Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Απορρίφθηκε το αίτημα της εταιρίας «Ακτή Αράδνη»

Το αίτημα της εταιρίας «Ακτή Αριάδνη» για μείωση του μισθώματος του Grand Serai, απέρριψε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τις δύο αιτήσεις που έχει υποβάλλει η εταιρία ζητείται μείωση της τάξης των 165 χιλιάδων ευρώ ετησίως. Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή αρνείται να προχωρήσει σε μία τέτοια μείωση, ενώ έκανε γνωστό στο σώμα ότι υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές της τρέχουσας χρονιάς όπως και διαφωνία για την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων.Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και δημοτικοί σύμβουλοι.Ο κ. Τασιούλας χαρακτήρισε προκλητικό το αίτημα της εταιρίας.Ο κ. Στέφανος Σκοπούλης ανέφερε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και είπε ότι οι δημόσιοι χώροι που εκχωρήθηκαν πρέπει να επιστρέψουν τους πολίτες.Ο κ. Χρήστος Μαντάς χαρακτήρισε πολιτικά χυδαίο το κείμενο του αιτήματος και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για μείωση μισθώματος.Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας που τοποθετήθηκε στη συνέχεια, χαρακτήρισε το Grand Serai κόσμημα για την πόλη και υποστήριξε ότι η αξιοποίηση του Ξενία κρίθηκε τόσο στα δικαστήρια όσο και στη συνείδηση των πολιτών. Υποστήριξε ότι η Δημοτική Αρχή μείωσε μισθώματα σε άλλες περιπτώσεις και ζήτησε να μην ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αλλά να υπάρξει ίση μεταχείριση.Στον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας απάντησαν οι αντιδήμαρχοι Νίκος Μάντης και Βούλα Τσίλη. Ο κ. Μάντης έκανε γνωστό ότι ο Δήμος πέτυχε μείωση της τάξης του 20% στα ακίνητα που μισθώνει για τη στέγαση των υπηρεσιών του, ενώ δεν έχει προχωρήσει σε καμία μείωση μισθώματος στα ακίνητα, κυρίως περιφερειακά που νοικιάζει ο ίδιος. «Εν τέλει είναι άλλο πράγμα το Σεράι κι άλλο ένα καφενείο στους Λιγκιάδες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντης.Η αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη έκανε γνωστό ότι μειώθηκαν μισθώματα σε ακίνητα των κληροδοτημάτων όμως πρόκειται για πολύ μικρά καταστήματα.Κατά την ίδια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσουν οι διαδικασίες μίσθωσης του «Γιαννιώτικου Σαλονιού» καθώς λύθηκε, μετά από καταγγελία, η σύμβαση με τον επιχειρηματία που το λειτουργούσε.Αποφασίστηκε ακόμη η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη διοίκηση του ΠΕΑΚΙ προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη στατικής επάρκειας και αλλαγής του τρόπου θέρμανσης (κτιρίου πρ. ΕΑΝΚΙ) , με σκοπό την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ ή σε άλλο κοινοτικό πρόγραμμα.

Δια χειρός Αβραμόπουλου προσπαθεί να μπει στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο ο Γιαννιώτης πρώην αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Στέλιος Λεύκοβιτς

Μάχη δίνει ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, όχι για να περάσει το στρατόπεδο Βελισσαρίου στο δήμο Ιωαννιτών αλλά για να καταφέρει να εξασφαλίσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ δτο νομό Ιωαννίνων για τον κολλητό του Στέλιο Λεύκοβιτς. Ο Γιαννιώτης δημοσιογράφος είναι άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Αβραμόπουλου και το 2001 ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του βραχύβιου κόμματος ΚΕΠ (Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών).Θυμίζουμε ότι επί των ημερών του στο ΕΚΑΒ είχαν ακουστεί πολλές φωνές, ψίθυροι αλλά και καταγγελίες από εταιρείες που έφθασαν τότε μέχρι το Μαξίμου, σχετικά με τον διαγωνισμό του ΕΚΑΒ για την απόκτηση 200 ασθενοφόρων. Λέτε ο ιπτάμενος τουρίστας Δημήτρης Αβραμόπουλος να μας έρθει πάλι με ελικόπτερο και να μας τον κουβαλήσει μαζί του;Για να δούμε....

Εξαγορά της... «ΖΩ-ΔΩ» συζητά η ΕΑΣ Ιωαννίνων

Μπορεί ο μεγάλος στόχος για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, μαζί και των κτηνοτρόφων να είναι η μη ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης», αλλά η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΑΤΕ, ωστόσο υπάρχει και το εργοστάσιο ζωοτροφών, της «ΖΩ-ΔΩ» όπως ονομάστηκε η θυγατρική της «Δωδώνης» με την εξαγορά του από την ΕΛΒΙΖ.Η ΕΑΣΙ η οποία θα μετατραπεί με το νέο νόμο σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, ενδιαφέρεται να αποκτήσει το εργοστάσιο ζωοτροφών για να στηρίξει την κτηνοτροφία, εφόσον βέβαια το τίμημα θα είναι «λογικό» και πραγματικό ως προς την αξία των εγκαταστάσεων.Η πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΑΣΙ ενέκρινε την διαπραγμάτευση που θα γίνει με την ΑΤΕ, αφού γίνει η αποτίμηση της αξίας της πρώην «ΖΩ-ΔΩ», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.Ξεκαθάρισε όμως, ότι η πρόταση της διοίκησης της ΑΤΕ για να περάσει το εργοστάσιο ζωοτροφών στους παραγωγούς, μέσω του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού, όπως θα μετατραπεί η ΕΑΣΙ (η συνέλευση αποφάσισε αυτή τη μορφή και όχι εταιρεία, όπως είναι οι δυο επιλογές), δεν υιοθετείται άκριτα αλλά υπό προϋποθέσεις με βασικότερη το ύψος του τιμήματος.Από την «ακριβή» εξαγορά του 2009, στο λουκέτο...Η ΕΑΣΙ είχε διαφωνήσει με το τίμημα εξαγοράς του εργοστασίου, στην Πεδινή, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ). Τα χρήματα που διέθεσε η «Δωδώνη», λαμβάνοντας δάνειο για την εξαγορά, ήταν 3.188.000 ευρώ, με το εργοστάσιο απαλλαγμένο από βάρη.Ειδικότερα οι υπογραφές μπήκαν με κυβέρνηση της Ν.Δ τον Απρίλιο του 2009 και ως νέα εταιρεία με την επωνυμία «Ζωοτροφές Δωδώνης» (ΖΩ-ΔΩ) άρχισε να λειτουργεί από τον Ιούλιο του ιδίου έτους με προσωπικό 42 άτομα και με μεγάλο πελατολόγιο, όμως η πορεία της ως θυγατρική της «Δωδώνης» δεν είχε μέλλον...Σύντομα αποδείχτηκε ότι η «Δωδώνη» δεν μπορούσε να λειτουργήσει την εταιρεία, χρειάζονταν κεφάλαια εκκίνησης τα οποία δεν διέθετε, γενικότερα από την ίδρυση της θυγατρικής με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο διαφάνηκε ότι μάλλον η ΑΤΕ ..Ξεφορτώθηκε ένα εργοστάσιο και η»Δωδώνη» το «φορτώθηκε» χωρίς σχέδιο για την αξιοποίηση του.Τελικά, η «ΖΩ-ΔΩ» είχε βραχύβιο βίο και απορροφήθηκε από την ίδια τη «Δωδώνη».Το εργοστάσιο ανέστειλε πρόσφατα τη λειτουργία του και οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο δυναμικό της γαλακτοβιομηχανίας.

Ήταν και είναι ίδιος ο στόχος, η διαφωνία αφορούσε το τίμημα
Ο στόχος της εξαγοράς ήταν, και για τους κτηνοτρόφους και την ΕΑΣΙ παραμένει, η ισχυροποίηση της γαλακτοβιομηχανίας στη ζώνη γάλακτος με την καθετοποίηση και έλεγχο ποιότητας της παραγωγής και την προσφορά ποιοτικών και σε ανταγωνιστικές τιμές ζωοτροφών στους παραγωγούς-συνεργάτες της «Δωδώνης».«Η ΕΑΣΙ ως δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη «Δωδώνη» και θέλοντας να στηρίξει τους κτηνοτρόφους και την καθετοποίηση της παραγωγής, είχε και έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για το εργοστάσιο ζωοτροφών», όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Χρ. Μπαλτογιάννης και απαντώντας σε όσους τυχόν υποστηρίξουν ότι στην εξαγορά από τη «Δωδώνη» αντέδρασε, διευκρινίζει ότι η διαφωνία ήταν μόνο ως προ το υψηλό τίμημα που «φουσκώθηκε» από την ΑΤΕ και όχι για την ίδια την εξαγορά.Άλλωστε τότε ζήτησαν να μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της «ΖΩ-ΔΩ» και η ΕΑΣΙ και οι κτηνοτρόφοι, χωρίς να ανταποκριθεί η ΑΤΕ.Για τις επόμενες κινήσεις έχει εξουσιοδοτηθεί από τη Γ.Σ το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης και το πρώτο βήμα είναι η πραγματική αποτίμηση της εταιρείας, δηλαδή των εγκαταστάσεων στην Πεδινή.Εφόσον γίνει η αποτίμηση, θα ακολουθήσουν συζητήσεις με την ΑΤΕ που ελέγχει τη «Δωδώνη» και η οποία είναι ο ιδιοκτήτης και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις. Πάντως ο στόχος είναι να αποκτήσει η Ένωση και από το νέο έτος ως πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός, αυτή την υποδομή για να τη λειτουργήσει προς όφελος της κτηνοτροφίας και των παραγωγών και της ίδια της οργάνωσης, αφού εκτός των ζωοτροφών, παράγει και ιχθυοτροφές.

Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης το γάλα
Η ΕΑΣΙ ανέλαβε πρωτοβουλία για να στηρίξει και με άλλο τρόπο την κτηνοτροφία, αναθέτοντας στο ΤΕΙ Ηπείρου και συγκεκριμένα στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής (το οποίο θα συνεργαστεί με πανεπιστημιακά σχετικά τμήματα και σχολές) την σύνταξη μελέτης για να χαρακτηριστεί το ηπειρωτικό γάλα ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε) και σε συνδυασμό με την φέτα που είναι ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) να έχει και το γάλα την αναγκαία πιστοποίηση ποιότητας και προέλευσης, ως ηπειρωτικό και ποιοτικό.

Προς επιλογή συμβούλου εξαγοράς της «Δωδώνης»
Η άλλη εξαγορά, του μετοχικού πακέτου της ΑΤΕ στη «Δωδώνη», σαφώς και είναι πολύ πιο δύσκολη από την επιχειρούμενη για την πρώην «ΖΩ-ΔΩ», αλλά τίποτε δεν τέλειωσε.Οι Ενώσεις-μέτοχοι της «Δωδώνης» αναμένεται τις επόμενες μέρες να επιλέξουν τον σύμβουλο εξαγοράς και όχι μόνο, μέσω της πρόσκλησης που απηύθυναν και κατατέθηκαν πέντε προσφορές.Ορίστηκε επιτροπή από τις τέσσερις Ενώσεις και θα επιλεγεί ο σύμβουλος, προκειμένου να αναλάβει να στηρίξει την προσπάθεια για κατάθεση πρότασης στην ΑΤΕ, ώστε να περάσουν οι μετοχές της στις Ενώσεις και τους κτηνοτρόφους στη λογιστική αξία μέσω συνεργασίας με κάποιο οικονομικό σχήμα που θα δημιουργηθεί.

Πρωτοβάθμιος Συνεταιρισμός η ΕΑΣΙ
Ο ισολογισμός του 2010 και τα άλλα θέματα της συνέλευσης εγκρίθηκαν σχεδόν από το σύνολο των μελών. Η αλλαγή που φέρνει στον συνεταιριστικό χώρο ο νέος νόμος περί συνεταιρισμών συζητήθηκε στην ετήσια συνέλευση και η απόφαση, όπως αναμενόταν, ήταν να μετατραπεί σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό και όχι σε εταιρεία, όπως προβλέπει ο νόμος. Χθες έληξε η προθεσμία για να δηλώσουν οι Ενώσεις και οι συνεταιρισμοί την επιλογή τους.Η επιλογή για την ΕΑΣΙ έγινε και πλέον ξεκινά προσπάθεια να ενημερωθούν οι ίδιοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ώστε να μετέχουν στο νέο φορέα.Πλέον η διοίκηση του συνεταιρισμού θα εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία όλων των μελών-προσώπων και όχι δια αντιπροσώπων από συνεταιρισμούς-«σφραγίδες» και μόνο οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες θα μπορούν είναι μέλη.Η ΕΑΣΙ προγραμματίζει ενημερωτικές συναντήσεις σε κάθε πρώην «Καποδιστριακό» δήμο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πάθος με τη ζωγραφική στο μεσημερινανό του ITV

Βλέπουμε τον ζωγράφο στο Apres-Midi να προσπαθεί με το ένα χέρι να δημιουργήσει τον καμβά του και πραγματικά του βγάζουμε το καπέλο! Είναι άξιος συγχαρητηρίων. Έχοντας το χέρι στο γύψο δίνει ανελλιπώς το μεσημεριναό εικαστικό παρόν και μας καθηλώνει στη συχνότητα του ITV. Μπράβο Καρολίνα!

Ερώτηση Σταύρου Καλογιάννη για τα ποσοστά αναπηρίας

Στην Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που συγκροτήθηκε πριν λίγους μήνες από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, παραπέμπεται η απόφαση τροποποίησης του νέου Κανονισμού για τα ποσοστά αναπηρίας, όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη σε Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης.Υπενθυμίζεται ότι ο Σταύρος Καλογιάννης, στην υπ’ αρ. 1593/2011 Ερώτησή του, τόνιζε ότι με απόφαση του υπουργού Εργασίας, μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας των ατόμων που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία, από 67% σε 50%.Επισήμανε δε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι πολίτες είναι μεγαλύτεροι των 26 ετών και δεν έχουν ποσοστό αναπηρίας 67%, δεν λαμβάνουν το ειδικό βιβλιάριο ασθενείας, βάσει του οποίου έχουν δωρεάν πρόσβαση στην πανάκριβη υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη. Δηλαδή η σχετική Υπουργική απόφαση οδηγεί χιλιάδες ασθενείς σε απόγνωση, καθώς τους αναγκάζει να μείνουν χωρίς φάρμακα, χωρίς δωρεάν μεταγγίσεις και εν τέλει χωρίς σύνταξη.Ειδικότερα, στην απάντησή του στον Σταύρο Καλογιάννη ο Υπουργός Εργασίας αναφέρει: «…τα θέματα που άπτονται των επιμέρους ασθενειών και των ποσοστών που αυτές επιφέρουν, θα τεθούν υπόψη της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, προκειμένου να κριθεί αν δικαιολογείται η τροποποίηση του νέου Κανονισμού. Επισημαίνεται ότι ήδη γίνονται οι απαραίτητες συνεννοήσεις με όλες τις ομοσπονδίες αναπήρων, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στον Κανονισμό, με σκοπό την εναρμόνιση των ποσοστών αναπηρίας με τις προϋποθέσεις καταβολής αναπηρικών συντάξεων και άλλων κοινωνικών παροχών».

Συνάντηση με Κοινωνικές Υπηρεσίες – Οργανώσεις κοινωνικής φροντίδας

Η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου , στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της,πραγματοποιεί συναντήσεις με Κοινωνικές Υπηρεσίες, φορείς Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ,Εθελοντικού και Φιλανθρωπικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και λοιπές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που παρέχουν κοινωνική φροντίδα.Η πρώτη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι φορείς του Τομέα Υγείας και Ψυχικής Υγείας της Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, την Τρίτη με την παρουσία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Οδυσσέα Πότση και του Γενικού Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ιωάννη Νικόπουλου. Η συμμετοχή των φορέων ήταν καθολική και ο διάλογος υπήρξε πολύ εποικοδομητικός, με αναλυτική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζονται αλλά και προτάσεις για την εξεύρεση άμεσων και αποτελεσματικών λύσεων.

Συνάντηση Δημάρχων Πρέβεζας-Βορείων Τζουμέρκων

H επίλυση νομικών ζητημάτων που αφορούν το ιδιοκτησιακό του κτιρίου το οποίο θα φιλοξενήσει το Λαογραφικό Μουσείο Συρρακιωτών Πρέβεζας συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο γραφείο του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαϊλη.Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο αντιδήμαρχος κ. Σκαμνέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ.Τσουμελέκα καθώς επίσης δικηγόροι και υπηρεσιακοί παράγοντες.Η συνάντηση ήταν η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με αντικείμενο την επίλυση του ιδιοκτησιακού και «επικαιροποίησε» την βούληση των δύο πλευρών να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.Όπως τονίστηκε προυπόθεση για την ένταξή του αποτελεί η επίλυση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν σήμερα και καθυστερούν την χρηματοδότηση και κατ΄ επέκταση την ολοκλήρωση των εργασιών.Οι κύριοι Μπαϊλης και Σεντελές επεσήμαναν ότι στόχος των δύο Δήμων είναι η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου το συντομότερο δυνατό και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται πλέον οι νομικές υπηρεσίες έχοντας καταρτίσει συγκεκριμένο πλαίσιο παρέμβασης.Οι αιρετοί εξέφρασαν την πλήρη συμφωνία τους για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν υπογραμμίζοντας ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα έτσι ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος.Το Λαογραφικό Μουσείο Συρρακιωτών Πρέβεζας θα στεγάσει την πλούσια ιστορία των κατοίκων του Συρράκου που ζουν στην Πρέβεζα δίνοντας την δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει, τα ήθη, τα έθιμα και την παράδοσή τους.

Και τυπικά η παραχώρηη του ΞΕΝΙΑ στο Δήμο Αρταίων

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011 ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φιλοξενήθηκε στην Άρτα από τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Γιάννη Παπαλέξη και το Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό την πραγματοποίηση σύσκεψης με τους παραγωγικούς φορείς της Π.Ε. Άρτας, παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου. Στη σύσκεψη αυτή ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ στο Δήμο Αρταίων. Η κυρία Μενδώνη, Γ.Γ. Υπουργείου Πολιτισμού, αναφερόμενη στην συγκεκριμένη εξαγγελία, είχε πει τότε ότι για να ολοκληρωθεί η παραχώρηση, χρειαζόταν μία νομοθετική ρύθμιση που θα αφορούσε όλες τις εταιρίες του Ελληνικού Δημοσίου όπως είναι τα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα», εταιρία στην οποία ανήκει το ΞΕΝΙΑ, έτσι ώστε να μπορεί να μεταβιβαστεί οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο της παραπάνω εταιρίας σε τρίτο νομικό πρόσωπο, όπως είναι εν προκειμένω ο Δήμος Αρταίων.Η τροπολογία αυτή ενσωματώθηκε στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο με τίτλο "Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις", το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο.Συγκεκριμένα στο άρθρο 38 του ν/σ αναφέρεται:1.Από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου η κυριότητα, καθώς και η διοίκηση και διαχείριση των ακινήτων, που αναφέρονται και περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα, ιδιοκτησίας του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΟΤ), των οποίων τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ασκεί η «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» (ΕΤΑ Α.Ε.), παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα στις αναφερόμενες παρακάτω Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις αντίστοιχα, οι οποίες, από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, υποκαθίστανται αυτοδικαίως στη θέση του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΟΤ) και της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. (ΕΤΑ Α.Ε.)» αντίστοιχα .Ενώ στη συνέχεια, στον πίνακα των προς παραχώρηση ακινήτων (στην 83 εγγραφή) αναφέρεται: «ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΣ 37.600 Εντός του Φρουρίου της πόλης της Άρτας, εδαφική έκταση 37.600 τ.μ. μετά ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων».Με την παραπάνω εξέλιξη ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ένας πόθος όλων των Αρτινών. Σε αυτό το θετικό γεγονός έρχεται να προστεθεί και η παραχώρηση όλου του χώρου που βρίσκεται εντός του Κάστρου (37.600 τ.μ.).Με την ψήφιση του παραπάνω νομοσχεδίου τις επόμενες μέρες και την οριστική μεταβίβαση του ΞΕΝΙΑ στο Δήμο Αρταίων δικαιώνονται οι προσπάθειες όλων όσοι αγωνίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια γι’ αυτό το σκοπό, συλλόγων, φορέων, πολιτών και Δημάρχων, αρχής γενομένης από τον αείμνηστο Κώστα Βάγια και από τον Πάνο Οικονομίδη στη συνέχεια.Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης μετά την τελευταία εξέλιξη δήλωσε τα εξής:«Είμαι χαρούμενος που στην αρχή της θητείας μας ολοκληρώνεται αυτή η προσπάθεια που σηματοδοτεί μια νέα προοπτική για την πόλη μας. Η παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ ήταν ένας απ’ τους πρωταρχικούς στόχους και προεκλογική δέσμευση της Δημοτικής Αρχής και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σ’ αυτή την προσπάθεια. Όπως μέχρι σήμερα έτσι και στο μέλλον με διεκδικητική διάθεση θα είμαστε αρωγοί σε οποιαδήποτε σκέψη, πρόταση, ενέργεια που στόχο θα έχει την εξέλιξη και πρόοδο του τόπου μας και των συνδημοτών μας».

Τους τρέλανε στην πλάκα σήμερα ο Κ. Τασούλας στη βουλή!

Την πλάκα της ζωής τους έπαθαν σήμερα το πρωί οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι στο Γραφείο τους στη βουλή. Εκεί που ήταν συγκεντρωμένοι τους πλησιάζει ο Γιαννιώτης Γραμματέας της Ν.Δ. και τους λέει πως ξέχασε να δηλώσει ένα ακίνητο στο... πόθεν έσχες που ήδη έχει δημοσιοποιηθεί. Κάποιοι βιάστηκαν να το παίξουν πονηροί και να τον αρχίσουν στις ερωτήσεις, μπας και βγάλουν...λαβράκι.Μάγκας όμως ο Τασούλας, τους εμφάνησε ένα κουτί με σοκολατάκια και όλοι έσκασαν στα γέλια. Πέρα από καθαρό κούτελο ο Κώστας Τασούλας μας απέδειξε ότι διαθέτει και παλιό καλό γιαννιώτικο "τριάρι"!!!

Ανάστατοι οι εργαζόμενοι στην Alex Pak στα Γιάννενα - Η εταιρεία μπήκε στο άρθρο 99

Καλά τα restart του βουλευτή κ. Θανάση Οικονόμου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όμως η επιχειρηματικότητα και οι θέσεις εργασίας στα Γιάννενα ετοιμάζονται για νέο delete! Σαν βόβμα έσκασε σήμερα στους εργαζόμενους της εταιρείας στα Γιάννενα η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα προκειμένου να προστατευτεί από τις απαιτήσεις πιστωτών και προμηθευτών. Μήπως θα έπρεπε ο συμπαθείς βουλευτής να κάνει καμιά παρέμβαση για την εκ περιτροπής εργασία που έχει εφαρμόσει η διοίκηση της ALEX PAK στην πόλη μας;

Αναγνώστης-πρώην εργαζόμενος στην Alex Pak


Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2012

Με κριτήριο και με κεντρικό στόχο την καταρχήν αποφυγή της επιτήρησης συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2012 και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται ρεαλιστικός, υλοποιήσιμος και αποτελεσματικός. Το ύψος του ανέρχεται στα 133,6 εκατομμύρια ευρώ και απαντά στο σύνολο των προβλημάτων και των αναγκών του Δήμου.Ο προυπολογισμός, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια απεικονίζει ρεαλιστικά την οικονομική κατάσταση του Δήμου για το 2012 και παρεμβαίνει στο δημοτικό γίγνεσθαι χωρίς την επιβολή νέων φόρων.Διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο τη δραστική μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων και πετυχαίνει οικονομίες κλίμακας μέσα από την οργάνωση των υπηρεσιών του και τη διαχείριση των έργων.Ελαχιστοποιεί οικονομικές παθογένειες του παρελθόντος, ενισχύει δράσεις για την κοινωνική πολιτική, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό και εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση μελετών και έργων.Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Μάντης, αναφέρθηκε αναλυτικά στην οικονομική κατάσταση και υπογράμμισε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια ώστε ο προυπολογισμός του Δήμου να μην γίνει κομμάτι του γενικότερου οικονομικού προβλήματος της χώρας.«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο νέος Δήμος δεν είναι Ομοσπονδία πέντε Δήμων και μιας Κοινότητας με πλούσιους και φτωχούς, Περιφερειακούς και Κεντρικούς, ημιαστούς και πληβείους.Αν κάποιοι από εμάς αυτοπροσδιορίζονται σαν αυτόκλητοι προστάτες των Δ.Δ. για να έχουν σημείο αναφοράς και να δικαιολογούν την πολιτική τους ύπαρξη είναι σε λάθος χώρο και χρόνο, γιατί ο Καλλικράτης λειτουργεί ένα χρόνο τώρα και η Δημοτική Αρχή είναι έξω από τέτοιου είδους πρακτικές και λογικές.Είναι όμως αλήθεια ότι το 2011 υπήρξε μια υστέρηση σε μικρά έργα στο Δήμο, λόγω οφειλών σε αντίστοιχα των προηγούμενων ετών και λόγω της μείωσης της ΣΑΤΑ. Η υστέρηση αυτή θα γίνει προσπάθεια να καλυφθεί ακόμη και με αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού μέσα στη χρήση του 2012.Αυτός όμως δεν είναι λόγος να γυρίζουμε 13 χρόνια πίσω επί Καποδίστρια που αντί να στηριχθεί ο θεσμός, ο καυγάς ήταν για την έδρα, την ονομασία ή το χώρο στέγασης των υπηρεσιών του Δήμου», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος τόνισε ότι με τον προϋπολογισμό αποφεύγεται καταρχήν ο κίνδυνος της επιτήρησης του Δήμου Ιωαννιτών και υπογράμμισε ότι αυτό κατέστη εφικτό χάρη στην πολιτική του νοικοκυρέματος που ακολουθήθηκε σε όλη τη διάρκεια του έτους.Στο πλαίσιο αυτό εξοφλήθηκαν περίπου οκτώ εκατομμύρια, από υποχρεώσεις παρελθόντων ετών σε εργολάβους, προμηθευτές, ακόμη και αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων και πρώην αντιδημάρχων. Εξοφλήθηκαν οφειλές σε ρυμοτομίες ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, χρέη της πρώην ΑΔΕΙ ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.Παράλληλα ο Δήμος δεν προχώρησε στη σύναψη του δανείου που είχε προϋπολογιστεί καθώς ήταν απαγορευτικά τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας, εισέπραξε πάνω από δύο εκατομμύρια που προέρχονταν από παλιές οφειλές και δεν προχώρησε σε εκποίηση ακίνητης περιουσίας, αν και υπήρχε ειλημμένη απόφαση για εκποίηση οικοπέδων από περιφερειακό Δήμο.«Στο πρώτο δίμηνο του 2012 θα εξοφληθεί κάθε είδους οφειλή από το 2009, εκτός αν εμφανιστούν ξεχασμένα έργα όπως έγινε με το καταφύγιο αδέσποτων που υπήρχαν οφειλές και με έργα της Ανατολής που ήταν απλήρωτα από το 2006», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Εκ μέρους της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας εισηγητές ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αχιλλέας Σίντος και Βασίλης Κοσμάς. Χαρακτήρισαν τον προυπολογισμό πρόχειρο και ανέφικτο ισχυριζόμενοι ότι δεν παρουσιάζει διαφορές από τον αυτόν του 2011.Ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Δημήτρης Τασιούλας υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου αποτελεί εξειδίκευση του σκληρού προϋπολογισμού του κράτους και εντάσσεται στη λογική του μνημονίου.Ο κ. Στέφανος Σκοπούλης χαρακτήρισε τον προυπολογισμό προιόν της αντιλαικής πολιτικής που υλοποιεί η Κυβέρνηση.Ο κ. Χρήστος Μαντάς αναφέρθηκε στη γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση διογκώνονται και η καθημερινότητα των Δήμων επιδεινώνεται.Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος έδωσε σκληρή απάντηση στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκο Γκόντα ο οποίος μίλησε για πλεόνασμα δέκα εκατομμυρίων στο Δήμο Ιωαννιτών, για έλλειμμα έργων από την παρούσα δημοτική αρχή και για υποσχέσεις που δεν τηρούνται ενώ έθεσε και το ζήτημα του διαγωνισμού για την αναβάθμιση της παιδικής χαράς στον Κουραμπά.«Όλα έχουν όριο. Μιλάτε για πλεόνασμα δέκα εκατομμυρίων όμως δεν απαντάτε γιατί αφού υπήρχαν χρήματα δεν εξοφλούσατε τις υποχρεώσεις, τις οποίες πληρώνουμε σήμερα.Προκηρύξατε τέσσερα έργα στη ΔΕΥΑΙ χωρίς να υπάρχει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο. Η μόνη μελέτη που παραλάβαμε ήταν αυτή για τον Κουραμπά και με βάση αυτή προκηρύχθηκε το έργο. Δεν υπάρχει η παραμικρή υποψία φωτογραφικού διαγωνισμού…. Αντί να κάνετε τη στοιχειώδη αυτοκριτική ζητάτε και τα ρέστα…» τόνισε ο Δήμαρχος.Ο προυπολογισμός του Δήμου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Μετανάστες κρυμένοι σε βαρέλια με ελιές‎

Συνελήφθη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, 21χρονος συνοδηγός φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο διότι διαπιστώθηκε να μεταφέρει εντός του φορτίου του οχήματος (βαρέλια με ελιές) τέσσερις (04) αλλοδαπούς, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο ίδιο λιμάνι, συνελήφθη από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, 37χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο διότι, διαπιστώθηκε να μεταφέρει δύο (02) αλλοδαπούς, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Προανακρίσεις κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργούνται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ τα Φ/Γ οχήματα των δυο περιπτώσεων κατασχέθηκαν.

Κίνηση αλληλεγγύης στους αναξιοπαθούντες απ’ τον Δικηγορικό Σύλλογο Άρτας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, που περνάει ο νομός μας και οι οικονομικά ασθενέστεροι κάτοικοί του, καλεί όσα μέλη του επιθυμούν να προσφέρουν τρόφιμα τα οποία να μην αλλοιώνονται (π.χ. μακαρόνια, όσπρια, ρύζι, παιδικές τροφές, ζάχαρη μπισκότα, λάδι, αλεύρι, παξιμάδια, κονσέρβες, γάλα σε κονσέρβες, δημητριακά κλπ) καθώς και είδη ένδυσης και υπόδησης, τα οποία θα δοθούν, εκ μέρους του Συλλόγου, στο τοπικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας «τα προσφερόμενα είδη θα συγκεντρωθούν στο δικηγορικό γραφείο της συναδέλφου κας Ιουλίας Σωτηρίου (Μακρυγιάννη 25, τηλ: 2681079195, 6947834595) μέχρι την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011».


Συνέντευξη Βασίλη Τσιαλιαμάνη στο περιοδικό "Επιλογές"

Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε στο χώρο του εμπορίου;
Ασχολούμαι επαγγελματικά με το εμπόριο περισσότερο από 15 χρόνια με καταστήματα πώλησης ενδυμάτων – υποδημάτων.

Τι πιστεύετε ότι φταίει για το κλείσιμο τόσων καταστημάτων στην πόλη μας;

Η κύρια αιτία για τα λουκέτα, που είναι καθημερινό φαινόμενο, είναι η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και η λαθεμένη πολιτική που ασκείται για την αντιμετώπισή της. Η μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών και συνταξιούχων σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, όπως επίσης και η ανύπαρκτη ροή ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα ύφεσης που οδηγεί στο σημερινό αδιέξοδο και στην δραματική αύξηση της ανεργίας.Ταυτόχρονα η έλευση στην πόλη μας μεγάλων καταστημάτων τα τελευταία χρόνια, όπως και η δημιουργία των οδικών αξόνων δημιούργησαν ένα αρνητικό ισοζύγιο στην τοπική αγορά, κάτι για το οποίο έχουμε και εμείς οι έμποροι μερίδιο ευθύνης.

Τι θα μπορούσε να συντελέσει και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τόσων προβλημάτων στον «εμπορικό κόσμο»;

Η λύση στο πρόβλημα έχει δύο άξονες. Την αλλαγή οικονομικής πολιτικής που ασκείται στη χώρα αλλά και την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της περιοχής μας στη λογική της αυτόνομης ανάπτυξης.Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στο «επιχειρείν» και να διαμορφωθούν συνθήκες φορολόγησης και εργοδοτικών εισφορών που θα κρατήσουν ζωντανές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν το μεγαλύτερο ανάχωμα στην ανεργία.Ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων όπως τα δάνεια ΤΕΜΠΜΕ που είναι αναγκαία για την εξασφάλιση ρευστότητας σήμερα που είμαστε στην αιχμή της κρίσης.Από την πλευρά μας πρέπει έμποροι-επιχειρηματίες και όλοι οι φορείς να εργαστούμε γρήγορα προς την ανάπτυξη της περιοχής χωρίς να περιμένουμε το «κράτος». Είναι ευθύνη δική μας να προχωρήσουμε στη δημιουργία:
-Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στα σύνορα με ειδικό φορολογικό καθεστώς για την προσέλκυση επενδύσεων.
-Εκθεσιακού Κέντρου για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την ανάπτυξη του εκθεσιακού τουρισμού.
-Προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού όπως είναι ο τουρισμός κρουαζιέρας από την Ηγουμενίτσα και Θρησκευτικού τουρισμού από τη Ρωσία - Ισραήλ.
-Ειδικού Κέντρου Πληροφόρησης με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου, της Περιφέρειας, των Δήμων και της Συνεταιριστικής τράπεζας προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Ποιο θεωρείται ότι είναι το μέλλον της τοπικής αγοράς;

Το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας μας κάνει όλους απαισιόδοξους. Όμως πιστεύω πως αν υλοποιήσουμε όσα σας ανέφερα και ταυτόχρονα εμείς οι έμποροι διορθώσουμε τα κακώς κείμενα στο χώρο μας διαφαίνεται μία αχτίδα αισιοδοξίας. Κύριος αρωγός σε αυτή την αισιοδοξία είναι οι συμπολίτες μας που μας στηρίζουν και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις με μεγαλύτερη ένταση, αντιλαμβανόμενοι ότι τα χρήματά τους μένουν στην περιοχή προς όφελος όλων.

Αβέβαιη η εκπόνηση μελέτης για το νοσοκομείο Πρέβεζας

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η υπόθεση της ανέγερσης νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από τη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αφορμή το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας.Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, απαντώντας σε «αιχμή» της αντιπολίτευσης ότι το έργο δεν είναι σε πρώτη προτεραιότητα στο Σχεδιασμό, απέρριψε τον ισχυρισμό, υπογραμμίζοντας ότι η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με την ωριμότητα των μελετών.«Όπως ξέρετε για το Νοσοκομείο δεν υπάρχει καν μελέτη», είπε για να συμπληρώσει ότι ο Υφυπουργός Υγείας κ. Τιμοσίδης είχε υποσχεθεί να την εκπονήσει η ΔΕΠΑΝΟΜ. Όμως η εταιρία αυτή, συγχωνεύεται τώρα με τον ΟΣΚ και την «ΘΕΜΙΣ» με αποτέλεσμα η υπόθεση να πηγαίνει πίσω, εκφράζοντας μάλιστα φόβους ότι μπορεί και να χαθεί η «υπόσχεση».Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης κ. Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος «θύμισε» ότι την εξαγγελία για νοσοκομείο στη Λευκάδα δεν την έκανε η Περιφέρεια, ενώ επεσήμανε ότι αν δεν υπήρχαν αντιρρήσεις στο παρελθόν για τον τρόπο κατασκευής του νοσοκομείου, σήμερα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ανεπιθύμητα τα μέλη της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων στο Εσπερινό Λύκειο!

Βράζει κατά της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων η εκπαιδευτική Κοινότητα του Νυχτερινού Λυκείου Ιωαννίνων, αφού τρεις μήνες μετά την αποστολή της συκοφαντικής επιστολής του διευθυντή του 4ου λυκείου Ιωαννίνων, στην οποία κατηγορούνται οι εργαζόμενοι μαθητές, ως ναρκομανείς και κλεφτρόνια,το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών στο νομό είναι στην κυριολεξία άφαντο και δεν έχει πάρει δημόσια θέση απέναντι στο ζήτημα!!! Βέβαια ούτε λόγος να γίνεται για καταγγελία της συγκεκριμένης ρατσιστικής και αντιεκπαιδευτικής διευθυντικής πρακτικής, αφού είναι δεδομένη η πρόθεση των συνδικαλιστάδων να υποβαθμίσουν το όλο ζήτημα. Εάν ήταν να συζητήσουν για κανένα επιδοματάκι θα μας είχαν πνίξει στα καταγγελτικά δελτία τύπου. Τώρα όμως άχνα!!!

Ληστεία στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο (2) αγνώστων δραστών, οι οποίοι, χθες το βράδυ στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, έχοντας καλυμμένα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, εισήλθαν σε οικία 59χρονου ημεδαπού και με τη χρήση βίας, του αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και διάφορα προσωπικά έγγραφα.Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σαγιάδας Θεσπρωτίας.

Με Καγιέν στα Γιάννενα επιχειρηματίες που έριξαν... "γκάου" στον Αναπτυξιακό!

Με δυο εύστοχα σχόλια στη στήλη "Τολμηρά" του σημερινού Πρωϊνού Λόγου,ο εκλεκτός συνάδελφος Γιώργος Γιαννάκης αναδεικνύει το καλοστημένο σύστημα διαπλοκής συγκεκριμένου μελετητικού Γραφείου των Ιωαννίνων που από το 2003 μέχρι και το 2009 έχωνε ακόμη και με πλαστά τιμολόγια -με το αζημίωτο βέβαια- αρκετά λαμόγια της περιοχής στον Αναπτυξιικό Νόμο. Προς αποφυγή παρεξήγησης, η αναφορά γίνεται για αυτούς που έριξαν... "γκάου" και σήμερα κυκλοφορούν στα Γιάννενα με Καγιέν. Σε θέματα νομιμότητας και σεβασμού του δημοσίου χρήματος, ο Νέστορας της τοπικής δημοσιογραφίας, δεν καταλαβαίνει τίποτα. Ακόμη κι αν πρόκειται για τον γαλάζιο πρώην Περιφερειάρχη Δημήτρη Πανοζάχο.

Χιονισμένο τοπίο

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για σήμερα αναμένεται επιδείνωση του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου, οι οποίες ενδεχομένως να επεκταθούν,κατά τόπους και σε πεδινές περιοχές. Χιονόνερο με πιθανότητα χιονιού προβλέπεται για τα Ιωάννινα σήμερα Τετάρτη 21/12, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 3 βαθμούς Κελσίου και μέτριους ανατολικούς ανέμους έντασης 4 μποφόρ. Το βράδυ αναμένεται αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, με βροχή και θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 6 βαθμούς Κελσίου και μικρή ενίσχυση των ανέμων, από νοτιοανατολική κατεύθυνση.Το χιόνι έχει δημιουργήσει λευκό κλοιό γύρω από την πόλη.Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, λαμβάνοντας εφιστά την προσοχή όλων όσων κινούνται ή πρόκειται να κινηθούν στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, οι οποίοι πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.Σε περίπτωση χιονοπτώσεων θα ήταν χρήσιμο – και έως καθαριστούν οι δρόμοι – να αναβληθούν οι μη επείγουσες μετακινήσεις.Χθες το πρωί στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Διευθυντή του Γραφείου Ιωαννίνων της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» κ. Θεμιστοκλή Σιόντη και του Διευθυντή του τμήματος Αποχιονισμού της Εταιρείας Φιλ. Μέρμηγκα, με αντικείμενο όπως δήλωσε ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας κ. Δ. Μαυρογιώργος τον συντονισμό για τον αποχιονισμό της Εγνατίας.

7,8 εκατομμύρια για νέο τροφοδοτικό σύστημα ύδρευσης του λεκανοπεδίου

Ένα σημαντικό έργο για την οριστική αντιμετώπιση προβλημάτων υδροδότησης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων μπαίνει πλέον στη φάση της υλοποίησης.Πρόκειται για την κατασκευή νέου τροφοδοτικού συστήματος ύδρευσης λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, από τη θέση Τούμπα μέχρι τη θέση Βουνοπλαγιά, με προϋπολογισμό 7,8 εκατομμύρια, το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον- Αειφόρος Ανάπτυξη».Το έργο αφορά στην κατασκευή εξωτερικού υδραγωγείου για την αξιοποίηση πρόσθετων πηγών υδροδότησης των οικισμών του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.Συνολικά από το νέο σύστημα υδροδότησης θα εξυπηρετείται πληθυσμός της τάξης των 50.000.Το έργο περιλαμβάνει:
- Ολοκλήρωση 3 υδρογεωτρήσεων. Οι γεωτρήσεις παραχωρούνται για χρήση στον ΣΥΔΚΛΙ από την ΕΤΒΑ.
- Κατασκευή νέου αντλιοστασίου στη θέση Τούμπα με αντλητικό συγκρότημα.
- Κατασκευή δικτύου συνολικού μήκους 2.640 χλμ. για την σύνδεση των γεωτρήσεων με την νέα δεξαμενή Τούμπας και το νέο αντλιοστάσιο.

Συνεργασία του Πανεπιστημίου με το Harvard

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με άλλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα και φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, το Ίδρυμα δέχτηκε πρόταση συνεργασίας από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard.Η συνεργασία θα ξεκινήσει το προσεχές καλοκαίρι με τη συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συγκεκριμένα προγράμματα του Κέντρου, με υποτροφία που προσφέρει το Κέντρο.Παράλληλα θα εξεταστούν όλες οι περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων.

Ημερίδα για την αξιολόγηση στο ΤΕΙ Ηπείρου


Πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Ηπείρου, στα Ιωάννινα, Ημερίδα με θέμα: «ΤΕΙ Ηπείρου – Βήματα Αξιολόγησης - Υλοποίηση του έργου ΜΟ.ΔΙ.Π. ΤΕΙ Ηπείρου σε εξέλιξη».Σκοπός της ημερίδας, η οποία διοργανώθηκε στα πλαίσια υλοποίησης της πράξης «Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) – ΤΕΙ Ηπείρου» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και Εθνικούς πόρους, ήταν η ενημέρωση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και των φοιτητών για τις ενέργειες του ΤΕΙ- Ηπείρου, σχετικά με τη Διασφάλιση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μέσα από τις διαδικασίες Αξιολόγησης των Ακαδημαϊκών μονάδων και των Κεντρικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ανησυχία για ρύπανση από το προσαραγμένο πλοίο


Tην ανησυχία τους για ενδεχόμενη ρύπανση από το φορτηγό πλοίο που είναι προσαραγμένο στην θαλάσσια περιοχή του Παντοκράτορα,εκφράζουν τόσο η κάτοικοι της περιοχής όσο και ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων και ζητούν την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την απομάκρυνση του. Την Κυριακή ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άντληση των καυσίμων από το πλοίο και στην συνέχεια η μεταφορά τους σε φορτηγίδα. Μια μέρα νωρίτερα χρειάστηκε η συμβολή SUPER PUMA για τη διάσωση του πληρώματος, που ήταν εγκλωβισμένο στο πλοίο, από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή. Τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι διαδικασίες, προκειμένου να ξεφορτωθούν οι 3.500 τόνοι καλαμπόκι που είναι φορτωμένο το πλοίο, για να καταστεί δυνατή η ασφαλής απομάκρυνση του, από το σημείο της προσάραξης.


Στο υπουργείο Εργασίας διαδηλώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ»

Στο υπουργείο Εργασίας διαδηλώνουν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ» στα Γιάννενα που εδώ και 3 χρόνια βρίσκονται όμηροι στην πολιτική που μοχλό ανάπτυξης και λειτουργίας των εργοστασίων έχει την επιχειρηματική κερδοφορία. Οι εργαζόμενοι που εδώ και 1 χρόνο βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικούν τα δεδουλευμένα ύψους 7.000 ευρώ στον καθένα. Με στήριγμα το ΠΑΜΕ εδώ και 3 χρόνια δίνουν συνεχόμενες, επαναλαμβανόμενες μάχες ενάντια στις απολύσεις και την απλήρωτη εργασία. Ζητούν να συνεχίσουν να παίρνουν το βοήθημα του ΟΑΕΔ που λήγει αυτό το μήνα μέχρι να πληρωθούν. Οι εργάτες ενός εργοστάσιου για το οποίο η εργοδοσία πριμοδοτήθηκε με ζεστό κρατικό χρήμα μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα δε δουλεύουν αφού η εργοδοσία για τους δικούς της λόγους κρατάει «νεκρό» το εργοστάσιο. Οι εργάτες του «ΚΑΡΙΠΙΔΗ» κατεβαίνουν σήμερα στην Αθήνα για να ενώσουν τις φωνές τους και να δηλώσουν την αλληλεγγύη της τάξης τους στους απεργούς της Χαλυβουργίας με τους οποίους θα συναντηθούν νωρίτερα πριν, ενώ θα συναντηθούν και με τους συναδέλφους της επιχείρησης «ΚΑΡΙΠΙΔΗ» στο Βοτανικό.

Ασθενής σεισμική δόνηση στην ΆρταΑσθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 06.03 σήμερα τα ξημερώματα, βορειοδυτικά της Άρτας.Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 13 χλμ. βορειοδυτικά της Άρτας και 10 χλμ. βορειοδυτικά του Πέτα.

Σκληρή κόντρα στο δημοτικό συμβούλιο

Στα 133.661.632,80 ευρώ, με τα χρηματοδοτούμενα έργα και τις δράσεις του, ανέρχεται ο προϋπολογισμός του δήμου Ιωαννιτών για το 2012 που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία χθες το βράδι από το δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο η συζήτηση έδωσε αφορμή για ...μετωπική σύγκρουση δημοτικής αρχής και μείζονος μειοψηφίας, τόσο για τα οικονομικά, όσο και για άλλα ζητήματα που έφθασαν και ¨επί προσωπικού».Η δημοτική αρχή, δια του αντιδημάρχου Νίκου Μάντη υποστήριξε ότι πρόκειται για ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο και αποτελεσματικό και το σημαντικότερο όλων, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, είναι ότι ο δήμος που βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, παρά τη μείωση των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ, αποφεύγει την επιτήρηση με την υπαγωγή του σε πρόγραμμα εξυγίανσης και μάλιστα χωρίς να συνάψει δάνειο. Άλλωστε πλέον δεν επιτρέπεται ισοσκέλιση με δάνειο, όπως έγινε για φέτος, άσχετα αν δεν ελήφθη.Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ο κεντρικός εισηγητής Αχιλλέας Σίντος αν και αναγνώρισε την δύσκολη οικονομική κατάσταση χαρακτήρισε ουτοπικό, πρόχειρο και ανεύθυνο τον προϋπολογισμό.

Κόντρα για οικονομικά και άλλα ...
Από τη συζήτηση δεν έλειψε η σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στη δημοτική αρχή και την μείζονα μειοψηφία, ως προς το ποια κατάσταση παραλήφθηκε ο παλιός δήμος Ιωαννιτών, όταν ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας υποστήριξε ότι ο δήμος επί των ημερών του ως δημάρχου, είχε πλεόνασμα 10 εκ. ευρώ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η σημερινή δημοτική αρχή ήταν εκείνη που έφερε τα ΜΑΤ στο δημαρχείο για πρώτη φορά και απέλυσε τους εργαζόμενους της πρώην ΑΔΕΙ και ακόμη, ως αντιπολίτευση διακατέχονταν από καταγγελιομανία, και τώρα που διαχειρίζεται το δήμο, δεν τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, αυξάνοντας τα τέλη ιδίως στις δημοτικές ενότητες. Οργισμένη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, τόσο για τα χρέη που άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή στο δήμο και στη ΔΕΥΑΙ και πληρώνονται ακόμη από το 2008 και 2009, όσο και για την αναφορά του κ. Γκόντα σε «οσμή σκανδάλου» ως προς τη σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και την υιοθέτηση των καταγγελιών της ΠΕΔΜΕΔΕ για «φωτογραφικές» διατάξεις στον διαγωνισμό για την παιδική χαρά Κουραμπά.Για το έργο αυτό απάντησε ότι η μελέτη και οι προδιαγραφές είναι ίδιες με την παιδική χαρά στο πάρκο Κατσάρη που δημοπράτησε η δημοτική αρχή του κ. Γκόντα, ενώ για την ανακύκλωση, επανέλαβε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή προσπαθούσε να υπογράψει τη σύμβαση με την ίδια εταιρεία στην οποία μετέχει η αυτοδιοίκηση.Εκείνο που ανέβασε στα ύψη την αντιπαράθεση ήταν το ερώτημα του κ. Γκόντα για το πώς είναι δυνατόν ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής να είναι πολιτικός προϊστάμενος της συζύγου, διευθύντριας της Πολεοδομίας. Η εξήγηση του δημάρχου ότι αφαιρέθηκε από τον αντιδήμαρχο η αρμοδιότητα πριν τοποθετηθεί η σύζυγος του, δεν ...έπεισε τον κ. Γκόντα ο οποίος επέμεινε και παίρνοντας το λόγο, επί προσωπικού, ο κ. Θεμελής χαρακτήρισε τον πρώην δήμαρχο «δειλό, μοιραίο και άβουλο», παραφράζοντας τα λόγια του ποιητή που είχε χρησιμοποιήσει από θέση αντιπολίτευσης για την προηγούμενη δημοτική αρχή.Επίσης ο δήμαρχος, αλλά και ο κ. Θεμελής μίλησαν για σωρεία παρεμβάσεων του κ. Γκόντα και συνεργατών στην Πολεοδομία στην οκταετή θητεία του.Ο δήμαρχος απάντησε ε έντονο ύφος σε όσα υπονόησε ή υποστήριξε ο κ. Γκόντας και ιδίως για τα οικονομικά, έχοντας νωρίτερα αναφερθεί στο πως η δημοτική αρχή πέτυχε να ...συμμαζέψει την κατάσταση που παρέλαβε με πολλά εκατομμύρια οφειλές και ταυτόχρονα ο δήμος να μην εισπράττει όσα του οφείλονταν.Η ... μετωπική αυτή αντιπαράθεση ήταν αυτή που ...ξύπνησε το Σώμα, πριν γίνουν οι εισηγήσεις από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, ενώ ακολουθούσε η δεύτερη συνεδρίαση με πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού
Από την εισήγηση του αρμοδίου αντιδημάρχου και την τοποθέτηση του δημάρχου, προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος σε σχέση με αυτόν του 2011, παρά τη μείωση των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ.
Οι πηγές και τα ποσά των εσόδων
Στον Προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2012 του Δήμου Ιωαννιτών τα έσοδα διακρίνονται σε:
-Τακτικά, που ανέρχονται στο ύψος των 63.264.951,05 ευρώ.
-Έκτακτα, που ανέρχονται στο ύψος των 45.001.970,91 ευρώ.
-Έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών που βεβαιώνονται για πρώτη φορά, 1.489.400 ευρώ.
-Απαιτήσεις από παρελθόντα οικονομικά έτη, 3.481.550 ευρώ.
-Εισπράξεις υπέρ Δημοσίου και τρίτων, 14.842.760,84 ευρώ.
-Επιστροφές χρημάτων, 81.000 ευρώ.
-Χρηματικό υπόλοιπο προηγούμενης χρήσης, 5.500.000 ευρώ.
Οι δαπάνες και υποχρεώσεις
Οι δαπάνες διακρίνονται σε:
-Λειτουργικές δαπάνες χρήσης, 62.276.413,53 ευρώ.
-Επενδύσεις, που ανέρχονται στο ύψος των 43.658.910,58 ευρώ.
-Πληρωμές παρελθόντων οικονομικών ετών, 18.020.290,46 ευρώ.
-Λοιπές αποδόσεις 8.623.358,23 ευρώ.
-Αποθεματικό, 1.082.660 ευρώ.
Ο αντιδήμαρχος επί των οικονομικών Νίκος Μάντης τόνισε στην εισήγηση του ότι «καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια στη σύνταξή του, ώστε να μην γίνει ο Προϋπολογισμός του Δήμου μας κομμάτι του οικονομικού προβλήματος που έχει η χώρα. Έτσι επιγραμματικά ο προϋπολογισμός μας μπορεί να χαρακτηρισθεί, ρεαλιστικός, πραγματοποιήσιμος, αποτελεσματικός».Σημείωσε ακόμη ότι «έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο προϋπολογισμός να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Καλλικρατικού Δήμου».Για «προϋπολογισμό μη ένταξης στην επιτήρηση» έκανε λόγο ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, προσθέτοντας ότι για την ισοσκέλιση δεν χρειάζεται η λήψη δανείου. Επιτυγχάνεται, πρόσθεσε ο δήμαρχος, η χρηματοδότηση όλων των έργων, των δράσεων, των δομών και των προγραμματικών συμβάσεων του Δήμου και επίσης, ο προϋπολογισμός είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει κάθε είδους ανταποδοτική δαπάνη με ανάθεση. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε διεξοδικά στις προσπάθειες για να μπει τάξη στα οικονομικά, αναγνώρισε όμως ότι οι ρυμοτομίες και οι οφειλές σε εργολάβους και προμηθευτές αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αντιπαράθεση για την πεζοδρόμηση της Ανεξαρτησίας

Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ καταστηματαρχών αποτέλεσε το Σάββατο η πιλοτική πεζοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας, ένα μέτρο που εφαρμόστηκε με στόχο την τόνωση της αγοραστικής κίνησης στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων.Η απόφαση για την πεζοδρόμηση είχε παρθεί πρόσφατα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ιωαννιτών μετά από σχετικό αίτημα καταστηματαρχών.Όμως εκεί που θα περίμενε κανείς το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί και να έχει απήχηση στους καταστηματάρχες της Ανεξαρτησίας, από την οδό Αβέρωφ μέχρι το Γυαλί Καφενέ, παρουσιάστηκαν το Σάββατο αντιδράσεις από καταστηματάρχες που είδαν την κίνηση αρκετά μειωμένη.Μάλιστα καταστηματάρχες της Ανεξαρτησίας δήλωσαν πως κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την Ανεξαρτησίας σε παζάρι. Μιλώντας στο Ioannina TV μία καταστηματάρχης ανέφερε το Σάββατο πως ενώ τις προηγούμενες ημέρες, ακόμη και με βροχή υπήρχε δουλειά, το πρωί του Σαββάτου αρκετοί καταστηματάρχες δεν έκαναν ούτε… σεφτέ.«Αυτοί που θέλουν την πεζοδρόμηση, είναι αυτοί που βγάζουν πράγματα στα πεζοδρόμια. Δέκα άτομα θέλουν να κάνουν την Ανεξαρτησίας γιουσουρούμ», τόνισε μία καταστηματάρχης, ενώ στο ζήτημα της ελλιπούς ενημέρωσης και στο ότι ο ίδιος δεν κλήθηκε ποτέ να υπογράψει θετικά ή αρνητικά στην πεζοδρόμηση στάθηκε ιδιοκτήτης καταστήματος με αθλητικά είδη.Από την πλευρά τους πάντως καταστηματάρχες που θέλουν το μέτρο μιλώντας στο ITV σημείωσαν πως το αίτημα της πιλοτικής πεζοδρόμησης υποβλήθηκε από την πλειοψηφία των καταστηματαρχών και ευελπιστούν ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αγοραστική κίνηση. «Πάντα θα υπάρχουν 4-5 που αντιδρούν. Όταν το 80% το θέλει, πρέπει να το σεβαστούν», τόνισε ο κ. Παπασημάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος λευκών ειδών.

Στην αντεπίθεση
ο δήμος Ιωαννιτών

Στην αντεπίθεση πέρασε ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δημήτρης Θεμελής, μετά τις αντιδράσεις καταστηματαρχών της οδού Ανεξαρτησίας για το πιλοτικό μέτρο πεζοδρόμησης της οδού για τέσσερα Σάββατα.Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αφορά στην πιλοτική πεζοδρόμηση από την είσοδο της Ανεξαρτησίας, στη διασταύρωση με την οδό Αβέρωφ, μέχρι και το Γυαλί Καφενέ, τα Σάββατα από 17 Δεκεμβρίου μέχρι 7 Ιανουαρίου 2012. Μάλιστα, στο πλαίσιο της πιλοτικής πεζοδρόμησης οι καταστηματάρχες μπορούν να προσφέρουν προϊόντα με τη μορφή έκθεσης στα πεζοδρόμια της οδού.Όμως, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της πιλοτικής πεζοδρόμησης εκφράστηκαν αντιδράσεις από μερίδα καταστηματαρχών της οδού Ανεξαρτησίας, τόσο για το ίδιο το μέτρο, όσο και για την απουσία ενημέρωσής τους. Ορισμένοι, μάλιστα, υποστήριξαν πως η απόφαση της Επιτροπής στηρίχθηκε σε συλλογή υπογραφών πριν μερικούς μήνες, όμως για άλλο ζήτημα που απασχολεί την οδό Ανεξαρτησίας.Σε δηλώσεις του ο κ. Θεμελής υπογράμμισε πως η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου στηρίχθηκε σε αίτημα που είχαν καταθέσει έμποροι της οδού, εδώ και αρκετούς μήνες, για την πεζοδρόμηση της Ανεξαρτησίας και τη διαμόρφωση ανοιχτής αγοράς σε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας.Όπως σημείωσε, στη σχετική απόφαση υπήρχαν διευκρινίσεις για την τροφοδοσία των καταστημάτων, αλλά και τη διέλευση καταναλωτών που έπρεπε να παραλάβουν ογκώδη αντικείμενα από τα καταστήματα.Με αφορμή τις αντιδράσεις για την πιλοτική πεζοδρόμηση κατέστησε σαφές πως ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής θα συνεχιστεί κανονικά, καθώς το αντίστοιχο έργο βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης.Μάλιστα, έβαλλε κατά όσων αντιδρούν σήμερα, όμως όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν τοποθετηθεί για το ζήτημα των πεζοδρομήσεων του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων. Στο στόχαστρό του βρέθηκε ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, καταστηματάρχες των οδών που σύμφωνα με το σχεδιασμό θα πεζοδρομηθούν, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.«Στις πεζοδρομήσεις δεν θα γίνουν υπαναχωρήσεις, καθώς έχουμε περάσει σε φάση υλοποίησης του έργου. Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε συζήτηση για την καλύτερη λειτουργία του ιστορικού κέντρου με την καλή θέληση των εμπλεκόμενων πλευρών, μπορεί να γίνει», υπογράμμισε ο κ. Θεμελής.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ