Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

Όλο και λιγότεροι οι επισκέπτες στο Σπήλαιο Περάματος

Μειωμένη ήταν φέτος η κίνηση των επισκεπτών στο Σπήλαιο Περάματος, που και αυτό με τη σειρά του καλείται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και στον τουρισμό.Η οικονομική κατάσταση αναμενόμενα επηρεάζει τομείς όπως ο τουρισμός, άλλοτε σε μεγαλύτερο και άλλοτε σε μικρότερο βαθμό.Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα καίρια αναδεικνύεται η ετοιμότητα των φορέων να αναζητήσουν λύσεις και να αναπτύξουν δράσεις για την προσέλκυση επισκεπτών και την προβολή του έργου τους.Ακόμη και με μειωμένες διανυκτερεύσεις στα καταλύματα ο νομός Ιωαννίνων χάρη στην Εγνατία Οδό δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, ακόμη και για λίγες μόνο ώρες. Δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που διερχόμενοι από την περιοχή, πραγματοποιούν μία στάση και επισκέπτονται σημεία κυρίως της πόλης με έντονο ενδιαφέρον.Για την προσέλκυση αυτών των επισκεπτών απαιτείται προβολή του έργου και των δράσεων που αναπτύσσονται. Σε αυτό το κομμάτι έντονη είναι η κριτική που δέχεται ο Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Κώστα Γκόγκο η κίνηση είναι μειωμένη φέτος, ως αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης. Όμως υπογράμμισε πως η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική.Σε μία προσπάθεια προσέλκυσης και άλλων επισκεπτών αναπτύσσονται δράσεις όπως το Κέντρο Προβολής Σπηλαίου, η προβολή οπτικοακουστικού υλικού, η έκθεση παλαιοντολογικών ευρημάτων και η διοργάνωση εκδηλώσεων.

Ατυχές περιστατικό
Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό διακοπής της ηλεκτροδότησης στο Σπήλαιο Περάματος ο κ. Γκόγκος αναφέρθηκε στις προσπάθειες βελτίωσης των εγκαταστάσεων του Σπηλαίου.Ειδικότερα χαρακτήρισε ατυχές το περιστατικό που οφείλεται σε διακοπή της ΔΕΗ. Όπως τόνισε το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε άμεσα και χωρίς προβλήματα χάρη στους ξεναγούς.Ακόμη ανέφερε πως ήδη έχουν τοποθετηθεί νέες γεννήτριες και έχει αντικατασταθεί ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός του Σπηλαίου. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος INTERREG Ελλάδα – Ιταλία θα πραγματοποιηθούν μελέτες για την βελτίωση των εγκαταστάσεων στο Σπήλαιο Περάματος, συμπλήρωσε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συλλήψεις παράνομων μεταναστών στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθη,εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, 32χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, διότι διαπιστώθηκε να μεταφέρει τέσσερις αλλοδαπούς, που κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το όχημα κατασχέθηκε.

ΑΡΤΑ:Την Τρίτη το άναμμα του δέντρου στο Χριστουγεννιάτικο χωριό

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας προσκαλούν όλους τους δημότες και ειδικά τους μικρούς μας φίλους, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00, στο άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, στο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ που δημιουργήθηκε στην κεντρική πλατεία της Άρτας. Το χριστουγεννιάτικο χωριό θα πλαισιώνουν χριστουγεννιάτικες φιγούρες , παιχνίδια, παιδότοποι, χριστουγεννιάτικες παραμυθένιες κατασκευές, ενώ κατά την διάρκεια των γιορτών θα λάβουν χώρα πολλά δρώμενα. Παράλληλα θα συμμετέχουν τοπικοί παραγωγοί και έμποροι με χριστουγεννιάτικα εδέσματα και τοπικά προϊόντα.

Χριστουγεννιάτικη Θεατρική παράσταση στη Πετρούπολη από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Πετρούπολης, παρουσιάζει, την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00', στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης, την θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων στην πετυχημένη παράσταση ''Παραμονή Χριστουγέννων στην Ήπειρο, μιά φορά και ένα καιρό...'' που έγραψε και σκηνοθετεί η καταξιωμένη στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, Ηπειρώτισσα Βαρβάρα Μπότσαρη- Παπαθανασίου. Μια παράσταση που επικεντρώνεται στα ήθη και έθιμα της Ηπείρου τις γιορτές των Χριστουγγένων, αλλά και τις Ηπειρωτικές παραδόσεις, την ξενητεία, τον πόνο, αλλά και την προσδοκία που φέρνει ο καινούργιος χρόνος, με αριστοτεχνικό τρόπο γραμμένη που παντρεύει το χθές με το σήμερα, τη νιότη με τα γερατιά, και την αγάπη με την έλειψη λόγω ξενητιάς και που παίζουν με απαράμμιλο τρόπο τα μέλη του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων, λες και είναι επαγγελματίες ηθοποιοί.Αξίζει να τονιστεί εδώ ότι, σε όποια περιοχή της Αττικής, αλλά και την Επαρχία, ανέβηκε η παράσταση κατενθουσίασε το κοινό, γιατί παρουσίαζε την ηπειρώτικη Χριστουγεννιάτικη μαγεία, με ένα λιτό, δωρικό, αλλά και πλούσιο τρόπο, όπως ταιριάζει στις παραδόσεις και τον χαρακτήρα των Ηπειρωτών.

Μη Ξεχνάμε τους αγωνιστές, Βουδιστές μοναχούς!


Στους κοινωνικούς αγώνες, σε πολλές χώρες της Ασίας, οι Βουδιστές μοναχοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μαζί με το λαό και τα κινήματα, διεκδικώντας τα αυτονόητα της δημοκρατίας. Απέναντι στην κρατική βία και τον αυταρχισμό, δεν διστάζουν να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή τους για να αφυπνίσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για τα όσα συμβαίνουν στις χώρες τους. Πάνω από εκατό μοναχοί, στο Θιβέτ, τη Βιρμανία και την Ταϋλάνδη έχουν αυτοπυρποληθεί από την αρχή της χρονιάς και πολύ μεγάλος αριθμός βρίσκεται στις φυλακές, κάτω από άθλιες συνθήκες. Ήδη στην Ευρώπη αναπτύσσεται κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Εδώ;

Γιάννης Καραγιάννης
Οικονομολόγος-Συγγραφέας

Συσσίτια στα σχολεία από τη νέα χρονιά!

Με τα κρούσματα ασιτίας μαθητών να αυξάνονται, μια σύγχρονη µορφή συσσιτίων, µε τη µορφή µικρογευµάτων, θα προσφέρεται από τη νέα χρονιά στα σχολεία της χώρας, σε περιοχές όπου φοιτούν µεγάλα ποσοστά παιδιών από αδύναμα οικονοµικά στρώµατα.Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Το Βήμα", οι λεπτοµέρειες του προγράµµατος σχεδιάζονται αυτές τις ηµέρες, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας θα δίνει κουπόνια στους µαθητές περιοχών µε χαµηλούς οικονοµικούς και κοινωνικούς δείκτες και µε αυτά θα µπορούν να τρώνε στα κυλικεία των σχολείων.Τα κουπόνια θα είναι των 2 ή 3 ευρώ και με αυτά ένας µαθητής θα µπορεί να φάει ένα σάντουιτς και να πιει έναν χυµό ή γάλα στο σχολείο του. Αν και αρχικά η δημοσιοποίηση των κρουσμάτων ασιτίας μαθητών σε σχολεία του κέντρου της Αθήνας, που είχαν παρατηρηθεί ήδη από τις αρχές της σχολικής χρονιάς, αντιμετωπίστηκε ως λαϊκισμός, πλέον είναι κοινό μυστικό. Πολλοί εκπαιδευτικοί μιλούν για το φαινόμενο και κάποιοι έχουν δραστηριοποιηθεί σε σχέση με αυτό. Ωστόσο, τώρα το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε κεντρικό επίπεδο. Οι δράσεις του υπουργείου Παιδείας θα ενταχθούν στα προγράµµατα των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) που αφορούν τη στήριξη περιοχών µε µαθητές που έχουν ανάγκη κοινωνικής και εκπαιδευτικής στήριξης. Ήδη έχουν επιλεγεί νηπιαγωγεία και δηµοτικά στις περιοχές του Ταύρου, της πλατείας Βάθης, των Εξαρχείων, των Κάτω Πατησίων, των Αχαρνών, αλλά και σχολεία σε Μοσχάτο, Νίκαια, Ασπρόπυργο, Ζεφύρι και Αυλώνα για να ενταχθούν στο πρόγραµµα. «Στόχος µας είναι να διασφαλίσουµε την ισότιµη ένταξη των µαθητών στο εκπαιδευτικό σύστηµα στις περιοχές µε χαµηλούς εκπαιδευτικούς και κοινωνικοοικονοµικούς δείκτες» λέει στο «Βήµα» η αρµόδια για θέµατα Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.«Στην προσπάθεια αυτή το σχολείο αναλαµβάνει ενεργό ρόλο εποικοδοµητικής συνεργασίας µε τις οικογένειες και τους φορείς εκπαίδευσης της τοπικής κοινότητας. Ο ρόλος αυτός είναι πολυσχιδής και εδώ εντάσσεται η πρωτοβουλία για τη διανοµή µικρογευµάτων στα σχολεία ΖΕΠ γι' αυτές ακριβώς τις περιοχές που το έχουν περισσότερο ανάγκη» αναφέρει η κ. Χριστοφιλοπούλου.

ΝΤΟΡΑ: Κοντά στο Πάσχα οι εκλογές

«Πιστεύω ότι οι εκλογές θα γίνουν περίπου γύρω στον Απρίλιο, δηλαδή γύρω στο Πάσχα, δεν μπορώ να σας το πω με ακρίβεια».Αυτό δήλωσε χθες το βράδυ από τα Τρίκαλα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα εγκαίνια των νέων γραφείων του κόμματός της.Η συμφωνία που υπάρχει, πρόσθεσε απαντώντας στο ερώτημα για το χρόνο των εθνικών εκλογών, είναι ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου, θα υπάρξει μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το κούρεμα, αλλά και για το νέο πακέτο δανειοδότησης της χώρας.«Υπολογίζω με την εμπειρία που έχω στα ευρωπαϊκά ότι αυτό θα γίνει γύρω από το Πάσχα», υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη. Επίσης, απαντώντας σε αν οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα είναι κυβερνήσεις συνεργασίας, εκτίμησε πως «αυτό που συντελείται σήμερα στην ελληνική κοινωνία είναι μια πολύ μεγάλη επανάσταση».«Αυτό, που υπάρχει σήμερα, είναι ένα καζάνι που βράζει», τόνισε και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός έχει πλήρη συνείδηση πλέον, ότι πρέπει να γυρίσει σελίδα. Και αυτό που θα απαιτήσει από τους πολιτικούς τού αύριο, θα είναι ακριβώς μία κυβέρνηση συνεργασίας σε προγραμματική βάση, μία κυβέρνηση που θα βγάλει μπροστά το καλύτερο που θα έχει κάθε κόμμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε από κοινού για να βγει η Ελλάδα από την κρίση».

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Kαταστροφικό ενδεχόμενο η επιστροφή στη δραχμή

Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι καταστροφικό ενδεχόμενο, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία:«Θα οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει, η νέα δραχμή δεν θα γίνεται αποδεκτή σε πολλές διεθνείς αγορές, θα υπάρξει ανικανότητα καταβολής μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεταβολές στην Ε.Ε. προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, με αναπτυσσόμενες φυγόκεντρες τάσεις».Σε ερώτηση για το αν θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Κουβέλης απάντησε:«Οι "κυβερνήσεις συνεργασίας", για να είναι βιώσιμες και να πείθουν τους πολίτες, προϋποθέτουν προγραμματικές συμφωνίες, πολιτικές συγκλίσεις και συμπτώσεις.Οι προϋποθέσεις αυτές απουσιάζουν. Κυβέρνηση συνεργασίας είναι δυνατόν να υπάρξει μόνον όταν η ακυβερνησία θα δοκιμάζει και θα απειλεί τον τόπο. Και τότε δυναμικά θα τεθεί το ζήτημα ποιες δυνάμεις θα συμπράξουν και κυρίως με ποιο περιεχόμενο πολιτικού προγράμματος. Η τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει με δεσμευτικό πολιτικό προγραμματικό περιεχόμενο και με φερέγγυα πολιτικά πρόσωπα να επιλέγει, να θέλει και να μπορεί να μετατοπίσει την πολιτική από τη βαθιά συντηρητική θέση όπου σήμερα βρίσκεται προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση, προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας. Χωρίς τις προϋποθέσεις αυτές, η οποιαδήποτε συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελεί "άσκηση επί χάρτου"».

Κατάσταση και Προοπτική των αντιμνημονιακών δυνάμεων

Του Νίκου Κοτζιά

Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού είναι πεπεισμένη και το έχει μάθει πάνω στο πετσί της ότι η ακολουθούμενη πολιτική είναι άδικη, ενώ περικλείει πολλούς κινδύνους για το μέλλον κάθε εργαζομένου και της οικογένειάς του. Και, όμως, η δυναμική του κινήματος ενάντια στην πολιτική παράδοσης της χώρας στις ξένες δυνάμεις καθώς και της συνεχιζόμενης ανακατανομής πλούτου, δείχνει μια κάμψη, κάποια σημεία κόπωσης. Ο κύριος λόγος κατά τη γνώμη μου είναι η αίσθηση ότι αυτή η πολιτική δεν είναι άμεσα ανατρέψιμη. Στη βάση αυτής της ενστικτώδικης εκτίμησης, πολλοί συμπολίτες μας προτάσσουν άλλες ενέργειες, όπως α) να περισυλλέξει ο καθένας τις δυνάμεις του ώστε να αντέξει τα επερχόμενα, β) να επιδιώξει ατομικές λύσεις στα προβλήματά του, όπως σε μεγάλο βαθμό έχει μάθει εδώ και δεκαετίες στην ελληνική κοινωνία της συνενοχής, γ) να περιμένει πότε θα παρουσιαστεί ή έστω διαμορφωθεί ένα πειστικό υποκείμενο με το οποίο θα έχει περιθώρια νίκης. Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις αμφίσημες διαθέσεις πολλών πολιτών παίζει το γεγονός ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποσιωπούν τις όποιες υπάρχουσες εναλλακτικές λύσεις.Η ως άνω περιγραφείσα στάση έχει να κάνει με την απογοήτευση που νιώθουν οι εργαζόμενοι πολίτες από τους θεσμούς που πραγματικά, ή στα λόγια ακολουθούν αντιμνημονιακή πολιτική. Ο κόσμος που παραδοσιακά ψήφιζε ΝΔ πίστευε έστω και λανθασμένα ότι το κόμμα του ήταν ενάντια στο μνημόνιο. Οι πολλαπλές στροφές της ηγεσίας του μπέρδεψε εργαζόμενους που παραδοσιακά ανήκουν στον συντηρητικό χώρο και δεν έχει αυτή τη στιγμή πολιτική έκφραση. Αφενός, δηλαδή, ψάχνεται, αφετέρου έχει σε ένα βαθμό παραλύσει από αυτή την εξέλιξη. Σε αυτή του την παράληψη αρνητικό ρόλο παίζουν και οι προηγούμενες διασπάσεις της ΝΔ, ΔΣ και ΛΑΟΣ.Στον χώρο της κεντροαριστεράς υπάρχει η πλήρης οργανωτική και πολιτική διάλυση και απαξίωση. Πλην ενός τμήματος μηχανισμών που συνδέονται με την κυβερνητική και κρατική εξουσία καθώς και με την κομματική γραφειοκρατία, οι περισσότεροι δείχνουν πλέον τη διάθεση αποδέσμευσης από αυτό τον απαξιωμένο χώρο. Εκείνοι που συμμετείχαν μαζί μας στις αντιμνημονιακές μάχες δείχνουν περισσότερο ριζοσπαστισμό, εκείνοι που τώρα απομακρύνονται από την μήτρα έχουν συχνά τη διάθεση να βρουν κάποιο χώρο να παρκάρουν προσωρινά. Η αποδέσμευση δεν γίνεται με επαρκείς πολιτικούς όρους διότι και οι δυνάμεις του αριστερού ρεφορμισμού είναι ακόμα διάσπαρτες, τόσο διότι υπάρχουν διάφορα μικρά εγώ, όσο και διότι φεύγοντας από το ΠΑΣΟΚ, ανακαλύπτουν «ξαφνικά» κάποια μυστηριώδη «καθαρότητα». Τα ίδια συμβαίνουν και με κινήματα που προκύψαν από τις πλατείες και τους αγανακτισμένους. Δεν μπόρεσαν να οργανώσουν το αυθόρμητό τους. Η μόνη ουσιαστική ελπίδα προέρχεται από την «Ενωτική Κίνηση» που δείχνει να έχει τα πλέον συστηματικά και οργανωμένα στελέχη του αντιμνημονιακού μετώπου, μια αρκετά σαφή πολιτική ταυτότητα, όπως, επίσης, πολιτική συμμαχιών και μετώπου στη δράση.Τέλος αυτό που ονομάστηκε ως «παραδοσιακή» Αριστερά δείχνει, επίσης, να δυσκολεύεται να οργανώσει αυτό το μέτωπο. Το μεν ΚΚΕ διακηρύττει, δεν ξέρω και αν το πιστεύει, ότι κάθε δύναμη πέραν του ιδίου είναι κάποιο εργαλείο του συστήματος (κυματοθραύστης, δρόμος, οικοδόμημα). Η ΔΗΜΑΡ προσβλέπει περισσότερο στην συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ παρά με τις άλλες δυνάμεις τις αριστεράς. Ο ΣΥΝ έχει τον καλύτερο και συνεπέστερο αντιμνημονιακό λόγο από όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Συχνά, όμως, δείχνει να συμφωνεί με εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις, σύμφωνα με τις οποίες οι αντιμνημονιακές δυνάμεις της κεντροαριστεράς δικαιούνται να είναι τέτοιες μόνο αν κάνουν αυτοκριτική για το γεγονός ότι είναι κεντροαριστερές.Από όλη την κατάσταση το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι αριστερές δυνάμεις και οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς οφείλουν να προσβλέπουν στη δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου με τις δυνάμεις των αγανακτισμένων και της αριστεράς, με σχέσεις ισοτιμίας και αλληλοσεβασμού, και αφού πρώτα διασφαλίσουν την δική τους ανάπτυξη και συνοχή.

Ανθρώπινα ναυάγια στους δρόμους λόγω της κρίσης

Η κρίση χρέους έχει μετατραπεί πλέον σε κοινωνική, καθώς σε όποια γωνία και να κοιτάξει κάποιος θα δει ανθρώπους που μέχρι πριν από μικρό χρονικό διάστημα είχαν τις εργασίες τους, φρόντιζαν τις οικογένειές τους, κατάφερναν αν εξασφαλίζουν τα απαραίτητα για την καθημερινή επιβίωση.Τώρα αντί για ανθρώπους γεμάτους αυτοπεποίθηση και δύναμη να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες της ζωής, αντικρίζουν ανθρώπους αδύναμους, ταλαιπωρημένους, που εκλιπαρούν για ένα μικρό φιλοδώρημα, προκειμένου να εξασφαλίσουν έστω ένα κουλούρι για να χορτάσουν την πείνα τους.Όλη αυτή την τραγική κατάστασης που βιώνει η ελληνική κοινωνία, αποκαλύπτεται σε ένα βίντεο του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού σταθμού CNN στη διάρκεια του οποίου, τονίζεται, πως μόνο τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε κατά 20% ο αριθμός των ατόμων που καταφεύγουν στα κέντρα υποδοχή αστέγων που λειτουργούν στην Αθήνα και στα συσσίτια που άρχισαν να λειτουργούν σε άλλες μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Austerity drives Greeks into street by Stefanelonikitelo

dailynews24.gr

Κυβέρνηση Παπαδήμου έως το τέλος της τετραετίας ζητά ο Κωστής Στεφανόπουλος!

«Τα κόμματα οφείλουν να παύσουν να ζητούν εκλογές και να αναγνωρίσουν τον συγκεκριμένο χρόνο, μέχρι συμπληρώσεως της τετραετίας από τις προηγούμενες εκλογές, κατά τον οποίο ο κ. Παπαδήμος θα εργαστεί υπέρ του συμφέροντος της χώρας, ώστε να μη μας εξαναγκάσουν σε αποχώρηση από την Ευρωζώνη ή σε άλλες καταστρεπτικές εξελίξεις» εκτιμά ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής.Ο κ. Στεφανόπουλος θεωρεί ότι «δεν χρειαζόμαστε εκλογές, αλλά μία κυβέρνηση με ικανότητες και γνώση που θα εργασθεί για να βγάλει την χώρα έξω από τους κινδύνους τους οποίους διατρέχει. Μία κυβέρνηση με πρωθυπουργό που διαθέτει αυτά τα προσόντα, με κύρος και γνωριμίες στο εξωτερικό, αλλά και ακέραιο το δικαίωμα κατά το Σύνταγμα να διορίζει και να παύει υπουργούς. Και τον έχομε. Εννοώ τον κ. Παπαδήμο».Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τα κόμματα «κατά τροποποίηση της αρχικής συμφωνίας τους, να δώσουν χρόνο επαρκή σε αυτόν (τον κ. Παπαδήμο) να διοικήσει την χώρα με την ελπίδα να τη βοηθήσει». Οι εκλογές «δεν πρόκειται να ωφελήσουν τη χώρα, αλλά θα βλάψουν με βεβαιότητα τη χώρα. Χρειαζόμαστε ηρεμία και όχι εκλογική αναταραχή, δουλειά σκληρή χάριν του τόπου, και όχι την ραθυμία της προεκλογικής περιόδου» καταλήγει.

Ρίχνουν δίχτυα οι... δελφίνοι

Του Κωνσταντινου Ζουλα
«Οσο κι αν στενοχωριόμαστε για τον άδικο αποκλεισμό μας από το Champions League, οι τρεις μας νίκες αποτελούν πολύτιμο εφόδιο. Ο Ολυμπιακός του Βαλβέρδε διαθέτει πλέον υπόληψη στα ευρωπαϊκά σαλόνια κι αν η ομάδα είχε δυο αγώνες στα πόδια της πριν από το παιχνίδι με τη Μαρσέιγ, θα είχαμε προκριθεί. Καλύτεροι παίκτες; Αδιαμφισβήτητα ο Μανιάτης και ο Μοντεστό, ενώ και ο Τζεμπούρ είναι επιθετικός μεγάλης ολκής. Τρομοκρατεί τις άμυνες. Καλός ήταν και ο Μέγιερι, αλλά με προβληματίζει η άμυνά μας. Δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη και δεν καταλαβαίνω τι φταίει. Πολύ έξυπνη η διάταξη της αριστερής μας πλευράς με τον Μαρκάνο και μπροστά του τον Χολέμπας. Οσοι έχουν μιλήσει άσχημα για τον προπονητή θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη. Καλώ τους Ολυμπιακούς να σκεφτούμε ότι ρίξαμε 3 γκολ στην Αρσεναλ, με αστέρια όπως ο Ροζίτσκι, ο Αρσάβιν και ταλεντάρες όπως ο Τσάμπερλεϊν». Οσοι αναρωτιέστε αν θεωρώ τόσο σημαντικό να ασχοληθώ σήμερα με τον Ολυμπιακό, απευθυνθείτε στον Ανδρέα Λοβέρδο. Στην πολιτική του ιστοσελίδα ανήρτησε την εν λόγω «ανάλυση» (600 λέξεων!) μικρό μέρος της οποίας αναδημοσιεύω. Για ένα και μόνον λόγο: Να αντιληφθούμε πια όλοι τους λόγους της σημερινής μας κατάντιας. Αν ο επικρατέστερος δελφίνος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι έτσι κερδίζει ψήφους από τους γαύρους «επιστήμονες», ας συνεχίσει με αναλύσεις για τον ΠΑΟ, την ΑΕΚ και, γιατί όχι, τον Ατρόμητο και τη Scoda Ξάνθη. Οσο για μένα –ένα ταπεινό Ολυμπιακό που λυπήθηκα με την ατυχία της ομάδας μου, αλλά ήδη το ίδιο βράδυ δεν μπορούσα και πάλι να κοιμηθώ σκεπτόμενος πώς θα μεγαλώσω σε αυτή τη χώρα την κόρη μου–, τείνω πλέον να περιέλθω σε απόγνωση. Διότι την ώρα που ο κ. Λοβέρδος ψηφοθηρούσε αναλύοντας τον... Τζεμπούρ, ο Ευ. Βενιζέλος συνέγραφε απάντηση 700 λέξεων σε μια κριτική της «Ελευθεροτυπίας», λες και είναι η μόνη εταιρεία που απειλείται, ενώ ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωνε ως μεταρρύθμιση(!) την απελευθέρωση στην τιμή του γάλακτος 1ης βρεφικής ηλικίας! Θα μου πείτε, εδώ ο άνθρωπος που μας κυβέρνησε δύο χρόνια βρίσκεται στο Durban της Αφρικής για να αντιμετωπίσει (και) το πρόβλημα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, προτείνοντας ως λύση τα πράσινα... ομόλογα! Χριστέ και Παναγία μου... βοήθησέ μας.

kathimerini

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: «Τα δαχτυλίδια έχουν τελειώσει»

«Τα δαχτυλίδια έχουν τελειώσει και ευελπιστώ ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ έναρξη των οποίων φέρει πλήρως ο πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου», δήλωσε μεταξύ άλλων η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή σε συνέντευξή της στο Ρ/Σ Flash 96.«Η κοινωνία έχει ξεπεράσει το ισχύον πολιτικό σύστημα το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα που απορρέουν τόσο από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις όσο και από τις κοινωνικές διεργασίες οι οποίες γίνονται στη χώρα μας. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ακολουθήσει τις κατοχυρωμένες από το καταστατικό του διαδικασίες. Ανοικτές διαδικασίες, ανοικτό πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, νέες οργανωτικές δομές. Σε όλη αυτή την πολιτική διεργασία πρέπει να κινητοποιηθούν νέα πρόσωπα, μάχιμα και αναγνωρίσιμα, ενώ να στηθούν κάλπες σε κάθε χωριό , σε κάθε πόλη της χώρας. Το "πού ντο, πού ντο το δαχτυλίδι" έχει πλέον τελειώσει, δεν υπάρχουν πλέον δαχτυλίδια. Υπάρχουν αρχές και διαδικασίες», πρόσθεσε.Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής η κ. Μπατζελή ανέφερε τα εξής: «Οι αποφάσεις ήταν αναμενόμενες, άτολμες. Η Ευρώπη δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο επανίδρυσης της, για μια Ευρώπη συνοχής και αλληλεγγύης, αλλά φαίνεται ότι θα λειτουργεί πλέον με βάση τους κανόνες της αγοράς, τους κανόνες διαχείρισης του δημόσιου χρέους και μίας «ελεγχόμενης» λιτότητας. Αν ισχύσουν πλήρως αυτά τα οποία φαίνεται ότι σχεδιάζονται για τον μελλοντικό τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε, τότε η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου τίθεται σε κίνδυνο ενώ το haircut και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα επαναπροσδιορίζονται. Κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν γιατί η Ελλάδα να αντιμετωπιστεί διαφορετικά και όχι μέσω του Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Υποστήριξης, ο οποίος ενεργοποιείται ήδη από τον Ιούλιο του 2012 και θα στηρίζει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες χώρες όπου το δημόσιο χρέος τους θεωρείται μη βιώσιμο. Υπάρχει πλέον κίνδυνος η κρίση στην Ευρώπη να συμπαρασύρει και τη χώρα μας».

Σύσκεψη για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα

Τα έργα προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν από το Γ΄ ΚΠΣ η αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ αλλά και τα νέα μεγάλα έργα, όπως το πρόγραμμα Helios, θα είναι μέσα στα βασικά θέματα της ευρείας σύσκεψης που θα γίνει την Τετάρτη, παρουσία του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, και άλλων στελεχών της Κομισιόν.Ο κ. Χαν έχει ως βασικό θέμα της ατζέντας του τα έργα περιβάλλοντος και ενέργειας. Θεωρεί πρώτιστης σημασίας την επίλυση των καθυστερήσεων στα έργα διαχείρισης των αποβλήτων, αλλά και την ενεργοποίηση και στήριξη του προγράμματος Helios.Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο των προγραμμάτων και θα παρουσιαστούν οι δράσεις που ζητήθηκαν από την τρόικα για τη νέα νομοθεσία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις και το φλέγον ζήτημα των αστικών αποβλήτων. Επίσης, θα παρουσιαστούν η πρόταση αναθεώρησης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αλλά και η πολιτική συνοχής για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.O επίτροπος έχει προγραμματίσει συναντήσεις με την ηγεσία όλου του πολιτικού κόσμου. Ειδικότερα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, και τους υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ιωάννη Μαγκριώτη και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ θα επισκεφθεί έργα που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε., όπως τον ενοποιημένο αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και την Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia».Στις ίδιες υπουργικές συναντήσεις θα παραστεί και ο επικεφαλής της ομάδας δράσης (Task Force) της Ε.Ε. για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος θα παρακολουθήσει και τη Διάσκεψη για το ΕΣΠΑ. Θα έχει επίσης κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη και Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση.Ο κ. Χαν θα ελέγξει επίσης και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ. Πρέπει έως το τέλος του 2011 να λύσει το ζήτημα με τις διαδικασίες ανάθεσης έργων και τις απαλλοτριώσεις, να καταστήσει πλήρως λειτουργικό το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των διαδικασιών για την έγκριση των προτάσεων έργων και υλοποίησης των δημοσίων έργων, και να πιστοποιήσει τη διαχειριστική ικανότητα όλων των διαχειριστικών αρχών και ενδιάμεσων φορέων των επιχειρησιακών προγραμμάτων με το πρότυπο ISO 9001:2008.

ΧΡΙΣΤΟΒΑΣΙΛΗΣ:«Xρειαζόμασταν έναν Αναστασιάδη στα αποδυτήρια»

Την αναγκαιότητα της πρόσληψης του Άγγελου Αναστασιάδη, προκειμένου να μπει μια τάξη στα αποδυτήρια του ΠΑΣ Γιάννινα, τόνισε ο Γιώργος Χριστοβασίλης.Ο πρόεδρος της ομάδας των Ιωαννίνων, με δηλώσεις του στην αθλητική εφημερίδα «Goal» είπε χαρακτηριστικά: «Κάπου χρειαζόμασταν έναν Αναστασιάδη στα αποδυτήρια για να βάλει μια τάξη. Οι Έλληνες τον ήξεραν και σε λίγο καιρό θα τον μάθουν και οι ξένοι. Είναι προπονητής που διαβάζει το ματς. Το κοουτσάρισμά του είναι από τα καλύτερα».Παράλληλα, προανήγγειλε μεταγραφές ενόψει Ιανουαρίου: «Έναν επιθετικό θα κοιτάξουμε να πάρουμε», ενώ για το πανό που είχαν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ κατά του Ντέμη Νικολαϊδη, σχολίασε: «Μπορεί και να έχουν τα δίκια τους, αλλά εγώ ξέρω πως με τον Ντέμη το γήπεδο γέμιζε. Τώρα έρχεται 15000 κόσμος και θεωρείται επιτυχία για την ΑΕΚ».Τέλος, έκανε και ένα σχόλιο για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Τα πράγματα δεν τα βλέπω καλά. Μέσα στο 2012 δυστυχώς θα υπάρχει περαιτέρω υποβάθμιση στο ποδόσφαιρο, όπως θα γίνει και στην κοινωνική ζωή».

ΑΕΚ-ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ 2-1

Μια ακόμη εξαιρετική εμφάνιση έκανε η ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ξεπέρασε με 2-1 το εμπόδιο του ΠΑΣ Γιάννινα για την 13η αγωνιστική, έκανε το 5 στα 5 και παρέμεινε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Superleague.Η Ένωση άνοιξε το σκορ κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα με τον Χοσέ Κάρλος στο 20' και έπειτα από συνδυασμό Γεωργέα-Κλωναρίδη.Στο 52', μετά από μπαλιά του Κάρλος, ο Πάντος με αυτογκόλ έδωσε προβάδισμα 2 τερμάτων στους "κιτρινόμαυρους".Ο ΠΑΣ μείωσε στο 73' με τον Κώτσιο.