Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Δυνατότητα πιστοποίησης για 65 τοπικά προϊόντα


Αναγκαία είναι η «στροφή» στα τοπικά προϊόντα και ιδιαίτερα σε εκείνα που διαθέτουν ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο της στήριξης του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής παραγωγής, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η βαρελίσια φέτα, που πέρα από αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κληρονομιάς, προσφέρει στον καταναλωτή ποιοτικό προϊόν και στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία.Με σκοπό την ανάδειξη και των δύο τοπικών προϊόντων, δηλαδή του βαρελιού και της φέτας, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου πραγματοποίησε μία άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα, όπου παρουσιάστηκαν τα επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της ωρίμανσης και συσκευασίας της Φέτας σε βαρέλι.Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, το Ινστιτούτο Γάλακτος Ιωαννίνων, η Γαλακτοκομική ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων και ο Σύνδεσμος Βαρελοποιών Μετσόβου.Στην εισαγωγική του ομιλία το μέλος της διοίκησης του ΕΤΕΠΗ, εκπροσωπώντας και τον δήμο Ιωαννιτών, Δημήτρης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα 65 προϊόντα της τοπικής παραγωγής που μπορούν να πιστοποιηθούν και να αποτελέσουν προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας και γεωγραφικής ένδειξης.Εξάλλου ήδη με την συμβολή της Αναπτυξιακής ΑΕ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης τεσσάρων τοπικών προϊόντων όπως είναι η πέστροφα, οι πατάτες Χρυσοβίτσας, ο Γιαννιώτικος μπακλαβάς και οι χυλοπίτες.Σε ότι αφορά την βαρελίσια φέτα που είναι προϊόν ΠΟΠ ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι τόσο το βαρέλι όσο και η φέτα χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από την περιοχή, εργατικό δυναμικό από την περιοχή επίσης και παραδοσιακή τεχνοτροπία.

 «Πληγή» η έλλειψη ελέγχου
Οι εισαγωγές βαρελιών από την Γαλλία κυρίως, η έλλειψη υποδομών, η δυσκολία πρόσβασης και φυσικά η οικονομική κρίση είναι από τους παράγοντες που δημιουργούν εμπόδια στην ανάπτυξη και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων του κλάδου της βαρελοποιϊας.Αυτό ωστόσο που θεωρείται ως ένα κυρίαρχο πρόβλημα είναι η καταστρατήγηση της νομοθεσίας για την ωρίμανση της βαρελίσιας φέτας σε ξύλινα βαρέλια.Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος σήμερα πολλοί τυροκόμοι και επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλαστικά βαρέλια προκειμένου να δώσουν το σχήμα και όχι ξύλινα που ενισχύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.Οι προτάσεις που έκανε για τον κλάδο της βαρελοποιίας αφορούν στην χρηματοδότηση των επενδύσεων, την τήρηση της νομοθεσίας, την συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς, την προώθηση και στήριξη του κλάδου από την πολιτεία, τη δημιουργία σχολής και μουσείου βαρελοποιίας, αλλά και την εξέλιξη και μετεγκατάσταση υφιστάμενων επιχειρήσεων σε πιο κατάλληλους χώρους.Έχουν κατά καιρούς αναφερθεί προτάσεις όπως η μεταφορά των επιχειρήσεων που λειτουργούν στο Μέτσοβο σε ΒΙΟΠΑ που θα δημιουργηθεί στο Περιστέρι.

Στήριξη του κλάδου ζήτησε ο Περιφερειάρχης
Την βοήθεια της πολιτείας προκειμένου να αναβαθμιστεί ποιοτικά ο κλάδος των βαρελοποιών και να μπορεί να συναγωνιστεί η παραγωγή την αντίστοιχη της Γαλλίας ζήτησε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης στον χαιρετισμό του.Τόνισε παράλληλα πως θα πρέπει οι ντόπιοι βαρελοποιοί να εκπαιδευθούν για την επεξεργασία της δρυός ενώ αναφέρθηκε και στη βαρελίσια φέτα υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες πολυεθνικών των ευρωπαϊκών χωρών να «εξοβελίσουν» την φέτα και να την αντικαταστήσουν από λευκά τυριά.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ