Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

Δύο άνεργοι στα Γιάννενα ξεμπρόστιασαν τον βουλευτή Θανάση Οικονόμου!!!

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε σήμερα το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου, ο οποίος στην κυριολεξία δεν είχε που να... κρυφτεί! Οι δύο 28χρονοι του ζήτησαν να λάβει πρωτοβουλίες για την ανεργία που μαστίζει τον τόπο, όμως ο ίδιος τους βομβάρδισε με... κούφια λόγια που παρέπεμπαν σε προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ. Κουβέντα στην κουβέντα τα πνεύματα άναψαν και από την ανεργία η κουβέντα πήγε στο κατάντημα της οικονομίας. Μόλις ο Γιαννιώτης βουλευτής τους είπε, ότι το ΠΑΣΟΚ γλίτωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία και τους ανέφερε τη λέξη Παπαδήμος, οι νεαροί αγρίεψαν και του ευχήθηκαν να γίνει υφυπουργός με τον ΛΑ.ΟΣ. και τον... Βορίδη!!! Με τα πολλά, άρχισαν τα... "γαλλικά",ενώ σύμφωνα με μαρτυρία περαστικού, ο βουλευτής έκανε λόγο ότι δέχεται αποφεύχθησαν επίθεση... αριστερών!!! Η φασαρία άρχισε να φουντώνει μεταξύ του βουλευτή και ενός εκ των δύο νεαρών, με τον άλλον να προσπαθεί μάταια να τον πείσει ότι έκανε λάθος που τον ψήφισε στις εκλογές του 2009. Ευτυχώς στο σημείο ήταν πολύς κόσμος που τους ηρέμησε και έτσι αποφεύχθησαν τα χειρότερα.

Συστάθηκε σε Σώμα το Περιφερειακό Συμβούλιο ΤΑΧΙ Ηπείρου

Το περιφερειακό συμβούλιο αυτ/των ταξί Ηπείρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί που προέκυψε από το εκλογικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την έκτη (6η) Νοεμβρίου 2011 συνεδρίασε, μετά από πρόσκληση του πλειοψηφίσαντος συμβούλου Κου Αλέξανδρου Ντόντορου, την Τετάρτη 07 – 12 – 2011 στα Ιωάννινα στα γραφεία του Σωματείου με αποκλειστικό θέμα την σύστασή του σε σώμα. Μετά το πέρας των διαδικασιών η σύνθεση έχει ως εξής: Πρόεδρος : Ντόντορος Αλέξανδρος (Πρέβεζα) Αντιπρόεδρος: Γεωργίου Ορέστης (Ιωάννινα) Γραμματέας : Τσιρογιάννης Ιωάννης (Άρτα) Μέλος : Παλιάτσος Κων/νος (Φιλ/δα) Μέλος: Λάζος Ευάγγελος (Ιωάννινα) Επίσης σε αυτή την συνεδρίαση, με γνώμονα πάντα το κοινό συμφέρον, τα μέλη τοποθετήθηκαν επιγραμματικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Ε.Δ.Χ. (ταξί) της Περιφέρειας Ηπείρου και που σε συνεργασία με το σύνολο των Δ.Σ. των Σωματείων σε επόμενες συνεδριάσεις να τεθούν οι προτεραιότητες καθώς και οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν τόσο για την ανάδειξή τους όσο και για την επίλυση αυτών.

Στη "φάκα" ζευγάρι διαρρηκτών αυτοκινήτων

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από εκτεταμένες έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, είκοσι μία (21) περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών από αυτοκίνητα στην περιοχή των Ιωαννίνων και μία (1) κλοπή αυτοκινήτου.Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, χθες το βράδυ συνελήφθησαν ένας άνδρας και μίας γυναίκα, ηλικίας 30 και 33 ετών, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως οι δράστες (21) διαρρήξεων και κλοπών από σταθμευμένα αυτοκίνητα στην πόλη των Ιωαννίνων καθώς και μίας (1) κλοπής αυτοκινήτου.Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξακριβώθηκε ότι οι ανωτέρω, κατά το χρονικό διάστημα από 20-12-2011 έως 27-12-2011, δρώντας από κοινού σε διαφορετικές περιοχές των Ιωαννίνων, διέρρηξαν είκοσι ένα (21) οχήματα, από το εσωτερικό των οποίων αφαίρεσαν ηχητικά συστήματα, χρήματα, προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα των ιδιοκτητών.Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες το βράδυ της 27-12-2011 αφαίρεσαν από το χώρο στάθμευσης οχημάτων του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.Στην κατοχή του 30χρονου συλληφθέντα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα μαχαίρι με λάμα μήκους επτά (7) εκατοστών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ η έρευνα για να εξακριβωθεί η συμμετοχή τους και σε άλλες εγκληματικές πράξεις συνεχίζεται.

Συνάντηση Περιφερειάρχη με εργαζόμενους στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

To σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει το επιστημονικό και λοιπό προσωπικό της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., τόσο στην κατασκευή του οδικού άξονα της Εγνατίας, όσο και σε άλλα μεγάλα έργα της χώρας μας, υπογράμμισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων της Εταιρείας.Ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι η τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» είναι πολύτιμη για την κατασκευή δύσκολων έργων στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι στην εταιρία πρέπει η Πολιτεία να αναθέσει την επίβλεψη όλων των μεγάλων έργων και των έργων παραχώρησης.

«Η Πίτα του Ηπειρώτη»

Η καθιερωμένη ετήσια πολιτιστική εκδήλωση ‘’Η Πίτα του Ηπειρώτη’’, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 10 π.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα της κορυφαίας αυτής εκδήλωσης της ηπειρωτικής αποδημίας θα περιλαμβάνει: Κοπή της παραδοσιακής Βασιλόπιτας, μουσικά και χορευτικά ηπειρωτικά συγκροτήματα και τραγούδια από Ηπειρώτες τραγουδιστές. Σε σχετική εγκύκλιο προς τα Διοικητικά Συμβούλια των ηπειρωτικών Σωματείων (μελών και μη της Π.Σ.Ε.) και των ηπειρωτικών πολιτιστικών Οργανώσεων για την Πίτα 2012, η διοίκηση της «Πανηπειρωτικής» ενημερώνει μεταξύ άλλων ότι «το Δ.Σ της ΠΣΕ αποφάσισε φέτος, μετά από πολλά χρόνια, να επαναφέρει την παρακολούθηση της παραπάνω εκδήλωσης με εισιτήριο που θα ανέρχεται στο ελάχιστο ποσό των πέντε (5) ευρώ, για κάλυψη των εξόδων της, αφού εκ της οικονομικής συγκυρίας δεν κατέστη δυνατή μέχρι σήμερα η εξασφάλιση αντίστοιχης χορηγίας».

Όχι στην ανάπτυξη που καταστρέφει

Παρά την κρίση και διαμέσου αυτής- βεβαίως, βεβαίως- η ανάπτυξη- αυτή η ευλογία και κατάρα μαζί- δείχνει τα δόντια της, συγνώμη δείχνει να παίρνει τα πάνω της. Συγκεκριμένα στις 24-12-2011 η Περιφέρεια αδειοδότησε περιβαλλοντικά γνωμοδοτώντας θετικά για δυο υψίστης σημασίας για τις τσέπες των επιχειρηματιών έργα.Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για την οικοδόμηση σχεδόν μέσα στην Λίμνη, στην ευαίσθητη ζώνη περιμετρικής προστασίας πλάτους 300μ, ενός ξενοδοχείου συμφερόντων Μήτση, αυτού του επενδυτή που με τα ΜΑΤ, τους τραμπούκους, τις μηνύσεις και την κάλυψη του προηγούμενου δημάρχου, κατάστρεψε το ΞΕΝΙΑ. Τώρα λιμπίστηκε το άλλο στολίδι της περιοχής και επιχειρεί με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της περιφέρειας, να το κάνει μπαζωμένη θέα. Αλήθεια για ποιόν;Θα τον αφήσουμε, όπως τον αφήσαμε ως πόλη- πάρα τις διαμαρτυρίες κάποιων πολιτών- να συνεισφέρει μαζί με άλλους,- καθώς ακόμη δυο ξενοδοχεία μέλλεται να αδειοδοτηθούν πλάι στο κύμα-,στην καταστροφή της Λίμνης; Ή θα του πούμε, θα τους πούμε φτάνει πια.., διεκδικώντας μέτρα προστασίας για το λιμναίο περιβάλλον, αλλά και για τους κατοίκους που μένουν δίπλα στη λίμνη και αντιμετωπίζουν όλο και πιο συχνά, τον κίνδυνο πλημμυρών.Είναι τεράστιες οι ευθύνες σύσσωμης της πολιτικής ελίτ, ντόπιας και εθνικής, που δεν έχει τόσο καιρό τώρα υπογράψει ένα ξεκάθαρο και αυστηρό, ως προς τους όρους και τα έργα προστασίας της Παμβώτιδας, Προεδρικό Διάταγμα. Ανευθυνότητα, κακομοιριά, αδιαφορία, χρονοτριβή, ή υπεράσπιση ιδιοτελών συμφερόντων, το αποτέλεσμα μετράει στο όνομα του κέρδους.Στην δεύτερη περίπτωση είχαμε την έγκριση μιας ιδιωτικής επένδυσης κατασκευής και λειτουργίας αιολικού πάρκου στην Μηλιά Μετσόβου. Η πράσινη ανάπτυξη που λέγαμε που θα μας βγάλει από την κρίση, αυξάνοντας τα κέρδη των ιδιωτών, σε βάρος της φύσης και των ανθρώπων.Μια ιδιωτική επένδυση και μένουμε στο ιδιωτική και όχι κοινωνική η δημόσια που δεν έλαβε υπόψη της τις βουλήσεις των κατοίκων που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για το τι ανάπτυξη θέλουμε. Ή μήπως δεν είναι και αυτό το να αποφασίζεται κεντρικά και από τα «πάνω», συμφωνία κυρίων ανάμεσα στα μέλη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ; Μια τέτοια αντίληψη μας βρίσκει απέναντι της. Ακόμη και αν δεχτούμε πως θέλουμε ανάπτυξη και όχι πρώτα αναδιανομή του πλούτου-κλεμμένη υπεράξια από ανθρώπινη εργασία- που βρίσκεται κλεισμένη στα σεντούκια των τραπεζών, τότε αυτό θα συμβεί με βάση τις τοπικές ανάγκες, την προστασία του περιβάλλοντος και αφού ρωτηθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Ανάπτυξη δημόσια, συνεταιριστική και κοινωνική και όχι ιδιωτική. Ανάπτυξη που βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τις διαταγές της τρόικας, του ΔΝΤ, της ΕΕ, των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και των τοπικών προυχόντων και ελίτ. Μόνο μια τέτοια ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση θα είναι προς όφελος των εργαζόμενων, της φύσης και του τόπου.


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην Ήπειρο

Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Άρτας

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 28-12-2011 και ώρα 7:30μμ το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε 25 θέματα ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων και η Διάθεση χώρου από το Δήμο, για τη διατήρηση του κατ/τος ΕΛΤΑ στη Φιλοθέη Άρτας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Γεννήθηκαν την ίδια μέρα, Παππούς, πατέρας και γιος!

Μία απίστευτη ιστορία συμβαίνει σε μία οικογένεια στην Πρέβεζα, καθώς γιος, πατέρας και εγγονός γεννήθηκαν την ίδια ημέρα, τον 15αύγουστο!Έτσι, ο παππούς Παναγιώτης Σιδέρης γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1951, ο γιος του με το ίδιο ονοματεπώνυμο γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1982 και ο εγγονός, Παναγιώτης Σιδέρης και αυτός, ήρθε στον κόσμο στις 15 Αυγούστου του 2011.Σύμφωνα με τους ειδικούς η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι 1 στο 272.910. newsbeast.gr

Μένει στα Γιάννενα ο Μπεσέρα

Ο Αργεντινός μέσος του «Αγιαξ της Ηπείρου», που προχθές ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας, αναμένεται να παραμείνει στους Ηπειρώτες, παρά το ασφυχτικό πρέσινγκ που δέχεται από την Τσακαρίτα.Ο σύλλογος της Αργεντινής προσπαθεί να με νύχια και με δόντια να τον κάνει δικό του, αλλά ο 28χρονος χαφ προτίθεται να τιμήσει το συμβόλαιό του. Ετσι, σύμφωνα και με την εφημερίδα «Ole», η Τσακαρίτα στρέφει αλλού το ενδιαφέρον της.

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ «ΝΟΥΣΙΑΣ»:Απεργιακό «μπλόκο» ενάντια στην απλήρωτη εργασία

Απεργιακό «μπλόκο» ενάντια στην απλήρωτη εργασία, στην καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων και στις απολύσεις έστησαν την Παραμονή την Χριστουγέννων στα Γιάννενα οι εργαζόμενοι της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων «Νούσιας». Από τα χαράματα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παραγωγής μαζί με το κλαδικό σωματείο Γάλα - Ποτά - Τρόφιμα και την στήριξη του ΠΑΜΕ βρέθηκαν μπροστά από τις πύλες της επιχείρησης. Η αποφασιστική και αγωνιστική στάση από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σμπαράλιασε τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της εργοδοσίας η οποία αποπειράθηκε να οδηγήσει η ίδια το φορτηγό για να μεταφέρει χωρίς αποτέλεσμα τα προϊόντα στα ζαχαροπλαστεία. Η εργοδοσία που οφείλει μισθούς Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου και επιδιώκει τη μείωση των αποδοχών έως και 20% μαζί με τμηματικές απολύσεις δεσμεύτηκε όσον αφορά τα δεδουλευμένα για πλήρη εξόφληση μέχρι και την Παρασκευή ενώ κατέβαλε χτες και το επίδομα αδείας που χρωστούσε. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Εκδήλωση αλληλεγγύης στην "ΟΑΣΗ"

Την Παρασκευή και το Σάββατο εκδήλωση αλληλεγγύης με ανταλλαγή ειδών διοργανώνουν ομάδες αλληλεγγύης της πόλης των Ιωαννίνων. Από σήμερα Τετάρτη ξεκινάει το "δώσε" ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο το "πάρε"...Με σύνθημα «ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ό,τι θέλεις φέρνεις - ό,τι θέλεις παίρνεις ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ», διοργανώνεται Bazaar αλληλεγγύης την Παρασκευή 30/12 (11πμ - 6μμ) και το Σάββατο 31/12 (10πμ - 1μμ) στην "ΟΑΣΗ". Στην εκδήλωση αυτή κάθε συμπολίτης και συμπολίτισσα , από την Τετάρτη 28/12 1μμ-4μμ στην "ΟΑΣΗ", θα μπορεί να προσφέρει ό,τι θέλει (κυρίως βιβλία, στολίδια, ρούχα πλυμένα, CD, DVD, παπούτσια, αντικείμενα οικιακής χρήσης, εργαλεία κ.ά.).Την Παρασκευή και το Σάββατο όλες οι προσφορές θα εκτεθούν και θα μπορεί καθεμιά και καθένας να πάρει ελεύθερα ό,τι χρειάζεται.

Εθελοντικές δράσεις για τις παιδιατρικές κλινικές

Παιδικά και εφηβικά βιβλία συγκεντρώνουν αυτή την εβδομάδα οι Paguristas, με τα οποία θα γεμίσουν τις βιβλιοθήκες των Παιδιατρικών Κλινικών των δύο Νοσοκομείων της πόλης μας. Όσοι θέλουν να συμβάλλουν στη νέα αυτή εθελοντική δράση των Paguristas, θα τους βρουν σήμερα Τετάρτη 28 και την Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου, ώρες 12 μ. με 2 μ.μ. και 6 με 9 μ.μ. στον πεζόδρομο, μπροστά από τη Ζωσιμαία Κεντρική Βιβλιοθήκη.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την προσάραξη στον Παντοκράτορα

Για περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την προσάραξη του Ρώσικου Φορτηγού πλοίου στον Παντοκράτορα Πρέβεζας, κάνουν λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ΕΚΠΑΖ (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων) και η ΠΕΠ (Περιβαλλοντική Εταιρία Πρέβεζας).
Όπως αναφέρεται, βρέθηκε στην περιοχή Ακτίου Αιτ/νίας και παραδόθηκε στις 24-12-2011 στην εκπρόσωπο του ΕΚΠΑΖ, γερακίνα η οποία είχε διαβραχεί με πετρέλαιο. «Το περιστατικό που χρειάζεται οπωσδήποτε διερεύνηση, κατά τη γνώμη μας επαναφέρει τα ερωτηματικά σχετικά με την πιθανή ρύπανση της περιοχής από πετρελαιοειδή, έπειτα από την πρόσφατη προσάραξη πλοίου στον Παντοκράτορα, στο στόμιο του Αμβρακικού» αναφέρει το δελτίο τύπου, με την παράκληση προς τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Έκλεψαν εικόνα 100 ετών από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν οι άγνωστοι δράστες οι οποίοι έκλεψαν εικόνα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Πρέβεζα.Οι δράστες μπήκαν στο Ναό και κατάφεραν να αποσπάσουν μια εικόνα, χρονολογούμενη περίπου 100 ετών. Το περιστατικό έλαβε χώρα στην Πρέβεζα.

Η μεταφορά των μαθητών επί τάπητος

Ύστερα από πρόσκληση του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα έκτακτη συνάντηση όλων των Προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων ολόκληρης της χώρας, για θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη συνάντηση θα παραβρεθεί ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης.Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι το έργο της μεταφοράς των μαθητών. Στη σύσκεψη θα εξεταστεί η κατάσταση, ενώ αναμένεται, η πλειονότητα των αυτοδιοικητικών, να ζητήσουν να παραμείνουν έως το τέλος της σχολικής περιόδου οι μεταφορές των μαθητών στην αρμοδιότητα των περιφερειών και να παραταθούν οι συμβάσεις με τα ΚΤΕΛ, αφού σε πολλούς Δήμους έχει προκύψει πρόβλημα εξ’ αιτίας διαγωνισμών που απέβησαν άγονοι.

Απεργούν οι εφοριακοί στις 29 και 30 Δεκεμβρίου

Κλειστές θα είναι οι ΔΟΥ τις δύο τελευταίες εργάσιμες ημέρες του 2011, την Πέμπτη και την Παρασκευή 29 και 30 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΕ-ΔΟΥ), η κινητοποίηση αυτή γίνεται λόγω των οξυμμένων προβλημάτων που απασχολούν τον εφοριακό κλάδο, τα οποία όπως αναφέρεται «έχουν επιδεινωθεί μετά τις επιθέσεις, τη συκοφάντηση και τη στοχοποίηση» που δέχεται ο κλάδος καθώς και τις πολιτικές αποφάσεις που συμβάλλουν στην αυξανόμενη εξαθλίωσή του. «Οι συνέπειες στα έσοδα του προϋπολογισμού και στην εξυπηρέτηση του πολίτη δεν είναι δική μας ευθύνη» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Αναγνώστες για την εικόνα της Πάργας

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι κάθε χρόνο τις μέρες των εορτών του Πάσχα, των Χριστουγέννων ,της Πρωτοχρονιάς κ.λ.π , τα φώτα του διάκοσμου και τα φώτα στο νησάκι να είναι σβηστά.Η παράδοση αυτή τηρήθηκε και εφέτος τα Χριστούγεννα, αλλά εφέτος προσθέσαμε τους ακάθαρτους δρόμους αλλά και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στον παραλιακό δρόμο.Να είναι ‘’τυχαίο’’ ή να είναι συνεργασία του δήμαρχου και ιδιαίτερα της αντιδημάρχου με τον λιμενικό σταθμό Πάργας;Θα περιμένουμε να δούμε την Πρωτοχρονιά τι θα γίνει, θα τηρηθεί η παράδοση της συσκότισης;Θα περνάνε στον παραλιακό δρόμο ανεξέλεγκτα , παρά την ισχύουσα Απαγόρευση, τα αυτοκίνητα και μηχανάκια που δεν έχουν ούτε πινακίδες;Αν γίνει κάποιο ατύχημα στον παραλιακό δρόμο, όπως έγινε στην Πρέβεζα, τότε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;Ελπίζουμε ότι ο καινούργιος χρόνος 2012 να κάνει κάτι για το θέμα αυτό μια και το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν μπόρεσε.Εμείς Αισιοδοξούμε και περιμένουνε.Υγεία και Καλή χρονιά σε όλους


ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΠΟ ΠΑΡΓΑ

Λύματα στο πάρκο Κατσάρη, λόγω βλάβης στο αντλιοστάσιο

Από βλάβη στο αντλιοστάσιο στο πάρκο Κατσάρη και όχι λόγω ομβρίων στο δίκτυο ακαθάρτων, επαναλήφθηκε το γνωστό πρόβλημα με τα λύματα που βγήκαν τη Δευτέρα στην επιφάνεια και η κατάσταση έγινε αφόρητη στην περιοχή με πολλές διαμαρτυρίες κατοίκων, καταστηματαρχών και πελατών προς τη ΔΕΥΑΙ.Η βλάβη στις τρεις από τις τέσσερις αντλίες αποκαταστάθηκε χθες το μεσημέρι, αλλά για περίπου ένα 24ωρο υπήρξε σοβαρό πρόβλημα με τις οσμές λυμάτων.Τα λύματα που κατέληγαν στο μεγάλο, αλλά προβληματικό αντλιοστάσιο δεν ήταν δυνατόν να διοχετευθούν στο αγωγό προς τον βιολογικό, αφού οι αντλίες βγήκαν εκτός λειτουργίας. Τα λύματα κατέληξαν στο πάρκο και όχι στην Παμβώτιδα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αφού η υπερχείλιση έχει φραχθεί μετά τους αλλεπάλληλους ... εμπλουτισμούς.Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Δημήτρης Θεμελής εξήγησε ότι αυτή τη φορά δεν ήταν αιτία ο όγκος των λυμάτων λόγω εισροής ομβρίων στο δίκτυο, αφού δεν έβρεξε, αλλά οι βουλωμένοι υπόνομοι σε κάποια σημεία και κυρίως η βλάβη στις αντλίες που δεν χωρούν πολλές παρεμβάσεις για επισκευή.Λύση θα δοθεί οριστικά με το μεγάλο έργο στο παραλίμνιο μέτωπο το οποίο δημοπρατείται για τρίτη φορά σε ένα χρόνο στις 17 Ιανουαρίου και αυτή τη φορά αναμένεται να ανακηρυχθεί ανάδοχος.Με το έργο αυτό θα μοιραστεί ο όγκος των λυμάτων που φτάνουν στο παραλίμνιο αντλιοστάσιο στο πάρκο Κατσάρη και θα διοχετεύονται μέσω του παράλληλου αγωγού από το ιστορικό κέντρο προς τον βιολογικό.Πρόβλημα δημιουργήθηκε και στην πλατεία Μαβίλη την Παρασκευή και γενικότερα η παραλίμνια αστική περιοχή του δήμου έχει ανάγκη το μεγάλο έργο που θα δημοπρατη θεί για να λυθούν οριστικά τα προβλήματα. ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Προς παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας και τις φορο-προθεσμίες

Παράταση δέκα ημερών στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών μετά το συνωστισμό που παρατηρείται σε τράπεζες και εφορίες, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι για πολλούς ιδιοκτήτες ΙΧ είναι αναγκαίος ο μισθός του Ιανουαρίου για να είναι σε θέση να πληρώσουν.Επίσης, το υπουργείο προσανατολίζεται σε ολιγοήμερη πράταση των προθεσμιών για την πληρωμή φόρων και την υποβολή δηλώσεων που εκπνέουν στις 30 Δεκεμβρίου.Συγκεκριμένα, την Παρασκευή εκπνέουν οι προθεσμίες για την πληρωμή δόσεων φόρου εισοδήματος για όσους έχουν λάβει καθυστερημένα τα εκκαθαριστικά σημειώματα, καθώς και της έκτακτης εισφοράς.Επίσης, λήγουν οι προθεσμίες για την υπαγωγή στην περαίωση και την υποβολή φορο-δηλώσεων παρελθόντων ετών χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Προβληματισμός για τη Μονάδα Απεξάρτησης στα Γιάννινα

Πολλές προτάσεις καμία όμως κατάλληλη, τέτοια που να πληροί τους απαιτούμενους όρους και τις ανάλογες προϋποθέσεις τουλάχιστον, έχουν στα χέρια τους οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΚΕΘΕΑ προκειμένου να χωροθετηθεί το κτήριο που θα φιλοξενήσει τη μονάδα απεξάρτησης στα Ιωάννινα.Η τελική απόφαση σύμφωνα με τον αρμόδιο θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Οδ. Πότση θα προκύψει μέσα από μία πλατιά διαβούλευση, ενώ ο ίδιος δεν έχασε την ευκαιρία να πει με νόημα, πως πολλές από τις προτάσεις που έχουν ήδη γίνει δεν αξίζει καν να συζητηθούν.«Εκείνο που χρειάζεται η περιοχή μας είναι μία μονάδα, που θα λειτουργεί με ένα «στεγνό» πρόγραμμα. Θα πρέπει όμως να φτάσουμε εκεί μέσα από μία διαδικασία διαβούλευσης. Είναι προφανές, ότι δε μπορούμε σήμερα να προχωρήσουμε στη χωροθέτηση και στην ανέγερση μίας τέτοιας μονάδας από την αρχή. Υπάρχουν όμως πολλοί χώροι που μπορούμε να εξετάσουμε, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί μέσα από τη διαδικασία της πλατιάς διαβούλευσης», σημείωσε ο κ. Πότσης.Σε κάθε περίπτωση πάντως η Περιφέρεια Ηπείρου δηλώνει ικανοποιημένη από το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα της προσπάθειας που έχει γίνει στις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες.Οι ενέργειες αυτές αφορούν και στο ΚΕΘΕΑ και ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις και από τις άλλες τρεις Περιφερειακές Ενότητες για τη δημιουργία μονάδας συμβουλευτικής σε κάθε νομό.«Θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε τις προτάσεις αυτές στο ΕΣΠΑ και θα πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση για την έγκριση των σχεδίων αυτών», σημείωσε ο κ. Πότσης για να προσθέσει πως η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζει να διεκδικεί κάθε δυνατή χρηματοδοτική πηγή για την υλοποίηση τέτοιων δράσεων.«Αισιοδοξούμε παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνάμε, γιατί η χώρα μας έχει περάσει και δυσκολότερες περιόδους. Η Περιφέρεια Ηπείρου διεκδικεί τα μέγιστα με όπλο τη γνώση, την εμπειρία και το δυναμισμό των δύο προηγούμενων θητειών ως νομαρχιακή αρχή Ιωαννίνων», σημείωσε.Ο κ. Πότσης επισκέφθηκε χθες και την Χριστουγεννιάτικη αγορά αλληλεγγύης που έχουν ετοιμάσει οι συμμετέχοντες των προγραμμάτων οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, η οποία λειτουργεί από χθες στο ισόγειο της Περιφέρειας Ηπείρου και θα λειτουργεί μέχρι και την Πέμπτη.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Τσουχτερό κρύο την Πρωτοχρονιά

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει σήμερα ο καιρός, ωστόσο οι θερμοκρασίες διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Η βελτίωση χαρακτηρίζεται προσωρινή καθώς από αύριο αναμένεται νέα επιδείνωση με τσουχτερό κρύο, νεφώσεις αλλά και καταιγίδες σε διάφορες περιοχές της χώρας.Ο καιρός θα παραμείνει άστατος και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ξεκινώντας από την Παρασκευή όπου θα παρατηρηθούν τοπικές βροχές αλλά και καταιγίδες στα νότια της χώρας.Επίσης, θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ο υδράργυρος με παγετό και τσουχτερό κρύο.

«Ξεπούλησε» το κατάστημα κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου!

200 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟΡΩΝ ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΦΗΘΝΟΤΕΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Περίπου 200 οικογένειες της πόλης έχουν καταφύγει στο κατάστημα αλληλεγγύης του δήμου Ιωαννιτών στο ΚΕΠΑΒΙ προκειμένου να αγοράσουν προϊόντα σε πολύ μικρές τιμές. Αν και οι εθελοντές που δουλεύουν στο κατάστημα είναι αρκετοί, αναγκάστηκαν χθες να σταματήσουν να εξυπηρετούν λόγω της μεγάλης ζήτησης.Η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του Καταστήματος Αλληλεγγύης του δήμου Ιωαννιτών στο ΚΕΠΑΒΙ, είναι επιτυχημένη. «Δυστυχώς επιτυχημένη» θα μπορούσε να πει κανείς, αν συνυπολογίσουμε ότι είναι η ανάγκη και η πίεση της κακής οικονομικής κατάστασης που οδηγεί τους συμπολίτες εκεί. Ευτυχώς επιτυχημένη, από την άλλη, γιατί αποδεικνύεται ότι η αλληλεγγύη τις δύσκολες στιγμές μπορεί να πάρει και υλική υπόσταση και να στηρίξει συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.Χθες το πρωί γύρω στις 12, το κοινωνικό κατάστημα ήταν γεμάτο. Μάλιστα, οι πόρτες του είχαν κλείσει για τους πελάτες καθώς, μέχρι τη 1 που έληγε το ωράριό του, δεν έφτανε ο χρόνος για να εξυπηρετηθούν όσοι είχαν συρρεύσει από το πρωί. Οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές έλεγαν μάλιστα ότι η χθεσινή ήταν μια… χαλαρή μέρα. Ο δημοτικός αστυνόμος ενημέρωνε ευγενικά όσους έρχονταν ότι το κατάστημα θα εξυπηρετούσε ξανά κόσμο σήμερα Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα είναι ανοιχτό και το απόγευμα. Οι πελάτες παίρνουν προϊόντα είτε σε μικρότερες τιμές είτε δωρεάν, έχοντας πρόσβαση σε αυτά με την κάρτα που εκδίδει ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του δήμου Ιωαννιτών. Ανάλογα με την κατανάλωση η κάρτα τους επιβαρύνεται με «πόντους». Τα προϊόντα περιλαμβάνουν τα πάντα: από γάλα μέχρι παπούτσια. Κάποια τα έχει αγοράσει ο δήμος και τα διαθέτει με αντίτιμο και κάποια έχουν δωριστεί από επιχειρήσεις ή ιδιώτες.«Μέχρι στιγμής έχουμε δώσει κάρτες σε 197 οικογένειες συνολικά» λέει στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππας Τσουμάνης. Εξ αυτών, πολύ λίγοι είναι οι αλλοδαποί. «Γίνονται και επανέλεγχοι αυτές τις μέρες για εξακριβώσεις της οικονομικής κατάστασης σε κάποιες περιπτώσεις» προσθέτει ο κ. Τσουμάνης, καθώς διαπιστώθηκε ότι μερικοί εξ αυτών που πήραν κάρτα, διαθέτουν πολυτελή σπίτια ή αυτοκίνητα. Πολλοί όμως είναι και οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου, να βοηθήσουν εθελοντικά. Συνολικά, στη διάθεση του οργανισμού τέθηκαν 61 συμπολίτες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή… περισσεύουν και ο οργανισμός προσπαθεί να δει που θα μπορέσει να τους αξιοποιήσει. Πολύς κόσμος στα συσσίτια Μεγαλύτερο βάρος δέχονται το τελευταίο διάστημα τα συσσίτια που διοργανώνουν εκκλησίες της πόλης, για δύο λόγους: αφενός λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης όλο και περισσότερων πολιτών, αφετέρου λόγω της κατάργησης των συσσιτίων του δήμου Ιωαννιτών. Ο υπεύθυνος για τα συσσίτια στον Άγιο Νικόλαο Αγοράς, πατέρας Ιωάννης, λέει: «Μετά το κλείσιμο των συσσιτίων του Δήμου, ήρθε πολύς κόσμος». Αυτή τη στιγμή, η εκκλησία με τις υποδομές της μπορεί να υποστηρίξει συσσίτιο για 55 άτομα, το πολύ 57. «Στην αναμονή υπάρχουν αυτή τη στιγμή 25 οικογένειες ακόμα. Άλλοι έρχονται και φεύγουν, μη θέλοντας να μπουν στις λίστες αναμονής», συνεχίζει ο πατέρας Ιωάννης.Αντίστοιχα μεγάλοι είναι και οι αριθμοί στην Περίβλεπτο. Η ενορία έχει συσσίτιο με 65 άτομα στα μαγειρεμένα γεύματα, αλλά και 136 οικογένειες συνολικά που σε τακτά χρονικά διαστήματα τροφοδοτούνται με διάφορα είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως, τρόφιμα. «Οι αριθμοί έχουν μεγαλώσει το τελευταίο διάστημα» λέει ο πατέρας Χρήστος, ο οποίος συμπληρώνει ότι η ενορία συντρέχει και ανθρώπους οι οποίοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν σε λογαριασμούς, ενώ φροντίζει και για φάρμακα σε αρρώστους.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Φορέας και θηροφυλακή εναντίον λαθροκυνηγών

Καρπούς απέδωσε η συνεργασία μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού με την Ομοσπονδιακή θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου με εντοπισμό και τη σύλληψη λαθροθήρων που κυνηγούσαν στον πυρήνα του πάρκου στη θέση «Ροδιά»,έχοντας ήδη σκοτώσει κάποια πουλιά. Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο θηροφύλακες της Ε’ ΚΟΗ και δύο φύλακες του Φορέα Διαχείρισης. Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 2 λαθροθήρες, που κυνηγούσαν στον πυρήνα του πάρκου. Και οι δύο είχαν ήδη σκοτώσει κάποια πτηνά, μεταξύ αυτών και έναν λευκοτσικνιά, ενώ κανείς από αυτούς δεν ήταν κυνηγός αφού δε διέθεταν άδεια κυνηγίου.

Πολιτικές επιλογές ως πολιτικές κοινωνικής ανισότητας

Του Νίκου Κοτζιά
Η κυβέρνηση (με αυξανόμενες διαφοροποιήσεις), η τρόικα (με αυξανόμενη σιωπή) και οι σύμβουλοί τους (με αυξανόμενο κρυφτό), εμφανίζουν την πολιτική που προωθούν ως αναγκαιότητα και μονόδρομο. Αντίθετα με αυτούς, που συναποτελούν το Κόμμα του Μνημονίου, υποστηρίζω ότι οι πολιτικές επιλογές των κυρίαρχων σήμερα δυνάμεων, υπηρετούν συγκεκριμένα μειοψηφικά συμφέροντα ενάντια στην πλειοψηφία του λαού. Δεν φτάνει δε, ότι αυτές οι πολιτικές είναι καταστροφικές για τη χώρα, επιπλέον, η εφαρμογή τους χαρακτηρίζεται από αυξανόμενο αντικοινωνικό πάθος προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα 15 οικογενειών στην Ελλάδα, καθώς και των πολιτικών και δημοσιογράφων που συνδέονται με αυτές.Το Κόμμα του Μνημονίου εμφανίζει ότι είναι να παρθεί από τους μη έχοντες και αδύναμους ως θεϊκή επιταγή (μόνο που ως θεός εμφανίζεται ο ξένος παράγοντας) καθώς και οικονομική αναγκαιότητα. Αντίθετα, δεν λαμβάνει ανάλογα μέτρα ενάντια στους έχοντες και κατέχοντες, όπως είναι τα μεγάλα συμφέροντα, η διαπλοκή και η διεθνής τοκογλυφία. Με βάση αυτό το γεγονός, υποστηρίζω από την αρχή της κρίσης ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών είναι ιδιαίτερα σκληρές απέναντι των αδύναμων, και όλο ευγένεια έναντι των ισχυρών. Πρόκειται για μια πολιτική που με σκληρά αντικοινωνικά κριτήρια ανάγει τους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους σε κύριο εχθρό του μέλλοντος της πατρίδας, ενώ, ταυτόχρονα, προστατεύει τους πραγματικά υπεύθυνους. Αυτή η θεμελιακή θέση που υποστηρίζω, προκύπτει από εκατοντάδες παραδείγματα, ορισμένα από τα οποία παραθέτω στη συνέχεια.

Σε ποιόν χρωστά το κράτος; 
Η καθημερινή προπαγάνδα και οι απαιτήσεις της τρόικας έχουν ως στόχο να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο τα χρέη του. Ως δεσμευτικοί δεν θεωρούνται όλες οι κατηγορίες χρεών, αλλά μόνο δύο. Η πρώτη αφορά τον δημόσιο δανεισμό. Αυτός σε μεγάλο βαθμό αφορά τοκογλύφους οι οποίοι λαμβάνουν δάνεια με 1% από την ΕΚΤ και δανείζουν κατόπιν με 6% το ελληνικό κράτος. Όπως δείχνω στο νέο μου βιβλίο «Πολιτική Σωτηρίας» (εκδόσεις Λιβάνη) ο αρχικός δανεισμός της Ελλάδας με αφετηρία του 1994 έχει ήδη ξεπληρωθεί έξη (ναι! 6!) φορές και χρωστάμε άλλες πέντε (ναι! Άλλες 5!). Άρα οι δανειστές μας ως σύνολο έχουν ήδη λάβει τα αρχικά τους απαιτητές τοκοχρεολύσια στο πολλαπλάσιο.Η τρόικα επιμένει στον υπέρτατο βαθμό να πληρωθούν χρέη που έχει το ελληνικό δημόσιο προς ιδιώτες επιχειρηματίες. Χρέη που αν είναι «έντιμα», όπως αυτά των ταμείων προς τους φαρμακοποιούς πράγματι πρέπει να πληρωθούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ελάχιστο που πρέπει να γίνουν, είναι να συμψηφιστούν με τα χρέη ιδιωτών προς το δημόσιο. Υπάρχουν, όμως, ιδιωτικά χρέη που προήλθαν από υπερτιμολογήσεις, διαφθορά και άλλους τρόπους, όπως είναι ορισμένα εκ των χρεών προς φαρμακευτικές εταιρείες. Σε αυτή την περίπτωση η βιασύνη της τρόικας και οι απαιτήσεις που διατυπώνει μάλλον απορρέουν από τους έλληνες πληροφοριοδότες της και τα ελληνικά συστήματα προεργασίας και προετοιμασίας των μνημονίων. Σε κάθε περίπτωση, όπως δείχνουν και τα δύο παραδείγματα, το ελληνικό δημόσιο καλείται να πληρώνει τους κάθε μορφής επιχειρηματίες «δανειστές» του.Υπάρχουν, όμως, πολλοί περισσότεροι δανειστές του ελληνικού δημοσίου. Άνθρωποι του καθημερινού μόχθου. Που ουσιαστικά δάνεισαν το ελληνικό δημόσιο από το υστέρημά τους. Αυτοί είναι όλοι οι μισθωτοί, γενικότερα όλοι οι ασφαλισμένοι. Η κυβέρνηση κάθε τρίτο μήνα περιορίζει το κοινωνικό κράτος, μειώνει τους μισθούς και τις συντάξεις, προσπαθεί να καταργήσει το εφάπαξ των δημοσίων. Το ερώτημα είναι πολύ απλό: αυτά είναι χρήματα της τρόικας και της κυβέρνησης ή χρήματα των μισθωτών που τα έχουν καταθέσει, δηλαδή, δανείσει, στο δημόσιο; Η απάντηση είναι εξίσου απλή. Ας πάρουμε ως παράδειγμα το εφάπαξ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι κόβουν ένα κομμάτι του μισθού τους και το παραδίδουν στα χέρια του κράτους προκειμένου να τους το φυλάξει και να τους το επιτρέψει αρχικά μετά από περίπου 35 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, το ελληνικό κράτος διαθέτει για τρίτους σκοπούς ποσά που έχει δανειστεί από τους δημόσιους υπαλλήλους. Άρα οφείλει να τους τα επιστρέψει προσθέτοντας έναν καλό τόκο. Τα ίδια ισχύουν στον ένα ή άλλο βαθμό για όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία και δικαιώματα.Προκύπτει, λοιπόν, ένα πολύ απλό ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση και η τρόικα δείχνουν τόσο πόνο για τα όποια (συχνά μη νόμιμα) χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες επιχειρηματίες και τράπεζες, αλλά δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία για τους έχοντες προπληρώσει το εφάπαξ και τις συντάξεις τους; Γιατί η τρόικα απαιτεί να πληρωθούν οι φαρμακοβιομηχανίες και να μην εκπέσει ούτε σεντς από τα χρωστούμενα, αλλά αυθαιρετεί ως προς το εφάπαξ (πέραν του γεγονότος της αδυναμίας της ΑΔΕΔΥ να αντιδράσει ουσιαστικά); Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: Κυβέρνηση και Τρόικα πιστεύουν ότι ο επιχειρηματίας δεν πρέπει να χάσει ούτε ένα σεντς, ενώ τα δάνεια που έχει λάβει το δημόσιο από τους εργαζομένους μπορούν να λεηλατηθούν πολλαπλά. Ότι δηλαδή δεν μπορεί κανείς να κόβει από τα κέρδη των καπιταλιστών, αλλά μπορεί να αυθαιρετεί επί των χρημάτων που ανήκουν σε μισθωτούς. Και όλα αυτά στο όνομα των αγορών.

 2. Η αγορά είναι «ελεύθερη» ή γίνονται μονόπλευρες ρυθμίσεις;
Σύμφωνα με τους κεϋνσιανούς και τμήματος της αριστεράς, το δημόσιο θα πρέπει να παρεμβαίνει στην αγορά και να κάνει ρυθμίσεις. Ιδιαίτερα να ρυθμίζει τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων. Σύμφωνα με τους νεοφιλελεύθερους το δημόσιο δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στις αγορές. Οφείλει να αφήνει να εξελίσσονται τα πράγματα μόνα τους. Σε κάθε περίπτωση, μόνο ο τύπος του κορποριτιστικού κράτους του φασιστικού μοντέλου της Ιταλίας στον μεσοπόλεμο έκανε συστηματικά κατασταλτικές παρεμβάσεις στην «αγορά εργασίας».Τι συμβαίνει στη σημερινή Ελλάδα; Καταρχάς δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική παρέμβαση και έλεγχος στις αγορές όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών. Στα δύο χρόνια κρίσης ενώ υπάρχει μεγάλη ύφεση, οι τιμές δεν μειώνονται. Η δε αύξηση αυτή δεν οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξήσεις του ΦΠΑ, αλλά οφείλεται στην προσπάθεια που κάνουν –όσο βέβαια τους παίρνει και φαίνεται ότι τους παίρνει- να διατηρήσουν ακόμα και να αυξήσουν τις τιμές και κατά προέκταση τα κέρδη τους στην εποχή της κρίσης. Αντίθετα, υπάρχει η μέγιστη δυνατή παρέμβαση όσον αφορά την αγορά εργασίας. Αντί προστασίας αποδιοργανώνεται όλο το σύστημα των δικαιωμάτων που απέρρεαν από τις εργασιακές σχέσεις που είχαν διαμορφωθεί μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. Η τρόικα και το κράτος κάνουν συνεχείς παρεμβάσεις περιορισμού αυτών των δικαιωμάτων και διαμόρφωσης μιας μικρότερης τιμής για την μισθωτή εργασία. Με αυτό τον τρόπο, ρυθμίζουν προς τα κάτω τους μισθούς και κατά προέκταση τις συντάξεις της πλειοψηφίας των ελλήνων.Στο ερώτημα εάν λειτουργεί η αγορά, η απάντηση είναι ότι σε μεγάλο βαθμό η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από απουσία του κράτους εκεί που πρέπει να προστατεύεται το λαϊκό εισόδημα και να ελέγχονται τα ανεξέλεγκτα κέρδη. Αντίθετα το ελληνικό κράτος μαζί με την τρόικα παρανόμως παρεμβαίνουν ως προς το ύψος των μισθών και των συντάξεων, καθώς και τον ελάχιστο μισθό. Παρεμβαίνει, επίσης, προκειμένου να στηρίξει μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν αποτύχει, όπως είναι οι εργολάβοι που πληρώνονται για διόδια εθνικών οδών που δεν κατασκευάζουν και τραπεζίτες που προσπαθούν να αποφύγουν την κρατικοποίηση των επιχειρήσεών τους που στηρίζονται στα λεφτά του δημοσίου/ των φορολογουμένων.


Ποιόν υβρίζουν οι κυβερνώντες;
Η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, της μονόπλευρης παρέμβασης στις αγορές καθώς και της μονόπλευρης «αναγνώρισης» χρεών, προκειμένου να υλοποιηθεί, προϋποθέτει την ύβρη έναντι όλων εκείνων που αδικεί και την στήριξη με όλα τα μέσα ενημέρωσης και προπαγάνδας εκείνων στους οποίους κάνει παροχές. Για αυτό, η τρόικα, η κυβέρνηση και τα περισσότερα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης εμφανίζουν τα μέτρα ενάντια στους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους και τους συνταξιούχους ως αναγκαία και μοναδικά, ενώ αποσιωπούν όσο μπορούν την στήριξη που δίνουν, όπως έδειξα σε δύο παραδείγματα και υπάρχουν μυριάδες ανάλογα, στα μεγάλα συμφέροντα και στην διαπλοκή. Με αυτό τον τρόπο παράγουν μια στρεβλή εικόνα του ποιος φταίει για την κρίση και ποιος καρπώνεται της κρίσης. Όσοι, λοιπόν, από τους κυβερνητικούς θέλουν να κάνουν αυτοκριτική, θα όφειλαν πριν από όλα να μιλήσουν για τις αδικίες που υφίστανται ιο συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι, για την ανάγκη καταπολέμησης των συμφερόντων που κινούνται ως Κόμμα του Μνημονίου.

Και τυπικά τέλος η Δουρούτη

Και τυπικά παρελθόν θα αποτελέσει εντός των ημερών η χωματερή Δουρούτης η οποία αποκαθίσταται και από τις αρχές του μήνα όλα τα απορρίμματα του νομού μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Ελληνικού. Υπάρχουν, όμως, δυο σημαντικές εκκρεμότητες που καλείται άμεσα να αντιμετωπίσει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, η εξεύρεση χώρου για τα ογκώδη και τα μπάζα και η διαχείριση της λυματολάσπης, κυρίως από τον βιολογικό της ΔΕΥΑΙ.Σε ότι αφορά τη σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου του ΧΥΤΑ για την εξάμηνη λειτουργία, αυτή αναμένεται να υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα. Η νέα εξέλιξη, ως προς τον ΦΟΔΣΑ, είναι ότι θα εκλεγεί νέα διοίκηση για να έχει πολιτική νομιμοποίηση, δεδομένου ότι το προεδρικό διάταγμα για τους ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο περιφέρειας θα καθυστερήσει κι άλλο.Ο ΧΥΤΑ Ελληνικού λειτουργεί με δυο βάρδιες εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου και όπως δηλώνει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, ουσιαστικά αυτό σήμανε και το κλείσιμο της χωματερής Δουρούτης, μαζί βέβαια με την έναρξη του έργου αποκατάστασης που εκτελείται.

 Όλα τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ
Τόσο ο δήμος Ιωαννιτών, όσο και οι περιφερειακοί δήμοι, εξυπηρετούνται χωρίς πρόβλημα από τον ΧΥΤΑ και κανένα απορριμματοφόρο δεν κατευθύνεται πλέον προς τη Δουρούτη.Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί από τις 12 το βράδι μέχρι τις 8 το πρωί ως νυχτερινή βάρδια και συνεχίζεται η πρώτη βάρδια που προΰπήρχε από 8 το πρωί μέχρι 4 το απόγευμα.Με αυτή τη λειτουργία κατέστη δυνατή η μεταφορά όλων των απορριμμάτων στο Ελληνικό. Ωστόσο, υπάρχει ζήτημα με τα ογκώδη αντικείμενα και τα μπάζα που απορρίπτονται ακόμη στη χωματερή και σε χώρο που υπέδειξε ο ανάδοχος, ώστε να μην παρεμποδίζεται το έργο της αποκατάστασης.Η τελευταία προθεσμία, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 που δόθηκε από το ΥΠΕΚΑ μέσω Περιφέρειας, για να έχουν κλείσει όλοι οι ΧΑΔΑ στην Ήπειρο δεν αφορά ουσιαστικά τη Δουρούτη που με την ανάθεση του έργου αποκατάστασης θεωρείται κλειστή, αλλά θα κλείσει και τυπικά. Για δυο μήνες θα μεταφέρονται τα ογκώδη, κατόπιν συμφωνίας με τον ανάδοχο.

 Χώρο για τα ογκώδη και λύση για λυματολάσπη
Σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα ο ΦΟΔΣΑ οφείλει σε συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια να βρει νέο χώρο, αφού στον ΧΥΤΑ απαγορεύεται να μεταφέρονται τα ογκώδη ή μπάζα.Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2012 θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση.Το ίδιο και για τη διαχείριση της λυματολάσπης από βιολογικούς καθαρισμούς και κυρίως από αυτόν της ΔΕΥΑΙ, αφού στον ΧΥΤΑ δεν μπορεί να μεταφερθεί.Πρόκειται για σημαντικές ποσότητες ημερησίως και η ΔΕΥΑΙ καλείται να βρει πως θα την διαχειριστεί.Υπάρχει η λύση της ανάμιξης με ασβέστη, με πριονίδι ή με αδρανοποίηση με ξήρανση, αλλά το κόστος εξαρτάται από την επιλογή.Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ και αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής, ήδη η επιχείρηση έχει προκηρύξει διαγωνισμό για να αναθέσει τη διαχείριση της λυματολάσπης που ημερησίως φτάνει και τους 35 τόνους και αναμένει τις προσφορές εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

Προς ανάδειξη νέας διοίκησης στον ΦΟΔΣΑ
Η σύμβαση με τον ανάδοχο του ΧΥΤΑ, ο οποίος αναλαμβάνει και την εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία, αναμένεται να υπογραφεί ανάμεσα στον ίδιο και τον ΦΟΔΣΑ μέχρι την Παρασκευή. Υπάρχει όμως ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης του φορέα, όπως τέθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης και παλιότερα σε συσκέψεις στο δημαρχείο Ιωαννίνων.Έχει δοθεί η δυνατότητα από το καλοκαίρι, στην αυτοδιοίκηση, να αντικαταστήσει τις διοικήσεις των ΦΟΔΣΑ, με εκπροσώπους από τους νέους δήμους, αλλά στο νομό Ιωαννίνων με την προσμονή του προεδρικού διατάγματος για τις εκλογές σε επίπεδο περιφερειακού Φορέα, δεν έγινε η αντικατάσταση.Όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το διάταγμα αυτό θα καθυστερήσει και έτσι θα προχωρήσουν οι δήμοι του νομού από το νέο έτος στην εκλογή εκπροσώπων τους για τη διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου.Μέχρι να δημιουργεί ο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου τουλάχιστον θα υπάρχει ένα όργανο με νομιμοποίηση για τις αποφάσεις και την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που άπτονται της διαχείρισης απορριμμάτων.
 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης νέος πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων

Παραιτήθηκε από την τριμελή προεδρία της Συνόδου των πρυτάνεων ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης Κωνσταντίνος Ρέμελης, διαφωνώντας με τις κινήσεις συναδέλφων του.Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέμελης διαφώνησε με τους χειρισμούς των πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Σίμου Σιμόπουλου, οι οποίοι απηύθυναν επιστολές στον πρωθυπουργό ζητώντας του να παρέμβει για να εκτονωθεί η ένταση, όπως είπαν.Σύμφωνα με πληροφορίες τη θέση του κ. Ρέμελη αναμένεται να αναλάβει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης
.