Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

Μάχη για την επιβίωση δίνουν οι 450 Γιαννιώτες ιδιοκτήτες ταξί

Ουρές σχηματίζουν το τελευταίο διάστημα τα ταξί στις κεντρικές πιάτσες των Ιωαννίνων. Και οι οδηγοί τους περιμένουν συχνά επί ώρες για να μεταφέρουν πελάτες, αφού οι δουλειές έχουν πέσει κατακόρυφα! Κάτι που διαπιστώνει κανείς ακόμη και στις «καλές» περιστάσεις, όπως όταν είναι ανοιχτή η αγορά ή τα βράδια Παρασκευής και Σαββάτου.Η μεγάλη αυτή πτώση στην δουλειά συνεπάγεται αντίστοιχη δραματική πτώση και στα εισοδήματα των 450 περίπου ιδιοκτητών ταξί που δραστηριοποιούνται σήμερα στην πόλη μας. Γεγονός που έχει ήδη οδηγήσει μεγάλο αριθμό από αυτούς σε οριακό σημείο, καθώς αντιστρόφως ανάλογη με τα κέρδη που αποκομίζουν είναι η πορεία των οικονομικών υποχρεώσεων τις οποίες επωμίζονται οι ταξιτζήδες, όχι μόνο στα Γιάννινα αλλά και γενικότερα.

Χωρίς δώρο φέτος
Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες που οι ίδιοι βιώνουν και προκειμένου να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τους πελάτες τους, οι ταξιτζήδες δεν προτίθενται να βάλουν φέτος δώρο Χριστουγέννων στους μετρητές τους! «Δεν το δεχόμαστε, αν και θα μπορούσαμε να το διεκδικήσουμε. Ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε ασφυκτικό κλοιό και εμείς προσπαθούμε να προσελκύσουμε επιβάτες με το σημερινό πενιχρό τιμολόγιο, σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχουμε», επισήμανε με έμφαση μιλώντας χθες στον «Πρωινός Λόγος» ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Ψίνας.

Εισόδημα κάτω έως 70%
«Το εισόδημά μας έχει συρρικνωθεί δραματικά και είναι σήμερα μειωμένο σε ποσοστό 70% συγκριτικά με το παρελθόν», τόνισε ο κ. Ψίνας.Η είσπραξη ενός ντόπιου ταξί που είναι στους δρόμους της πόλης μας απ’ το πρωί ως το βράδυ κυμαίνεται για τους πιο πολλούς στα 30 με 40 ευρώ (!), όπως ανέφερε ενδεικτικά, προσθέτοντας πως υπάρχουν αυτοκινητιστές σήμερα στα Γιάννινα που χρωστούν μέχρι και 18 μήνες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ, αφού αδυνατούν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ποσά!Εξάλλου, μόνο το τελευταίο τετράμηνο οι ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5%, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ταξί και έπεται και συνέχεια. «Αυξήθηκαν τα πετρέλαια, τα τέλη κυκλοφορίας, όλα τα λειτουργικά έξοδα και μέσα σ’ όλα αυτά προσπαθούμε να επιβιώσουμε όπως μπορεί ο καθένας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Ελπίδα ο Βορίδης

Μία μικρή ελπίδα ανέτειλε πάντως για τους ταξιτζήδες μετά την απομάκρυνση του «σκληρού» Γιάννη Ραγκούση από το υπουργείο Μεταφορών και την αντικατάστασή του με τον πιο φιλικά διακείμενο Μάκη Βορίδη.«Δεν έγινε τώρα διαλλακτικός ο νέος Υπουργός. Ήταν έτσι και στο παρελθόν και αυτό είχε φανεί από τις θετικές τοποθετήσεις του για το θέμα των αδειών στα ταξί, στις επιτροπές της Βουλής στις οποίες συμμετείχε», ανέφερε ο κ. Ψίνας.Οι επαγγελματίες του κλάδου ελπίζουν ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίζει τα των ταξί θα έρθει προς διαβούλευση τις επόμενες ημέρες με καίριες αλλαγές, σε σχέση με εκείνο που προωθούσε ο Γ. Ραγκούσης, ειδικά όσον αφορά τους περιορισμούς για την έκδοση αδειών. «Αν θέλεις να κάνεις μεταρρυθμίσεις για το δημόσιο συμφέρον μπορείς να το πράξεις αυτό με τις υπάρχουσες άδειες ταξί, χωρίς δηλαδή να προσθέσεις κι άλλες στο βωμό της δήθεν ανεργίας, ωθώντας κι άλλον κόσμο να χρεωθεί για να πάρει ταξί και μετά να μην μπορεί να επιβιώσει», κατέληξε ο Πρόεδρος των Γιαννιωτών αυτοκινητιστών.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σημαντική υποψηφιότητα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Υποψήφιο για το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012» (European Museum Award - EMYA ) είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. To βραβείο αυτό, χορηγείται ετησίως από τον Οργανισμό European Museum Forum (EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης Πρόκειται για το μακροβιότερο και σημαντικότερο βραβείο στο χώρο των Ευρωπαϊκών Μουσείων. Στόχος του βραβείου είναι η προώθηση της καινοτόμου μουσειακής πρακτικής και προσφοράς ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών προς όλες τις κατηγορίες επισκεπτών.Το 2012 συμπληρώνονται 35 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του βραβείου. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και το περιβαλλόμενο με μοναδικό κύρος βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων επισκέφθηκαν, τον Σεπτέμβριο του 2011, τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, Shirley Collier (Διευθύντρια του Μουσείου Scarborough στην Αγγλία) και Michael Ryan (Επικεφαλής του ICOM στην Ιρλανδία) και εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την έκθεση, αλλά και τη θετική τους έκπληξη για την οργάνωση του Μουσείου.Ο διαγωνισμός και η απονομή του Βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο Penafiel της Πορτογαλίας από τις 16 έως τις 20 Μαΐου 2012. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων προκρίθηκε στα Μουσεία που θα παρουσιαστούν στη συνάντηση και θα συμμετέχει με αντιπροσωπεία. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει σε ειδική τελετή στις 19 Μαΐου 2012.Με το Πρώτο Βραβείο ΕΜΥΑ έχει τιμηθεί στο παρελθόν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Ναυπλίου (1981) και με το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης (2005).

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννενα!

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννενα, Άγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος θρηνεί τον θάνατο της μητέρας του, Οσίας.Η μητέρα του 58χρονου προπονητή απεβίωσε πλήρης ημερών σε ηλικία 93 ετών ενώ τα τελευταία 10 χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, γεγονός που είχε αναγκάσει τον Αγγελό Αναστασιάδη να απορρίψει αρκετές επαγγελματικές προτάσεις που του είχαν γίνει.

Ερώτηση βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. για την μη λειτουργία της αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Παρόν για άλλη μια φορά στα ζητήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δίνει ο ΛΑ.Ο.Σ. με τους βουλευτές του, κ.κ. Ανατολάκη Γεώργιο (Β΄Πειραιώς) και Πλεύρη Αθανάσιο (Α΄Αθηνών) να καταθέτουν την Παρασκευή που μας πέρασε, 9.12.2011, ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώπιον της Υπουργού Παιδείας Δ.Β.Μ.&Θ., αναφορικά με την (μη) λειτουργία του, κατά τ’ άλλα, ιδρυθέντος με το Π.Δ. 173/2009 Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας, μια λειτουργία που εναγωνίως αναμένουν και οι τοπικοί μικροεπιχειρηματίες εστίασης, για ευνόητους λόγους.

Από τον Απρίλιο έχει παραιτηθεί από από κάθε αξίωση αναδρομικών ο Αντώνης Φούσας!!!

Μετά τη γνωστοποίηση, αυτές τις ημέρες, των ονομάτων των πρώην και εν ενεργεία βουλευτών της χώρας, που ήγειραν κατά το έτος 2008 αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου, για την καταβολή σ΄ αυτούς αναδρομικών αποδοχών, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ιωαννίνων κ.Αντ.Φούσας προέβη στην παρακάτω δήλωση:«Πράγματι, το έτος 2008 ήγειραν πολλοί, εν ενεργεία και πρώην, βουλευτές αγωγές για την καταβολή σ΄ αυτούς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αναδρομικών αποδοχών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και το όνομά μου, διότι τότε, αφενός μεν δεν υπήρχε κρίση, αφετέρου δε, υπήρχε μία γενική αντίληψη, ότι οι βουλευτές θα έπρεπε και έχουν, σύμφωνα, πάντοτε με το Σύνταγμα, την ίδια αντιμετώπιση με τους Δικαστές, υπέρ των οποίων είχαν εκδοθεί τότε δικαστικές αποφάσεις και στους οποίους, κατεβλήθησαν από το Ελληνικό Δημόσιο τα επιδικασθέντα αναδρομικά.Όταν, όμως, στη χώρα μας εμφανίστηκε η κρίση και ιδίως μετά την υπογραφή του Μνημονίου με την Τρόϊκα κατά το έτος 2010 και τη δραματική μείωση των μισθών και συντάξεων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αισθάνθηκα την προσωπική υποχρέωση, να παραιτηθώ αυτοβούλως από την ως άνω αγωγή μου και από κάθε αξίωσή μου για οποιαδήποτε αναδρομικά. Ειδικότερα, προτού να προσδιορισθεί η αγωγή μου προς εκδίκαση και προτού βεβαίως αυτή να εκδικασθεί, κατέθεσα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών την από 29/4/2011 δήλωση παραίτησής μου, η οποία έλαβε τον αριθμό κατάθεσης 13204/2011. Παραιτήθηκα δηλ από το δικόγραφο και από το δικαίωμα της εν λόγω αγωγής μου,. και επομένως δεν έχω πλέον, καμία αξίωση κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό, βεβαίως, ισχύει, τόσο για μένα προσωπικά, όσο και για τα συγγενικά μου πρόσωπα. Σας συναποστέλλω και το σχετικό δικόγραφο παραίτησης μου, όπως και τη σχετική πράξη κατάθεσης της Γραμματείας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.Κατόπιν αυτών, θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός, ότι δόθηκαν τα ονόματα των βουλευτών και πρώην βουλευτών, που ήγειραν τις σχετικές αγωγές, αλλά δεν δόθηκαν συγχρόνως και τα ονόματα όλων εκείνων, που είχαν την ευαισθησία και, προ κάθε εκδίκασης, να παραιτηθούν, όπως είναι και η περίπτωσή μου.Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αυτό για μένα είναι, πλέον, λήξαν και δεν υφίσταται από τον Απρίλιο του 2011 καμία αξίωση και αυτό έγινε σε ανύποπτο χρόνο και με δική μου καθαρά πρωτοβουλία».

Δήλωση Κώστα Τασούλα για τα αναδρομικά των βουλευτών

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Ιωαννίνων κ.Κώστας Τασούλας με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε για διεκδίκηση αναδρομικών από βουλευτές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:« Κανείς εν ενεργεία βουλευτής της ΝΔ δεν εγείρει αξιώσεις για καταβολή αναδρομικών. Ηδη τέσσερις εκ των εν ενεργεία βουλευτών που τα ονόματά τους αναφέρθηκαν έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις. Η Ν.Δ. θεωρεί, όπως και παλαιότερα έχει δηλώσεις ο Εκπρόσωπος Τύπου κ.Ιωάννης Μιχελάκης, ότι σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη οικονομικά περίοδο που περικόπτονται εισοδήματα εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών και δοκιμάζονται οι αντοχές τους η διεκδίκηση παρόμοιων αξιώσεων από πολιτικά πρόσωπα συνιστά πρόκληση και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».«Η Κυβέρνηση της ΝΔ», συνέχισε ο κ.Τασούλας, «με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες «φρέναρε» την δυνατότητα εγέρσεως αξίωσης για αναδρομικά των βουλευτών, μετά τις αυξήσεις που δόθηκαν στους δικαστές.Συγκεκριμένα:
-Με το Ν.3620/2007 άρθρο 5 χαρακτηρίσθηκαν τα αναδρομικά ως «έκτακτη παροχή» και όχι ως αποζημίωση.
-Με το Ν 3691/2008 άρθρο 57 προβλέφθηκε πως η καταβολή αναδρομικών αποδοχών σε δικαστικούς δεν εφαρμόζονται «σε όσους εξομοιώνονται μισθολογικά» με αυτούς και επίσης προβλέφθηκε πως κάθε αποζημίωση που καταβάλλεται στο δημόσιο και είναι υψηλότερη του Προέδρου του Α.Π. καταργείται.
-Τέλος με πρόταση του τότε Προέδρου της Βουλής κ.Δ.Σιούφα και σύμφωνη γνώμη των πολιτικών αρχηγών η Ολομέλεια της Βουλής απεφάσισε ομόφωνα, αρχές του 2009, να μη διεκδικηθούν από βουλευτές τα αναδρομικά. Την άνοιξη του 2009 επίσης κόπηκε κατά 5% η βουλευτική αποζημίωση».
κ.Τασούλας θύμισε επίσης παλαιότερη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ για κατάργηση του Ζ’ ψηφίσματος που εξομοιώνει, από το 1964, τις αποζημιώσεις των βουλευτών με εκείνες του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Υπογραφή του συμφώνου εταιρικής συνεργασίας για το έργο INNOVOIL

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, υπέγραψε το σύμφωνο εταιρικής συνεργασίας για το έργο INNOVOIL, με τους άλλους 6 Έλληνες και Ιταλούς εταίρους του έργου.Το έργο INNOVOIL-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΓΝΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ είναι εγκεκριμένο για χρηματοδότηση στο Μέτρο 1.1 του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2007 – 2013, με συνολικό προϋπολογισμό 1.370.100€, συγχρηματοδότηση 1.027.575€ και εθνική συμμετοχή 342.525€.Ο βασικός στόχος αυτού του έργου είναι, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αναβάθμιση της ποιότητας με αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και η διατήρηση και η ενίσχυση της θέσης του ελαιόλαδου στις διεθνείς αγορές, με την διασφάλιση δείκτη (σήμα ποιότητας) υψηλής ποιότητας, προς όφελος όλων των συμμετεχόντων στην παραγωγική και εμπορική διαδικασία ελαιόλαδου με υψηλές προδιαγραφές.Η δράση προβλέπει εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών και ελαιοτριβέων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα από τους Νομούς Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Κέρκυρας σε όλες τις προβλεπόμενες φάσεις καλλιέργειας και συγκομιδής του ελαιοκάρπου, τον εκσυγχρονισμό ενός υπάρχοντος ελαιοτριβείου στην περιοχή της Πρέβεζας όπου θα οδηγηθούν επιλεκτικά διάφορες παραγωγές ελαιοκάρπου (παραγωγές με σύγχρονη και παραδοσιακή καλλιέργεια με διαφορετικές συνθέσεις εδάφους και κλιματολογικών συνθηκών), διαδικασίες παραγωγής ελαιολάδου από το σύγχρονο ελαιοτριβείο, εμφιάλωση σε "τούβλα", προώθηση του προϊόντος στην τοπική αγορά.Μετά το τέλος της προώθησης θα εκπονηθεί μελέτη αποτίμησης των αποτελεσμάτων της νέας τυποποίησης του ελαιολάδου.Το πρόγραμμα αναμένεται να ενισχύσει την τεχνογνωσία των ελαιοπαραγωγών και ελαιοτριβέων του Νομού μας, ώστε να οδηγηθούν στην παραγωγή ελαιοκάρπου και ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, το οποίο σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ θα μπορεί να φέρει τη σήμανση "αγνό παρθένο ελαιόλαδο".Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, θεωρεί ότι η βελτίωση, αξιοποίηση, πιστοποίηση και προβολή των προϊόντων του Νομού μας είναι αναγκαία συνθήκη για την ουσιαστική και ανταγωνιστική τόνωση της τοπικής αγροτικής οικονομίας.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗ: Ο μαθητής τίμησε το δάσκαλο Δ. Δραγατάκη

Του Κώστα Μπατσή
Αφιερωμένη στα 10 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου μουσουργού, δασκάλου και θεμελιωτή της σύγχρονης ελληνικής κλασικής μουσικής Δημήτρη Δραγατάκη ήταν η συναυλία που δόθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με έργα του Φίλιππου Τσαλαχούρη.«Τόπος προσκυνήματος» η θαυμάσια αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Μια αίθουσα κατάμεστη από φιλόμουσους, μαθητές του αείμνηστου δασκάλου και πολλούς συμπατριώτες του από την Πλατανούσα Ιωαννίνων, απ΄ όπου καταγόταν ο τιμώμενος. Καρφίτσα δεν έπεφτε στην αίθουσα, αλλά ούτε και αναπνοή ακουγόταν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων. Η ατμόσφαιρα κατανυκτική, μελωδική, εκστατική.Στη συναυλία δέσποζαν τα έργα του διακεκριμένου μαθητή του Δ. Δραγατάκη, Φίλιππου Τσαλαχούρη. Εκτελέστηκαν οι συνθέσεις του «Εσπερινός», «Geistliche Meditation» και «Stabat Mater» σε διδασκαλία και διεύθυνση Φάλιας Παπαγιαννοπούλου. Έπαιξαν οι μουσικοί Ελισάβετ Κουναλάκη, Γ. Αγρανιώτης, Ηλέκτρα Βεζύρογλου, Γ. Ρωμανός, Έλλη Φιλίππου, το Γυναικείο Μουσικό Σύνολο Opus Femina, Έλενα Μαραγκού, Ευγενία Καλοφώνου, Κατερίνα Καραμπάτσα, Χριστίνα Αντωνιάδου και Ελένη Καμβυσίδη αποσπώντας τα θερμότερα των χειροκροτημάτων του ενθουσιώδους κοινού.Επίσης εκτελέστηκαν έργα τριών νέων συνθετών: του Φραγκούλη Καραγιαννόπουλου «Ο τελευταίος έρωτας του πρίγκιπα Ζενγκ», του Παναγιώτη Μπερετζίκα «Αναπνοές για πιάνο» και του Κωνσταντίνου Παντελίδη «Οι μέρες της εβδομάδας» αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.Την εκδήλωση προλόγισαν ο διεθνώς αναγνωρισμένος πολυβραβευμένος μουσουργός και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δ. Δραγατάκη, Θόδωρος Αντωνίου, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο συνθέτης, εμπνευστής και δημιουργός των έργων που αποδόθηκαν Φίλιππος Τσαλαχούρης.Παραβρέθηκαν τα παιδιά και τα εγγόνια του Ηπειρώτη πρωτοπόρου δημιουργού, η μουσικολόγος Μαγδαληνή Καλοπανά, κ. ά.

Μια ακόμη «ιστορική» Σύνοδος Κορυφής

Γράφει ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Μια ακόμη «ιστορική» Σύνοδος Κορυφής χωρίς αποτέλεσμα; Μια ακόμη απόφαση ετεροχρονισμένη και άστοχη; Μια ακόμη επανάληψη της φιλολογίας περί ηγετών που «δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων». Μια ακόμη επικράτηση του στυγνού νεοφιλελεύθερου ορθολογισμού, της ιδεολογίας που ενώ διατυμπανίζει την απόλυτη επιστημονική ορθότητά της, διεκδικεί την αδιαπραγμάτευτη, εν είδει θρησκείας, επιβολή της.Τι συμβαίνει τελικά στην Ευρώπη; Γιατί αυτή η αδυναμία αντίδρασης στην χρηματοπιστωτική κρίση που ταλανίζει το σύστημα διεθνώς; Η εξήγηση ξεκινά από τη διαπίστωση ότι τίθεται λάθος το ερώτημα: δεν πρόκειται για αδυναμία, ούτε για λανθασμένες επιλογές και δήθεν ανίκανους πολιτικούς ηγέτες. Μια τέτοια υπεραπλουστευτική, επιφανειακή ανάλυση αγνοεί αυτό που πλέον έχει γίνει αποδεκτό στο σύνολο σχεδόν της επιστημονικής κοινότητας: η κρίση που βιώνουμε είναι συστημική και στην εξέλιξή της, δεδομένης της απόλυτης διεθνοποίησης του κεφαλαίου, καταλήγει σε μια βαθιά ενδοταξική σύγκρουση. Η αδηφάγος χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία απέναντι στην παραπέουσα απόδοση του παραγωγικά επενδυμένου κεφαλαίου. Ο νεοφιλελευθερισμός προσδιορίζεται ακριβώς σε αυτήν την αντίθεση και βλέπει την διέξοδο μέσα από την «ανακουφιστική» αυτοκαταστροφή των μέσων παραγωγής. Όχι βεβαίως με πολεμικές συγκρούσεις – οι πρόσφατες ιστορικές εμπειρίες και η ραγδαία ανάπτυξη των εξοπλισμών καθιστούν απαγορευτική μια τετοια εξέλιξη για την επιβίωση του συστήματος. Η επιδιωκόμενη εκκαθάριση θα προκύψει μέσα από την καταστροφή του μεσοαστικού παραγωγικού ιστού και την υποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του αστικού κράτους. Στο κενό που προκύπτει θα βρει χώρο επανεπένδυσης το διεθνώς υπερσυσσωρευμένο, νομίμως και παρανόμως, κεφάλαιο.Βεβαίως τα «θύματα» αυτού του ταξικού εξαγνισμού δεν αποδέχονται μοιραία την θυσία τους. Η μικρομεσαία αστική τάξη, ακόμη και οι μεγάλες παραγωγικές συγκεντρώσεις του κεφαλαίου, δεν είναι διατεθειμένες να παραδοθούν αμαχητή στον κυνισμό της νεοφιλελεύθερης πρότασης. Εξ’ ου και οι φαινομενικά παράδοξες αντιδράσεις στη διεθνή πολιτική σκηνή. Οι ίδιοι οι σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης, μέλη της λεγόμενης «Επιτροπής των Σοφών», υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές αποφάσεις είναι αναχρονιστικές, καθώς ξεκινούν από λάθος διαπίστωση: «η κρίση στην €-ζώνη δεν είναι κρίση χρέους αλλά κρίση που προκαλείται από τις επιθέσεις των νευρικά κλονισμένων χρηματαγορών στα κράτη μέλη» (sic). Ενώ ο Σαρκοζύ αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του την κριτική για έλλειψη πυγμής απέναντι στις ορέξεις της γερμανικής χρηματοπιστωτικής μπουρζουαζίας, ο Κάμερον από την άλλη αμφισβητείται από τους νεοφιλελεύθερους κυβερνητικούς εταίρους του γιατί υποσκάπτει την θέση της Βρετανίας στην ενωμένη Ευρώπη και γιατί αντιδρά στον ορθολογισμό του οικοδομήματος του €.Το αδιέξοδο του αστικού πολιτικού φάσματος δεν προκύπτει μόνο μέσα από τις εσωτερικές του αντιπαλότητες, αλλά κυρίως από το γεγονός ότι ο κυνισμός του νεοφιλελευθερισμού, αν και κατάφερε να παρατείνει την εξέλιξη της κρίσης, αποδεικνύεται εντέλει απελπιστικά αναποτελεσματικός. Οι προχθεσινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι αποκαλυπτικές: Ελλείψει δυνατότητας παράθεσης ουσιαστικών προτάσεων, καθιστούν το στόχο μέσο: αποφασίζουν την θεσμική επιβολή ισορροπημένων κρατικών προϋπολογισμών, ελπίζοντας ότι έτσι, δια μαγείας, θα λυθεί το πρόβλημα που προκαλεί τα ελλείμματα. Όμως ο στενός κορσές μπορεί να κρύβει την παχυσαρκία, αλλά δεν προστατεύει από την καρδιακή συμφόρηση. Τουναντίον...Ουσιαστικά αυτή η ανικανότητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις των καιρών ανάγκασε τις ηγεσίες της Ε.Ε. σε δύο σημαντικά πισωγυρίσματα: 1ον οι αποφάσεις αυτές παίρνονται με διακυβερνητική συμφωνία των προθύμων και των εξαναγκασμένων και όχι με νέα Συνθήκη που θα βασίζεται στην συμφωνία όλων των μελών, γεγονός που επισημοποιεί την διακρατική ρήξη, απόρροια όπως προανέφερα της εσωτερικής αντιπαράθεσης σε πολιτικό και ταξικό, ενδοκεφαλαιακό επίπεδο. 2ον διαφαίνεται μια αποδημοκρατικοποίηση, καθώς η έγκριση των προϋπολογισμών των κρατών μελών επαφίεται στις διαδικασίες της Κομισιόν και όχι στη δικαιοδοσία του Ευρωκοινοβουλίου. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται αυτή η πρωτόγνωρη για το ευρωπαϊκό κεκτημένο σύλληψη ως προς την λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται με πλειοψηφία 85% των κεφαλαίων! Αλήθεια, αυτό δεν απέχει πολύ από μια «δημοκρατία», όπου οι ψήφοι των πολιτών θα αντιστοιχούν στο ύψος της φορολογικής τους δήλωσης...Αυτός ο συνδυασμός της ενδοσυντηρητικής αντιπαράθεσης και του αντίστοιχού της, της ενδοκαπιταλιστικής σύγκρουσης, με το αδιέξοδο της νεοφιλελεύθερης συνταγής, δημιουργεί μια πρώτης τάξεως ιστορική ευκαιρία για την ρεβάνς των αντισυστημικών, αριστερών, ριζοσπαστικών πολιτικών δυνάμεων. Για μια ακόμη φορά στην ιστορία τους δίνεται η δυνατότητα να στρατεύσουν τη δημιουργικότητα, την φαντασία και τον κοινωνικό ορθολογισμό τους, ώστε να δώσουν πραγματικές διεξόδους, συνδυάζοντας το ρεαλισμό των τρεχουσών απαιτήσεων με τον οραματισμό της τελικής ανατροπής. Για μια ακόμη φορά, σε αυτήν την προοπτική προσβλέπει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης κοινωνίας. Ίσως αυτήν την φορά να μην αργήσουμε στο ραντεβού μας.

Επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα σε Άρτα και Γιάννενα

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ με αφορμή την επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην περιοχή.Συγκεκριμένα η Αλέκα Παπαρήγα,την Πέμπτη 15/12 θα περιοδεύσει σε εργασιακούς χώρους και θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Άρτα στις 7 μ.μ στην αίθουσα “Σκουφά” της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως( πρώην Αγίου Δημητρίου) και την Παρασκευή 16/12 στα Γιάννενα όπου το πρωί θα περιοδεύσει στον ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΙΝΔΟΣ, στην ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΩΔΩΝΗ, το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου και θα μιλήσει σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στην Λιμνοπούλα. Η συνέντευξη δόθηκε στα γραφεία της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ από τον Κώστα Μπάτσικα μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.“Η συγκέντρωση του ΚΚΕ είναι ανοιχτό κάλεσμα στους εργαζόμενους, τα λαικά στρώματα της περιοχής για συμπόρευση με το ΚΚΕ γιατί μπορεί να συμβάλει και με την μαχητικότητα και με την μαζικότητα φυσικά, να δώσει ώθηση στην άνοδο της πάλης των εργαζομένων, στην μεγαλύτερη συσπείρωση λαικών δυνάμεων γύρω από το ΚΚΕ για την συγκρότηση της λαικής συμμαχίας που μπορεί σήμερα να παρεμποδίσει, να αναχαιτίσει την βάρβαρη αντιλαική επίθεση και στην πορεία να αναμετρηθεί με την εξουσία των μονοπωλίων και να την ανατρέψει. Καλούμε στην συγκέντρωση πρώτα και κύρια όλους τους εργαζόμενους, τους εργάτες, την νεολαία της περιοχής , με όλο αυτό τον κόσμο που βρεθήκαμε στην πάλη όλο αυτό το διάστημα για την απόκρουση της αντιλαικής επίθεσης. Καλούμε δηλαδή τους εργάτες της ΠΙΝΔΟΥ, στον ΒΙΚΟ, στον ΧΗΤΟ, στον ΝΙΤΣΙΑΚΟ, στην ΔΩΔΩΝΗ, στον ΠΕΤΣΙΟ, σε όλα τα εργοστάσια της περιοχής, τους οικοδόμους, τους άνεργους, τους φοιτητές, τους μαθητές, τις εργαζόμενες γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους, αυτό τον κόσμο που βρεθήκαμε μαζί στους μεγάλους αγώνες που εξελίχθηκαν και στην περιοχή αλλά και πανελλαδικά.Σήμερα έχουν κάθε λόγο να εμπιστευτούν το ΚΚΕ όχι μόνο γιατί επιβεβαιώθηκε αλλά γιατί η πολιτική του, οι προβλέψεις του, οι εκτιμήσεις του δοκιμάστηκαν και επιβεβαιώθηκαν στην ζωή. Θυμίζουμε ότι εδώ και μια 10ετία προειδοποιούσαμε το λαό ότι ενδεχόμενη καπιταλιστική οικονομική κρίση όταν θα εκφραστεί και θα εκδηλωθεί στην χώρα μας θα είναι δραματικά επώδυνη για την εργατική τάξη και τα λαικά στρώματα. Θυμίζουμε την προειδοποίηση για την θύελλα που έρχονταν και την προσπάθεια που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια οι κομμουνιστές, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ να προετοιμάζουν το λαό και τους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικά βάρβαρη αντιλαική πολιτική. Πολιτική που από την μια έχει στόχο να αντιμετωπίσει την λιγότερη δυνατή ζημιά του κεφαλαίου από την καπιταλιστική κρίση που είναι αντικειμενική εξέλιξη στον καπιταλισμό όπως είναι αντικειμενική και η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, εργατικής δύναμης, κεφαλαίων, κτλ. Οι αντιθέσεις σήμερα που εκφράζονται και στην χώρα μας και σε επίπεδο ευρωζώνης , οι εύθραστες συμφωνίες που υπογράφτηκαν και στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αλλά και η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων που έχουμε για φυγόκεντρες τάσεις που εκδηλώνονται στην ίδια την ΕΕ οι οποίες εκδηλώθηκαν και στην τελευταία σύνοδο. Τα διλήμματα που προβάλλουν ευρώ ή δραχμή, το μέσα ή έξω από την ΕΕ θεωρούμε ότι είναι επίπλαστα. Γιατί φυσικά δεν μπορεί να υπάρχει λαική εξουσία και η Ελλάδα στην ΕΕ ,όπως επίσης η έξοδος από την ΕΕ και πολιτική προς όφελος του λαού και των εργαζομένων που θα απαντάει και ικανοποιεί τις λαικές ανάγκες προυποθέτει άλλο τιμόνι, άλλη τάξη στην εξουσία δηλαδή εργατική λαική εξουσία, όπως επίσης και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή χωρίς να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια, ο πλούτος να περάσει στους παραγωγούς του δηλαδή στους εργαζόμενους ούτε αυτό μπορεί να απαντηθεί χωρίς τέτοιες ριζικές αλλαγές στο πεδίο της οικονομίας και φυσικά της πολιτικής δηλαδή στο επίπεδο της εξουσίας.Πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα ο λαός θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια νέα ακόμη πιο βάρβαρη επίθεση. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, πρέπει να οργανωθεί ο λαός πρώτα και κύρια στους χώρους δουλειάς, στην επιχείρηση, στο εργοστάσιο, στο κλάδο, στην γειτονιά με την συγκρότηση των Λαικών Επιτροπών ώστε και να εμποδίσει και να αναχαιτίσει την επίθεση αλλά και να διαμορφώσει προυποθέσεις να ανοίξει ο δρόμος για την κατάκτηση της δικής του εξουσίας. Κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείουμε ούτε και στάση πληρωμών. Οι αντιθέσεις είναι τέτοιες με ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο περιφερειακής ή γενικευμένης σύγκρουσης πολεμικής ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και φυσικά καλούμε το λαό να μην δώσει το αίμα του για τα συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης και των μονοπωλίων, της αστικής τάξης άλλων χωρών και θεωρούμε ότι και γι αυτά τα ενδεχόμενα η εργατική τάξη και νεολαία πρέπει να προετοιμάζεται. Και από αυτή την άποψη καταλήγουμε με το ότι σήμερα η συμπόρευση με το ΚΚΕ σε αυτή την κατεύθυνση ,σε αυτό το δρόμο είναι ο μονόδρομος για την εργατική τάξη και την νεολαία. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή δίνει την δυνατότητα όχι μόνο να οδηγείται η ζωή των εργαζομένων σε πραγματική κόλαση αλλά καθυστερεί, αναβάλει, αφήνει για το μέλλον τις όποιες δυνατότητες διαμορφώνονται σήμερα για ριζικές αλλαγές και στο πεδίο της εξουσίας και οικονομίας. “

Δήλωση του Προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππα Τσουμάνη

Με αφορμή σχόλια που γίνονται τις τελευταίες ημέρες για την τοποθέτηση νηπιαγωγών σε προσωποπαγείς θέσεις, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Φίλιππας Τσουμάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:"Τις τελευταίες ημέρες με έκπληξη παρατηρούμε κάποιους αυτόκλητους «συνδικαλιστές», να περιφέρονται σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης και να μας καταγγέλλουν χρησιμοποιώντας ασύστολα ψεύδη και εκφράσεις που αγγίζουν και το ποινικό δίκαιο.Προς απάντηση όλων αυτών που σκοπίμως κάποιοι διαδίδουν και προς αποκατάσταση της αλήθειας οφείλουμε να ενημερώσουμε για τα εξής:
-Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων ορθώς αποφάσισε τη μετατροπή των θέσεων του κλάδου ΤΕ Νηπιαγωγών σε προσωποπαγείς θέσεις του κλάδου ΠΕ Νηπιαγωγών (προσωρινά), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
-Η απόφαση αυτή θα υλοποιηθεί με την κατάταξη του προσωπικού του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μετά την κατάταξη μπορούμε να δεχθούμε κάθε κριτική. Τώρα αυτό είναι τουλάχιστον άδικο.
-Δεν έχουμε κάνει ποτέ καμία απολύτως και κανενός είδους συναλλαγή με κανέναν, ούτε πρόκειται ποτέ να το πράξουμε. Δεν είναι του χαρακτήρα μας.
Οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια και οι παραταξιακές διαφορές και αντιπαλότητες δεν μας αφορούν καθόλου και μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Ούτε ασχοληθήκαμε, ούτε πρόκειται να ασχοληθούμε με τέτοιες διαδικασίες.Κατόπιν όλων αυτών θα παρακαλούσα πολύ να προβάλλεται και η άλλη άποψη. Άλλωστε για την πληρέστερη ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου μας, δεν αρκεί ο μονόλογος, ούτε το παραλήρημα κάθε αυτοαποκαλούμενου συνδικαλιστή ή αυτόκλητου προστάτη των εργαζομένων".

Προσπαθεί να τους "μαζέψει" ο Κώστας ΤασούλαςΜε ένα μπαράζ τηλεφωνημάτων και συναντήσεων,προσπαθεί τις τελευταίες ώρες ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τασούλας, να πείσει τους "γαλάζιους" πρώην βουλευτές,να παραιτηθούν των αξιώσεων τους από το Ελληνικό Δημόσιο,μετά την θύελλα αντιδράσεων που έχει προκληθεί στην κοινωνία.

Τιμολόγια στο δήμο με τιμή φωτοτυπίας 0,40;

Τη στιγμή που ο δήμος πληρώνει για το μπάχαλο της Διαματοπούλου, τη...λυπητερή για τις φωτοτυπίες των μαθητών, είναι απορίας άξιο, πως δέχεται και εξοφλείι τιμολόγια που χρεώνουν τιμή ανάσελίδα 0,40 ευρώ, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των διευθυντών πέτυχε τιμή ανά σελίδα 0,10 ευρώ. Κύριοι του δήμου, ψάξτε λίγο τα τιμολόγια και την τιμή μονάδας ανά σελίδα και θα δείτε ποια σχολεία έχουν φτάσει (για λόγους που μόνο αυτοί γνωρίζουν) την τιμή σελίδας στα ύψη. Εγώ σήμερα το πρωί πίσω από τη νομαρχία που έβγαλα μια φωτοτυπία πλήρωσα 0,20 ευρώ. Αν έβγαζα χιλιάδες σελίδες για εκατοντάδες μαθητές θα οπλήρωνα λιγότερο,όχι περισσότερο. Τι συμβαίνει τελικά;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Έρώτηση Μ. Παντούλα για το δικαίωμα απόσταξης τσίπουρου-τσικουδιάς για οικογενειακή χρήση

Ερώτηση για το δικαίωμα απόσταξης τσίπουρου - τσικουδιάς, για οικογενειακή χρήση,κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών,ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Παντούλας.Αναλυτικά στην ερώτηση του κ. Παντούλα αναφέρονται τα εξής:"Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας παρατηρείται το φαινόμενο απόσταξης τσίπουρου για προσωπική και οικογενειακή χρήση χωρίς άδεια, με αποτέλεσμα πολλές φορές την παραγωγή αφενός κακής ποιότητας προϊόντος και αφετέρου την απώλεια εσόδων για το ελληνικό κράτος. Ταυτόχρονα η απαγόρευση απόσταξης για προσωπική και οικογενειακή χρήση, περιορίζει την ανάδειξη ενός πατροπαράδοτου ποτού, ταυτισμένου με τις παραδόσεις, τα έθιμα αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων πολλών περιοχών της χώρας. Πέρα απ' αυτό, η συγκεκριμένη απαγόρευση οδηγεί τους πολίτες στο να καταναλώνουν εισαγόμενα ποτά με αποτέλεσμα να δαπανώνται μεγάλα ποσά για εισαγωγές σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να δρομολογηθεί μια ρύθμιση μετά από συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων. Να προωθηθεί το δικαίωμα μια συγκεκριμένη μέρα το χρόνο, πολίτες που έχουν καζάνι απόσταξης τσίπουρου να μπορούν να παράγουν μικρή ποσότητα αποκλειστικά και μόνο για οικογενειακή χρήση. Σε κάθε περίπτωση θα τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής και ποιότητας του προϊόντος και παράλληλα θα υπάρχει αντίστοιχος έλεγχος για τη σωστή τήρηση της ρύθμισης. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να θεσπισθεί ως φόρος ένα συγκεκριμένο ποσό που θα αποδίδεται στον αντίστοιχο Καλλικρατικό Δήμο από κάθε ενδιαφερόμενο.Με δεδομένο ότι οι υπάρχουσες νόμιμες άδειες είναι πολύ λίγες, οι ποσότητες που παράγονται δεν επαρκούν, σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν χωρίς άδεια ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν έσοδα για την ενίσχυση των Δήμων:Ερωτάστε
-Σκέφτεστε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας ή παρόμοιας ρύθμισης όπως περιγράφεται παραπάνω; Παρακαλώ να αξιολογηθεί η πρόταση όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν".

Σε «ελεύθερη πτώση» η αγορά του αυτοκινήτου στα Γιάννινα

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η πτώση της αγοράς αυτοκινήτου και στα Γιάννινα. Ο κλάδος έχει πληγεί από την οικονομική κρίση όσο κανείς άλλος ίσως, με αποτέλεσμα και στην πρωτεύουσα της Ηπείρου πολλές αντιπροσωπείες να έχουν κλείσει και άλλες να έχουν πουληθεί.Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία, το 2010 στην Ήπειρο είχαν πουληθεί 3923 αυτοκίνητα και φέτος, λίγες μόνον ημέρες πριν εκπνεύσει το έτος έχουν πουληθεί 1654 αυτοκίνητα, δηλαδή αρκετά λιγότερα από τα μισά! Μάλιστα, για το 2012 προβλέπεται επιπλέον πτώση κατά 28%!Οι επαγγελματίες του κλάδου είναι απαισιόδοξοι για τη νέα χρονιά, η οποία αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη. «Ήδη, πολλοί καταθέτουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, αφού δεν μπορούν να τα συντηρήσουν. Ποιος μπορεί να αγοράσει νέο Ι.Χ.;» διερωτώνται παράγοντες της αγοράς.

«Θα έπρεπε, αλλά…»

«Οι αντιπροσωπείες έχουν πολύ δύσκολο έργο μπροστά τους. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης, όπως για παράδειγμα η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και η συνέχιση της απόσυρσης» σημείωσε στον «Πρωινός Λόγος» ο γνωστός Γιαννιώτης έμπορος αυτοκινήτων κ. Κώστας Τόλης.Μάλιστα, τόνισε, ότι οι τράπεζες όχι μόνο δεν δίνουν νέα δάνεια, αλλά έχουν αυξήσει και τους τόκους (!), με αποτέλεσμα να σφίγγει όλο και περισσότερο η θηλιά στο λαιμό των αντιπροσωπειών και στα Γιάννινα.

Έγιναν περικοπές…
Όπως παραδέχεται ο κ. Τόλης έχουν γίνει ήδη αρκετές περικοπές από εταιρίες του κλάδου, όμως ακόμη αυτός υποφέρει. Σημαντικό μειονέκτημα είναι και το γεγονός, ότι τα αυτοκίνητα πλέον δεν κινούνται τόσο, όσο παλαιότερα. Είτε λόγω των υπέρογκων τελών κυκλοφορίας, είτε λόγω της αυξημένης τιμής της αμόλυβδης, η κίνηση έχει μειωθεί δραματικά.

Πέφτει συνεχώς…
Την ραγδαία πτώση της αγοράς αυτοκινήτου επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ο Δείκτης Γ΄ τριμήνου του κύκλου εργασιών στον τομέα των Αυτοκίνητων μειώθηκε κατά 6,7%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2010, όπου είχε κάνει… βουτιά 54,1%.Παράλληλα, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Εμπόριο Αυτοκινήτων το Γ΄ Τρίμηνο του 2011 μειώθηκε και άλλο, κατά 6,7%, μετά την ραγδαία πτώση 60,5% την ίδια χρονική περίοδο το 2010. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι με μεγάλη επιτυχία είχε πραγματοποιηθεί στα Γιάννινα, την περασμένη άνοιξη, η Πανευρωπαϊκή παρουσίαση του μοντέλου της Όπελ «Κόρσα». Μάλιστα, οι Γερμανοί δημοσιογράφοι είχαν αναφερθεί με τα καλύτερα λόγια, τόσο για την Ήπειρο, όσο και για την οργάνωση της εκδήλωσης, την ευθύνη της οποίας είχε ο κ. Κώστας Τόλης, ο εδώ αντιπρόσωπος της Όπελ και Πρόεδρος της γνωστής εταιρίας Tolis Motors S.A.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΡΤΑ: Βανδαλισμοί στο χριστουγεννιάτικο χωριό-Καταδικάζει την ενέργεια ο Δήμος

Προτού ολοκληρωθεί το στήσιμο του χριστουγεννιάτικου χωριού, δυστυχώς, σημειώθηκαν βανδαλισμοί. Την Παρασκευή το βράδυ άγνωστοι προκάλεσαν φθορές σε δύο σπιτάκια του κάστρου, τις οποίες ο Δήμος Αρταίων απεκατέστησε αμέσως ενώ πλέον υπάρχει και φύλακας ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρταίων Βασίλης Γέμος καταδίκασε αυτά τα φαινόμενα λέγοντας: «Η Άρτα υποφέρει από βανδαλισμούς. Δυστυχώς χτύπησε και το χριστουγεννιάτικο χωριό αυτή η νοοτροπία κάποιων ανεγκέφαλων θα έλεγα. Ας βγάλουν το θυμό τους ή τη δυναμική που έχουν σε κάτι πιο παραγωγικό και τους καλώ να αγαπήσουν την Άρτα και όχι μόνο το χριστουγεννιάτικο χωριό. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, επισκευάσαμε αυτά τα σπιτάκια όπως βλέπετε, θα τα ξαναεπισκευάσουμε αν χρειαστεί αλλά θερμή παράκληση, ας ρίξουν κάπου αλλού το θυμό τους. Έχουμε βάλει φύλακες-οι οποίοι είναι εθελοντές-και το πρωί και το βράδυ έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα».

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, προκειμένου να τακτοποιήσουν όλες τις εκκρεμότητες και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πολιτών.Για την καλύτερη διευκόλυνση και προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων γίνεται γνωστό ότι οι ιδιοκτήτες που κατέθεσαν αίτηση για τακτοποίηση χώρων (ημιυπαίθριοι, υπόγεια κι άλλα) σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν3843/2010, θα πρέπει να περιμένουν τηλεφωνική ειδοποίηση από την Πολεοδομία για την παραλαβή του εντύπου προκειμένου να καταβληθεί η πρώτη δόση.Η ειδοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, ενώ η καταβολή των χρημάτων πρέπει να γίνει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011.Όσοι από τους ιδιοκτήτες έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία καταβολής προστίμου, μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας (Κωλέτη 4, γραφείο 201) ώστε να παραλάβουν το έντυπο περάτωσης. Η χορήγηση των εντύπων θα ξεκινήσει μετά τις 15 Ιανουαρίου 2012.Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και κυρίως αποφεύγεται η ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων.Να σημειωθεί ότι στις Πολεοδομικές Υπηρεσίες του Δήμου κατατέθηκαν 7.500 αιτήσεις για τακτοποιήσεις χώρων.

Ο Μπέζας ως Υφυπουργός Οικονομικών σε ποιον έκανε αγωγή; Στον εαυτό του!!!

Μιλάμε για απίστευτες καταστάσεις τρέλας στην ιστορία των 117 εθνοπατέρων που με αγωγή προς το ελληνικό δημόσιο απαιτούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που ο κοσμάκης πεινάει. Όμως ειδικά για την περίπτωση του Θεσπρωτού πρώην υφυπουργού Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, προκύπτει το εξής ερώτημα. Ο Μπέζας ως υφυπουργός νομοθέτησε τη μη εξίσωση των βουλευτών με τους δικαστικούς και στη συνέχεια έρχεται μαζί με άλλους 116 και κάνει αγωγή κατά του δημοσίου. Δηλαδή κατά του ίδιου του του εαυτού. Πάει θα τρελαθούμε εντελώς!!! Η περίπτωση του Μπέζα δεν είναι ίδια με την περίπτωση του τάδε ανώνυμου βουλευτή της επαρχίας. Ο άνθρωπος μιλάμε νομοθετούσε στο υπουργείο Οικονομικών.Χαλασιά μας...

Συναντήσεις του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου

Με τον Πρόεδρο της εταιρείας «Ακτή Αριάδνη» Κώστα Μήτση συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ύστερα από αίτημα του πρώτου. Στη συνάντηση συζητήθηκε το αίτημα της εταιρίας, το οποίο έχει κατατεθεί στο Δήμο, για μείωση του μισθώματος της ξενοδοχειακής μονάδας «Grand Serai-Ξενία».Το αίτημα υπεβλήθη μετά τον σχετικό νόμο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης.Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι το ζήτημα θα τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα λάβει και απόφαση.Ο κ. Φίλιος από την πλευρά του, έθεσε στον κ. Μήτση το ζήτημα λειτουργίας του υπαίθριου αναψυκτηρίου στον Κουραμπά κι εκείνος δεσμεύτηκε ότι θα γίνει εντός της νέας χρονιάς.Εν τω μεταξύ ο Δήμαρχος συναντήθηκε με εκπρόσωπο της «Σταθμός Αυτοκινήτων ΑΕ» και συζήτησε την τιμολογιακή πολιτική στο υπόγειο πάρκινγκ της κεντρικής πλατείας.Από τον Δήμαρχο κατατέθηκε συγκεκριμένη τιμολογιακή πρόταση και ο εκπρόσωπος της εταιρίας επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Κλείδωσε "πράσινη" υποψηφιότητα έκπληξη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στα Γιάννενα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τα κεντρικά της ΝΔ κλείδωσε η συμμετοχή του γνωστού χειρουργού στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Φίλιππου Σάκκα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό Ιωαννίνων για τις προσεχείς εκλογές. Η εξέλιξη αυτή για πολοούς αποτελεί έκπληξη αφού ο γνωστός χειρούργος αποτελούσε προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή,ενώ για σειρά εκλογικών αναμετρήσεων είχε δεχθεί πιέσεις για να συμπεριληφθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν στο πράσινο ψηφοδέλτιο. Αυτή η υποψηφιότητα πετάει σίγουρα έναν εκτός επτάδας, οπότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι οι ισορροπίες τώρα για τη συγκρότηση του "γαλάζιου" ψηφοδελτίου είναι ιδιαίτερα εύθρταυστες.

Ερωτηματικό με την υποψηφιότητα του Α. Φούσα

Η ιστορία με τους 117 βουλευτές που ζήτησαν αναδρομικά τις βουλευτικές τους αποζημιώσεις, ήταν μια αρνητική εξέλιξη για την υποψηφιότητα του Αντώνη Φούσα στα Γιάννενα. Ήταν κάτι εκτός προγράμματος για τον Πωγωνήσιο πολιτικό που του κόβει πόντους και στη Συγγρού αλλά και στην τοπική κοινωνία. Λέτε τελικά να ήρθε η ώρα και να ενεργοποιηθεί το σενάριο Β' που θέλει τον αδερφό του και διακεκριμένο καρδιοχειρουργό Στέφανο Φούσα να πει το μεγάλο ναι και ο Αντώνης διακριτικά να του παραχωρήσει τη θέση του; Κάτι τέτοιο τη δεδομένη στιγμή βολεύει και τους δύο. Άσχημες εξελίξεις για τον Α. Φούσα και σαν μόνη λύση φαίνεται να είναι η ενεργοποίηση του Στέφανου. Για να δούμε...

Η αποκατάσταση της ηθικής τάξης, που ποτέ δεν ήρθε και οι Φορείς Διαχείρισης Οικοτόπων(από την συνάντηση στα Ιωάννινα)

Του Μίλτου Μπούκα
Αξιομνημόνευτη και διόλου συμπτωματική, θεωρούμε την επιλογή του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Ιωαννίνων, της διοργάνωσης της ημερίδας των Φορέων Διαχείρισης όλης της χώρας στον χώρο του «πρώην Ξενία».Και είναι δύο τα ηθικά ερείσματα για τα οποία θάπρεπε ν’ αποκλειστεί:
α) Δεν θάπρεπε να λησμονούν οι αξιότιμοι «ευαίσθητοι» κατ’ επάγγελμα, ότι στο πρόσφατο παρελθόν κάποιοι οδηγήθηκαν σε δίκες, έχοντας αντικρύσει και την ακραία αστυνομική βία στον προαύλιο χώρο του συνεδρίου. Εμφανίζονται δηλαδή κατηγορηματικά αμετανόητοι, σ’ ότι αφορά την ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων, για την προστασία των ελεύθερων χώρων και την ελληνική κτιριακή αρχιτεκτονική (μνημείο Άρη Κωνσταντινίδη)
β) Φαίνεται ότι έχουν «κοντή μνήμη» και λησμονούν ότι εκκρεμεί αίτημα στο ΥΠΕΚΑ του «οικοδεσπότη» της εκδήλωσης, για κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην προστατευόμενη παράκτια ζώνη (ευθύνης του) των 300 μέτρων, 150 περίπου κλινών (!) Μήπως και τούτο δεν συνιστά παράβαση νόμου; Καθώς δεν αιτιολογούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην χλωρίδα και πανίδα του λιμνιαίου οικοσυστήματος (Natura 2000) βάσει του άρθρου 9 ν. 3939/2001.
Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Ιωαννίνων παρά την αρνητική του γνωμοδότηση στα άλλα 2 ξενοδοχεία που ανέλαβε καθ’ υπέρβαση και καταχρηστικά (περιβαλλοντικούς όρους και επιπτώσεις) η Περιφέρεια Ηπείρου «νομιμοποιεί» την αυθαιρεσία και αντί «ποινής» δίνει άλλοθι στους εσαεί «παραβάτες».Με τα ελαστικά κριτήρια στην επιλογή χώρου φιλοξενίας της διοργάνωσης των φορέων, επαναδιατυπώνεται και συντηρείται ο φαύλος κύκλος που δημιουργούν αυτοδιοίκηση και επιχειρηματικά κέντρα, χωρίς ηθικούς φραγμούς και πειθαρχημένη υπηρεσιακή στάση. Φαίνεται ότι και οι ίδιοι συμπράττουν με την κυρίαρχη ιδεολογία των παρελθόντων χρόνων και του «αμαρτωλού θολού τοπίου», που κάποιοι συντηρούν μέχρι την ψήφιση του Π.Δ. για την λίμνη, παίρνοντας πίσω τα όποια «ψίγματα ηρωϊσμού» στην αρχική τους αρνητική γνωμοδότηση…Η αλλαγή πλεύσης ωστόσο πέρα από την αμφισβήτηση της δημοκρατικής νομιμοποίησης (τους λόγους ακύρωσης των προσβαλλόμενων πράξεων των ξενοδοχείων) πλήττουν σοβαρά και την αξιοπιστία της ίδιας της κοινωνικής αντίδρασης.Ο Πρόεδρος του Φορέα της Παμβώτιδας κος Τσουμάνης συμμετείχε ομόθυμα στην «στημένη» φιέστα περιβαλλοντικού εθελοντισμού (3 Μάρτη) με την «αντίδικη» αυτοδιοίκηση και τους επιχειρηματίες επιτραπέζιου ύδατος από τις πηγές της περιοχής.«…όπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη…».Αλγεινή ωστόσο εντύπωση και μέγα ζήτημα ηθικής τάξης η υποβάθμιση του θέματος από τον κο Τ. Αλμπάνη Πρόεδρο του Φ.Δ. Αμβρακικού και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όταν ετέθει το δίλλημα του χώρου διοργάνωσης, αναφέρθηκε σε μικροδιενέξεις οικονομικής φύσης με τον «οικοδεσπότη» οι οποίες και απεκαταστάθησαν.Την ντουζίνα των πολεοδομικών παραβάσεων, την πρωτοφανή βία των ματατζήδων, τις προσαγωγές, την προσπάθεια ποινικοποίησης των συλλογικών αγώνων… τάχουμε κάνει όλα γαργάρα;;; κε πρύτανη και πρόεδρε του Φορέα Διαχείρισης του Αμβρακικού;Οι Φορείς Διαχείρισης δεν πρέπει να καταντούν «οχήματα» συμφερόντων και πολιτικών συμβιβασμών, πρέπει να εγγυώνται την συλλογική ελευθερία και έκφραση, υπερασπιζόμενοι τις διαχρονικές αξίες της ελληνικής φύσης και πολιτισμού.

Χέρι-χέρι με τους Άκη Τσοχατζόπουλο και Τάσο Μαντέλη ο Αντώνης Μπέζας

Εδώ ο κόσμος δεν έχει λεφτά να βάλει πετρέλαιο να ζεσταθεί και ναταΐσει τα παιδιά του και ο κοινωνικά ανάλγητος πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας, μέσα στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών,έχει το θράσσος να διεκδικεί από το υπό κατάρρευση ελληνικό Δημόσιο δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως αναδρομικά,ζητώντας να εξισωθεί μισθολογικά με τους δικαστικούς!!! Αυτό που ξεπερνά κάθε λογική είναι το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα που το θέμα έχει γίνει βούκινο, δεν έχει ακόμη παραιτηθεί από τις αγωγές τους ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης για να συνδράμει από το...υστέρημά του τις θυσίες του ελληνικού λαού. Μαζί με τους Άκη Τσοχατζόπουλο, Τάσο Μαντέλη και άλλους 114 πρών και νυν "εθνοπατέρες" συνεχίζουν να μας προκαλούν. Θα τους ξαναψηφίσετε;

Δείτε ποιοι Ηπειρώτες πρώην βουλευτές ζητούν αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ,την ώρα που ο λαός πεινάει

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση των ονομάτων των 117 πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ,που με αγωγές τους στα διοικητικά δικαστήρια διεκδικούν αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ με το νόμιμο τόκο και χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη από το ελληνικό δημόσιο. Οι αγωγές αυτές υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της συνταγματικής πρόβλεψης εξομοίωσης των αποδοχών μεταξύ βουλευτών και δικαστών και με γνώμονα ότι οι δικαστικοί λειτουργοί πέτυχαν αναπροσαρμογή των αποδοχών τους από το Μισθοδικείο το 2006.Το σύνολο των αναδρομικών που έχουν πετύχει οι δικαστές από το 1991 αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό του 1,2 δισ. ευρώ!!!Η ανάγνωση πάντως των ονομάτων αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις καθώς μεταξύ αυτών βρίσκονται και Ηπειρώτες πρώην βουλευτές,κάποιοι από τους οποίους μάλιστα,θέλουν να διεκδικήσουν και πάλι την ψήφο του λαού!!!Οι πρώην Ηπειρώτες βουλευτές που έχουν καταθέσει αγωγές και διεκδικούν αναδρομικά διαφορές αποδοχών είναι:Ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας,ο πρώην Υφυπουργός Θεόδωρος Κολιοπάνος και ο πρώην υφυπουργός Αντώνης Φούσας.Επίσης, έχει καταθέσει αγωγή και ο πρώην βουλευτής Γεώργιος Παπαγεωργίου, για τον οποίο όμως δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν πρόκειται για τον πρώην υφυπουργό Υγείας από την Άρτα,καθώς τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ υπήρξαν βουλευτές με το ίδιο ονοματεπώνυμο.

Υπογράφηκε η σύμβαση για το άξονα Τύρια - Σιστρούνι

H σύμβαση κατασκευής του έργου «Βελτίωση Τύρια - Σιστρούνι» υπογράφτηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη και τον εκπρόσωπο της εταιρίας «ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ ΑΤΕ» Ιωάννη Ν. Θεοδωρακόπουλο.Πρόκειται για έργο που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» από 2007, το οποίο ωστόσο καθυστέρησε στην υλοποίησή του εξαιτίας της έκπτωσης του αρχικού αναδόχου και των διαδικασιών που ακολούθησαν για την οριστικοποίηση της απόφασης.Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 12.600.000 ευρώ και το συνολικό ποσό της σύμβασης, που υπεγράφη ανέρχεται σε 7.240.254,60 ευρώ. Πρόθεση της Διοίκησης της Περιφέρειας, όπως έχει ανακοινώσει ήδη ο Περιφερειάρχης, είναι το συγκεκριμένο έργο, αφού ολοκληρωθούν ορισμένες πρόσθετες εργασίες που απαιτούνται για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, να προωθηθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, ώστε στη θέση του, στο πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» να προωθεί το τμήμα Γέφυρα Μπακόλα - Θεσπρωτικό, για το οποίο οι μελέτες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.

Υπάρχει διέξοδος;

Του Νίκου Κοτζιά
Συχνά οι αναγνώστες αυτής της στήλης θέτουν σε επιστολές τους το ερώτημα αν υπάρχει διέξοδος για τη χώρα και πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι. Ας μου επιτραπεί, λοιπόν, να επισημάνω ορισμένες ενδεικτικές πλευρές μιας τέτοιας διεξόδου.

Η διέξοδος δυσκολεύτηκε και άλλο
Καταρχάς πρέπει να πω, ότι η διέξοδος αναγέννησης της χώρας δυσκολεύεται όλο και περισσότερο εξαιτίας δύο παραγόντων. Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις του Κόμματος του Μνημονίου (τρόικα, διαπλοκή, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ Λάος και ακόλουθοι) συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα που αποδιοργανώνουν την ελληνική κοινωνία στο μέγιστο πλέον βαθμό. Κατά συνέπεια κάθε μέρα που περνά, με αυτές τις δυνάμεις επικεφαλής της χώρας, δυσκολεύεται η ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας και η αναγέννηση της Ελληνικής Κοινωνίας. Η ουσία είναι ότι οι του ΠΑΣΟΚ παρέλαβαν το 2009 μέγιστο πρόβλημα και αντί να το λύσουν παραδίδουν καταστροφή. Στην ουσία η πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν μια επιλογή που έδινε χρόνο στους δανειστές και την τρόικα, αλλά όξυνε το ελληνικό πρόβλημα. Το δεύτερο είναι ότι στο διάστημα των δύο ετών της μη λύσης των προβλημάτων χειροτέρεψε η κατάσταση στον ευρωπαϊκό και διεθνή περίγυρο. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα περιθώρια δημιουργικής επίλυσης του ελληνικού προβλήματος μειώθηκαν και άλλο. Κατά συνέπεια σε αντίθεση με όσα ανόητα λέει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ως χώρα δεν κερδίσαμε χρόνο, αλλά χάσαμε.Ο χρόνος χάθηκε με τρόπο ατελέσφορο για την Ελλάδα. Το χρέος αυξήθηκε κατά 50%. Η οικονομία έχασε πάνω από 15% και συνεχίζει να βαδίζει σε βαθιά ύφεση. Τα ασφαλιστικά ταμεία αποδιοργανώθηκαν και η ανεργία θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Ρευστότητα στην αγορά δεν υπάρχει και οι δημόσιες επενδύσεις έχουν εξαφανιστεί. Η κρίση επιτείνεται, επιπλέον, από δύο παράγοντες. Ο ένας είναι ότι ενώ αυξάνει το χρέος σε περίοδο ύφεσης, μεγάλα κεφάλαια και το 86% των δανείων στην περίοδο 2009-2011 καταβλήθηκαν για να πληρωθούν οι δανειστές. Δηλαδή διαταράσσεται, πλέον, πλήρως η εσωτερική συσσώρευση. Το δεύτερο είναι ότι συνεχίζει και μάλιστα με μεγαλύτερη αγριότητα και ρυθμούς η ανακατανομή πλούτου και εισοδήματος στο εσωτερικό της χώρας. Ωφελημένοι έχουν εξέλθει πολλοί κάτοχοι στο εξωτερικό ελληνικών ομολόγων και χρέους. Η ΕΚΤ έχει ήδη καταγράψει κέρδη τα οποία κατά 50% πάνε σε Γερμανία και Γαλλία. Γενικότερα οι κάτοχοί αυτών των ομολόγων πληρώθηκαν με υψηλά επιτόκια «χάρη» στον ελληνικό δανεισμό. Όλα δείχνουν δε, ότι τώρα που οι τιμές των ομολόγων έχουν πτώση, ότι σχεδιάζεται να υποκατασταθεί η χασούρα των τελευταίων μηνών στις αγορές με «πιο ασφαλή» νέα ομόλογο και υψηλές εξασφαλίσεις, ιδιαίτερα εγγυήσεις από το ελληνικό δημόσιο.Τα δύο χρόνια που πέρασαν με την Ελλάδα να βαδίζει τον μονόδρομο της καταστροφής μαύρισαν την ψυχή του έλληνα και τροφοδότησαν την Ελληνική Κοινωνία με αρνητική ατμόσφαιρα, δυσπιστία και απαισιοδοξία, διατάραξη πολλαπλών σχέσεων εμπιστοσύνης και μελαγχολία. Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος παράγοντας εξόδου από την κρίση που είναι ο άνθρωπος βρίσκεται κυριολεκτικά στα «κάτω του».

Η διέξοδος γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ
Ο χρόνος εξόδου από την κρίση με τρόπο που να σώζει τη χώρα περιορίζεται. Κατά συνέπεια επείγει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και προσαρμογές. Η πρώτη και πιο άμεση είναι να γίνουν εκλογές. Σε αντίθεση με ότι διατείνεται η κυρίαρχη λογική η εφαρμογή δημοκρατικών κανόνων όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη, άποψη το λιγότερο αυταρχική, αλλά είναι απαραίτητος μοχλός για να υπάρξει οποιαδήποτε έξοδος από την κρίση. Μόνο η συλλογική σοφία των ελλήνων μπορεί να αποφασίσει ορθολογικά. Εξάλλου, ακόμα και μια λάθος απόφαση δικαιούται να την λάβει ο λαός και όχι οι τεχνοκράτες που καλούνται να υπηρετούν την κοινωνία. Δεν μπορεί να συνεχίσει κάποιοι δοτοί να κάνουν την Ελληνική κοινωνία υποτακτική και σκλάβα τους. Εξάλλου τα δύο τελευταία χρόνια κάθε άλλο παρά επιβεβαίωσαν την αντίληψη ότι παύουν να υφίστανται κίνδυνοι όταν δεν γίνονται εκλογές. Το γεγονός είναι ναι μεν δεν έγιναν εκλογές αλλά κάθε άλλο παρά επιβεβαιώθηκαν τα επιχειρήματά των εχθρών της δημοκρατικής νομιμοποίησης. Υποστηρίζω, δηλαδή, ότι οι εκλογές είναι ο μηχανισμός με τον οποίο η κοινωνία αναλαμβάνει σε έναν βαθμό τις τύχες της.Η δεύτερη αλλαγή που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η Ελλάδα να μην αναλάβει τις δεσμεύσεις που επιθυμούν οι δανειστές μας. Να μη θέσει, δηλαδή, ως εγγύηση του χρέους τη δημόσια περιουσία και ούτε να δεχτεί να υπαχθούν οι διαφορές μαζί τους στο αγγλικό δίκαιο. Όπως είναι φανερό, η πολιτική συνταγή που έθεσαν τρόικα και διαπλοκή σε εφαρμογή στην Ελλάδα, διασφάλιζε μεν τους δανειστές, την κατέστρεψε δε. Είναι δε ολοφάνερο, ότι αν δεχτεί η χώρα να κάνει τις προβλεπόμενες συμφωνίες, τότε οι δανειστές μελλοντικοί ιδιοκτήτες του πλούτου μας δεν θα δεχτούν στο μέλλον κανέναν ορθολογικό συμβιβασμό, ενώ επιπλέον, δεν θα έχουν κανένα ενδοιασμό να οδηγήσουν εκείνοι την Ελλάδα σε πτώχευση.H τρίτη αλλαγή που πρέπει άμεσα να γίνει, είναι να συμψηφιστεί το ελληνικό νόμιμο χρέος με το πολλαπλό χρέος που έχει η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα και το οποίο είναι μεγαλύτερο του δικού μας (θα μας μείνει… και περίσσευμα). Ταυτόχρονα θα πρέπει να εξεταστεί η νομιμότητα του δημόσιου χρέους εξαιτίας του οποίου υπερδανειζόμαστε. Ότι τμήμα του δεν επειδή δεν είναι νόμιμο, όπως αυτό που προκύπτει από διαφθορά, είδε Ζήμενς, θα πρέπει να διαγραφεί. Όσο δε χρέος απομείνει μετά τον συμψηφισμό θα πρέπει, τέταρτον, να αναδιαρθρωθεί ως προς τα επιτόκια και το χρονοδιάγραμμά τους.Πολλοί θα ρωτήσουν: είναι δυνατό να τα κάνουμε όλα αυτά; Η απάντηση είναι ότι αυτά οφείλουμε, πέμπτο, να επιδιώξουμε και να διαπραγματευτούμε. Το χειρότερο είναι αυτό που γίνεται μέχρι σήμερα, να μην διαπραγματευόμαστε, ενώ η Γερμανία να χρησιμοποιεί τα δικά μας χαρτιά, ακόμα και την χρεοκοπία της Ελλάδας, προκειμένου να λάβει αυτά που θέλει.Ακόμα πιο επείγον από όλα τα πιο πάνω, έκτο, είναι να αλλάξει η πολιτική της χώρας στο εσωτερικό. Να κτυπηθούν τα παρασιτικά στρώματα, τα καρτέλ, η παραοικονομία και εκείνοι που κάνουν παράνομα υπερκέρδη. Να υπάρξει μια πολιτική ανάπτυξης που να μας βγάζει από το τέλμα της ύφεσης. Γενικότερα η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική που θα μικραίνει τον αριθμητή (χρέος) και θα αυξάνει τον παρανομαστή (ΑΕΠ).

Αναγκαία η μάχη στην ΕΕ και οι υπερεθνικές συμμαχίες
Η Ελλάδα, πρέπει να αλλάξει, έκτο, ρώτα εντός της ΕΕ. Να διαμορφώσει και πάλι συμμαχίες στο εσωτερικό της ΕΕ. Να σχηματίσει ένα μέτωπο με τις χώρες που έχουν ελλείμματα ενάντια στις δικτατορίες των κρατών με πλεονάσματα. Να διεκδικήσει εκ νέου ειδικές πολιτικές για τον νότο της ΕΕ. Όποτε χρειαστεί να κάνει χρήση του βέτο και να προσφύγει στην νομική προστασία των δικαιωμάτων της. Ταυτόχρονα οφείλει να ανοίξει τις διαδικασίες για ισχυροποίηση των σχέσεών της με τις αναδυόμενες αγορές και κράτη.Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει, έβδομο, να προχωρήσει άμεσα στην αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ και να επενδύσει στα σημαντικά μελλοντικά κέρδη που θα προέλθουν από τον φυσικό πλούτο στο έδαφος και στην ΑΟΖ της. Από αυτή τη σκοπιά, έβδομο, οφείλει άμεσα να διασφαλίσει την εξαίρεση των δημόσιων δαπανών από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων/πλεονασμάτων του δημοσίου και να εξασφαλίσει, όγδοο, την κάθετη αξιοποίηση και επεξεργασία του φυσικού πλούτου της, όπου χρειάζεται και συμφέρει σε συνεργασία με ειδικευμένο ιδιωτικό κεφάλαιο. Στα ίδια πλαίσια, εξίσου επείγον, ένατο, είναι να επενδύσει στην έρευνα και στην παιδεία. Είναι παραδειγματικός ο προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2012 με τον οποίον αυξάνονται κατά 6 δισεκατομμύρια τα ελλείμματα της προκειμένου, όπως εξήγησε η Μέρκελ, προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον της με καλύτερη μόρφωση και ερευνητικά αποτελέσματα στον χώρο της.Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η χώρα πρέπει επειγόντως, δέκατο, να αποκτήσει και πάλι διατροφική επάρκεια. Η καταστροφή της αγροτικής της οικονομίας τα τελευταία χρόνια με μοχλό την ΚΑΠ, θα πρέπει να σταματήσει. Αν η χώρα δεν εξασφαλίσει αυτό, τότε δεν έχει την πολυτέλεια να σκέφτεται είτε σχέδια «Β» ή το τι θα κάνει σε μια έκτακτη περίπτωση που καταρρεύσει η ευρωζώνη.Το ερώτημα της σωτηρίας ή μη της χώρας; το αν υπάρχουν μονόδρομοι και άλλες δυνατότητες διαπραγμάτευσης ή όχι; Του πώς θα διασφαλιστεί και εμπλουτιστεί η κυριαρχία της Ελλάδας καθώς και η δημοκρατία στη χώρα μας, το απαντώ διεξοδικά στο καινούργιο βιβλίο μου που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα από τις εκδόσεις «Λιβάνη» με τίτλο «Πολιτική Σωτηρίας Ενάντια στην Τρόικα» και υπότιτλο «Κρίση Κυριαρχίας και Δημοκρατίας. Κοινωνία και Πολιτική Διέξοδος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των ασφαλιστικών μέτρων κατά των - σε επίσχεση εργασίας - εργαζόμενων στο νοσοκομείο Πρέβεζας

Το κίνημα και η αριστερά έχει την εμπειρία και αναμένει σκλήρυνση της καταστολής και του αυταρχισμού, προκειμένου να περάσει η βάρβαρη πολιτική των μνημονίων και της κοινωνικής κατεδάφισης, που υλοποιείται από το μαύρο μέτωπο, της τριμερούς συγκυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, συνέχειας της προηγούμενης του Παπανδρέου.Σε αυτό το πλαίσιο αστραπιαία αντέδρασε και ο - μέχρι χθες συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στο χώρο της υγείας - διοικητής του νοσοκομείου Πρέβεζας στην επίσχεση εργασίας που άρχισαν οι εργαζόμενοι σε αυτό στις 9 του Δεκέμβρη, προκειμένου να δείξει αντανακλαστικά προσαρμογής στις απαιτήσεις των προϊσταμένων και να εγγράψει υποθήκες για το μέλλον. Αυτή την ταχύτητα βέβαια δεν την έδειξε στην πληρωμή των εργαζόμενων.Εύγε!Αιτία της επίσχεσης των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, η επί μήνες μη καταβολή των δεδουλευμένων τους. Δεδουλευμένα που φθάνουν και τα 7.000 ευρώ. Δεδουλευμένα που εάν δεν πληρωθούν γιορτές δεν βλέπουν, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους. Η αντίδραση ήταν η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων που θα κριθούν το μεσημέρι της Δευτέρας 12/12 στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας.Ωραίο σύστημα κι αυτό, να δουλεύουν οι άνθρωποι, χωρίς αυτή την κουτσουρεμένη αμοιβή, όπως έχει καταντήσει από τις συνεχείς περικοπές, να μην πληρώνονται κι όταν αντιδρούν, να δυσφημούνται και να σύρονται με διαδικασίες express, στα δικαστήρια.Απλήρωτη δουλειά, απόλυση – εφεδρεία, μείωση σε επίπεδα Κίνας των αποδοχών, ανασφάλεια, ανεργία, εξαθλίωση. Αυτή είναι η πολιτική τους. Πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, διάλυση κάθε ίχνους κοινωνικού κράτους (ασφάλιση, παιδεία, υγεία), ληστεία του λαού μέσω άμεσων (χαράτσια) ή έμμεσων φόρων (αυξήσεις τιμών, ΦΠΑ κλπ.), ικανοποίηση των αφεντικών τους.Αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους!Για άλλη μια φορά όμως θα βρουν απέναντι τους σύσσωμο το λαό.Τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους φορείς, τα κινήματα.Ο εκβιασμός δεν θα περάσει.Όλοι στα δικαστήρια την Δευτέρα 12/12 στις 2 το μεσημέρι.Να τους επιστρέψουμε στο πολλαπλάσιο τον φόβο που προσπαθούν να περάσουν!

Συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας

Σε επίσχεση εργασίας το προσωπικό στο ΕΚΑΒ Ιωαννίνων!

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν και οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις, τα νυχτερινά και τις αργίες.Οι εργαζόμενοι δικαίως νιώθουν ότι το Υπουργείο τους εμπαίζει, αφού τους χρωστά χρήματα εδώ και ένα χρόνο! Μάλιστα, έχουν ενημερώσει τη Διοίκηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι μετά την περικοπή των μισθών τους κατά 40% είναι αδύνατο να πληρώνουν οι ίδιοι για τις διακομιδές ασθενών!

Άμεση απειλή…
Σε χθεσινή ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν ότι η απειλή να σταματήσει το ΕΚΑΒ να παρέχει τις υπηρεσίες του στους πολίτες είναι άμεση. «Σε μια περίοδο που όλοι οι πολίτες έχουν βυθιστεί στη φτώχεια και στην ανέχεια και έχουν στραφεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, η πολιτική ηγεσία κάνοντας τους πρόθυμους στις επιταγές της τρόικας, γκρεμίζει και το κοινωνικό κράτος, κοστολογώντας πολύ φθηνά την ανθρώπινη ζωή».

Και αγωγή…
Μάλιστα, εκτός από την επίσχεση εργασίας, το προσωπικό του ΕΚΑΒ θα καταθέσει αγωγή κατά παντός υπευθύνου για την σημερινή κατάσταση, ενώ θα πραγματοποιήσει και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα πολιτικά γραφεία όλων των Κυβερνώντων πολιτικών. «Οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν και δεν παλεύουν για συντεχνιακά και οικονομικά ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, παλεύουν για να συνεχίσει το ΕΚΑΒ το κοινωνικό του έργο για δωρεάν και δημόσια προνοσοκομειακή φροντίδα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

Μπροστά στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκονται οι λαοί της Ευρώπης, όπου σε συνθήκες βαθιάς συστημικής κρίσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, το διευθυντήριο των Μέρκελ-Σαρκοζί, πιστό στα συμφέροντα των αγορών και του διεθνούς κεφαλαίου, προωθεί το δρόμο της ανελέητης λιτότητας και της λιγότερης δημοκρατίας,μπροστά στην ψήφιση ενός προϋπολογισμού που φέρνει την χώρα σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, το κοινωνικό κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά αλλά και την ύφεση και την ανεργία σε επίπεδα όχι μόνο της δεκαετίας του ΄50 αλλά σε επίπεδα δημοκρατίας της μπανανίας,μπροστά στην ανάδειξη των νοσταλγών του Μεταξά και των συνταγματαρχών σε "εθνοσωτήρες" και ρυθμιστές των κοινωικών εξελίξεων παρέα μ΄αυτούς που για δεκαετίες λεηλάτησαν την χώρα και τον δημόσιο πλούτο,η αριστερά και ο κόσμος της εργασίας καλούνται να σηκώσουν το ανάστημά τους και να καθορίσουν τις εξελίξεις τόσο σε κινηματικό, όσο και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο για μια δημοκρατκή διέξοδο προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και της κοινωνικής προόδου.Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία να εντείνουν ακόμα περισσότερο τους αγώνες τους για την ανατροπή των ανθρωποκτόνων πολιτικών, που τους καταδικάζουν στην ανεργία και στη φτώχεια, καθώς και της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ακροδεξιάς που τις εφαρμόζει πιστά και να ανοίξουν το δρόμο για μία προοδευτική αριστερή κυβέρνηση, όλων των δυνάμεων που παλεύουν σταθερά και συνειδητά ενάντια στην πολιτική των μνημονίων, του νεοφιλελευθερισμού και της υποτέλειας στις αγορές. Για να μπει ένα τέλος στη λεηλασία του λαού και της χώρας και να ανοίξουν νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους, με τελικό στόχο την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας.Σ΄αυτή την κατεύθυνση, καλούμε όλους τους Γιαννιώτες, όλους τους Ηπειρώτες, σε μια σημαντική πολιτική εκδήλωση-συζήτηση την Δευτέρα 12 Δεκέμβρη στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα της ΕΗΜ με θέμα "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ", με ομιλητές τους Αλέκο Καλύβη και Παύλο Κλαυδιανό από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανεξάρτητη βουλευτή Σοφία Σακοράφα.

Ουρές και στις εφορίες της Ηπείρου για την επιστροφή πινακίδων κυκλοφορίας

Όταν δεν έχεις για τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου, φροντίζεις να απαλλαγείς από το αυτοκίνητο. Στην Ελλάδα της, έως πρότινος, απαραίτητης πολυτέλειας τουλάχιστον ενός ΙΧ για κάθε οικογένεια, το τρίτο, το δεύτερο ακόμη κι αυτό το ένα και μοναδικό «εξοστρακίζεται» πλέον έως περιττό έξοδο.Οι πολίτες αδυνατώντας να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, σπεύδουν να προλάβουν τις προθεσμίες παραδίδοντας τις πινακίδες κυκλοφορίας. Όπως, μάλιστα, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις εφορίες, φέτος η κατάσταση θα είναι χειρότερη σε σχέση με πέρσι, καθώς εκείνοι που θα αναγκαστούν να αποχωριστούν το αυτοκίνητό τους, εκτιμάται ότι θα είναι περισσότεροι.Πολλοί επιλέγουν να παραδώσουν τις πινακίδες των «δεύτερων» ή «τρίτων» οχημάτων τους, αφού στο πρόβλημα επιβίωσης, αυτά αποτελούν περιττή πολυτέλεια. Οι περισσότεροι, ωστόσο, των χαμηλών και μεσαίων βγάζουν από τη ζωή τους το μοναδικό ΙΧ, που διαθέτουν.Στην Ήπειρο,στο πρώτο δεκαπενθήμερο του περσινού Δεκεμβρίου είχαν γίνει οι μισές παραδώσεις πινακίδων απ' ότι έγιναν φέτος.

H Κινητή Γυναικολογική Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Ζωοδόχο

Η Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, μετά την επιτυχημένη συμμετοχή της στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την Κινητή Γυναικολογική Μονάδα του Νοσοκομείου μας, σχετικά με την πρόληψη του ΑIDS και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων καθώς και λήψης δειγμάτων «τέστ Παπανικολάου» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6/12/2011, συνεχίζει τη δράση της στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής και της προάσπισης της δημόσιας υγείας, με δύο ακόμη επισκέψεις σε περιοχές της Ηπείρου.Σήμερα Δευτέρα 12/12/2011, θα επισκεφθεί την Ζωοδόχο Ιωαννίνων από 17.30 μ.μ. - 19.30 μ.μ. προκειμένου να υλοποιήσει πρόγραμμα ενημέρωσης και προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με λήψη test-pap.Στις αρχές του έτους θα ανακοινωθεί πρόγραμμα επισκέψεων για το έτος 2012 της Κινητής Γυναικολογικής Μονάδας.

ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 99 ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΥΠΑΧΘΕΙ Ο ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΑΡΤΑΣ!

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της δανειοδότησης του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, με την αποκάλυψη που έκανε η εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» της Κυριακής πριν από ενάμιση μήνα αλλά και μετά τις εξελίξεις όπου ο συνεταιρισμός υπέβαλλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 μόλις προχθές! Όπως αναφέρει το Protothema.gr στελέχη της ΑΤΕ, ερήμην της διοίκησης, για να δοθεί αυτό το δάνειο, έκαναν ένα σωρό παραβιάσεις της νομοθεσίας και επί πλέον, το δάνειο δόθηκε ελάχιστο διάστημα πριν ο συνεταιρισμός δηλώσει αδυναμία πληρωμών.Την στιγμή που ούτε καν οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε δάνεια δηλαδή, η ΑΤΕ έδωσε 3,5 εκατ. ευρώ σε μια εταιρεία που ελάχιστο διάστημα μετά πάει για ένταξη στο άρθρο 99. Στο κέντρο της κριτικής της εφημερίδας βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος όπως γράφτηκε -και ουδέποτε διέψευσε- άλλαξε νομοθετική διάταξη που είχε ψηφίσει η Βουλή, τον περασμένο Ιούλιο, με νέα ρύθμιση την οποία έφερε στην Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο και έτσι άνοιξε ο δρόμος για να δοθεί το δάνειο, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:"Βαποράκι" πουλούσε μεθαδόνη!

Συνελήφθη το βράδυ στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, ένας 23χρονος υπήκοος Αλβανίας, γιατί βρέθηκαν στην κατοχή του δέκα (10) γυάλινα φιαλίδια με υγρή μεθαδόνη. Επίσης, σχηματίσθηκε δικογραφία και σε βάρος ενός αλλοδαπού, υπηκόου Αλβανίας, ο οποίος όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, προμήθευσε τον 23χρονο με την ανωτέρω ποσότητα μεθαδόνης προκειμένου να τη διαθέσει προς πώληση.

Νέος σταθμός διοδίων στην Τύρια


Nέο σταθμό διοδίων ξεκίνησε να λειτουργεί η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ,από την περασμένη Παρασκευή,στην Τύρια Ιωαννίνων.Το αντίτιμο των διοδίων είναι 2,0 ευρώ για τα ελαφρά οχήματα, 1,40 ευρώ για τα δίκυκλα και τρίκυκλα, 5,00 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με 2 ή 3 άξονες και λεωφορεία, και 7,00 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Δώρο εορτών δικαιούνται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου.Ολόκληρο το δώρο, δικαιούνται οι εργαζόμενοι, που η σχέση εργασίας τους στον ίδιο εργοδότη, είχε διάρκεια χωρίς διακοπή, από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.Για τον υπολογισμό, λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Όσοι αμείβονται με μισθό, λαμβάνουν δώρο ίσο με το μισθό ενός μήνα και όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο λαμβάνουν ως δώρο 25 ημερομίσθια.Για τους εργαζόμενους για τους οποίους, η σχέση με τον εργοδότη διήρκεσε, για οποιοδήποτε λόγο, λιγότερο χρονικό διάστημα, το δώρο είναι ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης. Σε αυτή τη περίπτωση, το δώρο υπολογίζεται ως τα 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες.Το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται υποχρεωτικά μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος παρά μόνο σε χρήμα.Στο χρονικό διάστημα που προσμετρείται για την καταβολή του δώρου συνυπολογίζονται οι μέρες της κανονικής άδειας, της άδειας τοκετού, σπουδών και λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει σχετική γνωμάτευση από τον ασφαλιστικό φορέα. Δεν υπολογίζονται, οι ημέρες άδειας άνευ αποδοχών και οι συνδικαλιστικές άδειες.

Συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας


Αύριο Τρίτη 13-12-2011 και ώρα 09.30 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με 44 σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη,

ΑΡΤΑ: Παρουσίαση του βιβλίου των Χρήστου Λάσκου και Ευκλείδη Τσακαλώτου

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου και ώρα 7:30’ μ.μ., στην καφετέρια Glimmer (Δημοτική Ψαραγορά, οδός Καραϊσκάκη), η Ηπειρωτική Εταιρεία Πολιτισμού, Τεχνών και Επιστημών (Ηπ. Ε. Πο. Τ. Ε.) σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ηπείρου διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου των Χρήστου Λάσκου και Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Από τον Κέυνς στη Θάτσερ:Χωρίς Επιστροφή Καπιταλιστικές Κρίσεις, Κοινωνικές Ανάγκες, Σοσιαλισμός». Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Άγγελος Καλαφάτης, πρόεδρος της Ηπ. Ε. Πο. Τ. Ε. Ακολούθως, ο Ε. Τσακαλώτος θα μιλήσει για το βιβλίο και θα ακολουθήσει συζήτηση.Οι συγγραφείς επιχειρούν να δώσουν μια απάντηση από μια αριστερή σκοπιά στο ερώτημα αν υπάρχει σήμερα μια διέξοδος και μια ελπίδα για έναν κόσμο με ελπίδα και ανθρώπινο πρόσωπο. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει εντονότατη στην ελληνική (αλλά όχι μόνο) κοινωνία μια διάχυτη αίσθηση κατάρρευσης, η οποία ενισχύεται από την συνεχή οπισθοχώρηση από κατακτήσεις δεκαετιών. Δεν είναι σαφές αν υπάρχει διέξοδος για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αλλά και συνολικά για την κοινωνική δομή όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.Το βιβλίο αναλύει την φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο καπιταλισμός ως κυρίαρχο οικονομικό σύστημα και προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν και με ποιο τρόπο είναι δυνατή μια προοδευτική διέξοδος. Οι συγγραφείς συνεισφέρουν στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, από την οπτική γωνία της προοδευτικής σκέψης.Η ΗΠΕΠΟΤΕ σας καλεί να συμμετάσχετε ενεργά στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στα πλαίσια της παρουσίασης, για μια δημιουργική και αισιόδοξη διέξοδο από την κρίση.Ο Χρήστος Λάσκος έχει σπουδάσει Φυσική και Οικονομικά, ενώ είναι διδάκτορας κοινωνιολογίας. Εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Oxford University και στο University of Sussex. Έχει συγγράψει διάφορα βιβλία σε θέματα Οικονομίας και Πολιτικής.

Κλειστά την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, και προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πανελλαδική αναστολή της πίστωσης προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από 1/1/2012 ή και νωρίτερα, όπως αναφέρουν, διαμαρτυρόμενοι για την «υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης και την οικονομική ασφυξία», στην οποία έχουν περιέλθει τα φαρμακεία.Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, σε δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και έντασης των κινητοποιήσεων. Ο Σύλλογος κάνει λόγο για «αδυναμία λειτουργίας των φαρμακείων, που συνθλίβονται ανάμεσα στη διακοπή πιστώσεων από τους προμηθευτές και τη μη καταβολή των οφειλομένων από τα ασφαλιστικά ταμεία».

ΑΡΤΑ:Ημερίδα για τον καρκίνο του μαστού και της μήτρας

Ημερίδα ενημέρωσης του κοινού για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο της μήτρας διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με το Τμήμα Μαστού της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα «Σκουφάς». Ομιλητές ήταν δύο κορυφαίοι Αρτινοί επιστήμονες, ο κ. Κων/νος Τσίκος, Χειρουργός, Αμ. Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Μονάδας Μαστού Ν.Ε.Ε.Σ. Αθηνών και Υπεύθυνος Τμήματος Μαστού Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και ο κ. Στέφανος Παππάς, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων Κύησης «Έλενα Βενιζέλου», οι οποίοι μίλησαν για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, η οποία αποτελεί το πιο αποτελεσματικό όπλο στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου της μήτρας, καθώς επίσης για τους επιβαρυντικούς παράγοντες και τη σημασία του τακτικού απεικονιστικού ελέγχου σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση. Η ημερίδα απευθυνόταν σε όλες τις γυναίκες, και όχι μόνο, που ήθελαν να ενημερωθούν γι’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα και οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις και να πάρουν απαντήσεις σε εξειδικευμένα θέματα.

Η Κόντσικα επέστρεψε στην κορυφή του πρώτου ομίλου της Β' Ηπείρου

Η Κόντσικα επέστρεψε στην κορυφή του πρώτου ομίλου της Β' Ηπείρου κερδίζοντας με 3-0 εκτός έδρας τον Περίβλεπτο.Άλλωστε, τα Καμποχώρια έμειναν στο 2-2 με τον Πωγωνάτο και συμπλήρωσαν 41 βαθμούς, έναντι των 42 της Κόντσικας. Με 38 ακολουθούν οι Ραφταναίοι που πέτυχαν επίσης εκτός έδρας νίκη επί της Αμφιθέας.Στον δεύτερο όμιλο, το Χαροκόπι συνέχισε την πορεία πρωταθλητισμού με το 3-0 σε βάρος των Χουλιαράδων. Η δεύτερη προνομιούχα θέση διεκδικείται άμεσα από τον Ολυμπιακό Ιωαννίνων και τον Α.Ο. Κάστρου που συνέχισαν με «τρίποντα». Ακόμα, οι Λογγάδες προσπέρασαν τους Χουλιαράδες και βρέθηκαν στην τέταρτη θέση με 32 βαθμούς επικρατώντας με 2-1 της Χρυσοβίτσας.

Και νέα διακοπή εργασιών στο αεροδρόμιο

Σε νέα διακοπή εργασιών προχώρησε ο ανάδοχος του έργου αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου Ιωαννίνων, εξέλιξη αναμενόμενη αφού οι οφειλές του κράτους δεν εξοφλούνται εδώ και πολύ καιρό.Το έργο παραμένει στάσιμο για μήνες, με τον ανάδοχο να ασχολείται μόνο με την ανέγερση του νέου πύργου ελέγχου.Θέλοντας να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση από τις 8 Νοεμβρίου κατέθεσε αίτημα διακοπής εργασιών και περιμένει...Το τελευταίο διάστημα από τη ΣΑΕ που χρηματοδοτεί έργα σε αεροδρόμια, διατέθηκαν κάποια ποσά σε άλλα περιφερειακά και δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του χρόνου να γίνει κάτι και για αυτό των Ιωαννίνων, όμως τίποτε δεν είναι βέβαιο.

Στις 800 χιλ. ευρώ οι οφειλές
Οι οφειλές φτάνουν τις 800.000 ευρώ και ο ανάδοχος γνωρίζοντας ότι οι εθνικοί πόροι δεν περισσεύουν διέκοψε τις εργασίες για μια ακόμη φορά.Η τελευταία πληρωμή λογαριασμών είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο, περίπου 3 εκ. ευρώ κι αφού ο ανάδοχος είχε ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης στις αρχές του χρόνου, έχοντας κάνει διακοπή εργασιών τον περσινό Δεκέμβριο.Κάθε χρόνο τέτοια εποχή που κλείνει ο προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κλείνουν και οι «στρόφιγγες» των πληρωμών, πόσο μάλλον σε τέτοια οικονομική κατάσταση που είναι η χώρα.Με αυτό το δεδομένο θα είναι ευχής έργο να πληρωθεί σχετικά σύντομα ο λογαριασμός που εκκρεμεί και να συνεχιστεί το έργο που ακόμη βρίσκεται κάτω από τα μισά του...

Νέα παράταση το μόνο βέβαιο
Το Μάιο λήγει και η νέα παράταση που είχε δοθεί για την ολοκλήρωση του έργου και όπως είναι φυσικό με τέτοια εξέλιξη ούτε τον Μάιο του 2013 δεν ολοκληρώνεται.Εκτός του πύργου ελέγχου που εν μέρει κατασκευάστηκε, απομένει να ολοκληρωθεί το πρώτο κτίριο που ανεγέρθηκε, το αμαξοστάσιο και το κυρίως έργο, δηλαδή ο νέος σταθμός.Αυτόν θα τον βλέπουμε, άγνωστο ακόμη πόσο, σε... μακέτα αν και δεν ανταποκρίνεται κι αυτή στο νέο σχεδιασμό, αφού θα κατασκευαστεί δίπλα από τον σημερινό και όχι στη θέση του. Έχει επιλεγεί να μην κατεδαφιστεί ο υπάρχων, αλλά να ανεγερθεί ο νέος στο χώρο του άλλοτε πάρκινγκ του αεροδρομίου.Δεν έχει ξεκαθαριστεί και αν θα κατεδαφιστεί και η επέκταση του σημερινού σταθμού, όπως είχε διαφανεί ή θα γίνει ο νέος σταθμός χωρίς να επηρεαστεί ο υπάρχων.Πρόκειται για κτίριο εμβαδού 10.000 τετραγωνικών μέτρων, αλλά κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι τελικά θα είναι τόσο μεγάλος ο νέος σταθμός, και για λόγους κόστους κατασκευής και συντήρησης. Στον χώρο ανέγερσης του σταθμού έχουν γίνει μόνο κάποιες εργασίες προετοιμασίας και ο ανάδοχος δεν συνέχισε διαβλέποντας ότι χρήματα δεν υπάρχουν.Έτσι το μόνο αντικείμενο ήταν μέχρι πρότινος ο πύργος ελέγχου που κατασκευάζεται στην αντίθετη πλευρά από τον υπάρχοντα κι αυτό για να μην εμποδίζεται η τοποθέτηση και λειτουργία του Συστήματος Τυφλής Προσγείωσης (ILS) αν ποτέ γίνει.Μια σημαντική εκκρεμότητα είναι και η μη σύνδεση της νέας πίστας με τον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης.Απομένει να ασφαλτοστρωθεί τμήμα του συνδετήριου, κάτι που δεν γίνεται εδώ και καιρό. Προφανώς, αποτελεί κι αυτό ένα μέσο πίεσης του αναδόχου για να πληρωθεί οφειλόμενα.Η νέα μεγάλη πίστα συνδέεται με τρεις συνδετήριους με τον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης, αλλά η εκκρεμότητα με τον έναν συνδετήριο, δημιουργεί πρόβλημα λειτουργικότητας και χώρου.

Εκτελέστηκε και πληρώθηκε μέρος του έργου
Η μακέτα του έργου παρουσιάστηκε το 2003 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το έργο δημοπρατήθηκε από τη Ν.Δ και (αφού έγιναν πολλές διορθώσεις στις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες) έφτασε μετά από τόσα χρόνια να έχει εκτελεστεί μικρό μέρος του. Αιτία η χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους που μειώθηκαν δραματικά από τη μεγάλη κρίση που περνά η χώρα και δεν διατίθενται πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Βέβαια επί διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ που υπήρχαν χρήματα, δεν δόθηκε ώθηση στο έργο. Η ένταξη στο ΕΣΠΑ δεν κατέστη δυνατή.Η ανάδοχος εταιρεία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ είχε πληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο, περίπου 8,5 εκ. ευρώ με μια σύμβαση που με την έκπτωση φτάνει τα 25 εκ. ευρώ, αλλά είναι άγνωστο αν θα περικοπούν εργασίες και τι θα γίνει ως το τέλος με αναθεωρήσεις κλπ.Το έργο που υλοποιήθηκε δεν είναι και τόσο ορατό, αφού αφορούσε το διάδρομο προσγείωσης και συνδετήριους με το χώρο στάθμευσης αεροσκαφών ( η πίστα πλέον έχει τριπλάσιο εμβαδόν) , περιφράξεις και φωτισμό κλπ, αλλά και το κτίριο του αμαξοστασίου που έχει μείνει στον σκελετό.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ