Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ:«Το θέμα δεν είναι οι περικοπές που έχουμε υποστεί εμείς, αλλά το πλήγμα που έχει δεχθεί ο ελληνικός λαός»

Ιατρός - καρδιολόγος, ο κ. Χρήστος Κατσούρας, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Θεσπρωτίας δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά του...ως πανεπιστημιακός είναι σε αναστολή.Σχολιάζει στην εφημερίδα "Βήμα",την κίνηση των 121 συναδέλφων του που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, διεκδικώντας περί τα 117 εκατομμύρια ευρώ, ως αναδρομικά με νόμιμο τόκο. «Το θέμα δεν είναι οι περικοπές που έχουμε υποστεί εμείς, αλλά το πλήγμα που έχει δεχθεί ο ελληνικός λαός», υπογραμμίζει ο ίδιος. «Είναι βεβαίως δύσκολα τα πράγματα για όποιον δεν έχει άλλη δουλειά, και προσωπικά ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Δεν ξέρω αν το σύστημα έχει νόημα, έτσι όπως είναι δομημένο. Θα προτιμούσα να υπάρχει γενικότερα άλλος μηχανισμός, για παράδειγμα ένα γραφείο νομικής εξυπηρέτησης στο κόμμα ή τη Βουλή, έτσι ώστε να έχω όσο το δυνατό λιγότερους συνεργάτες. Ή θα ήθελα να μη λειτουργώ το γραφείο μου στην Περιφέρεια 6 ημέρες την εβδομάδα, μοιάζει ανώφελο».Η ματιά του βουλευτή είναι διεισδυτική και στο ζήτημα των αναδρομικών. «Αναμφίβολα, δεν είναι καιρός για τέτοιες κινήσεις. Η όλη ιστορία όμως είναι στρεβλή από τη βάση της: το θέμα είναι να μην μπορεί να διεκδικήσει κάποιος τα αναδρομικά. Να αλλάξει δηλαδή κανείς το πλαίσιο, που δίδει και το νομικό «πάτημα», για τέτοιες κινήσεις».

Επίσκεψη του Γιάννη Δημαρά στο Δήμο Αρταίων


Το δημοτικό κατάστημα Άρτας επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του «Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών» κ. Γιάννης Δημαράς όπου τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης. Ο κ. Παπαλέξης αφού καλωσόρισε τον κ. Δημαρά στην πόλη μας, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις πολιτικές του επιδιώξεις και του πρόσφερε αναμνηστικό δώρο με το γεφύρι της Άρτας. Στη συνέχεια ο κ. Δημαράς παρέθεσε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων όπου παραβρέθηκαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η επίσκεψη του κ. Δημαρά στην Άρτα εντάσσεται στα πλαίσια τριήμερης περιοδείας που ο πρόεδρος του «Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών» πραγματοποιεί σε νομούς της Ηπείρου καθώς και σε νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας.

“Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος”

Κυριακή χτες.Συννεφιά έξω και συννεφιά μέσα μου απ’ όλα όσα γίνονται στην Ευρώπη, στη χώρα μου, στην πόλη μου, στον διπλανό μου, στο γείτονά μου κλπ.Και ξαφνικά κρατώντας το τηλεκοντρόλ στα χέρια μου και αναζητώντας κάτι ενδιαφέρον, σταμάτησα στο τοπικό κανάλι που παρουσίαζε την «επανεκκίνηση των τριών νέων βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ».Μπράβο σκέφτηκα, ο ένας από την Κρήτη, ο άλλος από την Καλαμάτα, ήρθαν στα Γιάννενα μαζί με τον Θανάση τον δικό μας να μας πουν τα νέα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ.Και θυμήθηκα τον Γιώργο που κάποτε στην κηδεία του πατέρα του, του είπε «Τα ΄μαθες τα νέα πατέρα»;Έτσι είπα κι εγώ να γράψω δυο αράδες στο “Epirusgate” μιας κι είναι το μόνο που όλα τα βάζει και δεν τα κόβει όπως οι άλλοι.Δεν τα ΄μαθες τα νέα Θανάση παιδί μου;Δεν έμαθες ακόμη ότι ο κόσμος του ΠΑ.ΣΟ.Κ που ψήφισε τον Γιώργο κι εσένα είναι στα «κάγκελα»;Δεν έμαθες ακόμη ότι εσύ εδώ στα Γιάννενα ήσουν ο αρχηγός του Παπανδρέου και ζητοκραυγάζατε τότε «Γιώργο προχώρα, άλλαξέ τα όλα»;Δεν έμαθες ακόμη ότι ο Γιώργος που τα άλλαξε όλα με εκείνους τους άγνωστους τύπους που πήγε να κυβερνήσει, μας πήγε σε δύο χρόνια στο γκρεμό κι έκανε και τη Ν.Δ έτοιμη να κυβερνήσει ;Δεν έμαθες ακόμη ότι έτρεχε όλο το σύστημα Παπανδρέου τότε να βγάλει εσένα βουλευτή στα Γιάννενα, τον «Γιατρό χωρίς Σύνορα» Βουδούρη στην Καλαμάτα και τον άλλο στο Ηράκλειο που πήγε ο ίδιος ο Παπανδρέου στο γάμο του;Δεν έμαθες ακόμη ότι εσείς δεν «δικαιούστε να ομιλείτε»;Δεν έμαθες ακόμη πόσο ακριβά σας έχουμε πληρώσει όλους εσάς «τον γνήσιο πυρήνα του Παπανδρέου» που θα αλλάζατε τη ζωή μας και τώρα την κάνατε κόλαση;Και τώρα θέλετε καινούργια πλατφόρμα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ αλήθεια;Καλά δεν ντρέπεστε καθόλου;Τις καρεκλίτσες σας θέλετε να σώσετε. Γιατί σας είχε τάξει πολυθρόνες ο Παπανδρέου και βρεθήκατε χωρίς «σκαμπό».Και τώρα φεύγετε πρώτοι σαν τα ποντίκια απ’ το καράβι που βυθίζετε.Και δεν περιμένετε και λίγο να δείτε τουλάχιστον τι θα κάνει κι αυτός ο δυστυχής πλέον “πρώην αρχηγός σας”;Κι εμείς τι φταίμε να παρακολουθούμε άφωνοι τα καινούργια κόλπα σας.Τώρα τάχα θέλετε να αλλάξετε το πολιτικό σύστημα έτσι;Ποιοι εσείς;Ένα ήσασταν με το πολιτικό σύστημα μέχρι χτες.Και τώρα επειδή είστε παραπάνω πονηροί απ’ όσο νομίζει ο κόσμος, θέλετε να προλάβετε την επόμενη μέρα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ, επανεκκίνηση το έχετε ονομάσει τάχα το κολπάκι στα ελληνικά.Γιατί με αυτά που έλεγες χτες, θα ξεχάσουμε και τα ελληνικά που ξέρουμε.Αν ακούσουν εσάς, τότε η επόμενη μέρα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα είναι «επόμενη νύχτα».Κλείνοντας Θανάση, θέλω να σου πω το εξής:Σταμάτα να πηδάς από δέντρο σε δέντρο σαν τη μαϊμού, κι όπου σου κάτσει τώρα που φεύγει ο Παπανδρέου.Γιατί, αν σπάσει το κλαρί που λένε στο χωριό μου, θα βρεθείς στο χωράφι.Και τότε δεν ξέρω ποιος θα σε μαζέψει.Μην μας προκαλείς άλλο.Εμείς θέλουμε να το σώσουμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ , γιατί όπως το καταντήσατε, το φτάσατε στον πάτο από το βαρέλι.Κι αντί να ζητήσετε κι ένα συγγνώμη απ’ τον κόσμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ . του επιβεβαιώνετε με άριστο τρόπο τη ρήση “Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος”.

Ο Μιχάλης Παντούλας για τα αναδρομικά των βουλευτών

Ο κ. Μιχάλης Παντούλας, βουλευτής ΠαΣοΚ Ιωαννίνων, σχολιάζει στην εφημερίδα "Βήμα",την κίνηση των 121 συναδέλφων του που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, διεκδικώντας περί τα 117 εκατομμύρια ευρώ, ως αναδρομικά με νόμιμο τόκο. Διαφοροποιείται από πάσης φύσεως πρακτικές και μεθοδεύσεις, δηλώνοντας ότι έχει αρνηθεί ως πρώην εκπαιδευτικός - φιλόλογος να παίρνει τη σύνταξη που του αναλογεί με τη συμπλήρωση 30 χρόνων εργασίας στο Δημόσιο, χάνοντας ευλόγως και ένα διόλου αμελητέο ποσοστό του σχετικού εφάπαξ.«Δεν ισχυρίζομαι ότι έκανα καμιά μεγάλη θυσία, έτσι πίστευα ότι έπρεπε -για λόγους ηθικής τάξης - να πράξω έχοντας τη βουλευτική ιδιότητα, έτσι έπραξα», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. «Θα πάω και ένα βήμα παραπέρα: είναι ζήτημα αν έχω - μαζί με τη γυναίκα μου - στον τραπεζικό λογαριασμό 25.000 - 30.000 ευρώ («παίζει» κάθε μήνα το ποσό). Και είναι οι καταθέσεις μίας ζωής. Δεν έχω αυτοκίνητο, κινούμαι με αυτό της Βουλής, ενώ κάθε μήνα πληρώνω ένα δάνειο για σπίτι 104 τ.μ. - γονική παροχή. Όποιος ψάξει το πόθεν έσχες μου, θα δει ότι το μοναδικό μου περιουσιακό στοιχείο είναι μερικά χωράφια στο Δεμάτι Ιωαννίνων. Να βάλω λουκέτο στο γραφείο μου στην Αθήνα; Δεν μπορώ εξ αντικειμένου, αφού κάθε χωριό στα Γιάννενα έχει και μία αδελφότητα στην πρωτεύουσα, οφείλω να διατηρώ επαφή με τον κόσμο της Ηπείρου. Ευτυχώς, όμως, για όλους μας, στις μικρές κοινωνίες γνωριζόμαστε μεταξύ μας, εδώ δεν μπορείς να κρυφτείς».

Αυλαία αυτή την εβδομάδα του ΔΗΠΕΘΙ για το 2011 - Την Πέμπτη η τελευταία παράσταση για το κοινό

Το έργο του Γιάννη Καλατζόπουλου «Σολομώντεια Λύση» παρουσιάζει από τις αρχές Νοεμβρίου η Νεανική - Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Η τρέχουσα εβδομάδα είναι η τελευταία για τις παραστάσεις του Δημοτικού Θεάτρου το 2011. Σε πρωινές ώρες, μέχρι και την Παρασκευή, θα δοθούν οι τελευταίες παραστάσεις για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Ήπειρο και τη Λευκάδα ξεπερνώντας τους 11.000 μαθητές οι οποίοι θα παρακολουθήσουν αυτή την παράσταση.Εκτός από τις πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία θα δοθεί και μια τελευταία παράσταση για το την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, ώρα 8.30’ το βράδυ, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου. Η τιμή των εισιτηρίων για την παράσταση αυτή είναι 5 € για τους μαθητές και 10€ για όλους τους άλλους. Εισιτήρια προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο και τα γραφεία του ΔΗΠΕΘΙ, Παπάζογλου και Αραβαντινού γωνία, Αρχοντικό Πυρσινέλλα (καθημερινές, πρωινές ώρες).Συντελεστές της παράστασης είναι: Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος, Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Μουσική: Δημήτρης Λέκκας, Φωτισμοί: Παντελής Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Νέτης. Τους είκοσι (20) ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Βασιλική Αλεξοπούλου, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Στάθης Κόκκορης, Μιχάλης Μπίζιος, Άρης Τσαμπαλίκας, Αθηνά Τσικνιά. Σύνθεση αφίσας: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Κατασκευή – ζωγραφική σκηνικού: Θανάσης Τζάτσος, Κατασκευή κοστουμιών: Αναστασία Καμπέρη, Φροντιστήριο: Ανδρέας Πανταζής, Μουσική διδασκαλία: Μαριέτα Θεοτικού, Οργάνωση παραστάσεων: Γιώργος Καταγής.Η «Σολομώντεια Λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου, είναι ένα έργο για παιδιά, νέους και ευαίσθητους μεγάλους, βασισμένο στο κινέζικο έργο του 13ου μ. Χ. αιώνα «Ο κύκλος με την Κιμωλία», απ’ όπου εμπνεύστηκε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του. Πρόκειται για μια αλληγορία με θέμα την αγάπη, στηριγμένη στον πανάρχαιο μύθο, που μας είναι γνωστός και από την Παλαιά Διαθήκη. Το έργο είναι γραμμένο με τη μορφή λαϊκού μιούζικαλ. Με την εξαιρετική μουσική και τραγούδια του Δημήτρη Λέκκα, με χορό και με την συμμετοχή των παιδιών, καλλιεργούνται με ευχάριστο τρόπο αξίες όπως η αυταπάρνηση, η αλληλοβοήθεια, η αγάπη και η συλλογικότητα. Αξίες που πιστεύουμε πως είναι τα μόνα αντίδοτα σε έναν κόσμο βίας, ατομισμού, και λατρείας του κέρδους.

Κομμένος ο Μπέζας από το γαλάζιο ψηφοδέλτιο

Η απόφαση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να θέσει εκτός ψηφοδελτίων όσους βουλευτές είχαν αξιώσει σε περίοδο κρίσης αναδρομικές αποζημιώσεις, στέλνει οριστικά στα αζήτητα και τον πρώην Υφυπουργό Αντώνη Μπέζα. Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις Αντωνάκη.Τι να κάνουμε ας πρόσεχες...

Εκτός ψηφοδελτίων ΝΔ όσοι βουλευτές της διεκδικούν αναδρομικά

Την απόφαση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να μην συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος νυν ή πρώην βουλευτές, που διεκδικούν αναδρομικά, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης. «Κανένας δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές εάν δεν προχωρήσει προηγουμένως στις νομικές εκείνες διαδικασίες με τις οποίες θα παραιτείται επίσημα και οριστικά από τη διεκδίκηση αναδρομικών» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ.Υπενθυμίζει ακόμη ότι «η ΝΔ, από την πρώτη στιγμή, πήρε ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις αναδρομικών, είτε από νυν είτε από πρώην βουλευτές. Ό,τι λέμε το εννοούμε στο ακέραιο. Και το διασφαλίζουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Την Άρτα επισκέφτηκε ο Γιάννης Δημαράς

Την Άρτα επισκέφτηκε το πρωί ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών κ. Γιάννης Δημαράς, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στην Ήπειρο και τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσης.Ο κ. Δημαράς συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της πόλης, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα τοπικά προβλήματα και στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών στην εισαγωγή του υπογράμμισε: παρότι πλησιάζουν οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και οφείλουμε να ανταλλάσουμε ευχές, αυτό που αντικρίζω καθημερινά, τόσο στην Αθήνα όσο και στις περιοχές της πατρίδας μας που επισκέπτομαι, στα πρόσωπα των συμπατριωτών μας είναι η μελαγχολία, η αγωνία, η ανέχεια. Αυτό είναι οδυνηρό.Αναφερόμενος στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση ο κ. Δημαράς επεσήμανε ότι ζούμε μέρες πολιτικής δυστοκίας με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση να αποφεύγουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δίχως να αναλογίζονται πόσο κινδυνεύει το δημοκρατικό πολίτευμα και συνέχισε: «φοβάμαι ότι ζούμε με ανακυκλωμένα πολιτικά πρόσωπα που επιθυμούν να επανέλθουν στο προσκήνιο. Υπάρχουν πολιτικοί και πολιτικές που μοιάζουν με πολιτικά απόβλητα. Δυστυχώς, λείπει η έμπνευση».Απαιτούμε, συνέχισε ο κ. Γιάννης Δημαράς, την αναζήτηση ευθυνών, εκ μέρους σύσσωμου του πολιτικού συστήματος, για να αποδοθεί η αλήθεια στο λαό. Προτείνουμε τη σύσταση επιτροπής εξειδικευμένων οικονομολόγων για την ενδελεχή έρευνα του χρέους.Ως Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών, τόνισε ο κ. Δημαράς, δεσμευόμαστε για τη στήριξη του δημοκρατικού πολιτεύματος, για τη στήριξη όποιας κυβέρνησης με συγκεκριμένες δεσμεύσεις λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό. Ζητάμε την ψήφο των συμπολιτών μας για να στηρίξουμε κι εμείς με τις δυνάμεις μας την προσπάθεια ανάκαμψης της πατρίδας μας.Απαντώντας σε ερώτηση για προεκλογικές και μετεκλογικές συνεργασίες, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, τόνισε: περνάμε στον πολιτικό αστερισμό των συνεργασιών επί προγραμματικών συμφωνιών και δεσμεύσεων, που θα σηματοδοτήσει την πρόοδο και την πολιτική βελτίωση της Δημοκρατίας.Σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοκοπικές μετρήσεις είπε: «με τον τρόπο που διατυπώνονται οι ερωτήσεις στην ουσία εκμαιεύουν τις απαντήσεις των συμμετεχόντων» και συνεχίζοντας αναφορικά με τα ποσοστά αποδοχής του Λουκά Παπαδήμου, χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό ως πρόσωπο δίχως δημοκρατική νομιμότητα, δίχως λαϊκή νομιμοποίηση.Σε ερώτημα που του τέθηκε σχετικά με το άρθρο-παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου αιχμηρά επικριτικός είπε: «στο εξής να μην μιλήσει αν δεν έχει εντολή από το λαό».

Ιστορικές μετακινήσεις

Του Νίκου Κοτζιά
Η Ευρώπη που πολλοί περίμεναν να είναι ο ισχυρός πόλος του 21ου αιώνα αποδεικνύεται ο αδύναμος κρίκος των μεγάλων κέντρων του παγκόσμιου συστήματος. Το παγκόσμιο γίγνεσθαι μετακομίζει όλο και περισσότερο από την «λίμνη» του Ατλαντικού σε εκείνη του Ειρηνικού. Οι ίδιες οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ρίξουν το βάρος της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών δραστηριοτήτων τους στην Νοτιοανατολική Ασία. Στο πρόσφατο ταξίδι του Ομπάμα στην περιοχή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την μετακίνηση των ενδιαφερόντων τους από τη Μέση Ανατολή (υπονοείται και την Ευρώπη) στη ΝΑ Ασία. Για πρώτη φορά, μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος αναμίχθηκε στις κόντρες για σειρά συμπλεγμάτων νησιών και νησίδων στην Κινέζικη Θάλασσα. Κόντρες που υπάρχουν ανάμεσα στην Κίνα από τη μια, και το Βιετνάμ, την Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταιβάν και την Ιαπωνία από την άλλη.Η απόφαση των ΗΠΑ για επαναπροσδιορισμό του κέντρου ενδιαφέροντος τους στον σημερινό κόσμο έχει ιστορική σημασία. Συνδέεται με το γεγονός, ότι μία από τις κύριες αιτίες της κρίσης του 2008, είναι οι μεγάλες ροές κεφαλαίου, τεχνολογίας, ανθρώπων από τη Δύση στην Ανατολή. Αποκαλύπτει δε, ταυτόχρονα, την έλλειψη από τους Ευρωπαίους μιας συνεκτικής πολιτικής στρατηγικής γραμμής αντιμετώπισης και αξιοποίησης αυτής της ανόδου. Με άλλα λόγια, η σχετική κάμψη των ΗΠΑ που παραμένει η υπερδύναμη της εποχής μας, δεν συνοδεύτηκε με μια ιστορικών διαστάσεων ανάκαμψη της Ευρώπης, αλλά αντίθετα, υποχώρηση της ισχύος της τελευταίας. Αντί, δηλαδή, το πρώτο μισό του 21ου αιώνα να είναι Ευρωπαϊκός, όπως με αυταπάτες προανήγγειλε στα τέλη του 20ου αιώνα ο ευρωπαϊκός νεοφιλελευθερισμός, στον 21ο αιώνα τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι ΗΠΑ και η Κίνα, αργότερα, μετά το 2050 η Ινδία, ίσως και κράτη όπως είναι η Βραζιλία και η Ινδονησία (υπό όρους, ακόμα, η Ρωσία, η Ν.Αφρική, η Νιγηρία).Αυτή την περίοδο το κέντρο που δείχνει να έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η ΕΕ. Αιτία δεν είναι μόνο η παρατεταμένη οικονομική κρίση, αλλά, επίσης, η συνεχής συσσώρευση άλυτων προβλημάτων εξαιτίας της ανικανότητας της πολιτικής να τα αντιμετωπίσει με τόλμη και αποφασιστικότητα. Αιτία της κρίσης είναι, επίσης, η υπάρχουσα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Οφείλεται, ακόμα, στην πολιτική που ακολουθεί η σημερινή γερμανική ηγεσία. Μια πολιτική που επιδιώκει να οδηγήσει την Ευρώπη και κράτη όπως είναι η Ελλάδα μέχρι το χείλος του γκρεμού προκειμένου το Βερολίνο να αποσπάσει όσο το δυνατό περισσότερα οφέλη για το ίδιο, συχνά σε βάρος της μελλοντικής προοπτικής της ΕΕ, αλλά και της ίδιας της τύχης που επιφυλάσσει ο 21ος αιώνας σε μια από παγκόσμια σκοπιά μεσαία δύναμη, όπως είναι η Γερμανία. Τέλος, όπως εξηγώ στο νέο μου βιβλίο [«Πολιτική Σωτηρίας» (εκδόσεις Λιβάνη)], η κύρια αιτία της κρίσης είναι το ότι η Πολιτική, ο θεμελιακός μοχλός εξόδου από αυτήν, βρίσκεται εγκλωβισμένη σε Ελλάδα και ΕΕ στις γνωστές λανθασμένες νεοφιλελεύθερες επιλογές.Από την σκοπιά όλων των πιο πάνω, η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει μια προοδευτική πολιτική διακυβέρνησης που να είναι σε θέση να συμβάλλει στην αλλαγή πορείας της ΕΕ, στην αναγέννηση της ίδιας της χώρας. Ιδιαίτερα να αναπτύξει μια στρατηγική που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και ευκαιρίες των νέων συνθηκών παγκοσμίως, ιδιαίτερα στη ΝΑ Ασία.

Διπλή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου


Αύριο Τρίτη, στις οκτώ το βράδυ συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την έγκριση του προϋπολογισμού.Στις δέκα το βράδυ, θα ακολουθήσει δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με 54 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

7,8 εκατομμύρια για νέο τροφοδοτικό σύστημα ύδρευσης του λεκανοπεδίου

Ένα σημαντικό έργο για την οριστική αντιμετώπιση προβλημάτων υδροδότησης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων μπαίνει πλέον στη φάση της υλοποίησης.Πρόκειται για την κατασκευή νέου τροφοδοτικού συστήματος ύδρευσης λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, από τη θέση Τούμπα μέχρι τη θέση Βουνοπλαγιά, με προϋπολογισμό 7,8 εκατομμύρια, το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον- Αειφόρος Ανάπτυξη».Το έργο αφορά στην κατασκευή εξωτερικού υδραγωγείου για την αξιοποίηση πρόσθετων πηγών υδροδότησης των οικισμών του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.Συγκεκριμένα θα ολοκληρωθούν τρείς γεωτρήσεις της ΕΤΒΑ που παραχωρούνται για χρήση στον ΣΥΔΚΛΙ από την ΕΤΒΑ, θα κατασκευασθούν νέο αντλιοστάσιο με νέα δεξαμενή υδροδότησης στην θέση Τούμπα, νέο εξωτερικό υδραγωγείο από την Τούμπα μέχρι την υφιστάμενη δεξαμενή στην Βουνοπλαγιά και θα επεκταθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης του ΣΥΔΚΛΙ που ήδη κατασκευάζεται στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.Από την δεξαμενή στη Βουνοπλαγιά αρχίζει το δίκτυο χαμηλής πίεσης που υδροδοτεί τους οικισμούς του νότιου τομέα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων: Βουνοπλαγιά, τμήμα Ζωοδόχου, τμήμα Σταυρακίου, Ανατολή, τμήμα Νεοχωρόπουλου, Πεδινή, Κατσικάς, Μπάφρα, Νεοκαισάρεια, Μπιζάνι – Κολωνιάτι, Κουτσελιό – Γορίτσα, Σερβιανά, Αυγό και Μολυβαδιά.Συνολικά από το νέο σύστημα υδροδότησης θα εξυπηρετείται πληθυσμός της τάξης των 50.000.

Το έργο περιλαμβάνει:
- Ολοκλήρωση 3 υδρογεωτρήσεων. Οι γεωτρήσεις παραχωρούνται για χρήση στον ΣΥΔΚΛΙ από την ΕΤΒΑ.
- Κατασκευή νέου αντλιοστασίου στη θέση Τούμπα με αντλητικό συγκρότημα.
- Κατασκευή δικτύου συνολικού μήκους 2.640 χλμ. για την σύνδεση των γεωτρήσεων με την νέα δεξαμενή Τούμπας και το νέο αντλιοστάσιο.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΔΚΛΙ Θανάσης Μανταλόβας ενημέρωσε τους δημάρχους Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο και Ζίτσας Δημήτρη Ρογκότη για τη δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Σύνδεσμος με στόχο να καλύψει το σύνολο των αναγκών του λεκανοπεδίου και να επιλύσει προβλήματα υδροδότησης.«Το δίκτυο του ΣΥΔΚΛΙ είναι τεράστιο, περίπου 250 χιλιόμετρα και καλύπτει όλο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Δυστυχώς μετά την πάροδο σχεδόν τεσσάρων Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης χαρακτηρίζεται από την ανεπάρκεια των υποδομών του, αλλά και τον εσωτερικό ανορθολογισμό του. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, εκπονήσαμε ως προς την επιχειρησιακή αναβάθμιση του Συνδέσμου ένα πλάνο βραχυπρόθεσμων αλλά και μεσομακροπρόθεσμων σχεδίων. Στο σχέδιο αυτό εντάσσεται η χρηματοδότηση του νέου μεγάλου έργου μετά την ολοκλήρωση του οποίου θα πετύχουμε την πλήρη κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του λεκανοπεδίου», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θανάσης Μανταλόβας.Ο κ. Μανταλόβας επεσήμανε ιδιαίτερα ότι με την έγκριση του συγκεκριμένου έργου έρχονται στα Γιάννενα οκτώ εκατομμύρια πέραν των δεσμευμένων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου. «Τα κονδύλια αυτά θα συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή του έργου», σημείωσε ο κ. Μανταλόβας και ευχαρίστησε όλους όσους δούλεψαν με μεθοδικότητα τους τελευταίους μήνες ώστε να καταστεί εφικτή η ωρίμανση του έργου και η έγκριση του από το ΕΠΠΕΡΑΑ.Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης. «Με την ολοκλήρωση του έργου θα λυθούν οριστικά τα προβλήματα υδροδότησης. Η συνεργασία του Δήμου μας, με το Δήμο Ιωαννιτών και τον ΣΥΔΚΛΙ είναι άριστη και αποδίδει αποτελέσματα. Με την παρέμβαση αυτή και με τα έργα ύδρευσης που δρομολογεί ο Δήμος μας, συνολικού προυπολογισμού πέντε εκατομμυρίων ευρώ θα λύσουμε οριστικά τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα», ανέφερε ο κ. Ρογκότης.«Έχουμε έναν πλήρη σχεδιασμό, έχουμε στρατηγικούς στόχους και συγκεκριμένη τακτική για να τους πετύχουμε. Οργανωμένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα δίνουμε οριστική λύση στα προβλήματα ύδρευσης του λεκανοπεδίου. Είναι σημαντικό ότι, όχι μόνο λύνουμε προβλήματα, αλλά φέρνουμε και χρήματα στην περιοχή, τα οποία θα τονώσουν την αγορά σε μία δύσκολη περίοδο», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Συμπαράσταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ στους εργαζόμενους του Δήμου Αρταίων

Την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή της στους εργαζόμενους του Δήμου Αρταίων, στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχετικά με την καταβολή των αποδοχών τους, εκφράζει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ..Α, .η οποία απαιτεί άμεσα την καταβολή των αποδοχών στους εργαζόμενους. Σε επιστολή της Ομοσπονδίας προς το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αρταίων αναφέρονται τα εξής: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.ΟΕ-ΟΤ.Α καταγγέλλει κάθε υπεύθυνο-ανεύθυνο που με τις ενέργειες του ή με τις παραλήψεις του οδηγεί σε αδιέξοδο τους εργαζόμενους του Δήμου Αρταίων αφήνοντάς τους απλήρωτους. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που αλύπητα θίγονται από τα αλλεπάλληλα μέτρα της Συγκυβέρνησης-Τρόικας, δεν μπορούν να ανεχθούν από αβλεψία, ανευθυνότητα και επιπολαιότητα να μην λαμβάνουν ούτε καν τις αποδοχές που πλέον δικαιούνται. Δεν είναι υποχρεωμένοι και ούτε θα ακολουθήσουν «το μπαλάκι των ευθυνών» !!! Απαιτούν άμεσα την καταβολή των αποδοχών τους. Καλούμε τη Διοίκηση του Δήμου Αρταίων να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να καταβληθούν στους εργαζόμενους οι αποδοχές τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση και αν οι εργαζόμενοι του Δήμου Αρταίων προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, θα έχουν την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.».

Διευθυντής Λυκείου στα Γιάννενα κατηγορεί τους μαθητές του Νυχτερινού Λυκείου ως ναρκομανείς!!!

Τον δικό του "νόμο" προσπαθεί να επιβάλει στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας ο διευθυντής του 4ου Λυκείου Ιωαννίνων κ. Χριστόφορος Μπέλλος και προκειμένου να διώξει το συστεγαζόμενο Εσπερινό Λύκειο δεν διστάζει ενυπόγραφα να κατηγορεί ως ναρκομανείς και κλέφτες τους μαθητές του Νυχτερινού Λυκείου. Αυτό παρουσιάζεται σήμερα με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσα από το έγγραφο-"ντοκουμέντο" που εξασφάλισε το EpirusGate από τα συρτάρια του μεγάρου της οδού Ανεξαρτησίας. Το έγγραφο με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου 2011 στάλθηκε από τον διευθυντή του 4ου Λυκείου, προς την περιφερειακή διευθύντρια κ. Φιλιώ Νόκα και τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Γιώργο Τσατσαρώνη και έχει ως τίτλο: Προβλήματα από τη συστέγαση με το Εσπερινό ΓΕΛ Ιωαννίνων". Προβαίνει σε μια δριμεία επίθεση λάσπης κατά των μαθητών του συστεγαζόμενου Λυκείου. Ξεχνά όμως ο κ. Μπέλλος, ότι το δικό του σχολείο έκανε τρεις εβδομάδες κατάληψη, εμποδίζοντας τους μαθητές του Εσπερινού να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, αφού οι ίδιοι δεν έκαναν κατάληψη. Ξεχνά ότι στην κατάληψη του δικού του σχολείου συνέβησαν τα όσα έκαναν το γύρο της Ελλάδας στα πρωϊνάδικα των αθηναϊκών καναλιών και ότι ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 4ου Λυκείου έβγαινε στα τηλεοπτικά παράθυρα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα Εμείς πάντως που βρεθήκαμε την περασμένη Τρίτη στην Ακαδημία, καμαρώσαμε τους μαθητές και τους καθηγητές του Εσπερινού Λυκείου Ιωαννίνων που οργάνωσαν το bazzar για την ενίσχυση της Unicef. Και αισθανθήκαμε ντροπή για τον διευθυντή του 4ου Λυκείου Ιωαννίνων που συκοφάντησε μεροκαματιάρηδες μαθητές που το πρωί εργάζονται για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και το βράδυ διαβάζουν καταφέρνοντας σε πολλές περιπτώσεις να πετύχουν σε ανώτερες και ανώτατες σχολές. Κυρία Νόκα και κύριε Τσατσαρώνη:Αληθεύει ότι ο συγκεκριμένος διευθυντής τυγχάνει της ασυλίας σας; Από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα σε τι ενέργειες προβήκατε απέναντι στην αντιεκπαιδευτική και αντιπαιδαγωγική του ενέργεια; θα τον καλέσετε σε απολογία; Εκτός κι αν ο κ. Μπέλλος έχει δίκιο οπότε οι γονείς θα πρέπει να βγούνε στα κάγκελα για να προστατεύσουν τα παιδιά τους!!! Αλλά σε εκείνη την περίπτωση οι καταγγελίες του -εάν ευσταθούν- θα έπρεπε να έχουν ήδη προωθηθεί τον Εισαγγελέα. Τι από τα δύο συμβαίνει; Και πως αλήθεια θα νοιώθατε αν οι συγκεκριμένες κατηγορίες άγγιζαν τα δικά σας παιδιά. Με το χέρι στην καρδιά, κοιταχτείτε στον καθρέφτη και απαντήστε μας πως θα ενεργούσατε αν κάποιος έλεγε αυτά για τα δικά σας παιδιά. Αν δεν μπορείτε παραιτηθείτε...

Έκλεισε ο Μπουρνάζος στα Γιάννενα-Τώρα "σηκώνουν" το μαγαζί

Το κατάστημα υποδημάτων "Bournazos" στην οδό Γρηγορίου Σακκά κατέβασε οριστικά ρολά.Μέσα στην κορύφωση της αγοραστικής κίνησης λόγω Χριστουγέννων η γνωστή αλυσίδα πέφτει θύμα της κρίσης και αυτή τη στιγμή στο μαγαζί (που είναι κλειστό για το κοινό) βρίσκεται συνεργείο που μαζεύει τα πάντα. Κρίμα για το προσωπικό που παραμονές Χριστουγέννων θα πρέπει να βγει στην ανεργία. Μήπως τελικά θέλουμε re-start στην τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα;

Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στα Γιάννενα

Στα Ιωάννινα περιόδευσε την Παρασκευή η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, κα Αλέκα Παπαρήγα. Η κα Παπαρήγα επισκέφθηκε τον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ», μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων στην γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» και σε άλλους εργασιακούς χώρους, ενώ για το απόγευμα πραγματοποίησε ομιλία σε συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στη Λιμνοπούλα.Η κα Παπαρήγα, μίλησε για «τσουνάμι νέων μέτρων» και επεσήμανε πως «Η τελευταία Σύνοδος της ΕΕ καθόρισε να υπάρχει επίσημο χάσμα ανάμεσα στις χώρες και καθόρισε επίσης με ποιες προϋποθέσεις θα εξοβελίζεται μια χώρα από την Ευρωζώνη ή και από την ίδια την ΕΕ» και άρα «τώρα πια το ταμπού που είχε ένα μέρος του λαού απέναντι στη δική μας θέση για αποδέσμευση από την ΕΕ, δεν έχει νόημα να υπάρχει».

Κατάληψη στο Άσυλο Ανιάτων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λούτσας και Φορείς της περιοχής, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των εγκαταστάσεων του Ασύλου Ανιάτων.Παρουσία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου άνοιξαν τους χώρους και προχώρησαν στον καθαρισμό τους, διαπιστώνοντας ότι εκεί έχουν βρει καταφύγιο άστεγοι ή λαθρομετανάστες.Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θανάσης Μέμος μετέφερε το καθολικό αίτημα για παραχώρηση των εγκαταστάσεων στο Δήμο προκειμένου να στεγαστούν το ΚΑΠΗ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, να γίνει παιδικός σταθμός και παιδική χαρά, σε μία άκρως πυκνοδομημένη περιοχή.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος τόνισε ότι από τις αρχές του έτους το αίτημα για παραχώρηση τέθηκε με ένταση στο Υπουργείο Υγείας και επεσήμανε ότι ο χώρος αυτός πρέπει άμεσα να παραχωρηθεί στο Δήμο και να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του.

Τρικυμίες χωρίς λόγο στα νερά της Παμβώτιδας

Ακατανόητη και επιπόλαιη είναι η απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου να προχωρήσει σε νέες αδειοδοτήσεις ρίχνοντας τρία νέα καραβάκια στην Παμβώτιδα. Η πρωτοβουλία φέρει τη σφραγίδα του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Καραμπίνα και είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει σειρά αντιδράσεων από τους λεμβούχους που βλέπουν καθαρά φωτογραφική διαδικασία για χάρη συγκεκριμένου προσώπου. Θυμίζουμε ότι και παλιότερα είχαν ασκηθεί από συγκεκριμένο ιδιώτη πιέσεις προς την τότε Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να δώσει νέες άδειες αλλά ορθώς ο τότε νομάρχης και νυν περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ουδέποτε έδωσε το πράσινο φως. Κάτι τέτοιο γίνεται όμως τώρα, με δεδομένη την άρνηση του Φορέα διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, της συντριπτικής πλειοψηφίας των νησιωτών αλλά και του αντιπεριφερειάρχη Παντελή Κολόκα ο οποίος κατάγεται από την Αμφιθέα και γνωρίζει από πρώτο χέρι το ζήτημα. Γι' αυτό άλλωστε φρόντισε και παραιτήθηκε και από την αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή. Η εμμονή του Γιάννη Καραμπίνα οδηγεί μαθηματικά σε τρικυμίες και αντιπαράθεση με τους Νησιώτες για χάρη του ενός! Αξίζει τον κόπο; Νομίζουμε πως όχι. Καλά ξεμπερδέματα..

Συνεδριάζει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο


Η δεύτερη φάση που επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας είναι το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, στις τέσσερις το απόγευμα, με 6 θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Πυρκαγιά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Αναστάτωση προκλήθηκε, περίπου μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα, από πυρκαγιά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.Η φωτιά ξέσπασε σε ιατρείο του Νοσοκομείο, 50 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, από άγνωστη αιτία. Η πυρκαγιά, που προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές, κατεσβέστη από πυροσβέστες. Δεν κινδύνευσε κανείς.Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες των πυροσβεστών για να διευκρινιστούν τα αίτια που την προκάλεσαν.

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σήμερα Δευτέρα, στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά κυρίως της δυτικής και βόρειας χώρας.
-Την Τρίτη οι έντονες βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στη Δυτική Ελλάδα, το Ανατολικό Αιγαίο και πιθανώς στα Δωδεκάνησα.
-Την Τετάρτη, μετά από μια πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα Δυτικά αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού, για την οποία η ΕΜΥ θα ενημερώνει με νεώτερα τακτικά ή έκτακτα δελτία καιρού.Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
* Εξαιτίας των κινδύνων από πτώση κεραυνών κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να αποφεύγουν τη μετακίνηση και την παραμονή τους στην ύπαιθρο.
* Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

Εντατικές προπονήσεις για όλους τους αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων

Σχεδόν ποτέ δεν σταματούν στο Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων οι προπονήσεις και η προετοιμασία γενικά των αθλητών του όλων των κατηγοριών. Η Κωπηλασία εξάλλου είναι ένα άθλημα απαιτητικό που προϋποθέτει επιμονή, υπομονή, σωστή τεχνική και φυσικά πολύ καλή φυσική κατάσταση. Ο Ν.Ο.Ι. διαθέτει σήμερα μία πολύ έμπειρη ομάδα τεχνικών, επικεφαλής των οποίων είναι ο κ. Θύμιος Βλάχος, βετεράνος πρωταθλητής της Κωπηλασίας και με πλούσια προϋπηρεσία ως ομοσπονδιακός προπονητής στην Ελληνική Εθνική Ομάδα.Παράλληλα, ο Ναυτικός Όμιλος έχει στην διάθεσή του ένα ιδιόκτητο τριώροφο κλειστό γυμναστήριο, άρτια εξοπλισμένο, όπου οι αθλητές όλων των τμημάτων του, από τους αρχάριους ως τους ενήλικες, προπονούνται σε καθημερινή βάση και όταν φυσικά ο καιρός δεν επιτρέπει την έξοδο με βάρκες στην Παμβώτιδα. Πάντως, οι αρχάριοι αθλητές της Κωπηλασίας, πριν δοκιμάσουν στην πράξη το άθλημα που επέλεξαν, μπαίνοντας δηλαδή στην λίμνη, περνούν υποχρεωτικά από το κλειστό Κωπηλατήριο (φωτό) που διαθέτει το ΕΑΝΚΙ. Εκεί διδάσκονται λεπτομερώς απ’ τους προπονητές τους την τεχνική που απαιτείται, προκειμένου να εξοικειωθούν με την Κωπηλασία και τις απαιτήσεις της.

Ψήφισμα συμπαράστασης Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αρταίω

Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αρταίων εκφράζει την συμπαράσταση του και την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην Χαλυβουργία Ασπροπύργου, στους απλήρωτους εργαζόμενους της ελευθεροτυπίας, στους εργαζόμενους του τηλεοπτικού σταθμού ΑΕΙΤΕΙ, στους εργαζόμενους στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης και στα Δημοτικά Ραδιόφωνα. Ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι είναι ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας,, στην τροποποίηση των συλλογικών συμβάσεων και στις απολύσεις μεγάλου αριθμού εργαζομένων. Ο αγώνας τους Πρέπει να γίνει και δικός μας αγώνας, εκδηλώνοντας με κάθε τρόπο την συμπαράσταση μας στα δίκαια αιτήματά τους για δουλειά και αξιοπρέπεια. Η οργανωμένη επίθεση σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους είναι επίθεση σε όλους μας, εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να υποταχθούμε και να σκύψουμε το κεφάλι. Να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση τους για την οποία δεν φέρουμε καμία ευθύνη.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Επιχείρηση διάσωσης του πληρώματος του ρώσικου πλοίου

Επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε στον Παντοκράτορα στο φορτηγό ρωσικό πλοίο «VUOKSA», απ’ όπου παρελήφθησαν από ελικόπτερο Super Puma, τα δέκα μέλη πληρώματος και ο εκπρόσωπος της εταιρείας που είχε αναλάβει την επιθαλάσσια αρωγή.Η επιχείρηση διάσωσης αποφασίστηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και της θέσης του πλοίου.Το πλοίο είχε προσαράξει την Τρίτη αλλά λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων χτες, υπήρχε περίπτωση ατυχήματος, οπότε επελέγη το να φύγει το πλήρωμα από το αποκλεισμένο πλοίο.Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, ο Πλοίαρχος του πλοίου παρέμεινε σε αυτό και το ελικόπτερο Super Puma μετέφερε τους έντεκα επιβαίνοντες του «VUOKSA» στην Πρέβεζα, οι οποίοι διακομίσθηκαν στο τοπικό Γενικό Νοσοκομείο. Στη συνέχεια οι δέκα αλλοδαποί ναυτικοί μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής, ενώ ο εκπρόσωπος της εταιρείας διεκομίσθη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για περαιτέρω εξετάσεις. Κοντά στο «VUOKSA» παραμένει ρυμουλκό επιφυλακής, ενώ δεν έχει προκληθεί ρύπανση.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Παράνομοι μετανάστες και στα ρεζερβουάρ φορτηγού!

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας ενημερώθηκε από μέλη πληρώματος του Ε/Γ–Ο/Γ «IONIAN QUEEN» σημαίας Κύπρου, ότι ακούγονται φωνές ανθρώπων μέσα από ένα φορτηγό όχημα (με επικαθήμενο), το οποίο βρισκόταν εντός του γκαράζ του πλοίου.Κατόπιν ελέγχου από λιμενικούς εντοπίσθηκαν τέσσερις (04) αλλοδαποί, επιμελώς κρυμμένοι, εντός των ρεζερβουάρ καυσίμων του εν λόγω φορτηγού, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα. Ο 55χρονος αλλοδαπός οδηγός καθώς και οι ανωτέρω αλλοδαποί, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, συνελήφθησαν.Νωρίτερα, στο ίδιο λιμάνι συνελήφθη 35χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, διότι μετέφερε δύο (02) αλλοδαπούς, που συνόδευαν τα τρία (03) ανήλικα τέκνα τους, οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, αλλά και 26χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, διότι μετέφερε μία (01) αλλοδαπή με τα δύο (02) ανήλικα τέκνα της, οι οποίοι επίσης κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

Συστήθηκε ο λογαριασμός πρώτων κοινωνικών βοηθειών του Δήμου Ιωαννιτών


Συστήθηκε ο λογαριασμός πρώτων κοινωνικών βοηθειών του Δήμου Ιωαννιτών, τον οποίο διαχειρίζεται η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας.Ο λογαριασμός έχει ενισχυθεί μέχρι τώρα με πιστώσεις που ενέκρινε το Υπουργείο Υγείας και ο Δήμος Ιωαννιτών.Η διαδικασία για την ενίσχυση συμπολιτών από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, προβλέπεται από τη νομοθεσία και είναι απολύτως ξεκάθαρη και διάφανη. Η ενίσχυση γίνεται με την καταβολή εφ΄ άπαξ ποσού και ύστερα από τον σχετικό έλεγχο της Υπηρεσίας και την κατάρτιση πλήρους φακέλου του δικαιούχου.Ο λογαριασμός άνοιξε στη MARFIN EGNATIA BANK και ο αριθμός του είναι: 0437696421.Για την ενίσχυσή του μπορούν να συμβάλλουν όλοι οι συμπολίτες μας.Στις σημερινές ιδιαίτερα δύσκολα συνθήκες, κάθε βοήθεια, ακόμη και η πιο μικρή, μπορεί να είναι πολύτιμη για εκείνους που στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη προς το ζην.

«Παζάρι» Αλληλεγγύης στην ΟΑΣΗ


Κάποιοι "Πολίτες για την ΟΑΣΗ" αλλά και από την "ΠΛΑΤΕΙΑ" αποφασίσαμε να διοργανώσουμε, όπως άλλωστε έγινε και γίνεται σε κάμποσες άλλες πόλεις, ένα χαριστικό "παζάρι" τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς.Για τον σκοπό αυτό θα {ξανα}συναντηθούμε στο "ΕΝΑΣΤΡΟΝ", στην αρχή της λεωφ. Δωδώνης, την Πέμπτη 22/12 στις 9μμ.Στην εκδήλωση αυτή, που την ονομάσαμε ¨ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ".κάθε συμπολίτης και συμπολίτισσα θα μπορεί να προσφέρει ό,τι θέλει (κυρίως βιβλία, στολίδια, ρούχα πλυμμένα, CD, DVD, παπούτσια, αντικείμενα οικιακής χρήσης, εργαλεία κ.ά.) και να πάρει ελεύθερα ό,τι χρειάζεται, χωρίς το "πάρε" να έχει ως υποχρέωση το "δώσε"...Ελπίζουμε ότι οι Γιαννιώτες και οι Γιαννιώτισσες θα αγκαλιάσουν αυτήν την πρωτοβουλία και θα συμμετάσχουν στις προσφορές αλληλεγγύης, τόσο αναγκαίας στην εποχή μας.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΑΣΗ

Ανοίγει σήμερα το κατάστημα κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου Ιωαννιτών

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Δημοτικού Καταστήματος Αλληλεγγύης.Το Δημοτικό Κατάστημα, αποτελεί μία από τις δράσεις που υλοποιεί ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ιωαννιτών, με στόχο, μέσα από ένα κύμα εθελοντισμού που εκδηλώνεται, να ενισχύσει άπορους και αδύναμους.Το Κατάστημα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΚΕΠΑΒΙ, στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (κατάστημα 126).Ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης, ευχαριστεί όλους όσους συνέδραμαν την προσπάθεια του Δήμου τόσο με την προσφορά προϊόντων όσο και με την προσφορά εθελοντικής εργασίας. Σημείωσε δε ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία έρχεται να ενισχύσει όσους έχουν πραγματική ανάγκη, στη σημερινή δύσκολη εποχή, η οποία θα έχει διάρκεια και θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα.Το Δημοτικό Κατάστημα Αλληλεγγύης, το διάστημα των εορτών θα λειτουργεί καθημερινά τις πρωινές ώρες ενώ κάθε Τετάρτη θα είναι ανοιχτό και τις απογευματινές ώρες.Συμπολίτες που ενδιαφέρονται να προμηθεύονται προϊόντα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με την κάρτα προστασίας που εκδίδεται από τον ΟΚΠΑΠΑ. Μέχρι τώρα στον Οργανισμό έχουν υποβληθεί περισσότερες από 250 αιτήσεις.

ΑΡΤΑ: Εθελοντές αιμοδότες σε δράση-Μοίρασαν γλυκά και ενημέρωσαν τους πολίτες


Για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας ενημέρωναν τους περαστικούς, το Σάββατο το πρωί, μέλη του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Άρτας και της Ομάδας Νέων, στον Άγιο Δημήτριο, μοιράζοντας ταυτόχρονα και γλυκά, λόγω των ημερών. Σε ανακοίνωση του Συλλόγου που υπογράφουν ο πρόεδρος Κώστας Πανέτας και ο Γεν. Γραμματέας Τατσιόπουλος αναφέρεται σχετικά με τη δράση αυτή του Συλλόγου: "Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011 ο Σ.Ε.Α και η Ο.Ν.Α. Άρτας έδωσαν και πάλι το παρόν μοιράζοντας γλυκίσματα και ενημερώνοντας τους πολίτες της πόλης μας για την εθελοντική αιμοδοσία. Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η σημερινή εκδήλωση".

Τρία άτομα πίσω από τη μεγάλη κλοπή δεκάδων βυζαντινών εικόνων από τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι


Σε τρία άτομα έχει καταλήξει η Αστυνομία ως εγκεφάλους της μεγάλης κλοπής δεκάδων βυζαντινών εικόνων από τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου.Οι εικόνες, περισσότερες από 50, είχαν κλαπεί τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2009 και πουλήθηκαν σε συλλέκτες και γκαλερί.Τον Απρίλιο του 2011 αρχικά εντοπίστηκαν μερικές από αυτές τις εικόνες στο Αμστερνταμ και έτσι ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. Ακολούθησε ο εντοπισμός μεγάλου αριθμού κλεμμένων εικόνων και στην γκαλερί «Temple» του Λονδίνου λίγο προτού βγουν στο σφυρί. Οι εικόνες που εντοπίσθηκαν στο Αμστερνταμ επαναπατρίσθηκαν πριν από λίγες ημέρες και παρουσιάσθηκαν σε ειδική τελετή που έγινε στο Βυζαντινό Μουσείο από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο.Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες αστυνομικές πηγές, εις βάρος των τριών βασικών υπόπτων, δύο Ελλήνων και ενός Αγγλου, προέκυψαν ισχυρές αποδείξεις για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα που άρπαξε αμύθητης περιουσίας βυζαντινές εικόνες. Πρωταγωνιστικό ρόλο, σύμφωνα με την Αστυνομία, διαδραμάτισε 40χρονος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού και έχει επιχειρήσεις στην περιοχή των Τρικάλων και του Μετσόβου.Σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Temple, ο 40χρονος Ελληνας ήταν συστηματικός προμηθευτής του. Για τις κλεμμένες εικόνες από το Κουκούλι υποστήριξε στον ιδιοκτήτη της γκαλερί πως προερχόταν από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας του, που αναγκαζόταν να την εκποιήσει για οικονομικούς λόγους.Στενός συνεργάτης του και επίσης βασικός ύποπτος είναι ένας Ελληνας που διαμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη βρετανική πρωτεύουσα και ο οποίος βοήθησε στη μεταφορά των εικόνων. Η Αστυνομία επίσης εντόπισε έναν ακόμη Ελληνα που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Κουκούλι και διαδραμάτισε περιφερειακό ρόλο για τη μεγάλη κλοπή του 2009. Ολα τα στοιχεία έχουν δοθεί στον ανακριτή και αναμένεται η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης των τριών.Η αντίστροφη μέτρηση για τους αρχαιοκαπήλους ξεκίνησε από το παρατηρητικό μάτι ενός πρώην κατοίκου του χωριού και το ακόμη πιο παρατηρητικό μάτι ενός υποψήφιου συλλέκτη εικόνων.Αρχικά ένας συλλέκτης βυζαντινών εικόνων με καταγωγή από την περιοχή που ήξερε καλά τις εικόνες της εκκλησίας ειδοποίησε τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμανη πως μια εικόνα από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πωλούνταν στο Μοναστηράκι σε κατάστημα 73χρονου επιχειρηματία - συνελήφθη στις 5 Φεβρουαρίου διότι στην επιχείρηση του εντοπίστηκαν εκτός αυτής της εικόνας και πλήθος άλλων κλεμμένων από μοναστήρια και εκκλησίες.Η κίνηση της Περιφέρειας ήταν να αγοράσει τη συγκεκριμένη εικόνα και στη συνέχεια να ενημερώσει το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας για το εύρημα. Τότε αποφασίστηκε να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο και οι φωτογραφίες των κλεμμένων εικόνων και κειμηλίων σε περίπτωση που κάποιος συλλέκτης έπεφτε πάνω τους.Η τύχη χαμογέλασε στις διωκτικές Αρχές τρεις μήνες αργότερα. Συλλέκτης ο οποίος εξέταζε τις βυζαντινές εικόνες που θα έβγαζε σε δημοπρασία η γκαλερί Temple αναγνώρισε μερικές από τις κλεμμένες στον κατάλογο της προσεχούς δημοπρασίας. Την ίδια στιγμή οι αστυνομικοί της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας εντόπισαν στο Αμστερνταμ 6 από τις κλεμμένες εικόνες. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 16, ενώ έχει ζητηθεί η συνδρομή της Ιντερπόλ ειδικά για την αγορά της Ρωσίας όπου θεωρείται σίγουρο πως κατέληξαν πολλές από τις κλεμμένες βυζαντινές εικόνες. Η Ιντερπόλ σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές έχει εντοπίσει μέχρι τώρα εικόνες σε Λονδίνο, Αμστερνταμ, Ιταλία και Κωνσταντινούπολη. Συστηματικά, η έρευνα για τις συνεχείς λεηλασίες του εκκλησιαστικού θησαυρού των Ιωαννίνων άρχισε το 2008 και έχει να παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα. Την έρευνα μέχρι τότε είχε στα χέρια της η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων. Μάλιστα, λόγω της σωρείας των κλοπών, είχε συσταθεί ειδική ομάδα αστυνομικών η οποία έκανε και πολύ συχνές περιπολίες ειδικά στην περιοχή του Ζαγορίου. Το 2009 έγινε η μεγάλη κλοπή στο Κουκούλι και τον Φεβρουάριο 2010, η υπόθεση έφυγε από την Ασφάλεια Ιωαννίνων για να περάσει στα χέρια του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας.

Συγκροτήθηκε το νέο προεδρείο στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων


Ο Γιάννης Μήτσης με 18 ψήφους αναδείχθηκε Α’ Αντιπρόεδρος στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, μετά την εκλογική διαδικασία της Πέμπτης, από την οποία όμως απείχε η παράταξη του Δημήτρη Μπαράτσα και αυτή του Δημήτρη Τασιούλα. Δεύτερος Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε επίσης με 18 ψήφους ο Μάκης Χρυσοστόμου, Γενικός Γραμματέας ο Νίκος Αναγνώστου και Οικονομικός Επόπτης ο Βασίλης Βασιλείου.

Ολυμπιακός - ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

Ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει ως πρώτος στη βαθμολογία της Super League (με παιχνίδια περισσότερα) τις υποχρεώσεις του για το 2011. Το θαυμάσιο γκολ του Φουστέρ και το 9ο γκολ του Τζιμπούρ χάρισαν στους ερυθρόλευκους τη νίκη (2-0) απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα.
Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Μέγιερι, Τοροσίδης, Α. Παπαδόπουλος, Μαρκάνο, Χολέμπας, Μανιάτης, Μοδέστο (66' Ορμπάιθ), Φετφατζίδης (71' Γέστε), Μιραλάς, Φουστέρ, Τζιμπούρ (90' Πάντελιτς).
ΠΑΣ Γιάννινα (Άγγελος Αναστασιάδης): Φεγκρούς, Πάντος, Βάντερσον, Μπουζίντ, Κώτσιος, Τζημόπουλος (74' Ντε Βισέντι), Λίλα (45' Βίλα), Ανδράλας, Σκούφαλης (46' Μπεσέρα), Γεωργίου, Μπακαγιόκο.