσει, όπως εξηγεί ο κ. Παπαδιώτης. Με βάση τη συνταχθείσα μελέτη ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 1,6 εκ. ευρώ περίπου, καθαρά για την αποκατάσταση του κτιρίου στην πρότερη μορφή και χρήση, αλλά και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Δεν αφορά την προμήθεια του εξοπλισμού για τις δυο χρήσεις. χωρίς ως καφενείο και εστιατόριο.

Πάνελς με στοιχεία της μελέτης και του Άρη Κωνσταντινίδη
Στο μεταξύ η ΔΗΑΝΕΤΑΙ προχώρησε προ ημερών στην τοποθέτηση πάνελς στην άλλοτε περίφραξη της «Όασης». Μια μικρή έκθεση με αναφορές στο ιστορικό του κτιρίου, μακέτες και στοιχεία της μελέτης αποκατάστασης, αλλά και παρουσίαση του έργου του αείμνηστου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.Κι αυτό για να γνωρίσουν οι νεώτεροι το έργο και γιατί είναι διατηρητέο μνημείο της νεώτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τι σχεδιάζει ο δήμος, αλλά και να θυμηθούν οι παλιότεροι. Μάλιστα έχουν αναρτηθεί σε μεγέθυνση και παλιές φωτογραφίες, πριν η «Όαση» ...κρυφτεί πίσω από πατάρια και... εκσυγχρονιστεί, κυρίως από τον τελευταίο μισθωτή ο οποίος αποχώρησε ξηλώνοντας και τα κουφώματα και άφησε και ...φέσι 200.000 ευρώ.Ήδη την Κυριακή πολλοί πολίτες μετά την παρέλαση ενδιαφέρθηκαν να δουν από κοντά αυτή την παρουσίαση και όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΑΝΕΤΑΙ, η πρωτοβουλία φαίνεται ότι πετυχαίνει το στόχο της.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ